Utama / Siku

Bahagian tulang belakang manusia: struktur dan ciri-ciri utama

Saya fikir anda telah berulang kali memikirkan struktur manusia. Dalam artikel ini saya akan memberi tumpuan kepada soalan - tulang belakang manusia. Spina mempunyai struktur yang agak kompleks, ia dibahagikan kepada beberapa jabatan, masing-masing melaksanakan fungsinya.

Anda boleh membaca secara terperinci tentang setiap jabatan, belajar tentang beberapa ciri struktur seseorang, gunakan maklumat tersebut kepada diri sendiri. Jabatan mana yang berada di tulang belakang manusia, dan organ-organ mana yang bergantung kepada keadaan mereka - ini dalam artikel saya.

Tulang belakang secara langsung berkaitan dengan organ dalaman orang itu, di antara mereka ada interaksi yang menyumbang kepada fungsi normal organ-organ dalaman.

Apakah tulang belakang

Tulang belakang manusia adalah sistem tulang kompleks yang memberikan sokongan untuk kedudukan tegak dan fungsi fisiologi organ-organ dalaman.

Semua bahagian tulang belakang manusia mempunyai struktur khusus yang khusus dan terdiri dari 32-34 vertebra yang diatur secara berturut-turut, membentuk dasar rangka manusia. Elemen berasingan (vertebra) disambungkan oleh sendi, ligamen dan cakera intervertebral di antara mereka.

Lajur tulang belakang berfungsi sebagai tulang yang melekat pada tulang dan otot lengan dan kaki. Selain itu, dinding rongga thoracic, abdomen dan pelvis dilekatkan pada tulang belakang. Tulang belakang adalah rantai vertebra yang fleksibel tetapi kuat. Fungsinya adalah:

 • Rujukan. Ia mengambil berat badan, kepala dan tangan (dan ini 2/3 berat seluruh badan) dan memindahkan berat badan ini ke kaki dan pelvis. Ia boleh dikatakan bahawa ia adalah asas seluruh badan. Di tulang belakang, mereka digenggam bersama-sama seolah-olah mereka bersatu menjadi satu keseluruhan: kepala, lengan dan keseluruhan tali pinggang bahu, organ-organ dada dan rongga perut.
 • Perlindungan. Kord rahim, yang mengawal tulang belakang, sistem otot dan lain-lain utama badan, "tersembunyi" dalam terusan tunjang di dalam ruang tulang belakang. Ini adalah perlindungan terbaik terhadap kejutan, kerosakan luar, bukan sahaja untuk saraf tunjang, tetapi juga untuk akar saraf tunjang.
 • Susut nilai. Tulang belakang menyerap kejutan dan goncang dari sokongan. Fungsi susut nilai amat penting apabila berlari, melontar, melompat dan pergerakan lain - tulang belakang fleksibel menyerap kejutan. Otot juga memainkan peranan penting dalam proses ini: lebih baik keadaan otot (terutamanya otot paravertebral), tekanan kurang pada tulang belakang.
 • Motor. Sendi Vertebral memberikan fungsi motor. Terdapat kira-kira lima puluh daripada mereka, dan mereka membolehkan badan untuk beralih dan membuat pergerakan lain. Keanjalan ligamen dan cakera meningkatkan pergerakan.

Bahagian tulang belakang manusia

Bahagian tulang belakang manusia

Berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia, dan organ mana yang bergantung kepada keadaan mereka? Secara keseluruhannya, terdapat lima bahagian, masing-masing, kecuali coccygeal, mempunyai keluk yang unik, dan bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ-organ tertentu dan bahagian-bahagian tubuh manusia.

 1. Serviks (7 vertebra) - sirkulasi serebral, hipofisis, sinus, lidah, tali vokal, bibir, mata, kulit, tiroid, telinga, otot, bahu, siku.
 2. Thoracic (12 vertebra) - paru-paru, jantung, bronkus, kulit, ginjal, dada, perut, lengan, hati, limfa, kelenjar adrenal.
 3. Lumbar (5 vertebra) - usus, lampiran, pundi kencing, alat kelamin lelaki, pinggul dan sendi lain.
 4. Sacral (3-5 vertebra) - pelanggaran dalam jabatan ini membawa kepada buasir, kesakitan ketika duduk, dan ketidaksinian massa usus.
 5. The coccyx (3-4 vertebra) - bahagian bawah tulang belakang manusia.
  Bahagian utama tulang belakang

Kelengkong serviks dan toraks, yang melengkung anterior, dipanggil lordosis, dan kelengkungan sakral dan lumbar, yang terbalik, dipanggil kyphosis. Terima kasih kepada lekuk bahawa lajur tulang belakang adalah fleksibel. Pesawat depan juga mempunyai selekoh fisiologi kecil (scoliosis) - lumbar kanan dan serviks, toraks kiri.

Semua bahagian tulang belakang manusia direka untuk melindungi saraf tunjang, di mana otak menghantar impuls kepada semua bahagian tubuh yang lain.

Kawasan serviks

Anatomi tulang belakang serviks sangat tersendiri yang merupakan sebahagian daripada keseluruhan tiang yang paling mudah alih.

Struktur tulang belakang serviks menyumbang kepada kecenderungan dan pergantian kepala, iaitu dua vertebra pertama.

Yang pertama adalah tidak berkaitan dengan badan tulang belakang, mempunyai kemunculan dua lengkungan, yang saling berhubungan dengan tebal sisi tulang. Condylles melampirkan bahagian tulang belakang ini ke kawasan occipital. Vertebra kedua adalah proses pergigian - pertumbuhan tulang di rantau anterior.

Jabatan Thoracic

Ia mempunyai bentuk huruf "C", melengkung ke belakang, mewakili kyphosis fisiologi. Mengambil bahagian dalam pembentukan dinding dada, dan khususnya dinding belakangnya. Tulang rusuk dilekatkan pada proses dan badan vertebra thoracic dengan bantuan sendi, membentuk tulang rusuk.

Bahagian tulang belakang ini tidak terlalu mudah alih kerana jarak yang kecil antara cakera intervertebral di kawasan ini, kehadiran proses spinus vertebra dan terdiri daripada tulang rusuk dada yang kuat. Seringkali, apabila penyakit dalam bahagian ini berlaku, sakit berlaku di antara bilah bahu.

Tulang belakang lumbar

Beban terbesar yang jatuh pada tulang belakang manusia: tulang belakang lumbar mengambil alih. Itulah sebabnya alam semulajadi telah mewujudkannya lebih kuat, dengan vertebra besar, yang jauh lebih besar daripada diameter unsur-unsur jabatan lain.

Struktur tulang belakang lumbar mempunyai lekuk sedikit lancar anterior, yang hanya dapat dibandingkan dengan lajur leher.

Tetapi terdapat dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal: Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sakrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi.

Dalam kes ini, ada 6 vertebra di rantau lumbar. Terdapat juga anomali seperti sacralization, apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebagian atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, sementara hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar.

Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.

Sacral (sacrum)

Terletak di pangkal tulang belakang dan merupakan tulang belakang, bersatu bersama di dalam tulang homogen yang mempunyai bentuk berbentuk baji. Bahagian lumbar tulang belakang ini merupakan kelanjutan lumbar dan berakhir dengan tulang rusuk.

Jabatan Coccyx

Ia mempunyai pergerakan yang sedikit dan merupakan bahagian terakhir, bahagian terendah tulang belakang. Ia mempunyai hubungan rapat dengan sacrum dan dianggap sebagai rusuhan ekor, yang tidak perlu kepada manusia.

Mobiliti tulang belakang dipastikan oleh banyak sendi yang terletak di antara vertebra. Mengetahui struktur tulang belakang, seseorang boleh mendapat gambaran tentang berlakunya pelbagai penyakit, kerana setiap jabatannya "bertanggungjawab" untuk keadaan dan fungsi organ-organ dalaman dan bahagian tubuh manusia.

Struktur vertebra

Setiap vertebra terdiri daripada dua bahagian: badan dan arka. Badan vertebral disambungkan ke satu sama lain oleh tisu tulang rawan (cakera vertebra). Bersama-sama mereka membentuk bahagian dari tulang belakang yang bertanggungjawab untuk fungsi sokongan.

Badan-badan vertebra mengambil beban kuasa apabila bergerak dan dalam keadaan pegun. Mereka memindahkan beban ini ke tulang pelvis dan kaki. Juga mayat bersama-sama dengan cakera vertebra menyediakan kusyen. Vertebra mempunyai masalah lain.

Mereka bersambung dengan satu sama lain bergerak dengan bantuan sendi dan memberikan pergerakan tulang belakang. Tulang tulang belakang serviks jauh lebih kecil daripada semua jabatan lain. Ini dapat difahami: bahagian toraks dan lumbal menganggap berat badan lebih tinggi. Tetapi vertebra serviks telah mengembangkan senjata.

Lagipun, leher adalah bahagian paling mudah tulang belakang, yang bertanggungjawab untuk pergerakan dan bekalan darah ke kepala. Perbezaan struktur struktur tulang manusia ini adalah sebab mengapa proses menyakitkan semakin jarang berlaku di dalam serviks daripada pada tulang belakang lumbar. Osteochondrosis atau hernia sering menjejaskan tulang belakang lumbar dengan ketegangan yang berterusan dan cakera intervertebral yang besar.

