Utama / Pergelangan tangan

Bagaimana dan mengapa anestesia tulang belakang dilakukan?

Anestesia tulang belakang adalah salah satu kaedah anestesia yang paling biasa digunakan untuk operasi di bawah badan. Ia boleh dikatakan bahawa anestesia tulang belakang itu sendiri adalah jenis operasi, kerana ia melibatkan pengenalan bahan-bahan anestetik melalui jarum khas ke dalam ruang tulang belakang.

Ramai pesakit takut kaedah anestesia ini kerana kemungkinan kesan sampingan. Mujurlah, komplikasi selepas anestesia tulang belakang agak jarang dan biasanya hilang. Dan mereka biasanya lulus sendiri, tanpa memerlukan apa-apa rawatan.

1 Apakah anestesia tulang belakang?

Apakah anestesia tulang belakang?

Ini adalah salah satu kaedah anestesia tempatan pra operasi, di mana ubat anestetik ditadbirkan melalui tusukan lumbar melalui jarum ke dalam ruang subarachnoid tulang belakang.

Anestesia tulang belakang

Penghapusan kesakitan dipastikan dengan menghalang laluan impuls di kawasan akar plexus saraf saraf tunjang. Teknik anestesia tulang belakang mungkin kelihatan sangat rumit dan tidak selamat, tetapi sebenarnya kebarangkalian akibat berbahaya untuk teknik anestesia seperti kurang daripada penggunaan anestesia umum.

Persoalan yang lebih baik: anestesia umum atau tempatan melalui tusukan lumbar tidak berbaloi. Setiap teknik digunakan dalam situasi tertentu yang dimaksudkan. Tetapi secara objektif, anestesia tulang belakang adalah lebih selamat dan lebih murah dan mempunyai tempoh lancar "penarikan" dari anestesia.
ke menu ↑

1.1 Bilakah ia digunakan?

Tindakan anestesia tulang belakang cukup kuat, tetapi prosedur itu sendiri agak selamat, tetapi tidak tanpa komplikasi yang mungkin. Oleh itu, ia harus digunakan dengan ketat mengikut tanda-tanda, dan jika mungkin, digantikan dengan kaedah yang lebih mudah dan lebih selamat (contohnya, suntikan subkutaneus anestetik tempatan).

Anestesia tulang belakang dan epidural

Anestesia tulang belakang dilakukan dalam keadaan berikut:

 1. Keperluan untuk pembedahan di organ yang terletak di bawah pusar.
 2. Menjalankan operasi ginekologi untuk wanita atau prosedur urologi untuk lelaki.
 3. Keperluan untuk mengendalikan anggota bawah (contohnya, rawatan varises atau thrombophlebitis).
 4. Campur tangan bedah pada perineum.
 5. Penghapusan rasa sakit semasa kelahiran atau bahagian caesar.
 6. Dalam bentuk alternatif kepada kaedah anestesia lain, jika mereka tidak sesuai kerana kontraindikasi yang tersedia untuk pesakit tertentu.

1.2 Contraindications

Anestesia tulang belakang mempunyai bilangan relatif (biasanya sementara atau yang boleh diabaikan) dan kontraindikasi yang mutlak (biasanya sepanjang hayat, tidak boleh diabaikan).

Anestesia tulang belakang dibenarkan semasa kehamilan.

Kontraindikasi mutlak termasuk:

 • penolakan prosedur pesakit;
 • kekurangan syarat dan / atau peralatan yang diperlukan untuk memantau keadaan wanita wanita yang sedang bekerja, semasa anestesia dan prosedur pembedahan berikutnya;
 • kehadiran koagulopati, rawatan dengan antikoagulan (antikoagulan tidak langsung, heparin berat molekul rendah) selama 10-12 jam terakhir;
 • proses berjangkit di kawasan di mana punca itu perlu dilakukan;
 • pesakit mempunyai peningkatan intrakranial dalam tekanan (hipertensi);
 • pesakit mempunyai blok AV lengkap jantung, stenosis aortik yang teruk dan penyakit jantung serius yang lain.

1.3 Perbezaan dari anestesia epidural

Anestesia tulang belakang menyerupai anestesia epidural: prosedur dilakukan di satu tempat. Tetapi, walaupun persamaan umum, kedua-dua prosedur mempunyai perbezaan yang signifikan antara mereka.

Jarum untuk anestesia tulang belakang

Apakah perbezaan antara anestesia epidural dan tulang belakang? Perbezaan utama adalah:

 1. Dalam kedua-dua kes ini, hampir kit pencetus yang sama digunakan, bagaimanapun, dalam kes anestesia tulang belakang, jarum nipis digunakan untuk menusuk.
 2. Dos ubat anestetik untuk anestesia tulang belakang adalah jauh lebih kecil daripada dalam epidural. Di samping itu, anestetik disuntik di bawah paras saraf tunjang ke kawasan yang mengandungi cecair serebrospinal (cecair cerebrospinal).

Ia juga harus diperhatikan bahawa hampir serta-merta selepas suntikan dadah ke dalam ruang subdural, perasaan kebas-kebakaran berkembang di bawah suntikan suntikan.
ke menu ↑

1.4 Perbezaan dari anestesia umum

Perbezaan utama antara anestesia tulang belakang dan anestesia am (anestesia) adalah kebarangkalian komplikasi yang lebih rendah selepas prosedur dan pemulihan kesejahteraan lebih cepat. Juga, syarat-syarat untuk anestesia tulang belakang adalah kurang daripada umum.

Tidak ada jaminan terhadap komplikasi anestesia tulang belakang, tetapi komplikasi timbul dengan teknik ini beberapa kali kurang daripada dengan anestesia umum (terutama komplikasi yang membawa maut). Pemulihan pesakit adalah lebih cepat, dan dia boleh bergerak di sekitar wad pada hari pertama selepas prosedur.

Kit Anestesia tulang belakang

Ini mungkin berlaku dalam anestesia umum, tetapi lebih kerap pesakit yang mengalami anestesia am untuk hari pertama adalah "tidak berupaya" dan memerlukan tidur yang panjang. Di samping itu, selepas anestesia umum, mual, kemurungan dan kemerosotan kognitif kerap berkembang (kelupaian sementara, ketidakupayaan menumpukan perhatian, apatis).
ke menu ↑

1.5 Kelebihan dan kekurangan kaedah

Seperti prosedur perubatan lain, anestesia tulang belakang mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan. Segera harus diperhatikan bahawa faedahnya lebih besar daripada yang "ketinggalan" prosedur.

Kelebihan anestesia tulang belakang:

 • kesan analgesik dicapai dengan serta-merta;
 • dalam kes melegakan sakit buruh semasa buruh atau bahagian caesar, ubat tidak memasuki badan kanak-kanak itu;
 • Teknik teknik adalah lebih mudah daripada dalam kes analgesia epidural;
 • tidak ada kemungkinan untuk mengalami masalah pernafasan (anestetik suntikan tidak menjejaskan pusat pernafasan);
 • dos yang lebih rendah daripada anestetik digunakan daripada dengan anestesia epidural.

Prosedur anestesia tulang belakang

Kekurangan anestesia tulang belakang:

 • Semasa prosedur, penurunan tekanan darah adalah mungkin, dan selepas itu, pesakit sering mengadu bahawa kaki mereka sakit dan / atau sakit kepala muncul;
 • Kesan analgesik adalah terhad pada masa, kerana tidak mustahil untuk "mengisi" semasa operasi (tidak seperti teknik epidural);
 • Selepas prosedur, belakang di bahagian tusukan (tusuk) mungkin terluka selama beberapa minggu.

