Utama / Lebam

Kesan sampingan methotrexate

Kesan sampingan utama methotrexate termasuk mual, luka mukosa akut dan penindasan hematopoietik, dan beberapa pesakit mengembangkan fibrosis pulmonari.
Mengurangkan loya boleh menjadi pelbagai cara. Pertama, metotreksat dos mingguan boleh dibahagikan kepada dua dos dengan selang 12 jam, kedua, anda juga boleh menetapkan asid folik, 5 mg / hari sekali sehari, dan, ketiga, 2 jam sebelum mengambil, dan jika perlu, dan selepas mengambil methotrexate, anda boleh menetapkan!) ondansetron, 8 mg.

Ulser membran mukus adalah tanda overdosis methotrexate yang mutlak atau relatif dan mungkin disertai oleh perencatan pembentukan darah dan juga nekrosis kulit. Dengan perkembangan kesan sampingan yang ditunjukkan asid folik.

Kesan hepatotoksik methotrexate diketahui, meningkat dengan pengumpulan dadah. Walau bagaimanapun, kaedah pemantauan yang boleh dipercayai untuk pembangunan kesan sampingan ini masih belum wujud. Ia telah diperhatikan bahawa pada pesakit psoriasis, kesan hepatotoksik methotrexate lebih ketara daripada pada pesakit dengan arthritis rheumatoid, yang juga dirawat dengan ubat ini. Walau bagaimanapun, dalam kajian klinikal prospektif jangka panjang, ciri-ciri pembangunan tindakan ini dalam pelbagai penyakit belum dipelajari.

"Standard emas" untuk menilai kesan hepatotoksik berulang biopsi hati. Walau bagaimanapun, ramai pelaku percaya bahawa hanya perlu bagi pesakit yang, sebelum rawatan, menunjukkan tanda-tanda kerosakan hati, dan dalam keadaan lain, ia hanya akan membawa kepada kos dan komplikasi yang tidak perlu. Untuk mengikuti!) Untuk kesan hepatotoksik methotrexate, penilaian parameter biokimia fungsi hati tidak mencukupi, tetapi bersama dengan penentuan secara berkala tahap proportida kolagen jenis III, kaedah ini dapat memberikan hasil yang baik.

Tahap rendah propeptida ini menunjukkan ketiadaan kerosakan hati, tetapi peningkatan dalam tahap ini tidak semestinya menunjukkan kesan hepatotoksik methotreksat dan mungkin disebabkan oleh peradangan tidak spesifik atau fibrosis hati, yang menjadikannya sukar untuk menafsirkan hasil kajian ini. Apabila alkohol dimakan, risiko kesan hepatotoksik meningkat metotreksat.

Penindasan hematopoiesis boleh menjadi akut dan kronik. Risiko komplikasi ini meningkat dengan kekurangan asid folik. Sebelum rawatan, ujian darah umum dilakukan dan tahap hemoglobin ditentukan. Pada peringkat awal rawatan, ujian darah dilakukan setiap minggu, dan selepas mencapai dos yang tetap - setiap 2-3 bulan. Untuk pengesanan awal tindakan hepatotoksik, adalah perlu untuk menilai bukan sahaja nilai mutlak penunjuk fungsi hati, tetapi juga perubahan mereka.

Dalam sesetengah pesakit dengan rawatan methotrexate, fibrosis pulmonari berkembang. Untuk mengenal pasti perubahan radiologi seterusnya sebelum permulaan rawatan, sinar-X boleh diambil.

Methotrexate diekskresikan oleh buah pinggang. Jika fungsi buah pinggang terjejas semasa rawatan, dos sebelumnya mungkin menjadi toksik. Oleh itu, semua pesakit yang mengambil methotrexate harus selalu menilai fungsi buah pinggang mereka.

Interaksi dadah methotrexate. Aspirin dan NSAID lain, siklosporin dan probenecid mengurangkan perkumuhan buah pinggang, sehingga meningkatkan tahap methotreksat plasma. Sulfonamides, trimethoprim, dan phenytoin, seperti methotrexate, adalah antagonis asid folik.

Kontraseptif dalam rawatan dengan methotrexate. Wanita yang mengandung anak semasa rawatan dengan methotrexate dan sekurang-kurangnya satu kitaran haid selepas pemberhentian ubat harus menggunakan kaedah kontrasepsi yang boleh dipercayai. Oleh kerana methotrexate diekskresikan dalam susu, ia adalah kontraindikasi untuk ibu-ibu yang menyusu. Lelaki tidak boleh mengambil methotrexate selama sekurang-kurangnya 3 bulan. sebelum cuba hamil anak.

Langkah berjaga-jaga apabila mengambil methotrexate. Malah kesilapan mudah dalam penggunaan methotrexate boleh mengakibatkan kematian pesakit, jadi doktor mesti berhati-hati ketika menetapkan ubat ini. Methotrexate boleh didapati dalam bentuk tablet 10 dan 2.5 mg. Untuk mengelakkan berlebihan secara tidak sengaja dan untuk menyediakan kemungkinan penyesuaian dos mudah, lebih baik untuk menetapkan tablet 2.5 mg. Tablet asid folik adalah sama dengan tablet methotrexate, jadi ia mudah dikelirukan.

Oleh kerana ini boleh menyebabkan akibat yang sangat serius, pesakit yang secara serentak menetapkan kedua-dua ubat harus memberi amaran tentang persamaan luaran tablet ini.

Methotrexate Ebeve

Kandungannya

Sifat farmakologi daripada Methotrexate dadah "Ebeve"

