Utama / Siku

Betulkan senaman latihan yang terbukti dalam osteochondrosis lumbal

Penulis artikel ini: Alina Yachnaya, pakar bedah onkologi, pendidikan perubatan yang lebih tinggi dengan gelar dalam Perubatan Umum.

Acara terapeutik utama, yang memberikan kejayaan terjamin dalam kes luka (pemusnahan) cakera intervertebral, menguatkan otot belakang, punggung dan paha. Itulah sebabnya doktor dan pesakit perlu memberi perhatian khusus kepada pelaksanaan terapi latihan mandatori dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Anda boleh memulakan kelas sahaja selepas berunding dengan ahli saraf. Dengan beberapa komplikasi osteochondrosis, senaman terapeutik mungkin dikontraindikasikan dengan ketat, atau hanya beberapa senaman yang dibenarkan.

Latihan untuk punggung bawah di rumah. Klik pada imej untuk membesarkan

Pelan pelajaran, peraturan umum

dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);

dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);

dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Adalah penting untuk mematuhi sepenuhnya pelan pengajaran dan tidak menggabungkan latihan dari blok yang berbeza.

Adalah mungkin untuk melakukan terapi fizikal pada bila-bila masa hari, perkara utama ialah selepas makan satu jam telah berlalu dan banyak lagi.

Apabila melakukan gerakan yang kompleks tidak boleh menyakiti. Jika tidak, isyarat untuk meninggalkan latihan tertentu atau mengurangkan amplitudnya.

Untuk mencapai kesan maksimum gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar, perlu:

 • amalan setiap hari;
 • melakukan senaman pada kadar yang lambat, menumpukan pada kerja otot;
 • ingat pernafasan yang betul;
 • Semua keputusan dan isu yang muncul untuk memberitahu doktor anda.

Kami menyediakan: pakaian dan peralatan

Keperluan utama untuk pakaian:

 • Ia tidak sepatutnya menghalang pergerakan, tetapi juga tidak terlalu luas.
 • Pakaian mestilah ringan, diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi cukup hangat sehingga tulang belakang lumbar tidak dapat diserap. Pilihan terbaik adalah kain kapas padat (anda boleh menambah bulu).

Untuk mengamalkan terapi fizikal, anda memerlukan roller tebal, yang diletakkan di bawah kaki bawah semasa kelas dalam kedudukan terdedah - ini menghilangkan beban berlebihan dari tulang belakang lumbar. Ketinggian roller harus sedemikian rupa sehingga dapat mengekalkan sudut kanan antara paha dan kaki bawah.

Nah, pergi ke amalan ini.

Kompleks latihan dalam tempoh akut

Sejak dalam tempoh akut osteochondrosis, pesakit mengamati rehat di tempat tidur, kompleks latihan terapi senaman ini bertujuan untuk meningkatkan pernafasan dan mempunyai sifat penguat yang umumnya. Ia dilakukan dalam kedudukan terlentang di atas katil (jika ia mempunyai tilam ortopedik keras) atau di atas karpet yang tebal (di atasnya tikar gimnastik diletakkan). Bilangan pengulangan latihan adalah 8-10, tetapi kurang mungkin (bergantung kepada keadaan kesihatan).

Sepuluh latihan untuk peringkat pertama tempoh akut

Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan roller di bawah kaki anda, supaya terdapat sudut tepat di antara paha dan shin anda. Selalunya bengkokkan jari ke tangan dan luruskan. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki pada sendi buku lali.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri anda bengkok pada lutut, kaki terletak pada permukaan katil, sudut antara kaki bawah dan paha harus tajam, kaki kanan lurus dan terletak di atas katil. Perlahan-lahan, geser tumit di atas permukaan tempat tidur, bengkokkan kaki kanan ke posisi kiri, kemudian perlahan-lahan membengkokkannya. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki, lakukan latihan untuk kaki yang lain.

Latihan permulaan (selepas ini IP) 1, meregang tangan sepanjang badan. Selalunya perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala.

Latihan PI nombor 2 unit ini. Perlahan tarik kaki kanan ke tepi. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki dan ulangi latihan untuk kaki kiri.

Nombor SP 1. Selalunya luruskan kaki di lutut. Punggungnya terus ditekuk ke tempat tidur, pergerakan hanya dibuat di lutut.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Secara alternatif, ketatkan kaki yang bengkok ke perut. Amplitud pergerakan bergantung sepenuhnya pada kesakitan.

SP adalah sama (№6). Selalunya tolak lutut ke sisi - "katak".

Nombor SP 1. Selalunya putar kaki di sendi buku lali dengan arah jam mengikut arah jam.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Bend kedua tangan di siku - tarik nafas panjang, luruskannya - menghembus nafas.

Nombor SP 1. Pernafasan diafragma selama 1-2 minit: semasa menghirup, membesar-besarkan perut sebanyak mungkin, sambil menghembuskan nafas, tarik ke dalam diri.

Kompleks terapi fizikal ini boleh dilakukan 2-3 kali sehari bergantung kepada keadaan kesihatan.

Tujuh latihan untuk peringkat kedua tempoh akut

Kami beralih kepada latihan untuk melatih otot dan punggung perut. Sebelum memulakan blok ini, selesaikan set sebelumnya.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Semasa menghirup, perlahan-lahan menaikkan sakramum, berehat pada tulang belakang toraks yang rendah, berlama-lama selama 1 saat pada titik tertinggi, dan semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan.

Sp yang sama. Tarik nafas secara mendalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan angkat kepala anda, menegangkan otot abdomen. Kembali ke kedudukan permulaan pada menyedut.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Menghembus nafas, menghembus nafas dan ketegangan otot gluteus, tahan ketegangan selama 8-10 saat. Bersantai, tarik nafas panjang.

Sp yang sama. Gelongsong tumit anda di sepanjang katil, perlahan-lahan tariknya sedekat mungkin ke punggung, teruskan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan luruskan kaki. Ulangi untuk kaki yang lain. Buat 8 ulangan. Kemudian ulangi latihan, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki melekuk di lutut, di bawah tibia tertutup, supaya terdapat sudut tepat antara paha dan tibia. Semasa menghirup, berehat kaki anda di roller, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Bangun pada semua empat di atas katil. Perlahan-lahan, menggeser tangan anda ke atas katil, duduk di tumit anda dengan punggung anda. Kembali ke kedudukan asal.

Berdiri di atas empat tempat duduk di atas katil, tulang belakang serviks adalah santai, dagu itu dekat dengan dada, tatapan diarahkan ke bawah. Ambillah nafas panjang dan perlahan lengkung di tulang belakang lumbar ("kucing"), berlama-lama selama beberapa saat dalam kedudukan ini, semasa anda menghembus nafas kembali ke posisi permulaan. Jangan bengkok kembali, jangan angkat kepala anda!

Latihan tiga belas latihan dalam pengampunan

Gimnastik terapeutik dalam tempoh subacute osteochondrosis lumbar beransur-ansur melibatkan peningkatan bilangan otot. Latihan untuk tempoh sub-akut lebih baik dilakukan di atas lantai, di permaidani.

Berbaring di belakang anda, luruskan kaki anda. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki di kaki bawah.

Latihan 4 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki lurus, diregangkan. Secara bergantian, perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala sambil menghirup, sementara menghembuskan nafas kembali ke posisi awal.

Latihan 4 peringkat akut peringkat pertama.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri bengkok di lutut dan ditarik ke perut, kaki kanan diluruskan, berbaring di atas tikar. Perlahan mengangkat kaki kanan. Tukar posisi kaki, ulangi kaki kiri.

