Utama / Diagnostik

Hip fraktur

Tajuk ICD-10: S72.0

Kandungannya

Definisi dan Maklumat Am [sunting]

Pecah sendi pinggul

Susun dari 1 hingga 10.6% dari semua kerosakan ke tulang tulang. Mereka dibahagikan kepada fraktur proksimal, fraktur diaphyseal dan distal.

Femur proksimal adalah dalam keadaan anatomi dan fisiologi khas:

• leher femoral tidak dilindungi oleh periosteum; di kawasan meludah, periosteum didefinisikan dengan baik;

• kapsul sendi pinggul melekat pada paha di pangkal leher; leher dan kepala paha sepenuhnya di rongga sendi;

• leher dan kepala paha dibekalkan dengan darah oleh:

a) arteri ligamen bulat (pada orang tua, arteri ini biasanya dipadamkan);

b) arteri menembusi leher dari tempat lampiran kapsul; sebahagian daripada kapal-kapal ini melalui bawah membran sinovial secara langsung di sepanjang leher femoral dan memasuki kepala di tempat peralihan bahagian tulang ke tulang rawan; c) arteri menembusi tulang di kawasan intertrochanteric.

Oleh itu, lebih banyak proksimal dari tempat lampiran kapsul itu adalah patah tulang, semakin parah bekalan darah ke kepala femoral. Kawasan tusukan paha itu dibekalkan dengan darah kerana arteri yang menembusi otot.

• Sudut serviks-diaphysial yang dibentuk oleh paksi leher dan diaphysis purata femur 127 °. Yang lebih kecil sudut ini, semakin besar beban pada leher femoral dan semakin mudah patah. Pengurangan sudut serviks-diaphyseal pada orang tua adalah salah satu syarat yang menyebabkan keretakan leher femoral.

Etiologi dan patogenesis [sunting]

Mekanisme patah leher dan meludahkan pinggul rantau biasanya dikaitkan dengan kejatuhan pesakit, lekukan di kawasan tusuk dan putaran tajam, biasanya ke luar, jarang di dalam. Harus diingat bahawa patah tulang belakang dikaji terutamanya pada usia tua, dan vertebra - pada usia tua.

Pecahan femur atas dibahagikan kepada:

a) medial (intraarticular) dan

b) lateral (extraarticular).

a) Patah medial mungkin subcapital apabila garis patah melepasi dekat persimpangan leher ke kepala paha atau melewati leher.

F. Pauwels membahagikan patah tulang pinggul kepada tiga jenis, bergantung kepada sama ada pesawat patah adalah mendatar, serong atau menegak.

Prognosis lebih baik untuk patah mendatar (jenis 1), apabila daya yang bertindak pada serpihan cenderung untuk memampat mereka, dan lebih buruk untuk patah dengan satah menegak, kerana daya yang bertindak pada serpihan memisahkannya. Dengan jenis fraktur 1, penulis merujuk kepada fraktur dengan sudut sehingga 30 °, kepada jenis 2 - fraktur dengan sudut dari 30 hingga 70 °, kepada jenis ketiga - dengan sudut lebih daripada 70 °.

Pecah jenis 1, sebagai peraturan, terpengaruh akibat tekanan penculikan, apabila pasukan yang bertindak pada serpihan cenderung untuk memampatkannya. Pengalaman menunjukkan (Chernavsky V.A., Yumashev A.S., Silin LL, dan lain-lain) bahawa ini yang disebut keretakan penculikan boleh menyatukan sebagai akibat daripada pemindaan mudah. Pada masa yang sama, patah jenis ke-2 dan ke-3, sebagai peraturan, disuntik, dan daya primer dipindahkan akibat dari tindakan-daya yang membahagikan serpihan. Fraktur ini dipanggil penambahan (jika satah patah melepasi distal ke lampiran kapsul sendi ke leher femoral). Semua fraktur lateral (vertelny) adalah extraarticular.

b) Fraktur jurang termasuk:

• intertrochanteric (intertrochanter) - fraktur berhampiran garis puncak intertrochannel;

Fraktur ini boleh tanpa anjakan dan dengan perpindahan serpihan, dengan kerosakan dan tanpa kerosakan pada trochanter kecil. Jenis fraktur ini adalah yang paling biasa di kalangan orang tua. Kekerapan fraktur pada pesakit yang lebih tua adalah disebabkan oleh fakta bahawa pada masa ini osteoporosis spits adalah sangat ketara: sel-sel dan lompang besar terbentuk dalam bahan spongy; lapisan kortikal tusuk menjadi lebih kurus, menjadi sangat lemah dan rapuh.

Manifestasi klinikal [sunting]

Hip fraktur: Diagnosis [sunting]

Tanda-tanda klinikal ciri utama patah tulang belakang dan spindle pada femur adalah:

• Putaran luar seluruh anggota bawah, membawa dan memendekkannya. Putaran luar anggota badan dengan patah tambahan dari leher femoral mencapai 40-60 °. Gejala ini terutamanya dinyatakan dalam kes patah tulang pertroctile, di mana kaki terletak dengan seluruh pinggir luarnya pada satah mendatar meja atau katil.

• A hematoma di inguinal (dengan keretakan medial) atau rantau trochanteric bukan tanda awal, dan biasanya berpeluh darah hanya beberapa hari selepas kecederaan.

• Sakit dengan beban paksi dan beban pada sudu besar. Tumpahan di sepanjang tumit kaki yang lurus atau di atas kawasan tanjakan yang lebih besar menyebabkan kesakitan meningkat. Sakit fraktur gelendong lebih teruk dan keadaan pesakit segera selepas kecederaan lebih teruk.

• Kemungkinan peningkatan denyutan arteri femoral di bawah ligamen pupart (gejala Girgolava).

• Gejala "tertutup tumit." Pesakit tidak boleh mengangkat dan memegang kaki lurus yang dibangkitkan, tetapi membungkuk pada sendi lutut dan pinggul sedemikian rupa sehingga tumit meluncur di sepanjang satah sofa.

• Roser-Nelaton Line - garis ini menghubungkan umbi ischial dengan tulang belakang iliac anterior. Biasanya, hujung tusuk yang lebih besar terletak pada baris ini. Dalam kes patah tulang serviks dan vertelium disebabkan oleh anjakan paha ke atas, lonjakan yang lebih tinggi berada di atas garis Roser-Nelaton.

• Baris Shamaker menghubungkan hujung tongkat yang lebih besar dengan tulang belakang iliac anterior. Biasanya, garis ini, melintasi garis tengah abdomen, berjalan pada atau di atas pusar. Pada patah leher femoral akibat anjakan yang lebih besar ke atas, garis ini melepasi bawah pusar.

• Segitiga Briand ditentukan oleh pesakit yang berbaring di belakangnya. Satu garisan diambil dari spina iliaca anterior superior ke puncak tengkorak yang lebih besar; garisan lain juga dilakukan dari spina iliaca anterior unggul berserenjang dengan unjuran paksi paha, ditarik melalui trochanter yang lebih besar. Biasanya, segitiga segi empat tepat dengan kaki yang sama terbentuk. Pada patah tulang leher femoral, penerjun yang lebih besar dialihkan ke atas, kaki mendatar berkurangan dan segitiga menjadi tidak seimbang.

• Lange Line - Baris ini menghubungkan bahagian atas kedua lidi. Biasanya, ia berada pada jarak yang sama (7 cm) dari tulang iliac anteroposterior. Dengan patah tulang leher femoral dan anjakan tulang belakang yang lebih besar ke atas, jarak di tepi patah itu akan kurang daripada pada bahagian yang sihat.

• Gejala Symptom. Di bahagian tepi patah leher femoral, akibat tingginya ludah, ketegangan otot pelaut pelvik dan otot-otot yang menelan fascia paha yang berkurang; Jari doktor mudah ditekan ke kedalaman antara sayap Ilium dan ujung tunggakan yang lebih besar.

