Utama / Pergelangan tangan

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Spine manusia: struktur, penomoran tulang belakang dan cakera intervertebral


Bahagian utama struktur paksi manusia ialah tulang belakang. Ia adalah satu struktur penting dalam badan yang berfungsi sebagai rangka kerja, berkat yang boleh membuat pelbagai pergerakan - bengkok, berjalan, duduk, berdiri, berputar. Fungsi kejutan menyerap tulang belakang membantu memainkan bentuk S-nya. Dan ia melindungi organ-organ dalaman daripada tekanan dan kerosakan yang berlebihan. Bagaimanakah tulang belakang manusia berfungsi, dan berapa penambahan cakera vertebra dan intervertebral yang diterima oleh pakar perubatan, kami akan menerangkan selanjutnya.

Komponen utama tulang belakang

Lajur tulang belakang adalah sistem yang kompleks. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra dan 23 cakera intervertebral. Vertebra berturut-turut, bersambung dengan satu sama lain. Antara vertebra yang bersebelahan adalah pad kartilaginus yang mempunyai bentuk cakera, juga menghubungkan setiap sepasang vertebra bersebelahan. Gasket ini dipanggil cakera intervertebral atau intervertebral.

Di tengah-tengah setiap tulang belakang ada lubang. Memandangkan vertebra, bersambung antara satu sama lain, membentuk lajur vertebral, lubang-lubang, terletak satu di atas yang lain, mencipta jenis bebola bagi saraf tunjang, yang terdiri daripada serat dan sel saraf.

Bahagian bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian. Bagaimana tulang belakang, seperti yang ditunjukkan dalam rajah tersebut.

Jabatan serviks (serviks)

Termasuk tujuh vertebra. Dengan bentuknya, ia menyerupai huruf "C" dengan lengkung ke depan yang melengkung, yang dipanggil lordosis serviks. Jenis lordosis ini adalah di kawasan lumbar.

Setiap vertebra mempunyai nama sendiri. Di rantau serviks, mereka dinamakan C1-C7 selepas huruf pertama nama Latin jabatan ini.

Terutama perlu diberi perhatian ialah vertebra C1 dan C2 - atlas dan epistropi (atau paksi), masing-masing. Ciri mereka dalam struktur berbeza dari vertebra lain. Atlant terdiri daripada dua busur yang disambungkan oleh tebal sisi tulang. Ia berputar di sekitar proses pergigian yang terletak di bahagian anterior epistropi. Terima kasih kepada ini, seseorang boleh membuat pelbagai gerakan kepala.

Jabatan Thoracic (thoracic)

Bahagian yang paling tidak aktif tulang belakang. Ia terdiri daripada 12 vertebra, yang diberikan nombor dari T1 hingga T12. Kadang-kadang mereka dilambangkan dengan huruf Th atau D.

Thoracic vertebra disusun dalam bentuk huruf C, cembung belakang. Kelengkungan fisiologi tulang belakang ini dipanggil "kyphosis".

Bahagian tulang belakang ini terlibat dalam pembentukan dinding dada posterior. Rusuk dilampirkan pada proses melintang vertebra toraks dengan bantuan sendi, dan di bahagian anterior mereka menyertai sternum, membentuk rangka yang tegar.

Tulang belakang lumbar

Ia mempunyai sedikit bengkok ke hadapan. Melakukan fungsi penghubung antara rantau thoracic dan sacrum. The vertebra bahagian ini adalah yang terbesar, kerana ia berada di bawah beban berat akibat tekanan yang dikenakan oleh badan atas.

Biasanya, kawasan lumbar terdiri daripada 5 vertebra. Vertebra ini dinamakan L1-L5.

  Tetapi ada dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal:

 • Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sacrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi. Dalam kes ini, ada 6 vertebra di rantau lumbar.
 • Terdapat juga anomali seperti sacralization, apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebagian atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, sementara hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar. Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.
 • Sacral (sacrum)

  Menyokong bahagian atas tulang belakang. Ia terdiri daripada 5 vertebra yang bersatu S1-S5, mempunyai satu nama umum - sakrum. Sakrum tidak bergerak, badan vertebranya lebih jelas berbanding dengan yang lain, dan prosesnya kurang. Kuasa dan saiz vertebra berkurangan dari pertama ke lima.

  Bentuk pembahagian sakral adalah seperti segitiga. Terletak di pangkal tulang belakang, sakrum, seperti baji, menghubungkannya ke tulang pelvis.

  Coccyx (coccyx)

  Tumbuh tulang dari 4-5 vertebra (Co1-Co5). Satu ciri tulang belakang tulang belakang adalah bahawa mereka tidak mempunyai proses lateral. Dalam kerangka betina, tulang belakang dibezakan oleh beberapa pergerakan, yang memfasilitasi proses bersalin.

  Bentuk coccyx menyerupai piramid, pangkalan itu muncul. Malah, tailbone adalah sisa ekor yang hilang.

  Struktur tulang belakang manusia, penomboran cakera, vertebra, MPD

  Cakera Intervertebral

  Disk terdiri daripada cincin berserabut dan teras gelatin. Cakera intervertebral dipisahkan daripada tisu tulang badan vertebrata oleh rawan hyaline nipis. Bersama-sama dengan ligamen, cakera intervertebral mengikat tulang belakang bersama-sama. Bersama-sama, mereka membentuk 1/4 ketinggian keseluruhan ruang tulang belakang.

  Fungsi utamanya adalah penyokong dan kejutan menyerap. Apabila tulang belakang bergerak, cakera di bawah tekanan vertebra mengubah bentuknya, membolehkan vertebra selamat mendekatkan atau bergerak dari satu sama lain. Oleh itu cakera intervertebral menghilangkan gegaran dan gegaran, jatuh bukan sahaja pada tulang belakang, tetapi juga pada saraf tunjang dan otak.

   Nilai tinggi bergantung kepada lokasi cakera:

 • di rantau serviks mencapai 5-6 mm,
 • di dada - 3-5 mm,
 • dan di lumbar - 10 mm.
 • Seperti yang disebutkan pada mulanya, badan mempunyai 23 cakera intervertebral. Mereka menghubungkan setiap vertebra, kecuali untuk dua serviks pertama (atlanta dan epistrophy), vertebra yang beralun dari sacral dan coccyx.

  Segmen motor vertikal

  Oleh kerana penyakit di tulang belakang boleh memberi kesan bukan sahaja pada struktur tulang - tulang belakang, tetapi juga cakera intervertebral, saluran, ligamen, akar saraf yang meluas dari saraf tunjang melalui bukaan intervertebral (foraminal), otot paravertebral, pakar dan pesakit mempunyai keperluan untuk menerangkan dengan jelas penyetempatan patologi struktur tulang belakang untuk memperkenalkan perkara seperti segmen motor vertebra (PDS).


  Segmen motor vertebral termasuk 2 vertebra bersebelahan dan 1 cakera intervertebral yang terletak di antara mereka.

   Lajur tulang belakang kami terdiri daripada 24 segmen motor vertebra:

  Bagaimana penomboran?

  Penomboran segmen motor vertebra dan, oleh itu, cakera intervertebral yang termasuk dalamnya, bermula pada titik tertinggi di rantau serviks dan berakhir di sempadan lumbar ke peralihan sakral.

  Penunjukan segmen motor vertebral terbentuk daripada nama vertebra bersebelahan yang membentuk segmen ini. Pertama, vertebra atas ditunjukkan, maka bilangan vertebra bawah ditulis dengan tanda hubung.

   Jadi sebagai contoh:

 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra pertama dan kedua tulang belakang serviks, dirujuk sebagai C1-C2,
 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra thoracic ketiga dan keempat, dilambangkan sebagai T3-T4 (Th3-Th4 atau D3-D4)
 • Segmen motor vertebra terendah, termasuk lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama, dilambangkan sebagai L5-S1.
 • Jika doktor menunjukkan "hernia intervertebral L4-L5" apabila menggambarkan gambar yang diperoleh semasa kajian diagnostik tulang belakang lumbar menggunakan pencitraan resonans magnetik, perlu difahami bahawa hernia cakera ditemui di antara vertebra lumbar keempat dan kelima.

  Struktur tulang belakang

  Lajur tulang belakang (tulang belakang) adalah bahagian utama sistem muskuloskeletal mamalia, mengekalkan kedudukan tegak badan, yang membolehkan penjalanan aktiviti motor. Ia mempunyai struktur yang rumit, terdiri daripada banyak bahagian berfungsi. Bahan yang diperiksa tulang belakang orang (meja, foto) di Rusia juga menunjukkan nama-nama vertebra dan jabatan.

  Struktur tulang belakang

  Tulang belakang terdiri daripada banyak bahagian. Mereka berinteraksi antara satu sama lain, menjalankan dan mengekalkan aktiviti fizikal. Semua komponen tulang belakang boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

  1. Vertebrae - pembentukan tulang utama;
  2. Cakera intervertebral - pembentukan dua lapisan kompleks yang berfungsi sebagai lapisan antara vertebra;
  3. Sendi muka - tisu penghubung, "buffer", mengehadkan mobiliti bahagian;
  4. Foramen foramen - lompang antara vertebra;
  5. Otot Paravertebral adalah tulang otot yang memacu tulang belakang.

  Seluruh tiang dibahagikan kepada segmen motor vertebra, bahagian.

  Vertebrae

  Ini adalah komponen utama tulang belakang - asas tulang, yang mempunyai struktur yang kompleks. Spine manusia terdiri daripada 24 vertebra bergerak, dipisahkan oleh 23 cakera intervertebral. Tetapi di bahagian bawahnya terdapat dua lagi formasi - sakrum, yang terdiri daripada 5-7 vertebra, antara tulang belakang, yang terdiri daripada 3-5 formasi yang ditumbuhi. Dalam strukturnya, berfungsi, mereka tidak vertebra, tetapi, seperti vertebra, mereka terdiri daripada tisu tulang, kedudukan badan sokongan, dan membolehkan jenis aktiviti tertentu.

  Struktur vertebra berbeza bergantung kepada jabatan di mana mereka berada. Struktur yang paling kompleks mempunyai tulang belakang lumbar. Ia terdiri daripada:

  • Badan vertebra - pembentukan tulang besar;
  • Gerbang vertebra adalah gerbang semikonduktor yang tipis, dengan dua hujung pembentukan bersebelahan dengan badan, akibatnya lubang terbentuk antara badan dan arka;
  • Proses spinous - proses tulang yang terletak di gerbang, ada lima dari mereka pada vertebra lumbar (dua di setiap sisi secara simetris, satu di tengah sepanjang paksi tulang belakang), mereka mempunyai struktur yang kompleks.

