Utama / Lutut

Latihan Popova kompleks dengan periarthritis humeroscapular: gambaran keseluruhan

Penulis artikel ini: Nivelichuk Taras, ketua jabatan anestesiologi dan rawatan intensif, pengalaman kerja selama 8 tahun. Pendidikan tinggi dalam bidang perubatan "Perubatan Am".

Kompleks latihan Popov dalam hal periarthritis humeroscapular adalah satu siri gerakan yang dipilih khas yang membantu merawat penyakit ini, menyumbang kepada perkembangan secara beransur-ansur bersama dan penghapusan kontraksi.

Penulis kompleks ini adalah Dr. Popov, seorang doktor pemulihan:

Keanehan kaedah ini terdiri daripada kesan yang diarahkan pada tisu keras dan lembut sendi bahu - kesan ini dicapai kerana regangan licin dan beransur-ansur.

Perbezaan kompleks lain dari kompleks Popov dari terapi latihan tradisional adalah latihan yang diulang, tetapi dengan setiap pengulangan amplitud yang besar dicapai (disebabkan oleh "pemanasan awal" otot).

Kaedah asas kompleks Periovritis Popov:

 • setiap pergerakan kompleks perlu memberikan sensasi yang menyenangkan;
 • adalah perlu untuk melaksanakan kompleks sejauh mungkin kemungkinan fizikal, tidak perlu ada kesakitan
 • selepas setiap senaman, adalah perlu untuk berehat otot-otot pinggang bahu;
 • bernafas apabila melakukan kompleks Popov dalam hal periarthritis humeroscapular mesti berada dalam masa dengan gerakan.

Selanjutnya dalam artikel - kompleks penuh Popov daripada 26 latihan.

Latihan Popova dengan periarthritis humeroscapular

Semua latihan kompleks Popov dilakukan di atas permukaan yang keras. Setiap pergerakan mesti diulang selama satu minit. Sekiranya terdapat rasa sakit atau ketidakselesaan semasa prestasi, langkau pergerakan ini dan teruskan ke hadapan.

Dalam senarai di bawah - sebahagian daripada Popova yang kompleks dengan periarthritis, yang dilakukan semasa duduk. Bahagian kedua (yang dilakukan semasa berdiri) - anda boleh melihat video yang datang selepas senarai.

Duduk di kerusi supaya anda berasa selesa. Letakkan tangan anda dengan lentur dengan lutut. Duduk meniru berjalan, bergerak kaki anda dengan cara seolah-olah anda berjalan. Jangan ambil tangan anda dari pinggul anda, tetapi bergerak bersama mereka (lebih tepat lagi, ketika mereka berjalan, mereka akan bergerak sendiri).

Tanpa berhenti "berjalan", mulakan dengan tangan anda untuk melakukan gerakan bulat pada pinggul, mengurutnya. Dengan ini, aktifkan bahu anda di belakang tangan anda. Walaupun latihan ini bertujuan untuk merawat periarthritis humeroscapular, adalah penting bahawa seluruh tubuh bergerak.

Duduk di atas kerusi, turunkan tangan anda di sebelah anda supaya mereka digantung dengan longgar. Bayangkan anda mempunyai beban di tangan anda. Pindahkan ikat pinggang, menyeret lengan anda di belakang anda. Tonton punggung anda, ia tidak sepatutnya berada dalam satu kedudukan (secara berkala meluruskan dan berehat di kawasan lumbar).

Adakah putaran bulat dengan bahu kembali dengan amplitud kemungkinan yang terbesar. Tangan bergoyang longgar dan bergerak secara pasif. Dalam gerakan ini, bahagian belakang perlu mengambil bahagian yang aktif. Apabila mengangkat bahu anda, luruskan belakang anda, dan apabila anda menurunkan dan tarik balik - berehat dan bengkokkan sedikit. Sendi pinggul juga dibangkitkan dan diturunkan. Secara umum, dalam latihan ini, anda membuat pergerakan seperti gelombang.

Lakukan perkara yang sama seperti pada butir 4, hanya ke hadapan.

Ulangi senaman 3 dan kemudian 2. Perhatikan pernafasan anda. Pergerakan bahu dan lengan harus selari dengan penyedutan dan pernafasan.

Kedudukan permulaan adalah sama (duduk, lengan tergantung longgar). Lakukan putaran pekeliling aktif dengan bahu kembali. Bantu tangan anda, tariknya juga, lenturkan siku. Lean pada masa yang sama sedikit ke sisi; Pergerakan itu sendiri sama dengan G8. Bergerak selama kira-kira satu minit, kemudian satu minit lagi ke arah yang bertentangan (bahu ke hadapan).

Ambil satu tangan ke tangan yang lain. Jangkitkan, tarik tulang belakang di belakang lengan (meluruskan kawasan lumbar). Selalunya dengan periarthritis bahu bahu, sukar untuk mengangkat tangan anda - kemudian tarik mereka ke hadapan, condong ke arah belakang kerusi. Loin juga terlibat dalam pergerakan itu. Apabila anda meregang tangan anda dan bersandar ke belakang - menghembuskan nafas; kembali ke posisi permulaan - terhirup.

Ulangi latihan No. 2 dari kompleks ini Dr. Popov.

Buat gerakan kecil dengan tangan anda bolak-balik menggunakan badan anda. Apabila bersandar di belakang kerusi, lepasi tangan anda dengan lurus dan cuba bawa bahu anda secepat mungkin, bernafas. Menarik balik lengan, berikan badan ke hadapan, luruskan belakang anda, tarik nafas. Cuba simpan bilah bahu yang hampir sama antara satu sama lain.

Selalunya angkat tangan anda sejauh mungkin. Penyertaan badan adalah wajib: apabila lengan dibangkitkan, tulang belakang diluruskan, dan apabila ia diturunkan - ia bengkok di pinggang. Sendi pinggul juga terlibat dalam menaikkan dan menurunkan batang badan.

Letakkan tangan di kawasan tulang selangka. Jadikan pergerakan lancar bergerak dengan tangan anda membongkok ke hadapan dengan amplitud sebanyak mungkin. Gerakkan badan ke atas dan ke bawah di belakang tangan anda. Mabuk apabila anda mengangkat siku dan badan anda, menghembus nafas - badan dan lengan turun. Tulang belakang diluruskan, kemudian bengkok. Lakukan 1 minit ke depan dan kembali 1 minit.

Dari kedudukan duduk bersandar ke hadapan; Luncurkan lengan anda di sepanjang kaki anda, cuba sampai ke kaki anda (menghembus nafas) dan bawa bahu anda lebih dekat satu sama lain. Kembali ke posisi bertentangan, gerakkan lengan ke bawah sejauh mungkin, cuba mengurangkan bilah bahu (nafas). Apabila ikat pinggang periarthritis sukar untuk bahu, anda perlu merasakan kontraksi, ia akan menunjukkan ketepatan prestasi.

Ulang senaman 2.

Letakkan tangan di bahagian tulang belakang, siku di sepanjang badan, pinggang adalah santai, sedikit bengkok. Apabila meluruskan punggung anda, angkat satu siku ke hadapan dan ke atas, dan satu lagi ke belakang dan ke atas. Kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi dalam arah yang berbeza.

Duduk, berehat belakang anda, lengan ke bawah. Luruskan punggung anda, angkat tangan anda melalui sisi, membuat putaran bulat. Turunkan mereka ke kedudukan asal mereka, tetapi memalingkan telapak tangan mereka (dalam). Kemudian dalam arah yang bertentangan dengan kedudukan permulaan. Apabila anda mengangkat tangan anda, tarik nafas, apabila anda menurunkan - menghembus nafas.

Ulangi latihan No. 2 dari kompleks ini Dr. Popov.

Jari Somknite ke dalam kunci, letakkan tangan anda di hadapan anda pada peringkat dada (siku yang menunjuk ke sisi). Buat tangan anda "gelombang", seolah-olah bergulir dari satu siku melalui jari anda ke yang lain. Seli dalam kedua-dua arah. Pergerakan ini agak rumit pada periarthritis, jadi lakukan sejauh yang anda boleh, mengelakkan kesakitan.

