Utama / Pemulihan

Fraktur patah tangan Phalangeal

Moisov Adonis Aleksandrovich

Pakar bedah ortopedik, doktor kategori tertinggi

Moscow, Balaklavsky Avenue, 5, stesen metro "Chertanovskaya"

Moscow, st. Koktebel 2, Bldg. 1, stesen metro Dmitriy Donskoy Boulevard

Moscow, st. Berzarina 17 Bldg. 2, stesen metro "medan Oktober"

Pendidikan:

Pada tahun 2009 beliau lulus dari Akademi Perubatan Negeri Yaroslavl dengan ijazah dalam bidang perubatan.

Dari 2009 hingga 2011, dia menjalani klinik residensi dalam traumatologi dan ortopedik berdasarkan Hospital Klinikal untuk Penjagaan Perubatan Kecemasan. N.V. Solovyov di Yaroslavl.

Dari tahun 2011 hingga 2012, beliau bekerja sebagai ahli traumatologi ortopedik di hospital kecemasan No 2 di Rostov-on-Don.

Kini bekerja di klinik di Moscow.

Pelatih:

2012 - kursus latihan di Pembedahan Kaki, Paris (Perancis). Pembetulan kecacatan pada kaki hadapan, operasi minima invasif untuk plantar fasciitis (merangsang calcaneal).

Februari 13-14, 2014 Moscow - Kongres traumatologi dan ortopedik II. "Traumatologi dan ortopedik modal. Hadir dan Masa Depan.

November 2014 - Latihan lanjutan "Penggunaan arthroscopy dalam traumatologi dan ortopedik"

Mei 14-15, 2015 Moscow - Persidangan saintifik-praktikal dengan penyertaan antarabangsa. "Traumatologi Moden, Ortopedik dan Pakar Bedah Pakar Bedah".

2015 Moscow - Persidangan antarabangsa tahunan "Artromost".

Kepentingan saintifik dan praktikal: pembedahan kaki dan pembedahan tangan.

Pecah daripada phalanx

Jari kami melakukan pergerakan yang sangat halus dan terkoordinasi dan pelanggaran pergerakan ini dapat memberi kesan besar pada kegiatan harian dan profesional. Untuk mengekalkan fungsi tangan sepenuhnya, adalah sangat penting bahawa semua patah jari akan dinilai oleh doktor untuk menentukan rawatan yang sesuai. Jika anda berfikir bahawa jari yang pecah adalah kecederaan kecil, maka anda secara serius tersilap. Tanpa rawatan yang betul, patah jari boleh menyebabkan masalah yang serius: mengehadkan fleksi jari (contracture), kesakitan dengan usaha kecil, pengurangan cengkaman tangan, sama ada patah kuku atau falanx jari utama.

Anatomi tulang tangan

Berus manusia dibentuk oleh 27 tulang:

 • 8 pergelangan tangan;
 • 5 tulang metacarpal;
 • 14 tulang yang membentuk jari disebut phalanges. Jari pertama hanya mempunyai dua phalanges: proksimal dan distal. Tidak seperti jari-jari lain, yang terdiri daripada tiga phalanges: proximal, tengah dan distal.

Pecah tulang metacarpal tangan membentuk 30% daripada semua fraktur tangan pada orang dewasa.

Jenis fraktur jari

Oleh sebab

 • Keretakan traumatik merosakkan tulang jari akibat kecederaan.
 • Patah patologi - patah jari di kawasan penstrukturan semula patologi (kerosakan oleh mana-mana penyakit - osteoporosis, tumor, osteomyelitis, dan lain-lain). Osteoporosis adalah punca paling kerap patah patologi.

Dengan watak

 • Keretakan tertutup (tanpa merosakkan kulit)
 • Fraktur terbuka (dengan kerosakan kulit)

Dengan kehadiran diimbangi:

 • Keretakan tanpa perpecahan serpihan
 • Pecah dengan mengimbangi.

Tanda dan Gejala Patah Jari

Tanda jari yang patah termasuk:

 • Sakit pada palpasi (sentuhan);
 • Bengkak jari;
 • Sekatan pergerakan;
 • Pendarahan subkutan;
 • Ubah bentuk jari;

Pecahan jari boleh menggabungkan kerosakan seperti:

Tumpahan phalanx, kerosakan tendon, kerosakan pada ligamen. Ini boleh merumitkan rawatan.

Diagnosis dan rawatan patah phalanx

Sekiranya anda mengalami simptom patah fasa jari, anda mesti menghubungi bilik kecemasan di tempat kediaman. Di mana, selepas pemeriksaan, radiografi akan dilakukan dalam dua unjuran segmen yang rosak. Doktor mesti menentukan bukan sahaja lokasi patah, tetapi juga jenisnya. Tulang boleh dipecahkan dalam beberapa arah. Fraktur phalanx boleh melintang, dalam lingkaran, menjadi beberapa serpihan, atau berbilang serpihan, iaitu. runtuh sepenuhnya.

Rawatan fraktur jari tangan bergantung kepada tiga faktor utama:

 • Pertama, apakah sendi akan terjejas?
 • Kedua, patah "stabil" atau "tidak stabil"?
 • Ketiga, adalah jari cacat?

Jika fraktur memberi kesan kepada sendi (patah intraartikular), adalah penting untuk memastikan bahawa permukaan artikular tidak dimusnahkan dan bahawa serpihan tidak tersebar, iaitu. tiada offset. Dalam kes ini, anda boleh lakukan tanpa pembedahan.

Kedua, adalah penting untuk mengenal pasti patah "stabil" atau "tidak stabil". Kestabilan fraktur boleh ditentukan oleh radiografi. Fraktur dianggap tidak stabil jika serpihan itu dipindahkan, atau sifat fraktur sedemikian rupa sehingga selepas reposisi yang betul (penyingkiran perpindahan), serpihan boleh beralih dari masa ke masa dan kekal dalam kedudukan mengimbangi. Anatomi secara semula jadi akan merosot, yang boleh menjejaskan fungsi jari dan tangan.

Doktor mesti menentukan sama ada segmen itu dipendekkan atau sama ada serpihan distal diputar (berputar mengenai paksi). Jari di tangan yang cedera harus bersatu dan kelihatan seperti sihat.

Sekiranya permukaan artikular dipusnahkan atau serpihan-serpihan dipindahkan, jika fraktur tidak stabil, jika terdapat kecacatan yang memerlukan pembetulan, maka operasi diperlukan untuk memulihkan anatomi normal tangan dan memelihara fungsi selepas patah jari telah berkembang.

Rawatan konservatif

Pada patah jari tanpa anjakan, bantuan berikut diberikan: segmen tangan yang rosak diperbetulkan dengan pelapik plaster atau berpakaian polimer, yang lebih ringan dan lebih kuat daripada plaster.

Kadang-kadang jari jiran digunakan sebagai tayar, dengan tegas memasangnya bersama-sama dengan plaster. Hal ini memungkinkan untuk bekerja dengan berus, bengkokkan jari tanpa rasa takut bahawa serpihan tulang akan bergerak.

