Utama / Diagnostik

Orthopaedic lumbosacral korset: nuansa pilihan

Rakan-rakan yang terhormat, hello!

Kami meneruskan program pendidikan ortopedik kami. Kami telah bercakap tentang produk untuk tulang belakang serviks dan toraks. Jualan? Dan kerumitan? Jika apa-apa, tulis, jangan teragak-agak. Kita akan faham!

Hari ini kita akan "turun" ke bahagian tulang belakang yang paling bermasalah - lumbosacral itu. Kenapa yang paling bermasalah? Ya, kerana dia harus memegang semua bahagian atas badan: kepala, dada, ikat pinggang, tangan. Dan juga kerana kita tidak berjalan di semua empat. :-) Dalam kes ini, beban akan diagihkan sama rata ke atas 4 kaki.

Dan juga kerana adalah salah untuk mengangkat berat dan tidak memikirkan hakikat bahawa keluarga kita dan suka vertebra lumbal pada masa ini berada di bawah tekanan yang luar biasa. Untuk mengurangkan penderitaan mereka, berat badan perlu diangkat dengan kaki sedikit bengkok di lutut.

Dan walaupun di bahagian tulang belakang ini vertebra paling kuat, ini, sayangnya, tidak menyelamatkannya.

Itulah sebabnya korset lumbosacral ortopedik paling banyak. Dan ini bermakna anda mempunyai banyak pertanyaan mengenai kumpulan produk ini: "Bagaimana untuk memahami mereka? Mereka semua kelihatan sama! " Bila untuk menawarkan sesuatu? "

Tenang Hanya jangan panik! Sekarang saya akan menerangkan semuanya.

Beritahu saya, apa jenis keperluan pelanggan yang anda hadapi ketika menjual korset lumbosakral? Mungkin dengan itu:

 • Untuk cepat mengeluarkan sakit tajam.
 • Untuk mengeluarkan kesakitan yang sakit.
 • Untuk menjadi murah dan berkesan.
 • Untuk menghangat.
 • Untuk melindungi.
 • Menjadi tidak kelihatan di bawah pakaian.
 • Untuk menjadi comel. :-)

Dan ini bukan senarai lengkap keperluan pelanggan.

Secara umum, seseorang itu normal, tetapi seseorang itu "dengan butang ibu-mutiara." :-)

Apakah korset lumbosakral?

Mereka tegar dan separa tegar.

Tetapi klasifikasi saya lebih dekat dengan tahap penetapan. Ia adalah yang paling mudah difahami, dan banyak doktor menggunakannya. Lihat:

Korset fiksasi penuh digunakan sebaik sahaja selepas kecederaan dan operasi. Mereka hampir tidak mengecualikan pergerakan dalam segmen yang rosak.

Korset fiksasi yang kuat digunakan untuk kesakitan yang teruk.

Korset fiksasi sederhana digunakan untuk kesakitan sederhana.

Nah, tahap penekanan yang ringan adalah, sebagai peraturan, sejenis tali pinggang pemanasan. Dia bukan korset, jadi kita tidak akan bercakap mengenainya.

Oleh kerana anda paling kerap mempunyai korset tahap penekanan yang kuat dan sederhana, saya akan memberi tumpuan kepada mereka dengan lebih terperinci.

Bagaimana untuk memilih korset lumbosacral ortopedik?

Korset memegang kuat

Bagaimana untuk mengetahui?

Perkara utama dalam korset itu - berkuasa, sebagai peraturan, memasukkan logam di bahagian belakang.

Selalunya, mereka sudah melengkung di jalan kilang sepanjang lengkung pinggang dan sakrum. Dan boleh cukup anjal. Dalam kes ini, mereka "duduk" pada angka apabila pesakit memakai korset dan menguncinya di perutnya. Sekiranya terdapat tali elastik tambahan, maka mereka akan lebih baik menarik korset ke badan, yang memberikan kelebihan yang kuat.

Bahan korset tersebut boleh berbeza: kain tebal atau kain rajutan.

Siapa dan kapan tawaran?

♥ Apabila doktor menulis dalam senarai preskripsi: korset bracing kuat.

♥ Apabila pesakit mengalami kesakitan yang sangat teruk sehingga tidak dapat diluruskan.

♥ Apabila sakit ini menyerah pada kaki, pantat, kawasan groin.

♥ Apabila ujung jari kaki tidak merasakan apa-apa, atau terdapat kelemahan yang tajam di kaki.

Bagaimana ia berfungsi?

♥ Memperbaiki dan membongkar segmen yang rosak. Iaitu, ia mengurangkan pergerakan di dalamnya, dan oleh itu mewujudkan keadaan yang baik untuk pemulihan. Kadang-kadang badan kita tidak perlu campur tangan. Hanya kedamaian dan penjagaan. Lagipun, dia sendiri "dengan kumis." :-)

♥ Memperbaiki dan melindungi bahagian bawah, korset mengambil alih sebahagian besar karyanya. Sekali lagi, terdapat pemunggahan dan pengurangan masa pemulihan.

Apa yang lebih baik?

Soalan kegemaran pelanggan kami. Oleh itu, saya tidak boleh mengabaikannya.

♥ Korset kain lebih murah.

♥ Korset kain rajutan lebih selesa. Kulit terima kasih kepadanya "bernafas", seperti korset tidak panas. Di samping itu, pakaian rajut sesuai dengan angka yang lebih baik. Oleh itu, kesan terapi lebih tinggi. Dan semakin cepat.

Korset seperti itu, sebagai peraturan, lebih estetik menyenangkan. Mereka boleh dipakai pada badan telanjang (kain pada kemeja-t). Mereka lebih halus, yang bermakna mereka tidak kelihatan di bawah pakaian.

Korset fiksasi sederhana

Bagaimana untuk mengetahui?

Tidak seperti yang sebelumnya dalam korset ini lebih lembut, itu lebih fleksibel, kaku. Terima kasih kepada mereka, pergerakan di kawasan lumbosacral adalah mungkin ke tahap yang lebih besar daripada dalam hal korset dengan penetapan yang kuat.

Bahan ini kebanyakannya elastik. Tahap keanjalannya dalam model berbeza berbeza.

Jika terdapat tali pinggang tambahan, maka mereka, pertama, menguatkan sesuai. Kedua, ia membantu untuk mengawal tahap yang sesuai apabila mengubah kedudukan tubuh.

Siapa dan kapan?

♥ Apabila pesakit mengalami kesakitan yang membosankan di bahagian bawah punggung.

♥ Apabila anda memerlukan korset untuk melindungi bahagian bawah ketika melakukan kerja rumah (pembaikan, pondok, dll.).

♥ Apabila doktor menetapkan korset fiksasi sederhana.

♥ Untuk penjagaan susulan selepas kecederaan dan pembedahan pada peringkat akhir pemulihan.

Bagaimana ia berfungsi?

Korset mengurangkan pelbagai gerakan kawasan masalah tulang belakang. Dan jika ya, ia bermakna ia dibongkar, dan ia dipulihkan beberapa kali lebih cepat daripada tanpa korset.

Pemanasan korset

Mungkin dalam pelbagai anda terdapat seperti itu. Jika tidak, pastikan untuk memerintahkan, selagi farmasi meminta sesuatu pemanasan untuk pinggang. Dengan menawarkan tali pinggang biasa setiap rambut haiwan, kami menjadikannya mustahil bagi pembeli untuk membeli produk yang lebih berkesan yang akan mengurangkan kesakitan yang sudah ada pada minit pertama memakai.

Jadi, korset pemanasan. Lebih tepat untuk mengatakan "penjimatan panas". Kerana tidak ada bateri di dalamnya. :-)

Bagaimana untuk mengetahui?

Pertama, ia boleh ditulis pada pakej bahawa ia adalah korset pemanasan.

Kedua, boleh dinyatakan bahawa ia dibuat daripada neoprena - bahan yang tidak membenarkan udara dan kelembapan. Disebabkan ini, dia menyelamatkan haba badannya sendiri.

Kadang-kadang korset ini mempunyai bantal khas untuk "mengisi" lengkung lumbar agar sesuai. Sekiranya bengkok tidak cukup diucapkan, pad dikeluarkan.

Siapa dan kapan?

♥ Bagi mereka yang meminta "pemanasan" tali pinggang. Dalam kes ini, anda menawarkan korset dan menjelaskan bahawa ia bukan sahaja "memanaskan", tetapi juga dengan cepat menghilangkan kesakitan akibat reka bentuknya.

♥ Mereka yang mengadu kesakitan sakit berterusan di latar belakang osteochondrosis, spondylosis, iaitu penyakit yang berkaitan dengan kekurangan tulang belakang tulang belakang.

♥ Bagi mereka yang bekerja dalam keadaan sejuk dan ingin menyingkirkan sakit belakang. Contohnya, pengawal. Lebih-lebih lagi, kita bercakap tentang kerja yang tidak berkaitan dengan pergerakan aktif.

