Utama / Pemulihan

Struktur tulang belakang manusia.
Struktur dan fungsi vertebra

Punggung manusia (atau "ruang tulang belakang") adalah asas rangka manusia. Spina terdiri daripada 32 - 34 vertebra yang disusun dalam baris, yang disambungkan oleh satu sama lain oleh ligamen, sendi, cakera intervertebral (intervertebral), yang pada gilirannya adalah tulang rawan, atau tulang belakang bersatu bersama.

Struktur tulang belakang

Spine dan vertebra manusia boleh dibahagikan dan dikelaskan oleh jabatan. Setiap bahagian tulang belakang terdiri daripada beberapa vertebra. Tulang vertebra dilambangkan oleh huruf Latin (huruf pertama nama Latin bahagian tulang belakang) dan nombor (nombor siri vertebra di jabatan), contohnya, C3 adalah vertebra serviks ketiga. Tulang vertebra adalah dari atas ke bawah.

Terdapat 5 bahagian tulang belakang (dari atas ke bawah):

 • Kawasan serviks (atau leher, dalam bahasa Latin "Pars Cervicalis") - terdiri daripada 7 vertebra bernombor C1 - C7.
  Nota Tulang tengkorak tengkorak secara konvensional dianggap vertebra serviks "sifar" dengan penomboran C0. Mereka berbeza dari jenis umum vertebra serviks: C1 - Atlanta (dalam bahasa Latin "Atlas"), C2 - vertebra axial atau Axis (dalam Latin "Axis") dan C7 - Bercakap vertebra (dalam bahasa Latin "Vertebra Prominens");
 • Jabatan Thoracic (atau dada, dalam bahasa Latin "Pars Thoracalis") - terdiri daripada 12 vertebra dengan nombor Th1 - Th12 atau T1 - T12 (terdapat juga penomboran alternatif D1 - D12);
 • Tulang belakang lumbar (atau bahagian lumbal; dalam bahasa Latin "Pars Lumbalis") - terdiri daripada 5 vertebra dengan penomboran L1 - L5;
 • Jabatan Sacral (atau bahagian sakral; dalam bahasa Latin "Os Sacrum") - terdiri daripada 5 vertebra dengan penomboran S1 - S5, - pada orang dewasa, mereka tumbuh bersama dalam tulang sakral;
 • Jabatan Coccyx (atau bahagian coccygeal dalam bahasa Latin, "Os Coccygis") - terdiri daripada 3 - 5 vertebra dengan penomoran Co1 - Co5, - pada orang dewasa, mereka tumbuh bersama di tailbone.

Tulang vertebra dihubungkan oleh dua proses artikular atas dan dua, cakera intervertebral dan ligamen yang sangat kuat terletak di sisi badan vertebra, di bahagian anterior dan posterior mereka.

Mobiliti vertebra disediakan oleh cakera, sendi dan ligamen di antara mereka. Yang terakhir, sedikit sebanyak, memainkan peranan limiter yang menghalang pergerakan terlalu banyak. Otot-otot kuat belakang, leher, bahu, dada, perut dan paha ke tahap yang lebih besar menentukan mobiliti vertebra dan seluruh ruang tulang belakang. Semua otot ini secara harmoni berinteraksi antara satu sama lain, menyediakan peraturan pergerakan yang baik di tulang belakang. Jika daya atau ketegangan semasa beban perubahan otot, ia boleh menyebabkan perubahan pada fungsi motor tulang belakang, menyebabkan sensasi yang menyakitkan di bahagian belakang atau perasaan keletihan.

Selekoh tulang belakang manusia

Jika anda melihat struktur tulang belakang manusia dari sisi, jelas bahawa vertebra tidak secara langsung di atas yang lain, tetapi membentuk lengkung fisiologi ciri tulang belakang:

 1. di gerbang tulang belakang serviks ke hadapan, membentuk lordosis serviks yang disebut;
 2. di tulang belakang torak melengkung ke belakang, membentuk kyphaosis thoracic yang dipanggil;
 3. di tulang belakang lumbar mempunyai tikungan ke hadapan, membentuk apa yang disebut lordosis lumbar;
 4. di rantau sakral, lengkung belakang tulang belakang, membentuk apa yang disebut kyphosis sakral.

Kurva ini membentuk peranti redaman tulang belakang untuk tulang belakang, melembutkan jolt dan dengan demikian melindungi otak dari kerosakan ketika berjalan, berlari dan melompat.

Struktur dan fungsi vertebra

Setiap vertebra terdiri daripada badan bulat atau reniform dan arka yang menutup foramen vertebral. Dari sini meninggalkan proses artikular yang berfungsi untuk artikulasi dengan vertebra atas dan bawah.

Tulang vertebra terdiri daripada bahan lulur dalaman dan luaran yang padat. Bahan spongy dalam bentuk tulang belakang tulang memastikan kekuatan vertebra. Bahan padat luar vertebra terdiri daripada tisu lamina seperti tulang yang memberikan kekerasan lapisan luar dan keupayaan tubuh vertebra untuk mengambil beban, sebagai contoh, mampatan semasa berjalan. Di dalam tulang belakang, selain tulang lalang tulang, ada sumsum tulang merah, yang mempunyai fungsi pembentukan darah.

Bergantung kepada bahagian tulang belakang tulang belakang, bentuk badan dan prosesnya mempunyai beberapa perbezaan. Secara umum, boleh dikatakan bahawa vertebra lumbal lebih besar daripada serviks, mempunyai badan yang lebih kecil dan proses kurang maju. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tulang belakang lumbar mempunyai beban yang lebih tinggi daripada yang serviks, yang hanya membawa berat kepala.

Tulang toraks mempunyai fungsi khas, membentuk sel dada bersama-sama dengan tulang rusuk dan sternum. Rusuk yang melekat pada bahagian depan proses melintang bukan merupakan kesinambungan mereka, tetapi tulang yang berasingan terhubung ke proses oleh dua sendi kecil. Sendi membolehkan beberapa pergerakan di antara tulang rusuk, serta tulang rusuk dan vertebra relatif kepada satu sama lain, yang memastikan menghirup dan menghembuskan nafas. Sangkar tulang rusuk yang terbentuk daripada tulang mempunyai mobiliti yang lebih rendah berbanding dengan leher dan batang tubuh. Tahap kebebasan antara vertebra thoracic juga lebih kecil daripada yang di antara vertebra serviks dan lumbar.

Antara vertebra daerah serviks, thoracic dan lumbar (kecuali untuk dua vertebra serviks) adalah cakera intervertebral, yang terdiri daripada cincin berserat dan nikel gelatin. Konsistensi cakera yang elastik membolehkannya mengubah bentuk. Keupayaan cakera untuk mengambil alih dan mengedarkan tekanan di antara vertebra membolehkannya memainkan peranan penyerap kejutan dan membolehkan tulang belakang melengkung.

Dari saraf tunjang di bukaan intervertebral (foraminal), - bukaan di antara dua vertebra bersebelahan, lulus akar saraf tulang belakang, urat dan arteri. Serat dalam akar saraf menghantar isyarat kepada saraf tunjang dari saraf yang terletak pada lapisan kulit dan berserabut tisu penghubung. Serat saraf yang lain, pada gilirannya, menghantar isyarat dari saraf tunjang ke otot, supaya mereka dapat mengecut pada perintah dari otak dan saraf tunjang. Akar saraf dari serviks segmen saraf tunjang pergi terutama ke lengan, segmen lumbar pergi ke kaki, sedangkan akar saraf dari segmen toraks pergi ke tubuh.

Struktur tulang seseorang, termasuk struktur tulang belakang, sentiasa dikemas kini: sel-sel satu jenis diduduki dengan penguraian tisu tulang, yang lain - dengan pembaharuannya. Daya mekanikal, beban yang mengalami vertebra, merangsang pembentukan sel-sel baru. Memperkukuhkan kesan pada vertebra memberikan pembentukan bahan tulang yang dipercepat dengan sejumlah besar salib dan bahan tulang yang lebih padat, dan sebaliknya, penurunan dalam beban menyebabkan perpecahan.

Sebagai contoh, imobilitas yang disebabkan oleh penyakit ini membawa kepada perpecahan zat tulang dengan akibat yang mungkin - melembutkan tulang tulang.

Untuk mengatasi masalah ini dan untuk tujuan pencegahan, kami mengesyorkan secara berkala untuk menjalani rawatan urut terapeutik dan fisioterapi (pada alat elektro-stimulasi), contohnya, di pusat perubatan kami.

Segmen motor Vertebral (tulang belakang tulang belakang)

Istilah "segmen motor vertebra" (PDS tulang belakang) bermaksud bahagian tulang belakang, yang terdiri daripada dua vertebra bersebelahan (bersebelahan).

Segmen motor vertebral merangkumi semua unit struktur pada peringkat tulang belakang ini: dua vertebra bersebelahan, sendi dan alat ligamen persimpangan dari kedua-dua tulang belakang bersebelahan ini, cakera intervertebral, dan juga termasuk otot paravertebral. Dalam setiap segmen motor vertebra terdapat dua bukaan intervertebral (foraminal) di mana akar saraf tulang belakang, arteri dan urat terletak.

Terdapat sejumlah 24 segmen motor vertebra dalam ruang tulang belakang: 7 serviks, 12 thoracic dan 5 lumbar. Segmen lumbar terakhir (paling rendah) membentuk vertebra lumbal ke-5 (L5) dan sakral pertama (S1).

Dalam protokol perubatan, segmen motor vertebra dinamakan mengikut vertebra di atas dan di bawah dalam segmen ini, sebagai contoh, segmen L5-S1.

vertebra

1 vertebra

2 vertebra

Lihat juga dalam kamus lain:

tulang belakang - tulang belakang, nka, tulang belakang, belakang. Bendera vertebra ditetak kerja Bend kerja vertebra. Lihat, supaya vertebra tidak akan retak, jangan terlalu banyak... Kamus Rusia Argo

SPINE - SPINE, salah satu tulang yang membentuk tulang belakang (tulang belakang). Setiap vertebra terdiri daripada asas pepejal yang besar, dari bahagian atasnya, di kedua-dua pihak, adalah proses bersayap. Kord tulang belakang melalui tengah berongga vertebra... Kamus Ensiklopedia Sains dan Teknikal

SPINE - SPINE, nka, suami. Elakkan tulang atau tulang kartilaginous tulang belakang. Cervical n. Chest n. | adj vertebral, th, oe. P. pilar (tulang belakang). Vertebrata dan vertebrata (n) (haiwan yang lebih tinggi yang mempunyai rangka tulang atau tulang rawan)...... Kamus Ozhegov

vertebra - n., bilangan sinonim: 15 • paksi (2) • atlas (6) • bel (3) •... Kamus sinonim

vertebra - 1. CALL, nka; m. Mengasingkan tulang (dalam sesetengah haiwan, tulang rawan), yang merupakan bahagian tulang belakang. Vertebra serviks. Dorsal ms 2. CALL, nka; m. Nar. bercakap Loceng itu. * Hanya hati yang mengasyikkan, seperti menunggang comel, Menunggang dengan vertebra (Polonsky). ◁...... Kamus Ensiklopedia

Vertebra - Imej vertebra lumbar. Bahasa Inggeris Proses artikular Superior Proses artikul atas; Bahasa Inggeris Proses artikular rendah. Proses artikular yang lebih rendah; Bahasa Inggeris Melintang... Wikipedia

SPINE - Membengkokkan tulang belakang. Jarg sebuah dermaga Besi. Untuk bekerja Elistratov 1994, 345. / em> Dibentuk mengikut model lenturan belakang... Satu kamus besar kata-kata Rusia

SPINE - (vertebra, pl. Vertebrae) adalah salah satu dari 33 tulang yang membentuk tulang belakang. Setiap tulang belakang biasanya terdiri daripada badan vertebra (badan), dari permukaan belakang yang mana tulang gerbang (gerbang vertebra (gerbang saraf) berlepas; antara badan dan arka itu terletak...... Kamus Perubatan

vertebra - (ki) (vertebra (ae), PNA, BNA, JNA) adalah nama umum bagi tulang yang tidak berpasang pendek yang membentuk tulang belakang; dalam beberapa proses patologi, perubahan ciri diperhatikan. P... Kamus perubatan besar

vertebra - genus nk Dihubungkan dengan vokal bergantian dengan pautan... Kamus Etimologi Max Vasmer dari Bahasa Rusia

Vertebra - I m. Bahagian tulang belakang haiwan dan manusia. II m. Tempatan Loceng tangan, loceng. III m. Tumbuhan keluarga nornichnikovyh, dengan bunga kuning dan buah dalam bentuk kotak; keriting. Penjelasan Kamus Ephraim. T. F. Efremova. 2000... Kamus Moden Bahasa Rusia Efraim

Vertebrae dalam bahasa Latin

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Punggung manusia adalah salah satu komponen yang paling penting dalam badannya. Keadaan belakang adalah ujian litmus kesejahteraan umum. Sekiranya ada sesuatu yang tidak kena dengan salah satu jabatannya, berlaku kerosakan organ dalaman yang sepadan. Oleh itu, setiap orang perlu tahu bagaimana struktur tulang belakang pada manusia kelihatan seperti rajah, dan memahami notasi.

