Utama / Siku

Anatomi bahu

Konsep anatomi "bahu" agak bertentangan dengan pemahaman setiap hari mengenai bahagian tubuh ini. Menurut tatanama anatomi, bahagian atas bahagian atas bebas, yang bermula dari sendi bahu dan berakhir dengan lentur siku, dianggap bahu. Kawasan itu, yang secara umum dikenali sebagai "bahu" dalam anatomi dipanggil tali pinggang bahu atau tali pinggang atas kaki. Girdle bahu menghubungkan anggota atas bebas dengan batang dan, disebabkan keanehan strukturnya, meningkatkan jarak pergerakan anggota atas. Dalam artikel ini, kita akan mengkaji kedua-dua struktur anatomi ini dan, seperti biasa, kita akan memeriksa semua peringkat: tulang bahu dan bahu bahu, ligamen dan sendi kawasan bahu dan otot-otot bahu bahu dan bahu.

Tulang tali bahu dan bahu

Tulang bahu

Kaki bahagian atas badan terdiri daripada kambing dan tulang selangka.

Skapula adalah tulang berbentuk segi tiga rata yang terletak di permukaan belakang badan. Ia mempunyai tiga tepi: atas, medial

Permukaan rusuk skapula menghadapi sangkar tulang rusuk; permukaan ini agak cekung dan membentuk fossa subscapular. Permukaan belakang skapula adalah cembung dan mempunyai tulang belakang memanjang dari pinggir dalaman skapula ke sudut luarnya. Lengan membelah permukaan dorsal skapula menjadi dua lubang: supraspinous dan subosseous, di mana otot-otot nama yang sama terletak. Bilah bahu mudah dirasakan di bawah kulit. Melangkah, ia masuk ke dalam proses humeral skapula (acromion

Clavicle adalah tulang berbentuk S berbentuk melengkung sepanjang paksi panjang. Ia terletak secara mendatar di hadapan dan di atas dada di sempadan dengan leher, menyambung dengan akhir medial - sternum ke sternum, dan sisi ke acromial dengan scapula. Clavicle terletak tepat di bawah kulit dan mudah dirasakan sepanjang seluruh panjangnya. Dengan permukaan yang lebih rendah, ia dilampirkan menggunakan ligamen dan otot ke sangkar tulang rusuk, dan ligamen ke kuku. Oleh itu, pada permukaan bawah clavicle terdapat kekasaran dalam bentuk tubercle dan garis.

Tulang rantau humeral dari bahagian atas bebas

Bahu hanya mengandungi satu tulang - humerus. Humerus adalah tulang tubular tipikal. Tubuhnya di bahagian atas mempunyai bentuk bulat di bahagian silang, dan di bahagian bawahnya ia mempunyai bentuk segi tiga.

Di permukaan luar badan (diafisis

Peralatan ligamen bahu

Sendi Acromioclavicular

Sendi acromioclavicular menghubungkan clavicle dengan scapula. Bentuk permukaan artikular biasanya rata. Kemungkinan transformasi sendi dalam synchondrosis. Sendi diperkuat dengan ligamen korako-clavikular, yang meluas dari proses corakoid skapula ke permukaan bawah clavicle. Skapula yang relatif kepada klavikula boleh menghasilkan putaran sekitar paksi sagittal melalui sendi, serta pergerakan kecil di sekitar paksi menegak dan melintang. Dengan cara ini, pergerakan kecil dalam arcuate-clavicular joint boleh berlaku sekitar tiga paksi saling serentak. Oleh kerana sendi mempunyai bentuk yang rata, pergerakannya agak tidak penting dan mungkin disebabkan oleh ciri-ciri elastik rawan artikular.

Ligamen corco-acromial dan melintang atas tergolong dalam ligamen skapular. Yang pertama adalah serupa dengan plat segitiga yang meluas dari akromion skapula ke proses berbentuk paruh. Ia membentuk lengkungan yang dipanggil tali bahu dan mengambil bahagian dalam mengehadkan mobiliti di dalamnya semasa penculikan bahu.

Sendi bahu

Sendi bahu dibentuk oleh kepala bahu dan rongga artikular skapula. Ia mempunyai bentuk sfera. Permukaan artikular kepala sepadan dengan kira-kira sepertiga bola. Rongga artikular skapula adalah sama dengan satu pertiga atau bahkan satu perempat permukaan kepala artikular. Kedalaman rongga artikular meningkat disebabkan bibir artikular yang berjalan di sepanjang tepi rongga artikular.

Kapsul sendi adalah saiz tipis dan besar. Ia bermula berhampiran bibir artikular dan dilampirkan pada leher anatomi humerus. Lapisan dalam kapsul itu merebak di seluruh tulang belakang di antara tulang hump humerus, membentuk vagina intervoltrum sinovial di sekitar tendon kepala panjang bisep bahu

Oleh kerana bentuk sfera permukaan artikular tulang yang diartikulasikan pada sendi bahu, pergerakan sekitar tiga paksi saling serentak adalah mungkin: melintang, sagittal dan menegak. Sekeliling paksi sagittal mengetuai dan mengetuai bahu, di sekitar pergerakan melintang ke hadapan (membongkok) dan pergerakan ke belakang (sambungan), di sekitar menegak - berbalik ke dalam dan ke luar, iaitu pronasi

Sebagai salah satu sendi yang paling mudah badan manusia, sendi bahu sering rosak. Ini adalah disebabkan oleh kehalusan kapsul artikularnya, serta banyak pergerakan yang mungkin di dalamnya.

Bahagian atas adalah bahagian paling mudah dari alat motor tubuh manusia. Jika anda menggambarkan hemisfera dengan lengan yang panjang, seperti radius, anda akan mendapat ruang di mana bahagian distal bahagian atas, berus, boleh bergerak ke arah mana-mana arah. Tahap pergerakan yang tinggi dari hubungan anggota atas adalah disebabkan oleh otot-otot yang maju, yang biasanya dibahagikan kepada: otot-otot pada bahagian atas dan otot-otot pada bahagian atas bebas. Pada masa yang sama, banyak otot badan, yang berasal dari tulangnya atau melekat pada mereka, mengambil bahagian dalam gerakan anggota atas.

Otot pinggang bahu dan bahu

Otot kancing bahagian atas badan

Otot tali pinggang atas badan termasuk: otot deltoid, supraspinatus dan otot subspace, otot bulat kecil dan besar, subscapularis.

Otot deltoid terletak di atas sendi bahu. Ia bermula dari awan kuku, acromion dan akhir acro-mial clavicle, dan dipasang pada humerus ke tuberosity deltoid. Bentuk otot agak menyerupai huruf Greek "delta" yang terbalik, dari mana namanya berasal. Otot deltoid terdiri daripada tiga bahagian - anterior, bermula dari tulang belakang, tengah - dari akromion dan belakang - dari tulang belakang kambing.

Fungsi otot deltoid adalah kompleks dan pelbagai. Sekiranya bahagian depan dan bahagian belakang otot berfungsi secara bergantian, maka anggota badan akan tertekuk dan dilanjutkan. Sekiranya seluruh otot tegang, bahagian depan dan belakangnya bertindak satu terhadap yang lain pada sudut tertentu dan arah hasilnya bertepatan dengan arah gentian bahagian tengah otot. Oleh itu, menegaskan sepenuhnya, otot ini menghasilkan penculikan bahu.

Otot mempunyai banyak lapisan tisu penghubung, yang berkaitan dengan mana bundle individunya pergi pada sudut tertentu. Ciri struktur ini berkaitan terutamanya dengan bahagian tengah otot, menjadikan ia berbilang pekeliling dan menyumbang kepada peningkatan daya angkat.

Apabila dikontrak, otot deltoid pada mulanya menimbulkan humerus agak, tetapi penculikan tulang ini terjadi selepas kepalanya terletak pada lengkungan sendi humeral. Apabila nada otot ini sangat besar, bahu dengan pendirian yang tenang agak ditarik balik. Sejak otot dilampirkan ke tuberosity deltoid, terletak di luar dan di hadapan separuh bahagian atas humerus, ia juga boleh berpartisipasi dalam berputar di sekitar paksi menegak, iaitu: anterior, clavicular, sebahagian dari otot bukan sahaja menimbulkan lengan anterior (fleksi), tetapi juga menembusi dia, dan belakang tidak hanya bersatu, tetapi juga supiniruet. Sekiranya bahagian anterior otot deltoid berfungsi bersama dengan pertengahan, maka menurut peraturan paralelogram daya, otot fleksi dan sedikit bergerak lengan. Sekiranya bahagian pertengahan berfungsi bersama dengan belakang, maka lanjutan dan penculikan lengan berlaku serentak. Kekuatan bahu otot ini, yang mana ia berfungsi, lebih kecil daripada bahu graviti.

Otot deltoid menyumbang secara signifikan kepada penguatan sendi bahu. Membentuk bonjol yang jelas, ia menentukan bentuk seluruh kawasan sendi. Antara otot utama deltoid dan pectoralis terdapat kerudung yang kelihatan pada kulit. Margin belakang otot deltoid juga mudah ditentukan pada orang yang hidup.

Otot supraspinatus mempunyai bentuk segi tiga dan terletak di fossa supraspinatus dari scapula. Ia bermula dari fossa dan fascia ini.

Fungsi otot adalah untuk membuang bahu dan mengetatkan kapsul sendi sendi bahu semasa pergerakan ini.

Pada orang yang hidup, otot ini tidak kelihatan, kerana ia ditutup dengan otot lain (trapezoid, deltoid), tetapi ia dapat dirasakan, ketika berada dalam keadaan terkontaminasi (melalui otot trapezius).

Otot subosseous terletak di fossa subosseous dari scapula, dari mana ia bermula. Di samping itu, tempat permulaan otot ini pada scapula adalah fascia subosik yang maju. Otot hipojac melekat pada tubercle besar humerus, yang sebahagiannya diliputi oleh otot trapezoid dan deltoid.

