Utama / Diagnostik

Patah mandibular

Patah mandibular adalah keadaan patologi yang berlaku dalam pelanggaran keutuhan tulang mandibula. Pesakit mengadu tentang penampilan bengkak yang menyakitkan di kawasan kerosakan, peningkatan kesakitan apabila mengunyah, membuka mulut. Gigit dipecahkan, dalam rongga mulut, air mata membran mukus didedahkan dengan pendedahan tepi tulang. Gigi pada serpihan yang rosak adalah mudah alih. Diagnosis patah mandibula dibuat berdasarkan aduan, status tempatan, data sinar-X. Rawatan utama patah mandibular adalah penghapusan rasa sakit, rawatan antiseptik luka, splinting sementara. Penetapan tetap serpihan dicapai secara konservatif atau pembedahan.

Patah mandibular

Patah mandibular - kerosakan pada tulang, disertai oleh pelanggaran lengkap atau sebahagian daripada keutuhannya. Antara trauma CLO, fraktur mandibula didiagnosis paling kerap. Kecederaan gabungan tulang maksil dan rahang bawah dikesan dalam 15% daripada mereka yang diperiksa. Kumpulan utama pesakit terdiri daripada lelaki berusia 20 hingga 40 tahun. Pada kanak-kanak, fraktur mandibular berlaku dalam 15% daripada kes. Dari segi kelaziman, kedudukan pertama diduduki oleh keretakan badan (lebih 65%), di tempat kedua - kerosakan sudut (37%), dan tempat ketiga adalah oleh keretakan cawangan. Pelanggaran keutuhan jabatan mental didiagnosis pada setiap pesakit kedua puluh. Nisbah kecederaan mandibular unilateral dan bilateral adalah 1: 1. Kira-kira seperempat pesakit memerlukan rawatan pembedahan patah mandibular.

Punca patah mandibula

Pecahan mandible timbul akibat kesan daya, magnitud yang melampaui ciri-ciri plastik tisu tulang, yang berlaku, sebagai contoh, akibat kesan frontal dan lateral pada ketiga bahagian bawah CLO, apabila benda berat jatuh dari ketinggian di muka, sekiranya berlaku kemalangan. Penyetempatan garis patah sesuai dengan bahagian tulang dengan kepadatan berkurang. Sudut mandible, proses condylar dan artikular, bahagian dagu lebih mudah terdedah kepada kecederaan trauma. Dalam pergigian, terdapat juga patologi patologis mandible, yang disebabkan oleh penggunaan kuasa yang tidak melebihi fisiologi. Kecederaan serupa diperhatikan dalam proses resorptive tisu tulang pada pesakit dengan penyakit keradangan dan merosakkan (dalam osteomyelitis, sista radikal) atau sekiranya berlaku perkembangan tumor malignan.

Pecahan mandibula tidak hanya langsung, tetapi juga dapat dilihat. Dalam patah secara langsung, keutuhan tulang patah pada titik impak daya trauma. Penyetempatan fraktur tercermin rahang bawah secara langsung bergantung kepada kawasan dan arah impak. Dengan mampatan dua hala tulang mandibular di kawasan molar, ketegangan maksimum tisu tulang tertumpu di kawasan garis tengah. Dengan kesan langsung daya amplitud tinggi di kawasan dagu, leher mandibula adalah yang paling lemah. Fraktur unilateral leher sering dicerminkan, timbul dari kesan sampingan. Terlucutan serpihan pada patah rahang bawah ditentukan oleh trajektori kesan daya traumatik, kawasan kawasan yang rosak, sekumpulan otot yang melekat pada permukaannya.

Klasifikasi fraktur mandibula

Menurut lokalisasi, patah mandibular dibahagikan kepada 2 kumpulan:

 1. Pecah badan. Lebih kerap terbuka, secara klinikal disertai oleh pecah membran mukus, pendarahan. Terdapat median (garis patah melepasi antara gigi pusat), mental (integriti diperhatikan di kawasan antara anjing dan premolar atau antara premolar), lateral (zon kerosakan diselaraskan pada tikus), sudut (tulang yang rosak di sudut) patah rahang bawah.
 2. Keretakan cawangan. Kategori ini termasuk pelanggaran keutuhan cabang-cabang tulang mandibular (garis kerosakan mempunyai arah selari atau tegak lurus berbanding paksi longitudinal) dan dua prosesnya - artikular dan coronal. Sebaliknya, patah proses artikular boleh berlaku di peringkat asas, leher atau kepala. Lebih kerap didiagnosis keretakan tertutup cawangan tulang mandibula.

Fraktur mandibula juga dibahagikan kepada garis lurus (satu garis patah diperhatikan), dipancarkan (beberapa serpihan berpotongan pada sudut yang berbeza di antara mereka) dan gabungan, terbuka dan tertutup, unilateral dan dua hala, dibentuk.

Gejala retak mandibular

Sekiranya patah mandibular, pesakit mengadu bengkak yang menyakitkan di tapak kecederaan. Sensasi yang tidak menyenangkan dipertingkatkan dengan mengunyah, menggigit makanan. Sekiranya berlaku pelanggaran integriti saluran darah yang besar, pendarahan berlaku. Dengan fraktur linear sisi rahang bawah, wajah memperoleh konfigurasi asimetris. Kecederaan traumatik terhadap saraf glomerular yang lebih rendah menyebabkan kebasakan kawasan mental dan bibir bawah. Warna kulit berubah kerana pembentukan hemorrhages, hematomas.

Dengan fraktur terbuka pada membran mukus, air mata diturunkan dengan pendedahan kelebihan tulang. Menurut peralihan peralihan, pendarahan ditentukan. Artikulasi pada giliran rahang bawah dipecahkan. Sifat penutup gigi ditentukan oleh tahap, simetri kerosakan. Pesakit memerhatikan pergelangan kaki yang berperingkat-peringkat. Hubungan Fissure-tubercle dipecahkan. Gigi di garis patah adalah mudah alih (2-3 darjah). Selalunya mendedahkan dislokasi gigi yang lengkap.

Diagnosis patah mandibula

Diagnosis patah mandibular dibuat berdasarkan aduan pesakit, status tempatan, data x-ray. Semasa pemeriksaan fizikal, doktor gigi mengenal pasti ciri-ciri tanda luaran secara lisan fraktur mandibula: pembengkakan tisu lembut di tapak kerosakan, perubahan warna dan pelanggaran keutuhan kulit. Terdapat penyelewengan baris median. Dengan pemeriksaan palpation, adalah mungkin untuk mengesan penyelewengan, lekukan tulang. Sekiranya garis patah mandibula melintas di kawasan sudut atau cawangan, tekanan sedikit pada dagu menyebabkan kesakitan meningkat di tapak kecederaan. Sebaliknya, jika pesakit mengalami patah mental, tekanan dua hala di kawasan sudut menyebabkan kesakitan teruk di zon depan.

