Utama / Pemulihan

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Halaman penyelesaian terperinci 60 biologi untuk murid kelas 9, penulis Sapin MR, Sonin N.I. 2014

1. Di manakah tubuh manusia adalah saraf tunjang dan apakah strukturnya?

Saraf tunjang manusia terletak di saluran tulang belakang dari foramen occipital besar ke vertebra lumbar ke-2. Ia diliputi dengan tiga membran: korda tulang belakang secara langsung merangkumi membran lembut dan atau choroid, membran arachnoid terletak dalam bentuk jaringan nipis, membran pepejal terdiri daripada tisu penghubung dan garis kanal tulang belakang. Ruang di antara membran dipenuhi dengan cecair cerebrospinal (CSF), yang menyediakan kusut otak. Kord rahim terdiri daripada 31 segmen, struktur masing-masing adalah kira-kira sama. Di tengah-tengah ada saluran pusat yang sempit di mana arak beredar. Di sekelilingnya dalam bentuk rama-rama terdapat bahan kelabu yang dibentuk oleh badan-badan sel saraf. Dalam bahan kelabu memancarkan depan, tanduk belakang dan interkalari. Di luar perkara kelabu adalah bahan putih yang mengandungi proses neuron yang panjang, mereka menghubungkan tahap yang berbeza dari saraf tunjang di antara mereka sendiri, saraf tunjang dan otak, mereka membentuk 6 tiang. Dari setiap segmen dari dua sisi, saraf tulang belakang secara simetris bergerak dalam bentuk dua tali (akar). Akar anterior adalah efferent (motor), akar posterior adalah afferent (sensitif), bersama-sama mereka bergabung dalam foramen intervertebral.

2. Berapa banyak saraf tulang belakang bergerak dari kord rahim?

Dari saraf tunjang bertukar 31 pasang saraf tulang belakang.

3. Padankan skema struktur kord rahim (seksyen salib) dan skema arka refleks. Apakah pembentukan saraf nod pada akar posterior saraf tunjang; diri mereka kembali akar; akar depan; saraf tulang belakang yang betul?

Berdasarkan skema ini, ganglia pada akar posterior saraf tunjang terbentuk oleh nuklei neuron sensitif yang membawa maklumat dari reseptor ke tanduk posterior saraf tunjang, di mana mereka beralih sama ada ke neuron motor secara langsung atau melalui neuron interkalasi, atau ke jalur korda tulang belakang yang menaikkan maklumat ke otak Akar posterior dibentuk oleh akson saraf deria. Akar anterior terdiri daripada aksons neuron motor. Saraf tulang belakang dibentuk selepas akar anterior dan posterior bergabung lagi dari nodus tulang belakang setelah akar keluar dari lubang-lubang antara vertebra tulang belakang.

4. Beri contoh refleks yang dilakukan melalui saraf tunjang tanpa penglibatan otak. Adakah saraf tunjang mengambil bahagian dalam refleks yang mengawal otak? Dalam apa cara?

Pada asasnya, tanpa penyertaan otak, refleks tendon tertutup, seperti refleks dari tendon Achilles, lutut, flexor dan siku extensor, cremasteric (mengangkat testis ketika berjalan di sepanjang permukaan dalam paha) dan lain-lain. Kord rahim manusia mengawal hanya tindakan motor yang paling mudah, pergerakan yang kompleks (berjalan, menulis, bercakap, buruh) dijalankan hanya dengan penyertaan otak. Semua gentian saraf sentripetal saraf tulang belakang, yang membawa impuls saraf dari organ dan tisu, menghampiri saraf tunjang, dan kemudian mengikuti laluan menaik ke otak, di mana ia diproses. Dari otak, maklumat bergerak ke punggung, di mana serat turun mencapai segmen yang menyervis organ atau tisu kerja dan beralih ke nukleus motor neuron. Dari saraf tunjang keluar serat sentrifugal, di mana impuls pergi ke organ dan tisu.

5. Kenapa kecederaan saraf tunjang begitu berbahaya?

Dalam kecederaan saraf tunjang, bergantung pada tahap dan ijazah (contohnya, pemisahan lengkap saraf tunjang, separuh kerosakan, atau lajur berasingan), kerosakan berlaku kepada fungsi bahagian yang rosak dan bahagian yang sepadan di bawah tapak kecederaan. Iaitu, kawasan di bawah tapak pemuliharaan kawasan yang rosak kehilangan sensitiviti mereka, aktiviti fizikal... Semakin tinggi tapak kecederaan, fungsi lebih banyak boleh hilang. Kecederaan tali tulang belakang adalah penyebab utama kecacatan pada orang muda.

6. Adakah jerk lutut dan kepekaan kulit berterusan jika seseorang terganggu oleh pengaliran rangsangan dari saraf tunjang ke kepala?

Jerawat lutut berterusan, kerana ia hanya menutup pada tahap saraf tunjang, kepekaan kulit hilang, kerana pemprosesan maklumat dari kulit berlaku di otak, di mana maklumat melewati jalur-jalur saraf tunjang.

Refleks kord tulang belakang.

Peranan penting dalam pemahaman falsafah mengenai mekanisme aktiviti sistem saraf dimainkan oleh karya-karya ahli falsafah Perancis dan matematikawan R. Descartes (1596-1650). Beliau mula merumuskan prinsip aktiviti refleks badan. Istilah "refleks", yang kini digunakan secara meluas, dicadangkan kemudian (pada abad ke-19) oleh ahli fisiologi Czech I. Prokhazka (1749-1820). Refleks adalah tindak balas badan kepada kesan deria. Refleks ini dilakukan melalui arka refleks (rangkaian neuron) sistem saraf. Sebagai contoh, sebagai tindak balas kepada rangsangan kulit, tangan ditarik balik. Dalam bahasa neurophysiology, ini bermakna bahawa sebagai tindak balas kepada rangsangan, serat aferen dari kulit teruja, maka rangsangan ini melalui akar posterior saraf tunjang mencapai motoneurons yang sama (di tanduk anterior dari bahan abu-abu saraf tunjang), dan di sepanjang akson mereka pasukan motor mencapai otot yang sesuai.

Kami memperkenalkan beberapa definisi penting. Kekuatan rangsangan yang minimum yang menyebabkan refleks diberikan dipanggil ambang (atau rangsangan ambang) refleks itu. Setiap refleks mempunyai bidang yang diterima, iaitu. satu set reseptor, kerengsaan yang menyebabkan refleks dengan ambang terkecil.

Apabila mengkaji pergerakan adalah perlu untuk membedah satu tindak refleks yang rumit ke dalam refleks yang relatif sederhana. Pada masa yang sama, perlu diingat bahawa di bawah keadaan semula jadi refleks berasingan hanya muncul sebagai elemen aktiviti yang kompleks. Refleks yang paling mudah yang dapat diperhatikan dengan mudah adalah membongkok dan menguatkan. Dengan fleksi perlu difahami untuk mengurangkan sudut sendi, dan lanjutan - untuk meningkatkannya. Refleks fleksibel digambarkan secara meluas dalam pergerakan manusia. Ciri-ciri refleks ini adalah kekuatan hebat yang dapat mereka usahakan. Walau bagaimanapun, mereka cepat tayar. Refleks meluas juga banyak digunakan dalam pergerakan manusia. Sebagai contoh, ini termasuk refleks yang mengekalkan postur menegak. Refleks ini, berbeza dengan refleks lenturan, jauh lebih tahan terhadap keletihan. Sesungguhnya, kita boleh berjalan dan berdiri untuk masa yang lama, tetapi untuk kerja jangka panjang, seperti mengangkat berat dengan tangan kita, kebolehan fizikal kita adalah lebih terhad.

Prinsip universal aktiviti refleks dari saraf tunjang dipanggil laluan akhir biasa. Hakikatnya ialah nisbah bilangan serat dalam afferent (akar posterior) dan efferent (akar anterior) dari saraf tunjang adalah kira-kira 5: 1. C. Sherrington (ahli fisiologi bahasa Inggeris yang terkemuka, kontemporari IP Pavlov) secara kiasan membandingkan prinsip ini dengan corong (corong Sherrington), sebahagian besarnya adalah laluan aferent dari akar posterior, dan sempit adalah laluan efferent akar anterior daripada saraf tunjang. Perlu diingati bahawa jalan akhir biasa, sebagai pembentukan fungsional dalam pelaksanaan aktiviti refleks kord rahim, sering sukar. Selalunya, wilayah laluan akhir satu refleks disekat oleh wilayah laluan terakhir refleks lain. Dalam erti kata lain, refleks berbeza boleh bersaing untuk merebut jalan terakhir. Ini boleh digambarkan dengan contoh sedemikian. Bayangkan anjing melarikan diri dari bahaya dan gigitan kutu ketika itu. Dalam contoh ini, dua refleks bersaing untuk laluan akhir biasa - otot kaki belakang: satu menyikat, dan yang lain adalah refleks berjalan kaki. Pada masa-masa tertentu, refleks kardi dapat mengalah, dan anjing berhenti dan mula gatal, tetapi sekali lagi refleks berjalan kaki dapat mengambil alih, dan anjing itu akan disambung semula.

