Utama / Siku

PANGGILAN. BAGAIMANA MUDAH MENYATAKAN

* Vertebra boleh dibandingkan dengan kiub kanak-kanak yang diletakkan di antara satu sama lain. Di tulang belakang manusia ada 32-34. * Dalam bahasa Latin, vertebra disebut "VERTEBRE". Mudah bagi saya untuk mengingati perkataan ini, dengan mengingatkan frasa "menghidupkan kiub." * Semua vertebra mempunyai struktur yang sama, dengan beberapa ciri, bergantung pada bahagian tulang belakang yang mereka buat. * Proses spinous - inilah yang terasa di belakang. Proses-proses ini berfungsi sebagai tempat lampiran otot yang memastikan pergerakan vertebra, serta mencegah vertebra dari menutup dan membatasi backbend belakang. Oleh kerana mungkin hanya merasakan proses spinus vertebra, kepastian salah timbul bahawa tulang belakang terletak di permukaan tubuh. Malah, kes badan 24 vertebra yang cukup dalam - pada 5-10 cm dari permukaan perut, bergantung kepada badan * Arka vertebra membentuk terusan tunjang, yang menempatkan saraf tunjang * Hanya 2 vertebra terdapat beberapa tajuk kerana sifat struktur mereka. Ini adalah dua vertebra serviks pertama - "atlas" dan "epistropi", masing-masing. The Atlant tidak mempunyai badan, tetapi sebaliknya arka depan dengan massa sebelah terbentuk. Epistrofi juga mempunyai struktur yang aneh. Tubuhnya dihubungkan dengan atlantis dari proses dentate. Kedua-dua vertebra terdiri daripada mekanisme yang unik, yang mana pergerakan kepala di sekitar paksi menegak dan kecenderungannya dijalankan. * Dalam vertebra serviks ketujuh (terakhir), proses spinous tidak berpecah, muncul di atas proses spinous vertebra lain dan mudah teraba. Anda boleh menemuinya di dasar leher. * Ciri-ciri struktur vertebra thoracic - pada badan mereka dan proses melintang terdapat lubang tulang rusuk untuk artikulasi dengan kepala dan tubercles tulang rusuk. Proses spinus vertebra thoracic diturunkan dan bertindih dengan cara seperti jubin. * Lumbar vertebra adalah lebih besar daripada vertebra lain, mereka membawa beban yang paling besar dalam ruang tulang belakang. Itulah sebabnya sakit belakang paling kerap berlaku di rantau lumbar. * Sakrum mempunyai bentuk piramid, dengan pangkalan menghadap ke atas dan atas ke bawah. Ia terdiri daripada lima vertebra sakral yang ditengah. Proses pertambahan bermula pada usia 16 dan berakhir sepenuhnya pada usia 25 tahun. * The vertebrae tulang belakang terletak ke bawah dari sacrum, ujungnya (biasanya ada empat, kadang-kadang lima). Hanya tulang belakang tulang belakang pertama yang mengekalkan lebih banyak kesan struktur umum vertebra, dan yang terakhir adalah dalam bentuk bola.

Untuk meneruskan muat turun yang anda perlukan untuk mengumpul gambar:

Spine manusia: struktur, penomoran tulang belakang dan cakera intervertebral


Bahagian utama struktur paksi manusia ialah tulang belakang. Ia adalah satu struktur penting dalam badan yang berfungsi sebagai rangka kerja, berkat yang boleh membuat pelbagai pergerakan - bengkok, berjalan, duduk, berdiri, berputar. Fungsi kejutan menyerap tulang belakang membantu memainkan bentuk S-nya. Dan ia melindungi organ-organ dalaman daripada tekanan dan kerosakan yang berlebihan. Bagaimanakah tulang belakang manusia berfungsi, dan berapa penambahan cakera vertebra dan intervertebral yang diterima oleh pakar perubatan, kami akan menerangkan selanjutnya.

Komponen utama tulang belakang

Lajur tulang belakang adalah sistem yang kompleks. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra dan 23 cakera intervertebral. Vertebra berturut-turut, bersambung dengan satu sama lain. Antara vertebra yang bersebelahan adalah pad kartilaginus yang mempunyai bentuk cakera, juga menghubungkan setiap sepasang vertebra bersebelahan. Gasket ini dipanggil cakera intervertebral atau intervertebral.

Di tengah-tengah setiap tulang belakang ada lubang. Memandangkan vertebra, bersambung antara satu sama lain, membentuk lajur vertebral, lubang-lubang, terletak satu di atas yang lain, mencipta jenis bebola bagi saraf tunjang, yang terdiri daripada serat dan sel saraf.

Bahagian bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian. Bagaimana tulang belakang, seperti yang ditunjukkan dalam rajah tersebut.

Jabatan serviks (serviks)

Termasuk tujuh vertebra. Dengan bentuknya, ia menyerupai huruf "C" dengan lengkung ke depan yang melengkung, yang dipanggil lordosis serviks. Jenis lordosis ini adalah di kawasan lumbar.

Setiap vertebra mempunyai nama sendiri. Di rantau serviks, mereka dinamakan C1-C7 selepas huruf pertama nama Latin jabatan ini.

Terutama perlu diberi perhatian ialah vertebra C1 dan C2 - atlas dan epistropi (atau paksi), masing-masing. Ciri mereka dalam struktur berbeza dari vertebra lain. Atlant terdiri daripada dua busur yang disambungkan oleh tebal sisi tulang. Ia berputar di sekitar proses pergigian yang terletak di bahagian anterior epistropi. Terima kasih kepada ini, seseorang boleh membuat pelbagai gerakan kepala.

Jabatan Thoracic (thoracic)

Bahagian yang paling tidak aktif tulang belakang. Ia terdiri daripada 12 vertebra, yang diberikan nombor dari T1 hingga T12. Kadang-kadang mereka dilambangkan dengan huruf Th atau D.

Thoracic vertebra disusun dalam bentuk huruf C, cembung belakang. Kelengkungan fisiologi tulang belakang ini dipanggil "kyphosis".

Bahagian tulang belakang ini terlibat dalam pembentukan dinding dada posterior. Rusuk dilampirkan pada proses melintang vertebra toraks dengan bantuan sendi, dan di bahagian anterior mereka menyertai sternum, membentuk rangka yang tegar.

Tulang belakang lumbar

Ia mempunyai sedikit bengkok ke hadapan. Melakukan fungsi penghubung antara rantau thoracic dan sacrum. The vertebra bahagian ini adalah yang terbesar, kerana ia berada di bawah beban berat akibat tekanan yang dikenakan oleh badan atas.

Biasanya, kawasan lumbar terdiri daripada 5 vertebra. Vertebra ini dinamakan L1-L5.

  Tetapi ada dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal:

 • Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sacrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi. Dalam kes ini, ada 6 vertebra di rantau lumbar.
 • Terdapat juga anomali seperti sacralization, apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebagian atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, sementara hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar. Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.
 • Sacral (sacrum)

  Menyokong bahagian atas tulang belakang. Ia terdiri daripada 5 vertebra yang bersatu S1-S5, mempunyai satu nama umum - sakrum. Sakrum tidak bergerak, badan vertebranya lebih jelas berbanding dengan yang lain, dan prosesnya kurang. Kuasa dan saiz vertebra berkurangan dari pertama ke lima.

  Bentuk pembahagian sakral adalah seperti segitiga. Terletak di pangkal tulang belakang, sakrum, seperti baji, menghubungkannya ke tulang pelvis.

  Coccyx (coccyx)

  Tumbuh tulang dari 4-5 vertebra (Co1-Co5). Satu ciri tulang belakang tulang belakang adalah bahawa mereka tidak mempunyai proses lateral. Dalam kerangka betina, tulang belakang dibezakan oleh beberapa pergerakan, yang memfasilitasi proses bersalin.

  Bentuk coccyx menyerupai piramid, pangkalan itu muncul. Malah, tailbone adalah sisa ekor yang hilang.