Untuk menentukan lokalisasi patah mandibular, doktor gigi menggunakan ujian diagnostik, di mana spatula diletakkan pada transversal pada permukaan mengunyah molar bawah. Penorehaan cahaya di bahagian menonjol spatula dengan garis gigi tertutup menyebabkan kesakitan pesakit di tempat di mana garis patah mandibula berlalu. Untuk mendiagnosis integriti proses artikular, tukar kawasan kulit di depan tragus. Untuk menentukan trajektori pergerakan kepala artikular, ujian digunakan di mana doktor gigi meletakkan jari telunjuknya di saluran telinga mangsa. Pesakit pada masa yang sama perlahan-lahan melakukan pergerakan di pesawat menegak dan transversal. Kekurangan pergerakan kepala artikular menegaskan kehadiran kerosakan pada proses condylar.

Data radiografi sangat penting dalam mendiagnosis patah mandibula. Selalunya melakukan beberapa tembakan dalam unjuran yang berbeza (depan, radiografi sebelah). Jika fraktur mental rahang bawah disyaki, bersama dengan kaji selidik X-ray, radiografi yang disasarkan dilakukan. Untuk menentukan integriti proses condylar, gaya khas digunakan (mengikut Schüller, Parma). Pada radiografi pada patah rahang bawah, pelanggaran keutuhan tulang didapati dalam bentuk jalur pencerahan nipis. Membezakan patah mandibula adalah perlu dengan kecederaan lain tulang CLO, serta dengan kecederaan tisu lembut. Pemeriksaan fizikal dilakukan oleh pakar bedah maxillofacial.

Rawatan patah mandibular

Rawatan fraktur mandibular termasuk rawatan luka antiseptik, penghapusan sindrom kesakitan. Untuk mencapai penataan semula dan penetapan serpihan yang stabil, pinggir tulang dilicinkan dan interferensi tisu lembut di antara serpihan itu dihapuskan. Gigi pada garis patah adalah tertakluk kepada penyingkiran. Untuk mengelakkan masuknya jangkitan sekunder, mukosa disuntik di tapak pecah. Imobilisasi primer dalam patah mandibula terdiri daripada mencipta blok tetap yang terdiri daripada mandible yang ditekan terhadap tulang rahang atas. Untuk tujuan ini, pembalut pembalut atau kaedah majmuk ligikat maxillary digunakan. Untuk patah liniar badan rahang tanpa anjakan, serta dalam kes patah sudut rahang mandible tanpa anjakan, rahang dua rahang atas digunakan untuk membetulkan dan memindahkan serpihan.

Oleh kerana kecekapan rendah reposisi manual serpihan pada pesakit dengan fraktur sudut dan condylar rahang bawah dengan anjakan, rawatan pembedahan lebih kerap digunakan. Antara teknik utama osteosynthesis terbuka, jahitan tulang, pinggan mini, benang poliamida digunakan. Untuk menyambung serpihan-serpihan dengan bantuan jahitan tulang, tisu-tisu lembut tisu dibuat, tulangnya tergelincir dari sisi buccal dan lisan. Fragmen dikeluarkan dari garis patah mandible, tepi tulang terlicin. Dalam serpihan di kedua-dua belah garis kerosakan, lubang dibuat untuk memperbaiki wayar. Selepas meletakkan flap mucoperiosteal, luka itu disuntik. Untuk mencapai imobilisasi yang lebih tegar dalam hal patah rahang bawah, splint gigi tambahan juga digunakan.

Lempeng mini ditunjukkan untuk serong, pecahan yang dipancarkan cawangan dan badan mandibula. Pemotongan dibuat hanya dari bahagian buccal, selepas pemisahan kepak mucoperiosteal, rawatan patah dilakukan. Pada serpihan pada kedua-dua belah garis fraktur rahang bawah, lubang digerudi dan piring mini dibetulkan dengan bantuan skru. Letakkan di tempat mucoperiosteal flap, jahitan. Untuk mencegah perkembangan osteomyelitis selepas trauma, ubat antibakteria diberikan kepada pesakit. Keberkesanan rawatan keretakan mandibular bergantung kepada ketepatan masa penjagaan khusus, sifat patah tulang, kehadiran komplikasi. Tulang tulang primer pada giliran mandibula dibentuk dalam masa 20 hari, menengah - selama 6-8 minggu. Dengan rawatan awal pesakit dengan patah badan, prognosis adalah baik. Kerosakan kepada cawangan dan prosesnya boleh menyebabkan kerosakan fungsi kekal.

Pecah rahang bawah

Dengan patah tulang rahang bawah bermakna sebarang pelanggaran keutuhan tulang, tiba-tiba berlaku di bawah pengaruh satu atau satu lagi faktor keganasan. Dan ia harus dianggap sebagai kompleks kompleks negara yang terdiri daripada banyak faktor. Tiada seorang pun daripada mereka boleh dikecualikan daripada gambaran patologi dan klinikal kompleks patah semasa peperiksaan dan rawatan pesakit.

Keretakan tulang tulang muka kerangka antara 5-6% hingga 7-9% kecederaan rangka trauma. Patah mandibula menyumbang sehingga 65-85% daripada jumlah kecederaan tisu muka. Lead terus menjadi kecederaan rumah tangga, di mana kecederaan kerangka muka adalah 80-85%. Kerosakan yang paling teruk pada rangka muka diperolehi dalam kemalangan jalan raya dengan kecederaan gabungan dan gabungan.

Fraktur tulang yang disebabkan oleh kesan daya pada tulang utuh adalah traumatik, dan patah tulang akibat tindakan memaksa pada proses patologi yang diubah (tumor, sista, osteomielitis) adalah patologi. Fraktur tanpa mengorbankan integriti kulit dan membran mukus dianggap sebagai tertutup. Pecah yang disertai oleh pelanggaran keutuhan tisu - terbuka dan dijangkiti teruk.

Pecah mandible, yang dilokalkan dalam proses alveolar, tanpa menghiraukan kehadiran atau ketiadaan gigi, sentiasa terbuka. Pecah yang berlaku di tapak penggunaan kekerasan - langsung, di seberang (yang lebih tepat berlaku patah mandibular) -mengubah.

Rahang bawah adalah satu-satunya tulang yang bergerak dari rangka muka dan mempunyai konfigurasi anatomi kompleks, disebabkan fungsi fisiologinya. Dalam hal ini, adalah mungkin untuk mengenal pasti corak tertentu di tapak retak. Sesetengah penulis menyebutnya tempat rintangan lemah. Bentuk hujung berbentuk tali pinggang rahang, kehadiran nodul di kawasan lampiran otot-otot masticatory, kedalaman penetrasi akar gigi individu, dan sebagainya, menentukan zon-zon lemah yang disebut ini. Ini termasuk: kawasan sudut rahang bawah di kawasan molar ketiga, kawasan bahagian mental di kawasan anjing, leher proses condylar. Kurang kerap, patah tulang berlaku di antara tulang gigi pusat dan seluruh badan rahang, walaupun, menurut Yu.I. Bernadsky, patah tulang rahang bawah boleh berada di mana saja, dan konsep zon lemah adalah relatif.

Pengkelasan

Bergantung pada masa kecederaan, patah mandibular adalah:

• Segar (sehingga 10 hari)

• Lama (dari 11 hingga 20 hari)

• Diakui secara salah (lebih daripada 20 hari)

Klasifikasi paling lengkap mengenai patah mandibular diberikan oleh A. A. Timofeev.

Dalam amalan setiap hari, semua rahang bawah rahang bawah diklasifikasikan: oleh lokasi, dengan sifat fraktur, dengan arah jurang fraktur.