Saya akan menerangkan. Jika anda memberikan korset ini kepada beberapa pembina yang sentiasa bergerak, dia akan berkeringat di dalamnya. Ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

Baik pembeli mahupun kami memerlukannya.

Bagaimana ia berfungsi?

Oleh kerana bahan yang tidak membenarkan udara dan kelembapan, ia mengekalkan haba badan, memanas kawasan masalah tulang belakang. Ia meningkatkan peredaran darah, pemakanan, dan pesakit pulih lebih cepat.

Di samping itu, haba melegakan ketegangan otot, yang sering menyebabkan sakit belakang. Ketegangan hilang - rasa sakit berkurangan.

Ia penting!

♥ Memandangkan perkara di atas, disarankan memakainya tidak lebih daripada 4 jam berturut-turut. Kemudian anda perlu berehat, biarkan kulit anda bernafas, dan anda boleh meletakkannya semula.

♥ Tidak mustahil untuk mencadangkan korset ini untuk proses tumor (contohnya, untuk wanita dengan fibroid), jadi jangan malas untuk mengetahui dari pembeli.

♥ Anda tidak boleh mengesyorkan korset ini untuk proses keradangan akut.

Dalam perubatan, ada peraturan: keradangan tidak panas!

Jika anda tidak tahu prosesnya, dipandu oleh masa timbulnya penyakit (3-5-7 hari pertama dari korset yang lebih baik adalah lebih baik untuk menahan diri).

Apa yang lebih baik?

Setiap orang mempunyai pemahaman mereka sendiri "lebih baik." Berikut adalah beberapa nuansa:

♥ Korset lebih selesa kain rajutan. Semua kelebihan mereka - lihat di atas. Dalam sesetengah model ini mungkin elemen minimum yang tegar, tetapi terdapat bantal urut.

Terima kasih kepadanya, dalam proses pergerakan, tempat sakit itu diurutkan, yang bermaksud bahawa ketegangan otot dan rasa sakit lega, peredaran darah bertambah baik, masa pemulihan dipendekkan.

♥ Sekiranya terdapat suspender dalam korset, ia mudah untuk pemandu. Seorang lelaki duduk di dalam keretanya, membuka korset, dia duduk di bahunya, tidak jatuh.

♥ Jika bahan dalam korset itu nipis, maka ia tidak kelihatan di bawah pakaian.

♥ Sekiranya bahan itu berbuih, maka kulit di bawahnya tidak akan berpeluh.

Pemilihan saiz korset lumbosacral

Sebagai peraturan, bagi pemilihan saiz adalah perlu untuk mengukur lingkar pinggang dan pinggul. Mereka menambah, dan angka yang dihasilkan dibahagikan kepada separuh.

Tetapi mungkin terdapat nuansa: dalam beberapa model hanya pinggang diukur.

Bagaimana memakai korset?

Corset fixation kuat - berapa banyak akan melantik doktor. Dalam sesetengah kes, tempohnya boleh mencapai 12 jam sehari.

Korset penetapan purata - bergantung kepada tujuan yang dibeli oleh orang itu.

Jika untuk perlindungan di bawah beban, produk dipakai hanya untuk tempoh beban.

Sekiranya ada kesakitan, dipakai pada siang hari selama 6-8 jam (kecuali jika doktor telah menetapkan cara memakai yang berbeza).

Bagaimana untuk menjaga korset ortopedik?

Sekiranya pengetus boleh dikeluarkan, ia mesti dikeluarkan sebelum mencuci. Seterusnya, pasangkan pendakap cangkuk dan gelung.

Sebagai peraturan, cuci tangan dalam larutan alkali yang lemah (sabun lemah) pada suhu sehingga 30-40 darjah disyorkan. Jangan berpusing seperti kain. Keringkan dari peralatan pemanasan dan cahaya matahari langsung.

Apabila menjual pelbagai jenis farmasi apa-apa, anda boleh menawarkan korset:

 • NSAID di dalam dan luar.
 • Chondroprotectors.
 • Vitamin kumpulan B.

Sudah tentu, tentukan dahulu berkaitan dengan mana pelanggan membeli ubat ini.

Dan jangan lupa untuk menawarkan korset, jika anda meminta sesuatu dari sakit belakang.

Anda bertanya, saya jawab:

Nah, kini, seolah-olah semuanya. Sekali lagi pelajaran yang hebat. Nah, apa yang boleh anda lakukan, saya ingin mengunyah anda dengan teliti. Adakah saya mendapatnya? :-)

Apakah soalan anda? Neponyatki? Pastikan anda menulis di dalam komen.

Anda boleh membeli kursus asas penuh dalam ortopedik untuk kakitangan farmasi di sini.

Sehingga mesyuarat seterusnya di blog untuk perniagaan farmaseutikal keras!

Dengan cinta kepada anda, Marina Kuznetsova

Pembaca saya yang tersayang!

Jika anda menyukai artikel itu, jika anda ingin bertanya sesuatu, tambah sesuatu, kongsi pengalaman anda, anda boleh melakukannya dalam bentuk khas di bawah.

Hanya tolong jangan diam! Komen anda adalah motivasi utama saya untuk ciptaan baru untuk ANDA.

Saya akan sangat berterima kasih jika anda berkongsi pautan ke artikel ini dengan rakan dan rakan sekerja anda dalam rangkaian sosial.

Hanya klik pada butang sosial. rangkaian di mana anda adalah ahli.

Klik pada butang sosial. rangkaian meningkatkan pemeriksaan purata, pendapatan, gaji, mengurangkan gula, tekanan darah, kolesterol, menghilangkan osteochondrosis, rata-kaki, buasir!

Terima kasih banyak!

Kami juga mengesyorkan membaca:

22 komen

Hello! Adakah terdapat perbezaan asas antara lumbal dan lumbosacral korset? Doktor memberi saya lumbosakral, dan di salon ortopedik mereka mengatakan bahawa tidak ada perbezaan, dan mereka menawarkan lumbar.

Halo, Eugene! Sudah tentu ada. Korset lumbosacral mempunyai ketinggian yang lebih tinggi, iaitu. ia menangkap tulang belakang dan tulang belakang.

Doktor tahu bahawa korset adalah yang terbaik untuk anda. Oleh itu, saya akan memberi tumpuan kepada pelantikan doktor.

Menarik Terima kasih kerana pelajaran!)

Hello Punggung saya sangat menyakitkan. Saya membeli korset. Ia tidak mengatakan apa itu: Penekanan yang kuat dan sederhana. Ia tertulis: korset lumbal ortopedik. K-608. Komposisi: poliamida 57%, poliester bertekstur -43%. Berapa banyak yang boleh anda pakai? Dan adakah saya memerlukan bantal urut? Di mana saya boleh mendapatkannya atau melakukannya sendiri? Profesion saya adalah konduktor dan saya perlu melakukan banyak pergerakan dengan tangan saya, sangat bertenaga, yang menyebabkan saya mencubit belakang saya. Mungkin anda akan menasihati sesuatu. Yours faithfully Larisa Georgievna.

Larisa, melihat gambaran korset ini. Saya akan memberitahu anda dengan jujur: korset berkualiti tinggi dan berkesan tidak boleh dikenakan biaya 700-800 Rubles. Kemungkinan besar, tidak ada petunjuk mengenai pakej bahawa ia didaftarkan oleh Perkhidmatan Persekutuan untuk Penyeliaan dalam Sfera Kesihatan, yang bermaksud bahawa perkataan "ortopedik" adalah penghinaan.

Berdasarkan keterangannya, ini adalah korset fiksasi sederhana.

Anda perlu melakukan MRI tulang belakang untuk mengetahui apa yang menyakitkan anda? Terdapat syarat apabila urut dikontraindikasikan. Tetapi dalam mana-mana, bantal urut bukanlah komponen korset yang diperlukan.

Tetapi korset hanya sebahagian daripada rawatan menyeluruh sakit belakang. Anda juga memerlukan ubat anti-keradangan yang akan diresepkan oleh doktor anda, mungkin ubat perut otot, untuk melegakan otot belakang anda, penyediaan vitamin B, untuk meningkatkan metabolisme dalam akar saraf pincek, jika ada. Oleh itu, saya menasihatkan anda supaya muncul ahli neurologi.

Saya mendapat korset yang sama.

Ya memang ia adalah korset lumbal separa tegar. Ortopedik perkataan bukanlah pengertian. N ° FSR 2010/08444 dari 07/07/2014

Ia kelihatan cantik. Dalam hal ini belum diuji.

Selamat pagi, di klinik, selepas pemulihan, korset ini telah dilepaskan. Lumbosacral corset 2.40.2 Push Back Brace, tetapi mahal, sila maklumkan, mungkin ada yang lebih murah.