Jika selepas reposisi serpihan telah beralih, terdapat ketidakstabilan retak, pecahan berbilang pecah atau ubah bentuk tidak boleh secara teknikal dihapuskan, maka pembedahan diperlukan. Dengan bantuan serpihan logam dapat diperbaiki di posisi yang benar hingga patah patah patah. Sekiranya patah itu dengan anjakan, doktor harus cuba menghilangkan serpihan serpihan tanpa pembedahan. Ini dilakukan di bawah anestesia tempatan atau konduktif. Sekiranya offset tidak dihapuskan, maka terdapat tanda-tanda untuk operasi tersebut. Selepas mengeluarkan anjakan, jari itu diperbetulkan dengan pelapik plaster atau berpakaian polimer, untuk mengelakkan anjakan sekunder. Fraktur Phalangeal berkembang dalam 3-4 minggu. Selama tiga minggu ini, radiografi kawalan (ulangi) dilakukan selepas 10 dan 21 hari untuk memastikan tidak ada kecenderungan menengah dalam pelakon. Selepas ini, plaster dikeluarkan dan perkembangan aktif sendi tangan bermula.

Rawatan pembedahan

Bergantung pada jenis dan keterukan patah fasa jari, mungkin perlu mempunyai operasi - osteosynthesis (osteo-bone, sintesis - untuk mencipta, membaiki), kerana pemulihan anatomi struktur yang rosak dicapai.

Semasa operasi, reposisi terbuka serpihan berlaku (perbandingan bahagian patah) dan penetapan oleh struktur logam. Dan untuk setiap patah, struktur logam yang sepadan atau kombinasi mereka dipilih:

Jika pesakit secara mutlak menolak operasi, maka perkutan pengenalan jarum titanium milimeter untuk penetapan mungkin.

Kelebihan kaedah ini adalah: kesederhanaan dan masa manipulasi yang singkat, ketiadaan hirakan dan, sebagai akibatnya, parut pasca operasi.

Minus: satu hujung jarum kekal di atas kulit, supaya jarum boleh dikeluarkan selepas patah tumbuh bersama; risiko jangkitan luka dan penembusan jangkitan di kawasan patah; lama memakai pelekat plaster selama 1 bulan; ketidakupayaan untuk memulakan perkembangan awal sendi tangan, mengakibatkan risiko gangguan tidak dapat dipulihkan (kekurangan pergerakan di sendi) jari yang rosak.

Plat osteosintesis dan skru:

Semasa operasi, akses ke tapak patah dilakukan, serpihan dipetakan dan dipasang dengan plat dan skru. Luka itu disedut. Pemakaian steril digunakan. Pembalut dilakukan setiap hari. Pada 12-14 hari jahitan dikeluarkan.

Kelebihan kaedah ini ialah: pemulihan lengkap anatomi phalanx; kemungkinan perkembangan awal sendi tangan; plaster cast hanya digunakan selama 2 minggu.

Kekurangan: kerana selepas mana-mana operasi terdapat bekas luka kecil.

Dengan ubah bentuk jari-jari dalam patah tulang dalam artikel kontrak Dupuytren.

Jangan sembuh sendiri!

Hanya doktor yang boleh menentukan diagnosis dan menetapkan rawatan yang betul. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi atau bertanya soalan melalui e-mel.

Pecah di tangan

Bayangkan keadaan seperti ini: anda pergi perniagaan, terburu-buru dan tiba-tiba jatuh. Mengesan kesakitan yang teruk dan melihat edema yang semakin meningkat, ia segera menjadi jelas bahawa jari yang patah telah berlaku. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini? Pertimbangkan isu secara terperinci. Pecah bukan kemalangan yang jarang berlaku. Sebagai statistik menunjukkan Bruns, mereka membentuk kira-kira 7-8% daripada jumlah keseluruhan semua kecederaan badan.

Dan dari jumlah ini, sedikit lebih separuh daripada kes-kes berlaku dalam patah kaki anggota atas, termasuk jari. Adalah ingin tahu bahawa kecederaan tangan kiri lebih kerap daripada yang betul.

Struktur tangan

Tangan mempunyai struktur cermin dan terdiri daripada bahagian yang sama:

 1. Pergelangan tangan Bahagian berus ini dibentuk oleh lapan batu kecil. Selain tulang, ada tendon di pergelangan tangan, yang diperlukan untuk melengkungkan dan memperluas tangan;
 2. Pastern. Dibentuk oleh lima tulang;
 3. Sebenarnya jari. Setiap jari terdiri daripada tiga phalanxes - proksimal, tengah dan distal. Pengecualian adalah jari pertama - ia dibentuk oleh dua phalanxes;
 4. Sesamoid tulang. Terletak di tendon antara tulang metacarpal dan falang proksimal.

Selain pembentukan tulang di atas, struktur tangan termasuk komponen lain. Jadi, sebagai tambahan kepada tulang dan tendon, tangan termasuk otot, serat saraf, saluran darah, dan kulit.

Varieti

Pecahan jari di tangan boleh diklasifikasikan dalam beberapa cara, bergantung kepada mekanisme kecederaan, pemindahan serpihan dan bahagian jari yang rosak. Bergantung pada jari yang rosak ialah:

 • Patah ibu jari. Jenis kecederaan yang paling biasa. Berlaku apabila penumbuk berada dalam kedudukan yang salah ketika melanda, jatuh di telapak tangan terbuka. Dalam sesetengah kes, sukar untuk membezakan dengan pencemaran. Gejala utama: kesakitan yang teruk dan ketidakupayaan untuk bergerak. Dalam majoriti mangsa, jari pertama pecah sepanjang fasax proksimal, sedikit di atas sendi;
 • Pecah jari telunjuk. Selalunya, kecederaan berlaku apabila jari mencubit pintu, akibatnya - patah falanx kuku. Digabungkan dengan kerosakan kuku atau pemisahan lengkap pada kuku;
 • Pecah jari ketiga (tengah). Tiada ciri khas. Gejala-gejala ini agak serupa dengan orang lain;
 • Pecah jari cincin. Ia berlaku sedikit kurang daripada yang lain. Dengan jenis fraktur ini terdapat kebarangkalian yang tinggi untuk membangunkan kontraksi dan kehilangan fungsi jari. Fakta bahawa jari keempat mempunyai beban terendah dalam berus. Oleh itu, sebaik sahaja kemungkinan pemulihan muncul, perlu dibuat dengan teliti mengembangkan falang;
 • Pecah jari kelima (jari kecil). Gejala klasik: kesakitan teruk, peningkatan edema, ketidakupayaan untuk bergerak. Kadang-kala gejala neurologi (kebas, "merangkak"). Penyebab yang sama adalah kejatuhan yang buruk.

Jenis patah, bergantung kepada lokasi kerosakan:

 1. Pecahan fasax proksimal. Ia menduduki tempat kedua dalam kekerapan;
 2. Pecah daripada phalanx utama. Jarang berlaku;
 3. Pecahan daripada phalanx distal. Jenis yang paling biasa. Terutama kerap kali phalanx jari kedua pecah. Jenis fraktur khas diketahui - patah Bush. Dengan jenis kecederaan ini, belakang falanx kuku terbabas sepenuhnya, membentuk patah terbuka. Kecederaan ini kelihatan agak hodoh. Malangnya, piring paku tidak dapat dipulihkan.

Klasifikasi, bergantung kepada sama ada sendi dipengaruhi oleh kecederaan:

 • Fraktur intra-artikular. Kadang-kadang digabungkan dengan kehelan tulang di arah belakang;
 • Fraktur tambahan-artikular.

