Utama / Siku

Apakah nama aksesori dalam bentuk pembalut pada leher - azimat atau aksesori

Ikon gaya, dewa bintang, blogger dan fashionista telah lama dihiasi pada skrin dan pada reben Instagram dengan aksesori luar biasa yang memegang leher. Setuju, ia menarik perhatian dan mencipta imej yang luar biasa? Tetapi apakah nama pembalut pada leher dan jenis apa yang wujud? Apakah nama kolar di leher yang kelihatan seperti permata? Apakah nama aksesori dalam bentuk reben nipis dengan loket yang dipakai rapat di lehernya? Di manakah dia datang, dan yang memimpin fesyen untuk perhiasan itu?

Aksesori yang popular dalam bentuk reben nipis atau pembalut leher dipanggil choker. Pembalut kain hanya jenis yang paling popular di kalangan satu set yang lain, tidak kurang berkesan. Kadang-kadang, produk dihiasi dengan rhinestones, sulaman. Selalunya, ia dijual sejajar dengan penggantungan yang ditempatkan tepat di tengah-tengah aksesori.

Cara sejarah choker - fesyen atau perlindungan

Penyokok pertama yang dilihat dibuat oleh Maya India. Pada masa itu, mereka diperbuat daripada bahan-bahan memo: kerang, kepingan kulit dan bulu. Sudah tentu, ini bukan perkara yang bergaya dari gadis India purba.

Di sini pemimpin dimiliki choker itu, sebagai jimat dan simbol kekuasaan. Sudah tentu, tiada siapa yang tahu apa nama itu dan akan dipanggil hiasan padat pada leher selepas kira-kira 4 ribu tahun.

Kemudian, orang-orang Yunani dan Rom kuno memakai choker dengan medali pada hamba. Label yang membezakan pekerja dari pengurus.

Sebagai aksesori, dia kemudian kalah, sekali lagi mendapat populariti. Salah satu puncaknya datang di England Victoria, apabila para pemecah menjadi popular di mana-mana: dari istana diraja ke rumah pelacuran, di mana mereka mula memperoleh gaya yang berani.

Pada masa populariti filem "Titanic" - chokers, juga, hampir pada setiap gadis. 20 tahun kemudian - dan mereka kembali dalam fesyen!

Choker moden tidak selalu berani, lebih kerap ia membantu untuk menjunam ke dalam suasana vintage Hollywood lama.

Jenis choker - kerah tipis di sekitar leher dengan atau tanpa loket

Pelakon Hollywood selama lebih daripada setengah abad, muncul di dalam filem dan di khalayak ramai dalam penjaja yang paling luar biasa. Ingat sekurang-kurangnya hiasan dengan medali dari Natalie Portman dalam "Leone", atau seorang peminat berlian Audrey Hepburn.

Bahan-bahan apa yang dibuat oleh pencetus - yang paling popular:

 • satin;
 • baldu;
 • kulit;
 • kerja terbuka;
 • logam;
 • penjaja tatu;
 • dengan pendants;
 • dari batu (termasuk berharga);
 • dari mutiara;
 • dari manik-manik.

Dengan kepelbagaian sedemikian, setiap gadis boleh memilih choker untuk setiap rasa dan anggaran. Adakah ini rahsia kejayaan perhiasan yang baik?

Fesyen trend: apa yang perlu dipakai dengan choker

Walaupun hiasan itu diklasifikasikan sebagai "berani", mudah untuk mencari penggunaan yang sesuai untuknya.

Sama ada imej elegan, ceroboh, atau kejam diperlukan - ia akan menjadi "dalam subjek" di mana-mana. Kelihatan bergaya dengan kombinasi pendants yang panjang. Ia sesuai untuk apa-apa jenis cut-out dan, bergantung kepada jenis, ia boleh elegan sesuai dengan kedua-dua jalan, gaya romantis dan klasik pakaian.

Chokers (42 foto)

Reben di leher, kalung pendek dan juga "kerah": semua ini sinonim dengan jenis barang kemas yang paling popular mega yang Maha Mulia Choker.

Fesyen untuk choker, tepat sebagai perhiasan, pada akhir 1800-an diperkenalkan oleh Alexander the Princess of Wales. Perkara itu ialah bahawa raja mempunyai bekas luka di lehernya, yang dia rindukan untuk bersembunyi dari mata prying. Perjalanan ke India dan wanita tempatan yang menghiasi diri mereka dengan perhiasan mengilhami puteri dan dia mula memakai reben baldu yang dihiasi dengan mutiara dan batu permata di lehernya.

Hari ini, choker dipakai oleh semua pelajar dari sekolah kepada selebriti, dan perhatikan bahawa kini permata ini bukan hanya almari pakaian wanita. Bahan-bahan yang dibuat oleh pembuat kacamata bervariasi: logam, plastik, rhinestones, kulit, baldu, satin dan renda. Tiga yang terakhir sangat popular dalam pembuatan aksesori.

Kandungannya

Velvet Chokers

Pada tahun 1700-an di Sepanyol dan England, kalung elegan di leher bersaksi untuk terlibat dalam keluarga diraja. Dan wanita di Perancis memberi penggunaan makhluk makhluk makna yang lebih mendalam dan memakai reben merah nipis di leher mereka untuk ingatan mereka yang meninggal dunia akibat guillotine.

Satin Chokers

Wanita suku kaum Afrika menggunakan pencetus bukan sahaja sebagai hiasan, tetapi juga sebagai ciri penting untuk majlis perkahwinan dan ritual lain. Bahan dan saiz kalung itu boleh menunjukkan status kewangan dan status perkahwinan pemiliknya.

Lace Chokers

Hari ini, sukar untuk membayangkan seorang wanita bergaya yang bergaya tanpa aksesori fesyen ini, tetapi sebenarnya choker itu muncul lama dahulu, dan dia tidak selalu memainkan perhiasan perhiasan yang bergaya.
Kosongkan data pada tempat yang tepat dan tarikh penampilan choker pertama tidak, tetapi penemuan arkeologi salah satu barang kemas leher tertua adalah bertarikh abad ke-2 SM.

Orang India memakai choker yang terbuat dari tulang, kayu, kerang, sebagai wad dari roh jahat dan simbol kuasa besar. Tidak lama kemudian, para penyokak menjadi sebahagian daripada pakaian seragam pahlawan, kerana mereka dengan sempurna mempertahankan leher mereka semasa pertempuran suku.

Suara Chokers

Pada akhir 1700-an dan awal 1800-an, para penggemar dalam bentuk reben hitam dipakai oleh wanita dengan kebaikan yang mudah. Riben nipis rapat diikat di leher dengan busur, yang akan berada di hadapan. Dan ballerinas memakai chokers, yang menjadikan leher nipis lebih tipis dan anggun.

Penjaja kulit

Tatu choker

Kebanyakan kita masih ingat bagaimana, pada tahun 90-an, mereka meminta ibu saya untuk membeli perhiasan tenunan yang tidak dapat difahami, leher yang rapat, lengkap dengan gelang dan gelang. Ini sekarang, kerana ternyata, "knick-knack" dipanggil peminat tatu dan merupakan aksesori penting dalam rupa bergaya.

Pada tahun 1940-an, abad ke-20, satu gelombang fesyen baru untuk ahli kacak meliputi Amerika. Pada masa ini, reben dan rantai anggun menjadi lebih kasar, yang mana mereka mula dipanggil kolar atau kalung anjing.

Chokers yang digantung

Manik Choker

Imej dengan pencetus

Tidak ada jawapan yang spesifik untuk soalan "Apa yang perlu memakai choker dengan?", Kerana kalung ini universal. Chokers sempurna melengkapi perniagaan, kasual, sukan dan memakai petang dengan pakaian.