  Struktur tulang belakang manusia, penomboran cakera, vertebra, MPD

  Cakera Intervertebral

  Disk terdiri daripada cincin berserabut dan teras gelatin. Cakera intervertebral dipisahkan daripada tisu tulang badan vertebrata oleh rawan hyaline nipis. Bersama-sama dengan ligamen, cakera intervertebral mengikat tulang belakang bersama-sama. Bersama-sama, mereka membentuk 1/4 ketinggian keseluruhan ruang tulang belakang.

  Fungsi utamanya adalah penyokong dan kejutan menyerap. Apabila tulang belakang bergerak, cakera di bawah tekanan vertebra mengubah bentuknya, membolehkan vertebra selamat mendekatkan atau bergerak dari satu sama lain. Oleh itu cakera intervertebral menghilangkan gegaran dan gegaran, jatuh bukan sahaja pada tulang belakang, tetapi juga pada saraf tunjang dan otak.

   Nilai tinggi bergantung kepada lokasi cakera:

 • di rantau serviks mencapai 5-6 mm,
 • di dada - 3-5 mm,
 • dan di lumbar - 10 mm.
 • Seperti yang disebutkan pada mulanya, badan mempunyai 23 cakera intervertebral. Mereka menghubungkan setiap vertebra, kecuali untuk dua serviks pertama (atlanta dan epistrophy), vertebra yang beralun dari sacral dan coccyx.

  Segmen motor vertikal

  Oleh kerana penyakit di tulang belakang boleh memberi kesan bukan sahaja pada struktur tulang - tulang belakang, tetapi juga cakera intervertebral, saluran, ligamen, akar saraf yang meluas dari saraf tunjang melalui bukaan intervertebral (foraminal), otot paravertebral, pakar dan pesakit mempunyai keperluan untuk menerangkan dengan jelas penyetempatan patologi struktur tulang belakang untuk memperkenalkan perkara seperti segmen motor vertebra (PDS).


  Segmen motor vertebral termasuk 2 vertebra bersebelahan dan 1 cakera intervertebral yang terletak di antara mereka.

   Lajur tulang belakang kami terdiri daripada 24 segmen motor vertebra:

  Bagaimana penomboran?

  Penomboran segmen motor vertebra dan, oleh itu, cakera intervertebral yang termasuk dalamnya, bermula pada titik tertinggi di rantau serviks dan berakhir di sempadan lumbar ke peralihan sakral.

  Penunjukan segmen motor vertebral terbentuk daripada nama vertebra bersebelahan yang membentuk segmen ini. Pertama, vertebra atas ditunjukkan, maka bilangan vertebra bawah ditulis dengan tanda hubung.

   Jadi sebagai contoh:

 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra pertama dan kedua tulang belakang serviks, dirujuk sebagai C1-C2,
 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra thoracic ketiga dan keempat, dilambangkan sebagai T3-T4 (Th3-Th4 atau D3-D4)
 • Segmen motor vertebra terendah, termasuk lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama, dilambangkan sebagai L5-S1.
 • Jika doktor menunjukkan "hernia intervertebral L4-L5" apabila menggambarkan gambar yang diperoleh semasa kajian diagnostik tulang belakang lumbar menggunakan pencitraan resonans magnetik, perlu difahami bahawa hernia cakera ditemui di antara vertebra lumbar keempat dan kelima.

  Struktur tulang belakang manusia.
  Struktur dan fungsi vertebra

  Punggung manusia (atau "ruang tulang belakang") adalah asas rangka manusia. Spina terdiri daripada 32 - 34 vertebra yang disusun dalam baris, yang disambungkan oleh satu sama lain oleh ligamen, sendi, cakera intervertebral (intervertebral), yang pada gilirannya adalah tulang rawan, atau tulang belakang bersatu bersama.

  Struktur tulang belakang

  Spine dan vertebra manusia boleh dibahagikan dan dikelaskan oleh jabatan. Setiap bahagian tulang belakang terdiri daripada beberapa vertebra. Tulang vertebra dilambangkan oleh huruf Latin (huruf pertama nama Latin bahagian tulang belakang) dan nombor (nombor siri vertebra di jabatan), contohnya, C3 adalah vertebra serviks ketiga. Tulang vertebra adalah dari atas ke bawah.

  Terdapat 5 bahagian tulang belakang (dari atas ke bawah):

  • Kawasan serviks (atau leher, dalam bahasa Latin "Pars Cervicalis") - terdiri daripada 7 vertebra bernombor C1 - C7.
   Nota Tulang tengkorak tengkorak secara konvensional dianggap vertebra serviks "sifar" dengan penomboran C0. Mereka berbeza dari jenis umum vertebra serviks: C1 - Atlanta (dalam bahasa Latin "Atlas"), C2 - vertebra axial atau Axis (dalam Latin "Axis") dan C7 - Bercakap vertebra (dalam bahasa Latin "Vertebra Prominens");
  • Jabatan Thoracic (atau dada, dalam bahasa Latin "Pars Thoracalis") - terdiri daripada 12 vertebra dengan nombor Th1 - Th12 atau T1 - T12 (terdapat juga penomboran alternatif D1 - D12);
  • Tulang belakang lumbar (atau bahagian lumbal; dalam bahasa Latin "Pars Lumbalis") - terdiri daripada 5 vertebra dengan penomboran L1 - L5;
  • Jabatan Sacral (atau bahagian sakral; dalam bahasa Latin "Os Sacrum") - terdiri daripada 5 vertebra dengan penomboran S1 - S5, - pada orang dewasa, mereka tumbuh bersama dalam tulang sakral;
  • Jabatan Coccyx (atau bahagian coccygeal dalam bahasa Latin, "Os Coccygis") - terdiri daripada 3 - 5 vertebra dengan penomoran Co1 - Co5, - pada orang dewasa, mereka tumbuh bersama di tailbone.

  Tulang vertebra dihubungkan oleh dua proses artikular atas dan dua, cakera intervertebral dan ligamen yang sangat kuat terletak di sisi badan vertebra, di bahagian anterior dan posterior mereka.

  Mobiliti vertebra disediakan oleh cakera, sendi dan ligamen di antara mereka. Yang terakhir, sedikit sebanyak, memainkan peranan limiter yang menghalang pergerakan terlalu banyak. Otot-otot kuat belakang, leher, bahu, dada, perut dan paha ke tahap yang lebih besar menentukan mobiliti vertebra dan seluruh ruang tulang belakang. Semua otot ini secara harmoni berinteraksi antara satu sama lain, menyediakan peraturan pergerakan yang baik di tulang belakang. Jika daya atau ketegangan semasa beban perubahan otot, ia boleh menyebabkan perubahan pada fungsi motor tulang belakang, menyebabkan sensasi yang menyakitkan di bahagian belakang atau perasaan keletihan.

  Selekoh tulang belakang manusia

  Jika anda melihat struktur tulang belakang manusia dari sisi, jelas bahawa vertebra tidak secara langsung di atas yang lain, tetapi membentuk lengkung fisiologi ciri tulang belakang:

  1. di gerbang tulang belakang serviks ke hadapan, membentuk lordosis serviks yang disebut;
  2. di tulang belakang torak melengkung ke belakang, membentuk kyphaosis thoracic yang dipanggil;
  3. di tulang belakang lumbar mempunyai tikungan ke hadapan, membentuk apa yang disebut lordosis lumbar;
  4. di rantau sakral, lengkung belakang tulang belakang, membentuk apa yang disebut kyphosis sakral.

  Kurva ini membentuk peranti redaman tulang belakang untuk tulang belakang, melembutkan jolt dan dengan demikian melindungi otak dari kerosakan ketika berjalan, berlari dan melompat.

  Struktur dan fungsi vertebra

  Setiap vertebra terdiri daripada badan bulat atau reniform dan arka yang menutup foramen vertebral. Dari sini meninggalkan proses artikular yang berfungsi untuk artikulasi dengan vertebra atas dan bawah.

  Tulang vertebra terdiri daripada bahan lulur dalaman dan luaran yang padat. Bahan spongy dalam bentuk tulang belakang tulang memastikan kekuatan vertebra. Bahan padat luar vertebra terdiri daripada tisu lamina seperti tulang yang memberikan kekerasan lapisan luar dan keupayaan tubuh vertebra untuk mengambil beban, sebagai contoh, mampatan semasa berjalan. Di dalam tulang belakang, selain tulang lalang tulang, ada sumsum tulang merah, yang mempunyai fungsi pembentukan darah.