• Sangat penting untuk diagnosis patah tulang belakang dan tulang belakang adalah pemeriksaan sinar-X; ia memberi gambaran yang tepat tentang lokasi patah, sifatnya dan perpindahan serpihan. Radiografi dijalankan dalam dua arah yang saling bertentangan: anteroposterior (muka) dan sisi (profil).

Diagnosis perbezaan [sunting]

Hip Fraktur: Rawatan [sunting]

Hip fraktur lebih biasa pada orang tua dengan keupayaan berkurang untuk meregenerasi tisu tulang. Salah satu momen tidak menguntungkan yang bertanggungjawab untuk melekatkan potongan serpihan semasa patah leher femoral, pembentukan sendi palsu dan nekrosis kepala femoral ialah:

• Gangguan bekalan darah ke serpihan proksimal, disebabkan pecahnya kapal itu memakannya. Sekiranya keretakan leher tinggi (contohnya, dalam kes pereteks), kepala femoral berkurangan atau hampir kehilangan bekalan darah; Oleh sebab itu, imobilisasi yang lemah atau penyesuaian serpihan yang tidak mencukupi membawa kepada nekrosis kepala dan resorpsi leher femoral.

Sementara itu, disebabkan oleh osteoporosis tulang dan beberapa penurunan dalam sudut serviks-diaphyseal pada usia tua dan peningkatan beban pada leher femoral, penyesuaian serpihan yang kuat diperlukan untuk pertumbuhan semula yang betul pada masa akan datang.

Kerosakan vaskular yang timbul dari patah leher adalah sebab yang penting (tetapi tidak satu-satunya) untuk ketiadaan gabungan atau sendi palsu.

• Kursus jurang fraktur dan hubungannya dengan garis mendatar. Terdapat tiga jenis patah tulang belakang: Jenis 1. Pesawat fraktur cenderung pada sudut 30 ° berkenaan dengan garis menegak yang menghubungkan helix superior anterior Ilium;

Jenis ke-2. Sudut kecenderungan pesawat patah berkenaan dengan garis mendatar ialah 40-50 °;

Jenis ketiga. Sudut kecenderungan pesawat patah melebihi 70 °.

Sekiranya patah jenis 1, keadaan pembentukan kalus adalah yang terbaik, memandangkan daya menekan dalam zon patah lebih daripada yang memisahkan. Sekiranya jenis fraktur jenis 2, daya disengaging adalah sama dengan daya menekan, dan keadaan penyembuhan kurang menggembirakan daripada dalam kes jenis 1. Sekiranya patah tulang leher jenis ketiga, daya yang terputus dengan ketara melampaui daya menekan, yang menjadikannya sukar untuk mengikat serpihan dan menggalakkan pembentukan sendi palsu.

Nisbah daya statik dinamik di zon patah memainkan peranan yang dominan dalam patogenesis sendi palsu leher femoral.

• Penggabungan semula serpihan yang tidak mahir atau tidak mencukupi; umur lanjut pesakit, di mana fungsi pendidikan osteo terjejas dengan ketara; penyakit yang berlaku dengan penurunan dalam rintangan badan; pemuatan pramatang dari anggota yang terjejas dan imobilisasi yang tidak betul pada zon patah.

• Ciri-ciri anatomi dan fisiologi femur proksimal juga perlu diambil kira semasa membina program rawatan pemulihan.

Perlu diingatkan bahawa risiko perkembangan pesakit komplikasi organ pernafasan (hipnostatik pneumonia), gangguan peredaran darah umum dan tempatan, perkembangan komplikasi saluran pencernaan dan yang lain dalam keadaan rehat tidur berpanjangan dengan kedudukan terluar terpaksa dengan kaki yang terkena pada bas biasa).

Keretakan leher femoralis yang medial (unvaccinated), sebagai peraturan, harus segera dirawat, sebab mortalitas di kalangan pesakit tua dengan rawatan konservatif mencapai 20-30% atau lebih. Keadaan untuk penyatuan fraktur, terutamanya dalam patah subkelustrasi, tidak menguntungkan disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dan kerumitan imobilisasi patah. Pada masa yang sama, rehat tidur berpanjangan pada pesakit-pesakit tua membawa kepada perkembangan pneumonia kongesti, tekanan luka, dan tromboembolisme, yang merupakan punca utama kematian yang tinggi.

Terdapat dua kaedah utama osteosynthesis operatif untuk patah medial leher femoral:

a) kaedah tertutup - tanpa membuka sendi pinggul (tambahan artikular) dan

b) kaedah terbuka - dengan pembedahan sendi pinggul yang luas.

Operasi osteosynthesis biasanya dilakukan 3-5 hari selepas pesakit memasuki hospital. Apabila dimasukkan ke pesakit memaksakan daya tarikan rangka untuk tuberosity tibial dan anggota badan ditempatkan pada tayar standard. Pada masa ini, pemeriksaan klinikal dan makmal pesakit dijalankan dan penataan semula serpihan berlaku, kedudukannya dipantau oleh radiografi.

Selepas osteosynthesis tertutup, pelekat plaster tidak digunakan, dan kaki yang dikendalikan tetap (di luar permukaan) dengan beg pasir untuk mengelakkan putaran luaran. Selepas osteosynthesis terbuka, sebelum penyingkiran jahitan (hari ke-7-10), gelung plaster posterior digunakan dari tulang rusuk XII ke kaki kaki.

Dari hari pertama selepas pembedahan, pengurusan pesakit aktif ditunjukkan:

a) bertukar di atas katil;

b) latihan pernafasan (statik dan dinamik);

c) pergerakan aktif pada sendi besar dan kecil bahu bahu dan anggota atas;

d) ketegangan otot isometrik pada tali pinggang bahu dan anggota atas;

e) tarik dengan sokongan untuk bingkai Balkan (trapezoid);

e) pergerakan aktif dalam semua ketegangan otot sendi dan isometrik dalam anggota badan yang lebih rendah;

g) latihan khas (untuk anggota yang dikendalikan) - pergerakan dengan jari kaki dan kaki, pergerakan aktif di sendi lutut (meluncur kaki di sepanjang katil) - selepas 10-12 hari.

2-3 minggu selepas operasi, pesakit dibenarkan duduk di atas katil dengan kaki mereka turun. Dalam tempoh ini, urut otot anggota yang dikendalikan ditetapkan. Untuk 3-4 minggu, pesakit belajar bagaimana untuk bergerak menggunakan kruk - pertama di dalam ruang, maka jabatan (tanpa beban di kaki yang dikendalikan!). Hanya selepas 3 bulan, kami boleh mengesyorkan beban meter pada kaki yang dikendalikan. Perlu diingatkan bahawa patah tulang patah terjadi dalam 4-8 bulan. Oleh itu, untuk mengelakkan terjadinya nekrosis aseptik kepala femoral, beban pada kaki yang dikendalikan tidak dibenarkan sehingga 5-8 bulan selepas pembedahan. Beban penuh pada kaki yang dikendalikan dapat dianjurkan, dengan syarat penyatuan patah sepenuhnya ditentukan secara klinikal dan secara radiografi.

Keretakan (kesan) penculikan (valgus) dari leher femoral dirawat secara pembedahan dan konservatif. Fraktur leher femoral ini lebih baik daripada yang disuntik. Pemecahan fraktur (perpecahan perpaduan serpihan) dianggap sebagai komplikasi dan tidak boleh dijalankan.

Taktik rawatan sebahagian besarnya ditentukan oleh tahap impak serpihan dan arah pesawat patah. Bergantung pada arah satah fraktur, terdapat dua jenis fraktur yang terkena:

a) patah valgus menegak (penculikan), di mana pesawatnya melepasi secara menegak;

b) retak valgus mendatar (penculikan), di mana garis patah melintang secara mendatar.