Hubungi kami

Sekarang produk ini tidak

Anda boleh menambahnya
ke senarai menunggu

Sekarang produk ini tidak

Anda boleh menambahnya
ke senarai menunggu

 • Penerangan
 • Parameter *
 • Penghantaran

Pembalut pada leher NIKE THERMAL LEATH WARMER, melindungi terhadap sejuk dan angin. Keselesaan cemerlang semasa aktiviti sukan dan membantu mencapai hasil yang lebih besar! Produk ini dihiasi dengan logo kontras syarikat. Saiz lebih kurang. 13.5 cm

* Numerik parameter sesuai dengan saiz L / XL

SHARE WITH FRIENDS:

Kaedah untuk pertanyaan dan maklum balas

Menulis semakan memerlukan
pendaftaran di laman web ini

Log masuk ke akaun anda Wildberries atau mendaftar - ia akan mengambil masa tidak lebih daripada dua minit.

PERATURAN UNTUK PERTANYAAN DAN MAKLUM BALAS

Ulasan dan soalan harus mengandungi maklumat hanya mengenai produk.

Ulasan boleh meninggalkan pelanggan dengan peratusan penebusan sekurang-kurangnya 5% dan hanya pada barangan yang dipesan dan dihantar.
Untuk satu produk, pembeli boleh meninggalkan tidak lebih daripada dua ulasan.
Anda boleh melampirkan sehingga 5 foto untuk ulasan. Produk dalam foto itu hendaklah kelihatan jelas.

Ulasan dan soalan berikut tidak dibenarkan diterbitkan:

 • menunjuk kepada pembelian produk ini di kedai lain;
 • mengandungi sebarang maklumat hubungan (nombor telefon, alamat, e-mel, pautan ke laman web pihak ketiga);
 • dengan sikap kejam, menyinggung maruah pelanggan atau kedai lain;
 • dengan banyak huruf besar (huruf besar).

Soalan diterbitkan hanya selepas mereka menerima jawapan.

Kami berhak untuk mengedit atau tidak menerbitkan ulasan dan soalan yang tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan!

Band leher apabila dipanggil.

Selamat hari, semua orang membaca!

Perhiasan leher mungkin merupakan jenis aksesori yang paling popular. Antara pelbagai jenis barang kemas leher tidak lama dan tersesat.

Sudah tentu, dan anda tidak hanya keliru apa yang perlu dipakai untuk pakaian dengan leher V-: liontin atau kalung? Lagipun, anda sentiasa mahu kelihatan sempurna dan menjadi yang terbaik. Oleh itu, setiap gadis mesti tahu apa perhiasan lehernya.

Hari ini, mari kita bercakap mengenai:

 1. Apa jenis perhiasan di lehernya.
 2. Cara memakainya dengan betul.
 3. Bagaimana untuk membezakan perhiasan pada leher dari satu sama lain.
 4. Apakah ciri-ciri memakai perhiasan leher untuk data fizikal tertentu?

Kalung adalah aksesori yang mesti mempunyai untuk menyempurnakan rupa anda. Kalung yang dipilih dengan betul dapat menyembunyikan kekurangan, misalnya, leher pendek dan menyerlahkan merit.

Apa jenis perhiasan di leher?

Ini mungkin jenis barang leher yang paling popular. Aksesori ini adalah benang panjang, kadang-kadang beberapa benang (manik pelbagai peringkat) dengan manik-manik diikat pada benang.

Jumlah dan saiz manik boleh berbeza-beza, serta warna manik, dan bahan yang mereka sediakan.

Perbezaan manik dari lain-lain jenis barang kemas leher ialah manik-manik tidak mempunyai tanah pertengahan yang jelas.

Salah satu jenis perhiasan leher dengan bahagian pusat yang jelas. Sebagai peraturan, pusat kalung itu lebih luas dan lebih luas dan lebih besar daripada perhiasan yang lain.

Kalung itu sentiasa mempunyai pengikat dan margin untuk panjang, kerana perhiasan jenis ini menunjukkan lokasi yang lebih dekat ke leher daripada manik.

Ia adalah loket kecil yang dipasang pada tali, benang atau rantai. Loket dipakai lebih dari pakaian. Untuk membuat loket boleh digunakan bahan semulajadi dan lain-lain.

Rantaian loket itu boleh mempunyai tali, tetapi ini tidak perlu, karena hiasannya panjang, lebih banyak liputan kepala dan Anda dapat dengan mudah meletakkannya tanpa membebaskannya.

Hiasan jenis ini adalah musim panas 2016. Choker adalah permata yang sesuai dengan lehernya.

Choker dibuat dari bahan yang berlainan, keadaan utama adalah kehadiran pengikat untuk alasan yang jelas.

Satu lagi jenis perhiasan leher. Kalung terletak di pangkal leher dan semestinya mempunyai rantai untuk memanjangkan.

Kalung boleh menjadi pelbagai peringkat, terdiri daripada bahan yang berbeza pada masa yang sama.

Perhiasan ini agak seperti loket. Tetapi walaupun mereka kelihatan hampir sama, terdapat perbezaan yang signifikan.

Sebagai contoh, loket boleh dipakai hanya di sekitar leher, dan penggantungan di mana-mana (di atas beg, telefon bimbit, gelang).

Satu lagi perbezaan antara loket dan loket adalah bahawa loket adalah aksesori wanita yang luar biasa, sementara loket adalah hiasan sejagat.

Loket dipakai sendirian di rantai, dan ada beberapa pendants sekaligus. Ini adalah satu lagi perbezaan.

Sebagai peraturan, plaits menenun dari manik-manik, tetapi mungkin ada pilihan contohnya, dari kulit.

Pengarang gambar di bawah ini adalah Dasha Slobodian.

Harnesses mancing mempunyai banyak variasi memakai: harnesses diikat pada simpul, dilipat di beberapa lapisan, berinterlaced ke braids.

Ini mungkin hiasan yang paling tebal dan besar di leher. Kerchief mewakili kain kerja terbuka dalam bentuk segitiga.

Penulis perhiasan di bawah ini adalah Inna Rudenko.

Cara memakai perhiasan di leher anda.

Keadaan yang paling penting ketika memilih perhiasan di leher adalah, tentu saja, yang anda suka perhiasan ini. Tetapi jangan lupa tentang beberapa peraturan untuk memakai perhiasan leher.

Panjang hiasan itu.

 • Panjang perhiasan leher yang paling biasa adalah tidak lebih daripada 50 cm. Perhiasan tersebut sesuai di leher, mereka boleh dipakai dengan hampir semua pakaian, kecuali pakaian dengan kolar tertutup dan hampir segalanya. Perhiasan leher pendek biasanya dipakai di atas badan semasa di atas pakaian.
 • hiasan 60-65 cm panjang, yang biasanya mencapai tahap dada tidak disyorkan untuk dipakai dengan pakaian V-leher, bersentuhan dengan hiasan.
 • hiasan leher, panjang yang berakhir tepat di bawah tahap dada (ini adalah kira-kira 80-90 cm) sempurna sepadan dengan pakaian, potongan klasik dan garis leher. Hiasan seperti itu tidak boleh dipakai pada badan, tetapi di atas pakaian.

Dekorasi keputusan warna.

 • Peraturan pertama memakai barang kemas leher berwarna-warni adalah bahawa mereka tidak seharusnya menjadi warna yang sama seperti warna pakaian.
 • Jangan memakai kalung batu semulajadi untuk joging pagi atau manik kayu untuk perjalanan filem malam. Ia akan kelihatan tidak masuk akal.
 • Ia juga dianggap sebagai nada yang buruk jika anda memakai manik-manik mutiara dan logam pada masa yang sama.
 • kanak-kanak perempuan berkulit putih dengan rambut berambut perang akan dihiasi dengan warna-warna hangat dan warna pastel daripada manik merah terang.

Sebaliknya, brunettes dan wanita berambut cokelat dapat memakai barang kemas dengan aman di leher warna merah terang, hitam dan putih.

Kami memilih hiasan mengikut jenis ciri fizikal.