Berbaring di punggung, lengan membentang di sepanjang badan, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Menggunakan otot abdomen dan pinggul, perlahan-lahan menaikkan pelvis di pintu masuk, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan kembali ke posisi awal pada menghembus nafas.

Berbaring di belakang anda, lengan melintasi dada anda, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu, menahan otot perut, menghirup untuk kembali ke kedudukan asalnya.

Latihan 3 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang anda, kaki mengikat di lutut, kaki ditekan ke atas tikar. Semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kedua-dua kaki dan tarik lutut ke dada anda, bantu diri anda dengan tangan anda jika perlu. Tahan selama beberapa saat dalam kedudukan ini, sambil menghirup, perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Latihan 6 tahap kedua tempoh akut.

Bangun pada semua empat. Perlahan perlahan (tarik) kaki kiri belakang, tahan keseimbangan, berlama-lama selama 5 saat dalam posisi ini, kembali ke posisi awal. Ulangi untuk kaki yang lain.

Berbaring di perut, di roller, lengan ke sisi. Mengambil nafas dalam, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke kedudukan permulaan dan menghembus nafas. Apabila melakukan senaman, pastikan paras kepala anda, jangan miring, lihat ke hadapan!

Berbaring di perut, di roller, dagu terletak di tangan. Menghirup dengan mendalam, perlahan-lahan menaikkan kaki dan pelvis di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke posisi permulaan dan menghembus nafas. Jangan ketegangan leher anda semasa melakukan, jangan kecewa kepala anda!

Mana-mana kompleks terapi fizikal perlu dilengkapkan dengan 2-3 minit pernafasan diafragma.

Ini adalah latihan utama terapi fizikal dengan kekalahan punggung bawah dengan osteochondrosis, yang dijamin memberi kesan. Berolahraga dengan kerap dan sihat!

Apakah latihan untuk melakukan dengan osteochondrosis lumbal?

Kembali membawa, anda mendengar kritikal ciri, klik - ini adalah tanda pertama osteochondrosis. Sudah tiba masanya untuk menguatkan bahagian belakang, mula melibatkan LFK dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Penyakit ini terbentuk kerana pemendapan garam sepanjang bahagian tulang belakang dan menyebabkan rasa sakit yang tidak menyenangkan ketika berpaling dan lentur. Ini menunjukkan bahawa pesakit jarang atau sama sekali tidak terlibat dalam aktiviti fizikal. Sudah waktunya untuk mengubah sesuatu, mulakan bertindak - memulihkan kesihatan, pergerakan ruang tulang belakang. Untuk osteochondrosis lumbosacral, lakukan senaman khas.

Keperluan umum untuk LFC

Fisioterapi adalah bahagian penting dalam proses rawatan, kerana ia memperkuat keseluruhan zon vertebra. Otot lemah menjejaskan ubah bentuk cakera tulang belakang. Otot yang kuat memegang berat keseluruhan badan. Antara perkara lain, latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar menghilangkan deposit garam di belakang, dan dengan latihan otot, anda mengisi lompang kosong. Senaman yang teratur, garam menggilap dan rasa sakit dikurangkan.

Rawat osteochondrosis lumbal dengan melakukan senaman secara berterusan, setiap hari selama 15-20 minit. Ia tidak pernah terlambat untuk melibatkan diri, tetapi lebih baik untuk memulakan apabila gejala berlaku.

Tanda-tanda pertama penyakit:

 • Mengganggu kesakitan di rantau lumbar;
 • Menguatkan pada beban, ia diberikan dalam bidang lembangan kecil;
 • Badan itu terbuat dari kayu, pergerakannya terluka.

Untuk memastikan sampai akhir, pastikan anda pergi ke doktor, yang akan mengesahkan diagnosis dan menasihati bagaimana untuk menghilangkan osteochondrosis dan tidak menyebabkan komplikasi semasa latihan. Makanan yang berguna dan gimnastik, akan melegakan berat badan yang tidak perlu, akan memulihkan mobiliti pinggang. Mulailah dengan paru-paru dan secara beransur-ansur merumitkan kelas, meningkatkan bilangan ulangan, dan amplitud pergerakan.

Sentiasa sediakan sistem jantung anda untuk usaha yang akan datang, pada mulanya lakukan pemanasan. Kesan hebat memberikan gantung di bar, bertukar ke belakang dan sebagainya. Untuk rawatan osteochondrosis, ikuti cadangan supaya latihan memberikan hasil yang baik.

Kaedah untuk pelaksanaan LFC

Gimnastik perubatan di osteochondrosis tulang belakang lumbar, bermula dengan senaman persediaan. Pada mulanya, latihan dilakukan berbaring, mengurangkan ketegangan di punggung bawah. Perkara utama adalah untuk melaksanakan kelas secara senyap-senyap, lancar. Jika sakit lutut berlaku semasa latihan, gunakan roller untuk melembutkan.

Lakukan latihan untuk tulang belakang sakral mengikut peraturan berikut:

 • Pergi untuk perundingan di hospital;
 • Fisioterapi dengan osteochondrosis dijalankan secara berterusan dan setiap hari - masa terbaik pada waktu pagi;
 • Adakah pakaian dalam kain semulajadi;
 • Ada sakit berhenti;
 • Latihan untuk bahagian lumbal tidak tiba-tiba untuk mengelakkan komplikasi;
 • Apabila melakukan latihan fizikal di rumah, ajar diri untuk menghembus nafas, jangan biarkan kelewatan;
 • Terlibat, tarik balik perut dan punggung.

Gimnastik LFC membantu dengan osteochondrosis lumbal, menghalang pemusnahan cakera intervertebral. Tulang belakang di belakang terbentang, ujung saraf tidak dimampatkan, kekejangan otot dan kesakitan hilang. Jika mengecas semasa osteochondrosis bahagian lumbal tidak dilakukan pada waktu pagi, maka pastikan bahawa satu jam berlalu selepas masa makan yang lain, selepas makan. Dinamik pemulihan positif untuk lumbar, muncul selepas 2 bulan. Keputusan kelas akan menyenangkan anda, kami akan mula tampil

Kompleks latihan terapeutik

Fisioterapi dalam osteochondrosis, menguatkan otot punggung bawah, pinggul dan punggung. Ingat, tulang belakang manusia bermula dengan jari-jari kaki bawah, pastikan untuk mengurut dan menjaga mereka. Ballerinas, gimnastik dan yogis mempunyai badan yang fleksibel, kerana mereka mengembangkannya dari ujung kaki ke bahagian paling atas kepala. Fleksibiliti belakang, tanda pemuda untuk apa-apa umur.

Fisioterapi dan LFK dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, pemakanan yang sihat, cara yang sihat adalah pencegahan yang berkesan. Penyakit ini tidak lagi berkembang.

Tahap lfk

Pada mulanya, lakukan senaman ringan, bersiaplah untuk melakukan senaman fizikal untuk tulang belakang lumbosacral. Sapukan latihan dari sekolah, putar leher, bahu, menyebarkan tangan anda, buat kilang. Condongkan badan ke arah yang berbeza, berputar ke kanan dan kiri, kemudian angkat lutut yang bengkok, putar pelvis. Lakukan ini 10 kali, panaskan badan anda dan mula bersenam.

Gimnastik perubatan untuk belakang berkesan membantu dalam rawatan osteochondrosis lumbar di rumah.

