Utama / Siku

Rawatan flatfoot pada orang dewasa di rumah

Flatfoot adalah penyakit umum yang mana ramai orang terdedah, ia adalah proses patologi, di bawah pengaruh yang mana bentuk kaki yang betul itu diputarbelitkan.

Ini boleh membawa kepada pelbagai kesan negatif, yang paling biasa adalah kemerosotan postur, serta perkembangan seterusnya dan perkembangan scoliosis. Dalam sesetengah kes, penyakit ini boleh sembuh di rumah tanpa campur tangan pakar dalam proses ini.

Rawatan flatfoot di rumah: apabila anda masih boleh membantu dan bagaimana untuk melakukannya

Punca kaki rata

Sekitar 3% daripada semua pesakit telah dilahirkan dengan penyakit ini, faktor utama di sini adalah kecenderungan genetik dan keturunan miskin. Walau bagaimanapun, dalam baki 97% kes penyakit itu diperoleh, paling kerap perkembangannya berlaku atas sebab-sebab berikut:

 1. Aktiviti kerja, yang melibatkan jangka panjang dalam kedudukan berdiri, yang menyumbang kepada peningkatan beban menegak yang berlebihan, yang berada di kaki.
 2. Mengangkat sistematik atau mengangkut objek berat.
 3. Kurangnya aktiviti fizikal, gaya hidup yang tidak aktif dengan tahap mobiliti yang rendah.
 4. Aktiviti yang berlebihan dalam menjalankan sukan tertentu, kekhususan yang menunjukkan kesan yang signifikan pada kaki.
 5. Kehamilan
 6. Kehadiran masalah yang berkaitan dengan berat badan berlebihan, yang meningkatkan beban pada kaki.
 7. Menerima pelbagai kecederaan yang menyumbang kepada berlakunya penyakit ini.
 8. Memakai kasut yang berpotensi berbahaya, terutama bagi wanita, yang sering memakai kasut atau kasut dengan kasut yang sangat tinggi.

Latihan untuk kaki

Berjalan kaki bertelanjang kaki kadang-kadang membantu untuk menyelesaikan masalah ini, tetapi dalam kebanyakan kes, langkah ini membantu kanak-kanak di peringkat awal penyakit, bukan orang dewasa.

Untuk mencapai keputusan yang positif, mereka disyorkan untuk mengamalkan latihan berikut:

 1. Latihan menaikkan badan pada jari kaki. Untuk melakukan ini, kaki perlu diletakkan selari antara satu sama lain dan sedikit dicairkan ke sisi, dan kemudian mula membuat pergerakan yang sesuai. Harian memerlukan kira-kira 10-12 ulangan latihan ini.
 2. Menunggang kaki di atas lantai kayu, melompat bola, atau objek lain bentuk dan struktur yang serupa. Skating perlu dijalankan oleh seluruh permukaan kaki, setiap hari proses ini mesti diberi sekurang-kurangnya 5 minit. Latihan ini dianggap salah satu pilihan yang paling berkesan.
 3. Pelaksanaan pergerakan kaki berputar. Latihan ini dilakukan dalam kedudukan duduk, sementara kaki harus ditarik ke depan, memusatkan tumit di permukaan lantai dan mula berputar dengan kaki. Sejumlah 10 pergerakan dibuat untuk setiap sisi.
 4. Berjalan di sekitar apartmen berkaki ayam di sisi yang berbeza dari kaki. Pada mulanya, anda perlu mengambil 10 langkah di luar dan nombor yang sama di bahagian dalam, dan kemudian mengambil 20 langkah lagi, dengan setiap kali menukar bahagian yang terlibat.
 5. Membengkokkan dan memanjangkan jari kaki, yang terletak di kaki, adalah salah satu latihan yang paling mudah yang dilakukan sesiapa sahaja. Setiap hari, proses ini mesti diberikan sekurang-kurangnya 3-5 minit.

Teknik urut rumah

Di rumah rawatan kaki rata, gred 1-3, amalan sedemikian adalah penting, tanpa pemenuhan yang hampir mustahil untuk mencapai hasil yang positif dan pemulihan lengkap.

Walau bagaimanapun, perlu mempertimbangkan beberapa ciri berikut:

 1. Kehadiran penyakit dermatologi atau masalah yang berkaitan dengan saluran darah, adalah kontraindikasi langsung kepada penggunaan amalan urut.
 2. Amalan urut harus dilakukan setiap hari, tempoh minimum satu kursus adalah sekurang-kurangnya 12 sesi, jika tidak, hasil yang diinginkan tidak akan tercapai.
 3. Sebelum urut rumah disyorkan untuk berunding dengan pakar, kerana hari ini terdapat sejumlah besar kaedah yang berbeza. Mereka bertujuan untuk rawatan kaki kaki rata pada peringkat yang berbeza dan dipilih hanya secara individu; hanya seorang doktor yang dapat membantu menentukan kursus yang sesuai untuk situasi tertentu.
 4. Pergerakan utama licin mengusap, memerah cahaya dan menekan. Dalam kes ini, dalam kebanyakan kes, bukan sahaja kaki, tetapi seluruh bahagian kaki, bermula dari lutut, lakukan senaman.

Latihan gimnastik perubatan di rumah

Latihan gimnastik untuk rawatan flatfoot, mudah dilakukan dan tahap kecekapan yang tinggi. Untuk mendapatkan kesan positif, mereka mesti diamalkan setiap hari dan sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari.

Berikut adalah set perkiraan yang akan membantu menyelesaikan masalah yang ada:

 1. Berjalan di sepanjang bilik di kedua-dua belah kaki, tumit atau secara berasingan pada jari kaki.
 2. Menaikkan kaki dari kedudukan duduk di kerusi dan membuat gerakan putaran pertama kali mengikut arah jam dan kemudian menentangnya.
 3. Membuat serangan ke hadapan, pada gilirannya, perlu menggunakan setiap kaki.
 4. Membongkar dan mengalihkan perhentian pelbagai objek kecil yang diletakkan di atas lantai.
 5. Flexion dan lanjutan jari kaki.
 6. Mengambil kaki dan kemudian memerah bola ortopedik khas, biasanya diperbuat daripada getah dan dilengkapi dengan pancang lembut di seluruh permukaan. Melakukan senaman ini akan mempunyai kesan mengurut tambahan dan memperbaiki proses peredaran darah di kaki.
 7. Mengusap kaki bawah dengan kaki yang bertentangan, dilakukan semasa duduk di kerusi.

Kasut ortopedik

Semak imbas model popular

Memakai kasut ortopedik khas adalah salah satu langkah yang paling penting dalam rawatan flatfoot. Pakar mengesyorkan untuk membuat tempahan berdasarkan ciri-ciri individu ubah bentuk bentuk kaki dan peringkat penyakit. Banyak bengkel beroperasi secara langsung di klinik khusus, dan anda boleh pergi ke sana sebaik sahaja menerima penjelasan dan arahan yang diperlukan dari doktor.

Walau bagaimanapun, pelbagai kasut ortopedik moden telah berkembang dengan ketara, dan di beberapa kedai anda boleh membeli model yang dihasilkan secara besar-besaran yang sama berkesan.