Farmakodinamik. Methotrexate (asid amino-N 10-methylpteroylglutamic) - terbitan asid folik, tergolong dalam agen-agen sitotoksik kelas antimetabolit. Ia bertindak semasa fasa S-fasa kitaran sel dan secara kompetitif menghalang enzim dihidrofolat reduktase, menghalang pengurangan dihydrofolate kepada tetrahydrofolate, yang diperlukan untuk sintesis DNA dan replikasi sel. Tisu yang semakin aktif, seperti tumor malignan, sumsum tulang, sel-sel janin, mukosa usus, sel-sel pundi kencing, biasanya lebih sensitif terhadap methotrexate. Sejak pembiakan tisu-tisu yang ganas lebih cepat daripada tisu-tisu biasa, methotrexate dapat menjejaskan perkembangan mereka tanpa menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan kepada tisu-tisu normal.
Mekanisme tindakan methotrexate dalam arthritis rheumatoid tidak diketahui, mungkin ia dikaitkan dengan kesan pada fungsi sistem kekebalan tubuh.
Dalam psoriasis, kadar replikasi sel epitelium dalam kulit adalah lebih tinggi daripada biasa. Perbezaan kadar percambahan ini adalah asas untuk penggunaan methotrexate untuk mengawal proses psoriatik.
Farmakokinetik. Selepas pentadbiran oral Methotrexate "Ebeve" dalam bentuk tablet (2 × 2.5 mg), dadah diserap dengan cepat (tempoh mencapai kepekatan plasma maksimum adalah 0.83 h). Purata kepekatan serum maksimum methotrexate ialah 170 ng / ml.
Methotrexate bersaing dengan folat yang dipulihkan untuk pembawa sistem pengangkutan aktif yang mengangkut bahan melalui membran sel. Pada kepekatan serum methotrexate 100 μmol, penyebaran pasif menjadi mekanisme utama kemasukan methotrexate ke dalam sel. Kira-kira 50% methotrexate terikat kepada protein plasma.
Selepas pentadbiran mulut, methotrexate tidak menembusi melalui BBB dalam jumlah terapeutik.
Methotrexate secara kebetulan terkumpul dalam exudate pleura dan cecair ascitic, akibatnya tempoh perkumuhan dari badan meningkat dengan ketara.
Metabolit utama metotreksat adalah 7-hidroksimetotreksat, 2,4-diamino-N-methylpteroic acid (DAMPA) dan methotrexate polyglutamate. 7-hydroxymetotrexate dihasilkan oleh oksidase aldehid hepatic. Walaupun 7-hydroxymetotrexate mempunyai pertalian yang lebih rendah 200 kali ganda untuk reduktase dihydrofolate, ia boleh memainkan peranan penting dalam penangkapan sel methotrexate, polyglutamation dan perencatan sintesis DNA. DAMPA dihasilkan oleh carboxypeptidase bakteria usus. Polyglutamatisasi methotrexate adalah akibat dari perombakan intraselular sebatian ketika kepekatan intraseluler methotrexate tidak berada dalam keseimbangan dengan ekstraselular. Oleh kerana methotrexate dan folat semulajadi bersaing untuk enzim polyglutamyl synthetase, tahap metotreksat intrasellular yang tinggi membawa kepada penguatan sintesis methotrexate polyglutamate dan peningkatan dalam kesan sitotoksik ubat.
Half-life terminal methotrexate adalah kira-kira 3-10 jam pada pesakit yang dirawat untuk psoriasis, artritis reumatoid, atau menerima terapi antineoplastik dengan ubat dalam dosis rendah (≤ 30 mg / m2). Methotrexate diekskresikan terutamanya oleh buah pinggang (jumlah methotrexate yang dikeluarkan dalam air kencing bergantung kepada dos dan laluan pentadbiran). Dengan hempedu, ≤10% dos dikumuhkan. Kehadiran semula sirkulasi enterohepatic methotrexate diandaikan.
Apabila diberikan secara parenterally, methotrexate biasanya diserap sepenuhnya. Kepekatan maksimum serum metotreksat selepas pentadbiran i / m dicapai dalam 30-60 minit. Selepas pentadbiran iv, jumlah pengedaran awal kira-kira 0.18 l / kg (18% berat badan), dan jumlah keseimbangan pengedaran adalah 0.4-0.8 l / kg (40-80% berat badan).
Dalam pesakit yang menerima dos metotreksat tinggi, tempoh separuh hayat terminal adalah 8-15 jam. Selepas pentadbiran i / v, 80-90% dos dikumuhkan dalam air kencing selama 24 jam sebagai metotreksat tidak berubah.

Petunjuk untuk penggunaan ubat Methotrexate "Ebeve"

Pil
Leukemia limfositik akut (terapi sokongan).
Rheumatoid arthritis aktif pada orang dewasa.
Psoriasis kronik yang biasa, terutamanya di kalangan orang tua dan kurang upaya (dalam kes kegagalan terapi piawai).
Penyelesaian untuk suntikan dan tumpuan untuk penyediaan penyelesaian infusi
Penyakit ganas, khususnya, leukemia limfositik akut, limfoma bukan Hodgkin, kanser payudara, choriocarcinoma.

Penggunaan dadah Methotrexate "Ebeve"

Pil
Menelan tanpa mengunyah 1 jam sebelum atau 1.5-2 jam selepas makan.
Leukemia limfositik akut
Methotrexate diambil secara oral pada dos sehingga 30 mg / m2. Dos yang lebih tinggi perlu diberikan secara parenteral. Untuk rawatan penyelenggaraan leukemia limfositik akut pada kanak-kanak, methotrexate diberikan secara oral pada dos 20 mg / m2 sekali seminggu dan, lebih-lebih lagi, diberikan secara intravena dan intrathecally untuk mencegah kerosakan CNS.
Psoriasis
Dos permulaan yang disyorkan ialah 7.5 mg seminggu, sekali atau dalam dos yang dibahagikan (2.5 mg × 3 pada selang 12 jam).
Rheumatoid arthritis
Dos permulaan adalah 7.5 mg sekali seminggu.
Kedua-duanya dengan psoriasis dan rheumatoid arthritis, kesan terapi biasanya diperhatikan sudah selepas 6 minggu, selepas itu keadaan pesakit terus bertambah baik selama 12 minggu atau lebih. Jika selepas 6-8 minggu rawatan tidak ada tanda-tanda penambahbaikan, serta tanda-tanda kesan toksik, dos itu secara beransur-ansur meningkat sebanyak 2.5 mg seminggu.
Biasanya, dos mingguan optimum adalah dalam lingkungan 7.5-16 mg, tetapi tidak melebihi 20 mg. Sekiranya tiada kesan selepas 8 minggu rawatan pada dos maksimum, methotrexate perlu ditarik balik. Setelah mencapai kesan terapeutik, dos ubat harus dikurangkan kepada minimum yang berkesan.
Tempoh optimum terapi dengan methotrexate belum ditentukan, bagaimanapun, data terdahulu menunjukkan bahawa kesan awal dikekalkan selama sekurang-kurangnya 2 tahun jika diambil dalam dos penyelenggaraan. Selepas pemberhentian rawatan dengan methotrexate, gejala-gejala penyakit itu boleh disambung semula selepas 3-6 minggu.
Penyelesaian untuk suntikan dan tumpuan untuk penyediaan penyelesaian infusi
Penyelesaian metotreksat dewasa dan kanak-kanak boleh diberikan dalam / m, dalam / dalam (melalui suntikan atau infusi), dalam / a, intrathecal atau intraventricular. Dos dikira atas dasar berat badan pesakit atau kawasan permukaan, kecuali pentadbiran intrathecal dan intraventricular, apabila dos yang disyorkan maksimum adalah 15 mg dan kepekatan maksimum ialah 5 mg / ml. Dalam kes perkembangan gangguan hematologi dan gangguan pada hati atau buah pinggang, dos ubat harus dikurangkan. Dos yang tinggi methotrexate (100 mg) biasanya diberikan oleh infusi intravena dengan tempoh tidak lebih daripada 24 jam. Sebahagian daripada dos boleh diberikan oleh suntikan intravena pesat awal.
Methotrexate digunakan sebagai monoterapi atau digabungkan dengan ubat sitotoksik lain, hormon, terapi radiasi dan kaedah rawatan pembedahan. Rejimen rawatan sinaran dan methotrexate berbeza-beza bergantung kepada jenis penyakit. Pada rawatan dengan dosis tinggi methotrexate (150 mg / m2), kalsium folinate ditetapkan untuk melindungi sel normal daripada kesan toksik ubat. Dos kalsium folinata ditentukan bergantung kepada dos methotrexate. Biasanya, sehingga 150 mg kalsium folinate diberikan selama 12-24 jam dalam bentuk beberapa dos (suntikan IV, suntikan IV, infusi IV, atau pentadbiran lisan), dan kemudian 12-25 mg IM / IV. dalam atau 15 mg secara lisan (1 kapsul) setiap 6 jam selama 48 jam. Terapi kalsium pelindung dengan folinate biasanya bermula 8-24 jam selepas permulaan infusi methotrexate. Apabila merawat dengan dos methotrexate yang rendah (sehingga 100 mg), cukuplah untuk mengambil 1 kapsul (15 mg) kalsium folinat setiap 6 jam selama 48-72 jam.
Berikut adalah beberapa rejimen rawatan dengan methotrexate.
Leukemia

 • 3.3 mg / m2 dalam kombinasi dengan sitostatics lain 1 kali seminggu untuk 4-6 minggu;
 • 2.5 mg / kg setiap 2 minggu;
 • 30 mg / m2 seminggu (terapi penyelenggaraan);
 • dosis tinggi 1-12 g / m2 (dengan penyerapan iv dengan tempoh 1-6 jam) pada selang 1-3 minggu;
 • 20 mg / m2 dalam kombinasi dengan sitostatics lain 1 kali seminggu.