Dengan penyetempatan:

A) - satu sisi; - dua hala;

B) - tunggal; - berganda; - berbilang;

B) - patah tulang rahang (terbuka, iaitu dalam gigi):

a) median (di kawasan incisors);

b) mental (dalam bidang anjing dan premolars);

c) dalam bidang molar;

d) di kawasan sudut rahang (terbuka dan tertutup);

D) - patah tulang di rantau cawangan rahang (ditutup):

a) proses condylar (-basis; - serviks; - kepala);

c) cawangan yang betul (membujur atau melintang).

Dengan sifat fraktur:

A) - lengkap; - tidak lengkap (subperiosteal);

B) - tanpa pengasingan serpihan; - dengan serpihan mengimbangi;

B) - linear; - diproses; - gabungan;

D) - terpencil; - digabungkan (dengan kecederaan craniocerebral, kecederaan tisu lembut, kerosakan pada tulang lain).

Bergantung kepada arah jurang fraktur:

A) - jurang fraktur berjalan serenjang dengan paksi membujur atau mendatar rahang;

B) - garis patah melepasi simetri pada plat rahang bawah dan dalaman yang padat; - garis patah melepasi asimetri pada plat rahang luar dan dalam rahang;

B) - dengan adanya gigi di pipi patah (dalam jurang patah ada seluruh akar gigi atau bahagian serviks atau perchnous); - jika tiada gigi dalam jurang fraktur.

Rahang bawah mempunyai bentuk berbentuk tapisan kuda dan, menurut mekanisme patah mandibular, kecederaan boleh mengakibatkan:

2. pesongan dan mampatan

Rahang rusak di tempat yang disebut "lemah". Angka-angka menunjukkan gambarajah kejadian patah mandibular yang dilokalkan di tapak permohonan dan kawasan terpencil.

Fraktur dari pecah diperhatikan pada proses coronoid pada rahang bawah (menurut Schroeder), proses coronoid boleh berlaku apabila rahang diperas, ketika otot-otot temporal tegang dan dagu dipukul dari atas ke bawah, atau dengan kesan sampingan yang kuat.

Fraktur tulang, termasuk rahang bawah, biasanya disertai dengan pemindahan serpihan, yang, jika rahang rahang rosak, adalah disebabkan oleh faktor-faktor tertentu.

Offset itu bergantung pada:

-pada kekuatan otot mengunyah;

-dari penyetempatan fraktur dan bilangan serpihan;

-pada kekuatan dan arah pukulan;

Tidak semua punca bersamaan. Perkara utama adalah daya otot, oleh itu, pengetahuan mengenai anatomi otot klinik diperlukan untuk menilai dan menentukan kemungkinan anjakan serpihan.

Tindakan otot ditunjukkan dengan keretakan lengkap rahang bawah. Dengan patah subperiosteal, tidak ada sesaran pecahan. Tujahan otot adalah penting dalam pemindahan serpihan. Pergerakan rahang dilakukan oleh kesan dua kumpulan otot: penambahan (kumpulan belakang) dan penurun (kelompok depan) rahang bawah. Anjakan serpihan adalah lebih besar, otot yang lebih melekat pada serpihan rahang. Mengetahui skema lampiran otot dan arah tindakan mereka, mudah untuk menentukan sifat perpindahan serpihan; selepas melanggar integriti gerbang maxillary, setiap serpihan dipindahkan ke arah tujah otot yang dilampirkan kepadanya. Pertimbangkan angka dan gambarajah otot yang terlibat dalam pergerakan rahang bawah.

Ciri-ciri otot perbandingan:

Otot:

Fungsi utama:

Fungsi tambahan:

keluar dan masuk

2. M. pterygoideus internus

4. M. pterygoideus externus

Teruskan dan masuk

5. M. digastricus

6. M. mylohyoideus

7. M. geniohyoideus

Gambar klinikal dan diagnosis fraktur mandibular

Gambar klinikal fraktur rahang bawah agak tipikal, tetapi mungkin berbeza-beza bergantung kepada keterukan kecederaan, kombinasi dengan kecederaan kepala tertutup (CST), tempoh selepas kecederaan, dan sebab-sebab lain. Untuk menilai keparahan kecederaan, sejarah menyeluruh perlu diambil, yang tidak selalu mungkin, kerana dalam 30-45% orang yang cedera terluka dalam tahap mabuk, oleh itu pemeriksaan objektif pesakit, yang termasuk pemeriksaan klinikal, laboratorium dan X-ray harus komprehensif.

Diagnosis patah mandibular, untuk sebahagian besar, tidak menyebabkan sebarang kesulitan tertentu. Terdapat empat gejala utama, utama, dan pathognomonik:

1. Penentuan mobiliti patologi serpihan;

2. Anjakan serpihan, yang menyebabkan pelanggaran gigitan;

3. Penciptaan serpihan apabila mereka terlantar oleh jari;

4. Gejala beban sepanjang paksi atau simptom kesakitan tidak langsung - berlakunya kesakitan di kawasan patah apabila menekan atau mengetuk rahang jauh dari kawasan yang mencurigakan patah. Satu tanda cukup untuk mempunyai hak untuk membuat diagnosis awal. Semua gejala lain: sakit kepala tempatan, hematoma, bengkak, pendarahan, fungsi terjejas - tidak boleh dipercayai, tetapi hanya melengkapi dan menjelaskan jenis kecederaan.

Bukti dokumentari kehadiran fraktur adalah radiografi. Untuk penilaian objektif, adalah perlu untuk menjalankan kajian sinar X dalam 3 unjuran: garis lurus dan dua bahagian. Pada masa ini, kemungkinan lain kajian sinar-X boleh digunakan - CT, NMR, dan sebagainya.

Pertimbangkan dengan lebih terperinci pemeriksaan pesakit yang cedera dengan patah mandibular.

Bagi fraktur rahang bawah, aduan pesakit boleh diubah, bergantung pada lokasi patah dan sifatnya. Pesakit sentiasa bimbang tentang kesakitan di bahagian rahang tertentu, yang diperparah oleh pergerakannya. Menggigit dan mengunyah makanan, terutamanya keras, sangat menyakitkan, kadang-kadang mustahil. Sesetengah pesakit mengingati rasa mati rasa kulit dagu dan bibir bawah (lebih kerap apabila saraf lunar bawahnya pecah), penutupan gigi tidak wajar. Mungkin ada pening, sakit kepala, mual. Mengumpul anamnesis, adalah perlu untuk mengetahui di mana dan bila, di bawah keadaan apa kecederaan diterima, wataknya (pengeluaran, isi rumah, dll.). Adalah perlu untuk menentukan masa dan tempat kecederaan, ciri-ciri maklumat kecederaan traumatik otak atau pangkal tengkorak (kehilangan kesedaran, amnesia retrograde, mual, muntah, pendarahan dari telinga, dll.). Data-data ini mungkin mempunyai minat yang besar terhadap penguatkuasaan undang-undang dan agensi insurans.