Anatomi

Tidak ada yang memikirkan betapa banyak vertebras yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, untuk mengetahui maklumat sedemikian adalah perlu. Untuk ini anda perlu mempelajari lebih lanjut tentang anatomi tulang belakang dan mengetahui bahawa:

 1. Bilangan vertebra pada manusia ialah 32-34. Perubatan menyatukan mereka ke dalam kumpulan yang dipanggil bahagian. Secara keseluruhan terdapat 5 dari mereka. Kadang-kadang bahagian lumbal dan sakral digabungkan ke dalam lumbosacral. Dalam kes ini, 4 kumpulan vertebra diperolehi.
 2. Struktur tulang belakang manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Di antara semua vertebra ada lapisan menyerap dan menyambung - cakera intervertebral.
 3. Ligamen dan sendi facet bertanggungjawab terhadap integriti keseluruhan struktur belakang. Terima kasih kepada mereka, tulang belakang manusia mempunyai fungsi seperti keupayaan untuk membengkokkan dan melengkapkan ke arah yang berbeza, dan juga untuk berpaling ke kanan dan ke kiri di sekitar paksi.
 4. Biasanya, tulang belakang yang sihat mempunyai serviks lordosis dan lumbar (kelengkungan anterior) dan 1 korinosis thoracic (belakang belakang). Penyelewengan fisiologi ini melembutkan beban kejutan, membantu menyerap setiap langkah, melindungi otak dari gegaran semasa tindakan aktif (melompat, jerking, berlari). Cakera intervertebral membantu mereka dalam hal ini. Selekoh tulang belakang manusia berkaitan dengan fisiologinya.
 5. Untuk fleksibiliti belakang adalah sendi.
 6. Otot bergerak sepanjang tulang belakang. Kesihatan belakang dan seluruh organisma bergantung kepada berapa banyak mereka dipam.

Oleh itu, anatomi tulang belakang adalah badan vertebra, lapisan menyerap kejutan di antara mereka, sendi facet dan otot paravertebral.

Berapa banyak vertebras serviks yang ada pada seseorang? Untuk menjawab soalan ini, anda perlu memeriksa dengan teliti ruang tulang belakang.

Kawasan serviks termasuk 7 vertebra. Penamaan Latin mereka ialah C, indeks berangka adalah dari I hingga VII. Vertebra serviks pertama, serta vertebra kedua dan ketujuh, berbeza dari yang lain dalam struktur mereka, dan dua daripadanya juga mempunyai nama khas. Ini adalah atlas (CI) dan paksi (CII). Baki tulang belakang serviks adalah pembentukan tulang kecil di mana lubang-lubang semestinya ada:

 • untuk kord rahim;
 • akar saraf;
 • saluran darah;
 • melintang.

Item terakhir adalah ciri unik vertebra serviks.

Tulang serviks berada di bagian atas dan hanya bergerak kepala dan lehernya sendiri. Dia adalah yang paling rapuh, yang ditentukan oleh lokasinya, tetapi ini tidak menghalangnya daripada menjadi sama penting dengan bahagian lain tulang belakang.

Atlant (CI)

Tulang serviks bermula dengan vertebra ini. Dalam sesetengah orang, dia tercedera sejak lahir. Putaran manual bayi dalam kanal lahir menyumbang kepada ini.

Struktur Atlanta adalah unik - tengkorak "duduk" secara langsung di atasnya. Sambungan tulang oksipital dan vertebra adalah mudah alih, hampir tidak ada badan. Ia berkaitan langsung dengan perkembangan pranatal dan fungsi yang dilakukannya:

 1. Dalam perkembangan intrauterine, atlas bergabung dengan paksi, yang mana ia mendapat "gigi" khusus.
 2. Pembukaan tulang belakang adalah besar, sementara tulang belakang serviks yang lain tidak mempunyai ini.
 3. Tubuh Atlanta adalah ringkas. Ini adalah dua arka - anterior dan posterior yang pendek dengan proses spinous, serta dua tebal sisi.
 4. Di kedua-dua belah gerbang posterior terdapat alur untuk arteri vertebra.
 5. Permukaan rawan terletak di bahagian atas dan bawah pada tebal sisi. Yang atas mempunyai bentuk bujur dan dihubungkan dengan condyles tulang okiput - ini adalah sendi atlantozacolar. Permukaan artikul yang lebih rendah adalah bulat, disambungkan kepada sendi artikular paksi - ini adalah sendi atlantoaksial berpasangan.

Axis (CII)

Pusingan serviks kedua mempunyai nama lain - epistropi. Berbeza dengan "gigi", iaitu "memakai" atlas. Disebabkan bentuk tertentu Atlanta dan Axis, tulang belakang serviks mempunyai mobiliti yang lebih besar, dan kepala berputar 180 darjah.

"Gigi" di atas mempunyai dua lapisan kartilaginus (permukaan artikular). Bersama anterior dengan fossa gigi di belakang atlas (ternyata medial atlantoaxial joint), belakang - dengan ligamen melintangnya. Bahagian-bahagian sisi badan juga bersifat artikular. Mereka disambungkan ke permukaan yang serupa di Atlanta. Akibatnya, sambungan sendi atlanto-paksi lateral dibentuk. Dari bahagian bawah paksi, ada juga permukaan kartilaginus yang dimaksudkan untuk sambungan dengan vertebra ketiga.

Ketujuh

Penomoran Latin CVII. Jika anda tahu berapa banyak vertebra serviks yang ada, mudah untuk mencari ketujuh. Ciri tersendiri adalah unjuran yang kelihatan kepada mata kasar di kawasan di mana leher berakhir dan melewati bahu. Ini adalah proses spinous. Ia tidak bifurcated, seperti dalam vertebra lain, tebal, melintang melintang, baik terasa. Ia diambil sebagai titik rujukan apabila anda perlu menentukan lokasi tulang belakang.

Sebagai tambahan kepada proses spinus yang menonjol, vertebra ketujuh dibezakan oleh bahagian-bahagian lateral yang maju. Pada masa yang sama, lubang melintang agak kecil.

Satu lagi ciri adalah dua pasang akar saraf, yang bertanggungjawab untuk operasi indeks dan jari tengah di tangan.

Mengetahui berapa banyak vertebra di rantau serviks, dan bagaimana rupa mereka, mudah menentukan siapa mereka ada pelanggaran, dan segera berjumpa doktor.

Dada

Berapa banyak vertebra berada dalam tulang belakang torak manusia? Tidak ramai yang berminat dalam soalan ini. Segala-galanya berkaitan dengan fakta bahawa beberapa perkara yang tidak menyenangkan jarang berlaku di rantau toraks. Ia lebih stabil daripada pinggang dan leher, lebih kuat kerana gandingan kuat dengan tulang rusuk, ia mempunyai kelonggaran yang paling sedikit.

12 vertebra bersaiz sederhana merupakan tulang belakang toraks. Menanda dan menomborkan TI - TXII. Thoracic vertebrae lebih besar daripada serviks, tetapi lebih kecil daripada lumbar, mempunyai struktur yang sama dan sangat jarang "jatuh" dari tempat duduknya. Walau bagaimanapun, penghancuran saraf boleh berlaku di sini (neuralgia intercostal).

Thoracic vertebrae adalah asas dada - tulang rusuk dilekatkan pada badan mereka dan proses melintang. Cakera intervertebral di sini sedikit lebih kecil (nipis), kapasiti susut nilai mereka lebih lemah. Walau bagaimanapun, bingkai kuat yang membentuk tulang rusuk tidak menimbulkan ancaman ketidakstabilan ke bahagian tulang belakang ini.

Vertebra thoracic mempunyai bentuk klasik dengan 7 proses - 1 spinous mendatar dan 3 berpasangan (kaki, artikular, melintang). Panjang proses spinous cukup besar, yang juga membatasi fleksibiliti bahagian belakang ini.

Mengetahui berapa banyak vertebra berada di tulang belakang torak seseorang dan di mana masing-masing terletak, seseorang dapat dengan mudah menentukan di mana pelanggaran itu berlaku. Walau bagaimanapun, anda masih perlu pergi ke doktor. Letakkan vertebra thoracic sendiri tidak akan berfungsi.

Loin

5 vertebra besar membentuk tulang belakang lumbar. Menanda dan menomborkan LI - LV. Perbezaan mereka dari vertebra thoracik adalah agak ketara. Tulang lumbar mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Lebar melebihi ketinggian.
 • Arka itu kembali dan lancar memasuki proses spinous.
 • Pada arka adalah proses yang dipasangkan - atas dan bawah, asas yang melintang dan rusuk rudder.
 • Pembukaan untuk saraf tunjang, bermula dengan LII, secara beransur-ansur mengecil ke arah sakrum.

Sacrum dan tailbone

Bahagian tulang belakang ini hampir tidak bergerak, pelanggaran di dalamnya sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, penomboran vertebra spliced ​​masih ada. Sakral ditunjukkan oleh SI - SV (5 vertebra), yang bersifat coccygeal tidak bernombor dan ditandai. Anda sering dapat mencari (bersama dengan konsep lumbosakral) penunjukan segmen pelvis, yang termasuk sakrum dan tailbone.

Struktur vertebra

Untuk hampir semua, ia adalah kira-kira sama, perbezaan hanya dalam saiz. Tidak semua orang tahu berapa banyak vertebra yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, maklumat ini berguna jika kolum tulang belakang telah gagal, serta menerangkan masalahnya kepada doktor melalui telefon dan membantu pesakit sebelum ketibaan pakar.

Bilangan vertebra di tulang belakang manusia, biasanya tidak melebihi 34 dan tidak kurang daripada 32, yang mana:

 • 7 jatuh ke leher.
 • 12 di dada.
 • 5 di belakang bawah.
 • 5 di sakrum.
 • 3-4 pada tailbone (kadang-kadang nombor ini boleh naik hingga 5).

Tengkorak Sacral terhubung tanpa bergerak. Tepat struktur yang sama pada coccyx. Lajur tulang belakang mempunyai total 24 vertebra bergerak. Antara mereka ialah 23 cakera intervertebral.

Ternyata hanya terdapat 5 bahagian tulang belakang dalam kumpulan vertebra:

Loin dan sacrum sering digabungkan. Ternyata lumbosacral, dan jumlah unit pemboran tulang belakang dikurangi oleh 1. Akibatnya, jawapan kepada pertanyaan "berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia" sederhana - tidak kurang dari 4 dan tidak lebih dari 5, semuanya tergantung pada apa yang dipatuhi oleh kelompok dokter.

Ciri-ciri struktur

Tubuh setiap tulang belakang tidak lain hanyalah tulang spongy. Ia benar-benar ditembusi oleh liang-liang, membentuk saluran menegak dari pelbagai saiz. Struktur vertebra pada manusia adalah unik. Di atas lapisan spongy merangkumi satu lagi, tulang, yang dicirikan oleh kekuatan tinggi. Selain kalsium, ia mengandungi magnesium, fluorin dan mangan.

Sumsum tulang sepenuhnya mengisi liang-liang bahan spongy. Melalui terusan tulang belakang pusat melepasi kord rahim. Adalah penting bahawa tiada apa-apa dan tidak pernah menyebabkan mampatannya, jika tidak, seseorang menghadapi lumpuh separa atau total.

