Utama / Diagnostik

Tulang patah tulang

Pecahan calcaneus membentuk kira-kira 4% daripada jumlah fraktur. Hampir selalu berlaku akibat kejatuhan dari ketinggian dalam kedudukan berdiri kerana kesan tumit di tanah. Seringkali digabungkan dengan patah leher dan tulang belakang tulang belakang, patah tulang dan patah kaki buku lali. Dalam 15% kes, patah tulang belakang dua hala diperhatikan. Gejala patah calcaneus termasuk kesakitan dan bengkak di kawasan tumit, pengembangan dan permaidani tumit, kemustahilan opera pada tumit dengan pemeliharaan jumlah pergerakan sendi buku lali. Diagnosis patah calcaneus dibuat oleh traumatologist mengikut x-ray kaki dalam 3 unjuran. Rawatan termasuk pengenaan plaster dari jari ke lutut, kemudian menjalankan terapi senaman dan urut.

Tulang patah tulang

Pecahan calcaneus membentuk kira-kira 4% daripada jumlah fraktur. Hampir selalu berlaku akibat kejatuhan dari ketinggian dalam kedudukan berdiri kerana kesan tumit di tanah. Seringkali digabungkan dengan patah leher dan tulang belakang tulang belakang, patah tulang dan patah kaki buku lali. Dalam 15% kes, patah tulang belakang dua hala diperhatikan.

Patogenesis

Calcaneus adalah tulang terbesar kaki, membawa sebahagian besar beban apabila berdiri dan berjalan. Terdapat dua bahagian utama calcaneus: badan dan hillock terletak di belakang. Dari atas, calcaneus menghubungkan dengan talus, dan anterior dengan kuboid. Talus berfungsi sebagai penghubung antara tulang tumit dan tulang tibia. Apabila jatuh pada tumit, graviti seluruh badan disebarkan melalui tulang tibia ke tulang pergelangan kaki, yang dimasukkan ke dalam tulang tumit dan memecahnya. Jenis patah calcaneus dan arah pergeseran serpihannya bergantung pada ketinggian jatuh dan kedudukan kaki ketika menyentuh tanah.

Pengkelasan

Terdapat fraktur intra-dan tambahan-artikular pada calcaneus. Fraktur tambahan-artikular menyumbang 20% ​​daripada jumlah patah calcaneus, dibahagikan kepada patah badan dan umbi calcaneal. Pecahan bukit, seterusnya, dibahagikan kepada traumatologi ke dalam fraktur mendatar dan menegak, air mata median tubercle median dan patah jenis "beak". Kumpulan fraktur intraarticular termasuk fraktur calcaneus, garis yang meluas ke kawasan sendi subtalar. Pecahan calcaneus boleh menjadi mampatan, terpencil dan marjinal, tanpa anjakan dan dengan pemindahan serpihan.

Gejala

Pesakit mengadu sakit di kawasan tumit. Pada pemeriksaan, edema tumit, memanjang ke tendon Achilles, meratakan dan pelebaran tumit, hematoma di tengah-tengah tunggal, dikesan. Palpasi tapak kecederaan amat menyakitkan, sokongan pada kaki tidak mungkin. Pergerakan di sendi buku lali disimpan.

Pecahan calcaneus kadang-kadang menjadi tidak disedari terhadap latar belakang kecederaan tulang belakang dan pergelangan kaki, disertai dengan gejala yang jelas. Oleh itu, semua pesakit dengan mekanisme kecederaan ciri (jatuh pada kaki dari ketinggian lebih dari 1.5 m) dan kecederaan yang disenaraikan di atas perlu diperiksa untuk tidak mengiringi patah calcaneus. Untuk mengesahkan diagnosis dan menjelaskan tahap pergeseran serpihan, sinar-X dilakukan dalam tiga unjuran. Keterukan perubahan patologi dinilai oleh perubahan pada sudut Beler (sudut umbi calcaneal).

Rawatan

Fraktur calcane tidak berpindah dirawat oleh pakar traumatologi secara konservatif. Immobilization plaster Longuet dari lutut ke jari kaki selama 3-8 minggu. Terlepas dari ketiadaan atau kehadiran perpindahan serpihan ke atas kemasukan, pesakit dilarang keras untuk melangkah kaki, kerana beban awal dapat menyebabkan perpindahan serpihan sekunder. Kemudian terapi terapi fizikal, fisioterapi, urutan. Pesakit disyorkan untuk memakai kasut ortopedik dengan sokongan instep sekurang-kurangnya 6 bulan.

Sekiranya patah calcaneus dengan anjakan, reposisi dilakukan di bawah anestesia tempatan. Kesukaran yang dihadapi adalah rawatan patah mampatan kominus badan calcaneus, disertai oleh anjakan besar serpihan tulang, merosakkan permukaan artikular bulu dan tulang calcaneal. Dengan ketidakcekapan reposisi tertutup, osteosynthesis dilakukan menggunakan alat Ilizarov. Untuk menggunakan struktur logam tebal dan intraosseous dengan berhati-hati kerana risiko komplikasi yang tinggi.

Dalam tempoh jangka panjang selepas patah tulang calcaneus, selepas trauma flatfoot, kecacatan kaki, arthrosis sendi sendi dan subtalar sering berkembang. Mungkin pembentukan protrusions tulang yang melanggar fungsi sokongan anggota badan.

Tulang patah tulang

Penyakit

Operasi dan manipulasi

Sejarah pesakit

Tulang patah tulang

Jadual kandungan

Pecahan calcaneus.

Keretakan calcaneus adalah salah satu daripada patologi yang paling tidak menyenangkan dan kompleks dalam amalan pakar bedah ortopedik, yang dicirikan oleh risiko komplikasi yang tinggi dan ketidakpuasan dengan hasil rawatan. Keputusan buruk diperhatikan dalam 40% kes.

Etiologi patah calcaneus.

Keretakan yang paling calcaneal adalah hasil pemampatan menegak langsung. Mekanisme sedemikian membawa kepada pembentukan garis patah pada mulanya di antara anterior dan bahagian dalaman tulang tumit dalam pesawat coronal.

Tendon Achilles sering membawa kepada pembentukan garis patah tambahan di pesawat depan, yang disebut "paruh burung". Pengagihan tenaga selanjutnya membawa kepada spread patah dalam beberapa arah. Selalunya terdapat pemisahan tali sustentaculum dengan anjakan dalam arah medial. Dengan daya trauma yang ketara, pembentukan "letupan" patah yang dibakar dengan "menghancurkan" penting struktur kusam calcaneus adalah mungkin.

Anatomi calcaneus.

Memahami anatomi struktur dan fungsi calcaneus menyumbang kepada pemahaman yang lebih mendalam tentang prinsip-prinsip yang berlaku keretakannya. Kebanyakan haiwan tidak menggunakan calcaneus untuk pemindahan berat badan, pada dasarnya bertindak sebagai tuas untuk otot betis - untuk meningkatkan kekuatan dorongan plantar. Calcaneus bentuk yang rumit, ciri membezakannya adalah kehadiran sebilangan besar bukit dan tuberosities.

Sustentaculum Tali - proses yang menyokong tulang pergelangan kaki adalah salah satu tempat utama tumpuan beban yang jatuh pada kawasan yang agak kecil semasa berjalan dan berjalan dan mempunyai struktur terkuat dari semua bahagian calcaneus, oleh sebab itu ia adalah titik permulaan untuk memulihkan integriti calcaneus semasa campur tangan pembedahan. Proses ini juga berfungsi sebagai tuas untuk keseluruhan kumpulan otot kaki. Otot tibial sebahagiannya dilekatkan secara langsung ke sustentakulum, dan tibial posterior posterior dan pas saraf di bawahnya. Di bahagian tengah permukaan luar sustentaculum terdapat tabung peroneal, yang, bersama dengan penahan (retinakulum), membentuk saluran untuk otot peroneal pendek dan panjang.

Bahagian belakang calcaneus dipanggil ubi calcaneal, di bahagian tengahnya terdapat tempat lampiran tendon Achilles dan otot plantar. Di bahagian belakang bahagian bawah calcaneus, terdapat tubercle calcaneal yang dari bahagian dalamnya melekatkan otot pendek yang mengarahkan ibu jari dan flexor jari yang pendek, dari luar mereka mengikat otot yang memimpin jari kecil, bahagian tengah aponeurosis dan otot kaki kaki.

Calcaneus articulates dengan 2 tulang - pergelangan kaki dan kuboid. Sendi talonecaneal terdiri daripada tiga sendi berasingan, juga disebut sebagai aspek - anterior, medial, dan posterior. Beban utama dibawa oleh aspek belakang. Alur tumit terletak di antara aspek tengah dan posterior, bersama dengan alur simetri pada talus, mereka membentuk sinus subtalane.

