Utama / Pergelangan tangan

Apakah metacarpophalangeal dan metatarsophalangeal sendi: kami mengkaji anatomi

Tangan dengan jari menyediakan fungsi fungsional dan buruh orang itu. Tangan dengan bantuan kemahiran motor halus dan gerakan jari terlibat dalam pengetahuan dunia sekitar dan mengekalkan hubungan dengannya. Metacarpophalangeal joint (SFC) menghubungkan falang setiap jari dengan bahagian tetap tangan. Peranan yang sedikit berbeza dimainkan oleh sendi metatarsophalangeal kaki. Untuk lebih memahami struktur sendi, anda perlu menyelidiki pengetahuan tentang anatomi.

Ciri-ciri anatomi SFC

Struktur anatomi tangan termasuk tulang kecil yang disambungkan oleh sendi. Tangan itu sendiri dibahagikan kepada tiga zon: pergelangan tangan, bahagian metacarpal dan falanges jari-jari.

Pergelangan tangan terdiri daripada 8 tulang yang diatur dalam dua baris. Tiga batu kecil baris pertama, mempunyai sendi tetap, dan tulang berbentuk kacang yang bersebelahan dengannya, membentuk permukaan yang sama dan disambungkan ke tulang radial. Baris kedua mengandungi empat tulang yang berkaitan dengan metacarpus. Bahagian ini seperti perahu, dengan berongga di telapak tangan anda. Dalam ruang interosseous adalah saraf, saluran darah, bersama dengan tisu penghubung dan tulang rawan artikular. Gerakan tulang satu dengan yang lain adalah terhad.

Bahagian artikular yang menghubungkan tulang radial dengan pergelangan tangan memberikan putaran dan pergerakan. Bahagian metacarpal dibentuk dengan 5 batu dari struktur tiub. Bahagian proksimal mereka dilampirkan pada pergelangan tangan melalui sendi tak bergerak. Bahagian yang bertentangan, dipanggil sisi distal, terikat kepada falang proksimal dengan sendi bergerak. Oleh kerana sendi metacarpophalangeal sfera, fleksi dan lanjutan jari, putaran berlaku.

Sendi ibu jari adalah pelana, yang membolehkan ia hanya membengkokkan dan melonggarkan. Dalam struktur jari, kecuali yang besar, terdapat tiga falang: utama (proksimal), tengah dan distal (kuku). Mereka dihubungkan oleh sendi movable seperti interphalangeal movable, yang membolehkan pergerakan lentur dan tidak seimbang. Ibu jari adalah dua-phalangeal, tidak ada phalanx tengah.

Semua sendi tangan dengan kapsul sendi yang kuat. Satu kapsul boleh menyambung 2-3 sendi. Untuk menyokong tulang dan tulang artikular adalah struktur ligamen.

Peranan dan fungsi dalam badan

Tangan PPS berfungsi sebagai pemisah antara jari dan berus. Mereka menonjol dari luar apabila membongkok berus ke dalam penumbuk. Sambungan adalah asas bagi setiap 5 jari dan memberikan mobiliti fungsional.

Empat jari berus beroperasi pada dasarnya serentak dengan fungsi yang berasingan jari pertama. Jari kedua atau indeks kerana ketangkasan yang lebih besar dan kemerdekaan pergerakan sebelum ini merangkumi subjek. Jari tengah berbeza dari yang lain dan panjangnya. Perlu untuk pengekalan cengkaman yang berpanjangan. Cincin cincin diberkati dengan perasaan otot yang terbentuk dan sentuhan, dan jari kecil melengkapkan cengkaman dan memastikan kestabilan tangan apabila bergerak.

Reka bentuk sendi memberikan mobiliti di sekitar paksi depan dan sagittal. Melipat dan melepaskan, pergerakan timbal dan pelakon, pergerakan pekeliling berlaku di sekitar paksi ini. Lenturan dan lanjutan dilakukan pada 90-100 darjah, dan penambahan dan penculikan adalah mungkin pada 45-50 hanya dengan bengkok jari.

Struktur terperinci

Sendi metacarpophalangeal adalah sendi kepala kepala tulang metacarpal dan lekukan pangkal fungsional proksimal jari. Saddle atau condylar sendi. Kepala tulang metacarpal adalah biconvex, dan basisnya sendiri adalah biconcave dan jauh lebih kecil di daerah.

Pergerakan tinggi disebabkan perbezaan ketara dalam kepala artikular dan saiz kecil. Mereka secara aktif boleh bergerak ke telapak tangan, membengkok dan melangkah dengan amplitud tinggi. Fungsi pergerakan sisi menyapu, iaitu, petunjuk dan pengembalian, kurang jelas. Peralatan otot-tendon membolehkan anda mengubahnya menjadi gerakan putaran. Jari kedua diberkati dengan keupayaan terbesar untuk anjakan sisi dan dipanggil jari telunjuk.

Sekiranya kesamaan permukaan artikular, kemungkinan anjakan akan dikurangkan dengan ketara, yang secara ketara mengehadkan keupayaan motor tangan.

Bungkusan

Sendi Interphalangeal dan SFC dicirikan oleh kapsul bebas dan tipis. Ia diperbaiki dengan ligamen padu ligamen metakarpal sawit dan transversal. Di sisi adalah ligamen cagaran, yang menguatkan sendi metacarpophalangeal dan mencegah pergeseran lateral jari pada saat fleksi. Ligamen jaminan berasal dari lubang ulnar dan radial bahagian permukaan artikular tulang metacarpal dan sebaliknya. Dihubungkan dengan kawasan sisi dan palmar fasax proksimal.

Sarung yang berserat untuk otot terbentuk di belakang sawit dengan dua ligamen dari retak pelapis dan ekstensor. Fibrosis vagina dan ruang sinovial melindungi tendon daripada kecederaan.
Tambahan ligamen terletak di telapak kapsul dan dipanggil palmar. Serat ligamen ditenun dengan ligamen silang metacarpal antara ujung tulang II-V, mengekalkan puncak tulang metacarpal dari beralih ke arah yang berbeda.

Tisu disinfektan menyumbang kepada pengekalan otot ekstensor. Mereka mengikat tendon pasang jari: indeks dan tengah, tengah dan tanpa gelang, jari kecil dan tanpa gelang. Terletak berdekatan dengan SFC. Tudung utama berhampiran otot extensor terbahagi kepada cetek, terletak di tengah dan dalam, terletak di sisi.

Struktur otot

Sarung artikuler dilindungi oleh tendon flexor di bahagian belakang dan tendon otot yang cacing dan interosseous. Serat otot-otot ini disokong oleh otot flexor disebabkan lokasi di atas tendonnya. Bungkusan Sagittal dipanggil penahan serat. Mereka dibahagikan kepada radial atau medial, dan ulnar atau lateral.

Bungkusan tisu disusun dalam lapisan nipis di permukaan dan padat mendalam. Lapisan permukaan melengkapkan tendon flexor dari atas dan bersambung dengan bundle sagittal di seberang. Lebih mendalam di bawah tendon membentuk kemurungan dalam bentuk saluran yang menstabilkan dan menyokong tendon di satu tempat.

Otot-otot, yang membolehkan untuk membengkokkan dan melepaskan jari, melepaskan lengan dari belakang. Serat tendon mereka merentangkan berus ke hujung SFC. Mereka dipasang pada bahagian tengah dan puncak jari. Jari melampau, jari dan telunjuk kecil, mempunyai otot extensor tambahan. Tendon otot-otot ini terletak di titik-titik atas SFC yang sepadan bersama dengan extensor jari biasa dan seimbang dengan struktur yang sama.

Ciri struktur ibu jari

Mobiliti sendi tangan membolehkan anda mengambil dan memegang pelbagai objek. Tugas ini dipastikan oleh mobiliti ibu jari, menentang yang lain.

PFS dengan persamaan luaran kepada yang lain mempunyai perbezaan struktur. Pertama sekali, sendi blok berbeza. Ia berbentuk pelana dan kepala artikularnya lebih besar, tubercle di bahagian palmar lebih maju. Kapsul artikular, di permukaan yang menghadap sawit, dengan dua batu sesamoid: lateral dan medial. Bahagian yang menghadap rongga meliputi tulang rawan hyaline, dan di antara tulang, tendon pas lenturan panjang.

Bentuk permukaan artikular memberikan pergerakan jari dalam dua pesawat: perpanjangan dan lekukan, penculikan dan pergerakan terbalik. Keberkesanan cengkaman sawit dijamin oleh struktur khas ligamen dan tendon di tangan, di mana fleksi jari telunjuk dan jari sedikit diarahkan ke ibu jari.

Anatomi kaki

Bahagian terpencil dari bahagian bawah adalah kaki, yang diperlukan untuk menjaga tubuh dalam kedudukan menegak. Strukturnya adalah kombinasi yang sukar bagi kumpulan-kumpulan tulang kecil yang membentuk lengkungan padat untuk menyokong tubuh ketika bergerak dan berada dalam posisi berdiri. Reka bentuk ini dan sebilangan besar sendi membuat reka bentuk yang fleksibel dan tahan lama. Gerbang bawah kaki bersentuhan dengan tanah dipanggil tunggal, bahagian yang bertentangan adalah bahagian belakang.

Apakah kerangka kaki?

Rangka kaki manusia termasuk 26 lubang, dibahagikan kepada tiga bahagian: tarsus, metatarsus dan phalanx jari-jari itu sendiri.