 1. Gadis-gadis perlembagaan rapuh, kedudukan kecil dan reka bentuk akan lebih sesuai untuk perhiasan bersaiz kecil. Barang kemas besar tentu saja boleh dipakai, tetapi pastikan mereka tidak menimbang bahu anda.
 2. Sebaliknya, gadis-gadis yang lebih tinggi lebih baik memakai barang kemas yang besar dan besar. Pendants kecil hanya tersesat di latar belakang mereka.
 3. Gadis-gadis berleher pendek sangat tidak digalakkan memakai rantai leher yang berdekatan dengan leher, dan juga penjaja. Perhiasan semacam itu akan memendekkan leher anda. Opsyen yang ideal untuk kanak-kanak perempuan dengan jenis data fizikal ini akan memanjangkan pendants dan pendants, perhiasan berbentuk V.
 4. Bagi kanak-kanak perempuan yang mempunyai leher panjang bertentangan, penjaja dan rantai lebih sesuai. Dan keadaan akan menjadi lebih teruk dan imej akan dimanjakan oleh pendants dan rantai panjang.
 5. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memakai lebih daripada tiga perhiasan pada masa yang sama. Ia akan kelihatan tidak masuk akal. Jika anda mempunyai tiga hiasan leher, pastikan bahawa panjangnya tidak bertepatan, tetapi sebaliknya ia berbeza.

Selain itu, jika anda meletakkan lebih daripada satu perhiasan di leher anda, pastikan bahan-bahan yang membentuk perhiasan digabungkan dengan satu sama lain.

Itu sahaja yang saya ingin sampaikan kepada anda mengenai jenis barang kemas di sekeliling leher dan cara memakainya dengan betul. Banyak perhiasan, saya mahu memakai semuanya sekaligus.

Tetapi sedikit berfikir dan mencuba, anda akan mendapati pilihan yang sempurna. Apa jenis perhiasan untuk berdandan diri terpulang kepada anda.

Tulis jika ada pertanyaan. Dan pastikan anda melanggan kemas kini blog dan teruskan maklumat terkini. Bye, bye!

Kenapa perempuan memakai kolar?

Saya yakin kebanyakan kanak-kanak perempuan tidak berfikir tentang apa-apa subteks, mereka melakukan ini: oh, perkara yang sejuk, gambar-gambar dengannya ada di khalayak ramai yang ditandatangani saya, ringkasnya, saya suka dan saya akan memakainya. seperti anting-anting misalnya, anda tidak bertanya mengapa perempuan memakai anting-anting?

datang.. semua orang sudah tahu siapa yang memakainya

Dan mengapa wanita memakai anting-anting?

Anting - label yang tidak hilang

Jawapan yang cukup di kalangan timbunan tahi, terima kasih, dude)

Perhiasan pada leher datang dalam pelbagai panjang dan mempunyai nama yang berlainan. Kolar merujuk kepada tambahan pendek ("Choker" dalam bahasa Inggeris bererti "penyangak" atau "noose") dan pada hakikatnya, tidak menyebabkan ketidakselesaan dalam memakai, kerana ia sering dibuat dari bahan yang sangat lembut.

Kenapa jenis perhiasan ini menjadi popular boleh didapati dalam artikel ini. Secara umum, musim ini, hiasan-hiasan ini bergaya. Choker adalah mudah dilakukan dengan tangan anda sendiri, ia akan berjaya menekankan penipisan leher dan ia adalah sangat serba boleh: anda boleh memilih kedua-duanya minimalis untuk T-shirt, dan halus dan dihiasi untuk pakaian malam.

Ya, sekarang dalam artikel untuk membandingkan perhiasan yang diperbuat daripada beludru dan batu berharga dengan kerah-kerang itu yang sangat diheret dari hewan peliharaan mereka oleh tuan rumah mereka.

dan masih ia adalah batu pasir

Sudah tiba masanya untuk memahami bahawa choker telah lama keluar dari fesyen.

Sergey Belle, pemangsa sangat fesyen, tidak seperti dalam foto itu kepada soalan, tetapi masih.

wow sini minus chokerphags

Wow, di sini Chokerhaters telah turun.

Berkaitan dengan perkara di atas, saya mempunyai soalan:

Kenapa lelaki memakai cengkerang?

Oh, itu, tali leher.

Um, mengapa anda memakai seluar?

Terdapat sebab-sebab semata utilitarian untuk ini, sayang Vladislav.

Nah, tali leher itu tidak menyerupai kolar)

Lol, sebab itu, kerana penyimpan itu mengingatkan kolar yang dilarang memakainya?

Supaya sekiranya kekalahan dalam pertempuran tiba-tiba, mempunyai masa untuk mencekik dan tidak memberikan rahsia musuh.

Sememangnya demi kepentingan saya, saya berkongsi pengetahuan lelaki yang tulen.

Untuk menyembunyikan priapa riser, dan simpan untuk isteri yang setia.

jadi kami juga tidak memakai ikatan, sekurang-kurangnya saya. jika tidak dipaksa secara kategori. dan kanak-kanak perempuan tidak suka secara sukarela

Mitya, baik, biarkan mereka memakai, apa yang anda peduli?

Hanya hubungan dekorasi perniagaan sahaja. Saya tidak berhujah, kadang-kadang mereka boleh menekankan ini atau gaya tidak rasmi, tetapi ini hanya pengecualian. Choker adalah sekeping perhiasan kasual, seperti cincin atau anting-anting.

Saya tidak keberatan apa-apa penjaja, tidak. Hanya menekankan percubaan anda yang tidak berjaya untuk bermain memihak kepada mereka, menggunakan ciri-ciri seksual. Bai Ze Wei, jika kita sudah bercakap tentang tanda-tanda seksual, maka perempuan memakai ikatan berkali-kali lebih kerap daripada penjaja lelaki (ya, ada beberapa).

Leash *, untuk perkara itu.

Untuk digunakan sebagai borgol semasa hubungan seks.

Saya tidak memakai tali leher, kerana Saya bukan seorang proletariat, tetapi secara amnya ia adalah sifat pengambilan kakitangan, hamba. Pakai kesihatan!

Pavel, di mana tempat anda melihat para atendan dalam hubungan? dalam rama-rama - ya, dan dalam hubungan? Ramai kelas menengah atau orang tengah atas memakai ikatan kerja dan kadang-kadang dalam kehidupan biasa.

Chokers tidak lagi satu, bahkan tidak dua atau tiga abad.

Secara umum, kolar adalah salah tafsiran yang datang dari persepsi anda mengenai perkara itu. Sudah tentu, tidak dapat dinafikan bahawa para pemangku mempunyai beberapa subteks, tetapi ia bergantung kepada orang, situasi dan pelbagai keadaan. Secara umum, dalam dunia moden, pengetam telah menjadi aktif memaksa, sebagai hiasan yang indah. Walau bagaimanapun, dunia kita berkisar mengenai konotasi seksual dan apa sahaja yang boleh dikatakan, apabila seorang gadis memakai choker, untuk satu orang dia meletakkan satu makna, dan untuk yang lain. Selalu segala-galanya berbeza, tetapi hampir selalu ada subteks, kadang-kadang orang tidak menyedarinya.

Oh yeah, para pemasak juga dipakai oleh lelaki, hanya mereka yang berbeza dari wanita, yang tidak menghairankan.

Saya menasihatkan anda untuk membaca artikel ini di Wikipedia, tetapi pada masa yang sama, maka bergantung pada pendapat dan jawapan anda dari sumber-sumber Internet.