  Bergantung kepada bahagian tulang belakang tulang belakang, bentuk badan dan prosesnya mempunyai beberapa perbezaan. Secara umum, boleh dikatakan bahawa vertebra lumbal lebih besar daripada serviks, mempunyai badan yang lebih kecil dan proses kurang maju. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tulang belakang lumbar mempunyai beban yang lebih tinggi daripada yang serviks, yang hanya membawa berat kepala.

  Tulang toraks mempunyai fungsi khas, membentuk sel dada bersama-sama dengan tulang rusuk dan sternum. Rusuk yang melekat pada bahagian depan proses melintang bukan merupakan kesinambungan mereka, tetapi tulang yang berasingan terhubung ke proses oleh dua sendi kecil. Sendi membolehkan beberapa pergerakan di antara tulang rusuk, serta tulang rusuk dan vertebra relatif kepada satu sama lain, yang memastikan menghirup dan menghembuskan nafas. Sangkar tulang rusuk yang terbentuk daripada tulang mempunyai mobiliti yang lebih rendah berbanding dengan leher dan batang tubuh. Tahap kebebasan antara vertebra thoracic juga lebih kecil daripada yang di antara vertebra serviks dan lumbar.

  Antara vertebra daerah serviks, thoracic dan lumbar (kecuali untuk dua vertebra serviks) adalah cakera intervertebral, yang terdiri daripada cincin berserat dan nikel gelatin. Konsistensi cakera yang elastik membolehkannya mengubah bentuk. Keupayaan cakera untuk mengambil alih dan mengedarkan tekanan di antara vertebra membolehkannya memainkan peranan penyerap kejutan dan membolehkan tulang belakang melengkung.

  Dari saraf tunjang di bukaan intervertebral (foraminal), - bukaan di antara dua vertebra bersebelahan, lulus akar saraf tulang belakang, urat dan arteri. Serat dalam akar saraf menghantar isyarat kepada saraf tunjang dari saraf yang terletak pada lapisan kulit dan berserabut tisu penghubung. Serat saraf yang lain, pada gilirannya, menghantar isyarat dari saraf tunjang ke otot, supaya mereka dapat mengecut pada perintah dari otak dan saraf tunjang. Akar saraf dari serviks segmen saraf tunjang pergi terutama ke lengan, segmen lumbar pergi ke kaki, sedangkan akar saraf dari segmen toraks pergi ke tubuh.

  Struktur tulang seseorang, termasuk struktur tulang belakang, sentiasa dikemas kini: sel-sel satu jenis diduduki dengan penguraian tisu tulang, yang lain - dengan pembaharuannya. Daya mekanikal, beban yang mengalami vertebra, merangsang pembentukan sel-sel baru. Memperkukuhkan kesan pada vertebra memberikan pembentukan bahan tulang yang dipercepat dengan sejumlah besar salib dan bahan tulang yang lebih padat, dan sebaliknya, penurunan dalam beban menyebabkan perpecahan.

  Sebagai contoh, imobilitas yang disebabkan oleh penyakit ini membawa kepada perpecahan zat tulang dengan akibat yang mungkin - melembutkan tulang tulang.

  Untuk mengatasi masalah ini dan untuk tujuan pencegahan, kami mengesyorkan secara berkala untuk menjalani rawatan urut terapeutik dan fisioterapi (pada alat elektro-stimulasi), contohnya, di pusat perubatan kami.

  Segmen motor Vertebral (tulang belakang tulang belakang)

  Istilah "segmen motor vertebra" (PDS tulang belakang) bermaksud bahagian tulang belakang, yang terdiri daripada dua vertebra bersebelahan (bersebelahan).

  Segmen motor vertebral merangkumi semua unit struktur pada peringkat tulang belakang ini: dua vertebra bersebelahan, sendi dan alat ligamen persimpangan dari kedua-dua tulang belakang bersebelahan ini, cakera intervertebral, dan juga termasuk otot paravertebral. Dalam setiap segmen motor vertebra terdapat dua bukaan intervertebral (foraminal) di mana akar saraf tulang belakang, arteri dan urat terletak.

  Terdapat sejumlah 24 segmen motor vertebra dalam ruang tulang belakang: 7 serviks, 12 thoracic dan 5 lumbar. Segmen lumbar terakhir (paling rendah) membentuk vertebra lumbal ke-5 (L5) dan sakral pertama (S1).

  Dalam protokol perubatan, segmen motor vertebra dinamakan mengikut vertebra di atas dan di bawah dalam segmen ini, sebagai contoh, segmen L5-S1.

  vertebra

  1 vertebra

  2 vertebra

  Lihat juga dalam kamus lain:

  tulang belakang - tulang belakang, nka, tulang belakang, belakang. Bendera vertebra ditetak kerja Bend kerja vertebra. Lihat, supaya vertebra tidak akan retak, jangan terlalu banyak... Kamus Rusia Argo

  SPINE - SPINE, salah satu tulang yang membentuk tulang belakang (tulang belakang). Setiap vertebra terdiri daripada asas pepejal yang besar, dari bahagian atasnya, di kedua-dua pihak, adalah proses bersayap. Kord tulang belakang melalui tengah berongga vertebra... Kamus Ensiklopedia Sains dan Teknikal

  SPINE - SPINE, nka, suami. Elakkan tulang atau tulang kartilaginous tulang belakang. Cervical n. Chest n. | adj vertebral, th, oe. P. pilar (tulang belakang). Vertebrata dan vertebrata (n) (haiwan yang lebih tinggi yang mempunyai rangka tulang atau tulang rawan)...... Kamus Ozhegov

  vertebra - n., bilangan sinonim: 15 • paksi (2) • atlas (6) • bel (3) •... Kamus sinonim

  vertebra - 1. CALL, nka; m. Mengasingkan tulang (dalam sesetengah haiwan, tulang rawan), yang merupakan bahagian tulang belakang. Vertebra serviks. Dorsal ms 2. CALL, nka; m. Nar. bercakap Loceng itu. * Hanya hati yang mengasyikkan, seperti menunggang comel, Menunggang dengan vertebra (Polonsky). ◁...... Kamus Ensiklopedia

  Vertebra - Imej vertebra lumbar. Bahasa Inggeris Proses artikular Superior Proses artikul atas; Bahasa Inggeris Proses artikular rendah. Proses artikular yang lebih rendah; Bahasa Inggeris Melintang... Wikipedia

  SPINE - Membengkokkan tulang belakang. Jarg sebuah dermaga Besi. Untuk bekerja Elistratov 1994, 345. / em> Dibentuk mengikut model lenturan belakang... Satu kamus besar kata-kata Rusia

  SPINE - (vertebra, pl. Vertebrae) adalah salah satu dari 33 tulang yang membentuk tulang belakang. Setiap tulang belakang biasanya terdiri daripada badan vertebra (badan), dari permukaan belakang yang mana tulang gerbang (gerbang vertebra (gerbang saraf) berlepas; antara badan dan arka itu terletak...... Kamus Perubatan

  vertebra - (ki) (vertebra (ae), PNA, BNA, JNA) adalah nama umum bagi tulang yang tidak berpasang pendek yang membentuk tulang belakang; dalam beberapa proses patologi, perubahan ciri diperhatikan. P... Kamus perubatan besar

  vertebra - genus nk Dihubungkan dengan vokal bergantian dengan pautan... Kamus Etimologi Max Vasmer dari Bahasa Rusia

  Vertebra - I m. Bahagian tulang belakang haiwan dan manusia. II m. Tempatan Loceng tangan, loceng. III m. Tumbuhan keluarga nornichnikovyh, dengan bunga kuning dan buah dalam bentuk kotak; keriting. Penjelasan Kamus Ephraim. T. F. Efremova. 2000... Kamus Moden Bahasa Rusia Efraim

  Vertebrae dalam bahasa Latin

  1. vertebra serviks, vertebra leher rahim.

  Oleh itu, beban badan mereka lebih kecil (berbanding dengan bahagian bawah tulang belakang) berbanding dengan beban pada vertebra serviks. Proses transversal dicirikan oleh kehadiran bukaan proses melintang, proses transversalia foramina, yang diperoleh hasil daripada perpaduan proses melintang dengan rusuk asas, processarius costarius.

