Utama / Pemulihan

Anatomi bahu

Konsep anatomi "bahu" agak bertentangan dengan pemahaman setiap hari mengenai bahagian tubuh ini. Menurut tatanama anatomi, bahagian atas bahagian atas bebas, yang bermula dari sendi bahu dan berakhir dengan lentur siku, dianggap bahu. Kawasan itu, yang secara umum dikenali sebagai "bahu" dalam anatomi dipanggil tali pinggang bahu atau tali pinggang atas kaki. Girdle bahu menghubungkan anggota atas bebas dengan batang dan, disebabkan keanehan strukturnya, meningkatkan jarak pergerakan anggota atas. Dalam artikel ini, kita akan mengkaji kedua-dua struktur anatomi ini dan, seperti biasa, kita akan memeriksa semua peringkat: tulang bahu dan bahu bahu, ligamen dan sendi kawasan bahu dan otot-otot bahu bahu dan bahu.

Tulang tali bahu dan bahu

Tulang bahu

Kaki bahagian atas badan terdiri daripada kambing dan tulang selangka.

Skapula adalah tulang berbentuk segi tiga rata yang terletak di permukaan belakang badan. Ia mempunyai tiga tepi: atas, medial

Permukaan rusuk skapula menghadapi sangkar tulang rusuk; permukaan ini agak cekung dan membentuk fossa subscapular. Permukaan belakang skapula adalah cembung dan mempunyai tulang belakang memanjang dari pinggir dalaman skapula ke sudut luarnya. Lengan membelah permukaan dorsal skapula menjadi dua lubang: supraspinous dan subosseous, di mana otot-otot nama yang sama terletak. Bilah bahu mudah dirasakan di bawah kulit. Melangkah, ia masuk ke dalam proses humeral skapula (acromion

Clavicle adalah tulang berbentuk S berbentuk melengkung sepanjang paksi panjang. Ia terletak secara mendatar di hadapan dan di atas dada di sempadan dengan leher, menyambung dengan akhir medial - sternum ke sternum, dan sisi ke acromial dengan scapula. Clavicle terletak tepat di bawah kulit dan mudah dirasakan sepanjang seluruh panjangnya. Dengan permukaan yang lebih rendah, ia dilampirkan menggunakan ligamen dan otot ke sangkar tulang rusuk, dan ligamen ke kuku. Oleh itu, pada permukaan bawah clavicle terdapat kekasaran dalam bentuk tubercle dan garis.

Tulang rantau humeral dari bahagian atas bebas

Bahu hanya mengandungi satu tulang - humerus. Humerus adalah tulang tubular tipikal. Tubuhnya di bahagian atas mempunyai bentuk bulat di bahagian silang, dan di bahagian bawahnya ia mempunyai bentuk segi tiga.

Di permukaan luar badan (diafisis

Peralatan ligamen bahu

Sendi Acromioclavicular

Sendi acromioclavicular menghubungkan clavicle dengan scapula. Bentuk permukaan artikular biasanya rata. Kemungkinan transformasi sendi dalam synchondrosis. Sendi diperkuat dengan ligamen korako-clavikular, yang meluas dari proses corakoid skapula ke permukaan bawah clavicle. Skapula yang relatif kepada klavikula boleh menghasilkan putaran sekitar paksi sagittal melalui sendi, serta pergerakan kecil di sekitar paksi menegak dan melintang. Dengan cara ini, pergerakan kecil dalam arcuate-clavicular joint boleh berlaku sekitar tiga paksi saling serentak. Oleh kerana sendi mempunyai bentuk yang rata, pergerakannya agak tidak penting dan mungkin disebabkan oleh ciri-ciri elastik rawan artikular.

Ligamen corco-acromial dan melintang atas tergolong dalam ligamen skapular. Yang pertama adalah serupa dengan plat segitiga yang meluas dari akromion skapula ke proses berbentuk paruh. Ia membentuk lengkungan yang dipanggil tali bahu dan mengambil bahagian dalam mengehadkan mobiliti di dalamnya semasa penculikan bahu.

Sendi bahu

Sendi bahu dibentuk oleh kepala bahu dan rongga artikular skapula. Ia mempunyai bentuk sfera. Permukaan artikular kepala sepadan dengan kira-kira sepertiga bola. Rongga artikular skapula adalah sama dengan satu pertiga atau bahkan satu perempat permukaan kepala artikular. Kedalaman rongga artikular meningkat disebabkan bibir artikular yang berjalan di sepanjang tepi rongga artikular.

Kapsul sendi adalah saiz tipis dan besar. Ia bermula berhampiran bibir artikular dan dilampirkan pada leher anatomi humerus. Lapisan dalam kapsul itu merebak di seluruh tulang belakang di antara tulang hump humerus, membentuk vagina intervoltrum sinovial di sekitar tendon kepala panjang bisep bahu

Oleh kerana bentuk sfera permukaan artikular tulang yang diartikulasikan pada sendi bahu, pergerakan sekitar tiga paksi saling serentak adalah mungkin: melintang, sagittal dan menegak. Sekeliling paksi sagittal mengetuai dan mengetuai bahu, di sekitar pergerakan melintang ke hadapan (membongkok) dan pergerakan ke belakang (sambungan), di sekitar menegak - berbalik ke dalam dan ke luar, iaitu pronasi

Sebagai salah satu sendi yang paling mudah badan manusia, sendi bahu sering rosak. Ini adalah disebabkan oleh kehalusan kapsul artikularnya, serta banyak pergerakan yang mungkin di dalamnya.

Bahagian atas adalah bahagian paling mudah dari alat motor tubuh manusia. Jika anda menggambarkan hemisfera dengan lengan yang panjang, seperti radius, anda akan mendapat ruang di mana bahagian distal bahagian atas, berus, boleh bergerak ke arah mana-mana arah. Tahap pergerakan yang tinggi dari hubungan anggota atas adalah disebabkan oleh otot-otot yang maju, yang biasanya dibahagikan kepada: otot-otot pada bahagian atas dan otot-otot pada bahagian atas bebas. Pada masa yang sama, banyak otot badan, yang berasal dari tulangnya atau melekat pada mereka, mengambil bahagian dalam gerakan anggota atas.

Otot pinggang bahu dan bahu

Otot kancing bahagian atas badan

Otot tali pinggang atas badan termasuk: otot deltoid, supraspinatus dan otot subspace, otot bulat kecil dan besar, subscapularis.

Otot deltoid terletak di atas sendi bahu. Ia bermula dari awan kuku, acromion dan akhir acro-mial clavicle, dan dipasang pada humerus ke tuberosity deltoid. Bentuk otot agak menyerupai huruf Greek "delta" yang terbalik, dari mana namanya berasal. Otot deltoid terdiri daripada tiga bahagian - anterior, bermula dari tulang belakang, tengah - dari akromion dan belakang - dari tulang belakang kambing.

Fungsi otot deltoid adalah kompleks dan pelbagai. Sekiranya bahagian depan dan bahagian belakang otot berfungsi secara bergantian, maka anggota badan akan tertekuk dan dilanjutkan. Sekiranya seluruh otot tegang, bahagian depan dan belakangnya bertindak satu terhadap yang lain pada sudut tertentu dan arah hasilnya bertepatan dengan arah gentian bahagian tengah otot. Oleh itu, menegaskan sepenuhnya, otot ini menghasilkan penculikan bahu.

Otot mempunyai banyak lapisan tisu penghubung, yang berkaitan dengan mana bundle individunya pergi pada sudut tertentu. Ciri struktur ini berkaitan terutamanya dengan bahagian tengah otot, menjadikan ia berbilang pekeliling dan menyumbang kepada peningkatan daya angkat.

