Utama / Siku

Struktur dan fungsi tulang belakang manusia

Lajur tulang belakang adalah struktur yang paling penting dalam tubuh kita. Ia melaksanakan fungsi sokongan dan motor. Oleh kerana bentuk melengkungnya, lajur tulang belakang dibezakan dengan keanjalan, kelenturan, dan juga membantu mengurangkan gegaran yang boleh berlaku semasa latihan fizikal. Ciri-ciri struktur dan bentuk menyediakan seseorang yang mempunyai peredaran langsung, serta mengekalkan pusat graviti.

Struktur tulang belakang adalah benar-benar sempurna dan sempurna. Untuk memulakan, mari kita bincangkan tentang kebolehan fungsional lajur tulang belakang.

Fungsi

Lajur tulang belakang adalah sokongan utama. Tanpa itu, sukar untuk membayangkan kehidupan manusia. Dia pasti tidak mungkin. Apabila pelanggaran berlaku dalam karyanya, ia menjadi sukar bagi seseorang bukan sahaja untuk berjalan, tetapi juga untuk berdiri.

Mari kita bercakap tentang fungsi utama dengan lebih terperinci.

Sama seperti kekuatan seluruh bangunan bergantung kepada asas, jadi kesihatan seseorang secara langsung bergantung kepada keadaan tulang belakang.

Fungsi sokongan

Tulang belakang manusia dibentangkan dalam bentuk rod fleksibel. Ia berfungsi sebagai sokongan untuk bahu, anggota atas, dan organ-organ sternum dan peritoneum. Ini bukan sahaja paksi, tetapi juga asas badan kita, kerana ia memegang kepala, bilah bahu, tulang selangka, tulang rusuk, anggota atas.

Fungsi perlindungan

Tulang belakang melindungi tali tunjang, yang merupakan pusat kawalan yang paling penting, tanpa organ-organ dan sistem tubuh yang paling penting tidak berfungsi dengan normal.

Kejutan luaran, kerosakan mekanikal, faktor alam sekitar yang merugikan - semua ini boleh menyebabkan kemudaratan yang ketara kepada kesihatan manusia. Lajur tulang belakang melindungi terhadap kesan berbahaya dari semua faktor ini.

Fungsi motor

Antara vertebra terletak sendi, dengan bantuan yang pergerakan itu dijalankan. Setiap orang boleh mengira kira-kira 50 sendi ini.

Sekarang mari kita bercakap secara langsung mengenai ciri-ciri anatomi dan struktur tulang belakang.

Anatomi

Lajur tulang belakang terdiri daripada 24 vertebra kecil, atau tulang kecil, yang berurutan secara berurutan. Bahagian tulang belakang diwakili seperti berikut:

 • serviks (7calls);
 • rantau thoracic (12 vertebra);
 • rantau lumbar (5 vertebra).

Vertebrae

Tulang vertikal adalah silinder dan merupakan elemen kuat yang menyokong beban. Sekiranya anda melihat vertebra dari bahagian belakang, anda dapat melihat belenggu yang dipanggil - yang semiring dari mana prosesnya berkembang. Bersama badan vertebral, busur membuat foramen tulang belakang. Lubang terletak di semua vertebra dalam urutan yang tepat, dan bersama-sama mereka membentuk terusan vertebral. Terusan tulang belakang adalah elemen penting tulang belakang, yang mengandungi korda tulang belakang, saluran darah dan akar saraf.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral adalah pad yang rata dan bulat. Inti pulpa adalah penyerap kejutan yang baik, dan juga mempunyai keanjalan yang tinggi. Bagi cincin berserabut, ia dapat menghalang anjakan vertebra.

Disk dibina daripada komponen berikut:

 • kolagen memberikan kekuatan, keanjalan dan kestabilan kepada cakera, menghalang perkembangan hernia tulang belakang;
 • asid hyaluronik;
 • Air adalah komponen utama cakera intervertebral. Ia memainkan peranan pelincir, dan juga dikeluarkan semasa beban, yang mengimbangi tekanan daripada kuasa luaran.

Bersama

Sendi facet membentuk proses artikular yang meluas dari plat vertebra. Rawan artikular mengelakkan geseran antara tulang yang membentuk sendi. Sendi membuat pergerakan antara vertebra mungkin, yang memberi kelonggaran kepada tulang belakang.

Otot

Otot Paravertebral menyokong tulang belakang, dan juga memberi pelbagai pergerakan, seperti selekoh, giliran.

Segmen motor Vertebral

Segmen motor vertebra adalah elemen fungsi tulang belakang dan dibentuk oleh dua vertebra. Segmen ini mengandungi foramina intervertebral, menghilangkan akar saraf, urat dan arteri.

Terdapat lima bahagian tulang belakang. Mari bercakap lebih lanjut mengenai setiap daripada mereka.

Kawasan serviks

Jabatan ini dicirikan oleh kehadiran lordosis - cembung cembung hadapan. Ini adalah bahagian paling mudah tulang belakang. Terima kasih kepada kawasan serviks, setiap orang boleh menghidupkan kepalanya di kedua-dua arah, condong ke belakang dan sebagainya, dan juga membuat gerakan leher.

Jabatan Thoracic

Wilayah torak termasuk 12 vertebra. Ia berbentuk C berbengkalai. Dinding belakang dada dikaitkan secara langsung dengan daerah torak. Dalam bahagian ini, tulang belakang mempunyai pergerakan terhad. Hal ini disebabkan oleh dada di sebelahnya, serta hakikat bahawa cakera intervertebral adalah ketinggian kecil, dan proses spinous adalah panjang yang besar.

Tulang belakang lumbar

Kawasan lumbar termasuk lima vertebra terbesar. Bekuan lumbar mempunyai lekuk licin, dan juga merupakan pautan yang menghubungkan bahagian toraks dan sakral. Seluruh badan atas menekan dia, jadi dia berada di bawah tekanan yang besar.