Alexander, saya tahu korset ini dengan baik. Jika anda mahukan sesuatu yang lebih murah, maka dia serupa dengannya Orlett, LSS-114. Ia sama dengan korset PUSH, menangkap segmen lumbosakral keseluruhan, memberikan penekanan yang kuat dan mempunyai kualiti yang baik. Kedua, lebih mahal, Orlett, DLSS-4000 (F). Ia adalah pembetulan yang berubah-ubah. Malah, ini adalah 3 dalam 1 korset. Ia boleh digunakan dalam tempoh akut penyakit, dalam tempoh subacute, apabila kesakitan akan berkurangan, dan dalam tempoh remisi untuk melindungi bahagian bawah badan di bawah latihan.

Marina, hello! Anda menulis bahawa anda tahu korset ini dengan baik - korset lumbosacral 2.40.2 Push Back Brace. Dan saya hanya memilih pilihan korset, selepas pembedahan tulang belakang, - atas cadangan doktor, saya memerlukan yang sukar, dan saya mempunyai satu ini di antara pilihan. Mencuba - sesuai, tetapi harga tidak dibenarkan membeli tanpa berfikir. Selain penerangan dari pengilang, ulasan yang sangat sedikit. Tolong ceritakan sedikit tentang dia, tetapi manusia. Terima kasih.

Olga, beritahu saya apa masalah boleh dengan korset:

1. Diperbuat daripada neoprena - tidak membenarkan udara dan peluh, jadi kulit tidak bernafas, mungkin ada kerengsaan, dan di dalamnya anda mengendus.

2. Ia kelihatan di bawah pakaian, tidak mudah untuk memakainya untuk bekerja.

3. Dalam sesetengah model, pengukuh perlu dimodelkan. Sekiranya perunding ditangkap tidak begitu melek huruf, tulang rusuk tegar tidak dilipat dengan betul, penetapannya tidak mencukupi dan ia tidak akan selesa untuk memakainya.

4. Diperbuat daripada bahan mentah yang murah (bahan, kaku, dan sebagainya). Bahan selepas 2-3 mencuci akan menjadi kain, rusuk yang kuat tidak akan memberikan penekanan yang diperlukan kerana ketegaran yang tidak mencukupi dan ketinggian yang tidak mencukupi.

5. Menangkap hanya lumbar. Dan jika keadaan dengan tulang belakang adalah serius, lebih baik untuk kesan terapeutik jika ia akan menangkap keseluruhan segmen lumbosacral.

Secara umum, dalam produk ortopedik tidak ada perkara kecil.

Lebih separuh daripada mereka yang membeli korset tidak boleh memakainya: mereka tidak selesa, pinggirnya menggosok kulit, panas, dan lain-lain.

Korset 2.40.2 - korset Belanda yang berkualiti tinggi. Jika anda mengukurnya, anda melihat bahawa ia adalah nipis, di belakang belakang adalah microfiber. Ini bermakna bahawa kulit tidak akan berpeluh, dan ia sangat selesa.

Korset ini tinggi, i.e. menangkap seluruh segmen lumbosacral. Pengukuh tidak perlu dimodelkan, mereka diperbuat daripada logam tahan lama dan pada masa yang sama anjal, iaitu. terletak pada angka itu, yang bermaksud bahawa tulang belakang akan dipastikan dengan selamat. Plus, bahagian hadapan - tali pinggang tambahan, retractors untuk meningkatkan korset fit ke tulang belakang. Pengukuh selepas tempoh akut akan lulus, anda boleh mengambil, dan. Seluar sedang berubah., dalam satu perkataan, akan ada penekanan yang lebih mudah untuk melindungi bahagian belakang bawah semasa senaman.

Syarikat pembuatan (Nea International BV) mempunyai institut penyelidikan saintifik sendiri, dan setiap produk tidak dibina daripada sudu, tetapi dibangunkan oleh doktor: traumatologists, orthopedists, neurologists, dan menjalani ujian menyeluruh sebelum memasuki pasaran.

Nah, di suatu tempat seperti itu.

Marina, hello! Selamat Tahun Baru! Terima kasih banyak untuk jawapan manusia yang terperinci, beralasan, dapat difahami dan sememangnya tidak disiarkan. Keraguan baru sahaja ditinggalkan. Dan - kami membelinya! Untuk mengatakan bahawa saya gembira - untuk mengatakan apa-apa, saya melanggan setiap perkataan anda. Sekarang, hanya dalam korset, selama beberapa hari saya terbiasa dengannya, begitu yakin dan selesa di dalamnya. Seperti kulit kedua. Saya masih boleh bercakap banyak dan untuk masa yang lama, tetapi anda sendiri tahu segala-galanya)

Korset lumbosacral

Kesakitan di bahagian bawah adalah sebab yang paling umum merujuk kepada seorang ortopedis. Bersama dengan ubat dan terapi fizikal, pembinaan ortopedik khas - korset (orthoses) digunakan secara meluas untuk melegakan sindrom kesakitan. Korset adalah tali pinggang lebar perubatan dengan sejumlah kemasukan khas yang diperbuat daripada plastik atau logam ringan untuk memberikan tahap penetapan yang diinginkan.

Kenapa saya memerlukan korset untuk belakang

Memakai potongan memberikan kesan berikut:

 • Mengurangkan beban pada vertebra disebabkan oleh fakta bahawa otot yang menyokong tulang belakang dibongkar.
 • Penumpuan koloni tulang belakang dalam kedudukan fisiologi yang betul.
 • Mengurangkan atau menghilangkan kesakitan yang disebabkan oleh akar saraf cengkeraman disebabkan oleh kehelan vertebra.

Petunjuk dan kontraindikasi

Selalunya, korset ditetapkan untuk kesakitan di rantau sakral dan lumbar yang disebabkan oleh pelbagai gangguan neurologi dan ortopedik, seperti osteochondrosis, protrusi dan herniasi cakera intervertebral, sciatica, lumbago, tempoh pemulihan selepas kecederaan tulang belakang dan prosedur pembedahan. Di samping itu, pemakaian ortosis profilaksis boleh disyorkan kepada atlet dan orang biasa dengan usaha fizikal yang penting.

Ia dikontraindikasikan untuk menggunakan korset lumbosacral dalam kes berikut:

 • Proses berjangkit dan radang pada kulit di belakang.
 • Kehamilan
 • Hernia dinding perut.
 • Tindak balas alergi terhadap bahan yang dihasilkan produk.
 • Sejurus selepas memohon ejen pemanasan kepada kulit.

Jenis produk

Bergantung kepada matlamat rawatan, korset lumbosakral yang tegar atau separa tegar boleh digunakan. Di samping itu, orthoses dibahagikan dengan kawasan tetap tulang belakang: lumbar, thoracolumbar, lumbosacral. Klasifikasi mengikut tahap penetapan sangat mudah:

 • Orthoses fiksasi lengkap hampir sepenuhnya mengecualikan pergerakan di segmen yang rosak. Mereka dilantik dengan segera selepas kecederaan dan operasi.
 • Kawat penahan yang kuat digunakan untuk kesakitan yang teruk.
 • Ortosa penekanan sederhana digunakan untuk kesakitan yang sederhana.

Sukar

Korset belakang keras digunakan hanya untuk tujuan terapeutik. Korset ini direka bentuk untuk menggantikan fungsi sokongan bagi segmen yang terjejas pada ruang tulang belakang dan menghapuskan anjakan vertebra. Memakai produk tersebut ditetapkan oleh ahli terapi ortopedik atau pemulihan. Dalam sesetengah kes (contohnya, dengan kelengkungan postur yang dinyatakan), ortosis boleh dibuat untuk memerintahkan.

Ia adalah sangat penting untuk memilih korset yang betul dan mematuhi saranan pakar dalam tempoh memakai ortosis. Korset yang ketat memilih korset yang ketat menyebabkan pesakit merosot. Berapa lama untuk memakai ortosis penetapan tegar ditentukan oleh doktor, berdasarkan ciri-ciri gambar klinikal. Dalam kes yang teruk, memakai masa boleh mencapai 12 jam sehari.

Petunjuk untuk digunakan

Korset keras digunakan dalam kes patologi serius tulang belakang:

 • Dalam tempoh pemulihan selepas kecederaan tulang belakang.
 • Dengan lenturan postur yang jelas.
 • Pada peringkat pemulihan selepas pembedahan pada tulang belakang dan saraf tunjang.
 • Kesakitan yang teruk di tulang belakang lumbar yang memancar ke pangkal paha dan punggung.
 • Dengan patah tulang belakang tulang belakang.

Struktur

Struktur produk boleh menjadi berikut: kain tebal atau pakaian rajut, sisipan logam (tulang rusuk yang kuat), mengulangi kontur badan atau tali elastik, elastik untuk fiksasi, mata air gegelung, unsur urut (tidak dalam semua model). Terima kasih kepada yang terakhir, tempat sakit itu diurutkan semasa pergerakan, yang bermaksud bahawa bekalan darah meningkat dan ketegangan otot lega.