Apabila dikontrak, otot deltoid pada mulanya menimbulkan humerus agak, tetapi penculikan tulang ini terjadi selepas kepalanya terletak pada lengkungan sendi humeral. Apabila nada otot ini sangat besar, bahu dengan pendirian yang tenang agak ditarik balik. Sejak otot dilampirkan ke tuberosity deltoid, terletak di luar dan di hadapan separuh bahagian atas humerus, ia juga boleh berpartisipasi dalam berputar di sekitar paksi menegak, iaitu: anterior, clavicular, sebahagian dari otot bukan sahaja menimbulkan lengan anterior (fleksi), tetapi juga menembusi dia, dan belakang tidak hanya bersatu, tetapi juga supiniruet. Sekiranya bahagian anterior otot deltoid berfungsi bersama dengan pertengahan, maka menurut peraturan paralelogram daya, otot fleksi dan sedikit bergerak lengan. Sekiranya bahagian pertengahan berfungsi bersama dengan belakang, maka lanjutan dan penculikan lengan berlaku serentak. Kekuatan bahu otot ini, yang mana ia berfungsi, lebih kecil daripada bahu graviti.

Otot deltoid menyumbang secara signifikan kepada penguatan sendi bahu. Membentuk bonjol yang jelas, ia menentukan bentuk seluruh kawasan sendi. Antara otot utama deltoid dan pectoralis terdapat kerudung yang kelihatan pada kulit. Margin belakang otot deltoid juga mudah ditentukan pada orang yang hidup.

Otot supraspinatus mempunyai bentuk segi tiga dan terletak di fossa supraspinatus dari scapula. Ia bermula dari fossa dan fascia ini.

Fungsi otot adalah untuk membuang bahu dan mengetatkan kapsul sendi sendi bahu semasa pergerakan ini.

Pada orang yang hidup, otot ini tidak kelihatan, kerana ia ditutup dengan otot lain (trapezoid, deltoid), tetapi ia dapat dirasakan, ketika berada dalam keadaan terkontaminasi (melalui otot trapezius).

Otot subosseous terletak di fossa subosseous dari scapula, dari mana ia bermula. Di samping itu, tempat permulaan otot ini pada scapula adalah fascia subosik yang maju. Otot hipojac melekat pada tubercle besar humerus, yang sebahagiannya diliputi oleh otot trapezoid dan deltoid.

Fungsi subostomi adalah untuk membawa, meluas, dan memanjangkan bahu pada sendi bahu. Oleh kerana otot ini sebahagiannya melekat pada kapsul sendi bahu, ia secara serentak menarik dan menghalangnya daripada dicucuk apabila bahu ditenun.

Otot bulat kecil, sebenarnya, bahagian bawah otot sebelumnya. Ia bermula dari scapula dan melekat pada tubercle besar humerus. Fungsinya adalah bahawa ia membantu untuk membawa, supinasi dan lanjutan bahu.

Otot pusingan besar bermula dari sudut bawah skapula dan melekat pada kerang tubercle kecil humerus. Dalam bentuknya, otot segiempatnya bukannya bulat, tetapi pada orang yang hidup, apabila dikontrak, ia benar-benar bertindak sebagai ketinggian bentuk bulat. Pada bahagian silang, otot ini juga mempunyai bentuk agak bulat.

Fungsi otot bulat besar adalah membawa, pronasi dan lanjutan bahu. Dalam asalnya, serta fungsi, ia berkait rapat dengan otot yang paling luas di bahagian belakang.

Otot subscapularis terletak di permukaan hadapan skapula, mengisi subscapularis fossa, dari mana ia bermula. Ia melekat pada tubercle kecil humerus.

Fungsi otot subscapularis ialah, bekerja bersama-sama dengan otot-otot sebelumnya, ia membawa bahu; bertindak secara berasingan, adalah pronatornya. Sebahagiannya, otot ini dilampirkan pada kapsul sendi bahu, yang ditangguhkan semasa pronasi bahu. Sebagai multi-pediatrik, subskapularis mempunyai daya angkat yang penting.

Otot bahu

Otot bahu dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan anterior terdiri daripada otot-otot fleksor: otot corak-brachial, otot brachial, dan otot bisep bahu. Kumpulan belakang termasuk otot extensor: triceps bahu dan otot siku.

Otot koraco-humeral bermula dari proses corakoid skapula, tumbuh bersama kepala pendek bisep bahu dan otot utama pectoralis, dan dilampirkan pada humerus di pinggir atas otot brachial. Fungsi otot koraco-brachial adalah untuk membengkokkan bahu, serta sebahagiannya dalam pengurangan dan pronasi.

Otot bahu bermula dari separuh bahagian bawah permukaan anterior humerus dan dari sekatan intermuskular bahu, dan dilampirkan pada tuberosity ulna dan proses coronoidnya. Otot bahu ditutup di hadapan oleh otot bisep bahu. Fungsi otot bahu adalah penyertaannya dalam melengkapkan lengan bawah.

Otot bisep bahu mempunyai dua kepala, bermula pada kutikula dari tuberkul supra-artikular (kepala panjang) dan dari proses korakoid (kepala pendek). Otot melekat pada lengan bawah ke tuberosity radius dan ke fascia lengan bawah. Ia tergolong dalam otot-otot bersama. Berhubung dengan sendi bahu, otot bisep bahu adalah flexor bahu, tetapi berhubung dengan siku itu adalah sokongan flexor dan lengkung lengan bawah.

Oleh kerana kedua-dua kepala bisep bisep bahu, panjang dan pendek, dilampirkan pada bilah bahu pada satu jarak dari satu sama lain, fungsi mereka berkenaan dengan pergerakan bahu tidak sama: kepala panjang membungkuk dan menarik kembali bahu, yang pendek membungkuk dan memimpinnya. Berhubungan dengan lengan bawah, otot bisep bahu adalah fleksor yang kuat, kerana ia mempunyai jauh lebih besar daripada otot brachial, bahu daya, dan, lebih-lebih lagi, instep, jauh lebih kuat daripada instep lengan sebenar. Fungsi supinator dari otot bisep adalah agak berkurang kerana fakta bahawa dengan aponeurosisnya, otot melewati fascia lengan bawah.

Otot bisep bahu terletak di hadapan permukaannya di bawah kulit dan fascianya sendiri; Otot mudah terasa, baik di bahagian ototnya dan di tendon, di tempat lampiran ke jejari. Terutama yang ketara di bawah kulit adalah tendon otot ini apabila lengan bawah bengkok. Alur humeral medial dan sisi boleh dilihat di bawah pinggir luar dan dalaman bisep bahu.

Otot trisep bahu terletak pada permukaan belakang bahu, ia mempunyai tiga kepala dan merupakan otot dua-bersama. Dia berpartisipasi dalam pergerakan kedua-dua bahu dan lengan bawah, menyebabkan lanjutan dan penambahan pada sendi bahu dan lanjutan di siku.

Kepala panjang trisep mulai dari tuberkul artikular kangkung, dan kepala medial dan lateral dari permukaan posterior humerus (medial di bawah, dan sisi lateral di atas kerudung saraf radial) dan dari septum intermuskular internal dan luaran. Ketiga-tiga kepala berkumpul bersama-sama ke tendon yang sama, yang, yang berakhir pada lengan bawah, dilampirkan pada proses ulnar ulna. Otot besar ini terletak di bawah kulit. Berbanding dengan antagonisnya, flexors bahu dan lengan bawah, ia lebih lemah.

Antara kepala medial dan sisi otot trisep bahu, di satu tangan, dan humerus, di sisi lain, adalah kanal otot bahu; saraf radial dan arteri bahu yang dalam terletak di dalamnya.

Otot ulnar bermula dari epicondyle sisi humerus dan ligamen corong radial, serta dari fasia; ia dilampirkan pada bahagian atas permukaan posterior dan, sebahagiannya, kepada proses ulnar ulna pada suku atasnya. Fungsi otot adalah lanjutan dari lengan bawah.

Memandangkan semua otot terletak pada sendi bahu, adalah mudah untuk melihat bahawa tiada otot di dalam dan di bawahnya. Sebaliknya, terdapat setitik, yang disebut rongga axillary, yang mempunyai kepentingan topografi yang penting, kerana kapal dan saraf ke bahagian atas melaluinya.