Sacrum

Sakrum adalah tulang segitiga, yang dibentuk oleh tulang belakang bertulang ke-5. Wilayah sakral menghubungkan tulang belakang dengan tulang pelvis.

Tailbone

Rantau coccyx adalah lajur tulang belakang yang lebih rendah. Dalam penampilan - piramid terbalik melengkung. Tailbone melekatkan otot dan ligamen yang tergolong dalam sistem genitouriner. Ia mengedarkan beban fizikal pada struktur pelvis, dan juga fulcrum.

Mempelajari struktur tulang belakang sekali lagi meyakinkan bahawa dalam badan kita tidak ada keperluan.

Sistem otot tulang belakang

Tulang belakang adalah rangka dengan otot paravertebral rongga perut dan belakang. Otot belakang seperti dibezakan: dalam dan dangkal.

Otot-otot dangkal belakang mengambil bahagian aktif dalam proses meluruskan belakang, dan juga membantu ikat pinggang bahu dalam memenuhi peranannya. Kumpulan otot ini termasuk:

 • otot yang paling luas;
 • otot rhomboid;
 • otot trapezius;
 • otot bergerigi.

Tulang belakang dan organ dalaman

Dalam saluran kolum tulang belakang adalah jabatan sistem saraf pusat, yang terdiri daripada sel-sel, serta serat saraf.

Kord tulang belakang dikelilingi oleh tiga cengkerang:

 • cangkang keras;
 • arachnoid;
 • cangkang lembut.

Kord rahim berasal dari otak, dan berakhir pada peringkat vertebra pertama dan kedua tulang belakang lumbar.

Setiap segmen saraf tunjang merespon ke bahagian tertentu badan manusia. Fungsi sedemikian mungkin disebabkan kerja impuls saraf yang mengalir dari kord rahim terus ke organ dalaman.

Penuaan tulang belakang

Mana-mana organ badan kita pada masanya adalah sesuai di peringkat penuaan, dan tulang belakang tidak terkecuali.

Tabiat buruk, serta kecederaan masa lalu, menjejaskan ruang tulang belakang. Di samping itu, disebabkan perubahan umur dalam cakera intervertebral, keupayaan untuk melaksanakan sifat susut kerana dehidrasi hilang. Juga dari masa ke masa, tulang dan ligamen menjadi kurang fleksibel dan mula menebal. Perubahan degeneratif mungkin bermula di dalam cakera, yang merupakan penyebab utama perkembangan patologi.

Selekoh tulang belakang

Walaupun tulang belakang dipanggil "ruang tulang belakang", ia tidak begitu serupa dengan tiang. Jika anda melihatnya dari sisi, anda dapat melihat bahawa ia bengkok. Selekoh tidak patologi. Ini adalah ciri fisiologi struktur.

Bagi rantau serviks, ia melengkung ke hadapan, ini adalah yang disebut "lordosis serviks". Sekiranya kita bercakap tentang rantau thoracik, sebaliknya, ia akan melengkung kembali, yang mempunyai nama "kyphaosis thoracic". Dan rantau lumbar juga mempunyai lordosis, iaitu, ia melengkung ke hadapan.

Memandangkan semua perkara di atas, anda boleh membuat kesimpulan tanpa kompromi bahawa tulang belakang adalah bahagian penting badan kita. Ia mesti dilindungi!

Struktur dan fungsi tulang belakang!

Lajur tulang belakang adalah paksi tubuh, berbentuk S dan strukturnya menyerupai mata air dan bukannya batang seragam. Bentuk sedemikian adalah prasyarat untuk menyediakan berjalan lurus. Ia memberikan daya tahan tulang belakang dan keanjalan, melembutkan kejutan apabila berjalan, berlari dan getaran kuat, membolehkan anda mengekalkan keseimbangan pusat graviti badan. Kekuatan "struktur" ini diberikan oleh banyak ligamen dan otot, yang memberikan amplitud besar putaran dan fleksi badan, pada masa yang sama membataskan pergerakan yang mungkin melanggar integritasnya. Selain itu, semasa kerja fizikal, ligamen paravertebral sebahagiannya mengambil alih tekanan berat badan, dengan itu mengurangkan beban pada vertebra.

Fungsi tulang belakang

 1. Menyokong kepala dan mengeras kerangka.
 2. Pastikan badan tegak.
 3. Untuk melindungi kord rahim, di mana lulus saraf yang menghubungkan otak dengan bahagian badan yang lain.
 4. Berkhidmat sebagai tapak lampiran untuk otot dan tulang rusuk.
 5. Kejutan menyerap kejutan dan benjolan.
 6. Biarkan tubuh melakukan pelbagai pergerakan.

Struktur tulang belakang

Struktur tulang belakang: pandangan sisi

Struktur tulang belakang: pandangan depan

Anatomi tulang belakang

Tulang belakang terdiri daripada 32-34 tulang kecil yang dipanggil vertebra. Vertebra terletak di atas yang lain, membentuk ruang tulang belakang. Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral, yang merupakan gasket tisu datar bulat dengan struktur morfologi yang rumit. Fungsi utama cakera ialah penyusutan beban statik dan dinamik yang tidak dapat dielakkan semasa aktiviti fizikal. Disks juga berfungsi untuk menyambung badan vertebra antara satu sama lain.

Di samping itu, vertebra disambungkan ke satu sama lain menggunakan ligamen. Bungkusan adalah pembentukan yang menghubungkan tulang ke satu sama lain. Tendon menyambungkan otot ke tulang. Terdapat juga sendi antara vertebra yang strukturnya mirip dengan lutut atau, sebagai contoh, sendi siku. Mereka dipanggil sendi berbentuk arka atau faset. Kerana kehadiran sendi facet, pergerakan antara vertebra mungkin.