Letakkan tangan kanan di bahu kiri anda, tahan siku kiri di sekeliling tangan kanan anda, bengkokkan ke hadapan sedikit, bengkokkan punggung anda. Apabila meluruskan, belok sedikit ke kiri, cuba untuk mendapatkan siku sejauh mungkin. Sama dengan yang lain.

Ulang senaman 2.

Duduk di atas kerusi, letakkan kaki anda selebar mungkin, letakkan tangan anda pada lutut anda. Lean ke depan terlebih dahulu dengan satu bahu (tulang belakang juga terlibat), kemudian dengan yang lain, kembali setiap kali ke posisi permulaan. Bernafas dalam masa dengan pergerakan. Walaupun pergerakan ini agak sukar untuk periarthritis humeroscapular, latihan sebelum ini menyiapkan sendi untuk pelaksanaannya.

Lakukan senaman 2.

Ulang senaman 4, tetapi lebih, secara aktif, memberi tumpuan kepada sendi bahu.

Kedudukan permulaan adalah sama seperti dalam Latihan 21. Bengkokkan ke hadapan, sedikit membongkok siku anda. Pindah ke depan dengan satu bahu, kemudian yang lain. Tulang belakang lurus dan tidak mengambil bahagian (hanya bahu bekerja).

Ulang senaman 2.

Ambil beberapa pukulan dengan tangan anda ke tepi, ke atas dan ke bawah untuk berehat.

Video dengan pelaksanaan kompleks penuh Popov:

Kompleks Popova dengan periarthritis bilah bahu mesti dilakukan setiap hari. Keesokan harinya, mungkin terdapat rasa sakit pada tali pinggang bahu - ini adalah perkara biasa, perasaan tidak menyenangkan akan berlalu selepas pelajaran kedua.

Buat gimnastik dan sihat!

Penulis artikel ini: Nivelichuk Taras, ketua jabatan anestesiologi dan rawatan intensif, pengalaman kerja selama 8 tahun. Pendidikan tinggi dalam bidang perubatan "Perubatan Am".

Latihan kompleks Popova: bagaimana mengubati periarthritis humeroscapular?

Masalah bersama adalah perkara biasa bagi semua peringkat umur. Beban besar atau jangkitan yang dipindahkan juga boleh menyebabkan keradangan sendi.

Periartritis ikat pinggang bahu adalah salah satu penyakit radang sendi, yang memberi kesan kepada kedudukan artikulasi anggota atas dengan tubuh manusia. Walau bagaimanapun, ia bukan permukaan artikular yang terjejas, tetapi tisu sekitarnya.

Tempoh akut penyakit ini melibatkan rawatan dengan kaedah perubatan, dan apabila keradangan menyusut, anda boleh menggunakan terapi fizikal dan gimnastik untuk sendi. Pyotr Alexandrovich Popov telah membangunkan asas saintifik satu set senam senam yang membantu mengatasi penyakit ini.

Kompleks Popova: manfaat latihan dalam periarthritis bahu-bahu

Teknik yang dipanggil "pergerakan kecil", mempunyai kesan yang signifikan dengan prestasi biasa. Ia menyediakan:

 • pengurangan kesakitan di sendi bahu;
 • latihan melegakan otot;
 • peningkatan dalam amplitud pergerakan anggota atas di sendi bahu;
 • kekuatan penguncupan otot yang diperbaharui;
 • mengekalkan otot-otot ikat pinggang bahu dalam nada fisiologi.

Bagaimana jika sakit lutut saya? Punca kesakitan dan remedi.

Intipati teknik ini

Pergerakan kecil yang digunakan dalam kaedah ini hanya dibenarkan sekiranya berlaku proses keradangan. Jika tidak, pesakit tidak dapat melaksanakan latihan secara kualitatif kerana kesakitan akibat gimnastik. Pelaksanaan pergerakan yang tepat, ditambah dengan pengulangan teknik yang tetap, memberikan hasil yang jelas. Kesan terapeutik teknik Popov adalah untuk memulihkan kedudukan tisu.

Semasa proses keradangan, bengkak ligamen dan fascias otot membawa kepada pemampatan permukaan artikular dan anjakan bersama mereka. Satu kursus ubat anti-radang membantu melegakan dan melegakan bengkak. Dalam kes ini, pelupusan sendi kekal.

Secara selari, kedudukan tulang yang salah tetap dengan bantuan pembentukan tisu penghubung yang muncul dalam jumlah besar semasa perubahan keradangan. Akibatnya, amplitud motor fisiologi terganggu, dan kesakitan semasa pergerakan berterusan walaupun tiada tempoh akut.

Latihan tetap bersama mengikut kaedah Popov menyediakan pemulihan fungsi anggota badan. Pergerakan sangat mudah dan tidak membawa ketidakselesaan semasa pelaksanaannya. Sendi yang tidak bergerak semasa penyakit kembali mendapat pergerakan yang tidak menyakitkan.

Gimnastik untuk ligamen dan tendon

 • Duduk di atas kerusi di pinggirnya, pesakit mesti meletakkan tangannya di lututnya dan duduk dengan lurus belakangnya. Mengambil bahagian tepi depan kaki seolah-olah berjalan, mewujudkan tiruan pergerakan. Mengusap kaki dari pinggul ke lutut dengan tangan, menyediakan sabuk bahu memanaskan badan.
 • Dalam kedudukan yang sama, berehatlah otot-otot pinggang bahu. Kecenderungan ganti kecil kes ke kiri dan kanan melengkapkan pengetatan ganti bahu yang sama.
 • Dalam kedudukan awal yang sama, mereka meregang lengan mereka ke atas, setelah sebelumnya menutup mereka dengan liputan bersama tangan. Dari kedudukan ini, mungkin untuk membuat lereng sisi lancar badan.
 • Dalam versi yang lebih mudah, badan itu condong pada prinsip pendulum, duduk di atas kerusi.
 • Naikkan tangan kanan dan kiri secara bergantian, sambil menghidupkan kepala ke sisi lengan yang dibangkitkan. Otot-otot ikat pinggang bahu diaktifkan secara aktif dengan menggerakkan bengkok lengan pada siku ke atas dan ke depan dan kemudian ke belakang dan ke bawah. Dalam kes ini, ibu jari berada di lengan bawah sejajar dengan tulang selangka.

Apa itu hygroma kaki? Adakah mungkin untuk menyembuhkan dengan bantuan ubat-ubatan rakyat?

Osteochondrosis adalah penyakit biasa. Ketahui mengenai ciri-ciri kursus dan rawatan osteochondrosis tulang belakang serviks.

Contraindications

Terdapat beberapa keadaan patologi di mana gimnastik oleh kaedah Popov adalah kontraindikasi:

 • jangkitan teruk, kehilangan jumlah darah yang ketara, kejutan;
 • demam;
 • sindrom kesakitan;
 • kegagalan peredaran darah;
 • pengulangan infarksi dan aneurisme;
 • gangguan angina dan irama;
 • hipertensi dengan krisis kerap;
 • diabetes rumit.

Ulasan orang

Teknik ini telah menerima maklum balas positif daripada pesakit yang mengalami periarthritis bahu bahu. Dalam kebanyakan kes, gimnastik, yang dilakukan pada awal penyakit ini, membawa kelegaan cepat. Ada yang menyatakan pemulihan tangan mengangkat tanpa kesakitan selepas gimnastik yang panjang dan biasa.

Kajian tentang periarthritis humeroscapular menunjukkan kesan teknik terapeutik bukan hanya pada tali pinggang bahu, tetapi juga pada keseluruhan tulang belakang. Ia adalah mudah untuk menggunakan pelajaran video untuk gimnastik, dengan bantuan proses pembelajaran menjadi lebih mudah dan kualiti latihan diperbaiki.