Rongga axillary dalam bentuknya agak menyerupai piramid, dengan pangkalnya menghadap ke bawah dan ke luar, dan puncaknya ke atas dan ke dalam. Ia mempunyai tiga dinding, di mana anterior terbentuk oleh otot-otot dada besar dan kecil, belakang - oleh subscapularis, otot-otot bulat yang besar dan otot yang paling luas di belakang, otot medial - oleh otot serratus depan. Dalam rehat di antara dinding depan dan belakang adalah otot: kepala coraco-humeral dan pendek otot bisep bahu. Rongga axillary pada puncaknya mempunyai celah yang terletak di antara tulang rusuk pertama dan tulang belakang (otot subclavian). Apabila bahu ditarik balik, fossa axillary kelihatan jelas, sepadan dengan lokasi rongga axillary. Terutama fossa ditunjukkan jika otot-otot tegang. Semasa pengurangan bahu ia melicinkan.

Pergerakan anggota atas

Pergerakan genggaman bahagian atas badan

Belt bahagian atas berfungsi bukan sahaja sebagai sokongan untuk anggota atas, tetapi juga meningkatkan pergerakannya dengan pergerakannya. Pergerakan genggal bahagian atas badan tidak hanya melibatkan otot yang mempunyai titik lampiran di sini, tetapi juga otot utama pectoralis dan otot latissimus dorsi (melalui humerus). Semua pelbagai pergerakan kompleks pada bahagian atas gelang kaki boleh diuraikan ke dalam tindak motor yang mudah:

 1. pergerakan ke belakang dan sebagainya (yang pertama disertai dengan penculikan skapula dari ruang tulang belakang, dan kedua - membawanya);
 2. menaikkan dan menurunkan kambing dan tulang selangka;
 3. pergerakan sudut bilah yang lebih rendah ke dalam dan ke luar;
 4. pergerakan bulat pada hujung luar tulang selangka dan scapula.

Pergerakan girdle bahagian atas ke hadapan menghasilkan otot berikut:

 1. pectoralis otot utama (melalui humerus);
 2. otot dada kecil;
 3. otot gear depan.

Pergerakan tali pinggang atas badan belakang menghasilkan:

 1. otot trapezius
 2. otot rhomboid besar dan kecil,
 3. otot latissimus dorsi (melalui humerus).

Pengangkat kelengkang bahagian atas badan berlaku pada masa yang sama mengikat otot-otot berikut:

 1. rasuk atas otot trapezius, yang mengangkat hujung luar tulang selangka dan proses humeral dari scapula;
 2. otot yang mengangkat kuku;
 3. otot rombik, dalam penguraian hasil yang mana terdapat beberapa komponen yang diarahkan ke atas;
 4. otot sternocleidomastoid (dengan kedudukan kepala dan leher tetap).

Untuk pergerakan tali pinggang atas badan cukup untuk melegakan otot, mengangkatnya, kerana ia juga berada di bawah pengaruh graviti anggota atas. Aktif menurunkan ia menyumbang:

 1. otot dada kecil
 2. otot subclavian,
 3. rasuk bawah trapezius otot,
 4. gigi bawah serratus anterior,
 5. bungkus bawah pectoralis otot utama
 6. bungkus bawah otot yang paling luas di bahagian belakang.

Putaran sudut scapula ke arah bawah adalah sangat penting, kerana gerakan ini bahagian atas badan meningkat di atas tahap tali pinggang atas badan. Ia berlaku akibat daripada:

 1. tindakan sepasang daya yang dibentuk oleh bahagian atas dan bawah otot trapezius;
 2. kontraksi otot serratus anterior. Putaran sudut bawah scapula di bahagian bawah berlaku di bawah tindakan graviti anggota atas. Pelaksanaan pergerakan ini membantu:
 3. otot dada besar dan kecil,
 4. bahagian bawah otot rhomboid,
 5. otot yang paling luas di belakang (melalui humerus).

Gerakan pekeliling tali pinggang anggota atas berlaku akibat penguncupan alternatif semua otot yang bertindak di atasnya.

Pergerakan lengan atas

Pergerakan anggota atas bebas ditentukan oleh tahap kebebasan yang dibenarkan dalam sendi-sendi. Tidak kira bagaimana kompleks dan bervariasi pergerakan anggota atas, semuanya boleh dianggap sebagai gabungan pergerakan mudah yang dilakukan dalam sendi tertentu. Pada masa yang sama, pergerakan di sekeliling setiap paksi putaran dilakukan oleh sekumpulan otot tertentu. Otot berikut terlibat dalam pergerakan bahu di sendi bahu.

Penculikan bahu: 1) otot deltoid, 2) otot supraspinatus.

Pengurangan bahu: 1) otot utama pectoralis, 2) otot latissimus dorsi, 3) otot rasul, 4) otot bulat besar dan kecil, 5) otot subscapularis, 6) kepala panjang trisep bahu, 7) otak coraco brachial.

Fleksi bahu: 1) bahagian hadapan otot deltoid, 2) otot utama pectoralis, 3) otot corak-brachial, 4) otot bisep bahu.

Lanjutan bahu: 1) belakang otot deltoid, 2) otot latissimus dorsi, 3) otot rasul, 4) otot bulat besar dan kecil, 5) otot trisep bahu.

1) subscapularis, 2) pectoralis otot utama, 3) otot deltoid anterior, 4) otot latissimus dorsi, otot bulat besar, 6) otot coraco-brachial.

Pengambilan bahu: 1) subostum, 2) otot bulat kecil, 3) otot deltoid posterior.

Gerakan pekeliling bahu berlaku dengan pengurangan alternatif semua otot yang terletak di sekitar sendi bahu.

Bahu manusia

Struktur sendi bahu dan penyakitnya

Sendi bahu adalah artikulasi yang paling tangkas dalam tubuh manusia, yang memberikan kita kemampuan untuk melakukan pelbagai pergerakan anggota atas. Ini adalah sendi utama yang menghubungkan lengan dengan batang badan.

Pada haiwan, sendi bahu kurang mudah alih dan lebih terpercaya diperkuat oleh ligamen dan otot, fungsi utamanya dalam kes ini menyokong. Pada manusia, sehubungan dengan berjalan lurus dalam proses evolusi, artikulasi humeral telah mengubah strukturnya, kerana sekarang fungsi utamanya tidak menjadi sokongan, tetapi penyediaan amplitud tinggi pergerakan dengan anggota atas. Oleh sebab itu, sendi telah menjadi kurang tahan lama, yang merupakan titik rentannya, tetapi pada masa yang sama "korban" membolehkan seseorang melakukan pelbagai pergerakan dengan tangannya.

Pertimbangkan ciri-ciri struktur bersama ini dan penyakit yang paling kerap.

Anatomi sendi bahu

Dua tulang menyertai pembentukan sendi bahu: humerus dan kambing. Permukaan artikular ditunjukkan oleh kepala bahu dan rongga artikular skapula dan ditutup dengan tisu tulang rawan hyaline. Bentuk permukaan artikuler kedua-dua tulang tidak sesuai dengan satu sama lain, iaitu, tidak ada kesesuaian lengkap.

Untuk rujukan: kesesuaian artikulasi adalah surat-menyurat antara bentuk permukaan artikular tulang-tulang, yang saling terhubung, membentuk sendi. Jika permukaan kehilangan kongruensi, maka pergerakan di sendi menjadi sukar, dan dalam beberapa kes bahkan tidak mungkin sepenuhnya.

Mujurlah, sifat menjaga orang itu dan memastikan kongruen sendi bahu disebabkan pembentukan tulang rawan tambahan - bibir artikular, yang terletak di sekeliling seluruh lilitan rongga artikular skapula dan seolah-olah "menutup kepala tulang humerus", pada masa yang sama menyediakan kestabilan dan mobiliti pada sendi.

Mengikut strukturnya, sendi bahu adalah sendi yang mudah, kompleks dan sfera. Gerakan di dalamnya boleh dilakukan pada ketiga-tiga paksi.

Sambungan mudah adalah sendi, dalam pembinaan yang tidak melebihi 2 permukaan artikular.

Sendi kompleks adalah salah satu yang mengandungi pembentukan tulang rawan tambahan untuk memastikan kongruen (dalam kes ini, bibir artikular).