Setiap tulang belakang mempunyai lubang di bahagian tengah, yang dipanggil foramen tulang belakang. Lubang-lubang ini di dalam tunjang tulang belakang berada di atas satu sama lain, membentuk bekas untuk saraf tunjang. Saraf tunjang adalah seksyen sistem saraf pusat, di mana terdapat banyak jalur saraf konduktif yang menghantar impuls dari organ tubuh kita ke otak dan dari otak ke organ. Daripada saraf tunjang ada 31 pasang akar saraf. Akar saraf meninggalkan saluran tulang belakang melalui bukaan intervertebral (foraminar), yang dibentuk oleh kaki dan proses artikular vertebra yang bersebelahan.

Bahagian tulang belakang

Terdapat 5 bahagian tulang belakang:

 • Ruas serviks (7 vertebra, C1 - C7);
 • Thoracic (12 vertebra, Th1 - Th12);
 • Kawasan lumbar (5 vertebra, L1 - L5);
 • Jabatan Sacral (5 vertebra, S1 - S5);
 • Coccyx (3-5 vertebra, Co1 - Co5).

Tulang serviks terdiri dari 7 vertebra, toraks - dari 12 vertebra, dan ruas lumbar - dari 5 vertebra. Di bahagian bawahnya, rantau lumbar disambungkan ke sakrum. Sakrum adalah seksyen tulang belakang, yang terdiri daripada 5 vertebra bersama-sama. Sakrum menghubungkan tulang belakang dengan tulang pelvis. Akar saraf yang keluar melalui bukaan sacral menyegarkan anggota bawah, perineum dan organ pelvik (pundi kencing dan rektum). Rantau coccyx adalah tulang belakang yang lebih rendah daripada seseorang, yang terdiri daripada tiga hingga lima tulang belakang yang ditumbuhi.

Biasanya, apabila dilihat dari sisi, lajur tulang belakang adalah berbentuk S. Bentuk ini memberikan tulang belakang dengan fungsi penyerap kejutan tambahan. Pada masa yang sama, bahagian serviks dan lumbal tulang belakang adalah lengkungan yang menghadap ke arah cembung ke depan, dan rantau toraks - arka menghadap ke belakang.

Terdapat 2 jenis kelengkungan tulang belakang: lordosis dan kyphosis. Lordosis adalah bahagian tulang belakang yang melengkung ke pangkal (depan) - serviks dan lumbar. Kyphosis - bahagian-bahagian tulang belakang yang melengkung pada bahagian belakang (belakang) - toraks dan sacral.

Keluk tulang belakang menyumbang kepada pemeliharaan keseimbangan manusia. Semasa pergerakan tajam, tajam, lekukan musim bunga dan melembutkan kejutan yang dialami oleh badan.

Berikut adalah perihalan struktur anatomi individu yang membentuk ruang tulang belakang.

Vertebrae


Tulang belakang adalah tulang yang membentuk luasan tulang belakang. Bahagian anterior vertebra adalah silinder dan dipanggil badan vertebra. Badan vertebral membawa beban pendukung utama, kerana berat badan kita terutamanya diedarkan ke bahagian depan tulang belakang. Di belakang badan vertebra dalam bentuk cincin separuh adalah lengkung vertebral dengan beberapa proses. Badan dan gerbang vertebral membentuk foramen vertebral. Dalam ruang tulang belakang, masing-masing, foramina vertebra terletak di atas yang lain, membentuk terusan vertebral. Dalam terusan tulang belakang adalah kord rahim, saluran darah, akar saraf, tisu adipose.

Terusan tulang belakang dibentuk bukan hanya oleh badan dan gerbang vertebral, tetapi juga oleh ligamen. Ligamen yang paling penting ialah ligamen longitudinal dan kuning posterior. Ligital longitudinal posterior dalam bentuk tali menghubungkan semua mayat vertebra dari belakang, dan ligamen kuning menghubungkan lengkungan bersebelahan vertebra. Ia mempunyai pigmen kuning, dari mana ia mendapat namanya. Dengan pemusnahan cakera intervertebral dan sendi ligamen cenderung untuk mengimbangi peningkatan pergerakan abnormal vertebra (ketidakstabilan), menyebabkan hipertropi ligamen. Proses ini membawa kepada penurunan dalam lumen saluran tulang belakang, di mana walaupun hernia kecil atau pertumbuhan tulang (osteophytes) dapat memampatkan kord rahim dan akar. Keadaan ini dipanggil stenosis tulang belakang (hyperlink kepada stenosis tulang belakang di peringkat tulang belakang). Untuk mengembangkan kanal tulang belakang, penyahmampatan struktur saraf dilakukan.

Tujuh proses berlepas dari vertebra: proses spinous yang tidak berpasangan dan proses berparameter melintang, atas dan bawah yang dipasangkan. Proses spinous dan melintang adalah tapak lampiran ligamen dan otot, proses artikular terlibat dalam pembentukan sendi facet. Gerbang vertebral dilampirkan pada badan vertebra dengan bantuan kaki vertebra. Tulang vertebra dalam struktur dan terdiri daripada lapisan kortikal luar padat dan lapisan spongy dalaman. Sesungguhnya, lapisan spongy menyerupai span tulang, kerana ia terdiri daripada balok tulang individu. Di antara rasuk tulang adalah sel yang dipenuhi dengan sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral adalah gasket rata bentuk bulat, yang terletak di antara dua vertebra bersebelahan. Cakera intervertebral mempunyai struktur yang kompleks. Di tengahnya adalah inti pulpa, yang mempunyai sifat anjal dan berfungsi sebagai penyerap kejutan untuk beban menegak. Sekitar nukleus adalah cincin berserat berbilang lapisan, yang memegang nukleus di tengah dan menghalang vertebra dari bergerak ke arah satu sama lain. Pada orang dewasa, cakera intervertebral tidak mempunyai saluran, dan tulang rawannya disuap oleh penyebaran nutrien dan oksigen dari kapal-kapal badan vertebra bersebelahan. Oleh itu, kebanyakan ubat tidak mencapai cakera tulang rawan. Prosedur termodiscoplasty laser mempunyai kesan terbesar pada pemulihan tulang rawan cakera.