Sebagai tambahan kepada terusan vertebral, tubuh vertebra membentuk beberapa ligamen - kuning dan belakang membujur. Yang pertama menghubungkan lengkungan bersebelahan, dan yang kedua berjalan di sepanjang seluruh tulang belakang sepanjang permukaan belakang badan-badan vertebra, menyatukan mereka menjadi satu tunggal yang dipanggil tulang belakang.

 1. Badan.
 2. Kaki di kedua-dua belah pihak.
 3. Sepasang proses melintang.
 4. Dua pasang proses artikular - atas dan bawah.
 5. Proses spinous.
 6. Shackle Vertebral (menghubungkan proses spinous dan artikular).

Struktur vertebra manusia membolehkannya dengan mudah bergerak ke atas 2 kaki. Benar, kebanyakan penyakit belakang yang diperolehi oleh orang dewasa adalah hasil dari berjalan lurus. Adalah diketahui bahawa haiwan tidak mempunyai masalah dengan tulang belakang.

Zon pengaruh

Apakah setiap vertebra di tulang belakang manusia yang bertanggungjawab? Dalam setiap mereka ada lubang untuk saraf. Sekiranya kedua-duanya adalah disebabkan oleh sebab tertentu, kesakitan berlaku, kemudian keradangan. Jika keadaan tidak diperbetulkan, organ-organ yang mana saraf yang diapit oleh vertebra mula berfungsi dengan tidak betul. Selalunya, seluruh bahagian tulang belakang manusia berisiko kerana pelanggaran beberapa akar saraf. Oleh itu, adalah perlu untuk mengetahui vertebra mana yang bertanggungjawab untuk apa.

Adalah penting untuk diingat bahawa tulang belakang adalah pembentukan tulang dengan lapisan cartilaginous. Ia tidak boleh secara langsung menjejaskan penampilan organ dalaman.

Masalahnya muncul apabila akar saraf terperangkap di antara vertebra. Mereka mengamati organ-organ dalaman, memberikan dorongan tambahan untuk melancarkan proses patologi, menimbulkan sindrom yang menyakitkan dan / atau menjengkelkan.

Kepala, muka, leher dan bahkan siku - bahagian-bahagian tubuh ini berada di bawah bidang hukum tulang belakang serviks. Seringkali, apabila seseorang gugup dicekik, tekanan (hipertensi) meningkat pada seseorang, dan ingatan dan perhatian (gangguan peredaran serebrum) melemahkan. Jika anda melihat secara khusus pada vertebra, anda akan mendapat senarai yang mengagumkan:

 • Atlanta. Jika masalah timbul dengannya, seseorang mendapat: sakit kepala, kehilangan ingatan, tekanan darah tinggi, ketakutan.
 • Axis. Sekiranya vertebra ini bertukar sedikit, visi dan pendengaran mungkin merosot.
 • C III. Menyebabkan neuralgia, sakit kepala.
 • C IV. Dislokasinya boleh menjejaskan pendengaran.
 • C V. Jika terdapat kecederaan di bahagian tulang belakang ini, terdapat kemungkinan kejang yang tinggi di dalam kerongkong.
 • C VI. Apabila ia terlantar, kesakitan yang berterusan berlaku pada otot leher dan sendi bahu.
 • C VII. Apabila ia tersesat, siku mungkin terluka.

Dada

Mengatur kerja semua organ dan sistem yang terletak di antara leher dan pangkal paha. Ini termasuk jantung, paru-paru, saluran gastrousus, buah pinggang, pundi kencing, organ kelamin, anggota atas, dan sistem peredaran dan limfa. Di sini senarai penyakit adalah lebih menarik. Antara yang paling biasa:

 • Vertebra pertama bertanggungjawab untuk keadaan organ pernafasan - bronkus dan paru-paru. Apabila ia dipindahkan ke dalam seseorang, otot dan sendi anggota atas mungkin sakit.
 • Vertebra kesebelas. Sekiranya terdapat sebarang masalah dengannya, ia segera mencerminkan keadaan manusia. Pelanggaran saraf pada tahap vertebra ini menyumbang kepada terjadinya rasa sakit pada penyakit buah pinggang.

Loin

Ia terdiri daripada 5 vertebra terbesar, yang mengalami beban besar setiap hari. Untuk struktur tulang belakang, ini adalah yang paling optimum. Walau bagaimanapun, di bahagian belakang belakang saraf sering dilanggar, yang membawa kepada radiculitis. Di samping itu, lajur tulang belakang dalam seksyen ini sering mengalami ketidakstabilan (prolaps vertebral), yang membawa kepada pelbagai gangguan yang berterusan dan sering teruk dalam fungsi organ dalaman.

Sacrum dan tailbone

Anjakan kompleks vertebra yang membuatnya jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kes kecederaan seseorang, gangguan seksual, organ pelvik, trombosis arteri ileal, lumpuh anggota badan yang rendah boleh dijangka.

Cakera Intervertebral

Berapa banyak vertebra mudah alih di tulang belakang seseorang, begitu banyak dia dan interelter cartilaginous di antara mereka. Lebih tepat lagi, 1 kurang - 23. Setiap cakera tulang belakang manusia mempunyai struktur dan penomboran individu yang sama.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Di tengah-tengah lapisan intervertebral ialah nukleus pulpa. Ia mempunyai struktur separuh cecair dan dikelilingi oleh cincin berserabut. Yang seterusnya, pada gilirannya, terdiri daripada 12 lapisan elastik, menghasilkan tekanan yang diperlukan dalam teras dan memberikan bantalan semasa pergerakan.

Bahagian belakang cincin berserabut sedikit lebih nipis dan lebih elastik. Ini menjadikan lekukan tulang belakang fleksibel apabila bersandar ke hadapan. Walau bagaimanapun, ciri ini mewujudkan prasyarat untuk pecah membran daripada anulus dan berlakunya hernia intervertebral. Penomboran cakera bertepatan dengan vertebra.

Struktur tulang belakang manusia tidak perlu diketahui secara terperinci. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk semua orang mengetahui di mana terletak vertebra atau lumbar vertebra atau apa yang keunikan vertebra serviks. Ini memungkinkan untuk mengemudi spesifik pelbagai penyakit, menganalisis keadaan dan, jika perlu, membantu doktor dalam menentukan diagnosis yang betul dengan menyatakan gejala.

Tulang belakang manusia, yang terdiri daripada 32-34 vertebra dalam baris dan juga dikenali sebagai "spinal column" adalah dasar dari keseluruhan rangka manusia. Dalam kes ini, tulang belakang dikaitkan dengan cakera intervertebral, sendi dan ligamen.

Apakah struktur tulang belakang manusia?

Terdapat bahagian yang diterima umum, mengikut mana bahagian tulang belakang manusia dibezakan. Di samping itu, setiap jabatan mempunyai bilangan vertebra tertentu. Untuk kemudahan, vertebra dilambangkan dengan huruf Latin (selepas huruf pertama nama jabatan latin) dan nombor, yang menunjukkan bilangan vertebra di jabatan. Ia juga perlu diingat bahawa penomboran vertebra adalah dari atas ke bawah.

Oleh itu, berapa bahagian di dalam tulang belakang manusia? Secara keseluruhan, terdapat 5 jabatan:

 1. Tulang serviks seseorang (yang juga dipanggil bahagian serviks) terdiri daripada hanya 7 vertebra, dengan penomboran yang sesuai dari C1 hingga C7. Ia harus diingat bahawa tulang belakang tulang belakang tulang belakang dianggap sebagai "sifar" vertebra dan mempunyai nombor C0. Ciri jabatan ini adalah mobiliti tinggi;
 2. Di tulang belakang torak manusia, terdapat 12 vertebra, yang bernombor dari T1 hingga T12. Pada masa yang sama, ada alternatif di mana D (D1-D12) dan Th (Th1-Th12) digunakan dan bukan "T". Jabatan ini adalah yang paling tidak aktif, beban di atasnya tidak begitu besar, tetapi ia berfungsi sebagai sokongan utama untuk dada;
 3. di tulang belakang lumbar terdapat hanya 5 vertebra yang berjumlah dari L1 hingga L5. Ia adalah jabatan ini yang paling kerap adalah tapak kemunculan pelbagai penyakit tulang belakang semata-mata dengan sebab ia menyumbang beban maksimum, pada masa yang sama ia mesti agak mudah alih;
 4. bahagian sakral - 5 vertebra, yang bernombor dari S1 hingga S5.
 5. rantau coccyx termasuk dari 3 hingga 5 vertebra, bernombor dari Co1 hingga Co5, tetapi pada orang dewasa mereka menyatu menjadi tulang tunggal tulang.

Gambar berikut menunjukkan sejauh mana pelbagai bahagian tulang belakang rapat dengan organ manusia yang lain:

Selekoh tulang belakang manusia - apakah sebabnya keperluan mereka?

Mari kita lihat tulang belakang manusia dari sisi dan ia akan segera menjadi ketara bahawa "lajur tulang belakang" bukanlah "tiang" dalam erti kata literal - ia mempunyai keluk tertentu. Pada masa yang sama, lengkung tersebut agak fisiologi, mereka bukan tanda kehadiran sebarang penyakit. Oleh itu, mengingat tulang belakang, boleh diingatkan bahawa:

 • membonjol tulang belakang ke hadapan, yang juga dikenali sebagai lordosis serviks, adalah ketara di kawasan serviks;
 • di rantau thoracic, tulang belakang tulang belakang dapat dilihat, mengakibatkan pembentukan thypacosis thoracic;
 • rantau lumbar mempunyai kelengkungan yang sama seperti rantau serviks, yang mengakibatkan lordosis lumbar.

Punggung manusia terbentuk dengan cara ini, kerana keluk-keluk ini membolehkan tulang belakang berfungsi sebagai penyerap kejutan, dengan itu melembutkan pelbagai jolt dan melindungi otak dari gegaran semasa pergerakan (ketika berjalan, melompat atau berlari).

Fungsi tulang belakang manusia

Sebagai tambahan kepada kusyen yang diuraikan di atas (yang disediakan oleh kelengkungan tulang belakang semulajadi) dan menyokong (untuk selebihnya kerangka manusia), tulang belakang juga perlu menyediakan mobiliti dan tahap kebebasan yang diperlukan untuk orang itu, sambil tetap cukup stabil untuk melindungi ujung saraf dan organ dalaman dari kerosakan.

Pemenuhan tugas-tugas yang bercanggah ini disediakan oleh anatomi tulang belakang manusia. Untuk memberikan mobiliti yang diperlukan dan memperbaiki fungsi redaman, terdapat cakera intervertebral, yang merupakan struktur rawan kompleks. Cakera juga memainkan peranan dalam menghubungkan vertebra. Dalam memastikan pergerakan tulang belakang peranan penting dimainkan oleh sendi dan ligamen yang terletak di antara mereka. Pada masa yang sama, mereka juga melaksanakan peranan sejenis limiter, yang menghalang pergerakan berlebihan.

Selain itu, beberapa faktor menentukan dalam pergerakan seluruh tulang belakang adalah otot yang kuat pada bahagian belakang, perut, dada, bahu dan pinggul. Interaksi semua otot ini memberikan regulasi yang diperlukan untuk pergerakan tulang belakang.

Harus diingat bahawa walaupun bentuk tulang belakang manusia membolehkannya melakukan fungsi susut nilai, sangat penting untuk membangunkan semua otot dan ligamen dengan betul, serta "pemakanan" yang mencukupi dan bekalan cakera intervertebral dengan beban dan nutrien yang diperlukan. Pelanggaran keseimbangan yang halus ini selalu membawa kepada satu hal - penampilan kesakitan, yang merupakan gejala penyakit tulang belakang manusia.

Tulang belakang "batu bata" - tulang belakang

Komponen utama tulang belakang manusia ialah tulang belakang. Ia adalah badan berbentuk buah pinggang atau bulat dan arka yang menutup foramen vertebral. Juga dari sini meninggalkan proses artikular, yang digunakan untuk artikulasi dengan vertebra terdekat. Kami juga mengatakan berapa banyak vertebra di tulang belakang manusia ialah 32-34.