Fungsi subostomi adalah untuk membawa, meluas, dan memanjangkan bahu pada sendi bahu. Oleh kerana otot ini sebahagiannya melekat pada kapsul sendi bahu, ia secara serentak menarik dan menghalangnya daripada dicucuk apabila bahu ditenun.

Otot bulat kecil, sebenarnya, bahagian bawah otot sebelumnya. Ia bermula dari scapula dan melekat pada tubercle besar humerus. Fungsinya adalah bahawa ia membantu untuk membawa, supinasi dan lanjutan bahu.

Otot pusingan besar bermula dari sudut bawah skapula dan melekat pada kerang tubercle kecil humerus. Dalam bentuknya, otot segiempatnya bukannya bulat, tetapi pada orang yang hidup, apabila dikontrak, ia benar-benar bertindak sebagai ketinggian bentuk bulat. Pada bahagian silang, otot ini juga mempunyai bentuk agak bulat.

Fungsi otot bulat besar adalah membawa, pronasi dan lanjutan bahu. Dalam asalnya, serta fungsi, ia berkait rapat dengan otot yang paling luas di bahagian belakang.

Otot subscapularis terletak di permukaan hadapan skapula, mengisi subscapularis fossa, dari mana ia bermula. Ia melekat pada tubercle kecil humerus.

Fungsi otot subscapularis ialah, bekerja bersama-sama dengan otot-otot sebelumnya, ia membawa bahu; bertindak secara berasingan, adalah pronatornya. Sebahagiannya, otot ini dilampirkan pada kapsul sendi bahu, yang ditangguhkan semasa pronasi bahu. Sebagai multi-pediatrik, subskapularis mempunyai daya angkat yang penting.

Otot bahu

Otot bahu dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan anterior terdiri daripada otot-otot fleksor: otot corak-brachial, otot brachial, dan otot bisep bahu. Kumpulan belakang termasuk otot extensor: triceps bahu dan otot siku.

Otot koraco-humeral bermula dari proses corakoid skapula, tumbuh bersama kepala pendek bisep bahu dan otot utama pectoralis, dan dilampirkan pada humerus di pinggir atas otot brachial. Fungsi otot koraco-brachial adalah untuk membengkokkan bahu, serta sebahagiannya dalam pengurangan dan pronasi.

Otot bahu bermula dari separuh bahagian bawah permukaan anterior humerus dan dari sekatan intermuskular bahu, dan dilampirkan pada tuberosity ulna dan proses coronoidnya. Otot bahu ditutup di hadapan oleh otot bisep bahu. Fungsi otot bahu adalah penyertaannya dalam melengkapkan lengan bawah.

Otot bisep bahu mempunyai dua kepala, bermula pada kutikula dari tuberkul supra-artikular (kepala panjang) dan dari proses korakoid (kepala pendek). Otot melekat pada lengan bawah ke tuberosity radius dan ke fascia lengan bawah. Ia tergolong dalam otot-otot bersama. Berhubung dengan sendi bahu, otot bisep bahu adalah flexor bahu, tetapi berhubung dengan siku itu adalah sokongan flexor dan lengkung lengan bawah.

Oleh kerana kedua-dua kepala bisep bisep bahu, panjang dan pendek, dilampirkan pada bilah bahu pada satu jarak dari satu sama lain, fungsi mereka berkenaan dengan pergerakan bahu tidak sama: kepala panjang membungkuk dan menarik kembali bahu, yang pendek membungkuk dan memimpinnya. Berhubungan dengan lengan bawah, otot bisep bahu adalah fleksor yang kuat, kerana ia mempunyai jauh lebih besar daripada otot brachial, bahu daya, dan, lebih-lebih lagi, instep, jauh lebih kuat daripada instep lengan sebenar. Fungsi supinator dari otot bisep adalah agak berkurang kerana fakta bahawa dengan aponeurosisnya, otot melewati fascia lengan bawah.

Otot bisep bahu terletak di hadapan permukaannya di bawah kulit dan fascianya sendiri; Otot mudah terasa, baik di bahagian ototnya dan di tendon, di tempat lampiran ke jejari. Terutama yang ketara di bawah kulit adalah tendon otot ini apabila lengan bawah bengkok. Alur humeral medial dan sisi boleh dilihat di bawah pinggir luar dan dalaman bisep bahu.

Otot trisep bahu terletak pada permukaan belakang bahu, ia mempunyai tiga kepala dan merupakan otot dua-bersama. Dia berpartisipasi dalam pergerakan kedua-dua bahu dan lengan bawah, menyebabkan lanjutan dan penambahan pada sendi bahu dan lanjutan di siku.

Kepala panjang trisep mulai dari tuberkul artikular kangkung, dan kepala medial dan lateral dari permukaan posterior humerus (medial di bawah, dan sisi lateral di atas kerudung saraf radial) dan dari septum intermuskular internal dan luaran. Ketiga-tiga kepala berkumpul bersama-sama ke tendon yang sama, yang, yang berakhir pada lengan bawah, dilampirkan pada proses ulnar ulna. Otot besar ini terletak di bawah kulit. Berbanding dengan antagonisnya, flexors bahu dan lengan bawah, ia lebih lemah.

Antara kepala medial dan sisi otot trisep bahu, di satu tangan, dan humerus, di sisi lain, adalah kanal otot bahu; saraf radial dan arteri bahu yang dalam terletak di dalamnya.

Otot ulnar bermula dari epicondyle sisi humerus dan ligamen corong radial, serta dari fasia; ia dilampirkan pada bahagian atas permukaan posterior dan, sebahagiannya, kepada proses ulnar ulna pada suku atasnya. Fungsi otot adalah lanjutan dari lengan bawah.

Memandangkan semua otot terletak pada sendi bahu, adalah mudah untuk melihat bahawa tiada otot di dalam dan di bawahnya. Sebaliknya, terdapat setitik, yang disebut rongga axillary, yang mempunyai kepentingan topografi yang penting, kerana kapal dan saraf ke bahagian atas melaluinya.

Rongga axillary dalam bentuknya agak menyerupai piramid, dengan pangkalnya menghadap ke bawah dan ke luar, dan puncaknya ke atas dan ke dalam. Ia mempunyai tiga dinding, di mana anterior terbentuk oleh otot-otot dada besar dan kecil, belakang - oleh subscapularis, otot-otot bulat yang besar dan otot yang paling luas di belakang, otot medial - oleh otot serratus depan. Dalam rehat di antara dinding depan dan belakang adalah otot: kepala coraco-humeral dan pendek otot bisep bahu. Rongga axillary pada puncaknya mempunyai celah yang terletak di antara tulang rusuk pertama dan tulang belakang (otot subclavian). Apabila bahu ditarik balik, fossa axillary kelihatan jelas, sepadan dengan lokasi rongga axillary. Terutama fossa ditunjukkan jika otot-otot tegang. Semasa pengurangan bahu ia melicinkan.

Pergerakan anggota atas

Pergerakan genggaman bahagian atas badan

Belt bahagian atas berfungsi bukan sahaja sebagai sokongan untuk anggota atas, tetapi juga meningkatkan pergerakannya dengan pergerakannya. Pergerakan genggal bahagian atas badan tidak hanya melibatkan otot yang mempunyai titik lampiran di sini, tetapi juga otot utama pectoralis dan otot latissimus dorsi (melalui humerus). Semua pelbagai pergerakan kompleks pada bahagian atas gelang kaki boleh diuraikan ke dalam tindak motor yang mudah:

 1. pergerakan ke belakang dan sebagainya (yang pertama disertai dengan penculikan skapula dari ruang tulang belakang, dan kedua - membawanya);
 2. menaikkan dan menurunkan kambing dan tulang selangka;
 3. pergerakan sudut bilah yang lebih rendah ke dalam dan ke luar;
 4. pergerakan bulat pada hujung luar tulang selangka dan scapula.

Pergerakan girdle bahagian atas ke hadapan menghasilkan otot berikut:

 1. pectoralis otot utama (melalui humerus);
 2. otot dada kecil;
 3. otot gear depan.

Pergerakan tali pinggang atas badan belakang menghasilkan:

 1. otot trapezius
 2. otot rhomboid besar dan kecil,
 3. otot latissimus dorsi (melalui humerus).

Pengangkat kelengkang bahagian atas badan berlaku pada masa yang sama mengikat otot-otot berikut:

 1. rasuk atas otot trapezius, yang mengangkat hujung luar tulang selangka dan proses humeral dari scapula;
 2. otot yang mengangkat kuku;
 3. otot rombik, dalam penguraian hasil yang mana terdapat beberapa komponen yang diarahkan ke atas;
 4. otot sternocleidomastoid (dengan kedudukan kepala dan leher tetap).

Untuk pergerakan tali pinggang atas badan cukup untuk melegakan otot, mengangkatnya, kerana ia juga berada di bawah pengaruh graviti anggota atas. Aktif menurunkan ia menyumbang:

 1. otot dada kecil
 2. otot subclavian,
 3. rasuk bawah trapezius otot,
 4. gigi bawah serratus anterior,
 5. bungkus bawah pectoralis otot utama
 6. bungkus bawah otot yang paling luas di bahagian belakang.

Putaran sudut scapula ke arah bawah adalah sangat penting, kerana gerakan ini bahagian atas badan meningkat di atas tahap tali pinggang atas badan. Ia berlaku akibat daripada:

 1. tindakan sepasang daya yang dibentuk oleh bahagian atas dan bawah otot trapezius;
 2. kontraksi otot serratus anterior. Putaran sudut bawah scapula di bahagian bawah berlaku di bawah tindakan graviti anggota atas. Pelaksanaan pergerakan ini membantu:
 3. otot dada besar dan kecil,
 4. bahagian bawah otot rhomboid,
 5. otot yang paling luas di belakang (melalui humerus).

Gerakan pekeliling tali pinggang anggota atas berlaku akibat penguncupan alternatif semua otot yang bertindak di atasnya.