Untuk memudahkan navigasi, berikut adalah contoh pilihan yang paling popular yang telah berjaya membuktikan diri mereka di sisi positif dan dibezakan oleh produk berkualiti tinggi secara konsisten:

 1. Firma-firma Ortmann dan Berkemann menghasilkan model-model serupa yang berada dalam julat harga yang sama. Sebahagian besarnya, ini adalah kasut musim panas wanita dengan kesan ortopedik, versi kasut atau sandal yang dicadangkan terbuka secara visual hampir tidak dapat dibezakan daripada model biasa. Kos anggaran adalah dalam lingkungan 5000-7000 rubel.
 2. Berkemann juga mempunyai pelbagai jenis kasut ortopedik lelaki, anda boleh memilih model dengan reka bentuk dan warna yang berbeza: ia boleh menjadi kasut dan kasut yang ketat. Julat harga juga sangat luas, kos antara 6,000 hingga 12,000 rubel.
 3. Pengilang Dr. Keselesaan menghasilkan pelbagai model, tetapi kasut wanita yang ketat memerlukan perhatian khusus. Dia serba boleh dan sesuai dengan hampir apa-apa gaya pakaian, kos biasanya dalam lingkungan 7000-9000 rubles. Juga, syarikat ini mempunyai kasut sukan yang berasingan, kasut ortopedik secara luaran tidak berbeza dari model konvensional, mereka boleh dibeli dengan harga 8.000 rubel.
 4. Ortmann juga menghasilkan selipar yang unik, iaitu selipar ortopedik. Pilihan ini sesuai untuk orang yang menghabiskan banyak masa di rumah dan jarang keluar. Harga berpatutan, anda boleh membeli sandal seperti harga di antara 4,000 hingga 6,000 rubel.

Insoles Ortopedik

Stok ortopedi boleh digunakan dengan kombinasi kasut khusus atau konvensional. Apabila memilih mereka, perlu mengambil kira beberapa keperluan yang dikenakan pada peranti ini:

 1. Hubungan penuh dengan insole ortopedik dengan kaki, jika tidak, penggunaannya tidak akan berkesan. Sekiranya keadaan ini dipenuhi, orang itu, ketika membuat langkah, akan mengalami sensasi seolah-olah bergerak di atas pasir.
 2. Tumpukan kaki yang boleh dipercayai dengan selimut di dalam kasut; tidak sepatutnya ruang apa-apa yang tersisa di kaki untuk membuat pergerakan bebas semasa berjalan.
 3. Pematuhan dengan saiz kaki, semua insoles ortopedik mempunyai penomboran sendiri.
 4. Mematuhi ubah bentuk yang ada, bentuk insole terpilih mestilah sedemikian rupa sehingga kaki berhenti herotan dan penyakit itu tidak berkembang.
 5. Bahan ini mestilah cukup elastik, tidak menyebabkan kerengsaan atau tindak balas alergi, dan juga mempunyai keupayaan untuk menahan berat orang dan beban, yang akan terdedah insole ortopedik.

Aktiviti sukan dengan kaki rata

Sukan tidak dapat menghapuskan tapak kaki, tetapi langkah tambahan yang baik untuk set utama aktiviti yang dapat meningkatkan keberkesanannya.

Soalan-soalan sedemikian disyorkan sebelum ini dipersetujui dengan pakar ortopedik, tetapi anda boleh memberikan nasihat berikut, yang universal untuk semua situasi:

 1. Jalan panjang, terutamanya pada permukaan keras, dilarang sama dengan kaki rata, kerana ia boleh memburukkan keadaan dengan ketara.
 2. Melompat juga merupakan bentuk aktiviti fizikal yang tidak diingini.
 3. Berjalan kaki tanpa alas dengan sendirinya tidak mempunyai keberkesanan, tetapi boleh melengkapkan satu lagi set aktiviti yang berkaitan dengan prestasi pelbagai latihan. Adalah disyorkan untuk berlatih di peringkat terawal dan paling mudah, kerana ubah bentuk serius oleh langkah ini tidak dapat diperbetulkan.
 4. Pelajaran berenang tidak hanya disyorkan untuk kaki rata, tetapi juga boleh mempunyai kesan positif umum pada tubuh dan meningkatkan imuniti.
 5. Mempraktikkan pelbagai tarian juga akan mempunyai kesan positif ke atas bentuk kaki ketika mengambil langkah-langkah lain untuk merawat penyakit tersebut.

Menyimpulkan, perlu diingat bahawa pada tahap awal kesempitan lebih mudah untuk dirawat, dan dalam banyak kes yang terabaikan dan paling teruk, ubat di rumah tidak mungkin tanpa campur tangan ortopedik. Ini adalah salah satu sebab utama mengapa tidak ada penangguhan: untuk mula mengambil langkah yang sesuai secepat mungkin.

Adalah disyorkan bahawa anda terlebih dahulu berunding dengan pakar yang akan menilai keadaan dan memberi beberapa cadangan yang akan membolehkan anda membuat rancangan dan jadual prosedur rumah dengan kualiti tertinggi, dengan mengambil kira ciri-ciri individu perkembangan kecacatan kaki.

Latihan untuk rawatan flatfoot pada orang dewasa di rumah

Kaki manusia adalah kombinasi ligamen dan tulang yang melakukan fungsi peredam, tanpa mengira tindakan yang dilakukan. Di samping itu, kaki melindungi tulang pelvis, tulang belakang dari kesan beban berat.

Situasi apabila ia cacat kerana beberapa sebab tidak jarang berlaku. Pengedap atau menukar kaki serta-merta memberi kesan kepada sistem muskuloskeletal, kerana tidak ada susut nilai. Sekiranya anda mengalami sebarang ketidakselesaan semasa berjalan, anda perlu segera memeriksa kaki rata anda. Akibat penyakit ini adalah masalah dengan tulang belakang, yang menderita sepanjang panjangnya.

Sebelum meneruskan rawatan pada kaki rata di rumah, perlu memahami sebab-sebab patologi ini.

Kaki rata pada orang dewasa: punca

Menurut statistik, kira-kira 3% penduduk sejurus selepas kelahiran ditentukan oleh gejala flatfoot, tersembunyi atau diucapkan. Sebab untuk ini terletak pada keturunan. Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada kecacatan kongenital, kecacatan fisiologi dapat diperhatikan, yang berlaku lebih kerap. Pada kanak-kanak, penyakit jenis semulajadi timbul kerana kekurangan pembentukan lengkungan kaki.

Tidak ramai yang tahu bagaimana untuk menentukan kaki rata di rumah. Selalunya simptom patologi agak ketara pada remaja. Semasa tempoh lonjakan tajam dalam pertumbuhan tulang, sistem otot dan ligamen hanya tidak mempunyai masa untuk mereka, dengan itu mencetuskan ubah bentuk kaki. Peratusan yang lebih besar dari patologi berlaku pada kanak-kanak yang kurang berminat dalam permainan luar dan sukan.

Perkembangan flatfoot pada orang dewasa disertai dengan banyak faktor.

 • Beban biasa pada kaki orientasi menegak (timbul dari kerja harian dalam kedudukan berdiri).
 • Pengangkat dan berat bergerak yang berterusan.
 • Gaya hidup yang tidak aktif, aktiviti fizikal yang minima (semata-mata tidak aktif, dll.).
 • Obesiti, berat badan berlebihan.
 • Tempoh kehamilan.
 • Craving yang berlebihan untuk permainan di mana kaki mempunyai beban maksimum untuk masa yang lama.
 • Kehadiran mana-mana penyakit, kecederaan.
 • Biasa memakai kasut yang tidak selesa, tidak sesuai saiz, kasut dengan tumit.

Penting: apabila gejala awal flatfoot berlaku, adalah perlu untuk berunding dengan pakar bedah ortopedik. Hanya pakar yang dapat menentukan sejauh mana dan sebab patologi, dan menetapkan terapi yang sesuai untuk kes itu.