Video Senam Dr. Popov untuk rawatan berkesan periarthritis humeroscapular:

Gimnastik mengikut kaedah Popov dengan periarthritis scapulohumeral

Dengan arthritis humeroscapular, artikulasi humeral dan tisu sekitarnya (kapsul, ligamen, tendon, otot) menjadi radang. Kemudian ada sakit di bahu dan scapula, jika tidak ada rawatan, ketidaknyamanan hanya meningkat. Adalah penting untuk berunding dengan doktor secepat mungkin untuk menghapuskan gejala yang tidak menyenangkan dan mengelakkan komplikasi yang serius.

Adalah agak sukar untuk menyembuhkan patologi, oleh itu, selain ubat-ubatan, perlu melakukan terapi fizikal. Kompleks latihan Popov dengan periarthritis humeroscapular akan membantu meningkatkan pergerakan persimpangan tulang dan akan mempercepat pemulihan artikulasi. Untuk gimnastik hanya membawa faedah, perlu berkonsultasi dengan doktor sebelum melaksanakannya.

Artritis bahu biasanya berlaku dengan tiba-tiba. Penyakit ini boleh berkembang selepas kejatuhan, penuaan fizikal yang berlebihan pada anggota atas, pukulan langsung ke rantau articulation humerus-artikular.

Doktor mengenal pasti punca lain patologi:

 • Infarksi otot jantung.
 • Patologi tulang belakang serviks.
 • Penyakit dan pembedahan pada payudara.

Artritis Chalocarpal adalah akut atau kronik. Pada peringkat awal terdapat kesakitan ringan, yang bertambah dengan masa. Atas sebab ini, terdapat gangguan tidur, demam. Dengan tidak adanya terapi yang kompeten, penyakit itu menjadi kronik. Maka sukar untuk menyembuhkan sepenuhnya penyakit ini. Oleh itu, adalah penting untuk memulakan rawatan di peringkat awal patologi.

Inti teknik Dr. Popov

Terdapat banyak cara untuk merawat lesi keradangan dan dystrophik pada sendi bahu dan bahu, salah satu yang paling popular adalah terapi senaman oleh Dr. Popov. Doktor telah membangun gimnastik, yang membolehkan anda mempercepat pemulihan fungsi sebatian tulang dan tisu sekitarnya.

Sebagai sebahagian daripada terapi kompleks, ubat, prosedur fisioterapeutik, suntikan, dan gimnastik digunakan. Pendekatan ini akan membantu meningkatkan keberkesanan rawatan.

Latihan khas akan meningkatkan aktiviti locomotor lengan pada bahagian yang cedera, memulihkan fungsi simpang tulang yang terjejas. Gimnastik menjejaskan tulang dan tisu lembut tali pinggang bahu.

Ciri utama kompleks Popov adalah pengulangan pergerakan yang kerap, dengan itu memulihkan pergerakan anggota berpenyakit. Di samping itu, selepas senaman yang kerap, otot dipanaskan dan diperkuat.

Teknik Dr Popov menunjukkan kesan berikut:

 • Menormalkan aliran darah di kawasan yang terjejas, meningkatkan trophism (pemakanan) tisu.
 • Menyambung semula fungsi sendi humeroscapular.
 • Meningkatkan amplitud pergerakan.
 • Menguatkan ligamen, otot di sekitar sendi terjejas.
 • Relakskan otot dan tendon.
 • Memulihkan nada otot.

Gimnastik Popov menjalankan untuk rawatan dan pencegahan keterpurukan akut arthritis bahu artikular.

Kompleks rawatan menguatkan dan meningkatkan keanjalan ligamen selepas kecederaan atau penyakit. Ia adalah tisu penghubung yang menjadikan sendi bahu dan otot sekeliling mengingati lokasi yang salah, maka kawasan yang rosak menyembuhkan dalam bentuk ini.

Sekiranya sakit, pesakit cuba memberikan rehat kepada sebatian yang rosak untuk mengelakkan kesakitan. Dan otot-otot di sekeliling menghafal gerakan yang tidak menyebabkan ketidakselesaan. Ia adalah keanehan dari tisu penghubung yang digunakan oleh P. Popov dalam kompleksnya. Gimnastik terdiri daripada pergerakan dengan amplitud kecil yang melatih otot, ligamen, selepas itu mereka menempati posisi yang diperlukan. Tegar, ligamen terikat secara beransur-ansur, menjadi lebih elastik.

Popov menasihatkan untuk melakukan semua pergerakan perlahan-lahan, tanpa pergerakan secara tiba-tiba, menikmati proses tersebut. Pesakit harus memberi tumpuan kepada pergerakan yang menyenangkan untuk diulangi, jika mereka menyebabkan rasa sakit, keletihan atau ketegangan, maka mereka harus ditinggalkan.

Peraturan gim

Gimnastik oleh kaedah Popov dilakukan hanya selepas persetujuan doktor yang hadir. Jika anda melanggar peraturan ini, risiko pesakit semakin memburuk.

Apabila melakukan satu set latihan, anda perlu mengikuti peraturan berikut:

 • Berikan gimnastik apabila proses degeneratif-dystrophik berada di peringkat akut.
 • Mulakan untuk berlatih dengan sakit ringan dibenarkan. Penyakit kesakitan akan membantu menghilangkan ketidakselesaan.
 • Anda tidak boleh berlatih dengan kehadiran kesakitan yang teruk.
 • Sebelum kompleks utama, memanaskan badan untuk memanaskan otot.
 • Kesakitan yang teruk akan membantu mengurangkan urutan.
 • Bola, getah, kayu gimnastik, dumbbells yang tidak berat akan membantu meningkatkan keberkesanan latihan.
 • Dengan gimnastik yang betul, pesakit berasa sihat. Jika anda mengalami ketidakselesaan, keletihan atau sakit, anda perlu berhenti bersenam.
 • Selepas gimnastik, biarkan otot-otot ikat pinggang bahu berehat.
 • Semasa pelaksanaan pernafasan kawalan kompleks, ia harus berada dalam masa dengan pergerakan.
 • Kekerapan setiap latihan - dari 5 kali.

Bantuan Luangkan gim gimnastik Popov setiap hari. Jika anda berehat selama 1-2 hari, maka keberkesanan kompleks akan berkurangan.

Latihan berbohong

Jika kesakitan tidak penting, maka terapi fizikal terbaring. Jalankan kompleks di atas permukaan yang keras.

Latihan kompleks untuk berbaring Popov:

 • Ambil kedudukan mendatar, angkat tangan anda, bergantian bengkok, dan kemudian luruskan jari anda. Ulangi 8 kali.
 • Kedudukan awal (PI) adalah sama, memerah pertama dan kemudian menanggalkan tangan 8 kali.
 • UI tidak berubah, angkat tangan anda, sedikit membengkokkan mereka di siku, melakukan gerakan bulat pada masa yang sama dengan tangan kanan dan kiri ke hadapan dan kemudian kembali.
 • Bend tangan anda, pasangkannya ke bahu anda, berlama-lama selama 5-10 saat. Secara bertahap meningkatkan masa penetapan. Ulangi kedua-dua tangan 10 kali.
 • Tarik anggota tubuh di sepanjang badan, bengkokkannya, kemudian perlahan-lahan membubarkan. Cuba untuk mengetatkan siku anda setinggi mungkin, sementara tangan tidak keluar dari lantai. Kepelbagaian pengulangan - dari 6 kali.
 • Buka tangan, telapak tangan anda. Pegang kedudukan ini selama 5 hingga 10 saat.

Latihan mudah ini dengan prestasi biasa akan membantu mengembangkan sendi berpenyakit, menguatkan otot, menjadikan ligamen lebih elastik.

Gimnastik dengan arthritis bahu

Sebelum menjalankan pendidikan jasmani di rumah, disarankan untuk bersenam dengan seorang pengajar. Ia perlu bagi pesakit untuk memilih senaman yang sesuai untuknya dan ingat bagaimana untuk melakukannya dengan betul.