Sendi sfera adalah ciri bentuknya. Dalam kes ini, salah satu permukaan artikular dibentangkan dalam bentuk kepala sfera cembung, dan kedua membentuk rongga artiku yang sesuai. Bentuk artikulasi ini membolehkannya melakukan gerakan dalam 3 paksi saling tegak lurus.

Sendi bahu dilampirkan dalam kapsul artikular, diperkuat oleh ligamen intra-artikular dan ekstra artikular, terdapat kerangka otot yang kuat yang melindungi artikulasi dan memberikannya dengan penstabilan tambahan. Juga berhampiran sendi terdapat beberapa beg synovial (bursa), yang memastikan tergelincir tendon otot, yang dilampirkan di kawasan sendi bahu.

Kapsul bersama

Membran sinovial dilampirkan di sekitar lilitan rongga artikular skapula di sempadan bibir kartilaginous artikular. Ia benar-benar meliputi kepala bahu dan dipasang di sekitar leher anatomi humerus. Kapsul itu sendiri agak luas dan lemah meregang, mempunyai ketebalan yang berbeza.

Bahagian atas dan luaran kapsul paling diperkuat, seperti di tempat ini serat tisu penghubung otot bahu ditenun ke dalamnya. Bahagian kecil yang paling nipis dan paling anatom dari kapsul adalah permukaan depannya.

Semasa pergerakan tendon otot yang dilekatkan pada kapsul, ia ditangguhkan dan tidak dibenarkan untuk mengekang antara tulang.

Bungkusan

Sendi bahu dan kapsulnya diperkuat dengan ligamen berikut:

 • The coraco-humeral - ia berasal dari proses coracoid dari scapula, kemudian tersebar di atas kepala humerus dan dilampirkan ke tubercle besar bahu. Fungsi utama adalah untuk menguatkan sendi dan kapsulnya dari luar, menghalang pelanjutan yang berlebihan.
 • 3, sendi ligamen (atas, tengah dan bawah), yang ringan dan penebalan kapsul. Mereka membesarkan artikulasi di permukaan hadapan.

Beg Synovial

Di sebelah sendi bahu terdapat beberapa bursa sinovial. Mereka menyediakan pergerakan yang lancar dalam sendi, gelongsor mudah tendon otot bahu dan melindungi kapsul dari keseleo.

Anda harus sedar bahawa bilangan bursa tersebut tidak kekal dan boleh berubah secara signifikan di kalangan orang yang berbeza. Paling sering bursa seperti ini dijumpai:

 • subscapularis (1 dalam angka),
 • subclavicular (8 dalam angka),
 • double subdeltoid (2 dan 3 dalam angka).

Setiap beg synovial ini boleh meradang dan menyebabkan perkembangan bursitis, yang sering termasuk dalam patologi periarthritis bahu-bahu.

Bingkai otot

Otot di bahagian bahu memainkan peranan utama dalam memperkuat dan melindungi sendi. Mereka membentuk belitan pemutar yang disebut bahu (supraspinatus, subosternal, subscapularis, bulat kecil), yang memberikan sebahagian besar pergerakan di sendi. Tendon mereka ditenun ke dalam kapsul, menguatkannya, dan gentian otot melindungi sendi dari luar.

Otot deltoid adalah struktur otot terbesar pada bahagian atas badan. Ia meliputi sendi bahu dari semua pihak. Dia memanjangkan lengannya ke sudut maksimum dan flexes anggota atas di bahu.

Otot pusingan besar mengambil bahagian dalam lanjutan bahu, berputar ke dalam dan membawa kepada batang badan.

Fungsi artikulasi

Seperti yang telah disebutkan, sendi bahu adalah yang paling mudah bergerak dari semua sendi tubuh manusia. Gerakan di dalamnya dilakukan oleh beberapa faktor: bentuk dan struktur, kehadiran ligamen dan otot, kapsul dan beg sinovial. Variasi pergerakan:

 • lenturan dan lanjutan,
 • memimpin dan membuang,
 • putaran masuk dan keluar.

Penyakit bahu

Secara konvensional, semua patologi sendi bahu boleh dibahagikan kepada 4 kumpulan:

 • Degenerative, yang membangunkan latar belakang beban muatan komponen sendi dan kemusnahan secara beransur-ansur, misalnya, arthrosis.
 • Keradangan, yang disebabkan oleh agen berjangkit, pencegahan autoimun atau reaksi alergi.
 • Traumatik, yang berlaku akibat kesan pasukan traumatik, misalnya, kehelan, subluxasi, sprains dan ligamen, kapsul, tulang patah intra-artikular.
 • Kongenital, yang berlaku di latar belakang kemunduran kongenital komponen individu artikulasi (displasia).

Pertimbangkan penyakit yang paling sering dijumpai dalam amalan.

Mengubah osteoarthritis

Penyakit ini, termasuk dalam kumpulan lesi degeneratif-dystrophik sistem muskuloskeletal dan disertai dengan pemusnahan rawan lambat tetapi mantap hyaline rileks, gejala dan akibat yang sama.

Penyebab penyakit ini boleh banyak. Pautan yang paling biasa diperhatikan adalah antara kecederaan bahu yang dipindahkan, kehadiran penyakit metabolik dan endokrin, dan kerentanan genetik kepada arthrosis.

Sebagai peraturan, arthrosis adalah hanya satu daripada manifestasi proses patologi umum, yang digabungkan dengan kerosakan pada lutut, pinggul, sendi buku lali, sendi kecil kaki dan tangan. Lebih kurang kerap, arthrosis bahu berlaku dalam bentuk yang terpencil dan biasanya disebabkan oleh trauma (selepas trauma).

Gejala yang memungkinkan untuk mengesyaki arthrosis:

 • sakit bahu, terutamanya selepas bersenam;
 • mengehadkan amplitud pergerakan di sendi pada mulanya kerana sakit, kemudian disebabkan oleh perkembangan ankylosis;
 • merengek ketika bergerak;
 • kecacatan kawasan bahu.

Maklumat lanjut mengenai arthrosis bahu boleh di dalam artikel ini.

Prognosis penyakit ini sepenuhnya individu dan bergantung kepada penyebab patologi, umur pesakit, kehadiran patologi bersamaan, dan program rawatan. Terima kasih kepada ubat-ubatan moden dan perkembangan pembedahan rekonstruktif, dalam kebanyakan kes adalah mungkin untuk mengekalkan kecekapan sendi, tetapi kadang-kadang ankylosis penuh berkembang dan anggota badan kehilangan fungsinya.

Perut periarthritis

Ini bukan penyakit yang berasingan, tetapi seluruh kumpulan luka pada tisu periartikular pada bahu, yang dicirikan oleh gejala yang sangat serupa. Tanda-tanda periarthritis atau periarthrosis (nama ini juga sering dijumpai) adalah sakit bahu kronik dan mengehadkan amplitud pergerakan normal. Patologi boleh berkembang akibat kerosakan pada kapsul artikular, pertukaran sinergi, tendon dan otot bahu.

Senarai bentuk nosologi individu yang termasuk dalam kumpulan periarthrosis humeroscapular (mereka menyumbang 80% daripada semua kes sakit di bahu):

 • tendonitis pemutar pemadam bersama bahu;
 • bursitis subacromial;
 • tendre-bursitis calcific;
 • tendonitis kepala panjang bisep bahu;
 • sclerosing capsulitis;
 • cervicobrachialgia.

Dalam lebih terperinci tentang periarthritis sclerocephalic dan penyakit yang dimasukkan ke dalamnya, adalah mungkin untuk dibaca dalam artikel ini.

Artritis bahu

Ini adalah luka sendi bahu yang bersifat radang. Penyebab utama arthritis adalah penyakit sendi, gangguan metabolik dalam gout, jangkitan (reumatik dan purulent arthritis), rheumatoid arthritis, kerosakan sendi bahu dalam penyakit autoimun sistemik, tindak balas alahan, kerosakan traumatik.