Dengan pembengkakan menegak menegak patah dan penembusan serpihan yang tidak mencukupi antara satu sama lain, terdapat bahaya untuk mengenali mereka; dalam kes-kes ini, rawatan pembedahan ditunjukkan. Untuk mengelakkan penyebaran serpihan semasa pembedahan, seseorang tidak boleh membuat peregangan kaki sepanjang panjang, serta mengambilnya dan memutarkannya di dalamnya.

Dalam kes penculikan mendatar yang mengakibatkan patah tulang dan penembusan serpihan yang mendalam, rawatan konservatif boleh digunakan, dan perhatian utama harus diarahkan untuk mencegah kemungkinan berlakunya keretakan fragmen (patah patah), yang dicapai sama ada melalui perobohan plester atau dengan regangan berterusan (beban kecil).

Portal perubatan terbesar yang didedikasikan untuk merosakkan tubuh manusia

Hip fraktur (ICD code 10 S72.0) adalah pelanggaran integriti femur dengan penyetempatan kecederaan di bahagian nipisnya, dipanggil leher (collum femoris), dan menghubungkan badan femur dengan kepalanya.

Ramai orang menganggap diagnosis ini sebagai hukuman, kerana kecederaan itu benar-benar serius dan memerlukan pemulihan dan pembedahan jangka panjang dalam kebanyakan kes. Ia berlaku supaya kecederaan jatuh secara langsung ke leher, di kepala tulang, dalam kes yang jarang berlaku pada tusuk yang besar.

Fraktur di leher dibahagikan kepada lateral (lateral) dan intra-artikular (medial). Pilihan yang paling berbahaya dan tidak sesuai adalah patah medial - ini disebabkan oleh fakta bahawa tulang di dalam sendi adalah kurang dan tahan lama.

Siapa yang berisiko?

Fracture collum femoris (S72.0) adalah yang paling biasa pada orang tua berusia 60-65 tahun dan, sebagai peraturan, pada wanita. Ini disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku di dalam badan pada latar belakang menopaus dan perkembangan osteoporosis, jadi walaupun pukulan kecil boleh mencetuskan fraktur.

Kadang-kadang pecahan jenis ini berlaku pada orang-orang muda, tetapi dalam kes ini, ia disebabkan oleh kemalangan atau jatuh dari ketinggian.

Bagaimana fraktur manifes: gejala

Secara klinikal, kecederaan itu menampakkan diri dengan gejala berikut:

 1. Sakit - panjang, tidak lulus, diletakkan di zon inguinal. Gejala yang menyakitkan tidak dinyatakan, oleh itu, selalunya mangsa tidak memberi perhatian kepada ini, menyalahkan penyakit sendi. Apabila anda cuba berdiri di tumit atau pergerakan mendadak peningkatan sakit.
 2. Putaran kaki keluar - putar kaki. Simptom ini tidak tergesa-gesa ke mata, ia hanya boleh didedahkan jika anda memeriksa dengan teliti kedudukan kaki relatif terhadap lutut.
 3. Memendekkan kaki - kaki yang cedera menjadi lebih pendek sekitar 3-4 cm, tidak cedera, yang tidak begitu ketara jika anda tidak melihat dengan teliti. Sebab pemendekan anggota yang cedera adalah penguncupan otot - seolah-olah mereka semakin rapat kepada sendi yang cedera. Gejala ini adalah kebanyakan ciri retakan varus.
 4. Tumit adherent - gejala ini ditunjukkan oleh tergelincir kaki dari permukaan mendatar, apabila mangsa mengekalkan kakinya pada berat badan, tetapi pada masa yang sama keupayaan untuk membengkokkan dan melepaskan tidak pecah.
 5. Crepitus adalah masalah di kawasan luka yang berlaku apabila mangsa cuba menghidupkan kaki dari kedudukan mendatar.
 6. Sakit pada palpation tapak kecederaan.
 7. Menguatkan pulsasi arteri pada paha.
 8. Kesakitan yang teruk di kaki apabila mengetuk tumit.

Dalam sesetengah kes, fungsi anggota badan pada patah boleh teruk, akibatnya pesakit tidak dapat bergerak atau diam. Hematoma, yang merupakan ciri semua patah tulang, dengan patah tulang belakang femoris tidak berlaku dengan segera, tetapi hanya selepas 1-3 hari. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa saluran darah rosak di dalam tisu, oleh itu, sedikit masa harus berlalu sebelum hematoma muncul pada kulit.

Ia penting! Sekiranya anda menerima kecederaan atau kejatuhan yang tidak berjaya dan sekurang-kurangnya satu gejala ini muncul, anda perlu mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin. Sekiranya mungkin, jangan bergerak, doktor akan menilai keadaan dan menentukan cara terbaik untuk mengangkut mangsa.

Apakah fraktur collum femoris?

Klasifikasi kecederaan bergantung pada pelbagai tanda, ini dibentangkan dengan lebih terperinci dalam jadual di bawah ini:

 • Di bahagian leher,
 • di kawasan sudu besar,
 • di kawasan kepala femoral
 • tengah (medial),
 • lateral (meludah dan sampingan)
 • serviks,
 • basalvical,
 • subcapital - dianggap paling berbahaya dan berat
 • varus - ketua tulang itu terlepas ke bawah dan ke dalam,
 • valgus - ketinggian tulang itu mengalir ke atas dan ke luar,
 • terpengaruh - serpihan tulang yang ada di dalamnya

Setiap jenis fraktur mempunyai ciri-ciri dan gejala klinikalnya sendiri. Yang paling berbahaya dan sukar adalah patah intraartikular yang terkena, yang, jika dirawat secara tidak wajar, boleh menjadi rumit dan memerlukan campur tangan pembedahan segera.

Keretakan yang berlaku

Dalam kebanyakan kes, patah seperti itu berlaku di dalam sendi. Di kalangan orang tua, ia boleh berlaku walaupun terhadap latar belakang peningkatan tekanan pada sendi semasa berjalan.

Pecah yang diderita secara klinikal menunjukkan dirinya tidak terlalu ketara, kesakitannya sederhana, dan fungsi kaki tidak terhad, oleh itu mangsa tidak boleh memberi perhatian kepada gejala yang tidak menyenangkan untuk masa yang lama. Sebab mencari bantuan perubatan adalah kesakitan yang kronik dan tidak terkawal di kawasan sendi terjejas.

Pecah yang berpengaruh tidak begitu membimbangkan seseorang dan meneruskan secara terang-terangan. Ini membawa kepada anjakan satu atau beberapa serpihan tulang dan peralihan patah dari kesan yang tidak sesuai. Agar traumatologist membuat diagnosis yang betul, keperluan cedera untuk mengambil sinar X dalam 2 unjuran - anteroposterior dan paksi.

Walaupun dislokasi dan komplikasi yang mungkin berlaku, patah kesan yang diakibatkan secara amnya baik dari segi pemulihan dan pemulihan fungsi sendi. Rawatan terdiri daripada daya tarikan rangka, penahan anggota badan dengan menggunakan plaster cast, ubat preskripsi dan kursus terapi latihan berikutnya.

Pecah timbul

Jenis patah ini dicirikan oleh gejala klinikal berikut:

 • kesakitan yang sederhana;
 • bengkak tapak kecederaan;
 • menyatakan lebam yang luas di tapak sendi yang rosak;
 • pening dan kelemahan umum;
 • ketidakupayaan untuk melangkah ke tumit.

Rawatan fraktur yang terbentuk terdiri daripada pembedahan dan mengenakan daya tarikan tulang dan memegang joran pada tulang yang dikehendaki, bergantung kepada tapak kecederaan. Dalam tempoh selepas operasi, pesakit mesti ditetapkan sebagai antibiotik, antikoagulan.

Kira-kira dalam 10-14 hari, jahitan dikeluarkan dan latihan terapi fizikal individu dipilih untuk pesakit. Prognosis patah yang dibangkitkan pada umumnya adalah baik, jika pesakit meminta bantuan perubatan tepat pada masanya.