Pergerakan lengan atas

Pergerakan anggota atas bebas ditentukan oleh tahap kebebasan yang dibenarkan dalam sendi-sendi. Tidak kira bagaimana kompleks dan bervariasi pergerakan anggota atas, semuanya boleh dianggap sebagai gabungan pergerakan mudah yang dilakukan dalam sendi tertentu. Pada masa yang sama, pergerakan di sekeliling setiap paksi putaran dilakukan oleh sekumpulan otot tertentu. Otot berikut terlibat dalam pergerakan bahu di sendi bahu.

Penculikan bahu: 1) otot deltoid, 2) otot supraspinatus.

Pengurangan bahu: 1) otot utama pectoralis, 2) otot latissimus dorsi, 3) otot rasul, 4) otot bulat besar dan kecil, 5) otot subscapularis, 6) kepala panjang trisep bahu, 7) otak coraco brachial.

Fleksi bahu: 1) bahagian hadapan otot deltoid, 2) otot utama pectoralis, 3) otot corak-brachial, 4) otot bisep bahu.

Lanjutan bahu: 1) belakang otot deltoid, 2) otot latissimus dorsi, 3) otot rasul, 4) otot bulat besar dan kecil, 5) otot trisep bahu.

1) subscapularis, 2) pectoralis otot utama, 3) otot deltoid anterior, 4) otot latissimus dorsi, otot bulat besar, 6) otot coraco-brachial.

Pengambilan bahu: 1) subostum, 2) otot bulat kecil, 3) otot deltoid posterior.

Gerakan pekeliling bahu berlaku dengan pengurangan alternatif semua otot yang terletak di sekitar sendi bahu.

Permukaan artikular pada sendi bahu

Permukaan ini mempunyai bentuk sfera yang tipikal dari sendi bulat dengan tiga paksi dan tiga darjah kebebasan.


Ketua humor

Kepala bahu dihidupkan ke atas, ke dalam dan ke belakang (Rajah 40). Permukaan artikularnya sepadan dengan sepertiga bulatan dengan radius 3 cm. Sebenarnya, kepala bukan bola sejati, kerana diameter tegaknya 3-4 mm lebih besar daripada diameter anteroposterior. Lebih-lebih lagi, pada pinggir hadapan yang menegak (Rajah 42), dapat dilihat bahawa jejari arka sedikit berkurangan dalam arah rendah dan tidak mempunyai satu, tetapi beberapa pusat disusun dalam lingkaran. Oleh itu, apabila bahagian atas kepala humum bersentuhan dengan rongga artikular, sendi bahu adalah stabil, terutama jika gentian tengah dan bawah bahu bahu bahu dilepaskan. Kedudukan plumbum 90 ° ini bersesuaian dengan posisi tetap atau tertutup mengikut Mac Konell.

Paksi kepala bahu membentuk sudut 135 ° dengan paksi diafisis (sudut leher-diafis), dan dengan pesawat hadapan ia membentuk sudut 30 ° (sudut retro-motor).

Ia dipisahkan dari bahagian epiphisis atas humerus oleh leher anatomi, yang menjadikan sudut 45 ° dengan satah mendatar. Kepala bahu mempunyai dua tubercles yang mana otot periartikular dilampirkan:

 • anterior tubercle,
 • tubercle besar, berorientasikan ke luar.

Rongga artikular skapula

Ia terletak di sudut atas skapula (Rajah 41) dan berputar ke luar, anterior dan sedikit ke atas. Kemurungan adalah biconcave dalam arah menegak dan melintang, tetapi konvensional ini mempunyai bentuk yang tidak teratur dan kurang ketara daripada cembung kepala bahu. Ujian kemurungan sedikit meningkat dan mempunyai alur yang berjalan dalam arah anteroposterior. Rongga artikuler jauh lebih kecil daripada kepala bahu.

Bibir artikular adalah cincin fibrocartilage b, yang melekat pada tepi rongga artikular dan bertindih alur anteroposterior. Ia sedikit melebar, tetapi dengan ketara mendalamkan rongga artikular dan menjadikan permukaan mengartikulasikan lebih kongruen. Dalam bahagian silang, bibir artikular menyerupai segitiga dan mempunyai tiga permukaan:

 • basal (dalaman), dilampirkan pada pinggir rongga artikular,
 • luar (persisian) yang mana ligamen kapsul dilampirkan,
 • bahagian dalam (artikular) yang dipenuhi dengan tulang rawan, yang merupakan kelanjutan rawan rongga artikular, dan bersentuhan dengan kepala bahu.

"Limbung Atas. Fisiologi Bersama"
A.I. Kapanji

Bagaimana bahu seseorang, fungsinya dan ciri-cirinya

Anatomi khas sendi bahu memberikan mobiliti tinggi lengan dalam semua pesawat, termasuk pergerakan 360 darjah. Tetapi harga yang dibayar untuk ini adalah kelemahan dan ketidakstabilan artikulasi. Pengetahuan tentang ciri-ciri anatomi dan struktur akan membantu memahami sebab-sebab penyakit yang mempengaruhi sendi bahu.

Tetapi sebelum meneruskan dengan gambaran terperinci semua elemen yang membentuk pembentukan, dua konsep harus dibezakan: sendi bahu dan bahu, yang banyak mengelirukan.

Bahu adalah bahagian atas lengan dari ketiak ke siku, dan sendi bahu adalah struktur di mana lengannya dihubungkan ke badan.

Ciri-ciri struktur

Jika kita menganggapnya sebagai konglomerat kompleks, sendi bahu dibentuk oleh tulang, rawan, kapsul artikular, beg synovial (bursa), otot dan ligamen. Dalam strukturnya, ia adalah mudah, terdiri daripada 2 tulang, satu bentuk tulang sfera kompleks. Komponen yang membentuknya mempunyai struktur dan fungsi yang berbeza, tetapi berada dalam interaksi yang ketat, yang direka untuk melindungi sendi dari kecederaan dan memastikan mobilitasnya.

Komponen sendi bahu:

 • dayung
 • humerus
 • bibir artikular
 • kapsul artikular
 • beg synovial
 • otot, termasuk alat pemutar
 • berkas

Sendi bahu dibentuk oleh skapula dan humerus, yang tertutup dalam kapsul sendi.

Kepala bulat humerus bersentuhan dengan tempat tidur artikular yang rata dari kambing. Dalam kes ini, skapula kekal hampir tidak bergerak dan pergerakan lengan berlaku disebabkan oleh anjakan kepala berbanding dengan katil artikular. Selain itu, diameter kepala adalah 3 kali diameter katil.

Perbezaan dalam bentuk dan saiz ini memberikan pelbagai gerakan, dan kestabilan artikulasi dicapai oleh sistem otot dan ligamen. Kekuatan artikulasi juga diberikan oleh bibir sendi yang terletak di dalam rongga scapular - tulang rawan, tepi melengkung yang melampaui tempat tidur dan menutup kepala humerus, dan alat pemutar elastik di sekitarnya.

Radas ligamen

Sendi bahu dikelilingi oleh beg artikular (kapsul) padat. Membran berserabut kapsul mempunyai ketebalan yang berbeza dan dilekatkan pada scapula dan humerus, membentuk beg yang luas. Ia longgar diregangkan, yang memungkinkan untuk bergerak dan memutar tangan dengan bebas.

Di dalam beg itu dibarisi dengan membran sinovial, rahsia yang cecair sinovial yang menyuburkan rawan artikular dan memastikan tiada geseran ketika ia meluncur. Di luar, beg artikular diperkuat dengan ligamen dan otot.

Peralatan ligamentous melakukan fungsi penetapan, menghalang anjakan kepala humeral. Bungkusan dibentuk daripada kain tegangan yang kuat dan lemah dan dilekatkan pada tulang. Keanjalan yang lemah menyebabkan kerosakan dan lusuh. Faktor lain dalam perkembangan patologi adalah tahap bekalan darah yang tidak mencukupi, yang merupakan punca perkembangan proses degeneratif ligamen.

Ligamen bahu:

Anatomi manusia adalah mekanisme yang kompleks dan saling berkaitan. Oleh kerana sendi bahu dikelilingi oleh alat ligamen yang kompleks, beg sinovial mukosa (bursa) disediakan untuk meluncur ke dalam tisu di sekitarnya, berkomunikasi dengan rongga sendi. Mereka mengandungi cecair sinovial, menyediakan fungsi sendi lancar dan melindungi kapsul dari regangan. Nombor, bentuk dan saiz mereka adalah individu untuk setiap orang.

Bingkai otot

Otot-otot sendi bahu diwakili oleh kedua-dua struktur besar dan yang kecil, yang mana terbentuknya alat pemutar. Bersama-sama mereka membentuk bingkai kuat dan elastik di sekitar sendi.

Otot yang mengelilingi sendi bahu:

 • Deltoid. Ia terletak di atas dan di luar sendi, dan dilekatkan pada tiga tulang: humeral, kuku dan tulang belakang. Walaupun otot tidak berkaitan secara langsung dengan kapsul sendi, ia pasti melindungi strukturnya daripada 3 bahagian.
 • Double berkepala (bisep). Ia melekat pada scapula dan humerus dan merangkumi sendi dari bahagian depan.
 • Ketiga-tiga (triceps) dan corakoid. Melindungi sendi dari bahagian dalam.

Cuff rotator sendi bahu menyediakan pelbagai pergerakan yang besar dan menstabilkan kepala humerus, menyimpannya di tempat tidur bersama.

Ia terdiri daripada 4 otot:

 1. subscapular
 2. subacute
 3. supraspinatus
 4. pusingan kecil

Cuff pusingan putaran terletak di antara kepala bahu dan acromin - satu proses tulang skapular. Jika ruang di antara mereka disempitkan kerana pelbagai sebab, manset itu dicubit, membawa kepada kesan kepala dan akromion, dan disertai dengan kesakitan yang teruk.