  Terusan yang dihasilkan dari kombinasi lubang ini melindungi arteri vertebra dan urat yang melewati mereka. Di hujung proses melintang, lekatan yang ditandakan itu muncul dalam bentuk dua bukit - tubercula anterius et posterius.

  Tulang belakang anterior vertebra VI kuat dibangunkan dan dipanggil caroticum tuberculum - tubercle mengantuk (anda boleh menekan arteri karotid melawannya untuk menghentikan pendarahan).

  Proses-proses spin pada ujung-ujungnya bifurcated, dengan pengecualian vertebra VI dan VII. Dalam proses ini, proses spinous berukuran besar, sehingga vertebra serviks VII disebut vertebra prominens (menonjol), mudah untuk diperiksa dari kehidupan, yang digunakan untuk menghitung vertebra untuk tujuan diagnostik.

  I dan II vertebra serviks mempunyai bentuk khas, kerana penyertaan mereka dalam artikulasi bergerak dengan tengkorak. Pada saya vertebra - atlanta, atlas, kebanyakan badan dalam proses pembangunan beralih ke vertebra II dan tumbuh di sana, membentuk gigi, sarang. Akibatnya, hanya gerbang depan tetap dari badan atlas, tetapi pembukaan tulang belakang meningkat, diisi di depan gigi.

  Anterior (arcus anterior) dan posterior (arcus posterior) atlanta arcs dihubungkan oleh jisim lateral, laterae massales. Permukaan atas dan bawah masing-masing digunakan untuk artikulasi dengan tulang yang bersebelahan: atas, cekung, fovea articularis unggul, untuk artikulasi dengan condyle yang bersesuaian dengan tulang oksipital, lebih rendah, rata, fovea articularis lebih rendah, - dengan permukaan artikular vertebra serviks II.

  Di permukaan luar gerbang anterior dan posterior terdapat hillocks, tubercula anterius et posterius. Kedua-dua tulang belakang serviks - paksi (paksi, latak - paksi, oleh itu, paksi), berbeza secara mendadak dari semua tulang belakang lain dengan kehadiran penyok, atau gigi, rongga, homolog pada badan atlanta.

  Vertebrae dalam bahasa Latin

  Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
  Baca lebih lanjut di sini...

  Punggung manusia adalah salah satu komponen yang paling penting dalam badannya. Keadaan belakang adalah ujian litmus kesejahteraan umum. Sekiranya ada sesuatu yang tidak kena dengan salah satu jabatannya, berlaku kerosakan organ dalaman yang sepadan. Oleh itu, setiap orang perlu tahu bagaimana struktur tulang belakang pada manusia kelihatan seperti rajah, dan memahami notasi.

  Anatomi

  Tidak ada yang memikirkan betapa banyak vertebras yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, untuk mengetahui maklumat sedemikian adalah perlu. Untuk ini anda perlu mempelajari lebih lanjut tentang anatomi tulang belakang dan mengetahui bahawa:

  1. Bilangan vertebra pada manusia ialah 32-34. Perubatan menyatukan mereka ke dalam kumpulan yang dipanggil bahagian. Secara keseluruhan terdapat 5 dari mereka. Kadang-kadang bahagian lumbal dan sakral digabungkan ke dalam lumbosacral. Dalam kes ini, 4 kumpulan vertebra diperolehi.
  2. Struktur tulang belakang manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Di antara semua vertebra ada lapisan menyerap dan menyambung - cakera intervertebral.
  3. Ligamen dan sendi facet bertanggungjawab terhadap integriti keseluruhan struktur belakang. Terima kasih kepada mereka, tulang belakang manusia mempunyai fungsi seperti keupayaan untuk membengkokkan dan melengkapkan ke arah yang berbeza, dan juga untuk berpaling ke kanan dan ke kiri di sekitar paksi.
  4. Biasanya, tulang belakang yang sihat mempunyai serviks lordosis dan lumbar (kelengkungan anterior) dan 1 korinosis thoracic (belakang belakang). Penyelewengan fisiologi ini melembutkan beban kejutan, membantu menyerap setiap langkah, melindungi otak dari gegaran semasa tindakan aktif (melompat, jerking, berlari). Cakera intervertebral membantu mereka dalam hal ini. Selekoh tulang belakang manusia berkaitan dengan fisiologinya.
  5. Untuk fleksibiliti belakang adalah sendi.
  6. Otot bergerak sepanjang tulang belakang. Kesihatan belakang dan seluruh organisma bergantung kepada berapa banyak mereka dipam.

  Oleh itu, anatomi tulang belakang adalah badan vertebra, lapisan menyerap kejutan di antara mereka, sendi facet dan otot paravertebral.

  Berapa banyak vertebras serviks yang ada pada seseorang? Untuk menjawab soalan ini, anda perlu memeriksa dengan teliti ruang tulang belakang.

  Kawasan serviks termasuk 7 vertebra. Penamaan Latin mereka ialah C, indeks berangka adalah dari I hingga VII. Vertebra serviks pertama, serta vertebra kedua dan ketujuh, berbeza dari yang lain dalam struktur mereka, dan dua daripadanya juga mempunyai nama khas. Ini adalah atlas (CI) dan paksi (CII). Baki tulang belakang serviks adalah pembentukan tulang kecil di mana lubang-lubang semestinya ada:

  • untuk kord rahim;
  • akar saraf;
  • saluran darah;
  • melintang.

  Item terakhir adalah ciri unik vertebra serviks.

  Tulang serviks berada di bagian atas dan hanya bergerak kepala dan lehernya sendiri. Dia adalah yang paling rapuh, yang ditentukan oleh lokasinya, tetapi ini tidak menghalangnya daripada menjadi sama penting dengan bahagian lain tulang belakang.

  Atlant (CI)

  Tulang serviks bermula dengan vertebra ini. Dalam sesetengah orang, dia tercedera sejak lahir. Putaran manual bayi dalam kanal lahir menyumbang kepada ini.

  Struktur Atlanta adalah unik - tengkorak "duduk" secara langsung di atasnya. Sambungan tulang oksipital dan vertebra adalah mudah alih, hampir tidak ada badan. Ia berkaitan langsung dengan perkembangan pranatal dan fungsi yang dilakukannya:

  1. Dalam perkembangan intrauterine, atlas bergabung dengan paksi, yang mana ia mendapat "gigi" khusus.
  2. Pembukaan tulang belakang adalah besar, sementara tulang belakang serviks yang lain tidak mempunyai ini.
  3. Tubuh Atlanta adalah ringkas. Ini adalah dua arka - anterior dan posterior yang pendek dengan proses spinous, serta dua tebal sisi.
  4. Di kedua-dua belah gerbang posterior terdapat alur untuk arteri vertebra.
  5. Permukaan rawan terletak di bahagian atas dan bawah pada tebal sisi. Yang atas mempunyai bentuk bujur dan dihubungkan dengan condyles tulang okiput - ini adalah sendi atlantozacolar. Permukaan artikul yang lebih rendah adalah bulat, disambungkan kepada sendi artikular paksi - ini adalah sendi atlantoaksial berpasangan.

  Axis (CII)

  Pusingan serviks kedua mempunyai nama lain - epistropi. Berbeza dengan "gigi", iaitu "memakai" atlas. Disebabkan bentuk tertentu Atlanta dan Axis, tulang belakang serviks mempunyai mobiliti yang lebih besar, dan kepala berputar 180 darjah.

  "Gigi" di atas mempunyai dua lapisan kartilaginus (permukaan artikular). Bersama anterior dengan fossa gigi di belakang atlas (ternyata medial atlantoaxial joint), belakang - dengan ligamen melintangnya. Bahagian-bahagian sisi badan juga bersifat artikular. Mereka disambungkan ke permukaan yang serupa di Atlanta. Akibatnya, sambungan sendi atlanto-paksi lateral dibentuk. Dari bahagian bawah paksi, ada juga permukaan kartilaginus yang dimaksudkan untuk sambungan dengan vertebra ketiga.