Struktur calcaneus A - pandangan dari atas B - pandangan dari bawah C - pandangan dari luar.

Ciri penting struktur calcaneus ialah lokasi trabeculae tulang. Ia ditentukan, seperti dalam hal tulang lain rangka, dengan pengedaran kekuatan mekanik yang digambarkan dalam undang-undang Wolf. Secara keseluruhan, terdapat lima kumpulan utama trabeculae, dua melawan mampatan, dua ketegangan yang menentang, dan satu lawan dari tendon Achilles. Kumpulan yang menentang pemampatan dengan berat lebih menegak dan datang dari kawasan hubungan dengan tulang talus, kumpulan yang menentang peregangan secara longitudinal, membolehkan calcaneus berfungsi sebagai tuas keras antara tendon Achilles dan seluruh tulang tarsus dan kaki.

Struktur trabekular pada calcaneus, radiografi.

Struktur trabekular calcaneus, skema.

Klasifikasi patah calcaneus.

Pecahan calcaneus boleh dibahagikan kepada kumpulan mengikut beberapa tanda. Secara keseluruhan terdapat kira-kira 40 klasifikasi, 20 daripadanya tidak pernah digunakan oleh lebih daripada satu pengarang, dan 20 yang lain telah diedarkan dan digunakan selama sekurang-kurangnya beberapa tahun, kami akan memetik yang paling umum dan penting dari mereka.

Pertama, pecahan-artikular (25%) dan fraktur intra-artikular (75%) calcaneus diasingkan.

Untuk fraktur tambahan artikular termasuk avulsion atau fracture jenis pemedih mata, sebagai contoh, patah proses anterior - ini adalah patah tulang luka yang berlaku akibat tarikan ligamen yang bercabang kuat yang menghubungkan tumit dan tulang skripoid.

Pecahan proses anterior calcaneus

Satu lagi patah artikular adalah patah proses tali sustentaculum tali yang menyokong tulang ramus. Jenis fraktur ini jarang ditemui secara berasingan daripada patah badan calcaneus. Walau bagaimanapun, terdapat sekumpulan individu di mana keretakan sustentaculaum terpencil adalah lebih biasa - snowboarders.

Satu lagi patah pecah pecah-artikular adalah pemisahan tuberosity kalsium oleh tendon Achilles.

Pemisahan tuberosity kalsium dengan tendon Achilles

Untuk fraktur calcaneal intraarticular (dan kebanyakannya) beberapa klasifikasi telah dicadangkan.

Pakar bedah Inggeris Essex Lopresti semasa Perang Dunia Kedua mengembangkan salah satu klasifikasi berdasarkan pemerhatiannya terhadap kecederaan yang dialami oleh pasukan payung terbang Inggeris semasa terjun payung terjun. Dia menentukan bahawa dalam kebanyakan kes kerosakan tulang tumit, garis patah utama berada di arah serong melalui bahagian belakang calcaneus, membentuk dua serpihan patah utama.

Garis utama patah calcaneus

Garis kedua boleh masuk dalam salah satu daripada dua arah:

dalam kes pertama, garis patah melintang di bawah segi artikular di arah paksi dan pergi ke belakang untuk membentuk gambar "paruh burung", manakala serpihan anterior dan bahagian belakang mungkin tetap dihubungkan:

Dalam kes kedua, garis patah masuk di belakang plat belakang di arah sagittal, yang disertai dengan penyebaran lengkungan kaki dan pelanggaran hubungan artikular.

Klasifikasi yang lebih moden adalah Sanders, berdasarkan analisis hasil pemeriksaan CT coronary di bidang terluas dari segi posterior dengan patah calcaneus.

Jenis I - aspek belakang tidak dialihkan (tidak kira bilangan garis fraktur).

Jenis II - satu baris artikular melalui bahagian belakang (dua serpihan).

Garis fraktur IIa melewati bahagian luar dari segi posterior untuk membentuk bentuk "Y", jenis patah ini sering disertai dengan patah dari bahagian lain calcaneus.

IIb garis patah melepasi bahagian pusat dari segi posterior membentuk bentuk yang menyerupai "Y", jenis patah ini sering disertai oleh patah-patah bahagian lain dari calcaneus.

IIc merangkumi garis patah utama yang mengalir di sepanjang permukaan dalam melalui sisi belakang calcaneus dan garisan kedua dalam arah melintang yang melalui tubuh kalenane.

Tipe III - dua baris artikular melewati aspek belakang (tiga serpihan).

IIIab termasuk dua baris yang melepasi bahagian luar dan tengah dari segi belakang calcaneus. Jenis ini sering disertai oleh "penenggelaman" serpihan pusat.

IIIac merangkumi dua baris melalui bahagian luar dan dalam dari segi belakang calcaneus. Jenis ini sering disertai oleh "penenggelaman" serpihan pusat.

IIIbc merangkumi dua baris melalui bahagian tengah dan dalam dari segi posterior calcaneus. Jenis ini sering disertai oleh "penenggelaman" serpihan pusat.

Jenis IV - jenis perpecahan pecah dengan empat atau lebih serpihan di rantau facet posterior.

Klasifikasi AO pada asalnya dibangunkan untuk tulang tubular panjang dan tidak termasuk tulang belakang, pelvis, kaki, dan tangan. Pada tahun 2007 ia telah dimuktamadkan dan pada masa ini termasuk klasifikasi semua tulang tulang. Ia boleh didapati di aotrauma.org. Penggunaan praktikal dari mana-mana klasifikasi agak terhad, kerana penugasan patah kepada satu atau jenis lain tidak selalu menentukan taktik rawatan.

Diagnosis patah tulang tumit.

Mekanisme kecederaan biasa adalah jatuh dari ketinggian atau kemalangan. Pada pemeriksaan, edema tumpah, lebam di sepanjang permukaan luar dan dalaman kawasan tumit ditentukan; umbi tumit yang dipendekkan luas dialihkan ke dalam.

Calcaneus bentuk kompleks dengan sejumlah besar permukaan artikular menentukan kesulitan dalam mendiagnosis dan menafsirkan gambar sinar X. Selalunya, dalam diagnosis patah tulang tumit, unjuran linear dan serong digunakan untuk ujian X-ray dan CT, tetapi dalam kes-kes yang jarang berlaku, perlu menggunakan unjuran yang tidak standard dan MRI.

Pada pandangan sisi, adalah perlu untuk menganggarkan sudut Bohler (garis merah) dan sudut Gissane (garis hijau). sudut Bohler terbentuk di persimpangan dua baris 1 - dari tuberosity belakang bahagian atas calcaneus ke atas aspek belakang calcaneus dan 2 - dari puncak proses anterior calcaneus ke atas aspek belakang calcaneus, biasanya ia adalah antara 20-40 °. Sudut Gissane terbentuk dengan garis yang berjalan di sepanjang bahagian depan bahagian luar calcaneus dan pinggir luar dari segi posterior dari calcaneus biasanya 120-140 °.

Yang paling sukar dari segi diagnostik proses anterior keretakan calcaneus, kerana mereka sering tidak boleh dilihat dalam hadapan dan sisi unjuran standard, mereka sering gagal untuk mengesan walaupun menggunakan unjuran serong, unjuran Harris (paksi) dan unjuran broden.

Dalam keadaan ini, penting untuk menunjukkan tahap tinggi klinikal dan untuk menetapkan CT, kerana dengan patah proses anterior calcaneus terdapat risiko yang tinggi untuk melambatkan penyatuan dan tidak melekat. MRI digunakan sangat jarang, terutamanya kerana disyaki tekanan patah calcaneus jika tiada tanda-tanda radiologi tetapi dengan sindrom kesakitan yang berterusan.

Rawatan konservatif fraktur calcaneal.

Patah calcaneus adalah amat penting untuk menentukan status somatik pesakit, comorbidities, umur, tahap masa depan yang dirancang aktiviti fizikal, jenis patah, keadaan tisu lembut - kerana semua ini mungkin memerlukan rawatan bukan pembedahan.

Dalam fraktur tekanan, immobilisasi plaster atau mobilisasi dalam ortosis tegar dengan memunggah kawasan tumit untuk tempoh 6 minggu ditunjukkan.

Untuk fraktur dengan anjakan kecil

Dari segi sejarah, untuk tujuan penataan semula tertutup, sebelum memohon plaster cast, banyak kaedah digunakan yang pada masa ini tidak praktikal digunakan. Ini termasuk cengkaman menggunakan forceps atau jarum yang dipegang melalui benjolan tumit dengan manipulasi seterusnya dengan tukul (!) Atau tangan ahli bedah. Pada tahun 2001, Omoto et al. dicadangkan algoritma berikut ditutup mengubah semula secara manual apabila patah intra-artikular calcaneus: di bawah bius umum atau tulang belakang, pesakit diletakkan di perut, anggota badan yang lebih rendah yang rosak adalah bengkok dalam sendi lutut pada sudut 90 °, pembantu memegang paha ketat ditekan terhadap sofa, pakar bedah itu terpakai tekanan kepada tuberosity calcaneal seli dari luar dan dalam, maka pemasangan dan pemasangan akhir tubers kalkiran menggunakan tangan dalam kedudukan valgus neutral, kemudian plester digunakan pembalut di bawah sendi lutut.