P.S: Secara peribadi, saya memuja penggoda untuk kanak-kanak perempuan, khususnya, baldu hitam, tanpa aksesori tambahan. Menawan dan memikat)

Fesyen ini muncul di Perancis sekitar abad ke-18. Lebih tepat lagi, dalam tradisi Kristian Barat ia pada mulanya merupakan pita atau tali di mana salib digantung. Sebagai reben hitam di golongan miskin, ia tidak dibentuk sebelum abad ke-18. Kerana revolusi yang agak Perancis, salib boleh disembunyikan di bawahnya, serta kenangan mereka yang terbunuh dalam guillotine. Di Perancis, ia dipanggil Collier ras du cou dalam terjemahan langsung Collar dari leher cut-off. Perhiasan lain di hadapan kemiskinan dan fesyen pada leher, nampaknya memakai adalah sukar, untuk wanita kaya kalung itu boleh dibuat dari mutiara yang sesuai dengan pantas melawan leher. Dalam fesyen di kalangan bangsawan Eropah, dia masuk, hanya pada tahun 1900, terima kasih kepada Ratu Inggeris, Alexander Denmark, yang muncul dalam hiasan ini di bola. Saya mendapat klon seksisme hanya pada abad ke-20

Jika kita mengambil kira persekitaran di mana kita sekarang, maka anda akan segera memahami segala-galanya.

Buat pertama kalinya, pencetus muncul beramai-ramai di catwalks berusia 13-14 tahun, dan hadir kepada mereka hingga ke hari ini, ini berkaitan dengan penyebaran fesyen pada tahun 90-an (yang, dengan cara itu, dari musim luruh-musim sejuk, 80-an curiga dengan cepat bergerak sifar).

Bagi perkara itu sendiri, ini adalah penyusun tenunan. Adalah agak pelik bahawa ramai kanak-kanak perempuan sekarang berfikir bahawa sejenis pemangsa dipanggil choker. Secara umumnya, peminat seperti ini boleh dibuat sendiri, atau dibeli untuk sesen pun, kerana mereka sering membuatnya keluar dari pancuran plastik dan tenunan tidak mengambil banyak masa, dan sebagai akibatnya anda boleh mendapatkan aksesori yang bergaya (setakat ini) yang bergaya di sini dan sekarang, dan seperti yang ditulis di atas, ia dapat menekankan leher yang indah.

menjawab soalan yang sama di sini - thequestion.ru
Baris ini mengambil 86 aksara dan diperlukan untuk menaip nombor aksara yang dikehendaki.

apa yang ada di dalam gambar itu adalah choker. hanya bergaya. dan jika kolar ini, maka untuk yang sama, yang mana, sebagai contoh, borgol pada beg sebagai gantungan kunci.

Nah, saya telah memakai aksesori ini selama dua tahun sekarang, dan saya sedikit tertekan bahawa perkara-perkara ini ditetapkan oleh nilai-nilai kasar dan menghina. Bagi mereka yang benar-benar berminat dalam sejarah ini (untuk saya) perhiasan feminin dan halus, ada artikel berasingan di Wikipedia; dan hakikatnya dia tidak ada kaitan dengan seks dan jenisnya (pada mulanya). Dia dipakai oleh pelbagai budaya pada masa yang berlainan, dan di mana-mana dia bermaksud perkara yang berbeza. Dan apabila BDSM abad ke-20 mula dipromosikan melalui filem (Irving Clow mempunyai filem dengan model dalam peranan utama dalam gaya ini), komik, dan sebagainya, maka choker itu dipanggil "kolar" dan dianggap seorang wanita dengan tekak yang mendalam. Ia mengherankan saya bagaimana pengaruh perkara-perkara seperti itu mengubah orang: mereka mencari tindak-tanduk seksual dalam segala-galanya. Setiap gadis cuba kelihatan cantik. Sekiranya anda diberikan leher angsa panjang, mengapa tidak memberi penekanan? Ia juga sangat pelik bahawa anda sedang melambung bahawa ia entah bagaimana berkaitan dengan BDSM dan semua orang mungkin meraba-raba dalam perkara ini jika anda memakai choker. Kenapa polis tidak melarang orang-orang yang memakai baju? Fu, itu sangat memalukan, itu dalam BDSM. Choker hiasan yang benar-benar cantik dan elegan. Apa bahan yang boleh dibuat mengatakan bahawa ia adalah universal: untuk pakaian, untuk kemeja-T dengan seluar jeans, untuk skirt dengan blaus - untuk segala-galanya di dunia. Dan apa yang mereka fikirkan tentang anda apabila mereka melihat anda di dalamnya bergantung terus kepada tingkah laku, keadaan dan penampilan anda. Anda boleh memakainya dengan skirt yang kelihatan seperti lengan panjang dan bahagian atas yang hanya menutup puting-puting di kelab di ruang bawah tanah: jelas apa yang dikira oleh orang itu. Dan anda boleh memakai blaus elegan dan skirt pensil di bawah lutut dengan choker, contohnya, dari baldu. Bagi saya, ia sangat elegan. Anda boleh bertindak seperti pelacur, mengejek kata-kata lucah dan menjadi seperti haiwan (sekali lagi, semuanya jelas). Dan anda boleh berjalan dengan anggun, ketawa di telapak tangan anda dan mempunyai ceramah yang baik. Saya fikir pembaca merasakan perbezaannya. Dan setiap orang yang memakai mereka sekurang-kurangnya memahami perkara ini. Nasib baik, saya berharap, menjelaskan kedudukannya secara terperinci

Pengumpulan jawapan kepada soalan anda

Sekiranya anda melihat gambar wanita pada tahun 20-an, anda dapat melihat hampir semua wanita mempunyai tali nipis yang elegan di leher mereka. Dan ini juga berlaku dengan gadis-gadis moden. Ini adalah choker. Bagaimanakah kalung itu luar biasa berlaku, dan siapa yang memakai chokers di leher mereka: hanya perempuan atau mungkin lelaki yang boleh melakukan perkara yang sama?

Maklumat Umum dan Nilai

Choker dalam terjemahan dari bahasa Inggeris bermakna - penyangak. Berkait dengan choker barang kemas disebut kalung, leher pas ketat.

Ia diperbuat daripada bahan yang mungkin:

 • Pokok
 • Tulang.
 • Batu-batu yang berharga dan separuh berharga.
 • Logam berharga.
 • Atlas.
 • Kulit

Secara umum, dari apa yang akan tersedia. Harus diingat bahawa sebelum itu "kolar" dipakai untuk alasan. Ia mempunyai makna tersendiri, tafsirannya bergantung pada status sosial seseorang.

 • Produk kayu dan kulit bermakna bahawa tuannya adalah hamba.
 • Choker berduri adalah sebahagian daripada pakaian pahlawan.
 • Dipangkas dengan batu berharga atau logam berharga - tanda kepunyaan golongan elit masyarakat.
 • Dari kain dan tanpa hiasan - lelaki kelas menengah choker.

Siapa yang pernah memakai alat pencukur?

Seperti kebanyakan perhiasan lain, ia datang kepada kami dari kaum India. Mereka membuat pencetus dari tulang haiwan, kayu, atau kerang dan memakai untuk melindungi tekak. Penggerek itu juga merupakan simbol kuasa dan merupakan elemen wajib dari pakaian ketua.

Siapa lagi yang menggunakan perban itu?

 1. Orang-orang Asia memakai beberapa cincin kayu sekaligus untuk meregangkan leher mereka.
 2. Jika anda memberi perhatian kepada imej firaun Mesir, anda boleh melihat perhiasan emas sedemikian di leher anda.
 3. Pada Zaman Pertengahan mula membuat kalung perak dengan duri untuk tentara Empayar Rom.
 4. Dalam Renaisans, hiasan itu dipakai oleh wanita yang terlibat dalam pelacuran. Oleh itu, mereka dibuat terutamanya kain satin, beludru dan sutera.
 5. Pada abad ke-19, kalung itu hampir tidak boleh dipakai dan digantikan dengan kerangka berdiri mereka.
 6. Sudah pada 90-an penjaja muncul lagi. Mereka dipakai kebanyakannya oleh pencinta muzik dan logam berat dalam kombinasi dengan jaket kulit, rompi dan pakaian yang sesuai.

Hari ini, "kolar" ini kembali dalam fesyen.

Siapa yang memakai chokers?