LFK lakukan dalam tiga peringkat:

 • Beban cahaya dilakukan dalam tempoh akut apabila sakit teruk berlaku;
 • Pengurangan fizikal yang kurang kompleks dilakukan apabila gejala sakit mereda;
 • Pada peringkat terakhir, latihan dilakukan selepas pemulihan lengkap, sebagai pencegahan.

Setiap peringkat melatih otot subkutan dalam belakang dan perut. Cari rumah atau beli tikar amalan supaya gimnastik boleh dilakukan tanpa rasa sakit dan selamat. Buat roll tuala, kerana ia akan digunakan dalam beberapa latihan, ia membantu untuk mengambil beban dari pinggang. Di samping itu, pakai tali pinggang khas yang menyokong belakang, semasa musim sejuk akan hangat. Kami terus mengamalkan lfk dengan osteochondrosis lumbal.

Latihan berkesan

Pertimbangkan aktiviti fizikal secara berasingan untuk setiap jenis perkembangan penyakit.

Tahap pertama adalah sakit akut. Ia dilakukan di belakang berbaring:

 • Bend kaki anda, letakkan roller di bawah kaki anda. Mulailah membengkokkan jari dan jari kaki;
 • Sebarkan jari anda dengan jari di antara mereka dan tariknya. Melegakan tekanan;
 • Bend kaki kanan anda dan luruskan kiri anda. Luncurkan tumit kiri anda di atas tikar, perlahan-lahan bengkokkannya ke tahap kaki kanan anda dan lepaskan lagi. Lakukan 8 kali dan tukar kaki;
 • Letakkan tangan anda di sepanjang badan. Bergantang menarik mereka di belakang kepala; bengkokkan kedua-dua kaki. Mula merentangkan kaki kanan anda ke tepi. Lakukan 10 kali dan tukar ke yang lain;
 • Bangkitkan perut supaya loin ditekan ketat dan mula mengetatkan satu kaki ke dada;
 • Putar kaki anda dalam bulatan, dan kemudian ke arah yang bertentangan;
 • Berbaring di belakang anda, lenturkan kaki anda, lutut lutut anda bergantian ke sisi;
 • Bernafas di diafragma abdomen, terhirup, menghidupkan abdomen, menghembuskan nafas, dan menarik balik.

Lakukan setiap pelajaran 8-10 kali.

Pada peringkat kedua, kita mengayunkan otot perut dan punggung, menggunakan senaman fizikal dengan osteochondrosis lumbal:

 • Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, menghirup, mengangkat kawasan tailbone, menghembus nafas, lebih rendah;
 • Kedudukan permulaan yang sama (PI). Ambillah nafas panjang, menghembuskan nafas, angkat kepala perlahan-lahan, tahankan otot-otot akhbar dalam ketegangan, kembali menghembus nafas;
 • Ip, juga, dengan kaki diluruskan, lengan menarik badan. Tekan punggung, tahan mereka, tegang selama 10 saat, kemudian berehat dan ulangi;
 • Caving di belakang anda, angkat tangan dan kaki anda, menekan perut anda ke permukaan;
 • Anda berdiri di pose meja dan mula menggerakkan tangan anda ke permukaan, duduk di keldai;
 • Dalam pose meja lakukan kucing senaman, menurunkan dagu, bengkokkan di belakang, menghembuskan bengkak di bahagian bawah punggung.

Lakukan setiap pelajaran 8-10 kali.

Selepas pemulihan, mula latihan keras, menguatkan kerangka badan:

 • Kami melatih para imam otot. Kami menunduk, punggung ditarik balik, kami mengikuti bahawa lutut tidak melampaui kaki;
 • Berbaring di perut anda, mula berenang dengan tangan anda, angkat lengan kanan anda, kaki kiri, kemudian berubah;
 • Kami melatih bahagian bawah. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda dan angkat tulang belakang untuk setiap nafas;
 • Anda berdiri di bar, berdiri di perut anda, di lengan dan kaki lurus, menguatkan seluruh korset otot.

Pada peringkat terakhir, anda boleh secara aktif terlibat dalam sukan. Menjalankan tugas secara intensif, melakukan jogging. Lakukan asana dari yoga, mereka bukan sahaja menguatkan bahagian belakang, tetapi juga membuat tulang belakang fleksibel. Gunakan senaman ini untuk mengurangkan bahagian bawah osteochondrosis sebagai profilaksis.

 • Pastikan untuk membaca: yoga asanas untuk otot belakang

Latihan terapeutik mempunyai batasan, pastikan untuk mempertimbangkannya. Jangan berhadapan dengan selesema, lumbago yang teruk dan apabila tiada mood, supaya tidak memburukkan lagi keadaan yang menyakitkan.

Pencegahan

Mula secara aktif tarik otot-otot tunjang, pasang bar mendatar di rumah, gantung, berputar. Berolahraga, terus menarik perut. Muat turun akhbar, kerana kuat, otot perut yang kuat - jaminan kesihatan bahagian bawah, bahagian badan ini memegangnya. Mula berenang, marah. Selepas latihan, peredaran darah bertambah baik, peningkatan metabolisme, akibatnya bekalan cakera intervertebral dengan nutrien bertambah baik dan beban pada tulang belakang berkurang.

Jika anda akan memakai graviti, pastikan anda memakai tali pinggang khas. Jangan angkat lebih daripada 10 kg.

Beli katil yang selesa dengan tilam ortopedik untuk mengekalkan tulang belakang dalam kedudukan lurus. Pakai tumit tidak lebih daripada 5 cm Dan biarkan kaki anda berehat, keadaan mereka memberi kesan yang ketara kepada kesihatan tulang belakang. Pakai kualiti, kasut bernafas. Cari prosedur alternatif seperti urutan terapeutik, ultrasound, wrap, terapi magnet, akupunktur. Tetapi sebelum semua manipulasi perubatan, berjumpa dengan doktor anda.

Apakah latihan yang perlu untuk melanggar postur?

Adakah mungkin untuk menggantung di bar mendatar dengan scoliosis?

Apakah latihan yang digunakan untuk wanita hamil untuk belakang?

Kami terlibat dalam gimnastik dengan osteochondrosis lumbal

Pelaksanaan gim gimnasium terapeutik dan pencegahan untuk osteochondrosis lumbal tidak ternilai untuk pencegahan penyakit dan rawatannya. Bagi seseorang yang tidak mengalami osteochondrosis, untuk pencegahan penyakit, ia cukup untuk melakukan latihan fizikal yang mudah setiap pagi. Bagi mereka yang mengalami osteochondrosis tulang belakang, gimnastik perubatan untuk tulang belakang lumbar adalah wajib, tetapi pertama anda perlu berunding dengan pakar dan mendapatkan cadangan yang jelas tentang pemilihan satu set latihan rekreasi.

Rawatan osteochondrosis tulang belakang dengan bantuan terapi senaman

Jika doktor menghidapi "osteochondrosis tulang belakang lumbar" - pesakit perlu berfikir tentang gaya hidup, pemakanan, secara drastik mengubahnya kepada bahagian aktif dengan senaman dan diet mandatori. Jika anda mengabaikan diagnosis, dan gaya hidup tidak berubah, walaupun selepas rawatan perubatan yang berjaya, osteochondrosis belakang akan kembali lagi selepas beberapa ketika.

Untuk rawatan osteochondrosis, rawatan yang kompleks adalah disyorkan, termasuk:

 • terapi dadah;
 • urut lumbar;
 • makanan diet, kemungkinan perlantikan diet bebas garam;
 • latihan terapeutik untuk tulang belakang lumbar.