Rawatan pembedahan fraktur calcaneal.

Penetapan semula dan osteosintesis terbuka tetap menjadi standar emas dalam rawatan patah tulang calcaneus dengan perpindahan serpihan yang signifikan. Walau bagaimanapun, risiko komplikasi berjangkit dan risiko nekrosis pada kulit yang dicetak dengan akses lateral diperluaskan standard kekal sangat tinggi (30%), yang membawa kepada penciptaan pelbagai pendekatan yang berbeza sebagai langkah-langkah untuk mengurangkan risiko-risiko ini. Dalam hal ini, sangat penting untuk mempertimbangkan anatomi topografi segmen dan hubungannya dengan pendekatan pembedahan yang sedia ada.

Bekalan darah kepada calcaneus dan tisu lembut di sekelilingnya.

Morfologi patah, pengalaman dan pengetahuan pakar bedah, keadaan tisu lembut - semua ini menentukan pelbagai pendekatan pembedahan yang digunakan dalam rawatan patah tulang calcaneus. Tetapi mereka semua mengambil kira anatomi batang dan saluran saraf utama kawasan tertentu dan memberikan gambaran tentang segi belakang calcaneus, dan struktur lain yang rosak oleh patah.

Akses lateral diperluas ke calcaneus

Akses lanjutan ke sinus subtalinal

Akses lanjutan ke sinus subtalinal

Akses Geel dan Flemister

Akses belakang ke calcaneus

Akses Universiti Cincinatti

Teknik bedah yang digunakan dalam patah calcaneus.

Untuk patah calcaneus, jenis utama intervensi pembedahan yang berikut boleh digunakan:

1. Buka semula dan osteosynthesis

2. Penetapan semula tertutup dan osteosynthesis invasif yang minimum

3. Penetapan putus-putus yang tertutup dalam peranti penetapan luaran

4. Arthrodesis primer (sendi subtalar)

1. Buka semula dan osteosynesis patches calcaneus

Termasuk pengurangan terbuka dengan osteosynthesis plat calcaneus dengan plat konfigurasi yang berbeza atau kurang osteosynthesis invasif dengan pin untuk calcaneus, bagaimanapun, tanda-tanda untuk menggunakan teknik ini lebih terhad.

Selalunya Pakar Bedah menggunakan sambungan taraf sisi (luar) akses sebagai visualisasi yang paling teknikal mudah dan memberikan yang sangat baik, tetapi jangan lupa tentang risiko nekrosis iskemia kepak dan berjangkit komplikasi yang sering dihadapi apabila menggunakannya. Dengan pengalaman dan kemahiran yang mencukupi, pakar bedah dapat melakukan penyaringan semula dan osteosynthesis patah dari akses kurang invasif ke sendi subtalar.

Penerangan terperinci tentang prosedur tulang osteosynthesis dari akses lateral yang dilanjutkan menggunakan plat pelbagai konfigurasi boleh didapati di https://www2.aofoundation.org.

2. Penetapan semula tertutup dan osteosintesis minimal invasif patah calcaneus

Memandangkan ciri-ciri bekalan darah kepada tisu lembut dan risiko komplikasi berjangkit dan iskemia yang tinggi, kaedah rawatan pembedahan calcaneus yang minimum invasif semakin popular di seluruh dunia. Prinsip-prinsip asas osteosynthesis minimal adalah: pemulihan ketinggian dan panjang tulang tumit, menghapuskan valgus Varus anjakan calcaneal ubi, penghapusan belakang aspek mengimbangi lebar pemulihan ubi calcaneal, tanpa penggunaan bahagian-bahagian besar kulit dan pendedahan tulang. Pengalihan anjakan adalah berdasarkan prinsip ligamentotaxis - dengan daya tarikan dalam satu / dua atau tiga arah, diikuti dengan penetapan serpihan dengan skru atau jarum mengait.

Ligamentotaxis - disebabkan oleh daya tarikan dalam satu / dua atau tiga arah, penambahan semula serpihan kalsius dicapai.

Penghapusan penyingkiran serpihan calcaneus disebabkan oleh ligamentotaxis

Kemurungan aspek posterior calcaneus dielakkan dengan cara impactor dari akses ke sinus subtalar atau dari akses sepanjang permukaan plantar.

Penghapusan anjakan bahagian seksyen belakang calcaneus dengan bantuan seorang pelogor

Fiksasi percikan fragmen patah dengan skru.

Juga untuk meletakkan semula, jarum tebal Kirchner atau pin Steinman atau Shants boleh digunakan, selepas memasang seperti "kayu bedik" dalam serpihan tulang, mudah untuk memanipulasi serpihan di bawah kawalan penguat imej.

Keretakan intra-artikular dari calcaneus dengan pemisahan tuberosity

Memasang jarum mengait tebal Kirchner ke tuberositi tumit

Kawalan sinar-X serpihan

Fiksasi sementara serpihan dengan jarum

Fiksasi patah patah calcaneus dengan tiga skru berkaliber

Pemulihan sudut Gissan

3. Penetapan tertutup retak calcaneus dengan penetapan pada peranti penetapan luaran.

Selalunya digunakan sebagai kaedah perantaraan retak fraktur dengan kerosakan yang ketara kepada tisu lembut di tapak operasi yang dirancang.

Ia juga boleh digunakan sebagai kaedah akhir fiksasi, terutamanya dalam kes-kes di mana pakar bedah sudah biasa dengan teknik memasang peranti dengan modul peranti Ilizarov.

4. Arthrodesis utama sendi subtalar.

Akses lateral diperluas ke calcaneus

Arthrodesis daripada sendi subtalar dengan dua skru

Komplikasi patah tulang calcaneus.

Komplikasi yang paling biasa dalam rawatan tulang patah tulang adalah luka pasca operasi luka. Ini disebabkan oleh bekalan darah yang kurang baik ke kawasan yang terletak di luar dari calcaneus yang mana akses pembedahan ke tulang paling sering dilakukan. Mengikut pelbagai kajian, kekerapannya berkisar antara 10-30% dengan peningkatan risiko yang signifikan dalam kumpulan perokok, orang yang menderita masalah ketidakseimbangan arteri dan vena, mengalami kencing manis yang lama. Osteoarthritis daripada sendi subtalar juga kerapkali fraktur calcaneal intraartikular, risiko yang meningkat dengan peningkatan tenaga kecederaan dan akibat kerosakan pada tulang rawan artikular. Masalah ini telah membawa kepada kemunculan cadangan sedia ada untuk arthrodesis subtalar primer dalam kes patah tulang Sanders 3 dan 4. Dalam patah tulang tumit, tendon-otot peroneal dan fleksi panjang ibu jari sering rosak, ketika mereka melewati kanal di sekitar tulang. Kegagalan fraktur calcaneus dicirikan oleh penurunan ketinggian dan peningkatan dalam lebar kawasan tumit, mengehadkan lengkung belakang pada sendi buku lali. Terdapat klasifikasi pseudoarthrosis (nonunion) dari calcaneus.

Eksostosis lateral tanpa arthrosis subtal. Rawatan - pemutihan dinding lateral calcaneus.

Pecahan calcaneus

Pecahan calcaneus berlaku apabila pendaratan yang salah di kaki selepas jatuh dari ketinggian. Dalam kebanyakan kes, kecederaan dua hala didiagnosis. Jenis dan keterukan fraktur bergantung kepada seberapa cepat tulang tumbuh bersama, apabila anda boleh menginjak kaki anda dan memulihkan keupayaan anda untuk bekerja.

Tanda-tanda klinikal patah tumit

Selepas pendaratan tidak berjaya di tumit dan pukulan yang kuat, terdapat rasa sakit yang tajam di bahagian bawah kaki. Kaki kehilangan fungsinya dan keupayaan untuk membawa beban badan. Oleh itu, dalam kebanyakan kes, mangsa tidak dapat bergerak secara mandiri. Sakit hadir walaupun dalam keadaan statik, jika seseorang hanya berdiri, apa-apa aktiviti fizikal menyebabkan peningkatan sensasi ini. Apabila kaki diperas dari kedua-dua belah pihak, kesakitan yang tidak dapat ditanggung muncul.

Simptom patah tumit subur:

bengkak, bengkak di pergelangan kaki, seluruh kaki;

pelanggaran atau menyekat fungsi.

