Utama / Lutut

Bagaimana untuk memilih jenis ortopedik bantal di kerusi pemandu

Memandu di dalam kereta menyebabkan ketidakselesaan dan sakit belakang jika seseorang menghabiskan memandu lebih dari 3 jam sehari. Kebanyakan pemandu mengalami kesakitan yang disebabkan oleh anjakan vertebra atau kelebihan tulang belakang melengkung. Untuk menghilangkan ketidakselesaan dan kesakitan, gunakan alat ortopedik automotif. Mereka sangat berguna untuk pemandu bas biasa, laluan di sepanjang jalan dengan lubang, dan juga mempunyai penyakit tulang belakang atau bahagian atas.

Apa itu kusyen ortopedik

Bantal ortopedik untuk kerusi kereta - aksesori untuk kereta. Mereka menyokong badan, melepaskannya dari anjakan, melegakan ketegangan dari tulang belakang dan membuat perjalanan selesa. Bantal ortopedi direka untuk mencegah kelengkungan dan penyakit vertebrata seperti osteochondrosis.

Kelebihan kusyen kereta di bawah belakang:

 1. Mengimbangi kekurangan kerusi kereta.
 2. Keluarkan beban dari lumbosacral.
 3. Melindungi dari microtraumas di bawah brek yang berat.
 4. Memelihara kedudukan semula jadi badan.
 5. Mencegah penyakit tulang belakang.
 6. Menghilangkan rasa sakit apabila dijadikan patologi di belakang.

Sesetengah pemandu mencadangkan untuk meletakkan di bawah punggung roller biasa, membuat sendiri. Walau bagaimanapun, ia mewujudkan lebih banyak kesulitan daripada keselesaan, kerana ia tidak dapat mengekalkan tulang belakang dalam kedudukan yang optimum dan sentiasa beralih kerana kekurangan fixatif.

Lain-lain menggunakan bantal ortopedik di bawah keldai atau pad tulang belakang popular. Tetapi produk tersebut mempunyai ciri-ciri operasi dan tujuan sendiri.

Apa yang kelihatan seperti kusyen ortopedik

Secara luaran, kusyen ortopedi untuk pemandu di tempat duduk kelihatan seperti segi empat tepat cembung, tetapi konfigurasi lain mungkin berlaku. Mereka boleh dibuat dari pelbagai bahan dan pengisi. Perkara utama ialah memilih bantal dengan betul. Hanya kemudian ia akan melindungi tulang belakang dan menjadi selesa.

Siapa yang memerlukan kusyen ortopedi kereta

Pertama sekali, pemandu teksi, pemandu jarak jauh, pemandu bas laluan memerlukan alat ortopedik, kerana mereka menghabiskan sebahagian besar masa mereka di dalam kereta. Orang yang pakar bedah ortopedik telah menemui penyakit tulang belakang semestinya mempunyai alat sedemikian, kerana rawatan melibatkan pemeliharaan belakang sekitar jam dalam kedudukan semula jadi. Selalunya dalam kes seperti itu, gabungkan penggunaan bantal dengan memakai korset untuk tulang belakang.

Pastikan anda membeli kusyen kereta di bawah punggung anda, jika anda menderita patologi seperti:

 • Kelengkungan tulang belakang dalam apa jua bentuk.
 • Lumbar sciatica.
 • Protrusions atau hernia lumbar.
 • Osteochondrosis.

Ia perlu menggunakan kusyen untuk orang yang telah menjalani pembedahan tulang belakang dan kerap merasakan kesakitan, ketegangan di tulang belakang dan otot tulang belakang.

Jenis (mengikut bahan, jenis)

Bantal yang menyokong bentuk pinggang di dalam kereta, boleh berbeza. Dijual adalah aksesori yang dibuat daripada sekam soba, susu getah, gel, poliester, bertindak sebagai pengisi.

 • Lateks. Long mengekalkan bentuk asalnya, yang disebabkan oleh sokongan tulang belakang yang baik. Merujuk kepada bahan bernafas.
 • Poliester Ia melakukan fungsi lateks, tetapi kos bantal dari bahan ini lebih murah. Di samping itu, poliester adalah hypoallergenic dan antimikrobial.
 • Gel Menyejukkan badan dan merata beban. Ia tidak disyorkan untuk menggunakannya di dalam kereta dengan kerusi dipanaskan, kerana gel melembutkan dan kehilangan sifatnya.
 • Buckwheat Pengisi semula jadi asal semula jadi. Ia tidak menyebabkan alahan, mengekalkan bentuknya dengan baik, membolehkan udara melalui, tidak kehilangan sifatnya apabila dipanaskan.

Kusyen mesh kembung dan melengkung juga disediakan.

Ciri-ciri ortopedik jenis pertama adalah minima, oleh itu, orang yang mempunyai masalah dengan tulang belakang adalah lebih baik untuk menolak menggunakannya.

Mesh mempunyai bingkai lemah, kerana apa yang mereka bengkok dan tidak lama lagi kehilangan keupayaan untuk mengekalkan kedudukan mereka dalam kedudukan semula jadi.

Produk seperti itu lebih murah daripada bantal ortopedik untuk bahagian bawah (perubatan) di dalam kereta, tetapi pelaburan tidak menguntungkan dana.

Peranti leher

Kusyen lumbar melegakan ketegangan dari punggung bawah, tetapi bahagian atas tetap tegang, yang berbahaya bagi kesihatan pemandu.

Bantal ortopedi untuk leher melegakan ketegangan dan tidak tergelincir semasa memandu, kerana ia dilengkapi dengan pengikat khas. Ia menyerupai bantal untuk tidur, tetapi berbanding aksesori tersebut tidak merangkak, mengambil sedikit ruang dan lebih praktikal apabila memandu.

Kontra untuk digunakan

Bantal ortopedik yang dipasang pada tali belakang dan belakang leher automotif tidak mempunyai kontraindikasi untuk digunakan. Sebaliknya, mereka berguna, terutamanya bagi orang yang mempunyai patologi vertebra. Kami mengesyorkan anda membelinya di tempat duduk di dalam kereta, jika anda menghabiskan banyak masa memandu. Jika anda suka bepergian dengan keluarga anda, beli bantal untuk semua kerusi, dan kerusi kereta berkualiti tinggi untuk kanak-kanak - mencegah masalah dengan tulang belakang.

Bagaimana untuk memilih kusyen

Bantal tulang belakang dibuat dalam pelbagai bentuk dan mempunyai pengisi yang berbeza. Pertama sekali, bantal ortopedik di dalam kereta di bawah belakang perlu selesa dan tidak menghalang pergerakan. Oleh itu, sebelum membeli, masukkan produk di bawah punggung anda dan duduk di atas bantal selama 10-15 minit. Sekiranya tulang belakang melegakan, produk itu mengimbangi kesakitan dan lengan bergerak dengan bebas, yang bermaksud bahawa peranti ini sesuai untuk kriteria ini.