2 Bagaimana pembedahan anestesia?

Berapa lama dan bagaimanakah anestesia tulang belakang dilakukan? Anda perlu bermula dengan tepat di mana ubat disuntik. Doktor memperkenalkan mereka ke dalam ruang subarachnoid saraf tunjang, kerana di sini cawangan saraf dilokalisasi, menyekat yang menghalang kesakitan.

Dalam kebanyakan kes, puncture tusukan dilakukan di antara 2 dan 5 vertebra lumbar. Lokasi pilihan ialah ruang antara 2 dan 3 vertebra. Sejarah pesakit, khususnya, kehadiran penyakit tulang belakang, pembedahan atau kecederaan sebelumnya, memberi kesan kepada pilihan akhir tapak tusuk.

Persediaan untuk anestesia tulang belakang

Berapa lama anestesia tulang belakang yang terakhir? Biasanya prosedur ini tidak melebihi 15 minit.
ke menu ↑

2.1 Apa yang dirasakan oleh pesakit?

Adakah anestesia tulang belakang terluka? Soalan yang kerap ditanya mengenai pesakit yang akan menerima prosedur ini Malah, dalam kebanyakan kes, pesakit tidak berasa sensasi yang sangat menyakitkan semasa prosedur.

Kemungkinan ketidakselesaan yang mudah, yang cukup cepat (dalam masa beberapa minit) sepenuhnya berlalu. Selepas anestesia tulang belakang, kesemutan dalam kaki dirasai.

Walaupun fakta ini adalah keadaan biasa, beritahu pakar anestesi anda tentang perasaan anda, walaupun anda boleh bertolak ansur dengan mudah. Apabila merujuk kepada pakar, jangan ubah kedudukan badan atau putar kepala anda: anda mesti kekal bergerak semasa manipulasi.
ke menu ↑

2.2 Selepas anestesia tulang belakang: kesejahteraan, sensasi

Selepas prosedur terdapat pelbagai ketidakselesaan. Sebilangan besar pesakit mengadu bahawa mereka mengalami sakit kepala atau sakit belakang pada mulanya. Sebagai peraturan, sakit adalah sederhana, dan tidak memerlukan penggunaan ubat.

Jarum untuk anestesia tulang belakang semasa kehamilan

Pemulihan penuh sensitiviti selepas prosedur berlaku kira-kira 2-4 jam selepas pelaksanaannya. Tempoh tertentu bergantung kepada anestetik tertentu yang digunakan (lidocaine, naropin, marcainin, dll).

Bilakah mungkin untuk mendapatkan sehingga pesakit - doktor memerhati memutuskan. Percubaan bebas untuk bangkit adalah penuh dengan akibat, oleh itu, membuat keputusan sedemikian, pesakit harus terlebih dahulu meminta izin dari doktor.

Dan untuk masa depan adalah perlu untuk mengikuti semua cadangan doktor untuk mengelakkan atau meminimumkan risiko komplikasi pasca operasi (berkaitan dengan operasi itu sendiri dan dengan anestesia yang dilakukan).
ke menu ↑

2.3 Anestesia tulang belakang (video)

2.4 Kemungkinan akibatnya

Biasanya, anestesia tulang belakang berjalan lancar dan tanpa sebarang komplikasi. Walau bagaimanapun, risiko kesan sampingan masih ada.

Kesan yang paling biasa termasuk:

 1. Kesakitan kepala dan tulang belakang, kesakitan pada kaki bawah (peluang pembangunan adalah kira-kira 1%). Mereka biasanya pergi sendiri, tanpa memerlukan ubat.
 2. Turunkan tekanan darah (peluang pembangunan - kira-kira 1%). Kesannya dielakkan melalui pengenalan dadah khas secara intravena dan minum banyak cecair.
 3. Kelewatan kencing (peluang pembangunan - kurang daripada 1%). Ia tidak memerlukan apa-apa rawatan, pas dalam masa 24 jam dengan sendirinya.
 4. Gangguan neurologi (gangguan deria, kebas, kelemahan otot, atau sawan). Terdapat sangat jarang (kira-kira 0.01% daripada kes). Taktik rawatan mereka bergantung pada keterukan dan nuansa tertentu, jadi tidak mungkin untuk menjelaskan terlebih dahulu taktik tindakan.

Apakah kesannya selepas anestesia tulang belakang?

Anestesia tulang belakang adalah anestetik tempatan yang banyak digunakan sebelum pelbagai prosedur pembedahan. Pengenalan anestesia di belakang perlu dilakukan mengikut peraturan tertentu. Jika tidak, mungkin terdapat kesan negatif.

Apabila menggunakan anestesia, saraf yang mengendalikan kesakitan dimatikan. Ini memerlukan pengenalan bahan anestetik di dekat saraf.

Anestesia tulang belakang dilakukan oleh ahli anestesi pakar yang berkelayakan. Ia terdiri daripada pengenalan bahan anestetik ke dalam saraf tunjang.

Semasa prosedur, pesakit harus duduk atau berada dalam kedudukan terlentang. Pilihan kedudukan pesakit itu dilakukan oleh anesthesiologist. Semasa tempoh pentadbiran dadah, pesakit mesti berada dalam keadaan sebenar. Sebelum pentadbiran bahan anestetik kepada pesakit, kulit dirawat. Untuk tujuan ini, penyelesaian disinfektan khas digunakan.

Selepas beberapa minit selepas suntikan bahan anestetik, pesakit akan merasa kebas di bahagian belakang. Anestesia tulang belakang bukan sahaja mempunyai kesan anestetik, tetapi juga melegakan otot. Ini memastikan kehilangan darah minimum semasa pembedahan.

Walaupun kemudahan dilakukan, anestesia tulang belakang hanya perlu dijalankan oleh pakar.

Anestesia tulang belakang hanya digunakan dengan tanda-tanda yang sesuai. Dalam kebanyakan kes, penggunaannya dijalankan dalam bidang urologi dan ginekologi.

Anestesia tulang belakang tidak digunakan sebelum campur tangan pembedahan untuk amputasi. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa apabila seseorang sedar dalam tempoh operasi sedemikian, jiwa beliau mungkin menderita. Anestesia tulang belakang digunakan secara meluas dalam pembedahan kerana banyak kelebihan:

 • Semasa tempoh penggunaan kaedah, penurunan sensitiviti kesakitan di pangkal paha dan kaki diperhatikan.
 • Anestesia tulang belakang dibenarkan untuk pesakit yang didiagnosis dengan penyakit paru-paru akut atau kronik.
 • Dengan kaedah ini, pengurangan yang signifikan dalam nada otot dalam usus akut dijalankan jika operasi dilakukan pada organ ini.
 • Anestesia tulang belakang menghilangkan kemungkinan tercekik pada pesakit.
 • Semasa penggunaan kaedah ini, kemungkinan pembekuan darah di bahagian bawah kaki.
 • Anestesia tulang belakang boleh digunakan untuk orang yang mengalami kegagalan jantung, kerana kelonggaran dinding vaskular.
 • Anestesia tulang belakang digunakan secara meluas untuk bahagian caesar apabila keperluan timbul untuk kelahiran anak yang cepat. Prosedur ini selamat dan mempunyai kesan minima pada kesihatan bayi. Dengan ambang kesakitan yang tinggi dalam pesakit, anestesia tulang belakang mungkin tidak cukup berkesan. Dalam kes ini, penggunaan anestesia umum.

Anestesia tulang belakang agak berkesan dan terdapat banyak kelebihan.