Lokasi garis patah dibahagikan kepada:

 1. Melintang;
 2. Longitudinal;
 3. Skew;
 4. Berbentuk T;
 5. Berbentuk skru;
 6. Edge. Adalah dipercayai bahawa patah pinggang hujung jari adalah yang paling mudah untuk dirawat;
 7. Dikupas

Tanda dan gejala

Gejala patah jari:

 • Kesakitan di tapak kecederaan, yang berlaku secara mendadak;
 • Bengkak tisu mengelilingi tulang patah;
 • Serpihan kumbang;
 • Sakit dengan beban paksi pada jari;
 • Pergerakan patologi dari phalanx;
 • Ubah bentuk jari yang ketara;
 • Menggujukkan luka dengan serpihan tulang;
 • Ketakutan jari apabila pecah saraf;
 • Pemotongan patologi atau pronasi dengan pecah tendon;
 • Pendarahan akibat kerosakan vaskular;
 • Mungkin ketiadaan mana-mana bahagian phalanx dengan fraktur air mata.

Bagaimana untuk membezakan peratusan daripada patah tulang

Kadang-kadang mangsa mungkin mengelirukan fraktur dengan lebam. Tidak setiap doktor yang berpengalaman dapat membezakannya dengan mata. Hanya imej X-ray yang akan membantu untuk mengetahui jenis kecederaan yang berlaku. Tetapi terdapat beberapa tanda untuk membezakan lebam dari patah tulang:

 1. Crepitus (kerumitan ciri), dengan ciri palpasi fraktur;
 2. Pergerakan patologi tulang di mana ia bukan tempat;
 3. Pada patah dengan mengimbangi, jari yang cedera semakin berkurang sehubungan dengan yang sihat;

Pertolongan cemas

Penjagaan kecemasan yang betul membolehkan bukan sahaja untuk mengurangkan keadaan sebelum mengangkut mangsa ke hospital.

Dalam beberapa kes, langkah pertolongan cemas yang dijalankan dengan baik membolehkan anda mengekalkan fungsi normal segmen yang terjejas, dan juga kehidupan seseorang. Urutan di mana penyediaan penjagaan kecemasan:

1. Menjalankan anestesia. Dengan kecederaan yang sedikit (patah tertutup), cukup untuk memberikan analgesik yang cedera dalam bentuk pil (ketan, tidak-spa). Jika fraktur yang teruk (fraktur air mata, patah tulang) dilakukan, anestesia tempatan dengan penyelesaian procaine, lidocaine atau analgesik narkotik intravena (diphenhydramine, morfin);

Jangan berikan aspirin sekiranya pendarahan dari luka. Asid Acetylsalicylic mencairkan darah, sehingga menyebabkan pendarahan meningkat!

2. Dengan patah terbuka, adalah perlu untuk merawat luka dengan antiseptik (bigluconate chlorhexidine, hidrogen peroksida, furatsilin) ​​dan memohon pembalut aseptik untuk mencegah jangkitan;

3. Pembalut yang tidak disambungkan digunakan pada jari yang patah. Sebagai tayar, anda boleh menggunakan pen ballpoint, tongkat lurus atau jari yang berdekatan. Banding phalanx diperlukan dalam kedudukan yang memberikan ketidakselesaan-kurangnya kepada mangsa;

4. Untuk mengeluarkan edema, pek es digunakan pada kawasan yang cedera. Ini akan memastikan vasoconstriction, edema akan mereda dan pendarahan (jika ada) akan berhenti;

5. Korban dihantar ke bilik kecemasan untuk rawatan jari yang pecah di lengan.

Rawatan

Pecah tertutup jari tanpa anjakan adalah mudah untuk dirawat. Ia cukup untuk meletakkan plaster pada jari yang cedera. Di samping itu, ikut diet (lebih banyak protein dan kalsium) dan minum kompleks vitamin.

Pecah tertutup daripada phalanx tengah, seperti mana-mana yang lain, dirawat dengan bantuan penataan semula tertutup. Di bawah anestesia tempatan, serpihan disusun semula dan pembalut plaster atau pembetulkan khas digunakan.

Pecah terbuka fasa jari, digabungkan dengan patah jari sendi, memerlukan rawatan yang lebih serius dan berhati-hati. Di bawah anestesia tempatan, pakar bedah mengumpul serpihan tulang dan membetulkannya dengan jarum atau plat.

Kadang-kadang mereka menggunakan alat Ilizarov. Ini amat berkesan sekiranya berlaku patah yang tidak dijanjikan dengan betul, apabila tulangnya pecah berulang kali dan serpihan itu sejajar dengan kedudukan yang betul.

Kaedah ini adalah akses udara yang baik kepada luka, akibatnya - mengurangkan risiko suppuration. Tetapi rawatan sedemikian memerlukan pakaian luka setiap hari. Selepas penambahan semula serpihan dan penetapan phalanx dalam seminggu, x-ray berulang perlu dilakukan.

Dalam gambar, pakar akan melihat jika patah itu betul. Akan dapat menilai sama ada kalus dibentuk. Kepada soalan "Berapa banyak memakai gypsum pada patah fasa x jari?", Doktor yang hadir akan menjawab. Tempoh ini bergantung kepada tahap kecederaan, kemungkinan komplikasi dan keadaan umum badan.

Pemulihan dan Pemulihan

Patah jari tertutup mudah diperolehi. Cukup dengan serta-merta selepas penghapusan plaster itu mula membina phalanges dengan terapi senaman untuk mengelakkan kontraksi. Latihan yang sesuai untuk membangun kemahiran motor halus:

 1. Kumpulkan bijirin bertaburan di atas meja lancar;
 2. Ikat dan lepaskan tali pada kasut;
 3. Lukis lanskap biasa dan tulis dikte kecil.

Jika selepas mengeluarkan plaster terdapat tumor, jangan panik. Selepas beberapa ketika ia akan jatuh. Cara yang berkesan untuk mengurangkan bengkak adalah:

 • Mandi tangan dengan garam laut atau merebus konifer;
 • Penggunaan venotonik ("Troxevasin", "Heparin-gel");
 • Prosedur fisioterapi (elektroforesis dan pelaburan ultraviolet);
 • Pemulihan rakyat (menggosok penyerapan gunung arnica);
 • Memampatkan dengan tanah liat biru.

Akibatnya

Selepas patah jari di tangan boleh terjadi akibat sedemikian:

 1. Pembentukan sendi palsu di tapak patah;
 2. Kejadian kontrak di sendi;
 3. Gabungan tulang salah;
 4. Ankylosis (dalam keadaan ini, sendi itu sepenuhnya terputus, pergerakan di dalamnya menjadi mustahil);
 5. Osteomyelitis akibat daripada jangkitan;
 6. Kehilangan fungsi jari yang rosak;
 7. Kepekaan yang berpunca daripada kerosakan saraf.

Kadang-kadang jari mangsa mungkin mati rasa setelah mengeluarkan plaster. Kesan phalanges dan sensasi terbakar boleh menyertai rasa kebas. Semua ini menunjukkan pelanggaran terhadap pemeliharaan jari.