Perhatikan juga faktor-faktor berikut:

 • Kusyen tidak boleh terlalu lembut atau keras, lebih baik untuk memperoleh kejutan menyerap, memegang belakang dalam kedudukan normal walaupun ketika berjabat.
 • Kualiti luar adalah penting. Kes sintetik atau kulit kelihatan cantik, tetapi menghalang laluan udara. Oleh sebab itu, berpeluh belakang dan menimbulkan ketidakselesaan; pelbagai jenis dermatosis mungkin muncul. Untuk menggunakan bantal sedemikian sangat menyusahkan dan berbahaya. Pilih aksesori dengan kes bahan bernafas semulajadi.
 • Dengan kesakitan belakang yang kuat atau patologi tulang belakang, anda disyorkan untuk membeli kusyen segi empat tepat cembung.
 • Bantal mempunyai saiz yang berbeza. Produk standard 10-14 cm, tetapi, menurut kebanyakan pemandu, bantal sehingga 10 cm saiz lebih praktikal.
 • Sebelum membeli, ukur lebar kerusi anda. Beli produk yang lebih kecil dalam parameter ini supaya bahagian sisi yang kelihatan dari belakang tidak mengganggu memandu kereta.

Kekakuan dan saiz bantal tidak menjejaskan sifat ortopediknya. Kriteria utama untuk pemilihan adalah kemudahan beroperasi, jadi ketika memilih produk "mendengarkan" ke organisme Anda sendiri.

Kos jenis ortopedik bantal lumbar

Pembangunan bantal lumbal pemandu melibatkan beberapa pengeluar. Produk mereka berbeza dalam komposisi, bentuk, tetapi ini tidak menjejaskan kualiti dan keberkesanannya.

Jadual 1. Jenama bantal ortopedik paling popular untuk kereta

Kusyen belakang ortopedik

Bantal ortopedi di bawah belakang, yang baru-baru ini muncul di pasaran peralatan perubatan, segera menjadi popular dengan pengguna yang berminat. Orang yang memerlukan produk sedemikian, dalam usia berkelajuan tinggi tetapi tidak aktif, semakin banyak. Ini adalah, pertama sekali, tentera besar pekerja pejabat, pelajar, pemandu, dan orang-orang profesion lain yang memerlukan masa lama dalam kedudukan duduk.

Manusia, pada mulanya makhluk yang dicipta oleh alam semula jadi untuk pergerakan, membelanjakan sebahagian besar masa aktif dalam keadaan pegun, menimbulkan perkembangan pelbagai penyakit yang mempengaruhi tulang belakang dan organ dalaman.

Gaya hidup yang tidak aktif secara perlahan tetapi pasti membawa kepada perkembangan penyakit berikut:

 • scoliosis;
 • osteochondrosis;
 • radiculitis;
 • penonjolan cakera;
 • hernia intervertebral;
 • sakit lumbar yang berbeza.

Memandangkan stabil "peremajaan" penyakit tulang belakang terhadap latar belakang peningkatan yang mantap dalam bilangan orang yang menghadapi masalah yang sama, persoalan timbul daripada keperluan untuk langkah-langkah pencegahan. Masalah utama pelaksanaannya adalah, sememangnya kekurangan waktu asas.

Dalam keadilan, perlu dikatakan bahawa, sebagai tambahan kepada masa, kebanyakan orang tidak mempunyai keinginan untuk melakukan senaman gimnastik setiap hari. Perkakas ortopedi, yang, disebabkan oleh kecekapan, kesederhanaan dan kemudahan penggunaannya, hanya ditakdirkan untuk kejayaan pengguna datang untuk membantu orang-orang "malas" itu. Itulah sebabnya, jisim pengeluar ragu membekalkan produk ortopedik palsu palsu yang tidak mempunyai kualiti yang diperlukan untuk produk tersebut.

Apakah kuasa bantal itu

Mereka yang menghabiskan banyak masa dalam kedudukan duduk akan mengalami kesakitan lumbar lambat laun. Harian jangka panjang harian dalam kedudukan duduk menjadi faktor risiko utama untuk kemunculan pelbagai penyakit tulang belakang dan untuk membantu orang, boleh bantal ortopedik melegakan tulang belakang lumbar. Bantal ortopedi di bawah belakang boleh digunakan di kerusi biasa, pejabat dan kerusi kereta.

Produk ini mempunyai ciri-ciri berikut:

 • mempunyai bentuk yang mengulangi lordosis lumbar;
 • boleh digunakan sepanjang masa;
 • ditetapkan pada mana-mana kerusi;
 • mengelakkan anjakan sisi belakang.

Ulasan pengguna yang secara peribadi mencuba bantal di bawah punggungnya memberi keterangan kepada keberkesanannya. Bantal ortopedik menyediakan fungsi yang agak mudah tetapi berkesan - ia membolehkan anda mengekalkan kelengkungan semulajadi tulang belakang di kawasan lumbar, terganggu semasa duduk di kerusi atau di atas kerusi.

Akibat kesan yang tidak baik dan perubahan patologi muncul, menyebabkan penyakit serius tulang belakang. Memastikan lenturan yang betul dalam kombinasi dengan sokongan tertentu, menyumbang untuk memunggah lumbar. Ini membolehkan anda mengurangkan keletihan semula jadi tulang belakang, yang menyumbang kepada kesejahteraan yang selesa untuk seseorang.

Walau bagaimanapun, mengekalkan hak lordosis sahaja tidak memastikan keadaan tulang belakang yang sihat. Sudah tentu, bantal ortopedik tidak dapat melaksanakan semua aktiviti yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik tulang belakang.

Oleh itu, secara khusus, ia memerlukan penekanan fisik yang ketat, serta komponen penting, aliran yang menyediakan diet yang seimbang. Oleh itu, bantal ortopedik, sebagai cara yang berkesan untuk meningkatkan keselesaan kewujudan, bukanlah ubat penawar yang boleh menghalang perkembangan osteochondrosis.

Kenapa anda perlukan

Bercakap tentang bantal ortopedik, ia adalah, di atas semua, bernilai berita tentang cadangan, dan bukan tentang kesaksian. Bantal ini direka untuk:

 • gunakan dengan duduk yang berpanjangan, untuk mengelakkan ketegangan otot di rantau lumbar;
 • memperbaiki nada otot;
 • pencegahan osteochondrosis, neuralgia, arthrosis lumbar;
 • mengurangkan kesakitan di rantau lumbar;
 • memunggah tulang belakang dan memastikan postur yang baik;
 • menyokong lordosis lumbar.

Bantal ortopedi juga digunakan secara meluas sebagai alat pemulihan selepas mengalami penyakit dan kecederaan yang berkaitan dengan tulang belakang toraks dan bawah.

Untuk mengatasi pelaksanaan tugas, bantal ortopedik membantu ciri-ciri dan ciri-ciri reka bentuk yang berkualiti. Memastikan penyelenggaraan lenturan yang betul, penghapusan atau pencegahan kesakitan, bantal, bagaimanapun, bukanlah alat pencegahan sepenuhnya. Memang, dari sudut pandangan perubatan, menjaga lordosis yang betul tidak menginsuranskan seseorang terhadap penampilan hernia intervertebral.

Bagaimana untuk memilih

Masalah mendapatkan bantal terletak secara eksklusif dalam nuansa pilihannya. Varian bantal ortopedik yang ditawarkan oleh pengeluar lebih daripada cukup. Pada masa yang sama, penampilan dan bentuk produk yang ditawarkan, praktikal tanpa apa-apa perbezaan, menimbulkan kesukaran dalam memilih bantal yang sesuai. Apakah kriteria untuk dipandu oleh pilihannya?

Pertama, anda harus berurusan dengan pengisi yang digunakan dalam pembuatan produk - ia adalah pembungkusan khusus yang menentukan kualiti bantal.

