Utama / Diagnostik

Selepas arthroplasty pinggul, panjang kaki yang berbeza

egor123 »Mon Nov 05, 2012 2:03 petang

70mila »Mon Nov 05, 2012 5:06 pm

galinga »Mon Nov 05, 2012 6:33 pm

taro »Mon Nov 05, 2012 6:38 pm

egor123 »Mon Nov 05, 2012 6:57 pm

taro »Mon Nov 05, 2012 7:06 pm

dalam kes saya, sementara ada perbezaan 1 cm, tetapi ini disebabkan oleh pelvis dan saya fikir perbezaan ini secara beransur-ansur akan hilang, dan mereka hampir sama panjang (dikendalikan sedikit lebih lama, secara harfiah beberapa mm)

70mila »Mon Nov 05, 2012 7:39 pm

oolga »Tue Nov 06, 2012 1:36 pm

Terdahulu, dia menulis bahawa terdapat dua operasi utama dan dua operasi arthroplasty revisi.
Selama semua operasi, doktor meratakan kakinya sejauh mungkin (dalam kes endoprosthetics utama, satu kaki lebih pendek sebanyak 2.5 cm. Selepas dua perubahan, kaki akan disamakan.
Semasa operasi audit, terdapat juga kawalan panjang kaki. )
Sudah pasti bahawa panjang akhir ditubuhkan apabila anda pergi ke beban penuh dan semua otot belakang dan kaki menyesuaikan diri dengan sendi baru. Putaran kaki, keadaan korset otot lumbal dan keadaan kaki kedua, tentu saja, boleh memainkan peranan di sini.
Kali terakhir, ketika saya berada di tongkat pada hari kedua selepas operasi, saya yakin sepenuhnya bahawa kaki yang dikendalikan lebih lama daripada yang diperlukan. Tetapi doktor mengatakan bahawa dia membuat kakinya benar-benar sama, dan kesan ini dari hakikat bahawa kaki prosthesis sebelumnya telah berkurang begitu banyak sebelum operasi (kerana patah tulangnya) bahawa kaki semakan panjang yang baru masih mempunyai kesan ini.
Dia ternyata betul, sebaik sahaja saya mula berjalan dengan beban penuh - semuanya telah diselesaikan.
Saya sudah menulis bahawa kali terakhir adalah tahap penyesuaian yang sangat sukar - pada mulanya saya berpendapat bahawa sendi telah menjadi tidak selesa, mengganggu keseimbangan dan pusat graviti badan. Tetapi di suatu tempat dalam setengah tahun segala-galanya terbiasa.

Sekarang ada masalah yang saya tulis tentang, tetapi untuk sebab tertentu tidak ada jawapan mengenai topik ini: ada rasa sakit, Zahorodniy NB mendiagnos penampilan Ostephites dalam konsultasi (saya merujuk kepada proses pertumbuhan tulang yang positif), tetapi ternyata bahawa mereka memberi tekanan pada beberapa ligamen dan ujung saraf dan saya mempunyai rasa sakit yang tajam dengan kestabilan lengkap sendi.

ksakir »Tue Nov 06, 2012 2:08 pm

galinga »Tue Nov 06, 2012 9:44 pm

Panjang kaki yang berbeza selepas arthroplasty pinggul

Jawapan yang paling lengkap untuk soalan mengenai topik: "Panjang kaki yang berbeza selepas arthroplasty sendi pinggul."

Pada bulan Mei 2009 (pada usia 45 tahun) satu endoprosthesis keseluruhan sendi pinggul kiri dilakukan terhadap latar belakang kelainan kongenital pinggul kiri (sangat terletak). Selepas saya mula berjalan sendiri, sakit muncul di kaki kanan saya (sihat). CT 2010 menunjukkan arthrosis artikulasi ileal sacral di sebelah kanan (dari sisi kaki yang sihat). Dia dianggap sebagai ahli neuropatologi, kiropraktik - tidak ada peningkatan. Kesakitan semakin teruk. 03/27/2014 Saya melakukan CT berulang, di sini adalah hasilnya: Lordosis fisiologi sangat dipertingkatkan. Perubahan degeneratif dystrophik dengan penurunan ketinggian L 2-3, L 3-4, L 4-5 cakera. Pesanan cakera dorsal minimum pada peringkat di atas. Perubahan kecil salur tulang belakang pada tahap L 2-3 disebabkan pertumbuhan pinggang atas pinggang.
Latihan minimum pada vertebra L5. Saluran foraminal adalah percuma. Spondilloarthrosis yang tidak ditentukan. Hernia Shallow dari Shmorl. Plot pemusnahan pada tulang tidak dikesan. Tanda-tanda arthritis artritis diucapkan dalam artikulasi ileosakral yang betul. Sebaliknya mengakibatkan fraktur yang terputus dari ilium kiri dengan kerosakan acetabulum dengan kecacatan pelvik yang ketara. Kehadiran endoprosthesis logam di sebelah kiri.
Ya, saya juga mempunyai kaki dengan endoprostesis 4 cm lebih lama daripada sihat!
Saya telah berjaya menyembuhkan selama empat tahun, tidak ada peningkatan, kesakitan amat dahsyat. Saya hanya hidup di ubat penahan sakit. Beritahu saya apa yang boleh anda lakukan dalam kes saya. Bagaimana untuk menghilangkan rasa sakit? Mungkin anda perlu melakukan operasi kedua?

Izinkan saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Vasily. Saya telah bekerja sebagai tukang urut dan kiropraktor selama lebih dari 8 tahun. Saya fikir saya seorang profesional di bidang saya dan saya ingin membantu semua pengunjung laman menyelesaikan masalah mereka. Semua data untuk laman web ini telah dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang boleh diakses. Sebelum penggunaan yang diterangkan di laman web ini sentiasa diperlukan perundingan MANDATORY dengan pakar anda.

Memanjangkan kaki bawah semasa arthroplasty sendi pinggul dengan sistem SLPS

Endoprosthetics sebagai kaedah pembedahan berteknologi tinggi kini diiktiraf sebagai yang paling berkesan dalam rawatan patologi artikular yang teruk. Walau bagaimanapun, implantasi sendi buatan dikaitkan dengan risiko membina komplikasi keparahan yang berbeza-beza, yang dapat mengurangkan kualiti hidup pesakit yang dikendalikan (Zaitseva, O. P., 2009). Salah satu komplikasi intraoperatif ialah lanjutan anggota badan yang dikendalikan.

Tujuan kerja ini adalah untuk menganalisis penyebab kelebihan anggota badan selepas implantasi SLPS prostetik Altimed CJSC.

Dari 1997 hingga Oktober 2009, 3950 operasi sendi dan lutut bersama lutut dilakukan di RSC "VTO". Endoprostheses SLPS CJSC Altimed terutamanya ditanam dalam 508 kes total endoprosthetics; dikeluarkan dalam 19 kes campur tangan audit untuk membangun ketidakstabilan. Dalam menjalankan kajian ini, kaedah penyelidikan klinikal, radiologi, matematik dan statistik digunakan.