 1. Di bahagian tarsus terdapat 7 tulang. Ini adalah tulang cuboid, navicular, calcaneal, ram, tulang medali dan tulang perantaraan berbentuk baji.
 2. Struktur metatarsus termasuk lima ossikel tubular pendek. Mereka mengaitkan tarsus dengan fungsional proksimal jari.
 3. Tulang pendek struktur tubular membentuk bentuk jari-jari. Mengikut lokasi, mereka dipanggil proximal, pertengahan dan distal.

Sendi interphalangeal sendi jari kaki dipanggil metatarsophalangeal, sendi proksimal dan distal. Struktur jari kaki pertama kelihatan seperti ibu jari. Dia hanya mempunyai dua phalanges, dan jari-jari lain mempunyai tiga. Pergerakan sendi kaki mirip dengan pergelangan tangan yang sama, tetapi dengan batasan. Jari-jari sedikit ditarik balik ke sisi dan belakang, telah mengembangkan belakang dan sedikit kurang maju plantar flexion. Mereka lebih fleksibel.

Sendi Plusphalangeal

Di tempat ligamen kepala tulang metatarsal dengan bahagian bawah falang proksimal adalah sendi metatarsophalangeal. Di bahagian belakang, jari kaki jari kaki ditutup oleh ekstensor, dan pada saluran tunggal melalui saluran tendon. Pada kedua-dua belah pihak, sendi diperkuat dengan ligamen sisi. Dari sisi ligamen dan tendon antara satu sama lain.

Sambungan jari pertama dari bahagian dalamnya diperkuat dengan tendon penculik. Dari luar, ia bersebelahan dengan serat jurang interdigital. Dalam bahagian plantar kapsul termasuk tulang sesamoid dalaman dan luaran.

Perkembangan sendi kelopak mata kedua pada sebelahnya menguatkan gentian saluran fibrosa dari otot-otot fleksor. Serat tendon ligamen interstitial dan otot adductor ditenun ke dalam kapsul. Dari dalam, ia disokong oleh sekumpulan tendon otot dorsal pertama, dan di bawah sekumpulan tendon otot seperti cacing.

Kapsul dari luar menguatkan otot-otot dorsal interosseous. Di kedua-dua belah kapsul itu terdapat ruang interdigital serat. Kepala semua batu metatarsal dikepala oleh ligamen melintang yang dalam. Sudut fleksi pada sendi metatarsophalangeal adalah kecil, yang dikaitkan dengan ketumpatan tinggi kantung artikular.

Video "Deformation of the joints"

Kenapa kecacatan sendi berlaku dan bagaimana ia kelihatan, serta cara untuk menjalankan rawatan, lihat video.

Sendi Metacarpophalangeal dan patologi mereka

Berus manusia terdiri daripada banyak sendi kecil. Disebabkan ini, jari boleh melakukan pergerakan yang agak kompleks: menulis, menarik, bermain alat muzik. Berus terlibat dalam mana-mana aktiviti manusia rumah tangga. Oleh itu, pelbagai patologi sendi di kawasan ini sangat mengurangkan kualiti hidup. Lagipun, disebabkan oleh mobiliti terhad, sukar untuk melakukan tindakan yang paling mudah.

Dan selalunya sendi terjejas, kerana ini adalah tempat yang paling mudah terjejas dan sangat tertekan. Kerana sifat struktur, keradangan, gangguan metabolik atau kecederaan mungkin berlaku di sini. Salah satu sendi terpenting dan mudah alih adalah sendi metacarpophalangeal. Ia menghubungkan metacarpals dengan falang utama jari-jari dan menyediakan pergerakan tangan. Kerana lokasi dan fungsi mereka, sendi ini paling sering tertakluk kepada pelbagai patologi.

Ciri umum

Sendi metacarpophalangeal tangan adalah sendi sfera dengan struktur kompleks. Mereka terbentuk oleh permukaan kepala tulang metacarpal dan asas-asas falang pertama. Selepas sendi pergelangan tangan, ini adalah yang terbesar dan paling mudah alih di tangan. Ia ada pada mereka bahawa beban utama jatuh semasa kerja tangan. Joint metacarpophalangeal ibu jari sedikit berbeza kerana struktur khas, lokasi dan fungsinya. Di sini ia mempunyai bentuk pelana, oleh itu tidak begitu mudah alih. Tetapi ia adalah orang yang bertanggungjawab untuk gerakan memegang berus.

Artikulasi ini dapat dilihat dengan mudah dengan mengepalkan tangan menjadi penumbuk. Pada masa yang sama, sendi metacarpophalangeal dari empat jari membentuk bulu separuh bulatan kira-kira 1 cm selain hillock yang paling ketara di jari tengah. Kerana susunan ini, sendi ini sangat terdedah dan sering mengalami traumatisasi atau pelbagai proses patologi. Ini bukan sahaja melanggar kerja berus, tetapi juga kesihatan keseluruhannya.

Pergerakan di sendi

Sendi ini adalah yang paling mudah bergerak di antara semua sendi tangan. Dia mempunyai biomekanik yang agak rumit. Jari di tempat ini boleh melakukan pergerakan seperti:

 • lanjutan lenturan;
 • lead-cast;
 • putaran

Selain itu, pergerakan terkini hanya tersedia untuk 4 jari. Besar mempunyai struktur khas - hanya dua phalanxes. Oleh itu, sendi metacarpophalangeal adalah halangan - ia boleh melakukan pergerakan terhad. Ia hanya selekoh, semua pergerakan lain disekat dan tidak mungkin walaupun dalam bentuk pasif. Artikulasi ibu jari mereplikasi bentuk dan fungsi semua sendi interphalangeal yang lain.

Sendi metacarpophalangeal jari-jari lain lebih mudah alih. Ini disebabkan struktur khas mereka. Pangkalan phalanx sedikit lebih kecil daripada kepala tulang metacarpal. Sambungan kuat mereka disediakan oleh plat fibro-cartilaginous. Di satu pihak, ia berfungsi untuk sentuhan tulang yang ketat dan penstabilan sendi, yang amat ketara ketika memperluas jari. Tetapi apabila dia mula bergerak, slaid plat ini, memberikan pergerakan amplitud yang besar.

Ciri-ciri sendi ini, yang mana jari boleh bergerak ke arah yang berbeza, adalah keanjalan kapsul dan membran sinovialnya. Di samping dan di belakang kapsul bersama mempunyai poket yang dalam. Mereka menyediakan pinggan plat fibro-kartilaginus, dan di tempat-tempat ini tendon-otot yang mengendalikan kerja-kerja jari dilampirkan.

Pergerakan sendi yang lebih besar mungkin disebabkan oleh kehadiran dua jenis ligamen. Satu dilekatkan pada plat fibro-tulang rawan dan kepala tulang metacarpal. Ia memastikan gelongsor biasa plat ini. Lain ligamen - cagaran, terletak di sisi jari. Mereka memberikan kelonggaran dan lanjutan, dan juga mengehadkan mobiliti sendi. Sebagai contoh, apabila jari yang bengkok tidak mustahil, pergerakannya di pesawat sisi, iaitu penculikan dan penambahan. Kerja sendi ini juga dikendalikan oleh ligamen palmar dan transdigital interdigital.

Tidak seperti yang besar, yang di dalam sendi metacarpophalangeal kurang daripada 90 darjah, jari-jari lain mempunyai pergerakan amplitud yang besar. Mobiliti terkecil jari telunjuk, ia dapat menekuk 90-100 darjah, tidak lebih. Tambahan pula jari kecil itu, amplitud pergerakan, terutamanya pasif, meningkat. Dan rata-rata tidak boleh membengkokkan lebih daripada 90 darjah walaupun secara pasif kerana ketegangan ligamen interdigital, yang menghalangnya daripada menghampiri sawit.

Sendi metacarpophalangeal, satu-satunya di tangan, boleh melepaskan, tetapi dengan amplitud kecil - tidak lebih dari 30 darjah. Walaupun bagi sesetengah orang, pergerakan jari boleh mencapai tahap sedemikian sehingga mereka melangkah pada sudut yang betul. Selain itu, di tempat ini adalah mungkin untuk melakukan gerakan putaran, kedua-dua pasif dan aktif. Tetapi setiap orang mempunyai pergerakan yang berbeza.

Ciri-ciri patologi

Oleh kerana struktur kompleks sendi metacarpophalangeal dan pelbagai pergerakan yang besar, mereka sering mengalami kecederaan dan pelbagai patologi. Kesakitan di tempat ini boleh dikaitkan dengan kerosakan kapsul artikular, permukaan kepala tulang, tulang rawan atau ligamen. Mereka sukar untuk menggerakkan tangan dan membawa kepada masalah yang serius ketika melakukan tindakan biasa. Oleh itu, kita tidak boleh mengabaikan gejala-gejala patologi pertama, sebelum rawatan dimulakan, semakin cepat fungsi tangan akan dipulihkan.

Penyakit seperti ini adalah paling biasa pada orang berusia di atas 40 tahun, yang dikaitkan dengan perubahan tisu yang berkaitan dengan usia dan kesan peningkatan tekanan. Lebih-lebih lagi, wanita paling mudah merosakkan sendi tangan. Lagipun, semasa tempoh menopaus, perubahan hormon berlaku di dalam badan mereka, yang memberi kesan buruk kepada kerja seluruh badan. Di samping itu, patologi sendi metacarpophalangeal boleh berlaku akibat kecederaan, peningkatan tekanan, hipotermia, atau penyakit berjangkit.