Varieti kaki rata

 • melintang;
 • membujur;
 • bercampur

Bentuk pertama penyakit ini melibatkan mengurangkan lengkungan paksi melintang, dan kaki menjadi jauh lebih luas daripada sebelumnya. Bentuk membujur dicirikan dengan kehadiran kaki rata pada arah membujur. Perubahan dalam patologi campuran berlaku di kedua-dua arah.

Akibat penyakit pada orang dewasa

Ramai orang ingin tahu bagaimana untuk menyingkirkan kaki rata, kerana patologi mempunyai beberapa akibat.

 1. meningkatkan panjang dan lebar kaki (biasanya 1-2 saiz);
 2. mengubah gaya seseorang;
 3. berlakunya kesakitan semasa latihan (bukan hanya apabila bergerak, tetapi juga dalam kedudukan berdiri);
 4. bengkak anggota badan;
 5. meramalkan sakit pada tulang belakang dan tulang belakang lumbar.

Kadangkala disebabkan adanya kerusakan dalam bekalan darah ke kaki, gejala varises vena muncul.

Adakah mungkin untuk menghapus kaki rata?

Soalan ini menarik minat semua yang berhadapan dengan ubah bentuk kaki. Adalah mungkin untuk menyingkirkan kaki kaki rata pada kanak-kanak sebelum mencapai umur 6-7 tahun. Pesakit yang lebih matang tidak akan berjaya menghapuskan kaki rata, namun pembetulan tetap adalah prasyarat.

Jadi bagaimana untuk menyembuhkan kaki rata di rumah? Singkirkan penyakit secara beransur-ansur. Langkah pertama ialah menggunakan langkah-langkah memperkuat tertentu. Anda perlu menyesuaikan diet harian anda dan meningkatkan imuniti. Akan ada pelbagai latihan, kerap berjalan kaki dengan berjalan kaki.

Adalah mudah untuk mendapatkan kaki rata, rawatan di kalangan orang dewasa di rumah, namun tidak begitu mudah. ​​Bagi rawatan di rumah untuk membawa hasil, beberapa peraturan dan cadangan perlu dipatuhi.

 • Dalam cuaca panas, berjalan tanpa alas kaki untuk jarak jauh adalah disyorkan. Manfaat maksimum akan berjalan kaki di atas bukit berbatu. Oleh kerana kehadiran di kaki sejumlah besar tapak aktif, berjalan mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan umum orang dan badan secara keseluruhan.
 • Flatfoot melintang boleh disembuhkan dengan menggunakan tekanan yang sederhana. Kolam mempunyai kesan positif, yang boleh didapati pada bila-bila masa sepanjang tahun (di musim sejuk - kolam renang, di musim panas - laut, air). Nilai terbesar adalah berenang "merangkak", kerana gaya ini melibatkan pelaksanaan pergerakan putaran kaki.
 • Bukan sahaja menyenangkan, tetapi juga menguntungkan adalah hobi yang berkaitan dengan skating, ski, snowboarding. Dalam proses rolling kaki dipasang di kedudukan yang betul (mendatar), yang mempunyai kesan positif pada penghapusan flatfoot.
 • Rawat di rumah flatfoot boleh melalui urut. Ini adalah cara yang agak berguna dan mampu untuk membetulkan kaki yang cacat. Di samping itu, urut boleh dilakukan secara bebas, tanpa bantuan pakar. Berkenaan dengan pelbagai teknik, dari mudah mengusap untuk meningkatkan menguli. Mana-mana jenis urut membawa kepada tonus ligamen dan otot-otot kaki, menyumbang kepada pembetulannya. Kekerapan pelaksanaan yang dibenarkan adalah sehingga 4 kali seminggu. Kesan yang kelihatan ditunjukkan selepas beberapa sesi.
 • Tidak mungkin untuk membayangkan flatfoot pembetulan dalam terapi orang dewasa tanpa menggunakan latihan terapeutik. Untuk melakukan ini, ia tidak semestinya perlu untuk menghubungi jurulatih profesional, kerana mungkin untuk melakukan latihan mudah seperti di rumah tanpa pengawasan seseorang. Jika terdapat anak-anak dalam keluarga, mereka juga harus dihubungkan dengan latihan perubatan. Aktiviti sedemikian hanya akan memberi manfaat kepada badan yang semakin meningkat.

Penting: keluarkan kaki rata hanya dengan menggunakan kasut khas dan kasut yang disyorkan tidak akan berfungsi. Terapi melibatkan langkah-langkah yang komprehensif, bertujuan untuk menguatkan ligamen kaki dan otot pada bahagian bawah tulang belakang.

Video

Video - Gimnastik dengan ubah bentuk kaki

Latihan perubatan di rumah

Di rumah, rawatan kaki rata pada orang dewasa terletak pada gimnastik khas. Latihan terapeutik disyorkan untuk menjalankan jangka masa yang agak panjang, kira-kira 2-3 tahun. Dalam kelas ini haruslah biasa, 2-3 kali sehari selama 20-30 minit untuk menyelesaikan setiap latihan.

Adalah sangat penting untuk mengedarkan beban semasa kelas. Jika tidak, badan boleh dikenakan ujian yang serius, akibat yang sangat sukar untuk disingkirkan. Terdapat beberapa senaman untuk membetulkan kaki cacat.

 • Latihan ini dilakukan dalam kedudukan berdiri. Anda mesti terlebih dahulu berdiri di luar kaki, dan selepas itu perlahan-lahan berdiri di atas ujung.
 • Posisi awal untuk latihan ini adalah sama dengan yang sebelumnya. Tangan harus diperbaiki pada tali pinggang, kaki diletakkan di bahagian luar kaki. Tahap utama adalah mengubah badan dalam arah yang berbeza.
 • Posisi awal - lengan dilanjutkan ke atas. Ia perlu untuk berjalan perlahan pada kaus kaki.
 • Kedudukan permulaan adalah untuk memperbaiki lengan pada tali pinggang. Ia adalah perlu untuk menjalankan perlahan berjalan di tumit.
 • Tangan masih kekal di tali pinggang. Berjalan perlu di luar kaki.
 • Clamp objek kecil di antara kaki (contohnya bola tenis). Berjalan dalam kedudukan ini di luar kaki.
 • Memulakan kedudukan - sessile dengan kaki dilanjutkan ke hadapan. Perlu perlahan-lahan membengkok dan melepaskan jari kaki.
 • Ambil kedudukan yang sama dengan yang sebelumnya. Anda harus cuba merebut dengan jari kaki anda dan merobek objek kecil, bujur dari lantai (misalnya, pensil atau pena).
 • Poster awal duduk, kaki bengkok di lutut. Dalam kedudukan ini, anda perlu terlebih dahulu mencairkan tumit selebar mungkin, dan kemudian mengembalikannya ke kedudukan asalnya. Semasa latihan, tidak mungkin untuk menggerakkan kaki.

Jika di musim panas berjalan di atas permukaan berbatu adalah relevan, maka di musim sejuk sangat sukar untuk menjalankan latihan ini. Anda boleh menggunakan tikar urut, yang agak mudah dilakukan. Untuk ini, batu kecil, butang, cengkerang, dan lain-lain, akan berguna, diperbaiki dengan menggunakan asas pelekat pada kain padat atau pada permaidani yang tidak diperlukan saiz yang sesuai.