The vertebra sendiri terdiri daripada bahan dalaman luaran dan spongy yang padat. Dalam kes ini, kekuatan tulang belakang dapat dipastikan dengan tepat oleh pancang tulang bahan spongy. Bahan padat luar vertebra mempunyai kekerasan yang tinggi dan memberikan kekuatan dan kestabilan vertebra kepada pengaruh luaran. Juga di dalam setiap vertebra ada sumsum tulang merah yang mengandungi fungsi pembentukan darah.

Rangka tulang belakang manusia menunjukkan beberapa perbezaan dalam penampilan vertebra di bahagian yang berlainan. Sebagai contoh, vertebra lumbal sangat besar, tetapi vertebra serviks lebih kecil dalam saiz badan dan prosesnya kurang maju. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa rantau serviks hanya dapat menahan berat kepala, dan rantau lumbar sebenarnya menanggung berat seluruh badan.

Thoracic vertebra melakukan fungsi khas, kerana mereka membentuk dada bersama dengan tulang rusuk dan sternum. Dalam kes ini, tulang rusuk yang melekat pada bahagian depan proses adalah tulang berasingan dan bukan sebahagian daripada tulang belakang atau prosesnya. Di samping itu, sendi memberikan sedikit pergerakan di antara tulang rusuk itu sendiri dan di antara tulang belakang dan tulang rusuk berbanding satu sama lain. Pada masa yang sama, tahap kebebasan ini sangat rendah, oleh itu tulang belakang toraks adalah yang paling tidak aktif.

Walau bagaimanapun, apabila ia berkaitan dengan rawatan tulang belakang manusia, perlu diingati bahawa di rantau thoracic bahawa masalah menampakkan diri mereka paling kurang kerana mobiliti yang rendah. Malah beberapa jenis hernia intervertebral di jabatan ini sama sekali tanpa asimtomatik, serta pembentukan osteofit semasa osteochondrosis asymptomatically.

Tulang tulang belakang manusia tidak menyiratkan konsesi seperti ketika masalah muncul di tulang belakang serviks atau lumbar - di sana perkembangan penyakit tanpa sindrom rasa sakit hampir mustahil. Pada masa yang sama, pelbagai gejala neurologi hampir selalu muncul, dari yang tidak berbahaya (kesemutan, pembakaran, kebas, dll) yang sangat serius. Sebagai contoh, perkembangan penyakit tulang belakang di kawasan serviks sering menyebabkan peningkatan tekanan darah, dan hernia di kawasan lumbar boleh mengganggu fungsi organ dalaman pelvis.

Punggung manusia adalah penting dari sudut pandang fisiologi, peranannya dalam aktiviti penting adalah besar, dan anomali menyebabkan akibat yang memerlukan rawatan. Ia adalah terima kasih kepadanya bahawa tubuh mempunyai keupayaan untuk pergi lurus, untuk menahan beban. Struktur vertebra adalah kompleks, kerana ia bukan sahaja berfungsi sebagai pergerakan, tetapi juga peranan melindungi unit penting. Dalam ruang intervertebral terdapat cakera intervertebral, yang melindungi ruang tulang belakang dari kecederaan, memberikan kelenturan belakang.

Anatomi memperuntukkan 32-34 vertebra untuk pembentukan integriti dalam ruang tulang belakang. Bahagian lumbar, dada, leher dan sacrococcygeal membentuk satu keseluruhan. Disk cakera intervertebral, sendi dan alat ligamen membentuk kekuatannya.

Struktur tulang belakang

Mengikut struktur ruang tulang belakang seseorang tanpa anomali, ia termasuk lima bahagian, masing-masing memainkan peranan dalam fungsi motor dan pelindung seseorang. Nama mereka disulitkan dalam huruf Latin dan nombor. Vertebra ditugaskan nombor individu, dan cakera intervertebral membentuk sendi. Dikelilingi oleh lajur vertebra adalah arteri, saraf dan ligamen, yang mempunyai hubungan rapat dengan semua organ dan sistem manusia. Arteri masuk ke dalam ruang tulang belakang dan sistem vena keluar.

Pertimbangkan jabatan supaya:

 1. Menurut struktur, kawasan serviks termasuk tujuh vertebra kecil. Penomboran mereka bermula dari vertebra pertama, yang berakhir dengan huruf C. Pada masa yang sama, tulang belakang dengan huruf 0 di kawasan serviks, yang merupakan tulang paha tengkorak, diasingkan.
 2. Pembentukan akaun petak thoracic untuk 12 unit struktur. Nama mereka adalah Th1-Th12.
 3. Kawasan lumbar termasuk 5 unit bernombor L1 - L5. Bahagian sistem vertebra ini mempunyai beban maksimum dalam bentuk jisim badan manusia. Juga dibezakan oleh mobiliti.
 4. Sakrum dalam struktur mempunyai 5 unit, bernombor dari yang pertama, S1-S5.
 5. Lajur tulang belakang seseorang berakhir dengan tulang rusuk. Dalam strukturnya dari 3 hingga 5 vertebra, dipanggil Co1-Co5. Dengan usia, mereka tumbuh bersama, membentuk tulang tulang belikat.

Lajur tulang belakang manusia mempunyai beberapa lengkung fisiologi yang diperlukan untuk membuat pergerakan, serta fleksibiliti, mengelakkan kecederaan, mereka tidak disamakan dengan anomali. Tulang tulang belakang serviks membuat lengkungan di gandar depan. Ciri seperti itu dipanggil tengkuk lordous di kawasan serviks. Tulang toraks membentuk kelengkungan kifosis dalam bentuk lekuk tulang belakang ke belakang. Kelengkungan ketiga membentuk rantau lumbar dan dipanggil lordosis lumbar. Anatomi beliau sama seperti lehernya.

Struktur dengan lengkungan dan ciri-ciri anatomi diperlukan untuk melindungi daripada kecederaan, dan, di samping itu, arteri besar berjalan dekat dengan tulang belakang. Dengan usia, keabnormalan di selekoh adalah biasa pada seseorang, membentuk kyphosis patologi, lordosis, dan scoliosis. Keabnormalan ini menjejaskan pemuliharaan dan fungsi organ-organ.

Struktur unit struktur tulang belakang

Elemen utama tulang belakang adalah tulang belakang. Ia terbentuk oleh tisu tulang. Bentuk vertebra menyerupai buah pinggang dengan badan bulat dan busur yang menutup pembukaan untuk laluan otak. Dari badan vertebra terjadi artikulasi proses artikular. Peranan mereka adalah untuk menyatakan dengan vertebra bersebelahan.

Anatomi mencipta tulang belakang supaya kulit luar diliputi dengan bahan padat, dan komponen-komponen spongy dalaman. Secara luaran, kekuatan yang diperlukan untuk mengelakkan retakan, patah. Bahagian spongy menjejaskan fungsi melindungi saraf tunjang, dan juga melindungi pembentukan sumsum tulang merah di dalam tulang belakang. Apa-apa kelainan dalam struktur mengancam kesan ke atas otak, saraf, arteri dan saluran darah.

Secara luaran, terdapat perbezaan saiz dan bentuk vertebra yang membuat lumbar tulang belakang manusia. Ini adalah perlu untuk mengedarkan secara sama rata beban di jabatan. Oleh itu, rantau lumbar mempunyai vertebra besar, yang perlu untuk mengekalkan berat badan, dan mudah alih, untuk membuat lekuk sisi, belakang dan sebagainya. Tidak ada keperluan untuk tulang belakang serviks, jadi vertebra kecil tetapi mudah alih.

Untuk rantau thoracic memberikan vertebra yang tidak aktif, tetapi kuat. Anatomi agak membezakan struktur vertebra toraks, kerana tulang rusuk dipasang pada proses mereka, membentuk tulang rusuk. Mana-mana anomali di daerah torak mengancam pengaruh organ-organ yang terletak di dalam dada.

Untuk menghasilkan keseluruhan, lajur tulang belakang mempunyai cakera intervertebral. Ia terletak di ruang intervertebral dan menghubungkan dua vertebra yang terletak bersebelahan. Cakera intervertebral perlu berstruktur untuk menghasilkan kesan kusyen pada tulang belakang.

Cakera diisi di tengahnya dengan teras pulpa, di dalamnya terdapat pengisi gel seperti. Cakera dikelilingi oleh cincin berserabut, yang berfungsi untuk membetulkan kandungan teras dan gelatin.

Arteri dan otot lulus berhampiran ruang tulang belakang seseorang. Otot diperlukan untuk mengelakkan anjakan vertebra dan kecederaan pada struktur. Juga, korset otot berfungsi untuk menyokong tulang belakang apabila membongkok, bergerak dan beralih.

Anatomi vertebra

Pertimbangkan anatomi vertebra. Setiap vertebra mempunyai pusat yang dikelilingi oleh gerbang dalam bentuk gerbang.
Arka ini terdiri daripada proses spinus dari bahagian bawah dan dua proses melintang di sisi. Di tengah-tengah pusat dan gerbang adalah lubang yang dipanggil saluran intervertebral dengan saraf tunjang di dalam.

Keseluruhannya, tulang belakang mempunyai tujuh proses. Yang utama adalah spinous dan dua proses melintang. Juga, vertebra mempunyai sepasang proses artikular atas dan bawah untuk menyambung satu sama lain. Struktur tiang diatur sedemikian rupa sehingga vertebra tidak membuat hubungan lengkap dengan satu sama lain. Disc intervertebral memisahkan mereka, mencegah mampatan dan geseran.

Elemen penting dalam penetapan vertebra adalah ligamen. Oleh kerana ligamen membujur dan belakang posterior, kolum tulang belakang manusia tidak dipindahkan. Ligamen longitudinal membentuk persimpangan badan vertebral dari bahagian belakang, dan lengkung vertebra dihubungkan dengan bantuan ligamen kuning.

Dengan anomali cakera, proses hipertropi ligamen berlaku untuk mengimbangi cakera intervertebral yang dimusnahkan. Dari ini menurun lumen di terusan tulang belakang dan terdapat risiko hernia atau pertumbuhan. Untuk mengelakkan tekanan hernia dan akibatnya, operasi dilakukan, hasilnya menjadi penyahmampatan.

Disc dan vertebra, bergabung bersama, membentuk sendi intervertebral (facet). Dua proses (facet), yang membentuk sendi facet dari lajur vertebra manusia, bentuk dari setiap vertebra. Sendi disusun secara simetri berkenaan dengan satu sama lain dan garis tengah badan.

Akhir sendi ditutup dengan komponen tulang rawan, membuat kelancaran dan meluncur. Pada akhir proses artikular adalah kapsul tisu penghubung. Dan agar tidak memadamkan permukaan keras, cengkerang dalam beg bersama mengeluarkan cecair khas. Anatomi kompleks ini diperlukan untuk mobiliti dan keselamatan mereka (vertebra).

Satu lagi elemen penting dalam anatomi ialah foramen terusan. Membentuk proses artikularnya, kaki, badan. Foramen terusan adalah tapak keluar dari akar saraf dan urat yang meluas dari tulang belakang. Tetapi arteri, sebaliknya, saluran digunakan untuk masuk. Arteri membekalkan darah, menyediakan oksigen, struktur saraf.

Kord tulang belakang

Vertebra, cakera, arteri dan ligamen bersama membentuk khasiat dan perlindungan otak di tulang belakang. Di dalam ruang tulang belakang melepasi bahagian otak ini, yang bertanggungjawab untuk pemuliharaan tubuh. Anomali struktur dan pembangunan mempunyai ciri-ciri untuk memberi tekanan kepadanya, yang membawa kepada akibat berbahaya.

Struktur saraf tunjang termasuk membran (lembut, araknoid dan keras), ia melewati pusat saluran tulang belakang. Untuk membasuh minuman keras digunakan, terdiri daripada cecair cerebrospinal. Permulaan otak bahagian dorsal mengambil dari kepala, dan akhir terletak di kawasan bahagian pertama dan kedua pinggang. Sepanjang otak, ada pelepasan akar saraf, yang berakhir di bawah dengan ekor kuda. Bahagian ini bertanggungjawab untuk pemuliharaan organ-organ.