Dengan penampilan kesakitan di tangan, adalah perlu untuk berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan diagnosis yang tepat. Lagipun, rawatan pelbagai penyakit adalah berbeza, dan gejala mereka sering kali sama. Adalah patut dikunjungi doktor jika ada kesakitan apabila menggerakkan jari atau berehat, bengkak, kemerahan kulit, pergerakan terhad berus.

Selepas menjalankan prosedur diagnostik, salah satu daripada patologi berikut biasanya dikesan:

 • artritis reumatoid;
 • arthritis psoriatik;
 • arthritis berjangkit;
 • osteoarthritis;
 • gout;
 • ligamentitis stenosis;
 • keradangan tisu lembut;
 • kecederaan

Artritis

Selalunya, jari-jari terkena arthritis. Ini adalah penyakit radang yang menjejaskan rongga sendi. Arthritis boleh berlaku sebagai komplikasi selepas penyakit berjangkit biasa, trauma, atau disebabkan oleh patologi sistem imun. Sendi jari boleh dipengaruhi oleh arthritis rheumatoid, psoriatic atau berjangkit. Gejala penyakit ini adalah kesakitan, bengkak, hiperemia dan mobiliti yang terhad.

Tetapi ada perbezaan dalam pelbagai jenis arthritis. Rheumatoid bentuk penyakit ini dicirikan oleh kursus kronik dan simetri luka-luka jari pada kedua-dua tangan. Dalam arthritis psoriatik, keradangan hanya satu jari boleh berkembang. Tetapi semua sendinya terjejas. Pada masa yang sama, ia membengkak dan menjadi seperti sosej.

Dalam arthritis berjangkit, keradangan dikaitkan dengan kemasukan mikroorganisma patogen ke dalam rongga sendi. Ia menjejaskan terutamanya satu sendi. Ada rasa nyeri, sering sangat teruk, bengkak, demam. Kadang-kadang nanah terkumpul dalam rongga sendi.

Arthrosis

Penyakit sendi degeneratif kronik adalah arthrosis. Biasanya ia terbentuk di beberapa tempat sekaligus, tetapi sering menjejaskan pangkal jari. Patologi ini disifatkan oleh sakit yang timbul selepas penekanan, kekakuan sendi, dan ubah bentuknya. Semua ini membawa kepada masa yang munasabah untuk melakukan pergerakan asas dengan jari: untuk mengunci butang, memegang sudu, untuk menulis sesuatu.

Osteoartritis menjejaskan tisu tulang rawan, yang membawa kepada kemusnahannya. Oleh itu, metacarpophalangeal bersama dengan patologi ini dengan cepat boleh kehilangan mobiliti. Lagipun, keanehannya adalah bahawa sejumlah besar pergerakan dipastikan oleh geseran plat fibro-tulang rawan. Dan pada kemusnahannya sendi disekat.

Kadangkala, risarthrosis berlaku, di mana jari pertama dipengaruhi secara berasingan. Sebab-sebab pemusnahan tisu tulang rawan di tempat ini adalah beban yang semakin meningkat. Rhizarthrosis perlu dibezakan dari gout atau psoriatic arthritis, gejala yang serupa, tetapi rawatan mereka sangat berbeza.

Gout

Ini adalah patologi proses metabolik, yang mengakibatkan pengumpulan asid urik dalam darah dan pemendapan garam di sendi. Gout biasanya menjejaskan sendi metatarsophalangeal pada kaki, tetapi pada wanita ia juga boleh berlaku pada ibu jari.

Penyakit ini berkembang secara paroki. Semasa pergolakan, terdapat rasa sakit teruk yang tajam di sendi, ia membengkak dan merah. Ia menjadi mustahil untuk menyentuhnya dan menggerakkan jari anda. Biasanya, serangan berlangsung dari beberapa hari hingga seminggu. Secara beransur-ansur, gout boleh menyebabkan kecacatan bersama dan immobility lengkap.

Keradangan ligamen

Sekiranya ligamen anulus jari-jari terkena, mereka bercakap tentang perkembangan ligamentitis stenosis. Gejala utama patologi menyerupai arthrosis - sakit juga berlaku semasa pergerakan. Ciri ciri penyakit ini adalah klik yang jelas boleh didengar ketika bergerak, dan kadang-kadang - mencubit jari dalam posisi yang bengkok.

Sama seperti patologi ini - keradangan cagaran atau ligamen palmar. Tetapi keanehannya adalah jamming jari dalam kedudukan yang lurus, dan sering pesakit tidak dapat membengkokkan dirinya sendiri.

Kecederaan

Kecederaan sendi metacarpophalangeal adalah perkara biasa. Atlet amat mudah terdedah kepada mereka, tetapi berus itu boleh cedera walaupun melakukan kerja rumah ketika bergerak dengan sembarangan. Kecederaan yang paling biasa di tempat ini adalah lebam, yang disertai dengan sakit teruk dan perkembangan hematoma. Ia menyakitkan untuk menggerakkan jari, tetapi semua gejala yang paling sering lulus dengan cepat, walaupun tanpa rawatan.

Kerosakan yang lebih serius adalah kehelan. Sendi metacarpophalangeal mungkin cedera apabila ia diperpanjang, contohnya, semasa sukan atau jatuh. Ini menyebabkan kesakitan yang teruk, sendi itu cacat dan bengkak. Terlepasnya ibu jari sering berlaku, kerana ia tertakluk kepada beban terbesar. Dan membezakannya dengan seluruh kuas membuatnya terdedah.

Rawatan

Apabila merawat patologi di tempat ini, perlu diingatkan bahawa imobilisasi sendi metacarpophalangeal hanya boleh dilakukan dalam kedudukan lenturan. Sesungguhnya, disebabkan keganjilan kerja ligamen cagaran, penekanan jangka panjang mereka boleh menyebabkan kekejangan jari. Oleh itu, jika imobilisasi diperlukan, sebagai contoh, selepas kecederaan, anda perlu melakukannya dengan betul. Lebih baik menggunakan ortosis atau pembalut siap, yang dikenakan oleh doktor. Tetapi sebaliknya, penyakit sendi-sendi ini dirawat dengan cara yang sama seperti patologi yang serupa di tempat lain.

Selalunya pesakit beralih kepada doktor kerana sakit. Untuk menyingkirkannya, ubat atau analgesik NSAID ditetapkan. Ia boleh menjadi "Baralgin", "Trigan", "Ketanov", "Diclofenac". Selain itu, mereka boleh digunakan di dalam dan di luar sebagai salap. Dengan kesakitan yang teruk, kadang-kadang suntikan dibuat langsung ke rongga sendi. Dan dalam kes-kes lanjut, kortikosteroid dapat digunakan.

Dengan pemusnahan tisu tulang rawan, penggunaan chondroprotectors adalah berkesan. Pada peringkat awal, mereka dapat menghentikan sepenuhnya kemerosotan tisu. Kadangkala kerosakan kepada sendi dan proses metabolik yang terganggu di dalamnya dikaitkan dengan penyakit peredaran darah. Dalam kes ini, Actovegin, Vinpocetine atau Cavinton boleh ditetapkan. Ubat-ubatan ini meningkatkan peredaran darah dan pengaliran saraf, serta mempercepat pertumbuhan semula tisu. Sekiranya keradangan disebabkan oleh jangkitan, antibiotik diperlukan: "Ofloxacin", "Doxycycline", "Cefazolin" dan lain-lain.

Selepas kehilangan rasa sakit dan keradangan, rawatan tambahan diberikan untuk memulihkan pergerakan jari. Ini mungkin fisioterapi, sebagai contoh, aplikasi lumpur terapi magnet, parafin, akupunktur, elektroforesis. Juga berguna untuk latihan terapeutik untuk jari, kerana imobilisasi jangka panjang boleh menyebabkan atrofi otot. Latihan khas menghalang perkembangan kekejangan, meningkatkan peredaran darah dan pemakanan tisu.

Sendi Metacarpophalangeal adalah yang paling penting untuk berfungsi dengan normal tangan. Tetapi kecederaan dan pelbagai patologi yang mempengaruhi sendi ini boleh menyebabkan kehilangan kecekapan sepenuhnya.

Sendi phalangeal Metacarpal

Pengecualian adalah seperti berikut: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Bach, yang dibentuk oleh trapezium tulang dan asas tulang metacarpal pertama. Ia mempunyai bentuk pelana dan dua paksi putaran. Sekitar mereka adalah mungkin untuk membawa dan menculik, pembangkang dan penarikan balik ibu jari kepada semua jari lain.

Sendi metacarpophalangeal dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan asas-asas falang proksimal jari-jari. Sendi-sendi ini mempunyai bentuk sfera dan tiga paksi putaran. Sekitar paksi, fleksi dan lanjutan ini, penambahan dan penculikan, serta gerakan bulat, berlaku.

Sendi interphalangeal mempunyai bentuk blok. Mereka mempunyai satu paksi putaran hadapan, di mana lekapan dan perpanjangan boleh berlaku.

Sambungan tulang anggota badan yang lebih rendah. Bersama Sacroiliac, struktur dan pergerakannya. Symphysis awam

Sendi sacroiliac (Rajah) dibentuk oleh permukaan lumen dari sacrum dan ilium. Ia mudah, bentuknya rata. Pergerakan di dalamnya adalah terhad. Sendi diperkuat dengan ligamen: ventral dan dorsal sacroiliac, interosseous, iliac-lumbar.