Seperti yang telah disebutkan, dalam pelaksanaan aktiviti refleks, refleks individu saraf tunjang berinteraksi antara satu sama lain, membentuk sistem berfungsi. Salah satu unsur yang paling penting dalam sistem fungsional adalah sebaliknya, yang mana pusat saraf seolah-olah menilai bagaimana reaksi dilakukan dan boleh membuat pembetulan yang diperlukan. Sesetengah mekanisme khusus untuk membalikkan penyimpangan akan dibincangkan dengan lebih lanjut.

Salah satu contohnya adalah refleks regangan. Contoh refleks seperti ini boleh berfungsi sebagai refleks lutut, yang berlaku dengan sedikit tamparan pada tendon otot dalam cawan popliteal (Rajah 5.3). Refleks menghulurkan menghalang regangan otot yang berlebihan, yang seolah-olah menahan peregangan. Refleks ini berlaku sebagai tindak balas otot kepada rangsangan reseptornya, oleh itu ia sering dirujuk sebagai refleks otot sendiri.

Rajah. 5.3. Lutut lutut

Dua jenis refleks regangan diketahui: tonik (perlahan) dan fasa (cepat). Untuk memisahkan kedua-dua jenis refleks, dua kaedah peregangan otot digunakan: peregangan otot yang perlahan menyebabkan refleks tonik untuk menghulurkan, refleks cepat fasa. Contoh-contoh refleks phasic untuk peregangan boleh berfungsi sebagai lutut dan Achilles (refleks disebabkan oleh sedikit tamparan kepada tendon Achilles). Bukti bahawa refleks ini dijalankan dengan mengaktifkan reseptor hanya dari otot sendiri, dan bukannya tendon atau sendi, boleh menjadi penyelenggaraan mereka semasa anestesia kantung artikular. Satu contoh refleks tonik untuk peregangan boleh menjadi refleks gastrocnemius anda sendiri. Ini adalah salah satu daripada otot utama, berkat kedudukan menegak orang itu dikekalkan.

Beri contoh refleks melalui saraf tunjang tanpa penglibatan otak. Adakah saraf tunjang mengambil bahagian dalam refleks yang mengawal otak? Bagaimana?

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jawapannya

Jawapannya diberikan

nitaja

Pada asasnya, tanpa penyertaan otak, refleks tendon tertutup, seperti refleks dari tendon Achilles, lutut, flexor dan siku extensor, cremasteric (mengangkat testis ketika berjalan di sepanjang permukaan dalam paha) dan lain-lain. Kord rahim manusia mengawal hanya tindakan motor yang paling mudah, pergerakan yang kompleks (berjalan, menulis, bercakap, buruh) dijalankan hanya dengan penyertaan otak. Semua gentian saraf sentripetal saraf tulang belakang, yang membawa impuls saraf dari organ dan tisu, menghampiri saraf tunjang, dan kemudian mengikuti laluan menaik ke otak, di mana ia diproses. Dari otak, maklumat bergerak ke punggung, di mana serat turun mencapai segmen yang menyervis organ atau tisu kerja dan beralih ke nukleus motor neuron. Dari saraf tunjang keluar serat sentrifugal, di mana impuls pergi ke organ dan tisu.

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Tonton video untuk mengakses jawapannya

Oh tidak!
Lihat Balasan Adakah Lebih

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Buku Panduan Ekologi

Kesihatan planet anda berada di tangan anda!

Beri contoh refleks melalui kord rahim.

Peranan penting dalam pembangunan idea tentang aktiviti refleks saraf tunjang dimainkan oleh penemuan dan generalisasi ahli fisiologi Inggeris dan pemenang Hadiah Nobel Charles Sherrington (1859-1952).

Skop fungsi yang dilakukan oleh saraf tunjang sangat besar. Ia mengandungi pusat semua refleks motor (kecuali otot kepala), semua refleks sistem urogenital dan rektum, refleks yang menyediakan thermoregulation, mengatur metabolisme tisu, pusat refleks vaskular, pusat penguncupan diafragma, dan lain-lain. Dalam vivo, refleks ini selalu dipengaruhi kawasan otak yang lebih tinggi.

Tahap manifestasi refleks bergantung kepada sama ada hubungan antara struktur saraf tunjang dan struktur otak dikekalkan. Selepas penghapusan (penghapusan otak) atau tulang belakang (pemisahan saraf tunjang dari otak melalui pemindahan), banyak bentuk kompleks aktiviti yang dihasilkan oleh saraf tunjang hilang. Pada masa yang sama, nilai tertentu tergolong dalam tahap organisasi binatang eksperimen. Sebagai contoh, katak spinal, seorang wakil vertebrata yang lebih rendah, boleh duduk dan bebas apabila ditangkap. Anjing tulang belakang itu sendiri tidak boleh berdiri atau berjalan. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa pemisahan saraf tunjang dan struktur pendailan melanggar arka refleks yang bertanggungjawab untuk melaksanakan tindak balas tertentu. Dalam kes ini, khususnya, pembuangan otot pernafasan hilang, memastikan pernafasan pernafasan, pelepasan tonik neuron simpatik yang menyokong nada vaskular dan, dengan itu, tekanan arteri, hilang.

Sebagai peraturan, refleks haiwan terumbu diselaraskan. Pengujaan setiap kumpulan reseptor di dalamnya disertai dengan tindak balas khususnya. Contohnya, kerengsaan mekanikal kulit katak menyebabkan tengkorak anggota badan yang jengkel dan lanjutan yang lain. Kerengsaan reseptor pundi kencing dan rektum diiringi oleh kontraksi refleks otot mereka.

Sehubungan dengan ketiadaan pengaruh tonik struktur otak, keadaan fungsional dan sistem saraf tulang belakang serebral sendiri berubah. Pelanggaran tersebut termasuk penamatan tindakan locomotor kompleks seperti berjalan kaki. Ia adalah ciri bahawa kehilangan tindakan-tindakan ini selepas spinalisasi dapat dipulihkan dengan mentadbir zat-zat binatang yang mempromosikan pembebasan mediator dengan penutupan sinaptik jalur pemotongan.

Bergantung kepada bilangan neuron yang terlibat dalam pengujaan pengujaan, arka refleks dari saraf tunjang terbahagi kepada monosynaltic dan polysynaptic. Arka monosynaptik terdiri daripada neuron deria dengan reseptor spindle otot dan neuron effector yang menamatkan serat otot. Satu contoh klasik arka monosynaptik ialah arka refleks dari refleks lutut, di mana pengujaan dari reseptor kepada pengeluar mengambil hanya 0.5-1.0 ms, iaitu, masa yang diperlukan untuk laluan pengujaan melalui hanya satu sinaps.

Dalam busur polysynaptic di jalan pengujaan dari reseptor kepada pengeluar, sebagai tambahan kepada neuron sensori dan effector, terdapat juga neuron interkalasi. Oleh itu, pengujaan dalam arka ini tidak melewati satu, tetapi melalui beberapa sinapsinya, yang menentukan masa tindak balas laten dan jumlah kelewatan sinaptik. Apabila melakukan tindak balas refleks dalam arka mono- dan polysynaptic, banyak interneuron yang menyelaraskan refleks juga terlibat.

Analisis sejenis pengaruh periferi, serta kawalan supra-mental aktiviti refleks saraf tunjang, dilakukan dengan bantuan arka refleks multistoris panjang. Pusat mereka terletak di kawasan subkortikal dan korteks serebrum.

Refleks korda termasuk refleks pertahanan, refleks regangan, otot antagonis, visceromotor, dan refleks vegetatif. Klasifikasi ini sangat bersyarat, dan makna keseluruhannya adalah bahawa ia menunjukkan kepelbagaian tindak balas refleks. Malah di dalam tulang belakang, sukar untuk memenuhi refleks yang hanya akan digunakan pada salah satu kumpulan ini.

Kerengsaan dalam bentuk kulit kaki menyebabkan refleks pelindung di katak - sama ada menarik diri kaki dengan sedikit cetek atau menarik kaki yang lain dalam tindak balas dan memindahkannya dari sumber dengan kesan yang lebih kuat, akhirnya melarikan diri dari haiwan dengan kerengsaan yang ketara, apabila banyak struktur saraf sistem.

Refleks regal ditunjukkan dengan memendekkan otot sebagai tindak balas kepada peregangannya. Reseptor utama dalam kes ini adalah spindle neuromuskular, dan pautan afferent adalah serabut deria saraf saraf dan akar dorsal saraf tunjang. Ini arka refleks yang paling kerap berada di dalam saraf tunjang. Permulaan dan akhir arka refleks dikaitkan dengan otot. Refleks yang paling ketara dalam otot ekstensor. Agar tubuh dapat menahan daya graviti, otot-otot ini mesti berada dalam keadaan ketegangan tonik. Kepentingan biologi refleks ini adalah bahawa mereka terlibat dalam mengekalkan kedudukan statik dan tubuh, menyesuaikan derajat penguncupan otot mengikut rangsangan yang jatuh di atasnya. Refleks jenis ini adalah sangat penting dalam ungulates, walaupun pada manusia mereka telah berkembang dengan baik.