Cincin berserabut mempunyai banyak lapisan dan gentian yang berpotongan dalam tiga pesawat. Biasanya, cincin berserabut terbentuk oleh serat yang sangat kuat. Bagaimanapun, akibat penyakit degeneratif cakera (osteochondrosis), serat cincin berserabut diganti dengan tisu parut. Serat tisu parut tidak mempunyai kekuatan dan keanjalan seperti gentian anulus. Ini membawa kepada kelemahan cakera dan dengan peningkatan tekanan intradiscal dapat mengakibatkan pecahnya anulus.

Sendi Faceted

Facets (sinonim: arcuate, proses artikular) berlepas dari plat vertebra dan mengambil bahagian dalam pembentukan sendi facet. Dua vertebra bersebelahan dihubungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang simetri berkenaan dengan garis tengah badan. Proses arcuate vertebra yang bersebelahan diarahkan ke arah satu sama lain, dan ujungnya ditutup dengan rawan artikular. Rawan artikular mempunyai permukaan yang sangat licin dan licin, yang sangat mengurangkan geseran antara tulang yang membentuk sendi. Hujung proses artikular dilampirkan dalam tisu penyambung tisu penghubung, yang dipanggil kapsul artikular. Sel lapisan dalaman kantung artikular (membran sinovial) menghasilkan cecair sinovial. Cecair sinovial diperlukan untuk melincirkan dan menyuburkan rawan artikular. Oleh kerana kehadiran sendi facet, pelbagai pergerakan adalah mungkin antara vertebra, dan tulang belakang adalah struktur bergerak yang fleksibel.

Lubang Intervertebral (terusan)

Bukaan Foraminary terletak di bahagian sisi lajur tulang belakang dan dibentuk oleh kaki, badan dan proses artikular dua vertebra bersebelahan. Melalui bukaan foraminar, akar dan urat saraf keluar dari saluran tulang belakang, dan arteri memasuki saluran tulang belakang untuk membekalkan darah ke struktur saraf. Di antara setiap sepasang vertebra terdapat dua bukaan foraminar, satu di setiap sisi.

Kord tulang belakang dan akar saraf

Saraf tunjang adalah pembahagian sistem saraf pusat dan kord yang terdiri daripada berjuta-juta gentian saraf dan sel saraf. Kord rahim dikelilingi oleh tiga cengkerang (lembut, araknoid dan pepejal) dan terletak di kanal tulang belakang. Dura mater membentuk tisu penghubung kedap udara (dural sac) di mana saraf tunjang dan beberapa sentimeter akar saraf terletak. Kord rahim di kantung dural dibasuh oleh cecair serebrospinal (CSF).

Kord rahim bermula dari otak dan berakhir pada tahap jurang antara vertebra lumbar pertama dan kedua. Akar saraf akar dari saraf tunjang, yang berada di bawah tahap ujungnya membentuk ekor kuda yang disebut. Akar caudal terlibat dalam pemuliharaan bahagian bawah badan, termasuk organ panggul. Akar saraf melepasi jarak pendek di saluran tulang belakang, dan kemudian keluar dari saluran tulang belakang melalui bukaan foraminary. Pada manusia, dan juga dalam vertebrata lain, pemuliharaan bahagian segmen tubuh dipelihara. Ini bermakna bahawa setiap segmen saraf tunjang menyegarkan kawasan tertentu badan. Sebagai contoh, segmen saraf tulang belakang serviks menyejukkan leher dan lengan, dada - dada dan perut, lumbar dan sakral - kaki, perineum dan organ pelvik (pundi kencing, rektum). Doktor, menentukan di mana kawasan badan, gangguan kepekaan atau fungsi motor telah muncul, boleh mencadangkan pada tahap apa kerosakan pada kord rahim.

Impuls saraf periferi datang dari saraf tunjang ke semua organ tubuh kita untuk mengawal fungsi mereka. Maklumat dari organ dan tisu memasuki sistem saraf pusat melalui gentian saraf deria. Kebanyakan saraf badan kita terdiri daripada gentian sensori, motor dan vegetatif.

Otot Paravertebral

Otot Paravertebral dipanggil, terletak berhampiran ruang tulang belakang. Mereka menyokong tulang belakang dan memberikan pergerakan seperti membongkok dan mengubah badan. Pelbagai otot melekat pada proses vertebra. Kesakitan belakang sering disebabkan oleh kerosakan (peregangan) otot paravertebral semasa kerja fizikal yang berat, serta kejang otot refleks semasa kecederaan tulang belakang atau penyakit. Dengan kontraksi otot kekejangan otot berlaku, sementara ia tidak dapat berehat. Apabila banyak struktur vertebra (cakera, ligamen, kapsul artikular) rosak, kontraksi sukarela otot paravertebral berlaku, bertujuan untuk menstabilkan kawasan yang rosak. Apabila kekejangan otot di dalamnya mengumpul asid laktik, yang merupakan produk pengoksidaan glukosa dalam keadaan kekurangan oksigen. Kepekatan tinggi asid laktik dalam otot menyebabkan berlakunya kesakitan. Asid laktik berkumpul di dalam otot kerana fakta bahawa serat otot spasmodic mengatasi saluran darah. Apabila otot-otot santai, lumen di dalam vesel dipulihkan, darah dicuci daripada asid laktik dari otot dan rasa sakit hilang.

Segmen motor Vertebral

Dalam vertebrologi, konsep segmen motor vertebra, yang merupakan unit fungsional bagi lajur vertebral, digunakan secara meluas. Segmen vertebral terdiri daripada dua vertebra bersebelahan, yang saling berhubungan dengan cakera intervertebral, ligamen dan otot. Terima kasih kepada sendi facet, ada kemungkinan pergerakan antara vertebra di segmen tulang belakang. Kapal darah dan akar saraf melewati bukaan foraminar yang terletak di bahagian sisi segmen tulang belakang.