Mengecas untuk memanaskan otot:

 • Duduk di pinggir kerusi, belakang anda juga, letakkan tangan anda di atas lutut anda. Perlahan angkat bahagian kaki dari permukaan, cuba berjalan, tetapi jangan bangun dari kerusi. Pergerakan harus lancar, tangan anda di atas kaki dari pinggul ke lutut. Secara beransur-ansur cuba turun lebih rendah untuk mengetatkan otot-otot bahu.
 • Bengkokkan batang pertama ke sebelah kanan dan kemudian ke kiri. Selepas itu, gulung bahu anda, seolah-olah anda melukis angka 8, pertama ke hadapan dan kemudian kembali.
 • Genggam tangan kiri dengan tangan kiri anda, tariknya ke belakang supaya lurus anda lurus. Dan anda juga boleh menarik anggota badan untuk mengetatkan otot-otot bahu. Pada masa yang sama pastikan bahawa belakang dibulatkan, dan tulang belakang lumbar dan toraks kembali melengkung. Ulangi latihan untuk tangan kiri dan kanan dua kali atau tiga kali.
 • Kemudian ulangi senaman nombor 3 sekali lagi, tetapi cuba untuk membawa tangan anda lebih dekat.
 • Kemudian ulangi gerakan nombor 1 lagi.
 • Sekali lagi, lakukan kecondongan badan, tetapi pada masa yang sama pastikan bahawa otot-otot santai, dan lengan anda bergerak dalam masa dengan belakang.
 • Ambillah tangan anda, cuba bawa bilah bahu sedekat mungkin.
 • Sebaliknya, angkat kanan dan kemudian bahu kiri, dan turunkan lengan. Pastikan bahagian belakang anda terbentang di belakang anggota badan. Balikkan kepala ke bahu, yang ada di atas.
 • Tekan ibu jari anda melawan tulang selangka, perlahan-lahan bergerak dalam bulatan dengan siku anda bolak-balik, secara beransur-ansur meningkatkan skop.
 • Balikkan kaki anda ke dalam, kemudian perlahan-lahan condongkan badan anda ke depan dan ke bawah, sambil meletakkan tangan anda pada kaki anda, dan perlahan-lahan menurunkannya supaya ligamen menghulurkan.
 • Kemudian putar kaki anda, angkat lembut, meratakan bilah bahu anda, luruskan dada anda.
 • Kemudian ulangi senaman nombor 1 lagi.
 • Naikkan lengan anda, belikan kepala anda ke arah yang bertentangan untuk meregangkan ligamen di antara bilah bahu.
 • Kurangkan lengan anda, putar telapak tangan anda, cuba turunkan lengan dan bahu anda serendah mungkin, sambil mengekalkan lurus belakang anda.
 • Naikkan lengan anda, bengkokkan pergelangan tangan anda sedikit, kemudian turunkan kaki anda.
 • Meningkatkan dan membengkokkan anggota atas, ini adalah bagaimana brachialis bisep dikuatkan. Kemudian cuba menaikkan bengkok tangan di siku, ke atas.

Pengajar yang berpengalaman akan membantu pesakit untuk membuat satu set latihan.

Seterusnya, meregangkan otot dan tendon:

 • Kunci jari anda bersama-sama, meregang lengan ke hadapan, bergerak dari siku satu tangan ke siku yang lain, menggambarkan gelombang.
 • Larutkan anggota badan, putar mereka, setelah beberapa kalangan mula melakukan pergerakan dan bahu.
 • Kaki di bahu, tangan berbaring di lutut anda, tarik bahu kanan ke lutut kaki kiri, dan ulangi latihan dengan bahu yang lain.
 • Letakkan tangan kanan anda di bahu yang bertentangan, dan dengan anggota bebas anda memegang siku anda. Lean ke depan, meregangkan ke atas, cuba membawa siku ke badan. Tenggelam semasa mencondongkan dan menghembus nafas apabila dinaikkan. Kemudian ulangi pergerakan dengan tangan yang lain.
 • Letakkan kaki anda sejauh mungkin, letakkan tangan anda pada lutut anda, bersandar sedikit ke depan, tetapi pastikan punggung anda tidak bergerak. Selalunya gerakkan bahu kiri anda ke lutut kanan, kemudian ulangi latihan untuk bahu kanan. Kemudian angkat kes itu dan gerakkan bahu anda.

Contraindications

Terapi fizikal, serta teknik pemulihan mempunyai kontraindikasi sendiri:

 • Tempoh infeksi post.
 • Menumbuk tembok arteri akibat penipisan atau peregangannya.
 • Penyakit berjangkit dengan kursus akut.
 • Kesakitan yang teruk.
 • Komplikasi pada pesakit diabetes.
 • Hipertensi.
 • Episod-episod kenaikan tekanan yang berlebihan.
 • Pelanggaran kefungsian jantung.
 • Predisposition to bleedings.

Dengan kehadiran keadaan atau penyakit sedemikian, dilarang menjalankan latihan mengikut kaedah Dr. Popov.

Yang paling penting

Kompleks Popov adalah berkesan, ia akan membantu mencegah dan menyembuhkan (terapi kompleks) periarthritis bahu-bahu, dan menormalkan fungsi sendi terjejas. Walau bagaimanapun, sebelum menjalankan kelas, anda perlu berunding dengan doktor tentang kehadiran kontraindikasi. Sekiranya pakar membenarkan pesakit melakukan terapi fizikal, kelas pertama disyorkan untuk dijalankan di bawah pengawasan seorang pengajar yang berpengalaman. Dia akan membantu anda memilih latihan yang paling sesuai untuk pesakit dan akan membuat kompleks individu. Jika anda mengalami sakit atau kelesuan, anda perlu berhenti bersenam. Untuk mempercepat pemulihan, adalah perlu untuk melakukan gimnastik Popov setiap hari.

Kaedah Popova untuk rawatan periarthritis sclerocophalial

Kompleks latihan Dr. Popov dengan periarthritis bahu bahu adalah senaman terapeutik, yang boleh dilakukan untuk pencegahan. Gymnastics Popov menyediakan untuk penyingkiran keradangan di sendi yang menghubungkan bahu ke bilah bahu, dalam otot yang terletak di kawasan ini.

Adakah senaman senaman Popov membantu dengan periarthritis humeroscapular?

LFK Popova dilantik bersama dengan rawatan persediaan perubatan, fisioterapi, suntikan. Ini adalah perlu untuk mendapatkan hasil yang berkesan selepas rawatan periarthritis humeroscapular. Penyakit ini adalah keradangan yang mempengaruhi ligamen dan kapsul sendi, yang terletak berhampiran humerus dan scapula.

Dalam kes periarthritis scapulohumeral, kompleks terapi senaman Popov, yang dibuat untuk rawatan patologi yang sama, sangat berguna dan berkesan.

Apakah kaedah latihan fisioterapi mengikut Popov? Matlamat terapi adalah:

 • penyingkiran sakit dan keradangan;
 • pemulihan pergerakan di sendi, yang melanda arthritis;
 • satu kompleks langkah pencegahan, jika penyakit tiba-tiba menjadi lebih teruk.

Metodologi Dr. Popov didasarkan pada pemulihan fungsi tisu penghubung, yang termasuk tendon dan ligamen, selepas kecederaan. Mereka yang mencetuskan fakta bahawa kompleks artikular, selepas kecederaan, mengingati lokasi yang salah dari sendi dan otot, dan dalam bentuk ini penyembuhan pusat penyakit atau patah terjadi.

Dalam kes periarthritis bahu bahu, pesakit mula melepaskan sendi, yang menjadi kebimbangan besar. Ini menghindari kesakitan dan ketidakselesaan. Otot menghafal gerakan yang tidak menimbulkan kesakitan dan menghentikan keradangan. Ciri-ciri ligamen dan tendon ini diterapkan dalam kaedahnya oleh Dr. Popov, yang membantu melatih otot semasa latihan, membantu mereka mengambil posisi yang diperlukan. Oleh itu, timbul gimnastik pergerakan kecil, yang dicipta oleh Popov.

Rawatan periarthritis bahu-bahu mengikut kaedah Popov ditujukan untuk melonggarkan ligamen secara beransur-ansur yang telah terputus dalam satu kedudukan.

Apakah kaedah Popov berdasarkan?