  Struktur pembentukan tulang di rantau thoracik berbeza - badan vertebra sangat besar, gerbang tebal, terdapat hanya tiga proses (satu simetrik pada kedua-dua sisi, satu di sepanjang paksi tulang belakang). Dalam vertebra serviks lebih rapuh, lebih kecil. Gerbang itu mempunyai satu proses spinosa yang bercabang sepanjang paksi.

  Terusan tulang belakang adalah ruang di sepanjang tulang belakang yang dibentuk oleh badan dan gerbang vertebral. Ia terletak pada tisu saraf, arteri utama yang besar, saluran darah, saraf tunjang. Ia berasal dari otak, melewati seluruh bahagian tulang belakang, berakhir di kawasan epidural sakrum.

  Sakrum adalah pembentukan tulang yang besar yang bersempadan dengan vertebra lumbar. Ia statik, mempunyai lubang untuk keluar dari ujung saraf nod saraf utama rantau epidural. Tailbone bersebelahan dengan sacrum, adalah bahagian akhir tulang belakang, bersifat stasioner, mempunyai saiz yang kecil.

  Cakera Intervertebral

  Disc intervertebral adalah pembentukan yang terletak di antara vertebra. Apabila melakukan apa-apa tindakan, aktiviti fizikal, jarak antara perubahan vertebra (mereka tidak menumpukan sama rata), cakera intervertebral dimampatkan. Ia adalah orang yang menganggap beban utama apabila melakukan tindakan fizikal.

  Secara fisiologi, formasi ini mempunyai bentuk bujur, terdiri daripada dua lapisan. Di luarnya ditutup dengan cincin berserat padat, di dalamnya adalah inti pulpa yang lebih lembut. Inti mempunyai keanjalan yang tinggi, melaksanakan fungsi penyusutan, had cincin pulpa, dicirikan oleh ketumpatan tinggi. Ia juga menjamin kedudukan statik vertebra berbanding dengan paksi ruang tulang belakang, menghalang anjakan mereka.

  Sendi Faceted

  Ini adalah sendi-sendi kecil yang menghubungkan vertebra bersebelahan. Dua proses artikular kecil, bergerak secara simetris dari setiap vertebra ke kedua-dua belah pihak, yang menghubungkan dengan proses yang sama dengan vertebra yang bersebelahan, membentuk satu gabungan segi. Persimpangan aspeknya diliputi dengan tisu rawan padat.

  Fungsi sendi adalah seperti berikut:

  1. Mengekalkan integriti ruang tulang belakang;
  2. Pelaksanaan aktiviti motor, fleksibiliti tulang belakang;
  3. Mengurangkan geseran di antara tulang sistem muskuloskeletal.

  Sendi tulang arcuate (faceted) terdiri daripada tisu artikular biasa dan tidak mempunyai perbezaan ketara dalam struktur dari sendi lain badan.

  Bukaan Foraminal (intervertebral)

  Lubang-lubang ini dibentuk oleh proses spinus, sendi. Mereka terletak secara simetri pada dua sisi tulang belakang, yang terletak di sempadan dua vertebra bersebelahan. Melalui mereka, ujung saraf dari saluran tulang belakang masuk ke dalam tisu lembut, mengalir ke organ-organ yang mereka menyerap. Juga melalui mereka meninggalkan urat besar.

  Keadaan ini berbeza dengan arteri. Mereka memasuki saluran tulang belakang melalui pembukaan ini dari organ yang mereka berikan dengan darah. Ini arteri yang sama membekalkan darah ke tisu saraf.

  Otot Paravertebral

  Ini adalah tulang otot utama sistem muskuloskeletal, yang membolehkan tulang belakang berfungsi dengan normal. Otot paravertebral adalah yang berkaitan secara langsung dengan struktur tulang belakang (artikular, tulang). Bingkai melakukan beberapa fungsi:

  • Mengambil bahagian dalam pelaksanaan tulang belakang apa-apa aktiviti fizikal, mengekalkan kelenturannya;
  • Menyediakan kedudukan fisiologi normal vertebra, tidak membenarkan mereka bergerak;
  • Mengeluarkan sebahagian daripada beban dari cakera intervertebral semasa hypo-or hyperdynamia, kyphosis, scoliosis, postur yang lemah, osteochondrosis.

  Tisu otot mempunyai struktur standard dan fungsi asas standard - pengaktifan proses menukar kedudukan sistem muskuloskeletal.

  Kerangka otot mungkin lemah, dalam kes ini, sakit belakang, patologi lain, rintangan rendah terhadap stres. Sekiranya korset otot ini cukup kuat, maka kebarangkalian patologi yang berkembang lebih rendah. Ia boleh dikuatkan dengan bantuan urut, terapi fizikal.

  Segmen motor Vertebral

  Segmen motor vertebral adalah kawasan tulang belakang yang menggabungkan dua vertebra, sendi, cakera vertebra, dan otot yang mengikat mereka. Ini adalah elemen fungsional, kerana ia mudah alih sendiri (setiap pasangan vertebra yang disambungkan lebih atau kurang mudah alih sendiri). Konsep ini meluas dalam vertebrologi, tetapi hampir tidak pernah digunakan dalam ortopedik, neurologi.

  Jabatan

  Terdapat tiga bahagian tiang tulang belakang. Mana-mana jabatan termasuk satu atau beberapa lagi vertebra. Mereka dibezakan berdasarkan lokasi fisiologi, perbezaan penampilan, struktur unsur vertebral.

  1. Rawatan serviks - termasuk 7 vertebra kecil, mempunyai badan yang kecil, arka tipis dan satu gerak hati (jabatan berasal pada dasar tengkorak);
  2. Jabatan Thoracic. Bersebelahan dengan serviks, vertebra besar, mempunyai tiga pelengkap, secara keseluruhan dalam bahagian 12 vertebra;
  3. Rantau lumbar. Termasuk lima vertebra, yang terbesar, mempunyai lima proses, terletak di antara toraks dan sacrum;
  4. Sacrum - pembentukan tulang statik;
  5. Tailbone adalah pembentukan tulang kecil yang melengkapkan tulang belakang.

  Oleh kerana perbezaan dalam struktur fisiologi vertebra, jabatan dicirikan oleh pergerakan, fleksibiliti yang berbeza.

  Fungsi

  Fungsi tulang belakang manusia adalah banyak. Yang utama ialah:

  1. Menjaga badan tegak;
  2. Pelaksanaan fleksibiliti, mobiliti;
  3. Perlindungan organ dalaman dari beban menegak, mendatar, mampatan, mampatan, kerosakan lain;
  4. Melindungi kandungan salur tulang belakang dari kerosakan, tekanan.

  Keadaan normal tulang belakang adalah sangat penting, kerana tepat di dalamnya bahawa tisu saraf terletak yang menjamin fungsi keseluruhan sistem muskuloskeletal, dan oleh karenanya, keseluruhan aktivitas fizikal seseorang.

  Penomboran cakera

  Rajah tulang belakang dengan penomboran vertebra di bawah. Semua vertebra pada mereka ditunjukkan dalam pelbagai warna untuk visualisasi visual pembahagian ke dalam bahagian. Nama vertebra diberikan bergantung kepada jabatan di mana mereka berada, penomboran adalah teratur.

  Secara terperinci perbezaan dalam bahagian peranti yang diterangkan dalam jadual.

  Perincian penting dari kerangka adalah tulang belakang manusia: struktur, penomoran cakram, hubungan vertebra dengan organ dan sistem

  Tulang belakang adalah struktur anatomi yang rumit dengan susunan jabatan yang dipikirkan dengan baik, berbentuk S. Alam telah mengambil kira semua nuansa, telah mencipta reka bentuk yang unik yang dapat menahan beban tinggi sepanjang hidup.

  Struktur tulang belakang, peranan setiap jabatan, penomboran banyak tulang belakang dan cakera banyak. Selepas mengkaji bahan, mudah untuk mentakrifkan rekod "hernia intervertebral L4 - L5". Melihat jadual hubungan antara masalah pelbagai organ dan keadaan tulang belakang, mudah difahami mengapa doktor menasihatinya untuk melindungi kesihatan salah satu unsur yang paling penting dalam rangka.

  Fungsi

  Doktor menonjolkan beberapa perkara yang membuktikan kepentingan tiang. Kekalahan bahkan satu vertebra sering menyebabkan masalah serius di bahagian tertentu badan.

  Ciri-ciri utama:

  • menyokong (peranan bingkai). Seorang lelaki berdiri, duduk, bertukar, berjalan, bersandar;
  • perlindungan. Tulang belakang melindungi organ-organ dalaman daripada kerosakan, beban tinggi;
  • menyerap kejutan. Mengurangkan tekanan pada segmen tulang belakang, tali tunjang, saluran, mencegah lelasan tisu rawan, mencipta kelembutan pergerakan.

  Unsur utama

  Lajur tulang belakang adalah sistem unik yang kompleks:

  • bilangan vertebra dari 32 hingga 34, cakera intervertebral - 23;
  • sambungan berturut-turut vertebra dijalankan menggunakan ligamen;
  • Intervertebral atau cakera intervertebral adalah spacer cartilaginous elastik yang terletak di antara dua vertebra;
  • setiap tulang belakang di bahagian tengah mempunyai foramen foraminal. Apabila unsur disambungkan sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang, tiub rongga terbentuk, di mana terdapat ruang yang cukup untuk kord rahim (pembentukan tisu saraf);
  • sebagai sebahagian daripada tulang belakang, bukan sahaja lapisan dan tulang belakang kartilaginous, tetapi juga otot, ligamen, vagina, dan akar saraf deria.

  Ketahui mengenai rawatan konservatif kontraksi Dupuytren tanpa pembedahan.

  Baca lebih lanjut mengenai bagaimana untuk merawat penyakit Bechterew pada wanita di alamat ini.

  Unit klasifikasi - segmen motor vertebral atau PDS terdiri daripada unsur berikut:

  • vertebra bersebelahan - 2 keping;
  • cakera intervertebral yang terletak di antara vertebra yang bersebelahan - 1 keping.

  Berapa banyak vertebra di tulang belakang seseorang? Bilangan PDS:

  • serviks - 15 unit;
  • thoracic - 12 unit;
  • lumbar calving - 5 unit.