  Ketujuh

  Penomoran Latin CVII. Jika anda tahu berapa banyak vertebra serviks yang ada, mudah untuk mencari ketujuh. Ciri tersendiri adalah unjuran yang kelihatan kepada mata kasar di kawasan di mana leher berakhir dan melewati bahu. Ini adalah proses spinous. Ia tidak bifurcated, seperti dalam vertebra lain, tebal, melintang melintang, baik terasa. Ia diambil sebagai titik rujukan apabila anda perlu menentukan lokasi tulang belakang.

  Sebagai tambahan kepada proses spinus yang menonjol, vertebra ketujuh dibezakan oleh bahagian-bahagian lateral yang maju. Pada masa yang sama, lubang melintang agak kecil.

  Satu lagi ciri adalah dua pasang akar saraf, yang bertanggungjawab untuk operasi indeks dan jari tengah di tangan.

  Mengetahui berapa banyak vertebra di rantau serviks, dan bagaimana rupa mereka, mudah menentukan siapa mereka ada pelanggaran, dan segera berjumpa doktor.

  Dada

  Berapa banyak vertebra berada dalam tulang belakang torak manusia? Tidak ramai yang berminat dalam soalan ini. Segala-galanya berkaitan dengan fakta bahawa beberapa perkara yang tidak menyenangkan jarang berlaku di rantau toraks. Ia lebih stabil daripada pinggang dan leher, lebih kuat kerana gandingan kuat dengan tulang rusuk, ia mempunyai kelonggaran yang paling sedikit.

  12 vertebra bersaiz sederhana merupakan tulang belakang toraks. Menanda dan menomborkan TI - TXII. Thoracic vertebrae lebih besar daripada serviks, tetapi lebih kecil daripada lumbar, mempunyai struktur yang sama dan sangat jarang "jatuh" dari tempat duduknya. Walau bagaimanapun, penghancuran saraf boleh berlaku di sini (neuralgia intercostal).

  Thoracic vertebrae adalah asas dada - tulang rusuk dilekatkan pada badan mereka dan proses melintang. Cakera intervertebral di sini sedikit lebih kecil (nipis), kapasiti susut nilai mereka lebih lemah. Walau bagaimanapun, bingkai kuat yang membentuk tulang rusuk tidak menimbulkan ancaman ketidakstabilan ke bahagian tulang belakang ini.

  Vertebra thoracic mempunyai bentuk klasik dengan 7 proses - 1 spinous mendatar dan 3 berpasangan (kaki, artikular, melintang). Panjang proses spinous cukup besar, yang juga membatasi fleksibiliti bahagian belakang ini.

  Mengetahui berapa banyak vertebra berada di tulang belakang torak seseorang dan di mana masing-masing terletak, seseorang dapat dengan mudah menentukan di mana pelanggaran itu berlaku. Walau bagaimanapun, anda masih perlu pergi ke doktor. Letakkan vertebra thoracic sendiri tidak akan berfungsi.

  Loin

  5 vertebra besar membentuk tulang belakang lumbar. Menanda dan menomborkan LI - LV. Perbezaan mereka dari vertebra thoracik adalah agak ketara. Tulang lumbar mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Lebar melebihi ketinggian.
  • Arka itu kembali dan lancar memasuki proses spinous.
  • Pada arka adalah proses yang dipasangkan - atas dan bawah, asas yang melintang dan rusuk rudder.
  • Pembukaan untuk saraf tunjang, bermula dengan LII, secara beransur-ansur mengecil ke arah sakrum.

  Sacrum dan tailbone

  Bahagian tulang belakang ini hampir tidak bergerak, pelanggaran di dalamnya sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, penomboran vertebra spliced ​​masih ada. Sakral ditunjukkan oleh SI - SV (5 vertebra), yang bersifat coccygeal tidak bernombor dan ditandai. Anda sering dapat mencari (bersama dengan konsep lumbosakral) penunjukan segmen pelvis, yang termasuk sakrum dan tailbone.

  Struktur vertebra

  Untuk hampir semua, ia adalah kira-kira sama, perbezaan hanya dalam saiz. Tidak semua orang tahu berapa banyak vertebra yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, maklumat ini berguna jika kolum tulang belakang telah gagal, serta menerangkan masalahnya kepada doktor melalui telefon dan membantu pesakit sebelum ketibaan pakar.

  Bilangan vertebra di tulang belakang manusia, biasanya tidak melebihi 34 dan tidak kurang daripada 32, yang mana:

  • 7 jatuh ke leher.
  • 12 di dada.
  • 5 di belakang bawah.
  • 5 di sakrum.
  • 3-4 pada tailbone (kadang-kadang nombor ini boleh naik hingga 5).

  Tengkorak Sacral terhubung tanpa bergerak. Tepat struktur yang sama pada coccyx. Lajur tulang belakang mempunyai total 24 vertebra bergerak. Antara mereka ialah 23 cakera intervertebral.

  Ternyata hanya terdapat 5 bahagian tulang belakang dalam kumpulan vertebra:

  Loin dan sacrum sering digabungkan. Ternyata lumbosacral, dan jumlah unit pemboran tulang belakang dikurangi oleh 1. Akibatnya, jawapan kepada pertanyaan "berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia" sederhana - tidak kurang dari 4 dan tidak lebih dari 5, semuanya tergantung pada apa yang dipatuhi oleh kelompok dokter.

  Ciri-ciri struktur

  Tubuh setiap tulang belakang tidak lain hanyalah tulang spongy. Ia benar-benar ditembusi oleh liang-liang, membentuk saluran menegak dari pelbagai saiz. Struktur vertebra pada manusia adalah unik. Di atas lapisan spongy merangkumi satu lagi, tulang, yang dicirikan oleh kekuatan tinggi. Selain kalsium, ia mengandungi magnesium, fluorin dan mangan.

  Sumsum tulang sepenuhnya mengisi liang-liang bahan spongy. Melalui terusan tulang belakang pusat melepasi kord rahim. Adalah penting bahawa tiada apa-apa dan tidak pernah menyebabkan mampatannya, jika tidak, seseorang menghadapi lumpuh separa atau total.

  Sebagai tambahan kepada terusan vertebral, tubuh vertebra membentuk beberapa ligamen - kuning dan belakang membujur. Yang pertama menghubungkan lengkungan bersebelahan, dan yang kedua berjalan di sepanjang seluruh tulang belakang sepanjang permukaan belakang badan-badan vertebra, menyatukan mereka menjadi satu tunggal yang dipanggil tulang belakang.

  1. Badan.
  2. Kaki di kedua-dua belah pihak.
  3. Sepasang proses melintang.
  4. Dua pasang proses artikular - atas dan bawah.
  5. Proses spinous.
  6. Shackle Vertebral (menghubungkan proses spinous dan artikular).

  Struktur vertebra manusia membolehkannya dengan mudah bergerak ke atas 2 kaki. Benar, kebanyakan penyakit belakang yang diperolehi oleh orang dewasa adalah hasil dari berjalan lurus. Adalah diketahui bahawa haiwan tidak mempunyai masalah dengan tulang belakang.

  Zon pengaruh

  Apakah setiap vertebra di tulang belakang manusia yang bertanggungjawab? Dalam setiap mereka ada lubang untuk saraf. Sekiranya kedua-duanya adalah disebabkan oleh sebab tertentu, kesakitan berlaku, kemudian keradangan. Jika keadaan tidak diperbetulkan, organ-organ yang mana saraf yang diapit oleh vertebra mula berfungsi dengan tidak betul. Selalunya, seluruh bahagian tulang belakang manusia berisiko kerana pelanggaran beberapa akar saraf. Oleh itu, adalah perlu untuk mengetahui vertebra mana yang bertanggungjawab untuk apa.

  Adalah penting untuk diingat bahawa tulang belakang adalah pembentukan tulang dengan lapisan cartilaginous. Ia tidak boleh secara langsung menjejaskan penampilan organ dalaman.

  Masalahnya muncul apabila akar saraf terperangkap di antara vertebra. Mereka mengamati organ-organ dalaman, memberikan dorongan tambahan untuk melancarkan proses patologi, menimbulkan sindrom yang menyakitkan dan / atau menjengkelkan.

