Utama / Siku

Pertolongan cemas untuk patah kaki

Pecah - kerosakan pada tulang yang melanggar integriti. Fraktur traumatik dibahagikan kepada terbuka (terdapat kerosakan pada kulit di zon patah) dan tertutup (kulit tidak pecah).

Dengan kecederaan fraktur terbuka tidak ragu-ragu. Pecah tertutup tidak begitu jelas, terutamanya jika tidak lengkap, apabila bahagian diameter tulang pecah, lebih kerap dalam bentuk retak.

Semua fraktur ditandakan dengan:

 • kesakitan yang tajam dalam mana-mana pergerakan dan beban;
 • mengubah kedudukan dan bentuk anggota, pemendekannya;
 • pelanggaran fungsi anggota badan (ketidakmungkinan tindakan biasa atau pergerakan yang tidak normal);
 • bengkak dan lebam di zon patah.

Pertolongan cemas untuk patah kaki sebahagian besarnya menentukan keputusan kecederaan: kelajuan penyembuhan, pencegahan beberapa komplikasi (pendarahan, pemindahan serpihan, kejutan) dan mempunyai tiga objektif:

 • penciptaan imobilitas tulang di kawasan patah (yang menghalang anjakan serpihan dan kerosakan mereka oleh tepi kapal, saraf dan otot);
 • pencegahan kejutan;
 • penghantaran cepat mangsa ke kemudahan perubatan.

Pertolongan cemas untuk patah tertutup

Sekiranya anda boleh menghubungi ambulans, lakukannya. Selepas itu, selamatkan anggota badan yang terluka, sebagai contoh, meletakkannya di atas bantal dan memberi rehat. Letakkan sesuatu sejuk pada zon patah yang dimaksudkan. Mangsa boleh diberi minum teh panas atau anestetik.

Sekiranya anda perlu mengangkut mangsa sendiri, anda mesti meletakkan tayar dari bahan yang ada (papan, ski, tongkat, batang, payung).

Mana-mana dua benda padat digunakan untuk anggota dari sisi bertentangan ke atas pakaian dan selamat, tetapi tidak ketat (supaya tidak mengganggu peredaran) diperbaiki dengan pembalut atau bahan lain yang sesuai di tangan (ikat pinggang, pita, tali).

Ia perlu untuk memperbaiki dua sendi - di atas dan di bawah tapak patah. Sebagai contoh, dalam patah kaki bawah, pergelangan kaki dan sendi lutut tetap, dan sekiranya patah pinggul, semua sendi kaki tetap.

Jika tiada apa-apa yang ternyata berada di tangan, maka anggota yang cedera harus disematkan kepada yang sihat (tangan - kepada batang badan, kaki - ke kaki kedua).

Pengangkutan mangsa dengan patah kaki dilakukan dalam kedudukan terdedah, adalah wajar untuk meningkatkan anggota yang cedera.

Pertolongan cemas untuk fraktur terbuka

Pecah terbuka lebih berbahaya daripada tertutup, kerana terdapat kemungkinan jangkitan serpihan.

Sekiranya terdapat pendarahan, ia mesti dihentikan. Sekiranya pendarahan adalah kecil, sudah cukup untuk menggunakan pembalut tekanan. Sekiranya pendarahan teruk, kami memohon tourniquet, tidak lupa untuk memperhatikan masa pengenaannya. Sekiranya masa pengangkutan mengambil masa lebih daripada 1.5-2 jam, maka setiap 30 minit tourniquet mesti dikurangkan selama 3-5 minit.

Kulit sekitar luka mesti dirawat dengan antiseptik (iodin, hijau yang terang). Sekiranya tidak ada, luka mesti ditutup dengan kain kapas.

Sekarang perlu mengenakan serpihan, sama seperti dalam kes patah tertutup, tetapi mengelakkan tempat di mana serpihan tulang menonjol dan menyampaikan cedera kepada kemudahan perubatan.

Jangan cuba menetapkan tulang dan bawa mangsa tanpa mengenakan tayar!

Gaya hidup sihat untuk anda adalah, pertama sekali,...

Pertolongan cemas untuk patah kaki

Kelakuan ceroboh anak ketika berjalan, kemalangan, kebetulan keadaan tidak sengaja dan faktor negatif lain boleh menyebabkan patah anggota. Sama ada patah terbuka atau tertutup - terdapat sedikit kesenangan di dalamnya, kerana 3-4 minggu akan datang bayi itu perlu dibelanjakan dalam pelakon. Tetapi, jika bantuan pertama diberikan salah, atau tidak akan diberikan kepada yang cedera sama sekali, proses dan tempoh pemulihan boleh menjadi sangat panjang.

Apakah patah?

Keretakan adalah kerosakan tulang di mana terdapat pelanggaran keutuhan tisu tulang. Alasannya, sebagai peraturan, adalah tindakan mekanikal yang kuat atau beban tidak sepadan. Kadang-kadang punca patah boleh menjadi penyakit, akibatnya tisu tulang menjadi lebih kurus, menjadi rapuh dan penuaan atau memar sedikit pun dapat menyebabkan pecah tulang.

Pada masa kanak-kanak, patah tulang lebih cepat daripada orang dewasa. Tetapi hasil rawatan yang menguntungkan sebahagian besarnya bergantung kepada bagaimana bantuan pertolongan pertama diberikan kepada korban sejurus selepas kecederaan dan sehingga saat ia datang ke spesialis di jurusan traumatologi.

Jenis patah kaki dan betapa berbahayanya

Sebelum kita bercakap tentang cara untuk membantu mangsa dalam patah tulang, anda perlu memahami bahawa mereka dibahagikan kepada jenis, dan peraturan untuk menyediakan pertolongan pertama untuk patah pelbagai jenis mempunyai perbezaan mereka.

Pecah anggota badan adalah jenis kecederaan yang paling biasa di dalam bilik kecemasan. Mereka dibahagikan kepada beberapa jenis. Inilah yang paling biasa.

Oleh lokasi serpihan tulang:

 • Dengan anjakan (serpihan agak terlantar dari garis kerosakan). Rawatan patah semacam ini lebih rumit, kerana serat pelurus awal diperlukan.
 • Tanpa mengimbangi (serpihan kelihatan tepat pada garis kesalahan). Dalam rawatan, dalam kes ini tidak memerlukan sebarang prosedur pembedahan. Sebagai peraturan, plaster segera digunakan untuk anggota yang cedera.

Tahap fraktur:

 • Lengkap (tulang patah sepenuhnya).
 • Tidak lengkap (retak tulang atau patah pada satu sisi sahaja).

Untuk integriti kulit:

 • Terbuka (terdapat kerosakan pada kulit, tisu lembut, di mana anda sering dapat melihat serpihan tulang yang melekat dari luka).
 • Tertutup (kulit dan tisu lembut tidak rosak).

Perlu diingat bahawa keretakan yang berbeza antara satu sama lain dalam keluasan dan lokasi mereka tidak menjejaskan kaedah bantuan pertolongan pertama kepada pesakit, kerana penghapusan perpindahan atau meluruskan patah lengkap adalah tanggungjawab merawat ahli bedah trauma. Tetapi berkenaan dengan fraktur terbuka dan tertutup, maka peraturan pertolongan cemas akan berbeza antara satu sama lain.

Tanda-tanda patah tulang

Menyedari kehadiran patah biasanya tidak sukar, jika anda tahu tanda-tanda tertentu. Walau bagaimanapun, selalunya, tanpa mengetahui gejala-gejala asas, ibu bapa memburukkan keadaan dengan menegaskan pergerakan kanak-kanak itu sendiri, atau cuba membantu, tetapi pada masa yang sama mengelirukan patah dengan kehelan. Pada masa yang sama, tindakan tersebut bukan sahaja tidak membantu, tetapi sebaliknya, membahayakan mangsa.

Gejala pertama dan paling penting adalah kesakitan yang teruk. Pada manusia, ia mungkin datang sebagai kejutan. Kesakitan patah jauh lebih kuat berbanding dengan lebam atau kecederaan.