Refleks otot antagonis adalah asas tindakan locomotor dan dicirikan oleh hakikat bahawa apabila motorsuron flexor teruja, otot extensor motoneurons pada masa yang sama menghalang. Pada masa yang sama, di bahagian kaki di sisi lain, fenomena yang bertentangan diperhatikan. Secara umumnya, ini menghasilkan perubahan kontraksi otot yang betul bertentangan dengan makna fungsional. Mekanisme yang bertanggungjawab untuk penggantian aktiviti pelbagai nukleus motor, contohnya, ketika berjalan, disetempatkan dalam alat internortonal saraf tunjang. Walau bagaimanapun, untuk mengaktifkannya, perlu untuk mendapatkan isyarat tonik ke bawah dari pusat-pusat motor otak.

Reflex Visceromotive berlaku apabila serat aferent organ-organ dalaman teruja dan dicirikan oleh penampilan respon motor otot-otot dada dan dinding perut, otot extensor belakang. Kemunculan refleks ini dikaitkan dengan kewujudan penumpuan serat afferent visceral dan somatic ke interneuron tali tulang belakang yang sama.

Refleks vegetatif terdiri, pertama, dalam penampilan pelepasan polysynaptik dalam serat simpatik preganglionik sebagai tindak balas kepada pengujaan sel sensitif simpatik dan somatik, dan kedua, dalam penampilan tindakbalas refleks neuron parasympatetik sebagai tindak balas kepada rangsangan laluan sensitif. Seiring dengan prestasi tindak balas refleksnya sendiri, struktur saraf tulang belakang berfungsi sebagai alat untuk melaksanakan sejumlah besar proses kompleks yang dijalankan oleh pelbagai bahagian otak. Kawalan ini boleh langsung, apabila laluan menurun secara langsung berkaitan dengan neuron motor saraf tunjang, dan tidak langsung melalui interneuron, yang membentuk sambungan intersegmental yang pendek. Sifat-sifat yang terakhir dan keunikan hubungan dengan gentian turun dan neuron motor mencipta kemungkinan untuk integrasi isyarat masuk, pemprosesan mereka dan pengagihan semula ruang.

Pengaliran kord tulang belakang

Di samping aktiviti refleks, satu lagi fungsi penting saraf tunjang adalah untuk melakukan impuls. Ia adalah bahan putih yang terdiri daripada serat saraf.

Sebagai hasil daripada perkembangan evolusi, arka refleks mudah yang mendasari fungsi sistem saraf menjadi lebih rumit dan di setiap bahagiannya, bukannya satu neuron, rantai sel saraf timbul, akson yang membentuk jalur. Di bawah laluan konduktif biasanya terdapat kumpulan gentian saraf, yang dicirikan oleh struktur dan fungsi yang sama. Mereka menghubungkan bahagian-bahagian yang berbeza dari saraf tunjang atau saraf tunjang dan otak. Semua gentian saraf jalur yang sama bermula dari neuron homogen dan berakhir pada neuron yang melakukan fungsi yang sama.

Menurut ciri-ciri fungsian, serat saraf, serasi dan unjuran (afferent dan efferent) dibezakan. Gentian persatuan atau berkas mereka membuat sambungan yang satu sisi antara bahagian individu saraf tunjang. Menghubungkan segmen yang berbeza, mereka membentuk balok mereka sendiri, yang merupakan sebahagian daripada radas segmental dari saraf tunjang. Serat-serat komidi menyambung bahagian-bahagian yang bertentangan secara seragam dengan pelbagai bahagian dari saraf tunjang. Serat unjuran mengikat tali tunjang dengan bahagian-bahagian yang menghadap. Gentian ini membentuk laluan utama, yang diwakili oleh jalan menaik (centripetal, afferent, sensitif) dan menurun (jalan sentrifugal, efferent, motor).

Laluan menaik. Laluan ini membawa impuls dari reseptor yang merasakan maklumat dari dunia luaran dan persekitaran dalaman badan. Bergantung kepada jenis sensitiviti yang mereka lakukan, mereka dibahagikan kepada cara kepekaan extero-, proprio-dan interoceptive. Jalur menjauhkan menghantar impuls dari struktur otak ke nukleus motor yang bertindak balas terhadap rangsangan luar dan dalaman.

Laluan menaik utama saraf tunjang adalah bungkusan nipis, bungkus berbentuk baji, saluran spinothalamik lateral dan ventral, saluran cerebel tulang belakang dan dubur ventral (Rajah 18).

Rajah. 18. Lokasi laluan menaik

Bundle nipis (Gaulle) dan bundle berbentuk baji (Burdaha) membentuk lajur posterior saraf tunjang. Bungkusan serat ini adalah proses sel-sel deria dari ganglia tulang belakang, yang melakukan pengujaan dari proprioceptors otot-otot tendon, reseptor kulit tisu, dan viscereceptors. Serat rasuk berbentuk nipis dan berbentuk baji adalah myelinated, mereka menjalankan pengujaan pada kelajuan 60-100 m / s. Akson pendek kedua-dua rasuk menubuhkan sambungan sinaptik dengan motoneuron dan interneuron segmen mereka, sementara yang lama dihantar ke medulla. Di sepanjang jalan, mereka memberikan sebilangan besar cawangan kepada neuron dari segmen-segmen yang berlatar belakang saraf tunjang, sehingga membentuk sambungan intersegmental.

Melalui gentian bundle nipis, pengujaan dilakukan dari bahagian ekor badan dan anggota pelvis, dan melalui serat bundel berbentuk baji, dari bahagian kranial badan dan anggota toraks. Di dalam saraf tunjang, kedua-dua jalan ini tidak mengalami gangguan dan tanpa melintasi, dan menamatkan medulla oblongata di dalam nukleus dengan nama yang sama (Gaulle dan Burdach), di mana mereka membentuk suis sinaptik ke neuron kedua. Proses neuron kedua diarahkan kepada nukleus spesifik thalamus dari sisi yang bertentangan, dengan itu membentuk jenis lintasan. Di sini mereka dialihkan ke neuron ketiga, akson yang mencapai neuron pada lapisan keempat korteks serebrum.

Diyakini bahawa sistem ini dijalankan maklumat sensitiviti yang sangat dibezakan, yang membolehkan untuk menentukan lokalisasi, kontur rangsangan periferal, serta perubahannya dari masa ke masa.

Di sepanjang saluran spinothalamic sisi, sensitiviti kesakitan dan suhu dilakukan, dan di sepanjang saluran spinothalamic ventral - sentuhan. Terdapat bukti bahawa sepanjang laluan ini, penghantaran pengujaan dari proprio dan viscereoreceptors juga mungkin. Kelajuan pengujaan dalam serat adalah 1-30 m / s. Saluran thalamic tulang belakang terganggu dan bersilang sama ada di peringkat segmen yang mereka baru masuk, atau mereka pertama kali melewati beberapa segmen di pihak mereka dan kemudian pergi ke sebaliknya. Dari sini datang serat-serat yang berakhir di gua-gua visual. Di sana mereka membentuk sinaps pada sel-sel saraf, akson yang dihantar ke korteks hemisfera serebrum.

Adalah dipercayai bahawa maklumat mengenai sifat kualitatif rangsangan ini terutama ditransmisikan melalui sistem serat laluan ini.

Saluran spinal-cerebral dorsal, atau Flexigil bundle - phylogenetically adalah jalur deria paling kuno dari saraf tunjang. Lokasi sel saraf, akson yang membentuk serat laluan ini, adalah pangkal tanduk dorsal saraf tunjang. Tanpa melintas, laluan mencapai cerebellum, di mana setiap serat menduduki kawasan tertentu. Kelajuan laluan serebrum tulang belakang melalui gentian adalah kira-kira 110 m / s. Maklumat mengenai reseptor pada otot dan ligamen di bahagian kaki kaki dilakukan. Laluan ini mencapai perkembangan paling besar di ungulates.

Saluran spinal-cerebral ventral, atau bundle Govers, juga dibentuk oleh axons dari interneuron di seberang kord rahim. Melalui medulla dan kaki cerebellum, gentian ditujukan kepada korteks cerebellar, di mana mereka menduduki kawasan yang besar. Pulses dengan halaju sehingga 120 m / s datang dari tendon, kulit dan viscereoreceptors. Mereka terlibat dalam mengekalkan nada otot untuk melakukan pergerakan dan mengekalkan postur.

Laluan menurun menghubungkan bahagian-bahagian yang lebih tinggi dari CNS dengan neuron efektor saraf tunjang. Yang utama ialah piramidal, tulang belakang-tulang belakang, vestibulospinal dan saluran retikulospinal.

Saluran piramid terbentuk oleh akson sel-sel zon motor pada korteks serebrum. Menuju ke arah medulla oblongata, akson ini mendermakan sebilangan besar cagaran kepada struktur pembentukan pertengahan, tengah, medulla, dan reticular. Di bahagian bawah medulla oblongata, sebahagian besar serat jalur pyramidal melintas ke seberang (salib piramid), membentuk saluran pyramidal sisi. Dalam saraf tunjang, ia terletak di lajur sisi. Bahagian lain serat pergi, tanpa menyeberang, ke saraf tunjang dan hanya pada tahap segmen di mana ia berakhir, melewati sebaliknya. Ini adalah saluran piramid lurus. Kedua-duanya berakhir pada neuron motor tanduk anterior daripada bahan kelabu saraf tunjang. Komposisi gentian jalur ini adalah heterogen, ia menyampaikan serat myelinated dan non-myelinated diameter yang berbeza dengan kelajuan pengujaan dari 1 hingga 100 m / s.