Satu kajian objektif menilai keadaan umum pesakit mengikut tanda-tanda klinikal (kesedaran, corak pernafasan, nadi, paras tekanan darah, perlindungan otot atau kesakitan semasa perut perut.) Organ-organ dalaman). Apabila pemeriksaan luaran bidang maxillofacial, anda boleh menentukan pelanggaran tatarajah muka disebabkan oleh edema selepas trauma pada tisu-tisu lembut maxillary, hematoma, dagu mengimbangi sebelah. Mungkin terdapat lecet, lebam, luka pada kulit muka. Palpasi rahang bawah harus dilakukan pada titik-titik simetris. Jari memeriksa secara beransur-ansur bergerak di sepanjang pangkalan dan tepi posterior cawangan rahang ke arah dari garis tengah ke proses condylar atau sebaliknya. Anda boleh menentukan sama ada penonjolan tulang, atau kecacatan tulang, atau titik yang menyakitkan, selalunya di kawasan pembengkakan atau hematoma yang paling ketara pada tisu lembut.

Berikutan ini, doktor mesti menentukan gejala beban, yang mana anda boleh mengenal pasti titik yang menyakitkan yang sepadan dengan tempat fraktur yang dicadangkan.

Gejala ini ditakrifkan seperti berikut:

1) doktor membetulkan indeks dan ibu jari tangan kanan pada dagu badan rahang bawah pesakit dan menghasilkan tekanan sederhana dari depan ke belakang;

2) jari doktor diposisikan di kawasan permukaan luar sudut mandible, di sebelah kiri dan di sebelah kanan, tekanan diarahkan ke garis tengah (ke arah satu sama lain);

3) doktor meletakkan ibu jari di kawasan pinggir bawah sudut rahang bawah di sebelah kiri dan di sebelah kanan dan sedikit menekan dari bawah ke atas (ke arah proses condylar).

Sekiranya patah tulang rahang bawah, sesaran serpihan sederhana di bawah pengaruh usaha yang dibuat oleh doktor disertai dengan penampilan kesakitan di tapak patah. Unjuran titik sakit pada kulit pesakit menunjukkan satu jari. Ia, sebagai peraturan, bertepatan dengan protrusi tulang yang jelas dan ditakrifkan (hematoma) pada tisu lembut. Dagu sering beralih ke arah patah tulang.

Dengan bantuan jarum yang tajam, anda boleh menentukan sensitiviti kesakitan kulit bibir bawah dan dagu ke kiri dan ke kanan. Sekiranya terdapat pecahnya saraf alveolar inferior, maka ia tidak hadir sepenuhnya di tepi patah. Anda juga boleh menubuhkan pelanggaran sensitiviti kesakitan, sentuhan, dan suhu membran mukus mulut, gusi, gigi di rahang, yang terletak secara medial, di antaranya jurang fraktur.

Amplitud pergerakan kepala proses condylar dalam rongga artikular mesti ditentukan. Untuk melakukan ini, doktor memasukkan hujung jari ke saluran auditori luaran pesakit. Dengan anjakan rahang ke bawah dan ke tepi oleh palpation, adalah mungkin untuk menilai kecukupan sesaran kepala proses condylar. Data yang diperolehi boleh disahkan dengan mengetuk kepala di hadapan telinga telinga.

Pemeriksaan rongga mulut. Pesakit ditawarkan untuk membuka dan menutup mulut. Mengurangkan amplitud pergerakan rahang bawah boleh menjadi tanda frakturnya. Apabila membuka mulut, dagu kadang-kadang boleh bergerak ke arah garis tengah (ke arah patah). Dalam bidang tisu ambang mulut, hematoma ditentukan (membran mukus direndam dengan darah tumpah). Sekiranya berlaku disebabkan oleh patah badan rahang bawah, ia akan terletak di sisi vestibular dan lingual proses alveolar. Penyetempatan hematoma sesuai dengan tapak patah dan bertepatan dengan tisu-tisu soft maxillary ini. Sering kali anda dapat mengesan pecah membran mukus proses alveolar. Perkusi gigi, di mana jurang fraktur terletak, menyakitkan. Bite sering pecah. Dengan fraktur unilateral, tahap penutupan gigi pada serpihan kecil lebih tinggi, dan serpihan besar lebih rendah. Perubahan gigitan bergantung pada sifat perpindahan serpihan, yang pada gilirannya dikaitkan dengan penyetempatan fraktur. Pada serpihan besar, kebanyakan serabut otot dipasang, menurunkan rahang bawah. Dengan kekuatan mereka, mereka mengatasi otot yang menaikkan rahang bawah. Oleh itu, serpihan yang lebih besar dipindahkan ke bawah, dan yang lebih kecil - ke atas.

Satu tanda klinikal yang boleh dipercayai yang membolehkan ia hanya menimbulkan patah, tetapi juga untuk menentukan penyetempatannya, adalah satu gejala dari pergerakan rahang serpihan. Ia ditakrifkan sebagai berikut: jari telunjuk tangan kanan diletakkan pada gigi salah satu serpihan yang dikatakan, jari telunjuk tangan kiri diletakkan pada gigi serpihan kedua. Thumbs menutup badan rahang bawah di bawah. Menghasilkan pergerakan kecil dalam arah yang berbeza (atas-bawah, ke hadapan dan ke belakang, "patah"), kita boleh mewujudkan perubahan dalam ketinggian gigi bersebelahan, peningkatan ruang interdental, meningkatkan mukosa lebar tulang alveolar patah. Ini disebabkan oleh pemindahan serpihan di bawah pengaruh usaha doktor.

Andaian klinikal mesti disahkan oleh X-ray. Radiografi boleh menjelaskan sifat patah, tahap perpindahan pecahan dan kehadiran serpihan, lokasi jurang patah, nisbah akar gigi kepadanya. Sinar-X perlu dibuat dalam dua taksiran (secara langsung dan lateral), jika boleh - orthopantomogram, di mana anda boleh mengesan perubahan sepanjang rahang bawah, akibat pendedahan traumatik. Untuk fraktur proses condylar, tomogram sendi temporomandibular memberikan maklumat tambahan yang berharga. Berdasarkan data klinikal dan radiologi, doktor membuat diagnosis topikal dan membuat rancangan untuk merawat pesakit.

Pada patah rahang bawah di dagu, apabila jurang fraktur bermula di antara gagang gigi pusat dan hampir hampir menunding ke bawah, serpihan dipengaruhi oleh bilangan otot yang berbeza secara fungsional. Walau bagaimanapun, dengan ketara di sepanjang garis tengah, jurang fraktur sangat jarang berlaku. Ia, sebagai peraturan, menyimpang dari dagu dan berakhir pada unjuran puncak akar gigi incisor, anjing atau gigi molar kecil. Dalam kes ini, anjakan serpihan besar ke bawah dicatatkan, kerana lebih banyak serat otot melekat padanya, menurunkan rahang bawah. Dengan lokasi jurang fraktur yang serong, serpihan-serpihan itu bergerak ke arah satu sama lain (dalam satah mendatar) akibat penguncupan otot pterygoid lateral. Ini menyebabkan penyempitan gigi gerbang pergigian dan pelanggaran gigitan. Oleh kerana otot maxillary-hypoglossal, sebahagian alveolar serpihan bersandar sedikit ke dalam (ke arah garis tengah).