Walaupun keberkesanan anestesia, teknik ini mempunyai kontraindikasi tertentu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa prosedur ini memerlukan pengenalan bahan anestetik, yang boleh menyebabkan akibat tertentu.

 • Apabila dehidrasi badan, kaedah anestesia ini tidak disyorkan untuk pesakit. Juga kontraindikasi terhadap prosedur adalah kehilangan sejumlah besar darah.
 • Doktor tidak mengesyorkan penggunaan anestesia tulang belakang pada pesakit yang didiagnosis dengan cacat jantung.
 • Sekiranya pesakit mempunyai pembekuan darah rendah, maka kaedah ini tidak digunakan sebelum pembedahan.
 • Dengan peningkatan tekanan intrakranial, anestesia tulang belakang dilarang sama sekali.
 • Ia tidak disyorkan dengan adanya reaksi alergi terhadap dana yang diperlukan untuk pelaksanaannya.
 • Jika pesakit mempunyai penyakit kolum tulang belakang, maka kaedah ini tidak digalakkan.
 • Jika terdapat anestesia di tapak suntikan ruam kulit.
 • Dalam proses bersalin dalam beberapa kes, penggunaan anestesia tulang belakang adalah dilarang. Jika ada hipoksia atau kecacatan janin, maka kaedah ini adalah kontraindikasi pada wanita.
 • Ia tidak digunakan dengan adanya gangguan neurologi atau psikologi.

Anestesia dicirikan oleh kehadiran sejumlah besar kontraindikasi yang mesti dipertimbangkan sebelum ini. Jika tidak, pesakit mungkin mempunyai akibat yang tidak diingini.

Prosedur yang tidak betul sering membawa kepada pelbagai kesan yang tidak diingini. Pesakit sering didiagnosis dengan berlakunya komplikasi selepas anestesia tulang belakang, yang ditunjukkan sebagai:

 • Sakit kepala. Penampilan kesakitan di kepala selepas anestesia tulang belakang menandakan penurunan dalam tekanan minuman keras. Juga, keadaan patologi ini mungkin berlaku terhadap latar belakang kerengsaan mater dura. Kesan sampingan seperti ini didapati dalam 10 peratus kes anestesia.
 • Ligamentosis intersik. Apabila menggunakan anestesia, pesakit mungkin mengalami sakit belakang yang teruk. Mereka diperhatikan bukan sahaja di tempat suntikan tusukan, tetapi juga di kawasan seluruh ruang tulang belakang. Komplikasi ini berlaku kerana manipulasi traumatik, tusukan semula, keradangan aseptik. Sekiranya sakit di belakang selepas anestesia berlaku, rawatan tidak dijalankan. Gejala negatif ini akan menyebarkan diri mereka sendiri dalam masa beberapa minggu. Dengan tempoh kesakitan, darsonvalization tapak tusukan dilakukan. Juga cukup berkesan dalam kes ini ialah elektroforesis menggunakan magnesium. Sakit belakang boleh diperhatikan selepas anestesia am digunakan.
 • Kecederaan kepada saraf tunjang atau akar. Gejala-gejala ini adalah yang paling biasa selepas anestesia. Punca kecederaan mungkin menjadi punca sendiri. Akibatnya, komplikasi saraf sering berlaku. Semasa prosedur, pesakit mengadu sakit pada batang saraf.
 • Hipotensi. Tahap anestesia secara langsung bergantung kepada keparahan hipotensi, serta manipulasi dan ciri pencegahan yang perlu dan pelaksanaannya. Apabila melakukan prop infusi sebelum pembedahan, ubat anestetik mesti ditadbir di kawasan subarachnoid. Dalam kes ini, gangguan hemodinamik berbahaya tidak akan berlaku. Dengan perkembangan hipotensi yang teruk pada orang tua, pentadbiran sodium klorida secara intravena dilakukan dalam beberapa minit. Dos ubat ditentukan oleh doktor. Ia biasanya terdiri daripada 3 hingga 3.5 mililiter per kilogram berat badan manusia. Sekiranya langkah-langkah pencegahan tidak hadir, ia akan membawa kepada perkembangan hipotensi teruk. Dalam kes ini, perlu dilakukan pembetulan dengan ubat-ubatan adrenomimetic dan koloid.
 • Kemurungan pernafasan Jika anestetik narkotik digunakan semasa anestesia, ini boleh menyebabkan kemurungan pernafasan. Keamatan kesan pernafasan depresi langsung terjejas oleh dos ubat. Untuk mengelakkan kemunculan pernafasan pernafasan, adalah perlu untuk mematuhi sepenuhnya dos ubat, yang diberikan dalam kedudukan duduk pesakit. Untuk menghapuskan kesan yang tidak diingini dari pengenalan dadah narkotik, penggunaan Naloxone adalah disyorkan.
 • Sakit kepala yang berpanjangan selepas pembedahan. Penggunaan anestesia ini untuk seksyen caesarea sering menyebabkan penampilan migrain atau sakit kepala yang teruk. Dalam kebanyakan kes, kesan sampingan diperhatikan pada wanita muda yang ringan. Juga, keadaan patologi boleh berlaku dengan pelbagai penyakit endokrin. Kemunculan sakit kepala paling kerap diperhatikan 2-3 hari selepas pembedahan. Untuk menghapuskannya, pesakit perlu minum banyak cecair.
 • Sindrom Horsetail. Jika paresthesia berlaku semasa tempoh manipulasi, kesan yang tidak diingini ini akan diperhatikan tanpa gagal. Apabila komplikasi berlaku dalam kebanyakan kes, pesakit mengadu kehilangan sensitiviti di kawasan intim, inkontinensia kencing, paresis kaki yang berbeza-beza. Kemunculan keadaan patologi diperhatikan selepas beberapa hari selepas pembedahan. Gejala berlalu selepas 2 minggu.
 • Pekak. Selepas manipulasi pesakit boleh diperhatikan gangguan vestibular. Pesakit mengadu bahawa pendengaran mereka semakin merosot, dan bagi sesetengahnya ia hilang sepenuhnya. Ini disebabkan tekanan di kawasan telinga dalam dan tekanan minuman keras berkurang dengan ketara. Untuk rawatan keadaan patologi ini, ruang epidural dipenuhi dengan autoblood. Juga dalam kes ini boleh digunakan terapi infusi.
 • Meningitis aseptik. Selepas pemetaan, mungkin ada tanda-tanda meningitis aseptik dalam bentuk sakit kepala, otot leher kaku, photophobia, hyperemia. Gejala-gejala ini diperhatikan pada pesakit sepanjang minggu. Apabila leher pesakit masih, dalam kebanyakan kes meningitis aseptik boleh diadili.
 • Arachnoiditis pelekat. Ia agak rumit. Apabila ia muncul di latar belakang anestesia vertebral, pembedahan diperlukan. Dengan itu, gejala dan manifestasi penyakit dihentikan. Arachnoiditis ditunjukkan oleh kehilangan sensasi di kaki, terhadap latar belakang yang paraplegia lengkap dapat berkembang.
 • Pelbagai gangguan neurologi. Sebagai peraturan, komplikasi ini diperhatikan tidak lebih daripada dua hari. Sekiranya gejala-gejala yang tidak menyenangkan tidak melepasi tempoh yang panjang, maka fungsi sistem saraf tidak dapat dipulihkan sepenuhnya.
 • Sakit di tapak suntikan. Dengan kemunculan gejala ini, adalah mungkin untuk menilai bahawa komplikasi yang berbahaya berkembang. Tetapi, dalam kebanyakan kes, rasa sakit meninggal sendiri dan tidak memerlukan akibat negatif.
 • Selepas pengenalan anestesia dalam kes-kes yang jarang berlaku, terdapat serangan jantung. Ini adalah komplikasi yang serius yang memerlukan perhatian perubatan segera. Jika tidak, kematian seseorang akan diperhatikan. Ramai pesakit mengadu bahawa selepas pengenalan anestesia, rambut mereka mula gugur. Prosedur ini boleh membawa kepada masalah penglihatan di mana skotoma berkembang.