Semi-tegar

Korset lumbosakral separa tegar ditugaskan paling kerap, kerana tanda-tanda untuk digunakan di dalamnya jauh lebih luas daripada ortosis tegar: kesakitan yang membosankan di bahagian belakang keamatan sederhana, dengan tujuan prophylactic dengan meningkatkan aktiviti fizikal (kerja di taman, pembaikan, dan lain-lain) di peringkat pemulihan selepas pembedahan dan kecederaan.

Ortosis yang betul membetulkan kawasan lumbar, yang membantu melegakan tulang belakang. Pada masa yang sama, korset semi-tegar tidak menyekat pergerakan sepenuhnya, yang mengurangkan kemungkinan atrofi otot. Masa memakai ortosis sedemikian bergantung pada tujuannya. Jika produk dibeli untuk tujuan prophylactic, ia hanya digunakan semasa peningkatan aktiviti fizikal. Sekiranya terdapat sakit pada bahagian bawah dan sakrum, maka korset biasanya tidak melebihi 6-8 jam.

Korset lumbar sakral separa tegar

Walaupun tanggapan yang menipu, belakang sebenarnya sangat lemah. Apabila mencipta keadaan yang baik, ia boleh terjejas oleh pelbagai penyakit, antaranya yang paling biasa adalah sciatica, neuritis, kecederaan dan sebagainya. Jika ia berlaku, salah seorang daripada mereka telah mula berkembang, maka, bersama-sama dengan langkah-langkah terapeutik, anda boleh menggunakan korset semi-tegar lumbosacral.

Secara semulajadi, agar kesan terapeutik menggunakan peranti ini menjadi maksimal, perlu mengetahui spesifik pilihannya, kepada faktor-faktor apa yang perlu anda perhatikan, dan juga dalam hal-hal yang anda tidak patut menggunakannya.

Jenis korset

Korset yang ditawarkan hari ini boleh dibahagikan kepada beberapa jenis bergantung kepada tujuan mereka:

 • tali pinggang anti-radiculitis;
 • pembalut untuk wanita hamil;
 • korset ortopedi.

Tali anti radikulitis membantu bukan sahaja untuk memperbaiki tulang belakang dalam kedudukan yang betul, tetapi juga mempunyai kesan pemanasan. Kebanyakan model ini diperbuat daripada bulu semulajadi, yang mempunyai sedikit kesan mengurut, dan ini mempunyai kesan positif ke atas peredaran darah dan mengurangkan manifestasi gejala kesakitan.

Korset ortopedi digunakan untuk mengurangkan beban di kawasan yang terjejas pada luasan tulang belakang. Dengan bantuan mereka, anda boleh membuat penetapan tubuh yang lebih tegar, serta mengurangkan gejala kesakitan.

Korset bersalin

Ia perlu menggunakan korset ini hanya mengikut syor pakar ginekologi. Semua pembalut untuk wanita hamil yang ditawarkan hari ini boleh dibentangkan dalam bentuk dua kumpulan: pranatal dan postnatal. Yang pertama ditunjukkan kepada wanita yang perlu mengelakkan komplikasi kehamilan berganda atau dalam keadaan kedudukan janin yang rendah. Bagi peranti selepas bersalin, mereka disyorkan kepada wanita yang perlu mempercepatkan proses pemulihan selepas bersalin.

Fungsi korset ortopedi

Bergantung pada bidang kesan pada tulang belakang, semua korset ortopedik yang ditawarkan hari ini boleh dikelaskan kepada tiga jenis utama: lumbar, lumbosacral, dan thoracolumbar. Berdasarkan tahap ketegaran, mereka tegar dan separa tegar. yang pertama ditunjukkan untuk pemulihan selepas mengalami kecederaan atau pembedahan tulang belakang. Bagi yang kedua, mereka lebih biasa dan digunakan oleh bilangan pesakit yang jauh lebih besar. Korset separa lumbar-sakral direka untuk menyelesaikan tugas-tugas berikut:

 • Betulkan tulang belakang, dengan itu ubah posisi vertebra dan lepaskan mereka dari bahagian beban;
 • Memastikan kedudukan tulang belakang yang betul dengan bingkai otot yang lemah;
 • Benarkan anda mengeluarkan beban dari kawasan yang rosak tulang belakang.

Terlepas dari tujuannya, setiap korset mampu menyelesaikan tugas utama - untuk membetulkan kecacatan yang ada. Selalunya korset lumbosakral separa tegar ditetapkan sebagai salah satu kaedah rawatan yang kompleks untuk pelbagai gangguan tulang belakang. Ini adalah cara pencegahan yang sangat baik, yang disyorkan untuk orang yang kerap melakukan kerja, di mana ruang tulang belakang tertekan dengan peningkatan tekanan.

Apabila memohon korset lumbosakral separa tegar

Antara pelbagai produk ortopedik, korset jenis ini adalah yang paling popular. Ia adalah mungkin untuk memohon mereka mengikut cadangan pakar bedah ortopedik, walaupun tiada apa yang buruk akan berlaku jika pesakit memutuskan untuk mula menggunakannya untuk tujuan perubatan. Terutama korset lumbosakral separa tegar membantu menyelesaikan tugas-tugas berikut:

 1. Keluarkan kesakitan yang berkaitan dengan pelbagai gangguan belakang. Oleh itu, hernia intervertebral, sciatica, osteochondrosis, dan kecederaan belakang dapat dipertimbangkan. Peranti ini membolehkan anda mengurangkan beban di kawasan yang terjejas, akibatnya manifestasi kesakitan dikurangkan. Kemudian tulang belakang mula bergerak kurang dan pada masa yang sama memastikan kedudukan fisiologi yang betul, proses pemulihan dipercepatkan.
 2. Selalunya korset lumbosacral sukar disyorkan untuk orang yang telah menjalani pembedahan, dan semasa tempoh pemulihan. Tetapi sangat penting untuk memilih peranti ini dengan betul, maka ia akan membantu mencegah terjadinya komplikasi.
 3. Selalunya, pakar mengesyorkan peranti ini untuk menyimpang dari tulang pelvik, yang sering didiagnosis selepas melahirkan anak. Pertama sekali, kita bercakap tentang model yang dilengkapi dengan dinding belakang yang rendah. Terima kasih kepada ciri ini, seorang wanita boleh memulihkan keadaannya dalam masa yang singkat.
 4. Untuk tujuan prophylactic, korset tersebut digunakan oleh orang yang saraf tunjangnya tertakluk kepada latihan yang berterusan.
 5. Juga, produk-produk ini boleh membantu untuk membetulkan postur atau menyekat mobiliti dalam situasi di mana operasi pada tulang belakang toraks baru-baru ini dilakukan.

Bagaimana untuk menggunakannya?

Walaupun terdapat peranti ini, setiap pesakit perlu mengetahui cara menggunakan korset lumbosacral dengan betul. Oleh itu, perlu terlebih dahulu membincangkan isu ini dengan pakar ortopedik. Dia akan memberi anda nasihat tentang memilih model yang paling sesuai supaya ia akan memberi anda manfaat paling besar memandangkan keadaan anda. Untuk melakukan ini, apabila memilih korset, anda mesti mengambil kira beberapa peraturan:

 • Apabila memilih korset, anda harus memberi perhatian kepada data antropometri anda. Ramai model mempunyai maklumat mengenai jumlah pinggang dan pinggul, di mana ia dibuat;
 • Sekiranya anda ingin mencuba korset lumbosacral separa tegar, anda perlu terlebih dahulu membiasakan diri dengan arahannya. Adalah dinasihatkan bahawa kali pertama anda memakainya di hadapan doktor. Sekiranya peranti itu diperbaiki secara longgar, ia tidak akan memberi manfaat kepada anda, dan jika anda mengetatkannya dengan ketat dan merasakan pulsasi di kawasan pusar, ini boleh menyebabkan kemudaratan yang serius kepada badan anda;
 • Sekiranya korset berpakaian dengan betul, ia akan sesuai dengan badan pada setiap titik hubungan;
 • Penggunaan korset dibenarkan tidak melebihi 8 jam. Jika anda meningkatkan masa memakainya, maka kerangka otot boleh melemahkan, dan selepas beberapa ketika ia boleh mengakibatkan atrofi;
 • Adalah dinasihatkan memakai korset bukan pada badan telanjang, tetapi pada seluar dalam, ini akan membantu mencegah kecederaan kulit.

Contraindications

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti seseorang yang sangat mudah menggunakan korset separa tegar, sebenarnya, pakar-pakar mengenal pasti beberapa syarat di mana anda harus menolak memakai produk sedemikian. Pertama sekali adalah kontraindikasi untuk menggunakan korset tersebut untuk wanita hamil. Walaupun ia sepatutnya memakai korset untuk masa yang terhad, ia masih akan memberi tekanan kepada organ rongga perut dan pelvis kecil walaupun dalam tempoh ini, yang boleh mengakibatkan kecacatan dalam perkembangan janin.