Doktor memberikan keadaan ini dipanggil "sindrom hambatan". Dengan sindrom impedan, manset pemutar cedera, yang membawa kerosakan dan merobek.

Bekalan darah

Struktur dibekalkan dengan darah oleh rangkaian arteri yang luas, di mana nutrisi dan oksigen dibekalkan ke tisu persimpangan. Veins bertanggungjawab untuk penculikan produk metabolik. Sebagai tambahan kepada aliran darah utama, terdapat dua lingkaran vaskular tambahan: scapular dan acromial-deltoid. Risiko pecah arteri besar yang hampir dengan artikulasi sangat meningkatkan risiko kecederaan.

Elemen bekalan darah

 • suprascapular
 • depan
 • belakang
 • gruzoakromialnaya
 • subscapular

Innervation

Mana-mana kerosakan atau proses patologi dalam tubuh manusia disertai dengan kesakitan. Nyeri boleh menimbulkan masalah atau melaksanakan fungsi keselamatan.

Dalam kes sendi, kesakitan secara paksa "menyahaktifkan" sendi berpenyakit, menghalang mobiliti, untuk membolehkan struktur yang cedera atau meradang pulih.

 • axillary
 • suprascapular
 • dada
 • radial
 • subscapular
 • axillary

Pembangunan

Apabila anak dilahirkan, sendi bahu tidak terbentuk sepenuhnya, tulangnya dipisahkan. Selepas bayi itu dilahirkan, pembentukan dan perkembangan struktur bahu berlanjutan, yang mengambil masa kira-kira tiga tahun. Semasa tahun pertama kehidupan, plat rawan tumbuh, bentuk rongga artikular, kontrak kapsul dan memampatkan, ligamen di sekelilingnya menguatkan dan berkembang. Akibatnya, sendi dikuatkan dan diperbaiki, mengurangkan risiko kecederaan.

Dalam tempoh dua tahun akan datang, segmen artikulasi meningkat dalam saiz dan mengambil bentuk akhir. Paling tidak semua metamorfosis humerus, kerana sebelum kelahiran kepala mempunyai bentuk bulat dan hampir sepenuhnya terbentuk.

Ketidakstabilan bahu

Tulang sendi bahu membentuk sendi bergerak, kestabilan yang disediakan oleh otot dan ligamen.

Struktur sedemikian membolehkan pergerakan yang besar, tetapi pada masa yang sama membuat rentan bersama untuk terkehel, keseleo dan ligamen pecah.

Juga, orang sering menghadapi diagnosis seperti ketidakstabilan artikulasi, yang ditetapkan apabila ketua humerus melampaui batas tempat tidur artikular semasa pergerakan lengan. Dalam kes ini, ia bukanlah masalah kecederaan, akibatnya menjadi kehelan, tetapi ketidakupayaan fungsional kepala untuk berada dalam kedudukan yang tepat.

Terdapat beberapa jenis dislokasi, bergantung kepada anjakan kepala:

Struktur sendi bahu manusia sedemikian rupa sehingga tulang skapular menutupnya dari belakang, dan otot deltoid terletak di sisi dan atas. Bahagian depan dan bahagian dalaman tidak dilindungi secukupnya, yang menyebabkan dominasi kehadiran anterior.

Fungsi sendi bahu

Mobiliti tinggi artikulasi itu memungkinkan untuk melaksanakan semua pergerakan yang terdapat dalam 3 pesawat. Tangan seseorang boleh sampai ke mana-mana di dalam badan, membawa berat badan dan melakukan kerja yang berketepatan tinggi, halus.

 • memimpin
 • pelakon
 • putaran
 • pekeliling
 • flexion
 • lanjutan

Untuk melaksanakan semua pergerakan di atas sepenuhnya mungkin hanya dengan kerja serentak dan diselaraskan semua elemen ikat pinggang bahu, terutama tulang selangka dan sendi acromioclavicular. Dengan penyertaan satu lengan sendi bahu hanya boleh dinaikkan ke tahap bahu.

Pengetahuan tentang anatomi, ciri struktur dan fungsi sendi bahu akan membantu memahami mekanisme kecederaan, keradangan dan patologi degeneratif. Kesihatan semua sendi dalam tubuh manusia secara langsung bergantung kepada gaya hidup.

Berat kelebihan dan kekurangan aktiviti fizikal menyebabkan mereka merosakkan dan merupakan faktor risiko bagi pembangunan proses degeneratif. Sikap yang hati-hati dan penuh perhatian terhadap tubuh anda akan membolehkan semua elemen konstituennya bekerja dengan panjang dan sempurna.

Struktur dan fungsi sendi

Sambungan adalah artikulasi bergerak dua atau lebih tulang rangka.

Sendi menyatukan tulang rangka dalam satu keseluruhan. Lebih daripada 180 sendi yang berbeza membantu seseorang untuk bergerak. Bersama dengan tulang dan ligamen mereka tergolong dalam bahagian pasif sistem muskuloskeletal. Sendi boleh dibandingkan dengan engsel, yang tugasnya adalah untuk memastikan kelicinan tulang yang licin antara satu sama lain. Dalam ketiadaan mereka, tulang akan hanya menggosok satu sama lain, secara beransur-ansur runtuh, yang merupakan proses yang sangat menyakitkan dan berbahaya. Pada manusia, sendi memainkan peranan tiga: mereka menyumbang kepada pemeliharaan kedudukan badan, terlibat dalam pergerakan bahagian tubuh relatif terhadap satu sama lain dan adalah organ pergerakan (gerakan) badan di angkasa.

Unsur-unsur utama yang wujud dalam apa yang dipanggil sendi benar ialah:

 • permukaan artikular (hujung) tulang penyambung;
 • kapsul artikular;
 • rongga artikular.

Rongga sendi mengisi cecair sinovial, yang merupakan jenis pelincir dan mempromosikan pergerakan bebas hujung artikular.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:

 • sendi mudah yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal;
 • sendi kompleks yang mempunyai lebih daripada dua permukaan yang disebutkan, seperti sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan;
 • sendi kompleks yang mengandungi tulang rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi 2 ruang (dua ruang bersama).

Klasifikasi sendi dijalankan mengikut prinsip-prinsip berikut:

 • dengan bilangan permukaan artikular;
 • bentuk permukaan artikular;
 • dengan fungsi.

Permukaan artikular tulang dibentuk oleh hyaline (kurang kerap berserat) rawan artikular. Rawan artikular adalah tisu yang dipenuhi dengan bendalir. Permukaan rawannya rata, kuat dan elastik, mampu menyerap dan menguraikan cecair. Ketebalan rawan artikular adalah purata 0.2-0.5 milimeter.

Kapsul sendi terbentuk oleh tisu penghubung. Ia mengelilingi ujung-ujung tulang dan artikular pada periosteum. Kapsul ini mempunyai membran fibril yang berserabut luar dan membran sinovial yang tipis dalaman yang membuang cecair sinovial ke dalam rongga sendi. Ligamen dan tendon otot menguatkan kapsul dan menyumbang kepada pergerakan sendi dalam arah tertentu.

Pembentukan sendi sendi termasuk rawan, cakera, menisci, bibir, dan ligamen intrakapsular dalam intra-artikular. Pembekalan darah sendi dilakukan dari rangkaian arteri yang artikular anastomosing (bercabang) secara luas yang dibentuk oleh 3-8 arteri. Innervation (bekalan saraf) sendi disediakan oleh rangkaian saraf yang dibentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang. Semua elemen artikular, kecuali rawan hyaline, mempunyai pemuliharaan. Mereka mengandungi sejumlah besar ujung saraf yang menggunakan persepsi rasa sakit, akibatnya mereka boleh menjadi sumber kesakitan.

Sendi biasanya dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. synartrosis - tetap (tetap);
 2. amphiarthrosis (separuh sendi) - sebahagian mudah alih;
 3. diarthroses (sendi benar) - mudah alih. Kebanyakan sendi adalah sendi bergerak.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, setiap penduduk ke-7 planet menderita sakit sendi. Pada usia 40 hingga 70 tahun, penyakit sendi diperhatikan di 50% orang dan di 90% orang lebih 70 tahun.

Sendi sinovial adalah sendi di mana ujung tulang menumpuk dalam beg artikular. Ini termasuk majoriti sendi manusia, termasuk yang mengandungi - sendi lutut dan pinggul.

Sendi dibahagikan kepada sederhana dan kompleks. Dalam pembentukan 2 tulang mudah terlibat, kompleks - lebih daripada 2 tulang. Sekiranya beberapa sendi bebas terlibat dalam pergerakan itu, seperti pada rahang bawah apabila mengunyah, sendi tersebut dipanggil gabungan. Gabungan bersama adalah gabungan beberapa terpencil dari sendi-sendi lain, yang terletak secara berasingan, tetapi berfungsi bersama-sama. Seperti misalnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar dan lain-lain.

Bentuk permukaan artikular menyerupai segmen permukaan badan geometri: silinder, elips, bola. Bergantung pada ini, sendi silinder, ellipsoid dan sfera dibezakan.

Bentuk permukaan artikular menentukan kelantangan dan arah pergerakan sekitar 3 paksi: sagittal (dari hadapan ke belakang), frontal (selari dengan satah sokongan) dan menegak (serenjang dengan satah sokongan).

Pergerakan pekeliling adalah satu gerakan berturut-turut di sekeliling semua paksi. Pada masa yang sama satu hujung tulang menggambarkan bulatan, dan seluruh tulang - bentuk kon. Pergerakan gelangsar permukaan artikular juga mungkin, dan juga penyingkiran antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan apabila meregang jari. Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat.

Terdapat jenis pergerakan utama berikut:

 • pergerakan di sekitar paksi hadapan - lekapan dan lanjutan;
 • pergerakan di sekitar paksi sagittal - membawa dan menggerakkan pergerakan di sekeliling paksi menegak, iaitu, putaran: medial (pronation) dan ke luar (supinasi).