Apakah anestesia tulang belakang: apakah akibat dan komplikasi?

Tumpukan lumbar, sebagai jenis anestesia yang paling mudah dan selamat, menduduki kedudukan keutamaan dalam pengurusan anestetik pesakit dengan tanda-tanda untuk campur tangan pembedahan pada tahap lumbar.

Dalam rangka penerbitan ini, definisi akan diberikan tentang anestesia tulang belakang, teknik yang diterangkan, kontraindikasi dan akibat dari anestesia tulang belakang digambarkan.

Konsep anestesia tulang belakang - kelebihan dan kekurangan

Anestesia lumbar adalah sejenis anestesia konduksi pusat, dan melibatkan penutupan persepsi rasa sakit melalui kesan pada segmen sistem saraf.

Pengekangan zon yang terinsentrasi dicapai dengan memperkenalkan bahan anestetik ke dalam ruang subarachnoid, akibatnya kehilangan sensitiviti tempatan yang timbul dari akar saraf tunjang berkembang, sementara keadaan pesakit sepenuhnya dipelihara.

Intervensi endoskopi dan tusukan pada organ abdomen, sistem pembiakan dan kencing, anggota badan yang lebih rendah, dan pelvis kecil memerlukan anestesia tempatan.

Kelebihan kaedah berbanding dengan anestesia am tradisional dipanggil:

 • kesan awal analgesik;
 • pemeliharaan petunjuk geodinamik yang stabil, jumlah kehilangan darah yang tidak ketara;
 • kebarangkalian rendah kejadian buruk;
 • keupayaan untuk menggunakan kateter epidural untuk anestesia dalam tempoh selepas operasi;
 • kurang memerlukan antibiotik pada hari pertama pasca operasi;
 • kos prosedur yang rendah.

Masa negatif - skop terhad (organ-organ bahagian bawah dan pelvis kecil), keperluan untuk menggunakan radas tiruan paru-paru dengan komplikasi teknikal yang timbul semasa operasi.

Bergantung pada tempat suntikan anestetik, anestesia lumbar boleh terdiri daripada dua jenis:

 1. Epidural. Tusukan dilakukan di mana-mana peringkat tulang belakang ke ruang antara dura mater dan periosteum.
 2. Subarachnoid. Pengenalan dadah anestetik dilakukan secara langsung ke ruang subarachnoid. Menyekat penghantaran impuls saraf berlaku pada peringkat akar saraf tulang belakang.

Bantuan! Apakah nama anestesia di bahagian belakang? Nama sinonim untuk kaedah anestesia tulang belakang akan menjadi cuadal (sakral) / epidural / anestesia lumbar.

Ubat untuk anestesia tulang belakang

Pengepungan batang saraf dan plexus dilakukan oleh produk perubatan dengan kesan analgesik, berbeza dengan keberkesanan, ketoksikan, kadar penyerapan, tempoh tindakan.

Yang paling banyak digunakan dalam praktik untuk anestesia di tulang belakang menerima garis produk farmaseutikal berikut:

 1. "Lidocaine". Bahan aktif, lidocaine hydrochloride, memberikan kesan anestetik tempatan yang cepat. Tempoh tindakan ditentukan oleh komponen koktel farmakologi. Dalam kombinasi dengan Epinephrine, kesannya berlangsung lebih dari 2 jam.
 2. Novocain. Menunjukkan aktiviti analgesik yang sederhana, berbanding dengan "Lidocaine" akan menjadi kurang toksik. Dengan pengenalan dosis besar menyebabkan keadaan yang menyinari.
 3. "Naropin". Ini adalah anestetik siri amide, tempoh blokade saraf dan batang saraf dikawal oleh dos ubat. Pengenalan kepada ruang epidural 15-25 ml larutan suntikan sebanyak 7.5 mg / ml membawa kepada permulaan kesan selepas seperempat jam, yang berterusan selama 3 hingga 5 jam.
 4. Mezocaine. Berhubung dengan "Novocain" mempunyai kesan analgesik yang lebih ketara dan berpanjangan. Kurang beracun, disentuh dengan baik oleh pesakit, tidak merengsakan tisu.
 5. "Markain". Telah menubuhkan dirinya sebagai anestetik tempatan yang selamat, lama bertindak. Berbanding dengan Lidocaine, anestesia berlaku dengan lebih perlahan, tetapi kesannya lebih stabil dan berlangsung selama 3 hingga 12 jam (bergantung kepada dos). Lebih kuat daripada Novocain 16 kali. Tidak memerlukan kombinasi analgesik dan pemanjangan tindakan.

Persiapan ideal untuk anestesia tulang belakang harus memenuhi keperluan moden: mempunyai ketoksikan yang rendah, menunjukkan kesan analgesik yang tinggi, mempunyai tempoh laten yang pendek.

Pada masa ini, produk perubatan sedemikian tidak disintesis, jadi ahli bius boleh menggunakan koktail farmakologi untuk mencapai hasil yang diinginkan. Sebagai komponen dalam komposisi penyelesaian termasuk adrenomimetics, vitamin kumpulan B, opioid dan analgesik bukan opioid.

Bagaimana anestesia tulang belakang

Untuk menjalankan sekatan sistem saraf, set pakai buang khas digunakan, yang termasuk jarum tusukan, penapis, jarum suntikan, kateter, penyesuai. Jarum harus tajam, tajam pada sudut 40-45⁰ untuk menentukan lokasi ujung jarum setelah tusukan tisu penghubung tisu.

Bantuan! Pilihan dos untuk mencapai kesan anestetik memerlukan pendekatan individu, dengan mengambil kira faktor-faktor di pihak pesakit (sejarah, usia) dan jangkaan tempoh pembedahan.

Satu keadaan penting bagi kejayaan pelaksanaan anestesia serantau adalah sikap psiko-emosi yang baik pesakit. Premedikasi terdiri daripada pengenalan pil tidur pada waktu malam, suntikan intramuskular oleh psycholeptics, antihistamine atau analgesik opioid 30 minit sebelum pembedahan.

Bagaimana melakukan anestesia tulang belakang:

 1. Dalam kedudukan pesakit di sisi dengan kaki yang bengkok di lutut, medan manipulasi dirawat dengan antiseptik dalam dua tahap.
 2. Kulit pada tapak tusukan adalah anestetik dengan suntikan intradermal daripada penyelesaian anestetik 0.25%.
 3. Penyetempatan saraf dikesan, dan jarum tulang belakang dimasukkan serenjang ke arah ruang epidural, diikuti oleh pengambilan mandrel. Takrif minuman keras dalam paviliunnya memberi kesaksian kepada kedudukan jarum yang betul.
 4. Anestetik ini disebar dan dosis perlahan, yang tidak termasuk pecahnya tisu lembut dan gentian saraf.
 5. Jarum tulang belakang dikeluarkan, ruang epidural dip catheterized dalam arah tengkorak. Secara purata, kateter dibiarkan selama satu atau dua hari, di mana pesakit menerima dos analgesik yang berkesan

Bantuan! Untuk mengelakkan pengambilan anestetik tempatan secara tidak sengaja ke dalam kapal, ujian aspirasi mesti dilakukan sebelum suntikan.