Limfoma Non-Hodgkin

 • 500-2000 mg / m2 dalam kombinasi dengan sitostatics lain 1 kali seminggu atau 1 kali setiap 3 minggu;
 • 7500 mg / m2 sekali seminggu sekali.

Kanser payudara
40 mg / m2 IV dalam kombinasi dengan sitostatics lain pada hari ke-1, ke-1 dan ke-3 atau ke-1 dan ke-8 dalam kursus atau 3 kali setahun.
Choriocarcinoma
15-30 mg / hari selama 5 hari dengan pengulangan kursus dalam seminggu atau lebih.
Arahan untuk kakitangan perubatan
Methotrexate "Ebeve" tidak mengandungi komponen antimikrob, oleh itu penyelesaian yang tidak digunakan mesti dimusnahkan.
Penyelesaian infusi stabil selama 24 jam jika dicairkan dengan larutan natrium klorida 0.9%, larutan glukosa atau larutan glukosa dalam larutan natrium klorida.
Ia tidak perlu untuk menggabungkan ubat-ubatan lain dengan Methotrexate "Ebev" dalam satu infusi p-re.
Apabila bekerja dengan Methotrexate "Ebeve", seperti dengan ubat sitotoksik lain, berhati-hati diperlukan. Penyediaan penyelesaian infusi perlu dilakukan oleh kakitangan terlatih di kawasan khusus yang ditetapkan. Tempat kerja harus ditutup dengan kertas pakai penyerap dengan lapisan filem di bahagian belakang.
Sarung tangan pelindung dan kacamata harus digunakan untuk mengelakkan pengambilan metotreksat secara tidak sengaja pada kulit atau mata.
Methotrexate tidak mempunyai tindakan meleleh dan tidak menyebabkan kerosakan sekiranya bersentuhan dengan kulit. Biasanya ia harus segera dibasuh dengan air. Sekiranya kulit teriritasi, ia boleh dioles dengan krim. Sekiranya bahaya penyerapan sistemik metotreksat yang ketara (tanpa mengira laluan kemasukan ke dalam badan), perlu mengambil penawar - kalsium folinat.
Wanita hamil untuk bekerja dengan Methotrexate "Ebeve" tidak dibenarkan.
Bahan yang tidak digunakan, alat dan bahan yang bersentuhan dengan methotrexate, mesti dimusnahkan oleh pembakaran. Tiada cadangan spesifik mengenai suhu semasa kemusnahan.
Apabila bekerja dengan Methotrexate "Ebeve" harus mengikuti peraturan am untuk bekerja dengan sitostatika.

Kontra untuk penggunaan ubat Methotrexate "Ebeve"

Tempoh kehamilan dan laktasi; disfungsi hati yang teruk (fibrosis, sirosis, hepatitis); fungsi buah pinggang terjejas ketara; luka darah (hypoplasia sumsum tulang, leukopenia, trombositopenia, anemia); tempoh penyakit berjangkit akut, AIDS; hipersensitiviti kepada methotrexate; keadaan umum pesakit yang teruk.

Kesan sampingan Methotrexate dadah "Ebeve"

Kesan sampingan yang paling biasa merawat dengan methotrexate adalah stomatitis ulseratif, leukopenia, mual dan gangguan gastrik. Reaksi anaphylactic terhadap methotrexate sangat jarang diperhatikan. Kerengsaan mata, kelesuan, peningkatan keletihan, menggigil, pening, penurunan libido / mati pucuk, dan rintangan berkurangan terhadap jangkitan juga mungkin. Biasanya, kekerapan dan intensiti kesan sampingan meningkat dengan peningkatan dos ubat.
Kesan sampingan boleh dikelaskan seperti berikut:
Biasa (1/100)
Watak umum - sakit kepala, pening; hematologi - leukopenia; gastroenterologi - loya, muntah, stomatitis, cirit-birit, anoreksia; dermatologi - alopecia; hepatic - peningkatan yang signifikan dalam tahap enzim hati dalam serum darah; yang lain - pengaktifan proses berjangkit yang bersamaan.
Kurang biasa
Hematologi - pendarahan hidung, trombositopenia; dermatologi - pruritus, urtikaria; pulmonari - fibrosis pulmonari, pneumonitis; urogenital - ulser vagina.
Kes Tunggal (≤1 / 1000)
Sifat umum - mati pucuk; CNS - kemurungan, kekeliruan; lain - mengurangkan libido, sirap.
Kesan dermatologi. Kemungkinan ruam erythematous, gatal-gatal, urticaria, fotosensitiviti, gangguan pigmentasi kulit, alopecia, ekchymosis, telangiectasia, jerawat, furunculosis. Dengan penyinaran UV semasa terapi methotrexate, lesi psoriatik mungkin meningkat. Terdapat laporan ulser kulit pada pesakit psoriasis, serta fenomena "rebound" pada pesakit dengan lesi kulit yang disebabkan oleh radiasi pengionan atau sinaran matahari.
Terdapat kes terpencil dari sindrom Stevens-Johnson dan necrolysis epidermis.
Sistem darah. Penindasan sumsum tulang paling sering ditunjukkan dalam bentuk leukopenia, walaupun trombositopenia dan anemia atau gabungannya juga mungkin. Akibat ini boleh menjadi jangkitan, termasuk sepsis, serta pendarahan. Kes hipogammaglobulinemia telah dilaporkan.
Saluran gastrousus. Keradangan membran mukus mungkin (paling kerap stomatitis, walaupun gingivitis, faringitis dan enteritis juga mungkin, serta usus ulser dan pendarahan). Dalam kes terpencil, kesan methotrexate pada mukosa gastrointestinal boleh menyebabkan malabsorpsi atau megacolon toksik. Mual, anoreksia, muntah dan (atau) cirit-birit juga mungkin.
Hati Selalunya terdapat peningkatan yang berbalik dalam tahap serum transaminase. Selepas mengambil methotrexate, terutamanya tahan lama, mungkin terdapat peningkatan yang signifikan dalam tahap enzim hati, atrofi hati akut, nekrosis, degenerasi lemak, fibrosis peritoneal atau sirosis dengan kemungkinan kematian.
Sistem Urogenital. Apabila merawat dengan methotrexate (biasanya dalam dos yang tinggi), kegagalan buah pinggang dan uremia dapat berkembang. Vaginitis, ulser vagina, cystitis, hematuria dan nefropati juga mungkin.
Sistem pernafasan. Kadang-kadang, pneumonitis interstitial akut atau kronik berkembang (yang sering diiringi oleh eosinophilia), kadang-kadang membawa maut. Terdapat juga laporan mengenai edema pulmonari akut selepas pentadbiran methotrexate oral dan intratekal. Kes-kes tunggal fibrosis pulmonari telah dilaporkan.
Apabila merawat arthritis rheumatoid, methotrexate pada bila-bila masa boleh menyebabkan komplikasi pulmonari yang berpotensi serius. Apabila gejala-gejala kesan sampingan pada organ-organ pernafasan muncul (terutamanya apabila batuk kering, tidak produktif berlaku), adalah dinasihatkan untuk menggantung terapi dan memantau dengan teliti keadaan pesakit.
CNS. Kemungkinan sakit kepala, mengantuk, penglihatan kabur. Semasa terapi dengan methotrexate dalam dos yang rendah, kadang-kadang terdapat sedikit penurunan fungsi fungsi kognitif, ketidakstabilan mood dan sensasi yang luar biasa di rantau kranial.
Telah dilaporkan mengenai kemungkinan hubungan antara rawatan dengan methotrexate dan osteoporosis, morfologi abnormal (biasanya megaloblastik) eritrosit, perkembangan diabetes, perubahan metabolik lain, serta kematian secara tiba-tiba.
Karsinogenik, mutagenisiti dan kesan ke atas kesuburan. Eksperimen telah menunjukkan bahawa methotrexate boleh menyebabkan kerosakan kromosom dalam sel-sel haiwan somatik dan sel sumsum tulang manusia, tetapi kesan-kesan ini adalah sementara dan boleh terbalik. Ada kemungkinan bahawa rawatan dengan methotrexate meningkatkan risiko penyakit neoplastik (limfoma, biasanya boleh diterbalikkan), tetapi tidak ada maklumat yang cukup untuk membuat kesimpulan definitif tentang ini. Methotrexate dapat mengurangkan kesuburan, menyebabkan oligospermia, gangguan haid dan amenore pada wanita. Kesan ini biasanya boleh diterbalikkan dan hilang selepas pemberhentian terapi.
Di samping itu, methotrexate adalah agen embrotoksik, abortogenik dan teratogenik. Oleh itu, pesakit umur pembiakan perlu dimaklumkan mengenai kemungkinan kesan methotrexate pada fungsi pembiakan.