Tangan manusia mengandungi: 27 tulang, 29 sendi, 123 ligamen, 48 saraf dan 30 arteri yang bernama. Sepanjang hayat, kami menggerakkan jari berjuta-juta kali. Pergerakan tangan dan jari disediakan oleh 34 otot, hanya dengan gerakan ibu jari 9 otot yang berbeza terlibat.

Sendi bahu

Ia adalah yang paling mudah bergerak pada manusia dan dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula.

Permukaan artikular skapula dikelilingi oleh cincin tulang rawan berserat - bibir artikular yang dipanggil. Tudung kepala panjang bisep bahu melewati rongga sendi. Sendi bahu diperkuat oleh ligamen corakoid yang kuat dan otot-otot di sekelilingnya - deltoid, subscapularis, supra- dan subosseous, yang besar dan pusingan kecil. Otot dorsal dan dorsi latissimus juga mengambil bahagian dalam pergerakan bahu.

Membran synovial kapsul artikular tipis membentuk 2 kilasan tambahan-artikular - tendon otot bisep bahu dan otot subscapularis. Arteri anterior dan posterior, membungkus humerus, dan arteri chestakromial mengambil bahagian dalam bekalan darah sendi vena sendi ini dijalankan ke dalam urat akil. Saliran limfa berlaku di nodus limfa rantau axillary. Sendi bahu diselubungi oleh cabang saraf axillary.

 1. humerus;
 2. scapula;
 3. clavicle;
 4. kapsul artikular;
 5. lipatan kapsul bersama;
 6. sendi acromio-clavicular.

Dalam pergerakan sendi bahu sekitar 3 paksi mungkin. Fleksi dibatasi oleh akromion dan proses corakoid skapula, serta ligamen coraco-humeral, pelanjutan oleh acromion, ligamen coraco-brachial dan kapsul bersama. Pengeluaran di sendi mungkin sehingga 90 °, dan dengan penyertaan bahagian atas badan ikat (dengan kemasukan sendi sternoclavicular) - sehingga 180 °. Menghentikan penculikan pada masa penghentian ubi besar humerus dalam ligamen coracoacromial. Bentuk sfera permukaan artikular membolehkan seseorang menaikkan lengannya, menariknya kembali, putar bahu dengan lengan, berus masuk dan keluar. Pelbagai gerakan tangan sedemikian adalah langkah yang menentukan dalam proses evolusi manusia. Genggaman bahu dan bahu bersama dalam kebanyakan kes berfungsi sebagai pembentukan fungsional tunggal.

Hip bersama

Ia adalah gabungan yang paling kuat dan banyak dimuatkan di dalam tubuh manusia dan dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala paha. Sendi pinggul diperkuat oleh ligamen intra-artikular kepala femoral, serta oleh ligamen melintang acetabulum yang menutup leher femur. Di luar, ligamen ileal-femoral, femoral, dan sciatic-femoral berkuasa terjalin ke dalam kapsul.

Penyediaan darah sendi ini dijalankan melalui arteri, menyelubungi femur, cabang-cabang dari obturator dan (tidak kekal) cabang-cabang dari arteri penebalan atas, gluteal dan dalaman. Aliran darah berlaku melalui urat yang mengelilingi tulang paha, ke dalam urat femoral dan melalui urat obturator ke urat iliac. Saliran limfatik dijalankan di nodus limfa yang terletak di sekitar kapal-kapal iliac luaran dan dalaman. Sendi pinggul diselubungi oleh femoral, obturator, sciatic, superior dan inferior syaraf kelamin dan genital.
Sendi pinggul adalah sejenis sendi sfera. Pergerakan di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan), di sekitar paksi sagittal (penculikan dan penambahan) dan sekitar paksi menegak (putaran luaran dan dalaman) adalah mungkin.

Sendi ini mengalami tekanan yang besar, jadi tidak menghairankan bahawa lesi-lesinya menduduki tempat pertama dalam patologi umum alat artikular.

Sendi lutut

Salah satu sendi yang besar dan kompleks yang disusun oleh seseorang. Ia terdiri daripada 3 tulang: femoral, tibial dan peroneal. Kestabilan sendi lutut memberikan ligamen intra-dan tambahan-artikular. Ligamen ekstra artikular sendi adalah ligamen cagak dan tibialis, ligamen popliteal serong dan arcuate, ligamen patellar, ligamen patellar yang menyokong medial dan lateral. Ligamen intra-artikular termasuk ligamenten anterior dan posterior cruciate.

Sendi mempunyai banyak unsur tambahan, seperti menisci, ligamen intra-artikular, lipatan sinovial, beg sinovial. Dalam setiap sendi lutut terdapat 2 menisci - luaran dan dalaman. Menisci mempunyai bentuk hemi-bulan dan melaksanakan peranan depresiasi. Unsur-unsur tambahan bersama ini termasuk lipatan sinovial, yang terbentuk oleh membran sinovial kapsul. Sendi lutut juga mempunyai beberapa beg sinovial, beberapa di antaranya berkomunikasi dengan rongga sendi.

Semua orang perlu mengagumi persembahan gimnas sukan dan pemain sarkas. Mengenai orang yang boleh memanjat kotak kecil dan membungkuk secara tidak wajar, mereka mengatakan bahawa mereka mempunyai sendi gutta-percha. Sudah tentu, tidak. Penulis buku panduan "Oxford Handbook of Organ Organ" memastikan pembaca bahawa "orang ini mempunyai sendi yang fleksibel fenomena" - dalam perubatan ini disebut sindrom hypermobility bersama.

 1. tulang paha
 2. tibia
 3. rawan
 4. cecair sinovial
 5. menisci dalaman dan luaran
 6. ligamen medial
 7. ligamen sisi
 8. ligamen cruciate
 9. patella

Bentuk sendi adalah sendi condylar. Ia boleh bergerak sekitar 2 paksi: frontal dan menegak (dengan kedudukan yang bengkok di sendi). Sekeliling paksi hadapan, fleksi dan pelanjutan berlaku, di sekitar paksi menegak - putaran.

Sendi lutut adalah sangat penting untuk pergerakan seseorang. Dengan setiap langkah yang disebabkan oleh lenturan, ia membolehkan kaki melangkah ke hadapan tanpa memukul tanah. Jika tidak, kaki akan dibawa ke hadapan dengan mengangkat paha.

Bentuk sendi bahu adalah

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Untuk memahami bagaimana bahu berfungsi, perlu memahami mekanisme dan elemen yang terlibat dalam proses ini. Sendi bahu mempunyai struktur yang rumit dan merupakan bahagian ikat pinggang bahu.

Takrif saintifik istilah "bahu" tidak bertepatan dengan pemahaman setiap hari mengenai maksud istilah ini. Dari sudut pandang anatomi, hanya segmen lengan dari artikulasi humerus ke tikungan siku milik bahagian ini badan. Apa yang kita sebut bahu dalam kehidupan seharian, dalam bahasa sains dipanggil tali pinggang bahu. Oleh kerana strukturnya yang unik, ia membolehkan anda melakukan gerakan dengan tangan anda dalam semua pesawat.

Struktur

Sendi bahu terletak di bahagian atas lengan. Ia adalah yang paling dekat dengan badan dan adalah bahagian terbesar dari bahagian atas badan. Ia terdiri daripada:

 • Permukaan artikular pada scapula.
 • Humerus, yang dikelilingi oleh otot-otot membujur.
 • Tisu penghubung.
 • Tisu adiput subkutan.
 • Kulit
 • Bibir Synovial.
 • Kapsul elastik, yang merupakan sendi bahu.
 • Ligamen dan lapisan otot tebal yang menguatkan bahu.

Komunikasi dengan sistem saraf pusat dijalankan melalui saraf axillary, serta cabang saraf panjang, radial dan subscapular panjang.

Gerakan di sendi bahu boleh dilakukan oleh lelaki dalam semua pesawat. Terima kasih kepada pergerakan khusus bersama ini, lengan boleh dibebaskan dengan bebas, ditarik di belakang kepala dan belakang. Anatomi yang luar biasa sendi bahu menyebabkan ketidakstabilan dan kemunculan risiko kecederaan yang tinggi.

Fungsi

Mobiliti tinggi bahu disebabkan oleh kerja yang berkesan bukan sahaja artikulasinya. Kesemua gerakan yang diperlukan adalah tersedia kerana kerja kumulatif semua sendi lengan dan tali pinggang bahu. Tiga paksi pergerakan sendi ini dibezakan:

 1. Gandar hadapan. Bertanggungjawab untuk fleksi dan fungsi lanjutan.
 2. Paksi sagittal. Terlibat dalam penculikan tangan.
 3. Paksi menegak Menyusun putaran.

Sendi bahu itu sendiri dapat memastikan pergerakan anggota atas hanya sampai ke bahu. Untuk melakukan pergerakan tertentu, segmen yang berbeza disambungkan ke kerja:

 1. Untuk meningkatkan atau menurunkan lengan, dan juga untuk membawa mereka di belakang, lenturan atau lanjutan dilakukan. Pada masa yang sama, sendi bahu berfungsi hanya sehingga paksi mendatar. Di sebelah kerja kerongkongan dan scapula yang berkaitan.
 2. Apabila melakukan pergerakan yang menyerupai kepak sayap, selepas sendi membawa anggota badan ke tahap bahu, bilah bahu dan ruang tulang belakang terlibat. Oleh itu, tangan naik ke paksi menegak.
 3. Pengecutan memerlukan kerja serentak sendi bahu, tulang selangka dan bilah bahu.
 4. Pergerakan putaran lengan sekitar tiga paksi utama dilakukan oleh interaksi anggota atas, bilah bahu dan clavikula.

Tulang

Sendi bahu dibentuk dengan menyertai bahagian atas tulang bahu (kepala) dengan skapula. Jika tidak, ia dipanggil bulat kerana kepala bulat. Bentuknya betul-betul sepadan dengan kontur permukaan artikular. Persimpangan ini disebut rongga artikular (glenoidal). Pada ketika ini, humerus dan scapula membentuk sendi. Humerus dipegang bersama oleh plat rawan. Ia dibentuk di sepanjang tepi rongga glenoid dan sepenuhnya mengulangi bentuknya, yang meliputi kepala tulang tubular.