Syndysmoses pelvis. Ligamen yang spinous, ligamen sacral-bumpy, membran obturator.

Simposis pubik dibentuk oleh permukaan tulang kemaluan yang dihadapi antara satu sama lain, di antaranya ada plat rawan. Ia tergolong dalam jenis separuh sendi.

Pelvis secara menyeluruh. Pelvis besar dan kecil. Ciri-ciri umur, jantina dan individu pelvis. Hip dan sendi lutut, sendi tulang belikat.

Sendi pinggul (Rajah) dibentuk oleh acetabulum tulang pelvis dan kepala paha. Ia mempunyai unsur tambahan: bibir cartilaginous, ligamen pekeliling, ligamen kepala femoral. Sendi itu mudah, bentuk bulat (berbentuk kacang, berbentuk cawan) dan mempunyai tiga paksi putaran: frontal, di mana pinggul pinggul (pergerakan ke depan) dan lanjutan (gerakan ke belakang), sagittal, di mana penculikan dan penambahan dilakukan, supaminasi dan pronation adalah mungkin. Selain itu, pada sendi pinggul, paha boleh menghasilkan gerakan bulat. Sendi diperkuat dengan ligamen: ileal-femoral, sciatic-femoral, femoral pubic.

Sendi lutut (Rajah) dibentuk oleh condiles femoral, permukaan artikular unggul tibia, dan patella. Sendi itu kompleks, mempunyai elemen tambahan: menisci, ligamen cruciat dan ligamen cagaran. Kon berbentuk kon. Pergerakan boleh dilakukan di sekitar dua paksi: frontal - flexion dan extension, putaran menegak (hanya apabila kaki dibengkokkan dalam sendi ini).

Sambungan tulang kaki bawah. Antara tulang kaki adalah membran intercostal. Di samping itu, kepala fibula disambungkan ke tibia dengan sendi berbentuk rata. Epiphyses distal tulang tibia disambungkan dengan syndesmosis.

Sendi Interphalangeal dan metacarpophalangeal

Sendi metacarpophalangeal terbentuk dari permukaan artikular kepala kepala metacarpal dan lekukan falang pertama jari. Kepala tulang metacarpal di sebelah sawit adalah sfera, dan sedikit rata di sisi. Rongga sendi dari phalanges pertama adalah bentuk elips dan sedikit lebih kecil berbanding dengan kepala tulang metacarpal.

Kapsul bersambung adalah percuma, terutamanya di bahagian dalam tangan. Di kedua-dua belah kapsul bersama adalah ligamen tetap. Mereka meregangkan dari kepala tulang metacarpal ke ketinggian phalanx pertama.

Struktur sendi metacarpophalangeal dan interphalangeal tangan

Ligamen palatal bersilang dengan ligamen metacarpal melintang. Terdapat hanya tiga ligamen melintang, mereka menyambung sendi metacarpophalangeal antara satu sama lain, menghalang mereka daripada menyimpang dan menguatkan tangan. Ligamen ini mempunyai pergerakan yang hebat kerana perbezaan saiz antara kepala artikular sendi metacarpal dan falanges jari-jari. Semua sendi metacarpal adalah sfera, kecuali ibu jari.

Sendi transverse-metacarpal menyediakan lekapan dan lanjutan jari-jari sehingga 90º. Penculikan sisi jari boleh dilakukan sehingga 50º. Sendi juga mampu bergerak berputar.

Sendi ibu jari adalah halangan. Di hujung permukaan palmar terdapat dua bukit. Kapsul artikular mengandungi dua tulang (lateral dan medial), di dalamnya terdapat penutup rawan hyaline. Sendi memberikan sedikit pergerakan ke ibu jari daripada sendi metacarpophalangeal seluruh jari.

Struktur tulang dan ligamen tangan manusia

Sendi interphalangeal tangan menghubungkan phalanxes indeks, tengah, jari cincin dan jari kecil. Pada ibu jari, sendi interphalangeal menghubungkan fasax proksimal dan distal.

Sendi interphalangeal terbentuk dari kepala bentuk berbentuk blok dan lubang dengan tengah berbentuk sabit dari falanges jari. Di bahagian belakang, kapsul artikular adalah nipis, dan di sisi lain ia disokong oleh ligamen cagaran dan palmar. Sendi interphalangeal adalah sendi berbentuk blok. Ligamen sisi tidak membenarkan sendi untuk membuat pergerakan sisi. Pergerakan sendi adalah terhad oleh paksi hadapan, julat fleksi dan lanjutan falang adalah dari 50 hingga 90º.

Arthritis rheumatoid tangan

Artritis sendi tangan lebih biasa daripada arthritis anggota badan lain. Ini kerana sendi ini sangat mudah bergerak dan sentiasa tertekan dengan tekanan, mekanikal dan terma. Rheumatoid arthritis adalah proses keradangan di tisu penghubung dan merosakkan sendi tangan.

Gejala arthritis sendi tangan:

 1. Sakit di tangan, terutamanya pada waktu pagi.
 2. General malaise, perasaan keletihan yang berterusan.
 3. Pergerakan sendi dari sendi metacarpophalangeal dan interphalangeal.
 4. Kekurangan sendi.
 5. Merasakan pergelangan tangan.
 6. Saiz luka yang meningkat, demam.
 7. Kelengkungan dan pembengkakan sendi interphalangeal.

Rheumatoid arthritis dianggap sebagai bentuk penyakit yang paling biasa. Di samping itu, osteoarthritis berlaku, di mana perubahan degeneratif dalam tisu tulang rawan diperhatikan, serta arthritis berjangkit, di mana jangkitan menembusi ke dalam sambungan tulang rawan.

Keberkesanan rawatan radang sendi tangan bergantung kepada bantuan tepat pada masanya yang diberikan kepada pesakit. Rawatan artritis dari tangan bermula dengan penggunaan ubat anti-radang: bukan steroid atau hormon. Dadah dipilih berdasarkan tahap keradangan dan toleransi individu ubat oleh pesakit. Obat-obatan boleh berupa salap, tablet atau suntikan.

Untuk memulihkan tisu rawan yang menggunakan aditif makanan khas - chondroprotectors. Dari prosedur fisioterapeutik, phonophoresis, elektroforesis, pemanasan, air dan lumpur menyembuhkan kecekapan tinggi.

Pakar mengesyorkan gimnastik terapeutik dan urut, berenang juga berguna. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada diet. Perlu meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin E dan D, makan lebih banyak sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, herring dan hati.

Plus-palatal sendi kaki: ciri-ciri struktur dan penyakit

Sendi phalangeal ditambah dibentuk oleh permukaan artikular tulang metatarsal dan kepala falanges jari kaki. Bersama kaki ini berada pada jarak 2-2.5 cm dari lipatan interdigital. Di bahagian belakang sendi kaki di atas sendi metatarsophalangeal ialah otot ekstensor. Dari sisi kaki adalah tendon saluran berserabut.

Menguatkan sendi metatarsophalangeal pertama memberikan tendon penculik. Sesamoid tulang kantung articular meningkatkan kekuatan bahu dan melindungi tendon. Di bahagian ruang interdigital, tendon terletak, yang terletak di bawah ligamen antara kepala. Di atas ligamen meliputi otot interosseous.

Perkembangan arthrosis jenis ini dipengaruhi oleh faktor-faktor berikut:

 • beban kuat pada sendi atau beban intensiti sederhana, tetapi kritikal;
 • pelbagai kecederaan;
 • sentiasa berulang microtraumas (paling sering arthrosis jenis ini berlaku di atlet profesional);
 • hipotermia;
 • memakai kasut yang tidak selesa.


Semua faktor di atas mengganggu peredaran kaki. Ini menyumbang kepada perkembangan arthrosis metatarsophalangeal. Gejala utama osteoartritis pada sendi metatarsophalangeal pertama termasuk:

 • sakit ketika berjalan;
 • kemerahan kulit di sekeliling sendi;
 • sedikit peningkatan suhu dalam bidang patologi;
 • Gangguan busur: apabila berjalan seseorang mula lemas.

Terdapat tiga peringkat utama penyakit ini.

 1. Pada peringkat pertama, penyakit itu muncul dalam bentuk kesakitan dengan beban yang berlebihan dan prestasi menurun.
 2. Pada peringkat kedua, kesakitan menjadi lebih sengit, sindrom "tulang yang terlalu banyak" muncul, pergerakan sendi kaki semakin memburuk terutama di bahagian belakang.
 3. Di peringkat ketiga, semua gejala di atas meningkat. Mobiliti terhad kepada maksimum, mungkin hanya sedikit pergerakan ibu jari ke arah satu-satunya. Semasa berjalan, seseorang cuba memindahkan berat badan ke tepi kaki, dengan itu mengelakkan tekanan di kawasan yang terjejas.

Pemusnahan rawan dalam arthrosis menyebabkan kecederaan pada tulang

Diagnosis penyakit kaki dilakukan dengan bantuan sinar-X. Gambar-gambar menunjukkan penyelewengan pada permukaan artikular tulang dan penyempitan ruang bersama.

Rawatan dan pencegahan arthrosis sendi metatarsophalangeal

Arthrosis kaki biasanya dirawat dengan kaedah konservatif. Berkesan adalah fisioterapi: UHF, elektroforesis, phonophoresis dan terapi magnet. Apabila rawatan konservatif tidak berkesan, ubat steroid disuntik di sana dengan suntikan.