Arahan khas untuk menggunakan ubat Methotrexate "Ebeve"

Rawatan dengan metotreksat perlu dilakukan di bawah pengawasan ahli onkologi yang berkelayakan dengan pengalaman dalam penggunaan agen kemoterapi antikanser.
Methotrexate harus digunakan dengan berhati-hati dalam hal pencerobohan fungsi sum-sum tulang, kegagalan buah pinggang, ulser peptik, kolitis ulseratif, stomatitis ulseratif, cirit-birit, keadaan umum yang teruk, serta rawatan kanak-kanak dan orang tua.
Di hadapan exudate pleura atau asites, rongga perlu dikeringkan sebelum rawatan dengan methotrexate. Jika ini tidak mungkin, terapi dengan metotreksat tidak boleh ditetapkan.
Sekiranya gejala ketoksikan gastrousus muncul (biasanya ditunjukkan pada mulanya oleh stomatitis), rawatan dengan metotreksat perlu dihentikan. Sekiranya meneruskan terapi, enteritis hemorrhagic dan perforasi usus adalah mungkin, menimbulkan ancaman kepada kehidupan pesakit.
Methotrexate dapat mengurangkan kesuburan dan menyebabkan oligospermia, gangguan haid dan amenorea. Kesan ini biasanya boleh diterbalikkan dan hilang selepas pemberhentian terapi. Di samping itu, methotrexate adalah embriotoksik, teratogenik dan abortogenik. Sekiranya salah satu daripada pasangan seksual mengambil methotrexate, pasangan itu harus menggunakan kontraseptif sepanjang tempoh rawatan dan sekurang-kurangnya 3 bulan selepas berakhirnya terapi.
Sebelum memulakan rawatan dengan methotrexate atau sebelum menjalani terapi terapi, perlu melakukan pemeriksaan pesakit, menilai fungsi buah pinggang dan hati, menentukan jumlah sel darah dan bandingkan dengan prestasi masa lalu. Pesakit yang dirawat dengan methotrexate perlu dipantau dengan berhati-hati supaya apabila tanda-tanda kesan toksik atau tindak balas buruk muncul, langkah-langkah yang diperlukan boleh diambil dengan serta-merta.
Semasa rawatan dengan methotrexate, perlu melakukan ujian makmal berikut secara teratur: kiraan darah terperinci, urinalisis, ujian fungsi buah pinggang dan hati. Apabila merawat dadah dalam dos yang tinggi, perlu juga menentukan kepekatan metotreksat dalam plasma darah.
Perhatian khusus perlu dibayar kepada tanda-tanda hepatotoksisiti, yang boleh berlaku jika tiada perubahan ketara dalam keputusan sampel hati. Rawatan dengan metotreksat perlu dihentikan (atau tidak bermula jika ini berlaku pada mulanya) jika terdapat sebarang kelainan dalam keputusan ujian hati atau biopsi hati. Petunjuk yang sama biasanya dinormalisasi selama 2 minggu, dan selepas itu, dengan keputusan dokter, terapi dengan methotrexate dapat diteruskan.
Methotrexate boleh menyebabkan kemurungan sum-sum tulang, walaupun digunakan dalam dos yang agak selamat. Dengan penurunan ketara dalam bilangan leukosit atau platelet, terapi dengan methotrexate harus segera digantung dan rawatan sokongan yang sesuai harus ditetapkan.
Apabila merawat dadah dalam dos yang tinggi, tubulus buah pinggang boleh membentuk endapan methotrexate atau metabolitnya. Untuk mengelakkan fenomena ini, disyorkan untuk menetapkan natrium bikarbonat (5 × 625 mg secara lisan setiap 3 jam atau IV) atau acetazolamide (500 mg secara lisan 4 kali sehari) untuk meningkatkan diuresis dan alkalinisasi air kencing ke pH 6.5-7.0).
Dengan pemeriksaan intrathecal dan intraventricular Methotrexate "Ebeve" 100 mg / ml, ia perlu dicairkan. Kepekatan yang disyorkan maksimum ialah 5 mg / ml.
Eksperimen mendedahkan kesan teratogenik methotrexate, jadi ia disyorkan untuk menetapkannya kepada wanita usia reproduktif hanya jika manfaat menggunakan ubat melebihi risiko yang mungkin. Sekiranya methotrexate diresepkan semasa hamil untuk rawatan kanser atau jika pesakit hamil semasa terapi, ia harus diberi amaran tentang kemungkinan membahayakan janin.
Methotrexate diekskresikan dalam susu ibu, jadi penyusuan semasa rawatan dengan methotrexate perlu dihentikan.
Bergantung kepada sensitiviti individu ubat boleh menjejaskan keupayaan memandu kenderaan dan bekerja dengan mekanisme.