Dalam memerangi kelemahan kaki di rumah, penting untuk diingat bahawa kesannya hanya akan dicapai dengan terapi yang tepat pada masanya dan teratur. Juga, bagaimana untuk memeriksa dan bagaimana untuk merawat patologi boleh dicadangkan oleh pakar yang kompeten.

Kaki rata pada orang dewasa: rawatan dan diagnosis di rumah

Dengan patologi seperti kaki rata, setiap orang dewasa kedua di Bumi biasa. Pada masa yang sama, ubat moden telah lama mengembangkan alat bukan sahaja untuk rawatan, tetapi juga untuk pencegahan penyakit yang berkesan. Ia hanya perlu untuk membuat usaha dan menunjukkan ketekunan dalam memerangi kaki yang rata.

Apakah kaki rata?

Keabsahan yang tidak normal pada kaki tunggal dan lengkung kaki pada orang dewasa adalah patologi fisiologi bahagian bawah kaki. Dalam penyakit ini, disfungsi mereka berlaku, lengkung metatarsal melintang dalaman dan melintang yang anterior mungkin tertekan. Keadaan ini boleh menjadi akut, subakut atau kronik.

Nota: menurut Klasifikasi Antarabangsa Penyakit (ICD-10) ia mempunyai kod M 21.4 dan Q 66.5.

Struktur kaki

Mereka dibahagikan kepada tiga bahagian:

 • Bahagian anterior terdiri daripada lima jari (phalanges) dan lima tulang lagi (tulang metatarsal).
 • Bahagian pertengahan adalah koleksi piramida tulang yang membentuk lengkungan secara langsung.
 • Bahagian belakang terdiri daripada tumit dan buku lali.

Otot, tendon dan ligamen kaki terletak pada semua permukaan kaki, membolehkan seseorang melakukan gerakan yang kompleks. Mereka juga dikehendaki untuk susut nilai dan keseimbangan. Tendon Achilles menghubungkan tumit dengan otot betis dan penting untuk berlari, melompat dan berdiri di atas jari kaki.

Jenis flatfoot

Bergantung pada keadaan dan punca berlakunya penyakit, terdapat beberapa jenis kaki rata:

 • Dengan sifat pendidikan - kongenital dan diperolehi.
 • Dalam arah deformable - membujur, melintang dan digabungkan.
 • Dalam bentuk - satu sisi dan dua hala.

Kaki rata kongenital

Kes-kes yang sering berlaku pada orang dewasa adalah keturunan abnormal yang keturunan, apabila alat ligamen dan tulang yang lemah telah terbentuk pada seorang anak selepas lahir. Perhatian khusus harus dibayar kepada kecenderungan ini, jika satu atau kedua ibu bapa mempunyai kaki rata.

Flatfoot yang diperolehi

Flatfoot yang diperolehi boleh:

 • Statik.
 • Traumatik.
 • Rakhitic.
 • Umur.
 • Paralitik.

Ahli-ahli statik rata-rata membezakan bentuk yang paling biasa, yang dinyatakan dalam ketidakseimbangan antara jisim seluruh badan dan daya pendukung otot kaki dan ligamen.

Flatfoot yang membujur

Jenis kelonggaran kaki pada orang dewasa ini berkembang apabila lengkungan membujur dan / atau kritipis turun. Seluruh bahagian bawah kaki tanpa alas kaki bersentuhan dengan permukaan semasa berdiri, berjalan dan beban lain.

Valfus flatfoot merujuk kepada jenis longitudinal flatfoot dan dicirikan oleh rupa tulang kon, yang terbentuk pada sendi di pangkal ibu jari. Dalam kes ini, sendi ibu jari menjadi lebih besar dan mula menjadi bulge, menekan jari yang bersebelahan.

Melintang

Di bawah keadaan meratakan dalam gerbang melintang dewasa, kebuk melintang dibentuk. Gangguan anatomi ini merujuk kepada penyakit sifat polyetiological, ia berkembang dengan pelbagai sebab dan untuk beberapa faktor yang predisposisi.

Ijazah kaki rata

Patologi flatfoot dicirikan oleh perkembangan secara beransur-ansur. Dalam arah ubah bentuk, platypodia melintang dan membujur dibezakan. Terdapat beberapa peringkat perkembangan patologi.

Menentukan ijazah dan keparahan kaki rata diperlukan untuk keberkesanan rawatan.

Punca kaki pada orang dewasa

Ligamen dan tendon pada orang dewasa yang memegang busur dapat kehilangan keanjalan dan kekuatan akibat penuaan semula jadi tubuh. Obesiti, diabetes dan hipertensi boleh meningkatkan risiko membangunkan keadaan ini.

Kelebihan kaki rata yang diperoleh lebih sering terjadi pada wanita berusia 40 tahun berbanding lelaki.

Kaki rata boleh disebabkan oleh beberapa sebab utama:

 • Gerbang itu boleh menjadi lemah kerana interaksi biasa dengan permukaan keras.
 • Perubahan hormon dalam badan atau obesiti.
 • Flatfoot juga boleh disebabkan oleh koalisi tarsal di mana dua atau lebih tulang bergabung bersama dan menghadkan aktiviti pergerakan.
 • Memakai kancing tinggi untuk tempoh yang panjang.
 • Melanggar integriti tisu tulang dan merosakkan sendi-sendi kecil, kelemahan dan degenerasi otot.

Apakah kaki rata berbahaya untuk orang dewasa?

Mana-mana diagnosis memerlukan rawatan yang betul dan profilaksis selanjutnya untuk mengelakkan komplikasi dan kambuh. Kaki rata pada orang dewasa boleh menjejaskan keadaan berfungsi kebanyakan organ dan badan secara keseluruhan.

Diagnosis diancam oleh akibatnya:

 • pelanggaran postur dan penyakit tulang belakang (scoliosis, osteochondrosis, hernia intervertebral, sciatica);
 • secara tidak seimbang mengembangkan otot anggota bawah;
 • penyakit sendi lutut (ubah bentuk arthrosis, keradangan meniscus);
 • kelab kaki, kecacatan kaki dan kaki;
 • membawa kepada perkembangan patologi kuku yang tumbuh.

Malangnya, adalah mustahil untuk menyembuhkan atau membetulkan kaki sepenuhnya. Hanya penghapusan gejala tertentu yang penuh dengan perubahan berbahaya di masa depan adalah mungkin.

Diagnostik

Flatfoot melanggar gaya hidup sihat. Oleh itu, diagnosis dan rawatan yang tepat pada masanya sangat memudahkan keadaan pesakit, memberi peluang untuk pergerakan normal.

Menentukan kehadiran kaki rata pada orang dewasa boleh dilakukan secara tidak konvensional di rumah dan di hospital. Di rumah, gunakan kaedah jejak kaki basah pada platform yang dipanggil plantografi. Kaedah saintifik ditentukan oleh doktor - radiografi. Ini adalah gambaran berhenti dalam dua unjuran.

Doktor apa yang merawat kaki rata orang dewasa?

Jika kaki rata pada orang dewasa dikesan pada peringkat pertama, maka mungkin menjalani rundingan dan menerima cadangan daripada pakar bedah di mana-mana klinik daerah atau hospital. Dengan pemeriksaan pencegahan tahunan, beliau dapat mengenal pasti patologi.

Bagaimana untuk menentukan kaki rata di rumah?

Ia mudah untuk memeriksa kehadiran anjing laut kaki di rumah. Kaedah diagnostik ini dikenali sebagai plantography saintifik.