Kemungkinan besar, apabila jari yang pecah berlaku, saraf terganggu. Tanpa rawatan yang sewajarnya, gejala seperti itu muncul. Untuk mendapatkan bantuan yang berkelayakan, anda perlu menghubungi ahli saraf. Dia akan menjalankan pemeriksaan dan menetapkan rawatan yang betul.

Pecahan daripada phalanx kuku

Pecah jari: sebab, gejala, pertolongan cemas, rawatan

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Makna ungkapan "tanpa tangan" dapat dinilai sepenuhnya hanya dengan kehilangan keupayaan untuk membuat gerakan sepenuhnya dengan tangan anda. Patah jari hanya pada pandangan pertama seolah-olah menjadi kecederaan kecil yang tidak akan menyebabkan kesulitan yang serius.

Sebabnya
Gejala
Rawatan
Prognosis, komplikasi

Pecah di tangan

Walaupun sedikit kehilangan pergerakan dengan jari-jari tangan menyebabkan seseorang menjadi keliru. Terdapat kesakitan ketika melakukan tindakan biasa:

 • kesukaran yang tidak mungkin atau ketara apabila cuba memakai atau melepaskan pakaian;
 • penjagaan diri;
 • mengambil barangan atau barangan isi rumah.

Pada masa yang sama dengan perasaan subjektif rasa sakit dan ketidakselesaan, tanda-tanda objektif jari yang patah muncul:

 • mengubah konfigurasi berus;
 • bengkak atau bengkak di kawasan sendi pergelangan tangan;
 • anjakan tulang di tapak retak atau kecederaan.

Agar tidak terlepas masa berharga dan mengelakkan ubah bentuk sepanjang hayat pembentukan tulang lengan, adalah perlu untuk mendapatkan bantuan khusus sebaik sahaja menerima kecederaan tersebut.

Anatomi tangan

Ini adalah salah satu sendi yang paling sukar dan gabungan tulang dalam tubuh manusia. Tangan terdiri daripada lapan tulang yang membentuk pergelangan tangan, yang dihubungkan dengan jejari dan tulang ulna di satu sisi. Sebaliknya, berus dibentuk secara langsung, yang berakhir dengan jari-jari yang terdiri daripada tiga tulang phalangeal masing-masing, kecuali ibu jari, yang mempunyai dua tulang phalangeal.

Setiap jari berakhir dengan falanx kuku. Apabila bergerak di sendi phalangeal, penghantaran neuromuskular yang paling kompleks, bekalan darah, yang memberikan kemahiran motor halus, halus jari, dilakukan. Oleh sebab itu, dislokasi atau patah fasa jari di tangan boleh mengakibatkan hilangnya keupayaan bekerja pada orang yang terlibat dalam kerja yang rumit dan berkemahiran tinggi yang memerlukan kemahiran manual khas.

Tulang Phalange agak nipis, tetapi mempunyai margin keselamatan yang tinggi. Ini adalah pertahanan semula jadi yang membolehkan seseorang melakukan tindakan penting dengan tangannya, walaupun dalam keadaan yang sukar. Pembekalan darah dan pemuliharaan tangan adalah sangat teratur, tetapi walaupun supercooling kerap, kesan mekanik juga mempunyai stamina.

Sebilangan besar ligamen, tendon, otot disusun sedemikian rupa sehingga seseorang, walaupun mengalami cedera satu jari, tidak hairan apakah mungkin untuk menggerakkan jari lain semasa patah tulang. Jari yang tinggal tidak kehilangan pergerakan.

Punca dan jenis patah tulang

Anda boleh memecahkan jari semasa sukan, dan tidak semestinya kuasa atau dikaitkan dengan mogok atau seni mempertahankan diri. Semasa berenang, anda boleh memukul sebelah kolam, sebagai contoh. Dalam kes ini, paling sering, jari telunjuk atau jari kecil pecah. Juga punca patah boleh:

 • jatuh;
 • lebam;
 • kegagalan peranti ligamentous;
 • penyakit keturunan atau diperoleh dengan osteogenesis terjejas;
 • kehadiran masalah locomotor, di mana terdapat kecederaan atau jatuh kerap;
 • pelanggaran keselamatan di tempat kerja atau di rumah.

Pecah janggut sering berlaku apabila jatuh. Orang itu, kehilangan keseimbangan atau sokongan jatuh, mendedahkan berus dan menyebarkan jari. Ibu jari adalah pada masa yang sama diketepikan ke sisi. Semasa perlanggaran dengan halangan yang tetap, dia menerima strok yang melanggar integriti tulang utama phalanx paling kerap. Oleh itu, bengkak di pangkal ibu jari, pergerakan terhad, kesakitan di tempat ini adalah gejala ibu jari patah.

Ligamen boleh kehilangan keanjalan, kekuatan terhadap latar belakang penyakit radang sendi, gangguan metabolik asas, seperti obesiti. Beban terlalu banyak menyebabkan kehilangan keanjalan dan ligamen tidak lagi memegang jari dengan rintangan yang tepat.

Gangguan osteogenesis, osteoporosis dari mana-mana asal menyebabkan tulang rapuh, termasuk tulang phalangeal. Dalam kes ini, apa-apa kecederaan menyebabkan pecah, sama ada tamparan, kehelan atau lebam, malah kesan domestik boleh mengakibatkan pengenaan gipsum.

Pesakit yang menderita cerebral palsy, pelbagai jenis gangguan pergerakan neurologi atau traumatik asal, menderita jatuh, tidak mengatasi masalah dengan halangan, dan dengan itu sering mencederakan tangan dan tulang lain.

Melanggar keselamatan, orang tidak berfikir tentang akibatnya. Datang kepada kes-kes lucu atau lucu yang membawa kepada tragis atau sekurang-kurangnya akibat yang menyedihkan. Rasa ingin tahu menggalakkan jari-jari ke dalam pelbagai bukaan di bahagian-bahagian atau produk dalam pengeluaran, sambungan mekanikal peranti teknologi. Oleh itu, anda boleh mendapatkan sebarang jari: sedikit, cincin atau jari telunjuk.

Menurut ICD, lazimnya mengasingkan fraktur terbuka atau tertutup, iaitu, dengan melanggar keutuhan kulit dan keluaran struktur tulang ke luar atau tanpa mereka. Dengan bilangan serpihan tulang, jenis berikut patah tulang yang dibezakan dibezakan:

 • pelbagai - serpihan beberapa tulang;
 • satu - satu sekeping pecah;
 • rimless.

Fraktur mungkin dengan atau tanpa anjakan tulang. Oleh itu, jika terdapat pelanggaran konfigurasi, terdapat sudut offset, putaran atau membujur. Ini menyerupai arah lokasi patologi serpihan tulang.

Garis fraktur mempunyai arah yang juga diambil kira apabila mencirikan kecederaan. Ia boleh diarahkan secara serentak, secara serentak, longitudinal, untuk menjadi sejenis huruf "T", mempunyai konfigurasi heliks dan sebagainya.

Tanda-tanda patah jari

Jika anda merasakan sakit tajam di jari anda apabila anda menyerang atau jika anda mempunyai pergerakan terbalik amplitud yang luas - lanjutan, seseorang mungkin mengesyaki bahawa dia telah menerima fraktur. Terdapat kriteria yang boleh dipercayai dan munasabah untuk diagnosis ini. Berikut adalah kemungkinan:

 • kesakitan yang meningkat dengan pergerakan yang sedikit;
 • bengkak atau hematoma di tapak fraktur yang didakwa;
 • ubah bentuk jari yang ditentukan secara visual;
 • ketidakupayaan untuk membuat pergerakan dengan jari anda - fungsinya.