Buka fraktur

Jenis fraktur ini adalah kecederaan teruk yang dicirikan oleh pecah tisu lembut dan pembebasan tulang yang rosak ke luar. Pecah terbuka disertai dengan sakit teruk dan pendarahan besar-besaran.

Akibat fraktur dengan penyingkiran tulang ke persekitaran luaran boleh menjadi yang paling teruk - dari kejutan yang menyakitkan hingga kematian akibat kehilangan darah. Dalam kebanyakan kes, jenis patah ini disertai oleh kerosakan pada organ dalaman dan paling sering dijumpai dalam kemalangan jalan raya, luka tembakan, dan kemalangan yang teruk.

Patah tertutup

Fraktur S72.0 kerap berlaku akibat kejatuhan atau pukulan tajam ke paha. Kecederaan semacam itu sering disertai dengan pemindahan serpihan tulang.

Perhatian perubatan khusus dalam rawatan dan pemulihan memerlukan patah tertutup dengan anjakan dua tulang belakang tulang, diarahkan ke atas dan ke sisi. Dalam kes ini, garis patah jatuh pada keseluruhan sendi, yang membawa kepada perkembangan hemarthrosis - menuangkan darah dari tulang yang cedera ke dalam rongga sendi. Jenis kecederaan ini disertai oleh sakit di kawasan pinggang lebih dekat dengan lutut, sekatan atau ketidakupayaan untuk bergerak, bengkak dan hematoma.

Rawatan melibatkan membuang sendi untuk menghilangkan darah dan memohon plaster. Sebelum permohonan gipsum kepada pesakit, peperiksaan x-ray mesti dijalankan untuk memastikan tidak ada perpecahan serpihan tulang. Tempoh memakai cor plaster adalah individu untuk setiap pesakit dan bergantung kepada keunikan pemulihan tulang dan pembentukan korpus callosum, tetapi pada umumnya tempohnya adalah sekurang-kurangnya 1 bulan.

Sekiranya serpihan tulang ditemui di dalam gambar, doktor terlebih dahulu melakukan penataan semula mereka (lampiran satu sama lain), dan hanya selepas itu meletakkan plaster. Dalam sesetengah kes, terdapat banyak serpihan yang tidak boleh diperbaiki oleh sendi dan ia perlu menggantikannya dengan implan.

Berapa lama seseorang dapat pulih dari patah collam femoris?

Setiap pesakit cedera secara individu, jadi mustahil untuk menentukan masa pemulihan yang jelas selepasnya. Dalam banyak cara, tempoh pemulihan bergantung kepada keterukan kecederaan, lokasi patah tulang, kehadiran komplikasi, dan umur pesakit.

Menurut statistik perubatan, secara purata, tempoh pemulihan adalah sekurang-kurangnya 5-6 bulan, hanya selepas tempoh ini telah berlalu, korban dapat membuat percubaan untuk menjadi rusak sepenuhnya oleh anggota badan.

Arahan tempoh pemulihan adalah dalam melaksanakan tindakan berikut:

 • Kira-kira pada hari ke-3 selepas penggunaan plaster cast, urut ringan kawasan lumbar dilakukan kepada pesakit. Kemudian mereka bergerak ke anggota yang utuh, dan hanya selepas seminggu anda boleh mula mengusap dan menggosok kaki yang cedera dengan mudah. Semua pergerakan harus lancar, berhati-hati.

Perhatian! Semasa urut, mustahil untuk membuat tekanan yang kuat atau menggosok kuat - ini boleh mengakibatkan pendarahan dalaman, detasmen bekuan darah dan kemasukan mereka seterusnya ke dalam lumen saluran darah yang besar, yang menjadi penyebab penyumbatan mereka.

 • 3-4 minggu selepas penyingkiran gipsum, pesakit mula membantu perlahan untuk membuat pergerakan dengan lututnya - bengkok dan melepaskan. Semua tindakan perlu dilakukan secara beransur-ansur. Selepas sebulan selepas penyingkiran gipsum, pesakit boleh cuba duduk, tentu saja, ini perlu dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor.
 • Selepas 3-3.5 bulan selepas kecederaan, pesakit dibenarkan keluar dari katil dan berjalan, bersandar pada tongkat. Dalam kes ini, keseluruhan sokongan harus berada pada anggota yang tidak terpengaruh, dan anda hanya boleh melangkah kaki berpenyakit dengan jari kaki.

Setiap bulan, jika pemulihan berlaku tanpa komplikasi, beban pada anggota yang cedera meningkat dan dalam tempoh enam bulan pesakit boleh cuba berdiri di kedua-dua belah kaki. Dalam video dalam artikel ini, pakar menerangkan dengan terperinci bagaimana tempoh pemulihan berlalu dan bagaimana pesakit harus bertindak agar pemulihan berlaku dengan betul dan tanpa rasa sakit.

Kami menyediakan pertolongan cemas

Sekiranya patah collam femoris disyaki, mangsa mesti segera menelefon ambulans dan meninggalkannya tidak bergerak sehingga pasukan perubatan tiba.

Kadang-kadang ia berlaku bahawa ketibaan doktor tidak mungkin dan ia perlu untuk menyerahkan pesakit ke bilik kecemasan secara mandiri, dalam keadaan ini, anda harus mengikuti peraturan pengangkutan tertentu:

 • letakkan mangsa di belakang;
 • dalam kes sakit yang tidak boleh ditanggung, analgesik berasaskan ibuprofen harus diberikan kepada yang cedera - ini akan membantu untuk memindahkan pengangkutan dengan lebih mudah dan akan berfungsi sebagai pencegahan kejutan nyeri;
 • anggota badan yang cedera perlu dimobilisasi sebanyak mungkin - untuk tujuan ini, anggota badan diperbaiki dengan tayar, anda juga boleh dari bahan buatan (papan, papan lapis, selat), dan semua sendi anggota yang cedera perlu diperbaiki, dan bukan sekadar pinggang;

Ia penting! Tayar itu perlu digunakan dengan betul. Untuk melakukan ini, ia mengambil asalnya di kawasan selangkangan di bahagian dalam paha, dan berakhir di tumit. Betulkan tayar dengan pembalut di bahagian pangkal paha, lutut dan tumit.

 • jangan cuba melepaskan pakaian anda dari pihak korban - sebaliknya, cuba untuk memanaskan lagi anggota yang cedera, terutamanya jika ia sejuk di luar, kerana peredaran darah di dalamnya terganggu;
 • mengangkut mangsa pada tandu atau di permukaan yang rata, keras;
 • dengan patah terbuka dan pendarahan di atas titik pecah kapal (2 jari lebih tinggi), tourniquet atau apa-apa pembalut tekanan hendaklah digunakan - pastikan anggota badan tidak berwarna biru, ini menunjukkan bahawa tourniquet terlalu ketat dan ia mesti longgar;
 • Cobalah untuk menenangkan mangsa - jeritan dan rintihannya adalah tindak balas yang benar-benar normal terhadap rasa sakit dan kecederaan, sehingga tidak menjadi panik.

Ia penting! Jika anda terpaksa mengambil mangsa ke hospital, teruskan dalam keadaan apa-apa, pengalaman dan pendengaran anda tidak akan membantu pesakit, lebih-lebih lagi, dalam keadaan sedemikian, anda boleh melupakan perkara penting - melonggarkan alat kelamin, memperbaiki anggota badan, dan sebagainya. Harga keseronokan dan panik anda mungkin terlalu tinggi untuk mangsa.

Kemungkinan akibatnya

Orang tua lebih sukar untuk menahan kecederaan ini dan mereka sering mengalami komplikasi dan kesan buruk, tetapi dengan terapi organisasi yang betul ini dapat dielakkan.