Struktur sendi bahu mempunyai dua ciri menarik:

 1. Saiz kepala sfera adalah beberapa kali lebih besar daripada jumlah rongga scapular.
 2. Kapsul artikular, yang menyatukan tulang bahu dan skapula, tidak mempunyai rawan, septa dan cakera tambahan.

Peranan penting dimainkan oleh tulang selangka. Kerja berkesan sendi bahu adalah mustahil tanpa tulang tubular kecil ini.

Tisu Periartikular

Sendi bahu dikelilingi oleh tiga struktur asas - plat rawan, kapsul artikular dan ligamen. Semua kain ini berbeza dalam struktur, asal dan fungsi utama mereka. Tetapi terima kasih kepada interaksi mereka, anggota atas seseorang itu mudah alih. Di samping itu, tisu periartikular melakukan fungsi perlindungan, mengurangkan risiko kerosakan yang mungkin berlaku.

Plat kartilaginus melancarkan perbezaan saiz antara kepala humerus dan rongga glenoid. Ia melembutkan kejutan kecil dan pukulan, tetapi kekuatannya mungkin tidak mencukupi dengan kesan fizikal yang kuat.

Kapsul bersama

Kepala sendi bulat manusia mengekalkan kedudukannya yang betul disebabkan oleh sistem ligamen artikulasi bahu. Tisu penghubung yang kuat ini bersatu dengan kapsul artikuler yang nipis. Ketebalan permukaannya adalah heterogen. Lapisan yang paling padat adalah pada permukaan luar kulit. Ia termasuk ligamen coraco-humeral. Bermula dari proses corakoid, ia menyebar ke atas kepala tulang dengan nama yang sama dan dilampirkan dari luar. Melaksanakan fungsi pengekalan, menghalang pelanjutan artikulasi dari luar bahu. Ia mempunyai ketahanan yang tinggi.

Bahagian lain sendi mengukuhkan ligamen sendi-humeral yang kurang maju (dibentuk oleh bulatan atas, tengah dan bawah). Walaupun mereka memainkan peranan yang kurang penting dalam kerja sendi, di tempat-tempat terkehel mereka terdapat ciri-ciri tebal. Segmen kapsul bersama antara ligamen adalah lebih kurus dan lebih lemah.

Beg yang diartikulasikan

Slip biasa tendon sendi bahu disediakan oleh beg sinovial yang terletak di tisu sekitarnya. Mereka adalah rongga yang dipenuhi dengan cairan intraartikular. Jumlah beg, struktur dan bentuknya bergantung kepada ciri individu masing-masing:

 1. Yang paling biasa ialah beg artikular subskapular. Ia terletak di kawasan antara kawasan subclavian dan deltoid atau di rantau leher sekat.
 2. Agak lebih tinggi, antara proses corakoid dan tendon otot subscapularis, beg sub-heliks dibentuk.
 3. Beg terbesar (saiznya bertepatan dengan telapak seseorang) dipanggil subdeltoid. Terletak di bahagian luar sendi bahu, di kawasan otot deltoid. Ia adalah satu besar atau sebilangan besar pembentukan kecil.

Beg artikular memberikan pergerakan yang lancar dan melindungi kulit artikulasi dari regangan.

Struktur otot

Kapsul artikular dan sistem ligamen di sekelilingnya memberikan pergerakan biasa artikulasi, dan otot-otot bahu memainkan peranan utama pengukuhan dan pergerakan. Tisu otot dan tendon dibentuk oleh bingkai penahan yang tahan lama dan elastik.

Sendi bahu dikelilingi oleh otot berikut:

 1. Dari luar dan dari atas artikulasi dilindungi oleh otot deltoid. Ia tidak mempunyai sambungan langsung dengan kapsul sendi, tetapi pada masa yang sama melindungi sendi dari tiga pihak. Otot deltoid bergabung dengan tiga tulang sekaligus - bahu, scapula dan tulang selangka.
 2. Di muka, sendi ditutup dengan bisep (bisep). Pada satu hujung, ia dipasang pada bilah bahu, melewati sendi, dan masuk ke dalam selubung ke salib antara bukit ke humerus.
 3. Di bahagian dalam sendi adalah trisep (triseps). Ia terdiri daripada tiga bahagian - kepala panjang, literal dan medial. Dia bertanggungjawab untuk menarik balik lengan dan terlibat dalam peluasan lengan bawah.
 4. Dari bahagian dalam, di bawah kepala bisep, sendi melindungi otot corakoid. Dia bertanggungjawab membongkok bahu, terlibat dalam mengangkat tangannya.

Pada dasarnya, otot menguatkan sendi bahu seseorang dari luar, manakala bahagian dalam dan bawah praktikal tidak dilindungi. Ini disebabkan oleh majoriti kecederaan.

Pembangunan

Apabila janin dibentuk dalam rahim, tulang sendi bahu dipisahkan. Selepas kelahiran, perkembangan bahunya berjalan melalui beberapa peringkat:

 • Apabila anak dilahirkan, kepala bulat sendi sfera hampir terbentuk sepenuhnya, rongga artikular tidak berkembang, dan plat rawan tidak sepenuhnya berkembang.
 • Keseluruhan tahun pertama kehidupan kanak-kanak, artikulasi humeral sedang dalam proses pengukuhan. Kapsul sendi itu dimampatkan, dipadatkan dan disatu dengan ligamen coraco-humeral. Hasil daripada proses ini, pergerakan artikulasi dan risiko kecederaan berkurang.
 • Dalam dua tahun akan datang, segmen bahu bersama meningkatkan saiz mereka dan mengambil bentuk akhir. Tumbuh tulang meregangkan ligamen dan kapsul sendi. Mobiliti menjadi maksimum.

Paling tidak semua metamorfosis tertakluk kepada kepala tulang bahu. Dalam proses pembentukan, ia hanya sedikit berubah bentuknya. Kepala mencapai saiz maksimal yang sudah hampir akil baligh.

Bekalan darah

Sumber utama aliran darah ke bahu adalah arteri axillary utama. Dia melepasi kemurungan yang sama dan masuk ke dalam otot bahu. Pengambilan produk metabolik melalui pembuluh darah bahu dan axillary. Peranan pembantu ditugaskan untuk lingkaran vaskular sclular dan acromia-deltoid. Mereka membentuk rangkaian kapal yang mendalam dalam otot deltoid dan subscapularis.

Susunan khas bulatan tambahan membolehkan bekalan darah langsung ke arteri brachial sekiranya gangguan aliran darah utama.

Patologi

Selalunya penyakit bahu dikaitkan dengan kecederaan - dislokasi, kecederaan otot dan ligamen. Ini disebabkan struktur khas sendi. Selalunya, patologi berkembang sebagai akibat daripada faktor-faktor trauma seperti:

 • Pergerakan tajam anggota atas.
 • Senaman salah, angkat berat.
 • Terjejas dan lebam sendi bahu.
 • Gangguan peredaran di kawasan ligamen.

Terapi dalam kes sedemikian adalah bersifat konservatif - imobilisasi (memakai orthoses), fisioterapi. Campur tangan bedah diperbolehkan hanya dalam hal kecelakaan kronik.

Terdapat beberapa penyakit yang boleh menyebabkan sakit di bahu. Ini termasuk arthrosis daripada sendi acromioclavicular, arthritis; osteochondrosis, neuritis, plexitis, dan sebagainya. Oleh itu, sangat penting untuk segera berjumpa doktor jika sindrom kesakitan berlaku.

Anatomi bahu manusia adalah unik dan mempunyai titik lemah. Oleh itu, sangat penting bahawa semua segmennya berinteraksi dengan tepat dan harmoni. Hanya dalam kes ini sendi akan berkesan menangani fungsinya.

Bahu bersama: struktur dan fungsi

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar dalam sistem muskuloskeletal manusia. Reka bentuk sfera, serta peralatan dengan alat berkuasa otot dan ligamen, menjadikannya sangat tahan lama pada masa yang sama, tetapi juga terdedah.

Kerentanan terletak pada beban besar yang dia terdedah sepanjang hidup seseorang. Boleh dikatakan bahawa sendi bahu adalah sumber dari mana semua pergerakan yang paling penting berasal - dari keupayaan biasa untuk memegang segelas air di tangan anda untuk pencapaian tertinggi dalam arena sukan profesional.

Kandungan artikel:
Fungsi sendi bahu
Ciri-ciri struktur
Struktur tulang
Radas ligamen
Struktur lain pada sendi bahu

Dikenali dengan struktur artikulasi dan ciri-cirinya lebih dekat, anda dapat dengan mudah memahami bagaimana dia perlu berhati-hati dengan dirinya sendiri.

Fungsi sendi bahu

Pertama sekali, ia perlu dijelaskan: sendi bahu dan bahu (kata-kata yang dalam ucapan setiap hari memperoleh status sinonim) adalah konsep yang sama sekali berbeza. Sambungan bahu adalah sambungan permukaan artikular skapula dengan kepala artikular humerus. Sebenarnya, bahu berasal dari sendi bahu - tulang tubular, yang dilampirkan pada satu hujung ke sendi bahu dan yang lain ke tulang ulnar.

Fungsi utama sendi bahu adalah untuk menstabilkan pergerakan anggota atas dengan peningkatan amplitud pergerakan mereka.

Ringkasnya, biomekanik sendi bahu membolehkan anda membuat pergerakan dengan tangan anda dalam beberapa unjuran di bawah sudut yang luas dan pada masa yang sama memberikan lampiran yang teguh kepada elemen bergerak (bahu) yang tegas kepada tulang bahu (tulang bahu).

Oleh kerana struktur sendi bahu, seseorang dapat membuat pergerakan dengan tangannya dalam pelbagai: penambahan dan penculikan lengan, lenturan dan lanjutan, putaran.