Lajur tulang belakang terdiri daripada 33-34 vertebra, satu di atas yang lain. Terdapat 5 jabatan dalam jumlah:

 1. Kawasan rahim - 7 vertebra.
 2. Rantau Thoracic - 12 vertebra.
 3. Kawasan lumbar - 5 vertebra.
 4. Jabatan Sacral - 3-5 vertebra.
 5. Jabatan Coccyx.

The vertebra jabatan yang berbeza mempunyai bentuk yang berbeza bergantung kepada tujuan dan fungsi khusus untuk setiap bahagian tulang belakang.

 • Lumbar lumbar dewasa mempunyai empat kelengkungan:
 • Kelengkungan serviks.
 • Kelengkungan Thoracic.
 • Kelengkungan lumbar.
 • Kelengkungan Sacral.

Dalam kes ini, kelengkong serviks dan toraks (lordosis) adalah cembung anterior, dan lumbal dan sacral (kyphosis) - posterior. Oleh kerana selekoh, kelonggaran tulang belakang disediakan. Dalam pesawat hadapan, tulang belakang mempunyai selekoh fisiologi (scoliosis) - serviks kanan, lumbar kanan, toraks kiri.

Tulang belakang serviks, toraks dan lumbar dipanggil vertebra sejati. Sacral dan tulang belakang tulang belakang dipanggil palsu kerana mereka disambungkan ke dalam tulang sakral dan tulang tulang belakang.

The vertebra terdiri daripada dua bahagian utama: sebuah badan silinder yang besar dan lengkungan tipis. Kedua-dua bahagian membentuk rongga percuma (kanal) di mana kord rahim terletak. Setiap belenggu mempunyai 7 proses:

 1. proses berputar, yang terletak di belakang;
 2. proses sisi dari sisi;
 3. berpasangan atas dan bawah proses artikular di atas dan di bawah.

Vertebra terdiri daripada:

 • badan vertebra;
 • kaki arka;
 • proses articular unggul;
 • permukaan artikular;
 • proses spinous;
 • proses melintang;
 • proses artikul yang lebih rendah;
 • permukaan artikular;
 • kedudukan vertebral yang lebih rendah;
 • kedudukan atas vertebral.

Badan-badan vertebral disesuaikan untuk menanggung berat badan sepenuhnya, manakala plat kartilaginus melindungi bahan spongy badan-badan vertebra dari tekanan yang berlebihan. Lengan direka untuk perlindungan mekanikal saraf tunjang. Proses spinous dan melintang adalah tempat penyisipan ligamen intervertebral, dan berfungsi sebagai tuil untuk otot-otot tulang belakang.

Dua vertebra serviks paling atas, yang mempunyai nama mereka sendiri, berdiri terpisah:

 1. Saya vertebra serviks dipanggil atlant (memegang kepala).
 2. Vertebra serviks kedua dipanggil vertebra aksial (di mana atlas berputar).

Atlanta tidak mempunyai badan, ia terdiri daripada gerbang anterior dan posterior dan dua jas sisi, bahagian atas dan bawah ditutup dengan permukaan artikular untuk artikulasi dengan tengkorak dan tulang belakang yang mendasarinya. Dalam vertebra serviks kedua, terdapat gigi pada permukaan atas, yang menonjol ke atas dan memberikan paksi putaran ke atlas.

Cakera Intervertebral

Apakah cakera intervertebral? Ini adalah beg kartilaginous diisi dengan cecair dengan konsistensi jeli. Apabila berjalan atau pergerakan lain disebabkan oleh pergerakan tulang rawan ini, tulang belakang boleh menyerap, iaitu, bergerak sedikit menegak. Di tengah-tengah cakera intervertebral adalah nukleus pulpous gelatin.

Bahannya terdiri daripada proline, asid hyaluronik, glikosaminoglikans, serat kolagen, fibroblas, kondroit. Inti dikelilingi oleh cincin serat padat berbilang berlapis. Tisu kartilaginus cakera intervertebral tidak mempunyai vesel. Pengeluaran nutrien dan oksigen berlaku kerana penyebaran nutrien dari badan vertebra yang bersebelahan.

Keupayaan penting cakera intervertebral adalah penjerapan air untuk mengekalkan tekanan intradiscal yang dikehendaki. Jumlah air adalah penting untuk mengekalkan sifat redaman tulang belakang. Walau bagaimanapun, dengan usia, jumlah air dalam cakera intervertebral menurun. Pada bayi baru lahir, ia adalah 88% daripada jumlah jisim cakera, remaja - 80%, dan pada usia tua kira-kira 70%.

Cakera intervertebral menduduki satu pertiga daripada jumlah tulang belakang. Mereka melihat beban pada tulang belakang dan pada masa yang sama memberikan fleksibiliti, oleh itu, sifat-sifat mekanik cakera-cakera ini ketara menjejaskan sifat-sifat mekanik keseluruhan tulang belakang.

Sebilangan besar kesakitan lumbar disebabkan oleh penyakit cakera intervertebral (contohnya, cakera herniated), atau kerosakan pada struktur lain yang disebabkan oleh disfungsi cakera (contohnya tekanan yang berlebihan semasa degenerasi cakera).

Artikel ini membincangkan struktur dan komposisi cakera intervertebral dan peranan mereka dalam pelaksanaan fungsi mekanikal cakera, dan membincangkan perubahan yang berlaku dalam penyakit cakera intervertebral.

Anatomi

Antara vertebra manusia terdapat 24 cakera intervertebral, yang bersama-sama dengan badan vertebra membentuk lajur vertebral. Saiz cakera meningkat dari atas ke bawah, dan pada tulang belakang lumbar mencapai 45 mm pada arah anterior-posterior, 64 mm pada arah medial-lateral dan ketebalan 11 mm.

Cakera ini terdiri daripada tisu rawan dan jelas dibahagikan kepada 3 bahagian. Bahagian dalaman (teras longgar) adalah jisim seperti gel dan terutama disebut pada orang muda.

Kawasan luar (cincin berserat) mempunyai struktur padat dan berserabut. Serat cincin ini saling berkaitan dalam arah yang berbeza, yang membolehkan cakera untuk menahan beban yang tinggi semasa membongkok dan memutar. Dengan umur, teras cakera kehilangan air, menjadi lebih sukar, dan perbezaan antara inti dan cincin berserabut menjadi tidak begitu jelas.

Bahagian ketiga cakera adalah lapisan tipis tulang rawan hyaline yang memisahkan cakera dari badan vertebra. Pada orang dewasa, cakera intervertebral tidak mempunyai saluran darah sendiri, dan pemakanannya dilakukan dengan mengorbankan tisu bersebelahan, khususnya, ligamen dan badan vertebra. Serat saraf hanya terdapat di kawasan luar cakera.

Komposisi biokimia

Disk intervertebral, seperti rawan lain, terdiri terutamanya daripada air dan serat kolagen yang direndam dalam matriks gel proteoglycan. Komponen ini membentuk 90-95% daripada jumlah massa tisu, walaupun nisbahnya mungkin berbeza-beza bergantung pada kawasan tertentu cakera, umur orang dan kehadiran proses degeneratif. Dalam matriks juga sel-sel yang menjalankan sintesis komponen cakera.

Fungsi utama cakera adalah fungsi mekanikal. Cakera memindahkan beban melalui ruang tulang belakang dan membolehkan tulang belakang membengkok dan berputar. Beban pada cakera adalah disebabkan oleh berat badan dan aktiviti otot dan bergantung kepada kedudukan badan.

Apabila melakukan aktiviti harian, beban pada cakera sentiasa berubah. Fleksibel dan lanjutan tulang belakang membawa kepada peregangan dan memerah cakera, dan beban pada cakera meningkat dari atas ke bawah disebabkan oleh keunikan geometri badan dan pengagihan berat badan. Putaran tulang belakang menyebabkan beban sisi (ricih) cakera.

Segmen motor vertikal

Istilah "segmen motor vertebra" (PDS tulang belakang) merujuk kepada bahagian tulang belakang, yang terdiri daripada dua vertebra bersebelahan (bersebelahan).

Segmen motor vertebral merangkumi semua unit struktur pada peringkat tulang belakang ini: dua vertebra bersebelahan, sendi dan alat ligamen persimpangan dari kedua-dua tulang belakang bersebelahan ini, cakera intervertebral, dan juga termasuk otot paravertebral.

Dalam setiap segmen motor vertebra terdapat dua bukaan intervertebral (foraminal) di mana akar saraf tulang belakang, arteri dan urat terletak.

Terdapat sejumlah 24 segmen motor vertebra dalam ruang tulang belakang: 7 serviks, 12 thoracic dan 5 lumbar. Segmen lumbar terakhir (paling rendah) membentuk vertebra lumbal ke-5 (L5) dan sakral pertama (S1).

Dalam protokol perubatan, segmen motor vertebra dinamakan mengikut vertebra di atas dan di bawah dalam segmen ini, sebagai contoh, segmen L5-S1.

Hubungan tulang belakang dan organ dalaman

Tidak hairanlah Hippocrates mengatakan bahawa jika seseorang didiagnosis dengan banyak penyakit pada masa yang sama, masalah itu perlu dicari di tulang belakang. Kenyataan ini disahkan hari ini, kerana ia berasal dari saraf tunjang sehingga serat saraf berasal untuk fungsi dan fungsi normal seluruh organisma.

Gangguan tulang belakang menyebabkan masalah dengan otak, sistem pencernaan dan jantung.

Rawatan penyakit bersamaan tidak memberikan kesan yang diingini, kerana ia hanya konsekuensinya, dan alasan itu sendiri "mahir" menyembunyikan daripada pakar yang memeriksa orang sakit.