Sebagai contoh, bantal ortopedik yang agak mahal dan berkualiti tinggi di bawah belakang dari "Trelax", dihasilkan oleh pengilang dalam dua versi - Spektra dan Autoback, perbezaan antara yang sangat sukar dicari. Walau bagaimanapun, berkenaan dengan kedua-dua pengubahsuaian, pengeluar mengisytiharkan pematuhan penuh dengan GOST dan semua piawaian antarabangsa.

Komposisi bantal Trelax Spektra

Secara harfiah semua pengeluar bantal ortopedik dalam anotasi kepada produk menyebutkan keramahan alam sekitar dan kualiti bahan pemadat yang digunakan. Bahan pemadat yang tertentu - buih poliuretana elastik - hanya biasa, biasa kita, getah buih.

Kekurangan dan ketersediaan bahan ini menjadikan pengeluar menggunakan getah busa secara intensif dalam pengeluaran bantal ortopedik. Pada masa yang sama, tanpa memiliki "memori bentuk", ia tidak digunakan untuk pengeluaran bantal ortopedik khas - untuk leher, untuk tidur, dan lain-lain.

Ia boleh dikatakan bahawa apabila memilih bantal ortopedik tidak ada cadangan khusus - mereka dipilih secara individu untuk diri mereka sendiri. Kriteria utama untuk pemilihan adalah rasa peribadi. Sebagai peraturan, produk yang ditawarkan berbeza hanya dalam bentuk, kualiti mereka hampir sama, dan harga dipengaruhi terutamanya tidak begitu banyak oleh pengisian seperti oleh kes yang dapat dilihat.

Bantal belakang ortopedik

Model popular bantal untuk membaca di atas katil dan ciri-ciri mereka

Bantal badan penuh: variasi, kegunaan, tujuan

Jenis utama dan sifat kusyen urut untuk belakang untuk kegunaan rumah

Siapa dan mengapa disyorkan untuk menggunakan bantal ortopedik di bawah belakang

Lapisan ortopedik - sifat bermanfaat, kesan pada badan, jenis.

Dibuang pada bantal backrest ortopedik - sifat, gunung, model.

Bantal ortopedik untuk kerusi - di dalam kereta, di pejabat, harta, jenis.

Komen terkini

Membantu dalam memilih bantal ortopedik di bawah belakang

Adakah anda bermimpi untuk membeli bantal ortopedik di bawah punggung anda dan menghilangkan kesakitan dan ketidakselesaan? Keputusan itu boleh dipuji, tetapi untuk membuat pilihan yang tepat, anda perlu belajar memahami produk ortopedik dan ciri-cirinya. Bantal di bawah belakang berbeza dengan bentuk, kekakuan, kehadiran tambahan anatomi dan berhenti, serta kos dan jenis pengisi yang digunakan. Tidak menghairankan, pengenalan dengan pelbagai produk di kedai menyebabkan kemunculan banyak soalan.

Anda boleh memilih bantal ortopedik di belakang anda selepas membaca bahan yang diterbitkan di halaman sumber kami. Kami akan memberi anda maklumat penuh tentang semua jenis bantal, memberitahu anda tentang ciri-ciri model keras dan lembut, serta memberitahu anda tentang pengeluar yang paling terkenal. Setelah mendapat pengetahuan, anda akan dapat memilih dan membeli bantal ortopedik yang paling sesuai di bawah punggung anda, yang akan memberi anda keselesaan dan melegakan kesakitan otot dan tulang belakang. Senarai bahan dan ulasan di halaman laman web ini terus berkembang, yang membolehkan kami memberi maklumat maksimum tentang bantal belakang untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Ikut kemas kini kami dan berasa bebas untuk membeli model yang disyorkan.

Apakah kusyen belakang ortopedik yang paling berguna?

Kandungan:

Bantal ortopedi di bawah punggung - agak popular produk yang muncul di pasaran beberapa tahun yang lalu dan mendapat populariti dengan cepat. Ini, pada dasarnya, tidak menghairankan - pelbagai penyakit tulang belakang kini jauh "lebih muda" dan berlaku sangat kerap, begitu banyak berfikir tentang pilihan untuk mencegah penyakit tersebut. Dan kerana masa dan usaha tidak pernah cukup untuk memastikan kesihatan anda (latihan terapi yang sama yang boleh dilakukan pada waktu pagi dan bukannya mengecas), kebanyakan produk dengan awalan "ortopedik" hampir ditakdirkan untuk berjaya. Apa, dengan cara itu, banyak pengeluar menggunakan tanpa malu, memberikan "kraf" untuk produk ortopedik sebenar.

Bagaimana bantal itu berlaku?

Bantal ini membolehkan anda memunggah tulang belakang lumbar

Kesakitan belakang adalah fenomena yang biasa bagi mereka yang perlu menghabiskan banyak masa dalam kedudukan duduk. Oleh itu, ini adalah masalah biasa bagi pemandu dan profesional IT, kekhususan yang melibatkan kehadiran komputer secara berterusan dalam kedudukan separuh bengkok. Semua ini hanya satu, tetapi yang paling terkenal faktor risiko untuk perkembangan penyakit tertentu di belakang. Sememangnya, pada mereka bahawa bantal ortopedik berorientasikan di bawah belakang, mereka adalah yang pertama mencuba, dan mereka yang pertama memberi maklum balas mengenainya.

Untuk kegembiraan pengeluar, ulasan positif, yang pada prinsipnya tidak menghairankan. Tugas bantal semacam ini agak mudah - untuk memastikan pemeliharaan kelengkungan semulajadi tulang belakang di punggung bawah, yang terganggu semasa duduk di kerusi biasa dan di kerusi biasa, yang merupakan sebab gangguan operasi normal tulang belakang. Dalam kombinasi dengan beberapa sokongan, ini membolehkan anda memunggah tulang belakang lumbal, supaya dia kurang letih, dan orang itu berasa selesa.

Harus diingat bahawa mengekalkan lordosis yang betul bukanlah semua tulang belakang yang diperlukan untuk kesihatan. Untuk metabolisme normal, dia memerlukan aktiviti fizikal yang normal, untuk membekalkan sejumlah komponen yang mencukupi - diet yang seimbang, dan lain-lain. Dan tidak ada satu bantal ortopedik yang akan menyelesaikan masalah ini. Oleh itu, kita tidak boleh lupa bahawa ini hanyalah produk tambahan, yang dapat meningkatkan keselesaan kewujudan seseorang, tetapi tidak melindungi anda daripada perkembangan osteochondrosis.

Apakah tanda-tanda untuk bantal ini?

Walau bagaimanapun, "testimoni" - ia terlalu kuat, ia hanyalah saranan untuk digunakan. Oleh itu, bantal seperti ini dinasihatkan untuk menggunakan duduk yang berpanjangan untuk mengelakkan ketegangan otot di kawasan lumbar, untuk mengelakkan penampilan kesakitan di kawasan ini dengan osteochondrosis dan manifestasinya, untuk membetulkan ketidakseimbangan otot pada bahagian belakang bawah semasa scoliosis, serta semasa pemulihan selepas kecederaan dan lumbar dan tulang belakang toraks. Juga sering disebutkan adalah kemungkinan menggunakan produk sedemikian untuk pencegahan perkembangan penyakit tulang belakang dan dalam rawatan kompleks penyakit bahagian-bahagian tulang belakang yang bersamaan.