Endoprosthesis bersama SLPS (Self Locking Porous System) dari Altimed CJSC, yang dibangunkan oleh A. V. Rutsky (paten No. 2137442), terdiri daripada kaki berbentuk baji (Ti-6A1-4V) dengan memasukkan lubang titanium serbuk (saiz liang 150 -350 mikron), cawan skru dalam cincin dengan benang luaran, pelapik plastik dan kepala logam modular (Endocast SL). Semua bahagian logam bersifat biocompatible dengan lapisan dengan titanium oksida (Tioco). Sudut serviks-diaphyseal komponen femoral ialah 132 °. Keperibadian implantasi disediakan oleh 12 saiz kaki, 6 saiz komponen pelvik dan 3 saiz kepala (S, M, L), yang membolehkan untuk membetulkan nilai offset sebanyak 3.5 mm, +3.5 mm dan +7 mm.

Kemunculan perbezaan panjang kaki selepas penggantian salah satu sendi pinggul bergantung pada ciri-ciri anatomi, pada parameter implantasi biomekanik dan ciri-ciri teknikal endoprosthesis.

Apabila bekerja dengan sistem SLPS tanpa simen ZAO Altimed, kami mengenal pasti kecacatan yang membina yang menyebabkan kelebihan anggota yang dikendalikan - peningkatan dalam panjang leher dengan peningkatan saiz komponen femoral. Akibatnya, apabila menanam kaki dari prostesis dari No. 8 ke No 12, terdapat kekurangan nilai mengimbangi dalam bentuk ketidakstabilan kepala prostesis di rongga. Dan kehadiran dalam sistem hanya tiga saiz kepala modular tidak membenarkan pakar bedah mengimbanginya. Posisi kepala yang stabil di rongga dipastikan oleh implantasi kaki besar dengan perendamannya yang tidak lengkap ke dalam kanal. Kelebihan sisipan sisi lateral dalam kes ini telah hilang, kerana sisipan terletak di luar tulang. Penyelesaian secara biomekanik yang betul dalam situasi sedemikian adalah penggunaan lebih lama (XL, XXL dan XXXL) kepala syarikat lain, yang memungkinkan untuk mengimbangi ketidakcukupan nilai offset.

Oleh itu, kelemahan reka bentuk yang dikenal pasti sistem SLPS ZAO Altimed boleh, selepas implantasi, membawa kepada lanjutan daripada anggota yang dikendalikan. Komplikasi ini dapat dielakkan dengan menggabungkan kaki-kaki prostetik Altimed dengan kepala "lama" firma lain yang menghasilkan endoprosthes.


E. A. Volokitina, A. L. Maksimov, D. N. Efimov
Institusi Negeri Persekutuan "Pusat Penyelidikan Rusia" Traumatologi Restoratif dan Ortopedik "mereka. Akademik G.A. Ilizarov Agensi Persekutuan untuk Perubatan Perubatan Tinggi ", Kurga

Selepas arthroplasty pinggul, panjang kaki yang berbeza

Panjang kaki semasa prostetik terutamanya dipengaruhi oleh cengkaman komponen femoral.
Untuk mengekalkan anggota badan daripada menjadi lebih lama, gunakan perancangan praoperasi dan tegas mengikuti datanya semasa operasi.
Kelemahan kecil boleh diberi pampasan dengan menggunakan kepala panjang yang berbeza.


--
Rgrs,
Anatoly A. Yakushin
Departmen Ortopedik
Veteran Hospital # 3
Moscow

Semasa endoprosthetics, anda mesti mencapai kedudukan seperti endoprosthesis, di mana ujung tunggak yang lebih besar akan berada di paksi mendatar pusat anatomi putaran sendi pinggul, hanya dalam kes ini panjang kaki akan betul secara anatomis. Ia adalah perlu untuk memulihkan panjang anatomi anggota badan, dan tidak sama dengan kedua, jika ia juga terjejas.
Saya biasanya menggunakan pemerintah dengan kenaikan 15% apabila merancang operasi untuk mengira kedudukan kaki endoprosthesis dan pemilihan saiz kaki yang diperlukan untuk penetapan dalam posisi yang dijumpai, serta pemerintahan yang steril semasa operasi. Penggunaan ujian Shuk-test (ujian daya tarikan) dapat memberi kesilapan hingga 2 cm, kerana ia bergantung pada ukuran kerusakan, berat dan nada
otot, jenis anestesia. Tanda-tanda yang berbeza boleh digunakan, contohnya: rendaman atau tip prostesis dari trochanter yang lebih besar, jarak dari pangkal tengkorak kecil hingga ke ujung leher endoprosthesis, dan sebagainya.
Penyebab utama kesilapan ialah kekurangan perancangan yang betul. Ia sering dianggap bahawa perancangan hanya terdiri daripada memilih reka bentuk dan saiz endoprosthesis, yang membawa kepada kemunculan kesilapan-kesilapan ini.
Dengan pemasangan unsur-unsur endoprosthesis yang betul (nisbah sudut) dan pemulihan panjang anatomi anggota badan, kehelan endoprosthesis jarang berlaku, dan nada otot selepas operasi itu akan berbeza sama sekali semasa operasi, oleh itu, dengan pengiraan yang betul, tidak perlu memberi perhatian kepada sedikit pengurangan.

Salam, Ragozin Andrew.

Adalah mustahil untuk tidak bersetuju dengan Anatoly Yakushin bahawa panjang anggota badan selepas prostetik ditentukan oleh kedalaman komponen femoral. Selalunya, tetapi selalunya dengan coxarthrosis pelbagai etiologi, tulang belakang lumbar terlibat dalam proses degeneratif, yang menyebabkan * herotan * dari pelvis dan walaupun tanpa adanya perubahan yang merosakkan ketara di kepala femur dan acetabulum itu sendiri, pemendekan relatif anggota badan terbentuk, stereotaip gaya lurus dan subjektif berasa sakit mengenai perbezaan panjang kaki. Oleh itu keperluan untuk membezakan pemendekan yang benar (mutlak) dan relatif. Dalam coxarthrosis, panjang badan yang mutlak, sebagai peraturan, sentiasa dikurangkan sama ada oleh pemusnahan kepala femoral atau asetabulum, atau dalam gabungan faktor pertama dan kedua, oleh itu tidak mengejutkan bahawa selepas prostetik seperti memanjangkan sendi sendi itu ditentukan. Seperti yang dinyatakan oleh Doktor Kazbek Kudzaev, perlu mengambil kira pusat putaran putaran: dalam sebuah gabungan yang tidak berubah (ia berada di tahap trochanter yang lebih besar) dan dalam perancangan yang berubah-ubah, pra-operasi sebenarnya didasarkan pada ini. Satu ciri umum ialah leher kerucut atau kerongkongan Morse. Untuk memulihkan panjang normal anggota, tiang yang lebih rendah dari kon ini sendiri harus berada di tahap puncak trochanter yang lebih besar - ini adalah penunjuk intraoperatif
kecukupan panjang badan. Rakan saya baru-baru ini kembali dari England dan sangat menarik untuk mengetahui bahawa banyak pakar ortopedik tidak menggunakan pra-perancangan, dan ini dapat difahami - terusan sumsum tulang diproses sehingga kutub rendah prostesis berada di tahap hujung trochanter yang lebih besar, ditambah atau tolak 0, 5 cm diperbetulkan menggunakan kepala dengan pelbagai leher panjang. Saya berfikir bahawa klinik yang sama ini digunakan oleh rakan-rakan dalam prostetik unipolar untuk patah medial leher femoral (Mura, Mura-CITO prostheses). Keadaan ini lebih rumit dengan coxarthrosis displastic prostis dengan pemendekan 4 cm atau lebih, dalam keadaan ini
Perancangan adalah sangat diperlukan, walaupun perancangan tidak selalunya selamat untuk mencapai matlamat - satu kes otot yang tegar tidak membenarkan sendi itu segera ditetapkan.