Dengan patah tunggal bahagian sisi badan mandible, dua serpihan saiz yang berbeza terbentuk. Serpihan yang lebih kecil akan bergerak ke atas (di bawah tindakan otot yang menaikkan rahang bawah) untuk dihubungi dengan gigi antagonis dan agak masuk di bawah tindakan otot pterygoid lateral. Bahagian alveolar itu akan membongkok ke dalam, dan pangkal rahang bawah akan beralih ke luar (dominasi tindakan otot mengunyah itu sendiri atas tindakan medial pterygoid dan akibat tarikan otot maxillary-hypoglossal). Sentuhan gigi akan bergelombang: benjolan pipi gigi rahang bawah akan bersentuhan dengan benjolan palatina gigi antagonis. Serpihan besar disesarkan ke bawah (bawah tindakan otot, menurunkan rahang bawah, dan berat sendiri) dan ke arah keretakan (di bawah pengurangan unilateral otot pterygoid sisi dan bahagian tengah dan bahagian bawah otot rongga mulut). Oleh itu, gerbang gigi cacat (sempit), garis tengah akan beralih ke arah patah. Gigi serpihan ini terletak berhampiran jurang fraktur, tidak bersentuhan dengan gigi rahang atas. Penutupan gigi (terkena gegelung) hanya akan berada di kawasan molar besar dan kadang kala molar kecil.

Jika patah melepasi terusan mandibular, ikatan neurovaskular mungkin pecah, yang menyebabkan kehilangan kepekaan kesakitan di dagu dan bibir bawah dan disertai dengan pendarahan yang teruk. Anda boleh menghentikan pendarahan dengan menyusun semula serpihan tulang dan menetapkannya dalam kedudukan yang betul.

Pecah mandibula tunggal di kawasan sudut yang paling kerap berlaku melalui lubang molar besar ketiga atau di antaranya dan molar kedua. Serpihan yang lebih kecil digerakkan ke atas, ke dalam dan berputar sepanjang paksi: pangkal sudut adalah ke luar, tepi anterior cawangan adalah ke dalam. Sekiranya tiada gigi pada serpihan kecil, membran mukus gusi boleh menyentuh molar atas (kedua atau ketiga). Sekiranya terdapat gigi pada serpihan, tetapi tidak ada gigi antagonis, maka ia boleh beristirahat melawan membran mukus proses alveolar maxilla. Ini sering menyebabkan pembentukan ulser dekubirtal pada membran mukus. Anjakan serpihan bergantung kepada arah jurang fraktur. Dengan lokasi menegaknya, jika serong patah itu diarahkan secara anterior apabila arah serong adalah posterior dan ke dalam.

Fraktur mandibular melintang di rantau sudut rahang jarang diamati. Selalunya jurang fraktur, bermula dari lubang molar ketiga, melepasi sudut ke atas pesawat mendatar, menuju ke bawah dan ke belakang (kurang kerap anterior). Dalam kes yang kedua, serpihan yang lebih kecil kadang-kadang dapat lebih besar dari anjakan ke atas, jika kawasan keratan rentas permukaan luka tulang cukup lebar (tidak ada serong yang membolehkan serpihan meluncur ke atas). Kes tendon-otot di sudut sudut mandible, yang terbentuk oleh otot pterygoid masticatory dan medial, tidak dapat memegang serpihan di kedudukan yang betul dan menghalang anjakan mereka. Walau bagaimanapun, keparahannya mungkin kurang (jika tendon tidak pecah) berbanding dengan kes laluan jurang fraktur anterior kepada otot-otot yang membentuknya. Ia adalah semasa retak rahang bawah di rantau sudut rahang antara serpihan tulang yang serat otot-otot ini sering jatuh, yang mungkin menyebabkan penyatuan tertunda dan juga pembentukan sendi palsu. Potongan besar dipindahkan ke bawah ke arah patah dan agak terbentang ke dalam. Maloklusi akan menjadi penting mengikut peruntukan serpihan yang lebih besar.

Dalam kes patah dua bahagian rahang bawah, 3 serpihan terbentuk di bahagian lateralnya. Hanya otot yang menurunkan rahang bawah paling sering dilekatkan ke tengah, yang menentukan jenis anjakannya. Ia bergerak ke bawah dan ke belakang, dan gigi frontal bersandar ke hadapan. Kadang-kadang ini membawa kepada kemurungan lidah, yang menyebabkan kesukaran bernafas, keterukan yang bergantung kepada tahap perpindahan serpihan tengah posterior. Serpihan sisi dipindahkan ke atas (tindakan otot kanser, temporal, medial pterygoid) dan ke dalam (tindakan otot pterygoid lateral). Dalam kes pelanggaran bahagian tengah antara kedua-dua lekukan sisi lidah tidak berlaku dan pernafasan kekal bebas. Kadang-kadang bahagian tengah berpindah anterior. Ini mungkin jika daya traumatik bertindak dari dua sisi pada bahagian sisi badan mandibula. Kemudian serpihan-serpihan lateral yang berpindah ke arah satu sama lain pada masa kecederaan boleh menolak serpihan tengah anterior.

Fraktur tunggal cawangan rahang bawah boleh membujur dan melintang. Mereka tidak disertai dengan perpindahan serpihan yang ketara dan pelanggaran gigitan. Apabila menurunkan rahang bawah, garis tengah dapat beralih ke arah patah dan maloklusi, seperti dalam keadaan patah proses condylar. Pecah proses coronoid boleh terjadi pada patah gerbang zygomatic. Pecah terpencil beliau adalah sangat jarang (memukul objek sempit dari sisi dengan mulut pesakit terbuka, pukulan ke dagu dari atas ke bawah dengan gigi tertutup dan ketegangan otot karat). Sekiranya garis patah melepasi proses coronoid, pecahan akan bergerak ke arah kawasan temporal. Patah semacam ini sangat jarang berlaku. Fungsi mandibula tidak berubah dengan ketara. Pada palpasi cawangan rahang bawah dari sisi rongga mulut ditentukan oleh rasa sakit tajam di dasar proses coronoid.

Pecah proses condylar boleh berlaku di pangkalannya, di kawasan geng dan kepala artikular. Jika daya traumatik digunakan pada bahagian sisi badan mandibula atau dagu, maka patah asas proses condylar timbul disebabkan oleh lenturan. Ketebalan tulang di sini dalam arah medial-lateral kurang ketara daripada anteroposterior. Jurang fraktur bergerak ke arah bawah dan posterior di pangkal rahang bawah.

Anjakan serpihan yang lebih kecil mungkin berbeza dan bergantung kepada tahap kerosakan pada plat padat luaran dan dalaman.

1. Jika garis patah pada pinggir luar melepasi di bawah yang di dalamnya (keratan patah itu diarahkan dari bahagian atas ke atas dan ke dalam), maka pecahan kecil akan dipindahkan ke luar dan agak mundur. Ke arah ini, ia menimbulkan serpihan besar, beralih di bawah pengaruh otot-otot masticatory atas dan belakang. Kepala proses, yang tersisa dalam rongga artikular, bertukar supaya ia bersentuhan dengan permukaan condyle lateralnya. Dalam keadaan klinikal ini, seseorang boleh cuba memperbaiki keadaan serpihan kecil dengan kaedah rawatan konservatif (lapisan interdental di sisi kerosakan dan lanjutan anjal silih berganti).