Ini adalah tanda-tanda yang agak subjektif. Dengan kehadiran fenomena yang dijelaskan di bawah, adalah wajar mempertimbangkan jari yang patah diagnosis mungkin:

 • motilitas tidak sepadan atau bukan fisiologi dalam sebatian tertentu;
 • bunyi krek - crepitus, yang didengar ketika bergerak dengan jari atau palpasi sendi yang cedera.

Untuk mengurangkan kesakitan mangsa, bantuan yang diperlukan perlu disediakan.

Pertolongan cemas

Untuk memberikannya, anda perlu mengetahui beberapa prinsip asas. Pertama, berus mesti dilancarkan dengan bantuan sarana improvisasi. Ini boleh menjadi asas yang kukuh dengan mana anda perlu mengikat tangan anda.

Kedua, anda perlu memberi sebarang ubat sakit. Ia boleh menjadi analgesik, ubat anti-radang nonsteroid dengan kesan analgesik.

Ketiga, fraktur terbuka mesti dijamin terhadap jangkitan sekunder dan pendarahan dengan pembalut yang digunakan untuk mematuhi peraturan aseptik.

Kepada doktor untuk berunding, diagnosis

Paling penting, anda perlu menghubungi pakar. Ini adalah traumatologists dan pakar bedah yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran khusus untuk menghasilkan tulang pengubah, jika perlu dengan bantuan pembedahan.

Diagnosis tidak begitu sukar apabila menggunakan kaedah diagnostik objektif. Ini adalah ujian X-ray. Gambar itu jelas menunjukkan bukan sahaja kehadiran kecederaan, tetapi konfigurasi, lokasi, lokasi relatif terhadap tulang lain pergelangan tangan atau tangan. Untuk melakukan ini, radiografi dijalankan dalam beberapa pesawat untuk menilai dengan tepat sifat dan ciri-ciri kecederaan tersebut.

Bagaimana membezakan fraktur daripada lebam

Adalah sukar untuk menilai keparahan dan sifat kerosakan. Apabila lebam, hanya struktur lembut, kapal atau tendon terjejas. Pecah bermaksud integriti tulang terjejas.

Untuk diagnosis yang tepat, ujian X-ray diperlukan. Hanya ini akan menamatkan diagnosis.

Patah tulang rusuk

Ia berlaku dalam kebanyakan kes. Adalah mungkin untuk memecahkan ibu jari apabila jatuh, seperti ketika jatuh, seseorang menyebarkan jari-jarinya dan yang besar membiarkan berlebihan.

Pecahan daripada phalanx kuku

Kecederaan seperti itu berlaku apabila anda memukul alat, contohnya, dengan tukul atau sesuatu yang lain semasa kerja profesional atau rumah tangga. Pecah ini disertai dengan pemisahan besar tisu tulang, yang menjadikan penyembuhan jauh lebih sukar. Biasanya, phalanx kekal cacat.

Rawat patah

Ia berbahaya untuk ubat sendiri semasa patah tulang. Untuk kehidupan, kecederaan tidak menimbulkan ancaman, tetapi sangat mungkin untuk kehilangan mobiliti atau kecacatan tangan. Rawatan dan pemulihan perlu dilakukan di bawah pengawasan seorang traumatologist.

Rawatan ubat

Ia adalah penting untuk menetapkan ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-radang kepada pesakit, terutamanya pada hari-hari pertama selepas kecederaan. Ini akan membantu melegakan kesakitan akut, mengurangkan keadaan umum, dan mengelakkan kejutan yang menyakitkan.

Terapi anti-radang diperlukan untuk mengurangkan bengkak, tindak balas keradangan tempatan yang membuat penyembuhan dan pemulihan kegunaan berfungsi sukar. Sentiasa membantu suntikan atau pengambilan serbuk "Nimesulide", "Olfen", "Voltaren". Amalkan penggunaan ubat-ubatan tempatan dalam bentuk kompres dengan "Dimexidum" dan "Novocain".

Jari pada patah tulang

Alternatif moden untuk plaster cast adalah Orthoses, alat anjal, berbilang berlapis yang dapat memperbaiki jari secara fisiologis secara aman.

"Orthosis" terdiri daripada lapisan tekstil, aseptik dan fleksibiliti yang memastikan bahawa jari-jari tidak berfungsi, lebih-lebih lagi, tidak seperti plaster cast, mereka boleh dikeluarkan di rumah dan mengembalikan peredaran darah.

Rawatan pembedahan

Jenis rawatan perubatan ini disediakan di hospital hospital. Dilancarkan kepada operasi untuk memulihkan integriti fisiologi tulang dengan pelbagai patah tulang. Pelbagai pembinaan logam digunakan, yang membaiki serpihan, serpihan dan menghasilkan bentuk tulang patah.

Pemulihan rakyat

Ini adalah pelbagai herba anti-inflamasi, yuran, memampatkan dari infus tanaman dengan sifat analgesik. Mereka membantu melegakan bengkak, sakit, mencegah jangkitan sekunder, mengembalikan sirkulasi darah, merangsang proses reparatif.

Terdapat resipi untuk pertolongan cemas menggunakan telur putih untuk pembalut. Apabila ia mengeringkan, protein mengetatkan pakaian, dengan itu memperbaiki anggota badan.

Latihan untuk pemulihan segera

Berikan satu set latihan tambahan yang boleh rehabilitolog. Ini adalah pergerakan sifat putaran yang membantu mengembalikan intensiti peredaran darah. Kemudian anda perlu membengkokkan dan melepaskan jari untuk darah mengalir ke otot sehingga mereka kembali ke bekas kekuatan mereka.

Adalah baik untuk menggunakan eksped kuasa buatan khas semasa kelas, yang mesti dipilih di kedai khusus.

Masa penyembuhan

Di sini semuanya sangat mendalam. Tempoh masa rata-rata untuk penyembuhan berbeza-beza antara 4 minggu dengan patah tanpa rawatan pembedahan. Sekiranya operasi dilakukan, pemulihan mungkin mengambil masa 6 hingga 10 minggu. Ia perlu mengambil kira umur pesakit, kehadiran penyakit bersamaan, sifat kerosakan.

Pecah jari pada kanak-kanak

Masa kanak-kanak mempunyai beberapa ciri periosteum. Shell luar tulang ini tetap utuh, dan tisu tulang di bawahnya pecah. Kecederaan seperti ini dipanggil patah "garis hijau". Kanak-kanak cepat pulih dari kecederaan mereka. Tetapi jari yang salah ditimbulkan boleh menyebabkan ketidakupayaan pada masa akan datang.

Pecahan jari pada usia tua

Kesukaran penambahan patah tulang yang lebih tua terletak pada kehadiran osteoporosis. Tisu tulang menjadi lebih kurus, kesan mekanikal yang sedikit atau pergerakan janggal boleh menyebabkan patah tulang. Proses reparatif lambat, sukar untuk memasang struktur logam, jadi orang tua memerlukan bekalan kalsium yang intensif dengan persediaan perubatan semasa tempoh pemulihan selepas patah tulang.