Ciri-ciri teknik ini adalah seperti berikut:

 1. Pesakit perlu membuat pergerakan berhati-hati dengan amplitud yang kecil.
 2. Adalah penting untuk mengikuti sensasi.
 3. Kompleks itu dipilih secara individu supaya pesakit boleh menumpukan pada pelaksanaannya.
 4. Senam tidak boleh menyebabkan kesakitan dan ketegangan.
 5. Selepas senaman, kelonggaran dan keletihan ringan mungkin berlaku.
 6. Gimnov Popov perlu dilakukan hanya semasa remisi atau selepas pemulihan sepenuhnya.

Semua senaman perlu dilakukan secara berkala untuk membawa kesan terapi senaman. Seringkali, pesakit yang telah didiagnosis dengan patologi yang sama harus mempunyai terapi latihan Popov sepanjang hidup mereka. Ini membantu menghalang perkembangan keradangan.

Latihan senaman

Bagaimana untuk melakukan latihan Popova? Hanya doktor yang boleh merawat terapi fizikal, supaya tidak mencetuskan komplikasi penyakit. Untuk pemilihan latihan yang betul, pesakit mesti menyelesaikan keseluruhan kompleks kelas Popov dengan seorang pengajar sekali. Ini akan membantu mengambil pergerakan yang tidak akan menyebabkan ketidakselesaan.

Adalah penting bahawa pesakit berehat sebelum setiap latihan.

Jadi ketegangan dikeluarkan dari tulang belakang dan bahu. Kompleks latihan Popov dengan periarthritis scapulohumeral terdiri daripada unsur berikut:

 1. Memanas ligamen.
 2. Tendon regangan.

Memanaskan otot menyediakan latihan berikut:

 1. Duduk di pinggir kerusi, luruskan belakang anda, tangan di atas lutut anda. Secara beransur-ansur angkat bahagian kaki dari lantai, mengambil langkah-langkah kecil, tidak naik dari kerusi. Ia perlu bergerak dengan lancar, mengusap anggota bawah dengan tangan ke arah dari pinggul ke lutut. Secara beransur-ansur anda perlu pergi ke bawah untuk membuat beban pada bahu.
 2. Lereng kecil, seperti pendulum, kiri dan kanan. Bahu menggambarkan lapan, pertama dalam satu arah dan kemudian di sisi lain. Dalam kes ini, perlu memerhatikan pernafasan, berehat otot pinggang belakang dan bahu.
 3. Ambil satu tangan dengan yang lain dan tarik untuk meluruskan belakang anda. Kadangkala pergerakan menaik menggantikan peregangan tangan untuk menarik ikat pinggang bahu. Adalah penting bahawa punggung mengambil bentuk bulat, bersandar, dan bahagian belakang dan bahagian toraks tunduk. Pergerakan ini diulang 2-3 kali.

Lakukan latihan nombor 3 sekali lagi, hanya bawa tangan anda lebih dekat.

Sekali lagi, anda perlu melakukan senaman nombor 1 - berjalan di tempat. Pergerakan pendulum harus dilakukan dalam keadaan santai, tangan harus bergerak seperti belakang.

Apabila mengembalikan bilah perlu dikurangkan. Tangan bergilir-gilir untuk bangkit, berus ke lantai. Punggung sepatutnya sampai di belakang tangan. Putar kepala dan leher ke arah di mana mereka menaikkan tangan mereka. Jari setiap tangan untuk memakai tulang selangka dan mula perlahan-lahan memutar siku terlebih dahulu, kemudian kembali, meningkatkan amplitud.

Kembangkan kaki di tumit sehingga hidung dan lutut memandang antara satu sama lain. Pesakit perlahan-lahan bersandar ke hadapan. Slaid tangan ke atas pinggul dan kaki bawah, yang akan membantu untuk meregangkan ligamen belakang. Kaki terbentang ke bahagian lain. Kemudian orang itu naik, bilah bahu disambung, dada diluruskan. Semua pergerakan dilakukan dengan lancar, dengan berhati-hati, harus mengelakkan pergerakan tajam.

Lakukan senaman 1 lagi, iaitu. berjalan tanpa bangun dari tempat. Jarum pada tulang selangka lagi, lengannya terbengkokkan pada siku, dan mereka bergantian bergerak ke depan, ke belakang.

Naikkan lengan, putar kepala ke sisi lain, yang akan meregangkan ligamen interscapular. Berus santai, mengatur mereka supaya tapak tangan telah berubah arah yang berbeza. Kemudian pergerakan dibuat ke arah yang lain. Apabila meletakkan tapak tangan ke bawah, anda perlu menarik tangan dan bahu anda, memperbaiki tulang belakang lurus.

Naikkan tangan, berehat pergelangan tangan, sedikit lentur pergelangan tangan, kemudian turunkan lengan. Arms dibesarkan dan dibengkokkan pada siku untuk meredakan otot brachial bisep. Latihan ini berakhir dengan bengkok tangan pada siku yang menunjuk ke atas.

Selanjutnya, menurut kaedah Popov, untuk rawatan periarthritis humeroscapular, perlu untuk meregangkan otot:

 1. Hook jari anda ke dalam kunci dan meregang tangan anda di hadapan anda, yang akan membolehkan anda membuat gelombang dengan tangan anda. Bergerak dari siku satu bahagian atas ke siku yang lain.
 2. Lakukan putaran, tambah bahu putaran.
 3. Kaki lebar bahu selain. Kedua-dua tangan berada di lutut anda. Ia perlu menghulurkan satu bahu ke lutut yang bertentangan, dan kemudian sebaliknya.
 4. Letakkan tangan anda di bahu yang bertentangan dan sokong tangan dengan siku anda. Ia perlu bersandar ke hadapan, menjangkau, membawa siku ke batang badan. Apabila membongkok anda perlu menghirup, dan apabila anda mengangkat - menghembus nafas. Setelah berganti tangan, pergerakan diulang.
 5. Kaki harus diletakkan selebar mungkin, lengan harus diletakkan di atas lutut, bersandar ke depan. Ia dilarang untuk menggerakkan belakang anda; bahu hendaklah berpindah ke lutut yang bertentangan. Hanya bahu yang terlibat dalam kerja. Lif angkat, gerakkan bahu anda.

Kaedah Dr Popov membantu mengembalikan pergerakan sendi, memulihkan nada otot, meningkatkan amplitud pergerakan bahu dan sendi.

Apakah kontraindikasi untuk menjalankan gimnastik Popov?

Melakukan latihan terapeutik ini dilarang jika pesakit mempunyai kontraindikasi berikut:

 1. Diagnosis dengan infark miokard berulang.
 2. Aneurisme berkembang.
 3. Kehadiran penyakit berjangkit.
 4. Negeri yang demam.
 5. Sindrom nyeri yang teruk.
 6. Komplikasi akibat perkembangan kencing manis.
 7. Hipertensi.
 8. Krisis hipertensi kerap.
 9. Gangguan irama jantung.

Agar tidak memburukkan lagi penyakit, adalah mustahil untuk membuat keputusan mengenai pelaksanaan latihan fisioterapi. Jika pesakit mempunyai periarthritis bilah bahu, set latihan Popov perlu disyorkan oleh doktor yang hadir. Pengajar yang berpengalaman akan membantu pesakit melakukan semua latihan dengan betul semasa melawat bilik terapi latihan.

Latihan kompleks Popova untuk periarthritis scapulohumeral

Periarthritis ikat pinggang bahu adalah penurunan fungsi sendi, proses patologi di bahu, yang disertai oleh kehilangan pergerakan anggota badan atas.

Gejala yang mungkin menunjukkan adanya masalah - rasa sakit di bahu yang bervariasi intensiti, rasa tidak selesa.

Satu kompleks aktiviti fizikal yang dipilih adalah elemen penting dalam proses pemulihan, yang membolehkan anda membawa nada otot kembali normal dan memulihkan mobiliti awal. Doktor yang menghadiri secara bebas dapat memilih program untuk pemulihan pesakit tertentu, tetapi sekurang-kurangnya sekali diperlukan untuk menyelesaikan kursus penuh.