Ia juga dilarang memakai korset kepada orang yang mempunyai diagnosis hernia dinding perut. Sekiranya nasihat ini diabaikan, maka hernia boleh dilanggar, dan ini boleh mendatangkan bahaya kepada kehidupan manusia. Di samping itu, adalah bernilai menolak peranti ini untuk orang yang mempunyai penyakit kulit, memandangkan kesan pemanasan bahawa produk yang serupa dapat memperburuk gejala penyakit.

Orlett Corsets

Hari ini, kedai-kedai menawarkan pelbagai model korset ortopedik dari pelbagai pengeluar, tetapi di antara mereka banyak pesakit menyedari produk pengeluar Jerman Orlett. Pakar mengesahkan kualiti dan kesan positif korset jenama ini, jadi ia tidak menghairankan bahawa mereka sangat popular di pasaran domestik produk ortopedik. Ini ditunjukkan oleh ulasan positif mengenai produk ini. Pelbagai korset orlett menjadikan mereka pilihan yang menarik, jadi anda boleh memilih model yang sesuai untuk mana-mana pelanggan.

Ciri tersendiri model korset untuk bahagian lumbar jenama ini adalah keupayaan untuk menyesuaikan kaku kepada data antropometri pelanggan. Pengesahan yang jelas mengenai ini adalah korset lss-114 lumbosakral lumbosacral yang separa tegar. Ia direka untuk penetapan tulang belakang yang kuat, reka bentuknya menyediakan tulang rusuk melengkung logam, yang, dengan mengambil kira keunikan struktur badan, dapat disesuaikan dengan lebih lanjut. Hasilnya adalah lebih cergas dari peranti, serta pengedaran terbaik beban pada tulang belakang.

Di antara kelebihan lain dari jenama ini, ia patut menyebut bahan-bahan yang berkualiti. Mereka diperbuat daripada mesh tahan lasak, tahan lama yang tidak hanya mengekalkan bentuknya, tetapi juga udara yang optimum dan pertukaran kelembapan. Hasilnya, apabila memakai produk ini, orang itu berasa selesa, yang disahkan oleh banyak ulasan pesakit.

Di mana hendak beli?

Adalah naif untuk berfikir bahawa anda akan dapat mencari korset untuk lumbar di pasaran atau di akhbar di bawah tajuk iklan peribadi. Cari produk sedemikian adalah perlu di kedai khusus yang menjual produk ortopedik. Antara syarikat itu perlu memasukkan syarikat Ladomed dari Rusia. Beliau mengkhusus dalam produk ortopedik runcit.

Di dalam pelbagai jenis model yang dibentangkan bukan sahaja dari domestik, tetapi juga pengeluar asing. Syarikat itu menawarkan peluang untuk membeli produk ortopedik bukan sahaja dengan mengunjungi salonnya, tetapi juga melalui laman web ini. Oleh kerana pelbagai jenis korset separa tegar lumbosakral, setiap pelanggan mempunyai peluang untuk mencari pilihan yang paling sesuai untuk diri mereka, berdasarkan keperluan individu mereka, serta keupayaan kewangan. Semua pelanggan boleh dibantu oleh perunding berpengalaman dan ramah.

Perlu diingat bahawa sebelum anda pergi membeli korset lumbal, anda perlu membincangkan isu ini dengan pakar. Selalunya, ramai membuat pembelian, berdasarkan saranan rakan atau kenalan mereka. Tetapi semua keadaan berbeza, jadi anda tidak boleh memberi jaminan bahawa model yang sama akan dapat disesuaikan dengan dua orang yang berbeza. Oleh itu, sangat penting untuk beralih kepada pakar terlebih dahulu supaya dia, dengan mengambil perhatian keistimewaan anda, boleh memilih jenis korset yang optimum yang akan membantu anda menyelesaikan masalah anda dengan lebih berkesan.

Kesimpulannya

Masalah dengan tulang belakang adalah biasa kepada ramai orang yang berusia pertengahan dan tua. Sehingga masa yang tertentu, ramai yang tidak menyedari sakit yang tidak menyenangkan di tulang belakang, tetapi kemudian mereka perlu berfikir tentang melawat pakar. Pada akhirnya, anda perlu menjalani rawatan khas dengan penggunaan pelbagai ubat.

Walau bagaimanapun, hari ini penyelesaian yang lebih berkesan boleh didapati yang menghilangkan rasa tidak selesa. Ini adalah korset lumbosakral separa tegar. Produk-produk ini menjadikan mereka unik, kerana mereka bukan sahaja dapat memperbaiki kedudukan tulang belakang yang betul, mengurangkan gejala kesakitan, tetapi juga mengurangkan beban pada tulang belakang, dengan itu memberikan kesan pencegahan.

Korset semi-tegar lumbar saku boleh digunakan bukan sahaja oleh orang yang sudah mempunyai penyakit tulang belakang, tetapi juga oleh mereka yang perlu menundukkan bahagian tubuh ini kepada beban yang berlebihan, serta mereka yang mempunyai ciri-ciri yang memerlukan penekanan tambahan. Ini sangat penting bagi wanita hamil apabila mereka perlu membetulkan badan dalam kedudukan yang betul semasa tempoh pemulihan, yang akan membantu mereka pulih lebih cepat.

Tetapi, walaupun semua manfaat, memilih korset untuk lumbar sepatutnya betul. Fokus semata-mata pada ulasan dan nasihat kawan tidak seharusnya. Tiada seorang pun kecuali pakar yang boleh membantu anda memilih model yang paling sesuai untuk memenuhi keadaan anda. Itulah sebabnya, sebelum membeli korset lumbosacral separa tegar, anda perlu berjumpa pakar, memaklumkan beliau secara terperinci tentang keadaan dan hasratnya untuk produk ortopedik.

Lumbosacral korset: mana yang boleh dipilih, separa tegar atau keras?

Korset lumbosakral ortopedi direka untuk memperbaiki tulang belakang di kawasan lumbar - kawasan yang mengalami beban maksimum dan menyokong batang atas. Beban yang berlebihan yang jatuh di kawasan ini menimbulkan perkembangan penyakit yang ditunjukkan oleh rasa sakit dan mengakibatkan kecacatan cakera vertebra dan intervertebral.

Bukan sahaja keselesaan, tetapi juga kesihatan tulang belakang bergantung kepada pilihan korset lumbosacral yang betul.

Memakai korset ortopedik untuk kawasan lumbosacral ditunjukkan pada peringkat pemulihan selepas campur tangan pembedahan pada tulang belakang, serta selepas kecederaan trauma pada ruang tulang belakang.

Sebelum memutuskan sama ada memakai korset ortopedik, anda perlu berunding dengan doktor anda untuk cadangan mengenai rejimen ortopedik.

Memakai korset ortopedik membawa kelegaan melalui fungsi berikut:

 • penetapan tulang belakang dalam kedudukan yang betul;
 • penyingkiran beban yang berlebihan daripada otot paravertebral;
 • mengurangkan tempoh pemulihan selepas kecederaan dan operasi;
 • menyokong flexure lumbar semulajadi (untuk ini, beberapa model dilengkapi dengan juruterbang yang boleh dikeluarkan daripada plastik).

Untuk penetapan ruang tulang belakang digunakan alat tegar dan separa tegar.

Setiap varieti mempunyai sisi positif dan negatif:

Korset lumbosacral separa tegar

Korset keras

Petunjuk

 • Mengurangkan kesakitan pada penyakit dan kecederaan tulang belakang;
 • tempoh selepas operasi;
 • tempoh selepas bersalin dengan penyebaran tulang pelvik wanita yang berlebihan
 • Tempoh selepas operasi selepas operasi ortopedik yang serius;
 • patah tulang belakang

Kualiti positif

 • menggalakkan sokongan yang boleh dipercayai;
 • membuang sebahagian daripada beban dari otot belakang bawah;
 • Ketegarannya boleh laras;
 • mempunyai sistem saiz fleksibel;
 • mempunyai berat badan yang kecil;
 • tidak kelihatan di bawah pakaian
 • menganggap fungsi sokongan tulang belakang rosak;
 • menghalang dislokasi vertebra

Sisi negatif

 • Memerlukan pembersihan yang teliti dan penjagaan yang halus;
 • Bahan sintetik padat boleh menyebabkan alergi dan kerengsaan pada orang yang mempunyai kulit sensitif

Pemilihan korset yang salah boleh menyebabkan kemerosotan

Korset ortopedi untuk tulang belakang lumbosacral

Loin dianggap bahagian kedua paling rentan tulang belakang, kerana ia adalah tulang belakang lumbar yang menyumbang beban maksimum yang berkaitan dengan pengedaran titik sokongan untuk rangka paksi seseorang. Kesakitan belakang adalah gejala ortopedik yang paling biasa di mana pesakit paling sering mendapatkan bantuan daripada pakar bedah, pakar bedah ortopedik atau pakar neurologi. Ia boleh dikaitkan dengan tumbuh-tumbuhan, lebam, proses keradangan dalam tisu lembut tulang belakang, perubahan dystrophik dalam tisu artikular dan tulang rawan.