Rajah. 19. Lokasi laluan ke bawah

Fungsi utama laluan pyramidal adalah pemindahan denyutan untuk melakukan gerakan sukarela. Kebolehpercayaan dalam pelaksanaan fungsi ini dipertingkatkan dengan menduplikasi sambungan otak dengan saraf tunjang melalui dua jalan - menyeberang dan terus. Dalam siri evolusi, saluran pyramidal berkembang sejajar dengan perkembangan korteks serebrum dan mencapai kesempurnaan terbaik manusia.

Saluran rubrospinal (Monakova) dibentuk oleh akson sel-sel dari nukleus merah di tengah otak. Terlepas dari teras, gentian itu sepenuhnya dipindahkan ke sebaliknya. Sesetengah daripada mereka pergi ke cerebellum dan pembentukan reticular, yang lain ke kord rahim. Di dalam saraf tunjang, serat terletak di tiang-tiang di hadapan jalan piramid yang tersilang dan ditamatkan di dalam internèt segmen masing-masing. Saluran rubrospinal membawa impuls dari cerebellum, nukleus saraf vestibular, striatum.

Tujuan utama saluran rubrospinal adalah untuk mengawal nada otot dan koordinasi pergerakan sukarela. Dalam proses evolusi, jalan ini muncul lebih awal. Yang penting dalam haiwan, ia kurang berkembang pada manusia.

Saluran vestibulospinal terbentuk oleh gentian, yang merupakan proses sel-sel nukleus Deiters, yang terletak di medulla oblongata. Saluran ini mempunyai asal evolusi paling purba. Ia menghantar impuls dari alat vestibular dan cerebellum ke neuron motor tanduk ventral saraf tunjang, yang mengawal nada otot, koordinasi pergerakan, dan keseimbangan. Dalam kes pelanggaran integriti jalan ini, gangguan penyelarasan pergerakan dan orientasi dalam ruang diperhatikan.

Sebagai tambahan kepada saraf tunjang utama yang utama, terdapat juga jalan menurun pendek yang menghubungkan segmen yang berasingan.

Soalan soalan 3

Tarikh penerbitan: 2014-11-04; Baca: 5400 | Halaman pelanggaran hak cipta

studopedia.org - Studioopedia Org - 2014-2018 tahun (0.004 s)...

Jenis kelainan aktiviti refleks, saraf tunjang adalah berikut:

  • 1) perencatan refleks tulang belakang,
  • 2) meningkatkan refleks tunjang.

Penyebab perencatan refleks tulang belakang adalah:

  • a) anestesia
  • b) gangguan peredaran darah saraf tunjang,
  • c) Rangsangan saraf deria sensitif (kejutan),
  • d) kerosakan neuron motor (polio, botulisme);
  • e) sindrom deafferent.

Sindrom Deafferentation

Penamatan impuls daripada saraf deria dalam segmen tertentu saraf tunjang dipanggil deafferentation.

Deafferentasi boleh diinduksi dalam haiwan dengan memotong akar dalam satu atau beberapa segmen saraf tunjang. Sindrom deafferent, seperti anggota belakang dalam tikus atau anjing, sejurus selepas operasi dinyatakan dalam fenomena kelumpuhan. Ini disebabkan oleh mekanisme maklumbalas dari anggota yang dikendalikan dengan saraf tunjang.

Maklumat yang diterima oleh saraf tunjang dan bahagian atas sistem saraf pusat dari proprioceptors otot dan reseptor lain (kulit, tendon, saluran darah kaki) dimatikan.

Selanjutnya, pergerakan anggota yang dikendalikan itu dipulihkan kerana pengaruh pengawalseliaan dari anggota badan yang sihat dan jabatan-jabatan yang berpanjangan dari sistem saraf pusat. Kesan-kesan ini dihantar melalui neuron interkalari ke neuron-neuron motor anggota dwija.

Pemulihan pergerakan anggota deafferented, bagaimanapun, tidak berlaku sepenuhnya. Kontraksi ototnya menjadi terlalu tajam, nada otot lemah.

Pergerakan haiwan adalah serupa dengan manusia dengan spons seperti dorsal, apabila lajur posterior terjejas dan, dengan itu, pengaliran impuls afferent sepanjang kord rahim. Haiwan itu, yang kehilangan sensasi dari anggota badan, merawatnya sebagai badan asing.

Tikus kadang-kadang mengikis anggota badan ini dan memakannya. Oleh itu, adalah perlu untuk meletakkan tali leher di sekitar leher tikus, yang tidak membenarkan ia mencapai anggota dengan moncong.

Deafferentasi secara mendadak mempengaruhi peredaran darah dan tropis tisu. Gangguan peredaran mikro berlaku dalam tisu, menyerupai hiperemia vena, edema, pendarahan, proses dystrophik dalam parenchyma tisu deafferentiated, dan ulser sering muncul.

Menguatkan refleks tulang belakang menyebabkan:

  • 1) pemisahan saraf tunjang dengan bahagian-bahagian yang berpanjangan dari sistem saraf pusat, yang diperhatikan apabila mengalihkan kord rahim di bawah bujur (hewan tulang belakang), dan juga ketika melancarkan batang otak di antara benjolan anterior dan posterior segi empat segi (ketegaran decerebration);
  • 2) disfungsi neuron interkalari saraf tunjang.

Haiwan belakang tulang belakang

Haiwan selepas transeksi kord rahim di bawah bujur dipanggil haiwan tulang belakang atau penyediaan tulang belakang.

Untuk mengekalkan kehidupan, dia memerlukan pernafasan buatan, kerana hubungan pusat pernafasan dengan otot pernafasannya terganggu. Di dalam tulang belakang, refleks tulang belakang sangat lega. Fungsi peralihan geganti bagi neuron interkalar juga sangat difasilitasi oleh penyingkiran perencatan dari bahagian yang lebih tinggi sistem saraf pusat.

Pada penyediaan tulang belakang, corak pemeliharaan timbal balik dari otot - refleks silang - telah dipelajari.

Pada manusia, keadaan yang serupa dengan haiwan tulang belakang terjadi selepas trauma dan pemisahan lengkap saraf tunjang dan otak.

Dengan luka-luka saraf tunjang di bahagian-bahagian yang berlainan, unjuran-unjuran refleks yang luar biasa dalam bentuk pergerakan yang mesra adalah mungkin. Contohnya, apabila membongkok satu kaki, kaki lain ditekuk dan lengannya dilenturkan pada sisi yang sama. Pergerakan ini juga berlaku selepas pemisahan saraf tunjang (pemindahan, kecederaan, tumor) dengan bahagian-bahagian yang berpanjangan dari sistem saraf pusat, yang mempunyai kesan perencatan pada neuron interkal.

Gangguan proses inhibisi dalam neuron interkalari saraf tunjang disebabkan oleh keracunan dengan toksin strychnine atau tetanus dinyatakan dalam pengaktifan tajam kegembiraan refleks dari saraf tunjang.

Kerengsaan kulit yang lemah menyebabkan banyak kontraksi otot yang meluas dan meluas, terutamanya extensors.

Refleks kord tulang belakang

Hyperreflexia sedemikian timbul kerana pengujaan neuron interkalari dari saraf deria tidak hanya dihalang, tetapi juga diperkuat oleh neuron interkalari, yang membawa kepada penyebarannya di seluruh saraf tunjang.

Perubahan yang sama berlaku dalam keracunan strychnine. Menghadapi latar belakang ini, timbal balik, refleks salib pada jengkel dan pada badan yang bertentangan sangat difasilitasi. Aktiviti refleks yang tidak diselaraskan akan berlaku.

Kecemerlangan refleks tulang belakang juga meningkat di bawah pengaruh pengujaan dari saraf deria satu atau lain-lain segmen saraf tunjang.

Ini "penjelasan jalan" (Sherrington) refleks juga dijalankan dengan mengaktifkan aktiviti neuron interkal. Peningkatan umum dalam kegembiraan saraf tunjang, disebabkan oleh kerengsaan berpanjangan saraf deria, membentuk asas histerosis yang diterangkan oleh N.

E. Vvedensky. Penyejukan atau kecederaan saraf tunjang selepas pelbagai pemindahan juga menyebabkan peningkatan keceriaan refleks selepas haiwan mengalami tempoh kejutan tulang belakang.

Kejutan tulang belakang

Dalam eksperimen, kejutan tulang belakang pada haiwan (kucing, anjing, dan sebagainya) berlaku selepas pemindahan transversal lengkap dari saraf tunjang pada pelbagai peringkat. Dalam hal pemindahan tulang belakang di bawah medulla oblongata, tekanan darah menurun secara mendadak disebabkan oleh kesan-kesan tonik dari pusat vasomotor bulbar melalui vasomotor simpatik kepada arteriol.

Sebahagian daripada saraf tunjang di bawah transeksi penuh adalah dalam keadaan perencatan yang teruk untuk masa yang lama (beberapa jam) dan semua refleks tulang belakang (tendon, kulit, vaskular) dihalang dan tidak diterbitkan semula.

