Utama / Lutut

Pecah badan rahang bawah

2. Fraktur badan rahang bawah

Kerana mekanisme patah tulang, etiologi mereka, dinamika otot yang melanggar keseimbangan fisiologi mereka dan jenis yang lebih tipikal sesaran serpihan, serta teknik membuat tayar, telah diterangkan di atas secara terperinci, perkara-perkara ini akan dijelaskan sebentar apabila menggambarkan jenis fraktur tertentu.

a) Fraktur sepanjang garis tengah dagu mandible tanpa kehilangan bahan tulang berlaku lebih kerap daripada jenis fraktur lain; pada kanak-kanak, garis patah kebanyakannya di tengah-tengah dagu, pada orang dewasa, ia sering menjadi satu hingga dua gigi ke sisi, kerana ketumpatan garis simfisis; selepas pengurangan, serpihan biasanya pada tahap yang sama; hanya terdapat perbezaan antara jurang di pinggir bawah rahang dengan kecenderungan yang sama pada gigi kedua-dua belah bahagian dalam akibat dari teras otot-otot masticatory di luar.

Rawatan. Di mana tidak mungkin untuk memberikan bantuan pakar, dalam kes-kes baru, pembalut pembalut dada atau selendang, pembalut lapan berbentuk dengan wayar ligal, yang harus menutup dua gigi bersebelahan di setiap sisi, boleh berfungsi sebagai pembalut sementara. Pembalut berbentuk lapan selepas 2-3 hari perlu diganti dengan tayar dawai yang halus, kerana ia terus melonggarkan gigi. Sekiranya boleh, sejurus selepas kerosakan, lengkung dawai yang licin digunakan. Untuk pengangkutan, sling keras standard timah atau getah, empuk dengan kasa dan kapas, berguna.

Dalam kes-kes yang canggih dengan serpihan berdiri tegar atau tak sekata, lebih baik menggunakan lengkung, lengkung dawai; satu hujungnya dilampirkan oleh ligatures ke serpihan yang lebih rendah; maka bahagian yang lebih tinggi dari serpihan itu dipaksa secara paksa, dan bahagian akhir busur itu dilampirkan kepadanya dengan ligatur yang menangkap gigi bukan hanya untuk leher, tetapi juga untuk mahkota gigi untuk mengelakkan serpihan bergerak ke atas.

Dalam kes lekatan serpihan yang stabil dalam kedudukan yang salah dengan parut atau kalus, serpihan dipisahkan dengan pisau yang kuat, atau pahat sepanjang garis adhesi dari sisi rongga mulut dan diamankan dengan serpihan.

Pecah di garis tengah dengan kehilangan beberapa gigi tidak mempengaruhi perubahan kedudukan serpihan. Untuk rawatan, gunakan bas dawai lembut atau elastik dengan gelung segi empat tepat di sebelah bahasa, mengisi jurang tanpa gigi.

b) Fraktur di garis tengah dengan kehilangan bahan tulang seluruh ketebalan dagu, kebanyakannya senjata api, disertai dengan pemindahan serpihan ke garis tengah; Ini amat ketara apabila membuka mulut; gigi pada setiap sisi cenderung ke dalam (Rajah 102).

Dengan cacat tulang 1.5-2 cm lebar, anjakan lidah posterior tidak diperhatikan jika gentian pendukung m tidak rosak. genioglossi dan tisu lembut. Dengan kecacatan yang lebih penting, terdapat pergeseran lidah posterior dengan kesukaran bernafas.

Rawatan. Dalam kes-kes yang mendesak - pakaian sementara, sling tegar tegar, di mana dalam kes-kes yang teruk dia boleh menjahit lidah. Ligan dijalankan dalam bentuk gelung. Banding melalui kepala tanpa chinstrap pepejal seterusnya memperburuk keadaan dan membawa kepada penumpuan hujung serpihan. Dengan rawatan yang tidak betul, seringkali terdapat lekatan serpihan pendek dengan penurunan mendadak dalam lengkungan maxillary (Rajah 103).

Untuk membubarkan serpihan bergerak ke dalam, pada masa yang sama antara serpihan atau gigi yang tersisa meletakkan sekeping getah, gabus atau sekeping serat segi empat tepat (direbus) dengan saiz yang sesuai. Dalam sesetengah kes, adalah mungkin untuk mengetatkan serpihan sisi rahang bawah ke rahang atas dengan menggunakan wayar ligamen, melekatkannya dengan gelung pada kedua-dua rahang gigi, contohnya dengan kaedah Ivy, Wilga, dan sebagainya.

Dengan rawatan kecakapan dan rawatan pesakit yang digunakan:

1) bas dawai anjal dengan langkan di sebelah bahasa; jika tayar aluminium yang lembut digunakan,

ia disediakan dengan cangkuk hooking untuk tujah maxillary, kadang-kadang dengan pesawat cenderung pada sisi pipi;

2) serpihan dengan gelung yang panjang di bahagian tengah, berfungsi sebagai talang dan menyokong dan membimbing pesawat untuk penyembuhan dan tisu lembut (Rajah 104);

3) dengan gigi tunggal pada serpihan belakang, anda boleh menggunakan tayar dengan plat pertengahan plastik, yang diletakkan pada bahagian dalam rahang bawah dan dipasang pada gigi dengan cincin brazed. Plat memberikan arah kepada tisu penyembuhan (Rajah 105).

4) dalam kes lama dengan percampuran serpihan yang kuat untuk rawatan, skru dua sisi digunakan, yang diletakkan di sisi lutut gigi atau di luar dan diperkuat pada kedua-dua bahagian tayar yang ditekan; apabila skru digunakan, serpihan secara beransur-ansur meluas untuk menggantikan pemulihan. Kadang-kadang, sebagai rawatan awal untuk perekatan cicatricial antara serpihan, alat tarik digunakan, sebagai contoh, alat Bruna. Ia terdiri daripada dua tuil yang bersilang di hadapan dagu, tidak bersambung antara satu sama lain; hujung atasnya dipasang pada tayar berasingan pada gigi serpihan sisi (Rajah 106).

Hujung pengaliran diketatkan dengan cincin getah.

c) Fraktur cawangan mendatar. Fraktur linear cawangan mendatar, dari gigi anjing ke lampiran otot mengunyah (m. Masseter), mempunyai corak perantaraan umum, kerana mereka membahagi lengkung maxillary menjadi dua serpihan asimetris. Potongan pendek, di bawah pengaruh penguatan kuat otot-otot rapi satu sisi, ditarik ke atas rahang atas, sedikit menyimpang ke dalam (kesan M. pterygoideus internus et externus). Serpihan panjang dipindahkan ke bahagian yang berpenyakit di dalam pesawat mendatar (m Pterygoideus internus) dan di dalam satah vertikal oleh tindakan otot tambahan yang dilampirkan ke dagu rahang lengkung (kecuali sebahagian kecil dari mylohyoideus t.).

Otot-otot ini dalam kes ini mengatasi rintangan otot-otot rapi dari sisi yang sihat. Apabila garis patah bergerak dari garis tengah dagu ke sudut rahang, sapuan pergerakan akhir serpihan panjang meningkat. Dengan garis patah yang menggalakkan, contohnya, dengan arah serongnya dari belakang ke depan dan ke bawah, anjakan serpihan kurang, kerana bahagian bawah serpihan pendek menyekat keturunan serpihan panjang, menyokongnya dari bawah.

Sekiranya patah tulang dengan kecacatan tulang dalam ketebalan keseluruhan rahang, pelbagai pergerakan hujung serpihan tidak bersentuhan antara satu sama lain adalah lebih besar.

d) Patah tulang di kawasan taring paling kerap berlaku dari lekuk gerbang rahang di tempat yang lemah oleh sel taring yang dalam dari keganasan langsung semasa kesan dan dengan patah tulang pistol (Rajah 107).