  Apakah cakera intervertebral

  Ciri struktur dan fungsi:

  • elemen penting tulang belakang terdiri daripada nukleus gelatin dan cincin berserabut;
  • ligamen, cakera bersama dengan tulang belakang membentuk tulang belakang;
  • cakera intervertebral terletak di antara vertebra yang berdekatan, dengan pengecualian epistropi dan atlanta, coccyx dan vertebra kawasan sakral;
  • hyaline cartilage - jalur tipis yang memisahkan tisu tulang dan cakera;
  • Ketinggian keseluruhan semua cakera adalah satu perempat daripada tulang belakang, diameter purata ialah 40 mm, ketinggian unsur adalah dari 5 hingga 10 mm (ketinggian tertinggi dalam zon beban tinggi adalah ruas lumbar (10 mm), terkecil di dada: 3 hingga 5 mm)
  • semasa bergerak, ia adalah cakera yang membolehkan vertebra mendekati / bergerak selain dari satu sama lain tanpa kerosakan;
  • peranan penyerap kejutan dan sokongan. Ketiadaan cakera intervertebral akan mengakibatkan luka cepat tisu tulang, lelasan vertebra;
  • cincin berserabut bersama dengan tulang rawan hyaline, nukleus gelatin mengambil pada diri mereka sendiri gegaran, mencegah kesan negatif pada tulang belakang, otak, saraf tunjang.

  Jabatan

  Setiap laman web bertanggungjawab untuk kerja-kerja badan-badan tertentu, mempunyai penomboran sendiri (huruf ditambah nombor) dan ciri-ciri struktur. Pergerakan bahagian toraks, serviks, sakral, lumbar dan karsingeal juga berbeza bergantung pada beban, struktur, fungsi.

  Ciri-ciri tulang belakang manusia:

  • kawasan servikal. Nampaknya huruf "C", terdapat lordosis serviks, jumlah vertebra adalah 7. Penamaan huruf dari C1 hingga C7. Atlant (C1) dan epistropi (C2) mempunyai struktur yang berbeza dari vertebra lain, yang membolehkan seseorang memindahkan kepalanya;
  • toraks. Mobiliti lemah tapak, surat - T, kurang kerap - D atau Th. Bilangan vertebra adalah 12. Di bahagian torak, vertebra ditetapkan sebagai berikut: dari T1 hingga T12. Terdapat kyphosis - tikus fisiologi. Bahagian - bahagian dada. Rusuk, dengan bantuan sendi, dilampirkan pada proses vertebra, mereka disambungkan di hadapan dengan sternum, rangka kerja tegar yang terbentuk;
  • rantau lumbar. Menyambungkan kawasan torak dan sacral, sedikit melangkah ke hadapan. Norm - 5 vertebra besar (kerana beban tertinggi di kawasan ini). Penamaan itu adalah dari L1 hingga L5. Sesetengah pesakit mengalami anomali: lumbarisasi - vertebra sacral pertama mengambil bentuk elemen lumbar, di kawasan lumbar tidak lagi 5, tetapi 6 vertebra. Dengan sacralization, vertebra kelima kawasan lumbar diubahsuai sepenuhnya atau separa dengan sacrum. Beban pada tulang belakang lumbar bertambah (hanya 4 vertebra kiri), kekuatan cakera, rawan hyaline merosot;
  • seksyen sakral. Badan vertebral di kawasan sakral lebih jelas, prosesnya lemah. The vertebrae (dari S1 hingga S5) tumbuh bersama, membentuk rantau tetap - sakrum. Unsur S1 lebih besar daripada S5. Atas sebab ini, sakrum menyerupai segitiga yang menghubungkan tulang pelvis dengan ruang tulang belakang;
  • jabatan coccyx. Di sebelah kawasan panggul adalah tulang akrilik, yang terdiri daripada 4 atau 5 vertebra yang tidak mempunyai proses lateral. Tailbone adalah rudiment, sisa ekor yang panjang. Penamaan ini adalah dari Co1 hingga Co5.

  Apakah lengkung lajur tulang belakang?

  Lazimnya, pesakit di kaunter ortopedik tertarik dengan apa yang menyebabkan sokongan berbentuk S seluruh organisma. Kehadiran selekoh - norma fisiologi. Pelanggaran bentuk, perut atau bulge pada tunjang tulang belakang di atas nilai yang dibenarkan adalah patologi.

  Jenis selekoh:

  • lordosis serviks - lenturan hadapan tulang belakang;
  • kyphosis toraks - belakang lengkung tulang belakang;
  • lintah lordosis - lenturan mirip dengan lekuk di kawasan serviks.

  Apakah penomboran cakera?

  Penentuan segmen tertentu dan segmen motor vertebra membolehkan doktor, pesakit di mana-mana negara di dunia untuk memahami apa diagnosisnya, apa tulang belakang yang rosak. PDS adalah vertebra yang bersebelahan (nama vertebra atas ditunjukkan pertama, yang kedua - yang lebih rendah). Sebagai contoh, penamaan "T3 - T4" ialah PDS, yang terdiri daripada vertebra thoracic ketiga dan keempat.

  Lihat pilihan kaedah yang berkesan untuk merawat nekrosis kepala sendi pinggul.

  Pilihan konservatif yang berkesan untuk rawatan hygroma di kaki diterangkan di halaman ini.

  Pergi ke http://vseosustavah.com/sustavy/pozvonochnik/poyasnichnyj-radikulit.html dan pelajari tentang rawatan perubatan radiculitis lumbar.

  Apakah penyakit yang menyebabkan kerosakan pada vertebra

  Seringkali, pesakit yang menderita patologi dari pelbagai organ tidak menyedari sebab utama sakit kepala, gangguan hati atau terjadinya hernia inguinal. Setiap seksyen ruang tulang belakang mempengaruhi keadaan organ tertentu. Jadual menunjukkan masalah kesihatan biasa ditambah kawasan tulang belakang, kerosakan yang boleh menjadi salah satu punca ketidakselesaan dan kesihatan yang buruk.

  Jadual tulang belakang manusia:

  Penomboran cakera struktur tulang belakang manusia

  Penomboran cakera struktur tulang belakang manusia

  Sedikit mengenai struktur tulang belakang

  Lajur tulang belakang, yang juga dikenali sebagai kolum tulang belakang, adalah batang fleksibel yang terdiri daripada siri (32-34) tulang vertebra. Fungsi utama struktur vertebra ialah perlindungan korda tunjang.

  Dalam teori perubatan, lokasi tulang belakang dewasa harus secara simetris dan berpusat, melihatnya secara beransur-ansur (walau bagaimanapun, tiada siapa yang boleh mempunyai vertebra yang sempurna lurus kecuali bayi).

  Dalam gambar-gambar tulang belakang dari sebelah kanan atau kiri belakang, boleh diketahui bahawa rabung itu tidak sama sekali. Empat selekoh dijejaki dengan jelas, di mana bahagian leher dan lumbar membuat lengkung ke hadapan, dan bahagian toraks dan sakral membungkuk mundur ke arah yang bertentangan.

  Selekoh dalam bahagian toraks dan sakral dibentuk walaupun pada bayi, tetapi apabila dia belajar untuk duduk, lengkung leher dibentuk di bawah pengaruh berat kepala. Kurva lumbar berkembang apabila kanak-kanak cuba berdiri tegak dan berjalan. Tulang arcuate harus menyumbang kepada mengurangkan kejutan berjalan. Disebabkan ini, gegaran tidak mencapai langsung ke otak.

  Struktur semacam ini adalah karya seni semulajadi.

  Di samping itu, kedudukan menegak yang unik dari rabung manusia membezakan kita dari haiwan lain. Membenarkan kami berjalan dan bekerja dengan dua kaki, berdiri tegak. Walau bagaimanapun, lajur vertebral menyusut dari masa ke masa, menyokong massa berat badan manusia, yang meningkatkan kemungkinan terjejas. Terlepas dari penyebab kecederaan tulang belakang atau kecacatan, ia mempengaruhi fungsi normal organ dan pergerakan anggota badan, terutama dalam penyakit kronik dan sakit belakang.

  Cakera adalah plat rawan di antara setiap vertebra yang berfungsi sebagai penyambung. Komponen cakera intervertebral adalah: nukleus pulpa dan cincin berserabut.

  Punggung manusia termasuk jabatan berikut:

  1. serviks - bahagian maksima mudah alih, yang terdiri daripada tujuh vertebra. Hasil daripada mobiliti jabatan ini, putaran kepala komprehensif dilakukan.
  2. Thoracic - kawasan dada di mana tulang belakang menghubungkan dengan tulang rusuk. Hanya dua belas vertebra
  3. Lumbar - vertebra yang lebih besar di bahagian bawah punggung, beban besar jatuh pada lima vertebra bahagian ini, yang menerangkan saiznya
  4. wilayah sakral - sering bersatu untuk membentuk sakrum, yang menghubungkan dengan ikat pinggang pelvis. Jabatan ini menggabungkan (dari lima vertebra) sebagai seorang yang bertumbuh.
  5. tailbone adalah bahagian terendah. Sepenuhnya menyatu tiga atau lima vertebra.

  Nama dan Penomboran Vertebral

  Penomboran semua vertebra datang dari atas ke bawah! Bilangan vertebra boleh ditentukan sebagai penomboran tradisional kami (1-12) atau dalam angka Rom (I - XII).

  • C - huruf pertama vertebra serviks. Huruf "C" dari nama tulang belakang serviks dalam bahasa Latin: serviks (pars cervicalis). Oleh kerana terdapat 7 daripadanya, masing-masing, dan penomboran itu pergi dari C1 ke C7. Di bahagian atas tulang belakang serviks, tulang belakang manusia dilekatkan pada tengkorak kerana dua vertebra tertentu, yang disebut sebagai Atlant dan Epistrophys (Axis), yang berbeza dalam strukturnya. Mereka membentuk sendi longgar dengan tengkorak.
  • Th / T (atau D) - huruf pertama vertebra thoracic. Nama huruf "Th atau T" dari nama tulang belakang toraks dalam bahasa Latin: thoracic (pars thoracalis). Oleh kerana terdapat 12 daripadanya, masing-masing, dan penomborannya dari T1 hingga T12.
  • L - huruf pertama vertebra lumbar. Huruf "L" dari nama tulang belakang lumbar dalam bahasa Latin: lumbar (pars lumbalis). Oleh kerana terdapat 5 daripadanya, masing-masing, dan penomboran itu dari L1 hingga L5.
  • S - huruf pertama vertebra sakral. Huruf huruf "S" dari nama tulang belakang sakral dalam bahasa Latin: tulang sakral (os sacrum). Oleh kerana terdapat 5 daripadanya, masing-masing, dan penomborannya bermula dari S1 hingga S5. Sakrum adalah seksyen tulang belakang, yang terdiri daripada 5 vertebra bersama-sama.
  • Co adalah huruf pertama tulang belakang tulang rusuk. Huruf "Co" dari nama coccyx dalam bahasa Latin: coccyx bone (os coccygis).

  Bagaimana tulang belakang manusia: struktur, penomboran cakera

  Semua orang tahu tentang struktur tulang belakang manusia: struktur, penomboran cakera, kerana anatomi diajar dalam pelajaran biologi. Walau bagaimanapun, banyak pengetahuan sekolah dari masa ke masa dilupakan.