Interaksi Dadah Methotrexate "Ebeve"

Ubat ini mempunyai aktiviti imunosupresif tertentu, jadi apabila imunisasi dilakukan semasa terapi methotrexate, tindak balas imun mungkin lebih lemah. Di samping itu, penggunaan vaksin hidup boleh menyebabkan reaksi antigen yang teruk.
Methotrexate yang dikaitkan dengan protein boleh dipindahkan dari sambungan ini dengan salisilat, sulfonamida, diphenylhydantoins, tetracyclines, chloramphenicol, sulfazole, doxorubicin, cyclophosphamide, dan barbiturates. Dengan peningkatan kepekatan plasma pecahan methotrexate yang tidak terkumpul, kesan toksiknya boleh meningkat.
Methotrexate diekskresikan oleh rembesan buah pinggang yang aktif dan boleh berinteraksi dengan ubat lain yang dikumuhkan dengan cara yang sama. Akibatnya, kepekatan plasma metotreksat boleh meningkat.
Dalam kes penggunaan serentak dengan probenecid, dos metotreksat perlu dikurangkan.
Alkaloid Vinca boleh meningkatkan kepekatan intrasel metotreksat dan methotreksat polyglutamate.
Semasa rawatan dengan methotrexate, penggunaan ubat nefrotoxic dan hepatotoxic lain dan penggunaan alkohol harus dielakkan.
Kompleks vitamin dan suplemen zat besi yang mengandungi asid folik boleh mengubah tindak balas badan kepada methotrexate.
NSAIDs dapat mengurangkan pelepasan buah pinggang methotrexate dan meningkatkan kesan toksiknya.
Dalam kes terpencil, penggunaan antagonis folat (trimethoprim, sulfamethoxazole) semasa terapi methotrexate dapat menyebabkan pancytopenia akut.
Dengan penggunaan serentak etretinate dan methotrexate secara serentak, kepekatan plasma darah dalam darah boleh meningkat dan membawa kepada perkembangan hepatitis yang teruk.
Methotrexate tidak serasi dengan agen dan asid pengoksidaan yang kuat. Apabila dicampur dengan chlorpromazine hydrochloride, droperidol, idarubicin, metoclopramide hydrochloride, p-rum heparin, prednisolone dan promethazine hydrochloride, pembentukan mendakan atau kekerapan p-ra.

Berlebihan ubat Methotrexate "Ebeve", gejala dan rawatan

Penawar untuk meneutralkan kesan toksik akut metotreksat pada sistem pembentukan darah adalah kalsium folinat. Boleh digunakan secara lisan, dalam / m dan / dalam (dengan suntikan dan infusi). Sekiranya kalsium methotrexate berlebihan secara tidak sengaja, folinate perlu diberikan tidak lebih daripada 1 jam pada dos yang sama atau lebih besar daripada dos methotrexate yang diberikan. Kemudian lebih banyak dos diberikan sehingga kepekatan metolreksat serum adalah ≤10-7 mol. Sekiranya berlaku methotrexate yang berlebihan, mungkin juga perlu menjalani transfusi darah dan hemodialisis.

Keadaan penyimpanan ubat Methotrexate "Ebeve"

Di tempat yang gelap di suhu bilik (tidak melebihi 25 ° C).

Senarai farmasi di mana anda boleh membeli Methotrexate Ebeve:

Methotrexate untuk rheumatoid arthritis

Percubaan klinikal telah membuktikan keberkesanan dadah dalam delapan puluh peratus pesakit yang berjaya mencapai remisi rematik arthritis yang stabil. Walau bagaimanapun, ubat ini mempunyai sejumlah besar kesan sampingan, risiko yang meningkat dengan peningkatan tempoh pentadbiran. Oleh itu, pelantikan terapi jangka panjang memerlukan pendekatan individu untuk setiap pesakit.

Mekanisme tindakan

Methotrexate adalah antimetabolit vitamin B9 (asid folat), mempunyai sifat sitostatic, imunosupresif kerana menghalang sintesis DNA. Oleh itu, percambahan sel ditindas. Sel-sel tumor, sumsum tulang merah (pusat hematopoietik), embrio, dan membran mukus saluran gastrointestinal adalah sensitif terhadap kesan dadah.

Perkembangan arthritis rheumatoid berlaku dengan peningkatan pengeluaran autoantibodies, yang mempunyai kesan merosakkan pada sendi dan organ dalaman. Tindakan ubat ini bertujuan untuk menekan sistem imun dengan menghalang pembahagian sel.

 1. Mengurangkan pengeluaran kompleks imun.
 2. Perlindungan tisu penghubung sendi.
 3. Pelepasan proses keradangan.

Ia menunjukkan aktiviti yang paling besar berhubung dengan sel yang membahagikan dengan cepat. Boleh digunakan untuk kanak-kanak dengan penyakit yang teruk dan pesat.

Dos

Kesan terapeutik ubat ini mempunyai pengambilan jangka panjang dos yang besar. Dos awal adalah 2.5-5 miligram sekali seminggu. Kemudian, dalam tempoh yang singkat (setiap dua minggu), disyorkan untuk meningkatkannya sebanyak 2.5 mg hingga 25-30 miligram setiap minggu. Walau bagaimanapun, bagi setiap pesakit, doktor memilih dos secara individu.

Dilakukan ujian klinikal membuktikan bahawa hanya dos tinggi Methotrexate dapat mengurangkan intensitas proses ubah bentuk sendi. Walau bagaimanapun, ubat ini mempunyai kesan toksik pada hati dan buah pinggang.

Apabila ia mula bertindak

Ubatnya perlahan, jadi rawatannya panjang. Secara purata, kesan maksimum penerimaan pesakit diperhatikan selepas beberapa bulan. Kelebihan dadah termasuk tindakan berterusan dan berpanjangan.

Keberkesanan

Kajian statistik menunjukkan bahawa rawatan rheumatoid arthritis dengan Methotrexate berkesan dalam lapan puluh peratus kes (terdapat pengurangan penyakit yang stabil). Pada masa yang sama, ramai pesakit mengekalkan kualiti hidup dan kemahiran profesional yang tinggi.

Berapa lama minum

Tempoh rawatan ditentukan secara individu oleh rheumatologist. Ia bergantung pada keparahan dan ciri-ciri penyakit, komorbiditi, umur pesakit, toleransi.

Cara mengambil rheumatoid arthritis

Kunci kejayaan rawatan arthritis rheumatoid ialah pemeliharaan kekerapan apabila mengambil ubat.

Rejimen berikut digunakan:

 1. Pesakit memilih hari minggu di mana dia akan menerima ubat tersebut (sebagai contoh, Selasa).
 2. Methotrexate diambil tepat pada hari yang dipilih pada minggu ini.
 3. Dosis mingguan harus dibahagikan kepada tiga bahagian yang sama, selang pengambilan antara mereka harus dua belas jam.
 4. Dalam kes kehilangan ubat pada hari yang ditetapkan, adalah dilarang untuk menggandakan dos yang ditetapkan, mengambilnya pada hari yang lain. Ini disebabkan kemungkinan kebarangkalian yang tidak diingini.

Pada hari mengambil ubat, disyorkan untuk menolak dadah anti-radang (Diclofenac, Meloxicam, Celecoxib, Nimesulide dan ubat-ubatan anti-radang nonsteroid lain). Pada hari-hari seterusnya dalam seminggu, NSAID dibenarkan.

Cara mengambil: sebelum makan atau selepas

Rheumatologi mencadangkan mengambil ubat sebelum makan, kerana makanan mempunyai kesan ke atas penyerapan Methotrexate dalam saluran penghadaman.

Anda juga boleh mengambil ubat itu satu hingga dua jam selepas makan.

Contraindications

Ubat harus dibuang ketika:

 • jangkitan aktif;
 • kehadiran ulser di mulut;
 • ulser gastrik dan ulser duodenal;
 • tahap asid urik yang tinggi dalam darah.

Alat ini jarang sekali digunakan pada kanak-kanak, kerana ia menyebabkan kelambatan dalam pembangunan fizikal.

Alkohol dan ubat hepatotoxicik dihapuskan semasa tempoh rawatan dengan Methotrexate (apabila digabungkan, risiko penurunan fungsi fungsinya meningkat).