Salam sejahtera
Evgeny Chekashkin

Semua ini adalah 100% benar, tetapi saya tidak akan menasihati sesiapa untuk berhemat pada perancangan praoperasi, terutama pada peringkat menguasai kaedah.
Selain itu, ini hanya memerlukan radiografi, template prostesis dan negatoskop.
Yevgeny, ingat - Man Muller lama, Wehrli dan Ganz selalu merancang operasi mereka, walaupun mereka mungkin dapat melakukannya tanpa mereka
pengalaman kolosal.

Sudah tentu, seseorang tidak boleh mengabaikan perancangan praoperasi.
Dan Muller, dan Wehrli, dan lain-lain. Dikenali kepada kami Swiss. Orthopedists selalu berfikir terlebih dahulu, kemudian meletakkan idea mereka menjadi amalan, sehingga mereka menjadi seperti yang kita kenal mereka.
Dari kursus AO yang pertama, anda masih ingat frasa -
keputusan lebih penting daripada insisi. Pada masa itu saya seorang pelatih, pandangan dunia profesional baru mula terbentuk dan saya bernasib baik dengan guru yang baik. frasa ini benar-benar terperangkap di kepala dan, pada dasarnya, sebarang pembedahan harus dirancang sebelum dan di kepala pada hari sebelumnya dan saya mendapat kesenangan jika anda berjaya melakukan 100 peratus., seperti yang dimaksudkan.
Satu masa tidak terpengaruh - pada penilaian intraoperatif panjang pembetulan kaki. Seseorang beroperasi dari akses posterior-lateral, seseorang dari anterior-lateral atau dari anterior. Nampaknya dengan akses posterior-lateral, apabila pesakit berada dalam kedudukan lateral, penilaian intraoperatif panjang pembetulan kaki adalah sukar. Saya terus menggunakan akses depan luar dan ia sesuai dengan saya dengan sempurna, pesakit dalam kedudukan terlentang dan selepas meletakkan di atas meja adalah preliminarily menilai pemendekan oleh tahap interposition tiang atas patella pada satu sisi dan yang lain atau pada pergelangan kaki dalaman dan selepas ujian pengurangan, palpating patella atau buku lali pelupusan bersama mereka dibandingkan, dalam satu perkataan, sebagaimana yang diajar oleh Dmitri Igorevich. Ia mungkin dan lebih objektif untuk menilai kecukupan pembetulan, contohnya, dengan bantuan radiografi intraoperatif, tetapi saya tidak perlu bertemu sesiapa sahaja untuk melakukannya dan saya tidak menggunakannya sendiri.
Perlu diingat bahawa pendekatan ini boleh digunakan dalam proses unilateral atau dalam proses dua hala, apabila satu sendi telah dikendalikan.

Salam sejahtera
Evgeny Chekashkin

Rakan sekalian yang dihormati.
Biar saya menyerlahkan masalah dari sudut yang sedikit berbeza.
1. 40-70% orang mempunyai panjang kaki yang tidak sama, manakala setiap seribu mempunyai lebih dari 2 cm (176.177, 50), 60% orang mempunyai kaki kiri lebih lama daripada yang tepat.
176. Subotnick SI: Panjang simpulan kekurangan (sindrom kaki pendek).
J Orthop Sports Phys Ther, 1981.3: 11-5,
177. Binder-MacLeod SA: Penilaian jarak tempuh kaki panjang.
J Orthop Sports Phys Ther, 1984.5: 230-8,
50. Nikolaev L.P. Manual mengenai biomekanik seperti yang digunakan untuk ortopedik, traumatologi dan prostetik. Kerajaan. Madu ed. USSR, Kiev, 1950, 308 S.

2. Selepas arthroplasty pinggul total, pemendekan lebih daripada 1.5 cm berlaku pada 16% daripada yang dikendalikan.
Jika kita menganggap bahawa, sebagai contoh, di Amerika Syarikat pada tahun 1994, 120,000 operasi sedemikian dilakukan, bilangan pesakit dengan perbezaan panjang kaki lebih daripada satu setengah sentimeter adalah lebih daripada 20 ribu. (maaf, tidak ada pautan di tangan). Dengan cara ini, ini adalah tuntutan paling umum pesakit yang mana mereka memfailkan tuntutan dengan doktor.

Ini mencadangkan beberapa soalan:
1. Siapa yang membandingkan perbezaan panjang kaki sebelum pembedahan?
2. Jika dibandingkan, maka kaedah apa?
3. Siapa yang membincangkan aspek masalah ini dengan pesakit sebelum pembedahan?

Mengikut pengalaman komunikasi dengan pesakit dan rakan sekerja, yang percaya bahawa mereka serius terlibat dalam endoprosthetics, dalam kebanyakan kes jawapan kepada soalan-soalan ini adalah negatif.

Dari sini saya membenarkan diri saya membuat beberapa kesimpulan:
1. Pemodelan tidak beroperasi, yang bertujuan untuk membina semula anggota yang dikendalikan mengikut pelbagai parameter, termasuk panjang, dalam kebanyakan kes akan menyebabkan panjang kaki yang tidak sama rata, yang wujud sebelum operasi, tetapi tidak diketahui sesiapa. kerana tiada siapa yang mengukurnya.
2. Terdapat kumpulan yang agak besar pesakit yang tidak memerlukan pemulihan sepenuhnya panjang kaki, kerana mereka telah menyesuaikan diri dengannya. Ini termasuk penyakit zaman kanak-kanak dan kongenital: displasia sendi, penyakit Perthes, dll.
3. Perbincangan masalah ini dengan pesakit sebelum operasi akan membolehkan untuk mengelakkan beberapa masalah.

Saya ingin mendengar pendapat rakan sekerja mengenai tesis yang dikemukakan.

Yang ikhlas, Alexander Artemyev.

Anda telah menimbulkan persoalan yang sangat menarik. Saya akan cuba untuk menyatakan pemikiran saya mengenai topik yang dibentangkan.
a> berjumlah lebih daripada 20 ribu.
a> (maaf, tiada pautan di tangan). Dengan cara ini, ini adalah yang paling banyak
a> aduan pesakit biasa
a> dengan tuntutan kepada doktor.

Semua ini adalah benar, tetapi saya tidak akan lupa bagaimana rakan-rakan Amerika dengan hati-hati mengukur panjang kaki semasa operasi untuk hanya satu sebab. Perbezaan lebih daripada 1 cm melibatkan tuntutan mahkamah dengan bahan yang besar
kos. Kami jauh dari ini, tetapi ia harus diingat.

a> Ini menunjukkan beberapa soalan:
a> 1. Siapa yang membandingkan perbezaan panjang kaki sebelum pembedahan?

Kami mengisi protokol peperiksaan khas, yang menunjukkan jarak dari tulang belakang anterior ke pergelangan kaki dalaman. Bersama dengan penilaian klinikal, jarak antara garis dianggarkan,
menyambungkan "bentuk pemedih mata" dan titik yang sama tusukan kecil.
Penilaian X-ray perbezaan panjang kaki lebih tepat dan digunakan oleh kami untuk perancangan pra operasi selanjutnya.

a> 2. Jika ia membandingkan, maka kaedah apa?
a> 3. Siapa yang membincangkan aspek masalah ini dengan operasi sebelum operasi
a> pesakit?