Gejala arthritis yang paling biasa adalah rasa sakit, fungsi sendi terjejas, kemerahan dan bengkak kawasan bahu, simptom umum penyakit mungkin - demam, kelemumur umum, ruam, dan lain-lain (bergantung kepada penyebab keradangan).

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai arthritis bahu dan jenis penyakit dalam artikel ini.

Menyimpulkan, ia harus dikatakan bahawa sendi bahu adalah sendi yang unik di dalam tubuh manusia, yang membolehkan anda melakukan gerakan yang paling kompleks dan berseni dengan tangan anda. Tetapi disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dan fisiologi, sendi ini tertakluk kepada peningkatan risiko kecederaan dan pelbagai penyakit, jadi setiap orang harus berhati-hati mempertimbangkan kesihatan mereka dan mendengar perasaan mereka di bahu untuk mengenal pasti dan mengubati penyakit yang mungkin berlaku pada waktunya.

Tambah komen

My Spina.ru © 2012-2018. Menyalin bahan mungkin hanya dengan merujuk kepada laman web ini.
PERHATIAN! Semua maklumat di laman web ini hanya untuk rujukan atau popular. Diagnosis dan preskripsi ubat memerlukan pengetahuan tentang sejarah perubatan dan pemeriksaan oleh doktor. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor untuk rawatan dan diagnosis, dan bukan ubat sendiri. Perjanjian Pengguna Untuk Pengiklan

Sekiranya osteoporosis sendi bahu dikesan, gejala dan rawatan yang mungkin sedikit berbeza daripada osteoporosis sendi yang lain, anda perlu segera berjumpa doktor. Penyakit ini memusnahkan tisu penghubung. Hasilnya, ketumpatan tulang berkurangan, yang boleh mengakibatkan keretakan dan dislokasi kerap.

Punca penyakit ini

Sebelum bercakap tentang punca penyakit, anda perlu mengambil kira bahawa dalam perubatan terdapat tiga jenis:

 • umum;
 • wilayah;
 • osteoporosis tempatan.

Kesemua mereka agak berbeza antara satu sama lain, oleh itu, kaedah terapeutik dalam setiap kes dipilih secara individu. Osteoporosis sendi bahu adalah kepunyaan spesies serantau. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa patologi kekal di kawasan yang terjejas dan tidak meluas kepada tulang yang sihat, yang terletak berdekatan.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi perkembangan osteoporosis bahu. Ia boleh disebabkan oleh penyakit sistemik dan tindak balas autoimun, seperti:

 • lupus erythematosus;
 • riket;
 • rematik;
 • sistemik scleroderma.

Pelanggaran organ-organ dalaman juga boleh mencetuskan penyakit. Antaranya ialah kehadiran kegagalan buah pinggang atau hati manusia. Penyebab yang mungkin termasuk sindrom mabuk.

Penyakit ini sering berlaku pada orang yang mengalami kecederaan atau pembedahan di tempat luka seterusnya. Penyakit onkologi (sarcoma, adenoma, pheochromocytoma dan lain-lain) boleh menyebabkan osteoporosis. Ia juga boleh berlaku akibat daripada patologi endokrin (thyrotoxicosis, hyperthyroidism, hypoparathyroidism) dan neurotik (neuropati, angiopathy).

Gaya hidup yang sihat adalah sangat penting, kerana sering menggunakan alkohol dan ubat-ubatan yang membawa kepada disfungsi sendi bahu. Di samping itu, perkembangan penyakit ini mungkin didahului oleh beberapa jangkitan bakteria, seperti osteomyelitis dan tuberkulosis tulang. Terdapat beberapa sebab lain untuk berlakunya penyakit ini. Ini adalah kecenderungan genetik, kekurangan kalsium, berlebihan atau, sebaliknya, berat badan yang tidak mencukupi, senaman fizikal yang berlebihan dan berpanjangan.

Penjelasan sebabnya sangat penting. Sesungguhnya rawatan akan bergantung pada apa yang menjejaskan perkembangan osteoporosis sendi bahu. Dengan sebab yang dinyatakan secara tidak wajar, terapi tidak akan memberikan kesan yang diingini.

Bagaimana untuk mengenali penyakit ini?

Telah diketahui bahawa proses yang dihasilkan oleh penyakit ini menghancurkan sel-sel yang sihat, akibatnya tulang menjadi hampir kosong dan terlalu rapuh. Oleh itu, keretakan dan retakan untuk orang yang mengidap penyakit ini adalah biasa. Adalah berbahaya bahawa peringkat awal penyakit ini sangat sukar untuk diakui kerana ketiadaan sebarang gejala. Gejala gangguan pada sendi bahu ditentukan pada peringkat kemudian.

Tanda pertama adalah rasa sakit akut atau kronik di kawasan yang terjejas. Ia mungkin disertai dengan perasaan mati rasa, pelanggaran fungsi motor bahu. Lama kelamaan, gejala ini menjadi lebih jelas. Mereka membawa kepada hakikat bahawa seseorang tidak tidur dengan baik, tidak dapat melakukan fungsi yang biasa kerana ketidakselesaan yang berterusan atau kesakitan. Tanda-tanda tersebut dianggap langsung.

Terdapat juga gejala tidak langsung. Oleh kerana osteoporosis sendi bahu adalah disebabkan oleh kekurangan kalsium dalam badan, gejala utama sering diiringi oleh yang kecil. Sebagai contoh, pesakit dengan osteoporosis dapat diperhatikan:

 • kuku rapuh dan rapuh;
 • masalah kerap dengan gigi;
 • penampilan awal rambut kelabu;
 • kejang malam di otot betis;
 • pesakit sering kehilangan berat badan;
 • keadaan umum dicirikan oleh keletihan pesat, kelemahan, penurunan prestasi.

Gejala tidak langsung pesakit terhadap latar belakang penyakit yang mendasari mungkin takikardia. Sekiranya penyakit itu berlanjutan, mungkin ada rasa sakit di kawasan sendi besar. Terutama sakit kuat dirasai pada waktu pagi selepas tidur. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa selepas membuat beberapa pergerakan dengan bahunya, sensasi menyakitkan mereda atau hilang sama sekali.

Di samping itu, pesakit mungkin mengalami peningkatan kesakitan selepas bersenam. Ini benar terutamanya jika bebannya lebih kuat daripada biasanya. Sekiranya anda tidak merawat penyakit, ia mula berkembang. Akibatnya, sindrom kesakitan menjadi lebih ketara, sakit di bahu lebih lama, dan selepas beberapa saat ia tidak hilang sama sekali.

Kaedah diagnostik dan rawatan

Dengan bantuan hanya satu gejala, pastinya mustahil untuk menubuhkan penyakit ini. Dalam kes ini, gunakan kaedah makmal dan kaedah penyelidikan yang lain. Hasil ujian makmal (tes darah dan air kencing) memungkinkan untuk menentukan jumlah kalsium, fosfor, fosfatase, dan lain-lain. Ultrasonografi juga digunakan untuk diagnosis, yang membolehkan menentukan kadar pencairan tisu tulang.

Doktor juga boleh menggunakan palpasi kawasan yang terjejas. Dalam kes ini, pesakit boleh merasakan kesakitan yang teruk. Walau bagaimanapun, pemeriksaan radiografi adalah yang paling penting untuk menentukan penyakit ini. Semasa itu, pakar itu melihat kehadiran patologi, serta tahap perkembangannya.

Osteoporosis sendi bahu mula dirawat selepas penyebab penyakit dan tahap perkembangannya telah ditubuhkan. Ini memerlukan masa yang cukup lama, mungkin beberapa bulan lagi. Tugas utama doktor dalam memerangi penyakit adalah:

 • pelarasan tahap kalsium dalam pesakit;
 • peningkatan ketumpatan tulang;
 • penghapusan kesakitan;
 • pencegahan komplikasi.

Bahu boleh dirawat dengan cara yang berbeza: dari penggunaan ubat-ubatan untuk penggunaan ubat tradisional. Walau bagaimanapun, kesan terbaik boleh dicapai dengan rawatan yang kompleks.