Sindrom kesakitan menengah didiagnosis pada orang yang mempunyai berat badan berlebihan, serta orang yang aktiviti profesionalnya memerlukan penangguhan tetap dalam kedudukan statik atau beban kuasa yang meningkat di bahagian bawah (atlet, pekerja pejabat, pemandu). Untuk menstabilkan vertebra yang membentuk tulang belakang lumbosacral, dan mengurangkan beban pada otot belakang, doktor mungkin mengesyorkan memakai korset khusus. Agar tidak memburukkan keadaan, adalah perlu untuk mengetahui cara memilih korset untuk pinggang, berapa banyak yang boleh dipakai dan sejauh mana fiksasi dianggap optimal untuk rawatan patologi tertentu. Saiz produk yang betul juga sangat penting, oleh itu, perlu memilih korset ortopedi yang sesuai bersama dengan pakar bedah ortopedik.

Spine Lumbosacral: struktur dan fungsinya

Loin dan sacrum adalah sebahagian dari tulang belakang manusia - bahagian tengah tulang paksi dalam bentuk tiub yang panjang dan melengkung, pembentukannya bermula pada masa dari minggu pertama hingga minggu kelima pembangunan embrio. Untuk mengurangkan risiko kecacatan kongenital dan kecacatan dalam perkembangan tabung neural janin, ibu mengandung disyorkan untuk mengambil 400-800 mcg vitamin B setiap hari9 (asid folik). Tulang belakang terdiri daripada 33-34 vertebra, berurutan secara bersambung dalam kedudukan menegak dengan bantuan cakera intervertebral.

Loin

Wilayah lumbosacral terdiri daripada 10 vertebra. Lumbar vertebra (5 dalam jumlah) telah meningkatkan pergerakan dan membuat bantalan apabila berjalan, bersenam, melompat, membongkok. Mereka mempunyai lebar maksimum yang berkaitan dengan bahagian-bahagian lain tulang belakang dan kepadatan tinggi, kerana ia adalah bahagian bawah yang menyumbang beban utama apabila seseorang menganggap kedudukan menegak.

Lumbar lordosis (kelengkungan fisiologi dan anatomi tulang belakang ke hadapan) membentuk dalam kanak-kanak dari 5 hingga 12 bulan, apabila bayi belajar duduk, merangkak, berdiri dan berjalan. Untuk mengelakkan kecacatan tulang belakang pada masa akan datang, adalah penting untuk mengikuti cadangan pakar bedah dan pakar ortopedik, contohnya:

 • Jangan dudukkan anak itu di atas bantal, lutut atau permukaan lembut lain, jika dia tidak mempunyai tanda kesediaan yang wajar;
 • tidak meletakkan anak itu di kakinya, jika dia tidak membuat percubaan (pengecualian adalah gimnastik mengikut umur);
 • Jangan menyalahgunakan pelompat dan pejalan kaki - pakar menasihatkan menggunakan peranti ini lebih lama daripada 30 minit sehari.

Dalam dewasa, penyebab penyakit sistem muskuloskeletal dan kesakitan kronik di bahagian belakang adalah selalunya gaya hidup yang tidak aktif, kerja tidak aktif, obesiti, gangguan endokrin, patologi organ panggul.

Ia penting! Pada wanita, kesakitan kronik di tulang lumbosakral, yang merupakan segmen motor vertebra dari rangka manusia, boleh menjadi hasil dari kehamilan yang rumit dan melahirkan. Atas sebab ini, penggunaan korset atau pembalut khas disarankan untuk semua wanita, bermula dari 16-20 minggu kehamilan (terutama untuk pesakit yang berlebihan berat badan, atau bagi mereka yang mendapat lebih banyak berat daripada kadar disyorkan lebih dari 10%).

Sacrum

Sakrum adalah bahagian pegun tulang belakang yang menghubungkan ke kawasan lumbar dengan baji lumbar penutup belakang berbentuk baji dan menyediakan sambungan dari tulang belakang dengan pelvis kecil. Pada wanita, bahagian tulang ini lebih luas dan lebih pendek daripada pada lelaki, dan juga mempunyai tahap kelengkungan yang lebih besar, yang diperlukan untuk membawa anak dan tenaga kerja.

Sakrum terdiri daripada 5 vertebra dan bersambung dengan ilium, membentuk sendi sacroiliac.

Apakah korset dan jenis mereka

Korset adalah peranti ortopedik dalam bentuk tali pinggang, diperbuat daripada bahan perubatan yang membolehkan udara dan mempunyai peregangan tinggi. Semua korset (orthoses) diperkuat dengan memasukkan aloi plastik atau logam yang diperlukan untuk membuat tahap penetapan yang dikehendaki. Korset lumbar boleh mempunyai ketegaran tinggi (biasanya mempunyai 6 tayar logam) atau tahap mampatan yang sederhana. Dalam terapi tradisional, struktur tegar tidak praktikal digunakan - mereka perlu untuk pemulihan dalam tempoh pemulihan selepas rawatan pembedahan kolum tulang belakang dan kecederaan yang serius yang melibatkan retak tulang belakang dan retak.

Untuk rawatan patologi ortopedik lumbosacral dan neurologi, korset separa tegar digunakan untuk melaksanakan fungsi berikut:

 • mereka membantu melegakan otot yang menyokong rangka paksi manusia dan melegakan beban pada vertebra yang rosak;
 • memperbaiki tulang belakang dalam kedudukan yang betul secara anatomi, membetulkan kecacatan yang ada dan memulihkan kerja organ dalaman yang berkaitan (pundi kencing, ureter, buah pinggang, dan lain-lain);
 • mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh anjakan atau mencubit vertebra.

Tanda-tanda utama untuk penggunaan fixator ortopedik untuk bahagian belakang adalah serangan sakit kronik. Nyeri boleh dicetuskan oleh pelbagai penyakit, seperti osteochondrosis, radiculitis, protruding hernia. Untuk tujuan prophylactic, korset ortopedik boleh disyorkan untuk orang yang tinggal dalam satu kedudukan untuk masa yang lama, berat badan berlebihan, dan secara profesional terlibat dalam sukan. Memakai korset secara berkala untuk bahagian belakang yang lebih rendah juga ditunjukkan kepada pesakit dengan tanda-tanda distrofi otot separa, yang dipicu oleh gaya hidup yang tidak aktif.

Pemanasan sabuk

Produk tersebut tidak dianggap sebagai korset ortopedik, tetapi juga boleh digunakan untuk rawatan patologi radang, degeneratif dan patologi dystrophic belakang, disertai oleh sindrom kesakitan yang teruk. Mereka diperbuat daripada bulu asli dan memberikan kesan pemanasan yang jelas, membantu mengurangkan keradangan, menormalkan aliran bendalir dalam darah dan saluran limfa.

Beri perhatian! Pemanasan tali pinggang tidak boleh menjadi pengganti korset ortopedik sekiranya berlaku kecederaan tulang belakang (kecuali kecederaan tisu lembut).

Pembalut

Pembalut adalah tali pinggang yang baik yang tidak menyekat pergerakan vertebra, tetapi pada masa yang sama membantu untuk menyimpannya dalam kedudukan yang betul. Ini adalah fixative lembut yang disyorkan untuk wanita hamil untuk mengagihkan beban di tulang belakang dengan betul dan untuk mencegah sakit belakang.

Untuk pembetulan komplikasi selepas bersalin, sebagai contoh, percanggahan tulang simfisis kemaluan atau pelvis kecil, penggunaan fiksatif separa tegar khusus untuk wanita dengan permukaan posterior yang rendah ditunjukkan.

Korset yang boleh dipilih: Gambaran keseluruhan produk

Untuk memilih korset yang betul, anda perlu terlebih dahulu berunding dengan pakar ortopedik. Di banyak ortek (farmasi ortopedik), terdapat doktor di dalam kakitangan dengan pendidikan pakar bedah atau ortopedis, tetapi lebih baik pakar yang menetapkan rawatan harus memberikan cadangan berdasarkan sejarah perubatan, ciri-ciri individu pesakit dan dinamik rawatan, jika ada.

Fosta Korset

Fosta adalah salah satu pengeluar korteks ortopedik yang paling popular dan produk ortopedik lain yang diperlukan untuk memulihkan tulang muskuloskeletal selepas kecederaan dan kecederaan. Dalam barisan Fosta, terdapat produk dari pelbagai julat harga, dan ulasan tentang pengeluar membolehkan kami memanggil produk jenama ini di antara korset yang paling berkesan untuk membetulkan kesakitan di rantau lumbar.