Apabila kesan patologi pada saraf tunjang di mana-mana bahagian tulang belakang, terdapat gangguan dalam kerja-kerja organ dan sistem. Ini menunjukkan peranan integriti tulang belakang memainkan dalam badan.

Anomali dalam struktur rantau toraks menyebabkan masalah dengan jantung dan paru-paru. Arteri besar peredaran darah lulus di kawasan ini, yang, apabila perlindungan dada lemah, dapat dirusak oleh kecederaan.

Oleh itu, adalah penting untuk membina tulang belakang manusia dalam keadaan yang sihat.

Rantau lumbar bertanggungjawab untuk pemuliharaan organ-organ panggul, usus dan perut. Ruas lumbar belakang bertanggungjawab terhadap sensitiviti kaki, punggung dan punggung bawah. Di kawasan rahim servikal adalah arteri dan urat yang memberi makan kepada otak. Oleh itu, kerosakan kepada tulang belakang serviks menyebabkan masalah dengan tekanan, ingatan dan fungsi otak.

Pencegahan kesihatan belakang termasuklah cadangan seperti berikut:

 • dari masa kecil anda perlu memantau postur anda;
 • jangan terlalu banyak kerja dan kerja keras ketika bekerja;
 • elakkan kecederaan dan keseleo;
 • melakukan pendidikan jasmani atau sukan.

Peranan besar dimainkan oleh sukan, yang penting untuk otot yang melindungi kerangka dari retak, patah tulang dan perpindahan. Memperkuat rangka pemakanan yang betul, vitamin, penghapusan alkohol dan tembakau. Untuk pencegahan, tulang belakang akan dilindungi dari keabnormalan dengan urutan, gimnastik, teknik terapi manual. Kolam juga menguatkan otot dan ligamen.

Sekiranya mengalami kecederaan, disarankan untuk diperiksa. Untuk ini, pemeriksaan x-ray, CT scan atau MRI ditetapkan. Jika anda mempunyai masalah belakang, anda harus mengelakkan pengangkatan berat badan, hipotermia. Antara kecederaan tulang belakang, anjakan, retak, patah tulang dibezakan, herniasi cakera dan penonjolan juga terbentuk.

Proses artikular atas lumbar vertebra dalam bahasa Latin. Lajur tulang belakang

Dalam luasan tulang belakang harus, sebagai tambahan kepada kekuatan mekanikal yang tinggi, memberikan fleksibiliti dan pergerakan tulang belakang. Tugas-tugas ini diselesaikan terima kasih kepada kaedah khas artikulasi permukaan artikular vertebra, serta lokasi ligamen,...... Atlas anatomi manusia

Sendi tulang badan -... Atlas anatomi manusia

Tulang badan -... Atlas anatomi manusia

Sacrum - Sacral vertebrae, vertebrae sacrales, nombor 5, tumbuh bersama pada orang dewasa menjadi tulang tunggal - sacrum. Sakrum, os sacrum (sakral), mempunyai bentuk baji, terletak di bawah tulang belakang lumbar terakhir dan mengambil bahagian dalam pembentukan dinding belakang kecil...... Atlas anatomi manusia

Vertebra - Imej vertebra lumbar. Bahasa Inggeris Proses artikular Superior Proses artikul atas; Bahasa Inggeris Proses artikular rendah. Proses artikular yang lebih rendah; Bahasa Inggeris Melintang... Wikipedia

SPINE - SPINE. Kandungan: I. Anatomi komparatif dan ontogenesis. 10G II. Anatomi. 111 III. Kaedah penyelidikan. 125 IV. Patologi P. 130 V. Operasi pada P.. 156 VI.........

Spine - I Spine Spine (kolumna vertebralis; lajur vertebral sinonim). Ia adalah rangka paksi, terdiri daripada 3233 vertebra (7 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral, yang berkaitan dengan sacrum, dan 3 4 coccygeal), antara yang...... Ensiklopedia perubatan

Mamalia - (Mamalia) adalah kelas vertebrata tertinggi. Ciri utama mereka ialah: badan ditutup dengan rambut; kedua-dua pasangan anggota berfungsi untuk sebahagian besar sebagai kaki; tengkorak itu diartikulasikan dengan tulang belakang oleh dua tubercles; rahang bawah dinyatakan...... FA Kamus Ensiklopedia Brockhaus dan I.A. Efrona

RIBS - (costae) haiwan vertebrata adalah lengkung rangka yang berkaitan dengan tulang belakang, lebih kurang sama sekali meliputi tubuh dari sisi. Anatomi perbandingan. Oleh asalnya, R. adalah derivatif dari rangka paksi dan embrio membangun...... Ensiklopedia Perubatan Besar

KAMU KERETA Kandungan: Kaedah untuk mengkaji otak... 485 Perkembangan fisiologi dan ontogenetik otak. 489 Bee Brain. 502 Anatomi otak Macroskopik dan...... Ensiklopedia perubatan besar

Secara umum, kawasan serviks adalah "jabatan khas" pekerja vertebra, yang juga bertanggungjawab untuk keselamatan kepala. Terima kasih kepada reka bentuk dan kerja yang unik, bahagian serviks menyediakan peluang untuk kepala mengikuti, untuk mengekalkan kawalan (tentu saja), bahagian yang agak luas dari pandangan spatial dengan pergerakan paling rendah dari organisme "bekerja" secara keseluruhan. Di samping itu, proses melintang semua vertebra serviks mempunyai lubang khas yang tidak terdapat pada vertebra lain. Lubang-lubang ini dalam agregat, dengan kedudukan semulajadi vertebra serviks, membentuk kanal tulang, di mana

Photo№1. Model tulang belakang serviks manusia, yang jelas menunjukkan bagaimana arteri vertebra menembusi lubang dalam proses melintang, sehingga membentuk kanal tulang untuk arteri vertebra.

adalah arteri vertebra yang membekalkan otak.

Terdapat tulang belakang serviks dan "operasi" mereka - proses artikular, yang terlibat dalam pembentukan sendi proses arcuate. Dan kerana permukaan artikular pada proses-proses ini terletak lebih dekat dengan satah mendatar, dalam agregat ini sangat memperluaskan keupayaan tulang belakang serviks, memberikan mobiliti kepala yang lebih cekap, dan membolehkan sudut twist yang lebih besar. Bagaimanapun, yang terakhir ini hanya menjadi tempat terdedah untuk serviks, memandangkan kekuatan kecil tulang belakang serviks, berat badan dan tahap mobiliti. Seperti yang mereka katakan, walaupun "jabatan khas" mempunyai "tumit Achilles".

Untuk mengetahui sama ada batas "jabatan khas" anda berakhir, anda boleh mengikuti vertebra serviks ketujuh. Fakta adalah bahawa panjang proses spinous (dengan cara ini, hujung mereka bifurcated, kecuali VII) meningkat dari vertebra II hingga VII. Proses spinous vertebra serviks ketujuh adalah yang paling lama dan, lebih-lebih lagi, menebal pada akhir. Ia adalah titik rujukan anatomi yang sangat ketara: apabila membongkok kepala di bahagian belakang leher, hujung proses spinus yang paling menonjol adalah dirasai dengan baik. By the way, vertebra ini dipanggil dalam vertebra Latin prominens - pembesar tulang belakang. Ini adalah "tujuh" yang sangat legenda, dan dengan itu anda dapat mengira vertebra anda dengan ketepatan diagnostik.

Tulang toraks terdiri daripada 12 vertebra. Nama Latin vertebrae thoracicae ialah vertebra thoracic. Ortorax perkataan Latin - dada

sel - berasal dari thoraks perkataan Yunani - dada. Dalam rekod perubatan, vertebra thoracic dirujuk sebagai "Th" atau "T". Ketinggian badan vertebra secara beransur-ansur meningkat dari I hingga vertebra XII. Proses spinous bertindih antara satu sama lain.

Pada MRT №2 - toraks dalam keadaan "normal"

Rantau torakik perlu mempunyai tahap kyphosis biasa (sudut kyphosis mengikut Stagnara dibentuk oleh selari garis dengan plat penetapan TIII dan TXI = 25 °).

Terusan vertebral di tingkat toraks mempunyai bentuk bulat, yang menjadikan ruang epidural sempit sepanjang hampir seluruh lilitan kantung dural (0.2 -

0.4 cm), dan di kawasan antara TVI dan TIX ia adalah yang paling sempit. Saiz Sagittal: TI -TXI = 13-14 mm, TXII = 15 mm. Diameter melintang:> 20-21 mm.

Ketinggian cakera intervertebral: terkecil pada tahap TI, pada tahap TVI-TXI kira-kira 4-5 mm, yang paling besar pada tahap TXI-TEXII.

pada tengkorak yang lain, yang meliputi arka vertebra yang mendasarinya.

Ciri khas ciri kebanyakan tulang belakang toraks adalah kehadiran pada permukaan sisi badan lubang rusuk atas dan bawah untuk artikulasi dengan kepala tulang rusuk, serta kehadiran lubang tulang rusuk pada proses melintang untuk bergabung dengan tulang rusuk tulang rusuk. Disebabkan sifat pembinaannya, ketinggian kecil cakera intervertebral, bahagian ini pastinya bukan sebagai mudah alih sebagai kawasan serviks. Walau bagaimanapun, ia bertujuan untuk tujuan lain. Vintra torak bersempena rusuk dada, sternum membentuk pangkal tulang badan atas - dada, yang merupakan sokongan untuk tali pinggang bahu, bekas yang penting

Rajah nombor 11. Vertebra thoracic. Pandangan teratas

1 - busur dari tulang belakang; 2 - proses spinous; 3 - proses melintang; 4 - fossa marginal proses melintang; 5 - foramen vertebral; 6 - proses artikular unggul; 7 - tulang rusuk atas; 8 - badan vertebra

organ penting. Ia membolehkan penggunaan otot intercostal semasa pernafasan pernafasan. Sambungan vertebra thoracic dengan tulang rusuk memberikan tulang punggung yang lebih baik ini kerana tulang rusuk dada. Oleh itu, tulang belakang ini boleh dibaca secara figuratif berbanding dengan orang yang bekerjasama dengan lancar dan berkesan dalam satu pasukan yang besar, dengan jelas melaksanakan fungsi dan tugas mereka.

Tulang belakang lumbal terdiri dari 5 vertebra terbesar, yang mempunyai badan yang besar dan berbentuk kacang vertebra, proses yang kuat. Ketinggian dan lebar badan vertebra secara beransur-ansur meningkat dari yang pertama ke vertebra kelima. Nama Latin adalah lumbar vertebra - lumbar vertebrae, lat.lumbalis - bahagian bawah belakang. Secara menegaskan ditetapkan: tulang belakang lumbar pertama - LI, vertebra lumbar kedua - LII dan sebagainya. Tulang lumbar bergerak boleh menghubungkan thoracic tidak aktif dengan sacrum yang tidak bergerak. Ini adalah "pekerja keras" sebenar yang tidak hanya mengalami tekanan yang ketara dari bahagian atas badan, tetapi juga dalam kehidupan dikenakan beban tambahan yang serius, yang sebahagiannya disebut dalam bab sebelumnya.

Tulang lumbar boleh dibaca secara kiasan hanya dengan para petani. Vstar di Rusia (pada abad ke-XV) adalah lelaki yang bekerja dari subuh hingga senja, dan juga menarik beban penuh. Pada zaman dahulu bermakna cukai yang berbeza, lebih tepat menyatakan cukai, serta prestasi tugas negara. Negeri ini mengenakan cukai kepada petani pekerja keras dari semua pihak. Di samping itu, dia terpaksa menarik beban ini, bukan hanya untuk dirinya sendiri, tetapi juga untuk keluarganya, pada kadar dua jiwa untuk satu beban. Hanya yang paling nyata

Pada MRI №3 - tulang belakang lumbar. (Dalam snapshot "kawalan" ini, kesan sisa proses degeneratif-dystrophik dalam segmen LV -SI diperhatikan selepas rawatan herniasi yang diserap cakera intervertebral dengan vertebroreutologi.)