Bidang saraf tunjang di atas transeksi biasanya berfungsi secara normal. Ini terbukti, sebagai contoh, oleh fakta bahawa pemindahan saraf tunjang pada tahap V pada bahagian serviks, di atas mana nukleus otot pernafasan terletak, tidak mempengaruhi pernafasan pernafasan. Oleh itu, refleks melalui motoneurons saraf frenik kekal utuh.

Transeksi kord rahim di bawah medulla oblongata menyebabkan penghentian tajam dan lengkap pernafasan pernafasan dan, seperti yang ditunjukkan, penurunan tekanan darah.

Setelah beberapa lama (dalam kucing dan anjing dalam 30-60 minit), tekanan meningkat sedikit disebabkan oleh tindakan vasomotor periferal (bersimpati) dan rembesan adrenalin refleks oleh bahan otak kelenjar adrenal. Refleks ini berlaku kerana kecederaan batang otak semasa transeksi. Pergerakan pernafasan dalam haiwan semacam itu mungkin hanya dengan bantuan pernafasan tiruan.

Apabila batang otak dipotong di atas seksyen bulbar, pergerakan pernafasan bebas dan tekanan darah yang normal dipelihara sepenuhnya, memandangkan pusat pernafasan dan vasomotor medulla oblongata kekal utuh. Transplantasi berulang pada saraf tunjang di bawah tapak transeksinya pertama kali menyebabkan peningkatan tekanan darah akibat kerengsaan sel dan konduktor vasomotors, yang segera berlalu, dan tekanan didirikan pada tahap dekat dengan yang asli atau sedikit lebih rendah.

Fenomena kejutan tulang belakang tidak lagi diperhatikan. Aktiviti refleks saraf tunjang di atas dan di bawah seksyen semula dipelihara sepenuhnya,

Fenomena kejutan tulang belakang juga direproduksi dengan menyejukkan segmen saraf tunjang.

Pemanasan memulihkan keadaan haiwan menjadi normal. Tempoh kejutan tulang belakang adalah berbeza dalam haiwan yang berlainan. Dalam katak dan guinea babi, ia berlangsung beberapa minit, dalam kucing dan anjing - dari 15 minit hingga beberapa jam. Dalam monyet rendah (Macacus rhesus) kejutan berlangsung dari 6 jam hingga 6 hari.

Pada manusia, selepas kecederaan saraf tulang belakang (kecederaan), refleks mungkin tidak hadir sehingga 5-6 minggu. Keadaan kejutan disertai oleh atrofi otot rangka, menurunkan tekanan darah dan fenomena lain.

Transaksi melintang hanya lajur posterior dan tanduk saraf tunjang tidak menyebabkan kejutan tulang belakang, tetapi menyebabkan pecahan kepekaan di bawah tapak transeksi.

Kerosakan kepada satu lajur anteroposterior saraf tunjang pada satu sisi tidak melibatkan kejutan tulang belakang. Selepas kecederaan pada saraf tunjang perut, kejutan tulang belakang teruk berlaku.

Fisiologi pengecutan otot. Refleks otot. Mekanik sistem muskuloskeletal

Impuls saraf mengakibatkan penguncupan serat otot. Sambungan antara serat otot dan saraf motor dikenali sebagai persimpangan neuromuskular, dan di sini bahawa interaksi antara saraf dan otot berlaku. Dorongan saraf dihantar ke ujung saraf, yang dipanggil akhir sinaptik akson, bersebelahan dengan sarcolemma.

Pengakhiran ini mengandungi beribu gelembung yang dipenuhi dengan asetilkolin neurotransmitter (AH). Apabila impuls saraf mencapai hujung sinaptik akson, beratus-ratus vesikel ini melepaskan AH mereka, dan AH juga membuka saluran di mana penyebaran ion natrium (Na +) berlaku. Potensi berehat serat otot tidak aktif adalah kira-kira 95 mV.

Aktiviti Refleks Spinal

Pengaliran ion natrium mengurangkan caj, mewujudkan potensi plat akhir. Sekiranya potensi endplate mencapai nilai ambang potensi (kira-kira -50 mV), ion-ion natrium memasuki aliran, sebagai akibatnya potensi tindakan dibuat dalam serat.

Tiada perubahan ketara dalam serat otot semasa (dan selepas itu) potensi tindakan.

Tempoh ini, dipanggil laten, berlangsung dari 3 hingga 10 ms. Sebelum akhir tempoh laten, enzim asetilcholinesterase (AChE) membahagi ACh dalam persimpangan neuromuskular, saluran natrium ditutup, dan bidang dibersihkan menunggu impuls saraf seterusnya. Potensi rehat serat dipulihkan oleh aliran keluar ion kalium dari sel yang teruja.

Tempoh yang pendek yang diperlukan untuk memulihkan potensi berehat dipanggil tempoh refraktori.

Jadi bagaimana serat otot dipendekkan? Mekanisme ini boleh dijelaskan dengan baik menggunakan teori benang gelongsor (Huxley Hanson, 1954), mengikut mana serat otot menerima dorongan saraf (lihat di atas), yang membawa kepada pembebasan ion-ion kalsium tertumpu pada retikulum sarcoplasmik (CP).

Agar otot bekerja dengan cekap, tenaga diperlukan yang dihasilkan akibat pecahan adenosin trifosfat (ATP). Tenaga ini membolehkan ion kalsium untuk mengikat filamen actin dan myosin untuk membentuk ikatan magnet, menyebabkan gentiannya memendekkan, menyebabkan pengecutan otot. Aksi otot terus berlanjut hingga penipisan rizab kalsium, setelah kalsium mula kembali ke SR, di mana ia akan disimpan sehingga dorongan saraf seterusnya.

Refleks otot.

Otot rangka mengandungi unit deria khusus yang terdedah kepada pemendekan otot (pemendekan). Unit deria tersebut dipanggil spindle otot dan spindle neuro-tendon (Golgi tendon organ), mereka adalah penting untuk mengesan perubahan dalam panjang otot, bertindak balas terhadap perubahan tersebut, dan mengawalnya.

Spindle otot terdiri daripada benang lingkaran, yang dipanggil gentian otot intrafusal, serta ujung saraf yang terletak di dalam selubung tisu penghubung untuk mengawal kadar peningkatan otot.

Jika otot memanjang terlalu cepat, isyarat dari serat otot intrafusal akan memberitahu sistem saraf melalui saraf tunjang sehingga impuls saraf dihantar kembali, sehingga menyebabkan pengecutan otot.

Isyarat sentiasa dihantar ke otot dan dari maklumat otot yang berkaitan dengan kedudukan dan kekuatan (proprioreception).

Di samping itu, apabila otot dipanjangkan dan dipegang dalam kedudukan ini, tindak balas kontraksi akan dikekalkan sehingga otot terbentang. Mekanisme sedemikian dikenali sebagai arka refleks ekstensor. Spindle otot akan dirangsang semasa peregangan otot.

Contoh klinikal klasik refleks ekstensor adalah refleks lutut, yang melibatkan pengaktifan reseptor peregangan tendon, yang menyebabkan penguncupan refleks otot yang dilampirkan, yakni otot quadriceps.

Walaupun spindle otot mengawal panjang otot, organ Golgi tendon (SOG) sangat sensitif terhadap ketegangan dalam kompleks otot-tendon yang boleh bertindak balas kepada pengurangan serat otot tunggal.

SOG adalah halangan, melakukan fungsi perlindungan dan mengurangkan risiko kecederaan. Apabila menerima rangsangan SOG menghalang (menghalang) otot kontraksi (agonis) dan merangsang otot-otot antagonis.

Mekanik sistem muskuloskeletal.

Dalam kebanyakan kes, pergerakan yang diselaraskan melibatkan lampiran otot rangka, yang kekal dalam keadaan yang agak pegun di satu sisi dan bergerak di sisi lain dari tempat lampiran.

Lampiran alat proksimal, dianggap sebagai sumber, dan lampiran mudah alih yang lebih jauh, dianggap sebagai sisipan. (Dalam mana-mana keadaan, sekarang lebih baik menggunakan ungkapan "tempat lampiran" bukannya "sumber" dan "inset", kerana otot disusun sedemikian rupa sehingga kedua-dua hujung otot boleh bergerak atau diperbaiki bergantung kepada keadaan.)

Dalam kebanyakan kes, pergerakan memerlukan penggunaan otot tertentu yang dihasilkan oleh otot-otot agonis (atau penggerak utama), yang terutama bertanggungjawab untuk pergerakan itu dan memberikan sebahagian besar daya yang diperlukan untuk menjalankan pergerakan itu.

Otot antagonis juga mengambil bahagian dalam pergerakan, yang, memanjangkan, menjamin pergerakan yang dihasilkan oleh daya penggerak utama dan melaksanakan fungsi perlindungan.

Di samping itu, penyertaan otot sinergis (dikenali sebagai penstabil), membantu pasukan pendorong utama dan kadang-kadang mengambil bahagian dalam pelarasan arah gerakan, diperlukan. Satu contoh mudah ialah fleksi sendi siku, yang memerlukan pemendekan otot bahu dan bisep bahu (penggerak utama) dan melonggarkan trisep bahu (antagonis). Otot humeral bertindak sebagai otot sinergis, membantu bahu dan otot bisep bahu.