Ciri kedua ialah kehilangan anggota badan yang separa atau lengkap. Selalunya, lengan patah tidak mustahil atau sukar untuk bengkok, dan seseorang tidak boleh berehat di atas kaki yang patah. Dalam kes patah tidak lengkap, kapasiti masih akan kekal, tetapi dengan beberapa tindakan ketidakselesaan akan dirasakan.

Sekiranya anak anda telah mencederakan anggota badan, dan anda ragu-ragu sama ada dia telah lebam atau patah, mintalah dia cuba menggerakkan jari-jarinya pada kaki yang sakit. Sebagai peraturan, tidak mungkin untuk membuatnya pada gilirannya, atau percubaan tersebut menyebabkan sakit akut yang teruk.

Tanda seterusnya yang mungkin menandakan patah bengkak dan sianosis kulit di tapak kecederaan. Ini disebabkan kerosakan pada tisu lembut, serpihan akut tulang, dan pendarahan kapilari sering terjadi di dalam anggota badan, yang menyebabkan sianosis. Tetapi gejala sedemikian boleh berlaku dalam kecederaan normal, supaya edema dan sianosis tidak menjadi gejala tertentu.

Gejala seterusnya yang biasanya berlaku hanya dengan patah tulang dengan anjakan adalah kecacatan anggota badan, iaitu, anda boleh melihat kelengkungan di kawasan di mana ia tidak wujud sebelum ini. Pergerakan patologi juga boleh muncul, sebagai contoh, anggota badan, ia akan membengkok di mana ia tidak seharusnya, ini biasanya boleh dilihat di rantau lengan bawah atau kaki bawah. Dengan patah tulang yang luas, ada kemungkinan untuk mendengar masalah atau bunyi gelembung udara yang pecah semasa percubaan memindahkan anggota badan.

Perlu diingat bahawa patah tulang kecil boleh dan tidak dapat diperhatikan, kerana hampir semua gejala sangat mirip dengan lebam biasa. Sekiranya berlaku sebarang kemalangan yang boleh membawa kepada pelanggaran keutuhan tulang, adalah perlu untuk menghubungi kemudahan perubatan terdekat untuk mengecualikan atau memulakan rawatan patah tulang.

Komplikasi fraktur

Sesetengah orang sangat cuai terhadap kesihatan mereka dan mungkin terlambat untuk patologi yang serius kepada doktor. Tingkah laku ini boleh membawa kepada akibat yang tidak diingini:

 • Kerosakan kepada organ dalaman (pada patah tulang rusuk, sebagai contoh).
 • Kehilangan penampilan estetika anggota badan.
 • Kehilangan tangan atau kaki yang lengkap atau separa.
 • Sepsis dengan patah terbuka.
 • Kehilangan darah
 • Kadang-kadang terdapat kerosakan pada saraf atau meretas arteri atau urat dengan serpihan tulang, yang boleh mengakibatkan hilangnya kepekaan anggota badan, anemia, dan gangren dan amputasi masa depan.
 • Hilang Upaya (jika tulang tumbuh bersama secara tidak sengaja dengan sendirinya, tanpa pengurangan yang perlu).

Sekiranya anda tidak menghidupkan masa untuk bantuan ke institusi perubatan, dan tulang-tulang tumbuh bersama dengan tidak betul, fungsi normal anggota badan mungkin terganggu. Untuk mengembalikan semula mobiliti, kanak-kanak itu perlu memecahkan tulang semula dan membuatnya menjadi penyembuh biasa.

Sekiranya ini tidak dilakukan, dia mungkin kekal kurang upaya, tetapi jika kita membandingkan gnomes yang harus dibasuh oleh remah-remahnya untuk mendapatkan semula kesihatannya, pastinya memberikan pertolongan pertama kepada mangsa untuk patah tulang adalah keperluan yang sangat penting dan perlu.

Peraturan am untuk pertolongan cemas

Situasi dalam kehidupan adalah berbeza, seseorang boleh mendapat apa-apa kecederaan dan jauh dari kemudahan perubatan. Ini sering terjadi dalam kemalangan jalan raya, pelbagai ekspedisi (jatuh dari ketinggian), serangan haiwan liar dan banyak lagi situasi lain. Sangat penting untuk dapat memberikan pertolongan pertama dalam kes seperti itu.

Untuk memulakan, adalah perlu untuk memeriksa apa yang cedera cedera, kemudian mengambil langkah-langkah khusus untuk setiap daripada mereka. Tetapi sementara terdapat peraturan am untuk pertolongan cemas.

Pertama sekali, anda perlu menilai keadaan orang itu. Sama ada ia sedar atau tidak, terdapat degupan jantung dan pernafasan, sama ada penunjuk ini berada dalam julat normal, sama ada pendarahan, sama ada terdapat rasa sakit dan di mana ia disetempatkan. Peraturan yang kedua dan sama penting ialah memanggil briged ambulans, memanggil koordinat, bilangan mangsa, serta menggambarkan keadaan, keadaan orang dan kerosakan mereka.

Selanjutnya, tindakan orang yang menyediakan pertolongan cemas, sebelum ketibaan ambulans, hendaklah seperti berikut:

 1. Apabila mangsa tidak sedarkan diri, anda perlu memeriksa kehadiran nadi, paling penting, dirasakan pada arteri karotid, pergelangan tangan atau arteri femoral, maka kami memeriksa pernafasan, anda boleh memegang telinga ke mulut atau meletakkan tangan anda di dada anda. Jika seseorang bernafas, hatinya juga berfungsi.
 2. Sekiranya tiada kesedaran, serta pengentutan nadi dan pernafasan dada, pernafasan kardiopulmonari perlu dilakukan secepat mungkin.
  Pertama anda perlu menyemak jalan nafas. Mangsa dibuka mulutnya, menolak rahang bawah, membebaskan saluran pernafasan, pernafasan mungkin tidak hadir disebabkan oleh lidah yang tenggelam atau pengumpulan bahan (air liur, muntah) di dalam mulut. Mereka memampatkan dada, menekan di dalam hati dengan telapak tangan yang terletak di atas yang lain, lengan harus diluruskan, jumlah menekan harus sekitar 100 per menit. Secara selari, kami menjalankan pernafasan tiruan. Adalah lebih baik memohon kasa pada mulut mangsa dan menghirup udara pada kekerapan kira-kira 16 seminit. Jika pernafasan dan degupan jantung tidak dipulihkan dalam masa 10 minit dari permulaan pemulihan, orang itu, malangnya, tidak lagi disimpan.
 3. Sekiranya tidak ada kesedaran, tetapi kehadiran nadi dan pernafasan, mangsa harus dibawa ke dalam perasaan. Anda boleh menggunakan muka menggosok dengan air sejuk, kesemutan pipi dan, jika anda boleh membawa ammonia cair ke hidung anda, tetapi tidak terlalu dekat.
 4. Jika terdapat pendarahan, adalah perlu untuk menilai sifat mereka. Pembedahan kapilari kecil mudah dihentikan dengan menggunakan perban pembalut atau menekan tampon untuk luka untuk seketika. Sebelum ini, luka itu harus dibasuh dengan larutan antiseptik (digluconat klorheksidin, ciprofloxacin, dioxidine, dan lain-lain), membuang pencemaran.

Keadaan ini lebih rumit dengan pendarahan arteri atau vena. Di lapangan, pendarahan sedemikian boleh dihentikan hanya untuk seketika. Untuk melakukan ini, mengenakan tourniquet di atas tapak pendarahan, serta pembalut tekanan di kawasan luka, sebelum kita mencuci kawasan pembedahan tisu dengan larutan antiseptik. Tourniquet yang ditinggalkan untuk masa yang tidak melebihi 1.5 jam dan rapat menonton bahagian badan yang digunakan. Sekiranya sianosis, anemia, atau pemekaan berlaku, tourniquet harus santai untuk seketika. Dengan ketiadaan bahan untuk tourniquet, anda boleh menggunakan jari untuk mengapit arteri femoral atau brachial.

Jika seseorang mengalami kesakitan yang teruk, adalah perlu untuk memberikannya ubat penghilang rasa sakit jika ada, tetapi mangsa harus sedar dan juga mengesahkan bahawa tiada alahan terhadap ubat ini.