Prognosis, mungkin komplikasi, pencegahan

Jari bukan tulang terbesar dalam rangka, tetapi jika anda tidak memberikan bantuan yang tepat, anda boleh mendapatkan komplikasi berikut:

 • osteomyelitis - radang tisu purulen;
 • ubah bentuk tulang atau sendi, yang akan menjadikan pergerakan biasa sukar;
 • pembentukan sendi palsu - kawasan pergerakan patologi di tempat-tempat yang tidak biasa;
 • ankylosis - immobiliti lengkap artikulasi artikular;
 • Kontraksi otot - ketiadaan reaksi motor gentian otot.

Untuk mencegah keretakan, anda perlu bersenam secara teratur - ia menguatkan tulang, otot, membentuk tulang yang kuat. Dalam sukan, anda boleh menggunakan pembungkusan profilaktik khas yang menghalang kecederaan pada tulang tangan.

Penyembuhan arthrosis tanpa ubat? Boleh jadi!

Dapatkan buku percuma "Pelan langkah demi langkah untuk memulihkan pergerakan lutut dan sendi pinggul dalam kes arthrosis" dan mula pulih tanpa rawatan dan operasi yang mahal!

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Berapa banyak patah phalanx berkembang bersama-sama

Jari di tangan memainkan peranan penting dalam kehidupan manusia. Mereka melakukan pergerakan yang diselaraskan dengan tepat, mereka digunakan untuk membuat hubungan dengan dunia luar, yang sering membawa kepada pelbagai kecederaan. Adalah sukar untuk membayangkan kehidupan normal, jika fungsi berus merosot. Malah lebam kecil boleh mengetuk rentak biasa kehidupan, dan kecederaan serius seperti dislokasi atau patah fasa jari jari di tangan - ini adalah sebab yang penting untuk segera mendapatkan rawatan perubatan. Mengabaikan masalah ini boleh menyebabkan tulang tumbuh bersama secara salah dan berus akan berhenti berfungsi.

Jenis fraktur jari yang paling biasa

Fraktur ditandakan dengan integriti tulang terjejas. Terdapat beberapa jenis patah tulang yang jari anda menjalani:

 1. Tertutup adalah bentuk yang paling biasa di mana integriti kulit tidak dikompromi.
 2. Serpihan tulang terbuka merobek tisu lembut, sehingga membentuk luka, yang mana sebahagian dari serpihan menonjol.
 3. Dengan anjakan, periosteum rosak, dan serpihan tulang yang bergerak mencederakan tisu sekitarnya.
 4. Tanpa mengimbangi - tulang tidak melampaui periosteum.
 5. Fragmentasi - kebanyakan tulang musnah dan banyak serpihan terbentuk.
 6. Dikenakan - tulang dipecahkan kepada beberapa bahagian.
 7. Dengan bahagian-bahagian tulang yang memecahkan mengambil kedudukan pada sudut yang berbeza.

Punca kerosakan kepada integriti tulang jari sering dikaitkan dengan aktiviti harian dan profesional:

 • Kerosakan yang disebabkan oleh kejutan atau kejatuhan.
 • Kecederaan dalam sukan perhubungan, seperti bola keranjang, bola tampar.
 • Kemalangan di tempat kerja, ketika bekerja dengan mekanisme automatik, pengendalian ceroboh tukul, tukul sledge, tekan.
 • Permohonan yang disengajakan mengenai daya: berpusing atau sambungan semula jadi.

Tangan mempunyai struktur yang agak kompleks, terdiri daripada pergelangan tangan, span, jari. Semua tulang tangan saling berkaitan dan melaksanakan fungsi yang sama. Dalam reka bentuk setiap jari, kecuali ibu jari, terdapat tiga falang: proksimal, tengah dan distal. Ibu jari tidak mempunyai phalanx tengah. Daripada kecederaan tangan yang mungkin, patah tulang metacarpal dan falang jari adalah yang paling biasa.

 • Dalam aktiviti harian, jari ekstrem pertama tertakluk kepada beban yang paling besar, kerosakan yang boleh mengakibatkan kehilangan tenaga kerja. Kebiasaannya, patah falanx ibu jari digabungkan dengan kehelan, dan agak sukar untuk merawatnya. Ia adalah perlu bahawa gabungan tulang dilakukan dengan betul, jika tidak, akibatnya boleh menjejaskan aktiviti motor tangan.
 • Kerosakan pada tulang jari kecil juga agak biasa disebabkan lokasi yang melampau dan kerentanan phalanges.
 • Patah patah dan patah jari tengah juga memerlukan perhatian perubatan segera. Kerosakan pada jari cincin memerlukan tempoh pemulihan jangka panjang untuk memulihkan aktiviti motor seluruh tangan.
 • Kerosakan kerja biasa adalah patah falanx distal jari. Selalunya ini berlaku akibat melanggar peraturan keselamatan. Kecederaan seperti itu dicirikan bukan sahaja oleh pemecahan tulang, tetapi juga oleh pelanggaran keutuhan tisu lembut, yang boleh menyebabkan jangkitan.

Tanda-tanda patah jari

Kerosakan keutuhan fasax disertai dengan kesakitan yang teruk, yang diperburuk apabila cuba bergerak. Serta-merta di tapak kecederaan, edema dan hematoma terbentuk, yang tersebar hampir di seluruh tangan. Di hadapan anjakan, ubah bentuk jari boleh dilihat dengan mata kasar. Dalam kes ini, mobiliti tidak semulajadi boleh berlaku.

Pecah tangan adalah kecederaan serius yang mengurangkan kualiti hidup seseorang. Ia sangat penting untuk memberi bantuan tepat pada masanya...

Gejala patah jari, pertolongan cemas dan rawatan

Pecah jari di tangan - kecederaan yang sering berlaku dalam kehidupan seharian.

Kerosakan semacam itu dapat mengetuk seseorang secara kekal dari keadaan biasa, kerana menjadi mustahil untuk melakukan kerja yang paling sederhana. Sekiranya anda mempunyai jari yang patah, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan.

Jika tidak, tulang boleh tumbuh bersama dengan tidak betul, dan tangan akan terhenti berfungsi. Ini terutama berlaku untuk kes ibu jari yang patah, kerana ia menyumbang beban utama ketika melakukan manipulasi.

Anatomi tangan

Dalam proses evolusi, berus mamalia menjalani banyak perubahan yang membantu menyesuaikan diri dengan keadaan habitat yang sentiasa berubah.

Terima kasih kepada organisasi yang kompleks, berus manusia sangat berfungsi. Ia terdiri daripada 27 tulang.

Setiap jari terdiri daripada tiga batu kecil, yang disebut phalanges. Pengecualian adalah ibu jari, yang terdiri daripada hanya dua phalanges.

Kerana fakta bahawa phalanges disambungkan kepada sendi bergerak, seseorang boleh membengkok dan flex lengan.

Fungsi lancar tangan itu dijamin dengan pelbagai tendon dan otot. Secara berasingan, perlu mengenal pasti ligamen cagaran yang menghalang pergerakan patologis jari-jari.

Klasifikasi kecederaan

Seperti yang diketahui, semua patah tulang dibahagikan kepada dua kumpulan besar: tertutup dan terbuka. Saya harus mengatakan bahawa lebih kerap terdapat tertutup. Terbuka dianggap sebagai patah tulang di mana terdapat pelanggaran keutuhan kulit pada tapak kecederaan.