Periarthritis periferal - ciri, kekhususan

Periarthritis adalah penyakit yang tidak menjejaskan sendi itu sendiri, tetapi tisu-tisu yang terletak di sekelilingnya. Untuk pemulihan tidak cukup untuk menjalani ubat. Seringkali mereka hanya melegakan proses keradangan dan sementara itu menghapuskan sindrom kesakitan. Tetapi gimnastik perubatan hanya boleh memulihkan prestasi penuh sendi.

Doktor ternama Petr Popov telah membangunkan satu siri aktiviti fizikal khas yang dapat dengan cepat memulangkan fungsi lama sendi terjejas.

Popova kompleks - cadangan penting

Untuk gimnastik terapeutik yang paling berkesan, anda perlu mematuhi peraturan asas pelaksanaannya:

 1. Latihan dilakukan semasa tempoh pemulihan, dinamik penyembuhan positif, atau penambahbaikan yang ketara dalam perjalanan penyakit.
 2. Pesakit harus mengeluarkan beban sendiri, tidak terlalu banyak kerja dan mengawal intensiti pergerakan.
 3. Tahap aktiviti fizikal bergantung kepada kesejahteraan pesakit dan latihan awal.
 4. Gimnastik tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan, kesakitan. Pada gejala pertama yang menyakitkan, disyorkan untuk menghentikan kelas dan menunggu kehilangan sensasi yang tidak menyenangkan.
 5. Adalah disyorkan untuk melakukan kompleks pada kira-kira pada masa yang sama, contohnya, pada waktu pagi dan petang. Tempoh kelas adalah individu - 5-15 minit.

Kontraindikasi untuk terapi senaman

Tidak semua pesakit dengan periarthritis sclerocephalic disyorkan untuk melakukan terapi latihan yang kompleks. Adalah lebih baik untuk menahan diri dari kelas sekiranya:

 • Terdapat kesakitan di kawasan yang terjejas di dalam badan.
 • Penyakit ini berlaku dengan komplikasi.
 • Terdapat komorbiditi, lesi organ lain, kecenderungan untuk penyakit keturunan.

Anda boleh lakukan di rumah dan di hospital.

Gymnastics Popova - laluan yang betul untuk penyembuhan

Kompleks Dr. Popov bertujuan untuk menyambung semula fungsi sendi dan bahu yang sakit. Intipinya terletak pada pengulangan latihan fizikal tertentu untuk menghangatkan tulang belakang dan sendi bahu. Pergerakannya mudah dan ringkas - lentur, membongkok dan meregangkan bahagian-bahagian badan yang terjejas.

 1. Pendudukan 1. "Berjalan duduk". Latihan dilakukan dalam kedudukan duduk. Untuk sokongan anda boleh mengambil apa-apa permukaan yang selesa - sebuah kerusi, tepi katil. Tulang belakangnya rata, lebar bahu kaki selain. Imitasi berjalan bermula. Pada masa yang sama, satu demi satu dia mengendalikan tangannya ke atas pinggul dari atas ke lutut. Jika tindakan sedemikian tidak menyebabkan perasaan tidak selesa atau sakit, kecenderungan badan meningkat.
 2. Pelajaran 2. Santai. Pesakit secara maksimal meluruskan punggungnya, tangannya berada dalam keadaan santai. Pergerakan pekeliling sedang menangis. Kemudian belakangnya secara beransur-ansur bulat, melambai tangan terus. Kedudukan permulaan

Pendidikan Jasmani untuk setiap hari

Kecekapan dan keberkesanan kompleks Popov senam dalam patologi sendi bahu telah terbukti dengan pengalaman bertahun-tahun dan ribuan pelanggan yang bersyukur. Tetapi pemulihan lengkap adalah kerja keras setiap hari, bekerja pada diri sendiri dan kawasan masalah badan. Kompleks sukan untuk setiap hari terdiri daripada latihan berikut:

 1. Tangan walaupun, diturunkan secara menegak, dalam suasana tenang. Berputar putaran bahu di dalam bulatan untuk meregangkan otot dan tendon.
 2. Bahu yang dibangkitkan secara bergantian "menarik nombor lapan".
 3. Tangan menghulurkan secara mendatar di hadapan anda, telapak tangan tertutup rapat. Lancar ke depan supaya anda dapat merasakan ketegangan di pinggul dan tulang belakang.
 4. Kaki adalah bahu lebar, tulang belakang adalah tahap, dan lengannya santai di sepanjang badan. Ambillah nafas panjang, lengan melintasi bahu sebanyak mungkin. Keluarkan, mula kedudukan. Pada masa yang sama ia perlu menutup bilah bahu.
 5. Lengan melengkung pada siku diletakkan pada tali pinggang bahu, putaran pekeliling licin dan perlahan dilakukan dengan peningkatan amplitud secara beransur-ansur.
 6. Kaki-kaki yang luas, kaus kaki diarahkan ke arah satu sama lain. Tilt down dilakukan, tangan bergerak sepanjang kaki ke kaki. Adalah penting untuk menutup lutut anda dengan ketat yang mungkin. Luruskan punggung anda, gunakan kaus kaki, tutup bilah bahu.

Adalah disyorkan untuk melakukan kompleks sehingga 10 kali. Tetapi saya ingin mengingatkan anda bahawa bilangan dan tempoh pendekatan gimnastik adalah sepenuhnya individu, bergantung kepada keparahan patologi dan keadaan umum pesakit. Hanya kerja harian sistematik pada diri sendiri, usaha berterusan, manifestasi keinginan dan ketabahan dalam kombinasi dengan beban kuasa yang tepat dapat memastikan hasil yang diinginkan, jaminan pemulihan dan kembali ke cara hidup yang biasa.

Periarthritis periferal: latihan oleh doktor pemulihan Popov

Kompleks latihan Popov dalam hal periarthritis humeroscapular adalah satu siri gerakan yang dipilih khas yang membantu merawat penyakit ini, menyumbang kepada perkembangan secara beransur-ansur bersama dan penghapusan kontraksi.

Kompleks latihan Popov dalam hal periarthritis humeroscapular adalah satu siri gerakan yang dipilih khas yang membantu merawat penyakit ini, menyumbang kepada perkembangan secara beransur-ansur bersama dan penghapusan kontraksi.

Pengarang kompleks ini ialah Dr. Popov, seorang doktor pemulihan.

Keanehan kaedah ini terdiri daripada kesan yang diarahkan pada tisu keras dan lembut sendi bahu - kesan ini dicapai kerana regangan licin dan beransur-ansur.

Perbezaan kompleks lain dari kompleks Popov dari terapi latihan tradisional adalah latihan yang diulang, tetapi dengan setiap pengulangan amplitud yang besar dicapai (disebabkan oleh "pemanasan awal" otot).

Kaedah asas kompleks Periovritis Popov:

 • setiap pergerakan kompleks perlu memberikan sensasi yang menyenangkan;
 • adalah perlu untuk melaksanakan kompleks sejauh mungkin kemungkinan fizikal, tidak perlu ada kesakitan
 • selepas setiap senaman, adalah perlu untuk berehat otot-otot pinggang bahu;
 • bernafas apabila melakukan kompleks Popov dalam hal periarthritis humeroscapular mesti berada dalam masa dengan gerakan.

Latihan Popova dengan periarthritis humeroscapular

Semua latihan kompleks Popov dilakukan di atas permukaan yang keras.

Setiap pergerakan mesti diulang selama satu minit.

Sekiranya terdapat rasa sakit atau ketidakselesaan semasa prestasi, langkau pergerakan ini dan teruskan ke hadapan.

Dalam senarai di bawah - sebahagian daripada Popova yang kompleks dengan periarthritis, yang dilakukan semasa duduk. Bahagian kedua (yang dilakukan semasa berdiri) - anda boleh melihat video yang datang selepas senarai.

1. Duduk di kerusi supaya anda berasa selesa. Letakkan tangan anda dengan lentur dengan lutut. Duduk meniru berjalan, bergerak kaki anda dengan cara seolah-olah anda berjalan. Jangan ambil tangan anda dari pinggul anda, tetapi bergerak bersama mereka (lebih tepat lagi, ketika mereka berjalan, mereka akan bergerak sendiri).