Di hadapan patah tulang, adalah perlu untuk memastikan pergerakan anggota yang cedera, dengan menggunakan serpihan, tanpa mengira jenis patah tulang. Sebagai tayar, anda boleh menggunakan papan, kadbod dan bahan padat yang lain. Anda tidak boleh meletakkan tayar pada kulit kosong, anda perlu meletakkan kain di bawahnya.

Pertolongan cemas untuk patah kaki tertutup

Sekiranya terdapat keretakan lengan tertutup, adalah perlu untuk menentukan lokasinya. Sebagai peraturan, tayar disempitkan pada dua sendi bersebelahan yang terletak bersebelahan dengan yang rosak (atas dan bawah), kecuali patah tulang radial, di sini tayar hanya ditumpangi pada lengan dan pergelangan tangan.

Dengan fraktur kaki tertutup, pertolongan cemas ternyata sama (memohon serpihan kepada dua yang bersebelahan, dengan sendi yang rosak), kecuali patah tulang paha. Di sini tayar disemprotkan di atas sendi pinggul dan di bawah pergelangan kaki, jadi kaki seluruhnya tidak berfungsi sepenuhnya.

Dengan ketiadaan bahan untuk tayar, anda boleh mengikat lengan yang cedera ke badan, dan kaki, ke kaki sehat kedua. Sebelum ketibaan briged ambulans, mangsa tidak boleh dibiarkan bersendirian (sekiranya orang dewasa cedera), hentikan sebarang percubaan dalam pergerakan diri.

Pertolongan cemas untuk patah kaki terbuka

Sekiranya patah terbuka berlaku, ia perlu terlebih dahulu merawat luka dan menghentikan pendarahan dari mangsa. Jika arteri atau urat rosak, tourniquet diletakkan di atas tapak pendarahan, kemudian pembalut tekanan pada luka. Apabila pendarahan kapilari boleh disebarkan dengan pengenaan pembalut pembalut. Dalam keadaan tidak boleh serpihan tulang diposisi semula ke dalam. Harus menunggu kedatangan rawatan perubatan.

Sebelum ketibaan briged ambulans, mangsa tidak boleh dibiarkan bersendirian, untuk menghentikan percubaan diri. Juga, apabila kehilangan darah seseorang mencuci untuk kehilangan kesedaran, jadi bersiaplah untuk memberi dia pertolongan pertama untuk pengsan.

Keretakan tulang belakang: pertolongan cemas

Pertolongan pertama untuk patah kaki melibatkan kehadiran orang yang cedera dalam kedudukan yang terdedah dan tidak bergerak. Sekiranya kaki telah mengalami, ia dibebaskan dari pakaian dan kasut, tayar digunakan, dan kawasan itu ditetapkan dalam keadaan pegun. Dengan kehadiran luka terbuka, rawatan antiseptik diperlukan, dan pembalut yang bersih digunakan untuk kerosakan. Sakit parah disingkirkan oleh ubat penghilang rasa sakit.

Bahagian atas badan diperbaiki dengan pembalut. Jika sendi bahu rosak, letakkan dua tayar pada kedua-dua belah bahu. Untuk mencegah perkembangan hematoma, sejuk digunakan di kawasan yang terjejas. Apabila fraktur terbuka diperlukan untuk menghentikan pendarahan dengan tourniquet. Luka itu terikat. Pesakit diberi keadaan berbohong dengan kepala sedikit dibangkitkan.

Teknik bantuan am

Trauma kepada kaki bawah adalah perkara biasa. Bantuan perubatan pertama dalam kes patah kaki adalah untuk menjaga mangsa dalam kedudukan yang rawan, semasa membelah kaki yang cedera atau mengikatnya pada anggota yang utuh jika tidak ada kaki yang cedera dan memastikan rehat lengkap. Selepas itu, urutan tindakan berikut dijalankan:

 • Melegakan bahagian tubuh yang cedera dari pakaian atau kasut yang telah cedera pada permukaan yang rata, dan pastikan kaki atau tangan yang cedera berada dalam kedudukan yang selesa.
 • Ia perlu untuk melakukan imobilisasi mandatori untuk patah tulang. Immobilize anggota yang terjejas dengan menggunakan serpihan atau objek lain di tangan.
 • Jika fraktur terbuka, sangat penting untuk mencegah jangkitan, jadi luka itu harus dibasuh dengan antiseptik, pakaian steril harus digunakan padanya.
 • Dengan kehilangan kesedaran dan tiada nadi, perlu diadakan acara yang bertujuan untuk membawa orang itu kembali ke kehidupan. Sekiranya nadi dirasai, tetapi orang itu tidak sedarkan diri, maka ia mesti dihidupkan semula.
 • Dengan gejala yang menyakitkan yang kuat, anda boleh mengejek dengan ubat penahan sakit seperti "Analgin", "Ketanov", "Nurofen".

Ini adalah prosedur kecemasan am untuk patah kaki kaki yang perlu diketahui setiap orang untuk mengurangkan keadaan yang cedera sebelum ketibaan kakitangan perubatan. Ia juga berguna untuk mengetahui cara memberi pertolongan pertama untuk patah kaki.

Sebelum memberikan pertolongan pertama untuk patah tulang kaki, perlu mengambil kira gejala utama yang mengesahkan bahawa pelanggaran keutuhan tulang telah terbentuk. Ini termasuk kecacatan anggota badan, kehilangan fungsi motor, pembengkakan dan pembengkakan di kawasan yang cedera, satu masalah khas semasa pergerakan bahagian tubuh yang terjejas, sindrom kesakitan yang teruk. Jika tidak mungkin untuk menentukan sama ada terdapat patah atau kecederaan lain, perlu bertindak menurut peraturan yang dikenakan kepada anggota patah tulang.

Walau apa pun, anda perlu melancarkan anggota badan. Imobilisasi dijalankan dengan melengkapkan tayar pengangkutan Kramer. Sekiranya tiada tayar pengangkutan khas, anda boleh menggunakan papan, kadbod, payung atau bahan padat yang lain.

Pertolongan cemas untuk patah anggota badan, bergantung kepada jenis dan sifat kecederaan, keparahan, termasuk satu set tindakan berikut:

 1. Penjagaan kecemasan untuk kecederaan anggota atas adalah untuk melegakan keterlaluan lengan yang cedera dan memperbaiki anggota yang cedera ke badan dengan pembalut. Jika sendi bahu rosak, penetapan dilakukan menggunakan dua tayar. Salah satunya disematkan di luar bahu, yang lain dari ketiak ke sendi siku. Sekiranya tayar khas tidak berada di tangan, maka lengan yang digantung diletakkan di atas keranjang, baik pribintovyvayut ke badan. Pengangkutan mangsa dijalankan dalam kedudukan duduk. Untuk mencegah terjadinya hematoma, bengkak, mengurangkan kesakitan, ke kawasan yang cedera, gunakan ais atau kompres sejuk. Adalah penting untuk memastikan ketenangan fikiran pesakit lengkap, anda boleh memberikan ubat dengan kesan menenangkan. Dengan sensasi rasa sakit yang kuat perlu dilakukan.
 2. Pertolongan cemas untuk kecederaan anggota badan yang lebih rendah hendaklah diberikan dengan rehat penuh kaki yang cedera. Ia adalah perlu untuk melumpuhkan satu sendi yang berada di atas tapak patah ke yang lain, yang terletak di bawah tapak kecederaan. Betulkan kaki yang cedera dengan mengikatnya kepada anggota badan yang sihat. Sekiranya edema terbentuk, maka pembalut pembalut hendaklah digunakan untuknya.

Ia juga berguna untuk mengetahui cara memberi pertolongan pertama untuk lengan yang patah.

Bantuan pertama untuk patah tertutup

Dengan fraktur kaki tertutup, bantuan pra-perubatan pertama adalah untuk menghentikan pendarahan, yang boleh menemani kecederaan seperti itu. Melumpuhkan serpihan tulang dengan menggunakan tongkat penetapan. Tayar harus digunakan di atas dan di bawah segmen yang rosak. Sekiranya kawasan yang cedera terbentuk di paha dan bahu, maka keluarkan tiga sendi. Dengan patah tertutup, ia juga penting untuk melampirkan ais dan memberi ubat yang membantu melegakan kesakitan. Menjalankan pengangkutan mangsa ke jabatan traumatologi. Cedera berbahaya adalah pelanggaran integriti kaki. Apabila menyediakan pertolongan pertama dalam kes ini, perlu menetapkan kaki dengan bantuan pembalut khas. Untuk melakukan ini, mengenakan objek kecil, dilampirkan dengan plaster dan tetap di sebelah jari yang bersebelahan.