  Kepala, muka, leher dan bahkan siku - bahagian-bahagian tubuh ini berada di bawah bidang hukum tulang belakang serviks. Seringkali, apabila seseorang gugup dicekik, tekanan (hipertensi) meningkat pada seseorang, dan ingatan dan perhatian (gangguan peredaran serebrum) melemahkan. Jika anda melihat secara khusus pada vertebra, anda akan mendapat senarai yang mengagumkan:

  • Atlanta. Jika masalah timbul dengannya, seseorang mendapat: sakit kepala, kehilangan ingatan, tekanan darah tinggi, ketakutan.
  • Axis. Sekiranya vertebra ini bertukar sedikit, visi dan pendengaran mungkin merosot.
  • C III. Menyebabkan neuralgia, sakit kepala.
  • C IV. Dislokasinya boleh menjejaskan pendengaran.
  • C V. Jika terdapat kecederaan di bahagian tulang belakang ini, terdapat kemungkinan kejang yang tinggi di dalam kerongkong.
  • C VI. Apabila ia terlantar, kesakitan yang berterusan berlaku pada otot leher dan sendi bahu.
  • C VII. Apabila ia tersesat, siku mungkin terluka.

  Dada

  Mengatur kerja semua organ dan sistem yang terletak di antara leher dan pangkal paha. Ini termasuk jantung, paru-paru, saluran gastrousus, buah pinggang, pundi kencing, organ kelamin, anggota atas, dan sistem peredaran dan limfa. Di sini senarai penyakit adalah lebih menarik. Antara yang paling biasa:

  • Vertebra pertama bertanggungjawab untuk keadaan organ pernafasan - bronkus dan paru-paru. Apabila ia dipindahkan ke dalam seseorang, otot dan sendi anggota atas mungkin sakit.
  • Vertebra kesebelas. Sekiranya terdapat sebarang masalah dengannya, ia segera mencerminkan keadaan manusia. Pelanggaran saraf pada tahap vertebra ini menyumbang kepada terjadinya rasa sakit pada penyakit buah pinggang.

  Loin

  Ia terdiri daripada 5 vertebra terbesar, yang mengalami beban besar setiap hari. Untuk struktur tulang belakang, ini adalah yang paling optimum. Walau bagaimanapun, di bahagian belakang belakang saraf sering dilanggar, yang membawa kepada radiculitis. Di samping itu, lajur tulang belakang dalam seksyen ini sering mengalami ketidakstabilan (prolaps vertebral), yang membawa kepada pelbagai gangguan yang berterusan dan sering teruk dalam fungsi organ dalaman.

  Sacrum dan tailbone

  Anjakan kompleks vertebra yang membuatnya jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kes kecederaan seseorang, gangguan seksual, organ pelvik, trombosis arteri ileal, lumpuh anggota badan yang rendah boleh dijangka.

  Cakera Intervertebral

  Berapa banyak vertebra mudah alih di tulang belakang seseorang, begitu banyak dia dan interelter cartilaginous di antara mereka. Lebih tepat lagi, 1 kurang - 23. Setiap cakera tulang belakang manusia mempunyai struktur dan penomboran individu yang sama.

  Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
  Baca lebih lanjut di sini...

  Di tengah-tengah lapisan intervertebral ialah nukleus pulpa. Ia mempunyai struktur separuh cecair dan dikelilingi oleh cincin berserabut. Yang seterusnya, pada gilirannya, terdiri daripada 12 lapisan elastik, menghasilkan tekanan yang diperlukan dalam teras dan memberikan bantalan semasa pergerakan.

  Bahagian belakang cincin berserabut sedikit lebih nipis dan lebih elastik. Ini menjadikan lekukan tulang belakang fleksibel apabila bersandar ke hadapan. Walau bagaimanapun, ciri ini mewujudkan prasyarat untuk pecah membran daripada anulus dan berlakunya hernia intervertebral. Penomboran cakera bertepatan dengan vertebra.

  Struktur tulang belakang manusia tidak perlu diketahui secara terperinci. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk semua orang mengetahui di mana terletak vertebra atau lumbar vertebra atau apa yang keunikan vertebra serviks. Ini memungkinkan untuk mengemudi spesifik pelbagai penyakit, menganalisis keadaan dan, jika perlu, membantu doktor dalam menentukan diagnosis yang betul dengan menyatakan gejala.

  Tulang belakang manusia, yang terdiri daripada 32-34 vertebra dalam baris dan juga dikenali sebagai "spinal column" adalah dasar dari keseluruhan rangka manusia. Dalam kes ini, tulang belakang dikaitkan dengan cakera intervertebral, sendi dan ligamen.

  Apakah struktur tulang belakang manusia?

  Terdapat bahagian yang diterima umum, mengikut mana bahagian tulang belakang manusia dibezakan. Di samping itu, setiap jabatan mempunyai bilangan vertebra tertentu. Untuk kemudahan, vertebra dilambangkan dengan huruf Latin (selepas huruf pertama nama jabatan latin) dan nombor, yang menunjukkan bilangan vertebra di jabatan. Ia juga perlu diingat bahawa penomboran vertebra adalah dari atas ke bawah.

  Oleh itu, berapa bahagian di dalam tulang belakang manusia? Secara keseluruhan, terdapat 5 jabatan:

  1. Tulang serviks seseorang (yang juga dipanggil bahagian serviks) terdiri daripada hanya 7 vertebra, dengan penomboran yang sesuai dari C1 hingga C7. Ia harus diingat bahawa tulang belakang tulang belakang tulang belakang dianggap sebagai "sifar" vertebra dan mempunyai nombor C0. Ciri jabatan ini adalah mobiliti tinggi;
  2. Di tulang belakang torak manusia, terdapat 12 vertebra, yang bernombor dari T1 hingga T12. Pada masa yang sama, ada alternatif di mana D (D1-D12) dan Th (Th1-Th12) digunakan dan bukan "T". Jabatan ini adalah yang paling tidak aktif, beban di atasnya tidak begitu besar, tetapi ia berfungsi sebagai sokongan utama untuk dada;
  3. di tulang belakang lumbar terdapat hanya 5 vertebra yang berjumlah dari L1 hingga L5. Ia adalah jabatan ini yang paling kerap adalah tapak kemunculan pelbagai penyakit tulang belakang semata-mata dengan sebab ia menyumbang beban maksimum, pada masa yang sama ia mesti agak mudah alih;
  4. bahagian sakral - 5 vertebra, yang bernombor dari S1 hingga S5.
  5. rantau coccyx termasuk dari 3 hingga 5 vertebra, bernombor dari Co1 hingga Co5, tetapi pada orang dewasa mereka menyatu menjadi tulang tunggal tulang.

  Gambar berikut menunjukkan sejauh mana pelbagai bahagian tulang belakang rapat dengan organ manusia yang lain:

  Selekoh tulang belakang manusia - apakah sebabnya keperluan mereka?

  Mari kita lihat tulang belakang manusia dari sisi dan ia akan segera menjadi ketara bahawa "lajur tulang belakang" bukanlah "tiang" dalam erti kata literal - ia mempunyai keluk tertentu. Pada masa yang sama, lengkung tersebut agak fisiologi, mereka bukan tanda kehadiran sebarang penyakit. Oleh itu, mengingat tulang belakang, boleh diingatkan bahawa:

  • membonjol tulang belakang ke hadapan, yang juga dikenali sebagai lordosis serviks, adalah ketara di kawasan serviks;
  • di rantau thoracic, tulang belakang tulang belakang dapat dilihat, mengakibatkan pembentukan thypacosis thoracic;
  • rantau lumbar mempunyai kelengkungan yang sama seperti rantau serviks, yang mengakibatkan lordosis lumbar.

  Punggung manusia terbentuk dengan cara ini, kerana keluk-keluk ini membolehkan tulang belakang berfungsi sebagai penyerap kejutan, dengan itu melembutkan pelbagai jolt dan melindungi otak dari gegaran semasa pergerakan (ketika berjalan, melompat atau berlari).

  Fungsi tulang belakang manusia

  Sebagai tambahan kepada kusyen yang diuraikan di atas (yang disediakan oleh kelengkungan tulang belakang semulajadi) dan menyokong (untuk selebihnya kerangka manusia), tulang belakang juga perlu menyediakan mobiliti dan tahap kebebasan yang diperlukan untuk orang itu, sambil tetap cukup stabil untuk melindungi ujung saraf dan organ dalaman dari kerosakan.