Cara terbaik untuk menghilangkan kesakitan di osteochondrosis terapi senaman belakang. Dengan bantuan kaedah fisioterapeutik ini, korset otot yang kuat dicipta, tugasnya adalah untuk mengekalkan keadaan yang mantap dan melindungi tulang belakang dari osteochondrosis.

Sebelum memulakan terapi senaman untuk kembali ke osteochondrosis, perlu menghapuskan sindrom kesakitan. Ini dilakukan dengan bantuan dadah - analgesik. Sekiranya keadaan pesakit tidak stabil, latihan kesihatan hanya dapat memburukkan lagi penyakit, maka pengisian untuk belakang dengan osteochondrosis pastinya tidak membantu. Sebaik sahaja kesakitan dihapuskan, selepas 2-3 hari, kursus terapi latihan boleh bermula.

Cadangan am semasa menjalankan LFK

Pada peringkat awal, gimnastik perubatan dengan osteochondrosis lumbal perlu dilakukan dalam kedudukan terlentang, kerana dalam posisi ini beban di tulang belakang adalah minim.

Jika semasa latihan terdapat sakit yang lemah, roller khas digunakan, yang tertutup di bawah lutut. Semua senaman senaman senaman dilakukan tanpa pergerakan secara tiba-tiba, perlahan-lahan, lancar, supaya tidak mencetuskan komplikasi. Apabila melakukan senaman dalam kedudukan terdedah, roller harus diletakkan di bawah sendi pergelangan kaki.

Ia penting! Set latihan dalam gimnastik terapeutik dan pencegahan mesti diselaraskan dengan doktor anda, walaupun kecil, dari sudut pandangan anda, "penyimpangan" dari kompleks individu akan menjejaskan pemulihan secara negatif. Sebelum memilih latihan kesihatan yang kompleks, adalah perlu untuk menentukan diagnosis dengan betul, kerana proses degeneratif dalam cakera intervertebral muncul disebabkan oleh fungsi otot belakang yang salah. Dalam kes ini, fisioterapi dalam osteochondrosis sebagai terapi tambahan akan sesuai.

8 peraturan terapi fizikal yang penting

Pakar gimnastik rekreasi memanggil 8 peraturan, memerhatikan bahawa anda akan mendapat kesan maksimum terapeutik dan latihan kesihatan untuk belakang, dan juga mengekalkan kesan yang dicapai untuk masa yang lama:

 1. Sebelum memulakan gimnastik, pastikan anda berunding dengan doktor anda.
 2. Pengecasan harus dilakukan dengan kerap, idealnya pada waktu pagi setiap hari.
 3. Kami terlibat dalam pakaian yang selesa yang diperbuat daripada kain semulajadi, mengelakkan terlalu banyak.
 4. Semasa gimnastik, hati-hati memerhatikan perasaan anda: sekiranya kesakitan, mengurangkan beban atau berhenti bersenam sama sekali.
 5. Melakukan latihan secara tiba-tiba, jangan buat sebarang gerakan yang tiba-tiba, lakukan segala perlahan-lahan, perlahan-lahan, lancar.
 6. Tonton nafas anda, jangan tahan.
 7. Apabila melakukan senaman untuk bahagian belakang, pastikan bahawa lordosis lumbar tulang belakang tidak diperpanjang ke hadapan, kerana ia boleh menyebabkan keterlaluan.
 8. Jelas mengikut set latihan individu.

Apakah matlamat terapi latihan?

Terapi senaman untuk tulang belakang tulang belakang dalam kombinasi dengan terapi dadah adalah bertujuan untuk:

 • mengelakkan kemajuan proses degeneratif cakera intervertebral;
 • keluarkan spora otot kompensasi;
 • menghapuskan kesakitan yang disebabkan oleh tekanan mampatan akar saraf.

Sebelum latihan terapeutik, para pakar mencadangkan pemanasan untuk bahagian belakang.

Panaskan

 1. Kedudukan, berbaring di belakang anda, kami meregang kakiku pada diri kami, kemudian - ke lantai. Lutut secara bergantian bengkok dan bengkok.
 2. Dalam kedudukan yang terletak di belakang anda, perlahan-lahan menaikkan tangan anda, dan kemudian, kami tarik ke atas kepala.
 3. Dari kedudukan terdedah, kita mengetatkan lutut kita, kemudian perlahan-lahan menaikkan sakrum dari lantai.
 4. Berbaring di belakang, lutut bengkok - merobek kepala dan bahu dari lantai, berlama-lama dalam kedudukan ini selama 5 saat, kembali ke posisi semula.
 5. Pose - duduk di atas lutut, tangan berehat dengan telapak tangan di lantai. Selalunya menekuk tulang belakang.
 6. Dalam kedudukan yang terletak di perut, selalunya menaikkan setiap kaki ke 7 cm dari lantai, memegang kaki selama 5-7 saat.

Kompleks gimnastik perubatan untuk belakang

Rawatan dan kompleks profilaktik untuk belakang terdiri daripada beberapa peringkat. Peringkat pertama - latihan yang diperlukan untuk melakukan tanpa tekanan, peringkat kedua dan ketiga - dilakukan dengan usaha yang paling besar. Penjadualan 20 minit sehari untuk melakukan, lebih baik menjadualkan latihan pagi atau satu jam sebelum waktu tidur untuk terapi latihan.

Kompleks gimnastik untuk belakang adalah berbeza untuk tempoh yang berlainan, mereka mesti dirundingkan dengan doktor secara individu, bekerja dengan metodologi mengenai latihan fizikal dan pencegahan fizikal.

 1. Kedudukan - berdiri, kaki ditetapkan lebar bahu selain, tangan di tali pinggang. Perlahan, tanpa pergerakan tiba-tiba, kami bersandar ke hadapan dan kembali ke kedudukan permulaan. Selanjutnya, dari kedudukan permulaan, kami tunduk dengan belakang kembali sebanyak mungkin. Ulang 10-15 kali.
 2. Kedudukan permulaan adalah sama, tetapi cerun dijalankan dari sisi ke sisi, kita mengikuti belakang, ia harus lurus. Lakukan 10-15 kali.
 3. Kedudukan terdedah: kita menegangkan otot perut, kita cuba, seolah-olah menekan kembali ke lantai. Kami kekal dalam kedudukan ini selama 5-10 saat, ulangi 10-15 kali.
 4. Berbaring di belakang anda, kaki melipat di lutut. Dengan siku tangan kanan kami cuba mencapai lutut kaki kiri. Lakukan perkara yang sama, tetapi dengan lengan dan kaki yang lain. Ulang 10-15 kali.
 5. Permulaan kedudukan - berbaring di belakang anda: kami meregang tangan kami di belakang kepala, kami berenang dengan baik.

Latihan perubatan untuk belakang melakukan 2-3 bulan, idealnya - sepanjang hayat saya. Jangan lupa tentang kawalan berterusan postur yang betul. Pakar memilih latihan, kekuatan beban mereka, dengan mengambil kira keadaan pesakit.

Bilakah tidak mungkin untuk menjalankan terapi senam?

Seperti semua prosedur perubatan, terapi senaman mempunyai kontraindikasi dan batasannya sendiri. Anda tidak boleh melakukan latihan jika:

 • demam tinggi;
 • kesakitan teruk di tulang belakang;
 • terdapat ketidakstabilan tulang belakang (sebelum permulaan terapi senaman, melakukan ujian x-ray);
 • terhadap latar belakang kemerosotan keadaan umum - peningkatan gejala neurologi.