2. Jika garis patah pada permukaan luar melepasi atas di dalamnya (serpihan patah itu diarahkan ke bawah dan ke dalam dari luar), maka serpihan kecil digantikan di dalam dan di anterior di bawah tindakan otot pterygoid lateral. Serpihan besar, menarik, meningkatkan perpindahan serpihan kecil. Pecah di leher rahang bawah berlaku jika kesan daya meluas dari dagu posteriorly. Ia berada dalam arah anteroposterior bahawa tulang di kawasan geng adalah nipis. Keretakan ini sering disertai dengan kehelan kepala mandibula. Pemotongan serpihan kecil berlaku di bawah pengaruh otot pterygoid lateral. Sekiranya patah tulang di kawasan asas proses condylar dan geng, apabila serpihan kecil dipindahkan dari cawangan rahang, tidak mungkin untuk membandingkan serpihan dalam kedudukan yang betul dengan kaedah rawatan konservatif. Sekiranya patah tulang kepala rahang bawah, seringkali memecah kondyle medial. Sekiranya pecahnya kapsul artikuler, serpihan kecil kepala akan dipindahkan ke dalam dan di anterior.

Dalam kes perpecahan unilateral proses condylar, garisan tengah agak berpindah ke arah patah. Gigi bersentuhan dekat di tepi patah, dan tidak ada hubungan di antara mereka di bahagian utuh. Tanda-tanda penting patah proses condylar dengan kehelan kepala adalah retraction tisu di depan telinga telinga dan kekurangan pergerakan aktif kepala artikular di rongga artikular. Sekiranya tidak terdapat kehelan kepala, maka pergerakannya dipelihara, tetapi amplitudnya lebih kecil daripada di bahagian utuh, iaitu. tidak ada penyelarasan dalam pergerakan kepala di kedua-dua belah pihak. Dalam fraktur bilateral proses condylar, kedua-dua cawangan rahang bawah bergerak ke atas. Hanya geraham besar yang bersentuhan, iaitu. menggigit akan terbuka.

Keretakan loket lain

Dengan retak dua hala badan rahang bawah di bahagian sudut rahang bawah, bahagian tengah pergeseran turun (sag). Anjakan posteriornya tidak berlaku. Dengan patah berganda, yang terletak di satu pihak, serpihan tengah dipindahkan ke bawah dan masuk ke dalam, yang terutama dilekatkan oleh otot maxillary-hypoglossal. Fragmen posterior (lebih kecil) bergerak ke atas dan agak ke dalam, yang lebih besar bergerak ke bawah dan ke arah serpihan tengah. Gerbang pergigian secara signifikan berubah, gigitan pecah.

Sekiranya terdapat banyak patah tulang rahang bawah, serpihan-serpihan itu berpindah ke arah yang berlainan di bawah tindakan berkas-berkas otot yang melekat padanya. Walau bagaimanapun, mereka sering pergi ke satu sama lain di hujung mereka, beralih ke arah otot kontraksi. Suatu anjakan lebih besar, lebih besar kawasan lampiran otot dan serabut otot yang tinggal kepada serpihan individu dan kurang pergerakan ini dihalang oleh serpihan yang bersebelahan.

Pilihan untuk pemindahan serpihan tulang:

a) jika berlaku patah di bahagian sisi (antara premolar kedua dan molar pertama);

b) pada patah di kawasan sudut;

c) pada rehat berganda di kawasan dagu;

d) dalam hal patah dua hala dalam bidang sudut;

e) dalam hal fraktur unilateral leher proses condylar;

e) dalam keadaan patah perpecahan dua hala.

Rawatan

Rawatan tulang patah mengikut kanun trauma terdiri daripada dua peringkat. Pada peringkat pertama, pemindahan imobilisasi serpihan dilakukan dengan pengenalan anestetik untuk menghalang perpindahan serpihan sekunder, melegakan kesakitan, menghalang perkembangan kejutan. Malangnya, dalam traumatologi maxillofacial dia tidak diberi nilai yang diperlukan dan sering tidak melakukan beberapa sebab. Di peringkat kedua, mereka menyediakan penjagaan khas di hospital, yang menyediakan pelbagai langkah untuk merawat pesakit.

Untuk pengangkutan immobilization, mereka digunakan sebagai cara standard: Tayar sling Entin, sling Pomerantsev-Urbanskaya, tali pengikat gigi, pelbagai sudu tayar. Jadi dan berguna - pembalut dada chin-parietal, pinggan, pensel, spatula. Imobilisasi pengangkutan direka untuk penghantaran jangka pendek mangsa dari tempat kejadian ke hospital.

Angka-angka ini menunjukkan kaedah imobilisasi sementara untuk patah tulang rahang bawah

Pengikat gigi ligill Maxillary dengan dawai:

Baju pengangkutan pada giliran rahang:

Komponen yang diperlukan untuk merawat sebarang tulang yang rosak adalah pelaksanaan yang berurutan, menggunakan jenis anestesia yang sesuai, manipulasi berikut:

1. Menetapkan semula serpihan, yang boleh menjadi manual, instrumental, satu langkah, jangka panjang, "berdarah".

2. Penetapan serpihan, yang boleh dilakukan oleh kaedah ortopedik (konservatif) menggunakan tayar yang berbeza yang dihasilkan secara langsung di kerusi (Tigerstedt), standard (Vasilyev) atau makmal (Vankevich, Porta, dll.). Kaedah lain untuk penetapan serpihan boleh menjadi intervensi pembedahan dalam bentuk osteosynthesis, apabila serpihan saling berkaitan dengan pelbagai tulang, alat penetapan intra dan transosseous (skru jahitan tulang, batang, pin, pinggan, miniplat, dll) dari luar atau akses intrakranial.. Mungkin kombinasi kaedah ini.

3. Imobilisasi rahang bawah, i.e. memastikan selebihnya rahang, mematikan pergerakannya. Manipulasi ini dicapai dengan menggunakan daya tarikan getah maxillary dengan tayar Tigerstedt, Vasiliev, pengenaan gypsum atau pembalut chin-parietal yang lain. Dalam kes yang sama, apabila kaedah osteosynthesis mampatan digunakan, atau penetapan tegar dan mantap dicapai dengan perbelanjaan peranti penetapan lain (plat, peranti tambahan), tidak perlu dimatikan sepenuhnya.

4. Mewujudkan keadaan optimum untuk proses osteogenesis reparatif. Ia perlu mengambil kira usia, jantina pesakit, pementasan proses pembentukan tulang, kadar dan kualiti yang bergantung kepada tempoh yang berlarutan selepas kecederaan, kehadiran penyakit bersamaan, jenis dan kualiti penentuan dan penetapan, keadaan perubatan dan geografi, dan lain-lain. dan kaedah rawatan fisioterapi. Tempoh purata pembentukan jagung jika tiada komplikasi adalah sehingga 4-6 minggu.

5. Tugas yang serius adalah keperluan untuk mencegah komplikasi keradangan dan rawatan mereka. Kekerapan mereka disebabkan oleh keretakan terbuka pada rongga mulut, yang bermaksud bahawa mereka telah mengalami keretakan yang dijangkiti, tempoh akhir mencari bantuan (purata 2-5 hari), kehadiran gigi yang terinfeksi atau hancur dalam jurang fraktur. Untuk mengelakkan perkembangan komplikasi, perlu bagi setiap kes untuk menentukan jumlah terapi, untuk menentukan nasib gigi dalam jurang fraktur, dan lain-lain.