Bantal ini biasanya berjaya diatasi dengan tugas-tugas yang diberikan, kerana untuk tujuan ini mereka diciptakan. Mengekalkan lenturan tulang belakang yang betul di bahagian bawah ke tahap tertentu menjamin ketiadaan kesakitan, walaupun dengan berpanjangan duduk di tempat. Tetapi sukar untuk bersetuju dengan titik seperti "pencegahan penyakit belakang", kerana mana-mana doktor akan menjelaskan bahawa lordosis yang betul tidak menjamin bahawa pada satu ketika hernia intervertebral tidak akan muncul. Mungkin bantal sedemikian akan dapat melambatkan penampilannya untuk beberapa waktu, tetapi tidak lagi. Oleh itu dalam kes ini, bantal ortopedik juga boleh memainkan peranan negatif, "memoles" tanda-tanda pertama masalah serius.

Bantal mana yang lebih baik untuk dipilih?

Ia tidak begitu sukar untuk membeli bantal ortopedik di bawah belakang anda sekarang, cukup banyak yang dijual. Tetapi apa yang harus dipilih dari varieti yang dicadangkan, jika bentuk dan kemunculan produk tersebut hampir sama?

Dasar bantal mana pun adalah pengisi

Pertama sekali, adalah penting untuk mengetahui apa jenis bahan di dalamnya, kerana untuk bantal ortopedik yang lain adalah "pemadam" khusus dengan kesan ingatan bentuk yang menjadi asas kualiti. Sebagai contoh, bantal ortopedik yang agak berkualiti dan agak mahal di bawah belakang dari pengilang "Trelax", yang dihasilkan dalam dua "pengubahsuaian" - Autoback dan Spektra (perbezaan antara mereka tidak pernah dijumpai). Pada masa yang sama, mengikut pengilang, bantal mematuhi GOST dan piawaian antarabangsa.

Hampir semua pengeluar bantal tersebut (dan yang dinamakan di atas tidak terkecuali) dengan bangganya menunjukkan bahawa mereka menggunakan bahan mesra alam dan selamat sebagai padding - buih poliuretana yang fleksibel. Di sebalik nama yang indah menyembunyikan getah buih, yang sudah biasa kepada kita semua sejak kecil, yang secara aktif digunakan... tetapi hampir di mana-mana. Pada masa yang sama dinilai untuk murah, kemampuan dan ketahanan relatif. Bahan ini tidak mempunyai "memori bentuk", kerana ia tidak digunakan dalam bantal ortopedi yang lain (untuk tidur, untuk leher, dan lain-lain).

Dengan kata lain, tidak ada yang luar biasa dalam bantal tersebut (kecuali bentuk), anda boleh memilih yang terbaik daripada mereka hanya "sendiri", menurut perasaan peribadi anda. Jika tidak, kualiti mereka lebih kurang sama, dan harganya lebih bergantung pada penutup yang cantik dan berkualiti tinggi, dan tidak mengisi.

Ketahui cara memilih bantal:

Dengan cara ini, anda juga mungkin berminat dengan bahan-bahan PERCUMA yang berikut:

 • Buku-buku percuma: "TOP 7 senaman berbahaya untuk latihan pagi, yang harus anda elakkan" | "6 peraturan regangan berkesan dan selamat"
 • Pemulihan sendi lutut dan pinggul dalam kes arthrosis - video percuma webinar, yang dijalankan oleh doktor terapi senaman dan perubatan sukan - Alexander Bonin
 • Pelajaran percuma dalam rawatan sakit belakang dari doktor terapi fizikal yang disahkan. Doktor ini telah membangunkan sistem pemulihan unik untuk semua bahagian tulang belakang dan telah membantu lebih daripada 2,000 pelanggan dengan pelbagai masalah belakang dan leher!
 • Mahu belajar bagaimana merawat saraf sciatic? Kemudian berhati-hati menonton video di pautan ini.
 • 10 komponen pemakanan yang penting untuk tulang belakang yang sihat - dalam laporan ini, anda akan mempelajari apa diet harian anda supaya anda dan tulang belakang anda sentiasa berada dalam tubuh dan semangat yang sihat. Maklumat yang sangat berguna!
 • Adakah anda mempunyai osteochondrosis? Kemudian kami mencadangkan untuk meneroka kaedah berkesan rawatan osteochondrosis lumbal, servikal dan toraks tanpa ubat.

Bantal di bawah punggung bawah

Penghantaran:
Ia telah dipesan pada 26 Disember 2015, yang diterima pada 16 Januari 2016.
Dibungkus dalam pakej pos standard.
Rupa:
Bantal persegi dalam penutup kain, bentuk ergonomik, jalur elastik dijahit di bahagian belakang untuk menetapkan di belakang kerusi / kerusi. Terdapat zip di bawah getah untuk mengeluarkan penutup, tetapi saya tidak pasti bahawa anda boleh mengeluarkan dan meletakkan penutup belakang tanpa merosakkan bantal. Ia kelihatan baik, tidak ada benang yang melekat dan tiada kecacatan yang ketara telah diperhatikan. Tersedia untuk pesanan dalam tujuh warna, saya diarahkan kelabu.


Saiz:
Laman ini mengisytiharkan dimensi 33H32H12sm. Malah, ia ternyata sedikit lebih kecil, tetapi tidak kritikal. Saya mengukur 32x30.5 cm. Dan ketebalan di tempat paling sempit 3.5 cm, paling banyak - 10 cm


Bahan:
Laman ini menunjukkan bahawa untuk pembuatan bantal yang digunakan mewah, poliester dan poliuretana. Malah, penutupnya benar-benar kelihatan seperti yang mewah - cukup menyenangkan untuk menyentuh, dan apa bantal itu sendiri terdiri daripada - anda hanya boleh meneka. Pada masa yang sama, bahan itu agak tegar, sedikit lebih lembut daripada busa pembinaan, hampir tidak ditekan apabila bersandar. Kesan ingatan yang tidak dapat dibicarakan. Ia ditetapkan di belakang kerusi yang teruk, apabila menggunakannya slaid ke bawah. Di samping itu, gusi itu mungkin meregangkan dari masa ke masa dan bantal tidak dapat dipasang pada bahagian belakang lebar yang lebih kecil.
Akibatnya - secara keseluruhan, pengambilalihan yang tidak berguna, yang tergantung di belakang kerusi, sentiasa tergelincir dan tidak benar-benar menyokong bahagian bawah.


Sama ada untuk membeli bantal ini atau tidak terpulang kepada anda. Saya menyifatkan pendapat saya mengenainya.

Produk ini disediakan untuk menulis ulasan oleh kedai. Semakan yang disiarkan mengikut hlm.18 Peraturan tapak.

Memilih bantal di belakang pemandu di dalam kereta

Tarikh penerbitan: 13 Disember 2017.

Dengan kehadiran berterusan memandu kereta, ramai yang mula mengalami kesakitan di bahagian belakang dan pelvis. Untuk mengelakkan ini berlaku, sesetengah pemandu menasihati menggunakan roller biasa yang sesuai di belakang anda. Walau bagaimanapun, nasihat sedemikian tidak berfungsi, kerana peranti biasa tidak akan dapat memberikan sokongan yang diperlukan kepada badan, ia akan beralih, dan membawa lebih banyak ketidakselesaan daripada yang baik. Oleh itu, adalah lebih baik jika bantal ortopedik khusus di bawah pinggang dipasang di dalam kereta di dalam kereta.