Untuk terapi senaman osteochondrosis untuk bahagian belakang memainkan peranan penting, kerana ia menenangkan otot, menguatkan mereka dengan baik. Sekiranya otot-otot lemah, semua beban dan berat badan "digantung" pada tulang belakang, mengubah bentuk cakera intervertebral, meratakannya. Otot punggung yang diperkuat, tulang belakang lumbar membuat korset tambahan, sebahagian daripada beban diambil alih. Selain itu, senaman terapeutik membantu menghilangkan garam, kerana tisu otot dan tulang semasa aktiviti fizikal menggunakannya untuk mengimbangi kerugian fisiologi. Dan pergerakan aktif yang berterusan, secara beransur-ansur, setiap hari, seperti "mengisar" pancang garam, menjadikannya tidak begitu tajam dan menyakitkan.

Terapi latihan untuk osteochondrosis tulang belakang: senaman terapeutik untuk lumbar

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar menguatkan kerangka otot, merangsang peredaran darah. Latihan meningkatkan metabolisme, mempromosikan pertumbuhan semula tisu. Bersama dengan terapi perubatan, kompleks terapi latihan memungkinkan untuk mencapai hasil terbaik dan mempercepat pemulihan tulang belakang. Kelas biasa akan membantu mengatasi hernia, melegakan kesakitan sistematik di belakang, sacral dan coccyx.

Kandungan:

Faedah latihan

Melakukan terapi senaman dalam osteochondrosis lumbal, anda boleh meningkatkan kesihatan anda dengan ketara. Satu set latihan perlu ditetapkan oleh doktor yang akan dibimbing oleh keadaan pesakit, tahap penyakit, kehadiran sindrom kesakitan.

Kesan positif pendidikan jasmani:

 • menguatkan korset otot;
 • otot licin akhbar sedang diusahakan, yang mempunyai kesan positif ke organ dalaman;
 • aliran darah bertambah baik;
 • proses pertukaran dipercepatkan;
 • tisu tropik meningkat;
 • meluruskan tulang belakang;
 • mencubit saraf dan vesel dihilangkan;
 • menguatkan sistem muskuloskeletal.

Untuk mencapai hasil yang optimum, perlu melakukan latihan setiap hari, melakukan latihan dengan lancar, menumpukan pada kerja otot dan pernafasan. Kelas diadakan dalam pakaian selesa yang tidak mengganggu pergerakan. Bahan ini mestilah kain kapas yang semula jadi, sesuai.

Pada nota itu. Untuk terapi senaman di osteochondrosis belakang belakang, anda memerlukan roller, yang mesti diletakkan di bawah kaki bawah sambil berbaring untuk mengurangkan beban di kawasan lumbar.

Gimnastik selepas tidur

Latihan pagi untuk belakang dengan osteochondrosis membantu seseorang bangun. Dia akan menyediakan tulang belakang dengan teliti untuk hari yang akan datang dan memberikan kesan penyembuhan.

Mengecas selepas tidur berbaring di belakang anda:

 1. Kaki bengkok pada lutut, kusyen besar terletak di bawah kaki bawah. Sapu dan sapu bersih. Buat pergerakan pekeliling dengan kaki anda.
 2. Bend kaki anda pada sudut tajam, berehat kaki di atas katil. Gulung tumit ke seluruh katil sehingga kaki dilanjutkan sepenuhnya. Ulangi latihan dengan anggota lain.
 3. Luruskanlah tangan anda dengan perlahan di belakang kepala anda. Selalunya bergerak kaki anda ke sisi dan kembali ke tempat.
 4. Kaki dalam kedudukan yang bengkok, kaki di atas permukaan katil. Tarik lutut ke dada anda, turunkan kaki anda di atas katil. Lakukan beberapa pengulangan.
 5. Tanpa keluar dari katil, belanja pernafasan diafragma selama beberapa minit. Semasa menghirup, pernafasan perut, semasa anda menghembus nafas, tarik keluar.

Setiap gerakan melakukan 8-10 kali. Setelah sembuh di atas katil, perlahan-lahan berdiri, minum 100 ml air tawar, dan melakukan prosedur kebersihan. Kelas menghabiskan masa akut osteochondrosis 3 kali sehari. Pergerakan mudah di rumah boleh dilakukan oleh mana-mana orang, mengecas dirinya dengan tenaga untuk sepanjang hari.

Senaman semasa sakit sederhana

Latihan senaman kompleks dalam osteochondrosis lumbal dalam tempoh subakut membuat otot yang lebih dalam berfungsi. Lakukan lebih baik pada permaidani lembut. Berhati-hati mengikuti sensasi, mengelakkan kesakitan akut dan gerakan mendadak.

Gimnastik terapeutik dalam osteochondrosis lumbar, satu set latihan:

 1. Torso di permaidani, kaki bengkok di lutut, kaki berehat di permukaan. Semasa menghirup, angkat pelvis, sambil menghembuskan nafas, menurunkan tailbone ke karpet.
 2. Tanpa mengubah kedudukan, menghembus nafas dan mengangkat kepala, membantu diri anda dengan tangan anda, ketatkan akhbar, menurunkannya.
 3. Kaki adalah lurus, lengan berbaring di sepanjang badan. Tekankan otot gluteal, kira-kira hingga 10, berehat.
 4. Gulung pada perut anda, meregang lengan lurus anda ke atas kepala anda, merobek kaki bawah dan atas pada masa yang sama, kendur di bahagian belakang. Betulkan pose selama beberapa saat.
 5. Bersandar pada lutut dan lengan anda, perlahan-lahan meletakkan punggung anda pada tumit anda, menggeser tangan anda ke atas lantai. Kembali ke kedudukan "empat".
 6. Dalam pose yang sama, tekan dagu anda ke dada anda dan bulatkan punggung anda semasa anda menghembuskan nafas. Ulangi gerakan itu.

Latihan ulangan lakukan, memberi tumpuan kepada kesakitan selama 8-10 kali. Selesaikan pernafasan pernafasan diafragma (2-3 minit). Apabila sakit belakang berhenti mengganggu anda, beralih ke latihan yang lebih maju.

Pada nota itu. Mula berlatih dengan pengajar. Selepas kira-kira 2 minggu, anda boleh mula belajar di rumah.

Latihan dalam pengampunan

LFK dengan osteochondrosis tulang belakang lumbosacral membolehkan badan untuk menyediakan sebanyak mungkin beban yang lebih serius. Dalam tempoh ini, tergantung di bar adalah berfaedah, berenang aktif, beban kuasa kecil.

 1. Bulu batang di lantai, selalunya tarik lutut yang bengkok ke dada, membantu diri anda dengan tangan anda.
 2. Tarik anggota atas di belakang kepala, sambil menaikkan dan menurunkan kaki dan lengan lurus. Pergerakan menguatkan otot perut.
 3. Tanpa mengubah posisi, bengkokkan kaki anda di lutut, dengan kaki anda melawan lantai. Naikkan pelvis, menetapkannya selama beberapa saat pada titik tertinggi, turun ke lantai.
 4. Tanpa mengubah postur, bengkokkan kaki anda semasa menghembuskan nafas, tarik ke dada anda, dan dengan dahi anda cuba menyentuh topi lutut, sambil menghembuskan nafas, turun ke lantai. Latihan membentangkan tulang belakang dan berfungsi melalui otot yang mendalam di belakang.
 5. Ambil pose "pada semua empat." Perlahan lurus kaki kanan dan lekapkan lengan kiri ke hadapan. Limbs bersama-sama dengan tulang belakang sepatutnya menjadi garis tunggal selari dengan lantai. Betulkan pose selama 10 saat, tukar kedudukan.
 6. Buat bar. Berbaring di perut anda, letakkan tangan anda di atas lantai. Luruskan lengan anda dengan mengangkat badan anda dan berehat di jari kaki anda. Kira hingga 10 dan ambil kedudukan asal.