Segmen motor vertebral adalah pautan dalam rantai kinematik kompleks. Fungsi tulang belakang normal hanya mungkin dengan operasi yang betul dari segmen vertebral yang banyak. Disfungsi segmen vertebral menunjukkan dirinya dalam bentuk ketidakstabilan segmen atau blok sekatan. Dalam kes pertama, pergerakan berlebihan mungkin terjadi di antara vertebra, yang mungkin menyumbang kepada penampilan kesakitan mekanikal atau pemampatan dinamik struktur saraf. Dalam kes blokade segmen, tiada pergerakan antara kedua-dua vertebra. Pada masa yang sama, pergerakan ruang tulang belakang disediakan disebabkan pergerakan berlebihan dalam segmen bersebelahan (hipermobilitas), yang juga boleh menyumbang kepada perkembangan kesakitan.

Dalam sesetengah penyakit kord rahim, satu disfungsi satu segmen tulang belakang berlaku, manakala di lain-lain, lesi pelbagai segmen diperhatikan.

Setelah menerangkan struktur struktur anatomi utama yang membentuk ruang tulang belakang, mari kita mengenali anatomi dan fisiologi bahagian-bahagian yang berlainan tulang belakang.

Tulang belakang serviks

Tulang belakang serviks adalah lumbar tulang belakang paling atas. Ia terdiri daripada 7 vertebra. Kawasan serviks mempunyai kelengkungan fisiologi (tuhanosis fisiologi) dalam bentuk huruf "C" dengan bahagian cembung yang menghadap ke hadapan. Kawasan serviks adalah bahagian paling mudah dari tulang belakang. Mobiliti sedemikian membolehkan kita melakukan pelbagai pergerakan leher, serta berbalik dan selekoh kepala.

Dalam proses transversal vertebra serviks terdapat lubang di mana arteri vertebral berlalu. Pembuluh darah ini terlibat dalam pembekalan darah ke batang otak, cerebellum, dan lobus hujung cakap hemisfera serebrum. Dengan perkembangan ketidakstabilan tulang belakang serviks, pembentukan hernias memampatkan arteri vertebra, dengan kekejangan arteri vertebra yang disebabkan oleh kerengsaan cakera serviks yang rosak, terdapat kekurangan bekalan darah ke bahagian otak ini. Ini ditunjukkan oleh sakit kepala, pening, "pemandangan depan" di depan mata, berjalan lancar, dan kadang-kadang gangguan pengucapan. Keadaan ini dipanggil kekurangan vertebro - basilar.

Dua vertebra serviks atas, atlas dan paksi, mempunyai struktur anatomi yang berbeza dari struktur semua vertebra lain. Oleh kerana kehadiran vertebra ini, seseorang boleh membuat pelbagai lilitan dan belokan kepala.

ATLANT (vertebra serviks 1)

Vertebra serviks pertama, atlas, tidak mempunyai badan vertebra, tetapi terdiri daripada gerbang anterior dan posterior. Lengan saling berhubungan dengan tebal tulang tebal (jahitan lateral).

ACSIS (vertebra serviks ke-2)

Tulang serviks kedua, paksi, mempunyai proses tulang anterior di bahagian anterior, yang dipanggil proses pergigian. Proses dentata diperbaiki dengan cara ligamen di foramen tulang belakang atlas, yang mewakili paksi putaran tulang belakang serviks pertama. Struktur anatomi ini membolehkan kita membuat pergerakan putaran tinggi atlas dan kepala berbanding paksi.

Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan untuk kecederaan trauma. Risiko ini disebabkan oleh sistem otot yang lemah di leher, serta saiz kecil dan kekuatan mekanikal yang rendah pada tulang belakang serviks.

Kerosakan pada tulang belakang boleh berlaku akibat tiupan langsung ke leher, dan dalam pergerakan lentur atau extensor kepala. Mekanisme terakhir ini disebut "whiplash" dalam kemalangan kereta atau "trauma penyelam" ketika memukul kepalanya di dasar ketika menyelam. Jenis kecederaan trauma ini sering disertai oleh kerosakan pada saraf tunjang dan boleh menyebabkan kematian.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks terdiri daripada 12 vertebra. Biasanya, ia kelihatan seperti huruf "C", menghadapi bulge mundur (kyphosis fisiologi). Tulang toraks terlibat dalam pembentukan dinding dada posterior. Rusuk dipasang pada badan dan proses melintang vertebra thoracic dengan bantuan sendi. Di bahagian anterior, tulang rusuk dimasukkan ke dalam satu bingkai tegar dengan bantuan sternum, membentuk sangkar tulang rusuk. Cakera intervertebral di rantau thoracic mempunyai ketinggian yang sangat kecil, yang mengurangkan pergerakan bahagian tulang belakang ini. Di samping itu, pergerakan rantau thoracik dibatasi oleh proses spinous panjang vertebra, yang terletak dalam bentuk jubin, serta sangkar tulang rusuk. Terusan vertebral di daerah toraks sangat sempit, oleh itu pembentukan volumetrik kecil (hernias, tumor, osteophytes) membawa kepada perkembangan mampatan akar saraf dan kord rahim.