Sekiranya keadaan standard, kita tidak melakukannya, tetapi jika kita bercakap tentang proses dua hala, apabila masa antara operasi adalah 3-4 bulan atau displasia, maka isu ini dibincangkan secara terperinci.
Kerana apabila memendekkan kaki 6-7 cm dengan dislokasi kongenital pinggul untuk menghapuskan pemendekan sedemikian adalah sangat sukar.

a> Mengikut pengalaman komunikasi dengan pesakit dan rakan sekerja, siapa
a> menganggap bahawa mereka serius terlibat dalam endoprosthesis, di
a> sangat banyak, jawapan kepada soalan-soalan ini
a> negatif.

a> Dari sini mari saya buat beberapa kesimpulan:
a> 1. Simulasi semula operasi yang bertujuan untuk mencipta semula
a> anggota yang dikendalikan oleh pelbagai parameter, termasuk
a> panjang, dalam kebanyakan kes akan membawa kepada ketidakadilan
a> kaki panjang yang wujud sebelum operasi, tetapi tiada siapa
a> tidak diketahui. kerana tiada siapa yang mengukurnya.

Agar tidak bertentangan dengan agensi penguatkuasa undang-undang pada masa akan datang, lebih baik untuk berusaha untuk panjang yang sama, (+) / (-) 1 cm tidak dipertimbangkan. Semua yang lain adalah konsep falsafah, terutamanya jika ia mungkin untuk membetulkan alam semula jadi.

a> 2. Terdapat kumpulan pesakit, penyakit yang agak besar
a> yang tidak memerlukan pemulihan penuh panjang kaki, kerana mereka
a> disesuaikan dengannya. Ini termasuk kebanyakan kanak-kanak dan
a> penyakit kongenital: displasia sendi, Perthes penyakit, dsb.

YES, anda tidak boleh berdebat dengannya.

Halo, Rashid Murtuzalievich.
Senang (tidak tahu bagaimana untuk mengatakan) - mendengar anda :)

RMT> Semua ini adalah benar, tetapi saya tidak akan lupa bagaimana rakan-rakan Amerika berhati-hati
RMT> kaki panjang diukur semasa pembedahan untuk satu sebab sahaja. Perbezaannya adalah lebih daripada 1 cm
RMT> memerlukan tuntutan undang-undang dengan bahan yang besar
RMT> kos. Kami jauh dari ini, tetapi ia harus diingat.

Semasa operasi, lakukan, maaf, terlambat.


RMT> digunakan oleh kami untuk perancangan pra operasi yang seterusnya.
Dengan semua ini, saya bersetuju.
Saya membayangkan sesuatu yang lain - perbezaan panjang sering dikaitkan dengan ketiadaan kemerahan (paha) daripada paha atau tibia. Dalam kes ini, radiografi pelvik tidak mencukupi.

Perlahan-lahan, masuk ke pangkuan ortopedik pediatrik, seseorang harus menangani perkara ini lebih kerap daripada yang dikehendaki.

Berkenaan dengan semua.
Alexander Artemyev

> 1. Siapa yang membandingkan perbezaan panjang kaki sebelum pembedahan?

Kami membandingkan mereka dengan kaedah yang berbeza, sekarang kita berhenti, kerana yakin bahawa ia tidak mempunyai kepentingan klinikal

> 3. Siapa yang membincangkan aspek masalah ini dengan operasi sebelum ini
> pesakit?

Membincangkan tanpa gagal.


> tidak diketahui. kerana tiada siapa yang mengukurnya.

Sebagai peraturan, coxarthrosis unilateral membawa kepada
pemendekan panjang anggota badan dalam kebanyakan kes. Dalam pendekatan anda, adalah lebih penting sama ada pemendekan anggota badan sebelum permulaan penyakit, tetapi dalam keadaan kita, sebagai peraturan, adalah tidak realistik untuk mengetahui. Oleh itu, kita semua
kes cuba menyamakan anggota badan dengan serta merta.

> 2. Terdapat kumpulan pesakit, penyakit yang cukup besar
> yang tidak memerlukan pemulihan sepenuhnya panjang kaki, kerana mereka
> disesuaikan dengannya. Ini termasuk kebanyakan kanak-kanak dan
> penyakit kongenital: displasia sendi, penyakit Perthes, dsb.

Sebagai peraturan, dalam kumpulan pesakit ini kita juga berusaha menyamakan anggota badan. Jika tidak, selepas beberapa tahun mereka mengalami masalah dengan tulang belakang lumbar.

> 3. Perbincangan masalah ini dengan pesakit sebelum pembedahan akan dibenarkan
> elakkan beberapa masalah.

Umumnya, banyak masalah harus dibincangkan dengan pesakit sebelum operasi, termasuk yang satu ini.
Terutamanya jika, dalam hal luka dua hala selepas operasi pertama, anggota yang dikendalikan menjadi lebih panjang daripada yang lain. Dan walaupun ini sementara (sebelum operasi di sebelah kontralateral), mungkin ada banyak aduan.

Terima kasih banyak untuk idea-idea anda yang sangat menarik!
Mengapa soalan itu timbul? Dalam kes prostetik unilateral, saya menganggap sangat penting untuk mengekalkan (memulihkan) panjang badan yang sama, tetapi dalam praktiknya agak sukar.
Mengenai perancangan praoperasi, saya selalu membelanjakan, tetapi perjalanan operasi kadang-kadang menentukan sesuatu yang lain, khususnya -
lokasi komponen acetabular sering berubah kehadiran perubahan sista (maksud saya kedalaman penanaman), yang segera mengubah kestabilan prostesis, mengubah saiz kepala tidak selalu mungkin untuk mengimbangi ini,
dengan bentuk lanjut arthrosis dalam kehadiran kontraksi otot, sukar untuk memulihkan sepenuhnya panjang, walaupun menggunakan myotomy, mungkin dalam kes ini ia dibenarkan,
Mungkin terdapat lebih banyak petua tentang penilaian intraoperatif penunjuk ini (beroperasi di kedudukan pesakit di sebelah). Terima kasih! Svyatenko Vladimir.

Menghadapi masalah yang ortopedis dalam prosthetics terutamanya menggunakan kepala + 6 saiz. Mereka merancang untuk mencapai kestabilan maksimum dengan memanjangkan anggota badan, komen saya mengenai perancangan praoperasi membuktikan bahawa juruteknik X-ray tidak memberi perhatian yang cukup untuk menetapkan perbezaan ke tiub, yang membawa kepada kesilapan.
Faktor-faktor ini juga perlu diambil kira, iaitu tahap pemulihan berikutnya. (Penggunaan kaki yang lateralized, pada pendapat saya, agak terhad mengikut tanda-tanda dan tidak menjimatkan dari anggota badan.

Saya akan berterima kasih kepada semua pendapat.

Saya bersetuju bahawa semasa operasi itu sering benar bahawa kepala harus +6 untuk menstabilkan sendi, bagaimanapun, apabila memerhatikan kerja rakan-rakan yang mempunyai prostetik lebih kerap, saya perhatikan bahawa mereka tidak berusaha untuk kestabilan maksimum semasa sesuai, mempercayai bahawa kelonggaran otot semasa anestesia (anestesia tulang belakang). Tetapi penggunaan kaki yang lateralized sering memberi kesan kestabilan ketika cuba. "Sengit femur yang betul juga penting" - ya, banyak, serta kedalaman "sesuai" komponen acetabular.
Yang ikhlas, Svyatenko Vladimir.