Kaedah yang biasa dan berkesan adalah fisioterapi. Pesakit boleh diberikan:

 • ultrasound dengan hydrocortisone;
 • terapi lumpur;
 • elektroforesis dengan novocaine;
 • terapi parafin;
 • terapi magnetik.

Daripada ubat-ubatan yang ditetapkan adalah mereka yang melawan semua gejala osteoporosis sendi bahu. Untuk menyelamatkan seseorang dari kesakitan, analgesik anti-radang nonsteroid ditetapkan, seperti: Nise, Ketonal, Meloxicam. Untuk memulihkan tahap kalsium dalam badan akan memerlukan tambahan kalsium: Calcium D3 Nycomed, Kalsium glukonat, Miacalcium.

Oleh kerana kalsium tidak diserap oleh tubuh, cukup diperlukan ubat-ubatan yang mengandung vitamin D, contohnya, Akvadetrim, larutan berair vitamin D. Calcitonin, estrogen, bisphosphonate diperlukan untuk melambatkan proses merusak tisu tulang. Di samping itu, untuk pembentukan rawatan tisu tulang dilakukan anabolik, androgen, hormon pertumbuhan.

Adalah penting untuk mengetahui tentang pemakanan diet khas untuk osteoporosis sendi bahu. Pertama sekali, anda harus makan makanan kaya kalsium sebanyak mungkin:

 • susu dan produk tenusu;
 • ikan berlemak.

Pada masa yang sama, adalah perlu untuk meninggalkan penggunaan:

 • minuman beralkohol;
 • merokok tembakau;
 • kopi dan kafein lain yang mengandungi minuman.

Kaedah rawatan yang berkesan termasuk fisioterapi. Latihan membantu meningkatkan peredaran darah di sendi bahu. Berenang di kolam renang mempunyai kesan yang baik. Sebagai prosedur yang berkesan, ia sering ditetapkan bersempena dengan rawatan utama dan urutan pengukuhan umum.

Di samping itu, jangan lupa tentang kaedah rawatan yang popular. Untuk memulihkan tahap kalsium akan membantu alat yang popular seperti kulit telur. Untuk melakukan ini, ia dibasuh, kering dan tanah menjadi serbuk. Ambil setengah sudu teh. Jika seseorang mempunyai keasidan yang rendah, maka anda perlu meminum cuka sari apel, diencerkan dengan air madu. Sekiranya keasidan adalah normal, basuhlah air dengan air.

Jadi, osteoporosis sendi bahu boleh menyebabkan banyak masalah kepada seseorang: dari ketidakselesaan yang mudah kepada kesakitan yang teruk dan imobilisasi sendi. Terdapat banyak kaedah rawatan penyakit ini. Walau bagaimanapun, kita harus ingat bahawa hanya seorang pakar yang berpengalaman akan membantu menanggulangi penyakit ini. Ubat-ubatan sendiri boleh membawa kesan-kesan yang tidak dapat dipulihkan untuk kesihatan manusia.

Sakit di sendi bahu: penyebab, rawatan dan cadangan

Apa-apa kesakitan adalah satu perkara yang tidak menyenangkan, saya ingin menyingkirkannya secepat mungkin. Tetapi apabila bahu menyakitkan, batasan motor ditambah kepada sensasi. Dan ia sangat merosakkan kualiti hidup seseorang, menghalangnya daripada bekerja, berkhidmat kepada dirinya sendiri, dan juga berehat.

Sakit di sendi bahu dengan pelbagai sebab. Malah doktor, yang kompetennya tidak termasuk penyakit sendi, tidak dapat selalu memberitahu masalah mana pesakit tertentu telah menemui. Kadang-kala, untuk diagnosis, doktor perlu merujuk pesakit untuk ujian pelbagai dan peperiksaan perkakasan. Sendi bahu paling kerap dipengaruhi oleh sebab-sebab berikut.

Kesan fizikal

Dalam orang yang sihat yang tidak mempunyai perubahan yang berkaitan dengan usia di dalam badan, rasa sakit traumatik pada sendi bahu biasanya berlaku. Rawatan mereka biasanya simptomatik, bertujuan untuk menghapuskan akibat dan memulihkan kesihatan anggota badan. Pilihan untuk kecederaan mungkin beberapa.

 • Terikan atau pecah ligamen. Adalah mudah untuk mengesyaki mereka: kesakitan berlaku sebaik sahaja selepas melakukan senaman fizikal, contohnya, selepas latihan di gym. Bahu mungkin membengkak, selalunya hematoma terbentuk. Kadang-kadang meterai yang menyerupai bola diperhatikan di tapak kecederaan. Jika pada akhir sesi latihan anda mempunyai sendi bahu, bagaimana memperlakukannya akan diminta oleh pakar. Tugas anda: untuk memohon sejuk ke tempat yang terjejas dan pergi untuk pemeriksaan untuk menghapuskan pecah ligamen;
 • tendonitis. Ini adalah keradangan tisu di sekitar beg bahu artikular. Punca perkembangannya juga adalah beban yang berlebihan. Benar, kekal: dalam hal kerja keras berat, tendon terus menyentuh sendi dan menjadi jengkel. Dengan tendinitis, sakit kronik sakit;
 • bursitis Muncul apabila beban tunggal, tetapi berlebihan pada bahu atau sebagai akibat daripada kecederaan. Kesakitan adalah tajam, disertai dengan pembengkakan yang teruk. Tidak mustahil untuk berbaring di sisi yang rosak;
 • myalgia. Ia juga berkembang disebabkan oleh kelebihan, akibat hipotermia, akibat pendedahan kepada jangkitan virus. Kesakitan boleh berdarah dan akut, pelbagai pergerakan yang ada dengan tangan terasa dikurangkan.

Jika, atas sebab-sebab yang disenaraikan di atas, sakit sendi bahu, bagaimana untuk merawatnya ditentukan oleh pakar bedah trauma ortopedik. Selalunya, satu set cadangan perubatan termasuk pembatalan beban, terapi fizikal, urutan dan kursus ubat anti-radang nonsteroid, contohnya, Piracetam atau Diclofenac. Satu-satunya pengecualian adalah pecah ligamen: dengan itu, pembedahan tidak dapat dielakkan.

Perut periarthritis

Oleh kerana perkembangan penyakit ini, sendi bahu menyakitkan pada separuh daripada pesakit yang mencari bantuan. Ia bermula selepas gerakan tangan tajam, tajam. Kadang-kadang akibat tidur di tempat yang salah. Dalam sesetengah kes, periarthritis mungkin disebabkan oleh kelebihan bahu dengan kerja fizikal yang tidak biasa untuk anda, walaupun sangat mudah - terdapat kes apabila penyakit itu berkembang selepas beberapa jam melemparkan tongkat kepada anjing oleh pesakit yang ditinggalkan kepadanya oleh saudara-saudara yang telah beristirahat.

Pada wanita, periarthritis sering berlaku sebagai komplikasi selepas penyingkiran kelenjar susu - operasi mengedarkan semula aliran darah di kawasan yang bersebelahan dengan tapak.

Mereka menimbulkan perkembangan periarthritis dan masalah dengan tulang belakang serviks. Anjakan vertebra dan kekejangan otot-otot leher, yang bersifat kronik, membawa kepada pengecutan refleks kapal yang memakan lengan - dan dengan itu sakit di sendi bahu. Sebab-sebab keperluan ini untuk mengenalpasti dan menghapuskan. Sebaik sahaja masalah asal dihapuskan, ketidakselesaan yang disebabkan olehnya akan hilang.

Biasanya terdapat rasa sakit di bahu kiri atau di sebelah kanan; kedua-duanya jarang terjejas.

Simptom utama penyakit adalah keterbatasan dalam beberapa gerakan tangan: sukar untuk memutarnya mengikut arah jam dengannya (atau ke arah yang bertentangan), adalah buruk untuk memulihkan bahagian belakang badan atau mengangkatnya di atas kepala dari sisi, hanya di depan. Apabila cuba membuat pergerakan "dilarang", bahu menimbulkan rasa sakit. Pergerakan anggota badan jatuh ke titik kritis: seseorang tidak dapat mengangkatnya atau menolaknya ke dalam lengan.