Pertolongan cemas untuk fraktur terbuka

Pecah terbuka adalah salah satu kecederaan yang paling biasa dan teruk yang memerlukan rawatan segera. Pertolongan pertama untuk patah anggota badan perlu segera menghentikan pendarahan untuk mengelakkan kehilangan darah yang teruk. Pertama, luka harus dirawat dengan antiseptik, jika ia tidak di tangan, maka ia boleh ditutup dengan bahan semula jadi. Apabila pendarahan arteri menggunakan hemostat, sentiasa mengawal daya penguncupan. Sekiranya pendarahan berlaku dalam bentuk yang ringan, ia akan mencukupi untuk menghentikan darah dengan menggunakan pembalut ketat atau hanya untuk membalut luka.

Manipulasi seterusnya dalam kehadiran patah tulang terbuka adalah pengenaan tayar untuk mewujudkan imobilitas. Selesaikan pesakit di kedudukan terdedah dengan kepala yang sedikit tinggi. Kemudian objek lembut diletakkan di bawah siku dan bahagian bawah untuk melegakan keadaan mangsa, dengan hati-hati, serpihan digunakan terus ke tapak patah. Sekiranya kesakitan teruk, pesakit diberikan anestetik, dan sekiranya berlaku kejutan selepas trauma, terapi anti-kejutan diberikan. Memohon ais dan kompres sejuk mengurangkan bengkak dan kesakitan.

Dengan patah kaki terbuka, adalah penting untuk memperbaiki anggota yang cedera, hanya selepas itu untuk mengangkut mangsa ke pos pertama pertolongan. Dengan kehilangan darah yang semakin meningkat, seseorang mungkin akan kehilangan kesedaran, jadi penting untuk mengetahui cara membawanya ke deria.

Dengan anggota yang patah, dilarang menyesuaikan diri dan cuba mengganti tulang.

Bantuan pertama untuk patah tulang

Pecah - kerosakan pada tulang yang melanggar integriti.

Pecah timbul disebabkan oleh beberapa penyakit yang dikaitkan dengan kekuatan tulang yang menurun, tetapi kebanyakannya mereka traumatik dan berlaku akibat kejatuhan, kemalangan lalu lintas, atau lain-lain kesan secara tiba-tiba daya mekanik yang penting pada tulang.

Terdapat dua jenis patah tulang:

 • Ditutup, di mana kulit utuh apabila tulang rosak;
 • Terbuka, dicirikan oleh kulit yang merobek, pendarahan berat dan berisiko tinggi jangkitan.

Gejala patah tulang

Gejala utama fraktur tertutup adalah:

 • Kesakitan yang teruk atau menembak di kawasan tulang;
 • Kecacatan tulang yang jelas atau pergerakan abnormal mana-mana segmen anggota badan;
 • Kesakitan yang teruk apabila bergerak atau menyekat pergerakan.

Terbuka fraktur ditandakan dengan gejala tambahan - luka dengan pendarahan arteri, vena, campuran atau pernafasan kapilari, yang dinyatakan dalam pelbagai peringkat. Dalam kes ini, tulang patah biasanya terdedah kepada tahap yang lebih besar atau lebih kecil.

Selalunya, keadaan mangsa dengan patah tertutup adalah memuaskan, sementara pelbagai patah terbuka boleh disertai oleh kejutan traumatik.

Bantuan pertama untuk patah tertutup

Bantuan pertama untuk patah tertutup adalah untuk memperbaiki anggota badan. Pada masa yang sama, sensasi yang menyakitkan pesakit akan bergantung kepada kualitinya.

Serat pada tulang yang rosak dikenakan mengikut peraturan umum. Pada masa yang sama tidak perlu mengetuk kawasan yang rosak dengan ketat supaya tidak mengganggu peredaran darah aktif. Dalam kes-kes apabila tiada cara untuk menggunakan tayar, lengan yang rosak boleh "digantung" pada selendang, dan kaki yang cedera boleh terikat kepada kaki yang sihat.

Juga, apabila menyediakan pertolongan cemas untuk fraktur, ais perlu dipasang di tapak kecederaan. Ini akan membantu mengurangkan bengkak dan mengurangkan kesakitan dan kemungkinan hematoma.

Pertolongan cemas untuk fraktur terbuka

Pertama sekali, apabila menyediakan pertolongan cemas untuk patah tulang terbuka, adalah perlu untuk merawat kulit sekitar luka dengan larutan antiseptik dan memakai pakaian steril.

Kerana patah kaki terbuka biasanya disertai oleh pendarahan yang berat, mungkin perlu memohon hemostat.

Apabila memberikan bantuan pertolongan pertama, seseorang tidak sepatutnya cuba membetulkan kecacatan anggota badan yang sedia ada, dan juga kurang untuk meletakkan semula serpihan tulang yang menonjol di permukaan supaya tidak menjangkiti luka, dan juga tidak merosakkan saraf dan saluran darah dan menyebabkan serangan sakit baru pada orang yang terjejas.

Bantuan pertama untuk patah tulang rusuk

Tanda tulang rusuk patah adalah sakit ketika bergerak, batuk, bernafas, atau bersin.

Apabila memberikan pertolongan pertama pada patah tulang rusuk untuk mengurangkan sesak nafas pesakit harus diletakkan di kedudukan separa duduk. Biasanya tulang rusuk patah tanpa kecederaan dalaman tidak membawa kepada masalah kesihatan yang serius dan mangsa boleh dibawa ke hospital atau bilik kecemasan dengan kereta.

Jika anda mempunyai gejala berikut yang menunjukkan kerosakan pada organ dalaman, anda harus segera menghubungi ambulans:

 • Sesak nafas, yang menyerupai tercekik;
 • Pelepasan darah merah berbuih;
 • Meningkatkan rasa dahaga dan kekeliruan.

Bantuan pertama untuk patah tulang belakang

Pecah tulang belakang adalah salah satu kecederaan yang paling berbahaya, kerana ia boleh merosakkan korda tulang belakang, yang mengakibatkan perkembangan lumpuh kaki atau semua anggota badan. Gejala patah tulang belakang adalah sakit akut di tulang belakang dan ketidakupayaan untuk menghidupkan atau membungkuk belakang.

Apabila memberikan pertolongan pertama untuk patah tulang belakang mangsa harus dibaringkan di atas permukaan yang keras. Sekiranya dalam proses kecederaan tulang belakang mangsa berada di punggungnya, ia tidak boleh diangkat oleh kaki dan bahu supaya tidak merosakkan korda tunjang. Dalam kes ini, lembaga atau permukaan keras yang lain perlu ditarik dengan teliti di bawah mangsa tanpa mengangkatnya dari lantai. Anda juga boleh menghidupkannya pada perut, memastikan batang badan tidak membengkokkan apabila mengangkat.

Pengangkutan ke hospital dibenarkan hanya pada penyegar pepejal; anda juga boleh menggunakan apa-apa bahan yang ada untuk tujuan ini - pintu, perisai kayu atau papan.

Pertolongan cemas untuk fraktur anggota badan yang lebih rendah

Pecah tulang kaki dan pergelangan kaki adalah patah tulang yang paling kerap di bahagian bawah badan. Sebagai peraturan, di kawasan patah segera selepas kecederaan, edema bertambah, dan patah itu sendiri disertai dengan rasa sakit yang tajam.

Apabila memberikan pertolongan pertama ke kaki yang rosak, perlu memberikan kedudukan yang betul setelah mengeluarkan kasut.

Untuk imobilisasi, anda boleh menggunakan apa-apa alat yang ada - tongkat, papan atau batang ski, yang diletakkan di permukaan dalaman dan luaran kaki. Pada masa yang sama, dua sendi perlu dipasang serentak - pergelangan kaki dan lutut.