Choker moden - hiasan uniseks: dipakai oleh kanak-kanak perempuan dan kanak-kanak lelaki. Julat ini menjadi lebih pelbagai. Selalunya mereka diperbuat daripada plastik atau silikon, dan ini membolehkan mereka memberikan bentuk yang tidak dapat dibayangkan.

Tidak terlupa dan produk dari mutiara, batu permata, kulit. Hari ini, perhiasan seperti itu boleh dibeli di kedai-kedai etnik, pada perayaan yang didedikasikan untuk pembinaan semula sejarah, serta di kedai barang kemas dan butik-butik yang terkenal. Kalung itu kelihatan elegan dan bergaya, pereka fesyen yang begitu terkenal menggunakannya dalam koleksi mereka.

Harga produk bergantung kepada bahan, semua orang mampu membelinya. Sekitar 100 rubel hingga beberapa ribu ringgit. Untuk kepelbagaian sedemikian, pencetus penyamaran dicintai oleh semua orang. Hari ini terdapat gelang yang berwarna-warni untuk dipakai pada lengan atau kaki dan tato kolar.

Apa yang perlu dipakai dengan choker?

Chokers boleh digabungkan dengan hampir semua jenis pakaian. Pengecualian, mungkin, mungkin saman perniagaan yang ketat. Dan kemudian, jika anda berfikir dengan teliti dan memilih dengan rasa, anda boleh memakai mesyuarat perniagaan. Jadi, tidak ada pengecualian untuk penjaja.

Berikut adalah beberapa cadangan:

 1. Dengan seluar jeans, baju kaos, jaket kulit, dan umumnya dengan pakaian gaya jalan akan kelihatan kulit, logam atau dibuat dari perhiasan rantai.
 2. Kalung udara ringan yang diperbuat daripada kain yang dihiasi dengan rhinestones, manik, dan pendants akan sesuai dengan pakaian koktel ringan.
 3. Untuk petang bersama memilih kalung yang lebih kaya. Ia mungkin dengan batu permata, mutiara atau loket yang panjang, jika garis leher mendalam.
 4. Kelihatan kalung yang baik pada pakaian dengan bahu kosong, atau jika baju itu, kemudian dengan kerah terbuka.
 5. Terdapat pilihan untuk memakai choker dengan perhiasan leher lain, seperti rantaian. Pasang pada "kolar" renda dan rantai nipis.
 6. Jangan memakai anting-anting besar. Dapatkan jumble. Rotan kecil, rantai nipis atau cincin adalah baik.

Dalam video ini, stylist Vlad Topolev akan memberitahu anda apa yang anda boleh memakai choker untuk kelihatan bergaya:

Bagaimana cara membuat kalung dengan tangan anda sendiri?

Bagi mereka yang lebih suka kalung buatan tangan, kami akan memberitahu anda bagaimana dan dari apa yang boleh dibuat - menenun.

Bahan ini boleh menggunakan yang berikut:

 • Talian penangkapan ikan tradisional.
 • Thread silikon - spandeks.
 • Kain plastik untuk tenunan.
 • Manik.
 • Dan juga wayar dari fon kepala dan peranti lain.

Kami menerangkan cara menenun choker dari garis memancing, pilihan lain dilakukan dengan cara yang sama. Mari mulakan:

 1. Jika anda sudah terlibat dalam menenun, seperti macrame, maka anda akan menjadi sangat mudah. Mengambil selekoh 3 meter. Dan juga gunting, pakaian pakaian pejabat.
 2. Bengkokkan garis memancing pada separuh dan pasangkannya ke permukaan yang keras di selekoh dengan penutup baju. Buku ini boleh berfungsi sebagai permukaan ini.
 3. Regangkan kedua-dua hujung yang longgar.
 4. Menenun dilakukan di nod sisi kiri dan kanan. Ambil hujung kanan dan simpulkan simpulan di sekeliling benang kiri yang terbentang, supaya anda mendapat gelung.
 5. Kemudian ulangi manuver ini dengan hujung kiri.
 6. Itu sahaja, mengasah sehingga penyusun menjadi panjang yang dikehendaki.

Corak hiasan seperti itu pada leher akan kelihatan seperti tatu, itulah sebabnya ia dipanggil tatu choker. Manik boleh ditenun ke dalamnya, diperbuat daripada dua warna sekaligus.

Jadi, sekarang anda tahu siapa yang memakai chokers di lehernya sekarang, siapa dan mengapa memakai mereka sebelum ini. Pada abad ke-13 dan ke-16, dalam zaman Renaisans, mereka dipakai oleh para wanita dengan kebajikan yang mudah. Tetapi tradisi ini telah lama dilupakan, jadi jangan ragu untuk memakainya.

Video: 8 chokers yang berbeza

Dalam video ini, pereka fesyen Ekaterina Lizina akan menunjukkan kepada anda bagaimana 8 jenis pengacun yang digabungkan:

Choker adalah kalung yang bergaya: bagaimana dan dengan apa yang dipakai?

Kalung dalam bentuk kolar atau gelang telah kembali ke fesyen

Pengarang: Irina Dabaeva

Lebih banyak kanak-kanak perempuan lebih suka melengkapkan leher mereka dengan aksesori yang sesuai

Banyak rumah fesyen menggunakan kolar dalam koleksi mereka. Lihat contoh cara memakai elemen hiasan ini dalam artikel kami: Pertunjukan fesyen koleksi TopShop (+ foto) dan pertunjukan sampingan oleh Diane von Furstenberg

Kami bercakap mengenai seorang budak perempuan, yang namanya berasal dari perkataan Inggeris choker, yang bermaksud mencekik. Dan sememangnya, perhiasan ini memegang leher erat, seolah-olah cuba mencekik tuan rumah.

Sejarah hiasan leher kembali ke masa, dan elemen pakaian wanita ini mendapat populariti yang paling besar di tahun 90an dan sekarang ia kembali dengan keyakinan.

Wanita untuk masa yang lama suka menambah pakaian mereka dengan sesuatu edakim

Bagaimana untuk memilih dan dengan apa yang perlu menggabungkan choker?

Keperluan penting yang menarik ialah ia boleh digunakan dalam beberapa variasi:

 • Cuba kalung tinggi selain V-neck yang mendalam untuk imej yang lebih berwarna, seperti penyanyi popular Rihanna untuk mengiklankan album studio kedelapannya "Anti".

Rihanna memberi gaya seks lebih seksi dengan pita hitam yang luas

 • Nipis, ketat yang dibalut dengan selendang leher atau renda akan menjadikan pakaian anda menjadi lebih elegan dan halus. Model Amerika Gigi Hadid lebih daripada sekali melengkapkan pakaian kasualnya dengan elemen yang bergaya. Lihat apa yang dia lakukan.

Gigi Hadid melengkapkan kolar gaya kasualnya dalam bentuk renda putih nipis

Di kelab, model itu memilih pakaian hitam dan menambah aksesori dalam gaya.

 • Kalung yang halus untuk kelihatan grunge yang berani dan lebih seksi. Mari kita lihat bagaimana model Brazil dan salah seorang malaikat Rahsia Victoria, Adriana Lima dan penyanyi Amerika Demi Lovato, menggunakan perincian hiasan ini.

Adriana Lima menarik perhatian pada lehernya dengan kalung emas nipis

Di atas permaidani merah Demi Lovato muncul dalam jaket yang terang dan dengan kerah tipis.

 • Untuk yang lebih kejam, menekankan gaya tidak rasmi imej, tatu choker akan sesuai. Perincian tatu seperti ini sangat popular dengan orang muda kerana murahnya, keasliannya, dan keupayaan untuk menenun dengan cepat dari bahan bekas yang dapat ditemui di rumah. Contoh penyanyi skandal Miley Cyrus dan pelakon Amerika Emma Stone dengan mudah membuktikan bahawa perkara itu akan menghiasi pakaian apa pun.

Miley Cyrus mampu mengejutkan penonton dan kebaruan yang bergaya - pemburu tatu membantu dia

Emma Stone mencairkan pemandangan malam dengan trend kecil musim berlian.