  Pemenuhan tugas-tugas yang bercanggah ini disediakan oleh anatomi tulang belakang manusia. Untuk memberikan mobiliti yang diperlukan dan memperbaiki fungsi redaman, terdapat cakera intervertebral, yang merupakan struktur rawan kompleks. Cakera juga memainkan peranan dalam menghubungkan vertebra. Dalam memastikan pergerakan tulang belakang peranan penting dimainkan oleh sendi dan ligamen yang terletak di antara mereka. Pada masa yang sama, mereka juga melaksanakan peranan sejenis limiter, yang menghalang pergerakan berlebihan.

  Selain itu, beberapa faktor menentukan dalam pergerakan seluruh tulang belakang adalah otot yang kuat pada bahagian belakang, perut, dada, bahu dan pinggul. Interaksi semua otot ini memberikan regulasi yang diperlukan untuk pergerakan tulang belakang.

  Harus diingat bahawa walaupun bentuk tulang belakang manusia membolehkannya melakukan fungsi susut nilai, sangat penting untuk membangunkan semua otot dan ligamen dengan betul, serta "pemakanan" yang mencukupi dan bekalan cakera intervertebral dengan beban dan nutrien yang diperlukan. Pelanggaran keseimbangan yang halus ini selalu membawa kepada satu hal - penampilan kesakitan, yang merupakan gejala penyakit tulang belakang manusia.

  Tulang belakang "batu bata" - tulang belakang

  Komponen utama tulang belakang manusia ialah tulang belakang. Ia adalah badan berbentuk buah pinggang atau bulat dan arka yang menutup foramen vertebral. Juga dari sini meninggalkan proses artikular, yang digunakan untuk artikulasi dengan vertebra terdekat. Kami juga mengatakan berapa banyak vertebra di tulang belakang manusia ialah 32-34.

  The vertebra sendiri terdiri daripada bahan dalaman luaran dan spongy yang padat. Dalam kes ini, kekuatan tulang belakang dapat dipastikan dengan tepat oleh pancang tulang bahan spongy. Bahan padat luar vertebra mempunyai kekerasan yang tinggi dan memberikan kekuatan dan kestabilan vertebra kepada pengaruh luaran. Juga di dalam setiap vertebra ada sumsum tulang merah yang mengandungi fungsi pembentukan darah.

  Rangka tulang belakang manusia menunjukkan beberapa perbezaan dalam penampilan vertebra di bahagian yang berlainan. Sebagai contoh, vertebra lumbal sangat besar, tetapi vertebra serviks lebih kecil dalam saiz badan dan prosesnya kurang maju. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa rantau serviks hanya dapat menahan berat kepala, dan rantau lumbar sebenarnya menanggung berat seluruh badan.

  Thoracic vertebra melakukan fungsi khas, kerana mereka membentuk dada bersama dengan tulang rusuk dan sternum. Dalam kes ini, tulang rusuk yang melekat pada bahagian depan proses adalah tulang berasingan dan bukan sebahagian daripada tulang belakang atau prosesnya. Di samping itu, sendi memberikan sedikit pergerakan di antara tulang rusuk itu sendiri dan di antara tulang belakang dan tulang rusuk berbanding satu sama lain. Pada masa yang sama, tahap kebebasan ini sangat rendah, oleh itu tulang belakang toraks adalah yang paling tidak aktif.

  Walau bagaimanapun, apabila ia berkaitan dengan rawatan tulang belakang manusia, perlu diingati bahawa di rantau thoracic bahawa masalah menampakkan diri mereka paling kurang kerana mobiliti yang rendah. Malah beberapa jenis hernia intervertebral di jabatan ini sama sekali tanpa asimtomatik, serta pembentukan osteofit semasa osteochondrosis asymptomatically.

  Tulang tulang belakang manusia tidak menyiratkan konsesi seperti ketika masalah muncul di tulang belakang serviks atau lumbar - di sana perkembangan penyakit tanpa sindrom rasa sakit hampir mustahil. Pada masa yang sama, pelbagai gejala neurologi hampir selalu muncul, dari yang tidak berbahaya (kesemutan, pembakaran, kebas, dll) yang sangat serius. Sebagai contoh, perkembangan penyakit tulang belakang di kawasan serviks sering menyebabkan peningkatan tekanan darah, dan hernia di kawasan lumbar boleh mengganggu fungsi organ dalaman pelvis.

  Punggung manusia adalah penting dari sudut pandang fisiologi, peranannya dalam aktiviti penting adalah besar, dan anomali menyebabkan akibat yang memerlukan rawatan. Ia adalah terima kasih kepadanya bahawa tubuh mempunyai keupayaan untuk pergi lurus, untuk menahan beban. Struktur vertebra adalah kompleks, kerana ia bukan sahaja berfungsi sebagai pergerakan, tetapi juga peranan melindungi unit penting. Dalam ruang intervertebral terdapat cakera intervertebral, yang melindungi ruang tulang belakang dari kecederaan, memberikan kelenturan belakang.

  Anatomi memperuntukkan 32-34 vertebra untuk pembentukan integriti dalam ruang tulang belakang. Bahagian lumbar, dada, leher dan sacrococcygeal membentuk satu keseluruhan. Disk cakera intervertebral, sendi dan alat ligamen membentuk kekuatannya.

  Struktur tulang belakang

  Mengikut struktur ruang tulang belakang seseorang tanpa anomali, ia termasuk lima bahagian, masing-masing memainkan peranan dalam fungsi motor dan pelindung seseorang. Nama mereka disulitkan dalam huruf Latin dan nombor. Vertebra ditugaskan nombor individu, dan cakera intervertebral membentuk sendi. Dikelilingi oleh lajur vertebra adalah arteri, saraf dan ligamen, yang mempunyai hubungan rapat dengan semua organ dan sistem manusia. Arteri masuk ke dalam ruang tulang belakang dan sistem vena keluar.

  Pertimbangkan jabatan supaya:

  1. Menurut struktur, kawasan serviks termasuk tujuh vertebra kecil. Penomboran mereka bermula dari vertebra pertama, yang berakhir dengan huruf C. Pada masa yang sama, tulang belakang dengan huruf 0 di kawasan serviks, yang merupakan tulang paha tengkorak, diasingkan.
  2. Pembentukan akaun petak thoracic untuk 12 unit struktur. Nama mereka adalah Th1-Th12.
  3. Kawasan lumbar termasuk 5 unit bernombor L1 - L5. Bahagian sistem vertebra ini mempunyai beban maksimum dalam bentuk jisim badan manusia. Juga dibezakan oleh mobiliti.
  4. Sakrum dalam struktur mempunyai 5 unit, bernombor dari yang pertama, S1-S5.
  5. Lajur tulang belakang seseorang berakhir dengan tulang rusuk. Dalam strukturnya dari 3 hingga 5 vertebra, dipanggil Co1-Co5. Dengan usia, mereka tumbuh bersama, membentuk tulang tulang belikat.

  Lajur tulang belakang manusia mempunyai beberapa lengkung fisiologi yang diperlukan untuk membuat pergerakan, serta fleksibiliti, mengelakkan kecederaan, mereka tidak disamakan dengan anomali. Tulang tulang belakang serviks membuat lengkungan di gandar depan. Ciri seperti itu dipanggil tengkuk lordous di kawasan serviks. Tulang toraks membentuk kelengkungan kifosis dalam bentuk lekuk tulang belakang ke belakang. Kelengkungan ketiga membentuk rantau lumbar dan dipanggil lordosis lumbar. Anatomi beliau sama seperti lehernya.

  Struktur dengan lengkungan dan ciri-ciri anatomi diperlukan untuk melindungi daripada kecederaan, dan, di samping itu, arteri besar berjalan dekat dengan tulang belakang. Dengan usia, keabnormalan di selekoh adalah biasa pada seseorang, membentuk kyphosis patologi, lordosis, dan scoliosis. Keabnormalan ini menjejaskan pemuliharaan dan fungsi organ-organ.