Pada nota itu. Semua latihan bertujuan untuk menguatkan otot-otot belakang, abdomen, punggung dan pinggul. Harian melakukan gimnastik, anda boleh menyingkirkan kesakitan dalam beberapa minggu.

Teknik Bubnovsky

Dr. Bubnovsky adalah seorang doktor yang mempunyai reputasi baik yang telah menulis lebih daripada satu buku tentang penyakit tulang belakang dan sendi. Beliau telah membangunkan kaedah rawatan yang berkesan untuk osteochondrosis, yang diiktiraf sebagai perubatan rasmi. Gimnastik Sergei Bubnovsky membolehkan anda mengatasi penyakit itu, dengan mengambil ubat minimum. Kebaikan doktor adalah perkembangan simulator khas yang memulihkan sendi, cakram intervertebral yang menguatkan otot-otot dalam korset vertebra.

Latihan pada Bubnovsky dengan osteochondrosis lumbal disyorkan untuk dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor menggunakan simulator sejagat. Untuk pengecasan penyesuaian di rumah, doktor menasihati gimnastik yang mudah. Untuk kelas, anda memerlukan objek yang berguna, fitball (bola besar, elastik), tikar lembut.

Latihan Bubnovsky - senaman dengan bola di rumah:

 1. Locust. Lipat perut anda pada bola, bersandar lengan anda terus ke permukaan, dan dengan kaki lurus anda, sampai ke lantai. Bend siku anda sedikit, angkat kaki bawah sehingga sejauh mungkin, dan meregangkan tumit ke arah siling. Sekiranya latihan fizikal tidak dibenarkan, ambil kaki anda dari lantai dengan bergantian.
 2. "Hyperextension". Letakkan perut di fitball, dengan tangan dan lutut di atas lantai. Menaikkan batang badan, lengannya. Lutut anda tetap di atas lantai. Ambil kedudukan asal.
 3. "Separuh jambatan". Berikan punggung anda di atas lantai, letakkan kaki anda di fitball, bengkokkan lutut anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan. Menghembuskan nafas, menegangkan pantat anda dan merobeknya dari lantai, meluruskan kakinya dan menurunkan tailbone ke lantai sambil menghirup.
 4. "Tekan lebih rendah". Tanpa mengubah kedudukan, letakkan tangan anda di belakang kepala anda, gerakkan bola dengan kaki anda. Naikkannya dengan kaki anda pada 90 darjah, turunkannya ke lantai.
 5. "Flugel". Dalam kedudukan yang sama, lengannya terpisah, kaki melengkung di lutut pada sudut yang betul. Twist, menurunkan kaki ke kanan dan kiri, menyentuh lantai dengan lutut anda.

Semua latihan dilakukan sebanyak 20 kali. Kali pertama boleh dihadkan kepada gerakan 5-7, secara beransur-ansur meningkatkan bilangan ulangan.

Pada nota itu. Gymnastik tidak dilakukan dengan keradangan sendi, onkologi, kecederaan, dalam tempoh selepas operasi. Terapi senaman mengikut kaedah Bubnovsky memberikan hasil yang sangat baik dan menyumbang kepada pemulihan pesat tulang belakang.

Latihan Evdokimenko

Terdapat banyak latihan fizikal untuk memulihkan dan memperkuat belakang. Gymnastik Dr. Evdokimenko dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar membolehkan untuk menghilangkan sakit kronik, lumbago dan melegakan kejang otot.

 • melakukan pengecasan, anda boleh menggunakan bantuan saudara-mara;
 • gimnastik dilakukan di permukaan keras, lebih baik untuk melakukannya di lantai, tidur tikar kecil
 • jika semasa latihan kenaikan sakit, anda mesti menghentikan latihan.
 1. Berdiri di perut, belakang lurus, lengan selari dengan badan. Bend kaki kiri di lutut, pusingkan kepala ke sebelah kanan. Cuba sampai ke tumit ke punggung. Tekankan otot betis (penolong perlu menguruskan kaki dengan tangan), hitungkan ke 10. Bersantai otot selama 5 saat dan tegang lagi. Ulangi dengan kaki yang lain.
 2. Berdiri pada semua empat, pada menghirup, pusingan belakang, menghitung hingga 5, pada menghembus nafas, mengambil kedudukan awal. Lakukan pergerakan 3-4 kali.
 3. Turunkan belakang anda di atas lantai, letakkan bantal di bawah kepala anda. Tarik satu kaki ke perut dan pasangkan lengan anda. Kencangkan otot-otot selama 7 saat, pegang kaki yang bengkok dengan tangan anda. Santai otot anda selama 5 saat dan tarik kaki ke dada anda. Terikan lagi, berehatlah. Tekanan dengan anggota lain.
 4. Berbaring di belakang anda, tarik kaki yang bengkok anda ke perut dan pegang tangan anda. Tekankan otot-otot anggota bawah, kira hingga 10 dan berehatkan kaki anda dengan menariknya ke perut dengan tangan anda. Terikan lagi, berehat lagi. Latihan ulang 3-4 kali.
 5. Duduk di atas kerusi, perlahan-lahan turunkan badan, tarik tulang belakang. Seperti yang anda nafas, tegang otot-otot lumbar anda, kira-kira 7, berehat semasa anda menghembus nafas. Ulangi tekanan dan relaksasi beberapa kali.

Gimnastik dilakukan sekali sehari selama 7-14 hari. Dengan sindrom kesakitan kronik, kursus itu meningkat kepada 2-3 bulan.

Latihan untuk belakang dengan osteochondrosis membantu meningkatkan kesihatan pesakit, melegakan kejang otot, menguatkan otot licin, mempercepat proses metabolik, menghilangkan penyembunyian saluran darah dan ujung saraf. Terapi senaman adalah pencegahan osteochondrosis yang sangat baik.

Anda juga mungkin tertarik dengan bahan-bahan PERCUMA:

 • Pemakanan yang betul untuk kesihatan tulang belakang dan sendi: 10 komponen nutrisi penting untuk tulang belakang yang sihat
 • Adakah anda bimbang tentang osteochondrosis? Kami mengesyorkan supaya anda membiasakan diri dengan kaedah berkesan merawat osteochondrosis bahagian serviks, toraks dan lumbar tanpa ubat.
 • Adakah sakit yang disebabkan oleh arthrosis sendi lutut atau pinggul berhenti? Buku percuma "Pelan langkah demi langkah untuk memulihkan pergerakan sendi lutut dan pinggul semasa arthrosis" akan membantu anda mengatasi penyakit di rumah, tanpa hospital dan ubat-ubatan.
 • Buku-buku percuma: "Latihan berbahaya TOP-7 untuk latihan pagi, yang harus anda elakkan" dan "7 kesilapan besar dalam pemula latihan kecergasan di rumah dan di gim" - selepas membaca buku-buku ini, anda akan mempelajari bagaimana ciri-ciri latihan untuk pemula untuk berbanding dengan latihan untuk orang yang telah lama terlibat dalam kecergasan.
 • Kursus latihan unik percuma "Rahsia rawatan osteochondrosis lumbal" dari terapi senaman doktor yang disahkan, telah membangunkan sistem pemulihan yang unik dari semua bahagian tulang belakang, yang telah membantu lebih daripada 2000 pelanggan!
 • Teknik mudah untuk melegakan sakit akut ketika mencubit saraf sciatic, lihat video ini.