Bengkak kaki bawah berkembang dengan serta-merta. Proses keradangan tempatan meningkatkan kebolehtelapan dinding saluran darah, melanggar tekanan intravaskular. Akibatnya, plasma menembusi tisu lembut, menyebabkan pembengkakan.

Pendarahan didapati di seluruh permukaan tendon Achilles, yang terbesar pada manusia, dibentuk oleh otot-otot posterior kaki bawah dan tendon rata (di kawasan otot trisep). Selain memar dan meresap darah semua lapisan kulit, patah calcaneus menghasilkan hematoma yang luas dari sisi tunggal.

Ciri khas kecederaan adalah pelbagai jenis kecacatan tumit. Dalam kelengkungan valgus, lekukan tetap relatif ke arah garis tengah kaki. Dengan kecacatan varus, tiada kelengkungan anggota badan, tetapi tulangnya tergelincir ke dalam ke arah garis tengah badan.

Di kawasan tisu lembut kaki dipadatkan, penyusupan terbentuk, yang melancarkan garis lengkungan dan mengubah bentuk kaki. Proses ini berkembang dengan patah tulang yang dipindahkan. Seluruh buku lali terlibat dalam proses patologi, kerana bengkak dan ketegangan tendon kalsium semua pergerakan di sendi adalah sangat terhad. Dan di persimpangan talus dan calcaneus, mobiliti disekat. Keupayaan sokongan anggota bawah telah pecah, terhad. Apabila bahagian atas tuber calcaneal retak, peredaran kaki terganggu (perpanjangan lanjutan).

Rupa tumit di patah:

Perkembangan organ dalam arah yang berbeza, ini amat ketara apabila membandingkan kaki belakang dalam kes fraktur unilateral;

gerbang membujur diratakan;

perubahan dalam kontur anatomi.

Klasifikasi kepak tumit dalam kecederaan dan jatuh

Jenis patah calcaneus bergantung pada ketinggian kejatuhan orang, serta pada lokasi kaki pada saat pendaratan.

Pecah intraarticular adalah pelanggaran integriti calcaneus, kecederaan itu tidak menjejaskan organ berdekatan (tulang, tendon, permukaan artikular). Keretakan dan pemusnahan berlaku akibat tekanan pada tumus talus. Apabila daya traumatik diperkuat, kesan "serpihan" dicetuskan dan tulang tumit boleh memecah serpihan seperti:

anterolateral ─ shard di sisi tulang;

anterior-medial - serpihan di bahagian dalaman, terletak lebih dekat dengan garis median badan;

serpihan dinding luar (lateral);

serpihan segi artikular (belakang permukaan rata tulang).

Fraktur artikular tambahan menyumbang 20% ​​kes. Kerosakan kepada badan calcaneus ─ adalah kecederaan yang jarang terjadi apabila jatuh pada kaki dengan penyongsangan luaran atau dalaman kaki dan digabungkan dengan kerosakan pada saraf gastrointestinal. Patah tumit dan prosesnya adalah kecederaan mudah dengan prognosis yang menggalakkan. Mangsa boleh mengekalkan aktiviti motor bersama dan pelbagai gerakan kaki, tetapi dengan lekapan cepat, rasa sakit yang berlainan muncul.

Jenis kecederaan tumit:

spalling tubercle median.

Trauma tanpa pengasingan serpihan tulang pada x-ray kelihatan seperti retak. Ini bukan patologi rumit, di mana tulang cepat tumbuh bersama tanpa konsekuensi negatif (menyediakan rawatan yang mencukupi dan pematuhan dengan cadangan pemulihan).

Fraktur calcaneal yang dipindahkan mencetuskan penyembuhan, kerana ia disertai oleh kerosakan pada periosteum, ligamen, tendon, permukaan artikular, otot, dan tisu lembut.

Jenis patah bergantung kepada perubahan pada lokasi tulang:

mampatan - dengan penyimpangan serpihan yang sederhana atau ketara dan penurunan umbi calcaneal dari permukaan artikular, bentuk kerangka yang kerap dan teruk;

Kecederaan tumit ditutup dan terbuka (dengan air mata tisu lembut, kerosakan pada saluran darah, saraf, tendon).

Rawatan patah bergantung kepada jenis

Oleh kerana klasifikasi calcaneus adalah luas, prinsip rawatan trauma adalah pendekatan individu untuk setiap pesakit. Sekiranya tidak terdapat serpihan tulang, lakukan terapi konservatif. Operasi diperlukan apabila menghancurkan tulang dan perbezaan fragmennya.

Dalam fraktur atau fisur yang tidak rumit, imobilisasi dijalankan dengan menggunakan plaster bulat. Kaki itu diperbetulkan dengan menggunakan pembalut ketat jenis "boot" atau dalam bentuk "tetingkap" yang dipotong. Imobilisasi meliputi kaki, pergelangan kaki, buku lali dan terbentang ke lutut.

Sekiranya sebahagian daripada calcaneus dipecahkan dalam bentuk "paruh itik", maka plaster digunakan di atas lutut, menangkap separuh paha. Sendi lutut diperbetulkan dalam kedudukan yang bengkok. Kaki kekal tidak bergerak selama 3 minggu.

Ia penting! Dalam kes patah dengan perpecahan pecahan corakoid, anjakan sekunder sering berlaku. Dalam kes ini, operasi diperlukan (pengurangan terbuka).

Sekiranya permukaan artikular tulang yang tergelincir rosak dengan ketara, pesakit diperlihatkan mempunyai daya tarikan kerangka dan pengubahsuaian menggunakan alat Ilizarov. Jarum diikat melalui calcaneus, ketegangan gam disemprotkan ke hadapan. Berat 2 kg dilampirkan pada gelung di bahagian atas gerbang kaki supaya tujahan diarahkan secara kasar (ke kepala). Tempoh regangan 6 minggu. Pada masa yang sama, tanpa menghentikan peregangan tulang, pembalut pekeliling dikenakan pada kaki dengan pemodelan kawasan tumit yang diperlukan.

Petunjuk untuk rawatan pembedahan patah

Taraf emas dalam rawatan patah tulang kompleks adalah penataan semula terbuka (perbandingan serpihan tulang dengan akses langsung) dan osteosynthesis (penyisipan fixator di kawasan patah). Untuk tujuan ini, gunakan plat pelbagai saiz dan konfigurasi. Sekiranya boleh, gunakan sedikit cara invasif (pin untuk calcaneus).

Untuk mendapatkan akses kepada sendi, insisi dibuat dari luar kaki. Dari segi teknikal, ini adalah cara yang paling mudah dan paling cepat. Ia memberi gambaran yang jelas tentang bidang pembedahan. Kelemahan kaedah ─ jangkitan, nekrosis iskemik kepak kulit.

Memandangkan ciri-ciri rangkaian peredaran kaki, untuk mengelakkan jangkitan dalam traumatologi, mereka semakin menggunakan kaedah penyembuhan yang sedikit invasif. Ligamentotaxis - penghapusan anjakan disebabkan oleh peregangan secara serentak (traksi) dalam beberapa arah (2-3). Dalam kes ini, serpihan tulang tetap dengan jarum atau skru.

Objektif dan hasil osteosynthesis yang paling menyerang:

pemulihan parameter fisiologi calcaneus (panjang, ketinggian, lebar);

penghapusan anjakan patologi umbi calcaneal berbanding garis tengah;

penyambungan konfigurasi aspek artikular posterior;

ketiadaan hirisan kulit yang luas dan pendedahan tulang sendi pergelangan kaki.

Sekiranya tidak mustahil untuk mempunyai arthroplasty dan osteosynthesis, arthrodesis utama dilakukan ─ operasi pembedahan untuk melumpuhkan sepenuhnya sendi ram-tumit. Pemilihan kaedah ini adalah disebabkan oleh perkembangan proses keradangan yang ketara dalam sendi dalam kes keretakan kompleks (arthrosis berkembang dalam 60% kes). Kelebihan kaedah ─ ketiadaan proses degeneratif dalam bidang kecederaan selama 10-15 tahun.

Arthrodesis boleh dilakukan secara tradisinya, melalui tendangan yang luas di kaki, dan dengan cara yang sedikit invasif. Berapa banyak fraktur sembuh selepas rawatan pembedahan bergantung kepada kerosakan dan kejayaan operasi. Edema menyusu selepas 2-3 minggu, maka peredaran mikro secara beransur-ansur dipulihkan dalam tisu lembut kaki.

Berapa lama untuk memakai pelakon

Tempoh imobilisasi plaster bergantung kepada jenis patah dan kehadiran komplikasi. Sekiranya kecederaan tanpa anjakan, plaster digunakan selama 4-6 minggu, sementara pesakit dibenarkan untuk sebahagiannya berdiri di kaki 7 hari selepas jatuh. Kapasiti kerja penuh dipulihkan dalam 2-3 bulan.