Terima kasih kepada produk, selamat dipasang di belakang kerusi pemandu, anda tidak boleh hanya memastikan keselesaan yang diperlukan, tetapi juga melindungi tulang belakang daripada microtraumas atau perpindahan cakera dalam keadaan brek secara tiba-tiba. Di samping itu, pad ini hanya perlu dalam kes-kes masalah belakang yang serius.

Apabila dicadangkan untuk digunakan

Bantal di bawah pinggang di dalam kereta disyorkan untuk mereka yang menderita:

 • radiculitis lumbar kronik;
 • hernia atau protrusions pada tulang belakang lumbar;
 • osteochondrosis;
 • sakit belakang belakang;
 • kelengkungan tulang belakang.

Di samping itu, bantal ortopedik ergonomik hanya diperlukan dalam proses pemulihan selepas pembedahan belakang. Mereka juga disyorkan untuk mereka yang mengalami ketidakselesaan dan kesakitan semasa ketegangan otot-otot tulang belakang.

Berguna! Jangan mengelirukan produk ortopedik dengan pad urut. Yang terakhir ini boleh digunakan hanya oleh mereka yang tidak mempunyai patologi tulang belakang.

Jika kita bercakap tentang kontraindikasi untuk digunakan, mereka tidak, kecuali reaksi alergi kepada komponen pengisi atau produk upholsteri.

Bahan pengisi

Dalam pembuatan produk untuk bahan standard kembali digunakan:

 • Lateks. Long mengekalkan bentuk asalnya dan menyokong tulang belakang dengan baik. Di samping itu, bahan ini bernafas, jadi bahagian belakang akan berventilasi dengan baik.
 • Poliester Walau bagaimanapun, lateks analog, walaupun kosnya, bahan ini mempunyai banyak kelebihan: keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian bantal, komposisi mempunyai sifat antimikrobial, antiallergenik.
 • Gel Bahan ini mengagihkan beban dengan baik dan menyejukkan badan. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, tidak disyorkan untuk menghidupkan pemanasan kerusi, kerana ini mungkin mempengaruhi sifat kimia komposisi.
 • Buckwheat Sekam buckwheat dianggap sebagai pengisi terbaik. Bahan ini sangat bernafas dan tidak panas dari tempat duduk kulit, walaupun ia dilengkapi dengan pemanasan. Di samping itu, soba adalah hippoallergen dan sempurna mengekalkan bentuknya untuk masa yang lama.

Juga dijual adalah produk kembung. Sudah tentu, bercakap mengenai sifat ortopedik mereka tidak perlu. Walau bagaimanapun, bantal seperti ini untuk pemandu mempunyai kos yang rendah.

Jika kita bercakap tentang produk lumbar dalam bentuk lengkung yang melekat pada kerusi pemandu, maka perlu diperhatikan bahawa bingkai tersebut sangat tertekuk dan terletak agak jauh dari belakang kerusi, yang disebabkan oleh penggunaan aksesori sedemikian membawa hanya kesulitan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk membeli model standard bentuk ergonomik, terutamanya kerana harga produk tersebut tidak begitu tinggi.

Kos

Harga membeli kusyen belakang ortopedik bergantung kepada saiz produk, pengisi, penyaduran dan, tentu saja, pada pengeluar. Walaupun senarai syarikat-syarikat yang terlibat dalam pembuatan aksesori ini agak besar, perlu disebutkan beberapa pemimpin.

Bantal ortopedi di bawah belakang: jenis dan peraturan pemilihan

Rawatan 0 1,645 pandangan

Bantal ortopedi di bawah belakang adalah produk yang cukup popular, yang digunakan terutamanya untuk pencegahan penyakit yang berkaitan dengan tulang belakang. Kadang-kadang para doktor boleh mengesyorkan menggunakan bantal tersebut dalam rawatan kompleks tulang dan sendi tulang belakang belakang. Peranti ortopedi muncul agak baru dan telah berjaya mendapatkan kepercayaan kedua-dua doktor dan pesakit. Hari ini anda boleh menemui banyak pilihan untuk bantal ortopedik untuk kerusi, yang direka oleh pakar ortopedik yang berkelayakan. Seringkali, produk sedemikian digunakan oleh orang yang memimpin gaya hidup yang tidak aktif, iaitu duduk di pejabat atau tidak dapat bergerak secara aktif kerana pelbagai penyakit fisiologi.

Seringkali, apabila duduk, tulang belakang boleh dibengkokkan.

Petunjuk untuk digunakan

Kusyen ortopedi untuk kerusi itu bertujuan terutamanya untuk orang yang menderita penyakit seperti:

 • osteochondrosis tulang belakang serviks;
 • anjakan dan pelbagai kecederaan vertebra;
 • belakang kronik dan sakit leher;
 • sakit kepala yang kerap;
 • gangguan tidur;
 • bengkak;
 • kehamilan;
 • tenaga fizikal yang berpanjangan;
 • vertigo percuma;
 • neuralgia;
 • sindrom torticollis pada kanak-kanak;
 • nada otot meningkat leher dan belakang;
 • myositis;
 • pemulihan selepas pesakit.

Bantal ortopedik di bawah belakang akan menjadi pilihan yang sangat baik bagi mereka yang memantau kesihatan tulang belakang dan bagi mereka yang ingin mengekalkan kedudukan yang betul. Mereka boleh digunakan semasa perjalanan, sambil duduk di komputer, baik di rumah dan di pejabat, di kapal terbang, di dalam bas dan di tempat lain di mana otot-otot tulang belakang yang kuat dapat terjadi akibat kedudukan yang salah di belakang.

Produk ortopedi boleh digunakan di dalam kereta, di samping memastikan kedudukan yang betul di belakang

Contraindications to use

Sebelum membeli dan terutamanya menggunakan alat ortopedik seperti itu di atas kerusi, disarankan untuk mengkaji semua kontraindikasi untuk digunakan. Jika anda tidak mengambil kira banyak nuansa ketika menggunakan bantal di bawah punggung anda, anda tidak boleh hanya membahayakan, tetapi juga memperburuk perjalanan penyakit tulang belakang, sambil membentuk perubahan patologis yang akan menjadi agak sukar untuk diperbaiki di masa depan. Ia tidak digalakkan menggunakan alat ortopedik jika terdapat penyakit kulit atau luka terbuka di tempat bantal bersentuhan dengan badan. Jika anda mengabaikan kontraindikasi ini, kerengsaan kulit dan bengkak boleh berlaku. Anda juga tidak harus menggunakan produk ortopedik jika tindak balas alergi terhadap bahan yang membuat bantal diperhatikan. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan sarung bantal daripada bahan semula jadi, yang disyorkan untuk diubah dengan kerap.

Jenis dan struktur produk ortopedik

Bantal ortopedi untuk kegunaan kereta, pejabat atau rumah harus dipilih hanya secara individu dan bagi setiap orang secara berasingan.