Panjang kaki yang berbeza selepas arthroplasty pinggul

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Pemulihan selepas arthroplasty pinggul membolehkan anda memulihkan mobiliti kaki yang dikendalikan, memulihkan nada otot dan meningkatkan kesejahteraan pesakit dengan ketara. Proses ini dibahagikan kepada 3 tempoh, bermula di hospital dan berakhir di rumah. Pematuhan yang tepat terhadap preskripsi doktor, ketekunan dan kesinambungan kompleks akan membantu mencapai kejayaan.

Apakah intipati prosedur pemulihan?

Pengganti pinggul adalah pembedahan yang kompleks yang memerlukan kemahiran yang tinggi dari pakar bedah. Tetapi pesakit sendiri bertanggungjawab untuk berjaya, di mana ia bergantung seberapa cepat ia dapat kembali ke kehidupan normal. Semasa tempoh selepas bersalin, tugas-tugas doktor yang hadir dan pesakit menjadi:

 • mempercepat proses penyembuhan;
 • pencegahan edema dalaman dan luaran;
 • mencegah kecacatan sendi yang sihat;
 • normalisasi pembentukan cecair sinovial;
 • pemulihan nada otot;
 • kembali ke aktiviti motor biasa.

Proses pemulihan dibahagikan kepada peringkat. Yang pertama berlangsung 4 minggu dan membantu pesakit memulakan pulangan secara beransur-ansur ke kehidupan normal. Pada masa ini adalah perlu untuk berhati-hati dos beban pada sendi, mengelakkan overvoltages. Pesakit mesti belajar untuk hidup dengan endoprosthesis tanpa mengalami ketidakselesaan tetap.

Diet yang berlebihan dan senaman sederhana dengan peningkatan intensiti intensiti latihan diperlukan. Seluruh proses berlaku di bawah pengawasan seorang doktor.

Sebulan selepas operasi, pesakit perlu secara beransur-ansur meningkatkan beban pada otot dan sendi. Pemulihan lewat menunjukkan pemantauan berterusan oleh doktor, tetapi semua prosedur dilakukan di rumah. Pesakit belajar berjalan di atas tongkat, mendaki dan turun tangga.

Latihan pada basikal bergerak membantu memulihkan tona otot dan menguatkan sendi. Seringkali pesakit bertanya soalan berapa lama pemulihan dilakukan. Sukar untuk memberikan jawapan yang tegas, tempoh yang tepat bergantung pada keupayaan individu organisma. Biasanya tempoh pemulihan lewat berlangsung 3-4 bulan.

Peringkat akhir berlangsung sekurang-kurangnya enam bulan, kadang kala tempoh pemulihan dipanjangkan. Pada masa ini, pesakit sedang bersedia untuk beban yang lebih sengit dan belajar untuk melihat sambungan baru secukupnya. Pesakit perlu bergerak lebih banyak, peningkatan aktiviti fizikal. Urut ditambah kepada gimnastik terapeutik, yang meningkatkan nada otot.

Fisioterapi intensif ditunjukkan:

 • lumpur dan paraffin wrap;
 • terapi laser;
 • balneotherapy

Dalam tempoh ini, rawatan pernafasan sanatorium adalah disyorkan, tetapi apabila memilih kursus, perlu mengambil kira penyakit kronik lain. Sebagai contoh, terapi lumpur mungkin dikontraindikasikan dalam pelbagai patologi jantung.

Selepas pemulihan selesai, pesakit tidak perlu menghadkan aktiviti fizikal.

Gimnastik dan berjalan kaki harian akan membantu mengekalkan otot dan nada bersama, mencegah kemungkinan gegaran.

Tempoh pemulihan awal

Hari pertama selepas pembedahan adalah masa yang sukar, di mana kadar penyembuhan luka bergantung. Sekiranya operasi itu normal, pesakit diletakkan di hospital. Pesakit mesti mematuhi rawatan yang paling lembut. Tempoh pemulihan awal memerlukan pemantauan berterusan oleh doktor yang menghadiri. Pakar menjelaskan cara duduk dengan betul, menerangkan peraturan-peraturan putaran semasa tidur, mengajar tidak takut gerakan bebas.

Pada hari pertama selepas arthroplasty, anda hanya perlu tidur di belakang. Ia dibenarkan untuk diserahkan kepada pesakit selepas 3 hari, sementara itu tidak mungkin terletak pada sisi yang dikendalikan. Ia perlu duduk dengan penuh perhatian, memastikan bahawa sendi terjejas tidak bengkok pada sudut yang terlalu besar. Maksimum yang dibenarkan adalah 90 darjah.

 • jongkok;
 • berlutut;
 • buang satu kaki ke atas yang lain.

Pesakit harus mengawal pergerakannya tanpa mengambil terlalu banyak langkah dan mengelakkan serangan tajam.

Semasa tidur dan berehat, jangan melangkah kaki atau bengkokkannya di lutut. Satu kusyen khas antara kaki akan membantu melegakan otot. Ia sedikit menimbulkan pinggul dan membolehkan anda membaiki sendi terjejas dalam kedudukan yang dikehendaki. Dengan roller, pesakit boleh melancarkan, diposisikan pada bahagian yang sihat atau perut. Pada hari-hari pertama, ketidakselesaan mungkin dirasakan, tetapi tidak lama lagi pesakit menjadi terbiasa dan mula berasa lebih baik.

Pada hari pertama pasca operasi anda perlu bergerak dengan sangat berhati-hati, tetapi doktor memberi amaran terhadap imobilitas lengkap. Selepas beberapa hari, anda boleh mula melatih latihan. Mereka akan menghalang edema dalaman dan luaran, menormalkan aliran darah, dan memastikan pemulihan pesat mobiliti bersama. Kompleks ini disusun oleh seorang doktor, latihan harus dilakukan setiap hari. Program ini termasuk pergerakan berikut:

 • menggoyang kaki, pergerakan pekeliling kaki;
 • membongkok kaki di bahagian pergelangan kaki ke belakang dan sebagainya;
 • pergerakan pekeliling kaki mengikut arah jam dan menentangnya;
 • bergantian ketegangan dan kelonggaran otot quadriceps;
 • penguncupan otot isometrik punggung;
 • perlahan lenturan kaki di lutut;
 • lurus ke tepi;
 • mengangkat kaki (serentak dan gantian).

Semua latihan dilakukan 6-10 kali, berehat selepas setiap pendekatan. Selepas kompleks ini boleh menjadi sedikit keletihan dan ketegangan dalam otot. Sekiranya kesakitan, senaman dihentikan. Pada hari pertama gimnastik mereka berbaring di belakang mereka, selepas seminggu senaman yang sama dapat dilakukan duduk.

Pemulihan lewat

Selepas 3-4 minggu, peringkat seterusnya bermula. Gimnastik setiap hari menjadi lebih lama. Basikal senaman ditambah ke pekerjaan di atas lantai, anda boleh berlatih selama 10-15 minit secara berterusan. Ekzos diri anda tidak berbaloi, selepas senaman harus menjadi keletihan yang menyenangkan dan sedikit ketegangan dalam otot.

Semasa tempoh pemulihan rumah, pesakit mesti belajar:

 • duduk di kerusi tinggi;
 • bergerak secara berasingan pada tongkat;
 • turun dan naik tangga;
 • katering diri.