Untuk mengenali kaki rata, anda mesti melakukan tiga langkah mudah:

 • Basahkan kaki atau bengkak dengan krim lemak.
 • Menjadi permukaan yang rata dan keras.
 • Periksa jejak itu.

Sekiranya tiada ruang bebas antara lengkung luar dan dalaman kaki dewasa, atau memerlukan lebih daripada 50% ruang, maka keadaan kaki dapat ditakrifkan sebagai kaki rata. Ia tidak sepatutnya melambatkan lawatan ke pakar bedah ortopedik.

Tanda dan gejala

Untuk menentukan penyakit pada orang dewasa, perlu mengkaji gejala dan tanda-tanda umum:

 • Kaki menjadi cepat letih, sindrom keletihan kronik.
 • Kesakitan di kaki menjadi sakit.
 • Otot betis berada dalam ketegangan yang berterusan.
 • Bengkak kaki yang lebih rendah, peningkatan saiz kasut.
 • Penegangan dan penebalan kulit pada kaki akan muncul secara beransur-ansur.

Dengan kekalahan kaki seorang dewasa dengan kaki valgus, tanda-tanda berikut dicatatkan:

 • Bengkak convex di luar pangkal ibu jari.
 • Bengkak, kemerahan atau kelembutan di sekitar sendi ibu jari.
 • Jagung yang sering berkembang di mana jari-jari pertama dan kedua bersilang.
 • Kesakitan yang berterusan atau terputus-putus.
 • Pergerakan terhad ibu jari, yang menyertakan luka seperti arthritis.

Simptomologi dari proses patologi flatfoot pada orang dewasa ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Rawatan flatfoot pada orang dewasa

Rawatan kaki rata pada orang dewasa bergantung kepada punca dan keterukan patologi. Jika ia tidak menyebabkan kesakitan dan kesukaran bergerak, maka rawatan pembedahan tidak diperlukan. Dalam kes lain, bantuan profesional dan pemulihan jangka panjang diperlukan. Pada peringkat awal flatfoot, urut disyorkan, yang pakar membuat untuk membetulkan penyakit.

Doktor mungkin menetapkan gimnastik dan fisioterapi remedial. Apabila flatfoot diucapkan, disarankan untuk memakai kasut khas atau kasut ortopedik. Untuk kecacatan yang serius dari kaki rata pada orang dewasa, campur tangan pembedahan ditetapkan.

Kaedah rawatan asas:

 • rehat dan ais untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak dan penurunan berat badan;
 • latihan regangan, terapi fizikal (terapi fizikal), senaman, gimnastik, berenang, berjoging;
 • ubat penahan sakit seperti ubat anti radang nonsteroid;
 • fisioterapi, urutan terapeutik;
 • peranti ortopedik, pengubahsuaian kasut, pendakap atau kaus kaki, memakai kasut khas;
 • ubat suntikan untuk mengurangkan keradangan, seperti kortikosteroid.

Latihan untuk kaki rata

Pada peringkat awal perkembangan patologi pada orang dewasa, doktor mungkin menetapkan pelaksanaan latihan khas yang akan memberi kesan yang baik terhadap keadaan umum. Kompleks latihan terapi untuk flatfoot dibentangkan dalam jadual.

Yoga dengan kaki rata

Pada orang dewasa, dengan kelas yoga biasa, terdapat peningkatan dalam keadaan kaki. Asana mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi sistem muskuloskeletal, bekalan darah dan keanjalan sendi.

Asanas:

 • Kaki rapat antara satu sama lain pada baris yang sama. Menghembus dan angkat tumit anda, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan tenggelam ke lantai. Ulangi 15-20 kali.
 • Kaki meletakkan sejajar dengan satu sama lain. Naikkan tumit dari lantai, berpusing ke arah yang lain. Toe tidak bergerak. Ulang 10-15 kali.
 • Lebih lebar kaki dan kaki bahu. Naikkan setiap kaki secara bergantian dan tarik ibu jari anda sahaja, patuhi beberapa saat. Ulang 10-15 kali.
 • Stoking disatukan, tumit cair pada sudut yang betul. Menghirup dan menaikkan tumit, membuat separuh tempat duduk. Buangkan nafas, luruskan kaki di lutut dan turunkan tumit.

Urut

Urut untuk kaki rata pada orang dewasa sangat berkesan mempengaruhi dinamik positif pemulihan:

 • Teknik mengusap di seluruh permukaan.
 • Menggali otot pergelangan kaki dan betis.
 • Menggosok dan mengetuk permukaan shin.
 • Membengkokkan dan menghidupkan kaki.
 • Menggosok dan menguli permukaan.

Peranti urut

Terdapat beberapa pemijat yang boleh dirawat:

 • Urut penggelek pelbagai saiz.
 • Tikar urut.
 • Sandal urut getah dengan kaki rata.
 • Kusyen urut vakum.
 • Tukang urut kayu.

Rawatan pembedahan flatfoot

Dengan komplikasi patologi pada orang dewasa mungkin memerlukan pembedahan. Terutama jika penyakit itu telah mencapai gred 3. Harga bagi prosedur itu adalah antara 30 hingga 90 000 rubel.

 • Pembedahan invasif yang minimum - arthroeresis subtalar, di mana implan titanium dipasang untuk membetulkan kaki rata pada orang dewasa.
 • Tendon plastik.
 • Pembetulan operasi tulang bahagian depan dan pertengahan gerbang.
 • Pembetulan tisu lembut dan ligamen.

Merakam dengan kaki rata pada orang dewasa

Taping adalah kaedah rawatan yang bertujuan untuk membetulkan kaki dan menggunakan pembalut khas yang membetulkan kaki di kedudukan yang betul dan membolehkan anda mengurangkan bengkak dan sakit. Pembalut gluten mempunyai tekstur hypoallergenic dan tidak menghalang pergerakan.

Bagaimana untuk memilih kasut dan kasut dengan kaki rata?

Apabila memerhatikan kaki rata pada orang dewasa, kasut berikut tidak boleh dipakai:

 • pada tumit tinggi;
 • pada satu-satunya yang rata;
 • kasut sempit dan ketat;
 • kasut baji.

Ia juga lebih baik untuk membeli insoles ortopedik jenama sedemikian:

 • Tutup - melegakan kesakitan yang berkaitan dengan kaki rata, tumit tumit, riak dan metatarsalgia. Kesakitan pada plantar fasciitis hilang dalam masa beberapa hari. Harga dari 850 rubel.
 • Orto - insoles ortopedik yang direka khas untuk kaki rata. Mereka dibuat dalam makmal ortopedik di Amerika Syarikat. Mereka menyediakan gerbang, mengawal berat badan berlebihan, yang mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan. Kos sebanyak 2720 rubel.
 • Trives - reka bentuk biomekanik ini adalah sama dengan bentuk semula jadi kaki, untuk memastikan keselesaan maksimum. Gasket yang kuat menenangkan dan menyokong kaki, memberikan kelegaan yang berkesan dari sakit di kaki, membantu anda mendapatkan pergerakan yang paling selesa. Kos di wilayah 1020 rubel.

Rawatan rumah tanpa kontradiktif

Di rumah, anda juga boleh melakukan pencegahan dan menangani komplikasi flatfoot pada orang dewasa.