Dalam tempoh awal selepas operasi, pesakit memerlukan penyeliaan perubatan. Penilaian pengendalian keadaan pasien terdiri atas pendaftaran impuls listrik yang timbul dalam kerja jantung, tekanan darah, denyut jantung, tekanan darah sistolik.

Contraindications

Kontraindikasi mutlak untuk anestesia tulang belakang adalah definisi dalam sejarah pesakit mengenai keadaan patologi yang berikut:

 • bentuk anemia teruk;
 • gangguan mental;
 • hipersensitiviti peribadi kepada anestetik tempatan;
 • disebut kelengkungan tulang belakang (kyphosis, lordosis, scoliosis);
 • sindrom tekanan intrakranial meningkat;
 • proses purulen-radang akar tulang belakang dalam tulang belakang dan tulang belakang.

Orang tua yang lemah, pesakit dengan penyakit yang lebih maju atau teruk, termasuk diabetes mellitus, hipertensi, kekurangan buah pinggang / hepatik, dan patologi kardiovaskular, memerlukan penjagaan lumbar. Perhatian khusus perlu dibayar kepada kanak-kanak dari kumpulan umur yang lebih muda.

Bantuan! Dengan peningkatan yang berhati-hati, disyorkan untuk menyuntik anestetik untuk kecederaan tulang belakang baru yang disyaki, menentukan prosedur pembedahan sebelumnya. Keadaan ini berbahaya dengan meningkatkan penyerapan larutan dadah, dengan keputusan menghasilkan peningkatan konsentrasi dalam plasma.

Kesan anestesia tulang belakang

Walaupun fakta bahawa anestesia lumbar dicirikan oleh kesederhanaan, ketersediaan dan kebolehpercayaan menyekat impuls sakit, ia bukan tanpa kekurangan: mungkin komplikasi anestesia tulang belakang dan tindakbalas buruk.

Fenomena negatif dan fisiologi, pembentukan yang berkaitan dengan penyekatan saraf parasympatetik atau tindak balas kepada teknik tusuk, mesti dibezakan.

Kesan Sampingan Anestesia Lumbar

Terdapat laporan tentang pelbagai kesan sampingan anestesia tulang belakang, yang kebanyakannya tidak disebabkan oleh tindakan anestetik, tetapi dengan teknik anestesia.

Oleh pentingnya klinikal haruslah termasuk:

 • pening;
 • mual, muntah;
 • peningkatan / penurunan tekanan darah;
 • pengekalan kencing;
 • hyperthermia;
 • negeri yang demam;
 • gangguan sensasi dan persepsi;
 • kadar jantung perlahan, takikardia;
 • fenomena alahan.

Dengan pengenalan dos yang berlebihan ubat penahan sakit, terdapat kesan menindas pada sistem saraf, otot jantung, yang ditunjukkan oleh penurunan automatisme dan gangguan pengaliran.

Bantuan! Kurang biasa, tetapi tidak lebih daripada 1 dalam 10,000 episod, akibat dari lumbar puncture mungkin penangkapan jantung.

Komplikasi anestesia tulang belakang

Dengan pengenalan anestetik atau dos sengaja yang tidak mencukupi, perkembangan blok tulang belakang mungkin. Teknik anestesia tulang belakang, ciri-ciri anatomi dan fisiologi pesakit, dos ubat yang terdedah kepada perkembangan keadaan ini.

Pengambilan rasa tidak sengaja ubat penahan sakit ke dalam aliran darah boleh menyebabkan pembentukan ketoksikan tempatan. Dos yang tinggi kepekatan anestetik dalam darah ditunjukkan oleh gangguan kompleks gejala sistem kardiovaskular dan saraf.

Komplikasi yang dikenal pasti dalam tempoh selepas operasi, dianggap:

 • hematoma subdural atau epidural pada peringkat lumbar;
 • kerosakan kepada saraf tunjang, saraf tulang belakang;
 • radiculopathy;
 • sindrom horsetail

Dalam kes-kes yang teruk, akibat mabuk adalah sawan umum, kehilangan kesedaran sementara, dalam kes yang paling teruk - penangkapan pernafasan, kegagalan jantung.

Apabila menentukan tanda-tanda mabuk sistemik, adalah perlu untuk segera mengganggu prosedur untuk beralih persepsi sakit, untuk menetapkan terapi yang mencukupi mengikut keadaan pesakit.

Kenapa selepas anestesia tulang belakang tidak dapat bangun hari

Anesthesiolog mengesyorkan rehat tidur yang ketat untuk 24 jam pertama selepas anestesia serantau. Kesan umum dari anestesia tulang belakang adalah komplikasi neurologi, yang dikenali sebagai otot dan sakit kepala.

Sindrom nyeri postfunctional meningkat dalam kedudukan tegak, dan melemahkan pada mendatar. Oleh itu, kembali ke posisi postoperative pada hari pertama membuat risiko kesan sampingan, khususnya, kesakitan yang sengit.

Ia penting! Hujah lain, mengapa selepas anestesia tulang belakang anda tidak boleh bangun selama sehari, adalah kerentanan pesakit terhadap tekanan darah yang tidak stabil. Mengembalikan badan ke kedudukan mendatar boleh mencetuskan penurunan aliran darah ke otak.

Kenapa kepala dan tulang belakang terluka?

Kenapa, selepas anestesia tulang belakang, sakit kepala. Manifestasi fisiologi anestesia tulang belakang adalah sindrom kesakitan selepas operasi. Mekanisme pembangunan impuls rasa sakit dikaitkan dengan kecacatan pada dura mater.

Melalui lubang tusukan, CSF mula bocor, terdapat penurunan tekanan intrakranial, akibatnya - rasa sensasi yang menyakitkan muncul di dalam otot, sakit kepala, yang sering digabungkan dengan gangguan pendengaran, pembengkakan, mual.

Apa yang perlu dilakukan jika selepas sakit belakang anestesia tulang belakang. Kesakitan selepas fungsional berlaku dalam tempoh 12 -48 jam selepas tusukan, dan separuh daripada kes klinikal menyelesaikan secara spontan selama 5 hari. Selama ini hingga akhir kesakitan pesakit menerima dos analgesik.

Bantuan! Bagi sesetengah orang, sakit kepala dapat bertahan sehingga 10 hari. Sensasi nyeri disifatkan sebagai hebat dengan penyetempatan utama dalam zon halus dan frontal.

Berapa kerap anda boleh melakukan anestesia tulang belakang

Anestesia berulang disyorkan selepas penambahan kecacatan saraf tunjang. Tetapi ada pengecualian. Jika perlu, campur semula pembedahan dibenarkan anestesia tulang belakang sekunder, tetapi tidak sebelum penyerapan lengkap bahan ubat dari komposisi cecair serebrospinal.

Jika, atas sebab-sebab perubatan, anestesia lumbar yang berulang diperlukan, dan lekatan dan parut terbentuk di zon tusukan tusukan, maka suntikan dibuat ke dalam tulang belakang di tulang belakang di atas atau di bawah kecacatan tusuk.

Kesimpulannya

Hasil umum kajian retrospektif menentukan sekatan tulang belakang, sebagai kaedah yang mudah dan berpatutan untuk menyekat impuls sakit, tanpa sebarang kelebihan tertentu, tetapi juga kelemahan yang jelas. Anestesia lumbar yang berjaya mungkin tertakluk kepada tahap peralatan klinik dan kelayakan pakar yang tinggi.

Anestesia tulang belakang

Apakah anestesia tulang belakang?