Akibat kecederaan yang paling kerap adalah:

 1. Nekrosis aseptik kepala femoral berlaku pada latar belakang peredaran darah terjejas jangka panjang dan dicirikan oleh kematian tulang tulang sebelum penguraiannya dan kehilangan lengkap. Komplikasi sedemikian boleh dicegah oleh prostetik, jadi jika doktor menegaskan operasi itu, jangan menolak.
 2. Pembentukan sendi palsu - berlaku pada latar belakang pecahan tulang yang tidak ada, mengakibatkan fungsi motor anggota yang terganggu. Komplikasi ini dirawat dengan pembedahan.
 3. Trombosis vein - berlaku pada latar belakang gangguan jangka panjang aktiviti motor. Darah Venous stagnates, pembekuan darah dibentuk, yang boleh memasuki lumen dari saluran besar dan menyebabkan penyumbatannya. Komplikasi ini juga boleh menyebabkan kematian pesakit, jadi untuk mengelakkan perkembangannya, penjagaan yang sesuai harus diambil untuk pesakit dalam tempoh selepas operasi dan pemulihan (gimnastik, urut).
 4. Perkembangan radang paru-paru yang teruk - kerana pesakit perlu berada dalam kedudukan terlampau untuk masa yang lama, kesesakan dalam sistem bronchopulmonary secara beransur-ansur berkembang, yang membawa kepada keradangan paru-paru. Adalah mungkin untuk mengelakkan seperti komplikasi jika pesakit setiap hari akan melakukan latihan senaman pernafasan beberapa kali sehari.
 5. Kecederaan saraf dan kapal besar - selalunya komplikasi ini berkembang akibat pemasangan jarum atau skru pada sudut yang salah ke dalam tulang. Dalam kes ini, saraf, acetabulum dan saluran darah besar akan terjejas. Selalunya, komplikasi ini berkembang dan dikesan dalam tempoh awal selepas operasi.
 6. Perkembangan proses inflamasi-inflamasi di kawasan tulang yang terkena - yang paling sering komplikasi ini berlaku terhadap latar belakang jangkitan semasa operasi, penolakan prostesis oleh badan pesakit.
 7. Ulser tekanan - nekrosis tisu, yang berlaku akibat penjagaan pesakit yang tidak mencukupi. Komplikasi ini boleh menyebabkan sepsis dan kematian.
 8. Arthrosis, arthritis, osteomyelitis - penyakit yang dicirikan oleh perubahan degeneratif di kawasan tisu sendi dan tulang, yang secara beransur-ansur membawa kepada pencabulan fungsinya.

Ia penting! Kakitangan perubatan harus sangat prihatin dan bersimpati kepada pesakit yang mengalami kecederaan sedemikian. Sering kali, pesakit-pesakit ini, menyedari bahawa pemulihan akan panjang, menjadi tertekan, berfikir tentang bunuh diri, tidak mahu melakukan apa-apa untuk memulihkan anggota yang rosak.

Perlu difahami bahawa sikap positif memainkan peranan penting dalam proses pemulihan. Bersempena dengan pelaksanaan yang tepat mengenai cadangan perubatan, urutan dan terapi senaman, prognosis adalah baik, tanpa mengira tahap kecederaan.

Rawatan

Rawatan adalah keadaan utama di jalan menuju pemulihan kepada pesakit. Dalam sesetengah kes, pembedahan diperlukan, tetapi lebih kerap dilakukan tanpa pembedahan.

Prinsip-prinsip utama rawatan yang selamat adalah:

 • Rawatan hospitalisasi mangsa dan tinggal di hospital di bawah pengawasan doktor - ini akan membantu para doktor untuk terus menilai perjalanan tempoh pemulihan, mengenalpasti komplikasi yang mungkin tepat pada masanya, menjaga penjagaan pesakit dengan sewajarnya untuk mengelakkan radang paru-paru, tekanan luka dan keadaan lain;
 • daya tarikan rangka - dilakukan kepada pesakit dalam tempoh 2 bulan pertama selepas kecederaan;
 • urut dan senaman terapi untuk pesakit semasa tempoh pemulihan;
 • membantu pesakit untuk bergerak selepas mengeluarkan daya tarikan;
 • Bantuan perundingan kepada pesakit, bagaimana untuk bergerak dengan betul, agar tidak membebankan sendi yang tidak direkabentuknya.

Melumpuhkan tangan

Immobilization limb adalah imobilisasi kaki dan sendi untuk mempercepatkan tapak kecederaan secepat mungkin. Imobilisasi anggota badan ditunjukkan dalam beberapa kes dan tujuan utamanya adalah untuk menyelamatkan nyawa pesakit.

Tanda-tanda untuk mengalihkan anggota badan adalah terhad, ia adalah dinasihatkan dalam keadaan sedemikian:

 • kerana keadaan kesihatan, pesakit tidak boleh menjalani pembedahan;
 • pesakit menderita marasmus atau penyakit neuropsychiatrik lain, yang mana dia tidak dapat mengawal dirinya dan tidak memahami apa yang diperlukan olehnya;
 • jika dan sebelum patah, kapasiti motor sendi pinggul dan anggota badan terjejas kerana apa-apa sebab.

Imobilisasi lilit terdiri daripada satu siri tindakan berjujukan yang jelas:

 1. sendi terjejas terputus dengan anestesi tempatan - novocaine, lidocaine.
 2. Cengkaman rangka untuk 7-10 hari.
 3. Keluarkan reka bentuk.
 4. Pesakit sering bertukar tempat tidur, maka dia dibantu duduk.
 5. Kira-kira pada 3-4 minggu pesakit dibantu untuk bangun dan bergerak dengan bantuan tongkat.

Pesakit boleh dilepaskan dari rumah sakit tidak lebih awal daripada sebulan jika tidak ada komplikasi, tetapi dia harus bergerak hanya dengan bantuan tongkat tongkat, bergantung kepada anggota badan yang sihat. Ini adalah syarat utama yang perlu diperhatikan sekurang-kurangnya enam bulan dari masa kecederaan.

Campur tangan operasi

Campur tangan bedah, sebagai aturan, adalah ukuran yang diperlukan, ketika dengan cara lain pasien tidak dapat membantu memulihkan fungsi anggota badan. Bergantung pada sifat dan keterukan kecederaan, pembinaan khas diperkenalkan di dalam jarum - mengait jarum, skru, batang. Dalam sesetengah kes, pesakit memerlukan penggantian bersama separa atau penuh.

Sebelum pembedahan, pesakit menjalani pemeriksaan perubatan yang lengkap, termasuk MRI, tomografi yang dikira, ujian pembekuan darah dan lain-lain. Pemeriksaan terperinci ini dapat mengurangkan risiko komplikasi pasca operasi.

Pecah femur

Hip fraktur

Fraktur transversal

Fraktur femur [diafisis]

Patah pada bahagian bawah femur

Pecah femur berbilang

Fraktur bahagian-bahagian lain dari femur

Pecahan bahagian yang tidak jelas pada tulang paha

Cari mengikut teks ICD-10

Cari dengan kod ICD-10

Kelas penyakit ICD-10

sembunyikan semua | mendedahkan semua

Klasifikasi statistik antarabangsa penyakit dan masalah yang berkaitan dengan kesihatan.
Semakan ke-10.
Dengan perubahan dan penambahan yang diterbitkan oleh WHO pada tahun 1996-2018.

Kod untuk MBC 10 - patah tulang paha

Daripada semua patah tulang yang diketahui, patah pinggul (kod mcb-10) adalah 5-6%. Diagnosis dengan MRI, radiografi untuk patah intraarticular.

Gejala utama adalah sakit, pergerakan terhad pinggul, kecacatan dan pemendekan anggota yang terkena. Kaedah rawatan: menyusun semula serpihan, penetapan kuku tiga bilah (jarum mengait). Dalam sesetengah kes, pesakit diberi tumpuan kepada daya tarikan rangka.