Berapa banyak memakai gypsum untuk patah tulang terganggu bergantung kepada sama ada permukaan artikular rosak atau tidak. Apabila menghancurkan tulang, pembalut dipakai dalam kombinasi dengan instep logam dan pukulan selama 2.5-3.5 bulan. Peningkatan beban secara beransur-ansur dibenarkan pada 6-8 minggu. Jika ada kemungkinan untuk mengembalikan sepenuhnya keupayaan untuk bekerja, maka ia tidak berlaku lebih awal daripada selepas 4 bulan.

Sekiranya patah dengan pembentukan serpihan corakoid, sendi lutut dikeluarkan dari plaster 20 hari selepas permohonan. Imobilisasi kaki berlangsung 6-8 minggu. Sekiranya keadaan semula berlaku, selepas menyusun semula pesakit memakai plaster dengan fleksi sederhana bahagian plantar selama 1 bulan. Pemulihan penuh fungsi dan aktiviti fizikal berlaku dalam 2 bulan.

Selepas patah dengan permukaan artikular yang rosak, gipsum dipakai selama 8 minggu. Beban meningkat secara beransur-ansur selepas 9 minggu dengan penggunaan instep khas. Sepenuhnya berdiri di kaki tidak boleh lebih awal daripada 3 bulan. Sokongan gerbang digunakan sekurang-kurangnya setahun.

Jika anda meletakkan diri anda di kaki sebelum waktu yang dibenarkan dan meningkatkan beban, ini akan membawa kepada pemindahan semula serpihan dalam proses pembentukan kalus. Keadaan ini berbahaya dengan perkembangan ketidakcocokan permukaan artikular, kecacatan bersama dan disfungsi kaki secara keseluruhan.

Berapa banyak memakai gypsum pada patah tulang dengan anjakan tulang dan kerosakan pada sendi bergantung kepada kerumitan kecederaan. Secara purata, ia adalah 7-8 minggu. Sekiranya mungkin untuk melangkah kaki, doktor akan hadir. Sekiranya tiada sekatan dan kontraindikasi yang serius, beban di kaki akan bermula, tidak lebih awal daripada 3-3.5 bulan selepas kecederaan. Kapasiti kerja diteruskan selepas 5 bulan.

Pemulihan untuk pemulihan selepas kecederaan

Pemulihan selepas patah tumit adalah faktor asas untuk menormalkan fungsi kaki dan seluruh anggota bawah.

Objektif tempoh pemulihan:

pencegahan atrofi kumpulan otot anggota bawah;

normalisasi peredaran mikro, saliran limfa;

penghapusan genangan dalam bidang kecederaan (penyingkiran edema, pengukuhan dinding vaskular);

meningkatkan keanjalan ligamen tumit;

pemulihan pergerakan fisiologi pada sendi kaki.

Kaki selepas patah tumit berkembang secara beransur-ansur. Terapi fizikal (terapi fizikal) dengan cepat menghapuskan pergerakan kaki yang terhad, meningkatkan peredaran darah, menggalakkan pertumbuhan semula tisu yang rosak. Tempoh kursus pemulihan bergantung kepada keparahan fraktur dan purata 10-15 sesi.

Agar tidak merosakkan kaki lagi, latihan dilakukan perlahan-lahan. Mulakan dengan gerakan amplitud kecil, secara beransur-ansur, dengan setiap pelajaran, meningkatkan beban. Sekiranya pesakit ingin dengan cepat mengembangkan kaki, dia tidak perlu takut untuk berdiri di atas tumit yang sakit. Anda perlu berjalan lebih kerap (perlahan-lahan), pertama anda boleh bergantung kepada peranti khas (pejalan kaki, tongkat), maka diri anda sendiri, tanpa sebarang bantuan.

Untuk pemulihan yang cepat dan berkualiti tinggi, mandi kaki hangat dengan garam dan herba ubat disyorkan. Juga elakkan kesakitan, memperbaiki bekalan darah dan pembentukan kalus, membungkus lumpur, mengisar, memampatkan.

Urut untuk patah tulang meningkatkan saliran limfa (saliran limfa), yang menghilangkan bengkak, menghilangkan proses kongestif pada sendi buku lali. Dalam kes ini, pergerakan memijat harus kemas, licin, sederhana, supaya tidak mengganggu integriti tulang yang dipulihkan.

Untuk mengurangkan beban pada tumit, tanpa gagal, semua pesakit memakai kasut ortopedik (orthoses - but.). Mereka membantu membentuk gerbang kaki yang betul, menggunakan otot betis, memunggah tumit, menyumbang kepada aliran keluar darah vena, tidak membenarkannya menjadi stagnasi.

Orthoses dipilih untuk setiap pesakit secara individu. Mereka disesuaikan di bengkel mengikut arahan merawat traumatologi atau ortopedik. Tempoh memakai dari 4 hingga 8 bulan.

Kaedah fisioterapeutik untuk pemulihan post-fracture:

gelombang ultrasound kejutan (fokus) ─ menembusi otot dan tisu tulang yang mendalam, mengurangkan keterukan kesakitan, mempercepatkan pertumbuhan semula, menstabilkan proses metabolik, dan ditunjukkan untuk keretakan rumit;

laser ─ menyumbang kepada penyegaran proses keradangan kongestif, melegakan pembengkakan, menghalang pembentukan tulang rusuk;

elektroforesis menggunakan Dimexide atau Novocain ─ menghilangkan kesakitan, mempercepat penyembuhan, prosedur dilakukan setiap hari;

UHF ─ mengurangkan bengkak, sakit, merangsang peredaran darah tempatan.

Kesan buruk yang mungkin selepas retak

Fraktur tumit penuh dengan pelbagai kecacatan kaki yang melanggar fungsinya dan menyebabkan kepincangan. Ini kemungkinan besar apabila mangsa mengabaikan cadangan doktor dan tidak membaikpulih dengan betul selama berbulan-bulan.

Jenis-jenis gangguan anatomi:

Mengubah arthrosis sendi ─ penipisan tisu rawan, diikuti dengan kemusnahan. Tulang tulang tumbuh dan berubah, mengubah rupa kaki. Ia membawa kepada penyumbatan sebahagian atau sepenuhnya aktiviti fizikal dan kecacatan.

Flatfoot selepas trauma ─ meratakan gerbang kaki. Selalunya berkembang dengan penyimpangan serpihan tulang yang salah. Akibatnya ─ gangguan keseluruhan sistem muskuloskeletal, otot rangka.

Tulang tulang ─ pertumbuhan tulang dan tisu tulang rawan. Boleh menjejaskan plexus saraf dan membawa kepada pelanggaran kepekaan dan pemuliharaan kaki.

Sejurus selepas patah tulang, kekakuan sering berkembang. Sesetengah pesakit mengalami arthritis selepas trauma (keradangan sendi). Sakit boleh menjadi kronik akibat kecederaan saraf.

Akibat post traumatik yang kerap termasuk trombi urat pelbagai saiz, kerengsaan tendon dan otot dengan staples, jangkitan permukaan luka di kawasan sutures, contracture, kekakuan sendi (mobiliti terhad).

Selepas fraktur intra-artikular, osteoarthrosis kronik berkembang dalam 60% kes - patologi sifat tidak keradangan permukaan artikular dan tulang rawan. Dibentuk secara beransur-ansur, menghadkan lekapan belakang di pergelangan kaki.

Sesetengah pesakit didiagnosis dengan pseudarthrosis ─ nonunion calcaneus. Juga ada rehat tendon Achilles.

Ramalan

Pecah tumit adalah kecederaan yang kompleks. Mana-mana kaedah rawatan yang dipilih tidak dapat menjamin hasil yang baik dan ketiadaan kesan sisa negatif. Ia tidak selalu dapat memulihkan fungsi kaki dan buku lali sepenuhnya.

Dalam 40% kes selepas patah, sendi rosak, hanya ¾ potensinya. Dalam 20% pesakit, julat gerakan hanya separuh sahaja. Bergantung kepada tahap pemecahan tulang dan kualiti rawatan, setiap mangsa ketiga tidak boleh melakukan kerja keras yang memerlukan perbelanjaan fizikal, dan berada dalam kedudukan yang berdiri untuk masa yang lama.

Keupayaan kerja pada 25% pesakit dikurangkan kerana kesakitan berterusan di kawasan tumit atau parut.

Prognosis yang paling tidak baik untuk patah mampatan. Dalam 80% kes, penggunaan kaedah tradisional rawatan tidak memberikan hasil yang positif. Menurut keputusan VTEK (komisi pakar perubatan-pekerja), pesakit menerima status orang cacat.

Berapa banyak patah tumit yang sembuh?