Tetapi penyakit tulang belakang harus dirawat seawal mungkin, jika anda tidak memberikan perhatian yang cukup pada tahap awal penyakit, maka anda boleh menunggu akibat yang serius.

Tidak banyak yang tahu betapa pentingnya peranan tulang belakang untuk kesihatan organ dan sistem lain, dari mahkota hingga hujung jari. Tubuh manusia adalah sistem kendali kendiri yang saling berkaitan. Gangguan satu organ boleh menyebabkan kelainan pada organ lain. Dalam masa yang sama, tanpa menghapuskan patologi di tulang belakang, terdapat bahaya untuk memperoleh sekumpulan penyakit.

Pesakit, memberi tumpuan kepada sifat sakit, penyetempatannya merujuk kepada pakar khusus. Tetapi tidak selalu pilihan doktor terletak di permukaan. Penyakit sekunder yang disebabkan oleh masalah dalam sistem muskuloskeletal, pada pandangan pertama, adalah sukar untuk mengaitkan dengan tulang belakang itu sendiri. Itulah sebabnya orang sering gagal merawat satu atau lain-lain penyakit selama bertahun-tahun, tidak menyedari bahawa sebabnya terletak pada vertebra yang dipindahkan.

Penyakit kardiovaskular, kelebihan berat badan, masalah dengan saluran gastrousus, disfungsi seksual dan banyak lagi penyakit lain boleh menjadi akibat daripada penyakit tulang belakang.

Apa yang menyebabkan hubungan ini? Sebagai contoh, kerosakan pada tulang belakang serviks, walaupun sesetengah anjakan vertebra tidak dapat dielakkan membawa kepada kekejangan otot di sekelilingnya. Pemakanan tisu terganggu, yang menyebabkan edema dan keradangan. Sakit ketegangan adalah akibat daripada proses ini.

Untuk masa yang lama berada di kedudukan yang salah, vertebra mengalami peningkatan beban, memadamkan satu sama lain dan juga mencederakan tisu sekitarnya. Selepas itu, cakera intervertebral dipindahkan dari lokasi semula jadi, membentuk hernia intervertebral. Penonjolan hernia membendung akar saraf terdekat - pemuliharaan menjadi lebih sukar, kesakitan berlaku, dan aktiviti motor adalah terhad.

Sekiranya hernia membendung saluran darah, pemakanan tisu akan dihalang. Sel-sel organ mengalami kelaparan oksigen dan kekurangan nutrien. Akibatnya, aktiviti otak, ingatan, perhatian, penglihatan dan penurunan pendengaran, tekanan darah meningkat - iaitu, fungsi organ yang sangat jauh dari vertebra yang dipindahkan, tetapi sangat berkaitan dengan mereka, menderita.

Ia cukup untuk memulangkan vertebra yang dipindahkan ke kedudukan awal dan badan secara bebas akan menyesuaikan semua sistem.

Penyakit sekunder dengan kecederaan tulang belakang

Osteochondrosis adalah penyebab utama gangguan metabolik, kemerosotan sistemik kesihatan, perkembangan penyakit dari banyak organ dan sistem.

Berikut adalah gejala menengah yang berkaitan dengan perubahan patologi di bahagian yang berlainan tulang belakang.

 • Serviks. Kesakitan leher, sakit kepala, migrain, pening, pengsan, melompat tekanan darah, sindrom keletihan kronik, masalah ingatan, tidur, peningkatan pencerobohan dan kegelisahan, hipotiroidisme (peningkatan berpeluh), penglihatan dan pendengaran, sakit tekak, pergerakan terjejas di siku.
 • Jabatan Thoracic. Sakit di pinggang bahu, bilah bahu, kebas kelamin, kekejangan. Asma, batuk, arrhythmia, bronkitis, radang paru-paru, batu karang, berat badan berlebihan, senak, kencing dan najis, ketidaksuburan, alergi, imuniti yang lemah. Sakit menyamar sebagai infarksi miokardium.
 • Rantau lumbar. Sakit di lutut, kaki, bengkak di pergelangan kaki, kaki rata, kepincangan. Kencing manis terjejas Pelanggaran potensi Hernia, sembelit, kolitis, cirit-birit, kolik usus, usus buntu.
 • Sacrum Kesakitan di dalam sakrum.
 • Tailbone. Buasir, disfungsi organ pelvis.

Apabila salah satu daripada penyakit yang disebut di atas didapati, adalah wajar untuk memeriksa keadaan bahagian yang sepadan dengan tulang belakang. Ada kemungkinan penyebab penyakit menderita menderita terletak tepat di sini. Setelah mengubati tulang belakang, ia mungkin dapat menyingkirkan penyakit menengah tanpa dadah dan operasi.

Kesihatan tulang belakang

Tulang belakang adalah bahagian paling penting dari tubuh kita. Doktor purba menganggapnya sebagai takungan tenaga manusia. Perubatan moden tidak boleh tidak bersetuju. Lagipun, saraf tunjang, yang terletak di saluran tulang belakang, menghantar impuls saraf kepada setiap organ tubuh. Ini bermakna kesejahteraan seluruh tubuh bergantung kepada kesihatan tulang belakang.

Kesihatan tulang belakang adalah elemen penting dalam kehidupan yang panjang. Lagipun, bukan sahaja postur dan angka yang cantik bergantung kepada pergerakan normal tulang belakang dan pemeliharaan sendi intervertebral, tetapi juga berfungsi dengan baik organ-organ dalaman, peredaran darah yang stabil dari otak, dan oleh itu kejelasan pemikiran dan memori penuh selama bertahun-tahun.

Sikap berhati-hati terhadap postur, menjaga kelancaran dengan beban statik dan dinamik harus menjadi peraturan nombor satu.

Aktiviti fizikal rasional membolehkan anda mengelakkan memakai pramatang cakera intervertebral, anjakan sendi, keradangan akar saraf tulang belakang.

Berenang biasa memungkinkan untuk mengagihkan semula beban dari tulang belakang ke bingkai belakang otot.
Urut dan refleksologi mengaktifkan aliran darah dan saliran limfa bagi ruang tulang belakang dan saraf tunjang, membantu membuang toksin dan mengaktifkan aliran tenaga penting yang beredar melalui ruang tulang belakang.

Senaman regangan khas dan gimnastik menguatkan otot, menjadikan ligamen lebih elastik, dan sendi bergerak. Kekalkan fleksibiliti tulang belakang pada sebarang peringkat umur.

Lebih cepat seseorang sedar keperluan untuk menjaga keselamatan tulang belakangnya, lebih menjanjikan pencegahan penyakit bahagian tubuh ini menjadi. Bagaimana kesihatan dan tulang belakang dikaitkan? Apakah jenis patologi yang boleh dielakkan dengan merawat kesihatan tulang belakang?

Osteochondrosis, scoliosis dan osteoarthritis, sebagai manifestasi perubahan degeneratif-dystrophic, boleh surut dari mereka yang memperhatikan tulang belakang mereka sepanjang hayat.

Sindrom arteri vertebral dan gangguan kronik aliran darah serebrum akibat perubahan patologi di kawasan serviks akan memintas orang-orang yang berfikir tentang bagaimana untuk menjaga tulang belakang sihat.

Kesakitan kronik yang melemahkan, paresthesia, paresis anggota badan dan masalah dengan organ panggul tidak berkuasa untuk menjaga pencegahan penyakit belakang.

Disfungsi seksual, ketidaksuburan atau penurunan libido tidak mengancam pemilik kawasan lumbar yang sihat.

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Bagaimana tulang belakang manusia: struktur, penomboran cakera

Semua orang tahu tentang struktur tulang belakang manusia: struktur, penomboran cakera, kerana anatomi diajar dalam pelajaran biologi. Walau bagaimanapun, banyak pengetahuan sekolah dari masa ke masa dilupakan.

Teks ini direka untuk mereka yang, disebabkan oleh pelbagai sebab, perlu menyegarkan maklumat mengenai struktur tulang belakang dan jabatannya dalam orang, baik, dan gambar dan video dalam artikel ini akan membantu dengan cepat mengingati bahan sekolah.

Anatomi

Bahagian utama paksi yang menghubungkan tengkorak dengan tulang badan adalah tulang belakang.

Struktur seseorang dalam bahagian anatomi ini membolehkan anda melaksanakan fungsi berikut:

 • sokongan-pengedaran - berfungsi sebagai asas untuk melampirkan otot, menyokong badan secara menegak, mengedarkan berat badan dan pusat graviti dalam kedudukan yang berdiri dan bergerak, membantu mengekalkan keseimbangan;
 • motor - memberikan kelenturan dan mobiliti kembali, yang seterusnya membolehkan seseorang menjadi lebih mudah bergerak;
 • susut nilai - mengurangkan gegaran beban semasa jatuh dan melompat, serta semasa selekoh dan lekukan tajam;
 • perlindungan - melindungi kord rahim dan pembuluh darah yang membekalkan oksigen ke otak dari kerosakan.

Struktur kolum tulang belakang - skema.

Selek fisiologi dan anomali mereka

Skim tulang belakang manusia, strukturnya tidak bergantung kepada jantina dan kaum. Lajur tulang belakang adalah lajur yang terdiri daripada bahagian yang berasingan - vertebra. Strukturnya adalah ketat walaupun, jika Anda melihatnya di depan dan belakang unjuran depan, dan berbentuk S berbentuk di sisi. Kenapa lajur tulang belakang kita memerlukan 4 selekoh sagittal?