Sebelum anda membeli dan menggunakan bantal ortopedik untuk duduk, adalah disyorkan untuk mengkaji secara terperinci struktur mereka, serta bahan dari mana peranti tersebut dibuat. Kusyen yang berbeza untuk kerusi bergantung kepada bahan yang dipenuhi oleh produk. Bahan pengisi boleh bersifat semulajadi dan sintetik, iaitu:

Pengisi ini semulajadi dan sudu tumbuhan susu yang dirawat mengikut teknologi tertentu. Jenis bantal ini mengekalkan bentuknya dan membolehkan anda tegas membetulkan tulang belakang. Peranti ini digunakan terutamanya untuk pesakit yang beristirahat yang tidak membenarkan pembentukan buah pinggang. Latex adalah bahan "bernafas" yang akan berlangsung selama bertahun-tahun.

Bantal lateks ortopedik di bawah belakang dengan sempurna mengekalkan bentuknya dan betul-betul mengulang lengkung tulang belakang.

 • Poliester

Jenis pengisi ini dianggap sebagai pilihan bajet berbanding dengan produk lateks. Poliester adalah bola bersaiz kecil yang dirawat dengan larutan silikon. Walaupun harga yang rendah, pengisi mempunyai banyak kelebihan, iaitu:

 1. bantal dari bahan tersebut dengan sempurna menyokong tulang belakang;
 2. ketinggian bantal boleh dilaraskan;
 3. pengisi mempunyai ciri anti-alergi dan antimikrob;
 4. produk dari poliester dengan mudah memberikan ke dalam basuh walaupun dalam mesin basuh isi rumah;
 5. hayat perkhidmatan yang panjang (walaupun dengan penggunaan harian).

Kusyen kerusi ortopedik di pejabat atau dalam kenderaan poliester menyediakan kerusi yang selesa sambil mengekalkan belakang anda dengan sempurna.

Bahan semacam itu adalah pilihan yang sangat baik untuk kusyen ortopedi untuk kerusi di pejabat dan untuk kegunaan rumah. Pengisi mempunyai ingatan anatomi, yang menjamin kelonggaran otot dan vertebra maksimum, serta memastikan kedudukan tubuh yang betul semasa tidur atau dalam posisi duduk. Pada setiap penggunaan berikutnya, produk akan mempunyai selekoh individu yang selesa untuk pemiliknya.

Pengisi adalah bahan yang semulajadi, yang paling sering digunakan dalam pengisi lateral di bantal ortopedik untuk pejabat. Bawah bantal dengan sempurna mengekalkan bentuknya dan menyumbang kepada kelonggaran yang lebih baik.

Jenis pengisi ini agak baru. Gel ini mempunyai kesan penyejukan dan mengedarkan beban dengan sempurna. Terima kasih kepada teknologi khas 3D-ubah bentuk cecair, pengisi urut urut belakang dengan baik, sambil mengambil bentuk klasik yang sesuai untuk kedua-dua tidur dan duduk di dalam kereta atau di tempat kerja.

Bahagian penting produk ortopedi ialah sarung bantal, yang mesti dibuat hanya dari bahan semula jadi - kapas. Sarung bantal sedemikian lembut dan selesa, dengan sempurna melekat pada bantal bentuk seperti gelombang disebabkan oleh jalur anjal yang dijahit khas. Sarung bantal sepatutnya betul-betul mengulang lengkung bantal ortopedik di pejabat, ke negara atau pengangkutan. Terima kasih kepada pelbagai warna, anda boleh memilih warna yang paling sesuai. Sarung bantal untuk bantal ortopedik di kerusi dengan sempurna bernafas, jangan menyerap kelembapan, jangan noda dan jangan kehilangan penampilan mereka selepas mencuci banyak.

Bantal ortopedik helium dianggap sesuatu yang baru dan telah membuktikan diri mereka sebagai produk yang boleh dengan cepat berehat otot belakang

Bantal ortopedi untuk bayi baru lahir

Bekalan ortopedi untuk kanak-kanak kecil mempunyai bentuk khas dan dibangunkan dengan mengambil kira ciri-ciri anatomi sistem muskuloskeletal kanak-kanak, yang mana pembentukan sendi-tulang rawan tulang tulang belakang yang betul berlaku. Hari ini, anda boleh menemui banyak model kusyen tempat duduk yang membolehkan anda mengekalkan bahagian belakang bayi dalam kedudukan anatom yang betul. Selalunya, produk seperti untuk bayi diperbuat daripada susu getah atau bahan yang mempunyai kesan ingatan. Terima kasih kepada kusyen yang dipilih dengan betul untuk duduk di dalam kereta atau di kereta dorong, anda boleh mengelakkan kemunculan lordosis dan torticollis pada kanak-kanak, meremas saluran darah, serta mengurangkan beban pada otot dan sendi tulang dan rawan belakang.

Bantal ortopedi untuk kanak-kanak kecil disyorkan untuk digunakan hanya jika mereka ditetapkan oleh pakar pediatrik atau doktor lain. Anda tidak sepatutnya memperolehi produk sedemikian, kerana anda tidak dapat membahayakan tubuh yang belum terbentuk.

Bagaimana untuk memilih bantal ortopedik?

Bukan sahaja kesejahteraan umum, tetapi juga perubahan patologi pada tulang belakang akan bergantung kepada pilihan bantal ortopedik yang betul dan tepat di pejabat atau di rumah. Sebelum membeli produk, disyorkan untuk mengambil kira parameter seperti:

Adalah dinasihatkan untuk memberi perhatian awal kepada nuansa seperti ketinggian bantal ortopedik, yang dipasang di atas kerusi. Bantal yang tinggi diperlukan bagi mereka yang mempunyai bahu yang luas atau mempunyai tilam atau kerusi keras. Ketinggian purata produk adalah dari 10 hingga 14 cm. Bantal belakang untuk duduk dari 6 hingga 10 cm, yang sesuai untuk kegunaan pejabat, juga dianggap agak selesa.

Produk ortopedik boleh digunakan dalam proses ini.

 1. Lebar dan panjang bantal.

Satu-satunya perkara yang perlu diingat adalah bahawa bantal ortopedik tidak boleh lebih luas daripada tilam atau kerusi itu sendiri. Secara purata, lebar bantal ortopedik adalah dari 30 hingga 50 cm, dan panjang - dari 40 hingga 80 cm. Parameter ini dipilih berdasarkan pilihan peribadi dan tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap kesan terapeutik dan propilaksis penggunaan mereka.

Perhatian yang sewajarnya perlu dibayar untuk pemilihan bentuk bantal ortopedik, kerana ia adalah bentuk produk yang boleh memberi kesan yang bermanfaat pada keadaan tulang belakang.

Apabila memilih kekakuan, perlu mengambil kira pose yang sering diambil di mana pesakit adalah ketika dia berbohong atau duduk, iaitu:

 • jika seseorang sedang tidur, disarankan menggunakan produk kekerasan sederhana;
 • jika kegemaran kegemaran semasa tidur terletak pada perut, maka dinasihatkan untuk memilih bantal lembut;
 • jika pesakit sedang tidur di sisinya, maka dalam hal ini perlu menggunakan hanya produk yang kaku.

Dalam mana-mana kes, bahagian leher rahim dan bahagian tulang belakang yang lain harus diperbaiki, kerana kebocoran dan kebocoran otot berkurang.