Keradangan dan kesakitan pada sendi metatarsophalangeal dikeluarkan dengan bantuan NSAIDs (ubat anti-radang nonsteroid). Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini mempunyai kesan negatif pada mukosa perut, jadi mereka tidak ditetapkan untuk pesakit yang mengalami gastritis atau ulser perut.

Pada peringkat terakhir penyakit ini, dengan tidak berkesan rawatan konservatif, pembedahan mungkin ditetapkan. Tujuan operasi adalah untuk membina semula tulang metatarsal dan menetapkan sambungan (prosedur arthrodesis) menggunakan endoprosthetics.

Arthrosis kaki berlaku disebabkan peningkatan tekanan pada sendi, jadi langkah pencegahan pertama penyakit ini adalah untuk mengurangkan beban ini. Untuk ini, anda perlu mengambil kasut yang selesa, dengan tumit rata. Ia juga penting untuk mengekalkan berat badan yang normal dan mengelakkan makanan garam yang tinggi.

Mengurangkan gejala penyakit di rumah. Pada peringkat awal arthritis membantu mandi garam, memampatkan lidah buaya dan madu, memampatkan panas. Ia berguna untuk minum teh dari herba anti-radang terapeutik: wort St. John, chamomile dan Linden.

Sendi phalangeal Metacarpal

Jawapan yang paling lengkap untuk soalan mengenai topik ini: "sendi metacarpal-phalangeal tangan".

Istilah ini mempunyai maksud lain, lihat

Rangka tangan manusia

Berus anatomi (lat Manus) - bahagian bawah bahagian atas badan.

Tulang dan sendi tulang tangan

Rangka pergelangan tangan terdiri dari tulang pergelangan tangan, tulang metacarpus, dan tulang jari (phalanges). Pergelangan terdiri daripada lapan tulang spongy pendek yang disusun dalam dua baris, empat dalam setiap baris:

 • atas: navicular, semi-lunar, segi tiga, berbentuk kacang;
 • bawah: tulang trapezoid, trapezoid, capitate, tulang penyambung.

Hujung bawah tulang radial dan ulnar disambungkan ke tulang pergelangan tangan, membentuk sendi pergelangan yang kompleks, di mana putaran sepanjang tiga paksi mungkin.

Tulang barisan bawah disambungkan di atas dengan tulang barisan atas, di bawah - dengan tulang metacarpus, serta di antara mereka sendiri, membentuk sendi tidak aktif.

Baris seterusnya tulang bentuk metacarpal tulang. Terdapat lima tulang mengikut bilangan jari. Pangkalan mereka disambungkan dengan tulang carpal. The falanges jari, seperti tulang metacarpal, adalah tulang pendek tubular. Setiap jari mempunyai tiga phalanxes: utama (proksimal), tengah dan terminal atau kuku (distal). Pengecualian adalah ibu jari, yang dibentuk oleh hanya dua phalanges - utama dan kuku. Antara tulang metacarpal dan falang setiap jari, sendi bergerak dibentuk.

Tangan mempunyai tiga bahagian: pergelangan tangan, metacarpus, dan jari-jari.

Tupaia javanica, Homo sapiens

Tulang pergelangan tangan

Baris proksimal terdiri daripada tulang berikut, jika anda pergi dari sisi ibu jari ke sisi jari kelima: tengkorak, separa bulan, berbentuk segi tiga dan kacang.

Barisan distal juga terdiri dari empat tulang: poligonal, trapezoid, bertubi-tubi dan ketagih, yang dengan cangkuknya menghadap sisi telapak tangan.

Pada Bot (tulang navikular) di bawah Bulan (tulang lunar) Tiga (tulang segi tiga) dimakan Peas (tulang berbentuk kacang) dan Kepala Ikan (tulang capitula) dikeluarkan dari Hook (tulang yang disambungkan) ).

Barisan tulang karpal proksimal membentuk cembung permukaan artikular ke jejari. Barisan distal disambungkan ke proksimal dengan bantuan gabungan bentuk yang tidak teratur.

Tulang-gelang pergelangan tangan terletak pada pesawat yang berlainan dan membentuk alur (gelang pergelangan tangan) di permukaan palmar dan lengkung di belakang. Di dalam pergelangan tangan pergelangan tangan adalah tendon dari otot-otot fleksor jari-jari. Kelebihannya dibatasi oleh tulang berbentuk kacang dan cangkuk tulang yang tersambung, yang mudah teraba; kelebihan luarnya terdiri daripada dua tulang - navicular dan segi tiga.

Tulang metacarpus

Metacarpus terdiri daripada lima tulang metacarpal tubular. Tulang metacarpal jari pertama lebih pendek daripada yang lain, tetapi ia dibezakan dengan keberkesanannya. Yang paling lama ialah tulang metacarpal kedua. Tulang berikut ke arah pinggir ulnar tangan berkurang panjang. Setiap tulang metacarpal mempunyai asas, badan dan kepala.

Asas-asalan tulang metacarpal mengartikulasikan dengan tulang-tulang pergelangan tangan. Asas tulang metacarpal pertama dan kelima mempunyai permukaan artikular pada bentuk pelana, dan selebihnya adalah permukaan artikular yang rata. Kepala tulang metacarpal memiliki permukaan artikular hemispherik dan diartikulasikan dengan fungsional proksimal jari.

Tulang jari

Setiap jari terdiri daripada tiga phalanges: proximal, tengah dan distal. Pengecualian adalah jari pertama, yang hanya mempunyai dua phalanxes - proksimal dan distal. Phalanx proksimal adalah yang paling lama, phalanx distal adalah yang paling singkat. Setiap phalanx mempunyai bahagian pertengahan - badan dan dua hujung - proksimal dan distal. Di akhir proksimal ialah pangkalan phalanx, dan di ujung distal ialah ketua fasax. Pada setiap hujung fasa terdapat permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang yang bersebelahan.

Sesamoid tulang tangan

Selain tulang ini, berus mempunyai tulang sesamoid, yang terletak di ketebalan tendon antara tulang metacarpal ibu jari dan fasax proksimalnya. Terdapat juga tulang sesamoid yang tidak tetap di antara tulang metacarpal dan fasax proksimal jari kedua dan kelima. Tulang Sesamoid biasanya terletak di permukaan palmar, tetapi kadang-kadang juga terdapat pada permukaan dorsal. Tulang Sesamoid termasuk tulang berbentuk kacang. Semua tulang sesamoid, serta semua proses tulang, meningkatkan kekuatan bahu otot-otot yang melekat pada mereka.

Sendi berus

Sendi pergelangan tangan

Radius dan tulang pergelangan tangan proksimal terlibat dalam pembentukan sendi ini: navicular, gila dan segi tiga. Ulna tidak mencapai permukaan sendi sinar-karpal (ia "ditambah" oleh cakera artikular). Oleh itu, dalam pembentukan sendi siku, peranan terbesar kedua-dua tulang lengan dimainkan oleh ulna, dan dalam pembentukan sendi sinar-karpal - oleh radius.

Dalam sendi sinar-karpal, mempunyai bentuk ellipsoid (ovoid), lenturan dan lanjutan, penambahan dan penculikan tangan adalah mungkin. Pronation dan supaminasi tangan berlaku bersama-sama dengan pergerakan tulang lengan bawah dengan nama yang sama. Pergerakan pasif kecil sifat putaran juga mungkin dalam sendi sinar-karpal (oleh 10-12 °), tetapi ia berlaku disebabkan oleh keanjalan rawan artikular. Kedudukan sinar celah sendi karpal ditentukan dari dorsum, di mana ia mudah dikesan melalui tisu lembut; Di samping itu, kedudukannya ditentukan dari sisi radial dan ulnar. Dari sisi radial di kawasan fossa radial yang lebih rendah, jurang boleh dirasakan antara proses styloid sisi dan tulang navicular. Dari sisi siku, alur di antara kepala ulna dan tulang segitiga, sepadan dengan bahagian siku rongga ray-karpal sendi, dapat dipastikan.

Pergerakan dalam sendi karpal berkait rapat dengan pergerakan pada sendi pergelangan tangan tengah, yang terletak di antara barisan pergelangan tangan proksimal dan distal. Sambungan ini mempunyai permukaan yang kompleks yang tidak teratur. Jumlah pergerakan semasa lenturan tangan mencapai 85 °, dengan lanjutan juga kira-kira 85 °. Penambahan tangan dalam sendi ini mungkin sebanyak 40 °, dan penculikan adalah 20 °. Di samping itu, pergerakan pekeliling (circumduction) adalah mungkin dalam sendi pergelangan tangan-karpal.

Sendi Ray-carpal dan srednezapyastny diperkuat dengan banyak ligamen. Peralatan ligamen berus sangat rumit. Ligamen terletak di palmar, permukaan dorsal, medial dan sisi pergelangan tangan, serta antara tulang individu pergelangan tangan. Yang paling penting adalah ligamen cagaran pergelangan tangan - radial dan ulnar. Yang pertama berlaku dari proses styloid lateral ke tulang navicular, yang kedua - dari proses styloid medial - tulang segi tiga.