Mod harian termasuk gimnastik (sekurang-kurangnya 30 minit). Pesakit harus secara beransur-ansur meningkatkan masa untuk berjalan bebas dari 5 hingga 25 minit. Adalah lebih baik untuk berehat berbaring, sepenuhnya berehat otot. Pemulihan akan mempercepatkan diet berlebihan dan mengambil persediaan vitamin. Adalah disyorkan untuk mengambil kursus tambahan kalsium, yang perlu melantik seorang doktor. Tambahan dengan chondroetin dan glukosamin berguna dalam mengembalikan tisu bersama dan memperbaiki komposisi cecair sinovial.

Peringkat akhir

Tempoh pemulihan lewat direka untuk membawa pesakit kembali kepada kehidupan harian yang normal. Pada masa ini, pesakit belajar berjalan dengan tongkat, secara beransur-ansur meningkatkan beban pada otot dan sendi.

Kompleks harian termasuk pergerakan berikut:

 • penarikan balik kaki lurus dan ke tepi menggunakan getah;
 • pendakian ke platform langkah dan keturunan daripadanya dengan amplitud yang semakin meningkat;
 • kelenturan dan pelanjutan kaki di kedudukan terdedah;
 • mengangkat dan menukar badan.

Keputusan cemerlang memberikan kelas pada peralatan khas yang dipasang di gym atau di rumah. Basikal senaman dengan susunan pedal rendah yang tidak memaksa anda untuk mengangkat kaki anda terlalu tinggi akan dilakukan. Untuk memulihkan aktiviti motor akan membantu treadmills, diatur ke mod berjalan.

Untuk meningkatkan mobiliti sendi, simulator latihan dengan penggelek, di mana lutut kaki yang terjejas tetap, sesuai. Siku bergerak dalam mod pam, masa yang diperlukan untuk bekerja bersama secara bertahap meningkat. Adalah lebih baik untuk terlibat dalam simulator di bawah kawalan jurulatih yang berpengalaman dalam senam restoratif.

Kepentingan pemakanan

Pemulihan dari arthroplasty pinggul termasuk diet rendah kalori seimbang. Berat kelebihan meningkatkan risiko ubah bentuk dan memanjangkan proses penyembuhan. Tugas pesakit adalah mematuhi rejimen yang disarankan oleh doktor, tidak melampaui kandungan kalori harian dan sepenuhnya meninggalkan makanan terlarang, yang termasuk dalam daftar:

 • makanan goreng;
 • makanan lezat;
 • makanan dalam tin;
 • sosej;
 • gula industri;
 • minuman berkarbonat dan jus siap sedia yang mengandungi terlalu banyak gula.

Pencinta daging harus menggantikan daging babi berlemak, domba dan daging lembu dengan ayam, ayam belanda, arnab, daging sapi muda tanpa lemak.

Ia perlu makan dalam bahagian-bahagian kecil, catuan harian dibahagikan kepada 4-5 hidangan. Sebulan selepas operasi, berat pengawalan dijalankan untuk menentukan tahap risiko kepada sendi. Sekiranya pesakit semakin berat badan, doktor mungkin mengesyorkan mengurangkan diet. Meningkatkan pengambilan serat, yang meningkatkan penghadaman, akan membantu mengatasi kilogram yang tidak perlu. Menu harian termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan segar, bijirin bijirin, gandum dan rai bran. Anda boleh mengurangkan berat badan dengan makan lebih banyak sup dalam ayam atau sayur-sayuran.

Makanan kaya kalsium mempunyai kesan positif pada tulang dan sendi. Menu ini termasuk keju kotej, yoghurt biasa, kefir, ryazhenka, varenet. Makanan tambahan yang diperlukan dengan kalsium, kolagen, chondroetin dan glucosamine. Dengan kekurangan unsur surih tertentu, kompleks vitamin boleh ditetapkan, yang disyorkan untuk mengambil kursus.

Rehabilitasi selepas penggantian pinggul membolehkan anda dengan cepat memulihkan mobiliti anggota badan, mencegah bengkak, kecacatan dan komplikasi selepas bersalin. Latihan, urut dan pemakanan yang betul menjamin pulangan cepat aktiviti fizikal. Untuk mencapai kejayaan akan membantu ketekunan dan ketekunan pesakit, serta bantuan perubatan yang tepat pada masanya.

Pemulihan selepas penggantian pinggul: senaman dan gimnastik

Sendi pinggul adalah sendi yang paling berkuasa, ia bertindak sebagai kaitan antara anggota badan yang lebih rendah dan tubuh manusia. Terima kasih kepadanya, ada peluang untuk bergerak, berdiri di kakinya.

Ia tergolong dalam gabungan yang paling penting dan besar di dalam tubuh, oleh itu sebarang proses patologi atau kerosakan boleh menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki dengan kesihatan. Oleh itu, patah pinggang, bentuk lanjut arthrosis memerlukan campur tangan segera pembedahan dan pemasangan endoprosthesis.

Penyebab proses patologi mungkin berbeza. Peranan penting dimainkan oleh kecenderungan genetik, gaya hidup seseorang. Pesakit dengan kecederaan sendi pelvik sebelumnya mempunyai risiko tertinggi. Sebarang proses deformasi, walaupun sedikit, membawa kepada kemusnahan tisu penghubung sendi.

Peratusan terbesar pesakit yang menjalani endoprosthetics adalah orang dengan artritis yang didiagnosis sebelum ini dalam bentuk lanjutannya. Adalah mungkin untuk mengenali manifestasi penyakit mengikut gambar klinikal berikut:

 • perkembangan kesakitan di rantau panggul semasa berjalan;
 • kekakuan pada waktu pagi, mengurangkan pergerakan;
 • kemunculan krisis, kadang-kadang agak ketara.

Walaupun pada peringkat awal, penyakit ini mempunyai gejala yang terang, jadi mudah untuk mengesyaki kehadirannya. Untuk mengesahkan atau membantah patologi, anda perlu mendaftar dengan seorang ortopedis dan menjalani ujian x-ray; Anda boleh menggantikan sinar-x dengan diagnostik yang lebih inovatif - MRI.

Seterusnya, pakar meneliti keputusan dan menetapkan rawatan. Terapi termasuk ubat yang kompleks, dengan syarat peringkat awal penyakit.

Sekiranya tiada kesan terapeutik dari rawatan konservatif, tiada penggantian endoprosthetic (penggantian) sendi pinggul adalah amat diperlukan. Ini akan diikuti dengan tempoh pasca operasi, sanatorium untuk pemulihan dan pemulihan di rumah.

Ramai pesakit lebih suka memasang prostesis daripada beberapa tahun kesakitan yang menyakitkan dan ubat yang tidak berguna. Jumlah operasi lebih sering diamalkan, di mana kepala femoral, bibir acetabular dan kapsul artikular dijadikan pengganti.

Mewujudkan reka bentuk yang meniru artikulasi asli tidak begitu sukar kerana teknologi inovatif. Kehidupan dengan endoprosthesis tidak berbeza dari biasa: anda boleh bermain sukan, aktif. Selanjutnya, orang akan terbiasa dengan reka bentuk baru, perasaan objek asing hilang sepenuhnya, dan pesakit dapat meneruskan cara hidupnya yang biasa.

Pembedahan ortopedik tidak selalu dapat menyelesaikan masalah ini. Terdapat risiko komplikasi dan proses jangkitan, semasa pembedahan dan selepas itu. Mengurangkan risiko akan membantu kursus pemulihan - sebahagian daripada pemulihan yang berjaya.

Dalam lebih daripada 95% kes, prostetik berjaya dan sepenuhnya menghapuskan disfungsi. Baca ulasan pesakit yang dikendalikan sebelum ini, lihat laporan dalam format video.