Kecederaan yang sangat sukar ialah patah tumit (tulang tumit), berapa banyak sembuh dan kapan saya boleh melangkah kaki jika berlaku kecederaan? Jenis kerosakan ini jarang berlaku, dalam kira-kira tiga kes daripada seratus. Kerumitan fraktur calcaneus adalah pemulihan jangka panjang. Lagipun, ia adalah pada calcaneus bahawa beban terbesar dibawa;

Oleh itu, apabila tumit dipecahkan, pesakit perlu berjalan dengan tongkat selama sekurang-kurangnya 4 bulan. Masa pemulihan tertentu berbeza-beza mengikut kerumitan patah.

Tidak mustahil untuk menjalankan rawatan diri - manipulasi seperti ini membawa kepada komplikasi dan splicing tulang yang tidak betul, dan sebagai akibat daripada kecacatan kaki, perkembangan osteoporosis. Hanya doktor yang menentukan kerumitan patah, berdasarkan analisis hasil kajian. Selepas diagnosis, terapi individu ditetapkan.

Tanda-tanda utama kerosakan pada calcaneus

Dalam kebanyakan kes, bukan sahaja tulang tumit rosak. Menderita juga:

 • Buku lali;
 • Tulang talus;
 • Dalam sesetengah kes, tulang belakang rosak di kawasan lumbal atau toraks.

Sekiranya pesakit mempunyai luka tambahan, rawatan itu ditangguhkan. Banyak bergantung kepada kerumitan fraktur bahagian-bahagian yang berkaitan dengan sistem muskuloskeletal.

Calcaneus adalah bahagian terbesar dari kaki. Talus menghubungkannya dengan tibia, kerana sebab ini talus rosak apabila tulang tumit pecah, mengambil tamparan.

Bahaya khas dibuat oleh fraktur tertutup. Dalam kes ini, rasa sakit datang dengan kelewatan. Oleh sebab itu, pesakit sering tidak pergi ke doktor sebaik sahaja jatuh.

Gejala kerosakan:

 • Apabila memindahkan berat badan ke tumit kaki, sakit teruk dirasai.
 • Dalam kebanyakan kes, bengkak kaki bermula. Gejala ini menunjukkan dirinya beberapa jam selepas kecederaan.
 • Jika fraktur dengan anjakan tulang, maka kaki akan cacat atau memperbesar bentuknya.

Pecah terbuka tidak kurang berbahaya. Adalah lebih mudah untuk mendiagnosis secara visual, dan bahaya utama terletak pada jangkitan yang mungkin di luka. Sekiranya timbul komplikasi, maka gejala kesakitan yang biasa ditambah:

 • Luka terbuka.
 • Kehilangan darah (volum bergantung kepada kerumitan kerosakan tisu lembut yang berkaitan).

Kesan fraktur calcaneus adalah serius. Kerumitan retak ditentukan oleh x-ray.

Punca dan jenis patah tumit

Punca yang boleh menyebabkan patah calcaneus:

 • Kejatuhan dan melompat dari ketinggian yang hebat, pendaratan yang tidak berjaya di tumit.
 • Jika semasa melompat seseorang mendarat di kaki walaupun. Dalam kes ini, sendi lutut dan pinggul turut terjejas.
 • Lantunan sebarang objek secara langsung pada tumit.
 • Mendapat patah disebabkan oleh kemalangan atau di tempat kerja.
 • Kecederaan akibat pergolakan tumit yang teruk. Paling sering dijumpai di infantri tentera atau atlet profesional.

Seringkali punca patah itu adalah pendaratan buruk dari ketinggian lebih daripada setengah meter.

Sekiranya tulang belakang atau kaki pergelangan kaki rosak semasa kecederaan, maka sukar untuk menentukan jika ada patah tulang tumit. Sakit di tumit bertopeng. Oleh itu, sangat penting untuk membuat x-ray dengan tepat mengatakan sama ada terdapat patah atau tidak.

Sekiranya patah tumit disyaki, maka, pertama sekali, tidak perlu memindahkan berat ke kaki sakit. Sekiranya berlaku kerosakan yang serius, kita boleh bercakap tentang fraktur fragmenasi. Beban kelebihan pada tumit boleh menyebabkan serpihan serpihan tulang kecil.

Sekiranya anda tidak boleh berjalan, terutamanya jika kedua-dua kaki cedera, anda perlu segera menghubungi ambulans. Sebagai pertolongan cemas, disyorkan untuk memindahkan kaki berpenyakit kepada sampah yang lembut. Jika fraktur terbuka, maka anda perlu memakai pembalut kain kasa untuk meminimumkan jangkitan pada luka.

Jenis dan istilah diagnosis fraktur tumit

Dalam amalan perubatan, terdapat beberapa teknik untuk membantu mendiagnosis belakang tumit.

 • Pertama sekali, ia adalah sinar-x. Ia dijalankan dalam dua unjuran: lurus dan lateral.
 • Pemeriksaan luaran tumit yang rosak pesakit.
 • Jika perlu, tomografi yang dikira dilakukan untuk menilai tahap kerosakan pada bahagian lembut kaki.
 • Radiografi tulang belakang juga perlu. Terutama jika kemalangan itu mengakibatkan kemalangan atau kejatuhan yang buruk.
 • Pastikan anda memberitahu doktor tentang apa yang menyebabkan kecederaan, dan dalam keadaan apa ia diterima.
 • Adakah terdapat penyakit lain, terutama yang kronik?
 • Pernahkah anda mengambil dadah, dan dalam kuantiti apa.

Kelewatan dalam diagnosis dan rawatan diri mengikut prinsip "lulus diri" akan meningkatkan masa pemulihan calcaneus.

Untuk patah kedua-dua tumit, ia dilarang untuk pesakit berjalan selama sekurang-kurangnya 8 minggu.

Sepanjang tempoh itu pesakit dirawat rehat tidur. Selepas dua bulan, x-ray sekali lagi diambil untuk menilai tahap gabungan tulang.

Jenis kerosakan tambahan pada patah tumit:

 • Patah tulang belakang.
 • Kerosakan tulang belakang.
 • Patah kekejangan atau kerosakan pada ketinggian otot tibia tulang
kepada kandungan ↑

Pilihan Rawatan Patah

Terdapat dua cara untuk merawat fraktur calcaneal:

Ia digunakan bergantung pada bentuk patah dan komplikasi yang terhasil.

Kaedah konservatif akan digunakan jika tiada anjakan tulang atau ia tidak penting. Prosedur ini adalah untuk memohon plaster ke bahagian bawah kaki dari jari-jari kaki hampir ke lutut. Sekiranya patah itu pecah, maka sebelum menggunakan gipsum, tatacara penetapan dan penambahan semua fragmen tulang ke tempat dilakukan. Oleh kerana bahagian yang rosak tidak dapat dipindahkan, pesakit menggunakan tongkat untuk pergerakan.

Apabila fraktur kecil, gipsum dipakai selama satu setengah bulan. Dengan anjakan serpihan tulang yang jelas, satu lagi prosedur digunakan - daya tarikan rangka.

Intipati prosedur adalah jarum yang dilakukan melalui tulang tumit dengan berat terpasang selama 5 minggu. Hanya selepas pemeriksaan berulang dan memasukkan jarum ke tempat semua serpihan dikeluarkan, plaster digunakan di tapak yang cedera. Penyembuhan lengkap memerlukan masa sehingga 4 bulan.

Sama ada pembedahan diperlukan diputuskan oleh doktor. Gunakan kaedah yang sama dengan bentuk terbuka fraktur. Tempoh rawatan dan pemulihan lebih lama daripada kaedah konservatif.

Ortosis pada patah calcaneus ditetapkan semasa tempoh pemulihan, apabila pelakon dikeluarkan. Reka bentuk ini mengurangkan tempoh pemulihan, mencegah atrofi otot kerana keupayaan untuk menggerakkan kaki yang cedera.

Dengan rawatan calcaneus yang betul, kesakitan menyusut selepas beberapa minggu. Ia perlu untuk memulakan rawatan secepat mungkin untuk memendekkan tempoh rawatan dan meminimumkan akibat kecederaan.

Ramai pesakit berminat dengan persoalan berapa patah tumit yang sembuh dan kapan kita boleh melangkah kaki? Ia sebahagian besar bergantung kepada tahap kerosakan, sama ada patah itu terbuka atau ditutup. Sekiranya terdapat serpihan dan anjakan tulang.

Fraktur patah tanpa anjakan tumbuh selepas tiga hingga lima bulan. Biasanya, jika anda mempunyai trauma yang sama, doktor mengesyorkan memakai gipsum selama enam bulan. Umur pesakit dan kehadiran penyakit bersamaan juga mempengaruhi intensitas splicing tulang.