Terdapat beberapa kaedah terbukti yang memberikan hasil yang positif:

 • sempurna membantu merebus daun cacing, yang dirawat dengan kain kasa dan digunakan pada tempat yang sakit;
 • campuran sebatian yang sama penyelesaian iodin dan jus lemon dapat melegakan kesakitan dan bengkak. Anda boleh menambah beberapa tablet aspirin untuk campuran ini, kesan analgesik hanya akan meningkat. Iodin perlu diambil 3% untuk mengelakkan terbakar;
 • untuk melegakan otot betis dan sendi, ia perlu menggunakan mandi dengan air suam, yang diencerkan dengan garam laut. Anda boleh menambah beberapa titisan minyak aromatik;
 • Pembungkus kasa dari oak sup dan kulit bijak membantu meringankan kesakitan.

Flatfoot dan Tentera

Bagi populasi umur tentera lelaki, perlu diketahui bahawa mereka akan menerima pengecualian daripada perkhidmatan ketenteraan kerana keadaan kesihatan mereka hanya dalam kes diagnosis gred 3 kelas.

Pencegahan kaki rata

Untuk pencegahan penyakit pada orang dewasa, terdapat beberapa langkah mudah tetapi sangat berkesan:

 • Pembelian ortopedik melengkung liner dari farmasi yang direka khusus untuk patologi ini.
 • Tukar kasut setiap hari. Memakai kasut yang tidak sesuai setiap hari boleh membawa kepada komplikasi dengan sistem lokomotor.
 • Jika anda mesti memakai tumit, pilih yang mempunyai sokongan stud dan tumit lebar. Pakai mereka untuk tempoh masa yang singkat.
 • Menghapuskan pound tambahan. Selepas kehilangan berat badan, kesakitan pada kaki akan kurang dan fungsi radas motor akan dipulihkan.

Rawatan flatfoot di rumah pada orang dewasa

Banyak orang mengadu sakit dan bengkak di kaki mereka, yang pada akhir hari nampaknya "berdengung". Biasanya, semua perasaan yang tidak menyenangkan ini dihapuskan sebagai gaya hidup aktif atau hari yang sukar. Tetapi simptom ini mungkin adalah loceng pertama kaki yang rata. Oleh itu, sangat penting untuk dapat mengenal pasti penyakit ini di peringkat awal di rumah.

Bagaimana untuk menentukan kaki rata sendiri?

Kami akan memperkenalkan anda kepada ciri-ciri gejala penyakit ini. Ini termasuk tanda-tanda berikut:

 • kaki menjadi cepat letih. Ini sangat ketara apabila seseorang sedang bergerak untuk masa yang lama, atau sebaliknya, kakinya telah lama tidak bergerak. Biasanya, seseorang merasakan berat badannya.
 • kadang-kadang ada rasa sakit, berat, bengkak tanpa beban pada kaki.
 • Terdapat keadaan apabila sensasi yang menyakitkan hadir bukan sahaja di kawasan kaki, tetapi juga mencapai lutut. Disertai oleh ketidakselesaan itu boleh merasakan sakit di tulang belakang dan migrain.
 • Kasut baru yang diperolehi telah menjadi kecil, sempit dan tidak selesa.
 • Anda perhatikan bahawa tumit mula memakai bahagian dalam.

Anda juga boleh menentukan jarak rata dengan menilai keadaan luaran kaki. Adalah bernilai membunyikan penggera jika anda perasan bahawa:

 • kaki telah menjadi lebih luas;
 • ibu jari berpaling ke arah yang bertentangan dari kaki;
 • pertumbuhan dibentuk pada ibu jari;
 • 2-3 jari kaki telah cacat.

Semua gejala di atas biasanya menunjukkan flatfoot melintang.

longitudinal dan transversal flatfoot

Untuk mengenalpasti rata-rata membujur pada manusia, lakukan salah satu ujian di bawah.

Secara visual menilai cetakan kaki

Catatkan krim kaki dengan krim berminyak (atau cat). Letakkan kertas bersih di atas lantai rata dan letakkan kaki leper di atasnya. Berdiri di atas kertas selama beberapa saat. Untuk memberikan beban kaki yang betul, lebih baik untuk melincirkan dua kaki sekaligus dan menjadi kedua-duanya di atas kertas.

plantogram kaki, cetakan kaki rata

Selepas masa yang ditetapkan telah berlalu, tinggalkan helaian dan menilai hasil yang diperolehi. Jika anda melihat alur yang besar di bahagian dalam kaki, maka tidak ada sebab untuk dikhawatirkan. Walau bagaimanapun, jika takik ini terlalu kecil atau tidak sepenuhnya, maka ia layak berunding dengan pakar. Dia harus memeriksa keadaan kaki anda dan membuat diagnosis yang tepat.

Kami lulus ujian sedemikian hampir setiap hari, tanpa perasan. Sebagai contoh, apabila kaki basah berdiri di atas permukaan kering atau di atas pasir. Perhatikan jejak anda. Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai kepada kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Kaki mereka belum terbentuk, dan di sini hanya seorang doktor yang boleh menilai keadaan.

Kirakan indeks subometrik

Teknik ini agak rumit daripada sebelumnya, tetapi kami juga akan mendapat hasil yang lebih dipercayai. Bagaimana untuk menentukan indeks?

Pertama mengukur panjang kaki (dalam sentimeter). Anda boleh mengukur secara langsung pada kaki, atau mengambil jejaknya. Tetapi dalam mana-mana, kaki harus berdiri tegak di lantai. Ukur keperluan dari tumit ke ujung ibu jari.

Selepas itu kita mengukur ketinggian kaki. Ia dikira dari tingkat ke titik tertinggi kaki.

Untuk mengira indeks dengan betul, kalikan ketinggian sebanyak 100, dan kemudian bahagikan hasil dengan panjang kaki. Anda telah melabur dalam norma, jika anda mendapat hasil dari 29 hingga 31. Jika angka yang diperoleh turun naik antara 27-29, maka ini menunjukkan peringkat awal penyakit. Dalam hal mendapatkan penunjuk di bawah 25, adalah perlu dibincangkan tentang tahap lanjut flatfoot.

Kaki ketinggian H, L-panjang

Ijazah kaki rata

 • Gred 1 - kesakitan praktikal tidak nyata, mudah dihapuskan dengan kepatuhan terhadap langkah pencegahan, komplikasi biasanya tidak berlaku.
 • Tahap 2 - ubah bentuk kaki boleh dilihat secara visual, tetapi perubahannya adalah ringan. Pesakit boleh mengembangkan kaki kelab dan keterukan kembar.
 • 3 darjah - kaki yang cacat sangat nyata, baik secara visual dan mengikut sensasi pesakit. Pelanggaran struktur kaki menyebabkan kerja terjejas sistem muskuloskeletal, termasuk perkembangan scoliosis, osteochondrosis atau arthrosis.
 • 4 darjah - dicirikan oleh pembalikan kaki ke bahagian dalam, proses ini disertai oleh kesakitan yang teruk. Deformasi dihapuskan hanya dengan bantuan campur tangan pembedahan.
Darjah gelang melintang dan membujur

Rawatan flatfoot di rumah

Adalah mungkin untuk menyingkirkan kaki kaki di rumah jika penyakit itu tidak menjadi patologi. Dan ada banyak cara untuk menyingkirkan penyakit ini. Anda boleh memilih pelbagai aktiviti untuk mencapai hasil yang terbaik. Tetapi adalah penting untuk diingat bahawa aktiviti rawatan mestilah sistematik dan tahan lama, kerana rawatan pada orang dewasa memerlukan banyak masa.