Berapa lamakah pemulihan?

Masalah global pesakit adalah kejahilan. Dalam 95% kes, pesakit mula berminat dalam pemulihan selepas memasang struktur prostetik. Faedah pemulihan datang dalam beberapa bulan, apabila banyak telah hilang.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Semua pesakit selepas campur tangan ortopedik terlalu takut untuk bergerak: walaupun pergerakan kecil atau perubahan dalam kedudukan tubuh mengejutkan mereka. Ketakutan semacam itu hanya diperdebatkan - istilah terdahulu "dislokasi", "patah". Di sisi faktor psikologi, tingkah laku ini adalah semula jadi, kerana objek asing muncul di dalam tubuh, tugasnya adalah untuk menahan beban seluruh jisim badan.

Menggantikan sendi asli dengan tiruan tidak dapat menyelesaikan masalah dengan 100%. Pesakit tidak faham bahawa tidak mustahil dengan satu operasi dan tindakan tidak dapat dipulihkan sepenuhnya. Malangnya, ramai pakar bedah juga tidak menyedari tempoh pemulihan sebagai titik penting; biasanya dinasihatkan untuk berjalan lebih lanjut.

Jika anda menetapkan matlamat untuk menghilangkan sindrom kesakitan yang menyakitkan, maka aktiviti perubatan yang berkaitan dengan terapi latihan mungkin tidak perlu, kerana masalah itu diselesaikan oleh operasi itu sendiri. Jika anda ingin menggunakan semua kemungkinan arthroplasty, meminimumkan risiko komplikasi, menghilangkan kepincangan dan tidak berbeza dalam aktiviti motor dari orang lain, pemulihan adalah sangat penting, penting dalam kitaran hayat.

Aktiviti perubatan ini bertujuan bukan sahaja untuk pemulihan fizikal - rangsangan nada otot, peningkatan fungsi badan, tetapi juga bantuan psikologi, yang membolehkan pesakit kembali gaya hidup normal dengan lebih cepat.

Prinsip asas langkah pemulihan perubatan:

 • permulaan awal langkah pemulihan;
 • pembangunan program individu oleh pakar;
 • penggunaan fizikal secara bertahap;
 • pemantauan berterusan oleh doktor, kesinambungan tindakan;
 • pendekatan bersepadu, penggunaan taktik yang berbeza dan jenis terapi latihan.

Pemulihan termasuk tiga tempoh - pemulihan awal, lewat dan jauh, tempoh purata adalah dari enam bulan hingga setahun. Setiap jurang menyediakan aktiviti fizikalnya yang kompleks.

Langkah pertama untuk pemulihan harus bermula di hospital, di mana masa tinggal mengambil masa beberapa minggu. Setelah keluar, pemulihan terus berlaku di rumah: perlu melakukan gimnastik secara kerap dan ikuti semua arahan doktor. Anda boleh menghubungi pusat pemulihan. Pemantauan berterusan akan mempercepat proses dan memberikan hasil terapi yang lebih tinggi.

Tempoh juga penting - penggunaan berterusan prosedur terapi senaman untuk memulihkan nada otot, menyatukan keputusan operasi.

Keengganan langkah-langkah pemulihan mengancam dengan komplikasi yang agak serius. Yang paling mudah adalah perkembangan kepincangan, dalam kes lain - kehelan leher femoral, anjakan prostesis, neuritis pada latar belakang otot lemah.

Kebanyakan pesakit yakin bahawa menghubungi pakar yang sedang membangun langkah-langkah komprehensif untuk pemulihan daripada pembedahan ortopedik adalah tidak berfaedah. Malangnya, ramai pakar bedah tidak berminat untuk menjelaskan pentingnya pemulihan kepada pesakit. Adaptasi kepada sendi baru menjadi lebih rumit, risiko pembedahan semakan (campur tangan semula) meningkat.

Menormalkan keadaan anda sendiri setelah memasang implan adalah mungkin. Kembali ke cara hidup biasa akan membantu doktor pemulihan yang berkelayakan dan pakar dalam latihan fisioterapi.

Tahap tempoh pemulihan

Setiap tempoh pemulihan adalah bahagian penting pemulihan yang berjaya. Adalah penting untuk memulakan persediaan sebelum pembedahan, dan tidak berfikir selepas itu.

Peringkat pemulihan awal

Tempoh bermula sebaik sahaja pesakit telah menarik diri daripada anestesia, dan berlangsung selama beberapa minggu. Untuk laluan yang mencukupi ikuti peraturan:

 • dua atau tiga hari pertama anda perlu tidur dan berbaring di belakang sahaja;
 • ia perlu untuk dilancarkan dengan bantuan kakitangan perubatan dan hanya pada sisi yang sihat;
 • adalah perlu untuk mengecualikan pergerakan yang tajam oleh kawasan pinggul, semua berubah, kenaikan adalah lambat mungkin;
 • Ia adalah kontraindikasi untuk membengkokkan kaki lebih daripada 90 darjah;
 • dalam kedudukan rawan atau duduk di antara paha, letakkan roller atau bantal khas; melintas anggota badan adalah dilarang;
 • 5-8 kali sehari setiap hari anda perlu melakukan senaman pasif.

Setiap tempoh mempunyai tujuan dan objektifnya sendiri. Untuk awal diandaikan perkara berikut:

 • menghapuskan perkembangan trombosis kawasan operasi dengan meningkatkan peredaran darah;
 • belajar asas duduk dan keluar dari katil;
 • gunakan langkah pencegahan untuk mengelakkan komplikasi;
 • mempercepatkan proses regenerasi kawasan yang dikendalikan;
 • mengurangkan manifestasi edema dan kesakitan.

Peringkat lewat

Peringkat akhir bermula beberapa minggu selepas pemasangan prostesis dan boleh berlangsung sehingga 12-16 minggu. Bergantung pada umur dan keadaan umum pesakit, tempohnya mungkin berbeza-beza.

 • menguatkan otot bahagian pinggul, meningkatkan nada otot;
 • memulihkan aktiviti motor, fungsi sendi.

Dengan latihan yang kerap, pesakit boleh duduk sendiri dan berjalan jarak pendek dengan kruk atau tongkat.

Tempoh jauh

Pemulihan di peringkat jauh bermula kira-kira dari bulan ketiga dan berlangsung sehingga keenam, kurang kerap kali ke-12. Dengan laluan pemulihan, fungsi pinggul sepenuhnya dipulihkan, nada otot meningkat, risiko komplikasi diminimumkan.

Secara beransur-ansur, pesakit menyesuaikan diri dengan tenaga yang lebih teruk. Sukan pasif dibenarkan - kolam renang, berjalan kaki, ski, tetapi lintas negara, bukan gunung. Sekiranya tiada kontra, anda boleh memasukkan yang lebih rumit: misalnya, berjalan untuk jarak jauh.

Latihan selepas penggantian pinggul

Pada masa ini, mudah menjalani pemulihan di pusat khusus. Terdapat banyak klinik sanatori dan klinik pemulihan yang memberikan pesakit sepenuhnya menjalani pemulihan selepas prostetik. Tetapi tidak semua set latihan adalah sama dan akan sesuai dengan mana-mana pesakit. Setiap elemen aktiviti fizikal, jenisnya dipilih secara individu. Adalah penting untuk mengambil kira keadaan kesihatan dan usia seseorang: badan muda pulih lebih cepat.