Kelebihan jenis anestesia ini:

 1. Jumlah darah yang hilang semasa pembedahan berkurangan.
 2. Terdapat risiko yang kurang untuk mengembangkan komplikasi seperti selepas pembedahan, seperti trombosis, embolisme paru-paru.
 3. Kurang dikaitkan dengan pembedahan, kesan yang tidak diingini dan anestesia kepada jantung dan paru-paru.
 4. Tiada kesakitan pada akhir operasi.
 5. Kekurangan kelemahan, mual, muntah.
 6. Tidak ada sekatan yang teruk pada penerimaan minuman dan makanan dalam tempoh selepas operasi.
 7. Dengan anestesia tulang belakang, anda boleh berkomunikasi dengan pakar bius dan pakar bedah sebelum, semasa dan selepas pembedahan.

Atas permintaan anda, pakar anestesi boleh menyebabkan anda mengalami keadaan seperti tidur dengan menyuntik ubat tambahan ke dalam urat. Tetapi kami tidak mengesyorkan menggunakan ciri ini.

Anestesia - jenis kelegaan nyeri

Dalam perubatan moden, dua jenis utama anestesia digunakan:

 • biasa - apabila fungsi persepsi sakit oleh tubuh dimatikan selari dengan kesadaran pasien, yaitu, pesakit dipindahkan ke tidur buatan;
 • epidural - dengan bantuan manipulasi khas "mematikan" kepekaan hanya pada bahagian tertentu badan, dan orang itu sendiri tidak kehilangan kesedaran.

Anestesia tulang belakang adalah sejenis anestesia epidural. Selalunya ia digunakan semasa bersalin.

Kaedah ini membantu untuk menjaga wanita dalam buruh dalam fikiran, dan memberikan bayi peluang untuk dilahirkan secara bebas. Pengeringan ubat sedemikian digunakan untuk seksyen caesarean dan untuk melahirkan bayi yang sederhana, ketika sukar bagi wanita untuk mengatasi rasa sakit.

Ubat yang digunakan dalam anestesia serantau

Doktor memilih anestetik dan dosnya secara individu untuk setiap anestesia bergantung kepada tempoh dan sifat campur tangan pembedahan. Rata-rata, gunakan 1-2 (ml) ubat untuk setiap segmen saraf tunjang, di mana ia perlu disekat.

Dapatan anggaran anestetik diperkenalkan secara fraksional, untuk beberapa majlis.

Untuk menjalankan anestesia tulang belakang, pelbagai anestetik digunakan, yang mempunyai ciri-ciri yang berbeza dan mempunyai kesan yang berbeza pada tempoh.

Terdapat banyak pilihan alternatif, dan oleh itu, walaupun anda alah terhadap apa-apa ubat, tiada apa yang perlu dibimbangkan, doktor pastinya akan memilih pengganti.

Berikut adalah senarai pendek ubat yang digunakan untuk kaedah ini melegakan kesakitan:

 • Naropin
 • Novocain
 • Mezaton
 • Buvanestin
 • Ropivacaine
 • Fraxiparin
 • Lidocaine
 • Norepinephrine
 • Bupivacaine (Blokkos)

Persediaan untuk prosedur dan teknik pelaksanaan

Adakah anestesia tulang belakang terluka? Seluruh prosedur berlangsung sekitar 20 minit dan tidak memberikan ketidakselesaan pesakit. Tusukan di bahagian belakang tidak menyakitkan.

Berikut adalah kontraindikasi kepada anestesia tunjang:

 1. Penolakan pesakit dari kaedah anestesia ini.
 2. Kekurangan syarat untuk pemulihan.
 3. Kehilangan darah yang banyak oleh pesakit.
 4. Kehadiran dehidrasi dalam pesakit.
 5. Pembekuan darah rendah. Rawatan dengan ubat yang mengurangkan pembekuan darah.
 6. Sespis (keracunan darah).
 7. Jangkitan kulit di tapak tusuk.
 8. Alergi terhadap anestetik.
 9. Peningkatan tekanan intrakranial.
 10. Bradycardia (melambatkan jantung), gangguan irama jantung. Kecacatan jantung.
 11. Keterukan penyakit yang disebabkan oleh virus herpes.
 12. Penyakit sistem saraf pusat.
 13. Hypoxia, kecacatan dan kematian janin (semasa sakit buruh).
 14. Kekurangan masa yang diperlukan untuk prosedur ini.

Anestesia peridural bertindak dengan mewujudkan blokade farmakologi akar tulang belakang, salah satu elemen struktur dasar saraf tunjang. Untuk melakukan ini, gunakan ubat khas anestesia tempatan (bupivacaine, levobupivacaine, ropivacaine), opiates (fentanyl, sufentanil).

Penyelesaian anestetik disuntik ke dalam ruang epidural antara membran pepejal saraf tunjang dan periosteum vertebra, yang memungkinkan untuk menyekat impuls sakit pada tulang belakang.

Untuk meningkatkan tempoh, intensiti anestesia, bahan khas ditambah kepada larutan anestetik tempatan - vasoconstrictors, yang menghalang pembuluh darah (ephedrine, phenylephrine, adrenalin).

Kateter anestesia epidural

Sebelum menjalani anestesia, doktor meneliti pesakit, menghapuskan masalah di rantau lumbar, penyakit kulit dan kontraindikasi lain. Penyediaan termasuk penghitungan darah untuk hemoglobin, nilai hematokrit.

Ini akan membantu mengenal pasti anemia, yang boleh mencetuskan komplikasi dalam bentuk hipotensi arteri - menurunkan tekanan darah. Menurut kesaksian yang dijalankan, kajian mengenai jumlah waktu prothrombin untuk memastikan pembekuan darah normal.

Nasihat: pesakit perlu tahu bahawa anestesia epidural hanya boleh dilakukan di bilik operasi, yang akan dilengkapi dengan peralatan untuk memantau keadaannya, resusitasi, anestesia umum.

Bagaimanakah anestesia epidural dilakukan? Persiapan melibatkan merawat kulit dengan antiseptik dan pesakit mengambil posisi yang diingini (berbaring di satu sisi atau duduk).

Dokter itu kemudiannya mengetuk jurang iliac dan memilih kawasan itu untuk menusuk. Apabila, apabila jarum berlalu, ia tidak dapat merasakan daya tahan, maka ruang epidural tercapai.

Jika doktor melakukan semuanya dengan betul, tidak akan ada kesakitan.

Kemudian "ujian dos" penyelesaian anestetik tempatan disuntik dan ditambah dengan penyediaan anestetik atau kateter tipis untuk pentadbiran pecahan (beransur-ansur) diluluskan melalui lumen jarum.

Di tempat pembebasannya dari kulit, ia dipasang dengan pita pelekat. Sebelum tindakan langsung anestesia, kehangatan, kebas pada anggota bawah akan dirasakan.

Ia bermula dalam masa beberapa minit, dan tempoh kesannya dapat diselaraskan dengan menambah dos baru ubat.

Nasihat: pesakit mempunyai hak penuh untuk menolak jenis anestesia ini, walaupun tidak terdapat kontraindikasi. Argumen boleh menjadi keinginan peribadi, pengalaman yang tidak menyenangkan, prosedur yang menyakitkan. Untuk proses anestesia menggunakan larutan anestetik tempatan

Komplikasi lain

Penggunaan anestesia epidural adalah kurang berbahaya kepada tubuh manusia daripada umum.

Tetapi di sini, dalam banyak aspek, memainkan peranan, kelayakan anestesi pakar. Hakikatnya, bukan sahaja kesan anestesia, tetapi juga kesannya bergantung pada seberapa baik punca dilakukan.