Adalah disyorkan untuk mendekati pilihan bantal ortopedik di bawah punggung anda ke pejabat dan untuk tidur dengan kesungguhan tertentu, kerana produk ini tidak terperinci bergaya, tetapi jaminan tidur penuh, kesejahteraan yang sangat baik dan, tentu saja, tulang belakang yang sihat. Sebelum membeli apa-apa produk, perlu mengambil kira bukan sahaja ketinggian dan berat badan, tetapi juga patologi vertebra, serta penyakit sistem muskuloskeletal. Bersama dengan doktor anda, anda perlu menentukan tujuan mana bantal ini dibeli: untuk rawatan atau profilaksis. Satu aspek penting apabila memilih produk ortopedik yang betul untuk kerusi adalah bahan dari mana bantal itu akan dibuat, kerana kecenderungan reaksi alergi terhadap satu atau lain komponen bantal dapat memperburuk kesihatan pesakit.

Ia adalah penting untuk membasuh bantal mengikut arahan untuk digunakan.

Tips Penjagaan Bantal

Untuk memastikan bahawa produk ortopedik tidak kehilangan sifat terapeutiknya, dinasihatkan supaya mematuhi peraturan asas penggunaan, tetapi juga menjaga bantal di atas kerusi atau di kerusi di dalam kereta. Purata jangka hayat bantal di bawah jawatan di pejabat dan di rumah adalah kira-kira 10 tahun, tetapi walaupun ini, doktor menasihatkan mengubah produk ortopedik selepas penggunaan selama 3 hingga 3 tahun. Peraturan asas untuk penjagaan bantal ortopedi di kerusi di pejabat atau untuk kerusi di dalam kereta:

 • produk mesti berventilasi sekurang-kurangnya sekali seminggu;
 • bantal mesti digoncang dan diserahkan setiap hari;
 • anda tidak boleh menutup bantal dengan seprei selepas tidur;
 • basuh bantal mengikut arahan;
 • Untuk mengangkut produk ortopedik, gunakan penutup yang dibuat daripada kain semulajadi, tetapi tidak menggunakan beg plastik;
 • Jangan biarkan kelembapan dalam bilik lebih daripada 70%.

Untuk membeli bantal ortopedik untuk kerusi di pejabat atau untuk rumah terdapat di kedai khusus, di farmasi atau di kedai runcit yang mempunyai semua sijil kualiti yang diperlukan. Mengikut nasihat doktor, apabila memilih produk, anda tidak perlu memberi tumpuan kepada harga yang rendah dan cuba menjimatkan wang, kerana ini boleh menyebabkan kemunculan komplikasi dan pelbagai patologi dalam tubuh. Pasaran moden produk dan ubat-ubatan perubatan penuh dengan kepalsuan dan hanya barang-barang berkualiti rendah yang menarik pembeli dengan kos yang rendah, yang berkait rapat dengan kualiti bantal ortopedik yang rendah. Sebelum membeli, ia perlu memeriksa semua dokumen yang disertakan untuk barang-barang dan untuk mengesahkan kualiti bahan dari bantal itu dibuat.

Sampul untuk bantal ortopedik perlu diperbuat daripada kain semula jadi dan mempunyai ular selesa

Video Bantal ortopedik

Produk ortopedik di bawah punggung, yang dipasang di kerusi di pejabat, yang digunakan di rumah atau di dalam kereta, adalah produk yang sangat penting yang dapat menyokong otot belakang, tulang belakang dan dengan sempurna berehat belakang. Bantal membolehkan anda mempercepatkan proses penyembuhan, dan juga menyokong vertebra semasa duduk dan tidur di kedudukan anatom yang betul. Bantal ortopedi sering digunakan untuk bersantai dan berehat selepas melakukan senaman fizikal yang sengit. Hampir semua model produk tidak menyebabkan reaksi alahan di dalam badan dan dibuat dari bahan semula jadi. Bantal hendaklah digunakan dengan sarung bantal kapas, yang disyorkan untuk digantikan dengan kerap.

Bantal belakang ortopedik

Pengisi adalah keranda soba gred tertinggi, ditentukur dan

Direka untuk kegunaan selesa di kerusi kereta, kerusi pejabat, sofa rumah, dll.

Kebanyakan serba boleh menggunakan bantal model sejagat di bawah belakang.

Ia mempunyai sistem pelekap yang mantap yang sesuai untuk semua jenis tempat duduk dan bagi mana-mana orang

Saiznya universal
Warna kelabu; beige

Pada zaman revolusi teknologi, sebuah kereta persendirian berhenti menjadi mewah, beralih menjadi pengangkutan utama dan perlu.

Bantal ortopedik - kelembutan, keselesaan dan kebolehpercayaan yang digunakan.

Kusyen kerusi ortopedik sama rata mengedarkan berat orang di seluruh permukaan, memberikan kedudukan yang selesa dan mengurangkan beban. Mereka direka bentuk untuk menyokong dan melonggarkan bahagian belakang yang lebih rendah. Bantal ortopedik yang selesa membantu meningkatkan postur dan menjaga belakang anda lurus.

Pad kaki adalah ubat yang berkesan untuk keletihan, edema, sawan dan kekurangan vena. Cincin bantal di tempat duduk "Sissel" boleh digunakan dalam kehidupan sehari-hari dan dalam pengangkutan. Ia direka untuk mengurangkan masa pemulihan selepas kecederaan dan operasi. Lubang di tengah menghilangkan tekanan pada tisu perineal dari kedudukan duduk, yang menghilangkan rasa sakit dan ketidakselesaan.

Autos Paster adalah overlays untuk kerusi kereta yang membolehkan anda untuk mengagihkan berat badan dengan betul semasa memandu. Mereka boleh digunakan untuk pemulihan selepas kecederaan dan untuk pencegahan osteochondrosis.

Dalam katalog syarikat bantal dan penggelek mendatar kami juga dibentangkan. Mereka diperbuat daripada poliuretana lembut. Sesetengah model mempunyai keupayaan untuk menghafal bentuk badan.

Kusyen belakang ortopedik yang selesa

Pelbagai gangguan dalam fungsi tulang belakang pada orang moden tidaklah biasa. Seringkali, seseorang berasa sakit, kelemahan, kesakitan di seluruh tubuhnya walaupun selepas rehat malam. Kaedah apa yang tidak dicipta dalam sejarahnya, manusia untuk menghadapi penyakit ini! Adakah hari ini mempunyai cara yang sebenar dari keadaan mereka apabila anda perlu meringankan sakit belakang? Terdapat: bantal ortopedik di bawah belakang.

Kelebihan bantal ortopedik

Bantal ortopedi di bawah belakang dianggap sebagai produk yang agak baru di pasaran. Permintaan menimbulkan asumsi, dan produk ini muncul mengikut peraturan ini. Item ini tergolong dalam kategori bukan ubat yang ortopedis menyarankan kepada pesakit mereka.

Menurut statistik, pada usia 30 setiap penghuni kedua planet ini berhadapan dengan kemunculan pelbagai penyakit belakang. Dalam kategori ini pemandu, profesional IT, pekerja bank, pelajar sekolah, pelajar dan banyak lagi. Bantal ortopedik untuk belakang digunakan untuk memastikan bahawa belakang seseorang mengambil kedudukan yang betul semasa dia berada dalam kedudukan duduk untuk masa yang lama.

Bantal di bawah belakang anda direka untuk membantu mereka yang mengalami skoliosis dan radiculitis. Ia mengurangkan keadaan orang yang mempunyai osteochondrosis dan protrusi cakera. Pesakit yang didiagnosis dengan hernia intervertebral sangat baik mengenai bantal ortopedik di bawah belakang. Dan ini bukan senarai lengkap penyakit, dalam rawatan yang diperlukan.