Adalah perlu untuk menerima beberapa dana yang ditetapkan pada hari yang ditetapkan pada minggu ini.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

Apabila metotreksat yang digunakan adalah kemurungan imuniti. Untuk mengelakkan risiko komplikasi berjangkit, adalah disyorkan untuk mematuhi beberapa peraturan:

 1. Berhati-hati dengan kebersihan peribadi.
 2. Mematuhi peraturan memasak dan kawalan suhu.
 3. Meminimumkan hubungan dengan pesakit berjangkit (menggunakan topeng).
 4. Penolakan vaksinasi terhadap poliomielitis.

Methotrexate dan asid folik

Tindakan dadah diarahkan secara aktif membahagikan sel-sel, sel-sel darah merah adalah di antara mereka. Oleh itu, anemia adalah kesan yang tidak diingini apabila mengambil ubat.

Untuk mencegah anemia, rheumatologists menetapkan asid folik. Adalah disyorkan untuk mengambil asid folik pada hari berikutnya selepas mengambil Methotrexate.

Kesan yang tidak diingini

Sehubungan dengan perencatan pembahagian sel, methotrexate adalah ubat toksik. Ia mempunyai kesan yang merugikan bukan sahaja pada sel-sel yang berpenyakit, tetapi juga pada tisu normal badan. Pertama sekali, dadah menghalang percambahan seks, sel-sel hematopoietik dan epitel.

Kesan sampingan yang paling umum termasuk:

 1. Kekalahan saluran gastrointestinal dalam bentuk mual, muntah, anoreksia, pelbagai proses keradangan.
 2. Gangguan sistem saraf, yang ditunjukkan dalam bentuk encephalopathy, kekeliruan, kerengsaan, sindrom convulsif.
 3. Perkembangan fibrosis tisu paru-paru, yang membawa kepada kegagalan pernafasan.
 4. Melambatkan pematangan telur, mati pucuk.
 5. Kejadian pruritus, urticaria, furunculosis.
 6. Kehilangan rambut (alopecia).
 7. Pancytopenia (penurunan dalam semua jenis sel darah).
 8. Jangkitan imunodefisiensi.

Peristiwa dengan kesan sampingan

Ciri-ciri rejimen dalam rawatan dengan Methotrexate

Pendedahan matahari berpanjangan boleh memicu sensitiviti.

Orang yang hidup dengan pesakit tidak harus diberi vaksin terhadap polio.

Arahan penggunaan dadah dalam ampul

Rheumatologi mencadangkan dos awal sebanyak 7.5 miligram sekali seminggu. Terdapat kaedah pentadbiran subkutaneus, intramuskular dan intravena. Dos ubat secara beransur-ansur meningkat bergantung kepada aktiviti dan kursus arthritis rheumatoid, toleransi individu.

Dosis awal ubat ini meningkat sebanyak 2.5 miligram setiap minggu. Dosis maksima mingguan ialah dua puluh lima miligram. Respon terhadap pengenalan datang selepas dua bulan dari permulaan rawatan.

Kanak-kanak sehingga usia enam belas tahun dalam kes-kes yang teruk penyakit Methotrexate ditadbir secara intramuskular.

Petunjuk apa yang perlu dipantau semasa rawatan

Oleh kerana ubat mempunyai sifat-sifat toksik, perlu mengendalikan penunjuk hematologi (jumlah darah lengkap), hati (ALAT, ASAT, bilirubin, alkali fosfatase, urea, kreatinin).

Kebanyakan methotrexate diekskresikan oleh buah pinggang, selebihnya - oleh hati, bersama dengan hempedu. Dalam kes kekurangan fungsi hati atau buah pinggang, pengumpulan dadah dalam badan diperhatikan, yang boleh menyebabkan berlebihan. Oleh itu, sebelum rawatan, pesakit diberi ujian diagnostik yang membolehkan mengenal pasti komorbiditi.

Memantau prestasi buah pinggang dan hati dilakukan untuk mencegah kesan sampingan; jika perlu, batalkan ubat tersebut.

Implikasi selepas kemasukan

Kesan utama ubat-ubatan yang tidak diingini termasuk loya, kerosakan kepada membran mukus saluran pencernaan (yang ditunjukkan oleh muntah, cirit-birit), pancytopenia (pengurangan sel darah merah, leukosit dan platelet dalam darah), perkembangan fibrosis di dalam paru-paru.

Dalam fibrosis pulmonari, tisu paru-paru normal secara beransur-ansur digantikan oleh tisu penghubung, yang membawa kepada penurunan fungsi organ. Dengan fibrosis besar-besaran, pesakit mengadu tentang sesak nafas yang berlaku walaupun dengan usaha fizikal yang sedikit. Perkembangan fibrosis memerlukan pemberhentian segera dadah.

Bagaimana untuk mengurangkan loya

Untuk pencegahan gangguan pencernaan yang berkaitan dengan mengambil Methotrexate, disyorkan:

 1. Bahagikan dos mingguan dadah ke dalam dua atau tiga bahagian.
 2. Perhatikan selang masa antara teknik mereka (sekurang-kurangnya dua belas jam).

Sekiranya kaedah di atas untuk mencegah mual dan muntah tidak berkesan, doktor mungkin menetapkan Ondansetron.

Ondansetron merujuk kepada dadah antiemetik. Dos yang disyorkan sebanyak lapan miligram, diambil selepas methotrexate.

Pemantauan Darah

Sebelum perlantikan ubat, pesakit menyumbang darah untuk kajian umum, di mana hemoglobin dan bilangan sel darah merah ditentukan.

Pada peringkat awal terapi, ujian darah dilakukan setiap dua minggu, sekali setiap dua hingga tiga bulan.

Kontraseptif

Semasa mengandung, ubat ini dilarang kerana risiko tinggi pembentukan kecacatan janin.

Wanita usia reproduktif sepanjang rawatan dan sekurang-kurangnya satu bulan selepas penamatannya mesti menggunakan kaedah kontrasepsi yang boleh dipercayai. Ini disebabkan oleh kesan dadah pada sel-sel kuman.

Penggunaan ubat ini adalah kontraindikasi apabila menyusu, kerana ia terkumpul di dalam susu.

Penggantian methotrexate

Walaupun Methotrexate tergolong dalam "standard emas" untuk rawatan arthritis rheumatoid, terdapat kes-kes yang perlu diubah kepada ubat lain.

Ubat ini digantikan apabila:

 • kekurangan keberkesanan;
 • berlakunya kesan sampingan yang tidak terkawal;
 • kegagalan buah pinggang dan hepatik yang teruk;
 • sikap tidak bertoleransi.

Persoalan menukar ubat diputuskan secara individu, bergantung pada keadaan umum pesakit, kehadiran penyakit bersamaan, alergi, dan kesejahteraan bahan.

Juga membangunkan ubat-ubatan baru untuk rawatan arthritis rheumatoid. Ini termasuk biologi, yang dibuat dengan bantuan kejuruteraan genetik. Dadah (Infliximab, Remicade) bertindak sebaliknya pada patogenesis penyakit itu. Selepas terapi, pesakit mencatat kesan positif yang positif. Ejen biologi ditetapkan untuk kursus arthritis rheumatoid yang terkawal, kehadiran komplikasinya. Kelemahan termasuk kos produk biologi yang tinggi.

Rheumatoid arthritis boleh dirawat tanpa Methotrexate

Penyakit ini dirawat tanpa Methotrexate hanya jika tidak berkesan, terdapat kontraindikasi dan intoleransi dalam pesakit tertentu. Berikan Arava atau biologi, glukokortikosteroid.