Di antara ketinggian tulang di sisi radial dan ulnar permukaan palmar tangan, ligamen dibuang - penahan flexor. Ia tidak secara langsung berkaitan dengan sendi tangan, tetapi, sebenarnya, penebalan fasia. Penyebaran di atas pergelangan tangan pergelangan tangan, ia menjadi terusan pergelangan tangan, di mana tendon flexor dan saraf median lulus.

Gabungan Carpal-Metacarpal

Mereka adalah sebatian barisan distal tulang carpal dengan pangkal tulang metacarpal. Sendi-sendi ini, dengan pengecualian sendi karpometacarpal ibu jari, adalah rata dan tidak aktif. Jumlah gerakan di dalamnya tidak melebihi 5-10 °. Pergerakan dalam sendi-sendi ini, serta antara tulang pergelangan tangan, sangat terhad oleh ligamen yang maju.

Bungkusan yang terletak di permukaan palmar tangan merupakan alat ligamen palmar yang kuat. Ia menghubungkan tulang pergelangan tangan dengan satu sama lain, serta dengan tulang metacarpal. Pada berus boleh dibezakan ligamen, mencapai arka, radiasi dan melintang. Tulang pusat alat ligamen adalah capitate, yang mana lebih banyak ligamen dilampirkan daripada sebarang tulang pergelangan tangan lain. Ligamen belakang tangan kurang maju daripada palmar. Mereka menghubungkan tulang pergelangan tangan, membentuk kapsul penebalan yang meliputi sendi antara tulang-tulang ini. Baris kedua pergelangan tangan, selain ligamen palmar dan dorsal, juga mempunyai ligamen interosseous.

Kerana fakta bahawa tulang pergelangan tangan distal dan empat (II - V) tulang metacarpals tidak sangat relatif bergerak antara satu sama lain dan teguh dikaitkan dengan satu keseluruhan, yang membentuk teras tulang sentral tangan, mereka ditetapkan sebagai asas pepejal tangan.

Sendi karpal-metacarpal dari ibu jari tangan dibentuk oleh tulang poligonal dan tulang tulang metacarpal yang pertama. Permukaan artikular mempunyai bentuk pelana. Pergerakan berikut mungkin dilakukan bersama: penambahan dan penculikan, pembangkang (pembangkang) dan pergerakan terbalik (reposition), serta pergerakan bulat (peredaran). Oleh kerana ibu jari yang lawan terhadap semua jari lain, jumlah pergerakan yang menggenggam tangan meningkat dengan ketara. Saiz mobiliti pada sendi karpometacarpal ibu jari ialah 45-60 ° semasa plumbum dan penambahan dan 35-40 ° apabila dibezakan dan ditarik balik.

Metacarpophalangeal sendi tangan

Dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan asas fungsional proksimal jari. Semua sendi-sendi ini mempunyai bentuk sfera dan, dengan demikian, tiga paksi putaran saling berputar, di mana fleksi dan lanjutan, paksaan dan penculikan berlaku, serta gerakan bulat (peredaran). Fleksibel dan lanjutan boleh dilakukan pada 90-100 °, plumbum dan paksaan - pada 45-50 °.

Sendi metacarpophalangeal diperkuat dengan ligamen cagaran yang terletak di sisi mereka. Di sebelah sawit kapsul sendi ini mempunyai ligamen tambahan, dipanggil palmar. Serat mereka saling berkaitan dengan serabut ligamen metacarpal melintang dalam, yang menghalang sisi tulang metacarpal dari menyimpang.

Sendi interphalangeal tangan

Mereka mempunyai bentuk blok, paksi putaran mereka melintang. Fleksibel dan pelanjutan adalah mungkin di sekitar paksi ini. Jumlah mereka dalam sendi interphalangeal proksimal adalah 110-120 °, manakala di distal - 80-90 °. Semua sendi interphalangeal diperkukuhkan dengan ligamen cagaran yang jelas.

Faraj licin dan sinovial tendon jari

Ligamen, penahan flexor dan penahan extensor amat penting untuk menguatkan kedudukan tendon otot di bawahnya, terutamanya apabila melengkung dan meluruskan tangan: tendon di atas ligamen yang dipanggil permukaan dalamannya, dan tendon menghalang tendon daripada memisahkan dari tulang dan dengan penguncupan yang kuat otot bertahan signifikan tekanan

Sarung tendon khas, yang berserat atau saluran osteo-fibrous, di dalamnya sarung sinovial, di beberapa tempat di luar saluran-saluran ini, menyumbang kepada tendon otot-otot bergerak dari lengan ke tangan, dan pengurangan geseran. Sebilangan besar sarung sinovial (6-7) terletak di bawah pelindung extensor. Pembentukan kanal melibatkan tulang ular dan radial, yang mempunyai alur sepadan dengan tapak otot tendon otot, dan jambatan berserabut yang memisahkan satu saluran dari yang lain, yang berlari dari retractor extensor ke tulang.

Selak sinovial palmar tergolong dalam tendon flexor pergelangan tangan dan jari yang melalui terowongan karpal. Tudung-tudung fleksibel dangkal dan mendalam jari-jari terletak pada vagina synovial biasa, yang meluas ke tengah-tengah telapak tangan, mencapai falanx distal hanya jari kelima, dan tendon flexor panjang ibu jari terletak pada vagina synovial yang berasingan, yang melewati dengan tendon jari. Di telapak tangan, tendon-otot otot yang pergi ke jari kedua, ketiga, dan keempat berada pada jarak tertentu tanpa selongsong sinovial dan membawanya kembali ke jari. Hanya tendon yang pergi ke jari kelima mempunyai vagina sinovial, yang merupakan kesinambungan faraj sinovial biasa untuk tendon flexor jari.

Berus otot

Otot tangan adalah kompleks kompleks sekitar 33 otot. Kebanyakannya terletak di lengan bawah dan dihubungkan oleh tendon ke jari-jari fungsional melalui beberapa sendi. Dua kumpulan otot membentuk dua ketinggian di permukaan palmar tangan: thenar (tenar) - ketinggian ibu jari dan hypothenar (hipotenar) - ketinggian jari kecil. Di pergelangan tangan, otot terletak hanya di sebelah sawit. Di sini mereka membentuk tiga kumpulan: satu pertengahan (di bahagian tengah permukaan palmar), kumpulan otot ibu jari dan kumpulan otot jari kecil. Sejumlah besar otot yang pendek di tangan kerana perbezaan di antara pergerakan jari.

Kumpulan otot sederhana tangan

 • otot-otot seperti cacing yang bermula dari tendon fleksor jari yang mendalam dan melekat pada pangkal falanx proksimal jari kedua ke kelima;
 • palmar palmar dan dorsal otot interosseous, yang terletak di jurang interosseous antara tulang metacarpal dan dilampirkan ke pangkal fungsional proksimal jari kedua ke kelima.

Fungsi otot kumpulan tengah adalah bahawa mereka terlibat dalam melengkapkan fungsional proksimal jari-jari ini. Di samping itu, otot-otot palmar interosseous membawa jari-jari tangan ke jari tengah, dan otot-otot interosseus belakang memindahkan mereka ke sisi.

Kumpulan otot ibu jari

Borang di tangan ketinggian ibu jari yang dipanggil. Mereka bermula di tulang-tulang berhampiran pergelangan tangan dan metacarpus. Antaranya dibezakan:

 • otot pendek yang menarik ibu jari yang melekat pada fasax proksimal;
 • flexor pendek ibu jari yang melekat pada tulang sesamoid luar yang terletak di pangkal fxx proksimal ibu jari;
 • otot, menentang ibu jari, pergi ke tulang metacarpal pertama;
 • otot, memimpin ibu jari, yang dilekatkan pada tulang sesamoid dalaman, yang terletak di pangkal falanx proksimal ibu jari.

Fungsi otot ini ditunjukkan dalam nama setiap otot.

Kumpulan otot jari kecil

Membentuk ketinggian di bahagian dalam sawit. Kumpulan ini termasuk:

 • otot palmar pendek;
 • otot yang menghilangkan jari kecil;
 • flexor pendek jari kecil;
 • otot menentang jari kecil.

Mereka bermula dari tulang carpal yang berdekatan dan melekat pada pangkal phalanx proksimal jari kelima dan tulang metacarpal kelima. Fungsi mereka ditentukan oleh nama otot itu sendiri.

Kesusasteraan

 • Anatomi manusia: kajian. untuk stud. inst. fizikal kultus. / Ed. Kozlova V.I. - M., "Budaya dan Sukan Fizikal", 1978.
 • Kazachenok T. G. Anatomical Dictionary: Latin-Russian, Russian-Latin - 2nd ed.; Minsk, "Sekolah Menengah", 1984.
 • Sapin MR, Nikityuk DK Poket Atlas Anatomi Manusia. M., Elista: APP "Djangar", 1999.
 • Sinelnikov R. D. Atlas anatomi manusia: dalam 3 jilid. Ed ed. M:: "Perubatan", 1967.

Lihat juga

Pautan

 • .ufna - Anatomi tangan (artikel mengenai masalah tangan)

Sendi pergelangan tangan, articuldtio radiokarpales. Sendi dibentuk oleh permukaan artikular carpal tulang radial, dari sisi medial - oleh artikul bersama dan cakera articuldris dan oleh permukaan proksimal barisan tulang pergelangan tangan pertama (proksimal): skapoid, separa lunar, trihedral (Rajah 88).