Punca Hip Patah

Penyebab utama patah tulang pinggul pada pesakit pada usia muda:

Dalam pesakit tua:

 • melanda cahaya;
 • jatuh dari ketinggian rendah;
 • disebabkan oleh penghamburan yang tidak berjaya kerana kerapuhan berlebihan dan kerapuhan tulang, degradasi massa tulang pada orang lebih daripada 65 tahun.

Kumpulan risiko termasuk:

 • wanita dalam tempoh premenopausal;
 • pesakit tua yang menderita osteoporosis, ketumpatan (mengurangkan) ketumpatan struktur tulang.

Faktor penyokong:

 • jangkitan tulang;
 • artritis reumatoid;
 • diabetes;
 • kecenderungan genetik;
 • pelbagai sklerosis;
 • demensia senile;
 • penipisan orang dengan tulang nipis, jisim otot kecil, jenis badan asthenik;
 • penyalahgunaan diuretik diuretik menyebabkan kehilangan jisim tulang;
 • gaya hidup yang tidak aktif;
 • diet tidak sihat;
 • tabiat buruk (alkohol, merokok);
 • penyalahgunaan dadah steroid;
 • sukan kekuatan senaman.

Gejala dan tanda-tanda

Gejala utama patah tulang leher femoral adalah sakit pembakaran tajam, kecacatan (pemendekan) anggota yang terkena sekiranya berlaku patah tulang dengan anjakan. Untuk menentukan gambaran sebenar luka akan membantu radiografi.

Apabila gejala yang tidak menyenangkan muncul, pesakit tidak disyorkan untuk menangguhkan rawatan mereka dengan doktor. Sesungguhnya, walaupun dengan kecederaan serius, gejala boleh kabur, kabur.

Ia berlaku bahawa sakit merebak ke kawasan selangkangan dan tidak selalu mungkin untuk segera memahami bahawa ia adalah leher femoral yang penuh dengan komplikasi yang serius:

 • pengumpulan darah dalam beg artikular;
 • nekrosis kepala sendi;
 • serpihan tulang tusukan arteri darah yang besar.

Gejala patah tulang pinggul:

 • pemendekan anggota yang terjejas oleh 2-3 cm terhadap latar belakang penguncupan otot yang tajam;
 • rupa tumor, hematoma;
 • kekakuan pergerakan;
 • ketidakupayaan untuk terus tegak.

Biasanya, dengan sendi patah, adalah mustahil untuk menggerakkan kaki, gilirannya ke sisi. Tanda yang boleh dipercayai dari patah leher femoral ialah putaran kaki, memutarnya, persembahan kaki yang luar biasa, terutamanya ketika mengambil posisi berbaring. Kesakitan yang tajam diperhatikan walaupun dengan sedikit mengetuk pada tumit.

Klasifikasi patah

Tulang pinggul terdiri daripada 2 sendi, pelbagai struktur anatomi. Pecah boleh berlaku di hampir mana-mana bahagian tulang. Ia adalah bahagian femoral yang diklasifikasikan oleh kod ICD 10.

Memandangkan tempat penyetempatan, tahap kerosakan mengikut jenis patah adalah:

 • ditutup dengan ketiadaan tulang komunikasi dengan persekitaran luaran;
 • terbuka sekiranya kerosakan tulang bersama-sama dengan kulit apabila luka mengalir terbuka.

Mengambil kira lokasi penyetempatan, patah dibezakan: intraarticular, condylar. Pada baris: lurus, serong, lingkaran. Bergantung pada tapak anjakan, bentuk patah itu:

 • lateral dalam hal kerosakan kepada trochanter kecil, besar;
 • diaphyseal dengan kerosakan pada bahagian bawah paha yang lebih rendah dengan penampilan kesakitan sederhana, merebak ke lutut;
 • medial jika berlaku kerosakan pada leher dan kepala femoral.

Kaedah diagnostik

Sekiranya kerosakan pada femur atas, kaedah diagnostik sangat penting:

 • X-ray untuk mengenal pasti tahap, lokasi kawasan yang rosak;
 • dikomputkan tomografi untuk menjelaskan kerumitan kecederaan tulang paha;
 • MRI untuk fraktur intraarticular yang disyaki.

Rawatan fraktur hip

Pertama sekali, pesakit harus diberi pertolongan pertama:

 • pengenaan perban yang ketat, tayar diterich untuk memperbaiki kawasan yang terjejas, mulai dari ketiak dan ke pergelangan kaki di luar;
 • menetapkan kaki pada sudut yang betul;
 • pengenalan dadah anestetik.

Kaedah rawatan yang optimum dipilih oleh traumatologist mengikut tanda-tanda diagnosis. Rawatan - konservatif, ubat-ubatan. Dengan adanya kontraindikasi atau dalam kes yang teruk - pembedahan.

Masalah bersama - jalan langsung kepada ketidakupayaan

Adalah penting untuk pesakit mematuhi rehat tidur. Kaki yang tidak bergerak harus memberikan rehat lengkap.

Rawatan konservatif

Terapi ubat lebih sering diresepkan, jika terdapat kontraindikasi terhadap pembedahan, penyakit kardiovaskular, atau mencegah pesakit tua.

Petunjuk utama untuk rawatan dengan ubat adalah patah tidak rumit tanpa anjakan serpihan:

 • analgesik narkotik;
 • ubat penahan sakit untuk melegakan kesakitan, menyokong peredaran darah, fungsi pernafasan;
 • infusi bermakna dengan pengenalan larutan glukosa intravena, natrium klorida. Reopoliglyukina.

Sekiranya berlaku perubahan, pilihan rawatan yang optimum adalah pembedahan. Dalam kebanyakan kes, anda perlu menetapkan semula sendi patah dan pemulihan dalam tempoh selepas operasi, penggabungan tulang berlaku dalam masa yang lebih singkat.

Sekiranya kaedah rawatan konservatif menjadi tidak berkesan, maka pelantikan pilihan alternatif adalah mungkin:

 • daya tarikan kerangka;
 • arthroplasty bersama;
 • osteosynthesis dengan pengenalan struktur logam untuk memperbaiki serpihan tulang, diikuti oleh splicing;
 • penggunaan plat, struktur (pin, corkscrew Sivash);
 • pengenaan tayar Beler dengan pengenalan tambahan ubat penghilang rasa sakit.

Campur tangan pembedahan

Dengan patah leher femoral, banyak doktor menegaskan operasi kecemasan, dan dalam 3-5 hari pertama untuk mendapatkan peluang besar penyembuhan cepat patah tulang baru.

Campurtangan yang berkaitan:

 • pengenaan plaster plaster dengan tempoh imobilisasi dalam 1.5 bulan;
 • ekstrak rangka sekiranya patah tulang badan, anjakan serpihan dengan penggantungan berat ke kondom untuk menggantikan serpihan yang telah dipindahkan;
 • osteosynthesis di bawah anestesia am untuk patah tulang pelvis dengan peregangan tulang serpihan dengan skru, diikuti dengan tempoh pemulihan bagi pesakit dengan pergerakan pada tongkat;
 • penggantian endoprostetik dengan penggantian tulang yang terjejas oleh implan;
 • mengubah semula serpihan tulang dengan penetapan dalaman;
 • pengurangan terbuka dengan rawatan fragmen epiphisis femoral, penggantian sendi pinggul (lengkap).

Pemulihan

Sekiranya patah pinggang, langkah-langkah pemulihan harus dimulakan secepat mungkin. Ini akan mengelakkan pembentukan kalus, atrofi otot, dan ketidakupayaan.