 • Kasut Dalam kes kaki rata, beli kasut ortopedik dengan instep. Ia akan menyokong kaki di kedudukan yang betul. Pada tahap awal penyakit ini sudah cukup untuk membeli insoles ortopedi.
 • Berjalan kaki Ini bermakna tidak berjalan di udara segar, tetapi berjalan khas di atas permukaan yang tidak rata. Anda boleh menjahit beberapa beg yang dipenuhi dengan bahan-bahan dengan saiz yang berbeza: kacang, pasir, butang dan batu (sebaiknya lebih besar). Latihan tersebut melatih otot gerbang dan mengurangkan manifestasi flatfoot.
 • Urut Hanya menguli di atas permukaan selama sekurang-kurangnya 10 minit. Kesan yang lebih besar dari prosedur ini akan dibawa, jika dijalankan pada waktu pagi. Dalam masa lapang anda, anda boleh berjalan di atas tikar urutan istimewa.
 • Rolls. Untuk membuat pergerakan sedemikian sepatutnya berhenti. Untuk menggulung apa-apa objek: botol, roller atau rolling pin. Juga melatih tuala gulung peti besi otot.
 • Aktiviti sukan. Untuk menghilangkan kaki rata, ketegangan otot kaki anda. Kebanyakannya untuk melawan penyakit ini sesuai skating roller, ski dan skating, serta berjalan dan berjalan di sepanjang jalan yang kasar (hanya pada asfalt).

Gimnastik vs flatfoot

Kami menyenaraikan beberapa latihan yang paling berkesan untuk membantu mengembalikan keadaan kaki kembali normal.

 • Menjadi licin, dan meletakkan kaki anda di luar kaki. Dalam kedudukan ini, putar badan ke sudut maksimum. Sepanjang masa ini anda perlu cuba untuk menjaga keseimbangan.
 • Gulung dari tumit ke kaki. Latihan ini hendaklah sekurang-kurangnya 30.
 • Berjalan di tumit dan kaus kaki bergantian.
 • Panaskan untuk jari: memerah mereka sebanyak mungkin, dan kemudian buang mereka seperti kipas.
 • Putaran kaki dalam arah yang berbeza.
 • Duduk di kerusi, tarik stoking ke arah diri anda sebanyak mungkin. Tinggal dalam kedudukan ini selama setengah minit.
 • Clamp jari anda dan berjalan bersamanya selama sekurang-kurangnya beberapa minit.
 • Katakan jari anda dengan pensil atau pen. Ulangi latihan 15-20 kali.

Apabila melakukan setiap senaman, berikan semua yang terbaik untuk mencapai kesan terapeutik maksimum.

Jangan lupa bahawa latihan sedemikian perlu dilakukan setiap hari.

latihan pencegahan

Pencegahan kaki rata

 1. Pertama sekali, perhatikan jalan anda. Bahagian belakang harus lurus, bahu diluruskan dan kaki selari dengan satu sama lain. Pastikan beban utama berjalan di sebelah luar kaki.
 2. Kami mengesyorkan makan lebih banyak makanan kalsium. Dan agar Kalsium dapat diserap dengan lebih baik, anda memerlukan Vitamin D. Ia boleh didapati dengan mengambil kompleks vitamin, atau berjalan pada hari yang cerah. Perhatikan bahawa pada waktu pagi, vitamin D diserap dengan lebih aktif daripada pada petang.
 3. Ia juga penting untuk memantau berat badan anda. Lagipun, pound tambahan adalah salah satu sebab untuk pembangunan flatfoot. Kami menasihatkan anda supaya makan secara berterusan, kerana pada masa akan datang untuk menghapuskan berat badan berlebihan akan menjadi sangat sukar.
 4. Pakai kasut yang selesa, insoles ortopedik boleh digunakan.

Kesimpulannya

Ingat bahawa mengubati kaki rata tidak selalu mungkin. Oleh itu, adalah penting untuk selalu memeriksa keadaan kaki anda, bukan sahaja di rumah, tetapi juga dengan pakar. Oleh itu, anda lebih cenderung mempunyai hasil yang positif.

Bagaimana untuk menyembuhkan kaki rata di rumah

Kaki rata - ini bukan diagnosis yang tidak berbahaya, yang anda tidak boleh bimbang. Biasanya, kaki manusia mempunyai dua set - membujur dan melintang. Terima kasih kepada kerja yang diselaraskan dengan baik, seseorang dapat mengekalkan keseimbangannya, berjalan dan bergerak dengan selesa. Sekiranya kaki diubahsuai atas apa-apa sebab, kaki rata muncul, yang boleh menyebabkan akibat yang serius. Sekiranya tidak dirawat, anda boleh mendapatkan masalah balik (sehingga kelengkungan), penyakit sendi. Orang-orang dengan kaki rata tidak boleh berjalan lama dan cepat, mereka menjadi letih walaupun selepas tinggal pendek di kakinya. Tetapi bagaimana untuk mengenali kaki rata?

Gejala kaki rata

Berikut adalah beberapa tanda untuk melihat.

 1. Selepas berjalan kaki, seseorang menjadi letih, kakinya membengkak, sakit, dan sensasi terbakar di kawasan betis dirasakan. Keadaan ini biasanya berlaku pada waktu petang.
 2. Perubahan postur dengan kaki rata - lajur tulang belakang menjadi arcuate, berjalan tidak biasa (clubfoot).
 3. Kesakitan dirasakan bukan sahaja di kaki, tetapi juga di belakang, leher, pinggul, belakang. Ini disebabkan oleh pengagihan berat badan yang tidak betul.
 4. Tanya pesakit untuk berjongkok. Kebanyakan orang dengan diagnosis ini membuatnya sukar - mereka tidak dapat mengekalkan keseimbangan mereka.
 5. Kadang-kadang gelandangan ditemani oleh kuku yang tumbuh.
 6. Kaki hendaklah dicat dengan cat dan minta pesakit melancarkan kertas. Sebuah kaki yang sihat di pusat akan mempunyai zon kenalan yang nipis, kerana gerbang tidak membenarkan bahagian dalam kaki jatuh pada kertas. Jejak pesakit yang menderita flatfoot akan luas.
 7. Pesakit dengan kaki rata memakai kasut mereka dengan cepat, terutamanya tumit di bahagian dalam.
 8. Kaki rata tidak membenarkan seorang wanita berjalan di tumitnya - dia berasa sangat tidak selesa, kakinya sakit.
 9. Dengan kaki rata, kaki mula berubah bentuk awal, dan "tulang" muncul pada kaki.

Sebaik sahaja anda melihat simptom yang sama dalam diri anda atau anak anda, perlu melihat seorang pakar bedah ortopedik. Pada peringkat awal, kaki rata dapat disembuhkan sepenuhnya. Tetapi dari manakah ia datang?

Punca kaki rata

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menjadi punca penyakit ini.

 1. Rickets adalah punca yang paling biasa dari kaki rata. Apabila tidak terdapat vitamin D dalam tubuh, tulang menjadi lembut dan lembut.
 2. Kaki kaki boleh berlaku kerana berat badan berlebihan. Dalam kes ini, gerbang kaki hanya tidak menahan beban dan selekoh.
 3. Memakai sempit, tidak selesa atau, sebaliknya, kasut saiz terlalu besar membawa kepada pembentukan kaki yang salah. Kanak-kanak dari awal harus mempunyai kasut dengan sokongan gerbang - sebaik sahaja mereka mula berjalan sendiri.
 4. Kaki rata boleh di atlet dan orang yang mempunyai profesi berat yang mengalami tekanan yang teruk pada kaki dan tulang belakang.
 5. Kecederaan kaki juga boleh menyebabkan kaki rata.
 6. Flatfoot sering berkembang kerana beban yang tidak mencukupi pada kaki semasa kerja tidak aktif. Apabila otot melemah, mereka tidak boleh memegang berat badan mereka dalam kedudukan yang betul.
 7. Selalunya flatfoot berkembang pada wanita hamil. Hakikatnya adalah bahawa hormon membuat tulang lebih elastik (badan sedang bersiap untuk bersalin), dan berat badan yang semakin meningkat memberikan beban yang serius ke lengkungan kaki. Oleh kerana itu, wanita hamil mungkin mengalami simptom-simptom flatfoot, yang biasanya hilang setelah melahirkan. Oleh kerana lengkungan kaki itu membengkak, seorang wanita hamil juga dapat melihat bahawa saiz kakinya meningkat.