Peralihan itu berlaku mengikut peraturan umum: serpihan pendek ditarik ke atas, serpihan panjang dipindahkan dan ke bahagian yang sakit.

Tugas rawatan adalah untuk menyentuh serpihan, iaitu, untuk menurunkan serpihan pendek, untuk mengangkat serpihan panjang dan memindahkannya ke arah yang sihat sehingga hujung serpihan menyentuh. Dalam kes-kes yang baru, serpihan biasanya dibuang dengan mudah, tetapi tanpa penetapan, mereka sekali lagi beralih sebagai peraturan umum. Hanya apabila garisan zigzag pecahan patah selepas penataan semula diadakan di tempat. Dalam kes-kes yang mendesak, ia digunakan sebagai tayar pengangkutan untuk melampirkan serpihan panjang ke rahang atas dengan bantuan ligatur wayar, yang diikat oleh gigi rahang atas yang sama (perban Ivy dan lain-lain). Untuk memudahkan pemakanan melalui palung, pad getah boleh dimasukkan di antara gigi di kedua-dua belah pihak. Anda juga boleh menyingkirkan pembalut sengit mental dengan gasket pada serpihan pendek.

Penekanan lengkap serpihan dicapai menggunakan tayar dua rahang yang diperbuat daripada dawai aluminium lembut atau tayar tunggal rahang yang diperbuat daripada dawai keluli elastik; yang terakhir adalah lebih baik. Dalam kes pertama, satu arka dawai dengan cangkuk yang disambungkan dipasang pada rahang atas, arka yang sama juga tetap dengan satu hujung pada serpihan panjang dengan cara biasa. Kemudian, di antara gigi serpihan pendek, ligatur dilakukan untuk mengukuhkan bahagian yang sepadan dengan lengkungan, tetapi mereka tidak berfungsi secara sementara. Potongan pendek diturunkan ke arah yang panjang dengan bantuan gasket getah, dan kemudian ujung yang lebih pendek dari busur sepadan dengan serpihan pendek diperketatkan dan diperbaiki dengan bantuan ligatures yang telah disebutkan sebelumnya. Cangkuk cincin di antara rahang atas dan serpihan panjang mengetatkan cincin getah, yang mengatasi perpindahan pecahan panjang dan membetulkannya dengan tegas (Rajah 108).

Dengan serpihan yang sengit, lebih baik menggunakan tayar dawai anjal. Arka anjal dilampirkan pada serpihan panjang, ujungnya, sepadan dengan serpihan pendek, sedikit bengkok. Untuk tujuan ini dengan cara yang dipaksakan, atau mengetatkan secara serentak serpihan yang pendek dengan gigi dengan perban Shelgorn, i.e. ligatures yang menangkap bukan sahaja leher, tetapi juga mahkota gigi dari atas. Oleh itu, daya elektik arka, menurunkan serpihan dalam satah menegak, digunakan. Semua kelebihan rahang tunggal-rahang ini menyokong tayar ini: pencegahan pneumonia aspirasi, kerana pernafasan yang lebih baik dalam kes gejala catarrhal dalam paru-paru, akses kepada rongga mulut apabila merawat luka pada rongga mulut, mengurangkan pemakanan, dan sebagainya.

Dengan anjakan berterusan serpihan dalam satah mendatar dengan gelongsornya satu sama lain, peranti tegangan digunakan untuk rawatan, tindakan yang berdasarkan kepada penggunaan sistem tuil. Begitu pula dengan aparat Shelgorn, dalam bentuk yang paling sederhana, mewakili dua gerbang kawat yang kuat yang dipasang pada serpihan; hujung arka yang berfungsi sebagai tuas dipanjangkan ke arah yang bertentangan dan selari; akhir busur dari serpihan panjang adalah di hadapan serpihan pendek, dan akhir cerun adalah pada sisi bahasa dari serpihan panjang.

Di hujung tuas ini memakai cincin getah elastik, yang memisahkan dan menyatukan serpihan (Rajah 109).

Selepas pengurangan, serpihan disertai dengan serpihan tambahan.

Ini juga termasuk kaedah memohon arka dawai anjal dengan pancang atau cincin pada gigi akhir dan dengan ligamen Shelgorn.

Dalam kes-kes yang lebih lanjut, apabila perpecahan cicatricial atau tulang yang tahan lama telah berlaku di antara serpihan yang tidak betul berdiri, serpihan itu harus dipisahkan sepanjang garis patah dengan pisau tahan lama atau pahat, diikuti dengan peleburan tunggal atau rahang atas.

e) Fraktur cawangan melintang antara anjing dan lampiran otot mengunyah kebanyakannya timbul daripada keganasan langsung di tapak retak atau dalam kes patah tulang pistol. Dengan jenis anjakan, mereka tidak berbeza daripada patah yang dijelaskan di kawasan anjing.

Serpihan yang pendek, yang dilepaskan lebih dari pada patah tulang di kawasan taring, dari pengaruh otot tambahan, tetap berada di bawah pengaruh penuh dari semua otot-otot masticatory yang berkurang, oleh itu ia ditarik dengan kuat ke rahang atas (terutama dengan tindakan m Temporalis). Apabila gigi hilang, ia akan ditekan terhadap gigi rahang atas dengan permukaan yang jelas dari proses alveolar. Di samping itu, apabila garis patah menghampiri sudut rahang, anjakan akhir kepingan pendek di dalam dengan kecenderungan pergelangan tangan ke arah lingual (tindakan otot pterygoid dalaman dan luaran, serta tindakan pembalikkan otot kusta) dan perpindahan serpihan panjang ke arah patah menjadi lebih ketara.

Dalam kes-kes yang lama, pengurangan serpihan sangat sukar disebabkan oleh perkembangan kontraksi otot, kecacatan serpihan dan sendi rahang.

Rawatan untuk patah tulang di bahagian tengah cawangan mendatar adalah sama seperti patah tulang di kawasan anjing. Dalam kes-kes baru di peringkat pertama - dagu dada, lampiran intermaxillary serpihan ke rahang atas (perut Ivy, Wilga).

Rawatan khas dalam kes-kes yang baru terdiri daripada memohon serpihan maxillary dengan ranting maxillary daripada serpihan panjang dan dengan gasket getah pada serpihan pendek; pad dilampirkan pada gigi dengan ligatur wayar.

Ia berguna di sebelah serpihan panjang untuk membengkokkan satah condong pada tayar, yang mengalihkan serpihan ke luar.

Apabila menggunakan serpihan maxillary, penetapan maxillary ditunjukkan selama 2 minggu, maka ia digantikan oleh yang lebih lemah, yang memungkinkan untuk membuka mulut dan menggerakkan rahang bawah. Selepas 4 minggu, iaitu selepas patah fraktur, tayar getah Weber dengan mahkota terbuka digunakan untuk beberapa waktu.

Dalam kes-kes yang lebih maju, lebih baik menggunakan pembelah rahang tunggal dengan tayar wayar elastik, seperti yang diterangkan di atas, atau dengan tanda khas, tayar dicap; apabila menggunakan dawai anjal dan bas kappa, anda boleh memohon pengurangan serpihan secara paksa.

f) Keretakan cawangan mendatar dengan kecacatan pada bahan tulang diperolehi terutamanya selepas luka tembakan, serta selepas pemisahan separa. Anjakan serpihan berlaku dalam arah yang sama seperti dalam kes patah linier, hanya dimensi pergeseran jauh lebih besar, kerana hujung serpihan di sini bukan hanya bersentuhan satu sama lain, tetapi masih terdapat ruang bebas untuk pergerakan di antara mereka; pecah luas tisu lembut di kawasan patah selanjutnya menyumbang kepada anjakan hujung serpihan (Rajah 110).

Pecah tembakan cawangan mendatar dengan kecacatan tulang adalah antara kecederaan yang paling teruk pada rahang bawah.