  Struktur unit struktur tulang belakang

  Elemen utama tulang belakang adalah tulang belakang. Ia terbentuk oleh tisu tulang. Bentuk vertebra menyerupai buah pinggang dengan badan bulat dan busur yang menutup pembukaan untuk laluan otak. Dari badan vertebra terjadi artikulasi proses artikular. Peranan mereka adalah untuk menyatakan dengan vertebra bersebelahan.

  Anatomi mencipta tulang belakang supaya kulit luar diliputi dengan bahan padat, dan komponen-komponen spongy dalaman. Secara luaran, kekuatan yang diperlukan untuk mengelakkan retakan, patah. Bahagian spongy menjejaskan fungsi melindungi saraf tunjang, dan juga melindungi pembentukan sumsum tulang merah di dalam tulang belakang. Apa-apa kelainan dalam struktur mengancam kesan ke atas otak, saraf, arteri dan saluran darah.

  Secara luaran, terdapat perbezaan saiz dan bentuk vertebra yang membuat lumbar tulang belakang manusia. Ini adalah perlu untuk mengedarkan secara sama rata beban di jabatan. Oleh itu, rantau lumbar mempunyai vertebra besar, yang perlu untuk mengekalkan berat badan, dan mudah alih, untuk membuat lekuk sisi, belakang dan sebagainya. Tidak ada keperluan untuk tulang belakang serviks, jadi vertebra kecil tetapi mudah alih.

  Untuk rantau thoracic memberikan vertebra yang tidak aktif, tetapi kuat. Anatomi agak membezakan struktur vertebra toraks, kerana tulang rusuk dipasang pada proses mereka, membentuk tulang rusuk. Mana-mana anomali di daerah torak mengancam pengaruh organ-organ yang terletak di dalam dada.

  Untuk menghasilkan keseluruhan, lajur tulang belakang mempunyai cakera intervertebral. Ia terletak di ruang intervertebral dan menghubungkan dua vertebra yang terletak bersebelahan. Cakera intervertebral perlu berstruktur untuk menghasilkan kesan kusyen pada tulang belakang.

  Cakera diisi di tengahnya dengan teras pulpa, di dalamnya terdapat pengisi gel seperti. Cakera dikelilingi oleh cincin berserabut, yang berfungsi untuk membetulkan kandungan teras dan gelatin.

  Arteri dan otot lulus berhampiran ruang tulang belakang seseorang. Otot diperlukan untuk mengelakkan anjakan vertebra dan kecederaan pada struktur. Juga, korset otot berfungsi untuk menyokong tulang belakang apabila membongkok, bergerak dan beralih.

  Anatomi vertebra

  Pertimbangkan anatomi vertebra. Setiap vertebra mempunyai pusat yang dikelilingi oleh gerbang dalam bentuk gerbang.
  Arka ini terdiri daripada proses spinus dari bahagian bawah dan dua proses melintang di sisi. Di tengah-tengah pusat dan gerbang adalah lubang yang dipanggil saluran intervertebral dengan saraf tunjang di dalam.

  Keseluruhannya, tulang belakang mempunyai tujuh proses. Yang utama adalah spinous dan dua proses melintang. Juga, vertebra mempunyai sepasang proses artikular atas dan bawah untuk menyambung satu sama lain. Struktur tiang diatur sedemikian rupa sehingga vertebra tidak membuat hubungan lengkap dengan satu sama lain. Disc intervertebral memisahkan mereka, mencegah mampatan dan geseran.

  Elemen penting dalam penetapan vertebra adalah ligamen. Oleh kerana ligamen membujur dan belakang posterior, kolum tulang belakang manusia tidak dipindahkan. Ligamen longitudinal membentuk persimpangan badan vertebral dari bahagian belakang, dan lengkung vertebra dihubungkan dengan bantuan ligamen kuning.

  Dengan anomali cakera, proses hipertropi ligamen berlaku untuk mengimbangi cakera intervertebral yang dimusnahkan. Dari ini menurun lumen di terusan tulang belakang dan terdapat risiko hernia atau pertumbuhan. Untuk mengelakkan tekanan hernia dan akibatnya, operasi dilakukan, hasilnya menjadi penyahmampatan.

  Disc dan vertebra, bergabung bersama, membentuk sendi intervertebral (facet). Dua proses (facet), yang membentuk sendi facet dari lajur vertebra manusia, bentuk dari setiap vertebra. Sendi disusun secara simetri berkenaan dengan satu sama lain dan garis tengah badan.

  Akhir sendi ditutup dengan komponen tulang rawan, membuat kelancaran dan meluncur. Pada akhir proses artikular adalah kapsul tisu penghubung. Dan agar tidak memadamkan permukaan keras, cengkerang dalam beg bersama mengeluarkan cecair khas. Anatomi kompleks ini diperlukan untuk mobiliti dan keselamatan mereka (vertebra).

  Satu lagi elemen penting dalam anatomi ialah foramen terusan. Membentuk proses artikularnya, kaki, badan. Foramen terusan adalah tapak keluar dari akar saraf dan urat yang meluas dari tulang belakang. Tetapi arteri, sebaliknya, saluran digunakan untuk masuk. Arteri membekalkan darah, menyediakan oksigen, struktur saraf.

  Kord tulang belakang

  Vertebra, cakera, arteri dan ligamen bersama membentuk khasiat dan perlindungan otak di tulang belakang. Di dalam ruang tulang belakang melepasi bahagian otak ini, yang bertanggungjawab untuk pemuliharaan tubuh. Anomali struktur dan pembangunan mempunyai ciri-ciri untuk memberi tekanan kepadanya, yang membawa kepada akibat berbahaya.

  Struktur saraf tunjang termasuk membran (lembut, araknoid dan keras), ia melewati pusat saluran tulang belakang. Untuk membasuh minuman keras digunakan, terdiri daripada cecair cerebrospinal. Permulaan otak bahagian dorsal mengambil dari kepala, dan akhir terletak di kawasan bahagian pertama dan kedua pinggang. Sepanjang otak, ada pelepasan akar saraf, yang berakhir di bawah dengan ekor kuda. Bahagian ini bertanggungjawab untuk pemuliharaan organ-organ.

  Apabila kesan patologi pada saraf tunjang di mana-mana bahagian tulang belakang, terdapat gangguan dalam kerja-kerja organ dan sistem. Ini menunjukkan peranan integriti tulang belakang memainkan dalam badan.

  Anomali dalam struktur rantau toraks menyebabkan masalah dengan jantung dan paru-paru. Arteri besar peredaran darah lulus di kawasan ini, yang, apabila perlindungan dada lemah, dapat dirusak oleh kecederaan.

  Oleh itu, adalah penting untuk membina tulang belakang manusia dalam keadaan yang sihat.

  Rantau lumbar bertanggungjawab untuk pemuliharaan organ-organ panggul, usus dan perut. Ruas lumbar belakang bertanggungjawab terhadap sensitiviti kaki, punggung dan punggung bawah. Di kawasan rahim servikal adalah arteri dan urat yang memberi makan kepada otak. Oleh itu, kerosakan kepada tulang belakang serviks menyebabkan masalah dengan tekanan, ingatan dan fungsi otak.

  Pencegahan kesihatan belakang termasuklah cadangan seperti berikut:

  • dari masa kecil anda perlu memantau postur anda;
  • jangan terlalu banyak kerja dan kerja keras ketika bekerja;
  • elakkan kecederaan dan keseleo;
  • melakukan pendidikan jasmani atau sukan.

  Peranan besar dimainkan oleh sukan, yang penting untuk otot yang melindungi kerangka dari retak, patah tulang dan perpindahan. Memperkuat rangka pemakanan yang betul, vitamin, penghapusan alkohol dan tembakau. Untuk pencegahan, tulang belakang akan dilindungi dari keabnormalan dengan urutan, gimnastik, teknik terapi manual. Kolam juga menguatkan otot dan ligamen.

  Sekiranya mengalami kecederaan, disarankan untuk diperiksa. Untuk ini, pemeriksaan x-ray, CT scan atau MRI ditetapkan. Jika anda mempunyai masalah belakang, anda harus mengelakkan pengangkatan berat badan, hipotermia. Antara kecederaan tulang belakang, anjakan, retak, patah tulang dibezakan, herniasi cakera dan penonjolan juga terbentuk.