Walau apa pun sebab untuk perkembangan patologi kaki, kaki rata harus dirawat dengan secepat mungkin.

Bagaimana untuk merawat kaki rata di rumah

Flatfoot adalah salah satu penyakit yang boleh dirawat di rumah. Berikut adalah senarai langkah-langkah yang perlu diambil jika anda ingin menyingkirkan kaki rata.

 1. Kasut Pertama anda perlu membeli dan memakai kasut ortopedik. Dia menyimpan gerbang kaki di kedudukan yang betul, mengajar kakinya menjadi betul, tidak jatuh ke dalam. Dengan kasut ringan, kasut ortopedik boleh digantikan dengan inset khas dengan sokongan instep.
 2. Berjalan kaki Pada musim panas, anda perlu berjalan kaki sebanyak mungkin pada kaki yang tidak rata dengan kaki kosong. Permukaan kasar asfalt, pasir, kerikil, rumput, dll. Semasa berjalan kaki, mata kaki yang aktif terjejas, ia terbentuk dengan betul, otot kaki dilatih. Pada musim sejuk, anda boleh berjalan di atas kacang tumpahan, butang, batu kecil dan barang-barang kecil yang lain.
 3. Urut Melawan flatfoot adalah urutan yang sangat berkesan, yang harus dilakukan oleh seorang profesional. Ahli terapi urut yang berpengalaman mengendalikan lengkungan kaki, membuat mengusap, menepuk, pekeliling, kesemutan, menggosok dan pergerakan lain. Adalah penting untuk memanaskan kaki, memberi mereka bentuk yang diingini, meningkatkan peredaran darah. Kursus urut akan membawa anda lebih dekat kepada pemulihan. Di rumah, anda boleh menggunakan tukang urut khas atau tikar urut.
 4. Rolling. Ia sangat berguna untuk melancarkan pelbagai objek dengan kaki anda. Ia boleh menjadi botol, pin rolling atau roller mudah. Dan anda perlu menggulung objek bukan sahaja merentas, tetapi sepanjang. Anda boleh menyebarkan tuala kecil di lantai dan mengumpulnya dengan jari kaki anda. Latihan ini melatih otot-otot kaki.
 5. Aktiviti fizikal Untuk menggunakan kaki dan mengembangkan korset otot mereka, anda perlu bergerak sebanyak mungkin. Ia sangat berkesan untuk pergi hiking, ski, berenang merangkak, skating dan rollerblading. Sukan ini paling baik mengembangkan otot-otot kaki.
 6. Gait. Ia adalah sangat penting untuk memantau langkah anda - ini adalah asas penetapan kaki yang betul. Bahu harus diluruskan, belakang haruslah walaupun, kaki harus selari dengan satu sama lain. Apabila berjalan kaki, pastikan kaki anda berehat di pinggir luar kaki.
 7. Mandi. Sebelum bersenam dan urut, mandi boleh dibuat untuk melembutkan kulit kaki dan berehat otot. Untuk setiap liter air suam anda perlu menambah satu sudu garam laut. Simpan kaki anda dalam air suam selama 15-20 minit.
 8. Basikal. Berbasikal adalah satu latihan yang sangat berkesan terhadap kaki rata. Dan anda perlu memandu tanpa kasut. Dalam kes ini, beban hanya jatuh di atas gerbang kaki, memberikannya bendungan yang sihat semulajadi.
 9. Kuasa. Untuk menguatkan tulang anda perlu makan lebih banyak makanan yang mengandung kalsium. Anda boleh mendapatkan dos yang tepat dari vitamin D dari dadah atau melalui matahari - berjalan lebih jauh di bawah sinaran sinaran ultraviolet. Tetapi ingatlah bahawa vitamin D diserap hanya pada separuh pertama hari, jadi berjalan kaki pagi lebih berguna.
 10. Log itu. Berjalan di atas log diameter purata sangat berguna apabila rata-kaki, kerana kedudukan kaki ini membawa ke bentuk semula jadi. Ia adalah yang terbaik untuk berjalan kaki di sepanjang balak.

Di samping itu, anda perlu mengikut diet, jika terdapat berat badan berlebihan. Lagipun, berat badan berlebihan hanya memperburuk perjalanan penyakit. Satu lagi cara yang berkesan untuk menghilangkan kaki rata adalah latihan.

Gimnastik terapeutik terhadap kaki rata

Gimnastik menjadi asas bagi rawatan banyak penyakit ortopedik. Berikut adalah latihan yang paling popular dan berkesan untuk meratakan gerbang kaki.

 1. Berdiri lurus, letak kaki anda di luar kaki. Dalam kedudukan ini, putar kes itu sejauh mungkin ke kanan dan ke kiri. Tangan di tali pinggang. Anda harus berusaha untuk menjaga keseimbangan.
 2. Ia sangat berkesan untuk berjalan di luar dan di dalam kaki. Sekiranya anda menggabungkan latihan ini dengan berjalan melampaui penyelewengan, ia akan menjadi lebih berguna.
 3. Berdiri lurus dan mulailah dari kaki ke tumit dan belakang. Simpan tangan anda pada tali pinggang anda.
 4. Berjalan di sekitar bilik pertama di tumit anda dan kemudian pada jari kaki anda. Tangan pada masa yang sama perlu dibangkitkan.
 5. Ia sangat berguna untuk bekerja dengan jari, senaman ini membantu melatih otot-otot kaki. Duduk dan meregangkan kaki anda di hadapan anda. Selalunya memerah dan jari kipas. Setiap pergerakan harus mempunyai batas kemungkinan - membuatnya sengit mungkin.
 6. Latihan ini juga dilakukan semasa duduk. Selalunya, anda perlu memutar kaki ke satu arah atau yang lain.
 7. Duduk di kerusi, tarik stoking ke arah anda sebanyak mungkin. Kunci dalam kedudukan ini selama beberapa saat.
 8. Ambil pin rolling atau tongkat panjang untuk gimnastik. Kaki kosong bergerak sepanjang panjang objek yang dipilih, meletakkan tumit dekat ke kaki kaki yang lain. Cuba jangan meninggalkan subjek - pastikan keseimbangan anda.

Flatfoot boleh disembuhkan dengan sendirinya, tetapi ia memerlukan kesabaran dan keteraturan. Jika anda melakukan senaman setiap hari sekurang-kurangnya selama sebulan, anda akan dapat melihat hasil yang sangat nyata.

Flatfoot adalah penyakit yang berkembang pesat dan tidak dapat diterima oleh sebarang rawatan. Kesederhanaan boleh disembuhkan sepenuhnya hanya pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua hanya boleh membetulkan gerbang kaki dan sedikit memperbaiki keadaan. Jangan mulakan kaki yang rata, kerana mood dan kesejahteraan kita bergantung kepada sikap dan gaya hidup yang betul.