Pengapit jenama ini diperbuat daripada bahan-bahan perubatan hypoallergenic, bernafas dan menghalang kerengsaan kulit. Mereka sesuai dengan sempurna ke dalam badan, jangan bergerak dalam proses memakai dan memberikan penegasan vertebra yang boleh dipercayai dalam kedudukan yang betul secara anatomis. Fosta korset boleh mengandungi 4 hingga 6 tulang rusuk tegar, oleh itu pengilang ini mempunyai kedua-dua pembinaan separa tegar yang direka untuk rawatan terintegrasi penyakit dari tulang belakang dan lekapan yang tegas yang diperlukan untuk pemulihan daripada kecederaan. Mereka memberikan penekanan tegar vertebra dan membolehkan mereka tumbuh bersama dengan betul, yang dengan ketara mengurangkan risiko komplikasi dan memendekkan tempoh pemulihan.

Pengilang menawarkan pelbagai produk, di antaranya terdapat jenis ortos lumbosakral yang berikut:

 • berasaskan mesh;
 • dengan plat elastik dan diperkuat;
 • ringan;
 • berdasarkan kain;
 • dengan tali tambahan;
 • dengan tourmaline;
 • neoprena;
 • renda, dll.

Produk Fosta dikategorikan sebagai dana belanjawan untuk pemulihan individu, jadi mereka boleh didapati untuk pelbagai pesakit yang memerlukan pembetulan ortopedik menggunakan struktur fiksatif.

Orthoses Comfort (Comf-Ort)

Korset yang lebih selesa dan berkesan untuk membetulkan perubahan degeneratif-dystrophik dalam tulang belakang lumbosacral.

Produk-produk syarikat ini boleh dibeli di hampir mana-mana ortek, kerana mereka dalam permintaan yang tinggi di kalangan pesakit.

 1. Dengan lebar yang meningkat (35 cm). Pengapit lumbar yang diperkuat mempunyai lebar yang meningkat dan 4 tulang rusuk yang kuat. Sesuai digunakan dalam ortopedik terapi dan pemulihan selepas pembedahan dan kecederaan. Berkesan untuk pembetulan sindrom radikular - kompleks gejala menyakitkan yang muncul pada pesakit dengan osteochondrosis lumbal semasa mencubit akar tulang belakang.
 2. Dengan lebar meningkat (42 cm). Analog ortopedi orthosis Comf-Ort K 614, yang mempunyai lebar 42 cm yang lebih tinggi. Ia mempunyai dua kaset tambahan, yang membolehkan menyesuaikan produk kepada angka pesakit. Model ini boleh digunakan untuk pembetulan patologi gabungan tulang belakang, di mana vertebra toraks yang rendah terlibat dalam proses patologi.

Otto bock korset

Otto bock korset adalah produk yang mahal dan berkualiti tinggi untuk pembetulan patologi tulang belakang, yang disifatkan oleh peningkatan rintangan haus dan penggunaan maksimum maksimum.

  Carezza 50R40. Penekan tulang belakang lumbosakral yang tinggi dengan 4 tayar plastik fleksibel. Kain produk membolehkan udara melewati, supaya kulit di bawah korset tidak berpeluh atau merengsakan. Memberi tahap mampatan yang diperlukan, menormalkan nada otot dan memperbaiki kedudukan anatomis vertebra.

Sekiranya anda ingin tahu lebih terperinci mengenai jenis-jenis yang ada, serta kaedah-kaedah untuk memilih dan menggunakan tali pinggang ortopedik untuk jabatan lumbosacral, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Harga sampel

Apabila membeli, bukan sahaja ciri-ciri produk, tetapi juga nilainya adalah sangat penting, terutamanya apabila ia melibatkan kumpulan masyarakat yang terdedah kepada sosial. Bagi orang yang mencari korset untuk pinggang, lebih mudah menavigasi harga, jadual di bawah menunjukkan kos anggaran ortos yang paling popular.

Jadual Kos purata ortos untuk bahagian bawah.

Orthopaedic lumbosacral corset

Atlet yang mengalami kenaikan beban di bahagian bawah biasanya sering mendapatkan bantuan daripada pakar, mengadu kesakitan di kawasan lumbar. Ini mungkin disebabkan oleh lebam, keseleo dan kecederaan lain yang diterima semasa latihan, serta keradangan dalam tisu lembut. Dalam kes sedemikian, korset lumbosakral ortopedik membantu menstabilkan vertebra dan melegakan bahagian bawah untuk melegakan kesakitan. Pilihan dan peraturannya adalah isu penting yang akan kita lihat dalam artikel ini.

Struktur dan fungsi lumbosacral

Sakrum dan pinggang adalah bahagian penting tulang belakang manusia, yang membentuk rantau lumbosacral, yang termasuk 10 vertebra.

Loin

Lima vertebra lumbal agak mudah alih. Mereka menyediakan bantalan semasa pergerakan, semasa latihan, sambil lentur dan melompat.

Ini adalah vertebra terluas berbanding dengan unsur jabatan lain, oleh itu ia dibezakan oleh ketumpatan yang meningkat. Ciri-ciri ini membolehkan bahagian bawah untuk mengatasi beban utama selepas penggunaan kedudukan menegak.

Sacrum

Bahagian tetap ini dari ruang tulang belakang, digabungkan dengan pinggang dengan bantuan penutup belakang tulang belakang berbentuk baji, memberikan sambungan tulang belakang dengan pelvis kecil. Sakrum, yang terdiri daripada lima vertebra, menghubungkan dengan tulang iliac dan membentuk sendi sacroiliac.

Lumbosacral korset sebagai salah satu jenis korset ortopedik

Dalam mayat di ortopedik memahami produk perubatan, dibuat dalam bentuk tali pinggang lebar. Mereka diperbuat daripada bahan elastik berliang yang dibiarkan di udara. Semua orthoses (istilah kedua untuk korset ortopedik) diperkuat dengan memasukkan plastik atau aloi logam ringan. Dengan bantuan mereka, tahap penetapan yang diperlukan dibuat.

Fiksasi yang kuat

Korset keras dengan 6 tayar digunakan untuk pemulihan pesakit yang telah menjalani pembedahan atau mengalami kecederaan tulang belakang serius (fraktur atau retakan).

Penetapan sederhana

Patologi ortopedi dan neurologi memerlukan penggunaan produk yang lebih elastik. Korset lumbosacral separa tegar melakukan fungsi berikut:

 • Menyumbang kepada pemunggahan korset otot, yang menyokong rangka paksi, dan dengan itu melegakan tekanan dari vertebra yang cedera;
 • Mengekalkan ruang tulang belakang dalam kedudukan yang betul secara anatomi, membetulkan penyimpangan yang sedia ada dan meningkatkan fungsi organ-organ yang berkaitan (ureter, buah pinggang, pundi kencing);
 • Mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh mencubit atau perpindahan tulang belakang.

Ciri khas

Pemula boleh dengan mudah mengelirukan ortosa lumbar dengan jenis lain alat perubatan untuk belakang. Apa yang mereka boleh keliru dengan?

 • Pemanasan sabuk juga digunakan untuk mengurangkan kesakitan di rantau lumbar, yang disebabkan oleh proses keradangan. Mereka mengaktifkan peredaran darah dan mempunyai kesan pemanasan yang ketara, yang mana kesakitan dikurangkan. Mereka lebih nipis, lebih lembut dan elastik, oleh itu mereka tidak dapat berfungsi sebagai pencegahan kecederaan dalam latihan.
 • Pembalut elastik adalah tali pinggang lebar kain regangan yang dirancang untuk memegang vertebra di posisi yang betul, tanpa menyekat pergerakan mereka. Mereka membantu untuk mengedar beban dengan betul dan melindungi terhadap kesakitan semasa hamil, tetapi dalam sukan memerlukan lebih banyak pilihan ketat.

Petunjuk dan kontraindikasi

Petunjuk utama untuk memakai pembetulkan ortopedik adalah serangan sakit di kawasan lumbar. Mereka berlaku dalam kes berikut:

 • Neuralgia;
 • Osteoporosis;
 • Radiculitis;
 • Osteochondrosis;
 • Patologi Vertebral;
 • Hernia;
 • Pemulihan selepas operasi dan kecederaan;
 • Pencegahan overvoltage dalam angkat berat.

Atlet profesional berisiko dengan peningkatan kecederaan dan penyakit di kawasan lumbar. Hakikatnya ialah tulang belakang mereka sedang mengalami peningkatan beban dalam jumlah besar. Oleh itu, apabila melakukan latihan kekuatan, atlet ditunjukkan memakai korset ortopedik separa tegar lumbosakral. Ia akan meminimumkan risiko keseleo dan kecederaan.

Perlu difahami bahawa peranti perubatan ini mempunyai kontraindikasi. Terdapat beberapa:

 • Kehamilan;
 • Luka pustular pada kulit;
 • Hernia di dinding perut;
 • Kegagalan jantung;
 • Penyakit buah pinggang.

Kriteria Pemilihan

Keadaan utama untuk pilihan yang kompeten adalah perundingan dengan pakar. Oleh itu, ahli ortopedik, vertebrologi atau traumatologi akan membantu anda mendapatkan korset lumbosakral yang sesuai.