Keparahan tulang patah diperburuk oleh pemusnahan tisu lembut pipi, ketegangan mulut yang cacat, air liur yang tidak dapat dielakkan, kerosakan pada lidah, dan lain-lain, tetapi juga dengan kemasukan peluru kecil, pemusnahan tulang yang banyak diperhatikan dan seringkali merosakkan lidah.

Rawatan. Penjagaan kecemasan terdiri daripada merawat dan memakai luka luaran, dengan menggunakan kincir tegar, mengikat serpihan panjang dengan rahang atas oleh gigi yang sepadan (berpakaian Ivy) dengan menggunakan pad getah pada potongan pendek.

Perlu diingati bahawa jahitan tepi luka hanya dibenarkan apabila tepi luka berkumpul dengan bebas dengan mulut terbuka dan tidak ada cacat yang benar dalam tisu lembut, supaya pemburutan lebih lanjut dapat dibuat tanpa halangan.

Dengan kecacatan yang ketara dalam tisu, pinggir kulit disuntik dari membran mukus.

Di bawah keadaan biasa, splinting harus mendahului jahitan luka, yang membuka akses percuma ke rongga mulut.

Kesukaran untuk splinting terdiri daripada menentang pengurangan kepingan posterior yang pendek. Dalam kes-kes yang baru, dengan satu atau dua gigi pada serpihan yang singkat, anda boleh menggunakan pelindung dua rahang dengan dawai aluminium dengan gelung melekat pada kecacatan dan dengan gasket pada serpihan pendek. Rahang tunggal-rahang menggunakan tayar keluli elastik juga ditunjukkan di sini. Pada tayar, menurut kecacatan itu, tujahan itu bengkok ke dalam bentuk kurungan segi empat tepat; hujung panjang busur dilekatkan pada serpihan yang lebih lama, dan pada akhir busur lengkung pendek, ligamen Shelgorn menarik serpihan pendek oleh gigi. Anda juga boleh menggunakan serpihan dengan cincin solder pada gigi belakang dan, lebih-lebih lagi, dengan cincin pada gigi yang melampau pada sisi kecacatan.

Kedudukan serpih yang betul semasa penyembuhan luka adalah penting kemudian untuk penggunaan prostesis kerja seperti jambatan, walaupun harus diperhatikan bahawa dengan kecacatan tulang, penggunaan jangka panjang prostesis akan menyebabkan melonggarkan gigi yang berfungsi sebagai titik pendukung. Jalan keluar adalah pemulihan berikutnya gerbang maxillary oleh cantuman tulang.

g) Bahkan lebih sukar menyentuh fraktur cawangan mendatar dengan serpihan pendek tanpa gigi. Kehilangan gigi pada serpihan pendek boleh berlaku semasa kecederaan, atau separuh gigi rahang mengalami patah tulang, di mana keadaan atrophik proses alveolar berfungsi sebagai faktor predisposisi.

Tanpa ketiadaan gigi, skop pergerakan serpihan pendek dalam satah menegak jauh lebih besar disebabkan oleh gigi yang hilang, dan kadang-kadang disebabkan oleh gigi rahang atas yang hilang. Apabila splinting, serpihan ini tidak boleh diperbaiki dengan meneruskan busur yang tetap pada serpihan panjang; ia hanya boleh dipindahkan dari rahang atas ke sentuhan dengan serpihan panjang. Ini dicapai dengan dua gelung rahang: 1) menggunakan gasket getah dengan gigi rahang atas yang diawetkan (Rajah 111);

2) dengan bantuan pelota pada sambungan arka dawai anjal dengan plat cekung khas, di permukaan bawah yang mana getah lembut digunakan (gambar 112);

3) dengan ketiadaan gigi secara serentak pada rahang atas dengan menggunakan pad tebal dalam bentuk pelayar getah atau plastik, yang disediakan dalam bentuk stent cast, dengan ketat sesuai dengan permukaan tanpa gigi proses alveolar (Rajah 113).

Juruterbang ini dilekatkan pada serpihan yang ditekan atau dipintal pada rahang atas atau ke lamina palatal getah.

Untuk secara beransur-ansur memindahkan serpihan tanpa gigi untuk dihubungi dengan serpihan yang panjang, pada pad yang agak rendah dalam bentuk perintis secara beransur-ansur, lapisan oleh lapisan; letakkan getah lembut.

Dalam kes pembelahan satu rahang, dengan kehadiran gigi pada serpihan panjang, dawai anjal dengan rangka seperti hempedu pada akhir sepadan dengan serpihan tanpa gigi juga digunakan; getah lembut disebarkan ke bangkai untuk membentuk pelota, memecahkan serpihan pendek ke bawah; di sebelah tayar, flexes bersama slaid.

Dalam kes-kes yang lebih maju, penentangan terhadap pengurangan serpihan yang pendek dan kuat dapat diatasi dengan menggunakan daya tarikan extraoral, kadang-kadang dengan pembengkakan tendon otot temporal, atau operasi untuk memanjangkan otot-otot masticatory. Dalam kes ini, serpihan belakang dihubungkan dengan batang yang dipasang pada ikat kepala plaster, rod diletakkan di belakang telinga, dan gelung dawai dengan gelang getah perantaraan dilampirkan pada akhir belakang yang dilipat.

Untuk serpihan pendek dan edentulous dua hala dengan kecacatan tulang, ekstensi ekstra dua hala digunakan, diikuti dengan penggunaan tayar plastik dengan memasukkan perantaraan.

h) Fraktur sudut rahang bawah. Punca patah adalah pukulan pada sudut rahang bawah dari luar dengan sudut objek yang tumpul, contohnya, pintu penutup, kurang sering pukulan ke dagu (membongkok di tepi). Pecah kebanyakannya ditutup jika garis patah tidak menangkap gigi molar atau melepasi gigi yang terpengaruh.

Kerana laluan garis patah di kawasan lampiran dari luar otot mengunyah, dan dari bahagian dalam - otot pterygoid dalaman, serpihan mungkin tidak bergerak walaupun dengan patah lengkap, atau hanya sedikit pergeseran akhir serpihan panjang yang dicatatkan, dan yang pendek. Terdapat juga, sebagai pengecualian, anjakan serpihan yang berpanjangan ke luar, jika ia beralih dan dicekik pada permukaan tidak patah garis patah.

Untuk patah sudut rahang dengan cacat tulang, untuk fraktur tembakan dengan pecah yang ketara m. Masseteris, selepas reseksi dan pelepasan penahan besar selepas osteomyelitis, serpihan yang lama dipindahkan ke arah patah tulang (tindakan otot pterygoid dalaman) dan turun sedikit (tindakan otot menurun) (Rajah 114).

Potongan pendek, memiliki titik poros di sendi, menonjol ke ujung depan dan ke atas, terutama di bawah tindakan serabut horizontal otot temporalis, serta otot Masseter dan otot pterygoid.

Oleh itu, kecacatan tulang dikurangkan dengan ketara kerana pemindahan serpihan. Dengan patah tulang dengan pecah otot tanpa cacat tulang, hanya serpihan panjang yang diturunkan, membentuk sudut di sudut rahang; Serpihan belakang kekal di tempat, berehat pada akhir serpihan panjang. Dalam kedudukan ini, serpihan boleh tumbuh bersama dengan pelanggaran gigitan di tepi patah.

Dalam kes-kes yang lama patah dengan kecacatan pada tulang, ada tarikan tajam pada akhir serpihan pendek ke atas dengan anjakan seluruh proses coronoid di bawah gerbang zygomatic. Di samping itu, cawangan menaik boleh diputar di sepanjang paksi, contohnya, serabut belakang otot pterygoid dalaman, tepi depan ke luar, dan sudut masuk dengan pelanggaran simetri muka (Rajah 115, 116).

Rawatan. Dalam ketiadaan anjakan, ia mencukupi untuk memakai pembalut dagu yang kukuh dengan tali elastik pada ikat kepala atau pembalut elastik lembut untuk menyekat pembukaan mulut; menetapkan makanan cecair.