Terapi Fizikal

Program pemulihan - menyeluruh:

 • urut dengan memegang sehingga 2 kali sehari;
 • latihan pernafasan dengan kaedah Strelnikova;
 • diet terapeutik dalam komposisi dengan serat tumbuhan untuk meningkatkan daya tahan tubuh, menghapuskan sembelit apabila pesakit kekal lama dalam kekejaman paksa;
 • fisioterapi (elektroforesis, iontophoresis, terapi magnetik) untuk melegakan keradangan, melegakan kesakitan dan bengkak, menormalkan trophisme metabolisme tisu lembut di kawasan yang dikendalikan;
 • terapi magnet;
 • terapi laser;
 • cryotherapy tempatan dengan 5-10 sesi.

Adalah penting bagi pesakit untuk menjadi aktif sebaik sahaja selepas operasi, menghidupkan katil, menjalankan otot isometrik kaki dan mengangkat badan, bersandar pada bingkai Balkan yang digantung di atas pastel, menjalankan senaman pernafasan sehingga berakhirnya proses penyembuhan patah.

Perkara utama adalah untuk mencegah perubahan degeneratif dalam sendi, yang boleh membawa kepada batasan pergerakan kaki yang lebih jauh.

Hip fraktur pada kanak-kanak

Fenomena di kalangan kanak-kanak tidak kerap seperti pada pesakit pada usia tua. Punca:

 • tulang rapuh;
 • kekurangan vitamin D dalam badan;
 • jatuh dari ketinggian;
 • tendangan kuat dalam permainan, dalam pertarungan;
 • memakai kasut yang tidak bersaiz;
 • kesesakan yang kerap;
 • menaiki kereta tanpa kerusi pelindung;
 • penipisan;
 • diet tidak wajar, kekurangan tisu tulang mineral penting.

Pecah pinggul ditangani dengan menggunakan pakaian aseptik. Dengan patah terbuka - analgesia analgesia. Seterusnya, doktor akan memilih kaedah rawatan optimum (pembedahan, bukan pembedahan), bergantung kepada jenis kecederaan.

Ramalan

Dengan patah pinggul, pesakit-pesakit tua tidak kebal dari komplikasi, sering dengan penyakit kronik yang berkaitan. Tempoh pemulihan biasanya panjang. Kejadian tambahan tekanan luka tidak dapat dielakkan.

Komplikasi lain akibat imobilitas sendi yang panjang:

 • pneumonia;
 • thromboembolism;
 • sindutan tulang yang tidak betul (tidak lengkap) akibat gangguan peredaran darah.

Sekiranya garis tipping tinggi, ia boleh mengakibatkan kecacatan.

Hasil yang menggembirakan untuk patah vertikal, yang walaupun tanpa pembedahan biasanya tumbuh bersama-sama dengan cepat disebabkan oleh pembentukan kalus di kawasan tengkorak.

Prognosis yang kurang optimis untuk patah pinggul berbilang patah, disertai oleh sesaran serpihan. Sekiranya tidak menjalankan operasi, kebarangkalian kecacatan adalah tinggi.

Sekiranya kita mengabaikan preskripsi doktor selepas menjalani pembedahan, maka dalam kes penentuan yang lemah, permohonan tayar lembut kaki kemudiannya akan runtuh.

Langkah-langkah pencegahan

Mencegah patah tulang pinggul dengan kod ICD 10 bermaksud:

 • mengukuhkan rangka tulang;
 • menormalkan makanan dengan kemasukan produk dengan kalsium, pelepasan yang banyak bagi orang selepas 35 tahun cukup pesat;
 • tepat pada masanya merawat penyakit berjangkit dalaman.

Bedridging berpanjangan pada patah tulang pinggul ramai pesakit menyebabkan kerosakan psikologi, kemurungan yang berpanjangan. Trauma adalah sukar, jadi anda harus sabar, selain sokongan rakan-rakan dan saudara-mara boleh menjadi tidak ternilai.

Pemuda kedua sendi saya!

Saya menangis, ia menyakitkan bagi saya, walaupun berjalan sukar. Setakat ini pada tahun 2017, saya tidak masuk ke dalam kumpulan pesakit yang mengambil bahagian dalam ujian klinikal ubat khas yang dibangunkan oleh Akademi Sains Rusia.

Komplikasi selepas fraktur hip ICD-10

Pecah pinggul adalah kecederaan yang sangat serius. Orang tua lebih kerap dipengaruhi oleh patah tulang. Selepas 60 tahun, tulang dan sendi kehilangan kekuatannya dahulu, dan risiko kecederaan bertambah banyak kali. Hip fraktur leher femoral, kadang-kadang di kalangan orang muda, tetapi ini hanya berlaku akibat pukulan yang kuat, seperti semasa kemalangan, jatuh dari ketinggian atau keruntuhan. Sering kali, pada orang yang lebih tua, trauma berlaku akibat penyakit seperti osteoporosis, serta gangguan peredaran di kawasan sendi. Tulang, disebabkan oleh perubahan berkaitan dengan usia dan kekurangan nutrien, menjadi sangat rapuh, dan juga kesan kecil, boleh menyebabkan patah tulang.

Ciri-ciri Trauma

Dalam Klasifikasi Penyakit Antarabangsa Revision 10 (ICD-10), patah leher femoral dimasukkan ke dalam kumpulan kecederaan sendi pinggul dan mempunyai nombor s72. Kecederaan berbeza dengan keparahan mereka, lokasi dan sudut ricih tulang. Semakin dekat kerosakan pada kepala femoral dan lebih besar sudut fraktur, semakin kuat penyembuhan dan semakin besar kemungkinan komplikasi.

Gejala dan komplikasi

Sudah tentu, seperti kecederaan lain, patah pinggul (ICD-10) dicirikan oleh rasa sakit, yang diperburuk oleh pergerakan. Walau bagaimanapun, terdapat kes kecederaan yang kekal tanpa perhatian, kerana pesakit tidak mendapatkan rawatan perubatan. Sukar untuk dibayangkan, tetapi pesakit hampir tidak merasa sakit, dan sendi tetap bergerak. Pesakit sedemikian dengan patah leher paha kaki, tidak dapat mengandaikan bahawa kecederaan itu begitu serius dan mereka menganggap bahawa mereka mengalami lebam biasa. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda khas kehadiran kerosakan, dari mana seseorang dapat memahami apa sebenarnya yang terjadi pada tulang tulang paha:

 1. A hematoma menjadi ketara di kawasan sendi, kerana tulang patah boleh merosakkan salah satu kapal, menyebabkan pendarahan dalaman;
 2. Kaki yang cedera dipendekkan secara visual, ini disebabkan oleh pergeseran tulang dan kekejangan otot, yang secara automatik mengetatkan anggota badan ke pinggul;
 3. Tumit pada anggota yang cedera dihidupkan keluar, ini amat jelas dilihat berbeza dengan kaki yang sihat;
 4. Kadang-kadang ada sekatan pergerakan, sehingga hilangnya keupayaan untuk bergerak.

Tidak lama dahulu, pada akhir abad yang lalu, ubat belum lagi pada paras yang tinggi, dan kebanyakan orang tua yang mengalami patah tulang belakang telah ditakdirkan kerana tubuh, kerana usia, tidak dapat mengatasi komplikasi selepas kecederaan serius:

 • perkembangan trombosis;
 • bedsores;
 • nekrosis tulang dan tisu otot;
 • pneumonia;
 • atrofi otot periartikular;
 • kemurungan;
 • kemungkinan kematian pada pesakit tua.

Rawatan

Hip fraktur adalah salah satu yang paling sukar dalam amalan perubatan kerana lokasi anatomi khusus. Satu lagi kesukaran adalah pencegahan atrofi daripada tisu periartikular akibat imobilisasi lama.

Pemulihan penuh berlaku tidak lebih awal daripada enam bulan selepas kecederaan. Sangat bergantung kepada usia pesakit dan keupayaan badannya untuk tumbuh semula.