Pergerakan otot boleh dibahagikan kepada tiga jenis kontraksi: sepusat, eksentrik dan statik (isometrik).

Semasa kebanyakan aktiviti, seperti berjalan, pilates dan yoga, semua jenis kontraksi dapat diperhatikan untuk memastikan pergerakan lancar dan diselaraskan.

Otot rangka boleh dibahagikan kepada dua jenis:

1. Otot yang menstabilkan sebenarnya menstabilkan sendi. Ia terdiri daripada gentian berkerut lambat untuk ketahanan, dan juga membantu mengekalkan kedudukan.

Sebaliknya, mereka boleh dibahagikan kepada otot penstabilan utama, yang dicirikan oleh lampiran yang sangat mendalam dan terletak berhampiran paksi putaran bersama, dan menstabilkan otot menengah, yang merupakan otot yang sangat kuat yang dapat menyerap sejumlah besar daya. Menstabilkan otot melawan graviti dan sering menjadi lebih lemah dan lebih lama dari masa ke masa (Norris, 1998).

Sebagai contoh, anda boleh mengambil otot pelbagai bahagian, otot perut melintang (primer), serta otot gluteus maximus dan otot penambah besar (menengah).

2. Menggerakkan otot bertanggungjawab untuk pergerakan. Mereka dianggap lebih cetek dan kurang kuat daripada menstabilkan otot, tetapi mereka memberikan pelbagai gerakan. Sebagai peraturan, mereka bersilang dua sendi dan terdiri daripada gentian berputar cepat, yang dibezakan oleh kekuatan, tetapi kekurangan ketahanan.

Otot menggerakkan menggalakkan gerakan pantas atau balistik dan membangunkan kekuatan tinggi. Lama kelamaan dan kerana ia digunakan, mereka cenderung mengeras dan memendekkan. Contohnya adalah hamstring, otot berbentuk pir, dan otot rhomboid.

Fungsi utama otot adalah memendekkannya.

Apabila titik pelekatan otot berkumpul, ini dipanggil penguncupan sepusat. Apabila pergerakan sendi berlaku, kontraksi konsentris juga boleh dinamik.

Sebagai contoh, kita akan memegang objek: apabila melakukan tindakan ini, otot bisep dari bahu kontrak secara konsentris, sendi siku bengkok, dan lengannya naik ke bahu.

Pergerakan dianggap sebagai pengecutan eksentrik jika otot dapat menggunakan tenaga semasa memanjangkan.

Seperti dalam penguncupan sepusat, akibat pergerakan sendi, penguncupan tersebut juga boleh dinamik. Filamen Actin semakin bergerak jauh dari pusat sarcomere, secara berkesan meregangkannya.

Apabila otot bertindak tanpa pergerakan, daya dijana, tetapi panjang otot tetap tidak berubah.

Mekanisme ini dipanggil kontraksi statik (isometrik).

Tarikh tambah: 2017-06-07; Views: 1,116;

LIHAT TANDA:

Sistem saraf adalah sistem utama yang menyelaras dan mengawal semua sistem dan organ lain seseorang, serta menyampaikan badan dengan persekitaran luaran melalui deria.

Dengan ciri-ciri anatomi dan topografi membezakan:

- Sistem saraf pusat adalah otak (GM) dan kord rahim (CM)

- Peripheral NS - ini adalah saraf tulang belakang (SPN) yang meluas dari saraf tunjang dan saraf kranial (FMN) dari otak.

Tanda fungsian NA dibahagikan kepada 2 jabatan:

- somatik, atau haiwan NS - ia menjalankan terutamanya sambungan badan dengan persekitaran luaran, peraturan otot rangka;

- vegetatif, atau autonomi, NA - mengarahkan proses dalaman badan.

Dalam terusan tunjang adalah kord rahim, yang secara kondisional terdapat lima bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx.

31 pasang akar saraf tulang belakang dikeluarkan dari CM.

CM mempunyai struktur segmen. Segmen ini dianggap segmen SM sepadan dengan dua pasang akar. Di leher - 8 segmen, di dada - 12, di lumbar - 5, di dalam sakral - 5, dalam tulang selak - dari satu hingga tiga.

Di bahagian tengah saraf tunjang adalah perkara kelabu. Pada potong, ia kelihatan seperti rama-rama atau huruf N. Bahan abu-abu terdiri daripada sel-sel saraf dan bentuk protrusions - tanduk posterior, anterior dan lateral. Di tanduk depan, sel-sel effector (motoneurons) terletak, akson yang menyerupai otot rangka; dalam tanduk sisi - neuron sistem saraf autonomi.

Sekitar perkara kelabu adalah perkara putih saraf tunjang. Ia terbentuk oleh gentian saraf menaik dan menurun yang menghubungkan pelbagai bahagian saraf tunjang antara satu sama lain, serta saraf tunjang dengan otak.

Komposisi bahan putih termasuk 3 jenis serat saraf:

- komidi - menyambung 2 bahagian otak.

Semua saraf tulang belakang bercampur, kerana

terbentuk dari pertemuan tulang belakang sensitif (belakang) dan motor (depan). Ganglion tulang belakang, yang mengandungi neuron sensitif, yang dendrit berasal dari pinggiran dan akson memasuki melalui CMM, terletak pada akar sensitif sebelum perpaduannya dengan akar motor. Akar anterior dibentuk oleh akson dari neuron motor tanduk anterior SM.

Fungsi saraf tulang belakang:

1. Refleks - adalah bahawa pada tahap yang berbeza lengkung refleks SM motor dan refleks vegetatif ditutup.

Konduktor - laluan menaik dan menurun melewati korda tulang belakang, yang menyambungkan semua bahagian dari saraf tunjang dan otak:

- laluan menaik, atau sensitif, melalui kord posterior dari taktil, reseptor suhu, proprioceptor dan reseptor kesakitan ke pelbagai bahagian otak, cerebellum, batang, KGM;

- laluan menurun, yang melepasi tali sisi dan anterior, menyambungkan korteks, batang, cerebellum dengan neuron motor CM.

Refleks - tindak balas badan kepada kesan merengsa.

Gabungan formasi yang diperlukan untuk pelaksanaan refleks dipanggil arc refleks. Mana-mana arka refleks terdiri daripada bahagian afferent, pusat dan efferent.

Unsur-unsur struktur dan fungsi arka refleks somatik:

Reseptor adalah pembentukan khusus yang merasakan tenaga kerengsaan dan mengubahnya menjadi tenaga kegembiraan saraf.

Neuron aferen, proses yang mengikat reseptor ke pusat saraf, memberikan pengujaan sentripetal.

Pusat-pusat saraf - satu set sel-sel saraf yang terletak di pelbagai peringkat sistem saraf pusat dan terlibat dalam pelaksanaan jenis refleks tertentu. Bergantung kepada pusat-pusat saraf tahap lokasi membezakan pantulan tulang belakang (pusat saraf dalam segmen saraf tunjang), bulbar (dalam oblongata sumsum belakang), mesencephalic (dalam struktur otak tengah), diencephalic (dalam struktur diencephalon), kortikal (di berbagai wilayah di korteks besar otak).

Neuron-neuron adalah sel-sel saraf, dari mana pengujaan meluas sentrifugally dari sistem saraf pusat ke pinggir, ke organ-organ kerja.

Refleks tulang belakang

Pengaruh atau organ eksekutif adalah otot, kelenjar, organ dalaman yang terlibat dalam aktiviti refleks.

Jenis refleks tulang belakang.

Kebanyakan refleks motor dilakukan dengan penyertaan motoneurons tali tulang belakang.

Sebenarnya, refleks otot (refleks tonik) berlaku semasa rangsangan serat otot meregangkan reseptor dan reseptor tendon.

Mereka menampakkan diri dalam ketegangan otot yang berpanjangan semasa peregangan mereka.

Refleks pelindung diwakili oleh sekumpulan refleks fleksi yang besar yang melindungi tubuh daripada kesan merosakkan rangsangan yang berlebihan dan mengancam nyawa.

Refleks Rhythmic ditunjukkan dalam pergeseran yang betul pergerakan yang bertentangan (flexion dan lanjutan), digabungkan dengan penguncupan tonik kumpulan otot tertentu (tindak balas motor menggaru dan berjalan).

Refleks kedudukan (postur) bertujuan untuk penyelenggaraan jangka panjang penguncupan kumpulan otot, memberikan tubuh kedudukan dan kedudukan di angkasa.

Hasil pemindahan transversal di antara bujur dan saraf tunjang adalah kejutan tulang belakang.

Ia ditunjukkan oleh kejatuhan yang ketara dan menghalang fungsi refleks semua pusat saraf yang terletak di bawah tapak transeksi.

Fungsi tali tulang belakang

Saraf tunjang melakukan fungsi refleks dan konduktor. Yang pertama disediakan oleh pusat sarafnya, yang kedua dengan jalur.

Ia mempunyai struktur segmen. Selain itu, pembahagian ke dalam segmen berfungsi.

Setiap segmen membentuk akar depan dan belakang. Bahagian belakang adalah sensitif, iaitu afferent, motor anterior, efferent. Corak ini dipanggil undang-undang Bella-Majandi.

Akar setiap segmen menyerap 3 metamai badan, tetapi sebagai akibat dari pertindihan, setiap metamer dihuni oleh tiga segmen. Oleh itu, dengan kekalahan akar anterior satu segmen, aktiviti motor metamer yang sama hanya lemah.