Tempoh pemulihan selepas rawatan retakan calcaneus

Jika anda mempunyai pemain yang dikeluarkan, ini tidak bermakna bahawa anda boleh menyerang kaki sakit anda sebagai sihat. Kursus pemulihan wajib diperlukan, yang juga termasuk beberapa tindakan:

 • Gimnasium LFK terapeutik yang ditetapkan oleh doktor. Kursus pekerjaan dipilih secara individu, bergantung pada jenis fraktur.
 • Urut
 • Diet khas, termasuk penggunaan produk tenusu, sayuran dan buah-buahan yang mengandungi silikon.
 • Mandi mandi herba atau garam hangat, selepas itu dibenarkan untuk menggosok kaki dengan lembut untuk memperbaiki aliran darah. Prosedur sedemikian mudah dilakukan di rumah.
 • Walaupun selepas mengeluarkan plaster, disarankan untuk memakai insoles ortopedik dalam kasut, kerana untuk jangka masa panjang kaki itu tanpa pergerakan dan terdapat risiko kaki rata.

Bagaimana untuk merancang kaki di rumah? Terdapat banyak latihan mudah yang boleh anda lakukan sendiri. Yang paling mudah ialah menggulung botol kaca atau bola urut getah khas dengan kaki anda. Pertama, bergerak ke belakang dan sebagainya, kemudian dengan cara melingkar di seluruh permukaan kaki.

Sekiranya anda cedera, jangan lengahkan perjalanan ke doktor. Walaupun kecederaan tumit seolah-olah tidak penting, lebih baik untuk selamat dan dirawat tepat pada masanya untuk mengelakkan akibat negatif.

Pecahan calcaneus dengan dan tanpa anjakan: gejala, rawatan, berapa banyak sembuh

Pecahan calcaneus adalah kecederaan langka dan berlaku dalam 3% daripada semua patah tulang. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa tulang ini sangat kuat dan untuk patah tulangnya, walaupun pada orang tua, kesan traumatik yang sangat kuat diperlukan.

Dalam artikel ini, kami akan mengenali anda dengan sebab, klasifikasi, tanda, kaedah diagnosis, pertolongan cemas dan rawatan patah tulang calcaneal.

Kecederaan seperti ini merujuk kepada kecederaan yang teruk, kerana tulang tumit tertekan dengan tekanan yang besar - ia menyokong, ia menanggung beban utama apabila berjalan dan melakukan fungsi bantalan semasa pergerakan. Untuk memilih kaedah pemulihannya, pendekatan individu dan pemulihan jangka panjang adalah perlu, yang memastikan pemulihan lengkap struktur dan fungsi anatominya.

Sebagai peraturan, patah calcaneus menyebabkan perpindahan serpihan, dan kecederaan menjadi teruk. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, kerosakan tidak disertai oleh anjakan, ringan dan tumbuh bersama dengan cepat. Pecah tersebut kerap digabungkan dengan kecederaan lain: patah tulang belakang, pergelangan kaki, atau tulang belakang. Kehadiran kerosakan gabungan sentiasa merumitkan dan memanjangkan tempoh rawatan dan pemulihan.

Sebabnya

Faktor-faktor berikut boleh menyebabkan patah calcaneus:

 • pendaratan yang tidak berjaya atau jatuh pada kaki dari ketinggian;
 • mampatan tumit dalam kemalangan jalan raya atau kecederaan kerja;
 • melantun dengan objek tumpul;
 • tekanan yang kuat dan berpanjangan, yang membawa kepada kecacatan tulang "keletihan" (contohnya, atlet, kadet, tentera baru-baru ini yang direkrut).

Penyebab yang paling biasa bagi kecederaan seperti ini adalah jatuh dari ketinggian. Setelah pendaratan, keseluruhan daya graviti tubuh diproyeksikan melalui tulang kaki dan pergelangan kaki ke tulang ramus, dan dimasukkan ke dalam tulang tumit, memisahkannya ke beberapa bahagian. Jenis patah dan sifat perpindahan serpihan dalam kes seperti ini ditentukan oleh faktor-faktor yang berbeza: ketinggian kejatuhan, berat tubuh, dan kedudukan kaki apabila bersentuhan dengan permukaan.

Pengkelasan

Seperti semua patah tulang, patah calcaneus boleh dibuka atau ditutup. Pembentukan luka dan keluar dari serpihan dengan kecederaan sedemikian adalah kurang biasa.

Pecahan calcaneus boleh dengan atau tanpa diimbangi. Anjakan serpihan sentiasa merumitkan laluan kecederaan, rawatan dan pemulihan fungsi kaki berikutnya.

Dengan sifat kerosakan tulang, patah pecah menjadi:

 • mampatan tanpa anjakan;
 • pemampatan mengimbangi;
 • kelebihan dengan mengimbangi dan tanpa.

Menurut lokalisasi patah tulang, patah pecah menjadi:

 • patah ubi kalenane;
 • keretakan badan calcaneus.

Di fracture fracture tapak boleh:

 • intraarticular (dalam 20% kes);
 • extraarticular.

Gejala

Semasa trauma, mangsa mengalami kesakitan yang sengit di kawasan tumit. Ia kekal dan sangat dipertingkatkan dengan sebarang percubaan untuk bergerak di pergelangan kaki atau memindahkan berat badan ke kaki yang cedera.

Selepas ini, gejala berikut muncul:

 • peningkatan kesakitan apabila terasa;
 • bengkak di kawasan kaki ke tendon Achilles;
 • lanjutan tumit;
 • pembentukan hematoma pada tunggal;
 • meratakan gerbang kaki.

Di hadapan kecederaan bersambung tulang belakang atau pergelangan kaki, gambar klinikal yang sedikit berbeza berkembang yang mengganggu pengesanan fraktur calcaneus. Ini kerana tanda-tanda keretakan lain lebih jelas. Komplikasi berikut mungkin berlaku jika pengesanan ketinggalan integriti tulang tumit atau rawatan tidak wajar berlaku:

 • tumit osteoporosis dan tulang kaki lain;
 • flatfoot selepas trauma;
 • kesakitan teruk dengan tekanan pada kaki yang cedera;
 • cedera valgus kaki;
 • deforming osteoartritis sendi subtalar.

Pertolongan cemas

Jika anda mengesyaki patah tulang tumit, langkah-langkah berikut perlu diambil:

 1. Menyediakan immobiliti lengkap anggota badan yang terjejas.
 2. Sekiranya ada luka, lawatnya dengan penyelesaian antiseptik dan guna pembalut dari pembalut steril.
 3. Lampirkan sejuk ke kawasan kecederaan.
 4. Berikan mangsa ubat anestetik (Analgin, Ketorol, Ibufen, dan lain-lain).
 5. Pastikan pengangkutan pesakit cepat ke kemudahan perubatan.

Tanda patah tulang tumit kronik

Fraktur tulang belakang lama memerlukan rawatan pembedahan yang lebih rumit dan sering menjadi punca kecacatan. Dengan kecederaan yang diabaikan, gambar klinikal berikut diperhatikan:

 • kecacatan rata atau rata-valgus kaki dikesan;
 • calcaneus meningkat dengan masa dalam saiz melintang;
 • tidak ada pergerakan ibu jari (tidak semestinya);
 • menentukan ketegaran semua jari kaki (tidak selalu);
 • ulser trophik pada ibu jari (kadang-kadang).

Dalam kajian gambar X-ray, tanda-tanda berikut dinyatakan (satu atau lebih):

 • pertambahan tulang anatomi;
 • kehadiran pseudoarthrosis (sendi palsu);
 • peningkatan dalam saiz melintang tulang;
 • mengurangkan panjang tulang;
 • lokasi yang tidak sesuai di permukaan artikular di sendi ram;
 • subluxation daripada sendi ram;
 • tanda-tanda arthrosis dalam Chopard bersama;
 • diucapkan dengan meratakan gerbang kaki.

Diagnostik

Radiografi sentiasa dilakukan untuk mengesan patah calcaneus. Kaedah penyelidikan ini adalah standard "emas" dalam diagnosis kecederaan sedemikian. Untuk pelaksanaannya, imej diambil dalam unjuran sisi dan langsung, dan pada masa yang sama tulang lain semestinya diperiksa: gelang talus, medial dan lateral. Apabila mengenal pasti beberapa simptom dan aduan pesakit, menunjukkan kemungkinan kehadiran kecederaan tambahan, radiografi atau CT bagi ruang tulang belakang ditetapkan.

Rawatan

Taktik rawatan patah calcaneus ditentukan oleh jenis kecederaan dan tahap pelanggaran kedudukan semula jadi tulang. Untuk melakukan ini, doktor dengan cara khas menghubungkan titik-titik tulang tertentu pada sinar-X dan mendapat sudut Beler. Biasanya, ia adalah 20-40 °, dan apabila cedera ia berkurangan atau menjadi negatif.