Tulang-gelang pergelangan tangan, yang terletak di antara tulang lengan bawah, di satu pihak, dan tulang metacarpal, di sisi lain, melakukan peranan penting dalam hubungan yang menyediakan pelbagai pergerakan bahagian yang paling sukar dan penting pada bahagian atas tangan, tangan. Mereka adalah sebahagian daripada beberapa sendi: pergelangan tangan, pergelangan tangan, mezhparkustnyh dan carpal-metacarpal.

Dalam strukturnya, sendi pergelangan tangan adalah dengan loooo-dalam bentuk permukaan artikular - ellipsoid dengan dua paksi pergerakan - frontal dan sagittal.

Kapsul artikular adalah nipis, terutamanya di bahagian belakang, dilampirkan di tepi permukaan artikular tulang yang mengartikulasikan. Di sisi radial, kapsul artikular disokong oleh ligamen radial cagaran pergelangan tangan, tig. kolaterale carpi memancar dari proses styloid jejari ke tulang navicular (Rajah 89). Terletak di bahagian ulnar ligamen cagaran ulnar, ligal collaterdle carpi ulndre diregangkan antara proses styloid ulna di satu sisi, tulang trihedral dan kacang berbentuk kacang pada yang lain. Di permukaan palmar dan dorsal sendi sinar-karpal terdapat ligamen radiokarpal palmar dan dorsal.

Palmar ligam ligament lig. radiosar - pdd palmdre bermula dari tepi depan permukaan artikular tulang radial dan dilampirkan dalam berkas berasingan ke tulang barisan pertama pergelangan tangan dan ke capitate baris kedua (distal). Band pergelangan belakang, lig. dorsal radiocarpale dari radius semata-mata ke baris pertama tulang pergelangan tangan.

Sendi pergelangan tangan sederhana, articulatio mediocarpalis. Ia terletak di antara tulang barisan pertama dan kedua pergelangan tangan dan berfungsi secara fungsian dengan sendi pergelangan tangan. Permukaan yang menggambarkan sendi ini mempunyai konfigurasi kompleks, dan jurang bersama adalah berbentuk S. Oleh itu, dalam sendi terdapat, dua kepala, salah satu yang terbentuk oleh tulang navicular, dan yang kedua dengan tulang berbentuk cangkuk dan berbentuk cangkuk. Yang pertama diartikulasikan dengan tulang-trapezoid dan tulang trapezoid, yang kedua - dengan tulang segitiga, separa lunar dan navicular. Kapsul artikular pada pertengahan pergelangan tangan adalah agak bebas dan sangat nipis di belakang. Rongga srednezapyastny bersama terus di antara tulang yang membentuk baris pertama dan kedua pergelangan tangan, iaitu, ia menghubungkan ke rongga sendi intercarpus.

Mezhapyastnye jointsarticulation inter carpales. Sendi-sendi ini terletak di antara tulang individu pergelangan tangan. Mereka terbentuk dengan menghadapi satu sama lain oleh permukaan tulang penyambung.

Pergelangan tangan tengah dan mezhzapyastnye menguatkan ligamen palmar dan dorsal. Di permukaan sawit terdapat ligamen yang berseri pergelangan tangan, lig. carpi radidtur adalah sejenis serat, menyimpang dari capitate ke tulang bersebelahan. Terdapat juga ligamen intercharpal palmar, ligg. intercdr - palia palmdriaa di bahagian belakang - ligamen intercharpal dorsal, ligg. intercarpdlia dorsdlia. Mereka datang dari satu tulang ke yang lain, terutamanya dalam arah melintang. Tulang karpal individu juga saling berkaitan dengan ligamen BHyTpHcycTaBH. Ini adalah mezhzapyastnye interosseous dengan saya zk dan, ligg. intercarpdlia interossea.

Sendi interstitial juga termasuk gabungan antara tulang kacang dan trihedral - sendi tulang berbentuk kacang, atticuldtio ossis pisiformis, disokong oleh ligamen berbentuk kacang kacang, tig. pisohamdtumi gora h-ViDno-metacarpal ligament, lig. Pisometacarpale disuntik berdasarkan tulang metacarpal IV - V. Kedua-dua ligamen adalah sambungan dari tendon flexor ular.

Carpometacarpal jointsarticulationes carpometacarpales.

Sendi-sendi ini dibentuk oleh permukaan artikular distal barisan kedua tulang carpal dan permukaan artikular dari pangkal tulang metacarpal.

Sambungan carpometacarpal ibu jari tangan, pencemar articulatio carpometacarpdlis, berbeza dari yang lain dalam bentuknya dan merupakan sendi pelana biasa, sedangkan sendi-sendi carpomelo-metacarpal jari-jari II-V adalah sendi rata.

Sambungan karpal-metacarpal ibu jari tangan sepenuhnya terpencil dari sendi karpal-metacarpal lain dan mempunyai pergerakan yang ketara. Kapsul artikular luas dan permukaan artikular berbentuk pelana membolehkan pergerakan di sekitar ini bersama-sama dua paksi: sagittal, melalui pangkal tulang metacarpal saya, dan frontal, melalui trapezium tulang. Sumbu depan terletak pada sudut tertentu pada satah hadapan, iaitu, tidak secara tegas melintang. Di sekelilingnya mungkin lekapan dan lanjutan ibu jari dengan tulang metacarpal. Kerana kenyataan bahawa paksi tidak cukup melintang, ibu jari, apabila bengkok, beralih ke arah telapak tangan, menentang jari-jari lain. Pergerakan belakang ibu jari - pulangan jari ke kedudukan asalnya. Pergerakan di sekeliling paksi sagittal - membawa dan menggerakkan ibu jari ke jari telunjuk (II). Dalam pergerakan bersama, ini juga mungkin disebabkan oleh kombinasi pergerakan di sekitar kedua-dua paksi ini.

Sendi Carpometacarpal jari-jari II-V, artikulasi carpometacarpales II - V dibentuk oleh artikulasi permukaan artikular barisan kedua tulang carpal dengan pangkal tulang metacarpal II-V. Celah artikular mereka adalah garis pecah melintang. Kapsul artikuler agak nipis, lazimnya terdapat pada semua empat sendi, dan ditarik dengan ketat, dan rongga artikular bersambung dengan rongga median-metacarpal dan sendi intercarpal. Dari bahagian belakang dan kelopak kapsul yang dikuatkan oleh ligamen yang kuat - ini adalah ligamen karpal-metacarpal dorsal, ligg. carpometacarpdlia dorsdlia dan ligamen carpometacarpal palmar, ligg. kereta pometacarp alia palmdria.

Sendi Metacarpal, artikulasi intermetacarpales. Sendi dibentuk oleh permukaan bersebelahan asas-asas metacarpal tulang II-V. Kapsul sendi ini adalah sama dengan kapsul sendi karpal-metacarpal dan diperkuat oleh ligamen metacarpal dorsal dan palmar, ligg. metacarpdlia dorsdlia et palmdria, yang dijalankan secara transversal dan menyambung tulang metakarpal bersebelahan. Terdapat juga ligamen metacarpal interosseous, ligg. metacarpdlia interosseases dalam sendi dan menghubungkan permukaan metacarpal tulang yang saling berhadapan.

Dalam pergerakan tangan yang relatif kepada lengan bawah mengambil bahagian

pergelangan tangan, pergelangan tangan, sendi karpometacarpal,

dan mezhpapyastnye dan mezhpyastnye sendi. Semua sendi ini,

disatukan oleh satu fungsi, klinik sering dipanggil

carpal joint. Jumlah pergerakan berus adalah jumlah

pergerakan saya dalam semua sendi ini. Pergelangan tangan -

ia adalah sendi ellipsoidal, gerakan di sekelilingnya adalah mungkin

Frontal (fleksi dan lanjutan tangan) dan sagittal (dari

mengekalkan dan membawa berus) paksi. Di tengah pergelangan tangan walaupun

dan terdiri daripada dua, seolah-olah bersambung dalam satu sfera

sendi menyerupai sendi blok disebabkan oleh

permukaan artikular yang tidak teratur. Dalam sendi ini

hanya pergerakan di sekitar paksi hadapan adalah mungkin - membongkok

dan lanjutan. Jumlah * pergerakan pada masa yang sama di pergelangan tangan dan

sendi intercarpus apabila flexing adalah sama dengan 75-80 °, dengan perbezaan

membengkokkan - kira-kira 45 °, dengan timbunan 15-20 °, membawa 30-

40 °. Gerak pekeliling dalam sendi ini adalah hasilnya

tambahan pergerakan berturut-turut di sekitar sagittal dan

gandar hadapan. Hujung jari tangan menggambarkan

Sendi Carpal-metacarpal rata, diperkuat dengan ligamen yang kukuh dan ketat, mempunyai pergerakan yang sangat rendah. Dalam sendi antara karpal dan antara karpal, hanya sedikit anjakan tulang yang relatif kepada satu sama lain semasa pergerakan lanjutan dan lanjutan tangan. Sangat saling berkaitan dan dengan tulang metacarpal II - V, tulang barisan kedua pergelangan tangan secara mekanikal membentuk keseluruhan tunggal - asas pepejal tangan. Dalam semua gerakan di sendi pergelangan tangan, mereka boleh dianggap sebagai pusat kepala tulang capitate, manakala barisan proksimal tulang pergelangan tangan memainkan peranan meniskus caudate.