  Teks ini direka untuk mereka yang, disebabkan oleh pelbagai sebab, perlu menyegarkan maklumat mengenai struktur tulang belakang dan jabatannya dalam orang, baik, dan gambar dan video dalam artikel ini akan membantu dengan cepat mengingati bahan sekolah.

  Anatomi

  Bahagian utama paksi yang menghubungkan tengkorak dengan tulang badan adalah tulang belakang.

  Struktur seseorang dalam bahagian anatomi ini membolehkan anda melaksanakan fungsi berikut:

  • sokongan-pengedaran - berfungsi sebagai asas untuk melampirkan otot, menyokong badan secara menegak, mengedarkan berat badan dan pusat graviti dalam kedudukan yang berdiri dan bergerak, membantu mengekalkan keseimbangan;
  • motor - memberikan kelenturan dan mobiliti kembali, yang seterusnya membolehkan seseorang menjadi lebih mudah bergerak;
  • susut nilai - mengurangkan gegaran beban semasa jatuh dan melompat, serta semasa selekoh dan lekukan tajam;
  • perlindungan - melindungi kord rahim dan pembuluh darah yang membekalkan oksigen ke otak dari kerosakan.

  Struktur kolum tulang belakang - skema.

  Selek fisiologi dan anomali mereka

  Skim tulang belakang manusia, strukturnya tidak bergantung kepada jantina dan kaum. Lajur tulang belakang adalah lajur yang terdiri daripada bahagian yang berasingan - vertebra. Strukturnya adalah ketat walaupun, jika Anda melihatnya di depan dan belakang unjuran depan, dan berbentuk S berbentuk di sisi. Kenapa lajur tulang belakang kita memerlukan 4 selekoh sagittal?

  Untuk maklumat. Bayi dilahirkan dengan tulang belakang sepenuhnya. Pembentukan lengkung fisiologi bermula dalam proses memperoleh kemahiran merangkak, berjalan di semua empat, berjalan dan berjalan tegak.

  Convex ke hadapan (lordosis), dan lengkung belakang (kyphosis), adalah perlu bagi seseorang untuk menjaga kepala dan badan dalam kedudukan tegak. Mereka membolehkan anda untuk berdiri di atas kaki anda lurus dan mantap, serta memberikan keanjalan luar biasa anda, dan sama rata mengedarkan beban membantu tulang belakang manusia untuk menahan ketegangan menegak 20 kali lebih banyak daripada yang dapat mengambil tiang beton parameter yang sama.

  Sekiranya proses pertumbuhan tidak memberi perhatian kepada pelbagai aktiviti fizikal, kanak-kanak, remaja, lelaki dan perempuan, lordosis dan kyphosis dapat meratakan atau menyimpang dari norma fisiologi.

  Gambar di atas menunjukkan rawatan yang memerlukan patologi sagittal:

  1. Lordosis serviks.
  2. Stoop (dada kyphosis).
  3. Lordosis lumbar.
  4. Balik belakang.

  Dengan cara ini, disebabkan kelemahan korset otot batang, kyphosis patologi dan lordosis juga boleh berkembang pada orang tua.

  Lekapan lateral yang tidak asli pada paksi menegak

  Struktur patologi yang diperolehi seseorang - tulang belakang melengkung dalam paksi menegak - dipanggil skoliosis.

  Dalam majoriti kes, skuriosis gangguan postur berkembang pada kanak-kanak usia sekolah.

  Faktor-faktor yang menyumbang kepada pembentukan kedua-dua scoliosis dan kyphosis, dan lordosis, termasuk:

  • berpanjangan di postur yang salah di meja sekolah dan meja rumah;
  • gaya hidup yang tidak aktif, keghairahan untuk konsol Internet dan permainan, keengganan bukanlah sesuatu untuk bermain sukan, tetapi hanya untuk bermain permainan luar di halaman.

  Walaupun struktur kerangka itu, anatominya tidak bergantung kepada jantina, secara statistik, kanak-kanak perempuan mengembangkan scoliosis 4 kali lebih kerap berbanding lelaki. Ini disebabkan oleh perbezaan fisiologi kecil dalam pembentukan sistem otot, serta ketekunan dan ketekunan yang lebih besar dalam melakukan kerja rumah.

  Dalam kes diagnosis Gred I atau II Scoliosis, arahan untuk ibu bapa adalah seperti berikut:

  • ingat dan dengan jelas memenuhi semua kehendak ahli metodologi terapi fizikal, mengawal dan / atau mengarahkan dalam bentuk senaman rumah permainan;
  • rekod anak anda berenang;
  • Jangan lupa untuk pergi ke ortopedik secara berkala, doktor mesti memantau perjalanan rawatan, dan, jika perlu, beri arahan pembetulan kepada pakar terapi fizikal yang terkemuka.

  Ia penting! Scoliosis I dan II boleh berjaya dirawat dengan pergerakan, tetapi kos tidak merawat penyakit adalah perkembangan seterusnya untuk tahap III dan IV. Ia akan mengambil banyak usaha dan sumber kewangan, kerana dimensi kelengkungan tersebut sudah memerlukan campur tangan pembedahan dan pemulihan jangka panjang.

  Bahagian bahagian tulang belakang

  Secara keseluruhannya, terdapat 32-34 tulang belakang di ruang tulang belakang: 24 mayat di daerah serviks, thoracic dan lumbar, 5 badan vertebrata disambungkan ke dalam satu tulang sakral dan 3-5 badan-badan yang belum diakui di tailbone.

  Apakah penomboran vertebra? Setiap bahagian ditunjukkan dengan hurufnya, dan badan vertebranya bernombor dari atas ke bawah. Pertimbangkan setiap tulang belakang yang lebih terperinci.

  Penomboran cakera struktur tulang belakang manusia

  Struktur dan ciri-ciri organ penting seperti tulang belakang, adalah penting untuk mengetahui semua orang yang mengambil berat tentang kesihatan mereka. Punggung manusia: struktur, penomboran cakera dan vertebra adalah topik yang akan kita pertimbangkan dalam artikel ini.

  Apakah tulang belakang manusia itu bertanggungjawab


  Tulang belakang adalah tulang belakang tulang belakang. Ia melaksanakan fungsi-fungsi penting penting masing-masing dan berfungsi sebagai pertahanan utama organ-organ dalaman, serta saraf tunjang manusia. Ia adalah terima kasih kepada beliau bahawa kita boleh membuat pelbagai pergerakan. Sebagai contoh, seperti berjalan, duduk, berlari, dll. Lajur tulang belakang melakukan fungsi sokongan, iaitu paksi kerangka. Mengekalkan otot dan menyerap kejutan. Saya ingin mengatakan bahawa lebih elastik otot, kurang adalah beban pada ruang tulang belakang. Oleh kerana bentuknya, tulang belakang menjadi rod fleksibel yang melakukan fungsi susut nilai.

  Foto tulang belakang manusia dengan perihalan, struktur, penomboran cakera


  Lajur tulang belakang dibahagikan kepada bahagian. Angka itu menunjukkan nombor mereka. Tulang belakang bermula dari rahim serviks, dan berakhir dengan coccyx. Paksi itu sendiri terdiri daripada tulang belakang. Sejumlah 24. Mereka dibahagikan kepada kategori. Serviks - 7, toraks - 12, dan lumbar - 5. Di bahagian bawah tulang belakang, anda boleh melihat sakrum. Ini adalah tulang tunggal yang tumbuh bersama dari lima vertebra. Di bawah sakrum terdapat proses kecil yang disebut coccyx. Juga elemen penting tulang belakang adalah cakera intervertebral. Ia terletak di antara vertebra, melakukan susut nilai, melembutkan kesan beban di atas tulang belakang.

  Jurang antara vertebra adalah pendidikan. Mereka dipanggil ligamen. Fungsi mereka adalah untuk menyambungkan tulang bersama-sama. Dan terima kasih kepada sendi facet, yang menyerupai lutut dalam struktur mereka, pergerakan tulang belakang manusia dipastikan. Setiap vertebra juga mempunyai penomboran cakera. Ia sentiasa bermula di bahagian atas. Nombor tersebut boleh ditentukan dalam mana-mana nombor, baik Rom dan Arab. Huruf pertama dalam penomboran - C. Bahagian atas dilampirkan pada tengkorak melalui vertebra, yang dipanggil Atlas dan Epistrophy.

  Wilayah torak bermula dengan penomoran dengan Th / T atau D.

  L adalah huruf yang mengira bahagian lumbar, dan S adalah sakral. Angka coccyx bermula dari C0.

  Manusia tulang belakang: apa yang masing-masing vertebra bertanggungjawab


  Setiap elemen memainkan peranan yang berasingan dan penting dalam keseluruhan sistem paksi manusia. Kawasan serviks bertanggungjawab untuk memastikan aktiviti kepala, toraks - mempunyai aktiviti yang paling rendah, dan sebaliknya, seluruh beban diletakkan pada lumbar. Sacral menghubungkan tulang belakang dengan pelvis. Penyimpangan dalam struktur atau kecederaan semua jabatan memerlukan akibat yang serius.

  Sebagai contoh, pelanggaran servikal vertebra C1 memerlukan peningkatan atau penurunan dalam tekanan darah. Kelenjar pituitari juga mungkin terjejas.

  Masalah dengan vertebra C2 boleh mengganggu sistem saraf, visual.

  Pelanggaran C3 biasanya membawa kepada kerosakan gigi dan masalah dengan sistem saraf, termasuk saraf muka. Akibat kecederaan vertebra C4 akan pergi ke kawasan leher, C5 ke ligamen di kerongkong, dan C6 ke kawasan lengan dan leher.

  Pelanggaran atau keabnormalan vertebra di dada sebahagian besarnya mempengaruhi kerja organ dalaman seperti jantung, bronkus, paru-paru, saluran empedu, hati dan buah pinggang. Seluruh badan menderita. Rantau lumbar mengawal perut, kelenjar prostat. Pelanggaran di dalamnya melibatkan pembengkakan pada kaki, masalah pencernaan, dan masalah seperti apendiks.

  Sekiranya terdapat masalah di rantau sakral, ini bermakna wanita akan sakit, dan masalah di tailbone akan menyebabkan buasir.

  Oleh itu, tulang belakang manusia: struktur, penomboran cakera - ini adalah pengetahuan yang sangat penting bagi seseorang. Kehidupan moden tidak membayangkan bahawa orang mempunyai peluang dan masa untuk menghalang sepenuhnya penyelewengan sistem muskuloskeletal. Hanya dengan mengetahui badan anda, seseorang akan dapat menguatkannya dan mengekalkan belia dan kesihatan untuk masa yang lama.

  Kami memeriksa tulang belakang manusia, struktur, penomboran cakera. Dari foto dengan penerangan, adakah anda faham apa yang setiap vertebra bertanggungjawab? Tinggalkan pendapat atau maklum balas anda untuk semua orang di forum.