Anda tidak perlu menghabiskan banyak wang di atasnya. Sekiranya anda memutuskan untuk membuat kalung dengan tangan anda sendiri, hanya ambil kain dan buatlah gelang anda sendiri di leher anda.

Video Belajar untuk membuat penjaja dengan tangan anda sendiri (tatu, renda dan renda)

Dari reben halus ke objek besar-besaran: trend ini sesuai untuk hampir mana-mana mood dan kesempatan, jadi jangan takut untuk mencuba, tetapi dalam proses jangan lupa tentang beberapa tabu dalam gaya ini.

Mengikat pita di leher anda, lihat yang lebih kecil (lebih kecil!). Cuba warna atau tekstur yang berbeza untuk memenuhi mood anda, dan simpulkan tali simpul yang sederhana.

Untuk mencipta gaya anda, anda boleh menggunakan sekeping kain biasa.

Jangan pusingkan penyodok ke dalam kostum, memakainya dengan longgar atau menggabungkannya dengan kalung besar atau pendants. Lebih kecil semakin baik! Seperti yang Katy Perry lakukan pada majlis awal majlis Grammy-2016.

Boleh dibatasi kepada selendang atau reben

Sambungkan kolar dengan permata lain! Tambahan dengan berlian, jika anda memakainya dengan pakaian malam, atau menggabungkannya, menggabungkannya dengan barang kemas harian untuk pakaian gaya jalan yang lebih biasa.

Variasi ini kelihatan luar biasa apabila terdapat beberapa gelang dari bahan yang berbeza di sekitar leher.

Memohon pembalut lembut pada kepala, leher, batang badan, anggota badan

Apabila menerima pelbagai jenis kecederaan, sekarang dan kemudian perlu memakai pembalut ke tapak kecederaan. Tetapi bagaimana untuk melakukannya dengan betul, mari kita cuba memikirkannya. Dan mari kita mulakan dengan fakta bahawa kita menganalisis jenis utama pakaian

Bandage-Free Bandages

1. Kleolovye - penyelesaian melekit warna kekuningan, yang merangkumi resin ester, alkohol dan pain.
Terapkan mereka kepada:

 • tiada lesi kulit utama dalam bentuk lecet, luka parut dan lebam;
 • pertalian keradangan menggunakan salap dan penyelesaian ubat;
 • penjagaan luka selepas operasi.

Teknik pemakaian bungkusan tersebut adalah seperti berikut:

 • menghapuskan rambut dengan bercukur, jika ada;
 • sepanjang kontur bahan berpakaian kulit dirawat dengan cleol;
 • di atas serbet steril adalah sekeping kain kasa yang memberikan penekanan penuh;
 • sebagai langkah tambahan, melakukan beberapa pusingan dengan pembalut kain kasa.

2. Plaster - penempelan bahan pakaian dilakukan oleh jalur plaster perubatan. Mereka digunakan, seperti orang yang kotor, tetapi teknik mengenakan agak berbeza:

 • luka dibasmi kuman, ditutup dengan kain steril;
 • jalur plaster membelanjakan salib, selari atau sepanjang kontur serbet;
 • bilangan jalur mungkin berbeza, perkara utama adalah untuk mencapai penetapan yang baik;
 • ia adalah mungkin untuk melakukan beberapa pusingan dengan pembalut kasa sebagai jaring keselamatan.

3. Kosynochnye dibuat dari sekeping materi, yang dilipat dalam bentuk segi tiga. Sapukan mereka apabila perlu untuk pertolongan cemas:

 • lebam dan kecederaan kepala;
 • kecederaan, keseleo, patah kaki atas dan bawah;
 • keadaan hospital dalam tempoh selepas operasi. Boleh digunakan di mana-mana bahagian badan.

Teknik pengenaannya adalah seperti berikut:

 • kawasan yang rosak badan diberi kedudukan fisiologi;
 • sebahagian besar flap jatuh di kawasan yang perlu ditutup atau digantung;
 • sudut kain yang menjalankan fiksasi ke badan.

Pembalut pembalut

Terdapat beberapa jenis utama kain kasa:

 • pekeliling - setiap giliran seterusnya sepenuhnya menutup yang terdahulu;
 • lingkaran - setiap giliran pembalut yang seterusnya hendaklah meliputi hanya separuh daripada yang sebelumnya;
 • cruciform, spikelike - lawatan pembalut melintasi antara satu sama lain, bersilang.

Ketua dan leher

Kain kepala yang kembali atau "Hippocrates cap" digunakan apabila mengikat bahagian parietal kepala
jika perlu:

 • menghentikan pendarahan dari luka terbuka;
 • membetulkan pakaian

Teknik tindihan adalah seperti berikut:

 • setelah membuka dua pembalut pada 15 cm, letakkan satu ke yang lain, kemudian bergulung ke arah satu sama lain;
 • memegang pembalut dalam dua tangan, ia digunakan pada bahagian paha di bawah bantal ikatan simpul dan membawa ke kawasan depan;
 • melakukan bengkok kembali ke tulang oksipital dan membuat salib;
 • hantar satu pembalut melalui rantau parietal ke arah depan, dan yang lain untuk meneruskan pergerakan pekeliling;
 • menyeberang di kawasan depan;
 • pembalut di tangan, yang melakukan gerakan bulat untuk mengarahkan melalui tulang parietal, ke rahang belakang, dan yang lain - melalui tulang duniawi;
 • pada okiput, ulangi salib;
 • terus mengikat sehingga seluruh peti besi tengkorak ditutup dengan bahan berpakaian;
 • membuat beberapa pusingan penetapan, mengikat simpulan.

Cap - merangkumi keseluruhan peti besi tengkorak, tambahan dipasang pada rahang bawah.
Teknik:

 • panjang pembalut, 50-70 cm panjang, terletak di rantau parietal dengan tepi gantung sama di sepanjang tulang zygomatic;
 • melakukan beberapa revolusi ketat di sekitar kepala;
 • di kawasan occipital, pembalut itu mesti dilalui di bawah bantal tulang belakang;
 • di kawasan tali untuk melakukan salib, dan di arah serong untuk menutup kawasan parietal;
 • membungkus tali pinggang dari seberang dan juga menutup kawasan depan dalam arah serong;
 • tampil sehingga penutupan lengkap tulang peti besi tengkorak;
 • selepas - 2 dua lawatan menetapkan, membuat simpulan di kawasan rentetan;
 • mengikat hujung di dagu.

Pembalut Cruciform pada leher

Jenis perban ini boleh digunakan apabila:

 • kerosakan pada tulang paha;
 • kecederaan di belakang leher.
 • dua pusingan di kepala;
 • serong ke arah belakang leher;
 • beberapa gerakan pekeliling di sekitar leher;
 • serong ke atas, ke arah telinga di sisi lain dan bawa ke dahi;
 • ulangi bilangan kali yang diperlukan;
 • berlabuh di sekitar kepala. Ikat simpul.

Pembalut di dada

Spiral digunakan untuk:

 • patah tulang rusuk;
 • kecederaan dinding dada;
 • luka linear.
 • flap pembalut satu meter panjang diletakkan di tengah bahu;
 • dua giliran menetapkan di perut atas;
 • melakukan giliran lingkaran ke ketiak;
 • lagi dua giliran menetapkan. Node;
 • akhir gantung pada tulang rusuk dibuang ke bahu yang bertentangan dan diikat dengan ujung kedua flap.

Pembalut pada abdomen dan pelvis

Ini digunakan untuk kecederaan dinding abdomen anterior. Ditambah pada skim ini:

 • banding bermula dari bawah ke bawah;
 • dua mengunci berputar di sekitar abdomen;
 • kemudian melakukan giliran lingkaran, jumlah yang diperlukan;
 • lengkap dengan dua lawatan menetapkan. Ikat simpul.