Apabila serpihan dipindahkan, daya tarikan intermaxillary elastik digunakan untuk mengurangkan dan membetulkan serpihan panjang, dengan mana serpihan panjang diperketatkan untuk bergabung dengan serpihan yang pendek, yang dalam kes-kes baru boleh dilakukan dengan mudah; dalam kes-kes yang lebih sukar dan diabaikan, pesawat yang cenderung dari bahagian buccal dari serpihan panjang membantu untuk mengubah kedudukan.

Pengurangan akhir pendek, selain serpihan tanpa gigi, yang membungkuk ke hadapan dan ke atas, memberikan kesukaran yang besar. Dalam kes-kes ini, ia dihasilkan dengan memerah dengan pelana pelana yang dilampirkan pada ujung dawai elastik elastik - rahang bawah atau atas; tongkat dengan juruterbang juga boleh dilampirkan ke tongkat mahir atau extruded crown; juruterbang dibuat pada pelakon dan memukul dengan getah lembut, kerana ia harus berehat di tepi cawangan menaik yang lebih rendah, lebih tajam cawangan menaik (rajah 117).

Di samping itu, untuk patah tulang dengan kecacatan di tulang di kawasan sudut, tayar elastik dengan juruterbang digunakan mengikut kaedah Orange; tayar dibekalkan dengan sendi gelongsor yang tidak menghalang pembukaan rahang dan tidak membenarkan serpihan panjang bergerak ke arah kecacatan. Engsel gelongsor tidak melanggar prinsip pelepasan rahang tunggal.

Jika pesakit tidak bertolak ansur dengan tekanan juruterbang (sakit, tekanan luka), maka lanjutan posterior tambahan boleh digunakan, yang akan dibincangkan di bawah untuk patah cawangan menaik.

Pecahan dengan cacat pada tulang rahang bawah, serta cawangan mendatar, dengan kehadiran kecacatan pada membran mukus atau poket yang dalam dalam tisu lembut, selalu menimbulkan bahaya besar kerana kemungkinan suppuration yang berkekalan, phlegmon dan abses di tisu sekitarnya. Flegon dan abses yang turun bersama lapisan tisu penghubung ke lantai mulut di rantau submandibular amat berbahaya, dan turun naik di peringkat awal tidak selalu dikesan; apabila insisi itu ditubuhkan, nekrosis tisu selular dari mulut mulut dan kawasan kelenjar air liur dengan pelepasan purut yang menyinggung sedikit. Komplikasi dapat dicegah dengan merendam luka dengan larutan permanganat kalium yang kuat, tamponade awal rongga di tempat kecacatan dengan gauze iodoform dan kerap mencuci rongga mulut. Apabila memotong phlegmon perlu ganti a. maxillaris externa, a. et v. facialis, memberikan khasiat kepada tisu di kawasan patah, yang penting untuk pembentukan kalus.

i) Fraktur dua baris dengan tiga serpihan di atas deretan gigi diperhatikan apabila mogok atau ketika jatuh ke dagu dari depan ke belakang dan dengan luka tembakan melintang; mereka berbeza dalam pelbagai jenis dan sifat pergeseran serpihan. Terdapat: 1) patah simetri dan asimetri di dagu gerbang maxillary, 2) patah simetri dan asimetri di rantau cawangan mendatar di hadapan sudut mandibula, dan patah tulang ini boleh disertai dengan kecacatan tulang pada satu atau dua sisi. Dengan ketidakhadiran gigi serentak pada satu atau kedua-dua serpihan posterior, fraktur ini adalah antara yang paling sukar berhubung dengan rawatan dan memerlukan tayar dan radas yang paling kompleks untuk mengurangkan dan membetulkan serpihan. Sementara itu, dengan luka tembakan, patah tulang ini tidak biasa.

Apabila patah simetri dagu, sebagai peraturan umum yang dibentangkan semasa menganalisis dinamika otot, anjakan serpihan tengah berlaku secara posterior dan ke bawah dengan giliran gigi yang sama keluar, bergantung pada arah pesawat patah.

Dengan pesawat dan pesawat yang selari menyimpang secara posterior, terdapat kemelesetan lidah; dengan pesawat menyimpang anterior, serpihan itu dilanggar dengan gigi beralih ke hadapan.

Rawatan. Untuk mengurangkan serpihan purata, kadang-kadang perlu untuk menggunakan satu atau satu lagi kaedah untuk mencairkan serpihan sisi ke sisi.

Untuk penetapan sementara serpihan yang ditarik ke belakang di hadapan gigi, pembalut lapan berbentuk digunakan pada gigi serpihan tengah dan gigi bersebelahan dengan penambahan pembalut dagu keras; dengan ketiadaan gigi, sambungan tambahan di Faltin atau Limberg.

Dalam kes pecahan medial sengit berputar dalam satah menegak, sistem tuas dan cincin getah digunakan, yang perlahan-lahan meletakkan semula serpihan; selepas reposisi, serpihan tengah dilampirkan ke arka biasa (Rajah 118).

Untuk penataan semula dan penetapan serpihan tengah, ia juga boleh menggunakan tayar dawai elastik dengan penetapan relatif tayar bawah pada bahagian atas dengan bantuan engsel gelongsor.

Memperbaiki serpihan tengah ke rahang atas dengan bantuan serpihan dua rahang tidak akan dapat menghilangkan kecenderungan tepi bawah serpihan ke belakang dan penyongsangan serpihan. Di samping itu, tayar bawah tidak memberi sokongan yang mencukupi untuk kedua-dua pelota, yang diperlukan untuk menolak serpihan edentulous. Melampirkan juruterbang ke rahang atas sempurna menghubungkan pergerakan rahang bawah semasa tayar lama.

Untuk. daripada kes-kes seperti yang berlaku dalam kes patah tulang belakang, Schröder mencadangkan alat yang sangat bijak, yang membolehkan penggunaan tujun maxillary elastik dan mengekalkan pergerakan rahang bawah (Rajah 119).

Pada gigi rahang atas dan pada serpihan tayar coronal yang lebih rendah, diletakkan atau dicop dilampirkan pada tayar bawah, pelot ditarik di kedua-dua sisi, menolak serpihan tanpa gigi yang pendek: dua batang ke atas yang terbalik bergerak dari tayar atas, yang disolder ke lengkungan tambahan, yang melayang di sekeliling muka di atas bibir atas dan menyambung di kawasan sendi dengan bantuan cakera berputar pada paksi dengan lengkungan tambahan yang lebih rendah, sampul rahang bawah dan tongkat yang terbungkus ke bawah di tengah dengan batang koron yang lebih rendah. Terhadap serpihan pendek pada gelung pancang pateri atas dan bawah luar pateri, antara yang menghulurkan helai getah. Peranti ini memungkinkan untuk membuat pergerakan dengan serpihan tanpa gigi apabila membuka mulut, tanpa mengganggu hubungan bersama mereka.

Walau bagaimanapun, tayar Schroeder adalah alat yang sangat kompleks dan penggunaannya hanya mungkin dalam kes-kes yang agak segar dengan memindahkan serpihan.

Dalam kes-kes yang lebih lanjut, apabila serpihan pertengahan kuat ditarik ke belakang dan ke bawah ke tulang hyoid, lanjutannya di bahagian depan adalah mustahil dalam kebanyakan kes. Apabila tulang cantuman, adalah lebih baik untuk mengabaikan serpihan ini atau menghidupkannya sepenuhnya, dan tisu-tisu lembut yang berkurangan secara beransur-ansur meregangkan sisipan plastik dengan pelapisan getah lembut pada mereka. Kadang-kadang ia juga perlu untuk menambahkan graft kulit dengan bahagian yang tidak mencukupi membran mukus atau lapisan luar kulit.

j) Keretakan ganda cawangan mendatar di satu pihak. Dalam fraktur ini, serpihan tengah dipengaruhi oleh penguncupan serat yang tersisa dari otot-otot lantai mulut, dan jika ia tidak ditahan dan terletak secara bebas di antara serpihan, ia beralih sedikit ke sisi bahasa; ia beralih secara mendalam ke dalam atau ke luar mengikut arah kuasa luaran, kadang-kadang menghidupkan paksi menegak di bawah tekanan hujung serpihan yang bersebelahan.