Tulang belakang lumbar

Tulang lumbar terdiri daripada 5 vertebra terbesar. Sesetengah orang mempunyai 6 vertebra di rantau lumbar (lumbarisasi), tetapi dalam kebanyakan kes, anomali perkembangan ini tidak mempunyai kepentingan klinikal. Biasanya, rantau lumbar mempunyai lekukan sedikit lancar (lordosis fisiologi), serta tulang belakang serviks. Tulang lumbar menghubungkan toraks tidak aktif dan sacrum yang tidak bergerak. Struktur lumbar berada di bawah tekanan yang ketara dari bahagian atas badan. Di samping itu, apabila mengangkat dan membawa berat badan, tekanan yang bertindak pada struktur tulang belakang lumbar boleh meningkat banyak kali. Semua ini adalah penyebab pemakaian cakera intervertebral yang paling kerap di rantau lumbar. Peningkatan tekanan yang ketara di dalam cakera boleh mengakibatkan pecah cincin berserabut dan keluar dari bahagian teras pulpa di luar cakera. Inilah cara hernia cakera terbentuk (hiperpautan kepada herniasi cakera intervertebral), yang boleh menyebabkan mampatan struktur saraf, yang membawa kepada penampilan kesakitan dan gangguan saraf.

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Manusia vertebra: struktur dan fungsi tulang belakang

Tulang belakang seluruh tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah teras tulang, yang memastikan kestabilan badan, aktiviti, fungsi motor. Di samping itu, tulang belakang adalah asas segala-galanya, kerana kepala, sternum, pelvis, anggota badan, organ-organ dalaman dilampirkan kepadanya.

Apakah tulang belakang manusia?

Struktur tulang belakang manusia - asas kerangka.

Ia terdiri daripada:

 • 34 vertebra.
 • Lima bahagian yang disambungkan oleh ligamen dan sendi, cakera, tulang rawan dan vertebra, yang tumbuh bersama, membentuk struktur yang kuat.

Berapa banyak bahagian di tulang belakang?

Tulang belakang terdiri daripada:

 • Kawasan serviks, yang merangkumi 7 vertebra.
 • Wilayah Thoracic, yang terdiri daripada 12 vertebra.
 • Lumbar, bilangan vertebra 5.
 • Jabatan Sacral 5 vertebra.
 • Ruas coccyx 3 atau 5 vertebra.

Batang tegak yang cukup lama mempunyai cakera intervertebral, ligamen, sendi dan tendon faset.

Setiap elemen bertanggungjawab sendiri, sebagai contoh:

 • Pada beban tinggi, penyerap kejutan bertindak sebagai cakera di antara vertebra.
 • Sambungan adalah berkas yang memberi interaksi antara cakera.
 • Pergerakan vertebra sendiri dipastikan oleh sendi facet.
 • Perekatan otot ke tulang belakang disediakan oleh tendon.

Fungsi tulang belakang

Struktur yang menakjubkan yang mewakili tulang belakang memainkan peranan penting. Pertama sekali, dia bertanggungjawab terhadap motor, pengendalian susut dan fungsi perlindungan.

Setiap fungsi menyediakan pergerakan dan fungsi yang tidak terhalang:

 • Fungsi rujukan menyediakan keupayaan untuk menahan beban seluruh badan, manakala keseimbangan statik berada dalam keseimbangan optimum.
 • Fungsi motor berkait rapat dengan fungsi sokongan. Ia mewakili keupayaan untuk menggabungkan pelbagai pergerakan.
 • Fungsi redaman meminimumkan beban tekanan atau perubahan kedudukan yang mendadak. Dengan itu mengurangkan minus dan luka vertebra dan mengurangkan kecederaan.
 • Fungsi utama fungsi adalah defensif, yang membolehkan untuk menjaga kesihatan yang paling penting dari organ - saraf tunjang. Sekiranya ia rosak, interaksi antara semua organ akan terhenti. Oleh kerana fungsi ini, batang itu dilindungi dengan selamat, dan oleh itu saraf tunjang selamat.

Ciri struktur kolum tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai ciri-ciri sendiri yang secara langsung mempengaruhi aktiviti motor manusia. Berbeza dengan kera, tulang belakang manusia terletak secara menegak dan tujuannya adalah untuk membawa beban besar semasa postur tegak.

Jika kita mempertimbangkan penerangan tentang vertebra serviks, maka kedua yang pertama mempunyai anatomi yang unik, kerana ia mempengaruhi pergerakan leher dan kepala. Dengan sendirinya, ia tidak begitu maju, kerana mereka mempunyai beban yang kecil. Itulah sebabnya jika seseorang mempunyai aktiviti fizikal yang berlebihan, dia tidak dapat mengelakkan penyakit seperti hernia intervertebral atau osteochondrosis.

Di rantau toraks, terdapat vertebra besar, kerana ia adalah sektor besar dan tetap. Hernia dalam jabatan itu adalah fenomena yang biasa, kerana jabatan torak mempunyai beban yang minimum. Walaubagaimanapun, kehadiran hernia dan perkembangannya adalah tanpa gejala.

Sekiranya dua bahagian pertama mempunyai beban minimum, maka bahagian lumbar adalah pusat beban. Dalam segmen ini, kepekatan maksimum beban diperhatikan, kerana vertebra dalam bahagian ini sangat besar dalam semua aspek.

Di kawasan sakral, vertebra adalah khusus - mereka tumbuh bersama, dengan setiap saiznya lebih kecil. Ia juga harus dikatakan tentang fenomena seperti lumbarisasi, yang memisahkan tulang belakang sakral pertama dan kedua, walaupun pada hakikatnya kelima dan pertama - tumbuh bersama (sacralization).

Struktur vertebra

Vertebra di dalam tubuh manusia masing-masing di hadapan satu sama lain dalam urutan yang ketat dan mempunyai penomboran mereka sendiri, akhirnya membentuk entiti tunggal - tiang. Busur busuk bersebelahan, serta proses vertebra, yang membentuk saluran dalaman elemen tulang belakang, dan kord rahim terletak di dalamnya.

 • Kord rahim itu sendiri dipercayai dilindungi oleh membran - kulit keras dengan jarak, yang dipanggil ruang epidural.
 • Disebabkan fakta bahawa ribuan filamen akar benang bergerak dari kord tunjang, dorongan disediakan yang bertanggungjawab untuk kepekaan dan fungsi motor.
 • Setiap tulang belakang dibentuk oleh saraf tulang belakang.
 • Keluarnya ditujukan kepada foramen intervertebral.