6. Aktiviti yang bertujuan untuk memulihkan fungsi tulang yang rosak, memulihkan mengunyah. Pada peringkat ini, kaedah terapi fizikal, terapi fizikal, myogymnastics digunakan untuk menghapuskan kontraksi post-immobilization, dan persiapan digunakan untuk meningkatkan trophism tisu dan pengaliran gentian saraf. Menurut petunjuk, peranti penetapan interstisial dikeluarkan. Secara purata, istilah rawatan fraktur mandibular adalah: tidak rumit - 4-6 minggu, rumit - 8-12 minggu.

Tayar aluminium dua rahang dengan gelung cangkuk dan tekanan getah antara rahang:

Shina Vasilyeva:

Tayar periodontal dan supersal:

Kaedah osteosynthesis rahang bawah:

a) mengikat tulang dengan wayar (4 lubang digerudi di ujung serpihan tulang dengan boron, wayar ditarik ke salah satu dari mereka);

b) jahitan tulang salib dengan wayar;

c) pengumpulan tulang berbingkai dan skru;

d) ikatan tulang dengan pinggan mini dan skru;

Radiografi rahang bawah pesakit yang menjalani osteosynthesis dengan plat mini titanium:

a) radiografi kajian;

Radiografi rahang bawah pesakit dengan patah tulang yang menjalani osteosynthesis dengan suntikan intraosseous dari logam:

Pelbagai modifikasi jahitan tulang, digunakan untuk menyambung serpihan mandibula:

Kecederaan traumatik kawasan maxillofacial

Klasifikasi kerosakan. Keretakan pada tulang rangka muka. Kerosakan pada tisu lembut muka. Kerosakan gigi.

Diagnosis klinikal pesakit dengan lesi maxillofacial

Kaedah dan teknik diagnosis klinikal dalam kecederaan bahagian maxillofacial. Pada giliran gerbang zygomatic. Apabila dimasukkan, pesakit tidak sedarkan diri. Pemeriksaan pesakit dengan fraktur mandibula.

Rawatan patah mandibular

Klasifikasi fraktur rahang bawah memperuntukkan pelbagai tahap keterukan kecederaan. Kecederaan ini serius dan berbahaya, ia mesti dirawat dengan baik. Apa yang boleh menyebabkan patah tulang? Apakah tanda-tandanya? Dan jenis rawatan apa yang diperlukan oleh seseorang dengan patah mandible?

Punca dan klasifikasi

Pecah rahang bawah - kecederaan yang berbahaya, sering disertai oleh gegaran otak. Seseorang boleh menerima kerosakan ini akibat pertarungan, luka tembakan, keadaan kecemasan, kemalangan jalan raya.

Kecederaan ini merujuk kepada tahap kecederaan yang sederhana kepada kesihatan, mengikut undang-undang semasa.

Yang paling biasa dalam amalan perubatan adalah pembetulan bukan peluru rahang bawah. Bergantung pada punca jenis fraktur ini dibahagikan kepada 2 kategori:

 1. Traumatik - mungkin berlaku akibat kesan mekanikal (kesan, tembakan). Keterukan buruk apabila memohon kerosakan ini ditubuhkan selepas menjalankan pemeriksaan perubatan forensik.
 2. Patologi - ia boleh dicetuskan oleh penyakit dan luka tisu tulang (osteomyelitis, metastasis, neoplasma tumor, dan sebagainya).

Bergantung kepada penyetempatan kerosakan, klasifikasi berikut menonjol:

 1. Fraktur sudut rahang bawah - dilokalisasi di kawasan bahagian sudut.
 2. Coronary - direkodkan dengan kekalahan proses coronoid.
 3. Klykova - kerosakan di kawasan lampiran canine.
 4. Metalny - zon patah jatuh pada lubang dagu.
 5. Pemotong - terletak di kawasan di antara gigi pinggang sisi.
 6. Tengah - disetempatkan antara incisors pusat.
 7. Serviks - dilokalkan di kawasan proses condylar rahang bawah.

Terdapat juga patah terbuka - disertai dengan pendarahan, kehadiran permukaan luka terbuka, dan patah tertutup - tanpa mengorbankan integriti kulit.

Yang paling parah ialah jenis fraktur dua hala, disetempatkan segera di kedua-dua bahagian rahang.

Di samping itu, traumatologists mengkategorikan kecederaan ini kepada 2 kategori berikut:

 1. Patah mandibula patah - disertai oleh pergeseran puing-puing tulang.
 2. Kerosakan tanpa anjakan bersamaan dipanggil patah tidak lengkap.

Dengan kecederaan ini, banyak perhatian diberikan kepada diagnosis. Penyetempatan, keterukan yang membahayakan, mempengaruhi pilihan taktik rawatan, pemulihan dan masa pemulihan pesakit.

Bagaimanakah ia nyata?

Gejala patah mandibula adalah seperti berikut:

 • Sensitivasi yang tajam, kuat, ketara;
 • Gigi pergelangan tangan;
 • Malocclusion;
 • Penyebaran;
 • Gangguan menelan dan mengunyah;
 • Kekurangan bahagian rahang muka;
 • Menurunkan sensitiviti di dagu dan bibir;
 • Kesukaran bernafas;
 • Pelanggaran fungsi pertuturan;
 • Ciri, klik khusus pada masa kecederaan;
 • Pendarahan;
 • Bengkak;
 • Hematomas hipodermik luas;
 • Jurang yang berlaku di antara gigi.

Pecah belah dua bahagian rahang bawah disertai dengan sakit yang teruk, memberi telinga. Sindrom nyeri sangat kuat sehingga seseorang dapat pengsan, darah dapat mengalir dari telinga. Trauma sering disertai oleh kelemahan umum, loya, serangan muntah-muntah dan pening, yang menunjukkan gegaran yang seragam!

Salah satu tanda yang paling biasa adalah bahawa selepas patah klik rahang, mangsa sangat sukar untuk bercakap, menelan. Apabila gejala-gejala seperti itu muncul, adalah perlu untuk menyediakan mangsa dengan bantuan pertolongan cemas dan mengambilnya secepat mungkin ke institusi perubatan untuk diagnosis dan rawatan lanjut.

Apakah bahaya itu?

Fraktur maxillary diklasifikasikan sebagai kecederaan traumatik yang sangat teruk, sangat berbahaya. Sekiranya langkah-langkah yang sesuai tidak diambil dengan segera, kemungkinan perkembangan komplikasi yang tidak diingini berikut adalah tinggi:

 • Suppuration;
 • Disfungsi otot kumbahan;
 • Osteonecrosis dengan kematian tulang bersamaan;
 • Proses keradangan akut;
 • Osteomyelitis;
 • Pembentukan sendi palsu;
 • Neuritis saraf muka.

Kesan yang paling berbahaya dari patah jenis ini dianggap sebagai proses purulen yang berkembang di tapak patah sebagai hasil jangkitan, yang mengancam meningitis, keradangan tisu tulang.