Di rantau lumbar, bentuk terusan tunjang, yang dibuat oleh badan dan gerbang vertebral, adalah berubah-ubah, tetapi lebih kerap ia pentagonal. Biasanya, terusan tulang belakang di rantau lumbosacral dipersempit dalam diameter anteroposterior di peringkat vertebra LIII dan LIV. Diameternya meningkat secara mendadak, dan saluran rentas saluran mengambil bentuk dekat dengan segi tiga, pada tahap LV -SI. Pada wanita, kanal cenderung berkembang di bahagian bawah kawasan suci. Diameter Sagittal berkurangan dari LI ke LIII, hampir tidak berubah dari LIII ke LIV dan meningkat dari LIV ke LV. Biasanya, diameter anteroposterior saluran tulang belakang adalah purata 21 mm (15-25 mm).

Terdapat formula mudah dan mudah untuk menentukan lebar terung tunjang:

saiz sagittal normal tidak kurang daripada 15 mm; 11-15 mm - stenosis relatif;

kurang daripada 10 mm - stenosis mutlak. Penurunan dalam nisbah ini menunjukkan penyempitan saluran.

Ketinggian cakera intervertebral lumbal adalah 8-12 mm, meningkat dari LI ke LIV -LV, biasanya menurun pada tahap LV -SI.

Rajah nombor 12. Vertebra lumbar. Pandangan teratas

1 - foramen tulang belakang; 2 - proses spinous; 3 - arka vertebra; 4 - proses artikular bawah; 5 - atas

proses artikular; 6 - proses mastoid; 7 - proses melintang; 8 - kaki gerbang vertebral; 9 - badan vertebra.

vertebra lumbar dengan bebannya. Jadi, menurut undang-undang lama, petani ini terus dibebani dengan perkahwinan sehingga dia berumur 60 tahun - "sehingga lelaki itu, melalui tahun dan kesihatannya, dianggap sebagai beban." Dan selepas itu, dia sama ada bertukar menjadi "separa ringan", atau "seperempat cukai", atau sepenuhnya beralih. Kebenaran lurus

berhubung dengan vertebra lumbar dan tulang belakang

Secara umum, pemilik cuai! Walaupun tulang belakangnya masih muda, ia bernafas dengan kesihatan dan bekerja dengan lelah - pemilik tanpa belas kasihan memanfaatkannya. Dan apabila proses degeneratif-dystrophik dalam lajur tulang belakang pergi, osteochondrosis mula berkembang, ia mula bekerja pada separuh kekuatan, dan kemudian anda melihat seperempat daya. Kemudian ia habis sepenuhnya. Dan perkara yang paling menarik yang paling sering memakai lumbar. Di sini dia adalah kehidupan tulang belakang pemilik, sia-sia dan cuai menghabiskan kesihatan mereka: bagaimana

pernah dikatakan pada zaman dahulu, "dan perlu berkahwin pada lapan belas tahun untuk duduk di beban."

Tulang pinggan sakral juga terdiri daripada 5 vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Nama anatomi dalam bahasa Latin adalah: os sacrum - tulang sakral, tulang belakang sakral - vertebra sakral, yang dilambangkan masing-masing oleh SI, SII, dan sebagainya. Ia ingin tahu bahawa perkataan sacrum digunakan dalam bahasa Latin untuk menunjukkan rahsia. Tulang ini sepatutnya nama itu, memandangkan struktur, fungsi dan beban beratnya, yang dapat bertahan sehubungan dengan kedudukan menegak badan. Menariknya, pada kanak-kanak dan remaja, tulang belakang sakral adalah berasingan, hanya dengan usia 17-25 mereka menjadi padat bergabung dengan satu sama lain untuk membentuk sendiri

Rajah nombor 13. Sacrum dan tailbone. Pandangan hadapan

Sacrum: 1 - asas sakrum; 2 - proses artikular unggul; 3 - bahagian sisi; 4 - bukaan pembukaan depan; 5 - garis melintang; 6 - bahagian atas sakrum; 7 - tulang belakang sakral Kopchik: 8 - tulang belakang tulang belakang; 9 - proses sisi (asas proses melintang); 10 - tanduk coccygeal (asas-asas proses artikular atas).

monolit berbentuk - struktur segi tiga besar. Struktur berbentuk baji, dengan pangkalan menghadap ke atas, dan atas menghadap ke bawah, dipanggil sakrum. Asas sakrum (SI) mempunyai proses artikular atas yang diartikulasikan dengan proses artikular bawah lumbar vertebra kelima (LV). Juga pangkalan itu mempunyai protrusi yang diarahkan ke hadapan. Dari bahagian atas, sacrum menghubungkan ke tulang belakang tulang belakang pertama (CoI).

Secara umum, perlu diingat bahawa pelepasan sacrum sangat menarik dan dalam banyak cara misteri. Permukaan anteriornya adalah cekung, mempunyai garis-garis melintang (splices of vertebral bodies), empat pasang bukal panggul pelvik di mana saraf tulang belakang keluar. Permukaan belakang adalah cembung. Terdapat

Rajah nombor 14. Sacrum dan tailbone. Pandangan belakang.

Sacrum: 1 - proses artikular unggul; 2 - kanal sakral (pembukaan atas); 3 - tuberosity sakral; 4 - permukaan yang subur; 5 - puncak sacral lateral; 6 - puncak sacral medial; 7 - median sacral crest; 8 - terbuka bukaan dorsal (posterior); 9 - tanduk sakral; 10 - fissure sakral (pembukaan saluran sakral). Kopchik: 11 - tulang belakang bakteria; 12 - proses sisi; 13 - tanduk coccyx.

masing-masing, empat pasang bukaan punggung punggung, lima lereng membujur yang dibentuk oleh splicing proses spinous, artikular, transversal vertebra sakral. Pada bahagian sisi sakrum terdapat permukaan auricular artikular yang dimaksudkan untuk artikulasi dengan tulang pelvis. Posterior ke permukaan artikular ini adalah tuberosity sacral, di mana ligamen dilampirkan.

Di dalam sacrum melewati kanal sakral, yang merupakan kelanjutan terusan tulang belakang. Di bahagian bawahnya ia berakhir dengan celah sakral, di setiap sisi yang ada tanduk sakral (suatu proses yang artikular). Terusan sakral mengandungi filamen terminal saraf tunjang, akar saraf tunjang lumbal dan sacral, yaitu batang saraf yang sangat penting untuk tubuh, yang memberikan perlindungan pada organ panggul dan kaki bawah. Pada lelaki, sakrum lebih panjang, sempit dan melengkung ke arah rongga pelvis. Tetapi pada wanita, tulang sakralnya rata, pendek dan luas. Struktur anatomi dari sacrum wanita membantu membentuk permukaan dalaman lancar pelvis wanita, yang diperlukan untuk laluan selamat janin semasa bersalin.

Dengan ciri-cirinya, ciri-ciri struktur, fungsi, sakrum dalam perbandingan kiasan menyerupai institusi tertua masyarakat manusia: keseluruhan orang rapat yang bersatu melalui sakramen menjadi keluarga yang monolitik, kuat - sel masyarakat, asas kenegaraan. Secara umumnya, hampir setiap orang lain yang melakukan bukan sahaja fungsi pembiakan dan dihubungkan oleh masyarakat kehidupan, tetapi juga bersatu oleh satu yang bertanggungjawab

Lajur tulang belakang (columna vertebralis) (Rajah 3, 4) adalah asas sebenar kerangka, sokongan seluruh organisma. Reka bentuk luasan tulang belakang membolehkannya, sambil mengekalkan kelenturan dan mobiliti, untuk menahan beban yang sama yang dapat dikekalkan dalam tiang konkrit tebal 18 kali ganda.

Lajur tulang belakang bertanggungjawab untuk mengekalkan postur, berfungsi sebagai sokongan untuk tisu dan organ, dan turut mengambil bahagian dalam pembentukan dinding rongga dada, pelvis dan abdomen. Setiap vertebra (vertebra) yang membentuk lajur vertebral mempunyai melalui foramen tulang belakang melalui (foramen vertebrale) (Rajah 8). Dalam ruang tulang belakang, foramen tulang belakang membentuk kanal tulang belakang (vertebrata canalis) (Rajah 3), yang mengandungi kord rahim, yang dengan itu dapat dilindungi dari pengaruh luaran.

Dalam unjuran depan tulang belakang, dua kawasan jelas dibezakan, dicirikan oleh vertebra yang lebih luas. Pada amnya, jisim dan saiz vertebra naik ke arah dari atas ke bawah: ini adalah perlu untuk mengimbangi peningkatan beban yang dibawa oleh vertebra bawah.

Sebagai tambahan kepada penebalan vertebra, tahap kekuatan dan keanjalan tulang belakang yang diperlukan disediakan oleh beberapa lengkungannya yang terletak di dalam satah sagittal. Empat saling pelbagai arah yang berselang-seli di tulang belakang disusun secara berpasangan: bengkok menghadap ke hadapan (lordosis) sepadan dengan bengkok menghadap ke belakang (kyphosis). Oleh itu, serviks (lordosis cervicalis) dan lumbar (lordosis lumbalis) lordosis sesuai dengan thoracic (kyphosis thoracalis) dan sacral (kyphosis sacralis) kyphosis (Rajah 3). Terima kasih kepada reka bentuk ini, tulang belakang berfungsi seperti mata air, mengedarkan beban sama rata sepanjang panjangnya.

Rajah. 3. Lajur tulang belakang (pandangan kanan):

1 - lordosis serviks; 2 - kyphosis toraks; 3 - lordosis lumbar; 4 - kyphosis sakral; 5 - vertebra menonjol; 6 - terusan vertebral; 7 - proses spinous; 8 - badan vertebra; 9 - lubang intervertebral; 10 - kanal sakral

Rajah. 4. Lajur tulang belakang (pandangan depan):

1 - vertebra serviks; 2 - vertebra thoracic; 3 - lumbar vertebra; 4 - tulang belakang sakral; 5 - atlas; 6 - proses melintang; 7 - tailbone

Secara keseluruhannya, terdapat 32-34 vertebra dalam ruang tulang belakang, dipisahkan oleh cakera intervertebral dan agak berbeza dalam strukturnya.

Dalam struktur vertebra berasingan, badan vertebra (korpus vertebrae) dan lengkung vertebra (arcus vertebrae) diasingkan, yang menyertakan foramen vertebra (foramen vertebrae). Di atas gerbang vertebra ada proses-proses pelbagai bentuk dan tujuan: dipasangkan proses artikular atas dan bawah (proses articularis superior dan processus articularis inferior), dipasangkan melintang (processus transversus) dan satu proses spinus (prosesus spinosus) yang menonjol dari arka belakang tulang belakang. Asas busur mempunyai takik vertebral yang disebut (incisura vertebralis) - atas (incisura vertebralis unggul) dan lebih rendah (incisura vertebralis inferior). Intervertebral foramen (foramen intervertebrale), dibentuk oleh keratan dua vertebra bersebelahan, memberikan akses kepada kanal tulang belakang ke sebelah kiri dan ke kanan (Rajah 3, 5, 7, 8, 9).

Selaras dengan lokasi dan ciri-ciri struktur dalam ruang tulang belakang, terdapat lima jenis vertebra: 7 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral dan 3-5 coccygeal (Rajah 4).

Tulang serviks (vertebra serviks) berbeza daripada yang lain kerana ia mempunyai lubang pada proses melintang. Foramen vertebral, yang dibentuk oleh gerbang vertebra serviks, adalah besar, hampir segi tiga dalam bentuk. Badan vertebra serviks (dengan pengecualian vertebra serviks saya yang tidak mempunyai badan) agak kecil, berbentuk bujur dan terbentang dalam arah melintang.

Dalam vertebra serviks pertama, atau atlas (atlas) (Rajah 5), badan tidak hadir; jisim lateral (massae laterales) disambungkan oleh dua arka - anterior (arcus anterior) dan posterior (arcus posterior). Pesawat atas dan bawah jas lateral mempunyai permukaan artikular (atas dan bawah), di mana vertebra serviks saya disambungkan masing-masing dengan vertebra serviks tengkorak dan II.