Terdapat juga pakaian berputar, yang perlu untuk:

 • kecederaan pada abdomen yang lebih rendah;
 • kecederaan sendi pinggul;
 • kerosakan pada bahagian atas paha.
 • lawatan dok pergi ke sekitar abdomen;
 • secara langsung ke bawah di sepanjang paha, memintasnya;
 • di sebaliknya, ke atas, di atas pangkal paha;
 • mereka memimpin sekeliling badan dan sekali lagi turun ke arah serong;
 • melengkapkan bilangan yang diperlukan, lawatan penetapan lengkap;
 • mengikat simpulan.

Band lengan

Ia digunakan untuk:

 • faraj keradangan;
 • luka tikaman;
 • kecederaan tulang traumatik dalam kes pertolongan cemas.
 • sekitar pergelangan tangan membuat dua pusingan;
 • serong ke arah phalanx, di sepanjang permukaan belakang tangan;
 • pembalut lingkaran pada jarinya ke pangkalannya;
 • bergerak dalam arah serong pada pergelangan tangan;
 • Dua pusingan. Nod

Pembalut pada lengan dan siku
Terpakai kepada:

 • luka linear;
 • luka fokus purulen

Teknik pelaksanaannya:

 • dua lilitan untuk penetapan;
 • Pembalut itu dipimpin dalam arah serong ke atas, sementara pinggir bawah pembalut ditekan dengan ibu jari;
 • setelah membuka pembalut sedikit, pinggir atas bengkok ke arah dirinya sendiri;
 • selepas melengkapkan bilangan masa yang diperlukan, selesaikan lawatan penetapan;
 • simpul.

Pernikahan Deso diperlukan untuk mengobilisasi sementara anggota atas sebagai alat pertolongan pertama. Dan disemprot seperti ini:

 • di dalam ketiak menyertakan kapas kapas-kain kasa;
 • lengan diberikan kedudukan fisiologi, ditekan terhadap tubuh;
 • pembalut melakukan beberapa pusingan di sekitar badan dan lengan;
 • dari sisi lengan yang sihat, dari ketiak sepanjang permukaan ventral, terus ke atas ke atas bahu bahu lengan sakit;
 • pada permukaan belakang humerus ke bawah, di bawah sendi siku lengan sakit;
 • membulatkannya, membuat separuh giliran di sekeliling badan;
 • di permukaan belakang, pembalut itu dihantar ke ikat pinggang bahu tangan yang sakit, dibuang ke atas dan diturunkan ke sendi siku;
 • setelah membulatkan lengan bawah dari bawah, mereka membawa di sepanjang belakang melalui ketiak dari sisi tangan yang sihat;
 • mengulangi kitaran sehingga hasil yang diinginkan dicapai, mereka berakhir dengan semua pusingan penetapan yang sama dan simpul.

Pembalut kaki

Pembalut lingkaran jari dikenakan apabila:

 • rahim keradangan tisu lembut;
 • imobilisasi sementara sekiranya kerosakan tulang traumatik.

Pembalut lapan berbentuk sendi buku lali boleh digunakan untuk:

 • keseleo peralatan radial ligamentum;
 • dengan lesi peradangan;
 • dengan kecederaan tulang traumatik untuk penetapan tegar.
 • di atas pergelangan kaki membuat beberapa pusingan bulat;
 • terlepas dari belakang kaki;
 • mereka membuat satu pusingan di sekeliling tempat dan kembali ke pergelangan kaki di belakang kaki, menyeberangi langkah terdahulu;
 • selamat dengan dua pusingan dan simpulkan simpulan.

Pembalut lutut penyu diperlukan dalam keadaan yang sama seperti dalam kes kerosakan sendi pergelangan kaki, tetapi ia digunakan sedikit berbeza:

 • kedudukan yang agak bengkok dipasang pada sendi lutut;
 • selepas melengkapkan lawatan pekeliling melalui patella, revolusi pembalutan berikutnya melakukan sesuatu yang lebih tinggi, maka lebih rendah daripada patella.

Kamus barang kemas, perhiasan pakaian

A

Aviators (cermin mata aviator) adalah cermin mata hitam berbentuk jatuh, sama seperti yang dipakai oleh juruterbang tentera dan awam. Titik ciri dalam bentuk cembung mereka, terima kasih kepada mata yang dilindungi dari radiasi ultraviolet dari semua pihak.

Agraf - terutamanya melaksanakan peranan hiasan, gancu yang mengikat bahagian pakaian.

B

Perhiasan kostum adalah perhiasan yang sering menyerupai perhiasan, tetapi dibuat daripada logam yang kurang mahal. Juga digunakan ialah plastik, plastik hiasan, kulit, kaca, batu murah dan aloi perhiasan khas. Adalah dipercayai bahawa fesyen perhiasan telah memperkenalkan Coco Chanel.

Bando - hairband yang berharga.

Bow sklavazh - busur reben dan batu berharga di leher.

Barangan itu adalah bahu yang lebar atau kolar yang luas dengan gambar-gambar agama yang dijahit dan batu-batu berharga, dipakai di atas pakaian formal.

Velvet dress: strip velvet. Ia digunakan sebagai hiasan hiasan sebagai tali leher, dalam aplikasi lain ia adalah alat untuk membersihkan pakaian dan kasut.

Manik (hiasan) - ikat kepala sulung (Rusia), di bawah, apa-apa benda, diturunkan dari manik.

Bombilka - hiasan pada topi pelbagai bahan - kaca, manik kaca, rantai, timah, dan sebagainya.

Gelang - sehelai barang kemas yang dipakai di tangan.

Keyring - aksesori, dekorasi pada kunci, dibuat dalam bentuk loket pada rantai, gelang, cincin utama, dll.

Kerongsang - permata disematkan pada pakaian. Biasanya diperbuat daripada logam, selalunya berharga - emas atau perak.

Pin adalah alat, biasanya diperbuat daripada logam, bertujuan untuk menyematkan, menusuk sesuatu.

Bulla (hiasan) - dr. Rom. azimat dalam bentuk bola atau cawan (sering keemasan), yang anak-anak warganegara menjalankan leher mereka hingga usia majoriti.

Manik - hiasan, barangan mewah. Batu-batu, mutiara, benda bulat kecil - manik-manik diikat pada benang. Manik biasanya diletakkan di leher, tetapi terdapat manik-manik untuk lengan dan kaki.

In

Hiasan mahkota dalam bentuk mahkota.

Monogram (monogram) - suatu tanda yang terdiri daripada saling berkaitan, disusun berturut-turut atau saling berkaitan dengan huruf pertama nama dan nama keluarga atau dalam singkatan nama keseluruhan.

Karangan bunga adalah cincin anyaman dalam bentuk cincin yang terbuat dari bunga, daun, dan cabang (kadang-kadang juga dari bahan yang meniru yang asli).

Cincin temporal adalah perhiasan wanita gangsa, perak, emas, biasanya diperkuat berhampiran kuil-kuil. Mereka dipakai pada satu atau beberapa pasangan sekaligus.

Kipas adalah kecil, sebagai peraturan, selak lipat untuk membuat aliran udara yang menyapu muka, leher dan bahu.

R

Gombik adalah ciri khas perhiasan Moravia Besar pada abad ke-9 hingga ke-10. Ia adalah objek berongga bentuk bulat dengan mata, yang terdiri daripada dua hemisfera yang bersambung.

Sikat - plat bujur dengan jumlah gigi yang kerap pada satu sisi, biasanya digunakan untuk menyikat atau membetulkan rambut.

Hryvnia (leher) - hiasan; gelang, rantai atau kalung yang dipakai di leher atau dada.

D

Diadem - dekorasi dalam bentuk mahkota.

Dukach (lichman, yagnus) adalah terperinci tradisional kostum wanita Ukraine, perhiasan wanita dalam bentuk koin seperti medali besar dengan tunduk logam yang dihiasi dengan kerikil.

