Utama / Pergelangan tangan

Plantograph

Diagnosis awal flatfoot adalah faktor penting dalam rawatan pelbagai penyakit. Peranti yang membolehkan anda mengambil jejak untuk penentuan patologi seterusnya dipanggil penanam tanaman. Kami telah menjual model paling mudah pada harga bajet, serta peranti elektronik yang lebih moden dan berfungsi.

Tapak kayu untuk menentukan flatfoot adalah bingkai berukuran 40 hingga 40 cm dan tinggi 2 cm dan digunakan untuk pemeriksaan kanak-kanak. Bingkai ditutup dengan linen dan bungkus plastik.

Sebelum diagnostik, kanvas dicat dengan dakwat, dan kertas kosong diletakkan di bawah peranti. Kanak-kanak berada di permukaan, dan kaki dicetak di atas kertas. Jadi kerja tukang tumbuhan kanak-kanak yang paling mudah.

Seorang juru masak komputer adalah pengimbas elektronik yang menghantar cetakan ditangkap ke cakera keras PC. Ciri khas:

 • keupayaan untuk mencetak gambar pada pencetak;
 • mewujudkan arkib imej untuk analisis;
 • keupayaan untuk mencetak permukaan plantar, posterior dan sisi kaki orang dewasa dan kanak-kanak;
 • Permukaan sokongan pencahayaan LED.

Seorang peniaga komputer moden boleh mengambil sehingga 50 gambar sesaat. Kos peranti bergantung pada prestasi dan prestasi komputer.

Di Kiel-M, anda boleh membeli peralatan diagnostik yang lain:

Anda boleh memesan produk yang anda perlukan di laman web syarikat atau melalui telefon di Moscow. Kami menjual mana-mana kumpulan - borong, borong kecil, runcit.

Tapak akrilik untuk diagnosis kaki

Alat yang paling berkesan untuk diagnosis pesat struktur kaki hari ini adalah plantograph, nama lain untuk peranti ini adalah podoskop. Peranti ini digunakan dengan berkesan dalam ortopedik moden dan memudahkan untuk menyelesaikan pelbagai tugas penting: dari mengenal pasti pelbagai bentuk flatfoot untuk mengesan kecacatan tulang belakang. Dalam kombinasi dengan kaedah diagnostik lain, plantografi membolehkan anda mengenal pasti keabnormalan pada sendi pinggul, untuk mendapatkan maklumat mengenai keadaan kerangka dan sistem otot pesakit.

Mengikut hasil penyelidikan dengan bantuan plantograph, pemilihan profesional kasut ortopedik dan insoles dijalankan, parameter yang sepenuhnya sesuai dengan ciri-ciri individu struktur kaki. Suntikan ortopedik yang betul membantu mengelakkan perkembangan masalah kesihatan yang serius. Masalah lebih awal dikenal pasti, rawatan yang lebih cepat dan lebih berkesan adalah. Diagnosis yang cekap dan tepat pada masanya akan meningkatkan peluang pemulihan, jadi peranan tanaman tumbuhan dalam bidang ortopedik adalah sukar untuk menaksir.

Kaitannya dengan penggunaan ahli tumbuhan yang inovatif

Sebelum ini, kaedah yang paling mudah digunakan untuk mendiagnosis struktur kaki: cat atau krim digunakan pada satu-satunya, doktor membuat kesimpulan tentang sama ada seorang pesakit berisiko untuk mengembangkan flatfoot pada cetakan di atas kertas putih. Mengenai ketepatan tinggi kaedah ini tidak boleh bercakap. Ortopedis menentukan keadaan kaki ke tahap yang lebih tinggi "dengan mata".

Sekiranya diagnosis yang lebih tepat diperlukan, pemeriksaan X-ray dilakukan. Semua orang tahu bahawa radiasi mempunyai kesan negatif ke atas tubuh, jadi kaedah diagnostik ini hanya digunakan dalam kes yang teruk, terutamanya dalam ortopedik pediatrik. Dalam hal ini, pakar telah mengarahkan usaha mereka untuk mencari teknik diagnostik baru yang akan menjadi baik bermaklumat dan selamat. Carian semacam itu menyebabkan penciptaan tukang tumbuhan cermin.

Hari ini, diagnostik flatfoot telah mencapai tahap yang baru. Terima kasih kepada ahli akrilik akrilik khas, seorang pakar boleh menentukan dengan ketepatan yang tinggi tahap penyimpangan dalam struktur kaki dan menetapkan rawatan yang sesuai. Pencari batu cermin digunakan bukan sahaja pada kemudahan perubatan dan rekreasi, tetapi juga di kedai yang menjual produk ortopedik (kasut, insoles).

Perlantikan peranti:

 • diagnosis visual struktur gerbang kaki;
 • pengesanan penebalan gerbang kaki;
 • diagnosis kecacatan tulang belakang;
 • penilaian kedudukan calcaneus;
 • analisis geometri cap jari;
 • pengesanan penyelewengan dalam susunan bersama belakang, dalaman, permukaan sisi kaki;
 • diagnostik dan pemantauan penyakit ortopedik lain;
 • menjejaki hasil terapeutik semasa;
 • memperoleh data untuk pembuatan insoles ortopedik individu.

Apa itu tukang tumbuhan cermin?

Podosk atau plantograf adalah alat khas yang membolehkan anda mendapatkan gambaran visual dari cetakan kaki pesakit.

Peranti ini terdiri daripada:

 • platform sokongan akrilik telus, di mana pesakit menjadi;
 • melihat cermin terletak secara mendatar atau di sudut;
 • Sumber pencahayaan LED.

Diagnostik dilakukan di bawah beban statik. Urutan diagnostik adalah seperti berikut:

 • pesakit berdiri di atas permukaan kerja dari plantograph;
 • cetakan tapak kaki yang diterangi dicerminkan dalam cermin yang terletak di bawah permukaan kerja;
 • doktor membuat penilaian visual terhadap cetakan yang diterima.

Berdasarkan data yang diperoleh, pakar dapat membuat kesimpulan tentang keadaan tidak hanya kaki, tetapi juga keseluruhan sistem muskuloskeletal. Tukang lapang digital moden dilengkapi dengan kamera foto atau video yang menghantar imej ke monitor komputer, dan program khas melakukan pengiraan geometrik parameter cetakan dan secara automatik mengeluarkan laporan diagnostik dengan imej bercetak.

Kelebihan podoskop (plantograph)

Syarikat AcrylMedic menawarkan peralatan diagnostik generasi tumbuhan akrilik generasi baru dengan pencahayaan dalaman. Kelebihan peralatan kami berbanding dengan analog:

 • Pencahayaan berkualiti tinggi, jejak jelas. Lampu latar LED tepu mencipta cetakan yang jelas dan tajam. Diagnostik boleh dilakukan di bilik dengan pencahayaan mana-mana, termasuk di bilik yang dipenuhi matahari - kontras imej dalam keadaan tersebut tidak dikurangkan. Lampu LED dalaman tidak mencipta silau di permukaan cermin, ia tidak membutakan mata. Akrilik tidak memutarbelitkan imej, jadi penilaian visual terhadap jejak kaki yang mungkin dilakukan di mana-mana sudut. Lampu latar menghidupkan / mematikan pada sentuhan butang.
 • Kemudahan penggunaan. Platform yang telus membolehkan bukan sahaja doktor, tetapi juga pesakit untuk melihat cetakan kaki. Saiz platform sokongan cukup besar sehingga pesakit tidak merasa kesulitan dan dapat secara bebas mengekalkan keseimbangan, yang sangat penting bagi orang tua. Atas permintaan individu, pantograf boleh dilengkapkan dengan pegangan untuk kemasukan mudah bukan platform.
 • Ketahanan dan kebolehpercayaan. Platform kerja terbuat dari kaca akrilik kekuatan tinggi, tahan terhadap impak dan pakai. Ketebalan akrilik dipilih sedemikian rupa sehingga platform dapat menahan berat hingga 200 kg, oleh itu pemeriksaan pesakit dengan jisim badan tinggi tidaklah sukar. Di bawah beban berat, platform tidak bengkok, atau berubah bentuk.
 • Kebersihan. Peralatan memenuhi keperluan standard kebersihan dan epidemiologi. Akrilik tidak memerlukan penjagaan yang kompleks dan mudah dibasmi kuman, apa-apa pencemaran boleh dikeluarkan dengan kain lembut dan detergen khas.
 • Keselamatan Peranti ini sememangnya selamat: semasa kerja tidak ada kesan berbahaya pada seseorang yang digunakan.
 • Tiada keperluan khusus semasa penyimpanan. Peranti akrilik mempunyai berat badan yang kecil, jadi ia dapat dengan mudah dipindah dari satu tempat ke tempat. Pengangkutan dan penyimpanan tukang tumbuhan yang ringan dan padat juga tidak menimbulkan masalah.
 • Estetika. Peralatan telus yang diperbuat daripada akrilik dengan pencahayaan LED kelihatan bergaya dan rapi, jadi ia sesuai dengan keindahan salun ortopedik moden.

Syarikat AcrylMedic mengeluarkan tukang tumbuhan daripada kaca akrilik berkualiti tinggi. Kami menawarkan beberapa pengubahsuaian standard, tetapi atas permintaan pelanggan apa-apa perubahan boleh dibuat untuk membina. Untuk nasihat terperinci mengenai pembuatan tukang tumbuhan (podoskopov) hubungi pengurus kami.

Plantograf - prinsip operasi, pengeluar utama dan harga

Instrumen untuk kajian cetakan kaki digunakan dalam ortopedik, terapi fizikal, osteopati. Mereka digunakan secara meluas oleh ahli pediatrik, pakar kiropraktik, traumatologists, serta pakar yang terlibat dalam prostetik dan orthotics.
[obvodka] Kandungan artikel:

Apakah yang dimaksudkan dengan tumbuhan - ciri dan operasi peranti

Berat badan seseorang terletak sepenuhnya di tapak kakinya. Oleh kerana struktur anatominya, kaki berfungsi sebagai sejenis penyerap kejutan yang dihasilkan oleh beban.

Pelanggaran terhadap bentuk fisiologi kaki mempengaruhi bukan sahaja fungsinya. Beban pada sendi pinggul dan lutut, serta seluruh tulang belakang, bergantung kepada lengkungan kaki yang betul atau tidak tepat.

Keadaan tulang belakang, sebaliknya, mempengaruhi banyak sistem dan organ-organ tubuh manusia.

Plantograf adalah peranti yang mempunyai tapak yang diperolehi. Dengan penentuan tepat pada masanya pada kanak-kanak dan orang dewasa, kemungkinan penyesuaian yang berjaya menggunakan insoles ortopedik khusus meningkat dengan ketara. Insol dibuat atau dipilih berdasarkan cetakan yang diambil dari tapak kaki.

Suatu kaki yang biasa dibentuk oleh seseorang menyentuh permukaan yang mana ia menjadi, pada beberapa titik tertentu. Jejak yang dibuat oleh plantograph dipanggil plantogram dan mengandungi maklumat tentang bagaimana tekanan badan orang itu diedarkan pada kaki tunggal dan di mana zon-zon tertentu itu bebannya diperhatikan.

Peranti plantogram sangat mudah. Prinsip operasinya didasarkan pada mendapatkan cetakan berwarna. Kerana ini dua permukaan, atau dua helai peranti. Seseorang meletakkan kaki di atas lembaran atas yang bersih, dicat dengan cat khas dari bawah. Cetakan satu-satunya kekal dalam bentuk corak pelik di lembaran bawah.

Di samping itu, peranti ini membenarkan doktor untuk mengukur perimeter kaki kanan dan kiri pesakit.

Kemudian doktor meneliti jejak yang diperoleh di lembaran bawah, menganalisis bentuknya, menilai nisbah mata rujukan, membuat pengiraan yang diperlukan dan memberikan kesimpulannya tentang keadaan lengkungan orang yang menjalani peperiksaan.

Apabila memproses tumbuhan, dua garis lurus dilukis di atasnya. Satu - dari pusat tumit ke tengah ibu jari, yang lain - dari jurang antara cincin dan jari tengah ke tengah tumit.

Dalam keadaan biasa gerbang kaki, pertengahan jejaknya tidak berpotongan dengan garisan-garisan ini. Apabila gerbang diratakan, baris kedua memasuki kawasan dalaman cetakan.

Bandingkan tanam kayu dan komputer

Terdapat beberapa jenis peranti untuk mendapatkan plantogram. Semasa memeriksa untuk mengenal pasti tapak kaki hari ini, paling kerap menggunakan plantograph kayu atau peranti komputer yang paling mudah.

Komponen peranti kayu mekanikal adalah:

 • Dua bingkai diperbuat daripada kayu, bersambung dengan gelung.
 • Filem elastik dimasukkan ke dalam bingkai teratas.
 • Papan lapis bergigi, mengisi ruang bingkai yang lebih rendah.
 • Sekeping kertas yang diletakkan di antara bingkai (bagi setiap subjek mempunyai helaian sendiri).
 • Cat setem. Ia digunakan untuk permukaan dalaman kain elastik bingkai atas.

Orang yang menjalani peperiksaan itu duduk di atas kerusi di hadapan penanam tanaman. Sepapak kaki telanjang, dia meletakkan pada permukaan peranti. Kemudian dia perlahan-lahan berdiri di atasnya, cuba merata sama rata beban di kedua kaki. Pesakit kemudian duduk di kerusi. Pakar perubatan menimbulkan bingkai pertama, mengeluarkan lembaran dengan tumbuhan di atasnya dan meneliti imej yang dihasilkan.

Dalam pemeriksaan komputer, pengimbas khas digunakan untuk menghubungi kaki pesakit. Dengan sol telanjang seseorang berdiri di permukaan pengimbas. Dalam kedudukan ini, satu tangkapan kakinya diambil. Sekiranya diperlukan, imbasan juga dilakukan dalam kedudukan duduk. Maklumat yang diterima diproses oleh doktor tidak lagi secara manual, tetapi dengan bantuan program komputer.

Kaedah komputer mempunyai beberapa kelebihan jelas berbanding biasa, klasik:

 • Pengimbasan boleh dilakukan dalam tiga dimensi.
 • Membolehkan anda meneliti secara terperinci setiap jabatan kaki.
 • Kelajuan pemeriksaan yang tinggi (sehingga 50 imej sesaat).
 • Cetakan imej pada pencetak.
 • Keputusan yang diperoleh disimpan dalam pangkalan data komputer.
 • Ketepatan kaedahnya lebih tinggi.

Kelebihan peranti kayu yang paling mudah adalah kemungkinan penggunaannya hampir di mana saja, pada bila-bila masa, kerana ia tidak memerlukan sumber tenaga, dan ketepatan memproses keputusan bergantung pada kelayakan doktor yang memberikan kesimpulan.

Gambaran keseluruhan pengeluar dan kos tukang tumbuhan

Pengilang utama domestik peralatan tradisional dan komputer untuk mengesan flatfoot dan mendiagnosis keadaan kaki adalah syarikat Ortoped Ltd. dari bandar Volgograd.

Sebagai tambahan kepada peranti kayu, syarikat itu juga menghasilkan tukang tumbuhan keluli tahan karat dan aluminium dengan kaca organik yang dipasang di bingkai atas. Kos peranti dengan bahagian logam berkisar antara 3,000 hingga 4,000 rubel.

Perusahaan Ortopedis juga menghasilkan kompleks tumbuhan komputer yang dibantu oleh komputer KPG-01 untuk kajian mendalam mengenai keadaan kaki pada pesakit dengan patologi sistem muskuloskeletal. Ia digunakan untuk pemeriksaan draf, untuk kecederaan, pemeriksaan kesihatan para atlet, untuk diagnosis flatfoot. Berdasarkan data yang diimbas, pakar boleh menilai keadaan lengkungan dan lekukan panjang kaki, dan di hadapan penyakit, membuat cadangan yang diperlukan. Peranti ini berharga 11,500 Rubles.

DiaService syarikat St. Petersburg mengeluarkan lebih banyak peranti serba boleh dan mahal dari siri DiaSled-M-Scan. Mereka bertujuan untuk menetapkan, mempamerkan dan memproses selanjutnya keadaan kaki, serta untuk menentukan jenis rawatan ortopedik. Peranti digunakan dalam ortopedik dan traumatologi, dalam perubatan sukan dan prostetik. Terima kasih kepada keupayaan peranti ini, doktor mendapatkan maklumat yang sangat tepat mengenai pengagihan tekanan di antara permukaan sokongan dan kaki pesakit.

Kompleks "DiaSled-M-Scan" dihasilkan secara stesen dan bergerak. Yang pertama dipasang di klinik, di pejabat pakar bedah ortopedik. Pakej sistem mudah alih termasuk komputer riba - komputer riba.

Harga peranti sedemikian berbeza-beza, bergantung pada pengubahsuaian, dari 102 hingga 650 ribu Rubles.

Cara membuat penanam tanaman anak-anak dengan tangan mereka sendiri - nasihat pakar

Tapak ukur asas untuk memeriksa kaki kanak-kanak boleh dibuat dari sekeping kertas dan krim, minyak atau air yang kaya. Untuk mendapatkan jejak jejak kanak-kanak, anda perlu membilas tapak kaki anda dengan krim atau membasuhnya dengan air, kemudian letakkan bayi pada lembaran kertas bersih yang disediakan. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk memastikan bahawa kanak-kanak bergantung pada kertas dengan semua beratnya. Kemudian jejak akan mencetak dengan betul.

Adalah disyorkan untuk segera melukis imej yang dihasilkan di sepanjang kontur dengan pensel, kerana krim atau minyak dapat dengan cepat menyebar ke permukaan kertas.

Apabila bayi mempunyai lengkungan yang normal, tanpa apa-apa yang merata, terdapat kedudukan yang besar dalam jejak yang menangkap seluruh kelebihannya. Dengan kaki rata, takik sama sekali tidak hadir, atau saiznya sangat kecil.

Plantograph untuk menentukan flatfoot

Plantograf adalah alat khas dengan cara yang mencetak kaki manusia diperiksa untuk menentukan kebosanan atau kekurangannya. Hari ini peralatan tersebut digunakan secara meluas dalam ortopedik dan osteopati. Peranti ini telah menemui aplikasi dalam pakar pediatrik dan traumatologists, dalam terapi manual dan pakar yang aktivitinya berkaitan dengan prostetik, serta orthotics.

Penerangan

Plantograf adalah alat khas dengan cara yang mencetak kaki manusia diperiksa untuk menentukan kebosanan atau kekurangannya. Hari ini peralatan tersebut digunakan secara meluas dalam ortopedik dan osteopati. Peranti ini telah menemui aplikasi dalam pakar pediatrik dan traumatologists, dalam terapi manual dan pakar yang aktivitinya berkaitan dengan prostetik, serta orthotics.

Deskripsi plantograph dan kelengkapan:

Set instrumen kayu paling mudah termasuk:

 • alat;
 • satu mandi;
 • satu roller;
 • pasport, yang mencerminkan ciri teknikal peralatan ini.

Sehingga kini, terdapat banyak model tukang tumbuhan di pasaran peralatan perubatan. Pengedaran dan permintaan terbesar dalam bidang perubatan menerima peralatan kayu dan komputer. Mereka digunakan bukan sahaja untuk menentukan kaki rata pada orang dewasa, tetapi juga pada pesakit kanak-kanak. Dalam sesetengah kes, apabila menentukan kehadiran atau ketiadaan flatfoot dalam pesakit, pengimbas khas digunakan. Oleh kerana fleksibilitinya, ia mempunyai keupayaan untuk menghasilkan kajian diagnostik yang paling tepat yang membolehkan anda membuat diagnosis dengan tepat.

plantograph untuk menentukan flatfoot

Anda boleh membayar pesanan anda dengan cara yang mudah:

1) Tunai, kurier pada masa penghantaran

2) Bayar oleh kad di laman web kami semasa membuat pesanan

3) Bayar melalui Yandex.Money atau Qiwi Wallet

Kami akan menghantar pesanan anda ke mana-mana bandar dan secepat mungkin:

Penghantaran ke terminal di bandar anda dari 300 Rubles. Ini adalah pilihan yang paling menguntungkan.

Pengiriman melalui kurier sedikit lebih mahal tetapi jauh lebih mudah.

Tentukan harga penghantaran 8-800-250-24-28

Pengambilan dari kedai-kedai
Rumah kurier
Penghantaran pos

Perintahkan sebarang produk dengan penghantaran di Moscow atau di mana-mana bandar Rusia melalui telefon: 8 (495) 963-70-52

plantograph untuk menentukan flatfoot -

Plantograf - peralatan diagnostik yang paling penting yang direka untuk mendapatkan kesan jejak kaki.

Plantograf direka untuk mendapatkan imej kawasan sokongan kaki. Adalah perlu untuk menentukan kehadiran kaki rata atau ubah bentuk lain. Peranti ini tidak mempunyai RF dan boleh digunakan di institusi pendidikan untuk belajar kerja, di makmal, untuk tujuan domestik.

Plantograf untuk menentukan flatfoot - MEDTEKHNIKA-PERM

Plantograf adalah alat khas dengan cara yang mencetak kaki manusia diperiksa untuk menentukan kebosanan atau kekurangannya. Hari ini peralatan tersebut digunakan secara meluas dalam ortopedik dan osteopati. Peranti ini telah menemui aplikasi dalam pakar pediatrik dan traumatologists, dalam terapi manual dan pakar yang aktivitinya berkaitan dengan prostetik, serta orthotics.

Set instrumen kayu paling mudah termasuk:

 • alat;
 • satu mandi;
 • satu roller;
 • pasport, yang mencerminkan ciri teknikal peralatan ini.

Sehingga kini, terdapat banyak model tukang tumbuhan di pasaran peralatan perubatan. Pengedaran dan permintaan terbesar dalam bidang perubatan menerima peralatan kayu dan komputer.

Mereka digunakan bukan sahaja untuk menentukan kaki rata pada orang dewasa, tetapi juga pada pesakit kanak-kanak. Dalam sesetengah kes, apabila menentukan kehadiran atau ketiadaan flatfoot dalam pesakit, pengimbas khas digunakan.

Oleh kerana fleksibilitinya, ia mempunyai keupayaan untuk menghasilkan kajian diagnostik yang paling tepat yang membolehkan anda membuat diagnosis dengan tepat.

Kaedah menguji tahap penyakit pada orang dewasa

Doktor profesional mempunyai cara lama untuk menentukan ketinggian lengkungan kaki - tumbuhan. Inti ini terletak pada hakikat bahawa apabila memohon krim kaya atau penyelesaian lugol di tapak kaki, anda boleh mendapatkan jejak yang jelas dari mereka di atas kertas.

Plantogram sangat baik menunjukkan kawasan hubungan dengan kertas. Apabila mengukur cetakan, doktor mungkin menyimpulkan bahawa gerbang membujur atau melintang diratakan dan membuat diagnosis.

Kaedah ini, kerana kesederhanaannya, adalah sangat mungkin untuk memohon di rumah:

 • menyediakan sekeping kertas saiz sesuai dan letakkan pada permukaan yang sama rata;
 • berjongkok di atas kerusi di sebelah lembaran yang disediakan, salurkan sol dengan lugol, krim, cat larut air;
 • letakkan kaki di atas kertas sekaligus pada seluruh kaki dan perlahan-lahan naik dari kerusi supaya tidak mencampakkan jejaknya;
 • keluarkan kaki dari cetakan juga perlu berhati-hati, menaikkan kaki sepenuhnya.

Selepas menyelesaikan semua tindakan, anda harus mempertimbangkan cetakan yang dihasilkan dan membandingkannya dengan Rajah. 2. Jika jejak di atas kertas sama dengan imej bentuk yang tidak normal pada kaki, ini menunjukkan permulaan perkembangan penyakit. Dalam kes-kes yang lebih maju, rehat yang tidak dicat pada bahagian dalaman tunggal mungkin lebih kecil dan juga tidak sepenuhnya.

Berdasarkan saiz bahagian-bahagian kaki yang bersentuhan dengan kertas itu, ijazah flatfoot dapat ditentukan:

 1. 1 Secara normal, lebar jumper antara bahagian depan (metatarsus) dan kawasan tumit boleh sama dengan 1/3 lebar cetakan (Rajah 3, a).
 2. Dalam ijazah pertama, jambatan antara metatarsus dan tumit di bahagian luar tunggal mungkin hanya sedikit lebih luas daripada biasa (b), tidak mencapai separuh lebarnya.
 3. Dalam peringkat ke 2 penyakit ini, web menjadi 3/4 kaki (c), dan melangkaui garisan yang diambil dari pusat tumit ke kaki ketiga.
 4. 4 Untuk ijazah ke 3, bahagian kaki di pinggir kaki kaki melangkaui garis dari metatarsus ke tumit (g).
 5. 5Jika terdapat pengekalan serentak kedua-dua lengkungan membujur dan melintang, maka kita bercakap tentang flatfoot gabungan (e).

Cara lain yang boleh digunakan di rumah, boleh dipertimbangkan podometryu. Peperiksaan diri dikurangkan kepada hakikat bahawa panjang dari ujung jari ke tepi tumit dan ketinggian dari pangkal ke puncak tulang navicular diukur dengan seorang penguasa (titik tertinggi "angkat", berhampiran persimpangan kaki dan kaki bawah).

Ukuran ketinggian harus didarabkan sebanyak 100 dan hasilnya dibahagikan dengan panjang tunggal. Biasanya, hasil yang diperolehi mungkin sama dengan 29-31 cm.

Dengan nilai 27-29 cm, seseorang mungkin mengesyaki tahap permulaan pengembangan flatfoot. Kebimbangan khusus adalah hasil pengiraan kurang daripada 25 cm, yang menunjukkan bahawa penyakit itu sudah berkembang.

Di rumah

Di samping menjalankan ujian khusus, terdapat beberapa situasi di mana kelakuan mereka dibenarkan. Sudah tentu, pensampelan prophylactic juga dialu-alukan untuk mendiagnosis penyakit sedini mungkin. Tetapi perkembangan tanda-tanda berikut harus memberi amaran kepada orang itu, mendorong mereka untuk pemeriksaan diri:

 • Penurunan rintangan yang tajam atau bertahap kepada berjalan kaki yang lama - selepas seharian "di kaki" di kawasan kaki dan kaki, dinyatakan sakit sakit atau nyedut muncul. Rehat dan rawatan air pada masa yang sama membawa kelegaan dengan mengeluarkan ketidakselesaan.
 • Ketidakupayaan untuk bertahan lama - selepas beberapa ketika, rasa tidak selesa berkembang di kaki bawah. Ini menyebabkan seseorang secara teratur melangkah untuk mengurangkan ketidakselesaan.
 • Lanjutan jari yang kuat atau menaikkan kaki ke atas menjadi terhad, dan juga menyakitkan. Pada masa yang sama, dalam bidang kekangan yang paling besar, sering terdapat tali padat, ditentukan oleh palpation.
 • Akhirnya, seseorang dapat secara objektif melihat perubahan dalam bentuk cetakan kaki. Keadaan ini biasanya diperhatikan selepas rawatan air - jejak basah dari kaki tetap di tanah atau lantai yang licin. Biasanya, ia mempunyai potongan yang ketara di sepanjang pinggir dalaman, yang berkurangan dengan kaki rata.

Pada kecurigaan sedikitpun penyakit itu seseorang harus menjalankan peperiksaan menyeluruh yang bebas, yang terdiri daripada penilaian manifestasi luaran dan keputusan ujian khas.

Oleh simptom

Diagnosis flatfoot bermula dengan penentuan ciri-ciri tanda penyakit ini. Mengikut ciri ciri mereka, mereka dibahagikan kepada 4 darjah, yang kira-kira sesuai dengan keparahan patologi. Oleh itu, dikehendaki melakukan penilaian yang kompeten terhadap aduan anda sendiri:

 • Tahap pertama dianggap tersembunyi - manifestasi-manifestasinya tidak praktikal dari gejala kelelahan biasa. Secara berkala, selepas berjalan kaki (pada sebelah petang), rasa berat atau ketidakselesaan muncul di kawasan tunggal. Jika anda merasakan otot kaki bawah, anda boleh mengesan ketegangan mereka.
 • Tahap kedua penyakit ini dipanggil sekejap - perubahan dalam gerbang kaki bersifat sementara pada siang hari. Pada separuh kedua hari, ia muncul dan perasaan keletihan di kaki mula berkembang. Menjelang petang, ia mendapat sifat sakit kesakitan, apabila dilihat - kelebihan bahagian dalamnya menjadi edematous. Menjelang pagi, perubahan ini hilang sepenuhnya.
 • Gelaran ketiga bermaksud pembentukan flatfoot tahan - mekanisme pampasan ligamen dan otot pada tahap ini telah habis. Gejala-gejala - rasa sakit di kaki dan tapak kaki, menurunkan pinggir kaki kaki - menjadi positif. Mengurangkan daya tahan manusia terhadap stres, yang mempengaruhi prestasinya.
 • Pada peringkat akhir, kaki kaki rata dibangunkan - disebabkan oleh ubah bentuk ligamen, ia secara beransur-ansur menyimpang ke luar. Terdapat kesakitan teruk yang berterusan apabila berjalan di kawasan pergelangan kaki dalaman, kepincangan, kecacatan sendi pergelangan kaki dan tendon Achilles.

Selalunya, peringkat perantaraan flatfoot terus tidak disedari oleh pesakit, oleh itu, walaupun tanpa aduan, disyorkan untuk menjalankan ujian pencegahan yang disenaraikan di bawah.

Perladangan

Kaedah ini adalah yang paling mudah dan boleh difahami, kerana ia termasuk komponen kreatif. Intipinya terletak pada penilaian cetakan kaki, dibuat pada kertas kosong. Ini memerlukan langkah-langkah berikut:

 • Untuk memulakan ujian, anda perlu mengambil dua helai kosong kertas A4, serta cat larut air (gouache, cat air).
 • Menggunakan tampon lembut, larutan pewarnaan digunakan secara merata untuk permukaan tapak kaki.
 • Kemudian anda perlu menunggu beberapa saat, kemudian ketatkan kaki anda ke sekeping kertas - lebih baik melakukannya dalam kedudukan berdiri.

Apabila anda mendapat cetakan rata, anda boleh mula menilainya. Untuk melakukan ini, pada sekeping kertas dari tengah tepi belakang tumit ke pinggir luar kaki ketiga, garis lurus dilukis dengan seorang penguasa. Ia membolehkan anda membahagi satu-satunya kepada dua bahagian - boleh dibebani dan percuma. Perubahan dalam nisbah mereka adalah tanda titik rata:

 • Biasanya, bahagian yang boleh dimuatkan jauh lebih rendah daripada bahagian bebas (nisbah kira-kira 1: 2) - kelebihan dalamannya hanya sedikit atau tidak sama sekali di luar sempadan baris yang disediakan.
 • Ijazah pertama dicirikan oleh peningkatan dalam gerbang kaki di bahagian tengah - sebuah tumbuhan menunjukan pengembangannya di luar garis pemisah. Nisbah di antara unsur-unsur berbeza-beza, dan kira-kira 2: 3 disebabkan oleh perataan lengkungan.
 • Di peringkat kedua, bahagian yang boleh dibasuh memanjang jauh melebihi sempadan garisan yang ditarik, memisahkan dengan kelebihan percuma di sepanjang paksi tengah kaki. Pada peringkat ini, orang yang sudah tentu mempunyai gejala yang agak ketara.
 • Gelombang rata gelaran ketiga sukar untuk tidak perasan - jejak tunggal memperoleh garis besar simetris. Garis cekung tepi dalaman gerbang tidak hadir sepenuhnya.

Jika tidak ada cat atau kertas di rumah, maka kaedah lain berdasarkan pengukuran jarak antara unsur-unsur individu kaki akan membantu dalam diagnosis flatfoot.

Podografi

Teknik ini membayangkan penilaian dua petunjuk utama: ketinggian vault dan panjangnya - mereka membentuk indeks podometrik selepas pengiraan. Pengiraannya dilakukan seperti berikut:

 • Pertama anda perlu mengetahui panjang kaki dalam milimeter - ia ditentukan menggunakan penguasa atau pita pengukur lembut. Untuk jarak ini diambil garis lurus dari hujung ibu jari ke bahagian tengah tepi belakang tumit.
 • Kemudian ketinggian gerbang ditentukan - untuk ini, pemerintah diletakkan dekat dengan permukaan dalam kaki. Nilai juga diambil dalam milimeter dari lantai ke titik tertinggi.

Setelah menerima data, pengiraan dilakukan mengikut formula berikut - ketinggian gerbang didarabkan dengan 100, dan dibahagikan dengan panjang kaki. Hasil pengukuran adalah dua pilihan:

 • Jika angka itu ternyata berada di antara 29 hingga 31 (atau lebih), maka orang itu tidak mempunyai kaki rata.
 • Apabila nilai itu keluar kurang daripada 29, maka kita boleh bercakap tentang pengurangan yang sederhana di gerbang.
 • Jika hasilnya ternyata lebih rendah dari 27, maka ini adalah tanda yang boleh dipercayai dari perkembangan flatfoot.

Kaedah ini tidak membenarkan dengan tepat menentukan tahap penyakit, oleh itu ia hanya digunakan dalam kombinasi dengan pilihan diagnostik lain.

Kaedah klinikal

Petunjuk untuk tumbuhan

Kekurangan kajian sinar-X adalah keperluan untuk mendedahkan pesakit ke radiasi, sehingga tanaman dalam semua aspek adalah diagnosis yang paling mudah dan bermaklumat. Plantography adalah kaedah untuk menentukan kaki rata, yang membolehkan menentukan keadaan lengkungan kaki, di mana cetakan diambil dari bahagian kaki tapak kaki - plantogram.

Penyelidikan komputer adalah cara yang paling tidak berbahaya dan berkesan untuk menentukan kaki rata.
.

Instrumen untuk kajian cetakan kaki digunakan dalam ortopedik, terapi fizikal, osteopati. Dengan penentuan tepat pada masanya pada kanak-kanak dan orang dewasa, kemungkinan penyesuaian yang berjaya menggunakan insoles ortopedik khusus meningkat dengan ketara.

Kerana ini dua permukaan, atau dua helai peranti. Di samping itu, peranti ini membenarkan doktor untuk mengukur perimeter kaki kanan dan kiri pesakit.

Semasa memeriksa untuk mengenal pasti tapak kaki hari ini, paling kerap menggunakan plantograph kayu atau peranti komputer yang paling mudah. Dalam pemeriksaan komputer, pengimbas khas digunakan untuk menghubungi kaki pesakit.

Plantograph

Kategori Produk:

alat perubatan diagnostik untuk menentukan flatfoot

Jangan lupa untuk membeli:

Rota Apparatus (Table Illuminator)

Plantograf adalah alat khas dengan cara yang mencetak kaki manusia diperiksa untuk menentukan kebosanan atau kekurangannya. Hari ini peralatan tersebut digunakan secara meluas dalam ortopedik dan osteopati. Peranti ini telah menemui aplikasi dalam pakar pediatrik dan traumatologists, dalam terapi manual dan pakar yang aktivitinya berkaitan dengan prostetik, serta orthotics.

Deskripsi plantograph dan kelengkapan:

Set instrumen kayu paling mudah termasuk:

 • alat;
 • satu mandi;
 • satu roller;
 • pasport, yang mencerminkan ciri teknikal peralatan ini.

Sehingga kini, terdapat banyak model tukang tumbuhan di pasaran peralatan perubatan. Pengedaran dan permintaan terbesar dalam bidang perubatan menerima peralatan kayu dan komputer. Mereka digunakan bukan sahaja untuk menentukan kaki rata pada orang dewasa, tetapi juga pada pesakit kanak-kanak. Dalam sesetengah kes, apabila menentukan kehadiran atau ketiadaan flatfoot dalam pesakit, pengimbas khas digunakan. Oleh kerana fleksibilitinya, ia mempunyai keupayaan untuk menghasilkan kajian diagnostik yang paling tepat yang membolehkan anda membuat diagnosis dengan tepat.

Faedah:

 • kebolehpercayaan dan kepraktisan;
 • ketepatan pengajian diagnostik yang tinggi;
 • fungsi;
 • kemudahan penggunaan;
 • serba boleh dan padat;
 • kekompalan;
 • kos penyelenggaraan dan pembaikan yang rendah;
 • hayat perkhidmatan yang panjang.

Penerangan terperinci komputer PKS1 dengan foto boleh didapati di laman web kedai online Medremkomplekt. Kami menjual pelbagai peralatan perubatan dan komponen yang diperlukan, serta pelbagai bahan habis pakai. Sebarang produk yang kami tawarkan mempunyai sijil pematuhan. Peralatan perubatan yang dibekalkan oleh kami memenuhi semua keperluan kebolehpercayaan dan ketahanan. Kami hanya bekerja dengan pengilang yang boleh dipercayai dan terbukti.

Anda boleh mendapatkan dari kami kedua-dua tanaman kayu, dan komputer. Harga mana-mana peranti yang anda pilih berbeza dan berpatutan. Anda boleh membeli dari kami dengan syarat-syarat yang paling baik dan semua komponen dan bahan habis-habuk yang diperlukan untuk sebarang peralatan perubatan.

Anda boleh membeli seorang tukang tumbuhan dengan sijil pendaftaran di pautan.

Diagnosis tapak kaki rata

Pelbagai jenis produk ortopedik moden untuk kaki dan peralihan kebanyakan perkhidmatan ke bidang yang dibayar telah menyebabkan beberapa kelemahan penurunan kelayakan pakar yang menawarkan perkhidmatan pemilihan produk ortopedik dan pembuatan orthosis individu.

Kemajuan teknikal, termasuk teknologi komputer, membawa peluang dalam butiran diagnostik dan meningkatkan keterlihatan data yang diperoleh. Walau bagaimanapun, diagnosis harus dibuat hanya selepas peperiksaan umum lengkap pesakit. Peralatan teknikal tidak boleh membayangi kajian klinikal pesakit. Perhatian khusus perlu dibayar kepada kawasan yang menyebabkan tanda-tanda gejala dan tanda-tanda individu semasa pemeriksaan klinikal. Hanya selepas memasang diagnosis klinikal awal, doktor menetapkan kaedah penyelidikan tambahan, tujuannya adalah untuk terperinci dan mengesahkan diagnosis, atau untuk menolaknya.

"Sesetengah doktor, yang dibutakan oleh adanya alat dan peralatan luar biasa, cenderung untuk melakukan tanpa penyelidikan klinikal yang diperlukan pesakit; perkembangan perubatan klinikal ini tidak boleh dianggap progresif - sebaliknya, ia adalah satu langkah mundur daripada ke hadapan. " (V.O. Marks, 1978, ms - 5 [x]).

Namun, pada hari ini dalam amalan klinikal setiap hari, kita harus menghadapi fenomena seperti perlantikan satu kajian yang baru. Hasil daripada laporan perubatan dan teknikal terperinci yang diperoleh dari peranti, cubaan dibuat untuk membuat diagnosis yang agak kerap tidak sesuai dengan data makmal dan klinik lain.

Jadi, sebagai contoh, di salon ortopedik, data dari podoscans ("Footscan", dsb.) Mula digunakan untuk pembuatan orthoses insole "individu" dalam (Rajah 1).

Rajah.1. Satu contoh merakam satu tumbuhan menggunakan instrumen Footscan

Menganalisis rekod, dalam kes ini kita tidak boleh bercakap tentang ketepatan mengukur panjang kaki kiri, adalah mustahil untuk mengira ketinggian lengkung longitudinal kaki, untuk mencadangkan sebab ubah bentuk asimetrik kaki kiri, nisbah kaki paksi ke paksi tibia. Iaitu, jika hanya data tanaman data tersedia, mustahil untuk membuat diagnosis dan mustahil untuk membuat insole individu.

Untuk penilaian objektif tentang keadaan kaki dan diagnosis pelbagai penyakit, adalah perlu untuk memohon kedua-dua kaedah yang diterima umum untuk memeriksa pesakit dan kaedah yang mengambil kira ciri-ciri tertentu kaki.

Memandangkan kerumitan dan pelbagai masalah yang berkaitan dengan fakta bahawa lesi kaki bukan sahaja statik, tetapi ada senarai besar penyakit somatik dan dermatologi yang mengakibatkan lesi kaki, yang tidak dapat disenaraikan dalam satu artikel, kami mencadangkan bahawa kaedah diagnostik utama yang diperlukan pakar untuk diagnosis dan pilihan rawatan dalam perkembangan kecacatan statik dan memastikan pilihan betul pembetulkan ortopedik.

Kaedah sedemikian termasuk: klinikal dan instrumental:

 • podoskopik;
 • podometrik;
 • tumbuhan;
 • ketegangan terikan;
 • radiologi

Klinikal: aduan, anamnesis morbi, anamisis vitae, status tempatan. Yang terakhir termasuk pemeriksaan luaran kaki keadaan kulit, penentuan posisi neutral kaki dan pemeriksaan palpation c jumlah pergerakan di sendi, definisi titik sakit lokal.

Aduan. Semasa temuduga awal pesakit, adalah perlu untuk menjelaskan apa sakit yang spesifik di kaki dia mengeluh, lokasi mereka, masa berlakunya. Ini akan membantu menavigasi masalah yang pesakit datang. Tetapi ia adalah pramatang untuk membuat kesimpulan dan membuat diagnosis hanya pada aduan. Sebagai contoh: aduan kesakitan di kawasan tumit pada permukaan tapak kaki tidak selalu menunjukkan kehadiran tumit tumit. Pemeriksaan dan palpasi boleh dikenalpasti dan fasciitis, dan kehadiran ketuat di kawasan ini, dan sebab-sebab lain.

Anamnesis morbi et vitae. Sama pentingnya ialah koleksi sejarah penyakit dan kehidupan pesakit yang berhati-hati. Oleh itu, kehadiran penyakit seperti diabetes, gout, rematik perlu diambil kira semasa membuat diagnosis dan kemudian memilih rawatan.

Status tempatan. Pemeriksaan kaki dijalankan dalam kedudukan neutral, yang juga dikenali sebagai median. Penentuan kedudukan neutral kaki dilakukan dalam tiga posisi: berbaring di belakang anda, berbaring di perut dan berdiri, yang diperlukan untuk menghasilkan pembuatan plaster kaki yang betul, yang kemudiannya digunakan untuk ortosis peregangan.

Pemeriksaan kaki belakang dilakukan seperti berikut: melalui pertengahan tendon Achilles dan pusat tumit calcaneus menghabiskan garis menegak (anda boleh mengikuti garis plumbum atau laser) - paksi belakang kaki. Penyimpangan valgusnya kepada sudut 6 ° dianggap normal. Penyimpangan luar melebihi 6 ° adalah patologi (pes valgus); sisihan dalaman lebih daripada 0 ° menyebabkan pus varus kaki.

Selepas itu, penilaian ke atas bahagian depan dan jari, serta nisbah ke hadapan ke bahagian belakang dilakukan. Penyimpangan kaki depan ke arah ibu jari menyebabkan penampilan kecacatan - kaki berkurang (pes adductus, metatarsus varus); sisihan ke arah jari kecil - kaki yang ditetapkan (pes abductus, metatarsus valgus).

Panjang relatif jari normal tidak sama untuk orang yang berbeza. Selaras dengan panjang jari dibezakan:

bentuk bahasa Yunani kaki -1 3> 4> 5,
Kaki Mesir -1> 2> 3> 4> 5,
kaki pertengahan, segi empat tepat - 1 = 2> 3> 4> 5.

Ciri-ciri struktur kaki terdedah kepada perkembangan perubahan statik tertentu. Dalam bentuk kaki bahasa Yunani, di mana tulang metatarsal 1 adalah lebih pendek daripada yang kedua dan kadang-kadang ke-3, paling sering berlaku meratakan lengkungan lengkung lengkung (flatfoot melintang), serta ketinggian kepala tulang metatarsal ke-2, terutama apabila menggunakan kasut dengan kasut tumit tinggi; di kaki Mesir, perkembangan valgus statik atau kaki valalgus rata (pes planovalgus).

Apabila memeriksa kaki memberi perhatian kepada warna kulit dan integriti mereka atau kehadiran pelbagai ganti rugi: ruam lampin, perengkunan, ketakutan atau pembengkakan kaki. Pemeriksaan kaki termasuk kedudukannya dalam ruang (Rajah 2), keterukan lengkungan.

Rajah. 2. pemasangan buku kaki yang ganas. V.V.Kovanov dan A.A Travin.

Peperiksaan fungsional bermula dengan kajian kaki tanpa beban, mengenal pasti jumlah pergerakan aktif dan pasif di sendi jari. Dengan flatfoot mudah alih, jelas bahawa gerbang dalaman kaki dipelihara tanpa beban dan rata semasa memuatkan. Kedudukan tulang tumit diperiksa semasa memeriksa kaki dari belakang di kedudukan santai. Dalam kedudukan ini kita boleh perhatikan eversi calcaneus dan anjakan tendon Achilles ke luar (satu gejala positif Helbing) (Rajah 3).

Rajah. 3. Gejala positif Helbing di sebelah kiri.

Kami mengkaji fleksi punggung di sendi pergelangan kaki, kerana equinus adalah komponen yang kerap atau faktor etiologi flatfoot. Kedudukan valgus tumit semasa pergantungan pada keseluruhan perubahan kaki ke varus apabila berdiri di atas kaki, yang membuktikan ubah bentuk ubah bentuk dan watak mudah alihnya. Palpasi ditentukan oleh pergerakan sendi jari, kehadiran mata yang menyakitkan, keanjalan atau kekakuan lengkungan kaki.

Selepas kajian klinikal dan diagnosis awal, doktor menentukan keperluan untuk tambahan kaedah diagnostik instrumental dan hanya selepas itu menentukan kelayakan menetapkan pelbagai jenis kaki orthoses dan peranti lain untuk kaki.

Kaedah instrumental tambahan untuk diagnosis kaki

1. Podoskopi adalah kaedah diagnostik visual kualitatif keadaan lengkungan kaki, bentuknya, lokasi paksi kaki dan jabatannya ke paksi tibia pada peranti khas - podoskop.

Podoskop adalah peranti yang terdiri daripada platform telus sokongan, lampu belakang dan cermin tontonan, yang membolehkan untuk mendapatkan imej permukaan plantar pesakit, kedua-duanya dengan dan tanpa beban statik (Rajah 4).

Rajah. 4. Pemeriksaan pesakit pada podoskop.

Kaedah ini membolehkan anda secara kualitatif menilai permukaan plantar kaki: kawasan tekanan, kelebihan beban (biasanya dalam bentuk jagung), keparahan lengkungan, arah paksi utama kaki dan nisbah paksi kaki ke paksi anggota bawah. Dalam kombinasi dengan kaedah diagnostik yang lain, podoskopi memberikan maklumat tambahan mengenai sistem muskuloskeletal pesakit.

Semasa peperiksaan suboskopik, didapati bahawa pada kaki biasa mempunyai tiga titik sokongan: sokongan belakang kaki adalah umbi plantar calcaneus; sokongan dalaman depan - ketua tulang metatarsal pertama dengan dua tulang berbentuk sesamoid; anteroposterior - kepala tulang metatarsal kelima. Dalam semua kes lain, podoskopi membantu untuk mengenal pasti pelbagai darjah permaidani gerbang kaki, untuk menentukan zon beban dan pembahagian tekanan pada bahagian kaki yang berlainan.

2. Podometri - kaedah penentuan kuantitatif ketinggian gerbang membujur kaki (dalam istilah digital) dan mencerminkan ayunan anjal arcnya bergantung kepada beban, serta nisbah kuantitatif parameter lain kaki.

Podometry dilakukan oleh pakar bedah ortopedik dengan meter berhenti dalam posisi berdiri (Rajah 5).

Rajah. 5. Pengukuran panjang kaki dengan stop-meter.

Pengukuran ketinggian gerbang itu dilakukan duduk dan berdiri, lebih mudah pada podoskop dengan bantuan pengawal yang bersilang (Rajah 6).

Rajah. 6. Pengukuran ketinggian gerbang membujur pada kaki.

Ia adalah mungkin untuk menjalankan podometriya tanpa henti. Untuk melakukan ini, subjek diletakkan di atas selembar kertas sehingga kakinya membentuk sudut tepat dengan kakinya. Ketinggian kaki ditentukan dengan mengukur jarak dari permukaan atas tulang navicular (disiasat pada jari telentang anterior ke tikar pergelangan kaki) ke lantai. Setiap kaki dikelilingi di atas kertas dengan pensil, memegangnya tegak lurus ke permukaan sokongan. Kontur diukur dengan penguasa (dalam milimeter) panjang kaki dari ujung jari pertama ke pinggir belakang tumit.

Perbezaan antara ketinggian bumbung tanpa beban dan kedudukan berdiri di bawah beban adalah nilai diagnostik yang penting. Perubahan dalam ketinggian ini lebih daripada 3 hingga 4 mm bercakap mengenai kelemahan lengkungan disebabkan oleh kekurangan alat radang dan muskular, ketidakstabilan, dan tapak kaki dalam satu bentuk atau yang lain. Akibat pengukuran dan pengiraan, "indeks podometrik" yang dicadangkan oleh M. O. Friedland, yang mencirikan keadaan gerbang membujur, diperoleh.

Indeks Podometrik (PI) dikira dari hubungan:

Plantograph Universal untuk menentukan flatfoot

Plantograf direka bentuk untuk menentukan jarak rata dengan memperoleh imej satah kaki.


Peralatan: plantograph (kes logam), mandi dan roller untuk memohon cat, pasport, label, kertas A3 (40x30 cm) 50 helai.

Sebelum memulakan kerja, perlu untuk menyimpan semula kit, memeriksa dan menyelesaikannya. Sekeping kertas kosong (lebih baik putih) daripada format A3 (40x30 cm) hendaklah dimasukkan di antara setiap bingkai dan tisu untuk setiap orang yang diperiksa. Cat digunakan untuk kanvas dengan roller (percetakan atau setem). Sebelum setiap tumbuhan digunakan, permukaan filem tumbuhan mestilah disapu dua kali dengan kain yang dibasahkan dengan larutan hidrogen peroksida 3% (pada suhu sekurang-kurangnya + 18C) dan dengan jarak antara rubbing 15 minit

Plantograf dipasang di dekat pesakit. Pesakit duduk dan meletakkan kakinya di atas filem di sepanjang paksi penanam tanaman. Selepas itu, pesakit dibenarkan perlahan-lahan meningkat (di tempat kejadian) dengan penekanan seragam pada kedua kaki. Dalam kedudukan ini, kaki dikesan dengan pensil. Pesakit perlahan duduk lagi dan menghilangkan kakinya dari filem. Kemudian buka bingkai plantograph dan keluarkan sekeping kertas dengan cetakan kaki.

Sijil wajib tidak diperlukan. Surat penolakan disediakan.

JIKA ANDA PERLU MELAKUKAN PLANTOGRAPH DENGAN RU DAN SIJIL PEMATUHAN - ikut pautan

Plantograph untuk menentukan flatfoot

(013 462 000) Plantograph

(013 462 000) Plantograph

mehan; 400x290x19v; 1.6 kg; kanak-kanak; bingkai; cetakan kaki;

Harga pada 08/05/2017 untuk 1 set 9 500,00 gosok. Termasuk VAT 0%

Masa penghantaran tiada stok: 1-4 minggu

(gambar A) Gambar seorang tukang tumbuhan kanak-kanak

(gambarajah B) Rupa tumbuhan untuk kanak-kanak di negeri yang dilipat - dengan tudung ditutup

(gambarajah B) Engsel yang menyambungkan penutup atas tumbuhan pada bahagian bawah. Struktur kain katun dapat dilihat pada tudung - di mana stamping atau dakwat percetakan digunakan.

(Gambarajah D) Imej sudut tumbuhan - boleh dilihat:

- asas plexiglass

- rangka rangka keluli atas

- gelung - menyambungkan pangkalan dengan penutup atas (sash)

- tekstur filem elastik kalis air yang padat putih - di mana pesakit berdiri di kedua-dua kaki

(gambar D) Gambar mandi untuk mencetak atau dakwat percetakan (dibekalkan dengan tukang tumbuhan kanak-kanak)

(rajah E) Roller untuk menggunakan cat percetakan atau setem pada permukaan kain bawah yang lebih rendah daripada penutup penanam tanaman kanak-kanak (dibekalkan dengan tanaman log)

--- bertujuan untuk menentukan kaki rata pada kanak-kanak

--- kaedah mendapatkan cetakan kaki di atas kertas menggunakan cat setem

--- mempunyai sijil pendaftaran Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia

--- di sekolah, tadika, institusi pendidikan

--- di sekolah sukan dan sekolah anak-anak muda

- syarikat pembuatan ortopedik prostetik

--- insang instep bayi

--- kasut ortopedik untuk kanak-kanak

Penanam tanaman kanak-kanak terdiri daripada dua bahagian yang disambungkan oleh engsel

- pendirian bawah dibuat daripada plexiglass

- bingkai logam atas di mana

--- luar - filem polythylene kalis air elastik yang diregangkan

--- di dalam - kain - direka untuk aplikasi cat

Teknologi untuk menghasilkan cetakan kaki (plantograms)

- tumbuhan kanak-kanak dipasang di hadapan kerusi tinggi

- permukaan filem atas tumbuhan itu dibasmi kuman dengan 3% hidrogen peroksida

- cat digunakan dengan roller ke permukaan kain bawah penutup tompok tanaman

- antara penutup dan asas dari plexiglas kepingan kertas dengan nama penuh anak yang diperiksa disimpan di dalamnya

- kanak itu duduk di kerusi di hadapan tukang tumbuhan

--- dengan kemas, di bawah pengawasan seorang pekerja, pesakit meletakkan kaki telanjang di atas sampul atas

- memegang tangan pesakit kecil, pekerja meminta kanak-kanak untuk berdiri dengan lembut di kedua-dua kaki

--- tanpa menggerakkan kaki anda

- selepas kanak-kanak bangun dan sama rata mengedarkan berat badannya pada kedua-dua anggota bawah

--- jururawat, memegang tangan kanak-kanak, meminta dia untuk duduk dengan kemas di kerusi

--- sementara juga tidak bergerak kaki dari tempat itu (supaya tidak mencetak kaki di atas kertas)

- duduk, mereka bertanya dengan teliti kanak-kanak itu - keluarkan kaki dari penutup atas tukang tumbuhan

--- pada masa yang sama kaki kanak-kanak itu tetap bersih

- secara manual - menggunakan penguasa, protraktor dan pensil

- Pemprosesan tumbuhan dan kaedah pengiraan indeks rata dijelaskan dalam kesusasteraan perubatan dan manual perubatan sukan khusus.

Tidak termasuk dalam pakej tanaman tumbuhan kanak-kanak (diperintahkan sebagai tambahan)

- kertas jejak

- hidrogen peroksida untuk membasmi tudung penutup atas tanaman sebelum setiap peperiksaan

Sijil dan piawaian

Sijil pematuhan GOST atau pengisytiharan pematuhan: +

Bantuan (produk tidak tergolong dalam objek pensijilan wajib): +

Bath (plastik; untuk cap atau dakwat percetakan) (1pc / set)

Roller (rotary; untuk menggunakan cat pada kain plantograph) (1pcs / set)

Kertas putih A3 tidak terkawal (29.7x42)

Cat cap (botol)

Cat tipografi (botol)

Hidrogen peroksida 3% (untuk pembasmian kuman tanaman)

Dimensi secara keseluruhan, mm: 400x290x19v

Berat bersih, kg: 1.6

- Pengilang berhak untuk mengubah reka bentuk, spesifikasi, rupa, pembungkusan barang tanpa notis terlebih dahulu kepada penjual dan pembeli.

- Maklumat yang dipaparkan di laman web adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak dalam keadaan tertentu merupakan tawaran awam, yang ditentukan oleh ketentuan Pasal 437 (2) dari Kode Sipil Federasi Rusia.