Untuk maklumat. Bayi dilahirkan dengan tulang belakang sepenuhnya. Pembentukan lengkung fisiologi bermula dalam proses memperoleh kemahiran merangkak, berjalan di semua empat, berjalan dan berjalan tegak.

Convex ke hadapan (lordosis), dan lengkung belakang (kyphosis), adalah perlu bagi seseorang untuk menjaga kepala dan badan dalam kedudukan tegak. Mereka membolehkan anda untuk berdiri di atas kaki anda lurus dan mantap, serta memberikan keanjalan luar biasa anda, dan sama rata mengedarkan beban membantu tulang belakang manusia untuk menahan ketegangan menegak 20 kali lebih banyak daripada yang dapat mengambil tiang beton parameter yang sama.

Sekiranya proses pertumbuhan tidak memberi perhatian kepada pelbagai aktiviti fizikal, kanak-kanak, remaja, lelaki dan perempuan, lordosis dan kyphosis dapat meratakan atau menyimpang dari norma fisiologi.

Gambar di atas menunjukkan rawatan yang memerlukan patologi sagittal:

 1. Lordosis serviks.
 2. Stoop (dada kyphosis).
 3. Lordosis lumbar.
 4. Balik belakang.

Dengan cara ini, disebabkan kelemahan korset otot batang, kyphosis patologi dan lordosis juga boleh berkembang pada orang tua.

Lekapan lateral yang tidak asli pada paksi menegak

Struktur patologi yang diperolehi seseorang - tulang belakang melengkung dalam paksi menegak - dipanggil skoliosis.

Dalam majoriti kes, skuriosis gangguan postur berkembang pada kanak-kanak usia sekolah.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada pembentukan kedua-dua scoliosis dan kyphosis, dan lordosis, termasuk:

 • berpanjangan di postur yang salah di meja sekolah dan meja rumah;
 • gaya hidup yang tidak aktif, keghairahan untuk konsol Internet dan permainan, keengganan bukanlah sesuatu untuk bermain sukan, tetapi hanya untuk bermain permainan luar di halaman.

Walaupun struktur kerangka itu, anatominya tidak bergantung kepada jantina, secara statistik, kanak-kanak perempuan mengembangkan scoliosis 4 kali lebih kerap berbanding lelaki. Ini disebabkan oleh perbezaan fisiologi kecil dalam pembentukan sistem otot, serta ketekunan dan ketekunan yang lebih besar dalam melakukan kerja rumah.

Dalam kes diagnosis Gred I atau II Scoliosis, arahan untuk ibu bapa adalah seperti berikut:

 • ingat dan dengan jelas memenuhi semua kehendak ahli metodologi terapi fizikal, mengawal dan / atau mengarahkan dalam bentuk senaman rumah permainan;
 • rekod anak anda berenang;
 • Jangan lupa untuk pergi ke ortopedik secara berkala, doktor mesti memantau perjalanan rawatan, dan, jika perlu, beri arahan pembetulan kepada pakar terapi fizikal yang terkemuka.

Ia penting! Scoliosis I dan II boleh berjaya dirawat dengan pergerakan, tetapi kos tidak merawat penyakit adalah perkembangan seterusnya untuk tahap III dan IV. Ia akan mengambil banyak usaha dan sumber kewangan, kerana dimensi kelengkungan tersebut sudah memerlukan campur tangan pembedahan dan pemulihan jangka panjang.

Bahagian bahagian tulang belakang

Secara keseluruhannya, terdapat 32-34 tulang belakang di ruang tulang belakang: 24 mayat di daerah serviks, thoracic dan lumbar, 5 badan vertebrata disambungkan ke dalam satu tulang sakral dan 3-5 badan-badan yang belum diakui di tailbone.

Apakah penomboran vertebra? Setiap bahagian ditunjukkan dengan hurufnya, dan badan vertebranya bernombor dari atas ke bawah. Pertimbangkan setiap tulang belakang yang lebih terperinci.

Bahagian tulang belakang manusia: struktur, fungsi, penyakit

Punggung manusia adalah asas seluruh organisma. Bentuk tulang belakang yang sihat, menyerupai huruf S, menyediakan seseorang dengan kelonggaran dan kusyen tambahan. Reka bentuk ini kompleks, tetapi pada masa yang sama boleh dipercayai dan tahan lama.

Terima kasih kepada tulang belakang kami, kami boleh melakukan apa-apa pergerakan - berlari, melompat, berjalan, duduk - semua yang berlaku dalam kehidupan dikaitkan dengannya. Di samping pergerakan, tulang belakang melakukan lebih banyak fungsi.

Struktur tulang belakang membahagikannya kepada 5 bahagian, masing-masing melaksanakan fungsinya. Pakar perubatan menetapkan bahagian-bahagian dalam huruf Latin dan nombor mereka dari bahagian atas - serviks.
Setiap orang perlu memberi perhatian kepada tulang belakangnya setiap hari dan mengekalkan kesihatannya.

Struktur tulang belakang manusia

Tulang belakang adalah asas rangka manusia, tiang dan batangnya. Anatomi atau struktur tulang belakang manusia adalah sangat unik dan pelbagai fungsi yang membolehkan anda menjadi sukar pada masa yang sama, menjaga berat badan seseorang, serta fleksibel, memastikan mobiliti seluruh badan. Lajur tulang belakang adalah rangka tubuh manusia, sifatnya telah menganggapnya kuat, kuat, tetapi mudah alih.

Terdapat bahagian yang diterima umum, mengikut mana bahagian tulang belakang manusia dibezakan. Di samping itu, setiap jabatan mempunyai bilangan vertebra tertentu. Untuk kemudahan, vertebra dilambangkan dengan huruf Latin (selepas huruf pertama nama jabatan latin) dan nombor, yang menunjukkan bilangan vertebra di jabatan. Ia juga perlu diingat bahawa penomboran vertebra adalah dari atas ke bawah.

Oleh itu, berapa bahagian di dalam tulang belakang manusia? Secara keseluruhan, terdapat 5 jabatan:

 1. Tulang serviks seseorang (yang juga dipanggil bahagian serviks) terdiri daripada hanya 7 vertebra, dengan penomboran yang sesuai dari C1 hingga C7. Ia harus diingat bahawa tulang belakang tulang belakang tulang belakang dianggap sebagai "sifar" vertebra dan mempunyai nombor C0. Ciri jabatan ini adalah mobiliti tinggi;
 2. Di tulang belakang torak manusia, terdapat 12 vertebra, yang bernombor dari T1 hingga T12. Pada masa yang sama, ada alternatif di mana D (D1-D12) dan Th (Th1-Th12) digunakan dan bukan "T". Jabatan ini adalah yang paling tidak aktif, beban di atasnya tidak begitu besar, tetapi ia berfungsi sebagai sokongan utama untuk dada;
 3. di tulang belakang lumbar terdapat hanya 5 vertebra yang berjumlah dari L1 hingga L5. Ia adalah jabatan ini yang paling kerap adalah tapak kemunculan pelbagai penyakit tulang belakang semata-mata dengan sebab ia menyumbang beban maksimum, pada masa yang sama ia mesti agak mudah alih;
 4. bahagian sakral - 5 vertebra, yang bernombor dari S1 hingga S5.
 5. rantau coccyx termasuk dari 3 hingga 5 vertebra, bernombor dari Co1 hingga Co5, tetapi pada orang dewasa mereka menyatu menjadi tulang tunggal tulang.

Ciri-ciri struktur tulang memungkinkan untuk membahagikan mereka kepada kelas-kelas yang khusus. Sebagai contoh, menurut bentuk luar, satu kelas tulang panjang, pendek, rata dan campuran dibezakan. Dan juga membezakan kelas tulang tiub, spons dan campuran.

Spine manusia terbentuk oleh tulang (vertebra), yang terletak di atas yang lain dan membentuk sejenis tiang (ruang tulang belakang). Mereka disambungkan menggunakan ligamen (pelbagai panjang), cakera intervertebral, sendi cartilaginous dan sendi kecil. Mengikut beberapa maklumat, lajur vertebral terbentuk dari 123 elemen artikular, 366 ligamen dan 28 formasi cartilaginous.

Tubuh adalah struktur utama dari setiap vertebra, ia diarahkan ke hadapan (ke dalam rongga dada) dan memegang sendiri keseluruhan pukal. Badan mereka terdiri daripada bahan padat, yang menyerupai span, dan tambahan ditutup dengan plat padat nipis di tepi. Lokasi simetri dan betul rasuk sponge membolehkan untuk meningkatkan kestabilan dan kekuatan mereka.

Selain itu, struktur intervertebral (cakera, simfisis, sendi dan ligamen) memberikan kestabilan dan ketumpatan tambahan, yang membolehkan ia menggabungkan kekuatan dan mobiliti yang mencukupi.

Di belakang badan adalah gerbang vertebra, mereka disambungkan ke badan dengan bantuan dua kaki, terima kasih kepada mereka, foramen tulang belakang terbentuk, dan apabila lubang-lubang ini diletakkan, terusan tali tulang belakang terbentuk. Di belakang mereka adalah proses spinous (ia boleh dirasakan di belakang), apabila vertebra membentuk tiang, proses ini melakukan fungsi perlindungan dan mencegah lanjutan tulang belakang yang kuat.