  Bahagian tulang belakang manusia: struktur, fungsi, penyakit

  Punggung manusia adalah asas seluruh organisma. Bentuk tulang belakang yang sihat, menyerupai huruf S, menyediakan seseorang dengan kelonggaran dan kusyen tambahan. Reka bentuk ini kompleks, tetapi pada masa yang sama boleh dipercayai dan tahan lama.

  Terima kasih kepada tulang belakang kami, kami boleh melakukan apa-apa pergerakan - berlari, melompat, berjalan, duduk - semua yang berlaku dalam kehidupan dikaitkan dengannya. Di samping pergerakan, tulang belakang melakukan lebih banyak fungsi.

  Struktur tulang belakang membahagikannya kepada 5 bahagian, masing-masing melaksanakan fungsinya. Pakar perubatan menetapkan bahagian-bahagian dalam huruf Latin dan nombor mereka dari bahagian atas - serviks.
  Setiap orang perlu memberi perhatian kepada tulang belakangnya setiap hari dan mengekalkan kesihatannya.

  Struktur tulang belakang manusia

  Tulang belakang adalah asas rangka manusia, tiang dan batangnya. Anatomi atau struktur tulang belakang manusia adalah sangat unik dan pelbagai fungsi yang membolehkan anda menjadi sukar pada masa yang sama, menjaga berat badan seseorang, serta fleksibel, memastikan mobiliti seluruh badan. Lajur tulang belakang adalah rangka tubuh manusia, sifatnya telah menganggapnya kuat, kuat, tetapi mudah alih.

  Terdapat bahagian yang diterima umum, mengikut mana bahagian tulang belakang manusia dibezakan. Di samping itu, setiap jabatan mempunyai bilangan vertebra tertentu. Untuk kemudahan, vertebra dilambangkan dengan huruf Latin (selepas huruf pertama nama jabatan latin) dan nombor, yang menunjukkan bilangan vertebra di jabatan. Ia juga perlu diingat bahawa penomboran vertebra adalah dari atas ke bawah.

  Oleh itu, berapa bahagian di dalam tulang belakang manusia? Secara keseluruhan, terdapat 5 jabatan:

  1. Tulang serviks seseorang (yang juga dipanggil bahagian serviks) terdiri daripada hanya 7 vertebra, dengan penomboran yang sesuai dari C1 hingga C7. Ia harus diingat bahawa tulang belakang tulang belakang tulang belakang dianggap sebagai "sifar" vertebra dan mempunyai nombor C0. Ciri jabatan ini adalah mobiliti tinggi;
  2. Di tulang belakang torak manusia, terdapat 12 vertebra, yang bernombor dari T1 hingga T12. Pada masa yang sama, ada alternatif di mana D (D1-D12) dan Th (Th1-Th12) digunakan dan bukan "T". Jabatan ini adalah yang paling tidak aktif, beban di atasnya tidak begitu besar, tetapi ia berfungsi sebagai sokongan utama untuk dada;
  3. di tulang belakang lumbar terdapat hanya 5 vertebra yang berjumlah dari L1 hingga L5. Ia adalah jabatan ini yang paling kerap adalah tapak kemunculan pelbagai penyakit tulang belakang semata-mata dengan sebab ia menyumbang beban maksimum, pada masa yang sama ia mesti agak mudah alih;
  4. bahagian sakral - 5 vertebra, yang bernombor dari S1 hingga S5.
  5. rantau coccyx termasuk dari 3 hingga 5 vertebra, bernombor dari Co1 hingga Co5, tetapi pada orang dewasa mereka menyatu menjadi tulang tunggal tulang.

  Ciri-ciri struktur tulang memungkinkan untuk membahagikan mereka kepada kelas-kelas yang khusus. Sebagai contoh, menurut bentuk luar, satu kelas tulang panjang, pendek, rata dan campuran dibezakan. Dan juga membezakan kelas tulang tiub, spons dan campuran.

  Spine manusia terbentuk oleh tulang (vertebra), yang terletak di atas yang lain dan membentuk sejenis tiang (ruang tulang belakang). Mereka disambungkan menggunakan ligamen (pelbagai panjang), cakera intervertebral, sendi cartilaginous dan sendi kecil. Mengikut beberapa maklumat, lajur vertebral terbentuk dari 123 elemen artikular, 366 ligamen dan 28 formasi cartilaginous.

  Tubuh adalah struktur utama dari setiap vertebra, ia diarahkan ke hadapan (ke dalam rongga dada) dan memegang sendiri keseluruhan pukal. Badan mereka terdiri daripada bahan padat, yang menyerupai span, dan tambahan ditutup dengan plat padat nipis di tepi. Lokasi simetri dan betul rasuk sponge membolehkan untuk meningkatkan kestabilan dan kekuatan mereka.

  Selain itu, struktur intervertebral (cakera, simfisis, sendi dan ligamen) memberikan kestabilan dan ketumpatan tambahan, yang membolehkan ia menggabungkan kekuatan dan mobiliti yang mencukupi.

  Di belakang badan adalah gerbang vertebra, mereka disambungkan ke badan dengan bantuan dua kaki, terima kasih kepada mereka, foramen tulang belakang terbentuk, dan apabila lubang-lubang ini diletakkan, terusan tali tulang belakang terbentuk. Di belakang mereka adalah proses spinous (ia boleh dirasakan di belakang), apabila vertebra membentuk tiang, proses ini melakukan fungsi perlindungan dan mencegah lanjutan tulang belakang yang kuat.

  Setiap vertebra individu, dalam vertebra Latin, adalah cincin berongga. Anatomi semua vertebra adalah sama, dan bersama-sama mereka membentuk terusan tunjang, di mana saraf tunjang berlalu. Perbezaan penting dalam struktur mereka adalah hanya 1-2 vertebra, yang terletak di kawasan serviks.

  Cakera intervertebral, dalam bahasa Latin disci intervertebrales, adalah rongga tertutup yang dipenuhi dengan cecair konsistensi yang padat. Bersama-sama mereka membentuk kira-kira 1/5 daripada panjang ruang tulang belakang.

  Cakera intervertebral sangat elastik dan mudah alih, ini membolehkan dalam banyak aspek mengekalkan integriti tulang belakang, ciri-ciri fungsinya. Ketinggian cakera tidak konstan, pada waktu pagi ia lebih besar, pada waktu petang ia menjadi kurang di bawah berat berat badan dan beban.

  Tulang belakang mempunyai struktur sendi dan ligamen tulang belakang. Sendi belakang, seperti semua sendi lain dalam sistem muskuloskeletal manusia, memberikan mobiliti yang optimum dari belakang dan fungsi yang selesa untuk orang itu. Sendi tulang belakang adalah mudah, kompleks, gabungan atau kompleks.

  Di luar, semua sendi diperkuat dengan ligamen, yang membantu melindungi mereka dari kejutan atau kerosakan disebabkan oleh fakta bahawa beg artikular itu menebal. Sendi tulang belakang mempunyai beberapa ciri penting: mereka lebih mudah bergerak pada waktu petang daripada pada waktu pagi, dan mobilitas mereka meningkat apabila suhu meningkat.

  Tulang yang berbentuk S, di mana ia berada dalam kedudukan yang sihat yang normal, memberikan kelonggaran tambahan dan kusyen belakang. Asas kerangka manusia, tiang utama adalah pembinaan yang agak rumit, tetapi tahan lama dan boleh dipercayai.

  Fungsi tulang belakang

  Tulang belakang adalah bahagian sokongan utama rangka. Di samping itu, lajur tulang belakang membolehkan anda menjaga keseimbangan badan, adalah paksi pergerakan dan melakukan peranan perlindungan. Kerangka rangka juga terlibat dalam pergerakan, tanpa fleksibilitas tulang belakang, kecenderungan torso dan kepala, serta posisi tegak lelaki, tidak mungkin.

  Sekiranya anda mengkaji dengan teliti struktur tulang belakang manusia, anda akan melihat bahawa sendi boleh melakukan pergerakan tiga jenis. Tulang belakang, apabila digunakan pada otot di sekelilingnya, boleh melakukan:

  • flexion
  • lanjutan
  • cerun
  • putaran sekitar paksi sendiri

  Skema tulang belakang manusia menunjukkan bahawa semua sendi mempunyai struktur yang sama, kecuali untuk dua tulang belakang serviks dan serviks yang diubahsuai pada orang dewasa, kerana dia cuba keluar daripada lima vertebra berasingan dan menjadi tidak bergerak sepenuhnya.

  Lajur tulang belakang adalah sokongan utama. Tanpa itu, sukar untuk membayangkan kehidupan manusia. Dia pasti tidak mungkin. Apabila pelanggaran berlaku dalam karyanya, ia menjadi sukar bagi seseorang bukan sahaja untuk berjalan, tetapi juga untuk berdiri.

  Tulang belakang manusia dibentangkan dalam bentuk rod fleksibel. Ia berfungsi sebagai sokongan untuk bahu, anggota atas, dan organ-organ sternum dan peritoneum. Ini bukan sahaja paksi, tetapi juga asas badan kita, kerana ia memegang kepala, bilah bahu, tulang selangka, tulang rusuk, anggota atas.

  Tulang belakang melindungi tali tunjang, yang merupakan pusat kawalan yang paling penting, tanpa organ-organ dan sistem tubuh yang paling penting tidak berfungsi dengan normal.

  Kejutan luaran, kerosakan mekanikal, faktor alam sekitar yang merugikan - semua ini boleh menyebabkan kemudaratan yang ketara kepada kesihatan manusia. Lajur tulang belakang melindungi terhadap kesan berbahaya dari semua faktor ini.

  Antara vertebra terletak sendi, dengan bantuan yang pergerakan itu dijalankan. Setiap orang boleh mengira kira-kira 50 sendi ini.
  Sekarang mari kita bercakap secara langsung mengenai ciri-ciri anatomi dan struktur tulang belakang.

  Sebagai tambahan kepada kusyen yang diuraikan di atas (yang disediakan oleh kelengkungan tulang belakang semulajadi) dan menyokong (untuk selebihnya kerangka manusia), tulang belakang juga perlu menyediakan mobiliti dan tahap kebebasan yang diperlukan untuk orang itu, sambil tetap cukup stabil untuk melindungi ujung saraf dan organ dalaman dari kerosakan.

  Pemenuhan tugas-tugas yang bercanggah ini disediakan oleh anatomi tulang belakang manusia. Untuk memberikan mobiliti yang diperlukan dan memperbaiki fungsi redaman, terdapat cakera intervertebral, yang merupakan struktur rawan kompleks. Cakera juga memainkan peranan dalam menghubungkan vertebra.

  Dalam memastikan pergerakan tulang belakang peranan penting dimainkan oleh sendi dan ligamen yang terletak di antara mereka. Pada masa yang sama, mereka juga melaksanakan peranan sejenis limiter, yang menghalang pergerakan berlebihan.