Orang tua tidak diberi rehat seperti tidur yang panjang, kerana ini menyebabkan masalah bedsores dan paru-paru, yang boleh membawa maut kepada organisme tua. Pilihan terbaik untuk pesakit yang patah leher femoral adalah pembedahan, jika tidak ada kontraindikasi terhadapnya. Terdapat 2 kaedah utama untuk rawatan pembedahan hip fraktur:

 1. Osteosynthesis. Operasi ini adalah pemasangan serpihan tulang dalam kedudukan anatom yang betul dan membetulkannya dengan struktur logam.
 2. Endoprosthetics Campur tangan itu melibatkan penggantian lengkap atau sebahagian daripada femur atas dengan prostesis.

Arthroplasty hip mengurangkan masa pemulihan dan tidak memerlukan rehat tidur yang berpanjangan, yang dengan ketara mengurangkan risiko komplikasi.

Ingin mendapatkan rawatan yang sama, tanya kami bagaimana?

Hip fraktur: gejala, rawatan, klasifikasi dan kod ICD-10

Jika patah tulang pinggul ditemui pada orang yang sakit, kod ICD-10 perlu direkodkan dalam sejarah penyakit ini. Mana-mana patah memerlukan rawatan dan pemulihan jangka panjang. Femur adalah salah satu yang terbesar di dalam tubuh manusia. Bahagian-bahagian berikut dibezakan di dalamnya: badan, 2 hujung, dan leher. Leher adalah kawasan yang terletak di antara badan dan kepala. Dalam bidang ini, keretakan tulang berlaku paling kerap. Bahaya keadaan ini adalah bahawa patah tulang tidak dapat diterima dengan terapi konservatif. Pesakit sedemikian memerlukan pembedahan, atau mereka mungkin kekal kurang upaya. Apakah etiologi, tanda dan rawatan patah tulang pinggul? Fraktur unilateral yang paling kerap diperhatikan. Gejala utama adalah rasa sakit. Sekiranya kerosakan disebabkan oleh osteoporosis, sindrom kesakitan akan menjadi sederhana. Ia kelihatan apabila bergerak. Semasa rehat, kesakitan hilang. Ciri khas patologi ini adalah giliran kaki. Anda boleh menentukan secara visual dengan lokasi kaki anggota yang cedera.

PENTING UNTUK MENGETAHUI! Nina peramal wanita bernama Nina: "Wang akan sentiasa banyak jika diletakkan di bawah bantal." Baca lebih lanjut >>

Ciri-ciri hip fraktur

Pecah adalah pelanggaran keutuhan tulang yang terjadi di bawah pengaruh pelbagai faktor. Patologi ini termasuk dalam senarai penyakit mengikut ICD-10. Dalam ICD-10, kod fraktur leher femoral adalah S72. Di antara semua jenis patah tulang, kerosakan pada femur memerlukan kira-kira 8%. Kumpulan risiko termasuk warga tua (lebih 60 tahun). Wanita mengalami lebih banyak daripada lelaki. Pecah kerap merupakan hasil daripada osteoporosis. Ini adalah penyakit yang dicirikan oleh pengurangan kekuatan dan kepadatan tisu tulang dan kemusnahannya secara beransur-ansur. Sebarang kecederaan atau beban besar boleh menyebabkan patah tulang.

Dalam klasifikasi penyakit antarabangsa tidak ada data mengapa leher femoral memecah seringkali dan serpihan tulang tidak tumbuh dengan baik bersama-sama. Terdapat sebab berikut:

 • bekalan darah yang tidak mencukupi ke kawasan itu;
 • ketiadaan di leher periosteum, yang melaksanakan fungsi perlindungan;
 • lokasi leher femoral pada sudut kecil ke badan tulang.

Bergantung kepada garis kecacatan tulang, jenis patah berikut dibezakan:

 • serviks;
 • basal serviks;
 • subcapital.

Anjakan kepala boleh berbeza: turun dan masuk, naik dan keluar. Kadang-kadang didiagnosis mengalami patah tulang. Keanehannya adalah bahawa satu bahagian tulang digerakkan ke yang lain.

Faktor etiologi utama

Patah tulang paha pada orang tua dan muda agak berbeza. Penyebab berikut patologi ini dibezakan:

 • osteoporosis;
 • jatuh dari ketinggian ke pinggul;
 • kemalangan semasa kemalangan jalan raya;
 • kecederaan semasa pertempuran;
 • kecederaan semasa bekerja.

Pada musim sejuk di dalam ais, ramai orang jatuh. Dalam kebanyakan kes, kejatuhan berlaku pada lutut anda. Dalam keadaan ini, lutut melakukan fungsi penyerap kejutan. Apabila jatuh pada punggung kebarangkalian fraktur yang tinggi. Terdapat beberapa faktor predisposisi. Ini termasuk metabolisme mineral yang cacat, kekurangan kalsium dan fosforus dalam badan, kelebihan berat badan, kanser, hipodinamia, penyakit vaskular (aterosklerosis pada kaki kaki, menghapuskan endarteritis), kekurangan zat makanan, tuberkulosis anggota bawah, menopaus, mengekalkan gaya hidup tidak sihat.

Manifestasi klinikal

Dalam sesetengah kes, patah tulang boleh dikelirukan dengan kecederaan lain (sprains, dislokasi, perosak). Pada patah leher femoral, tanda-tanda berikut diperhatikan:

 • ketidakmampuan untuk bergerak dan kekal dalam kedudukan menegak;
 • sakit di kawasan groin;
 • perubahan kedudukan kaki;
 • pemendekan anggota badan;
 • hematoma di kawasan groin.

Terhadap latar belakang fraktur, penguncupan otot berlaku, yang mengakibatkan pemendekan anggota badan dengan beberapa sentimeter. Ini adalah keadaan sementara. Apabila menekan pada tumit atau apabila mengetuknya, rasa sakit juga muncul. Hematoma tidak terbentuk dengan serta-merta. Dia muncul selepas beberapa hari. Gejala ini dikaitkan dengan kerosakan vaskular. Sesetengah orang bahkan boleh berjalan dan melakukan kerja. Ini menjadikan diagnosis sukar. Tidak semestinya semua gejala di atas hadir di dalam mangsa.

Dengan patah yang mungkin hanya mungkin timbul kesakitan di pangkal paha.

Langkah-langkah diagnostik dan terapeutik

Diagnosis termasuk tinjauan terhadap mangsa, pemeriksaan luaran, palpasi anggota badan, pemeriksaan x-ray atau tomografi yang dikira. X-ray boleh mendedahkan garis patah pada leher femoral. Kajian ini dianjurkan dalam dua unjuran (sampingan dan bahagian depan). Setiap orang harus tahu bagaimana membantu mangsa dalam kes kecederaan yang sama. Pertolongan cemas termasuk langkah-langkah berikut:

 • sisa anggota badan;
 • meletakkan pesakit di belakangnya;
 • imobilisasi kaki;
 • panggil ambulans atau angkat pesakit ke hospital secara berasingan di atas kenderaan.

Rawatan yang paling berkesan untuk patah tulang pinggul adalah pembedahan. Dalam kes kontraindikasi, terapi konservatif dianjurkan. Terapi sedemikian tidak berkesan. Memulihkan integriti tulang memerlukan sekurang-kurangnya enam bulan. Ranjang rehat yang panjang boleh menimbulkan pembentukan tekanan luka dan perkembangan pneumonia kongestif. Lazimnya ini diperhatikan pada orang yang lebih tua. Pada usia tua, adalah digalakkan untuk menggantikan serviks rahim dan kepala femoral dengan prostesis tiruan. Jika prostetik tidak dapat dilakukan, operasi paliatif (pembentukan sendi palsu) boleh dilakukan. Prostetik adalah prosedur yang dibayar dan tidak tersedia untuk semua orang. Oleh itu, patah pinggul adalah patologi berbahaya. Sekiranya tiada operasi yang betul, prognosis untuk kesihatan adalah tidak baik. Untuk mengelakkan patah tulang, osteoporosis harus dirawat dengan segera, jatuh pada kaki dan kecederaan lain harus dielakkan.