Setiap vertebra individu, dalam vertebra Latin, adalah cincin berongga. Anatomi semua vertebra adalah sama, dan bersama-sama mereka membentuk terusan tunjang, di mana saraf tunjang berlalu. Perbezaan penting dalam struktur mereka adalah hanya 1-2 vertebra, yang terletak di kawasan serviks.

Cakera intervertebral, dalam bahasa Latin disci intervertebrales, adalah rongga tertutup yang dipenuhi dengan cecair konsistensi yang padat. Bersama-sama mereka membentuk kira-kira 1/5 daripada panjang ruang tulang belakang.

Cakera intervertebral sangat elastik dan mudah alih, ini membolehkan dalam banyak aspek mengekalkan integriti tulang belakang, ciri-ciri fungsinya. Ketinggian cakera tidak konstan, pada waktu pagi ia lebih besar, pada waktu petang ia menjadi kurang di bawah berat berat badan dan beban.

Tulang belakang mempunyai struktur sendi dan ligamen tulang belakang. Sendi belakang, seperti semua sendi lain dalam sistem muskuloskeletal manusia, memberikan mobiliti yang optimum dari belakang dan fungsi yang selesa untuk orang itu. Sendi tulang belakang adalah mudah, kompleks, gabungan atau kompleks.

Di luar, semua sendi diperkuat dengan ligamen, yang membantu melindungi mereka dari kejutan atau kerosakan disebabkan oleh fakta bahawa beg artikular itu menebal. Sendi tulang belakang mempunyai beberapa ciri penting: mereka lebih mudah bergerak pada waktu petang daripada pada waktu pagi, dan mobilitas mereka meningkat apabila suhu meningkat.

Tulang yang berbentuk S, di mana ia berada dalam kedudukan yang sihat yang normal, memberikan kelonggaran tambahan dan kusyen belakang. Asas kerangka manusia, tiang utama adalah pembinaan yang agak rumit, tetapi tahan lama dan boleh dipercayai.

Fungsi tulang belakang

Tulang belakang adalah bahagian sokongan utama rangka. Di samping itu, lajur tulang belakang membolehkan anda menjaga keseimbangan badan, adalah paksi pergerakan dan melakukan peranan perlindungan. Kerangka rangka juga terlibat dalam pergerakan, tanpa fleksibilitas tulang belakang, kecenderungan torso dan kepala, serta posisi tegak lelaki, tidak mungkin.

Sekiranya anda mengkaji dengan teliti struktur tulang belakang manusia, anda akan melihat bahawa sendi boleh melakukan pergerakan tiga jenis. Tulang belakang, apabila digunakan pada otot di sekelilingnya, boleh melakukan:

 • flexion
 • lanjutan
 • cerun
 • putaran sekitar paksi sendiri

Skema tulang belakang manusia menunjukkan bahawa semua sendi mempunyai struktur yang sama, kecuali untuk dua tulang belakang serviks dan serviks yang diubahsuai pada orang dewasa, kerana dia cuba keluar daripada lima vertebra berasingan dan menjadi tidak bergerak sepenuhnya.

Lajur tulang belakang adalah sokongan utama. Tanpa itu, sukar untuk membayangkan kehidupan manusia. Dia pasti tidak mungkin. Apabila pelanggaran berlaku dalam karyanya, ia menjadi sukar bagi seseorang bukan sahaja untuk berjalan, tetapi juga untuk berdiri.

Tulang belakang manusia dibentangkan dalam bentuk rod fleksibel. Ia berfungsi sebagai sokongan untuk bahu, anggota atas, dan organ-organ sternum dan peritoneum. Ini bukan sahaja paksi, tetapi juga asas badan kita, kerana ia memegang kepala, bilah bahu, tulang selangka, tulang rusuk, anggota atas.

Tulang belakang melindungi tali tunjang, yang merupakan pusat kawalan yang paling penting, tanpa organ-organ dan sistem tubuh yang paling penting tidak berfungsi dengan normal.

Kejutan luaran, kerosakan mekanikal, faktor alam sekitar yang merugikan - semua ini boleh menyebabkan kemudaratan yang ketara kepada kesihatan manusia. Lajur tulang belakang melindungi terhadap kesan berbahaya dari semua faktor ini.

Antara vertebra terletak sendi, dengan bantuan yang pergerakan itu dijalankan. Setiap orang boleh mengira kira-kira 50 sendi ini.
Sekarang mari kita bercakap secara langsung mengenai ciri-ciri anatomi dan struktur tulang belakang.

Sebagai tambahan kepada kusyen yang diuraikan di atas (yang disediakan oleh kelengkungan tulang belakang semulajadi) dan menyokong (untuk selebihnya kerangka manusia), tulang belakang juga perlu menyediakan mobiliti dan tahap kebebasan yang diperlukan untuk orang itu, sambil tetap cukup stabil untuk melindungi ujung saraf dan organ dalaman dari kerosakan.

Pemenuhan tugas-tugas yang bercanggah ini disediakan oleh anatomi tulang belakang manusia. Untuk memberikan mobiliti yang diperlukan dan memperbaiki fungsi redaman, terdapat cakera intervertebral, yang merupakan struktur rawan kompleks. Cakera juga memainkan peranan dalam menghubungkan vertebra.

Dalam memastikan pergerakan tulang belakang peranan penting dimainkan oleh sendi dan ligamen yang terletak di antara mereka. Pada masa yang sama, mereka juga melaksanakan peranan sejenis limiter, yang menghalang pergerakan berlebihan.

Selain itu, beberapa faktor menentukan dalam pergerakan seluruh tulang belakang adalah otot yang kuat pada bahagian belakang, perut, dada, bahu dan pinggul. Interaksi semua otot ini memberikan regulasi yang diperlukan untuk pergerakan tulang belakang.

Harus diingat bahawa walaupun bentuk tulang belakang manusia membolehkannya melakukan fungsi susut nilai, sangat penting untuk membangunkan semua otot dan ligamen dengan betul, serta "pemakanan" yang mencukupi dan bekalan cakera intervertebral dengan beban dan nutrien yang diperlukan. Pelanggaran keseimbangan yang halus ini selalu membawa kepada satu hal - penampilan kesakitan, yang merupakan gejala penyakit tulang belakang manusia.

Ciri-ciri anatomi

Spina mempunyai struktur kompleks: ia mempunyai banyak pautan. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra silinder kecil. Perbezaan dalam dua vertebra disebabkan oleh perbezaan bilangan tulang belakang di tailbone pada orang yang berbeza.

Sudah tentu, rod menegak ini agak panjang akan menjadi tipis dan tidak akan menahan beban kecil, jika bahagiannya tidak saling terhubung oleh pengikat semula jadi yang indah.

Dalam set reka bentuk ini:

 • Cakera Intervertebral
 • Bungkusan
 • Sendi Faceted -
 • Tender

Setiap pengikat mempunyai fungsi tersendiri:

 1. Cakera intervertebral digunakan untuk menyerap beban
 2. Bundel menghubungkan vertebra antara mereka
 3. Sendi muka - untuk memastikan pergerakan vertebral
 4. Tendon membawa lampiran otot paravertebral ke tulang belakang

Kekuatan seluruh alat vertebra ditentukan bukan sahaja oleh keadaan vertebra dan cakera, ubah bentuk yang membawa kepada penyakit, tetapi juga oleh keadaan ligamen, otot dan tendon. Penyatuan triple ini dipanggil korset otot-ligamentous.

Tulang vertebra terletak di atas yang lain, membentuk luasan tulang belakang, dan proses lengan dan tulang belakang vertebra - kanal tulang belakang, di dalamnya saraf tunjang di dalam cangkang keras. Jarak antara membran otak dan dinding saluran dipanggil ruang epidural.

Dari setiap segmen saraf tunjang (31-33) mereka meninggalkan filamen radikular depan dan belakang, yang menjalankan motor dan deria deria, yang, apabila digabungkan, membentuk saraf serebrospinal. Saraf ini memasuki foramen intervertebral lateral, yang dipanggil foraminal.

Semua bahagian tulang belakang mempunyai ciri-ciri struktur mereka sendiri, berkait rapat dengan fungsi.

  Oleh itu, dalam tulang belakang serviks dua vertebra pertama mempunyai struktur yang unik, dan ini memberikan keupayaan kepala untuk mengubah arah dan bengkok yang berbeza
  Kerana beban kuasa kecil di tulang belakang serviks, tulang belakangnya sempit, dengan badan-badan kecil.
  Mobiliti besar bahagian serviks dan struktur halusnya adalah penyebab penyakit kerap seperti osteochondrosis dan hernia intervertebral.

 • Sektor dada adalah yang paling besar dan bergerak perlahan, ada banyak organ di dalamnya, tulang rusuk dilampirkan, oleh itu vertebra toraksik besar-besaran, dengan badan besar. Disebabkan ketidakaktifan rantau toraks, pembentukan hernia di dalamnya agak jarang berlaku. Sekalipun ini berlaku, praktikalnya tanpa gejala.
 • Bahagian singa beban jatuh pada lumbar. Oleh itu, vertebra segmen lumbar adalah yang terbesar di kedua-dua diameter dan tinggi.
 • Bahagian vertebral sacral mempunyai struktur tertentu:
  • semua tulang belakangnya bersatu
  • dua tulang belakang sakral pertama yang besar, dan kemudian terus menurun. Dan di sini, fenomena seperti sakralisasi dapat diperhatikan - splicing pada lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama. Lumbarisasi - vertebra sacral pertama dan kedua dipisahkan.
 • Ini juga salah satu daripada sifatnya, berkat yang mampu menahan banyak tekanan, dan tetap utuh: terima kasih kepada kelengkungan yang berguna, ia akan melompat dan melembutkan beban.