Kerusi sedemikian tidak akan merosakkan postur dan membantu mengekalkan kesihatan tulang belakang.

Kusyen belakang adalah unik kerana ia tidak mempunyai kontraindikasi. Kesakitan belakang boleh menjadi gejala pelbagai penyakit serius. Dan dalam hampir semua kes, penggunaan biasa bantal ortopedik untuk belakang membawa kesan positif. Populariti produk terapeutik dan propylylic ini juga berkaitan dengan hakikat bahawa orang hanya tidak mempunyai masa setiap hari untuk melakukan senaman, kecergasan, yoga dan latihan fizikal lain yang menguatkan belakang.

Seseorang perlu melindungi belakangnya dari usia muda. Tinggal lama dalam kedudukan duduk menyebabkan hakikat bahawa selepas tamat pengajian dari sekolah dengan postur yang cantik, hanya beberapa graduan yang tinggal. Ini adalah terutamanya mereka yang mengamalkan tarian tarian dan sukan seperti:

 • gimnastik berirama;
 • berenang;
 • skating angka.

Malah mereka yang bergerak banyak, bermain sukan dan tarian tarian, tidak diinsuranskan terhadap penyakit tulang belakang. Semasa latihan, pertunjukan dan pertandingan, rabung seseorang tertakluk kepada latihan fizikal yang cukup besar. Oleh itu, sukar untuk dikendalikan tanpa bantal ortopedik moden untuk belakang orang moden, termasuk orang muda.

Kusyen urut dan lain-lain

Bantal khusus akan menyimpan galas dan akan membuat urut

Terdapat pelbagai jenis bantal ortopedik untuk belakang. Sesetengah daripada mereka direka untuk tidur di belakang dan secara khusus menyokong vertebra serviks. Yang lain, sebaliknya, terletak di kaki. Bantal pijat ini disyorkan untuk orang yang mempunyai penyakit berikut:

 • penyakit tulang belakang dan sistem muskuloskeletal;
 • penyakit kardiovaskular, disertai dengan pembengkakan kaki.

Massager untuk bahagian belakang adalah salah satu jenis produk terapeutik yang dicari hari ini. Otot yang menyokong belakang memerlukan kelonggaran. Dalam usaha untuk berfungsi dengan normal dan dalam keadaan yang baik, peningkatan peredaran mikro darah diperlukan. Tugas ini dilakukan oleh tukang urut bantal untuk belakang.

Produk sebegini ditetapkan, sebagai peraturan, sebagai salah satu kaedah bukan ubat untuk mengatasi kesakitan, yang merupakan gejala pelbagai penyakit. Pengilang aksesori ortopedik memutuskan untuk menggabungkan ciri-ciri bantal dan alat tukang urut untuk meningkatkan kesan terapeutik. Eksperimen ini berjaya, dan kusyen urut dalam masa yang sesingkat mungkin menjadi salah satu produk yang paling popular dan dicari di pasaran ortopedik moden.

Siapa yang disyorkan produk rawatan dan prophylactic

Ubat ubat tidak dapat mengekalkan tulang belakang dalam keadaan baik, hari demi hari, dengan berhati-hati, seperti bantal belakang bawah. Mengapa bantal ortopedik di bawah belakang mempunyai kesan ortopedik yang sangat ketara? Fakta adalah bahawa produk ini cenderung untuk mengulang lordosis, kelengkungan fisiologi yang betul dari tulang belakang. Sekiranya terdapat penyelewengan di lekukan rabung, lebih daripada separuh daripada semua penyakit tulang belakang berlaku.

Bantal ortopedik di bawah punggung anda boleh diperbetulkan di permukaan mana-mana tanpa sebarang masalah: kerusi, kerusi, kerusi pemandu. Dan dia tidak akan membenarkan tulang belakang menyimpang dari kedudukan yang betul di mana ia sepatutnya, iaitu, anjakan sisi belakang. Dan ini bukan satu-satunya kesan yang mempunyai gabungan ortopedik ini.

Penggunaan bantal seperti ini disyorkan untuk penyakit berikut:

 • osteochondrosis, spondylosis, spondyloarthrosis;
 • pening kepala dan sakit kepala;
 • pemulihan dari kecederaan serviks dan ketidakstabilan tulang belakang;
 • sakit di bahagian leher;
 • penyakit yang berkaitan dengan kekurangan vertebrobasilar;
 • keletihan yang berlebihan.

Banyak penyakit di bahagian belakang berlaku kerana fakta bahawa tulang belakang, sendi dan otot paravertebral sentiasa dimuatkan. Bantal di bawah punggung bawah melegakan belakang, mempunyai kesan yang baik pada sistem muskuloskeletal. Bukan sahaja keletihan tulang belakang adalah berbahaya dan boleh memberi kesan negatif pada bahagian belakang.

Jika otot-otot punggung untuk masa yang lama kerap dalam keadaan tertekan, ini juga dapat dilihat dalam keadaan sistem muskuloskeletal. Analgesik boleh menghilangkan rasa tidak selesa dalam satu atau sebahagian tulang belakang, tetapi mereka tidak akan menyembuhkan sakit belakang belakang.

Apakah kriteria untuk memilih bantal di bawah punggung anda?

Di pasaran, anda boleh menemui banyak palsu untuk produk berjenama yang dibuat oleh profesional. Perlu diingatkan: anda boleh membeli bantal ortopedik berkualiti tinggi di bawah punggung anda di kedai khusus atau pusat membeli-belah yang besar. Ada cara lain: membeli produk ortopedik di laman web kedai dalam talian yang berfungsi secara langsung dengan pengeluar, atau di sumber yang dimiliki oleh syarikat atau syarikat yang menghasilkan barangan yang berkaitan.

Sebagai pengguna berkata, ia tidak begitu mudah untuk membeli kusyen belakang yang berkualiti. Dan fenomena ini tidak berkaitan dengan kekayaan pilihan produk tersebut. Apabila anda membeli mesti mengambil kira ciri-ciri produk.

Setiap bantal penuh dengan gasket khas. Pembeli biasanya memberi perhatian kepada kes produk ortopedik, memandangkan lebih kaya dan lebih rapi kelihatan, semakin baik perkara itu. Malangnya, penampilan menarik bantal ortopedik tidak selaras dengan kandungannya.

Buih poliuretana elastik - apa itu? Pengilang yang tidak bertanggungjawab bercakap mengenai bahan yang mesra alam yang inovatif dari generasi baru. Pembeli yakin bahawa produk itu dipenuhi dengan sesuatu yang luar biasa, tetapi sebenarnya ternyata bahawa bantal itu mempunyai busa di dalamnya. Tetapi pengguna yang percaya bahawa produk ortopedik mempunyai "kesan memori bentuk" yang sangat dipublikasikan untuk pembelian dan kemudian tidak memperoleh hasil yang diinginkan.

Cadangan doktor sangat penting, tetapi jika bantal ortopedik tertentu tidak selesa, lebih baik menolak model sedemikian. Ketidakselesaan tidak akan memperbaiki keadaan belakang dan tidak akan membawa hasil yang diinginkan. Oleh itu, memperoleh produk ortopedik, perlu memberi perhatian kepada semua nuansa.