  Selain itu, beberapa faktor menentukan dalam pergerakan seluruh tulang belakang adalah otot yang kuat pada bahagian belakang, perut, dada, bahu dan pinggul. Interaksi semua otot ini memberikan regulasi yang diperlukan untuk pergerakan tulang belakang.

  Harus diingat bahawa walaupun bentuk tulang belakang manusia membolehkannya melakukan fungsi susut nilai, sangat penting untuk membangunkan semua otot dan ligamen dengan betul, serta "pemakanan" yang mencukupi dan bekalan cakera intervertebral dengan beban dan nutrien yang diperlukan. Pelanggaran keseimbangan yang halus ini selalu membawa kepada satu hal - penampilan kesakitan, yang merupakan gejala penyakit tulang belakang manusia.

  Ciri-ciri anatomi

  Spina mempunyai struktur kompleks: ia mempunyai banyak pautan. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra silinder kecil. Perbezaan dalam dua vertebra disebabkan oleh perbezaan bilangan tulang belakang di tailbone pada orang yang berbeza.

  Sudah tentu, rod menegak ini agak panjang akan menjadi tipis dan tidak akan menahan beban kecil, jika bahagiannya tidak saling terhubung oleh pengikat semula jadi yang indah.

  Dalam set reka bentuk ini:

  • Cakera Intervertebral
  • Bungkusan
  • Sendi Faceted -
  • Tender

  Setiap pengikat mempunyai fungsi tersendiri:

  1. Cakera intervertebral digunakan untuk menyerap beban
  2. Bundel menghubungkan vertebra antara mereka
  3. Sendi muka - untuk memastikan pergerakan vertebral
  4. Tendon membawa lampiran otot paravertebral ke tulang belakang

  Kekuatan seluruh alat vertebra ditentukan bukan sahaja oleh keadaan vertebra dan cakera, ubah bentuk yang membawa kepada penyakit, tetapi juga oleh keadaan ligamen, otot dan tendon. Penyatuan triple ini dipanggil korset otot-ligamentous.

  Tulang vertebra terletak di atas yang lain, membentuk luasan tulang belakang, dan proses lengan dan tulang belakang vertebra - kanal tulang belakang, di dalamnya saraf tunjang di dalam cangkang keras. Jarak antara membran otak dan dinding saluran dipanggil ruang epidural.

  Dari setiap segmen saraf tunjang (31-33) mereka meninggalkan filamen radikular depan dan belakang, yang menjalankan motor dan deria deria, yang, apabila digabungkan, membentuk saraf serebrospinal. Saraf ini memasuki foramen intervertebral lateral, yang dipanggil foraminal.

  Semua bahagian tulang belakang mempunyai ciri-ciri struktur mereka sendiri, berkait rapat dengan fungsi.

   Oleh itu, dalam tulang belakang serviks dua vertebra pertama mempunyai struktur yang unik, dan ini memberikan keupayaan kepala untuk mengubah arah dan bengkok yang berbeza
   Kerana beban kuasa kecil di tulang belakang serviks, tulang belakangnya sempit, dengan badan-badan kecil.
   Mobiliti besar bahagian serviks dan struktur halusnya adalah penyebab penyakit kerap seperti osteochondrosis dan hernia intervertebral.

 • Sektor dada adalah yang paling besar dan bergerak perlahan, ada banyak organ di dalamnya, tulang rusuk dilampirkan, oleh itu vertebra toraksik besar-besaran, dengan badan besar. Disebabkan ketidakaktifan rantau toraks, pembentukan hernia di dalamnya agak jarang berlaku. Sekalipun ini berlaku, praktikalnya tanpa gejala.
 • Bahagian singa beban jatuh pada lumbar. Oleh itu, vertebra segmen lumbar adalah yang terbesar di kedua-dua diameter dan tinggi.
 • Bahagian vertebral sacral mempunyai struktur tertentu:
  • semua tulang belakangnya bersatu
  • dua tulang belakang sakral pertama yang besar, dan kemudian terus menurun. Dan di sini, fenomena seperti sakralisasi dapat diperhatikan - splicing pada lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama. Lumbarisasi - vertebra sacral pertama dan kedua dipisahkan.
 • Ini juga salah satu daripada sifatnya, berkat yang mampu menahan banyak tekanan, dan tetap utuh: terima kasih kepada kelengkungan yang berguna, ia akan melompat dan melembutkan beban.

  Lengkung tulang belakang memberikan penampilan huruf S. Lengkungan ke hadapan dipanggil lordosis, dan lekuk belakang disebut kyphosis. Di tempat yang berbeza, putaran tulang belakang mempunyai arah yang berbeza.

  • Di tulang belakang serviks, bengkok ke hadapan - ini adalah lordosis serviks.
  • Di bahagian belakang dada (kyphosis dada)
  • Lumbar serta serviks, mempunyai orientasi depan - lordosis lumbar.

  Sekiranya kita memisahkan struktur vertebra, secara berasingan, ia terdiri daripada badan dan arka, yang membentuk lubang di mana korda tulang belakang dilalui. Secara luaran, vertebra itu mengandung serat tulang penampakan lamellar, di dalamnya ada bahan spongy dengan barisan tulang, serta sumsum tulang merah.

  Di atas gerbang proses vertebra diletakkan. Yang terbesar mereka dipanggil spinous. Mereka mudah terkeluar di bahagian tengah belakang. Proses yang lebih kecil menyambungkan tulang belakang bersebelahan, membentuk sendi yang dipanggil faset, yang melakukan fungsi penunjang tambahan.

  Badan-badan vertebra bersebelahan disambungkan menggunakan cakera intervertebral. Ini adalah plat di tengahnya yang rawan lembut (yang disebut teras gelatin). Di pinggir terdapat lapisan sepusat dari serat ikat yang membentuk cincin berserat tahan lama.

  Oleh kerana konsistensi anjal, cakera intervertebral boleh mengubah bentuknya, menjadi penyerap kejutan dan membolehkan kembali ke bengkok. Vertebra yang disambung oleh cakera fibro-cartilaginous ini juga diikat dengan ligamen membujur.
  Dari saraf tunjang, ujung saraf, urat dan arteri masuk ke bukaan antara vertebra yang bersebelahan.

  Dengan kerosakan kepada akar saraf tulang belakang, gejala klinikal berkembang, termasuk kemerosotan motor, patologi kepekaan dan perubahan autonomi. Selain cakera, tulang belakang kuat disebabkan oleh ligamen. Ligamen adalah formasi yang menghubungkan tulang antara satu sama lain.

  Adalah penting untuk tidak mengelirukan tendon dengan ligamen. Tendon berfungsi sebagai penyambung tulang dan otot. Di antara tulang, tulang belakang mempunyai sendi. Lutut, siku dan sendi tulang belakang, mereka serupa dengan satu sama lain, hanya mempunyai saiz yang berbeza. Lajur tulang belakang mempunyai sendi dan sendi yang dibengkokkan busur. Mengetatkan, benarkan tulang vertebra bergerak dengan lancar, tanpa membawa ketidakselesaan kepada orang itu.

  Di tengah setiap vertebra ada foramen vertebra. Ia terletak di tempat yang sama setiap vertebra individu dan mengandungi saraf tunjang. Dia, pada gilirannya, bertanggungjawab untuk semua bahagian sistem saraf. Setiap saraf tubuh manusia, dalam tindakan, menghantar impuls kepada otak, dan dari itu ke organ-organ tubuh.

  Bahagian tulang belakang manusia

  Tulang belakang manusia, yang terdiri daripada 32-34 vertebra dalam baris dan juga dikenali sebagai "spinal column" adalah dasar dari keseluruhan rangka manusia. Dalam kes ini, tulang belakang dikaitkan dengan cakera intervertebral, sendi dan ligamen.

  Tulang belakang dibahagikan kepada 4 bahagian: serviks, toraks, lumbar dan coccyx atau sacral. Kesemua mereka melakukan fungsi tertentu yang memastikan aktiviti penting seseorang.

  Kawasan serviks

  Ia termasuk 7 vertebra berasingan, yang biasanya dilambangkan oleh huruf Latin C (C1-C7). Penghitungan vertebra berada di atas. Fleksibiliti yang luar biasa ini memberikan struktur tulang belakang serviks, atau lebih tepatnya ciri-ciri dua vertebra pertama:

  • Atlas, terdiri daripada dua gerbang dan tidak mempunyai tubuhnya sendiri
  • epistropi (epiphysis), mempunyai proses dentate, di mana putaran vertebra pertama dilakukan

  Oleh kerana bentuk ini, tulang belakang pertama diperbetulkan dalam cincin saraf dan paksi putaran terbentuk. Julat pergerakan semasa perpanjangan lekapan adalah kira-kira 95 darjah, dan semasa pusingan ia mencapai 8 darjah.

  Kedua-dua vertebra serviks atas mempunyai struktur yang berbeza.

  Yang pertama (C1, atlas) terdiri daripada dua gerbang, yang berkaitan dengan bantuan tebal tulang dalam gelang. Di bahagian sisi cincin terdapat dua sendi kondilar, yang mengikatkan rahim serviks dengan tulang oksipital.

  Pusingan serviks kedua (C2) dipanggil epistropi, yang bermaksud "putaran" dalam bahasa Yunani. Ia mempunyai pergelangan tangan, di mana ia bergerak bergerak ke atlas. Struktur anatomi ini menjadikan gerakan putaran kepala mungkin.

  Baki 5 vertebra mempunyai struktur biasa. Kesemuanya terdiri daripada badan, yang merupakan penebalan silinder, dan arka bersebelahan dengannya. Dari proses pembakaran tulang belakang, yang dilekatkan pada otot dan ligamen.

  Sebagai perbandingan dengan vertebra jabatan lain, serviks dicirikan oleh lebar yang lebih kecil dan ketinggian yang lebih tinggi. Ini disebabkan oleh beban yang rendah pada bahagian atas tulang belakang. Dalam orang dewasa, ia tidak melebihi 115 kg. Walaupun tekanan pada bahagian bawah mencapai 400 kg. Pada masa yang sama, disebabkan kekuatan mekanikal yang rendah, vertebra serviks paling mudah terdedah kepada kecederaan dan kehelan.

  Jabatan Thoracic

  Tulang belakang dalam segmen thoracic terdiri daripada 12 vertebra, dari mana tulang rusuk bertolak. Di hadapan tulang rusuk dihubungkan dengan sternum dan membentuk perlindungan yang boleh dipercayai untuk organ penting - dada. Hampir semua vertebra rantau toraks mempunyai struktur anatomi yang sama, hanya apabila mereka mendekati bahagian lumbal badan, mereka menjadi lebih besar.