  Lengkung tulang belakang memberikan penampilan huruf S. Lengkungan ke hadapan dipanggil lordosis, dan lekuk belakang disebut kyphosis. Di tempat yang berbeza, putaran tulang belakang mempunyai arah yang berbeza.

  • Di tulang belakang serviks, bengkok ke hadapan - ini adalah lordosis serviks.
  • Di bahagian belakang dada (kyphosis dada)
  • Lumbar serta serviks, mempunyai orientasi depan - lordosis lumbar.

  Sekiranya kita memisahkan struktur vertebra, secara berasingan, ia terdiri daripada badan dan arka, yang membentuk lubang di mana korda tulang belakang dilalui. Secara luaran, vertebra itu mengandung serat tulang penampakan lamellar, di dalamnya ada bahan spongy dengan barisan tulang, serta sumsum tulang merah.

  Di atas gerbang proses vertebra diletakkan. Yang terbesar mereka dipanggil spinous. Mereka mudah terkeluar di bahagian tengah belakang. Proses yang lebih kecil menyambungkan tulang belakang bersebelahan, membentuk sendi yang dipanggil faset, yang melakukan fungsi penunjang tambahan.

  Badan-badan vertebra bersebelahan disambungkan menggunakan cakera intervertebral. Ini adalah plat di tengahnya yang rawan lembut (yang disebut teras gelatin). Di pinggir terdapat lapisan sepusat dari serat ikat yang membentuk cincin berserat tahan lama.

  Oleh kerana konsistensi anjal, cakera intervertebral boleh mengubah bentuknya, menjadi penyerap kejutan dan membolehkan kembali ke bengkok. Vertebra yang disambung oleh cakera fibro-cartilaginous ini juga diikat dengan ligamen membujur.
  Dari saraf tunjang, ujung saraf, urat dan arteri masuk ke bukaan antara vertebra yang bersebelahan.

  Dengan kerosakan kepada akar saraf tulang belakang, gejala klinikal berkembang, termasuk kemerosotan motor, patologi kepekaan dan perubahan autonomi. Selain cakera, tulang belakang kuat disebabkan oleh ligamen. Ligamen adalah formasi yang menghubungkan tulang antara satu sama lain.

  Adalah penting untuk tidak mengelirukan tendon dengan ligamen. Tendon berfungsi sebagai penyambung tulang dan otot. Di antara tulang, tulang belakang mempunyai sendi. Lutut, siku dan sendi tulang belakang, mereka serupa dengan satu sama lain, hanya mempunyai saiz yang berbeza. Lajur tulang belakang mempunyai sendi dan sendi yang dibengkokkan busur. Mengetatkan, benarkan tulang vertebra bergerak dengan lancar, tanpa membawa ketidakselesaan kepada orang itu.

  Di tengah setiap vertebra ada foramen vertebra. Ia terletak di tempat yang sama setiap vertebra individu dan mengandungi saraf tunjang. Dia, pada gilirannya, bertanggungjawab untuk semua bahagian sistem saraf. Setiap saraf tubuh manusia, dalam tindakan, menghantar impuls kepada otak, dan dari itu ke organ-organ tubuh.

  Bahagian tulang belakang manusia

  Tulang belakang manusia, yang terdiri daripada 32-34 vertebra dalam baris dan juga dikenali sebagai "spinal column" adalah dasar dari keseluruhan rangka manusia. Dalam kes ini, tulang belakang dikaitkan dengan cakera intervertebral, sendi dan ligamen.

  Tulang belakang dibahagikan kepada 4 bahagian: serviks, toraks, lumbar dan coccyx atau sacral. Kesemua mereka melakukan fungsi tertentu yang memastikan aktiviti penting seseorang.

  Kawasan serviks

  Ia termasuk 7 vertebra berasingan, yang biasanya dilambangkan oleh huruf Latin C (C1-C7). Penghitungan vertebra berada di atas. Fleksibiliti yang luar biasa ini memberikan struktur tulang belakang serviks, atau lebih tepatnya ciri-ciri dua vertebra pertama:

  • Atlas, terdiri daripada dua gerbang dan tidak mempunyai tubuhnya sendiri
  • epistropi (epiphysis), mempunyai proses dentate, di mana putaran vertebra pertama dilakukan

  Oleh kerana bentuk ini, tulang belakang pertama diperbetulkan dalam cincin saraf dan paksi putaran terbentuk. Julat pergerakan semasa perpanjangan lekapan adalah kira-kira 95 darjah, dan semasa pusingan ia mencapai 8 darjah.

  Kedua-dua vertebra serviks atas mempunyai struktur yang berbeza.

  Yang pertama (C1, atlas) terdiri daripada dua gerbang, yang berkaitan dengan bantuan tebal tulang dalam gelang. Di bahagian sisi cincin terdapat dua sendi kondilar, yang mengikatkan rahim serviks dengan tulang oksipital.

  Pusingan serviks kedua (C2) dipanggil epistropi, yang bermaksud "putaran" dalam bahasa Yunani. Ia mempunyai pergelangan tangan, di mana ia bergerak bergerak ke atlas. Struktur anatomi ini menjadikan gerakan putaran kepala mungkin.

  Baki 5 vertebra mempunyai struktur biasa. Kesemuanya terdiri daripada badan, yang merupakan penebalan silinder, dan arka bersebelahan dengannya. Dari proses pembakaran tulang belakang, yang dilekatkan pada otot dan ligamen.

  Sebagai perbandingan dengan vertebra jabatan lain, serviks dicirikan oleh lebar yang lebih kecil dan ketinggian yang lebih tinggi. Ini disebabkan oleh beban yang rendah pada bahagian atas tulang belakang. Dalam orang dewasa, ia tidak melebihi 115 kg. Walaupun tekanan pada bahagian bawah mencapai 400 kg. Pada masa yang sama, disebabkan kekuatan mekanikal yang rendah, vertebra serviks paling mudah terdedah kepada kecederaan dan kehelan.

  Jabatan Thoracic

  Tulang belakang dalam segmen thoracic terdiri daripada 12 vertebra, dari mana tulang rusuk bertolak. Di hadapan tulang rusuk dihubungkan dengan sternum dan membentuk perlindungan yang boleh dipercayai untuk organ penting - dada. Hampir semua vertebra rantau toraks mempunyai struktur anatomi yang sama, hanya apabila mereka mendekati bahagian lumbal badan, mereka menjadi lebih besar.

  Ini adalah bahagian terbesar tulang belakang, yang terdiri daripada 12 vertebra. Panjang purata pada orang dewasa bervariasi dari 25 hingga 30 cm. Pada usia tua, disebabkan penipisan rawan intervertebral, rantau toraks menjadi 2-3 cm lebih pendek.

  Thoracic vertebra dilambangkan dengan huruf T (T1-T12) atau D (D1-D12). Dalam strukturnya, mereka berbeza sedikit daripada lehernya. Badan vertebral mempunyai dua fossae artikular untuk sendi dengan tulang rusuk. Proses median (spinous) yang meluas dari arka lebih panjang dan diarahkan ke bawah sedemikian rupa sehingga bahagian atas menutupi bahagian bawah seperti jubin.

  Badan-badan vertebra thoracic berkembang ke bawah, yang dijelaskan oleh peningkatan secara beransur-ansur dalam beban fisiologi mereka. Oleh itu, jika vertebra pertama (T1) mengalami tekanan badan 120 kg, maka yang lebih rendah (T12) sudah kira-kira 215 kg.

  Kerana penipisan cakera intervertebral dan hubungan dengan tulang rusuk, rantau thoracik mempunyai pergerakan yang sangat terhad. Rentang fleksi di sini tidak melebihi 35 º, sambungan - 50 º, dan putaran - 20 º.

  Seperti tulang belakang pangkal rahim, dari tulang belakang lahir. Pada kira-kira 6 bulan, apabila bayi mula duduk, bahagian tengah tulang belakang melambung ke belakang. Ini selekoh dalam amalan perubatan dipanggil "thypacosis thoracic."

  Keadaan patologi di rantau thoracic, gangguan postural dan mencubit saraf paling kerap didiagnosis. Tetapi hernia di sini didapati sangat jarang, kerana ciri-ciri anatomi vertebra thoracic.

  Tulang belakang lumbar

  Membolehkan anda membuat pelbagai pergerakan - selekoh dan giliran badan. Pada tulang belakang di segmen lumbar menyumbang beban terbesar. Oleh itu, vertebra di sini jauh lebih besar daripada di kawasan serviks atau toraks - saiz badan meningkat dari vertebra lumbar pertama ke kelima.

  Semasa kelahiran, tulang belakang manusia di rantau sakral terdiri daripada 5 vertebra berasingan. Walau bagaimanapun, dengan usia mereka tumbuh bersama dan membentuk satu sakrum.

  The vertebra lumbar (L) adalah yang terbesar kerana mereka menyumbang sebahagian besar batang tubuh. Badan vertebra terutama dikembangkan: lebar yang paling rendah mencapai 18-20 mm. Proses spinous arcs, sebaliknya, adalah pendek dan sedikit diratakan pada masa yang sama. Cakera intervertebral tebal menyumbang kepada pergerakan tinggi kawasan lumbar. Jumlah fleksi di sini mencapai 60 darjah, lanjutan - 50 darjah. Kebanyakan orang mempunyai 5 vertebra lumbar. Sesetengah orang mempunyai 6. Struktur tulang belakang manusia tidak dianggap tidak normal, tetapi dianggap sebagai salah satu variasi biasa.