Patah sendi lutut amat menyakitkan dan sering disertai oleh ubah bentuknya. Apabila menyediakan pertolongan pertama untuk patah tulang tidak boleh cuba meluruskan lutut secara paksa. Mangsa mesti diletakkan di kedudukan yang paling mudah untuknya dan menguatkan penekanan dengan meletakkan penggelek kain atau kain di sekitar kaki yang cedera.

Pertolongan cemas untuk patah kaki atas

Tanda tangan yang patah adalah kesakitan di sepanjang tulang, bentuk badan yang tidak normal, bengkak dan mobiliti yang tidak biasa di tempat yang tidak ada bersama.

Untuk pertolongan cemas, anda harus mengenakan tayar atau "menggantungkan" tangan anda pada selendang ke leher anda, dan kemudian pinkannya ke badan anda. Anda juga boleh memohon sejuk ke tapak kecederaan.

Sekiranya patah tangan tulang, untuk pertolongan cemas, seseorang harus menyandarkannya kepada pelebaran lebar yang menutupi tangan dari bahagian tengah lengan hingga ke ujung jari. Jari harus tetap santai dan agak bengkok, dan di telapak tangan yang cedera harus terlebih dahulu meletakkan wad kapas atau pembalut.

Pertolongan cemas untuk patah tulang rahang

Patah rahang biasanya disertai dengan perubahan dalam kontur tisu lembut muka dan kesukaran bercakap. Biasanya, apabila memberikan pertolongan pertama untuk patah rahang, perban di sekitar kepala tidak digunakan. Sekiranya berlaku patah tulang yang sama, mangsa mesti dibawa ke hospital, manakala rahang yang cedera perlu dipegang dengan telapak tangan.

Pertolongan cemas untuk patah tulang belakang

Tanda-tanda patah tulang belakang adalah kesakitan akut di kawasannya dan tanda bengkak.

Untuk pertolongan cemas, sekeping kecil kain kasa, bulu kapas atau bahan lembut hendaklah diletakkan di ketiak dan lengan yang bengkok di siku pada sudut yang tepat untuk badan harus disematkan. Juga di kawasan kerosakan anda boleh meletakkan ais atau tuala yang direndam dalam air sejuk.

Nombor subjek 6. Pertolongan cemas untuk patah tulang anggota.

1. Klasifikasi fraktur.

2. Tanda dan komplikasi patah tulang

3..PP untuk patah kaki.

Pecah adalah pelanggaran keutuhan tulang.

Fraktur ditutup (tanpa merosakkan kulit) dan terbuka (melanggar hak integriti kulit dan kadang-kadang juga dengan pendedahan serpihan tulang).

Dalam klasifikasi moden, jenis patah dibezakan bergantung kepada ciri-ciri berikut:

Oleh sebab

Traumatik - disebabkan oleh pengaruh luar.

Patologi - timbul dengan pengaruh luaran yang minimum disebabkan pemusnahan tulang oleh beberapa proses patologi (contohnya, batuk kering, tumor, atau lain-lain).

Dengan keterukan

Tanpa bias (contohnya, di bawah periosteum).

Dengan perpindahan serpihan [3].

Tidak lengkap - retakan dan patah tulang.

Bentuk dan arah patah

Talian melintang - garis patah berserenjang dengan paksi tulang tiub.

Garis panjang - garis patah bersyarat selari dengan paksi tulang tubular.

Oblique - garis patah melepasi sudut akut ke paksi tulang tubular.

Berbentuk lingkaran - terdapat putaran serpihan tulang, serpihan tulang "berpaling" relatif terhadap kedudukan normal mereka.

Serpihan - tidak ada garis patah tunggal, tulang di tapak kecederaan dipecah menjadi serpihan yang berasingan.

Bentuk baji - biasanya terjadi dengan patah tulang belakang, apabila satu tulang ditekan ke arah yang lain, membentuk bentuk ubah bentuk baji.

Dampak - serpihan tulang digerakkan secara proksimal sepanjang paksi tulang tubular atau terletak di luar satah utama tulang batal.

Mampatan - serpihan tulang yang kecil, jelas, tidak ada garis patah tunggal.

Mengenai keutuhan kulit

Tertutup - tidak disertai dengan luka tisu yang menembus tapak patah, dan tidak dikomunikasikan dengan persekitaran luaran. Single - jika satu patah satu segmen sistem muskuloskeletal. Berbilang - jika patah dalam segmen yang sama atau segmen berbeza sistem muskuloskeletal.

Terbuka - (tembakan dan bukan tembakan), patah tulang disertai oleh kecederaan tisu lembut dan berkomunikasi dengan persekitaran luaran. Digabungkan - jika patah digabungkan dengan trauma ke organ dalaman, tengkorak. Digabungkan - jika lesi berada di rantau anatomi yang sama atau di kawasan anatom yang berlainan.

Penyetempatan fraktur

Dalam tulang merebus tulang

Juga, jenis keretakan yang paling biasa mempunyai nama-nama biasa - dengan nama pengarang, yang pertama kali menggambarkannya.

Sebagai contoh, patah proses styloid jejari dipanggil patah roda. Juga jenis kecederaan yang agak terkenal termasuk patah Montegech yang timbul daripada patah ulna di bahagian atas dan dislokasi kepala radial dengan kerosakan pada cabang saraf radial, dan patah Goleazzi, yang merupakan patah tulang radial di bahagian ketiga yang lebih rendah dengan pecahan artikulasi radio-ulnar distal dan kehelan dalam gabungan ini. [4] [5]

Pada masa kanak-kanak dan remaja, patah tulang diperhatikan sepanjang pertumbuhan neostosteneus (epiphyseal) - epiphysiolysis. Pada usia tua, patah tulang berlaku dengan tekanan traumatik yang lebih rendah dan peningkatan masa pemulihan. Ini disebabkan oleh perubahan dalam nisbah mineral dan komponen organik tulang.

2. TANDA DAN KOMPLIKASI Fraktur.

Semua tanda fraktur anggota dibahagikan kepada dipercayai dan relatif.

Ciri-ciri yang boleh dipercayai termasuk:

- boleh dilihat di kedalaman atau menonjol serpihan tulang dengan patah terbuka;

- pemendekan anggota badan disebabkan oleh anjakan membujur yang ketara daripada serpihan tulangnya;

- ubah bentuk badan akibat anjakan sudut serpihan; gejala ini terutamanya ciri patah tulang tulang dan lengan bawah;

- pergerakan tulang yang tidak normal di tapak kecederaan; tanda tersebut diturunkan seperti berikut: orang pemeriksa dengan satu tangan memegang bahagian pusat anggota badan, dan dengan tangan lain mengangkat bahagian tepi sedikit dan mengalihkannya ke belakang; Kehadiran mobiliti di luar sendi menunjukkan tulang patah;

- crepitus serpihan tulang (keretapi tulang); tanda yang dikesan oleh teknik yang sama; pada masa pergerakan serpihan, bunyi dirasai yang menyerupai kerumunan salji di bawah kaki atau menggelegar air mendidih.

Tanda-tanda keretakan termasuk:

- bengkak anggota badan di tapak kecederaan akibat hematoma antara kulit dan subkutaneus;

- kesakitan di tapak retakan yang dikatakan, yang diperburuk oleh palpation dan beban paksi;

- fungsi terjejas anggota badan yang cedera dalam bentuk batasan atau kemustahilan pergerakan.

Kehadiran sekurang-kurangnya salah satu tanda yang boleh dipercayai mengesahkan diagnosis patah tulang. Dalam ketiadaan tanda-tanda yang boleh dipercayai (indistinctness manifestasi mereka), kehadiran keseluruhan kompleks tanda-tanda relatif dapat berfungsi sebagai dasar untuk diagnosis.

Komplikasi fraktur tulang tiub:

Kerosakan kepada organ dalaman.

Jangkitan luka, osteomielitis, sepsis.

PP pada tulang patah tulang kaki.

Pertolongan cemas disediakan di tapak kecederaan.