Perpindahan fragmen melampau mematuhi peraturan umum.

Dengan anjakan yang ketara daripada serpihan panjang ke arah patah penekanan sementara boleh berfungsi sebagai serpihan mengikat pada gigi rahang atas.

Rawatan tayar: splint dua-maxillary, yang lebih rendah dengan satah miring di seberang.

Anda juga boleh menggunakan serpihan rahang tunggal yang diperbuat daripada dawai elastik; dalam kedua-dua kes, pecahan pendek tengah ditarik oleh gigi ke bahagian tengah gerbang.

l) Keretakan berganda dengan beberapa garis patah sepanjang gigi, membahagikan gerbang maxillary kepada beberapa segmen, paling sering dijumpai di keretapi keretapi, bersentuhan dengan kereta, trem, dan dengan luka tembakan.

Fraktur ini dicirikan oleh putaran tengah (dengan garis patah vertikal) serpihan pendek di sepanjang paksi menegak dan kemajuan satu serpihan yang lain, serpihan sisi yang bergerak di bawah tekanan, biasanya di garis tengah; Di samping itu, serpihan pendek yang terletak berdekatan dengan garis tengah ditarik ke bawah.

Kadang-kadang serpihan perantaraan mewakili keseluruhan kumpulan serpihan yang tidak teratur dan tidak teratur, ditumpuk di garis tengah. Selepas pencairan serpihan sisi, serpihan perantaraan diberikan kedudukan yang lebih kurang tepat.

Sebagai tayar pengangkutan, mengikat serpihan sisi ke gigi rahang atas dan siling dagu digunakan.

Rawatan tayar. Arka dawai elastik dengan cincin solder, meregangkan serpihan sampingan, yang mana serpihan perantaraan dipasang pada baki gigi, serta tayar keluli elastik.

Dalam kes-kes yang lebih maju - peranti tegangan, sebagai contoh, skru bermuka dua dan sistem tuil yang berputar serpihan secara paksi dan kemudian dilampirkan ke arka biasa.

Timofeev 1-3 volume / kelantangan 2 / 17. KEROSAKAN TRAUMATIK TEETH, PROSES ALVEOLAR / 17.3. Pecah rahang bawah

17.3. Pecah rahang bawah

Limpahan rahang bawah adalah lebih biasa untuk kerosakan pada tulang lain rangka muka. Fraktur bukan pneumatik rahang bawah biasanya diperhatikan di tempat-tempat yang tipikal ("bintik-bintik lemah"): di bahagian pusat gigi incisors (di garis tengah), gigi anjing, premolar, sudut mandible, leher condyspikal (Rajah 17.3.1).

Rajah. 17.3.1. Tempat biasa ("bintik-bintik lemah") patah rahang mandibula.

Bergantung pada masa kecederaan, patah mandibular adalah:

- segar (sehingga 10 hari);

- yang lama (dari 11 hingga 20 hari);

- pertambahan yang salah (lebih daripada 20 hari).

Dalam amalan setiap hari, semua rahang bawah rahang bawah diklasifikasikan: oleh lokasi, dengan sifat fraktur, dengan arah jurang fraktur.

A) - satu sisi; - dua hala;

B) - tunggal; - berganda; - berbilang;

B) - patah tulang rahang (terbuka, iaitu dalam gigi):

a) median (di kawasan incisors);

b) mental (dalam bidang anjing dan premolars);

c) dalam bidang molar;

d) di kawasan sudut rahang (terbuka dan tertutup).

- patah tulang di cawangan rahang (ditutup):

a) proses condylar (- asas; - serviks; - kepala);

b) proses koronari;

c) cawangan yang betul (membujur atau melintang).

Dengan sifat fraktur:

A) - lengkap; - tidak lengkap (subperiosteal);

B) - tanpa pengasingan serpihan; - dengan serpihan mengimbangi

B) - linear; - diproses; - gabungan;

- digabungkan (dengan kecederaan kraniocerebral, kecederaan tisu lembut, kerosakan pada tulang lain).

Bergantung kepada arah jurang fraktur:

A) - jurang patah berjalan tegak lurus dengan paksi membujur atau mendatar badan rahang;

- jurang fraktur berlalu pada sudut akut (garis serong) ke paksi membujur atau mendatar badan rahang;

- jurang fraktur berjalan sejajar dengan paksi mendatar badan rahang

(patah tulang di kawasan cawangan, condylar dan proses koronari mandible);

B) - garis patah melepasi simetri pada plat rahang padat luaran dan dalaman;

- garis patah berjalan secara asimetri pada padat luar dan dalaman

C) - dengan adanya gigi dalam jurang fraktur (seluruh akar gigi atau bahagian serviks atau apikalnya berada dalam jurang fraktur);

- jika tiada gigi dalam jurang fraktur.

Rajah. 17.3.2. Lokasi mungkin patah mandibular (penyetempatan fraktur ditunjukkan dalam zigzag): a) pandangan sisi; b) pandangan hadapan.

Rahang bawah adalah arcuate. Patah mandibula mungkin disebabkan oleh pesongan, lenturan dan pemampatan. Kerana tindakan kekerasan, rahang pecah di tempatnya yang "lemah" (rajah 17.3.2-17.3.4).

Anjakan serpihan mandible berlaku di bawah tindakan daya yang digunakan, graviti yang tepat serpihan dan di bawah pengaruh daya tarikan otot-otot yang melekat pada serpihan yang pecah. Tindakan otot ditunjukkan dengan keretakan lengkap rahang bawah. Dengan patah subperiosteal, tidak ada sesaran pecahan. Tujahan otot adalah penting dalam pemindahan serpihan. Pergerakan rahang dilakukan oleh kesan dua kumpulan otot: penambahan (kumpulan belakang) dan penurun (kelompok depan) rahang bawah. Anjakan serpihan adalah lebih besar, otot yang lebih melekat pada serpihan rahang (Rajah 17.3.5).

Pertimbangkan otot yang terlibat dalam pergerakan rahang bawah.

Kumpulan otot belakang (menaikkan rahang bawah):

Otot mengunyah (m.masseter) - bermula dari bahagian bawah tulang zygomatic dan gerbang zygomatic dan dilekatkan ke permukaan luar cawangan mandibular (tuberositas masseterica). Bundelan gentian otot diarahkan ke bawah dan ke dalam. Dengan penguncupan otot unilateral, rahang bawah bergerak ke arah penguncupan otot ini. Dengan pengurangan dua hala, rahang bawah tertarik kepada rahang atas, dengan kata lain, mulut ditutup.

Otot temporal (m.temporalis) dengan permulaan yang luas menduduki seluruh ruang lubang tengkorak temporal, sampai ke temporalis linea. Bungkus otot berkumpul berbentuk kipas dan diarahkan dari rahang bawah ke atas, ke luar dan agak posterior. Mereka membentuk tendon yang kuat yang sesuai di bawah gerbang zygomatic dan melekat pada processus coronoideus mandible. Dengan pengecutan otot temporal, rahang bawah naik dan beralih agak posterior.

Otot pterygoid medial (maroster medialis) bermula di fossa pterygoid, turun dan kemudian, melekat pada permukaan dalaman sudut yang lebih rendah

rahang. Serat otot diarahkan ke atas, rawan anterior dan ke dalam ke rahang bawah. Dengan pengecutan dua hala otot ini, rahang bawah bergerak ke atas dan bergerak ke hadapan. Dengan unilateral - rahang dipindahkan ke arah yang bertentangan dengan otot kontraksi.