Morfologi, badan-badan neuron saraf tunjang membentuk kelabu. Secara fungsional, semua neuronnya terbahagi kepada motoneuron, interkalator, simpatik dan parasympatetik neuron sistem saraf autonomik.

Neuron motor, bergantung kepada kepentingan fungsi mereka, dibahagikan kepada neuron motor alpha dan gamma. Serat afferent pergi ke a-motoneurons, yang bermula dari laluan intrafusal, iaitu. sel otot reseptor. Badan-badan motoneuron terletak di tanduk anterior dari saraf tunjang, dan aksons mereka menyerap otot-otot rangka. Gamma-motoneurons mengawal ketegangan spindle otot iaitu

Beri contoh perbuatan refleks manusia, dilakukan dengan penyertaan saraf tunjang

gentian intrafusal. Oleh itu, mereka terlibat dalam pengawalan kontraksi otot rangka. Oleh itu, apabila akar depan dipotong, nada otot akan hilang.

Interneuron menyediakan hubungan antara pusat-pusat saraf tunjang dan jabatan-jabatan yang berpusat di CNS.

Neuron divisi sympatetik sistem saraf autonomi terletak di tanduk sisi segmen torak, dan parasympatetik di rantau sakral.

Fungsi konduktor adalah untuk memastikan sambungan penerima periferi, pusat-pusat tali pusat dengan bahagian-bahagian yang berpanjangan dari sistem saraf pusat, serta pusat sarafnya.

Ia dijalankan oleh laluan konduktif. Semua jalur saraf tunjang dibahagikan kepada mereka sendiri atau propriospinalnye, naik dan menurun. Laluan propriospinal menghubungkan pusat saraf bagi segmen yang berbeza dari saraf tunjang. Fungsi mereka adalah untuk menyelaraskan nada otot, pergerakan pelbagai metamer badan.

Laluan menaik termasuk beberapa jalan. Bundle of Gaulle dan Burdach mengendalikan impuls saraf dari proprioceptors otot dan tendon ke nuklei medulla oblongata, dan kemudian ke thalamus dan korteks somatosensori.

Terima kasih kepada laluan ini, postur badan dinilai dan diperbetulkan. Govers dan Flexig bundle menghantar keseronokan dari proprioreceptors, mekanoreceptor kulit ke cerebellum. Ini memastikan persepsi dan penyelarasan postur yang tidak sedarkan diri. Saluran spinothalamik mengendalikan isyarat dari rasa sakit, suhu, reseptor tisu kulit kepada thalamus, dan kemudian zon somatosensori korteks.

Mereka memberikan persepsi tentang isyarat yang relevan dan pembentukan kepekaan.

Laluan menurun juga dibentuk oleh beberapa laluan.

Laluan kortikospinal pergi dari neuron piramidal dan extrapyramidal korteks ke motoneuron saraf tunjang. Oleh kerana itu, peraturan pergerakan sukarela dilakukan.

Jalur Rubrospinal menjalankan isyarat dari nukleus merah dari otak tengah ke motoneuron otot-otot fleksor. Laluan vestibulospinal menghantar isyarat dari nukleus vestibular medulla oblongata, terutamanya nukleus Deiters, kepada motoneurons dari otot ekstensor. Oleh kerana kedua-dua laluan ini, nada otot yang sepadan dikawal dengan perubahan dalam kedudukan badan.

Semua refleks kord rahim dibahagikan kepada somatik, iaitu

motor dan autonomi. Refleks somatik dibahagikan kepada tendon atau miotatik dan kulit. Refleks tendon berlaku semasa rangsangan mekanikal otot dan tendon. Peregangan mereka sedikit membawa kepada pengujaan reseptor tendon dan motoneuron saraf tunjang. Hasilnya adalah penguncupan otot, terutamanya extensors. Refleks tendon termasuk lutut, Achilles, ulnar, carpal, dan lain-lain, yang timbul daripada rangsangan mekanikal tendon yang sepadan.

Sebagai contoh, lutut adalah monosynaptik yang paling mudah, kerana terdapat hanya satu sinaps di bahagian tengahnya. Refleks kulit disebabkan oleh kerengsaan kulit reseptor, tetapi ditunjukkan oleh reaksi motor. Mereka adalah plantar dan perut (penjelasan). Pusat-pusat saraf tulang belakang dikendalikan oleh orang-orang yang berpanjangan. Oleh itu, selepas pemindahan antara medula dan saraf tunjang, kejutan tulang belakang berlaku dan nada semua otot berkurangan dengan ketara.

Refleks autonomik saraf tunjang terbahagi kepada simpatik dan parasympatetik.

Mereka dan yang lain ditunjukkan oleh reaksi organ-organ dalaman untuk kerengsaan reseptor kulit, organ dalaman, dan otot. Neuron vegetatif kord rahim membentuk pusat yang lebih rendah daripada peraturan nada vaskular, aktiviti jantung, lumen bronkus, berpeluh, kencing, buang air besar, ereksi, ejakulasi, dan sebagainya.

Tarikh ditambah: 2015-12-26; Views: 188;

LIHAT TANDA:

Peranan penting dalam pembangunan idea tentang aktiviti refleks saraf tunjang dimainkan oleh penemuan dan generalisasi ahli fisiologi Inggeris dan pemenang Hadiah Nobel Charles Sherrington (1859-1952).

Skop fungsi yang dilakukan oleh saraf tunjang sangat besar. Ia mengandungi pusat semua refleks motor (kecuali otot kepala), semua refleks sistem urogenital dan rektum, refleks yang menyediakan thermoregulation, mengawal metabolisme tisu, pusat refleks vaskular, pusat penguncupan diafragma, dan sebagainya.

Di bawah keadaan semula jadi, refleks ini selalu dipengaruhi oleh bahagian otak yang lebih tinggi.

Tahap manifestasi refleks bergantung kepada sama ada hubungan antara struktur saraf tunjang dan struktur otak dikekalkan. Selepas penghapusan (penghapusan otak) atau tulang belakang (pemisahan saraf tunjang dari otak melalui pemindahan), banyak bentuk kompleks aktiviti yang dihasilkan oleh saraf tunjang hilang. Pada masa yang sama, nilai tertentu tergolong dalam tahap organisasi binatang eksperimen.

Sebagai contoh, katak spinal, seorang wakil vertebrata yang lebih rendah, boleh duduk dan bebas apabila ditangkap. Anjing tulang belakang itu sendiri tidak boleh berdiri atau berjalan. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa pemisahan saraf tunjang dan struktur pendailan melanggar arka refleks yang bertanggungjawab untuk melaksanakan tindak balas tertentu.

Dalam kes ini, khususnya, pembuangan otot pernafasan hilang, memastikan pernafasan pernafasan, pelepasan tonik neuron simpatik yang menyokong nada vaskular dan, dengan itu, tekanan arteri, hilang.

Sebagai peraturan, refleks haiwan terumbu diselaraskan. Pengujaan setiap kumpulan reseptor di dalamnya disertai dengan tindak balas khususnya.

Contohnya, kerengsaan mekanikal kulit katak menyebabkan tengkorak anggota badan yang jengkel dan lanjutan yang lain. Kerengsaan reseptor pundi kencing dan rektum diiringi oleh kontraksi refleks otot mereka.

Sehubungan dengan ketiadaan pengaruh tonik struktur otak, keadaan fungsional dan sistem saraf tulang belakang serebral sendiri berubah.

Pelanggaran tersebut termasuk penamatan tindakan locomotor kompleks seperti berjalan kaki. Ia adalah ciri bahawa kehilangan tindakan-tindakan ini selepas spinalisasi dapat dipulihkan dengan mentadbir zat-zat binatang yang mempromosikan pembebasan mediator dengan penutupan sinaptik jalur pemotongan.

Bergantung kepada bilangan neuron yang terlibat dalam pengujaan pengujaan, arka refleks dari saraf tunjang terbahagi kepada monosynaltic dan polysynaptic.

Arka monosynaptik terdiri daripada neuron deria dengan reseptor spindle otot dan neuron effector yang menamatkan serat otot. Satu contoh klasik arka monosynaptik ialah arka refleks dari refleks lutut, di mana pengujaan dari reseptor kepada pengeluar mengambil hanya 0.5-1.0 ms, iaitu, masa yang diperlukan untuk laluan pengujaan melalui hanya satu sinaps.

Dalam busur polysynaptic di jalan pengujaan dari reseptor kepada pengeluar, sebagai tambahan kepada neuron sensori dan effector, terdapat juga neuron interkalasi.

Oleh itu, pengujaan dalam arka ini tidak melewati satu, tetapi melalui beberapa sinapsinya, yang menentukan masa tindak balas laten dan jumlah kelewatan sinaptik. Apabila melakukan tindak balas refleks dalam arka mono- dan polysynaptic, banyak interneuron yang menyelaraskan refleks juga terlibat.

Analisis sejenis pengaruh periferi, serta kawalan supra-mental aktiviti refleks saraf tunjang, dilakukan dengan bantuan arka refleks multistoris panjang.

Pusat mereka terletak di kawasan subkortikal dan korteks serebrum.