Apabila fraktur ditutup, prosedurnya adalah seperti berikut:

-sejuk ke tempat kecederaan;

-berehat dan memanaskan mangsa;

-dengan amonia yang menyedut, menyedut

Dengan patah terbuka dan pendarahan teruk dari luka dilakukan:

- jari menekan arteri utama;

-kemudian membalut luka,

-kemudian pengangkutan imobilisasi dilakukan dan mangsa segera dihantar ke institusi perubatan.

Dengan patah terbuka yang tidak disertai oleh pendarahan yang sengit, luka ditutup dengan pembalut aseptik. Ia tidak sepatutnya melepaskan bahagian anggota badan yang rosak dari pakaian, sudah cukup untuk memotong kawasan itu dengan serta-merta bersebelahan dengan luka.

Pemeriksaan fraktur anggota atas adalah disyorkan untuk dilakukan dengan cedera dalam kedudukan duduk, dan kaki bawah berbaring. Semua manipulasi hendaklah lembut, pakaian dan kasut tidak boleh dikeluarkan. Pemeriksa hendaklah sentiasa memberi perhatian kepada warna kulit bahagian pergerakan anggota badan, suhunya. Pallor kulit, penurunan suhu tempatan dan sensitiviti menunjukkan peredaran darah terjejas yang disebabkan oleh tekanan pada saluran darah utama oleh serpihan tulang yang dipindahkan atau hematoma interstitial tegang. Dalam kes sedemikian, selepas pemindahan imobilisasi, mangsa mesti segera dipindahkan ke hospital.

Untuk patah tulang, tugas utama adalah untuk melancarkan anggota atau kawasan yang cedera. Sebarang pergerakan tulang patah boleh membawa kepada kejutan yang menyakitkan, kehilangan kesedaran dan kerosakan pada tisu sekitarnya.. Lebih-lebih lagi, jika mangsa selepas jatuh atau meniup mengadu kesakitan teruk, diperparah oleh mana-mana pergerakan dan sentuhan, tidak perlu meneka sama ada terdapat keretakan atau kehelan, atau kecederaan yang teruk, dalam mana-mana, anda perlu melancarkan anggota badan dan memanggil ambulans.. Walaubagaimanapun ia disyorkan untuk membetulkan kedudukan tulang yang rosak atau membandingkan tulang patah. Selain itu, tulang yang menonjol tidak boleh ditarik balik ke kedalaman luka. Biarkan para profesional melakukannya. Untuk meringankan keadaan mangsa, anda boleh memohon sejuk ke tempat yang sakit untuk mengurangkan bengkak, serta memberi dia analgin, tempalgin, amidopyrine atau ubat penahan sakit lain. Anda boleh memberi pesakit minum air atau teh hangat, tutupnya (jika sejuk). Pada giliran lengan, ia adalah paling mudah untuk melancarkan lengan dengan menggantungnya dengan perban atau selendang segitiga pada tali yang diikat di lehernya. Sekiranya patah tulang lengan, dua tayar digunakan, yang digunakan di kedua-dua sawit dan belakang.

Imobilisasi bahagian atas dengan selendang.

Sekiranya patah bahu, clavicle, scapula -DESO berpakaian. Untuk patah pinggang bahu, roller kecil perlu diletakkan di bawah lengan, dan tangan harus digantung dengan pembalut atau selendang dan terikat kepada badan. Mangsa diangkut dalam kedudukan duduk. Apabila jari patah Apabila jari rosak, ia mesti disematkan dengan rapat ke jari yang sihat. Untuk kaki: Sekiranya berlaku patah tulang kaki, ikut kaki yang cedera ke kaki yang sihat di kawasan di atas dan di bawah patah tulang. Atau, jika tidak mungkin untuk mengangkut mangsa dalam keadaan rentan, gunakan serpihan yang meliputi sekurang-kurangnya dua sendi kaki. Tayar utama disemprotkan di belakang kaki untuk mengelakkan puting sendi. Dalam kes patah pinggul, serpihan digunakan dari permukaan luar ke ketiak, dan dari permukaan dalam paha ke lipatan inguinal.

Imobilisasi pengangkutan adalah pergerakan anggota yang cedera bagi tempoh yang diperlukan untuk pengangkutan orang yang cedera dari tempat kecederaan ke hospital.

Petunjuk untuk imobilisasi pengangkutan adalah patah tulang tulang, kerosakan pada sendi, kapal besar, luka yang meluas dan pemampatan panjang anggota badan, serta luka bakar dan radang dingin.

Perkara yang paling penting ialah penetapan tapak patah dalam kedudukan fisiologi (selesa) yang paling, sentiasa berusaha untuk memperbaiki sendi yang paling dekat dengan tapak retakan (dislokasi). Agar tidak menyebabkan rasa sakit tambahan yang timbul daripada tekanan tayar pada tulang yang menonjol, biasanya pad lembut digunakan di antara mereka.

Sekiranya tiada tanda-tanda perubatan kecemasan untuk memberi kedudukan tertentu kepada pesakit, dia mengambil kedudukan yang selesa.

Bermakna untuk pemindahan imobilisasi dibahagikan kepada tayar dan pembantu standard. Daripada alat yang ada, yang paling mudah ialah selat kayu, bar panjang yang mencukupi, kadbod tebal dan sebagainya. Sekiranya tidak ada bahan yang sesuai di tangan, anda boleh menggerakkan auto - menguruskan tangan anda ke badan anda dengan pakaian (tali pinggang, selendang, dll) atau pembalut, dan melancarkan kaki yang cedera dengan menyematkannya kepada yang sihat.

Apabila mengangkut imobilisasi, peraturan berikut perlu dipatuhi:

- anggota yang cedera perlu dilancarkan dengan segera selepas kecederaan itu;

- sebelum imobilisasi mangsa mesti diberi anestetik;

- di hadapan patah terbuka, pembalut aseptik digunakan pada luka dan hanya kemudian bas pengangkutan terikat;

- jika perlu, penggunaan abah hemostat yang terakhir dikenakan ke atas anggota badan sebelum imobilisasi, dan supaya ia boleh dikeluarkan tanpa mengganggu imobilisasi;

- anggota yang rosak dengan tayar pengangkutan yang disemprot hendaklah diasingkan sebelum mengangkut orang yang cedera dalam cuaca sejuk untuk mengelakkan radang dingin.

Letakkan sejuk pada kawasan kecederaan (ais, salji atau air sejuk dalam beg plastik - pada pembalut), kecuali apabila tourniquet digunakan pada anggota badan. Pemasangan yang berhati-hati dan pengangkutan yang lembut kepada orang-orang yang terjejas adalah penting untuk pencegahan kejutan.

Immobilization adalah penciptaan ketenangan (imobilisasi) anggota badan atau bahagian tubuh yang lain semasa proses kecederaan, keradangan atau lain-lain yang menyakitkan, apabila organ yang cedera (sakit) atau sebahagian tubuh memerlukan rehat. Contohnya, sementara, untuk tempoh pengangkutan ke kemudahan perubatan, atau kekal, contohnya, untuk mewujudkan syarat-syarat yang diperlukan untuk perpaduan serpihan tulang, penyembuhan luka, dan sebagainya.

Imobilisasi pengangkutan adalah salah satu langkah pertolongan cemas yang pertama untuk dislokasi, patah tulang, kecederaan dan kecederaan teruk yang lain.

Pemindahan dan pengangkutan yang cedera tanpa perobohan, terutama dengan patah, walaupun untuk jarak yang pendek, tidak dapat diterima. Ini boleh menyebabkan peningkatan pemindahan serpihan tulang, kerosakan kepada saraf dan vesel yang terletak berhampiran serpihan tulang bergerak. Dengan luka besar tisu lembut, serta dengan patah terbuka, imobilisasi bahagian tubuh yang rosak menghalang penyebaran jangkitan yang cepat, dengan luka bakar yang teruk (terutamanya dari kaki) menyumbang kepada kursus yang kurang teruk mereka pada masa akan datang. Imobilisasi pengangkutan memainkan peranan penting dalam pencegahan komplikasi yang mengerikan seperti kejutan traumatik.

Rajah. 9. Immobilization dengan bantuan alat yang ada.

a, b - pada giliran tulang belakang;

c, d - perobohan paha;

d - lengan bawah; e - clavicle; g - shins.