Rawatan konservatif patah tulang calcaneal ditetapkan tanpa ketiadaan anjakan atau sedikit serpihan serpihan sepanjang paksi fisiologi. Dalam kes lain, untuk menghapuskan kecacatan tulang, pembedahan ditunjukkan. Fraktur dengan sebilangan besar serpihan amat sukar untuk dirawat.

Terapi konservatif

Apabila sudut Beler menurun dari norma dengan tidak lebih daripada 5-7 °, rawatan kecederaan boleh dilakukan dengan menggunakan pelekap plaster bulat. Apabila melaksanakannya, simulasi kecil lengkung kaki membujur dijalankan. Pembalut digunakan dari jari-jari ke tahap lutut atau pertengahan paha. Sekiranya perlu, sebelum pengenaannya, reposisi tertutup serpihan boleh dilakukan.

Apabila menggunakan pelapis plaster, sokongan lengkung logam fleksibel boleh digunakan. Mereka dipasang di antara plaster dan satu-satunya. Penggunaan mereka membolehkan untuk meningkatkan keberkesanan terapi dan memastikan pembentukan kalus yang betul.

Tempoh imobilisasi kaki yang cedera adalah kira-kira 6-8 minggu. Pada masa ini, pesakit mesti menggunakan tongkat. Selepas 4 bulan, doktor boleh mengesyorkan beban dada pada anggota yang cedera.

Ubat-ubatan berikut ditetapkan untuk menghilangkan rasa sakit dan mempercepatkan pertambahan serpihan tulang:

 • ubat penahan sakit: Analgin, Ketanov dan lain-lain;
 • suplemen kalsium;
 • kompleks multivitamin.

Sebelum mengeluarkan gipsum, radiografi kawalan sentiasa dilakukan. Selepas penyingkiran pembalut yang tidak bergerak, program pemulihan individu disediakan untuk pesakit.

Rawatan pembedahan

Dengan fraktur yang lebih rumit, serpihan calcaneus dipindahkan, dan sudut Beler tidak hanya berkurangan dengan ketara, tetapi juga boleh menjadi negatif. Dalam kes sedemikian, teknik khas digunakan untuk meletakkan semula serpihan yang betul.

Cengkerang rangka

Dalam sesetengah kes, traksi rangka digunakan untuk menghapuskan berat sebelah. Pembedahan melalui tulang tumit adalah jarum logam. Selanjutnya, beratnya dilampirkan pada akhir yang menonjol, memberikan perbandingan serpihan.

Selepas 4-5 minggu, jarum mengait dikeluarkan dan pembalut plaster digunakan untuk anggota badan untuk menyembuhkan serpihan yang betul. Tempoh imobilisasi biasanya kira-kira 12 minggu, tetapi masa mungkin berbeza-beza bergantung kepada tahap kecederaan.

Selepas itu, tangkapan kawalan diambil untuk menentukan kemungkinan mengeluarkan plaster dan permulaan beban di kaki. Selepas perpaduan serpihan, pesakit diberi program pemulihan.

Pembedahan

Dengan patah terbuka dan teruk dengan sejumlah besar serpihan dan terlepas anjakan mereka, operasi pembedahan ditunjukkan - osteosynthesis luar. Untuk pelaksanaannya digunakan radas pemadatan mampatan, yang merupakan alat sfera dan spektrum.

Semasa campur tangan, pakar bedah membuka tisu lembut dan membuka tiga sendi: pergelangan kaki-pergelangan kaki, pergelangan kaki-navicular dan tumit kuboid. Kemudian dia membandingkan serpihan tulang dan melewati mereka jarum, yang membolehkan memegang tulang dalam posisi yang diperlukan untuk penyembuhan yang tepat. Sekiranya perlu, sesetengah tempat dipenuhi dengan rasuah tulang, yang sebelum ini dikumpulkan dari ilium. Keperluan plastik boleh terjadi apabila tidak dapat membandingkan fragmen kecil. Selepas itu, tendon dislokasi jari dilepaskan. Untuk membaiki jurucakap yang digunakan hemisfera. Terima kasih kepada mereka, adalah mungkin untuk menjalankan peregangan dalam kedudukan fisiologi, memastikan penyembuhan yang betul.

Kadang-kala, untuk perbandingan serpihan tulang tumit, operasi repositori terbuka dilakukan menggunakan plat logam, skru atau autograft. Campurtangan sebegini kurang berkesan, dilakukan kurang kerap dan sering disertai dengan perkembangan komplikasi.

Pesakit memakai struktur logam untuk osteosynthesis selama 6 minggu. Sepanjang tempoh ini, berehat rehat yang ketat. Selepas itu, imobilisasi anggota badan dengan plaster selama 2 bulan dijalankan. Selepas melakukan radiografi kawalan dan penyingkiran gypsum, program pemulihan individu dilantik.

Dalam kes patah jangka panjang calcaneus, satu operasi untuk reseksi kaki tiga kaki ditunjukkan. Semasa pelaksanaan intervensi tersebut, pakar bedah menghilangkan kecacatan valgus, membentuk lengkungan lengkap dan mengembalikan lebar tumit biasa. Tulang yang mengalami reseksi semasa pembedahan disambungkan dengan skru khas. Selepas itu, penutupan luka itu dilakukan dan pelet plaster bulat digunakan untuk melancarkan anggota badan, seperti dalam hal pemobilahan untuk patah "segar". Tempoh memakai gipsum ditentukan oleh imej kawalan. Selepas itu, pesakit disarankan program individu untuk pemulihan.

Pemulihan

Semasa rawatan dan pemulihan, semua pesakit dengan patah tulang calcaneus disarankan untuk mengikuti diet dengan pengenalan sejumlah besar makanan kaya kalsium dalam diet: produk tenusu, herba, sayur-sayuran, buah-buahan dan buah-buahan.

Untuk fraktur tanpa kecenderungan atau kecenderungan kecil yang dirawat dengan konservatif, tempoh pemulihan penuh biasanya kira-kira 3 bulan. Selepas penyingkiran gipsum, pesakit diberikan program pemulihan, termasuk satu set latihan dalam gimnastik terapeutik, urut dan fisioterapi.

Fraktur dengan anjakan atau serpihan lebih memerlukan tempoh pemulihan yang lebih lama. Pembalut plester dipakai selama 3 bulan, dan dalam kes kecederaan teruk, tempoh imobilisasi dapat diperpanjang hingga 5 bulan. Jika perlu, immobilization jangka panjang plaster anggota badan boleh digantikan dengan penjepit. Peranti ini lebih ringan dan membolehkan anda mengurangkan tempoh pemulihan, kerana pemakaiannya menghalang genangan darah dalam urat, atrofi otot dan mengembangkan aktiviti fizikal.

Semasa pemulihan selepas patah tulang kompleks, pesakit dirawat sebagai urut, fisioterapi dan fisioterapi (UHF, terapi magnetik, elektroforesis, dan sebagainya), yang membolehkan untuk meningkatkan peredaran darah dan proses metabolik pada tisu yang cedera dan mempercepatkan pemulihan otot selepas rehat tidur yang berpanjangan.

Bilakah saya boleh melangkah kaki saya yang cedera?

Ingat! Anda tidak boleh menginjak tumit, jika ini tidak dibenarkan oleh doktor. Apabila melakukan tindakan sedemikian aksion tulang yang betul tidak mungkin berlaku. Terutama berbahaya adalah beban tumit pramatang bagi pelbagai patah tulang.

Sekiranya patah ringan tanpa anjakan, doktor mungkin membenarkan 4 minggu untuk maju ke hadapan. Dalam kes ini, anda mesti mematuhi semua cadangan doktor. Keupayaan untuk melangkah pada tumit ditentukan secara individu.

Untuk patah tulang yang kompleks, beban di kaki hadapan dibenarkan sekurang-kurangnya 3-5 bulan. Dan masa apabila pesakit akan dapat melangkah sepenuhnya pada tumit, seperti yang ditentukan oleh doktor.

Pecahan calcaneus adalah luka parah dan jarang berlaku dan sangat kerap disertai dengan pemindahan serpihan. Untuk menghapuskannya boleh digunakan teknik konservatif dan pembedahan. Setelah selesai rawatan, program pemulihan individu dilantik untuk memulihkan fungsi yang hilang dari kaki yang cedera.

Doktor yang hendak dihubungi

Sekiranya anda mengesyaki patah tulang tumit, anda perlu berunding dengan doktor ortopedik. Selepas radiografi, doktor akan menentukan taktik rawatan. Apabila selesai, pesakit memerlukan konsultasi ahli terapi pemulihan untuk membuat program pemulihan.

Pakar bercakap mengenai patah calcaneus: