Utama / Siku

Struktur sendi bahu manusia

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar tubuh manusia. Tugas utamanya adalah untuk menyambung lengan dengan tali pinggang atas hujung melalui tulang skapular, serta menyediakan gerakan tangan dalam beberapa pesawat.

Dalam segi perubatan dan di kalangan orang tanpa pendidikan khas, konsep "bahu" dan "bahu bersama" adalah berbeza. Sebahagian besar penduduk menunjukkan sendi di bawah bahu, yang salah. Bahu sebenarnya adalah bahagian lengan antara bahu dan sendi siku. Oleh itu, dalam amalan perubatan, istilah "bahu" dan "bahu bersama" bermakna pelbagai struktur anatomi.

Struktur sendi bahu manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Ia cukup untuk melihat fluoroskopi, kerana pelbagai pergerakan dilakukan dengan lancar dan mempunyai amplitud yang mencukupi di dalamnya. Setiap elemen artikular berfungsi dengan tepat dan efisien, dan patologi mana-mana komponen memerlukan kegagalan dalam kerja struktur lain. Anatomi sendi bahu, serta semua sendi manusia, termasuk unsur tulang, tulang rawan, ligamen, kumpulan otot. Sendi dibekalkan dengan arteri tertentu melalui urat, produk metabolik dikeluarkan dari urat, dan keseluruhan kerja sendi dikawal oleh panduan saraf.

Tulang dan tulang rawan

Sendi bahu biasanya sendi sfera. Bahagian atas tulang bahu berakhir dengan kepala bulat yang mempunyai bentuk sfera. Sebaliknya ia adalah scapula, yang merupakan sebahagian daripada tali pinggang atas kaki. Pesawatnya yang menghadap humerus mempunyai setong yang betul-betul mengulangi bentuk pembentukan sfera bahu. Kemurungan ini dipanggil rongga artikular, tetapi saiznya hampir empat kali lebih kecil daripada diameter kepala bahu.

Kedua-dua tulang, humeral dan bahagian scapular, membentuk sendi. Struktur sendi bahu sedemikian rupa sehingga dengan apa-apa pergerakan di dalamnya rongga artikular skapula selalu menghadap kepala bahu, dalam banyak aspek ini dipastikan oleh gerakan putaran skapula itu sendiri. Akibatnya, walaupun diameter yang berbeza dari kepala humeral dan rongga artikular, pergerakan di sendi bahu bebas dilakukan di dalam pesawat yang berlainan. Ini adalah lekapan dan lanjutan, putaran masuk dan keluar, penambahan dan penculikan.

Tulang dan tulang belakang sendi bahu

Kemungkinan pergerakan di sendi diberikan bukan sahaja oleh kongruen (kebetulan tepat) struktur tulang. Fungsi yang sama dilakukan oleh rawan hyaline yang merangkumi mereka. Dalam lapisan seragam 3-5 mm, dia menyusun kepala humerus dan rongga artikular skapula. Selain itu, pada tulang bahu, ia naik di atas permukaannya sepanjang diameter keseluruhan rongga dan membentuk bibir artikular yang dipanggil. Ia adalah kerana kedalaman kemurungan yang dikehendaki dicapai dan surat-menyuratnya yang paling besar kepada kepala bahu. Di samping itu, struktur kartilaginus ini memberikan kestabilan yang tinggi kepada sendi, berfungsi sebagai pencegahan kehelan, dan juga "memadamkan" kejutan tajam, kesan dan getaran yang berlaku di bahu dan zon skapular.

Dalam sesetengah penyakit sendi (arthritis, arthrosis), rawan hyaline dan bibir artikular akan musnah. Ini dengan ketara mengurangkan amplitud pergerakan, sehingga kemustahilan mereka tidak lengkap. Di samping itu, mengurangkan ketinggian bibir artikular menjadikan kestabilan sendi minimum dan meningkatkan kemungkinan dislokasi dan sublaksasi.

Ligamen dan otot

Kapsul sendi terdiri daripada tisu penghubung yang padat dan direka untuk memenuhi pencapaian kestabilan yang diperlukan. Berbanding dengan sendi lain, di sini ia membentuk rongga yang lebih besar diisi dengan pelincir khas. Ia adalah cecair sinovial, yang, di antara lapisan cartilaginous humerus dan tulang skapular, membuat pergerakan di sendi bebas dan licin.

Ligamen bahu

Rawatan hyaline cartilaginous elastik tidak mempunyai rangkaian kapilari sendiri di mana ia akan dibekalkan dengan oksigen dan pemakanan. Fungsi ini dilakukan oleh cecair sinovial, ia memberikan semua unsur kimia yang diperlukan untuk rawannya dengan cara yang tersebar. Oleh itu, apa-apa kerosakan dalam pengeluaran cecair sinovial atau perubahan dalam kualitinya secara langsung memberi kesan kepada keadaan tulang rawan dan seterusnya keseluruhan sendi.

Untuk menguatkan kapsul sendi terdapat beberapa ligamen kuat dan elastik. Mereka dipanggil coraco-humeral dan ligamen sendi-humeral. Jika sendi bahu dibandingkan dengan sendi besar lain, radas ligamentousnya akan kurang jelas. Untuk kestabilan dan kestabilan sendi adalah otot yang bertanggungjawab di sekelilingnya. Di satu pihak, kemungkinan dislokasi meningkat, tetapi sebaliknya, semua peluang disediakan untuk pelbagai pergerakan. Tiada kepelbagaian sedemikian dalam mana-mana sendi.

Semua otot yang mengelilingi sendi bahu, digunakan untuk menguatkannya dan memastikan pelbagai pergerakan tangan. Mereka boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan utama. Otot-otot kumpulan pertama, dipanggil putaran putaran atau kapsul otot, adalah subosternal, supraspinatus, subscapularis, pusingan kecil. Kumpulan ini juga merangkumi otot-otot bulat dan besar. Kumpulan otot kedua terdiri daripada otot dada dan belakang. Ini adalah pectoralis utama dan paling luas otot belakang. Kumpulan ketiga dibentuk oleh kepala otot brachial bisep. Secara kontrak dan santai secara konsisten, serat otot semua kumpulan ini membentuk semua pergerakan di sendi bahu.

Kapal dan saraf

Arteri aksila, menyeberang ketiak, di bahagian pectoralis otot utama masuk ke bahu. Dia yang membawa bekalan darah ke sendi bahu. Cawangannya, secara beransur-ansur menjadi lebih kecil, membawa oksigen, glukosa dan sebatian lain ke tisu artikular. Aliran keluar produk metabolik berlaku di urat brachial dan axillary. Bersama-sama dengan ikatan vaskular, serat-serat dari plexus saraf brachial juga pergi, yang menginsentrasikan semua bahagian struktur sendi bahu.

Arteri dan urat bahu

Struktur sendi bahu manusia adalah unik, bagaimanapun, adalah sangat penting bahawa semua elemen artikular berfungsi dengan lancar. Hanya dalam kes ini, fungsi sendi akan kekal pada paras yang tinggi.

Struktur bahu

Sendi bahu memberikan pelbagai gerakan anggota atas di mana-mana satah. Konturnya dapat dilihat dengan mata telanjang lelaki yang kurus dan merasa di depan. Anatomi deskriptif bahu, yang kita semua belajar daripada buku teks anatomi, telah berubah secara beransur-ansur dalam 20 tahun terakhir kepada anatomi fungsi bahu. Visi "baru" ini mengenai anatomi bahu adalah hasil dari pengetahuan yang lebih tepat mengenai struktur ligamen, otot dan tendon bahu, yang diperoleh melalui kemajuan klinikal, visualisasi, pengimejan, sinar-x sendi, arthroscopy dan pembedahan. Kita bercakap mengenai anatomi praktikal, yang membolehkan kita memahami dengan lebih baik bukan sahaja apa struktur yang berbeza ini, tetapi juga bagaimana mereka mengambil bahagian dalam pelbagai fungsi pergerakan dan kestabilan, dan akhirnya, bagaimana mereka akan berubah ketika memakai fungsinya, susut nilai dan penuaan, patologi atau kerosakan traumatik.

Sendi bahu adalah bentuk yang mudah, bulat dalam bentuk, paksi pergerakannya adalah menegak, sagittal, melintang, iaitu, paksi multi-paksi. Pelbagai gerakan yang digabungkan dengan tisu otot yang kuat dan alat ligamen kuat. Dengan kerosakan dan kehilangan fungsi, sekurang-kurangnya sebahagiannya, kehidupan seharian menjadi masalah.

Anatomi bahu pendek

Apabila kita bercakap tentang bahu, kita tidak terhad kepada ciri sendi bahu sahaja. Sebenarnya, bercakap mengenai kompleks humor osteo-artikular sekarang, kita bermaksud bahagian atas humerus, permukaan artikular skapula, proses corakoid yang terletak di hadapan, paksi skapula - di belakang, dan hipoksia, proses brachial skapula - acromion, tetapi juga tulang belakang -, yang terletak di antara tulang dada dan proses humeral kambing.

Kompleks sendi bahu terdiri dari tiga sendi:

 • bahu bahu;
 • akromiopleuklyuchy;
 • sternoclavicular.

Kerosakan pada permukaan rawan salah satu daripada tiga sendi ini mempunyai tanda-tanda klinikal tertentu, sejenis corak radiografi dan arthroscopy visual. Mana-mana patologi di mana-mana bahagian kompleks ini boleh menjejaskan fungsi bahu itu sendiri.

Kapsul bersama

Gabungan bilah bahu diselubungi sarung khas, yang memperlihatkan ruang tertutup dan ketat dengan tekanan negatif di dalam, memudahkan pemasangan antara kedua sendi. Di dalam kapsul ditutup dengan membran sinovial, sel-sel yang menghasilkan kelembapan tertentu, kaya dengan bahan yang diperlukan untuk aktiviti penting sel rawan.

Pergerakan pasif atau aktif sendi bahu menimbulkan pengeluaran cecair sinovial, yang memudahkan gelongsor dua bahagian kontak. Imobilitas sendi bahu berbahaya: pembebasan cecair yang diperlukan tidak dirangsang, tulang rawan tidak lagi diberi makan. Apabila sendi bahu "disekat", akibat-akibat fungsional yang ditunjukkan dalam bentuk kesakitan, akibat demineralisasi (penyahgaraan) tulang subkondral di bawah tulang rawan artikular, dan disebabkan kekakuan sendi progresif.

Peralatan ligamen bahu

Jika kapsul posterior artikulasi nipis dan dengan ketumpatan malar, maka kapsul anterior adalah, sebaliknya, lebih tebal, khususnya pada tahap kawasan-kawasan yang membentuk ligamen bahu sendi.

 1. Ligament brachial artikular (VSPS).

APSS terletak di rantau anterior takik antara, di mana tendon kepala bisep panjang (CID) bengkok ke dalam alur antara burgundy humerus untuk pergi dari kedudukan menegak ke arah mendatar-intra-artikular, untuk memasukkannya ke bahagian atas rongga artikular. Arthroscopy di kawasan ini memungkinkan untuk mengenal pasti ligamen atas, yang merupakan blok regeneratif yang nyata dan mendahului kepala bisep yang panjang, membolehkannya membuat giliran pada keluar dari kelebihan antara kelenjar. Saiznya kecil, kurang dari 1 cm, tetapi dengan struktur yang sangat kuat, VSPS dikaji dengan baik. Tudung bersama-humeral atas bersama-sama dengan tendon kepala bisep panjang (DGB) ditutup dengan ligamen coraco-humeral (CPS). Secara visual, kawasan ini adalah lintasan sebenar serat depan, sambungan berterusan - syndesmos sangat mengagumkan, peralatan ligamentous sangat rumit dan terperinci.

Kecederaan atau, lebih kerap, kecederaan traumatik kepada VSPS, mengakibatkan anjakan kepala bisep panjang di alur antara alur humeral. Kekalahan VSPS sering digabungkan dengan pecah tendon unggul ketiga subskapularis.

 1. Ligamen artikular-humeral (SCSS).

SPSS adalah nipis, kuat, ia tidak mempunyai peranan mekanikal. Ligament dibezakan dengan arthroscopy.

 1. Ligament brachial artikular (NSPS).

NSPS mempunyai bentuk beg poket anterior yang lebih rendah, yang terletak di antara leher anatomi tulang bahu dan bahagian anterior rongga artikular. Ligam sendi humeral yang lebih rendah dapat dilihat dengan jelas melalui arthroscopy.

NSPS adalah unsur yang paling penting dalam penstabilan pasif kepala anterior humerus. Pemisahan tendon di margin anterior rongga artikular adalah kerosakan yang paling kerap, akibatnya adalah ketidakstabilan traumatik anterior bahu. Pecah tendon NSPS juga boleh berlaku di bahu.

NSPS menyediakan kestabilan pasif anterior kepala humeral dan boleh dipecahkan selepas anjakan atau subluxation anterior trauma kepala humeral

Tuberkle artikular

Dalam kesinambungan dengan kapsul artikular, tubercle artikular adalah tulang rawan berserat, yang bertepatan dengan permukaan datar artikular dan kepala sfera (bulat) humerus. Pemisahan tendon tubercle artikular adalah lebih biasa di bahagian anterior. Pemecahan tubercle besar, yang tisu berserabut terus kepala bisep panjang, menentukan apa yang S. J. Snyder memanggil kerosakan SLAP (kerosakan pada bahagian atas bibir artikular dari scapula). Jenis kerosakan ini berlaku, dalam kebanyakan kes, dalam atlet yang terlibat dalam lemparan sukan.

Bengkak bahu otot

Belang bahu terdiri daripada empat tendon berasingan yang meluas dari 4 otot individu yang berjalan ke pinggir atas humerus. Cuff menyediakan pelbagai pergerakan dan menangkap kepala humerus.

 1. Otot subscapularis (subscapularis).

Subscapularis adalah otot pemutar dalaman, terletak di fossa skapula, bermula dari fascia dan dilampirkan pada kapsul humeral di hadapan. Sehingga kini, kerosakan kepada otot subscapularis lebih baik dipelajari, mereka, selalunya, mempunyai asal trauma. Diagnosis haruslah awal untuk mencegah reaksi tendon dan distrofi otot secepat mungkin.

 1. Otot supraspinatus.

Supraspinatus, juga dikenali sebagai starter bahu, menduduki fossa skrap supraspinatus, bermula dari permukaan fascia suprastinatus, melewati akromion; dilampirkan pada bahagian atas kapsul humerum iuncturam.

Supraspinatus harus sentiasa bergerak, kerana ia terlibat dalam semua bidang aktiviti manusia: sukan, kerja. Otot digunakan untuk menculik bahu. Sekiranya rasa sakit timbul ketika mengangkat tangan, dalam istilah perubatan tanda itu disebut "sindrom impingement de humero", istilah yang diberikan oleh pakar bedah Nir.

 1. Otot subosseous (infraspinatus).

Infraspinus - pemutar bahu dalaman. Otot adalah besar, menduduki keseluruhan fossa sub-paksi dari kipas.

Pelebaran jurang dari supraspinatus kepada infraspinatus adalah kriteria hasil fungsian yang tidak baik.

Otot penting bujur luar, yang terletak di pinggir sisi skapula, sesuai dengan otot subsolar dan berakhir dengan tendon yang terletak di bahagian belakang tuberkul humerus. Pecahan degeneratif tendon otot bulat kecil adalah kurang biasa daripada pecah otot supraspinatus dan otot supraspinatus.

Empat otot alat pemutar pemutar menggantung ligamen kepala humeral. Ini menjelaskan, contohnya, memberikan kesakitan di sepanjang keseluruhan lengan, dirasai oleh pelari, yang menunjukkan keradangan pada paha. Kesakitan akan berterusan, seperti mainan "yo-yo", yang meningkat

Tudung kepala panjang bisep

Biceps terdiri daripada gabungan, dari bahagian depan bahu - kepala bisep yang panjang (DGB) dan kepala pendek, yang bergabung ke dalam perut biasa.

Panjang tendon kepala bisep boleh dibandingkan dengan tali yang sentiasa bergerak dan dengan setiap gerakan mengangkat bahu.

Ruang subakromial

Ini adalah ruang yang terhad, dari luar - permukaan dalam otot deltoid, dari dalam - sendi acromioclavicular, di atas dan di hadapan - bahagian bawah acromion, dan ligamen acromial kranial; lebih rendah - permukaan luaran tendon supraspinatus. Malah, ruang subakromial diduduki secara keseluruhannya oleh tisu synovial, peluncuran berlaku di antara permukaan tulang yang lebih rendah dari acromion dan tendon supraspinous. Ia berada di dalam beg subacromial (bursa) yang garam kalsium disimpan dalam tendon dan di dalam otot-otot ikat pinggang bahu. Beg subacromial mencipta ruang slip bersama dengan beg subcoracoid yang terletak berhampiran dasar ligamentum bahu / bahu.

Imobilitas bahu, siku atau batang yang berpanjangan, selepas kecederaan atau pembedahan, mempunyai kesan yang merugikan: beg slip subacromial tidak akan memainkan peranannya dalam pergerakan dan pergerakan.

Pada tahap ruang subakrom anterior, terdapat konflik mekanikal yang mungkin berlaku antara tendon unggul otot berputar bahu dan gerbang coracoacromic. Konflik ini timbul ketika menaikkan tangan ke sisi, antara 90˚ dan 120˚.

Sendi bahu

Sendi thoracik scapular adalah palsu, tiada tisu rawan di dalamnya. Ia diwakili oleh dua pesawat gelongsor. Pergerakan yang dilakukan mungkin sepenuhnya dan dalam sebarang pesawat.

Trapezius dan otot-otot deltoid

Elemen musculo-rotator otot rotator bahu dan ruang subacromial ditutup dengan lapisan cetek otot yang terdiri daripada tiga serat, anterior, tengah dan posterior, otot deltoid, yang dimasukkan masing-masing pada tingkat clavicle, akromion dan paksi bilah bahu Ia adalah tuberosity deltaid berbentuk V di bahagian luar lengan.

Bentuk otot trapezius, bersama-sama dengan deltoid, aponeurosis sebenar tali kemasukan pada peringkat anterior atas sendi acromioclavicular, yang boleh dipecah di kawasan lenticular.

Kesimpulannya

Semua komponen di bahagian bahu di atas bertanggungjawab untuk fungsi tertentu. Patologi mana-mana struktur menarik rantai tindak balas yang menyakitkan.

Pengetahuan mengenai fungsi anatomi bahu adalah sangat penting dan perlu untuk orang, terutama mereka yang aktif terlibat dalam sukan. Dimaklumi, mereka dapat memahami mekanisme terjadinya kecelakaan, mendiagnosa kecelakaan awal untuk berkonsultasi dengan dokter pada waktunya.

Bahu bersama: struktur, fungsi, foto

Sambungan bahu (articulatio humeri) adalah sendi tangan terbesar dan paling mudah bergerak di atas, yang membolehkan pelbagai pergerakan dilakukan dengan tangan. Amplitud ini disediakan oleh struktur khas sendi bahu. Ia terletak di bahagian proksimal bahagian atas, menghubungkannya dengan batang. Dalam lelaki nipis konturnya kelihatan jelas.

Anatomi sendi bahu manusia adalah normal

Alat articulatio humeri agak rumit. Setiap elemen dalam artikulasi betul-betul melaksanakan fungsinya, dan bahkan patologi kecil mana-mana daripada mereka membawa kepada perubahan struktur lain. Seperti sendi badan yang lain, ia terbentuk oleh unsur-unsur tulang, permukaan kartilaginus, alat ligamen dan sekumpulan otot yang bersebelahan yang memberikan pergerakan di dalamnya.

Apa tulang membentuk sendi bahu

Articulatio humeri adalah sendi bulat yang mudah. Humerus dan scapula, yang merupakan bahagian ikat pinggang bahu atas, terlibat dalam pembentukannya. Permukaan artikular meliputi tisu tulang dibentuk oleh rongga scapular dan kepala humerus, yang beberapa kali lebih besar daripada rongga. Percanggahan ini dalam saiz plat kartilaginus khas - bibir artikular, yang benar-benar mengulangi bentuk rongga skapular, membetulkannya.

Bungkusan dan kapsul

Kapsul artikular diikat di sepanjang lilitan rongga bilah di sempadan bibir kartilaginus. Ia mempunyai ketebalan yang berbeza, agak longgar dan luas. Di dalamnya adalah cecair sinovial. Permukaan depan kapsul adalah nipis, jadi ia mudah rosak sekiranya dislokasi.

Tendon yang dilekatkan pada permukaan kapsul, ia melambatkan semasa pergerakan tangan dan tidak membenarkan digigit di antara tulang. Sesetengah ligamen sebahagiannya bersambung ke kapsul, menguatkannya, yang lain menghalang lanjutan yang berlebihan apabila membuat pergerakan di bahagian atas badan.

Beg synovial (bursa) articulatio humeri mengurangkan geseran antara elemen artikular individu. Nombor mereka mungkin berbeza. Keradangan beg seperti itu disebut bursitis.

Beg paling kekal termasuk jenis berikut:

 • subscapularis;
 • podklyuvovidnaya;
 • campur tangan;
 • podteltovidnaya.

Otot yang memberikan pergerakan

Otot memainkan peranan utama dalam memperkuat sendi bahu dan membuat pelbagai pergerakan di dalamnya. Pergerakan berikut adalah mungkin di sendi bahu:

 • penambahan dan penculikan anggota atas berhubung dengan badan;
 • pekeliling, atau putaran;
 • tangan bertukar ke dalam, ke luar;
 • menaikkan anggota atas di hadapannya dan membawanya kembali;
 • institusi anggota atas di belakang (retrofleksi).

Pemuliharaan dan bekalan darah

Kawasan articulatio humeri terutamanya dibekalkan dengan darah dari arteri aksila. Pembuluh arteri yang lebih kecil meninggalkannya, membentuk dua lingkaran vaskular - skapular dan acromial-deltoid. Dalam hal penyumbatan lebuh raya utama, otot periartikular dan sendi bahu itu sendiri menerima khasiatnya dengan tepat kerana kapal-kapal bulatan ini. Pemuliharaan bahu adalah disebabkan oleh saraf yang membentuk plexus brachial.

Putaran putaran

Cuff berputar (rotator) adalah kompleks otot dan ligamen, yang secara keseluruhan menstabilkan kedudukan kepala humeral, berpartisipasi dalam selekoh bahu, dalam mengangkat dan melengkungkan anggota atas.

Empat otot berikut dan tendon mereka terlibat dalam pembentukan alat pemutar rotator:

 • supraspinatus,
 • subacute,
 • subscapularis,
 • pusingan kecil.

Slider pemutar slaid antara kepala bahu dan acromion (proses artikular) skapula semasa lengan yang dibangkitkan. Untuk mengurangkan geseran antara dua permukaan ini terdapat bursa.

Dalam sesetengah keadaan, dengan pergerakan tangan yang kerap, cuff mungkin dicubit. Dalam kes ini, sindrom pencegahan sering berkembang. Ia ditunjukkan oleh rasa sakit yang tajam yang terjadi apabila cuba mendapatkan objek dari poket belakang seluar.

Mikroanatomi sendi bahu

Permukaan artikular pada rongga scapular dan kepala bahu ditutup dengan rawan hyaline di luar. Biasanya, ia licin, yang menyumbang kepada geseran permukaan ini relatif terhadap satu sama lain. Di peringkat mikroskopik, gentian kolagen rawan disusun dalam bentuk gerbang. Struktur ini menyumbang kepada pengedaran seragam tekanan intra-artikular yang timbul dari gerakan anggota atas.

Kapsul artikuler, sebagai satu kantung, meliputi kedua-dua tulang ini. Di luarnya ditutup dengan lapisan berserat tebal. Ia terus diperkuat dengan gentian tendon yang ditambat. Dalam lapisan permukaan kapsul adalah kapal kecil dan gentian saraf. Lapisan dalaman kapsul artikular dijelaskan oleh membran sinovial. Sel-sel sinovial (synoviocytes) terdiri daripada dua jenis: fagositik (makrofaj) - membersihkan rongga intra-artikular dari produk pembusukan; secretory - menghasilkan cecair synovial (synovia).

Konsistensi cecair synovial adalah sama seperti putih telur, melekit dan telus. Komponen synovia yang paling penting adalah asid hyaluronik. Cecair synovial bertindak sebagai pelincir untuk permukaan artikular, dan juga menyediakan pemakanan kepada permukaan luar rawan. Lebihannya diserap ke dalam rangkaian vaskular membran sinovial.

Kekurangan pelinciran membawa kepada kemasukan pesat permukaan artikular dan perkembangan arthrosis.

Struktur sendi bahu manusia dalam patologi

Dislokasi kongenital dan subluxation bahu adalah varian anomalous yang paling teruk dari perkembangan sendi ini. Mereka terbentuk disebabkan oleh kemunduran kepala humeral dan proses skapula, serta otot-otot yang mengelilingi sendi bahu. Dalam hal subluxation, kepala, apabila otot-otot ikat pinggang bahu ditegangkan, menyesuaikan diri dan mengambil kedudukan yang dekat dengan fisiologi. Kemudian ia kembali ke kedudukan biasa, anomali.

Kurangnya kumpulan otot individu (hipoplasia) yang terlibat dalam pergerakan sendi membawa kepada batasan pelbagai pergerakan di dalamnya. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak tidak boleh mengangkat tangannya di atas bahu, tidak dapat dibelakangnya.

Sebaliknya, dengan displasia articulatio humeri, yang timbul daripada ketidaknormalan dalam pembentukan peralatan tendon-ligamentum sendi, hipermobiliti berkembang (peningkatan dalam jumlah pergerakan di sendi). Keadaan ini terancam dengan dislokasi biasa dan subluxations bahu.
Dengan arthrosis dan artritis, terdapat pelanggaran terhadap struktur permukaan artikular, ulserasi, pertumbuhan tulang (osteophytes) terbentuk.

Anatomi X-ray bersama bahu dalam kesihatan dan penyakit

Pada radiografi, articulatio humeri kelihatan seperti imej di bawah.

Angka-angka dalam gambar menunjukkan:

 1. Tulang selangka.
 2. Scapula akromion.
 3. Tubercle besar humerus.
 4. Tubercle kecil humerus.
 5. Leher bahu.
 6. Tulang bahu.
 7. Proses corakoid skapula.
 8. Kelebihan luar scapula.
 9. Rib

Anak panah tanpa nombor menandakan jurang bersama.

Dalam kes dislokasi, proses keradangan dan degeneratif, perubahan dalam nisbah pelbagai struktur struktur bersama antara satu sama lain, lokasi mereka berlaku. Perhatian khusus diberikan kepada kedudukan kepala tulang, lebar jurang intra-artikular.
Foto radiografi di bawah menunjukkan kehelan dan arthrosis bahu.

Ciri-ciri sendi bahu pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, sendi ini tidak segera mengambil apa-apa bentuk seperti pada orang dewasa. Pertama, tubercles besar dan kecil humerus diwakili oleh inti ossifikasi individu, yang seterusnya bergabung untuk membentuk tulang bentuk biasa. Sendi juga diperkuat kerana pertumbuhan ligamen dan pemendekan jarak antara elemen tulang.

Oleh kerana kenyataan bahawa articulatio humeri pada anak-anak kecil lebih mudah dijumpai daripada orang dewasa, dislokasi bahu secara berkala diperhatikan. Mereka biasanya berlaku jika dewasa secara dramatik menarik lengan anak.

Beberapa fakta menarik tentang articulatio humeri peranti

Struktur khas artikulasi bahu dan bahagian komponennya mempunyai beberapa ciri menarik.

Adakah bahu bergerak dengan senyap?

Berbanding dengan sendi badan yang lain, sebagai contoh, lutut, sendi, jari, tulang belakang, articulatio humeri berfungsi hampir dengan senyap. Malah, ini adalah gambaran palsu: menggosok permukaan yang artikular, otot meluncur, meregangkan dan mengikat tendon - semuanya ini menghasilkan tahap bunyi yang tertentu. Walau bagaimanapun, telinga seseorang membezakannya hanya apabila perubahan organik dalam struktur sendi terbentuk.

Kadang-kadang dengan pergerakan jerking, sebagai contoh, apabila kanak-kanak itu ditarik secara dramatis oleh tangan, anda boleh mendengar bunyi bertepuk di bahu. Penampilan mereka dijelaskan oleh penampilan jangka pendek rantau tekanan rendah dalam rongga artikulasi akibat tindakan kekuatan fizikal. Apabila ini dibubarkan dalam gas cecair synovial, misalnya, karbon dioksida, tergesa-gesa ke rantau tekanan yang dikurangkan, masuk ke dalam bentuk gas, membentuk buih. Walau bagaimanapun, tekanan dalam rongga artikular cepat dinormalisasi, dan gelembung "pecah", memancarkan bunyi sifat.

Dalam kanak-kanak, masalah ketika bergerak di bahu mungkin berlaku semasa tempoh peningkatan pertumbuhan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa semua unsur artikular articulatio humeri artikulasi tumbuh pada kelajuan yang berbeza, dan perbezaan sementara mereka dalam saiz juga mula disertai dengan "bang."

Tangan lebih lama di pagi hari daripada waktu petang.

Struktur artikul badan adalah elastik dan berdaya tahan. Walau bagaimanapun, pada siang hari, di bawah tindakan tenaga fizikal dan berat badan sendiri, sendi-sendi tulang belakang dan bahagian bawah kaki menyusut sedikit. Ini membawa kepada penurunan pertumbuhan kira-kira 1 cm Tetapi tulang rawan artikular, bahu, lengan tangan dan tangan tidak mengalami apa-apa beban, oleh itu, terhadap latar belakang pertumbuhan yang berkurangan, mereka kelihatan sedikit lebih lama. Pada waktu malam, tulang rawan dipulihkan dan pertumbuhan menjadi sama.

Proprioception

Sebahagian daripada serat saraf yang menyerupai struktur artikulasi, terima kasih kepada "sensor" khas (reseptor), mengumpul maklumat tentang kedudukan anggota atas dan sendi itu sendiri dalam ruang. Reseptor ini terletak di dalam otot, ligamen, dan tendon sendi bahu.

Mereka bertindak balas dan menghantar impuls elektrik ke otak, jika kedudukan perubahan bersama dalam ruang semasa pergerakan lengan, regangan kapsul, ligamen, kontraksi otot-otot bahu bahu atas berlaku. Oleh kerana pemuliharaan yang kompleks ini, seseorang hampir boleh membuat banyak pergerakan tangan tepat di angkasa.

Tangan itu sendiri "tahu" tahap yang perlu ditinggikan, apa yang akan dibuat untuk mengambil objek, meluruskan pakaian dan melakukan tindakan mekanikal yang lain. Menariknya, dalam sendi mudah alih seperti articulatio humeri, terdapat reseptor yang sangat khusus yang menghantar maklumat ke otak hanya untuk putaran dalam sela sendi, penambahan, penculikan anggota atas, dan sebagainya.

Kesimpulannya

Struktur sendi bahu membolehkan amplitud optimum gerakan anggota atas yang memenuhi keperluan fisiologi. Walau bagaimanapun, dengan kelemahan peralatan ligamentous bahu dan pada masa kanak-kanak, dislokasi dan subluxations kepala humerus boleh dilihat agak kerap.

Struktur, fungsi dan ciri-ciri sendi bahu

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar dalam sistem muskuloskeletal manusia. Sendi dibentuk oleh mekanisme tertentu: kepala bahu adalah dalam bentuk bola yang dikelilingi oleh ligamen dan otot. Semua ini memberikan kekuatan yang kuat, tetapi juga kerentanan struktur yang lebih besar. Sendi bahu semasa kehidupan manusia adalah tertakluk kepada latihan fizikal yang cukup besar.

Bentuk sendi itu memungkinkan untuk melaksanakan bukan sahaja pergerakan hayat bagi tubuh manusia, tetapi juga untuk mencapai pencapaian yang tinggi dalam sukan dan tenaga kerja. Bahu mesti berfungsi dengan betul. Dan untuk ini, perlu mengekalkan gaya hidup yang sihat, berehat dengan betul, makan sepenuhnya dan segera hubungi pakar jika sakit atau sensasi berlaku.

Anatomi sendi bahu

Setiap sendi rangka manusia dibentuk oleh artikulasi dua atau lebih tulang dengan bantuan tulang rawan, tisu penghubung, ligamen dan otot. Sambungan bahu, pada dasarnya, dibentuk oleh sendi sfera, yang termasuk skapula dan humerus dalam strukturnya. Di atas sendi adalah kapsul anjal. Bahu diperkuat oleh ligamen dan otot.

Ciri-ciri anatomi dari artikulasi memberi peluang bagi permukaan berinteraksi untuk bergerak dari satu sama lain dan kembali ke kedudukan asalnya tanpa merosakkan integriti kapsul artikular.

Struktur sendi bahu

Sendi bahu dibentuk oleh bahagian berikut tulang rangka: kepala humerus dan rongga scapular. Bentuk bola ada di tulang bahu, dan di rongga, bentuknya bahkan dalam bentuk piring. Bentuk sedemikian dan kehadiran tulang rawan hyaline menjadikan kombinasi tulang ikat pinggang bahu bersama dengan langkah scapula. Rawan mempunyai bentuk gel, yang terbentuk oleh mineral dan bahan asal organik, tetapi air di dalamnya adalah 80%. Bibir bersama membantu mengimbangi pelbagai saiz permukaan. Elemen sendi ini terbentuk oleh tisu fibro-cartilage, yang menyumbang kepada interaksi yang sangat baik dari rongga scapular dan bahu.

Kapsul dilampirkan pada hujung bibir kartilaginus dan rongga scapular. Sebaliknya, pada humerus, kapsul itu tetap dipasang pada leher anatomi. Dari bahagian bawah, ia mempunyai struktur nipis, tetapi lebih tinggi adalah struktur yang lebih tebal kerana tendon dari pelbagai jenis otot yang ditenun ke dalam kapsul.

Fungsi bersama

Fungsi utama tali pinggang bahu adalah untuk mengimbangi pergerakan tangan semasa peningkatan dalam ayunan. Iaitu, keupayaan mekanikal tali pinggang bahu membolehkan gerakan anggota dalam unjuran yang berbeza pada sudut yang besar. Pada masa yang sama, lampiran humerus yang kuat (bergerak bebas) dan scapula (dipindahkan kondisional) diberikan.

Struktur sendi bahu memungkinkan untuk menjalankan pelbagai pergerakan anggota atas dalam pelbagai besar: putaran, flexor, pengalihan, extensor dan tindakan tambahan.

Kapasiti motor artikulasi humeral

Pergerakan dengan tali pinggang bahu yang terlibat membawa kepada fakta bahawa otot secara beransur-ansur mula menggantikan kapsul. Ini adalah yang menghalangnya daripada cedera di antara sendi tulang. Kapsul adalah jambatan yang melewati kerudung, di mana gentian tendon kepala otot (berkepala dua) terletak. Serat otot ini berasal dari ujung bibir sendi dan di bahagian atas tubercle, dan kemudian terbentang ke salur antara cod. Otot melepasi bahu di mana ia ditutup dengan membran sinovial. Yang kedua membentang ke atas dari gentian tendon dan melepasi ke dalam membran sinovial kapsular.

Ciri dinamik motor sendi

Di atas kapsul adalah tiga ligamen yang dilekatkan pada leher anatomi bahu dan tulang kartilaginus. Bungkusan membantu membuat rongga kapsul kuat di hadapan. Satu lagi bahu mengandungi ligamen coraco-humeral yang kuat. Ia sama dengan tisu berserabut lapisan kapsul, yang terdiri daripada tuberosus besar bahu kepada proses corakoid.

Ligan coraco-acromial terletak di atas artikulasi artikular bahu. Gerbang bahu dibentuk oleh ligamen ini, proses corakoid dan acromial. Gerbang menyumbang kepada perlindungan sendi dari atas, membuat penyingkiran bahu secara beransur-ansur, menaikkan badan ke hadapan dan sepanjang sisi di atas pinggang. Pada masa itu, apabila tangan naik di atas tali pinggang, kerja bilah bahu bermula.

Struktur tulang di bahu

Pergerakan utama dalam artikulasi bahu dilakukan dengan bantuan kepala yang terletak di kedalaman tulang skapular. Sendi bahu di bawah tekanan berat. Kerana ini, keradangan dan haus struktur tulang adalah fenomena yang agak kerap. Untuk menubuhkan diagnosis, doktor boleh merujuk kepada pemeriksaan sinar-X. Gambar yang dihasilkan akan membolehkan anda menilai keadaan sendi secara tepat.

Selalunya terdapat penyakit sendi artikular, seperti: kongenital, traumatik, keradangan dan degeneratif. Dengan trauma membawa fraktur, dislokasi dan subluxations. Lesi degeneratif termasuk arthrosis sendi, di mana tulang rawan dan tisu tulang nipis, dan terdapat kehilangan pergerakan. Osteoartritis berlaku pada orang yang lebih tua. Ini mungkin disebabkan oleh gangguan metabolik, kecederaan traumatik yang kerap, pengurangan bekalan darah ke sistem osteo-artikular. Keabnorma kongenital adalah displasia sendi (kekurangan struktur tulang penuh). Untuk penyakit radang termasuk arthritis, yang diperolehi selepas kecederaan atau akibat proses sistemik jenis infeksi. Gangguan seperti itu mesti dirawat, kerana ia berbahaya dengan perkembangan komplikasi yang serius.

Mekanisme ligamentous bahu

Elemen yang paling penting dalam mekanisme ligamen dibentuk oleh alat pemutar. Pembentukan ini termasuk otot-otot berikut articulation bahu: pusingan kecil, hypojamic, subscapularis dan supraspinatus. Otot ini menghalang kecederaan dan anjakan kepala tulang dengan mobiliti otot besar, iaitu: dorsal, bisep, deltoid dan dada.

Ligamen bahu tidak mempunyai peregangan kuat semasa beban berat. Inilah yang menyebabkan rehat mereka. Sekiranya seseorang tidak bersenam dan bergerak sedikit, otot dan sendi bahu akan rapuh. Ini disebabkan oleh fakta bahawa orang-orang tersebut telah mengurangkan bekalan darah, bekalan nutrien yang tidak mencukupi kepada sendi, yang membawa kepada kecederaan yang kerap.

Penyakit Artikular

Anda juga tidak harus bersemangat dengan keterlibatan fizikal yang berlebihan, kerana ini akan menyebabkan keletihan. Penyakit dan otot tendon berikut juga mungkin cedera:

 1. Ligament regangan selepas apa-apa kecederaan menyumbang kepada kehilangan besar kemampuan motor manusia tangan. Jika tidak dirawat, proses radang akan berkembang yang boleh merebak ke tisu sekitar.
 2. Periarthritis sendi, iaitu, proses keradangan dalam tendon. Penyakit manusia ini biasa, dan ia berlaku selepas kecederaan: lebam atau jatuh, atau selepas beban berat.

Sistem saraf dan peredaran sendi

Semua kecederaan dan patologi pada sendi bahu termasuk kesakitan, yang mungkin berbeza darjah. Sensasi menyakitkan adalah keamatan yang sangat kuat dan menghentikan kebolehan tangan motor. Semua ini adalah mekanisme keselamatan yang disediakan oleh fungsi saraf radial, toraks, axillary dan subscapular, yang memberikan isyarat melalui sendi. Sindrom nyeri membawa kepada sekatan pergerakan dalam artikulasi artikular yang rosak, yang membolehkan tisu meradang dan rosak pulih.

Perlu diberi perhatian terhadap fakta bahawa sakit di bahu mungkin menunjukkan kecederaan pada tulang belakang serviks atau toraks. Dalam kes ini, keperluan mendesak untuk mendapatkan nasihat doktor yang mengarahkan pesakit pada x-ray. Menurut foto yang diterima, diagnosis dibuat dan rawatan ditetapkan.

Sistem saraf dan peredaran sendi

Sistem pembuluh darah yang luas menyediakan darah. Kapal terlibat dalam mengangkut oksigen, memberi makan tisu artikulasi, dan terlibat dalam penghapusan produk penguraian bersama dengan darah. Sendi bahu diselaraskan di sebelah dua arteri besar, yang menjadikan kerosakan berbahaya. Dengan anjakan yang kuat kepala, atau dengan pecahan jenis pemecahan, terdapat kemungkinan pecah atau penyempitan kapal.

Sekiranya kecederaan pada sendi bahu telah menyumbang kepada kebas kelamin atau kelemahan yang kuat, maka anda perlu segera melawat doktor. Tanda-tanda seperti itu menunjukkan pelanggaran proses peredaran darah, yang memerlukan rawatan perubatan khusus.

Unsur-unsur artikular tambahan bahu

Sendi bahu juga menggabungkan komponen lain, keadaannya menentukan kesihatan seluruh bahu.

 • Membran sinovial adalah lapisan tisu nipis yang merangkumi permukaan artikular dari bahagian dalam (kecuali tulang rawan). Komponen sendi bahu ini melakukan pemakanan unsur-unsur tulang kerana rangkaian vaskular yang kaya. Juga, lapisan sinovial merembeskan rahsia khusus yang mengurangkan geseran dalam sendi semasa pergerakan dan melindunginya daripada memakai pramatang. Dalam sesetengah kes, mungkin terdapat keradangan membran sinovial, yang dipanggil sinovitis.
 • Beg periartikular adalah struktur yang bertanggungjawab untuk melembutkan pergerakan semua komponen bahu dan melindungi mereka dari memakai. Beg yang dibuat dalam bentuk poket dengan cecair. Keradangan beg ini dipanggil bursitis.

Kaedah kajian bahu

Pergerakan dalam artikulasi humeral berkait rapat dengan pergerakan tali pinggang bahu. Itulah sebabnya penyelidikan mereka sering dilakukan secara serentak. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan x-ray, beberapa kaedah diagnostik lain digunakan.

 • Kaedah fizikal (pemeriksaan, palpasi, ujian untuk kajian pergerakan aktif dan pasif dalam ujian sendi, berfungsi).
 • Arthroscopy adalah kaedah invasif untuk visualisasi endoskopik komponen bersama.
 • Thermography - kaedah berdasarkan analisis radiasi inframerah badan, digunakan untuk mengenal pasti kawasan keradangan.
 • Ultrasonography - diagnosis ultrasound pada sendi bahu.
 • Analisis Radionuclide adalah kaedah mengkaji tubuh manusia, berdasarkan pengenalan zarah radionuklida ke dalam tubuh dan kajian pergerakan dan penempatan mereka dalam tisu dan organ.
 • Tusukan kantung sinovial digunakan untuk mengkaji cecair sinovial dan mengenal pasti tanda-tanda keradangan.
 • Biopsi - digunakan untuk pemeriksaan mikroskopik sampel tisu dari artikulasi artikular dan pengesanan patologi di peringkat sel.
Adakah sendi sendi dan membengkak? Menghilangkan kesakitan dengan Artrodex!

Bagaimana bahu seseorang, fungsinya dan ciri-cirinya

Anatomi khas sendi bahu memberikan mobiliti tinggi lengan dalam semua pesawat, termasuk pergerakan 360 darjah. Tetapi harga yang dibayar untuk ini adalah kelemahan dan ketidakstabilan artikulasi. Pengetahuan tentang ciri-ciri anatomi dan struktur akan membantu memahami sebab-sebab penyakit yang mempengaruhi sendi bahu.

Tetapi sebelum meneruskan dengan gambaran terperinci semua elemen yang membentuk pembentukan, dua konsep harus dibezakan: sendi bahu dan bahu, yang banyak mengelirukan.

Bahu adalah bahagian atas lengan dari ketiak ke siku, dan sendi bahu adalah struktur di mana lengannya dihubungkan ke badan.

Ciri-ciri struktur

Jika kita menganggapnya sebagai konglomerat kompleks, sendi bahu dibentuk oleh tulang, rawan, kapsul artikular, beg synovial (bursa), otot dan ligamen. Dalam strukturnya, ia adalah mudah, terdiri daripada 2 tulang, satu bentuk tulang sfera kompleks. Komponen yang membentuknya mempunyai struktur dan fungsi yang berbeza, tetapi berada dalam interaksi yang ketat, yang direka untuk melindungi sendi dari kecederaan dan memastikan mobilitasnya.

Komponen sendi bahu:

 • dayung
 • humerus
 • bibir artikular
 • kapsul artikular
 • beg synovial
 • otot, termasuk alat pemutar
 • berkas

Sendi bahu dibentuk oleh skapula dan humerus, yang tertutup dalam kapsul sendi.

Kepala bulat humerus bersentuhan dengan tempat tidur artikular yang rata dari kambing. Dalam kes ini, skapula kekal hampir tidak bergerak dan pergerakan lengan berlaku disebabkan oleh anjakan kepala berbanding dengan katil artikular. Selain itu, diameter kepala adalah 3 kali diameter katil.

Perbezaan dalam bentuk dan saiz ini memberikan pelbagai gerakan, dan kestabilan artikulasi dicapai oleh sistem otot dan ligamen. Kekuatan artikulasi juga diberikan oleh bibir sendi yang terletak di dalam rongga scapular - tulang rawan, tepi melengkung yang melampaui tempat tidur dan menutup kepala humerus, dan alat pemutar elastik di sekitarnya.

Radas ligamen

Sendi bahu dikelilingi oleh beg artikular (kapsul) padat. Membran berserabut kapsul mempunyai ketebalan yang berbeza dan dilekatkan pada scapula dan humerus, membentuk beg yang luas. Ia longgar diregangkan, yang memungkinkan untuk bergerak dan memutar tangan dengan bebas.

Di dalam beg itu dibarisi dengan membran sinovial, rahsia yang cecair sinovial yang menyuburkan rawan artikular dan memastikan tiada geseran ketika ia meluncur. Di luar, beg artikular diperkuat dengan ligamen dan otot.

Peralatan ligamentous melakukan fungsi penetapan, menghalang anjakan kepala humeral. Bungkusan dibentuk daripada kain tegangan yang kuat dan lemah dan dilekatkan pada tulang. Keanjalan yang lemah menyebabkan kerosakan dan lusuh. Faktor lain dalam perkembangan patologi adalah tahap bekalan darah yang tidak mencukupi, yang merupakan punca perkembangan proses degeneratif ligamen.

Ligamen bahu:

Anatomi manusia adalah mekanisme yang kompleks dan saling berkaitan. Oleh kerana sendi bahu dikelilingi oleh alat ligamen yang kompleks, beg sinovial mukosa (bursa) disediakan untuk meluncur ke dalam tisu di sekitarnya, berkomunikasi dengan rongga sendi. Mereka mengandungi cecair sinovial, menyediakan fungsi sendi lancar dan melindungi kapsul dari regangan. Nombor, bentuk dan saiz mereka adalah individu untuk setiap orang.

Bingkai otot

Otot-otot sendi bahu diwakili oleh kedua-dua struktur besar dan yang kecil, yang mana terbentuknya alat pemutar. Bersama-sama mereka membentuk bingkai kuat dan elastik di sekitar sendi.

Otot yang mengelilingi sendi bahu:

 • Deltoid. Ia terletak di atas dan di luar sendi, dan dilekatkan pada tiga tulang: humeral, kuku dan tulang belakang. Walaupun otot tidak berkaitan secara langsung dengan kapsul sendi, ia pasti melindungi strukturnya daripada 3 bahagian.
 • Double berkepala (bisep). Ia melekat pada scapula dan humerus dan merangkumi sendi dari bahagian depan.
 • Ketiga-tiga (triceps) dan corakoid. Melindungi sendi dari bahagian dalam.

Cuff rotator sendi bahu menyediakan pelbagai pergerakan yang besar dan menstabilkan kepala humerus, menyimpannya di tempat tidur bersama.

Ia terdiri daripada 4 otot:

 1. subscapular
 2. subacute
 3. supraspinatus
 4. pusingan kecil

Cuff pusingan putaran terletak di antara kepala bahu dan acromin - satu proses tulang skapular. Jika ruang di antara mereka disempitkan kerana pelbagai sebab, manset itu dicubit, membawa kepada kesan kepala dan akromion, dan disertai dengan kesakitan yang teruk.

Doktor memberikan keadaan ini dipanggil "sindrom hambatan". Dengan sindrom impedan, manset pemutar cedera, yang membawa kerosakan dan merobek.

Bekalan darah

Struktur dibekalkan dengan darah oleh rangkaian arteri yang luas, di mana nutrisi dan oksigen dibekalkan ke tisu persimpangan. Veins bertanggungjawab untuk penculikan produk metabolik. Sebagai tambahan kepada aliran darah utama, terdapat dua lingkaran vaskular tambahan: scapular dan acromial-deltoid. Risiko pecah arteri besar yang hampir dengan artikulasi sangat meningkatkan risiko kecederaan.

Elemen bekalan darah

 • suprascapular
 • depan
 • belakang
 • gruzoakromialnaya
 • subscapular

Innervation

Mana-mana kerosakan atau proses patologi dalam tubuh manusia disertai dengan kesakitan. Nyeri boleh menimbulkan masalah atau melaksanakan fungsi keselamatan.

Dalam kes sendi, kesakitan secara paksa "menyahaktifkan" sendi berpenyakit, menghalang mobiliti, untuk membolehkan struktur yang cedera atau meradang pulih.

 • axillary
 • suprascapular
 • dada
 • radial
 • subscapular
 • axillary

Pembangunan

Apabila anak dilahirkan, sendi bahu tidak terbentuk sepenuhnya, tulangnya dipisahkan. Selepas bayi itu dilahirkan, pembentukan dan perkembangan struktur bahu berlanjutan, yang mengambil masa kira-kira tiga tahun. Semasa tahun pertama kehidupan, plat rawan tumbuh, bentuk rongga artikular, kontrak kapsul dan memampatkan, ligamen di sekelilingnya menguatkan dan berkembang. Akibatnya, sendi dikuatkan dan diperbaiki, mengurangkan risiko kecederaan.

Dalam tempoh dua tahun akan datang, segmen artikulasi meningkat dalam saiz dan mengambil bentuk akhir. Paling tidak semua metamorfosis humerus, kerana sebelum kelahiran kepala mempunyai bentuk bulat dan hampir sepenuhnya terbentuk.

Ketidakstabilan bahu

Tulang sendi bahu membentuk sendi bergerak, kestabilan yang disediakan oleh otot dan ligamen.

Struktur sedemikian membolehkan pergerakan yang besar, tetapi pada masa yang sama membuat rentan bersama untuk terkehel, keseleo dan ligamen pecah.

Juga, orang sering menghadapi diagnosis seperti ketidakstabilan artikulasi, yang ditetapkan apabila ketua humerus melampaui batas tempat tidur artikular semasa pergerakan lengan. Dalam kes ini, ia bukanlah masalah kecederaan, akibatnya menjadi kehelan, tetapi ketidakupayaan fungsional kepala untuk berada dalam kedudukan yang tepat.

Terdapat beberapa jenis dislokasi, bergantung kepada anjakan kepala:

Struktur sendi bahu manusia sedemikian rupa sehingga tulang skapular menutupnya dari belakang, dan otot deltoid terletak di sisi dan atas. Bahagian depan dan bahagian dalaman tidak dilindungi secukupnya, yang menyebabkan dominasi kehadiran anterior.

Fungsi sendi bahu

Mobiliti tinggi artikulasi itu memungkinkan untuk melaksanakan semua pergerakan yang terdapat dalam 3 pesawat. Tangan seseorang boleh sampai ke mana-mana di dalam badan, membawa berat badan dan melakukan kerja yang berketepatan tinggi, halus.

 • memimpin
 • pelakon
 • putaran
 • pekeliling
 • flexion
 • lanjutan

Untuk melaksanakan semua pergerakan di atas sepenuhnya mungkin hanya dengan kerja serentak dan diselaraskan semua elemen ikat pinggang bahu, terutama tulang selangka dan sendi acromioclavicular. Dengan penyertaan satu lengan sendi bahu hanya boleh dinaikkan ke tahap bahu.

Pengetahuan tentang anatomi, ciri struktur dan fungsi sendi bahu akan membantu memahami mekanisme kecederaan, keradangan dan patologi degeneratif. Kesihatan semua sendi dalam tubuh manusia secara langsung bergantung kepada gaya hidup.

Berat kelebihan dan kekurangan aktiviti fizikal menyebabkan mereka merosakkan dan merupakan faktor risiko bagi pembangunan proses degeneratif. Sikap yang hati-hati dan penuh perhatian terhadap tubuh anda akan membolehkan semua elemen konstituennya bekerja dengan panjang dan sempurna.

Ciri-ciri struktur sendi bahu

Jawapan yang paling lengkap untuk soalan mengenai topik: "ciri struktur sendi bahu."

Anatomi khas sendi bahu memberikan mobiliti tinggi lengan dalam semua pesawat, termasuk pergerakan 360 darjah. Tetapi harga yang dibayar untuk ini adalah kelemahan dan ketidakstabilan artikulasi. Pengetahuan tentang ciri-ciri anatomi dan struktur akan membantu memahami sebab-sebab penyakit yang mempengaruhi sendi bahu.

Bagaimanakah sendi bahu manusia?

Tetapi sebelum meneruskan dengan gambaran terperinci semua elemen yang membentuk pembentukan, dua konsep harus dibezakan: sendi bahu dan bahu, yang banyak mengelirukan.

Bahu adalah bahagian atas lengan dari ketiak ke siku, dan sendi bahu adalah struktur di mana lengannya dihubungkan ke badan.

Ciri-ciri struktur

Jika kita menganggapnya sebagai konglomerat kompleks, sendi bahu dibentuk oleh tulang, rawan, kapsul artikular, beg synovial (bursa), otot dan ligamen. Dalam strukturnya, ia adalah mudah, terdiri daripada 2 tulang, satu bentuk tulang sfera kompleks. Komponen yang membentuknya mempunyai struktur dan fungsi yang berbeza, tetapi berada dalam interaksi yang ketat, yang direka untuk melindungi sendi dari kecederaan dan memastikan mobilitasnya.

Komponen sendi bahu:

 • dayung
 • humerus
 • bibir artikular
 • kapsul artikular
 • beg synovial
 • otot, termasuk alat pemutar
 • berkas

Sendi bahu dibentuk oleh skapula dan humerus, yang tertutup dalam kapsul sendi.

Kepala bulat humerus bersentuhan dengan tempat tidur artikular yang rata dari kambing. Dalam kes ini, skapula kekal hampir tidak bergerak dan pergerakan lengan berlaku disebabkan oleh anjakan kepala berbanding dengan katil artikular. Selain itu, diameter kepala adalah 3 kali diameter katil.

Perbezaan dalam bentuk dan saiz ini memberikan pelbagai gerakan, dan kestabilan artikulasi dicapai oleh sistem otot dan ligamen. Kekuatan artikulasi juga diberikan oleh bibir sendi yang terletak di dalam rongga scapular - tulang rawan, tepi melengkung yang melampaui tempat tidur dan menutup kepala humerus, dan alat pemutar elastik di sekitarnya.

Radas ligamen

Sendi bahu dikelilingi oleh beg artikular (kapsul) padat. Membran berserabut kapsul mempunyai ketebalan yang berbeza dan dilekatkan pada scapula dan humerus, membentuk beg yang luas. Ia longgar diregangkan, yang memungkinkan untuk bergerak dan memutar tangan dengan bebas.

Di dalam beg itu dibarisi dengan membran sinovial, rahsia yang cecair sinovial yang menyuburkan rawan artikular dan memastikan tiada geseran ketika ia meluncur. Di luar, beg artikular diperkuat dengan ligamen dan otot.

Peralatan ligamentous melakukan fungsi penetapan, menghalang anjakan kepala humeral. Bungkusan dibentuk daripada kain tegangan yang kuat dan lemah dan dilekatkan pada tulang. Keanjalan yang lemah menyebabkan kerosakan dan lusuh. Faktor lain dalam perkembangan patologi adalah tahap bekalan darah yang tidak mencukupi, yang merupakan punca perkembangan proses degeneratif ligamen.

Struktur alat ligamen

Ligamen bahu:

Anatomi manusia adalah mekanisme yang kompleks dan saling berkaitan. Oleh kerana sendi bahu dikelilingi oleh alat ligamen yang kompleks, beg sinovial mukosa (bursa) disediakan untuk meluncur ke dalam tisu di sekitarnya, berkomunikasi dengan rongga sendi. Mereka mengandungi cecair sinovial, menyediakan fungsi sendi lancar dan melindungi kapsul dari regangan. Nombor, bentuk dan saiz mereka adalah individu untuk setiap orang.

Bingkai otot

Otot-otot sendi bahu diwakili oleh kedua-dua struktur besar dan yang kecil, yang mana terbentuknya alat pemutar. Bersama-sama mereka membentuk bingkai kuat dan elastik di sekitar sendi.

Otot yang mengelilingi sendi bahu:

 • Deltoid. Ia terletak di atas dan di luar sendi, dan dilekatkan pada tiga tulang: humeral, kuku dan tulang belakang. Walaupun otot tidak berkaitan secara langsung dengan kapsul sendi, ia pasti melindungi strukturnya daripada 3 bahagian.
 • Double berkepala (bisep). Ia melekat pada scapula dan humerus dan merangkumi sendi dari bahagian depan.
 • Ketiga-tiga (triceps) dan corakoid. Melindungi sendi dari bahagian dalam.

Cuff rotator sendi bahu menyediakan pelbagai pergerakan yang besar dan menstabilkan kepala humerus, menyimpannya di tempat tidur bersama.

Ia terdiri daripada 4 otot:

 1. subscapular
 2. subacute
 3. supraspinatus
 4. pusingan kecil

Cuff pusingan putaran terletak di antara kepala bahu dan acromin - satu proses tulang skapular. Jika ruang di antara mereka disempitkan kerana pelbagai sebab, manset itu dicubit, membawa kepada kesan kepala dan akromion, dan disertai dengan kesakitan yang teruk.

Doktor memberikan keadaan ini dipanggil "sindrom hambatan". Dengan sindrom impedan, manset pemutar cedera, yang membawa kerosakan dan merobek.

Bekalan darah

Struktur dibekalkan dengan darah oleh rangkaian arteri yang luas, di mana nutrisi dan oksigen dibekalkan ke tisu persimpangan. Veins bertanggungjawab untuk penculikan produk metabolik. Sebagai tambahan kepada aliran darah utama, terdapat dua lingkaran vaskular tambahan: scapular dan acromial-deltoid. Risiko pecah arteri besar yang hampir dengan artikulasi sangat meningkatkan risiko kecederaan.

Sistem darah sendi bahu

Elemen bekalan darah

 • suprascapular
 • depan
 • belakang
 • gruzoakromialnaya
 • subscapular

Innervation

Mana-mana kerosakan atau proses patologi dalam tubuh manusia disertai dengan kesakitan. Nyeri boleh menimbulkan masalah atau melaksanakan fungsi keselamatan.

Dalam kes sendi, kesakitan secara paksa "menyahaktifkan" sendi berpenyakit, menghalang mobiliti, untuk membolehkan struktur yang cedera atau meradang pulih.

Saraf yang melalui bahu

 • axillary
 • suprascapular
 • dada
 • radial
 • subscapular
 • axillary

Pembangunan

Apabila anak dilahirkan, sendi bahu tidak terbentuk sepenuhnya, tulangnya dipisahkan. Selepas bayi itu dilahirkan, pembentukan dan perkembangan struktur bahu berlanjutan, yang mengambil masa kira-kira tiga tahun. Semasa tahun pertama kehidupan, plat rawan tumbuh, bentuk rongga artikular, kontrak kapsul dan memampatkan, ligamen di sekelilingnya menguatkan dan berkembang. Akibatnya, sendi dikuatkan dan diperbaiki, mengurangkan risiko kecederaan.

Dalam tempoh dua tahun akan datang, segmen artikulasi meningkat dalam saiz dan mengambil bentuk akhir. Paling tidak semua metamorfosis humerus, kerana sebelum kelahiran kepala mempunyai bentuk bulat dan hampir sepenuhnya terbentuk.

Ketidakstabilan bahu

Tulang sendi bahu membentuk sendi bergerak, kestabilan yang disediakan oleh otot dan ligamen.

Struktur sedemikian membolehkan pergerakan yang besar, tetapi pada masa yang sama membuat rentan bersama untuk terkehel, keseleo dan ligamen pecah.

Penyisiran sendi bahu

Juga, orang sering menghadapi diagnosis seperti ketidakstabilan artikulasi, yang ditetapkan apabila ketua humerus melampaui batas tempat tidur artikular semasa pergerakan lengan. Dalam kes ini, ia bukanlah masalah kecederaan, akibatnya menjadi kehelan, tetapi ketidakupayaan fungsional kepala untuk berada dalam kedudukan yang tepat.

Terdapat beberapa jenis dislokasi, bergantung kepada anjakan kepala:

Struktur sendi bahu manusia sedemikian rupa sehingga tulang skapular menutupnya dari belakang, dan otot deltoid terletak di sisi dan atas. Bahagian depan dan bahagian dalaman tidak dilindungi secukupnya, yang menyebabkan dominasi kehadiran anterior.

Fungsi sendi bahu

Mobiliti tinggi artikulasi itu memungkinkan untuk melaksanakan semua pergerakan yang terdapat dalam 3 pesawat. Tangan seseorang boleh sampai ke mana-mana di dalam badan, membawa berat badan dan melakukan kerja yang berketepatan tinggi, halus.

Pergerakan yang boleh membuat sendi yang sihat

 • memimpin
 • pelakon
 • putaran
 • pekeliling
 • flexion
 • lanjutan

Untuk melaksanakan semua pergerakan di atas sepenuhnya mungkin hanya dengan kerja serentak dan diselaraskan semua elemen ikat pinggang bahu, terutama tulang selangka dan sendi acromioclavicular. Dengan penyertaan satu lengan sendi bahu hanya boleh dinaikkan ke tahap bahu.

Pengetahuan tentang anatomi, ciri struktur dan fungsi sendi bahu akan membantu memahami mekanisme kecederaan, keradangan dan patologi degeneratif. Kesihatan semua sendi dalam tubuh manusia secara langsung bergantung kepada gaya hidup.

Berat kelebihan dan kekurangan aktiviti fizikal menyebabkan mereka merosakkan dan merupakan faktor risiko bagi pembangunan proses degeneratif. Sikap yang hati-hati dan penuh perhatian terhadap tubuh anda akan membolehkan semua elemen konstituennya bekerja dengan panjang dan sempurna.

Gabungan bahu, articuldtio humeri, menghubungkan humerus, dan melaluinya, seluruh bahagian atas bebas dengan ikat pinggang atas, khususnya kuku. Kepala humerus yang terlibat dalam pembentukan sendi memiliki bentuk bola. Rongga artikular skapula yang bersuara dengannya mewakili fossa rata. Di sepanjang lingkaran rongga, terdapat lipatan artilular cartilaginous, labrum glenoidale, yang meningkatkan jumlah rongga tanpa mengurangkan pergerakan, serta melembutkan kejutan dan gegaran ketika kepala bergerak. Kapsul artikular pada sendi bahu dilampirkan pada kutikula ke tepi tulang rongga artikular, dan, yang menutup kepala bahu, berakhir di leher anatomi. Sebagai ligamen tambahan pada sendi bahu, ada serat yang agak padat serat yang meluas dari dasar proses corakoid dan terjalin ke dalam kapsul sendi, lig. coracohumerale. Secara umum, sendi bahu tidak mempunyai ligamen yang sebenar dan diperkuat oleh otot-otot bahagian atas badan. Keadaan ini, dalam satu tangan, adalah positif, kerana ia menyumbang kepada pergerakan sendi bahu yang luas, yang diperlukan untuk fungsi tangan sebagai organ buruh. Sebaliknya, penekanan yang lemah dalam sendi bahu adalah titik negatif, yang menyebabkan penyisiran kerap. Membran sinovial yang melapisi kapsul sendi dari bahagian dalam memberikan dua protrusion ekstra artikular. Yang pertama dari ini, antigenercularis synovialis vagina, mengelilingi tendon otot bisep yang panjang berbaring di sulkus intertubercularis; bonjolan lain, bursa m. subscapuldris subtendinea, terletak di bawah bahagian atas m. subscapularis. Mewakili gabungan spherical multiaxial tipikal, sendi bahu dibezakan oleh mobiliti yang hebat. Pergerakan berlaku sekitar tiga paksi utama: frontal, sagittal dan menegak. Terdapat juga gerakan bulat (peredaran). Apabila bergerak di sekitar paksi hadapan, lengan menghasilkan lenturan dan lanjutan. Sekitar paksi sagittal dilakukan dan diketuai. Di sekeliling paksi menegak, gegelung berputar ke luar (supinasi) dan ke dalam (pronation). Kelonggaran lengan dan penculikan adalah mungkin, seperti yang disebutkan di atas, hanya sehingga tahap bahu, kerana pergerakan selanjutnya dihalang oleh ketegangan kapsul artikular dan ujung ujung atas humerus ke lengkungan yang dibentuk oleh acromion dari scapula dan lig. coracoacromiale. Sekiranya pergerakan lengan berterusan di atas mendatar, maka pergerakan ini tidak lagi dilakukan di sendi bahu, tetapi seluruh anggota badan bergerak bersama dengan tali pinggang atas badan, dan skapula membuat giliran dengan sudut bawah bergeser anterior dan lateral.

22. Siku bersama: struktur, bentuk, gerakan, bekalan darah. Otot yang menghasilkan pergerakan di sendi.

Siku bersama, articulatio cubiti. Dalam siku bersama 3 tulang yang tertera: humerus, ulna, radius. Tulang yang mengarang membentuk 3 sendi yang disertakan dalam satu kapsul. Sendi siku dibentuk oleh permukaan artikular epiphysis distal humerus - bloknya dan kepala condyle, permukaan artikular pada ulna - oleh blok dan keratan radial ulna, juga oleh kepala dan lilitan artikular tulang radial. Sendi adalah kompleks (art. Composita). Dalam sendi siku, lenturan dan lanjutan, pronasi dan supinasi adalah mungkin. Permukaan artikular diliputi dengan rawan geoline. Dalam rongga sendi siku, 3 sendi dibezakan: 1) bahu-ulnar (art. Humeroulnaris) adalah sendi blok dengan struktur helical dari permukaan artikular. Permukaan artikular pada bahu adalah blok (trohlea); Reses yang terletak di atasnya tidak berserenjang dengan paksi blok, tetapi pada sudut tertentu - ternyata stroke skru. Ulnar incisura trohlearis diartikulasikan dengan blok. Satu-berakhir (ginglymus) 2) humeralike (art. Humeroradialis) Ditubuhkan oleh condyle humerus dan fossa artikular pada kepala radius, merujuk kepada sfera (seni Spheroideae), pergerakan berlaku sekitar 2 paksi: frontal dan menegak. 3) Rasuk ulnar proksimal (seni Radioulnaris proximalis) terletak di antara hujung radial ulna dan lilitan artikular kepala radial. Sendi adalah silinder.

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar dalam sistem muskuloskeletal manusia. Sendi dibentuk oleh mekanisme tertentu: kepala bahu adalah dalam bentuk bola yang dikelilingi oleh ligamen dan otot. Semua ini memberikan kekuatan yang kuat, tetapi juga kerentanan struktur yang lebih besar. Sendi bahu semasa kehidupan manusia adalah tertakluk kepada latihan fizikal yang cukup besar.

Bentuk sendi itu memungkinkan untuk melaksanakan bukan sahaja pergerakan hayat bagi tubuh manusia, tetapi juga untuk mencapai pencapaian yang tinggi dalam sukan dan tenaga kerja. Bahu mesti berfungsi dengan betul. Dan untuk ini, perlu mengekalkan gaya hidup yang sihat, berehat dengan betul, makan sepenuhnya dan segera hubungi pakar jika sakit atau sensasi berlaku.

Anatomi sendi bahu

Setiap sendi rangka manusia dibentuk oleh artikulasi dua atau lebih tulang dengan bantuan tulang rawan, tisu penghubung, ligamen dan otot. Sambungan bahu, pada dasarnya, dibentuk oleh sendi sfera, yang termasuk skapula dan humerus dalam strukturnya. Di atas sendi adalah kapsul anjal. Bahu diperkuat oleh ligamen dan otot.

Ciri-ciri anatomi dari artikulasi memberi peluang bagi permukaan berinteraksi untuk bergerak dari satu sama lain dan kembali ke kedudukan asalnya tanpa merosakkan integriti kapsul artikular.

Struktur sendi bahu

Sendi bahu dibentuk oleh bahagian berikut tulang rangka: kepala humerus dan rongga scapular. Bentuk bola ada di tulang bahu, dan di rongga, bentuknya bahkan dalam bentuk piring. Bentuk sedemikian dan kehadiran tulang rawan hyaline menjadikan kombinasi tulang ikat pinggang bahu bersama dengan langkah scapula. Rawan mempunyai bentuk gel, yang terbentuk oleh mineral dan bahan asal organik, tetapi air di dalamnya adalah 80%. Bibir bersama membantu mengimbangi pelbagai saiz permukaan. Elemen sendi ini terbentuk oleh tisu fibro-cartilage, yang menyumbang kepada interaksi yang sangat baik dari rongga scapular dan bahu.

Kapsul dilampirkan pada hujung bibir kartilaginus dan rongga scapular. Sebaliknya, pada humerus, kapsul itu tetap dipasang pada leher anatomi. Dari bahagian bawah, ia mempunyai struktur nipis, tetapi lebih tinggi adalah struktur yang lebih tebal kerana tendon dari pelbagai jenis otot yang ditenun ke dalam kapsul.

Fungsi bersama

Fungsi utama tali pinggang bahu adalah untuk mengimbangi pergerakan tangan semasa peningkatan dalam ayunan. Iaitu, keupayaan mekanikal tali pinggang bahu membolehkan gerakan anggota dalam unjuran yang berbeza pada sudut yang besar. Pada masa yang sama, lampiran humerus yang kuat (bergerak bebas) dan scapula (dipindahkan kondisional) diberikan.

Artrodex - pelepasan anda dari kesakitan sendi!

Struktur sendi bahu memungkinkan untuk menjalankan pelbagai pergerakan anggota atas dalam pelbagai besar: putaran, flexor, pengalihan, extensor dan tindakan tambahan.

Kapasiti motor artikulasi humeral

Pergerakan dengan tali pinggang bahu yang terlibat membawa kepada fakta bahawa otot secara beransur-ansur mula menggantikan kapsul. Ini adalah yang menghalangnya daripada cedera di antara sendi tulang. Kapsul adalah jambatan yang melewati kerudung, di mana gentian tendon kepala otot (berkepala dua) terletak. Serat otot ini berasal dari ujung bibir sendi dan di bahagian atas tubercle, dan kemudian terbentang ke salur antara cod. Otot melepasi bahu di mana ia ditutup dengan membran sinovial. Yang kedua membentang ke atas dari gentian tendon dan melepasi ke dalam membran sinovial kapsular.

Ciri dinamik motor sendi

Di atas kapsul adalah tiga ligamen yang dilekatkan pada leher anatomi bahu dan tulang kartilaginus. Bungkusan membantu membuat rongga kapsul kuat di hadapan. Satu lagi bahu mengandungi ligamen coraco-humeral yang kuat. Ia sama dengan tisu berserabut lapisan kapsul, yang terdiri daripada tuberosus besar bahu kepada proses corakoid.

Ligan coraco-acromial terletak di atas artikulasi artikular bahu. Gerbang bahu dibentuk oleh ligamen ini, proses corakoid dan acromial. Gerbang menyumbang kepada perlindungan sendi dari atas, membuat penyingkiran bahu secara beransur-ansur, menaikkan badan ke hadapan dan sepanjang sisi di atas pinggang. Pada masa itu, apabila tangan naik di atas tali pinggang, kerja bilah bahu bermula.

Struktur tulang di bahu

Pergerakan utama dalam artikulasi bahu dilakukan dengan bantuan kepala yang terletak di kedalaman tulang skapular. Sendi bahu di bawah tekanan berat. Kerana ini, keradangan dan haus struktur tulang adalah fenomena yang agak kerap. Untuk menubuhkan diagnosis, doktor boleh merujuk kepada pemeriksaan sinar-X. Gambar yang dihasilkan akan membolehkan anda menilai keadaan sendi secara tepat.

Selalunya terdapat penyakit sendi artikular, seperti: kongenital, traumatik, keradangan dan degeneratif. Dengan trauma membawa fraktur, dislokasi dan subluxations. Lesi degeneratif termasuk arthrosis sendi, di mana tulang rawan dan tisu tulang nipis, dan terdapat kehilangan pergerakan. Osteoartritis berlaku pada orang yang lebih tua. Ini mungkin disebabkan oleh gangguan metabolik, kecederaan traumatik yang kerap, pengurangan bekalan darah ke sistem osteo-artikular. Keabnorma kongenital adalah displasia sendi (kekurangan struktur tulang penuh). Untuk penyakit radang termasuk arthritis, yang diperolehi selepas kecederaan atau akibat proses sistemik jenis infeksi. Gangguan seperti itu mesti dirawat, kerana ia berbahaya dengan perkembangan komplikasi yang serius.

Mekanisme ligamentous bahu

Elemen yang paling penting dalam mekanisme ligamen dibentuk oleh alat pemutar. Pembentukan ini termasuk otot-otot berikut articulation bahu: pusingan kecil, hypojamic, subscapularis dan supraspinatus. Otot ini menghalang kecederaan dan anjakan kepala tulang dengan mobiliti otot besar, iaitu: dorsal, bisep, deltoid dan dada.

Ligamen bahu tidak mempunyai peregangan kuat semasa beban berat. Inilah yang menyebabkan rehat mereka. Sekiranya seseorang tidak bersenam dan bergerak sedikit, otot dan sendi bahu akan rapuh. Ini disebabkan oleh fakta bahawa orang-orang tersebut telah mengurangkan bekalan darah, bekalan nutrien yang tidak mencukupi kepada sendi, yang membawa kepada kecederaan yang kerap.

Penyakit Artikular

Anda juga tidak harus bersemangat dengan keterlibatan fizikal yang berlebihan, kerana ini akan menyebabkan keletihan. Penyakit dan otot tendon berikut juga mungkin cedera:

 1. Ligament regangan selepas apa-apa kecederaan menyumbang kepada kehilangan besar kemampuan motor manusia tangan. Jika tidak dirawat, proses radang akan berkembang yang boleh merebak ke tisu sekitar.
 2. Periarthritis sendi, iaitu, proses keradangan dalam tendon. Penyakit manusia ini biasa, dan ia berlaku selepas kecederaan: lebam atau jatuh, atau selepas beban berat.

Sistem saraf dan peredaran sendi

Semua kecederaan dan patologi pada sendi bahu termasuk kesakitan, yang mungkin berbeza darjah. Sensasi menyakitkan adalah keamatan yang sangat kuat dan menghentikan kebolehan tangan motor. Semua ini adalah mekanisme keselamatan yang disediakan oleh fungsi saraf radial, toraks, axillary dan subscapular, yang memberikan isyarat melalui sendi. Sindrom nyeri membawa kepada sekatan pergerakan dalam artikulasi artikular yang rosak, yang membolehkan tisu meradang dan rosak pulih.

Perlu diberi perhatian terhadap fakta bahawa sakit di bahu mungkin menunjukkan kecederaan pada tulang belakang serviks atau toraks. Dalam kes ini, keperluan mendesak untuk mendapatkan nasihat doktor yang mengarahkan pesakit pada x-ray. Menurut foto yang diterima, diagnosis dibuat dan rawatan ditetapkan.

Sistem saraf dan peredaran sendi

Sistem pembuluh darah yang luas menyediakan darah. Kapal terlibat dalam mengangkut oksigen, memberi makan tisu artikulasi, dan terlibat dalam penghapusan produk penguraian bersama dengan darah. Sendi bahu diselaraskan di sebelah dua arteri besar, yang menjadikan kerosakan berbahaya. Dengan anjakan yang kuat kepala, atau dengan pecahan jenis pemecahan, terdapat kemungkinan pecah atau penyempitan kapal.

Sekiranya kecederaan pada sendi bahu telah menyumbang kepada kebas kelamin atau kelemahan yang kuat, maka anda perlu segera melawat doktor. Tanda-tanda seperti itu menunjukkan pelanggaran proses peredaran darah, yang memerlukan rawatan perubatan khusus.

Unsur-unsur artikular tambahan bahu

Sendi bahu juga menggabungkan komponen lain, keadaannya menentukan kesihatan seluruh bahu.

 • Membran sinovial adalah lapisan tisu nipis yang merangkumi permukaan artikular dari bahagian dalam (kecuali tulang rawan). Komponen sendi bahu ini melakukan pemakanan unsur-unsur tulang kerana rangkaian vaskular yang kaya. Juga, lapisan sinovial merembeskan rahsia khusus yang mengurangkan geseran dalam sendi semasa pergerakan dan melindunginya daripada memakai pramatang. Dalam sesetengah kes, mungkin terdapat keradangan membran sinovial, yang dipanggil sinovitis.
 • Beg periartikular adalah struktur yang bertanggungjawab untuk melembutkan pergerakan semua komponen bahu dan melindungi mereka dari memakai. Beg yang dibuat dalam bentuk poket dengan cecair. Keradangan beg ini dipanggil bursitis.

Kaedah kajian bahu

Pergerakan dalam artikulasi humeral berkait rapat dengan pergerakan tali pinggang bahu. Itulah sebabnya penyelidikan mereka sering dilakukan secara serentak. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan x-ray, beberapa kaedah diagnostik lain digunakan.

 • Kaedah fizikal (pemeriksaan, palpasi, ujian untuk kajian pergerakan aktif dan pasif dalam ujian sendi, berfungsi).
 • Arthroscopy adalah kaedah invasif untuk visualisasi endoskopik komponen bersama.
 • Thermography - kaedah berdasarkan analisis radiasi inframerah badan, digunakan untuk mengenal pasti kawasan keradangan.
 • Ultrasonography - diagnosis ultrasound pada sendi bahu.
 • Analisis Radionuclide adalah kaedah mengkaji tubuh manusia, berdasarkan pengenalan zarah radionuklida ke dalam tubuh dan kajian pergerakan dan penempatan mereka dalam tisu dan organ.
 • Tusukan kantung sinovial digunakan untuk mengkaji cecair sinovial dan mengenal pasti tanda-tanda keradangan.
 • Biopsi - digunakan untuk pemeriksaan mikroskopik sampel tisu dari artikulasi artikular dan pengesanan patologi di peringkat sel.

Adakah sendi sendi dan membengkak? Menghilangkan kesakitan dengan Artrodex!

Sendi bahu (dalam bahasa Latin articulatio humeri - "articulacio humeri") adalah sambungan terbesar dan paling penting yang menghubungkan bahagian atas badan dengan batang. Pada haiwan, sendi ini memainkan peranan sama dengan sendi pinggul. Ini adalah kerana tujuan mereka - dalam mamalia, cakar hanya digunakan sebagai sokongan. Oleh itu, mereka mempunyai sendi bahu yang lebih tahan lama, tetapi tidak aktif kerana susunan otot, ligamen dan scapula yang berbeza.

Pada manusia, berkaitan dengan berjalan erect (iaitu, hanya pada kaki), sendi bahu mula digunakan untuk melakukan gerakan yang tepat. Ciri-ciri seperti kekuatan dan ketidakaktifan boleh menghalang pembangunan manusia. Oleh itu, beberapa bahagiannya - sebagai contoh, kumpulan tambahan - telah menurun atau hilang sepenuhnya semasa evolusi. Sebaliknya, orang itu menerima banyak pergerakan di dalamnya, yang digabungkan dengan kekuatan otot yang mencukupi di sekeliling ikat pinggang bahu.

Anatomi sendi

Sendi bahu terletak di bahagian atas lengan. Orang yang nipis dapat melihat konturnya secara luaran (melalui kulit). Di bahagian belakang dan sisi, ia dilindungi dengan cukup baik oleh spatula dan otot deltoid. Dan dari bahagian depan ia dapat dirasakan dengan mudah di antara lipatan bahu dan otot dada.

Sendi dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular (atau lubang) yang berkaitan dengan scapula. Ciri khas anatomi adalah percanggahan tajam antara saiz pembentukan ini - kepala hampir tiga kali ukuran rongga scapular. Ini membolehkan untuk membetulkan kehadiran bibir artikular - plat kartilaginus, yang benar-benar mengulangi bentuk rongga. Tepinya sedikit melengkung ke luar dan menutup kepala humerus dengan cukup.

 1. Menurut struktur, ia adalah mudah - ia dibentuk oleh hanya dua tulang (bilah bahu dan humeral). Mereka terletak di dalam satu kapsul dan tidak mempunyai cakera dan partisi kartilaginous tambahan.
 2. Dalam bentuk, ia merujuk kepada jenis artikulasi sfera. Di sini pemisahan berlaku dari segi geometri. Kepala humerus menyerupai setengah bola, dan palung scapula sesuai dengannya, membentuk setengah lingkaran yang lebih besar.
 3. Dengan bilangan paksi anatomi, ia adalah multiaxial. Ini bermakna seseorang boleh melakukan pergerakan dalam gabungan dalam mana-mana arah (ke atas, ke hadapan, ke belakang). Ini adalah gabungan terbesar di mana gerakan pusingan penuh boleh dibuat.

Pembangunan

Semasa kanak-kanak berada dalam kandungan, kedua-dua tulang yang membentuk sendi bahu dipisahkan dari satu sama lain. Pembangunan selanjutnya adalah seperti berikut:

 • Bayi dilahirkan dengan kepala bahu yang hampir terbentuk, bulat dan rongga artikular yang tidak matang. Bentuknya pada masa ini menyerupai bujur rata, dan bibir kartilaginus kurang berkembang - pendek dan nipis.
 • Hingga setahun, proses menguatkan artikulasi berlaku - kapsul sendi menjadi lebih pendek dan lebih tebal. Oleh sebab pemendekan, ia mula berkembang bersama-sama dengan ligamen coraco-humeral, yang terletak di atas sendi. Ini secara dramatiknya mengurangkan pergerakannya, tetapi pada masa yang sama melindungi dia dari kecederaan semasa latihan kanak-kanak itu dalam pergerakan.
 • Sehingga tiga tahun, bahagian konstituen bukan sahaja meningkat dengan ketara, tetapi juga memperoleh bentuk orang dewasa. Oleh kerana regangan kapsul artikular dan ligamen oleh tulang yang semakin meningkat, pelbagai pergerakan mencapai tahap maksimum.

Perubahan terkecil berkaitan dengan kepala humerus - bentuknya berubah sedikit demi sedikit kepada remaja. Perubahan hanya berkaitan dengan saiznya, yang meningkat kepada akil baligh. Selepas itu, proses ossifikasi biasanya berakhir.

Fungsi

Ciri-ciri seperti struktur sfera tulang penyambung dan ketiadaan halangan dari segi anatomi, membolehkan penciptaan mobiliti yang ketara di bahu. Tetapi pelbagai pergerakan yang mungkin dilakukan kerana kerja serentak semua sendi anggota atas. Sendi bahu itu sendiri melakukan pergerakan hanya sampai ke tahap mendatar (garis bahu).

 1. Apabila menaikkan dan menurunkan lengan, lenturan dan lanjutan dilakukan. Bahu bekerja dalam kes ini hanya sehingga tahap leher. Seterusnya, sambungkan tulang selangka dan bahu bahu, di mana satu tangan penuh di atas kepalanya dan institusinya kembali di belakangnya.
 2. Apabila kita melakukan gerakan yang sama dengan kerja sayap burung, maka sendi bahu melakukan penculikan dan penambahan. Tetapi di sini dia hanya bekerja sehingga tahap bahu. Menaikkan lengan di atas kepala (selepas penculikan) dilakukan semasa bekerja dengan bilah bahu dan tulang belakang.
 3. Jika kita tidak tahu jawapan kepada soalan itu, maka kita reflexively shrug bahu kita, mengangkat mereka. Pergerakan ini juga kompleks - sendi bahu, sendi tulang selangka dan kuku yang terlibat dalam pelaksanaannya.
 4. Akhirnya, adalah mungkin untuk menggerakkan semua paksi - putaran. Secara berasingan, sendi bahu boleh berputar seolah-olah bersenam - apabila kita meregang bahu kita, memindahkannya ke sekeliling. Bulatan penuh di dalamnya boleh dilakukan dengan penyertaan tangan, bilah bahu dan sendi clavicular.

Kebebasan pergerakan di bahu adalah penting - ia membolehkan anda dengan cepat dan tepat menggerakkan anggota atas ke objek yang dikehendaki. Tetapi ciri ini juga memainkan peranan negatif - kecederaan sendi ini adalah yang paling biasa.

Anatomi tisu periartikular

Pembentukan utama di sekitar sendi bahu termasuk bibir kartilaginus, kapsul artikular dan ligamen. Kesemuanya mempunyai struktur dan asal yang berbeza, dan juga melaksanakan fungsi yang bertentangan. Tetapi matlamat mereka dikurangkan menjadi satu hal - untuk mencipta mobiliti yang mencukupi dalam artikulasi, sambil mengurangkan risiko kecederaan.

Bibir kartilaginus semakin mendalam rongga artikular, pada masa yang sama menjadikannya sesuai untuk bentuk kepala humerus. Ini dicapai kerana keanjalan tulang rawan, yang mudah menyesuaikan diri dengan apa-apa penyelewengan tulang. Hampir separuh mengelilingi kepala bahu, ia bukan sahaja meningkatkan jumlah pergerakan, tetapi juga melembutkan sebarang pukulan. Tetapi dengan kejutan kuat, kekuatannya tidak cukup - dislokasi berlaku.

Kapsul bersama

Sarung sendi diwakili oleh kain nipis tetapi tahan lama. Permulaannya terletak di sekitar rongga skapula, di mana ia dilampirkan di sekeliling bahagian tulangnya. Kemudian ia benar-benar mengelilingi kepala bahu dan mengikat di pinggirnya - pada leher anatomi. Ia diperbaiki ke tulang pada tahap yang berbeza - pada permukaan dalaman bahu titik ini jauh lebih rendah. Pada ketika ini, ia dilampirkan di sepanjang leher pembedahan, membentuk poket axillary.

Permukaan kapsul sendi mempunyai ketebalan yang berbeza. Permukaan atas dan luar kulit adalah yang paling diperkuat, termasuk tali berserat - ligamen:

 • The ligament coraco-humeral adalah yang paling padat dan tahan lama. Ia bermula dari proses corakoid dan, merebak di atas kepala bahu, dipasang di luar. Ia menyimpan artikulasi dari luar, melindunginya dari sambungan yang berlebihan. Terima kasih kepada pembentukan ini, pergerakan di bahu dilakukan dengan penyertaan skapula.
 • Di sisi lain, artikulasi humor diperkuat oleh sendi bahu atas, tengah dan bawah. Mereka dibangunkan sedikit, tetapi masih mewakili penebalan kapsul.

Kawasan antara bulges kekal nipis dan lemah. Titik paling lemah dari segi anatomi ialah bahagian anterior shell - antara ligamen pertengahan dan bawah.

Beg yang diartikulasikan

Sendi bahu mempunyai sejumlah besar beg sinovial di tisu sekitarnya. Pembentukan ini terdiri daripada kapsul tisu dan mengandungi cecair intra-artikular. Ia direka untuk membuat tendon tergelincir biasa yang terletak di sekitar artikulasi.

Oleh itu, matlamat mereka adalah untuk mewujudkan pergerakan lancar dalam sendi dan melindungi kulitnya dari peregangan. Bilangan dan struktur mereka adalah individu untuk setiap orang:

 1. Beg bahu adalah yang paling biasa dan paling biasa. Ia dianggap sebagai sebahagian daripada rongga artikular dalam bentuk poket atau sentuhan. Ia terletak di permukaan belakang artikulasi, mengelilingi tendon otot-otot scapular.
 2. Beg subselular terletak di sebelah subscapularis, tetapi sedikit lebih tinggi. Biasanya mereka berkomunikasi dengan satu sama lain.
 3. Beg Interbumen - mengandungi tendon bisep bahu. Ia terletak di alur di kepala humerus, meliputi ligamen dari atas. Lokasinya adalah perlu bagi persempadanan ligamen otot-otot skapular, lulus berdekatan.
 4. Beg delta adalah yang terbesar dan terletak di luar gabungan antara kapsul dan serat otot deltoid. Ia mungkin mempunyai struktur yang berbeza - dalam bentuk satu pembentukan kecil atau banyak kecil. Ia mengelilingi ligamen otot-otot scapular, yang menghampiri sarung dari belakang.

Anatomi otot

Kapsul sendi dan ligamennya sendiri sangat penting dalam mewujudkan mobiliti biasa. Peranan utama dalam menguatkan artikulasi dimainkan oleh otot-otot yang mengelilingi ikat pinggang atas. Dan pada masa yang sama, tisu otot dan tendon mereka membuat "lembut" dan pada masa yang sama rangka kerja tahan lama untuk bahu.

Otot menjejaskan artikulasi secara serentak oleh dua mekanisme. Pertama, sesetengah daripada mereka tidak melekat pada selimut sendi, tetapi mereka membenarkan bilah bahu dan bahu dipegang dengan tegas (deltoid, bisep, otot corakoid). Kedua, otot-otot yang lain mempunyai titik penetapan tendon mereka pada sarung sendi, dan juga menguatkannya dari belakang dan dari atas.

Struktur otot termasuk:

 • Otot deltoid terletak di permukaan luar bahu. Ia diamanahkan dengan peranan utama untuk melindungi artikulasi - ia menutupnya dari tiga pihak. Ia dilampirkan serentak ke beberapa tulang - bahu, bahu bahu dan tulang selangka.
 • Otot bisep (atau bisep) terletak di permukaan depan bahu. Dia melakukan dua peranan untuk menguatkan bahu. Salah satu kepalanya dipasang ke bahu, dan yang lain - terletak di dalam cangkang.
 • Otot Kluvovidnaya - secara lahiriah pada orang yang tidak terlatih hampir tidak kelihatan, terletak di permukaan dalam bahu. Melindungi dinding depan dan bawah sendi.
 • Dari bahagian hadapan, belakang, atas dan di luar kapsul menutup tendon otot-otot scapular. Mereka kuat mengasahnya, melampirkan ke luar kepala humeral.

Adalah mudah untuk melihat bahawa bahu terutamanya diperkukuhkan dari atas dan belakang ligamen dan tendon otot. Dan pada bahagian dalam dan bawah mereka hampir tidak hadir, yang menyebabkan dislokasi bahu di arah ini.

Bekalan darah

Sebagai tambahan kepada sumber utama aliran darah - arteri aksila, di sekitar sendi bahu terdapat dua anastomosis vaskular (bulatan) tambahan. Lingkaran arteri sekular dan acromial-deltoid diperlukan untuk bekalan tambahan darah ke bahagian atas badan. Ini mungkin perlu jika berlaku kerosakan atau penutupan plak aterosklerotik arteri aksila.

Inti mereka terletak pada pembentukan rangkaian vaskular padat dalam ketebalan otot deltoid dan subscapularis. Kapal-kapal yang memakan formasi ini, berlepas lebih awal daripada arteri aksila. Oleh itu, jika aliran darah terganggu olehnya, maka plexus ini akan membekalkan bekalan darah secara langsung ke arteri bahu.

Oleh kerana kapal-kapal plexus ini bersaiz kecil, mereka akan dapat memastikan aliran darah normal hanya dengan kerosakan secara beransur-ansur pada arteri aksila. Oleh itu, mereka akan bekerja dengan berkesan hanya dengan aterosklerosis kapal ini.

Penyakit bahu

Penyakit-penyakit yang paling biasa di kawasan ini adalah kecederaan. Daripada jumlah ini, dislokasi yang paling biasa dan kerosakan kepada alat penguat. Ini disebabkan ciri permukaan artikular dan kehadiran tempat yang "lemah" dalam kapsul dan ligamen. Proses patologi mempunyai mekanisme pembangunan berikut:

 • Dislokasi biasanya berdasarkan kerosakan tidak langsung. Ia berlaku apabila jatuh pada lengan panjang atau lentur. Apabila ini berlaku, kepala humeral bergerak ke atas dan ke hadapan di bawah tulang selangka - ini adalah jenis dislocation anterior. Ciri utama adalah kedudukan yang ditarik dan bengkok pada bahagian atas badan, yang mana pesakit memegang dengan tangan yang sihat. Luaran, bahu kerana ia "jatuh" di dalam.
 • Sekiranya ligamen rosak, kecederaan boleh langsung (kejutan) atau tidak langsung. Hanya dengan kerosakan tidak langsung kepada kekuatan jatuh tidak mencukupi untuk membentuk satu kehelan. Gejala utama adalah sakit dan batasan pergerakan di sendi bahu. Biasanya terdapat kecederaan tendon otot scapular.

Rawatan untuk semua kecederaan "segar" sentiasa konservatif, operasi dilakukan hanya dengan kecederaan kronik dan kehebatan biasa. Kaedah imobilisasi terapeutik dan fisioterapi (elektroforesis, UHF, urut) digunakan.

Satu perkara penting ialah perlantikan awal terapi fizikal. Ia membolehkan anda mempercepat proses pemulihan dan meningkatkan nada otot pada bahagian atas badan.

Izinkan saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Vasily. Saya telah bekerja sebagai tukang urut dan kiropraktor selama lebih dari 8 tahun. Saya fikir saya seorang profesional di bidang saya dan saya ingin membantu semua pengunjung laman menyelesaikan masalah mereka. Semua data untuk laman web ini telah dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang boleh diakses. Sebelum penggunaan yang diterangkan di laman web ini sentiasa diperlukan perundingan MANDATORY dengan pakar anda.