Metacarpophalangeal jointsarticulationes metacarpophalan-gedles. Sendi dibentuk oleh permukaan artikular kepala kepala tulang metacarpal dan pangkal falang proksimal. Permukaan artikular kepala dibulatkan, dan rongga artikular dari falang proksimal adalah ellipsoid. Kapsul artikular longgar dan diperkuat di sisi oleh ligamen cagaran, ligg. collaterdlia. Di sebelah sawit kapsul itu menebal kerana berkas serat ligamen palmar, ligg. palmdria. Di samping itu, sendi metacarpophalangeal jari-jari II-V diperkuat dengan serat berlubang berlubang yang terletak di antara kepala tulang metacarpal dan membentuk ligamen metacarpal melintang dalam, ligg. metacarpdlia transversa prof undo..

Dalam pergerakan sendi metacarpophalangeal di sekitar dua paksi adalah mungkin. Membengkokkan dan mengimbangi dilakukan di sekitar paksi hadapan dengan jumlah pergerakan kira-kira 90 °. Sekitar paksi sagittal, jari diambil dan dibawa masuk (jumlah pergerakan satu jari adalah 45-50 °). Pergerakan pekeliling juga mungkin dalam sendi-sendi ini.

Sendi interphalangeal tangan, artikulasi interphaldn - geales mantis. Kepala dan pangkal phalanx bersebelahan terlibat dalam pembentukan sendi. Semua sendi dibina dengan cara yang sama dan biasanya berbentuk blok dalam bentuk permukaan artikular. Kapsul setiap sendi adalah percuma, di setiap sisi ia diperkuat oleh ligamen cagaran, ligg. dengan minyak di er alia. Di bahagian kelapa sawit, kapsul dipekatkan kerana ligamen palmar, ligg. palmaria. Dalam sendi-sendi ini, hanya pergerakan di sekeliling paksi depan adalah mungkin - perpanjangan dan lanjutan (jumlah pergerakan adalah kira-kira 90 °).

Sendi tangan, artikulasi manusia, termasuk:

- pergelangan tangan, seni. radiokarpal

- Pergelangan sederhana, seni. mediocarpalis

- Mezhapyastny, seni. intercarpal

- Sambungan tulang kacang, seni. ossis pisiformis

- Carpal-Metacarpal, seni. carpometacarpals

- Interpast, seni. intermetacarpals

- Metacarpophalangeal, seni. metacarpophalangeals

- Interphalangeal, seni. interphalangeales

Perkongsian pergelangan, seni. radiokarpalis adalah sukar. Mengikut bentuk permukaan artikular, ia adalah ellipsoid. Permukaan artikular tulang radial dan barisan proksimal terlibat dalam pembentukan sendi.

, semilunar dan trihedral). Rawan artikular menjejaskan sendi sinar-ray distal dari radiokarpal. Kapsul artikular agak longgar dan dipasang di sepanjang tepi permukaan artikular.

Pergerakan di sendi digabungkan dengan pergerakan dalam sendi srednezapyastnom. Pergerakan di sekeliling paksi hadapan (fleksi dan lanjutan), dan paksi sagittal (penculikan dan pengurangan) adalah mungkin.

Sendi diperkuat dengan ligamen seperti:

- Ligan radial sisi pergelangan tangan, lig. collaterale carpi radiale, yang diarahkan dari proses julat radius ke arah litar;

- Ligan lateral ulnar pergelangan tangan, lig.collaterale carpi ulnare, memanjang dari proses styloid ulna ke tulang trirografi;

- Radiocarpal Palmar, lig. radiokarpal palmare, yang berasal dari proses penggilap radius dan melekat pada tulang pergelangan tangan proksimal;

- Dorsal sinar radiokarpal, lig. dorsal radiocarpale, berasal pada permukaan posterior akhir distal jejari dan dilampirkan pada tulang pergelangan tangan proksimal;

- Palmar ular radiokarpal, lig. ular sawit.

Seni pergelangan tengah, seni. mediacarpalis, adalah sebatian yang terbentuk oleh barisan proksimal dan distal tulang. Ia mempunyai kapsul bersama bersama dan bertindak sebagai gabungan bersama. Jurang bersama adalah berbentuk S. Pergerakan di bahagian pergelangan tangan pertengahan berkait rapat dengan pergerakan di sendi pergelangan tangan dan dijalankan di sekitar paksi depan dan sagittal. Pergelangan pertengahan pergelangan tangan mempunyai kapsul sendi yang berasingan dan diikat dengan ligamen yang sama seperti pergelangan tangan.

Sendi bersama, seni. intercarpales menghubungkan tulang pergelangan tangan. Sendi-sendi ini diperkuat dengan ligamen seperti:

- mezhzapyastnymi interosseous, ligg. intercarpea interossea.

- Pelancaran kembali dan mezhpastyastnymi, ligg. intercarpea, palmaria et dorsalia.

Seni berbentuk pea, seni. ossis pisisformis, terletak di tendon ulnar extensor tangan dan membentuk sendi dengan tulang segitiga, yang mempunyai kapsul artikuler yang ditetapkan oleh dua ligamen: a hook-hook, lig. pisohamatum, dan pergelangan tangan pea, lig. pisometacarpeum.

Sendi Carpometacarpal, seni. carpometacarpals, dibentuk dengan menggabungkan barisan kedua tulang carpal dengan asas-asas metacarpal tulang II-IV. Mereka teguh saling berkaitan dan mekanikal membentuk satu keseluruhan - asas pepejal tangan (V. M. Tonkov) 1. Dalam bentuk permukaan artikular II-IV, sendi carpomelo-metacarpal rata. Mereka dilampirkan oleh ligamen karpal-metacarpal palmar dan dorsal, lig. carpometacorpea palmaria et dorsalia. Dalam sendi ini, pergerakan tidak penting (5-10 °), mereka dirujuk sebagai sendi kaku (W. G. Kasyanenko, 1950-1956; S. F. Manzii, 1952).

Carpometacarpal bersama ibu jari, seni. pencemaran carpometacarpea, dibentuk oleh tulang - trapezium dan asas II tulang metacarpal. Bentuk permukaan artikular, ia adalah pelana. Pergerakan di sendi dijalankan di sekitar dua paksi: frontal (pembangkang - penentangan) dan pergerakan terbalik - reposition) dan sagittal (penculikan, penambahan dan circumduction). Keupayaan ibu jari untuk menentang membezakan berus manusia dari berus haiwan. Ia membolehkan anda untuk menutup item.

Sendi Metacarpal, seni. intermetacarpale, yang terletak di antara asas metacarpal tulang II-V. Permukaan yang disambungkan diikat dengan ligamen metacarpal interosseous yang kuat, ligg. metacarpea palmaria interossea. Kapsul artikular diperkukuh oleh ligamen metakarpal palmar dan dorsal, ligg. metacarpea palmaria et dorsalia.

Sendi Metacarpophalangeal, seni. metacarpophalangeae, dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan lubang-lubang pangkal fungsional proksimal jari-jari.

Sendi metacarpophalangeal jari-jari II-V mempunyai bentuk sfera, dan sendi ibu jari, seni. carpometacarpal pollicis - pelana. Sendi-sendi diikat dari sisi medial dan sisi lateral ligamen, ligg. penjaja

alia, dan di permukaan palmar - palmar, ligg. kelapa sawit, dan ligamen metacarpal melintang, lig. metacarpeum transversum profundum. Pergerakan pada sendi metacarpophalangeal II-V dijalankan di sekitar dua paksi: frontal (flexion and extension) dan sagittal (penculikan dan penambahan), pergerakan putaran pasif juga mungkin. Dalam komunikasi metacarpophalangeal, hanya lenturan dan lanjutan yang dijalankan.

Sendi Interphalangeal, seni. interphalangeae, diletakkan di antara kepala dan pangkal phalanx tengah, serta di antara kepala tengah dan pangkal falanx akhir. Bentuk permukaan perkabelan adalah menyekat. Di bahagian tepi sendi adalah ligamen sisi, ligg. collateralia, dengan sisi palmar - palmar, ligg. palmaria. Pergerakan di sendi berlaku di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan). Paling penting ialah ligamen melintang - pemegang flexor, retinaculum flexiorum, dipindahkan antara ketinggian tulang sisi radial dan ulnar permukaan palmar. Ligan ini adalah penebalan fascia lengan bawah. Tumbling dalam bentuk jambatan, ternyata pelongsor pergelangan tangan ke terusan pergelangan tangan, canalis carpi, di mana tendon flexor dan median saraf medan.

Bekalan darah Sendi tangan dibekalkan dengan darah dari gerbang arteri palmar dalam dan rangkaian arteri palmar dan dorsal, rete carpi palmare et dorsale. Aliran keluar vena dijalankan di dalam urat dalam tangan, dan kemudian di v. ulnares, memancarkan, interossea.

dibawa oleh pembuluh limfa yang mendalam di dalam nodi lymphatici cubitales et axillares.

Innervation. Kapsul bersama diasingkan oleh cawangan n. medianus, n. radialk, dan cawangan yang mendalam n. ulnaris.

Izinkan saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Vasily. Saya telah bekerja sebagai tukang urut dan kiropraktor selama lebih dari 8 tahun. Saya fikir saya seorang profesional di bidang saya dan saya ingin membantu semua pengunjung laman menyelesaikan masalah mereka. Semua data untuk laman web ini telah dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang boleh diakses. Sebelum penggunaan yang diterangkan di laman web ini sentiasa diperlukan perundingan MANDATORY dengan pakar anda.