Oleh itu, sebaik sahaja seseorang mula merasakan simptom yang tidak menyenangkan apabila bergerak atau aktiviti motor menurun bersamaan dengan gejala yang menyakitkan, itu bermakna bahawa tulang belakang atau cakera cacat, dan mereka masing-masing menekan pada saraf dalam mana-mana segmen.

Selekoh tulang belakang

Struktur badan manusia, serta vertebranya difikirkan terperinci. Jika anda memeriksa dengan teliti tulang belakang dalam pengukuran profil, ia menjadi jelas bahawa dia tidak mempunyai kesempurnaan sempurna tiang, sebaliknya - ia bengkok.

Terdapat selekoh yang berbeza bergantung kepada jabatan:

 • Bengkak pada vertebra adalah sama dengan huruf S. Dalam kes ini, bengkok di luar dipanggil lordosis dan di dalamnya adalah kyphosis. Bergantung pada bengkok dan perubahan arah.
 • Sekiranya anda melihat kawasan serviks, maka bonjol di dalamnya kelihatan - di hadapan. Sama seperti lumbar.
 • Sternum berbeza di kyphosis, kerana ia adalah cekung ke dalam.

Bahagian tulang belakang

Vertebra manusia adalah struktur yang unik. Ia memberikan seseorang satu aktiviti penuh. Pada masa yang sama, pembentukan tulang belakang melibatkan pembentukan jabatan yang mempunyai fungsi tertentu dan mempunyai jawatan universal mereka.

Apabila mereka membentuk dan berkembang, bahagian yang paling penting dipisahkan:

 • serviks - C I - C VII;
 • dada - Th I - Th XII;
 • lumbar - L I - L V;
 • sacral - S I- S V;
 • coccyx.

Tulang belakang serviks

Bahagian ini mewakili reka bentuk yang paling pelik, kerana semua bahagian, bahagian serviks adalah yang paling mudah alih. Oleh kerana ciri-ciri anatomi, seseorang itu mempunyai keupayaan untuk membuat pelbagai pergerakan untuk membongkok, menghidupkan kepalanya.

Kawasan serviks terdiri daripada 7 bahagian, manakala dua yang pertama (atlas dan paksi) bertanggungjawab untuk pergerakan dan pergantian kepala, yang tidak berkaitan dengan badan utama tulang belakang. Dalam penampilan, mereka kelihatan seperti dua lengan, bersambung dengan satu sama lain oleh penebalan tulang.

Antara fungsi utama jabatan ini:

 • Dia bertanggungjawab untuk menyambungkan otak dan saraf tunjang. Menjadi hab bagi sistem saraf periferal dan pusat.
 • Menyokong kepala, memberikan pergerakannya.
 • Lemak otak dengan darah kerana lubang di bahagian sampingan.

Tulang belakang Thoracic

Jabatan ini mempunyai bentuk huruf C, yang ditekan di dalamnya. Ini adalah wakil kyphosis, yang terlibat dalam pembentukan sternum. Rusuk melekat pada proses dan akhirnya membentuk sternum.

Jabatan ini secara praktikal tidak bergerak, jarak antara vertebra terlalu kecil. Jabatan ini bertanggungjawab untuk menyokong fungsi, serta melindungi organ-organ dalaman jantung, paru-paru, dan tulang belakang.

Tulang belakang lumbar

Pusat beban - rantau lumbar membawa banyak beban, oleh sebab itu, dalam bahagian ini, vertebra mempunyai struktur yang besar, sementara ada lekuk di depan.

Jabatan ini mempunyai misi penting - motor. Juga, ia digunakan untuk mengagihkan beban secara merata ke seluruh badan. Pada masa yang sama susut nilai penuh getaran dan pelbagai menolak dilakukan. Dan perlindungan buah pinggang disediakan oleh proses melintang.

Tulang belakang Sacral

Dalam bahagian ini, vertebra tumbuh bersama, kerana ia terletak betul-betul di tengah-tengah tulang belakang. Tulang sakrum menyerupai baji, meneruskan bahagian lumbar, membentuk tailbone.

Tulang belakang coccyx

Dalam bahagian ini, terdapat sedikit pergerakan. Jabatan dan tailbone Sacral sangat rapat. Tailbone terdiri daripada tiga atau lima tulang dan dianggap sebagai organ asas (dalam proses evolusi bahagian ekor menjadi tailbone), tetapi tetap melakukan fungsi spesifiknya - pengedaran beban pada kolom tulang belakang.

Saraf tulang belakang - saraf tulang belakang

Antara ciri-ciri perlindungan penting tulang belakang adalah memberikan perlindungan kepada saraf tunjang. Ia menghubungkan dengan otak, sistem persisian dan memudahkan pemindahan ke pinggir sistem saraf impuls dari badan ke otak, serta mengarahkan otot tentang tingkah laku mereka.

Sebaik sahaja tulang belakang rosak dalam apa cara sekalipun, saraf dan cawangan tulang belakang juga menderita. Semua ini disertai dengan sakit, lumpuh boleh berlaku di salah satu bahagian badan.

Ciri-ciri saraf tunjang:

 • Saraf tunjang itu sendiri adalah komponen sistem saraf pusat, yang panjangnya mencapai 45 cm.
 • Saraf tunjang adalah dalam bentuk silinder, ia mengandungi saluran darah, inti, yang merupakan gabungan serat saraf. Setiap serat tulang belakang mempunyai jurang yang sama, mempunyai jurang antara permukaan sendi dan badan vertebra.
 • Harta saraf tunjang adalah untuk menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri dengan kedudukan seseorang. Itulah sebabnya, jika tidak ada patah atau perpindahan, sukar untuk merosakkan.