2. Tanpa berhenti "berjalan", mulakan dengan tangan anda untuk membuat pergerakan bulat pada pinggul, mengurutnya. Dengan ini, aktifkan bahu anda di belakang tangan anda. Walaupun latihan ini bertujuan untuk merawat periarthritis humeroscapular, adalah penting bahawa seluruh tubuh bergerak.

3. Duduk di atas kerusi, turunkan lengan anda ke tepi sehingga mereka berpaut dengan bebas. Bayangkan anda mempunyai beban di tangan anda. Pindahkan ikat pinggang, menyeret lengan anda di belakang anda. Tonton punggung anda, ia tidak sepatutnya berada dalam satu kedudukan (secara berkala meluruskan dan berehat di kawasan lumbar).

4. Buat putaran pekeliling dengan bahu kembali dengan amplitud kemungkinan yang terbesar. Tangan bergoyang longgar dan bergerak secara pasif. Dalam gerakan ini, bahagian belakang perlu mengambil bahagian yang aktif.

Apabila mengangkat bahu anda, luruskan belakang anda, dan apabila anda menurunkan dan tarik balik - berehat dan bengkokkan sedikit. Sendi pinggul juga dibangkitkan dan diturunkan. Secara umum, dalam latihan ini, anda membuat pergerakan seperti gelombang.

5. Lakukan sama seperti dalam perenggan 4, hanya dalam arah ke hadapan.

6. Ulangi senaman 3 dan kemudian 2. Perhatikan pernafasan anda. Pergerakan bahu dan lengan harus selari dengan penyedutan dan pernafasan.

7. Permulaan kedudukan adalah sama (duduk, lengan tergantung longgar). Lakukan putaran pekeliling aktif dengan bahu kembali. Bantu tangan anda, tariknya juga, lenturkan siku. Lean pada masa yang sama sedikit ke sisi; Pergerakan itu sendiri sama dengan G8. Bergerak selama kira-kira satu minit, kemudian satu minit lagi ke arah yang bertentangan (bahu ke hadapan).

8. Ambil tangan satu tangan di sisi lain. Jangkitkan, tarik tulang belakang di belakang lengan (meluruskan kawasan lumbar). Selalunya dengan periarthritis bahu bahu, sukar untuk mengangkat tangan anda - kemudian tarik mereka ke hadapan, condong ke arah belakang kerusi. Loin juga terlibat dalam pergerakan itu. Apabila anda meregang tangan anda dan bersandar ke belakang - menghembuskan nafas; kembali ke posisi permulaan - terhirup.

9. Ulangi latihan No. 2 dari kompleks Dr. Popov ini.

10. Buat bergerak kecil dengan tangan anda ke belakang dan sebagainya menggunakan badan badan. Apabila bersandar di belakang kerusi, lepasi tangan anda dengan lurus dan cuba bawa bahu anda secepat mungkin, bernafas. Menarik balik lengan, berikan badan ke hadapan, luruskan belakang anda, tarik nafas. Cuba simpan bilah bahu yang hampir sama antara satu sama lain.

11. Selesaikan angkat tangan anda sejauh mungkin. Penyertaan badan adalah wajib: apabila lengan dibangkitkan, tulang belakang diluruskan, dan apabila ia diturunkan - ia bengkok di pinggang. Sendi pinggul juga terlibat dalam menaikkan dan menurunkan batang badan.

12. Letakkan tangan di kawasan klavikula. Jadikan pergerakan lancar bergerak dengan tangan anda membongkok ke hadapan dengan amplitud sebanyak mungkin. Gerakkan badan ke atas dan ke bawah di belakang tangan anda. Mabuk apabila anda mengangkat siku dan badan anda, menghembus nafas - badan dan lengan turun. Tulang belakang diluruskan, kemudian bengkok. Lakukan 1 minit ke depan dan kembali 1 minit.

13. Dari posisi duduk bersandar ke hadapan; Luncurkan lengan anda di sepanjang kaki anda, cuba sampai ke kaki anda (menghembus nafas) dan bawa bahu anda lebih dekat satu sama lain. Kembali ke posisi bertentangan, gerakkan lengan ke bawah sejauh mungkin, cuba mengurangkan bilah bahu (nafas). Apabila ikat pinggang periarthritis sukar untuk bahu, anda perlu merasakan kontraksi, ia akan menunjukkan ketepatan prestasi.

14. Latihan ulang 2.

15. Letakkan tangan di bahagian tulang belakang, siku di sepanjang badan, pinggang itu santai, sedikit bengkok. Apabila meluruskan punggung anda, angkat satu siku ke hadapan dan ke atas, dan satu lagi ke belakang dan ke atas. Kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi dalam arah yang berbeza.

16. Duduk, berehat belakang anda, lengan ke bawah. Luruskan punggung anda, angkat tangan anda melalui sisi, membuat putaran bulat. Turunkan mereka ke kedudukan asal mereka, tetapi memalingkan telapak tangan mereka (dalam). Kemudian dalam arah yang bertentangan dengan kedudukan permulaan. Apabila anda mengangkat tangan anda, tarik nafas, apabila anda menurunkan - menghembus nafas.

17. Ulangi latihan No. 2 dari kompleks ini Dr. Popov.

18. Jari Somknite dalam kunci, letakkan tangan anda di hadapan anda pada tahap dada (siku yang menunjuk ke sisi). Buat tangan anda "gelombang", seolah-olah bergulir dari satu siku melalui jari anda ke yang lain. Seli dalam kedua-dua arah. Pergerakan ini agak rumit pada periarthritis, jadi lakukan sejauh yang anda boleh, mengelakkan kesakitan.

19. Letakkan tangan kanan ke atas bahu kiri anda, lepaskan siku tangan kanan anda, bengkokkan ke hadapan sedikit, bengkokkan belakang anda. Apabila meluruskan, belok sedikit ke kiri, cuba untuk mendapatkan siku sejauh mungkin. Sama dengan yang lain.

20. Ulangi senaman 2.

21. Duduk di atas kerusi, letakkan kaki anda selebar mungkin, letakkan tangan anda pada lutut anda. Lean ke depan terlebih dahulu dengan satu bahu (tulang belakang juga terlibat), kemudian dengan yang lain, kembali setiap kali ke posisi permulaan. Bernafas dalam masa dengan pergerakan. Walaupun pergerakan ini agak sukar untuk periarthritis humeroscapular, latihan sebelum ini menyiapkan sendi untuk pelaksanaannya.

22. Lakukan Latihan 2.

23. Ulangi latihan 4, tetapi lebih aktif, memberi tumpuan kepada sendi bahu.

24. Kedudukan permulaan adalah sama seperti dalam latihan 21. Bengkokkan ke hadapan, lenturkan siku anda sedikit. Pindah ke depan dengan satu bahu, kemudian yang lain. Tulang belakang lurus dan tidak mengambil bahagian (hanya bahu bekerja).

25. Ulang latihan 2.

26. Ambil beberapa pukulan dengan tangan anda ke tepi, ke atas dan ke bawah untuk berehat.

Video dengan pelaksanaan kompleks penuh Popov:

Kompleks Popova dengan periarthritis bilah bahu mesti dilakukan setiap hari.

Keesokan harinya, mungkin terdapat rasa sakit pada tali pinggang bahu - ini adalah perkara biasa, perasaan tidak menyenangkan akan berlalu selepas pelajaran kedua.

Buat gimnastik dan sihat! yang diterbitkan oleh econet.ru. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai topik ini, mintalah kepada pakar dan pembaca projek kami di sini.

Bahan adalah sifat penerokaan. Ingat, rawatan diri adalah mengancam nyawa, untuk nasihat mengenai penggunaan ubat dan cara rawatan, hubungi doktor anda.

Gimnastik Popov dengan periarthritis humeroscapular

Periartritis ikat pinggang bahu adalah penyakit degeneratif-dystrophik daripada genre keradangan sifat lamban.