Otot pterygoid lateral (m.pterygoideus lateralis) berasal dari bahagian bawah sayap besar tulang sphenoid dan dari proses berbentuk baji. Ia dilampirkan ke leher proses condylar, ke beg dan cakera sendi temporomandibular. Otot berjalan hampir mendatar. Dengan pengecutan kedua-dua otot, rahang bawah ditarik ke hadapan. Jika hanya satu kontrak otot, rahang bawah akan beralih ke sisi, i.e. dalam arah yang bertentangan dengan otot yang berkontrak.

Rajah. 17.3.3. Perwakilan skematik berlakunya patah mandibular,

disetempatkan di tempat penerapan kekerasan dan di kawasan terpencil (dicerminkan

fraktur), dengan arah kuasa unilateral (ditandakan dengan anak panah).

Rajah. 17.3.4. Imej skematik berlakunya patah tulang rahang bawah apabila ia dimampatkan (pukulan diarahkan dari dua pihak).

Rajah. 17.3.5. Arah otot yang melekat pada rahang bawah: 1- rn.pteryg.lat, 2- m.pteryg.med, 3- m.temporalis, 4- m.metereter, 5- m.mylohyoideus, 6- m.geniohyoideus, 7- m.digastricus.

Kumpulan otot anterior (menurunkan rahang bawah):

Otot maxillary-hypoglossal (m.mylohyoideus) bermula dari mylohyoidea linea ke permukaan dalaman bahagian rahang bawah dan masuk ke dalam, ke bawah dan agak posterior. Dalam garis tengah, otot kiri dan kanan saling terhubung dan tamat dalam jahitan tendon, dan di bahagian posterior mereka dilekatkan pada badan tulang hyoid. Oleh itu, mengikat, otot ini menurunkan rahang bawah dan menggesernya ke belakang.

Otot digastrik (m.digastricus) terdiri daripada dua abdomen yang disambungkan oleh tendon yang melekat pada badan dan tanduk besar tulang hyoid. Abdomen posterior bermula dari proses mastoid tulang temporal dan pergi ke bawah, anterior dan medial, secara beransur-ansur mengarah ke tendon, yang mana ia menghubungkan ke perut anterior. Perut anterior dilekatkan pada fossa ventral dua rahang bawah. Dengan mengikat, otot ini menurunkan rahang bawah dan menggesernya ke belakang.

Otot Chin-hyoid (m.geniohyoideus) terletak di atas m.mylohyoideus di sebelah jahitan garis tengah. Ia bermula dari spina mentalis rahang bawah dan pergi ke badan tulang hyoid. Semasa penguncupan, rahang bawah jatuh dan beralih ke belakang.

Otot dagu-lingual (m.genioglossus) bermula dari spina mentalis rahang bawah dan menyebar seperti kipas ke badan tulang hyoid dan serangga ke dalam ketebalan lidah. Menguasai, ia menggeser rahang bawah ke bawah dan belakang.

Memandangkan otot-otot yang telah ditentukan sebelum ini dapat menentukan sifat perpindahan serpihan rahang bawah (Rajah 17.3.5). Jumlah anjakan serpihan bergantung pada lokasi, sifat dan arah jurang patah.

Ciri umum fraktur mandibula. Keretakan tulang tulang rantau maxillofacial kira-kira 3% daripada jumlah kecederaan pada tulang rangka manusia (Lurie, TM, 1973, 1986). Fraktur rahang bawah berlaku dari 60% hingga 90% daripada jumlah kecederaan tulang rangka muka (Vernadsky Yu.I., 1973, 1985; Zausayev VI, 1981; Kabakov DB, Malyshev VA, 1981; Robustova T. G., Starodubtsev BC, 1990; Timofeev A.A., 1991, 1997, dsb.). Menurut TM. Lurie, bilangan terbesar patah mandibular berlaku dalam kumpulan umur yang paling cekap penduduk, iaitu. pada usia 17 hingga 40 tahun (76%), dan pada kanak-kanak - sehingga 15%.

Kira-kira 75% patah tulang rawan mandibula lulus dalam gigi dan terbuka, iaitu dijangkiti (Kabakov BD, Malyshev VA, 1981).

Pecah keretakan yang lebih kerap di bahagian rahang bawah di kawasan sudut dan dagu, tetapi boleh didapati di mana-mana bahagiannya. Kedua-dua fraktur mandibular unilateral dan dua hala hampir sama (44% unilateral, 49% dua hala).

Gejala klinikal fraktur mandibular bukan refraktori. Sifat aduan pesakit menunjukkan kehadiran kerosakan pada rahang bawah dan penyetempatan fraktur. Aduan biasanya bervariasi dan bergantung kepada lokasi patah dan sifatnya. Cedera, hampir selalu, terganggu oleh sakit di bahagian tertentu rahang bawah, yang secara beransur-ansur diperburuk oleh pergerakannya, dan terutama oleh tekanan pada rahang (mengunyah, menggigit). Seringkali, pesakit mengadu pendarahan dari mulut dan pelanggaran gigitan (penutupan gigi - antagonis). Kepekaan kulit pada bibir bawah dan dagu mungkin terjejas. Aduan umum dan tempatan pesakit berbeza bergantung kepada jenis kecederaan, kehadiran komplikasi.

Dengan pemeriksaan muka pesakit perlu memberi perhatian kepada kehadiran asimetri muka pada bahagian yang cedera (akibat edema, hematoma, penyusupan, dll), serta keutuhan kulit luar (lebam, lecet, luka) dan warna mereka (hiperemia, pendarahan kulit - pendarahan ). Ia perlu untuk menjelaskan masa bengkak atau perubahan warna orang yang terjejas.

Pemeriksaan rahang bawah mesti bermula dengan utuh dan berakhir dengan bahagian yang cedera, menggerakkan hujung jari sepanjang tepi posterior cawangan dan tepi bawah badan rahang atau sebaliknya. Kami mendedahkan rupa bumi yang tidak rata (proti tulang atau kecacatan tulang) pada pinggang yang teraba dan tempat kesakitan terbesar mereka. Memperkenalkan hujung jari ke telinga telinga, doktor menentukan amplitud pergerakan kepala condylar dalam rongga artikular. Kepala proses condylar dapat terengah-engah dan di depan tangkai telinga, baik pada saat istirahat dan gerakan, mengungkapkan anjakan kepala, ketiadaan mobilitasnya ketika membuka mulut.

Rajah. 17.3.6. Palpasi rahang bawah mangsa dengan fraktur yang disyaki.

Rajah. 17.3.7. Penentuan pergerakan patologi rahang bawah pada patahnya:

a, b) di jabatan mental; c) di sudut sudut.

Gangguan kesinambungan (integriti) tisu tulang mandibular boleh ditentukan oleh palpasi (Rajah 17.3.6-17.3.7), dengan menggunakan Gejala tidak langsung (simptom kesakitan yang tercekik) - tekanan pada dagu dengan jari menyebabkan sakit di tempat patah mandibula (badan, sudut, cawangan, proses condylar). Sekiranya anda mengesyaki patah dagu rahang, anda harus menekan pada sudut rahang serentak, seolah-olah cuba untuk membawanya bersama. Ia boleh ditentukan oleh pelanggaran kesakitan dan sensitiviti sentuhan kulit pada bibir bawah dan dagu (jika saraf mandibula rosak).