Di samping itu, pergerakan ini boleh "nipis" - dengan sisihan dari paksi konvensional dalam beberapa darjah, sebelum putaran, hampir 360 darjah, dan juga bertujuan untuk ketepatan pergerakan atau daya mereka. Semua ini menjadi mungkin kerana struktur kompleks sendi bahu, reka bentuk yang merangkumi pelbagai "unsur pelekap".

Ciri-ciri struktur sendi bahu

Mungkin yang paling "tidak menyenangkan" perbezaan sendi bahu dari sendi lain badan adalah percanggahan antara saiz strukturnya.

Reses di bilah bahu, di mana kepala humerus dimasukkan, menyerupai piring rata. Diameter "piring" ini adalah ketara kurang daripada diameter kepala artikular bahu. Secara visual, ini dapat diwakili sebagai bola besar yang terletak di atas pinggan kecil dan siap untuk jatuh di mana saja.

Di satu pihak, ciri ini berfungsi sebagai jaminan amplitud pergerakan bebas di sendi bahu. Tetapi sebaliknya, pergerakan atau pergerakan tiba-tiba, disertai dengan penggunaan kekerasan (janggut lengan, jatuh dengan pukulan ke sendi bahu, dll.) Boleh mengakibatkan kehilangan kepala bahu dari sendi.

Dan walaupun kepalanya dikelilingi oleh anjal elastik, yang berfungsi sebagai jenis limiter, dislokasi bahu adalah kecederaan yang sangat umum. Dengan dislokasi dengan anjakan struktur yang ketara, walaupun ligamen dan pemotongan otot adalah mungkin.

Struktur tulang sendi bahu

Seperti yang telah disebutkan, sendi bahu dibentuk oleh dua unsur tulang utama: kepala tulang bahu dan bahagian artikular dari kambing. Bahagian utama pergerakan dalam sendi ini disediakan oleh pergerakan kepala dalam pendalaman tulang skapular.

Oleh kerana sambungan bahu menyumbang kepada majoriti semua tekanan yang mana bahu bahu ditaklukkan, tidak menghairankan bahawa memakai struktur tulang dan proses keradangan di dalamnya adalah biasa.

Penyakit yang paling biasa yang mempengaruhi tisu tulang artikulasi adalah seperti berikut:

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

 • trauma - dislokasi, subluxations, patah leher bahu;
 • kongenital - displasia sendi bahu (kemunduran satu atau beberapa struktur tulang atau ketidakcocokan dimensi relatif kepada satu sama lain);
 • degeneratif - arthrosis sendi bahu, di mana tisu cartilaginous dan tulang menjadi lebih nipis, cacat, dan sendi kehilangan fungsi motornya. Penyakit ini paling sering berlaku terhadap latar belakang perubahan yang berkaitan dengan usia di dalam badan, serta kemerosotan pemakanan tisu - keadaan yang disebabkan oleh gangguan metabolik, kecederaan yang kerap, penurunan intensiti bekalan darah di sendi bahu;
 • radang - arthritis sendi bahu, berkembang pada latar belakang kecederaan atau penyakit berjangkit yang terdahulu. Dengan artritis di tulang rawan dan tisu tulang yang mendasari, proses radang berkembang, tanpa rawatan berbahaya untuk komplikasinya.

Peralatan ligamentous pada sendi bahu

Jauh dari yang terbesar, tetapi - tanpa keterlaluan - komponen terpenting dari alat ligamentous adalah otot-otot kecil dari alat pemutar. Kompleks ini termasuk supraspinatus, subosterior, otot pusingan dan subskapularis.

Mereka berfungsi sebagai pembetulan untuk mengelakkan kerosakan dan perpindahan kepala humeral semasa operasi otot terbesar ikat pinggang - deltoid, bisep, toraks dan dorsal.

Ligamen-bahu artikuler diwakili oleh tisu fibrous yang kuat yang menghubungkan struktur tulang dengan tegar. Malangnya, kekuatan dan ketegaran mereka adalah punca utama pemecahan: tanpa keupayaan untuk meregang dengan ketara, dengan beban yang ketara, ligamen boleh rosak.

Dari yang terdahulu, seseorang mungkin mendapat gambaran bahawa sendi bahu adalah struktur yang sangat rapuh. Tetapi pernyataan ini hanya berlaku dalam kes-kes di mana seseorang mengabaikan aktiviti fizikal dan sukan, membawa gaya hidup yang tidak aktif. Sendi (tidak hanya bahu) orang tersebut dicirikan oleh bekalan darah yang tidak mencukupi, bekalan nutrien terjejas dan, dengan itu, di bawah mana-mana, bahkan beban tidak penting, mereka cedera.

Dengan aktiviti yang sihat, pematuhan dengan norma pemakanan yang sihat dan cara kerja dan rehat, sendi bahu boleh dipanggil salah satu yang paling kuat dan paling kekal di dalam tubuh manusia.

Tetapi beban yang berlebihan pada sendi bahu, terutamanya yang tidak silih ganti dengan rehat yang betul, boleh mencetuskan keadaan yang dikenali sebagai "kelelahan sendi". Walau bagaimanapun, sebarang faktor boleh menyebabkan keradangan atau kerosakan pada tisu otot dan tendon:

 • periarthritis sendi bahu (keradangan tendon) - penyakit biasa yang berkembang sebagai tindak balas kepada kecederaan (jatuh, lebam) atau pengambilan berlebihan;
 • keseleo mengikuti kecederaan dan dapat mengakibatkan hilangnya fungsi motor dari anggota atas. Jika tidak dirawat, keradangan sering berkembang dan merebak ke tisu ligament yang berdekatan.

Rangkaian peredaran dan saraf sendi

Mana-mana penyakit atau kerosakan pada sendi bahu disertai dengan rasa sakit, yang jarang boleh digambarkan sebagai "tidak penting." Kesakitan boleh jadi sangat teruk sehingga pergerakan yang paling mudah menjadi mustahil.

Ini adalah mekanisme perlindungan, disebabkan oleh fungsi saraf torak, radial, subscapularis dan saraf axillary, yang menyediakan untuk pengalihan isyarat melalui sendi bahu.

Oleh kerana sindrom kesakitan, sendi yang rosak atau berpenyakit secara paksa "dinyahaktifkan" (dengan kesakitan yang teruk, sukar untuk membuat sebarang pergerakan), yang memberi masa tisu yang tercedera atau meradang untuk pulih.

Penting: sakit di sendi bahu mungkin disebabkan oleh kecederaan atau penyakit tulang belakang serviks dan toraks, yang memerlukan perhatian perubatan segera.

Rangkaian kapal yang luas yang mengangkut nutrien dan oksigen ke tisu simpang bertanggungjawab untuk bekalan darah dan menghilangkan produk penguraian dengan darah. Tetapi dua arteri besar berjalan di dekat sendi bahu, yang membuat kecederaan berbahaya: dengan pergeseran besar kepala atau fraktur fragmentasi, terdapat risiko mampatan atau pecahnya pembuluh darah.

Penting: sebarang kecederaan bahu yang disertai dengan kebas kelamin dari bahagian yang cedera dan perasaan kelemahan umum (walaupun tanpa pendarahan) perlu dikunjungi oleh doktor secepat mungkin selepas kecederaan. Tanda-tanda ini mungkin menunjukkan pelanggaran peredaran darah, yang memerlukan penjagaan perubatan mahir.

Struktur lain

Struktur sendi bahu termasuk struktur lain, kesihatan yang penting untuk keupayaan untuk bergerak:

 • membran sinovial adalah lapisan nipis tisu yang melapisi permukaan dalaman artikulasi (dengan pengecualian kawasan tertutup rawan). Cangkang ini, yang kaya dengan saluran darah, merupakan sumber utama nutrisi untuk tisu rawan dan tulang. Di samping itu, cangkang menghasilkan cecair yang melembutkan geseran semasa pergerakan dan melindungi struktur dalaman dari pakai. Dengan kecederaan, serta komplikasi arthritis dan jangkitan sistemik, sinovitis boleh berkembang - keradangan membran sinovial.
 • Beg bagartikel pada masa yang sama melaksanakan dua fungsi. Mereka memudahkan pergerakan semua elemen artikular dan periartikular dan pada masa yang sama menghalang memakai pramatang mereka. Ini adalah "poket kecil" yang terletak berhampiran dengan sendi dan diisi dengan cecair khas yang membolehkan struktur periartikular tidak "menggosok" terhadap satu sama lain, tetapi untuk slaid. Keradangan beg ini - bursitis - adalah kejadian biasa dengan kecederaan (terutamanya dengan luka kulit yang dijangkiti) dan penyakit berjangkit biasa.

Memelihara aktiviti yang sihat, pemakanan yang baik, rehat yang betul, serta beralih kepada doktor jika ada tanda-tanda masalah pada sendi, anda boleh memanjangkan "kehidupan "nya dan memelihara kualiti hidup anda selama bertahun-tahun.

Penyembuhan arthrosis tanpa ubat? Boleh jadi!

Dapatkan buku percuma "Pelan langkah demi langkah untuk memulihkan pergerakan lutut dan sendi pinggul dalam kes arthrosis" dan mula pulih tanpa rawatan dan operasi yang mahal!

Sering kali seseorang bimbang tentang sendi bahu, kesakitan ketika mengangkat tangan bukanlah gejala yang menyenangkan. Sendi bahu adalah salah satu gabungan yang paling unik dari tubuh manusia dalam struktur dan fungsinya. Dia dapat melakukan lebih daripada semua jenis pergerakan, tetapi dia tidak dapat menahan usaha fizikal yang kuat dan peredaran luar biasa untuk masa yang lama. Sendi merespon dengan proses keradangan yang membawa kepada edema dan tendon atau istirahat otot.

Selalunya, masalah ini mungkin dihadapi oleh orang yang:

 • jangan perhatikan postur;
 • bekerja keras secara fizikal;
 • melakukan sukan pada tahap profesional;
 • bergerak sedikit.