Tetapi saraf di saraf tunjang mempunyai ribuan dan jutaan sebatian serat yang terbahagi secara konvensional:

 • Saraf motor yang bertanggungjawab untuk aktiviti otot.
 • Sensitif, yang merupakan penggerak impuls saraf.
 • Campuran, yang tertakluk kepada turun naik denyutan dan fungsi motor.

Sendi dan otot tulang belakang

Ia adalah perlu untuk membezakan dalam anatomi sendi batang tulang belakang tulang belakang, yang mempunyai nama tidak formal - sendi facet. Mereka mewakili sambungan antara vertebra di segmen posterior. Struktur mereka agak mudah, tetapi mekanisme kerja sebaliknya sangat menarik.

Fungsi mereka termasuk:

 • Kapsulnya bersaiz kecil, lampirannya jatuh tepat di tepi permukaan artikular. Rongga artikular itu diubah suai di setiap bahagian. Walaupun jika kita bercakap tentang kedudukan melintang, kapsul akan melintang ke tulang belakang lumbar - serong.
 • Dalam setiap sendi, pangkalannya adalah bilik stim, dan proses artikular ditutup dengan tulang rawan, kecil, terletak di puncak.
 • Sambungannya mengikat di antara mereka sendiri yang diartikulasikan ke kawasan otot dan tendon di sepanjang dinding membujur posterior. Juga terdapat otot, dengan mana ia boleh menghalang proses melintang.
 • Bergantung pada tulang belakang, bentuk sendi diubahsuai. Oleh itu, di daerah toraks dan serviks, ia dapat dijumpai rata, seperti articulations seperti arcuate, manakala di lumbar ia adalah silinder.
 • Sendi facet tergolong dalam kelompok yang tidak aktif kerana fakta bahawa mereka tidak dapat dipengaruhi oleh kelonggaran dan perpanjangan vertebra, hanya membuat pergerakan geser relatif terhadap satu sama lain.
 • Artikulasi dalam biomekanik dianggap digabungkan memandangkan hakikat bahawa pergerakan berlaku dalam satu sendi simetri dan segmen jiran.

Sendi muka tidak boleh dipandang remeh, kerana ia mempengaruhi keseluruhan kompleks sokongan, yang dikaitkan dengan struktur tulang belakang dan keseluruhan beban diagihkan secara sama rata ke titik-titik tertentu yang terletak di tiang depan, tengah dan belakang.

Struktur cakera intervertebral

Satu pertiga daripada seluruh tulang belakang terdiri daripada cakera yang membawa peranan penting - penyusutan.

Secara anatomi, cakera dibahagikan kepada tiga komponen, dan strukturnya berkembang dari tisu tulang rawan. Mereka mengalihkan keseluruhan beban ke atas diri mereka, dengan itu membolehkan keseluruhan struktur menjadi fleksibel dan berdaya tahan. Semua aktiviti motor disediakan kerana sifat mekanik cakera intervertebral.

Pada masa yang sama, sebarang patologi, sakit disebabkan oleh penyakit cakera, merosakkan struktur integral mereka.

Ubat dan arteri

Sama penting dalam ruang tulang belakang adalah bekalan darah, yang disediakan oleh urat dan arteri. Jika anda mengambil di jabatan, maka di arteri vertebra servikal arteri, naik dan mendalam, cawangan berlepas dari mereka yang memberi makan saraf tunjang.

Di arteri intercostal wilayah thoracic terletak, di lumbar - lumbar.

Gangguan tulang belakang

Penyakit tulang belakang didiagnosis menggunakan imejan dan kajian ketepatan tinggi - MRI, CT dan X-ray.

Tulang belakang boleh mengalami pelbagai penyakit, khususnya dari:

 • Ubah bentuk. Penyakit - akibat daripada gangguan dalam setiap arah.
 • Echinococcosis. Perkembangan penyakit ini menyebabkan pemusnahan vertebra dan tekanan ke atas saraf tunjang.
 • Kerosakan cakera. Luka sedemikian adalah akibat degenerasi, yang dikaitkan dengan penurunan jumlah air dan biokimia dalam tisu cakera mereka sendiri. Akibatnya, keanjalan menjadi kurang, sifat susut nilai menurun.
 • Osteomyelitis. Ia berkembang sebagai akibat daripada fokus metastatik pada latar belakang kemusnahan.
 • Hernia intervertebral dan hernia menonjol.
 • Tumor dan kecederaan etiologi yang berbeza.

Hernia intervertebral

Perkembangan hernia intervertebral adalah disebabkan oleh hakikat bahawa di antara vertebra terdapat pecahan cincin berserabut - dasar cakera intervertebral. Oleh itu, melalui "pengisian" retak mengalir keluar dan merapatkan ujung saraf dalam saraf tunjang.

Sebaik sahaja terdapat tekanan pada cakera, ia, seperti belon, mula melonjak ke tepi. Ini adalah manifestasi hernia.

Penonjolan cakera

Ia timbul sebagai akibat daripada "bantahan" cakera di luar tulang belakang. Penyakit ini berlaku dengan hampir tiada simptom, bagaimanapun, sebaik sahaja mampatan berakhirnya saraf, bahagian belakang segera mula menyakiti.

Kecederaan tulang belakang

Di samping pelbagai penyakit, kecederaan terhadap integriti struktur ruang tulang belakang boleh berlaku sepanjang hayat manusia.

Mereka mungkin disebabkan oleh:

 • Kemalangan tertunda.
 • Anomali semulajadi.
 • Kecederaan pekerjaan.
 • Kerosakan isi rumah.

Bergantung pada kecederaan, kesakitan dan pembatasan aktiviti motor ditunjukkan. Bagaimanapun, kecederaan tulang belakang adalah perkara yang serius dan tahap kerosakan hanya boleh ditentukan dengan menggunakan langkah-langkah diagnostik terkini di bawah kawalan ketat pakar khusus.