Rajah. 5. Saya vertebra serviks (atlas)

A - pandangan atas; B - pandangan bawah: 1 - belakang arka; 2 - foramen tulang belakang; 3 - proses melintang; 4 - aperture proses melintang; 5 - proses rusuk; 6 - jisim sisi; 7 - fossa artikular atas Atlanta; 8 - fossa gigi; 9 - arka hadapan; 10 - fossa artikular rendah

Pada gilirannya, vertebra serviks II (Rajah 6) dicirikan oleh kehadiran pada badan proses besar-besaran, gigi yang dipanggil (paksi sarang), yang asalnya adalah bahagian badan vertebra serviks aku. Gigi II vertebra serviks adalah paksi di mana kepala berputar dengan atlas, maka vertebra serviks II dipanggil paksi (paksi).

Rajah. 6. II vertebra serviks A - pandangan hadapan; B - pandangan sebelah kiri: 1 - gigi vertebra persamaan; 3 - proses melintang; 4 - proses artikular bawah; 5 - badan vertebra; 6 - arka vertebra; 7 - proses spinous; 8 - lubang proses melintang

Rajah. 7. VI serviks vertebra (pandangan atas): 1 - proses spinous; 2 - foramen tulang belakang; 4 - proses artikular unggul; 5 - badan vertebra; 6 - proses melintang; 7 - aperture proses melintang; 8 - proses rusuk

Pada proses transversal vertebra serviks, proses rusuk rudder (prosesus costalis) boleh didapati, yang terutama dikembangkan pada vertebra serviks VI. Tulang serviks VI juga dikenali sebagai vertebra menonjol yang menonjol, kerana proses spinousnya lebih panjang daripada vertebra yang bersebelahan.

The vertebra thoracic (vertebra thoracica) (Rajah 8) dibezakan oleh yang lebih besar, berbanding dengan serviks, badan dan foramen tulang belakang hampir bulat. Thoracic vertebrae mempunyai tulang rusuk fossa (fovea costalis processus transversus) pada proses melintang mereka, yang berfungsi untuk menghubungkan tulang rusuk tulang rusuk. Pada permukaan sisi badan vertebra thoracic, terdapat juga atas (fovea costalis unggul) dan lubang rabung yang lebih rendah (fovea costalis), yang termasuk kepala tulang rusuk.

Rajah. 8. VIII torak vertebra A - pandangan sebelah kanan; B - paparan atas: 1 - proses articular unggul; 2 - takik vertebral atas; 3 - fossa tulang rusuk atas; 4 - proses melintang; 5 - fossa dorsal proses melintang; 6 - badan vertebra; 7 - proses spinous; 8 - proses artikular bawah; 9 - kedudukan belakang vertebral; 10 - tulang rusuk bawah; 11 - gerbang vertebral; 12 - foramen vertebral

Rajah. 9. III vertebra lumbar (pandangan atas): 1 - proses spinous; 2 - proses artikular unggul; 3 - proses artikular bawah; 4 - proses melintang; 5 - foramen vertebral; 6 - badan vertebra

The vertebra lumbar (vertebra lumbalis) (Rajah 9) dibezakan dengan proses spinous yang diarahkan secara mendatar dengan jarak yang kecil antara mereka, serta oleh badan yang sangat besar bentuk berbentuk kacang. Berbanding dengan vertebra serviks dan toraks, leher lumbar mempunyai foramen tulang belakang yang agak kecil dari bentuk bujur.

Tengkorak Sacral wujud secara berasingan sehingga usia 18-25 tahun, selepas itu mereka tumbuh bersama satu sama lain, membentuk tulang tunggal - sakrum (os sacrum) (Rajah 10, 43). Sakrum mempunyai bentuk segi tiga, menghadap ke atas; ada pangkalan (asas ossis sacri) (rajah 10, 42), puncak (apex ossis sacri) (rajah 10) dan bahagian sisi (pars lateralis), dan juga pelvik depan (facies pelvica) dan belakang (facies dorsalis) permukaan. Kanal sakral (canalis sacralis) masuk di dalam sakrum (Rajah 10). Asas sakrum menyatakan dengan vertebra vertebra V, dan atas - dengan tulang rusuk.

Rajah. 10. tulang Sacral

1 - asas sakrum; 2 - proses artikular atas i vertebra sacral; 3 - bukaan pembukaan depan; 4 - garis melintang; 5 - bahagian atas sakrum; 6 - kanal sakral; 7 - bukaan sacral belakang; 8 - median sacral crest; 9 - permukaan uviform kanan; 10 - puncak sacral pertengahan; 11 - puncak sacral sisi; 12 - kecacatan sakral; 13 - tanduk sakral

Bahagian sisi sakrum dibentuk dengan menimbulkan proses transversal dan asas-asas tulang rusuk vertebra sakral. Bahagian atas permukaan sisi lateral mempunyai permukaan auricular artikular (facies auricularis) (Rajah 10), dengan cara yang sakrum menyertai tulang pelvis.

Paparan depan -; B - pandangan belakang: 1 - tanduk coccyx; 2 - hasil pertumbuhan badan I dari tulang belakang coccygeal; 3 - tulang belakang tulang belakang

Permukaan pelvik depan sakrum adalah cekung, dengan kesan yang nyata dari perpaduan vertebra (mempunyai bentuk garis melintang), membentuk dinding belakang rongga pelvis.

Empat baris menandakan tapak perpaduan akhir vertebra sakral di kedua-dua belah pihak dengan bukaan anterior anterior (foramina sacralia anteriora) (Rajah 10).

Permukaan bahagian belakang (dorsal) dari sacrum, yang juga mempunyai 4 pasang foramina sacramental (foramina sakral dorsalia) (Rajah 10), adalah tidak rata dan cembung, dengan rabung menegak yang berjalan di pusat. Crest sacral median ini (crista sacralis mediana) (Rajah 10) adalah jejak perpaduan proses spinus vertebra sakral. Di sebelah kiri dan di sebelah kanannya adalah rabung tengah sakral (crista sacralis intermedia) (Rajah 10), dibentuk oleh pertambahan proses artikular vertebra sakral. Proses transversal yang digabungkan dengan vertebra sakral membentuk bahagian puncak sacral lateral (crista sacralis lateralis).

Ridge sacral perantaraan berakhir di bahagian atas dengan proses artikular atas yang biasa pada vertebra sacral saya, dan di bawah dengan proses artikular yang diubahsuai pada vertebra V sakral. Proses-proses ini, yang disebut sebagai tanduk sacral (cornua sacralia) (Rajah 10), digunakan untuk artikulasi sakrum dengan tulang ekor. Tanduk sakral mengehadkan celah sakral (hiatus sacralis) (Rajah 10) - keluar dari kanal sakral.

The coccyx (os coccygis) (Rajah 11, 42) terdiri daripada 3-5 vertebra mundur (vertebrae coccygeae) (Rajah 11), mempunyai (kecuali I) bentuk badan tulang lonjong, yang akhirnya menjadi kuat pada usia yang agak lewat. Badan I dari tulang belakang tulang belakang mempunyai kesan sampingan yang diarahkan ke sisi (Rajah 11), yang merupakan asas proses melintang; di bahagian atas vertebra ini adalah proses artikul atas yang diubahsuai, tanduk tulang berselingkuh (cornua coccygea) (Rajah 11), yang disambungkan dengan tanduk sakral. Oleh asalnya, tailbone adalah rusuhan tulang ekor.

Lajur tulang belakang, kolumna vertebralis, adalah sokongan mekanikal seluruh badan dan terdiri daripada 33-34 vertebra yang saling berhubungan. Di dalam tulang belakang terdapat lima bahagian: serviks, yang terdiri daripada 7 vertebra serviks, toraks - dari 12 thoracic vertebrae, lumbar - dari 5 lumbar vertebrae, sacral - dari 5 vertebra sakral intergrown, coccygeal - dari 3-4 vertebra tulang liang yang diselubungi. Daripada 33-34 vertebra 24 adalah percuma - benar, mudah dipisahkan dari satu sama lain selepas maceration, dan 9-10 - palsu, bersatu menjadi dua tulang: sakrum dan tailbone.

Vertebra jabatan yang berbeza mempunyai ciri ciri yang membolehkan membezakannya dari satu sama lain.

Setiap vertebra mempunyai badan, vertebra corpus, anterior menghadap, arka, vertebra arcus, terletak posterior ke badan dan membujur dengan foramen vertebra, vertebrata foramen. Lubang-lubang vertebral dalam agregat pada keseluruhan kolum vertebral membentuk kanal tulang belakang, vertebrata kanalis, di mana kord rahim dan pembentukan yang berkaitan dengannya diletakkan. Tembak dari arka: tiga berpasangan dan satu yang tidak berpasangan. Proses spinus yang tidak berpasangan, prosesus spinosus, adalah terbalik. Satu sepasang proses terletak melintang, jadi mereka dipanggil transversal, proses transversus. Dua lagi proses yang dipasangkan, proses articular unggul dan lebih rendah, proses articularis superior dan inferior, mempunyai arah menegak (Rajah 14).

Proses artikular berfungsi menyambung vertebra antara satu sama lain, manakala proses melintang dan spinus juga berfungsi untuk memulakan atau melampirkan otot. Di persimpangan busur dengan badan terdapat puncak-puncak vertebral atas dan bawah, incisurae vertebrata superioreset inferiores, yang membentuk lubang intervertebral di ruang tulang belakang, foramina intervertebral, yang berfungsi untuk melewati saraf, saluran darah dan saluran limfa.

Saiz vertebra di jabatan yang berlainan tidak sama dan bergantung pada besarnya beban yang jatuh pada jabatan tertentu, serta tahap perkembangan otot. Semakin besar beban fungsi, semakin besar badan vertebra dan semakin besar dimensi keseluruhannya. Tulang lumbar dan sacral mencapai saiz maksimum, yang mewakili jabatan rangka, yang merasakan beban dari kepala, leher, batang badan dan bahagian atas kaki dan melewati pinggang kaki bawah ke bahagian bebas. Sehubungan dengan pengurangan otot ekor dan penurunan beban, tulang belakang tulang belakang kehilangan proses, pengurangan saiz dan membentuk bahagian vestigial pada tulang belakang.

Jenis vertebra tertentu

Vertebra serviks. Serviks vertebra, serviks vertebra, lebih kecil daripada semua vertebra. Mereka mempunyai badan berbentuk bujur kecil dengan paksi panjang berbaring di atas pesawat hadapan. Proses transversal vertebra serviks terbentuk sebagai akibat dari pertambahan rusuk tulang belakang dan primordia proses transversal yang sesuai. Ciri ciri vertebra serviks adalah lubang melintang, transversalia foramen, dalam proses melintang yang terletak di antara rusuk tulang rusuk dan proses transversal yang tepat. Ini bukaan tulang belakang serviks digunakan untuk melewati arteri vertebra dan urat yang membekalkan darah ke otak dan saraf tunjang. Di hujung proses melintang adalah hillocks anterior dan posterior, tuber-kulum anterius et tuberculum posterius, yang anterior adalah rusuk tulang rusuk dan posterior adalah proses transversal.

Tuberkel anterior vertebra serviks VI mempunyai dimensi terbesar dan dipanggil tubercle carotid, caroticum tuberculum, kerana arteri karotid boleh ditekan terhadapnya untuk menghentikan pendarahan dari cawangannya. Proses spinus vertebra II-V berpecah di hujung, yang merupakan ciri ciri vertebra serviks. Proses spinous vertebra serviks VII adalah besar, terasa baik dan berfungsi sebagai pedoman ketika menghitung vertebra, sehubungan dengan mana vertebra ini disebut pembicara, vertebra menonjol (Gambar 15). Proses artikular disediakan dengan permukaan artikular. Pada proses artikular atas, mereka akan bertukar ke belakang dan ke atas, pada yang lebih rendah - ke hadapan dan ke bawah. Pada masa yang sama, permukaan artikular bagi proses artikular bawah setiap vertebra bersentuhan dengan permukaan artikular atas proses artikular atas yang lebih rendah.