Methotrexate atau Arava

Data percubaan klinikal menunjukkan keberkesanan kedua-dua ubat yang sama. Walau bagaimanapun, adalah diperhatikan bahawa Arava (Leflunomid) lebih baik diterima oleh pesakit.

Rejimen Leflunomide: seratus miligram dadah setiap hari selama tiga hari, kemudian beralih kepada dos penyelenggaraan sebanyak dua puluh miligram sehari.

Ada bukti bahawa Arava lebih baik digunakan pada pesakit tua, dos harian awal yang disarankan sebanyak dua puluh tiga puluh mg.

Prognosis untuk kualiti hidup pesakit adalah lebih baik apabila mengambil Leflunomide.

Methotrexate adalah ubat pilihan kerana kos yang lebih rendah.

Analog

Alat analog berikut wujud:

Semua ubat di atas mengandungi methotrexate bahan aktif, iaitu. adalah sinonim. Walau bagaimanapun, menggantikan satu ubat dengan yang lain boleh menyebabkan kesan sampingan kerana perbezaan dalam komponen tambahan. Oleh itu, seorang pakar rheumatologi mesti menetapkan dadah analog.

Bagaimana untuk bergerak dari Methotrexate

Dengan rawatan yang berkesan terhadap penyakit pesakit, persoalan mengakhiri ubat itu adalah menarik. Dilarang membuat pemansuhan Methotrexate yang tajam, kerana terdapat risiko peralihan arthritis rheumatoid ke peringkat akut.

Oleh itu, apabila pengembalian penyakit yang stabil dicapai, perlu mengambil dos penyelenggaraan ubat (2.5 miligram) untuk jangka masa yang lama. Batalkan ubat itu hanya boleh menjadi doktor.

Pelbagai kos ubat bergantung kepada bentuk pelepasan, pengeluar dan antara 160 hingga 1100 rubel.

Terdapat kemungkinan memperoleh Methotrexate pada istilah keutamaan. Untuk mendapatkan maklumat, hubungi doktor tempatan anda.

Suntikan

Pentadbiran ubat dengan suntikan ditetapkan untuk tindak balas yang teruk dari saluran pencernaan dalam bentuk mual, muntah, cirit-birit. Ini disebabkan kerosakan kepada sel-sel membran mukus.

Kaedah pentadbiran: subkutaneus, intramuskular atau intravena. Dos awal ialah 2.5 mg seminggu. Secara beransur-ansur, dos meningkat kepada 25-30 miligram.

Kesan suntikan berlaku secara purata dalam sebulan. Tempoh rawatan ditentukan secara individu untuk setiap pesakit. Ubat ini tidak boleh dibatalkan secara tiba-tiba kerana berisiko tinggi untuk memburukkan artritis reumatoid. Pengurangan sedikit dos untuk penyelenggaraan minimum adalah disyorkan. Dengan kawalan penyakit yang baik dengan dos minima, ubat ini dihentikan.

Sepanjang terapi, pemantauan petunjuk diperlukan:

 • sel darah (eritrosit, platelet, leukosit);
 • hemoglobin (norma pada wanita adalah 120-140 gram seliter, pada lelaki 130-150 g / l);
 • buah pinggang (urea, kreatinin) dan hati (ALAT, ASAT, fosfatase alkali, bilirubin).

Untuk pencegahan anemia, ia juga disyorkan untuk mengambil asid folik dalam dos lima miligram pada hari berikutnya selepas pentadbiran Methotrexate.

Berapa lama remisi selepas suntikan?

Sekiranya anda mencapai remisi penyakit dengan suntikan sepenuhnya membatalkan ubat tidak seharusnya. Penarikan dadah secara tiba-tiba menjadi dorongan kepada keterukan arthritis. Rheumatologists mengesyorkan secara beransur-ansur mengurangkan dos ubat kepada penyelenggaraan minimum. Sekiranya pesakit pada dos yang minimum tidak mempunyai tanda-tanda penyakit yang timbul, Methotrexate dibatalkan sepenuhnya.

Apa yang perlu dipertimbangkan semasa merawat

 • Perancangan untuk kehamilan perlu ditangguhkan sehingga berakhirnya terapi. Pada wanita, sekurang-kurangnya satu kitaran ovulasi mesti lulus. Lelaki perlu menggunakan kontrasepsi selama tiga bulan selepas rawatan.
 • Pada akhir terapi, kalsium folinate disyorkan untuk detoksifikasi.
 • Cirit-birit dan stomatitis ulseratif adalah tanda-tanda untuk menghentikan ubat.
 • Dadah dalam sesetengah kes menimbulkan gejala kegagalan hati fungsional akut atau kronik. Kegagalan hati kronik berlaku dengan menggunakan ubat yang berpanjangan (dua atau lebih tahun).
 • Risiko hepatotoksisiti meningkat dengan penyalahgunaan alkohol, peningkatan berat badan, diabetes.

Ulasan suntikan

Dalam tinjauan tentang penggunaan ubat itu, pesakit melaporkan bermulanya kesan pada purata selepas sebulan penggunaan biasa. Kawalan penyakit dicapai dalam delapan puluh peratus daripada yang dikaji.

Pesakit menunjukkan pengurangan kesakitan pada anggota dengan rawatan jangka panjang dengan dos 25-30 miligram setiap minggu.

Antara kesan sampingan adalah muntah-muntah dan cirit-birit. Anemia secara praktikal tidak berlaku, kerana asid folik telah ditetapkan untuk pencegahannya.

"Methotrexate" - agen anti-radang. Rheumatologi mengatakan bahawa ini adalah "kemoterapi ringan."

Dalam kes saya, Methotrexate diambil bersama dengan ubat hormonal - prednisone, dan kemudian - terkandung. Dan kali pertama saya telah ditetapkan hanya hormon. Sekitar sebulan kemudian, seolah-olah mereka juga menawarkan "Methotrexate".

Saya harus mengatakan bahawa keputusan mengenai perlantikan ubat telah diambil atas cadangan ahli neurologi. Keadaan saya tidak bertambah baik. Nampaknya "Methotrexate" sepatutnya membantu. Tetapi para doktor, atas sebab tertentu, mempunyai keraguan besar. Sebaik sahaja dikatakan bahawa untuk menerapkannya dalam kes saya adalah tidak sepatutnya. Walau bagaimanapun, pada akhirnya dia masih dilantik.

Sekali seminggu, saudara-mara membawa picagari yang lengkap, sudah dipenuhi dengan penyelesaian yang sedia digunakan, dan jururawat itu menyuburkannya dengan subcutaneously. Secara beransur-ansur, perniagaan saya berjalan lancar. Walaupun, saya mesti katakan, sangat, sangat perlahan.

Semuanya bergerak normal. Tetapi suatu hari, saya merasakan bahawa tekak saya mula sakit, hidung muncul di hidung. Ternyata saya terperangkap di dalam wad. Doktor berkata bahawa ini tidak boleh dibenarkan, dan saya, seperti yang saya fikirkan, melakukan segala-galanya untuknya. Tetapi tidak disimpan.

Akibatnya, selesema biasa melepasi radang paru-paru yang teruk. Hakikatnya ialah "Methotrexate" serta hormon menindas sistem imun. Pintu-pintu badan terbuka lebar untuk semua virus dan bakteria patogen. Tidak ada perlindungan, atau, dengan lebih tepat, ia agak lemah. Selama satu setengah bulan, mereka menarik saya keluar dari "tentakel" radang paru-paru.