Gimnastik dengan osteochondrosis tulang belakang lumbosacral

Sakit belakang yang sering mengganggu adalah salah satu gejala pertama penyakit serius sistem muskuloskeletal, yang mana osteochondrosis adalah yang paling popular.

Jika osteochondrosis zon serviks adalah kaedah rawatan bukan ubat yang paling berkesan adalah urut, manakala dengan lumbosacral - adalah gimnastik. Latihan gimnastik perubatan yang kompleks - sebahagian daripada terapi untuk menyingkirkan penyakit ini tanpa pembedahan.

Bagaimana terapi senaman membantu dengan osteochondrosis

Apabila selepas diagnosis osteochondrosis pesakit dirawat sebagai rawatan konservatif, terapi latihan semestinya memasuki kompleks langkah-langkah terapeutik. Bagi mana-mana bahagian tulang belakang, termasuk lumbosacral, membangunkan latihan kesihatan khas. Mereka akan memberikan hasil terbaik jika mereka juga diklasifikasikan mengikut peringkat penyakit.

Apa yang boleh membuat gimnastik.

 1. Mengurangkan kesakitan lumbar.
 2. Keluarkan ketidakselesaan dan ketegangan otot tulang belakang.

Ia penting! Terima kasih kepada senaman, penyakit itu boleh melambatkan perkembangan atau malah hilang sama sekali, tetapi penting untuk memahami bahawa ketika melakukan terapi latihan yang kompleks, pesakit tidak bertujuan untuk hasil olahraga (100 push-up per menit atau untuk mengatasi jarak maraton). Ini bukan sukan, dan perkara yang paling penting di sini adalah melakukan senaman secara teratur dan betul. Rekod tidak diperlukan, anda perlu mengatasi penyakit ini.

Mana-mana kompleks dengan osteochondrosis harus menunjukkan LFK doktor-pengajar. Bukan sahaja latihan itu sendiri ditunjukkan, tetapi, yang paling penting, teknik pelaksanaannya. Selain itu, satu demonstrasi mungkin tidak mencukupi. Adalah penting untuk mengajar pesakit melakukan segala-galanya tanpa kesilapan, supaya dia dapat melakukannya sendiri. Apabila peringkat penyakit berubah, apabila rawatan itu berkesan dan keadaan pesakit bertambah baik, latihan lain atau bahkan perubahan keseluruhan kompleks mungkin diperlukan. Jika keadaan bertambah buruk dan gangguan telah berlaku, pesakit akan dipindahkan ke kompleks khas untuk diperparah.

Kompleks asas

Walaupun setiap kompleks pesakit dipilih secara individu, ada latihan asas yang disyorkan untuk semua orang yang telah didiagnosis dengan penyakit tulang belakang, jika tidak dalam tempoh yang teruk.

Ia penting! Dalam tempoh yang teruk, jika pesakit sentiasa berasa sakit, doktor mengesyorkan supaya tidak terlibat dalam terapi fizikal sehingga rasa sakit itu lega. Memulihkan latihan terganggu hanya boleh apabila rasa sakit hilang. Seiring dengan ini, ada latihan khas untuk tempoh pemecahan (dilakukan terutamanya berbaring dan tanpa ketegangan), yang akan menunjukkan kepada pesakit.

Pejabat LFK berfungsi di banyak klinik, hospital dan pusat kesihatan. Pengajar berurusan dengan pesakit di dalamnya, terlebih dahulu mengkaji sejarah penyakit dengan teliti, kemudian memilih latihan yang diperlukan dan mengatur tempohnya.

Untuk memulakan kelas, pesakit akan memerlukan rujukan perubatan, yang akan diberikan selepas diagnosis.

Terapi fizikal bukan kecergasan dan bukan sukan, ia tidak membayangkan bahawa pesakit mempunyai kecergasan fizikal, kemahiran olahraga, ketahanan dan sebagainya. Terapi senaman boleh melakukan segala-galanya, jika tidak dikontraindikasikan oleh doktor.

Di mana-mana kompleks, pertama ada pemanasan, pemanasan dan penyediaan otot-otot untuk beban, maka bahagian latihan beban utama berikut, kesimpulannya, radas otot yang santai selalu diadakan agar tidak mengalami sakit otot yang melekat pada saraf tunjang yang ada akibat osteochondrosis.

By the way. Dalam kes osteochondrosis lumbosacral, latihan dipilih supaya mempunyai kesan pada bahagian bawah, tetapi bukan sahaja - kerja berlaku dengan semua otot dorsal dan badan secara keseluruhan.

Jadual Terapi senaman asas untuk punggung bawah dengan osteochondrosis.

Sederhana mudah ke hadapan dan ke belakang dan ke sisi harus dilakukan lancar dan tidak cepat. Julat gerakan adalah rendah.

Peregangan semestinya termasuk dalam gimnasium pemanasan dan bersama boleh dimasukkan. Pergerakan pekeliling bahu, siku atau sendi pergelangan tangan, serta sendi pemanasan kaki.

Merangkak di semua empat kaki (serta berjalan di punggung) dianggap oleh banyak doktor untuk menjadi sangat berguna untuk osteochondrosis belakang belakang. Walaupun senaman dalam kedudukan berdiri untuk melakukan, terutamanya dengan rasa sakit, tidak disyorkan, merangkak pada semua empat boleh menjadi sehingga dua puluh minit. Punggung tidak cedera, otot menguatkan.

Berkenaan dengan kompleks di kedudukan terlentang dan menekan kembali ke lantai, senaman asas membengkokkan kaki di lutut, mengubahnya, berayun, dan menaikkan pelvis dari pesawat lantai.

Bahagian ini direka untuk meminimumkan kemungkinan kesakitan lanjut terhadap otot yang tidak terlatih. Anda boleh membelinya berbaring, memberi penekanan pada peregangan otot dan penetapan dalam kedudukan ini.

Ia juga berguna untuk menyelesaikan mana-mana kompleks dengan pernafasan diafragma dua minit.

Sangat popular dan ditunjukkan di hampir semua pesakit dengan mana-mana peringkat osteochondrosis. Di dalam air, berat badan tidak dirasakan, rasa sakit semakin cepat, dan latihan dilakukan dengan lebih mudah.

Adalah penting - untuk melibatkan diri dengan pengajar dan bukan supercool.

Petua Pesakit dengan osteochondrosis, seperti penyakit lain di tulang belakang, adalah terjejas dengan kerengsaan, yang menjejaskan belakang. Oleh itu, apabila melawat kolam renang, perlu memastikan bahawa bukan sahaja air di dalamnya hangat, tetapi juga di pancuran, ia tidak muncul di bilik-bilik yang berubah-ubah dan sebagainya. Apabila melakukan senaman di rumah, terutamanya berbaring di atas lantai, anda perlu melakukannya di atas lantai dan pastikan lantai tidak sejuk.

Terapi senaman untuk osteochondrosis lumbosacral, jika anda telah didiagnosis dengan penyakit ini, mestilah kekal dan dijalankan secara teratur. Selepas mempelajari latihan, setelah memahami prinsip dan objektif gimnastik, anda boleh memindahkan kelas ke rumah. Apabila sakit hilang, kompleks boleh menjadi rumit atau masa pendudukan meningkat, jumlah pendekatan (semuanya bersetuju dengan doktor).