1,2,3, - tahap mengenakan tayar Diterikhs.

a- Diterichs tayar

d, e, zh-tayar dari bahan buatan.

Tayar plastik dilipat untuk lengan bawah dan kaki bawah.

Tayar Cramer. Hamparan peringkat

Mempelajari kemahiran tayar kenderaan terlampau lembut

Sebelum mengenakan tayar pengangkutan, ia perlu membentuknya mengikut bentuk dan saiz kaki yang sihat.

Tayar perlu dikenakan bersama. Peserta pertama membaiki kaki yang cedera. Peserta kedua membentuk tayar, dan, memegangnya, mendapat di bawah ekstrem yang dibangkitkan.

Prosedur untuk memohon tayar yang dilipat pada shin.

Kemalangan di lokasi sering menggunakan cara yang tidak tepat untuk imobilisasi (contohnya, papan, cawangan, tongkat, ski). Dengan bantuan alat ini, mereka membaiki (kerosakan, membetulkan, pembalut, tali, dan sebagainya) bahagian yang rosak badan. Kadang-kala, jika tidak ada cara yang diperbaiki, adalah mungkin untuk memastikan imobilisasi yang mencukupi dengan menarik luka yang cedera ke badan, menggantungnya pada syal, dan sekiranya kecederaan kaki, menyematkan satu kaki ke yang lain. Kaedah utama imobilisasi anggota yang cedera untuk tempoh pengangkutan mangsa ke institusi perubatan adalah pembelah. Terdapat banyak tayar pengangkutan yang berbeza yang biasanya dikenakan oleh profesional perubatan, seperti perkhidmatan ambulans. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, kecederaan harus menggunakan apa yang dipanggil tayar improvisasi, yang dibuat dari bahan bekas. Sangat penting untuk menjalankan imobilisasi pengangkutan seawal mungkin. Tayar mengenakan pakaian. Adalah dinasihatkan untuk membungkusnya dengan kapas atau beberapa jenis kain lembut, terutamanya di bahagian tulang protrusions (pergelangan kaki, condylles, dll.), Di mana tekanan yang dikenakan oleh serpihan boleh menyebabkan luka gatal dan tekanan.

Jika ada luka, contohnya, dalam kes patah kaki terbuka, lebih baik memotong pakaian (ia boleh berada pada lipit, tetapi sedemikian rupa sehingga keseluruhan luka dapat diakses dengan baik). Kemudian pakaian steril digunakan untuk luka dan hanya selepas itu mereka melakukan immobilization (tali atau pembalut yang menetapkan serpihan tidak harus menekan dengan kuat pada permukaan luka). Dengan pendarahan yang kuat dari luka, apabila terdapat keperluan untuk menggunakan tourniquet, ia digunakan sebelum splinting dan tidak ditutup dengan pembalut. Ia tidak mengikuti pusingan pembalut individu (atau pengganti) untuk menyeret anggota badan dengan berat "memperbaiki" tayar, kerana Ia boleh menyebabkan peredaran yang lemah atau kerosakan saraf. Sekiranya, selepas penggunaan tayar pengangkutan, perhatikan bahawa pengangkut telah berlaku, ia mesti dipotong atau diganti dengan menggunakan tayar lagi. Pada musim sejuk atau dalam cuaca sejuk, terutamanya semasa pengangkutan jangka panjang, selepas splinting, bahagian tubuh yang rosak dibalut dengan haba. Apabila mengenakan tayar improvisasi, perlu diingatkan bahawa sekurang-kurangnya dua sendi terletak di atas dan di bawah bahagian yang rosak badan perlu diperbaiki. Dengan penekanan tayar yang tidak sesuai atau tidak mencukupi, ia tidak membaiki kawasan yang rosak, ia tergelincir dan boleh menyebabkan trauma tambahan.

Apakah patah tulang dan patah apa yang anda ketahui?

Apakah pengelasan fraktur mengikut bentuk dan arah garis patah?

Terangkan jenis patah pada integriti kulit.

Apakah yang berkaitan dengan tanda-tanda keretakan yang boleh dipercayai?

Apakah tanda-tanda keretakan yang anda ketahui?

Senaraikan komplikasi fraktur.

Apakah algoritma tindakan penyelamat ketika membuat PP dengan patah tertutup?

Apakah algoritma tindakan penyelamat dalam penyediaan PP dengan patah terbuka?

Apakah imobilisasi pengangkutan dan apakah tanda-tanda penggunaannya?

Apakah cara untuk melancarkan anggota badan?

Apakah peraturan asas pengangkutan imobilisasi?

Pertolongan cemas untuk patah tulang anggota. Pembetulan yang betul

Dihantar oleh: Andrey Grankin 09/24/2012 07:18

Pecah tulang berlaku paling kerap daripada pukulan, tujah, jatuh, atau jika objek dibuang ke dalam tulang. Sebagai kecederaan teruk, patah tulang memerlukan pertolongan cemas segera. Yang paling biasa adalah patah tulang tengkorak dan kaki bawah. Dengan bonggol tidak langsung, yang diamati apabila jatuh semasa ais, patah lengan bawah berlaku. Sekiranya jatuh dari ketinggian yang hebat, patah tulang belakang dan tengkorak berlaku. Mengeluh menyebabkan patah tulang dada, tengkorak dan pelvis.

Daripada semua klasifikasi fraktur sedia ada, yang paling penting bagi pelancong adalah yang membahagikan patah menjadi terbuka dan tertutup. Jika pada patah tulang tidak ada pelanggaran pada kulit dan membran mukus, patah ini dipanggil tertutup. Fraktur terbuka, sebaliknya, disertai dengan kemunculan satu atau beberapa luka yang berkomunikasi dengan zon patah. Dalam kes ini, kulit boleh rosak dari pendedahan luar dan dari kerosakan oleh serpihan tulang. Luka seperti itu dengan ketara meningkatkan peluang mendapat jangkitan, dan oleh itu fraktur terbuka lebih berbahaya.

Apabila menyediakan pertolongan cemas, ia juga perlu diketahui bahawa patah tulang adalah dengan anjakan serpihan dan tanpa anjakan. Reposisi (pengembalian serpihan ke kedudukan normal) hanya diperlukan dalam kes kedua. Maklumat ini berfungsi untuk menekankan satu perincian penting - tidak perlu, apabila memberi pertolongan pertama dalam perarakan, untuk memalsukan semula, dan untuk mencapai gabungan serpihan. Ini perlu dilakukan oleh doktor di hospital, dan tugas anda adalah untuk menyampaikan mangsa di sana secepat mungkin dan selamat. Di sini soalan secara semulajadi timbul mengenai urutan tindakan.

Prosedur berikut disyorkan untuk pertolongan pertama untuk patah kaki:

1. Pertama, anda perlu menarik nafas panjang dan tenang. Cuba untuk menilai keadaan, mengenai perkara bahaya kepada orang lain. Jika ada bahaya, angkat mangsa dan seluruh kumpulan dari zon bahaya secepat mungkin. Memberi pertolongan cemas hanya apabila selamat.

2. Jika mangsa mengalami luka dan pendarahan, luka pertama dan hentikan darah.

3. Jika pesakit tidak sedarkan diri, atau tidak bernafas - mulakan dahulu, jika perlu, buat resusitasi kardiopulmonari.

4. Perkenalkan ubat penahan sakit kepada orang yang cedera (1 ampoule ketorolac dari kit perjalanan pertama yang menyelinap intramuscularly, atau terus ke tempat retak 5 ml lidocaine atau novocaine). Anda juga boleh memotong anggota yang terkena dalam bulatan, di atas zon patah.