Pemeriksaan pesakit adalah perlu untuk menentukan kehadiran perubahan gigitan (bergantung kepada darjah pergeseran serpihan), peralihan garis tengah ke arah patah tulang (dengan tidak sepadan garis pertengahan di antara tulang belakang pusat pada rahang atas dan bawah, dan tanpa kehadiran mereka, dengan perbezaan antara kedudukan frenulum bibir atas dan bawah). Terdapat had amplitud pergerakan (menegak dan lateral) rahang bawah. Apabila membuka mulut, dagu mungkin beralih ke arah patah tulang. Terdapat penutupan gigi yang tidak normal pada rahang atas dan bawah (maloklusi). Pada patah tengah, tidak ada gigitan yang terganggu, tetapi jika terdapat perpindahan serpihan, maka suatu hubungan yang disebut tuberous muncul - kecenderungan gigi mengunyah ke sisi pagan. Dengan fraktur unilateral rahang bawah di dalam badan atau sudut gigi ditutup pada serpihan kecil. Sekiranya patah satu sisi proses condylar (dengan perpindahan serpihan), gigi molar hanya dihubungi di bahagian yang rosak, dan tidak ada hubungan yang sihat. Terdapat dua peringkat penutupan slaughters - di tempat pertama, gigi bergabung - antagonis pada sisi yang cedera, dan dengan rahang terus meningkat - pada bahagian yang cedera. Dengan patah dua hala dalam badan atau sudut mandible, serta proses condylar, gigitan terbuka diperhatikan - ketiadaan sentuhan antara gigi frontal. Gigi tertutup - antagonis hanya di kawasan molar di kedua-dua belah pihak. Perubahan gigitan bergantung pada lokalisasi tapak patah (satu sisi atau dua hala, tunggal, dua atau berganda, dll.), Sifatnya (tanpa anjakan atau dengan perpindahan serpihan, penuh atau subperiosteal, dll.).

Rajah. 17.3.8. Radiografi pesakit dengan patah mandibular di kawasan mental.

Memeriksa rongga mulut pecah membran mukus proses alveolar (pendarahan, ditutup dengan plak fibrin, dll.) didapati, pendarahan di kawasan lipatan peralihan, kadang-kadang dengan pendedahan tulang. Palpasi ditentukan oleh tepi tulang tajam di bawah membran mukus dan kehadiran pergerakan patologi rahang. Apabila serpihan rahang berpindah, kadang-kadang mungkin untuk melihat leher terdedah atau akar gigi yang terletak di jurang fraktur. Simptom pergerakan serpihan mandian ditakrifkan secara menegak (naik ke bawah) dan mendatar (ke hadapan - ke belakang) dan "di pecah". Dalam hal pengekstrakan gigi traumatik dari jurang fraktur, lubang akan dibuat dengan bekuan darah atau kosong, ditutup dengan lapisan fibrin. Pecah gigi boleh diperhatikan.

Untuk menjelaskan lokasi dan sifat patah, tahap perpindahan serpihan, arah garis patah, sifat hubungan gigi dengan jurang patah x-ray rahang bawah dalam kaji selidik (frontal - nasal styling) dan sampingan (separuh rahang). Orthopantomography rahang bawah membolehkan anda melihat dalam satu tembakan semua perubahan yang disebabkan oleh kecederaan rahang bawah, secara keseluruhannya. Pada radiografi akan terungkap pelanggaran integriti tisu tulang. Garis patah berjalan dari tepi proses alveolar ke tepi rahang bawah. Gigi boleh berada dalam jurang fraktur. Sekiranya patah badan rahang bawah pada radiografi dibuat pada unjuran sisi, jurang fraktur melepasi asimetri pada plat rahang luaran dan dalaman, iaitu. garis kerosakan (integriti) tulang tidak sepadan. Gejala ini dipanggil "satu gejala perpecahan"Ini menimbulkan kesan palsu terhadap kehadiran retak yang dilancarkan oleh badan rahang bawah.

Rawatan patah mandibular: gejala dan klasifikasi kecederaan, pertolongan cemas dan akibatnya

Patah mandibula adalah kecederaan serius yang paling banyak dipengaruhi oleh lelaki berusia 20-40 tahun. Akibat kecederaan ini, terdapat pelanggaran sebahagian atau lengkap terhadap integritas tulang. Pecah rahang bawah didiagnosis lebih kerap daripada kerosakan pada bahagian atas.

Fenomena ini berbahaya kepada kesihatan manusia, kerana ia boleh mencetuskan komplikasi serius atau kematian. Untuk mengelakkan akibat yang tidak diingini dalam mengenal pasti tanda-tanda keretakan pada tulang tengkorak ini, anda harus segera berjumpa dengan doktor. Dalam kebanyakan kes, kehidupan pesakit bergantung pada bantuan yang tepat pada masanya.

Ciri-ciri struktur mandible

Rahang bawah adalah tulang tengkorak berbentuk tapal kuda, tanpa tulang untuk mengunyah makanan. Bahagian atas bahagian tengah dan dua cawangan mengangkatnya berakhir dalam dua proses: anterior (coronal) dan posterior (condylar, atau artikular). Rahang bawah mempunyai ciri-ciri anatomi berikut:

 1. Proses artikular, bahagian tengah tubuhnya dan kawasan sudut adalah tempat biasa yang paling sering terdedah kepada kecederaan.
 2. Dalam bidang sudut rahang adalah arteri muka. Ia mempunyai parameter mikroskopik, bagaimanapun, jika ia rosak, pendarahan berat boleh bermula dan hematoma boleh terbentuk.
 3. Di sepanjang tulang mandibular adalah cabang-cabang dari saraf trigeminal, yang bertanggungjawab terhadap kepekaan membran mukus pada pipi dan lidah. Kecederaannya menyebabkan kehilangan kerentanan sebahagian besar atau lengkap organ-organ ini kepada kesan faktor luaran.
 4. Rahang dan tulang bawah rangka muka disambungkan melalui sendi temporomandibular, yang memberikan kemungkinan mengunyah makanan. Walaupun kelihatannya kekuatan, hubungan ini agak mudah untuk pecah.

Bagaimana fraktur dikelaskan?

Fraktur rahang dikelaskan dalam banyak cara. Menurut keterukan integriti tulang mandibular dibahagikan kepada terbuka dan tertutup. Berhubung dengan kawasan kecederaan, mereka adalah langsung dan tidak langsung. Berdasarkan garis retak, jenis patah ini dibahagikan kepada satu, ganda dan berganda. Klasifikasi kecederaan mandibular melibatkan jenis dua hala dan unilateral.

Buka dan tutup

Untuk ciri patah terbuka adalah anjakan dan menonjol bahagian-bahagian tulang, serta pelanggaran keutuhan membran, otot dan kulit mukus. Dalam keadaan ini, kebarangkalian jangkitan pada tisu-tisu yang terjejas adalah tinggi. Seringkali, sebagai tambahan kepada pakar bedah maxillofacial, pakar kosmetologi terlibat dalam rawatan. Rahang bawah jenis kecederaan ini lebih kerap terdedah daripada rahang atas. Apabila jenis patah ditutup, hanya tulang yang rosak, integriti tisu lembut tidak pecah.

Langsung dan tidak langsung

Pecah, bergantung kepada lokasi kecederaan yang berkaitan dengan penggunaan tenaga traumatik, dikelaskan kepada langsung dan tidak langsung. Dalam kes pertama, kecederaan tulang berlaku secara langsung pada titik yang dinyatakan. Kerosakan tidak langsung berlaku pada jarak yang jauh daripadanya, di kawasan yang lebih rapuh. Seiring dengan ini, terdapat juga pecahan jenis bercampur, semasa pembentukan yang mana kombinasi dua jenis pertama berlaku.

Single, berganda dan berganda

Dalam patah tunggal proses artikular mandible, 2 serpihan saiz yang berbeza terbentuk, yang lebih kecil diantarkan ke atas sehingga ia bersentuhan dengan unit pergelangan tangan atas dan sedikit di bawah pengaruh otot pterygoid lateral. Dalam kes ini, lengkungan gigi menyempitkan, dan garis tengah beralih ke arah patah. Gigi serpihan ini, terletak berhampiran retakan, tidak bersentuhan dengan unit atas. Penutupan rahang berlaku hanya di kawasan gerah besar dan kadang kala kecil.