Oleh bilangan serpihan tulang dibahagikan kepada:

 • Rabung tunggal;
 • Tersandung, atau dihancurkan;
 • Tidak berkilauan.

Mana-mana jari yang patah di tangan boleh dengan perpindahan serpihan dan tanpanya. Terdapat jenis penyerapan serpihan berikut:

 • Pada sudut (ini mengganggu paksi tulang);
 • Lebar, atau lebar offset (serpihan menyimpang ke sisi);
 • Mengimbangi panjang (serpihan dipindahkan sepanjang paksi tulang);
 • Offset putaran.

Bergantung pada jenis garis patah:

 • Skew;
 • Longitudinal;
 • Berbentuk skru;
 • Melintang;
 • Berbentuk T, dan lain-lain

Bergantung pada lokasi garis patah:

 • Periarticular;
 • Intraartikular;
 • Pecahan bahagian diaphyseal, atau extraarticular.

Patah tulang rusuk

Tempat yang berasingan dalam klasifikasi adalah patah jari pertama. Seperti yang dinyatakan di atas, ibu jari hanya mempunyai dua phalanges. Walau bagaimanapun, ini tidak menghalangnya daripada mengambil kedudukan utama dalam bilangan kecederaan.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia mempunyai beban terbesar dari hari ke hari. Sebagai peraturan, patah tulang digabungkan dengan dislokasi dan diperoleh hasil daripada sambungan berbalik yang berlebihan.

Pecahan daripada phalanx kuku

Dalam kebanyakan kes, patah falanx kuku jari berlaku akibat pelanggaran tindakan keselamatan ketika bekerja dengan sledgehammer, tukul atau tekan.

Pada masa yang sama terdapat pemecahan besar-besaran tulang dan integriti kulit dipecahkan. Jika anda tidak mendapatkan bantuan perubatan dalam masa yang singkat, jangkitan akan menyertai luka.

Tanda dan gejala jari yang patah

Bagaimana untuk memahami bahawa jari rosak? Dalam amalan klinikal, tanda-tanda dibahagikan kepada dipercayai dan berkemungkinan. Gejala jari yang pecah ialah:

 • Kemunculan kesakitan di kawasan kerosakan. Sakit adalah gejala kekal dari sebarang kerosakan tisu. Apabila anda cuba memindahkan jari yang pecah, ia akan meningkat secara dramatik;
 • Bengkak. Reaksi keradangan hampir serta-merta berkembang di tapak kecederaan, yang disertai dengan penampilan edema. Penampilan bengkak juga boleh dikaitkan dengan pembentukan hematoma;
 • Perubahan bentuk jari yang ketara. Ciri ini muncul pada gilirannya dengan pemindahan serpihan tulang;
 • Disfungsi. Gejala ini boleh diadili oleh kehadiran atau ketiadaan pergerakan di jari. Biasanya, seseorang tidak boleh mengangkat jari, kerana ini menyebabkan rasa sakit yang tajam.

Tanda-tanda jari yang patah di tangan adalah:

 • Pergerakan yang luar biasa, atau patologi. Gejala ini mesti dikenal pasti dengan penjagaan yang melampau supaya tisu yang mendasari tidak cedera;
 • Crepitus serpihan tulang. Ciri ini juga perlu diperiksa dengan berhati-hati. Ia adalah perlu untuk menetapkan jari di bawah dan di atas tapak kerosakan dan perlahan-lahan bergerak ke sebelah. Sekiranya ada kerumitan ciri di bawah jari, ini adalah bukti serpihan tulang menggosok antara satu sama lain dan, dengan itu, tanda patah yang pasti.

Bagaimana membezakan fraktur jari dari lebam

Perbezaan antara pukulan dan fraktur terletak pada definisi konsep ini. Lebam adalah kecederaan tisu lembut yang tidak disertai oleh kerosakan tulang. Patah selalu bermaksud kerosakan tulang.

Untuk secara klinikal membezakan fraktur jari dari lebam agak mudah. Kesakitan lebam adalah malar, walaupun mangsa telah menetapkan tangannya dan tidak memindahkan jarinya. Bengkak tisu biasanya tidak diucapkan dan muncul perlahan-lahan. Bagi fraktur, gejala-gejalanya lebih jelas.

Kesakitan meningkat dengan mendadak pada percubaan yang sedikit untuk menggerakkan tangan. Edema dan hematoma berkembang hampir serta-merta dan menduduki kebanyakan kuas. Dan jika integriti tisu lembut pecah dan serpihan tulang melihat luka, maka tidak ada keraguan bahawa patah telah berlaku.

Diagnostik

Untuk mengesahkan diagnosis, adalah perlu untuk menggunakan kaedah diagnostik radiasi. Yang paling biasa adalah x-ray jari di depan dan unjuran sampingan.

Sinaran sinar-X bukan sahaja menubuhkan fakta patah, tetapi juga menunjukkan lokasi yang tepat, sifat perpindahan serpihan, dan lain-lain. Ini adalah data yang akan memainkan peranan penting dalam pilihan taktik rawatan.

Kadang-kadang dengan kes sukar, doktor menggunakan tomografi yang dikira tangan. Ia juga merupakan satu daripada kaedah diagnosis radiasi, tetapi, tidak seperti radiografi, ia lebih tepat dan membolehkan anda mengenal pasti bukan sahaja kecacatan tulang, tetapi juga alat musculo-ligamentous.

Pertolongan cemas untuk kecederaan

Apa yang perlu dilakukan dengan jari yang patah? Adalah jelas bahawa jika berlaku kecederaan, anda mesti segera menghubungi bilik kecemasan yang terdekat. Walau bagaimanapun, sebelum mangsa diperiksa oleh traumatologist, dia memerlukan pertolongan cemas.

Pertama sekali, jari yang rosak mesti diperbaiki. Ini diperlukan untuk mengelakkan sesaran serpihan tulang.

Sekiranya terdapat patah jari terbuka, maka perlu dilakukan tandas luka utama dengan menggunakan pembalut yang bersih dan antiseptik (sebagai contoh, larutan chlorhexedin). Acara ini akan menghalang jangkitan luka. Ini adalah benar terutamanya dalam kes apabila penghantaran orang yang cedera ke kemudahan perubatan mungkin mengambil masa yang lama.

Langkah sama penting dalam pertolongan pertama ialah anestesia. Untuk tujuan ini, ubat anti-radang tablet (contohnya, Ketorolac) boleh digunakan. Walau bagaimanapun, jika anda menetapkan jari yang rosak dengan betul, kesakitan akan dikurangkan sekurang-kurangnya tanpa pil.

Rawat patah

Taktik rawatan fraktur jari boleh menjadi konservatif atau beroperasi.

Terlepas dari taktik yang dipilih, mangsa harus menerima terapi gejala dalam bentuk nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). Mereka boleh digunakan dalam bentuk tablet, serta suntikan intramuskular atau intravena. Diclofenac, ketorolac, nimesulide, meloxicam, aertal dan ubat lain digunakan. Persiapan dari kumpulan NSAID mempunyai kesan tiga kali ganda: mengurangkan keradangan, melegakan pembengkakan dan menghilangkan rasa sakit.