I dan II vertebra serviks mempunyai struktur khas. Vertebra serviks pertama dipanggil atlas, atlas (Rajah 16). Ia membezakan antara anterior - yang lebih rendah dan posterior - arka yang lebih besar, arus anterior et posterior, dan jisim lateral, laterae massales, dari mana proses melintang meluas, dengan lubang, seperti semua vertebra serviks. Sebahagian dari badan vertebra serviks saya dalam keadaan kartilaginus dipisahkan dan disambungkan ke badan vertebra servikal II, bertukar menjadi gigi. Di permukaan luar gerbang anterior terdapat tuberkul anterior, anterius tuberculum, di permukaan dalaman terdapat fossa gigi, fovea dentis, untuk artikulasi dengan proses pergigian. Di permukaan luar gerbang posterior, hillock posterior, tuberculum posterius, diucapkan dengan baik, pada permukaan atas, ketika melewati massa lateral, sulcus arteri vertebral, sulcus a ditentukan. vertebralis. Permukaan atas massa lateral mempunyai fossa artikular yang lebih tinggi, bentuk fovea articularis berbentuk oval, yang digunakan untuk artikulasi dengan condiles tulang paha, dan pada permukaan bawah massa adalah fossa artikular bawah, untuk artikulasi dengan permukaan artikular atas vertebra serviks II.

Pusingan serviks kedua - vertebra paksi, paksi. Tubuhnya terus ke dalam proses - gigi, sarang, yang memasuki foramen tulang belakang atlas dan menghubungkan dengan fossa arka depannya. Permukaan artikular anterior, anterior articularis anterior, boleh dilihat pada permukaan anterior vertebra aksial, untuk persimpangan dengan gerbang anterior atlas, permukaan artikular posterior, pudar articularis posterior, untuk persimpangan dengan ligamen melintang atlas dapat dilihat. Pada proses artikular atas, permukaan artikular atas dibentuk, yang terletak di sebelah badan dan diarahkan ke atas dan kemudiannya. Proses spinous dipecah, tubercles anterior dan posterior proses melintang tidak hadir; Proses artikul yang lebih rendah adalah serupa dengan tulang leher rahim yang lain.

Bilangan vertebra serviks boleh dikurangkan menjadi enam dengan asimilasi vertebra serviks VII dalam toraks dan transformasi proses rusuk ke tulang rusuk serviks. Arka belakang atlas dipecah dalam beberapa kes. Gigi II vertebra serviks boleh dipisahkan dari badan vertebra II. Lubang dalam proses melintang vertebra serviks VII seringkali hilang.

Thoracic vertebrae. Thoracic vertebrae, thoracicae vertebra, tidak seperti yang lain, mempunyai lubang tulang rusuk, fovea costalis superior et inferior, pada permukaan sisi badan untuk artikulasi dengan kepala tulang rusuk. Fossa kosta yang lebih rendah satu dan fossa atas vertebra jiran yang lain bergabung dan membentuk suatu kawasan artikular, oleh itu setiap kelebihan diartikulasikan serentak dengan dua vertebra. Pada vertebra thoracic saya, di bahagian atas, terdapat fossa yang mahal untuk artikulasi dengan tulang rusuk saya, di pinggir bawah - fossa untuk artikulasi dengan tulang rusuk II. Rusuk XI dan XII diartikulasikan hanya dengan tulang belakang yang sepadan, oleh itu, mereka mempunyai satu rongga tulang rusuk yang terletak di tengah-tengah badan. Pada vertebra X hanya fossa atas untuk tulang rusuk X dapat dilihat. Rusuk II-X diartikulasikan bukan sahaja dengan badan, tetapi juga dengan proses melintang, oleh itu, pada permukaan anterior proses melintang vertebra yang sepadan terdapat lubang rabung melintang, foveae costales transversales, untuk artikulasi dengan tulang rusuk.

Bentuk vertebra thoracic pertama adalah dekat dengan bentuk serviks terakhir, dan X, XI dan XII dari vertebra thoracic adalah sama dengan bentuk lumbar. Badan-badan I dan II vertebra thoracic pada bahagian mendatar mempunyai bentuk yang bujur, memanjangkan arah arah melintang, III-VI - bentuk segitiga dengan sudut-sudut yang sedikit bulat, dan yang lebih rendah secara beransur-ansur mendekati lumbar dan mempunyai badan garis besar bulat. Ketinggian badan vertebra thoracik lebih besar daripada serviks, dan secara bertahap meningkat ke arah bawah. Ketinggian badan XII thoracic vertebra adalah dua kali ganda ketinggian vertebra I dan II. Lebar badan vertebra thoracic berkurang dari I ke IV, V dan meningkat dari V-VI ke XII. Proses transversal dan spinus vertebra toraks berkuasa. Proses-proses spinous menghadap ke bawah, meliputi satu sama lain, artikular terletak di bidang hadapan, dengan permukaan artikular, yang diarahkan ke belakang dan kemudian pada proses atas, ke depan dan kemudian pada proses yang lebih rendah.

Jumlah vertebra toraksik kadang-kadang berkurangan kepada 11. Dalam kes ini, tulang belakang torus XII sama ada tidak hadir atau, lebih kerap, kehilangan tulang rusuk, mengekalkan semua tanda-tanda ciri khas vertebra thoracic. Kadangkala terdapat 13 vertebra toraks, yang dikaitkan dengan asimilasi vertebra serviks VII ke toraks.

Vertebra lumbar. Lumbar lumbar, lumbal vertebra, menyadari, bersama dengan tulang belakang sakral, beban utama yang jatuh pada ruang tulang belakang. Oleh itu, mereka besar-besaran, mempunyai badan yang kuat, proses melintang tebal pendek yang merupakan asas tulang rusuk, dan kuman proses melintang itu sendiri dipelihara sebagai proses tambahan, processus accessorius, yang terletak di bahagian belakang asas proses melintang. Proses-proses artikular adalah hampir sagittal dan mempunyai permukaan artikular yang terbalik secara mediasi dalam proses atas dan kemudiannya pada proses yang lebih rendah. Pada proses artikular unggul, proses mastoid dibezakan, processus mammillaris> yang diarahkan ke atas dan ke belakang. Proses spinous mempunyai arah mendatar.

Jumlah vertebra lumbar bervariasi dari 4 ke 6. Dalam kes pertama, vertebra V lumbar tumbuh ke sacrum (sacralization), dalam kes kedua, vertebra sacral saya memisahkan dan menjadi lumbar VI (lumbarzation).

Ossification Di setiap vertebra terdapat tiga titik ossifikasi, salah satunya terletak di dalam badan, dan dua di setiap setengah lengkung. Yang pertama ialah titik ossifikasi dalam vertebra serviks, dan kemudian di semua bahagian bawah tulang belakang. Mata tambahan ossifikasi muncul di puncak proses dan di dalam badan vertebra pada masa pubertas. Arcs tumbuh bersama pada penghujung tahun pertama, busur dengan badan - menjelang akhir tahun ke-3. Mata tambahan ossifikasi tumbuh bersama dengan jisim utama tulang belakang pada usia 23-25. Terdapat empat pusat ossifikasi dalam vertebra serviks I - satu di bahagian sisi dan satu di gerbang anterior dan posterior. Pertambahan semua mata berlaku pada umur 5-6 tahun. Gigi II pada serviks vertebra mempunyai titik pendirian yang bebas, yang tumbuh bersama dengan badan pada tahun ke-3-5.

Sacrum Pada orang dewasa, tulang belakang sakral, tulang belakang sakral, tumbuh bersama menjadi satu tulang - sakrum, os sacrum, bentuk berbentuk baji, asasnya, asas ossis sacri, berbalik ke atas, dan bahagian atas, apex ossis sacri, diarahkan ke bawah dan dihubungkan dengan coccyx. Permukaan anterior - pelvis, fasos pelvina, cekung, menghadap rongga pelvis, posterior - dorsal, fasur dorsalis, cembung dan mempunyai beberapa sikat. Bahagian lateral, bahagian laterales, disambungkan ke tulang pelvis, yang berkaitan dengan yang ikhlas ikut dalam pembentukan cincin tulang pelvis.

Asas sakrum dihubungkan dengan permukaan bawah vertebra lumbar V pada sudut dengan pembentukan tengkorak - tanjung, promontorium, yang menggali ke dalam rongga pelvis dan diekspresikan secara bermacam-macam pada kanak-kanak, lelaki dan wanita. Di bahagian atas pangkalan sakrum terdapat lubang yang mengarah ke kanal sakral, kanalis sacralis, yang membentuk bahagian sakral dari saluran tulang belakang. Di sebalik pembukaan ini adalah proses artikular atas vertebra sacral I, yang diartikulasikan dengan proses artikular bawah vertebra V lumbar. Di bahagian atas adalah platform tertutup tulang rawan, bersambung dengan coccyx. Di bahagian bawah kanal sakral tidak ditutup, dan membuka jurang sakral, hiatus sacralis. Tanduk sakral, kurungan sacrua, terletak pada sisi jurang, sisa-sisa proses artikular pada bahagian bawah tulang belakang sakral.

Empat pasang foramina sakral pelvik, foramina sakral pelvina, yang dihubungkan oleh garis melintang, lineae transversae, dikenal pasti di permukaan hadapan sakrum. Mereka dibentuk di tempat sendi cartilaginous antara badan vertebra sakral, yang terdapat pada bayi baru lahir dan tetap pada kanak-kanak sehingga 12-14 tahun. Di bahagian belakang sakrum terdapat juga empat pasang bukaan punggung punggung, foramina sakral dorsalia. Pembukaan depan dan belakang berkomunikasi antara satu sama lain melalui saluran yang menembusi sakrum dari depan ke belakang, serta melalui lubang intervertebral lateral, intervertebralia foramina, dengan kanal sakral. Lubang-lubang ini digunakan untuk laluan saluran saraf, darah dan limfa.

Di bahagian belakang sakrum ada lima sisir - satu tidak berpasangan dan dua berpasangan. Crest sacral median yang tidak berpasangan, crista sacralis mediana, adalah proses spinous vertebra yang bervariasi. Medial bagi puncak sakral yang dipasangkan - intermediate, crista sacralis intermedia, adalah hasil penambahan proses artikular, dan puncak lateral, crista sacralis lateralis, proses tambahan vertebra sakral. Bahagian-bahagian lateral sakrum, bahagian laterales, telah timbul akibat dari perpaduan proses melintang dan rusuk vertebra sakral. Dalam seksyen ini sacrum, terdapat permukaan berbentuk telinga, pudar auricularis, ditutup dengan tulang rawan. Ia bersambung dengan permukaan tulang pelvis yang sama. Selain itu, terdapat tuberosity sakral, tuberositas sacralis, yang timbul di tempat penahan ligamen dan otot yang menghubungkan tulang panggul dengan sakrum.

Bilangan vertebra sakral boleh meningkat disebabkan pertambahan dengan sacrum V pada lumbar atau aku tulang belakang atau, sebaliknya, berkurang akibat pemisahan dan pemindahan satu tulang belakang kepada lumbar atau tulang punggung. Selalunya terdapat kes pemisahan dinding posterior kanal sakral, yang boleh lengkap atau separa, spina bifida totalis seu partialis. Pemisahan gerbang vertebral diperhatikan di bahagian lain tulang belakang, terutamanya selalunya di lumbar.

Tailbone. The coccyx, os coccygis, adalah tulang segitiga kecil yang dihasilkan dari perpaduan 3-4 tulang belakang tulang belakang. Yang pertama vertebra adalah yang paling maju dan mempunyai sisa-sisa proses artikular - tanduk coccygeal, cornua coccygea, yang dihubungkan dengan tanduk sakral. Baki tulang belakang yang tersisa adalah kecil, berbentuk bujur, kehilangan tanda vertebra.

Ossification Dalam vertebra sakral terdapat juga tiga pusat penguncupan masing-masing, yang muncul pada bulan ke-8 perkembangan intrauterin. Dalam tiga vertebra atas, pusat pengekstrakan tambahan muncul di dalam jisim sisi, yang disatukan dengan asas tulang rusuk. Pertambahan tulang belakang sakrum bermula dengan yang lebih rendah pada tahun 14-15 dan secara beransur-ansur menyebar ke atas, berakhir pada tahun 17-25 tahun. Dalam tulang belakang tulang belakang terdapat satu titik ossifikasi yang muncul pada tulang belakang pertama pada tahun pertama kehidupan, dan pada tulang belakang terakhir pada tahun ke-20.