F

Zhazeran adalah rantai emas yang dihiasi dengan roset dengan batu permata. Pada abad ke-16 ia diletakkan dalam satu atau dua baris di sekeliling kolar berdiri, secara rawak meletakkan panjang baki di dada.

H

Cufflinks - clasps, diikat ke dalam gelung baju manset (lengan baju) lelaki. Banyak manset adalah perhiasan.

Pergelangan tangan (hiasan), lengan, gelung.

Serpentin (bulan ular) - medallions logam dan batu biasanya bulat, bujur, kadang-kadang segi lapan bentuk dengan imej seorang kudus Kristian di satu pihak dan ular (dari 6 hingga 14) di sisi lain; berkhidmat sebagai azimat untuk penyakit.

Untuk

A cameo adalah sejenis permata, sekeping perhiasan atau hiasan yang dibuat dalam teknik bas relief pada batu berharga atau separa berharga atau pada cangkang laut. Sebaliknya intalo, yang dilakukan dalam teknik pelepasan mendalam.

Klip itu adalah hiasan, untuk memakai yang anda tidak perlu menembus kulit, kerana ia dipegang kerana tekanan mekanikal klip.

kalung - kalung dengan pendants di depan.

Cincin itu adalah objek logam dalam bentuk rim, bulatan, dengan ruang kosong di dalam garis bulatan. Mereka diletakkan pada jari sebagai hiasan atau simbol perkahwinan, yang, seperti biasa, pengantin lelaki dan pengantin perempuan (cincin perkahwinan) ditukar. Cincin ini boleh lancar, dengan corak bercetak, dengan batu. Cincin dan anjing laut adalah variasi cincin.

Crown (dari bahasa Latin Corona - korona, mahkota) - tudung kepala, yang merupakan lambang kuasa monarki.

Loket - perhiasan, dipakai pada leher. Pelbagai penggantungan. Dipakai pada rantai atau renda.

Cuff (anting cuff) - hiasan untuk telinga, yang mungkin tidak memerlukan tusukan dan menghiasi bukan sahaja telinga telinga, tetapi seluruh telinga, serta kuil, rambut dan leher.

Cincin pada falang jari (cincin phalanx) - cincin, saiz kecil, yang dipakai pada satu masa atau beberapa sekaligus pada falang jari. Cincin sedemikian boleh berlipat ganda (cincin semasa atau cincin jari) atau nipis tunggal (midi).

Kidaris - di raja Assyro-Babilonia, perhiasan kepala, dihiasi dengan plat emas, dan diciptakan terbuat dari kain putih.

Klaft - tudung kepala firaun Mesir, dalam bentuk tudung berjalur, diletakkan dengan lipatan kecil dan diikat pada dahi dengan pita dengan Uray.

L

Lunnitsa - penggantungan dalam bentuk sabit (Dr. Rus, 10-13 abad.)

M

Lalat - perhiasan wanita dalam bentuk kepingan kecil kain sutera pelbagai bentuk, kadang-kadang dihiasi dengan batu permata.

Pingat itu adalah hiasan bentuk bulat atau bujur.

Monisto- (lama.) - kalung, yang terdiri daripada rantai atau kord dengan salib dan syiling, dalam sejenis kalung.

Oh

Kalung (manik-manik) - sekeping perhiasan yang dipakai di leher, adalah benang di mana mutiara, cengkerang, syiling, dll.

Bezel (gelang) adalah perhiasan yang dipakai di kepala, dalam bentuk berbentuk anjing, biasanya dihiasi dengan hiasan atau monophonik. Diperbuat daripada bahan tegar dan juga berfungsi sebagai pemegang rambut.

F

Pectoral - hiasan dada, boleh menjadi sebahagian daripada peluru pelindung yang pahlawan. Ia mungkin berasal dari alat tempur yang melindungi dada atas, tekak dan bahu.

Cincin adalah cincin dengan mana-mana permata atau mineral yang ditubuhkan.

Plak adalah pingat peringatan atau hiasan yang mempunyai bentuk poligon (dengan empat sudut dan lebih). Poster dicetak untuk tujuan cenderahati dan untuk hiasan.

Plastron (dari fr. Plastron - bib) adalah nama biasa untuk aksesori pakaian yang meliputi leher dan dada.

Plume (dari fr. Plumage - "bulu"; plume - "bulu") - hiasan pada bulu kepala seperti kipas.

Loket adalah sekeping perhiasan yang tergantung dari sesuatu, tidak seperti loket yang tergantung hanya pada leher. Pendants dipakai oleh lelaki dan wanita.

Gegel - genggam untuk tali pelbagai jenis dan peranti.

Belt - detail pakaian.

Butang - strap untuk pakaian.

Dengan

Anting-anting - perhiasan, dipakai di telinga, di mana untuk lubang khas ini ditembusi.

Solitaire adalah berlian yang agak besar.

Sotuar - kalung mutiara pada beberapa benang kendur, diikat dengan satu pengikat (XVIII - XX abad)

Hamba - gelang (dari bahasa Inggeris - gelang hamba) - gelang yang menghubungkan dengan cincin pada jari.

T

Sebuah tiara, sejenis perhiasan kepala, menyerupai tiara, dipakai pada majlis-majlis khas - oleh pengantin perempuan pada majlis perkahwinan atau debutant di bola masyarakat.

Torkves (Tork) adalah jenis Celtic Hryvnia leher: kalung kultus yang terbuat dari tembaga, emas, logam berharga, yang dipakai di leher, pinggang, di seluruh dada, seperti gelang.

F

Gancu adalah gelang besar pada setiap perhiasan (kalung, gelang), yang boleh dianggap sebagai perhiasan bebas.

Feronniere adalah perhiasan wanita dalam bentuk gelang, pita atau rantai dengan batu berharga, mutiara atau batu permata, dipakai di kepala dan diturunkan di dahi. Feronnieres dikenali dari zaman Renaissance.

Kerongsang - pengikat logam untuk pakaian, sambil berfungsi sebagai hiasan.

C
.
Rantai (rantaian) - struktur yang terdiri daripada bahagian-bahagian tegar yang sama, yang dipanggil pautan.

H

Choker (choker) - kalung, perhiasan yang sesuai dengan lehernya, seringkali mempunyai dua atau tiga tier. Sebaliknya, mungkin dari getah.

Manik - kord atau reben, yang paling kerap tertutup dalam cincin, di mana knot dikenakan, manik (biji-bijian), plat atau unsur-unsur homogen lain diikat. Dalam banyak agama: Hindu, Islam, Kristian dan Buddha - mereka digunakan untuk mengira doa membaca atau tindakan ritual lain, mengekalkan perhatian dan tumpuan, menetapkan irama, dan sebagainya.

Sh

Gelang Shamballa (gelang shamballa, shamballa) - gelang pesona yang menjadi popular terima kasih kepada dua saudara pereka yang membawa idea gelang pesona dari India. Shambala adalah tenunan gelang dalam teknologi khusus, diperbuat daripada batu alam, dengan atribut wajib pada tali - senyuman Sang Buddha.

Shatlenka - rantaian untuk jam tangan poket, yang dipakai secara bebas di baju rompi atau poket perut.

Gunting rambut adalah alat yang rambut seseorang diperbaiki dan dipegang di satu tempat. Mereka diperbuat daripada logam, gading, gangsa, kayu, dan lain-lain. Kancing telah wujud di Asyur dan Mesir kuno, di mana mereka menghiasi gaya rambut mereka. Penggalian arkeologi menunjukkan bahawa kancing tersebut dinilai sebagai barangan mewah oleh orang Mesir, dan kemudian orang Yunani, Etruscan dan Rom.

Uh

Egretka - hiasan untuk helai kepala atau gaya rambut wanita dalam bentuk gunting rambut dengan topping dalam bentuk bulu, bulu bulu atau cawangan yang ditutup dengan batu.

Esprit - dekorasi dalam bentuk bulu besar atau bundle bulu yang menyimpang, yang membuat keseronokan gaya rambut wanita atau perhiasan wanita.