Rawatan konservatif:

Taktik konservatif membayangkan reposisi tertutup ("perhimpunan") serpihan tulang dan pergerakan jari yang rosak. Jari tetangga yang sihat, plaster atau pelurus khas (orthosis) boleh digunakan untuk membetulkan fraktur jari di lengan.

Taktik operasi:

Dalam kes-kes klinikal yang kompleks (contohnya, apabila terdapat banyak kerosakan pada tangan), traumatologists membaiki kerosakan melalui osteosynthesis.

Ini adalah kaedah rawatan di mana pelbagai struktur logam digunakan untuk mengikat serpihan tulang: merajut jarum, plat, skru.

Jari pada patah tulang

Industri ortopedik moden menawarkan banyak alat khas untuk menetapkan jari selepas patah tulang. Salah satunya ialah ortosis. Ortosis adalah produk mudah dan berfungsi yang membetulkan jari yang cedera dan tidak membenarkannya bergerak. Fiksasi yang boleh dipercayai menggalakkan penyembuhan tangan lebih cepat dan mengurangkan kesakitan.

Ortos moden dibuat dengan menggunakan logam, kain dan plastik kebersihan. Selang sedemikian sentiasa mudah dibawa dan, jika perlu, boleh dengan mudah dikeluarkan. Ini adalah perbezaan utama antara ortosis dan gipsum.

Peraturan utama apabila memilih ortosis ialah ia bersesuaian dengan saiznya. Apabila produk dipilih dengan betul, tangan di dalamnya berasa selesa, jari-jari dipasang dengan selamat, dan tidak ada sensasi rasa sakit.

Pembetulan untuk jari disyorkan untuk mendapatkan firma. Orthoses kualiti yang diragui tidak hanya akan memberi manfaat, tetapi juga boleh menangguhkan proses pemulihan.

Masa penyembuhan

Berapa patah jari berkembang? Ia bergantung kepada jenis kecederaan dan rawatan.

Anda akan berminat. Diet untuk fraktur tangan dan produk apa yang akan membantu pemulihan Dalam kes patah jari tertutup biasa tanpa menggantikan serpihan tulang, tempoh imobilisasi tangan adalah 2-3 minggu, dan pemulihan sepenuhnya kecacatan berlaku pada minggu ke-4.

Sekiranya terdapat keretakan berganda dengan anjakan, maka tempoh imobilisasi tidak kurang dari satu bulan. Pemulihan pada patah seperti itu berlaku pada 6-8 minggu.

Sekiranya campur tangan pembedahan dengan implantasi logam digunakan untuk rawatan, pemulihan kapasiti kerja akan datang tidak lebih awal daripada 1.5-2 bulan.

Pecah jari pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, terdapat jenis fraktur jari khas - patah subperiosteal dari jari telunjuk di tangan. Periosteum adalah sarung yang meliputi tulang di luar. Pada usia kanak-kanak ia berbeza fleksibiliti dan kelembutan luar biasa.

Akibatnya, semasa kecederaan, patah tulang berlaku secara langsung, sementara periosteum tetap holistik. Terima kasih kepada ciri ini, patah tulang pada kanak-kanak lebih cepat daripada orang dewasa. Nama kedua fraktur subperiosteal ialah "patah jenis cawangan hijau".

Pecahan jari pada usia tua

Kecederaan tulang pada usia tua sering tidak mempunyai prognosis yang paling baik. Hakikatnya ialah metabolisme mineral merosot dengan usia, akibatnya kepekatan kalsium dalam tulang menurun. Di samping itu, dengan usia, kemungkinan peningkatan osteoporosis - penyakit di mana kalsium harfiah "dibasuh" tulang.

Akibatnya, tulang menjadi sangat rapuh dan pecah walaupun dengan sedikit kesan mekanikal. Pemulihan selepas patah tulang pada usia tua boleh ditangguhkan untuk masa yang lama.

Pemulihan selepas patah jari

Akibat imobilisasi yang berpanjangan, nada otot berkurangan. Untuk memulihkan mobiliti tangan sepenuhnya, adalah penting untuk mendekati isu-isu pemulihan dengan penuh tanggungjawab.

Selepas 2-4 minggu selepas kecederaan, perlu mengambil kaedah rawatan fisioterapeutik. Ini termasuk:

 • Terapi Frekuensi Tinggi Ultra, atau UHF. Prosedur ini mempercepatkan proses regenerasi dengan memanaskan tisu tulang dan otot. Di samping itu, tapak impak adalah kesan analgesik anti-radang dan sederhana;
 • Mandi hangat dengan garam dan soda. Kurangkan ambang sensitiviti reseptor kesakitan, mengakibatkan kesakitan berkurangan. Prosedur itu meningkatkan peredaran darah tempatan, menggalakkan kelonggaran otot;
 • Aplikasi dengan ozokerite. Ozokerite, atau lilin gunung, telah berjaya digunakan dalam fisioterapi selama beberapa dekad. Dengan itu, anda boleh mencapai pemanasan dalam tisu.

Di samping itu, prosedur seperti urut terapeutik, terapi magnetik, mekanoterapi, ultrasound menggunakan hydrocortisone, pendedahan kepada arus gangguan, terapi lumpur, dan lain-lain akan membantu mempercepat pemulihan.

Semasa tempoh pemulihan, adalah penting untuk meningkatkan jumlah kalsium yang memasuki badan bersama-sama dengan makanan (contohnya, disebabkan pengambilan produk susu yang ditapai).

Bagaimana cara mengembangkan jari selepas retak

Peranan penting dalam pemulihan selepas patah adalah gimnastik terapeutik. Sebelum melakukan latihan, anda perlu berunding dengan pakar dan bersama-sama dengannya memilih satu set latihan optimum. Bagaimana untuk mengembangkan jari selepas patah tulang:

 • Sebelum memulakan apa-apa kerja, berhati-hati menggosok tangan bersama-sama untuk meningkatkan aliran darah tempatan;
 • Putar tangan anda mengikut arah jam dan lawan jam;
 • Lakukan latihan pada kemahiran motor yang halus: semak melalui kumpulan, taip pada papan kekunci, pilih padanan bertaburan, pembina, teka-teki, dan sebagainya.
 • Pengembang adalah hebat untuk membangunkan otot jari.

Komplikasi dan akibat yang mungkin

Malangnya, ramai orang mengabaikan cadangan doktor dan pengambilan diri. Atau abaikan fraktur sama sekali, dengan harapan ia akan "sembuh sendiri." Kadangkala sikap yang tidak bertanggungjawab terhadap kesihatan seseorang membawa kepada akibat buruk:

 • Osteomyelitis. Ini adalah penyakit di mana sumsum tulang meradang. Diiringi dengan pemisahan pus dan pemusnahan tulang. Rawatan pembedahan eksklusif osteomyelitis - amputasi kawasan yang rosak;
 • Gabungan tulang dan kecacatan yang salah;
 • Pembentukan Ankylosis. Keadaan di mana sendi sekali bergerak digantikan oleh tisu tulang. Pergerakan dalam sendi itu tidak mustahil;
 • Pembentukan kelonggaran kurungan;
 • Pembentukan sendi palsu. Dalam kes ini, jari itu membongkok di tempat yang tidak sepatutnya. Satu sendi palsu mungkin terbentuk jika imobilisasi phalanx tidak mencukupi.

Victor Sistemov - pakar laman web 1Travmpunkt