Inisiatif sendiri dalam kes ini adalah secara ketara dihukum. Produk ortopedik yang dipilih tidak hanya tidak mempunyai kesan penyembuhan, tetapi juga merosakkan tisu dan vertebra yang rosak. Tambahan pula, ortosis yang lebih keras, semakin banyak kerosakan yang boleh menyebabkannya. Hanya doktor yang boleh menentukan berapa banyak pengeras yang anda perlukan untuk menyokong lumbosacral.

Setelah menerima cadangan pakar, anda boleh mula mencari ortosis. Petua berikut akan membantu anda membuat pilihan yang betul:

 • Untuk membeli saiz yang tepat, ukur pinggul dan pinggang, kemudian bagilah nombor yang dihasilkan dengan dua. Terdapat banyak jenis korset dalam saiz antara S hingga XXXL. Apabila memilih, perhatikan jadual ukuran pengukuran dan saiz yang ditentukan oleh pengeluar. Biasanya data sesuai dengan jadual berikut:
 • Bahan korset adalah syarat penting untuk memakai dan kecekapan yang selesa. Oleh itu, korset ortopedik separa tegar berkualiti tinggi harus diperbuat daripada anjal, mantap, tetapi pada masa yang sama kain tahan lama dengan liang-liang yang membolehkan udara mengedarkan (kain rajutan). Dalam komposisi tekstil harus dikuasai oleh bahan semula jadi. Pada masa yang sama, sisipan sintetik tidak perlu menakutkan anda - ia direka untuk memperbaiki kawasan yang paling terdedah kepada lelasan untuk memanjangkan kitaran hayat produk.
 • Tahap kekakuan dan penetapan. Pilihan ini ditentukan oleh doktor dan menunjukkannya dalam preskripsi. Perlu difahami bahawa farmasi mungkin beberapa pilihan yang sesuai. Apabila memilih memberi keutamaan kepada produk dari kain rajutan dengan suspender yang selesa, yang membolehkan anda jika anda mahu membuka korset, tanpa membuangnya sepenuhnya.

Pengilang disahkan

Satu lagi keadaan untuk membeli berjaya menargetkan jenama terkenal yang telah bekerja di pasaran produk ortopedik selama bertahun-tahun. Kami menawarkan untuk memilih dari senarai yang diterbitkan di bawah.

Orlett

Julat harga - dari 5000 hingga 13000 Rubel

Pengilang dari Jerman membawa produknya ke pasaran Rusia 15 tahun yang lalu. Selama bertahun-tahun, beliau telah mengambil kedudukan utama kerana pelbagai saiz dan ketersediaan produk di farmasi.

Pelbagai korset ortopedik untuk bahagian belakang jenama Jerman ini termasuk kedua-dua korset keras dengan bingkai plastik dan korset separa tegar lumbar dengan menampal tali pinggang atau velcro. Di samping itu, ada ortosan penetapan tetap atau pembolehubah yang boleh didapati secara komersial yang membolehkan anda menyesuaikan tahap sokongan.

Khususnya untuk atlet dan orang yang mengetuai gaya hidup aktif, syarikat itu telah mengembangkan garis ortos Tenaga, yang dicirikan oleh peningkatan keanjalan dan mobiliti.

Fosta

Julat harga - dari 1900 hingga 4000 Rubles

Salah satu syarikat terkemuka dalam sektor korset ortopedik, syarikat Fosta mengeluarkan produk dalam julat harga yang luas. Kelebihan barisan produk jenama ini adalah jelas:

 • Pertama, orthoses diperbuat daripada bahan hipoalergenik yang mempromosikan peredaran udara dan melindungi terhadap kerengsaan kulit semasa haus.
 • Kedua, berbeza-beza bilangan pengeras dari 4-6 dalam model yang berbeza membolehkan anda memilih pilihan terbaik untuk tujuan apa pun, baik pemulihan dari kecederaan belakang atau pakai profilaksis semasa beban yang sengit.

Julat jenama Fosta mengagumkan. Produk berjenama termasuk pelbagai korset:

 • Dengan asas mesh;
 • Dengan pengukuh yang diperkuat;
 • Korset pencegahan ringan;
 • Orthoses dengan tali bahu yang selesa;
 • Korset Tourmaline;
 • Model Neoprena;
 • Dilengkapi dengan pilihan lacing.

Harga untuk korset ortopedik oleh Fosta agak berpatutan.

Comf-Ort

Julat harga - dari 1500 hingga 3000 Rubel

Korset-korset ini sesuai untuk pencegahan hernia dan pembetulan perubahan degeneratif-dystrophik dalam tulang belakang lumbosacral. Syarikat itu mengeluarkan tiga versi korset, yang berbeza-beza lebarnya:

 • Pengapit lumbar 35 sentimeter dilengkapi dengan 4 peminat. Model-model ini direka untuk pemulihan selepas pembedahan dan penggunaan terapeutik.
 • Pilihan 42-centimeter mempunyai dua ikatan tambahan dalam bentuk pita, terima kasih kepada produk yang duduk lebih baik pada angka itu. Oleh itu, model-model ini sesuai untuk pembetulan patologi yang memberi kesan bukan sahaja pada kawasan lumbosacral, tetapi juga vertebra thoracic yang lebih rendah.
 • Tali pinggang mempunyai lebar yang paling kecil dan peningkatan keanjalan disebabkan oleh plat elastik. Ini adalah pilihan yang baik untuk tujuan pencegahan.

Otto bock

Julat harga - dari 6000 hingga 12000 Rubel

Produk jenama ini tergolong dalam segmen premium, jadi kosnya agak tinggi. Pada masa yang sama Otto Bock korset dicirikan oleh peningkatan rintangan haus dan keselesaan digunakan. Kebanyakan model mempunyai 4 pengukuh. Mereka boleh diperbuat daripada plastik atau logam tahan lama - semuanya bergantung pada tujuan fungsi produk. Dalam pelbagai terdapat pembetulan profilaksis dan korset tegar untuk pemulihan.

Bagaimana untuk memakai korset lumbosacral?

Untuk menggunakan korset ortopedik untuk tulang belakang lumbosacral, anda perlu cekap, mengikuti beberapa peraturan mudah.

Sentuhan kulit

Jangan gunakan pelbagai salep atau krim dengan kesan pemanasan atau anti-radang pada kulit sebelum memakai korset. Orthosis disyorkan memakai baju kaos atau baju kapas yang nipis. Synthetics untuk tujuan ini tidak sesuai, kerana ia tidak membenarkan kulit bernafas, mencipta kesan rumah hijau dan menyebabkan keradangan kulit semasa memakai pembalut berpanjangan.

Memakai masa

Atlet yang ingin menggunakan korset lumbal sebagai perlindungan pencegahan terhadap kecederaan dan sprains harus memakai ortosis semasa tempoh beban paling sengit, misalnya, ketika bersiap untuk pertandingan.

Semasa tempoh pemulihan selepas kecederaan dan pembedahan, korset lumbosacral perlu dipakai selama maksimum 6 jam sehari. Bilangan hari ditentukan oleh doktor. Memakai ortosis untuk punggung bawah adalah lebih lama daripada jangkaan. Pemakaian korset yang berterusan boleh menyebabkan edema dan aliran darah terjejas.

Memperbaiki

Kali pertama memakai ortosis untuk bahagian belakang yang lebih rendah disyorkan dengan kehadiran doktor. Ia akan membantu mengetatkan tali anjal dengan betul supaya tulang belakang terkunci di kedudukan yang betul secara anatomis. Pada masa yang sama, perban harus dirasai dengan selesa tanpa mengganggu fungsi pernafasan dan tanpa melambatkan peredaran darah.

Peraturan penjagaan

Dalam kes ini, penjagaan produk agak mudah. Sebagai contoh, korset lumbosacral boleh dibasuh dalam mesin taip. Sebelum memulakan, anda perlu mengeluarkan kaku dan mengikat kancing. Adalah dinasihatkan untuk mencuci produk dalam mod untuk kain halus. Dalam kes ini, jangan tambah agen pembersih aktif (pembuang noda, peluntur).

Ia perlu mengeringkan korset dalam keadaan semula jadi, melindungi dari cahaya matahari langsung. Meletakkannya pada bateri juga dilarang.

Sebagai kesimpulan, kami mengulangi bahawa untuk memilih dan membeli korset lumbosacral untuk pencegahan kecederaan dan sprains harus berada di bawah pengawasan seorang ahli bedah ortopedi atau ahli terapi olahraga. Hakikatnya adalah bahawa produk-produk ini secara aktif mempengaruhi vertebra, dan kesannya hanya positif jika pilihan korset yang betul diambil kira, dengan mengambil kira keperluan individu atlet. Oleh itu, tahap beban yang dibenarkan, kehadiran atau ketiadaan kecederaan, tahap penyembuhan mereka dan faktor-faktor lain mesti diambil kira.

Jika anda memutuskan untuk membeli korset lumbosacral, rujuk pakar. Cadangan beliau akan memberikan pilihan yang tepat.