Periarthritis adalah membosankan dan unsharp, tetapi keamatan boleh menjadi kuat. Dan dalam kes-kes yang teruk kesakitan diabaikan tidak dapat ditahan.

Apakah rawatan periarthritis bilah bahu?

Rawatan sendi bahu yang terjejas oleh penyakit ini, berjaya berjaya walaupun dalam peringkat lanjut. Hanya varian ankylosing, juga dikenali sebagai "bahu beku," tidak sesuai untuk terapi. Sebelum merawat kesakitan di sendi bahu kanan, penyebab penampilannya harus dikenalpasti dan dihapuskan. Anjakan vertebra diperbetulkan oleh ahli terapi manual yang berpengalaman, dan jika aliran darah terganggu selepas operasi pada kelenjar susu, maka satu cara angioprotectors menstabilkan peredaran darah mabuk.

Untuk melegakan keradangan, doktor biasanya menetapkan ubat anti-radang jenis nonsteroid; mengesyorkan memampatkan dengan bischofite atau dimexidum. Kadang-kadang terapi laser memberikan hasil yang baik, rawatan lintah membantu dengan baik. Satu lagi rejimen rawatan boleh dipilih: kitaran suntikan hormon yang disuntik ke dalam kantung artikul.

Salah satu cara terbaik, memulihkan kira-kira 90% pesakit - melonggarkan relaksasi isometrik. Kesannya adalah hasil yang lebih cepat jika anda juga menggunakan urut lembut, laser, gimnastik pemulihan dan / atau terapi manual.

Arthrosis sendi

Boleh menyebabkan sakit di bahu kanan atau di sebelah kiri. Arthrosis adalah penyakit yang berkaitan dengan usia: pesakit yang berumur di bawah 45 tahun tidak boleh didapati dalam amalan perubatan. Untuk tahap tertentu, ini juga merupakan penyakit pekerjaan, kerana kebanyakannya lelaki yang terlibat dalam buruh fizikal keras: tukang besi, mekanik, pemuat, pembina. Arthrosis juga ciri-ciri ramai atlet: wrestlers, angkat besi dan pemain tenis.

Kesakitan bahu pada pesakit dengan arthrosis digambarkan sebagai lemah. Dalam kes melampau - boleh diterima. Dan ia timbul semasa pergerakan. Mobiliti bahu juga tidak terhad. Secara visual, penyakit ini tidak nyata, suhu tidak disertakan, keadaan umum seseorang dapat dicirikan sebagai normal. Tetapi pergerakan tangan yang terjejas disertai dengan masalah.

Apa yang boleh diresepkan doktor

Oleh itu, anda mempunyai sendi bahu untuk osteoarthritis. Bagaimana untuk merawat, doktor akan memberitahu anda. Tetapi jika dia hanya memberi ubat, anda perlu memikirkan menukar doktor memerhati. Kerana mereka melegakan gejala, tetapi tidak menyelesaikan masalah utama. Doktor harus menetapkan:

 • terapi gelombang kejutan - kesan pada tumpuan keradangan gelombang akustik;
 • Terapi laser: pada peringkat awal penyakit, ia menjadi kaedah utama. Penggunaannya akan membolehkan anda untuk meninggalkan dadah, yang penting jika pesakit adalah orang tua, dan beban kimia yang berlebihan pada badan tidak diingini;
 • miostimulyatsiyu: hanya beberapa sesi, dan anda boleh beralih ke pendidikan fizikal mendalam arah perubatan;
 • phonophoresis - gabungan pendedahan ultrasound dengan lapisan gel perubatan;
 • fisioterapi, yang digunakan di antara pergelutan. Latihan khas menguatkan otot dan mencegah serangan lain;
 • Urut dengan terapi manual: mereka juga ditetapkan dalam tempoh istirahat antara serangan.

Program rawatan adalah individu yang ketat - ia mesti mengambil kira keunikan kursus dan keadaan fizikal pesakit. Anda harus mencadangkan prinsip pemakanan tertentu. Diet sukar untuk memanggil mereka. Walau bagaimanapun, doktor hanya perlu mengatakan bahawa ia perlu memperkayakan diet dengan makanan laut, pisang, daging, buah-buahan kering, tembikai - produk yang mengandungi kolagen - bahan binaan yang sangat diperlukan untuk tulang rawan.

Artritis

Sendi bahu tidak mengalami semua jenis arthritis; mereka dipengaruhi oleh arthritis rheumatoid, ankylosing spondylitis. Jauh lebih kerap, bahu memberi kesan kepada psoriatic arthritis dan rematik sendi. Kes-kes terpencil keradangan, akibat sakit sendi bahu, ditandai dengan gout.

Ciri utama ciri sakit arthritis adalah sakit sendi yang pertama. Selalunya, perkembangan penyakit bermula dengan jari, lutut atau kaki. Tali pinggang atas dipengaruhi oleh arthritis di peringkat seterusnya. Tetapi terdapat kes-kes tertentu apabila penyakit bermula dari bahu.

Sensasi yang tidak menyenangkan ditunjukkan dalam keadaan rehat, dan bukan semasa pergerakan. Puncak kesakitan jatuh pada malam yang mendalam atau pagi yang paling awal, dan pada tengah hari mereka pergi ke tidak. Pemanasan mudah boleh mengurangkan keamatan kesakitan.

Dalam arthritis, pergerakan bahu yang terjejas pada waktu pagi sukar, tetapi gimnastik yang sama atau mobiliti isi rumah yang sama memulihkannya hampir sepenuhnya. Pengecualian adalah arthritis kronik.

Tetapi keadaan umum dinilai sebagai tidak memuaskan. Suhu mungkin naik, walaupun tidak kepada petunjuk kritikal, sakit badan, lelaki gemetar, dia berasa lemah.

Hernia vertebrata di tulang belakang serviks

Dalam kes ini, hanya separuh badan yang sentiasa terjejas: jika bahu kiri menyakitkan, maka yang betul tetap normal. Atau ada sensasi, tetapi jauh lebih lemah di bahagian lain anggota badan.

Hernia diberikan bukan sahaja kepada bahu - rasa sakit menembak lengan pada panjang penuh, menjejaskan walaupun hujung jari. Dia boleh menjadi sangat kuat. Ia adalah penasaran bahawa tidak ada kecenderungan umum dalam manifestasi sensasi yang menyakitkan. Dalam sesetengah pesakit, mereka muncul ketika bergerak, pada orang lain - berehat, semasa tidur malam.

Sakit belakang kerana hernia leher vertebra hampir tidak menghadkan mobiliti bahu dan lengan. Jarang, pesakit mengalami kesukaran cahaya dengan meningkatkan anggota badan di atas kepalanya dan menariknya sepenuhnya.

Konservatif atau beroperasi?

Penyakit sendi bahu ini tanpa campur tangan pakar bedah hanya boleh dihapuskan pada peringkat awal. Pada mulanya, sebelum melegakan sindrom kesakitan, anda perlu memakai kolar ortopedik, mengambil anti-radang, melepaskan kekejangan dan remedi (chondroprotectors memulihkan cincin berserabut). Kemudian doktor akan cuba membetulkan keadaan dengan bantuan prosedur fisioterapeutik, terapi manual, urut dan gimnastik yang dibangunkan khas untuk kes-kes tersebut.

Tetapi rawatan konservatif sering tidak berkesan, walaupun pesakit tidak menjauhkan diri dari mana-mana cadangan doktor. Sekiranya anda mengalami perkembangan gejala, terdapat tanda-tanda gangguan peredaran otak (gangguan pendengaran, bau, penglihatan, sakit kepala yang berterusan, pening), penangkapan besar-besaran, iaitu serpihan nukleus yang dipisahkan, didapati tidak cuba mengelakkan pembedahan. Dia akan menyelamatkan nyawa anda.