Petua Apabila penyakit itu memasuki pemulihan yang stabil, ia dibenarkan untuk meninggalkan latihan asas, termasuk mereka dalam latihan pagi setiap hari. Sekiranya aktiviti rekreasi menjadi kebiasaan, gaya hidup yang sihat tidak akan menyebabkan terjadinya kebangkitan semula dan dijamin dapat menghapuskan kesakitan yang kembali untuk masa yang lama.

Kompleks khas

Setiap senaman dilakukan lapan kali. Permulaan kompleks adalah kedudukan yang kasar, di belakang, dengan loin ditekan ke lantai (jika mungkin). Ia adalah perlu untuk memakai pakaian yang tidak menghalang pergerakan; bilik hendaklah hangat, tanpa draf.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih terperinci bagaimana untuk melaksanakan gimnastik Shishonin dengan betul dalam kes osteochondrosis di kawasan serviks, anda boleh membaca artikel tentang ini di portal kami.

Latihan 1

Bersedekah, luruskan badan, hampiri sebanyak mungkin. Lengan bersama, semuanya santai, kepala menyentuh lantai. Kaus kaki menarik secara bergilir-gilir dari anda dan diri anda (secara bergantian). Apabila satu kaus kaki terbentang ke lantai, kedua pada masa ini pergi ke sebaliknya. Satu akaun untuk dua langkah.

Latihan 2

Kaki membungkuk di lutut. Dalam kes ini, kaki harus dicuba untuk tidak merobek lantai, meluncur di sepanjang permukaannya, terlebih dahulu dengan tumit, kemudian dengan satu-satunya. Fleksibel adalah maksimum, dengan percubaan untuk mencapai kawasan panggul dengan tumit, dan lanjutan penuh. Pelaksanaannya lancar, dengan lapan bil dengan setiap kaki bergantian.

Latihan 3

Bangkit, tegak lurus ke kedudukan badan, lurus kaki. Ia dilakukan secara bergantian untuk satu dan anggota kedua. Dalam kes ini, jari kaki terbentang ke arah dirinya sendiri, sehingga kaki, pada gilirannya, berserenjang dengan kaki (selari dengan lantai).

Latihan 4

Dari kedudukan terdahulu, kaki perlu tersebar luas, bengkok di lutut, meletakkan kaki rapat ke lantai yang dekat dengan pinggul yang mungkin. Menaikkan satu kaki, sentuh kaki (sebaik-baiknya dengan kaki) lutut dan kembali ke kedudukan terdahulu. Lakukan perkara yang sama dengan kaki yang lain.

By the way. Apabila melakukan latihan ini, kejang boleh berlaku. Ini bukan sebab untuk mengganggu gimnastik. Pertama, anda boleh cuba menyentuh lutut dengan jari kaki dan bukan dengan kaki. Jika kekejangan tidak berhenti, anda boleh melangkau latihan ini.

Latihan 5

Dari kedudukan yang sama, dengan kaki bengkok, putar seluruh bahagian bawah badan secara bergantian di sebelah kiri dan di sebelah kanan. Dalam kes ini, lutut kaki yang bertentangan masuk ke dalam, dan yang ke arah mana peregangan keluar. Lakukan sangat perlahan, tinggal di tepi lantai sentuhan.

Latihan 6

Satu kaki bangkit sekali lagi, membungkuk di lutut dari kedudukan yang lurus, tetapi kali ini lutut ditekan ke perut dengan bantuan cengkaman tangan. Peregangan dilakukan, otot kaki santai, tangan bekerja. Dalam kedudukan yang ditekan, kaki dipegang selama beberapa saat.

Latihan 7

Sama seperti dalam latihan sebelumnya, kini anda perlu melakukan kedua-dua kaki. Segera, dua kaki dibengkokkan pada lutut, mereka naik bengkok ke atas dan menekan dengan kedua tangan ke perut. Regangkan dan ubah regangan.

Latihan 8

Lengan diternak ke sisi yang meluas, berserenjang ke badan. Kaki adalah lurus. Kepala dan belakang - ditekan ke lantai. Menghidupkan badan bersama dengan mengangkat tangan supaya ia menyentuh tangan kedua dan telapak tangan mereka bergabung. Adalah penting untuk memastikan lengan dan kaki lurus.

Latihan 9

Kedudukan melakukan latihan ini adalah pada semua empat. Ia adalah perlu untuk "langkah" dengan lutut, membawanya sedekat mungkin ke telapak tangan di lantai, terletak salib (iaitu, dengan lutut kiri "berjalan" ke tangan kanan dan sebaliknya). Bahagian belakangnya juga, kepala tidak diturunkan.

Latihan 10

Dari kedudukan yang sama, kaki diluruskan dan ditarik balik. Setiap kaki bergantian. Anda boleh meletakkannya pada kaki, dan anda boleh mengangkatnya dan tariknya sejauh mungkin. Bahagian belakangnya masih rata, kepala di dada tidak jatuh.

Latihan 11

Ini adalah versi rumit dari latihan sebelumnya, di mana, bersama-sama dengan mengangkat kaki dan menolaknya, anda perlu meregangkan kaki yang bertentangan ke hadapan. Lengan lurus, badan seolah-olah diregangkan oleh lengan dan kaki dalam arah yang berbeza.

Latihan 12

Menyiapkan klasik "Cat" yang kompleks, di mana, berdiri di atas semua empat, terinspirasi, anda perlu membuat gerbang belakang (rendah kepala bawah sementara), supaya belakang adalah "bulat." Pada menghembus nafas, pesongan dilakukan dengan kepala.

Peraturan

Semua latihan terapeutik untuk osteochondrosis dibahagikan kepada tiga jenis.

 1. Mereka yang dilakukan dengan sakit teruk (peringkat akut pertama).
 2. Dilakukan apabila kesakitan terasa (tahap akut kedua).
 3. Dan mereka yang melakukan secara tetap dalam tempoh remisi, tanpa ketiadaan sakit.

Pelan pengajaran sangat penting. Untuk menggabungkan latihan kompleks ini adalah mustahil. Jika ia menjadi mudah untuk menjalankan kompleks, anda boleh meminta pengajar bagaimana merumitkannya.

Kelas boleh berlaku pada bila-bila masa, lebih baik apabila jam biologi badan menunjukkan tempoh yang aktif (ini boleh berlaku pagi atau petang yang mendalam).

Ia penting! Jangan bersenam selepas makan. Ia perlu mengambil masa sekurang-kurangnya dua jam, terutamanya jika makan tengah hari atau makan malam yang hangat.

Apabila anda melakukan apa-apa senaman, anda boleh merasakan ketegangan otot, tetapi tidak ada rasa sakit. Sekiranya, sementara itu adalah lebih baik untuk menahan diri daripada latihan ini.

Adalah penting untuk mencapai kesan terapeutik:

 • terlibat setiap hari, dan semasa peringkat kedua pemecahan - sehingga tiga kali sehari;
 • lakukan segala perlahan dan tenang;
 • jangan buat gerakan tiba-tiba, dengarkan badan;
 • menumpukan pada pernafasan, yang harus diafragma;
 • kerja semua otot, semestinya menyelesaikan kerja peregangan;
 • laporkan kepada doktor mengenai sebarang perubahan dalam keadaan dan hasilnya.

Secara teratur dijalankan kompleks latihan terapeutik adalah salah satu langkah terapeutik yang memberi kesan terjamin dalam osteochondrosis lumbal. Hanya dengan menguatkan otot-otot belakang, punggung dan paha dapat menghalang pemusnahan cakera intervertebral. Terapi latihan akan membantu, tanpa perlu pembedahan, untuk memulihkan kesihatan belakang anda.