  Ini adalah bahagian terbesar tulang belakang, yang terdiri daripada 12 vertebra. Panjang purata pada orang dewasa bervariasi dari 25 hingga 30 cm. Pada usia tua, disebabkan penipisan rawan intervertebral, rantau toraks menjadi 2-3 cm lebih pendek.

  Thoracic vertebra dilambangkan dengan huruf T (T1-T12) atau D (D1-D12). Dalam strukturnya, mereka berbeza sedikit daripada lehernya. Badan vertebral mempunyai dua fossae artikular untuk sendi dengan tulang rusuk. Proses median (spinous) yang meluas dari arka lebih panjang dan diarahkan ke bawah sedemikian rupa sehingga bahagian atas menutupi bahagian bawah seperti jubin.

  Badan-badan vertebra thoracic berkembang ke bawah, yang dijelaskan oleh peningkatan secara beransur-ansur dalam beban fisiologi mereka. Oleh itu, jika vertebra pertama (T1) mengalami tekanan badan 120 kg, maka yang lebih rendah (T12) sudah kira-kira 215 kg.

  Kerana penipisan cakera intervertebral dan hubungan dengan tulang rusuk, rantau thoracik mempunyai pergerakan yang sangat terhad. Rentang fleksi di sini tidak melebihi 35 º, sambungan - 50 º, dan putaran - 20 º.

  Seperti tulang belakang pangkal rahim, dari tulang belakang lahir. Pada kira-kira 6 bulan, apabila bayi mula duduk, bahagian tengah tulang belakang melambung ke belakang. Ini selekoh dalam amalan perubatan dipanggil "thypacosis thoracic."

  Keadaan patologi di rantau thoracic, gangguan postural dan mencubit saraf paling kerap didiagnosis. Tetapi hernia di sini didapati sangat jarang, kerana ciri-ciri anatomi vertebra thoracic.

  Tulang belakang lumbar

  Membolehkan anda membuat pelbagai pergerakan - selekoh dan giliran badan. Pada tulang belakang di segmen lumbar menyumbang beban terbesar. Oleh itu, vertebra di sini jauh lebih besar daripada di kawasan serviks atau toraks - saiz badan meningkat dari vertebra lumbar pertama ke kelima.

  Semasa kelahiran, tulang belakang manusia di rantau sakral terdiri daripada 5 vertebra berasingan. Walau bagaimanapun, dengan usia mereka tumbuh bersama dan membentuk satu sakrum.

  The vertebra lumbar (L) adalah yang terbesar kerana mereka menyumbang sebahagian besar batang tubuh. Badan vertebra terutama dikembangkan: lebar yang paling rendah mencapai 18-20 mm. Proses spinous arcs, sebaliknya, adalah pendek dan sedikit diratakan pada masa yang sama. Cakera intervertebral tebal menyumbang kepada pergerakan tinggi kawasan lumbar. Jumlah fleksi di sini mencapai 60 darjah, lanjutan - 50 darjah. Kebanyakan orang mempunyai 5 vertebra lumbar. Sesetengah orang mempunyai 6. Struktur tulang belakang manusia tidak dianggap tidak normal, tetapi dianggap sebagai salah satu variasi biasa.

  Pada usia 9-12 bulan, apabila kanak-kanak belajar berjalan, rantau lumbar membongkok, membentuk lordosis lumbar. Oleh kerana beban yang tinggi, ruas lumbar lebih mudah terdedah kepada gangguan seperti kelengkungan tulang belakang dan herniasi cakera intervertebral. Semasa kerja fizikal atau semasa duduk lama, tekanan pada vertebra lumbar meningkat, sehingga risiko patologi berkembang meningkat beberapa kali.

  Jabatan Coccyx

  Ia terdiri daripada 3-5 vertebra berasingan. Jumlah tepat mereka dalam orang tertentu hanya boleh ditentukan oleh X-ray atau tomografi.

  Dalam dewasa, 5 tulang belakang sakral disambungkan ke tulang tunggal - sakrum. Mengambil bahagian dalam pembentukan pelvis, sakrum mempunyai fungsi sokongan. Bentuk tulang menyerupai piramid, bahagian atasnya bertukar menjadi tailbone. Permukaan belakangnya adalah cembung dan ditutup dengan tulang-tulang tulang yang terbentuk akibat pertambahan gerbang vertebra.

  Ciri-ciri seksual sakrum menarik perhatian: pada wanita ia lebih luas dan kurang melengkung. Tailbone terbentuk daripada gabungan 3-5 vertebra. Dan semuanya adalah asas (kurang berkembang), diwarisi oleh manusia dari "nenek moyang" yang jauhnya.

  Mengenai vertebra

  Komponen utama tulang belakang manusia ialah tulang belakang. Ia adalah badan berbentuk buah pinggang atau bulat dan arka yang menutup foramen vertebral. Juga dari sini meninggalkan proses artikular, yang digunakan untuk artikulasi dengan vertebra terdekat. Kami juga mengatakan berapa banyak vertebra di tulang belakang manusia ialah 32-34.

  The vertebra sendiri terdiri daripada bahan dalaman luaran dan spongy yang padat. Dalam kes ini, kekuatan tulang belakang dapat dipastikan dengan tepat oleh pancang tulang bahan spongy. Bahan padat luar vertebra mempunyai kekerasan yang tinggi dan memberikan kekuatan dan kestabilan vertebra kepada pengaruh luaran. Juga di dalam setiap vertebra ada sumsum tulang merah yang mengandungi fungsi pembentukan darah.

  Rangka tulang belakang manusia menunjukkan beberapa perbezaan dalam penampilan vertebra di bahagian yang berlainan. Sebagai contoh, vertebra lumbal sangat besar, tetapi vertebra serviks lebih kecil dalam saiz badan dan prosesnya kurang maju. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa rantau serviks hanya dapat menahan berat kepala, dan rantau lumbar sebenarnya menanggung berat seluruh badan.

  Thoracic vertebra melakukan fungsi khas, kerana mereka membentuk dada bersama dengan tulang rusuk dan sternum. Dalam kes ini, tulang rusuk yang melekat pada bahagian depan proses adalah tulang berasingan dan bukan sebahagian daripada tulang belakang atau prosesnya. Di samping itu, sendi memberikan sedikit pergerakan di antara tulang rusuk itu sendiri dan di antara tulang belakang dan tulang rusuk berbanding satu sama lain. Pada masa yang sama, tahap kebebasan ini sangat rendah, oleh itu tulang belakang toraks adalah yang paling tidak aktif.

  Walau bagaimanapun, apabila ia berkaitan dengan rawatan tulang belakang manusia, perlu diingati bahawa di rantau thoracic bahawa masalah menampakkan diri mereka paling kurang kerana mobiliti yang rendah. Malah beberapa jenis hernia intervertebral di jabatan ini sama sekali tanpa asimtomatik, serta pembentukan osteofit semasa osteochondrosis asymptomatically.

  Setiap vertebra mempunyai badan - pusatnya, ia diliputi oleh lengkungan berbentuk Y atau arka yang dipanggil. Gerbang itu termasuk proses berputar ke bawah dan belakang, yang dapat dirasakan sebagai deretan tubercles di belakang, dan dua proses melintang, di kedua-dua belah pihak, yang menyediakan daya tarikan untuk otot dan ligamen. Bersama-sama, pusat dan gerbang mengelilingi lubang, terusan vertebral, di dalamnya saraf tunjang dilindungi secara pasti. Segmen dipisahkan oleh cakera intervertebral cartilaginous, yang mengambil peranan bantal, menyerap beban semasa pergerakan.

  Setiap vertebra, dari mana jabatan itu, dibina dari badan dan lengkung tipis. Terdapat 7 proses pada pemegang:

  • proses spinus terletak di bahagian belakang gerbang.
  • Proses melintang, seperti sayap pesawat, terletak di sisi.
  • proses-proses artikular yang dipasangkan, atas dan bawah, terletak, di atas dan di bawah lengan. Proses-proses vertebra ini saling berkaitan.

  Tulang vertebra diikat bersama oleh ligamen, mereka tidak menyentuh, kerana ia dipisahkan oleh cakera intervertebral.

  Disk terbentuk dua bahagian: teras dan cincin. Inti, yang merangkumi keseluruhan beban tulang belakang, dibina dari tulang rawan dan air. Cincin ini diwakili oleh gentian tisu penghubung yang padat. Lapisan ini melindungi inti itu sendiri, mengelilinginya.

  Cakera tulang belakang dibina dari:

  • kolagen (10-20%). Fungsi kolagen untuk memberikan kekuatan, keanjalan dan kestabilan untuk cakera intervertebral. Oleh itu, mencegah kemungkinan hernia.
  • proteoglycans (4-7%). Komponen utama adalah asid hyaluronic dan glycosaminoglycans.
  • air (65 - 80%). Ia dibebaskan di bawah beban untuk mengimbangi sebahagian daripada tekanan apabila terdedah kepada daya luar dan juga bertindak sebagai pelincir.

  Asid hyaluronik memainkan peranan penting dalam isu struktur tisu dan pertukaran sel. Ia seperti pelincir di bahagian yang bergerak dari kereta, hanya bahagian-bahagian cakera intervertebral. Komponen kedua, glycosaminoglycan, menyumbang kepada penjanaan tisu tulang di bawah keadaan beban, yang diperlukan untuk kesihatan cakera intervertebral.

  Ligamen panjang menghulurkan sepanjang tiang keseluruhan, di depan dan di belakangnya. Ligamen pendek memegang setiap vertebra secara berasingan. Yang paling tidak dapat dilihat, tetapi tidak kurang kuat, serat, memperbaiki cakera intervertebral dengan badan vertebra. Ligamen juga memutarkan sendi di sekitar, mewujudkan kapsul di mana ia berfungsi dan dilokalisasi.

  Sendi memberi labil tulang belakang dan keupayaan untuk membengkok ke semua arah. Mereka terletak di antara vertebra sendiri dan di sendi tulang belakang dengan tulang lain yang melekat pada tulang: tulang rusuk, tulang selangka, tulang pelvis.

  Dalam relung yang dibentuk oleh proses tulang, otot terletak. Keupayaan tubuh untuk bergerak di angkasa bergantung kepada mereka, mereka membentuk gaya berjalan dan gerakan yang wujud setiap orang. Otot terdiri daripada banyak serat yang disatukan bersama.

  Serat mempunyai sifat-sifat kuat yang diregangkan atau dipendekkan. Dengan hujungnya, otot-otot menyertai proses tulang. Mematuhi impuls saraf, mereka berehat dan berkontrak, membuat pergerakan. Otot mengelilingi seluruh tulang belakang dan tulang dengan "kepompong" yang berlapis-lapis.

  Bahagian utama sistem saraf juga sangat bergantung pada tulang belakang. Kord tulang belakang masuk ke dalam tiang, prosesnya ditutup dengan proses vertebra, dan plexus saraf tersembunyi jauh di bawah rangka.