Kekejangan otot

Kekakuan disebut kekejangan otot leher dan bahu. Selalunya, bahu dan lengan kanannya menyakitkan. Bagaimana untuk merawat - gimnastik dan pelbagai pergerakan. Ketegangan otot disebabkan oleh kedudukan yang sama dan tipikal pekerja pejabat: ahli ekonomi, setiausaha, pengaturcara, akauntan. Imej yang tidak aktif berfungsi mengekalkan otot-otot bahu dan leher dalam ketegangan yang tetap. Kerana ini, mereka dibuang, dipendekkan dan ditetapkan dalam kedudukan ini. Dari masa ke semasa, disebabkan oleh kekejangan kronik di kawasan leher, peredaran darah merosot, perasaan berat timbul di bahagian belakang kepala, dan leher dan bahu mula sakit. Selalunya sensasi ini dilengkapkan dengan kebas jari.

Kekakuan otot mungkin bersifat simetri jika kedua-dua tangan terlibat dalam kerja tidak aktif. Sakit secara beransur-ansur meningkat ke arah akhir hari kerja, walaupun kadang-kadang mereka dapat mengejar segera apabila terbangun. Seorang lelaki keluar dari katil dengan bahu dan leher yang sakit. Dan pada hujung minggu, apabila badan tidak dalam postur biasa, rasa sakit hilang.

Ketegaran otot ditunjukkan secara luaran: leher dipendekkan secara visual, kepala sentiasa ditarik ke bahu.

Sakit tegar tidak terlalu kuat, tetapi perlu untuk melawan punca mereka. Kekakuan otot di bahagian tubuh ini boleh menyebabkan hipertensi.

Apa yang perlu disediakan

Mengapa bahu lengan kanan menyakitkan (dan mungkin seluruh ikat pinggang)? Sekiranya penyebabnya adalah ketegaran otot, maka kesihatan anda berada di tangan anda. Pergerakan memunggah - memutihkan kepala dan badan, memerah, menekan dagu ke dada - akan mengelakkan kejang otot. Dan jika ia sudah terbentuk, ia akan mengurangkan tahapnya. Dalam memerangi ketegaran, urut akan menjadi penolong yang baik. Dia tidak perlu profesional. Mengeluh sendiri leher dan bahu sedikit lebih teruk. Hanya perlu bertindak perlahan-lahan, supaya tidak menyebabkan rasa sakit.

Pergi ke doktor untuk perundingan juga tidak cedera. Dia mungkin mengesyorkan memakai kolar ortopedik. Jangan takut penampilan anda akan menjadi tidak masuk akal: peranti ini disembunyikan dengan baik oleh pakaian jika ia mempunyai kolar yang tinggi. Ya, walaupun orang luar menyadari, kesihatan lebih mahal. Pakai kerah keperluan sedikit lebih lama, beberapa jam. Tetapi membiasakannya perlu beransur-ansur. Dan kita mesti bermula dengan 10 minit sehari, secara beransur-ansur memanjangkan masa.

Polymyalgia reumatik

Penyakit ini tidak berlaku dengan kerap, tetapi anda perlu tahu tentangnya: tanpa rawatan pada sendi bahu, yang terjejas oleh polimyalgia, seseorang yang berisiko mati lebih awal daripada yang dimaksudkan olehnya.

Penyakit ini memberi kesan kepada wanita berusia lebih daripada 50 tahun. Wanita-wanita muda dengan polymyalgia rematik tidak dapat sakit, dan doktor tidak pernah mendengar lelaki dengan diagnosis seperti itu. Pencetus penyakit ini dipindahkan dengan teruk, tekanan yang teruk atau hipotermia teruk. Gejala pertama polymyalgia adalah sakit teruk di bahu dan pinggul dengan otot yang sengit di bahagian yang sama di dalam badan. Seringkali, pesakit dengan arthrosis terdedah kepada patologi.

Walau bagaimanapun, untuk memahami bahawa keputusan itu salah, mudah. Polymyalgia rematik menyebabkan kelemahan yang melampau. Jika pesakit dibawa di bawah lengannya, dan dia dapat menyusun semula kakinya, kita boleh mengandaikan bahawa wanita itu dalam keadaan yang sangat baik. Ramai yang perlu dibawa ke hospital di atas tandu atau kerusi roda, kerana mereka tidak boleh bergerak sendiri. Dan bukan kerana rasa sakit, tetapi kerana mati pucuk. Ciri ciri penyakit ini adalah penyetempatan kelemahan: ia tidak menjejaskan seluruh tubuh, tetapi hanya bahu, dari leher ke siku, paha dan otot gluteal.

Sensasi tidak standard dan menyakitkan dalam polymyalgia: mereka sangat kuat pada waktu pagi apabila pesakit mula bergerak. Pada waktu malam, jika seseorang terletak dengan selesa dan tidak bergerak, tidak ada rasa sakit sama sekali. Tanda-tanda penyakit tidak langsung adalah kehilangan selera makan, penurunan berat badan, dan kadang-kadang - demam yang penting.

Prospek yang sedih

Jika anda masih mempunyai polymyalgia reumatik, ramalannya mengecewakan. Satu-satunya cara untuk mendapatkan remisi yang lebih atau kurang stabil adalah dengan mengambil kortikosteroid hormon. Yang paling berpatutan dan popular adalah prednisone. Ubat ini dengan ketara mengurangkan kesakitan teruk di sendi bahu, mengembalikan kefungsian bahagian ini badan, menghilangkan demam. Malah selera makan kembali, dan penurunan berat badan berhenti. Salah satu pendapat istimewa: pesakit mempunyai kekurangan kortikosteroid endogen. Dari kedudukan ini, rawatan dengan ubat-ubatan tersebut boleh dipertimbangkan sebagai penggantian.

Rawatan bersama Lebih >> lagi

Perkara yang buruk ialah menghilangkan kesakitan di sendi bahu tangan kanan, rawatan dengan kortikosteroid memberikan banyak komplikasi. Yang paling biasa adalah katarak, diabetes dan kemurungan kronik. Tetapi jika anda tidak menggunakan kortikosteroid, pesakit boleh mengembangkan arteritis temporal, dan dia akan menjadi buta. Dengan pengabaian lanjut terhadap rawatan kortikosteroid, sejarah penyakit akan berakhir dengan strok akibat iskemia yang dikembangkan.

Siapa yang akan melawat di klinik itu

Sekiranya anda bimbang tentang kesakitan di sendi bahu, yang harus ditanya oleh doktor adalah soalan semula jadi. Anda perlu diperiksa oleh ahli terapi: dia akan menilai kedalaman masalah dan keadaan umum kesihatan anda. Dengan kecederaan baru-baru ini, pakar seterusnya harus menjadi pakar bedah ortopedik yang akan memeriksa bahu anda untuk kecederaan fizikal. Anda mungkin perlu berunding dengan pakar arthrologi (jika arthritis atau arthrosis didiagnosis), osteopath, seorang rheumatologi, dan ahli fisioterapi. Selepas mengetahui sebab-sebab kesakitan di sendi bahu, rawatan akan ditetapkan mengikut diagnosis.

Perhatian, bahaya!

Jika anda mempunyai bahu kanan yang sakit, penyebabnya tidak menjejaskan sendi atau otot. Sekiranya rasa sakit itu tajam, ia tiba-tiba muncul dengan keadaan kesihatan yang normal dan tanpa gejala tambahan, ia boleh menandakan perkembangan penyakit batu empedu. Dan sebelum anda mendiagnosis arthrosis dan merawatnya, anda perlu segera melawat ahli gastroenterologi. Penangguhan dan ubat-ubatan diri akan memberi anda rawatan yang panjang dan mahal.

Lebih berbahaya untuk mengabaikan rasa sakit di bahu kiri. Penyebab dan rawatan perlu ditentukan oleh pakar - anda perlu melawat ahli kardiologi. Jika sensasi itu akut, tiba-tiba, terhadap latar belakang kesejahteraan dengan kesihatan, lumbago di bahu kiri mungkin berfungsi sebagai isyarat serangan jantung yang cepat, atau menjadi gejala pertama serangan jantung.

Jika sendi bahu menyakitkan, lawati doktor. Sendi bahu menyakitkan kerana pelbagai sebab, dan anda tidak akan dapat membuktikan kebenaran diri anda, tanpa pengetahuan khusus.