Di samping itu, perlu diperhatikan bahawa penyakit itu sendiri, yang akan dihapuskan oleh pembedahan, juga memainkan peranan penting. Di samping itu, pengiraan mesti mengambil:

 • keterukan penyakit;
 • umur pesakit;
 • kesihatan umum dan badan manusia;
 • Adakah terdapat penyakit menengah dan pada peringkat perkembangan?
 • Adakah pesakit mempunyai tabiat yang buruk, dan jenis gaya hidupnya sebelum menjalani operasi?

Tetapi, sebelum bersetuju dengan prosedur itu, adalah penting untuk mengetahui apa komplikasi yang boleh dilakukan dengan anestesia tulang belakang:

 1. Selepas campur tangan pembedahan selesai, pesakit masih akan merasa lelah dan sakit kepala selama 24 jam pertama. Untuk menyingkirkan gejala sedemikian lebih cepat, lebih baik menghabiskan hari ini di atas katil dan minum lebih banyak cecair panas.
 2. Juga pada mulanya, petunjuk tekanan darah akan berada pada nilai yang rendah. Untuk menghapuskan akibat ini, pesakit lagi perlu minum banyak cecair, dan doktor mesti dimasukkan ke dalam ubat-ubatan khusus intravena yang meningkatkan tekanan.
 3. Beberapa hari selepas operasi, tempat di mana tusuk diletakkan masih akan menyakitkan, oleh itu, rawatan tidak diperlukan di sini, anda hanya perlu cuba untuk menjaga kawasan ini kurang bersentuhan dengan objek, seperti tidur di perut anda, jika mungkin selepas operasi.
 4. Antara lelaki ada akibatnya, seperti masalah kencing. Biasanya masalah ini hilang selepas hari, apabila operasi berakhir.

Gangguan neurologi yang memperlihatkan diri mereka dalam bentuk kesemutan pada bahagian tertentu kulit mungkin berlaku, atau kulit akan kehilangan sensitiviti sebahagiannya.

Mungkin juga ada kelemahan pada otot kaki. Atas sebab yang paling akhir, wanita yang mengalami punca tulang belakang semasa melahirkan anak tidak boleh bangun untuk 4 jam akan datang.

Lagipun, berdiri dengan seorang kanak-kanak di tangan mereka, mereka hanya boleh mengetuk kaki mereka dan mereka akan menggugurkan anak itu.

Alahan juga boleh berlaku.

Tetapi ia menjadikan dirinya dirasakan sekiranya doktor tidak betul memilih penyelesaian anestetik untuk pesakitnya.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa semua komplikasi yang disebutkan di atas tidak begitu teruk, dan dengan reaksi yang tepat pada masanya mereka boleh lulus secara literal 1-2 hari. Tetapi demi keadilan, perlu menetapkan bahawa kaedah anestesi ini juga boleh menyebabkan masalah yang lebih serius - hematoma bradikardia, tulang belakang atau epidural.

Dan untuk mengelakkan semua ini, anda harus berhati-hati memilih pakar anestesi untuk diri sendiri. Dan sekiranya operasi dibuat, kemudian pilih institusi perubatan yang baik, yang hanya terdapat tanggapan positif.

Dan kemudian anda boleh memastikan bahawa operasi itu akan berjaya tanpa menjejaskan kesihatan anda.

Sangat jarang, tetapi komplikasi berlaku. Menurut statistik, ini berlaku dalam kurang daripada 0.05% kes, dan sebagai peratusan, anestesia epidural lebih berbahaya dalam pengertian ini. Terlepas dari fakta bahawa komplikasi yang paling sering hilang selepas beberapa waktu tanpa akibat, mereka harus disenaraikan:

Satu jenis anestesia semasa pembedahan adalah tulang belakang. Ia terletak pada hakikat bahawa penyelesaian anestetik tempatan disuntik ke dalam ruang subarachnoid saraf tunjang.

Di tempat di mana punca lumbar dilakukan, beberapa jenis anestesia boleh dilakukan. Melalui tusukan ini, anestesia tulang belakang boleh dilakukan.

Tertakluk kepada penggunaan jarum dengan diameter yang lebih besar, tetapi dengan kedalaman suntikan yang lebih kecil, anestesia epidural boleh dilakukan.

Anestesia tulang belakang boleh dilakukan dengan operasi di bahagian bawah badan dan organ pelvis.

Anestesia tulang belakang kadang-kadang disertai oleh akibat yang tidak menyenangkan.

Walaupun ia kurang berbahaya daripada anestesia umum, selepas operasi dengan penggunaan anestesia tulang belakang, beberapa komplikasi dapat berkembang:

 1. Sakit kepala Ini adalah komplikasi anestesia tulang belakang yang paling biasa. Biasanya, sakit kepala berkembang pada latar belakang tekanan darah rendah dan tekanan intrakranial.
 2. Hipotensi, tekanan darah rendah.
 3. Bengkak kaki.
 4. Pelepasan air kencing yang lewat.
 5. Keradangan di tapak suntikan anestetik.
 6. Sakit belakang

Komplikasi bergantung pada pengalaman pakar anestesi dan pelaksanaan cadangan perubatan anda

Komplikasi epidural anestesia jarang berlaku, walaupun terdapat kes-kes seperti itu. Selalunya menyatakan:

 1. Dalam 1 daripada 20 pesakit, ubat tidak berfungsi hingga akhir, dan ujung saraf tidak disekat sepenuhnya, yang bermaksud bahawa anestesia akan tidak berkesan.
 2. Dengan kehadiran koagulopati, terdapat risiko pembentukan hematoma.
 3. Kerosakan sengaja semasa tusuk dura mater boleh mengakibatkan kebocoran cecair serebrospinal ke kawasan epidural. Ini penuh dengan sakit kepala selepas pembedahan.
 4. Dos yang besar ubat sakit boleh menjadi toksik, yang akan memberikan sekatan yang tidak berkesan.
 5. Mungkin ada kesan sampingan dari penggunaan ubat penghilang rasa sakit tertentu.

Daripada semua perkara di atas, boleh disimpulkan bahawa anestesia epidural mempunyai akibat kesihatan yang serius dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku.

Akibat anestesia tulang belakang

Mana-mana campur tangan pembedahan memerlukan penggunaan apa-apa jenis anestesia. Ada beberapa jenis operasi yang mana kawalan pesakit adalah penting. Anestesia tulang belakang mempunyai akibat dan memerlukan kelayakan tinggi ahli anestesi, tetapi mengekalkan fikiran pesakit sepanjang proses.

Teknik

Anestesia tulang belakang menjadikannya mudah untuk merendahkan bahagian bawah badan, bermula dari pinggang dan berakhir dengan jari kaki. Pada masa yang sama, pesakit akan tetap sedar dan dapat melaporkan keadaannya. Anestetik dengan kaedah ini dimasukkan ke dalam bahagian belakang, berhampiran saraf tunjang.

Bagaimana anestesia tulang belakang dilakukan:

 1. pesakit berada dalam kedudukan duduk, dengan punggungnya kepada doktor, atau berbaring di sisinya. Pada masa yang sama, dia menundukkan punggungnya dan menekan dagunya ke dadanya, cuba melancarkan tubuhnya sebanyak mungkin;
 2. ahli anestesiologi menentukan lokasi suntikan dengan jari;
 3. tempat itu dirawat dengan ejen khas supaya ia steril;
 4. Untuk memulakan, anestesia tempatan dilakukan. Sekiranya perlu;
 5. jarum halus disuntik dengan perlahan, dadah disuntik. Kemudian perlahan-lahan keluarkan jarum dan meterai luka dengan berpakaian steril.