  Kord rahim tertutup di lajur vertebral itu sendiri, dan akarnya meluas melalui lubang-lubang pada vertebra. Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf manusia, yang menghantar isyarat mengenai pelbagai sensasi, serta mengawal pergerakan otot-otot tubuh.

  Penyakit tulang belakang manusia

  Penyakit dan kecederaan tulang belakang adalah agak biasa dan luas, dengan kerosakannya akan dicirikan oleh gejala yang jelas dan pembentangan klinikal. Selalunya, penyakit tulang belakang dengan ketara mengurangkan kualiti hidup, boleh mengakibatkan kecacatan pelbagai peringkat, atau pun kematian.

  Scoliosis adalah penyimpangan paksi vertebral dari pusat ke kiri atau kanan. Selalunya, penyakit ini berkembang semasa tempoh pertumbuhan yang intensif, tetapi ia juga boleh berlaku pada orang dewasa, terutama pada orang-orang yang menjalani gaya hidup yang tidak aktif.

  Spine lumbar adalah paling mudah ditukar, kerana jabatan ini mempunyai beban besar. kelengkungan patologi tulang belakang di kapal terbang hadapan. Dalam 23% kes, skoliosis kongenital direkodkan apabila tulang belakang, cacat, atau aksesori tulang belakang yang terdapat pada bahagian tulang belakang.

  Bentuk penyakit yang diperolehi dikaitkan dengan reumatik, riket, pelbagai penyakit sistem saraf yang berlaku dengan lumpuh dan myositis, serta dengan postur yang tidak betul dan penuaan fizikal yang berlebihan.

  Perlu diingat bahawa scoliosis 1 atau 2 darjah, yang berlaku pada masa kanak-kanak, bertindak dengan baik untuk terapi konservatif. Pesakit disarankan memakai korset khas dan mengambil kursus latihan terapeutik. Perlu diingatkan bahawa latihan yang bertujuan meningkatkan fleksibiliti tulang belakang adalah kontraindikasi.

  Scoliosis mempunyai kesan positif dalam air, serta latihan yang menguatkan otot belakang dan membantu membentuk postur yang betul. Rawatan konservatif untuk scoliosis juga boleh termasuk urut dan unsur-unsur sukan yang meningkatkan keseimbangan badan.

  Spondylosis adalah penyakit di mana pertumbuhan (osteophytes) terbentuk di dalam tubuh manusia di sepanjang tepi badan vertebra, pertumbuhan ini, ketika berinteraksi antara satu sama lain, mengurangkan diameter tulang belakang, yang meningkatkan tekanan pada akar umbi tulang belakang. Ini akan mewujudkan kesakitan malam ciri (paling kerap di rantau serviks), pesakit untuk masa yang lama mencari kedudukan yang selesa dan tidak menyakitkan semasa tidur, kekakuan pagi dan kesakitan.

  Penyakit ini berkembang akibat perubahan degeneratif-dystrophik yang berlaku akibat gangguan metabolik (garam berlebihan dan mineral dalam tulang).

  Hernia intervertebral adalah patologi yang berkembang akibat proses metabolik yang terganggu dalam cakera intervertebral, yang menyebabkan "prolaps" sebahagiannya. Ini menyumbang kepada hakikat bahawa cakera tidak lagi dapat melaksanakan fungsinya (menyerap kejutan), di samping itu, bahagian cakera yang dikeluarkan (hernia) mula memberi tekanan kepada akar saraf tunjang, sehingga menyebabkan gejala neurologi dan kesakitan di jabatan ini.

  Hernia cakera intervertebral adalah patologi di mana cincin berserabut rosak. Dalam kes ini, kandungan nukleus pulpa boleh melebihi hadnya. Pesakit, sebagai peraturan, mengadu bahawa mereka mempunyai sakit belakang yang kronik, rasa mati rasa atau kesemutan dalam anggota badan, serta kelemahan otot.

  Osteochondrosis adalah penyakit yang paling kerap dan meluas yang berlaku bukan sahaja pada orang yang berkaitan dengan usia, tetapi juga di kalangan orang muda. Ia berlaku disebabkan oleh perubahan dystrophik dalam cakera intervertebral dan pemampatan akar seterusnya, yang menyebabkan kesakitan di jabatan tertentu. Pembedahan serviks, toraks, lumbar, sacral dan osteochondrosis dibezakan. kerosakan dystrophik pada tisu tulang belakang, yang berlaku dengan perubahan degeneratif dalam struktur cakera intervertebral, badan vertebra dan ligamen.

  Oleh itu, osteochondrosis dapat menampakkan bukan sahaja sakit belakang, tetapi juga kebas kaki, sensasi yang tidak menyenangkan di kawasan jantung atau keabnormalan organ-organ kelamin yang tidak dapat dirawat secara berkesan tanpa mempengaruhi faktor etiologi utama - perubahan patologis tulang belakang. Untuk osteochondrosis di rantau lumbosacral, daya tarikan tulang belakang dan terapi manual disyorkan untuk tujuan terapeutik.

  Radiculitis - penyakit berlaku jika anda tidak merawat osteochondrosis. Yang paling sering terjejas ialah kawasan yang paling mudah terdedah kepada stres (vertebra lumbar dan sakral). Penyakit ini dicirikan oleh kesakitan akut, yang boleh digabungkan dengan kelumpuhan dan kehilangan sensasi di kaki.

  Osteoporosis adalah penyakit yang berkembang dengan penipisan struktur tulang, meningkatkan risiko dan bilangan fraktur. Selalunya berlaku dengan penuaan badan, dengan umur, keseimbangan magnesium dan kalsium terganggu, yang menyebabkan pembentukan osteoporosis.

  Kecederaan dan fraktur kawasan belakang. Apa-apa perubahan dalam struktur anatomi akan menjejaskan badan secara keseluruhan, apatah lagi kecederaan. Tapak fraktur paling kerap adalah rantau lumbar, kerana ia kurang dilindungi dari peluasan yang berlebihan dan paling mudah alih.

  Sebarang pencampuran tulang belakang atau cakera boleh membawa kepada akibat yang serius.

  Hemangioma adalah tumor tulang benigna tulang belakang, yang paling sering dijumpai di rantau thoracic. Ia didiagnosis, sebagai peraturan, secara kebetulan semasa peperiksaan untuk mengenal pasti lesi tulang belakang yang lain. Kadang-kadang patologi ini mendasari patah tulang patah vertebra.

  Rawatan aktif dijalankan hanya apabila dikaitkan dengan kemunculan gejala patologi yang bersesuaian dengan hemangioma. Pada dasarnya, operasi tertentu dilakukan - vertebroplasty tusukan, di mana simen disuntik ke dalam tumor untuk menguatkan vertebra.

  Di sini disenaraikan sebahagian kecil daripada penyakit yang boleh berlaku pada mana-mana umur dan dalam sebarang status sosial. Untuk menguatkan kolum tulang belakang dan tulang secara umum, perlu mengambil kompleks vitamin, melakukan kerja-kerja fizikal yang minimum dan perhatikan apa-apa manifestasi sakit belakang.

  Pencegahan Penyakit tulang belakang

  Perkembangan tulang belakang manusia bermula pada masa pranatal dan berterusan sepanjang hayat. Tetapi jika di zaman kanak-kanak dan remaja struktur dan tisu tulang belakang diperkukuhkan dan stabil, maka usia yang lebih tua mula "membalikkan pembangunan" - kemerosotan secara beransur-ansur dan pemusnahan komponen penting tulang belakang yang sihat.

  Merawat kebajikan tulang belakang adalah lebih penting apabila anda menganggap bahawa banyak penyakit dari tulang belakang boleh menyebabkan gangguan dalam aktiviti fizikal seseorang dan bahkan menyebabkan kecacatan.

  Langkah-langkah utama untuk pencegahan penyakit tulang belakang manusia tetap senaman sederhana, membentuk korset otot yang kuat, serta rawatan tepat pada masanya kepada doktor pada tanda-tanda awal masalah tulang belakang.

  Rundingan dengan doktor adalah perlu dalam kes berikut:

  • rasa sakit atau mati rasa di mana-mana bahagian tulang belakang;
  • kesukaran untuk memulihkan mobiliti tulang belakang selepas tempoh rehat yang panjang (tidur malam, bekerja di komputer, dan lain-lain);
  • sakit kepala yang kerap sekiranya tidak ada punca yang dapat dilihat, nada dering atau perasaan merobek di telinga.

  Penting: selepas jatuh di belakang anda, melompat dari ketinggian yang hebat dan peristiwa ekstrim yang lain, anda perlu berjumpa dengan doktor walaupun tanpa gejala kecederaan. Pecah tulang belakang jenis ini, sebagai pemampatan, boleh membuat dirinya dirasai hanya beberapa tahun selepas kecederaan, tetapi sebelum itu anda boleh merosakkan kesihatan anda secara serius.

  Tulang belakang mengalami proses penuaan dengan cara yang sama seperti semua organ tubuh kita yang lain. Masa, dengan sendirinya, sekali kecederaan dan sudah tentu, tabiat buruk mempunyai kesan buruk terhadap tulang belakang.

  Sebagai orang yang berumur, cakera di tulang belakang menjadi kering, atau mereka kering dan kehilangan keupayaannya bertindak sebagai pelembut, bertindak sebagai penyerap kejutan. Tulang dan ligamen yang membentuk tulang belakang juga menjadi kurang fleksibel dan dipadatkan. Salah satu punca utama penyakit ialah degenerasi cakera.

  Kemerosotan dalam cakera adalah semulajadi dan bukan itu sendiri masalah. Kesukaran timbul apabila cakera-cakera ini mula mencubit dan meletakkan tekanan pada ujung saraf bersebelahan atau saraf tunjang.

  Pertolongan cemas untuk kebarangkalian kecederaan tulang belakang

  Mangsa harus berada dalam kedudukan mendatar dan berehat sebelum kedatangan ambulans brigade. Ia dilarang keras untuk bergerak dan mengangkut pesakit, kerana ia mungkin menerima kecederaan dan komplikasi baru. Ia dibenarkan untuk mengangkut mangsa dalam kes kecederaan tulang belakang yang disyaki dalam kes-kes luar biasa apabila ia berbahaya untuk tetap berada di tempat.

  Punggung manusia adalah struktur unik badan yang melakukan fungsi sokongan, perlindungan, motor, sehingga keadaannya, pencegahan penyakit dan rawatan tepat waktu mereka harus dijaga sepanjang kehidupan individu. Ciri-ciri struktur segmen individu dari ruang tulang belakang membenarkan seseorang untuk bergerak secara menegak dan mengimbangi beban yang bertindak pada struktur tulang belakang dan mengekalkan aktiviti fizikal sepanjang hayat.