Di samping itu, jika anda tidak pergi ke doktor pada masa yang sama, tulang tumbuh bersama secara salah. Hasilnya, kecacatan kosmetik, gangguan pertuturan, kesukaran makan, kualiti hidup pesakit berkurangan. Rawatan yang mencukupi, tepat pada masanya dengan pemulihan seterusnya membolehkan anda mengelakkan perkembangan komplikasi yang paling, dalam hampir 90% kes klinikal!

Bagaimana untuk membantu?

Sekiranya patah tulang rahang bawah, mangsa perlu diberikan pertolongan cemas dengan cepat dan cekap.

Kejayaan dan rawatan seterusnya dan risiko kesan buruk bergantung kepada kelajuan dan ketepatan tindakan anda!

Langkah pertama adalah menjaga pencegahan asphyxiation dan serangan asma. Jika seseorang tidak sedarkan diri, mereka menyerahkannya di sebelahnya dan membetulkan lidahnya untuk mengelakkan kemungkinan zapadka.

Pendarahan dihentikan dengan memerah arteri. Permukaan luka diikat dengan kasa steril atau swab kapas. Ia adalah penting bahawa pembalut diperlukan sekiranya berlaku patah rahang, yang memberikan imobilisasi dan immobilitas alat rahang. Pembalut boleh dibuat dari alat, tudung, kerongsang, baju lengan pakaian, dan sebagainya.

Selanjutnya, untuk mengelakkan edema yang berlebihan dan pembentukan hematoma, ais dan kompres sejuk digunakan untuk kawasan kerosakan. Kecederaan ini hampir selalu diiringi kesakitan yang teruk, ada kebarangkalian yang tinggi bahawa orang yang cedera akan jatuh ke dalam keadaan kejutan yang menyakitkan. Untuk mengelakkan ini, perlu melakukan anestesia. Oleh kerana pesakit tidak dapat menelan normal, disyorkan untuk menyuntik ubat anestetik dengan suntikan!

Ciri-ciri rawatan

Rawatan kepada pesakit dengan patah rahang bawah ditentukan oleh pakar secara individu selepas diagnosis awal, kaedah bergantung kepada keparahan kerosakan. Pertama sekali, pesakit diberi pertolongan cemas. Pakar menangani permukaan luka, jika perlu, menarik saluran besar untuk menghentikan pendarahan, menetapkan kateter trakea, untuk memudahkan fungsi pernafasan.

Selepas itu, di bawah pengaruh anestesia tempatan diposisi semula. Semasa operasi ini, pakar bedah membandingkan serpihan tulang di kedudukan yang betul secara anatomik dan membetulkannya untuk mengelakkan re-displacement dalam proses splicing. Penetapan dilakukan dengan menggunakan kurungan khas, plat logam atau struktur extraoral.

Dalam kes yang paling teruk, pembedahan plastik dilakukan, prostesis rahang dipasang. Selepas itu, splinting dilakukan untuk melonggarkan rahang untuk tempoh pemulihan. Tumpang bertindih adalah wajib dalam hal patah dengan anjakan bersamaan!

Pesakit juga diberi kursus terapi ubat, termasuk ubat penghilang rasa sakit, antibiotik, ubat anti-radang, yang boleh menghalang keradangan dan komplikasi berjangkit. Untuk tujuan pemulihan dipercepatkan dan splicing tulang, ubat-ubatan yang mengandungi kalsium, imunomodulator, chondroprotectors, vitamin D kumpulan digunakan. Tempoh rawatan, bergantung kepada keparahan kerosakan, adalah dari bulan ke enam bulan!

Terapi diet

Kerana patah maxillary sentiasa dikaitkan dengan fungsi mengunyah dan menelan yang merosot, pesakit perlu mengikuti diet tertentu semasa rawatan dan pemulihan. Pada peringkat terapi awal, pesakit diberi makan melalui tiub atau jerami khas.

Setelah keluar semasa tempoh pemulihan, makanan berikut harus dimasukkan ke dalam diet pesakit:

 • Broths;
 • Jus sayuran dan buah;
 • Produk berasaskan susu (kefir, krim masam, ryazhenka, yogurt);
 • Morse, compote.

Semua makanan mesti mempunyai tekstur cecair, seperti halus. Secara beransur-ansur, menu ini mengandungi sayur-sayuran dan buah murni, bubur cair, sup murni. Adalah penting bahawa diet pesakit adalah sama banyaknya dan termasuk semua nutrien yang diperlukan, jika tidak, penipisan tubuh adalah mungkin, dan proses penyembuhan akan ditangguhkan dengan ketara!

Tempoh pemulihan

Pemulihan selepas kerosakan pada rahang bawah memainkan peranan penting untuk berjaya pemulihan dan pencegahan akibat berbahaya. Pada mulanya, adalah penting untuk melihat keamanan dan mengelakkan tekanan pada alat rahang, bahkan untuk berbicara lebih baik, sedikit sebanyak mungkin!

Tanpa gagal, beberapa hari selepas penentuan semula, prosedur physiotherapeutic berikut ditetapkan:

 • Terapi magnetik;
 • Elektroforesis kalsium;
 • UHF-terapi;
 • Penyinaran inframerah;
 • Mekanoterapi.

Prosedur sedemikian akan membantu menghilangkan bengkak, mempercepat pembentukan kalus dan splicing fraktur.

Untuk mengelakkan proses berjangkit, pesakit harus membayar perhatian yang lebih tinggi kepada kebersihan mulut. Selepas setiap hidangan, mulut mesti dibilas dengan penyelesaian antiseptik. Adalah disyorkan untuk memberus gigi anda dengan teliti dan sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu siang.

Jangan lakukan tanpa gimnastik terapeutik. Mulailah pemulihan dengan gimnastik muka, urut sendiri otot muka. Selepas keadaan pesakit agak stabil, doktor akan menawarkan kepadanya satu set latihan yang bertujuan untuk membangunkan otot-otot masticatory. Semua latihan adalah sangat mudah dalam pelaksanaan. Sebagai contoh, keputusan yang sangat baik diperolehi secara bergantian memerah dan menanggalkan rahang, sebutan yang jelas dan jelas huruf dan bunyi yang berbeza. Kelas-kelas semacam itu untuk mencapai keputusan positif disyorkan setiap hari, 2-3 kali pada siang hari.

Gimnastik akan membolehkan dalam istilah dipercepatkan untuk membangunkan otot dan sendi, untuk memulihkan sepenuhnya fungsi ucapan dan mengunyah, untuk mengelakkan perkembangan kontraksi otot. Tempoh purata tempoh pemulihan adalah kira-kira 2 bulan, selepas itu pesakit kembali ke irama kehidupan biasa.

Rapi, rawatan tepat pada masanya patah mandibular digabungkan dengan pemulihan komprehensif, tertakluk kepada cadangan perubatan, akan membantu untuk mengelakkan komplikasi berbahaya, mencapai pemulihan penuh semua fungsi asas alat rahang. Rawatan sendiri dalam kes ini adalah secara kontraindikasi, akibatnya mungkin yang paling tidak menguntungkan - dari kecacatan estetik jika terjadi perpecahan yang salah kepada kematian, dalam hal penambahan proses yang menular.