  Pada usia 9-12 bulan, apabila kanak-kanak belajar berjalan, rantau lumbar membongkok, membentuk lordosis lumbar. Oleh kerana beban yang tinggi, ruas lumbar lebih mudah terdedah kepada gangguan seperti kelengkungan tulang belakang dan herniasi cakera intervertebral. Semasa kerja fizikal atau semasa duduk lama, tekanan pada vertebra lumbar meningkat, sehingga risiko patologi berkembang meningkat beberapa kali.

  Jabatan Coccyx

  Ia terdiri daripada 3-5 vertebra berasingan. Jumlah tepat mereka dalam orang tertentu hanya boleh ditentukan oleh X-ray atau tomografi.

  Dalam dewasa, 5 tulang belakang sakral disambungkan ke tulang tunggal - sakrum. Mengambil bahagian dalam pembentukan pelvis, sakrum mempunyai fungsi sokongan. Bentuk tulang menyerupai piramid, bahagian atasnya bertukar menjadi tailbone. Permukaan belakangnya adalah cembung dan ditutup dengan tulang-tulang tulang yang terbentuk akibat pertambahan gerbang vertebra.

  Ciri-ciri seksual sakrum menarik perhatian: pada wanita ia lebih luas dan kurang melengkung. Tailbone terbentuk daripada gabungan 3-5 vertebra. Dan semuanya adalah asas (kurang berkembang), diwarisi oleh manusia dari "nenek moyang" yang jauhnya.

  Mengenai vertebra

  Komponen utama tulang belakang manusia ialah tulang belakang. Ia adalah badan berbentuk buah pinggang atau bulat dan arka yang menutup foramen vertebral. Juga dari sini meninggalkan proses artikular, yang digunakan untuk artikulasi dengan vertebra terdekat. Kami juga mengatakan berapa banyak vertebra di tulang belakang manusia ialah 32-34.

  The vertebra sendiri terdiri daripada bahan dalaman luaran dan spongy yang padat. Dalam kes ini, kekuatan tulang belakang dapat dipastikan dengan tepat oleh pancang tulang bahan spongy. Bahan padat luar vertebra mempunyai kekerasan yang tinggi dan memberikan kekuatan dan kestabilan vertebra kepada pengaruh luaran. Juga di dalam setiap vertebra ada sumsum tulang merah yang mengandungi fungsi pembentukan darah.

  Rangka tulang belakang manusia menunjukkan beberapa perbezaan dalam penampilan vertebra di bahagian yang berlainan. Sebagai contoh, vertebra lumbal sangat besar, tetapi vertebra serviks lebih kecil dalam saiz badan dan prosesnya kurang maju. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa rantau serviks hanya dapat menahan berat kepala, dan rantau lumbar sebenarnya menanggung berat seluruh badan.

  Thoracic vertebra melakukan fungsi khas, kerana mereka membentuk dada bersama dengan tulang rusuk dan sternum. Dalam kes ini, tulang rusuk yang melekat pada bahagian depan proses adalah tulang berasingan dan bukan sebahagian daripada tulang belakang atau prosesnya. Di samping itu, sendi memberikan sedikit pergerakan di antara tulang rusuk itu sendiri dan di antara tulang belakang dan tulang rusuk berbanding satu sama lain. Pada masa yang sama, tahap kebebasan ini sangat rendah, oleh itu tulang belakang toraks adalah yang paling tidak aktif.

  Walau bagaimanapun, apabila ia berkaitan dengan rawatan tulang belakang manusia, perlu diingati bahawa di rantau thoracic bahawa masalah menampakkan diri mereka paling kurang kerana mobiliti yang rendah. Malah beberapa jenis hernia intervertebral di jabatan ini sama sekali tanpa asimtomatik, serta pembentukan osteofit semasa osteochondrosis asymptomatically.

  Setiap vertebra mempunyai badan - pusatnya, ia diliputi oleh lengkungan berbentuk Y atau arka yang dipanggil. Gerbang itu termasuk proses berputar ke bawah dan belakang, yang dapat dirasakan sebagai deretan tubercles di belakang, dan dua proses melintang, di kedua-dua belah pihak, yang menyediakan daya tarikan untuk otot dan ligamen. Bersama-sama, pusat dan gerbang mengelilingi lubang, terusan vertebral, di dalamnya saraf tunjang dilindungi secara pasti. Segmen dipisahkan oleh cakera intervertebral cartilaginous, yang mengambil peranan bantal, menyerap beban semasa pergerakan.

  Setiap vertebra, dari mana jabatan itu, dibina dari badan dan lengkung tipis. Terdapat 7 proses pada pemegang:

  • proses spinus terletak di bahagian belakang gerbang.
  • Proses melintang, seperti sayap pesawat, terletak di sisi.
  • proses-proses artikular yang dipasangkan, atas dan bawah, terletak, di atas dan di bawah lengan. Proses-proses vertebra ini saling berkaitan.

  Tulang vertebra diikat bersama oleh ligamen, mereka tidak menyentuh, kerana ia dipisahkan oleh cakera intervertebral.

  Disk terbentuk dua bahagian: teras dan cincin. Inti, yang merangkumi keseluruhan beban tulang belakang, dibina dari tulang rawan dan air. Cincin ini diwakili oleh gentian tisu penghubung yang padat. Lapisan ini melindungi inti itu sendiri, mengelilinginya.

  Cakera tulang belakang dibina dari:

  • kolagen (10-20%). Fungsi kolagen untuk memberikan kekuatan, keanjalan dan kestabilan untuk cakera intervertebral. Oleh itu, mencegah kemungkinan hernia.
  • proteoglycans (4-7%). Komponen utama adalah asid hyaluronic dan glycosaminoglycans.
  • air (65 - 80%). Ia dibebaskan di bawah beban untuk mengimbangi sebahagian daripada tekanan apabila terdedah kepada daya luar dan juga bertindak sebagai pelincir.

  Asid hyaluronik memainkan peranan penting dalam isu struktur tisu dan pertukaran sel. Ia seperti pelincir di bahagian yang bergerak dari kereta, hanya bahagian-bahagian cakera intervertebral. Komponen kedua, glycosaminoglycan, menyumbang kepada penjanaan tisu tulang di bawah keadaan beban, yang diperlukan untuk kesihatan cakera intervertebral.

  Ligamen panjang menghulurkan sepanjang tiang keseluruhan, di depan dan di belakangnya. Ligamen pendek memegang setiap vertebra secara berasingan. Yang paling tidak dapat dilihat, tetapi tidak kurang kuat, serat, memperbaiki cakera intervertebral dengan badan vertebra. Ligamen juga memutarkan sendi di sekitar, mewujudkan kapsul di mana ia berfungsi dan dilokalisasi.

  Sendi memberi labil tulang belakang dan keupayaan untuk membengkok ke semua arah. Mereka terletak di antara vertebra sendiri dan di sendi tulang belakang dengan tulang lain yang melekat pada tulang: tulang rusuk, tulang selangka, tulang pelvis.

  Dalam relung yang dibentuk oleh proses tulang, otot terletak. Keupayaan tubuh untuk bergerak di angkasa bergantung kepada mereka, mereka membentuk gaya berjalan dan gerakan yang wujud setiap orang. Otot terdiri daripada banyak serat yang disatukan bersama.

  Serat mempunyai sifat-sifat kuat yang diregangkan atau dipendekkan. Dengan hujungnya, otot-otot menyertai proses tulang. Mematuhi impuls saraf, mereka berehat dan berkontrak, membuat pergerakan. Otot mengelilingi seluruh tulang belakang dan tulang dengan "kepompong" yang berlapis-lapis.

  Bahagian utama sistem saraf juga sangat bergantung pada tulang belakang. Kord tulang belakang masuk ke dalam tiang, prosesnya ditutup dengan proses vertebra, dan plexus saraf tersembunyi jauh di bawah rangka.

  Kord rahim tertutup di lajur vertebral itu sendiri, dan akarnya meluas melalui lubang-lubang pada vertebra. Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf manusia, yang menghantar isyarat mengenai pelbagai sensasi, serta mengawal pergerakan otot-otot tubuh.

  Penyakit tulang belakang manusia

  Penyakit dan kecederaan tulang belakang adalah agak biasa dan luas, dengan kerosakannya akan dicirikan oleh gejala yang jelas dan pembentangan klinikal. Selalunya, penyakit tulang belakang dengan ketara mengurangkan kualiti hidup, boleh mengakibatkan kecacatan pelbagai peringkat, atau pun kematian.

  Scoliosis adalah penyimpangan paksi vertebral dari pusat ke kiri atau kanan. Selalunya, penyakit ini berkembang semasa tempoh pertumbuhan yang intensif, tetapi ia juga boleh berlaku pada orang dewasa, terutama pada orang-orang yang menjalani gaya hidup yang tidak aktif.

  Spine lumbar adalah paling mudah ditukar, kerana jabatan ini mempunyai beban besar. kelengkungan patologi tulang belakang di kapal terbang hadapan. Dalam 23% kes, skoliosis kongenital direkodkan apabila tulang belakang, cacat, atau aksesori tulang belakang yang terdapat pada bahagian tulang belakang.