Sekiranya terdapat patah berganda, bahagian tengah serpihan itu beralih ke bawah dan di dalam otot maxillary-hypoglossal yang dilampirkan padanya, yang lebih kecil - ke atas dan sedikit ke dalam, yang lebih besar - ke bawah dan ke serpihan tengah. Sekiranya terdapat keretakan berganda, serpihan tulang beralih ke arah yang berbeza di bawah pengaruh rasuk yang dilekatkan pada mereka. Dalam kes ini, mereka sering berakhir di antara satu sama lain, beralih ke arah otot kontraksi.

Dua hala dan satu pihak

Dengan fraktur unilateral, garisan tengah bergerak ke retak. Dalam bidang kerosakan, gigi tertutup rapat, dan di kawasan yang sihat mereka tidak menyentuh. Untuk patah dua hala, ciri ciri adalah perpindahan ke atas kedua-dua cabang tulang mandibula. Apabila ini berlaku, penutupan hanya molar yang besar, dalam erti kata lain, gigitan jenis terbuka berkembang.

Dengan serpihan mengimbangi dan tanpa mengimbangi

Kecederaan Shift agak berbahaya dan hasil daripada kesan fizikal yang kuat. Fragment tulang dipindahkan berhubung bukan sahaja antara satu sama lain, tetapi juga kepada tulang lain.

Terdapat 3 jenis anjakan seperti: sagittal, vegetal dan transversal. Semasa retak tanpa anjakan, lokasi tulang anatomi tidak terganggu. Sering kali, kerosakan ini tidak lengkap.

Traumatik dan patologi

Keretakan traumatik berlaku akibat pengaruh luaran yang kuat. Ini boleh berlaku semasa kemalangan jalan raya, sukan aktif dan trauma dan pergaduhan.

Patah patologi adalah hasil daripada pelbagai proses yang teruk dalam tubuh, seperti osteoporosis, osteomyelitis, osteochondrosis, tuberkulosis, perkembangan tumor malignan dan benigna.

Perihal pertolongan cemas dan terapi lanjut - pada video:

Gejala patah tulang rahang

Untuk memahami bahawa tulang rahang mandibular agak mudah. Gejala patah tulang:

 • perubahan bentuk muka;
 • kesakitan berkembang, diperburuk dengan apa-apa percubaan untuk membuka mulut;
 • terdapat pendarahan yang berlimpah di dalam jenis terbuka patah - di dalam mulut, keluar dari telinga dan hidung;
 • terdapat bengkak dan kerosakan pada tisu lembut;
 • hematomas muncul;
 • menggosok serpihan bersama disertai dengan masalah.

Pertolongan cemas untuk kecederaan

Kebarangkalian berlakunya komplikasi dan berapa lama rawatan dan pemulihan akan berlaku bergantung pada bagaimana tepat dan tepat mangsa diberikan pertolongan cemas. Penjagaan kecemasan adalah untuk:

 1. Membasmi luka dan memakai pembalut untuk mencegah jangkitan.
 2. Kesakitan kesakitan Untuk melegakan kesakitan, ubat anti-radang bukan steroid boleh digunakan, seperti Ketorolac, Diclofenac. Untuk meningkatkan kesan analgesik disyorkan untuk membuat suntikan. Dalam kes-kes di mana patah dipenuhi dengan komplikasi yang serius, perlu menggunakan ejen kuat, seperti Promedol.
 3. Hentikan pendarahan. Agar darah berhenti, anda perlu menekankan jarum pendarahan dengan jari anda dan gunakan pembalut tekanan. Sekiranya darah sedikit, anda boleh menyekat diri anda dengan sekeping bulu kapas steril yang dicelupkan dalam hidrogen peroksida.
 4. Selepas menghentikan pendarahan rahang patah mesti tetap. Untuk tujuan ini, lebih baik menggunakan pembalut yang dihormati.

Selepas immobilisasi rahang bawah, pesakit segera dihantar ke kemudahan perubatan (kami cadangkan membaca: bagaimana untuk menetapkan rahang apabila ia terpedup?).

Rawatan patah tulang rahang

Cedera tulang rahang dirawat di Jabatan Pembedahan Maxillofacial. Kaedah rawatan dikelaskan sebagai konservatif (ortopedik) dan pembedahan (osteosynthesis). Sekiranya anda boleh melakukan pembedahan, penambahbaikan dilakukan. Semasa pelaksanaannya, tulang diberikan kedudukan anatomis, akibatnya rahangnya berfungsi dengan baik. Sekiranya tidak mungkin untuk menggunakan kaedah ini, gunakan penyandar elastik.

Seterusnya, dengan menggunakan splinting, tulang itu diperbetulkan untuk menghalang semula pergerakannya. Rawatan itu juga akan ditambah dengan:

 • terapi antibiotik;
 • mengambil vitamin D untuk mempercepatkan pembaikan tisu;
 • penggunaan ubat anti-radang (Ibuprofen, Ketanov, Movalis);
 • cara memulihkan pertukaran phosphorus-kalsium (Kaltsemin, Kalsium D3 Nikomed).

Petunjuk untuk osteosynthesis dipecahkan fraktur, pembedahan rekonstruktif, proses neoplastik di kawasan kerosakan, serta kecederaan pada proses condylar, rumit dengan perpindahan kepala artikular. Semasa prosedur, tisu-tisu yang rosak menjadi telanjang, sembahyang semula dan immobilisasi tulang dengan menggunakan struktur logam yang dilakukan.

Mod kuasa

Pemakanan semasa fasa pemulihan mempunyai ciri-ciri sendiri. Dalam masa tertentu, fungsi mengunyah terganggu ke tahap yang berbeza-beza, oleh itu, seseorang perlu makan makanan cair sahaja. Sekiranya tidak mustahil untuk mengunyah dan menelan makanan, pesakit ditetapkan pemakanan, kandungan kalori hariannya adalah dari 3,000 hingga 4,000 kalori. Dalam kes ini, makanan yang mempunyai konsistensi krim cecair memasuki badan melalui tiub.

Dalam kes di mana pesakit boleh mengunyah dan menelan makanan, dia menunjukkan diet dengan nilai pemakanan yang sama, tetapi makanan pada masa yang sama mempunyai konsistensi krim tebal. Selepas keluar dari hospital, perlu makan produk tenusu, sup, minuman jus yang tegang dan memakan buah-buahan segar, buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan perlu diubah.

Aktiviti pemulihan

Pemulihan adalah peringkat rawatan wajib. Elektroforesis kalsium, terapi magnet, dan radiasi inframerah membantu rahang yang cedera sembuh dengan lebih cepat. Kaedah ini amat berkesan untuk patah sudut. Perkembangan sendi membantu latihan terapeutik. Ia termasuk senaman muka biasa dan otot muka urut diri. Secara purata, tempoh tempoh pemulihan adalah 1.5-2 bulan.

Bersama ini, untuk mengelakkan jangkitan tisu-tisu yang rosak, perlu memantau kebersihan mulut dengan berhati-hati. Selepas setiap hidangan, perlu membersihkan mulut dengan agen antiseptik. Sekiranya tidak mustahil untuk membuka mulut sepenuhnya, anda boleh membilasnya dengan bantuan jerami.

Komplikasi yang mungkin

Akibat pelanggaran keutuhan tulang mandibular dalam kebanyakan kes, pelbagai komplikasi timbul. Kesan biasa termasuk:

 • pendarahan berat;
 • hematomas;
 • dislokasi sendi temporomandibular;
 • osteomyelitis;
 • pelanggaran penutupan rahang (kami mengesyorkan membaca: mengapa rahang boleh klik apabila anda membuka mulut anda?);
 • arthrosis palsu;
 • kecacatan pergigian;
 • splicing tulang yang tidak betul;
 • neuritis saraf muka;
 • kehilangan atau kehilangan keupayaan untuk mengunyah makanan.

Untuk mengelakkan akibat-akibat ini, jika anda mengenal pasti tanda patah tulang, anda perlu segera berjumpa doktor. Benar-benar tidak disyorkan untuk mengubat sendiri.