Sakit sendi bersama

Menurut mekanisme pengedaran, beberapa jenis kesakitan ditentukan.

Kesakitan meluas dari sendi bahu di seluruh permukaan lengan dan bertambah buruk dengan memutar leher. Dalam kes ini, diagnosis hernia intervertebral sering dibuat, yang mengakibatkan kerosakan pada cakera intervertebral. Cincin berserabut pecah, yang mana sesetengah nukleus pulpa bertukar sambil mengetatkan akar saraf.

Bersama bahu yang pedas, sakit ketika mengangkat tangan anda, apabila ditarik balik atau ke tepi. Ia boleh berkembang dengan tidak menentu untuk seseorang yang, pada peringkat lanjut, sangat menyakitkan walaupun memegang sudu ke mulutnya. Doktor memanggil keadaan ini kapsulit.

Kesakitan akut selepas melakukan apa-apa kerja yang luar biasa. Sebagai contoh, jika seseorang telah mengisi siling sepanjang hari (kedudukan tangan dengan tindakan sedemikian adalah tidak semulajadi dan luar biasa), keesokan harinya dia mungkin merasa tidak selesa.

Tendobursit - kesakitan akut tiba-tiba di leher dan bahu bahu. Berlaku disebabkan keradangan atau microtrauma.

Dalam banyak kes, bahu boleh sakit di bawah beban yang luar biasa berat, dan terutama apabila lengan dibangkitkan. Kesakitan mendadak adalah punca banyak penyakit. Perkara utama ialah menentukan watak dan jenisnya.

Jenis kesakitan

 1. Osteochondrosis - rasa sakit menjadi lebih kuat apabila anda menghidupkan kepala anda, terutamanya pada waktu malam. Ia boleh menutup seluruh permukaan lengan; dalam kes yang teruk, seseorang tidak dapat mengangkatnya.
 2. Arthritis adalah sakit pada sendi yang meradang.
 3. Arthrosis - dalam banyak kes, berlaku pada orang yang lebih tua. Seseorang berasa kesakitan yang kuat di bahunya apabila dia mengangkat tangannya. Gangguan ini mungkin disebabkan oleh lebam atau dislokasi.
 4. Neuritis adalah penyakit di mana sakit tajam berlaku akibat proses keradangan, tumor atau microtraumas.
 5. Kecederaan bahu: patah tulang, dislokasi. Jika mereka tidak sembuh dalam masa, maka akibat kronik adalah mungkin.

Sakit apabila bergerak

 1. Sindrom Perlanggaran. Kesakitan yang berlaku tiba-tiba apabila anda mengangkat tangan anda. Penyakit ini menimbulkan pemendapan garam kalsium, dan dalam kebanyakan kes, ia memberi kesan kepada orang yang berumur 30 hingga 50 tahun.
 2. Sprain. Mungkin disebabkan oleh latihan berat. Kesakitan yang mengiringi penyakit bertambah apabila anda merasakan otot.
 1. Tendonitis. Ia berkembang apabila seseorang bekerja keras secara fizikal, kerana fakta bahawa tendon sentiasa gosok terhadap permukaan artikular. Pada masa yang sama kesakitan yang berterusan akan dirasakan.
 2. Biceps tendonitis. Penyakit ini adalah sifat keradangan tendon bisep bahu. Kesakitan adalah sengit, ia menjadi lebih kuat apabila anda merasakan bisep. Pecah tendon adalah mungkin, hasilnya akan menjadi kembung, menyerupai bola.
 3. Bursitis Muncul disebabkan beban tinggi pada sendi atau kerosakan pada beg periartikular. Dalam kes ini, orang itu terasa akut, mendadak timbul rasa sakit dan tidak dapat tidur di bahu perut. Pembengkakan juga mungkin.
 1. Periarthrosis. Kesakitan timbul secara beransur-ansur, tanpa sebab yang jelas. Ia boleh menjadi panas dan tajam. Pada masa yang sama membekukan tangan.
 2. Myalgia Sukar untuk seseorang melakukan pelbagai pergerakan dengan tangannya, dia merasakan kesakitan yang berterusan. Penyebab penyakit ini mungkin hipotermia atau jangkitan virus.
 3. Dicerminkan. Seringkali, apabila sakit berlaku pada sendi bahu, organ yang sama sekali berbeza. Sebagai contoh, ini mungkin berlaku dalam kegagalan jantung, kegagalan hati, radang paru-paru, infarksi miokardium. Dengan penyakit sedemikian, seseorang mengalami sakit dari sendi bahu ke sendi siku, bernafas berat dan pening.

Untuk diagnosis yang tepat, anda perlu pergi ke klinik, tetapi mengetahui pergerakan yang menyakitkan sendi, anda boleh mengetahui tendon tertentu yang rosak.

 1. Apabila seseorang menggerakkan tangannya ke sisi, maka tendon supraspinal.
 2. Apabila memutarkan bahagian atas bahu ke luar dengan siku ditekan ke badan, ia adalah infra-tulang belakang.
 3. Apabila memutarkan bahagian atas bahu ke dalam dengan siku ditekan ke badan, ia adalah subscapularis.
 4. Apabila menghidupkan lengan ke dalam, rasa sakit pada otot bisep bahu adalah pelanggaran bisep.

Oleh itu, adalah yang terbaik untuk menentukan kesakitan sebenar sebelum pergi ke hospital dan mengapa ia timbul supaya lebih mudah bagi doktor membuat diagnosis yang betul.

Punca kesakitan di sendi bahu apabila anda menaikkan tangan anda:

 1. Postur yang lemah. Ramai orang tidak menjaga postur mereka, selalunya membawa kepada pelbagai masalah kesihatan, termasuk rasa sakit pada sendi bahu. Dalam kes ini, anda tidak boleh pergi ke doktor, tetapi hanya membetulkan kedudukan belakang, maka anda boleh menyingkirkan rasa sakit.
 2. "Bahu beku." Juga, penyakit ini dipanggil perioarthritis periarthritis humeroscapular. Dengan pelanggaran ini, seseorang tidak dapat melakukan semua jenis gerakan bahu. Terdapat sakit, kesakitan berterusan, yang semakin dipergiatkan apabila cuba melakukan kebanyakan manipulasi. Tanda pertama penyakit ini adalah ketidakselesaan apabila anda meningkatkan tangan anda, maka, jika anda tidak menjaga rawatan, rasa sakit dapat tersebar di seluruh permukaan. Di peringkat lanjut, seseorang tidak boleh berpakaian sendiri (tanpa sakit), menyediakan makanan, memandu kereta, dan tidur sepenuhnya. Selalunya, sindrom ini disebabkan oleh trauma, hipertiroidisme, atau diabetes.
 3. Kecederaan pemutar pemutar. Ini adalah kerosakan pada otot dan tendon yang terletak di sekitar sendi itu sendiri. Mereka memegang sendi bahu di posisi yang diinginkan dan membantu orang itu untuk mengawal pergerakan yang dia lakukan. Semua jenis cuff kecederaan boleh menimbulkan kesakitan apabila meningkatkan lengan (terutama apabila mengangkatnya lebih tinggi daripada sendi itu sendiri, contohnya, apabila menyikat), putaran dan semasa tidur. Dalam keadaan pengabaian, seseorang tidak dapat mengangkat tangannya.
 4. Tendonitis dan bursitis. Mereka biasanya berlaku disebabkan oleh ketegangan bag periartikular atau kecederaan pada sendi bahu. Dalam kebanyakan kes, mereka mengalami mereka yang terlibat secara profesional dalam sukan, dan khususnya dengan permainan bola, melemparkan javelin, dll. Keradangan juga boleh bermula pada orang yang tidak menyentuh tangannya. Dalam kes ini, rasa sakit tidak dapat dirasakan, tetapi keradangan akan tetap berlaku. Di masa depan, jika anda tidak memberikan tangan untuk berehat, penyakit itu akan berkembang dan menjadi lebih kuat, mengambil ruang untuk melakukan gerakan di sendi bahu.
 5. Tendon atau pecah otot. Dalam kes ini, orang berasa sakit yang sangat kuat yang berlaku ketika cuba mengangkat tangannya. Pecah tendon paling kerap memberi kesan kepada orang lebih daripada 40, dan pada usia muda ia menjadi akibat kecederaan serius. Untuk mengelakkan ini, anda perlu mematuhi gaya hidup yang sihat dan secara sistematik menjalankan latihan sukan.
 6. Ketidakstabilan bersama. Punca kecederaan atau hanya memakai kain. Dengan pelanggaran ini, orang itu merasa tidak selesa semasa pergerakan bahu, walaupun ada sedikit kesakitan. Dalam kes-kes yang teruk, membawa kepada kehelan. Pada masa yang sama, terdapat kedudukan tangan yang tidak wajar, kesakitan yang teruk dan bengkak.
 7. Pelanggaran sendi acromioclavicular. Punca: keseleo atau perpindahan sendi itu sendiri. Selalunya ini memberi kesan kepada lelaki berusia 20 hingga 50 tahun, dan khususnya mereka yang terlibat secara aktif dalam sukan.

Apabila perlu menghubungi klinik

Kebanyakan orang yang paling kerap tidak menumpukan kesakitan di sendi bahu, dan ia hilang dengan sendirinya. Oleh itu, tidak banyak tergesa-gesa ke hospital, merasa tidak selesa.

Tetapi harus diingat bahawa jika sensasi nyeri mengganggu anda selama lebih dari seminggu dan hanya menjadi lebih kuat, maka anda segera harus pergi ke dokter.

Doktor akan memeriksa tangan anda yang sakit, bertanya kepada anda beberapa soalan, dan mungkin menetapkan beberapa kaedah diagnostik (radiografi atau MRI). Doktor juga boleh menghantar ujian darah, selepas itu dia dapat memberitahu tepat diagnosis dan menentukan rawatan.