5. Sebelum pertolongan cemas, pastikan anda mengalami patah tulang. Tanda-tanda patah adalah mutlak (jika terdapat bukti patah patah) dan relatif (apabila terdapat hanya syak wasangka patah). Dalam manual perubatan, tanda-tanda mutlak biasanya membayangkan tiga gejala utama:

- ubah bentuk anggota badan yang kelihatan dengan telanjang (contohnya, jika siku bengkok ke bahagian yang lain, maka dalam keadaan ini semuanya jelas);

- pergerakan badan tidak normal, segmen yang lebih rendah (apabila, sebagai contoh, bahagian bawah kaki bergerak di bawah zon patah);

- Ciri yang terakhir patut dipertimbangkan lebih terperinci. Ini adalah tulang crepitus. Sesetengah garis panduan perubatan mengesyorkan bahawa apabila menyediakan pertolongan cemas cuba menentukan anak kapal, iaitu. Dengan menggerakkan tulang, cuba merasakan kerumitan ciri dalam zon patah. "Diagnosis" sedemikian boleh menyebabkan kecederaan tambahan kepada otot, saraf dan saluran darah di zon patah. Pakar bedah terkenal, Profesor NN Petrov menulis: "Teknik anti pembedahan ini, yang melanggar kedamaian dan meningkatkan jangkitan pada luka, mesti dihapuskan daripada penggunaan pembedahan jika berlaku keretakan yang kompleks." Profesor itu betul, lebih baik melupakan kritikan, dan apabila memberi pertolongan cemas, jangan cuba untuk menentukannya. Jika apabila anda mengalihkan pesakit, anda mendengar masalah - keyakinan anda terhadap patah akan meningkat. Sekiranya masalah itu tidak - jangan buat apa-apa untuk memanggilnya.

Tanda-tanda relatif digunakan untuk menentukan patah-patah dalam kes-kes yang tidak jelas. Ini termasuk:

- bengkak dan bengkak di kawasan kecederaan;

- sakit di kawasan yang cedera (walaupun pemeriksaan yang teliti semasa pertolongan cemas boleh menyebabkan kesakitan teruk menyebar sepanjang garis patah). Dalam kes sedemikian, terdapat kesakitan yang ketara apabila mengetuk di tapak kecederaan dengan jari pada tulang atau dengan beban paksi pada anggota badan (contohnya, jika anda cuba menekan tumit, atau ketiknya dengan penumbuk anda);

- sekatan pergerakan yang tajam (selalunya mangsa membuat segala usaha untuk tidak memindahkan anggota yang cedera, jika anda cuba memindahkannya, ia akan melegakan otot-otot anggota badan, mengganggu anda);

Jika semasa pertolongan pertama terdapat keraguan tentang patah tulang, lebih baik bertindak seolah-olah ia. Seperti N.N. Petrov menulis semuanya: "... lebih baik untuk membuat beberapa kesilapan dan memperbaiki luka-luka tisu lembut mengikut peraturan yang digunakan untuk patah tulang daripada meninggalkan fraktur tanpa immobilisasi sekurang-kurangnya sekali".

6. Jika semasa pemberian pertolongan cemas patah didapati di pesakit, perlu untuk meneruskan imobilisasi, i.e. perlu melancarkan anggota badan. Tugas utama anda adalah untuk mewujudkan keamanan di zon patah. Di hospital, imobilisasi paling sering dilakukan oleh pengenaan gipsum, atau dengan cara lain (peranti penekanan luaran digunakan, daya tarikan rangka digunakan, dan sebagainya). Semua ini tidak akan ada, jadi anda perlu memberikan pertolongan cuma sebaliknya. Apa-apa sahaja yang anda boleh membina tayar - dayung, cawangan tebal, perisai dari ransel, butiran bingkai bot, tongkat ski akan dilakukan.

Apabila anda mula melancarkan anggota badan, ikut peraturan ini:

- Tayar sepatutnya menetapkan sekurang-kurangnya dua sendi, dan dalam kes patah pinggul, semua sendi anggota bawah. Peraturan ini sering diabaikan oleh para pengamal, dan sebagai akibat dari kesalahan sedemikian semasa pertolongan cemas, serpihan tulang dialihkan semasa pengangkutan korban. Sekiranya patah patah didapati, serpihan itu harus membaiki sendi lutut dan pergelangan kaki. Apabila patah pinggul - lutut, buku lali dan pinggul. Dalam kes patah lengan bawah, siku dan sendi pergelangan tangan tetap, sendi bahu dan siku ditetapkan pada patah bahu;

- Sebelum memakai serpihan, laraskan kepada saiz anggota yang rosak. Tidak perlu menyesuaikan diri dengan mangsa, supaya tidak mengganggu kedudukan bahagian yang cedera badan, memegang pada diri sendiri;

- tayar diletakkan di atas kasut dan pakaian, yang, jika perlu, mesti dipotong;

- untuk mengelakkan pereputan tisu, di tempat-tempat tunjang tulang lebih baik untuk memohon bahan lembut;

- tidak perlu mengenakan serpihan pada bahagian di mana tulang pecah menonjol.

Imobilisasi semasa pertolongan cemas sebaiknya dilakukan oleh dua orang - satu dengan hati-hati mengangkat anggota badan, sambil menghindari perpindahan serpihan, dan yang kedua merata dan ketat menyematkan tayar, bermula dari pinggir. Jika jari-jari tidak rosak, hujungnya dibiarkan terbuka untuk mengawal peredaran darah. Jika jumlah pembungkusan adalah terhad, anda boleh menggunakan kepingan pembalut, tali pinggang, atau tali.

Apabila pinggul, shin atau lengan dipecahkan, tayar boleh dibuat lurus, dan sekiranya patah bahu, adalah perlu untuk berpeluh, kerana tayar mesti lari dari tengah kuku pada bahagian utuh, terus ke belakang, pergi bersama sendi bahu, menurunkan bahu ke sendi siku, kemudian lekuk pada sudut tepat, dan pada akhir - di sepanjang lengan bawah dan tangan ke pangkal jari. Di atas ketiak di bahagian ketiak yang rosak, ia perlu meletakkan sebatang kain kapas atau apa-apa kain yang dilancarkan sebelum menggunakan tayar. Ia perlu untuk menguatkan tayar dengan pembalut atau bahan yang serupa.

Sekiranya tiada apa yang sesuai untuk tayar sedemikian kompleks, adalah mungkin untuk meletakkan tayar kayu pada bahu dari atas dan bawah sehingga siku bengkok. Jika anda perlu menggantung tangan anda di atas tudung dengan bahan yang sangat buruk.

Pecahan lengan bawahnya tetap dengan lurus tegak, sementara penetapan sendi siku adalah wajib, paling kerap dalam kedudukan yang ditekuk ke sudut yang betul. Kemudian tangan yang cedera digantung pada tudung.

Immobilization of fracture tulang tangan dilakukan oleh tayar yang diletakkan di atas permukaan sawit. Di dalam sawit perlu diletakkan terlebih dahulu sekeping kain atau bulu kapas.

Apabila pinggul dipecahkan, anggota badan mesti dipindahkan ke tiga belah pihak. Tayar luar dikenakan ke atas dari kaki ke ketiak, bahagian dalam - dari kaki ke pangkal paha, belakang - dari kaki ke lipatan gluteal. Memperbaiki kaki juga tidak akan berlebihan.

Pecahan kaki bawah ditetapkan dengan bantuan dua tayar, yang dikenakan pada sisi anggota dari jari-jari ke bahagian atas paha.

Imobilisasi kaki ke kaki juga dibenarkan, tetapi kaedah ini tidak boleh dipercayai, dan tidak perlu mengira ia.

Untuk patah tulang kaki, dua tayar disemprotkan. Satu mengenakan tip dari jari-jari sepanjang kaki tunggal, kemudian di sepanjang belakang bengkok kaki bawah pada sudut kanan, hampir ke sendi lutut. Tayar dimodelkan pada garis belakang bahagian bawah kaki. Kemudian tayar terakhir digunakan dalam bentuk huruf P atau D, yang dilakukan dari permukaan luar tibia melalui permukaan tirus kaki ke arah yang bertentangan, yang hasilnya kelihatan serupa dibuat.

Selepas menyediakan pertolongan cemas, teruskan ke hospital, di mana anda akan terlibat dalam merawat patah tulang. Semasa pengangkutan, sangat penting untuk membasmi mangsa dengan baik, supaya tidak menghadapi komplikasi seperti kejutan, yang akan kita huraikan kemudian. Pesakit adalah lebih baik untuk tidak membenarkan dia makan dan minum, supaya tidak mengganggu kelakuan anestesia di hospital.