Klinik asing popular di Republik Czech, Poland, Jerman. Kepentingan pesakit ke pusat-pusat asing dikaitkan dengan kehadiran kakitangan berpengalaman dan peralatan khusus. Pemulihan di luar negara dijalankan mengikut prinsip-prinsip yang berbeza: rejimen rawatan dikembangkan secara individu, tempoh kursus dipilih, pemantauan berterusan dijalankan oleh doktor yang menghadiri. Pemulihan di negara-negara tersebut adalah sebahagian daripada rawatan yang berjaya.

Kehidupan pesakit selepas campur tangan ortopedik agak berbeza. Anda perlu berhati-hati, lebih berhati-hati untuk memantau kesihatan anda, terutamanya pada tahun pertama selepas implan dipasang. Adalah penting untuk menjalani latihan latihan, latihan senaman yang biasa.

Anda mesti mengikuti cadangan doktor lain. Pada mulanya, dilarang duduk dalam satu kedudukan selama lebih dari 15 minit. Pesakit yang mana kedudukan yang paling selesa - duduk dengan kaki mereka menyeberang, buat kali pertama sepatutnya melupakannya. Keadaan ini paling berbahaya bagi orang selepas TBS palsu. Ia adalah perlu untuk mengecualikan selekoh tajam, semua pergerakan dijalankan dengan lancar, dengan peningkatan beban yang beransur-ansur.

Bagi pesakit yang mempunyai arthroplasty pada sendi panggul, adalah penting untuk sentiasa bergerak, walaupun yang paling tidak penting dan pasif. Ini adalah satu-satunya cara untuk menguatkan otot dan meningkatkan nada otot.

Latihan, gimnastik, sukan atau terapi senaman dipilih untuk setiap pesakit secara individu, bergantung kepada umur dan kesihatan umum. Terdapat satu program standard yang disarankan untuk dilaksanakan pada hari pertama selepas penggantian bersama:

  berbaring di belakang anda, anda perlu meregang kakinya dan perlahan-lahan bergerak ke atas / ke bawah. Setiap mengangkat dan menurun hendaklah perlahan dan kemas. Pada mulanya gimnastik seperti ini perlu setiap setengah jam untuk beberapa minit;

Latihan berikut juga diarahkan kepada kaki, tetapi sudah dikaitkan dengan putarannya. Pada pertama kali beberapa jam, kemudian bertentangan. Ia dilakukan sesering mungkin, sebaik-baiknya sekurang-kurangnya 1 kali sejam. Jika boleh, putaran dijalankan dalam kedudukan duduk;

 • Selepas bekerja di kaki, pesakit perlu bergerak untuk melatih sistem otot bahagian kaki bawah. Untuk memulakan, dalam masa beberapa minit, pesakit kontrak otot quadriceps paha, yang menduduki kawasan sisi dan anteriornya. Latihan dilakukan seperti berikut: otot menyerang seberapa banyak yang mungkin (kesakitan tajam harus absen) dan diadakan selama 5-10 saat, kemudian melegakan. Kuantiti - 5-15 kali, sekurang-kurangnya 3-5 pengulangan setiap hari;
 • lenturan dan lanjutan lutut semestinya diperkenalkan ke dalam rejim latihan fizikal. Manipulasi dijalankan dalam kedudukan yang berbaring, bengkok di sendi lutut - tidak lebih dari 90 darjah, sementara lenturan kaki menyentuh tempat tidur. Anda memerlukan dua atau tiga kali ulangan 10-15 latihan dalam setiap.

  Pada mulanya, gimnastik boleh menjadi sukar, dengan perkembangan kesakitan, tunggu sedikit dengannya. Jika anda gagal melaksanakan latihan pada hari pertama atau kedua selepas operasi, ia dibenarkan menangguhkannya selama 3-4 hari.

   Penguncupan otot gluteus adalah senaman harian yang menguatkan otot pinggul. Kali pertama keadaan voltan tidak melebihi 5 saat, kemudian diperluaskan kepada 10-15;

  latihan wajib - penculikan pinggul. Pesakit menganggap kedudukan berbaring dan perlahan-lahan bergerak kaki ke sisi. Mulailah latihan dengan kaki yang sihat, kemudian beralih kepada yang dikendalikan. Rata-rata, 10-15 membawa dengan dua ulangan;

  Untuk berkesan memulihkan nada otot dan mempercepat pemulihan, ikut latihan dengan mengangkat kaki lurus. Ia perlu duduk dengan selesa di atas katil, kemudian ketegangan otot betis dan perlahan-lahan menaikkan kaki sehingga 2-3 cm. Tahan selama beberapa saat, perlahan-lahan lebih rendah. Pada mulanya anda memerlukan sekurang-kurangnya 10 pengulangan, maka angka itu dapat ditingkatkan;

 • Aktiviti fizikal pesakit adalah penting pada semua tahap pemulihan, tanpa mengira kelajuan pemulihan. Pada tahun pertama, adalah disyorkan untuk kerap melibatkan diri dalam sukan pasif dan sentiasa merangsang sendi baru.
 • Adalah sukar untuk menentukan prognosis yang tepat walaupun selepas pemulihan berkualiti tinggi. Klinik-klinik domestik sudah seminggu selepas keluar rumah pesakit, kerana fungsi pergerakan diri hampir dipulihkan.

  Walau bagaimanapun, ini tidak menafikan keperluan untuk rawatan pemulihan: anda perlu pergi ke gym, terapi senam dan prosedur perubatan lain. Pemulihan yang lebih panjang diperlukan untuk pesakit yang mengalami masalah kronik dan masalah lain:

  • keadaan diabaikan sebelum pembedahan ortopedik;
  • Kelemahan otot meningkat, sebelum ini tiada aktiviti fizikal.

  Walaupun tempoh pemulihan yang sukar dan panjang pasti akan memberi hasil. Peranan yang besar dimainkan oleh pakar yang terlibat dalam pemulihan, pesakit sendiri dan pelaksanaannya yang rajin dari semua arahan doktor.

  Bagi orang tua dan remaja yang menjalani pembedahan, kerja yang diselaraskan prostesis dan sistem otot adalah penting untuk mengelakkan komplikasi. Oleh itu, senaman harus membawa keputusan berikut:

  Rawatan bersama Lebih >> lagi

  • berfungsi sepenuhnya dari prostesis, penghapusan kerapuhan;
  • kecacatan sistem muskuloskeletal, kembali ke beban biasa;
  • penghapusan kesakitan, pemulihan keadaan psychoemotional seseorang.

  Walaupun selepas peningkatan yang jelas, tidak disyorkan untuk menghentikan tempoh pemulihan, prosedur perubatan, gimnastik. Hanya pelaksanaan tetap mereka adalah jaminan rawatan yang berjaya.

  Setiap peringkat pemulihan perlu disertakan dengan pemantauan yang teliti oleh doktor. Hanya pakar yang perlu menjelaskan beban yang mungkin, membatalkan, pengenalan latihan tambahan.

  Menolak ahli rehabilitator, seseorang itu akan membahayakan diri sendiri. Doktor melarang pesakit terlibat dalam latihan kendiri pada simulator, menyerahkan diri beban dan tempoh pelaksanaan mereka. Latihan yang tidak terkawal meningkatkan risiko kerosakan pada prostesis dan keperluan campur tangan pembedahan semula.

  Pemenuhan ketat preskripsi doktor, penolakan rawatan diri akan memastikan fungsi penuh dari sendi, akan membolehkan anda merasa seperti seorang yang sihat, bahagia.