  Bentuk penyakit yang diperolehi dikaitkan dengan reumatik, riket, pelbagai penyakit sistem saraf yang berlaku dengan lumpuh dan myositis, serta dengan postur yang tidak betul dan penuaan fizikal yang berlebihan.

  Perlu diingat bahawa scoliosis 1 atau 2 darjah, yang berlaku pada masa kanak-kanak, bertindak dengan baik untuk terapi konservatif. Pesakit disarankan memakai korset khas dan mengambil kursus latihan terapeutik. Perlu diingatkan bahawa latihan yang bertujuan meningkatkan fleksibiliti tulang belakang adalah kontraindikasi.

  Scoliosis mempunyai kesan positif dalam air, serta latihan yang menguatkan otot belakang dan membantu membentuk postur yang betul. Rawatan konservatif untuk scoliosis juga boleh termasuk urut dan unsur-unsur sukan yang meningkatkan keseimbangan badan.

  Spondylosis adalah penyakit di mana pertumbuhan (osteophytes) terbentuk di dalam tubuh manusia di sepanjang tepi badan vertebra, pertumbuhan ini, ketika berinteraksi antara satu sama lain, mengurangkan diameter tulang belakang, yang meningkatkan tekanan pada akar umbi tulang belakang. Ini akan mewujudkan kesakitan malam ciri (paling kerap di rantau serviks), pesakit untuk masa yang lama mencari kedudukan yang selesa dan tidak menyakitkan semasa tidur, kekakuan pagi dan kesakitan.

  Penyakit ini berkembang akibat perubahan degeneratif-dystrophik yang berlaku akibat gangguan metabolik (garam berlebihan dan mineral dalam tulang).

  Hernia intervertebral adalah patologi yang berkembang akibat proses metabolik yang terganggu dalam cakera intervertebral, yang menyebabkan "prolaps" sebahagiannya. Ini menyumbang kepada hakikat bahawa cakera tidak lagi dapat melaksanakan fungsinya (menyerap kejutan), di samping itu, bahagian cakera yang dikeluarkan (hernia) mula memberi tekanan kepada akar saraf tunjang, sehingga menyebabkan gejala neurologi dan kesakitan di jabatan ini.

  Hernia cakera intervertebral adalah patologi di mana cincin berserabut rosak. Dalam kes ini, kandungan nukleus pulpa boleh melebihi hadnya. Pesakit, sebagai peraturan, mengadu bahawa mereka mempunyai sakit belakang yang kronik, rasa mati rasa atau kesemutan dalam anggota badan, serta kelemahan otot.

  Osteochondrosis adalah penyakit yang paling kerap dan meluas yang berlaku bukan sahaja pada orang yang berkaitan dengan usia, tetapi juga di kalangan orang muda. Ia berlaku disebabkan oleh perubahan dystrophik dalam cakera intervertebral dan pemampatan akar seterusnya, yang menyebabkan kesakitan di jabatan tertentu. Pembedahan serviks, toraks, lumbar, sacral dan osteochondrosis dibezakan. kerosakan dystrophik pada tisu tulang belakang, yang berlaku dengan perubahan degeneratif dalam struktur cakera intervertebral, badan vertebra dan ligamen.

  Oleh itu, osteochondrosis dapat menampakkan bukan sahaja sakit belakang, tetapi juga kebas kaki, sensasi yang tidak menyenangkan di kawasan jantung atau keabnormalan organ-organ kelamin yang tidak dapat dirawat secara berkesan tanpa mempengaruhi faktor etiologi utama - perubahan patologis tulang belakang. Untuk osteochondrosis di rantau lumbosacral, daya tarikan tulang belakang dan terapi manual disyorkan untuk tujuan terapeutik.

  Radiculitis - penyakit berlaku jika anda tidak merawat osteochondrosis. Yang paling sering terjejas ialah kawasan yang paling mudah terdedah kepada stres (vertebra lumbar dan sakral). Penyakit ini dicirikan oleh kesakitan akut, yang boleh digabungkan dengan kelumpuhan dan kehilangan sensasi di kaki.

  Osteoporosis adalah penyakit yang berkembang dengan penipisan struktur tulang, meningkatkan risiko dan bilangan fraktur. Selalunya berlaku dengan penuaan badan, dengan umur, keseimbangan magnesium dan kalsium terganggu, yang menyebabkan pembentukan osteoporosis.

  Kecederaan dan fraktur kawasan belakang. Apa-apa perubahan dalam struktur anatomi akan menjejaskan badan secara keseluruhan, apatah lagi kecederaan. Tapak fraktur paling kerap adalah rantau lumbar, kerana ia kurang dilindungi dari peluasan yang berlebihan dan paling mudah alih.

  Sebarang pencampuran tulang belakang atau cakera boleh membawa kepada akibat yang serius.

  Hemangioma adalah tumor tulang benigna tulang belakang, yang paling sering dijumpai di rantau thoracic. Ia didiagnosis, sebagai peraturan, secara kebetulan semasa peperiksaan untuk mengenal pasti lesi tulang belakang yang lain. Kadang-kadang patologi ini mendasari patah tulang patah vertebra.

  Rawatan aktif dijalankan hanya apabila dikaitkan dengan kemunculan gejala patologi yang bersesuaian dengan hemangioma. Pada dasarnya, operasi tertentu dilakukan - vertebroplasty tusukan, di mana simen disuntik ke dalam tumor untuk menguatkan vertebra.

  Di sini disenaraikan sebahagian kecil daripada penyakit yang boleh berlaku pada mana-mana umur dan dalam sebarang status sosial. Untuk menguatkan kolum tulang belakang dan tulang secara umum, perlu mengambil kompleks vitamin, melakukan kerja-kerja fizikal yang minimum dan perhatikan apa-apa manifestasi sakit belakang.

  Pencegahan Penyakit tulang belakang

  Perkembangan tulang belakang manusia bermula pada masa pranatal dan berterusan sepanjang hayat. Tetapi jika di zaman kanak-kanak dan remaja struktur dan tisu tulang belakang diperkukuhkan dan stabil, maka usia yang lebih tua mula "membalikkan pembangunan" - kemerosotan secara beransur-ansur dan pemusnahan komponen penting tulang belakang yang sihat.

  Merawat kebajikan tulang belakang adalah lebih penting apabila anda menganggap bahawa banyak penyakit dari tulang belakang boleh menyebabkan gangguan dalam aktiviti fizikal seseorang dan bahkan menyebabkan kecacatan.

  Langkah-langkah utama untuk pencegahan penyakit tulang belakang manusia tetap senaman sederhana, membentuk korset otot yang kuat, serta rawatan tepat pada masanya kepada doktor pada tanda-tanda awal masalah tulang belakang.

  Rundingan dengan doktor adalah perlu dalam kes berikut:

  • rasa sakit atau mati rasa di mana-mana bahagian tulang belakang;
  • kesukaran untuk memulihkan mobiliti tulang belakang selepas tempoh rehat yang panjang (tidur malam, bekerja di komputer, dan lain-lain);
  • sakit kepala yang kerap sekiranya tidak ada punca yang dapat dilihat, nada dering atau perasaan merobek di telinga.

  Penting: selepas jatuh di belakang anda, melompat dari ketinggian yang hebat dan peristiwa ekstrim yang lain, anda perlu berjumpa dengan doktor walaupun tanpa gejala kecederaan. Pecah tulang belakang jenis ini, sebagai pemampatan, boleh membuat dirinya dirasai hanya beberapa tahun selepas kecederaan, tetapi sebelum itu anda boleh merosakkan kesihatan anda secara serius.

  Tulang belakang mengalami proses penuaan dengan cara yang sama seperti semua organ tubuh kita yang lain. Masa, dengan sendirinya, sekali kecederaan dan sudah tentu, tabiat buruk mempunyai kesan buruk terhadap tulang belakang.

  Sebagai orang yang berumur, cakera di tulang belakang menjadi kering, atau mereka kering dan kehilangan keupayaannya bertindak sebagai pelembut, bertindak sebagai penyerap kejutan. Tulang dan ligamen yang membentuk tulang belakang juga menjadi kurang fleksibel dan dipadatkan. Salah satu punca utama penyakit ialah degenerasi cakera.

  Kemerosotan dalam cakera adalah semulajadi dan bukan itu sendiri masalah. Kesukaran timbul apabila cakera-cakera ini mula mencubit dan meletakkan tekanan pada ujung saraf bersebelahan atau saraf tunjang.

  Pertolongan cemas untuk kebarangkalian kecederaan tulang belakang

  Mangsa harus berada dalam kedudukan mendatar dan berehat sebelum kedatangan ambulans brigade. Ia dilarang keras untuk bergerak dan mengangkut pesakit, kerana ia mungkin menerima kecederaan dan komplikasi baru. Ia dibenarkan untuk mengangkut mangsa dalam kes kecederaan tulang belakang yang disyaki dalam kes-kes luar biasa apabila ia berbahaya untuk tetap berada di tempat.

  Punggung manusia adalah struktur unik badan yang melakukan fungsi sokongan, perlindungan, motor, sehingga keadaannya, pencegahan penyakit dan rawatan tepat waktu mereka harus dijaga sepanjang kehidupan individu. Ciri-ciri struktur segmen individu dari ruang tulang belakang membenarkan seseorang untuk bergerak secara menegak dan mengimbangi beban yang bertindak pada struktur tulang belakang dan mengekalkan aktiviti fizikal sepanjang hayat.