Ciri utama penyakit ini ialah ligamen, kapsul, elemen tendon, dan keseluruhan beg bersama yang terlibat dalam proses patologi.

Kompleks latihan Popova pada satu masa telah dibangunkan dengan tepat terhadap penyakit ini.

Punca arthritis humeroscapular

Penyebab utama penyakit ini:

 1. Beban kejutan besar;
 2. Overvoltage;
 3. Kecederaan pada tali bahu atau segmen individu;
 4. Osteoporosis progresif tulang belakang serviks, yang tidak dirawat untuk jangka masa yang lama.

Alasan yang sama boleh menyebabkan arthritis, dan arthritis dari tali pinggang bahu, dan polyarthritis zon skapular-humeral.

Rawatan periarthritis humeroscapular

Rawatan semua proses degeneratif-dystrophik dari genesis keradangan sistem muskuloskeletal dijalankan dengan bantuan ubat-ubatan anti-radang. Walau bagaimanapun, untuk menyembuhkan penyakit serius seperti periarthritis bahu bahu, ia tidak cukup hanya ubat.

Sudah tentu, ubat untuk beberapa waktu akan membantu mengatasi sindrom kesakitan dan bahkan dapat menghentikan perubahan dystrophik untuk sementara waktu, tetapi anda tidak boleh melakukan tanpa set latihan yang dipilih dengan betul.

Mengecas, gimnastik (kedua-dua aktif dan pasif), latihan lain, yang bertujuan untuk merawat periarthritis sclerocephalic, pada satu masa membangunkan ahli terapi dan fisioterapis yang paling terkenal. Sebagai contoh, Bubnovsky dan Alexander Saraev.

Walau bagaimanapun, perkembangan Dr. Popov berhak mendapat perhatian khusus. Ia adalah orang yang membangunkan satu set latihan khusus terhadap periarthritis humeroscapular.

Kaedah rawatan periarthritis scoliopulmonary Dr. Popov

LFK dengan periarthritis scapulohumeral adalah salah satu cara utama untuk meninggalkan pemusnahan tisu yang lebih luas. Lebih-lebih lagi, tidak setiap set latihan sesuai untuk setiap pesakit individu dan menyelesaikan masalahnya.

Untuk periarthritis scapulohumeral, Dr. Popov mengembangkan pelbagai latihan khusus yang membantu dalam tempoh terapi aktif, pada masa pemulihan.

Mereka menyumbang kepada pemulihan sendi terjejas di masa depan, dengan mengelakkan kontrak. Intipati latihan terapeutik adalah untuk bekerja dengan semua tisu, baik lembut dan keras.

Kaedah untuk sendi mengikut Popov melibatkan manipulasi ulangan yang kerap. Oleh kerana itu, amplitud yang serius dicapai, tisu-tisu hangat, trophicity didirikan di pinggiran.

Kesan utama yang boleh dicapai dengan bantuan kompleks latihan Dr. Popov dengan periarthritis scapulohumeral:

 1. Normalisasi bekalan darah ke segmen yang terjejas.
 2. Pemulihan potensi fungsi tapak dengan fenomena degeneratif.
 3. Peningkatan jumlah pergerakan bahu, yang terjejas oleh periarthritis.
 4. Memperkukuhkan peralatan ligamen dan tisu otot.
 5. Relaksasi otot dan tendon.
 6. Nada tisu lembut yang diperbaiki.

Semua latihan yang membentuk kompleks Dr. Popov untuk pesakit dengan periarthritis humeroscapular boleh didapati dalam pelbagai bentuk. Anda boleh memuat turun ilustrasi video di YouTube atau membaca penjelasan dalam arahan khas. Walau bagaimanapun, tidak cukup untuk mengulangi latihan tanpa berfikir, adalah penting untuk memahami intipati semua algoritma.

Peraturan utama kompleks latihan Popova

Budaya fizikal (pencegahan, tonik dan terapeutik) dalam komposisi bahu dan pembentukan kompleks lain sistem muskuloskeletal perlu dijalankan dengan mengambil kira peraturan dan cadangan khusus.

Berkenaan dengan terapi fizikal, untuk memulakan melakukan satu set latihan mengikut kaedah Popov mungkin hanya selepas kelulusan doktor yang hadir. Pada mulanya, anda mungkin memerlukan sokongan perundingan dari pakar semasa kelas pertama.

Peraturan utama yang mesti diikuti tanpa persoalan:

 1. Semasa serangan ekstrem yang hebat, disertai dengan keradangan total, lebih baik untuk meninggalkan kompleks latihan;
 2. Dengan sensasi kecil yang menyakitkan, latihan oleh Dr. Popov dapat diteruskan. Dalam sesetengah keadaan, adalah dibenarkan untuk mengambil ubat penghilang rasa sakit sebelum memulakan;
 3. Tidak perlu memuat sendi, terutamanya pada awalnya. Tahap beban meningkat secara beransur-ansur;
 4. Latihan yang paling sukar dari kompleks kaedah Popov harus dilakukan hanya selepas sendi dan otot-otot yang telah dipanaskan dengan baik;
 5. Selepas setiap senaman dari kompleks, anda perlu membuat jeda kecil untuk melonggarkan tisu otot;
 6. Adalah penting semasa pelaksanaan kompleks untuk memantau pergerakan mereka sendiri;
 7. Setiap senaman dilakukan sekurang-kurangnya 5 kali;
 8. Prosedur yang diarahkan terhadap periatritis humeroscapular perlu dilakukan setiap hari.

Menggunakan kaedah Popov, anda boleh meningkatkan kesejahteraan anda dengan ketara. Selepas setiap sesi, adalah disyorkan untuk mendapatkan urutan atau melawat kolam renang.

Latihan di Popov dengan periutritis jenis humeroscapular

Semua latihan kompleks Popov dilakukan dengan ketat pada permukaan keras. Sekurang-kurangnya satu minit diberikan untuk setiap pergerakan.

Jika semasa latihan berikutnya, sakit teruk atau ketidakselesaan teruk dirasai, ia dibenarkan untuk melangkaui gerakan ini algoritma dan meneruskan ke seterusnya.

Berikut adalah senarai latihan asas yang membentuk kompleks di periarthritis bahu-bahu:

 1. Duduk di atas kerusi, mengambil kedudukan yang paling selesa. Tangan jatuh dengan lurus di atas lutut anda. Dalam kedudukan duduk, meniru berjalan. Pada masa yang sama, adalah penting untuk tidak mengambil tangan anda dari pinggul anda, tetapi untuk membuat pergerakan yang serupa dengan kaki anda;
 2. Dalam perjalanan meniru berjalan, mula membuat gerakan bulat dengan tangan anda, mengurut pinggul anda. Adalah penting untuk menggerakkan bahu secara aktif. Lebih banyak otot di seluruh tubuh akan terlibat, lebih baik;
 3. Duduk di kerusi, lengan di sebelah. Mereka harus digantung dengan longgar. Kini anda perlu menggerakkan tali pinggang bahu, supaya dapat menarik dan melengkung;
 4. Buat pergerakan pekeliling dengan bahu anda kembali. Tangan bergaduh dan bergerak lancar. Naikkan bahu anda, luruskan belakang anda. Apabila menurunkan tali pinggang bahu, gerakkan tulang belakang ke bawah. Begitu juga, meningkatkan dan menurunkan sendi pinggul.

Ini adalah hanya beberapa contoh bagaimana mungkin untuk mengembalikan pergerakan sendi yang rosak secara beransur-ansur dalam kes paricarritis bahu mengikut kaedah Dr. Popov.

Teknik ini berkesan dan berkesan hanya jika anda mengikuti semua peraturan, mematuhi "makna emas" dalam segala-galanya.

Perlu mengambil kira hakikat bahawa kompleks terhadap periarthritis humeroscapular telah dibangunkan oleh pengamal perubatan profesional yang berpengalaman.

Popov mengamalkan pendekatan yang sangat selamat untuk menyelesaikan masalah tertentu dan merupakan wakil perubatan rasmi.