Perkara pertama yang dilakukan doktor apabila diagnosis pneumonia disahkan adalah "Methotrexate" telah dibatalkan sepenuhnya. Kerana antibiotik tidak berfungsi dengannya. Hormon secara drastik dikurangkan, kerana tanpa mereka, saya tidak boleh.

Selepas itu, selama beberapa bulan saya tidak menetas dengan Methotrexate. Tetapi baru-baru ini dia mula menggunakannya lagi, tetapi, kebenaran, dalam bentuk tablet.

Saya ingin mengatakan bahawa "Methotrexate" dalam bentuk jarum siap sedia sangat mahal. Yang pertama membeli isterinya dengan harga kira-kira 1,400 rubel. Kemudian, bagaimanapun, didapati lebih murah, tetapi masih - sekurang-kurangnya 1000 rubel. Suntikan semacam itu dibenarkan jika suntikan itu diletakkan oleh seseorang tanpa sebarang kemahiran atau jika anda meletakkannya sendiri. Reka bentuk jarum suntik menyediakan peluang seperti itu. Ia lebih murah untuk mengambil ampul dan membeli jarum biasa untuk mereka secara berasingan. Tetapi adalah perlu untuk mematuhi semua langkah berjaga-jaga - tidak membawa sebarang jangkitan. Ia tidak begitu sukar, tetapi kemahiran, sekurang-kurangnya asas, haruslah.

Sehari selepas suntikan jangan lupa minum 5 mg asid folik. Saya masih mempunyai tanda di dapur saya: "Rabu adalah methotrexate, hari Jumaat adalah folik."

Bersama dengan Ebewe Farma "Methotrexate", doktor juga menawarkan Medac "Method-Project" - ubat yang sama hanya dari pengeluar lain. Kualitinya adalah sama, harganya sama. Tetapi tempat pertama masih meletakkan Ebewe Farma.
Sumber: https://otzovik.com/review_6033429.html

2.5 tahun lalu, ibu saya menghadapi masalah penyakit sendi. Doktor didiagnosis dengan polietritis rheumatoid. Penyakit ini menampakkan diri dalam ubah bentuk anggota badan, kesakitan teruk di sendi. Paling penting, penyakit ini berkembang menjadi satu bentuk kronik dan memerlukan rawatan jangka panjang. Doktor itu menetapkan ubat Methotrexate "Ebeve" dalam ampul untuk suntikan intramuskular. Menurut beliau, pada masa ini ubat ini adalah yang paling berkesan dalam penyakit ini. Adalah perlu untuk mengatakan bahawa ubat itu perlu disuntik sekali seminggu pada hari tertentu, kerana ia mempunyai harta kumulatif. Dengan penggunaan Methotrexate yang berpanjangan, gejala penurunan keradangan - sakit, bengkak, kekejangan.
Terima kasih kepada ubat ini, ibu saya berasa lebih baik dan berharap untuk pemulihan segera!
Sumber: https://otzovik.com/review_3950152.html

Rheumatologi ditetapkan, pripor yang baik meningkatkan kesihatan dan kulit menjadi lebih baik. Satu tolak, banyak kesan sampingan. Anda perlu meletakkan dan mengambil asid folik untuk mengelakkan kesan sampingan.
Sumber: https://otzovik.com/review_4498686.html

Ibu telah ditetapkan ubat ini untuk menangkap gejala-gejala sakit rheumatoid arthritis yang tidak menyenangkan.

Ubat ini berduri sekali seminggu, adalah wajar untuk mematuhi hari dan masa yang sama.

Sudah dua kali saya memberikan suntikan ibu saya subcutaneously pada dos 10 mg, kini doktor telah meningkatkan dos untuk 12.5 mg. Anda juga akan mendapati di dalam farmasi mereka yang menggunakan jarum suntikan dengan dos sedemikian pada harga yang terlalu tinggi, dan kali ini kami memutuskan untuk mengambil 2 tin larutan methotrexate 50 mg setiap satu (dalam 5 ml boleh, iaitu, dalam 1 ml 10 mg). Ya, dos lebih banyak daripada yang diperlukan, sebotol ini pada satu masa, iaitu, saya menaip 1.25 ml (12.5 mg) dalam jarum suntikan, dan botol itu pergi ke gandum.

Tetapi! Harga untuk botol adalah 210 rubel, manakala suntikan mewah berharga dari 800 rubel. Matematik asas: untuk 2 suntikan memberi 1600 rubel atau 420? Jelas sekali, pilihan kedua lebih menguntungkan. Tetapi bukan sahaja harga.

Pembungkusan dengan jelas menyatakan bahawa penyelesaian ini boleh digunakan untuk pelbagai jenis suntikan. Walaupun jarum suntik bersedia untuk kulit subkutan sahaja. Secara peribadi, saya lebih suka membuat suntikan intramuscularly.

Penyelesaian itu sendiri berwarna kuning. Perlindungan perlindungan aluminium. Di atas gabus plastik kecil. Di bawahnya adalah bahagian pusingan topi getah untuk jarum.

Ubat ini berkesan dalam rawatan rheumatoid arthritis. Terapkan hanya pada preskripsi, kerana ubat ini sangat serius dengan banyak kesan sampingan. Jangan sembuh sendiri!

Methotrexate tergolong dalam kumpulan ubat yang serius seperti antimetabolit (walaupun beberapa di laman web ini tersilap menambahkannya kepada kumpulan antibiotik, yang membimbing mereka, saya tidak faham). Ubat ini adalah preskripsi, tetapi untuk sebab tertentu preskripsi di farmasi tidak diperlukan. Sebelum digunakan, pastikan anda berunding dengan doktor anda.

Ubat ini telah ditetapkan oleh saya dalam terapi kompleks rheumatoid arthritis. Dia didaftarkan dalam arahan dalam "kesaksian".

Di farmasi, methotrexate dijual dalam suntikan siap pakai, dalam dos yang betul. Pakar jarum diposisikan oleh pengilang seperti yang direka khusus untuk ubat ini, dengan beberapa perlindungan jarum yang rumit dari pergeseran darah. Ini jarum suntikan hanya untuk suntikan hipodermik, teknik untuk menjalankan dengan suntikan ini diterangkan dalam arahan untuk penyediaannya. Walaupun terima kasih kepada pengilang ini. Tetapi dalam praktiknya, jarum suntikan benar-benar tidak selesa. Dan bukan hanya itu, jika anda cuba untuk mentadbir ubat sekali, tetapi ada yang salah (contohnya, saya mula merangkak lipat kulit dari tangan saya semasa tekanan dengan jarum suntik yang indah ini pada kulit, jadi saya perlu menyusun semula lipatan) dan ubat anda tidak mempunyai masa untuk masuk, maka segala-galanya, jarum suntikan tidak lagi berfungsi. Perlindungan jarum ajaib ini tidak lagi mendedahkannya kepada suntikan.

Bagaimana saya menyelesaikan masalah ini? Ya, dia hanya membuka jarum ajaib mereka dan mengambil dadah itu menjadi jarum biasa dan membuat tembakan pada ibu tanpa masalah.

Bagi diri saya, saya membuat satu kesimpulan mudah bahawa lebih mudah untuk membeli ampoule atau penyelesaian 5 ml untuk 200 rubel daripada suntikan ini, yang harganya 700-800 rubel. Jangan tertipu oleh iklan ini tentang "kemudahan."