Pesakit dengan serta-merta dapat merasai kesan sampingan, seperti kesemutan dalam kaki, haba di seluruh badan. Anestesia lengkap berlaku 10 minit selepas pentadbiran ubat.

Mengapa tidak bangun selepas anestesia tulang belakang? Ini jenis anestesia sepenuhnya melumpuhkan badan yang lebih rendah. Percubaan untuk berdiri boleh mengakibatkan kejatuhan dan kecederaan.

Petunjuk untuk digunakan

Anestesia tulang belakang ditetapkan apabila perlu. Bahawa pesakit itu sedar. Ia digunakan semasa operasi yang melibatkan perineum, kaki, dan alat kelamin seseorang.

Kelebihan anestesia tulang belakang:

 1. mengurangkan sensitiviti badan yang lebih rendah;
 2. dibenarkan untuk penyakit paru-paru;
 3. mengurangkan nada otot usus kecil. Apa yang membolehkan membuat operasi lebih tepat;
 4. dibenarkan untuk kegagalan jantung.

Kaedah anestesia ini digunakan dalam kes:

 • dengan kelahiran semulajadi membolehkan buruh bantuan sakit dan proses penghantaran. Merangsang buruh sebelum ia bermula;
 • semasa operasi pada kaki, usus yang tidak memerlukan penyingkiran organ;
 • Seksyen caesarean. Jangan membahayakan bayi. Satu-satunya contraindication adalah pembekuan darah rendah dan gangguan irama jantung dalam wanita hamil. Kehilangan darah semasa pembedahan juga dikurangkan;

Untuk menilai sama ada dadah bertindak, doktor, menggunakan jarum nipis, menembusi anggota pesakit, menjelaskan sama ada dia merasakan kesakitan. Juga, untuk menilai sensasi, gunakan bola kapas basah jika pesakit tidak merasa sejuk. Jadi anestesia berjaya.

Tubuh selepas anestesia dipulihkan dari 2 hingga 4 jam, masa bergantung kepada ubat yang digunakan.

Contraindications

Anestesia tulang belakang semakin digunakan untuk tingkah laku pelbagai operasi. Ia membolehkan anda untuk mengekalkan kesedaran pesakit dan membuat manipulasi kompleks. Semasa anestesia epidural kelahiran akan melegakan sakit yang menyakitkan dan akan membantu untuk melakukan seksyen cesarean.

Anestesia tulang belakang digunakan untuk banyak operasi, tetapi ia mempunyai beberapa kontraindikasi:

 1. jangkitan kulit;
 2. alahan terhadap dadah;
 3. penyakit sistem saraf pusat;
 4. risiko komplikasi dan ketiadaan resusitasi;
 5. keengganan pesakit dari anestesia tulang belakang.

Selain kontraindikasi yang berkaitan dengan kesihatan pesakit, sebelum prosedur anestesia tulang belakang dilarang:

 • untuk merokok;
 • minum 6-8 jam sebelum pembedahan;
 • memohon kosmetik;
 • memakai perhiasan logam;
 • Adalah disyorkan untuk mengeluarkan kanta, gigi palsu.

Komplikasi selepas anestesia tulang belakang mungkin disebabkan oleh ketidakpatuhan terhadap peraturan ini. Doktor menasihati memberitahu pakar anestesiologi mengenai semua penyakit kronik, tindak balas alahan, ketakutan dan pengalaman dalaman.

Wanita mencatatkan bahawa anestesia tulang belakang memudahkan untuk memindahkan buruh dan mempercepatkan dilatasi serviks. Selepas sebarang anestesia, pesakit memerlukan masa untuk memulihkan badan. Pakar menasihatkan supaya tidak naik selepas 3-4 jam selepas anestesia tulang belakang.

Komplikasi

Anda tidak dapat meramalkan tindak balas badan terhadap ubat itu. Kesan selepas anestesia tulang belakang boleh menjadi ringan dan teruk.

Kesan sampingan yang ringan yang berlaku pada minit pertama selepas anestesia termasuk:

 1. sakit kepala berlaku akibat penurunan tekanan darah dan mungkin berterusan selama 24 jam;
 2. pengekalan air kencing dan edema. Dengan hakikat bahawa akibat untuk lelaki hampir minima, pengekalan kencing ditunjukkan di kalangan mereka lebih kerap daripada pada wanita. Ia berlaku kerana menghentikan fungsi pundi kencing;
 3. menurunkan tekanan darah. Ini disebabkan oleh dehidrasi, dan mungkin juga akibat kegagalan jantung.

Kesan ini terhadap wanita dan lelaki tidak memerlukan rawatan dan campur tangan perubatan. Dalam sehari selepas pembedahan, semua kesan sampingan akan berlalu.

Akibat daripada anestesia tulang belakang selepas pembedahan, dalam beberapa kes, adalah teruk. Mereka akan memerlukan rawatan yang kompleks dan jangka panjang.

Apakah kesannya selepas anestesia tulang belakang?

 • tindak balas alahan terhadap ubat boleh menyebabkan edema pulmonari dan menyebabkan kelekap;
 • Kerosakan trauma terhadap akar menyebabkan kelumpuhan lengkap atau separa anggota badan. Punca penyembuhan anestesia tidak betul;
 • meningitis - keradangan lapisan otak yang disebabkan oleh kemasukan bakteria dan virus;
 • hematoma tulang belakang - sekumpulan darah, yang membawa kepada mampatan kord rahim;
 • tidak lulus sakit kepala, disertai dengan muntah dan pening.
 • jangkitan darah. Ini berlaku dalam kes itu. Jika jarum tidak disucikan dengan betul.

Rawatan komplikasi selepas anestesia tulang belakang memerlukan banyak masa dan usaha. Sekiranya prosedur itu dilakukan dengan betul, kesakitan, kesan sampingan yang tidak menyenangkan tidak akan nyata.

Anestesia semasa bersalin

Anestesia epidural dilakukan hanya dengan persetujuan peribadi pesakit. Doktor mengesyorkan jenis anestesia jenis ini untuk sebab-sebab perubatan, tetapi di beberapa klinik boleh disampaikan mengikut kehendak.

Anestesia tulang belakang semasa kelahiran memudahkan penguncupan dan merangsang leher untuk dibuka. Semasa buruh, adalah disyorkan dalam kes:

 • jika buruh dijalankan untuk masa yang singkat, anestesia tulang belakang akan membantu untuk melegakan otot panggul;
 • peningkatan tekanan pada wanita hamil;
 • aktiviti buruh yang lemah atau kekurangannya;
 • hipoksia janin;
 • penguncupan yang sangat menyakitkan;
 • Bahagian pernafasan untuk pelbagai kehamilan, pembentangan pelvis janin, penyusupan tali pusat atau berat badan yang besar.

Kesan jangka panjang anestesia tulang belakang selepas bersalin sering dikaitkan dengan sakit belakang. Sekiranya kesakitan tidak lama lagi, disarankan untuk berunding dengan doktor untuk bantuan perubatan.

Makanan selepas anestesia tulang belakang tidak digalakkan selama 12 jam. Makan akan menyebabkan muntah, loya, pening. Pemakanan selepas pembedahan atau bersalin seimbang. Ia tidak akan menyebabkan komplikasi, sakit perut, sembelit.

Juga, selepas anestesia tulang belakang tidak dibenarkan mengangkat berat. Sekiranya ia digunakan semasa bersalin, tempoh pemulihan untuk seorang wanita adalah 24 jam. Pemakanan yang betul dan rehat yang betul selepas pembedahan membantu tubuh menyembuhkan.