Refleks korda termasuk refleks pertahanan, refleks regangan, otot antagonis, visceromotor, dan refleks vegetatif. Klasifikasi ini sangat bersyarat, dan makna keseluruhannya adalah bahawa ia menunjukkan kepelbagaian tindak balas refleks.

Malah di dalam tulang belakang, sukar untuk memenuhi refleks yang hanya akan digunakan pada salah satu kumpulan ini.

Kerengsaan dalam bentuk kulit kaki menyebabkan refleks pelindung di katak - sama ada menarik diri kaki dengan sedikit cetek atau menarik kaki yang lain dalam tindak balas dan memindahkannya dari sumber dengan kesan yang lebih kuat, akhirnya melarikan diri dari haiwan dengan kerengsaan yang ketara, apabila banyak struktur saraf sistem.

Refleks regal ditunjukkan dengan memendekkan otot sebagai tindak balas kepada peregangannya.

Reseptor utama dalam kes ini adalah spindle neuromuskular, dan pautan afferent adalah serabut deria saraf saraf dan akar dorsal saraf tunjang. Ini arka refleks yang paling kerap berada di dalam saraf tunjang. Permulaan dan akhir arka refleks dikaitkan dengan otot.

Refleks yang paling ketara dalam otot ekstensor.

Contoh-contoh refleks melalui kord rahim

Agar tubuh dapat menahan daya graviti, otot-otot ini mesti berada dalam keadaan ketegangan tonik. Kepentingan biologi refleks ini adalah bahawa mereka terlibat dalam mengekalkan kedudukan statik dan tubuh, menyesuaikan derajat penguncupan otot mengikut rangsangan yang jatuh di atasnya.

Refleks jenis ini adalah sangat penting dalam ungulates, walaupun pada manusia mereka telah berkembang dengan baik.

Refleks otot antagonis adalah asas tindakan locomotor dan dicirikan oleh hakikat bahawa apabila motorsuron flexor teruja, otot extensor motoneurons pada masa yang sama menghalang.

Pada masa yang sama, di bahagian kaki di sisi lain, fenomena yang bertentangan diperhatikan. Secara umumnya, ini menghasilkan perubahan kontraksi otot yang betul bertentangan dengan makna fungsional. Mekanisme yang bertanggungjawab untuk penggantian aktiviti pelbagai nukleus motor, contohnya, ketika berjalan, disetempatkan dalam alat internortonal saraf tunjang.

Walau bagaimanapun, untuk mengaktifkannya, perlu untuk mendapatkan isyarat tonik ke bawah dari pusat-pusat motor otak.

Reflex Visceromotive berlaku apabila serat aferent organ-organ dalaman teruja dan dicirikan oleh penampilan respon motor otot-otot dada dan dinding perut, otot extensor belakang. Kemunculan refleks ini dikaitkan dengan kewujudan penumpuan serat afferent visceral dan somatic ke interneuron tali tulang belakang yang sama.

Refleks vegetatif terdiri, pertama, dalam penampilan pelepasan polysynaptik dalam serat simpatik preganglionik sebagai tindak balas kepada pengujaan sel sensitif simpatik dan somatik, dan kedua, dalam penampilan tindakbalas refleks neuron parasympatetik sebagai tindak balas kepada rangsangan laluan sensitif.

Seiring dengan prestasi tindak balas refleksnya sendiri, struktur saraf tulang belakang berfungsi sebagai alat untuk melaksanakan sejumlah besar proses kompleks yang dijalankan oleh pelbagai bahagian otak. Kawalan ini boleh langsung, apabila laluan menurun secara langsung berkaitan dengan neuron motor saraf tunjang, dan tidak langsung melalui interneuron, yang membentuk sambungan intersegmental yang pendek.

Sifat-sifat yang terakhir dan keunikan hubungan dengan gentian turun dan neuron motor mencipta kemungkinan untuk integrasi isyarat masuk, pemprosesan mereka dan pengagihan semula ruang.

Pengaliran kord tulang belakang

Di samping aktiviti refleks, satu lagi fungsi penting saraf tunjang adalah untuk melakukan impuls.

Ia adalah bahan putih yang terdiri daripada serat saraf.

Sebagai hasil daripada perkembangan evolusi, arka refleks mudah yang mendasari fungsi sistem saraf menjadi lebih rumit dan di setiap bahagiannya, bukannya satu neuron, rantai sel saraf timbul, akson yang membentuk jalur. Di bawah laluan konduktif biasanya terdapat kumpulan gentian saraf, yang dicirikan oleh struktur dan fungsi yang sama.

Mereka menghubungkan bahagian-bahagian yang berbeza dari saraf tunjang atau saraf tunjang dan otak. Semua gentian saraf jalur yang sama bermula dari neuron homogen dan berakhir pada neuron yang melakukan fungsi yang sama.

Menurut ciri-ciri fungsian, serat saraf, serasi dan unjuran (afferent dan efferent) dibezakan.

Gentian persatuan atau berkas mereka membuat sambungan yang satu sisi antara bahagian individu saraf tunjang. Menghubungkan segmen yang berbeza, mereka membentuk balok mereka sendiri, yang merupakan sebahagian daripada radas segmental dari saraf tunjang. Serat-serat komidi menyambung bahagian-bahagian yang bertentangan secara seragam dengan pelbagai bahagian dari saraf tunjang. Serat unjuran mengikat tali tunjang dengan bahagian-bahagian yang menghadap. Gentian ini membentuk laluan utama, yang diwakili oleh jalan menaik (centripetal, afferent, sensitif) dan menurun (jalan sentrifugal, efferent, motor).

Laluan menaik.

Laluan ini membawa impuls dari reseptor yang merasakan maklumat dari dunia luaran dan persekitaran dalaman badan. Bergantung kepada jenis sensitiviti yang mereka lakukan, mereka dibahagikan kepada cara kepekaan extero-, proprio-dan interoceptive. Jalur menjauhkan menghantar impuls dari struktur otak ke nukleus motor yang bertindak balas terhadap rangsangan luar dan dalaman.

Laluan menaik utama saraf tunjang adalah bungkusan nipis, bungkus berbentuk baji, saluran spinothalamik lateral dan ventral, saluran cerebel tulang belakang dan dubur ventral (Rajah 18).

18. Lokasi laluan menaik

Bundle nipis (Gaulle) dan bundle berbentuk baji (Burdaha) membentuk lajur posterior saraf tunjang. Bungkusan serat ini adalah proses sel-sel deria dari ganglia tulang belakang, yang melakukan pengujaan dari proprioceptors otot-otot tendon, reseptor kulit tisu, dan viscereceptors.

Serat rasuk berbentuk nipis dan berbentuk baji adalah myelinated, mereka menjalankan pengujaan pada kelajuan 60-100 m / s. Akson pendek kedua-dua rasuk menubuhkan sambungan sinaptik dengan motoneuron dan interneuron segmen mereka, sementara yang lama dihantar ke medulla.

Di sepanjang jalan, mereka memberikan sebilangan besar cawangan kepada neuron dari segmen-segmen yang berlatar belakang saraf tunjang, sehingga membentuk sambungan intersegmental.

Melalui gentian bundle nipis, pengujaan dilakukan dari bahagian ekor badan dan anggota pelvis, dan melalui serat bundel berbentuk baji, dari bahagian kranial badan dan anggota toraks. Di dalam saraf tunjang, kedua-dua jalan ini tidak mengalami gangguan dan tanpa melintasi, dan menamatkan medulla oblongata di dalam nukleus dengan nama yang sama (Gaulle dan Burdach), di mana mereka membentuk suis sinaptik ke neuron kedua.

Proses neuron kedua diarahkan kepada nukleus spesifik thalamus dari sisi yang bertentangan, dengan itu membentuk jenis lintasan. Di sini mereka dialihkan ke neuron ketiga, akson yang mencapai neuron pada lapisan keempat korteks serebrum.

Diyakini bahawa sistem ini dijalankan maklumat sensitiviti yang sangat dibezakan, yang membolehkan untuk menentukan lokalisasi, kontur rangsangan periferal, serta perubahannya dari masa ke masa.

Di sepanjang saluran spinothalamic sisi, sensitiviti kesakitan dan suhu dilakukan, dan di sepanjang saluran spinothalamic ventral - sentuhan.

Terdapat bukti bahawa sepanjang laluan ini, penghantaran pengujaan dari proprio dan viscereoreceptors juga mungkin. Kelajuan pengujaan dalam serat adalah 1-30 m / s. Saluran thalamic tulang belakang terganggu dan bersilang sama ada di peringkat segmen yang mereka baru masuk, atau mereka pertama kali melewati beberapa segmen di pihak mereka dan kemudian pergi ke sebaliknya.

Dari sini datang serat-serat yang berakhir di gua-gua visual. Di sana mereka membentuk sinaps pada sel-sel saraf, akson yang dihantar ke korteks hemisfera serebrum.

Adalah dipercayai bahawa maklumat mengenai sifat kualitatif rangsangan ini terutama ditransmisikan melalui sistem serat laluan ini.

Saluran spinal-cerebral dorsal, atau Flexigil bundle - phylogenetically adalah jalur deria paling kuno dari saraf tunjang.

Lokasi sel saraf, akson yang membentuk serat laluan ini, adalah pangkal tanduk dorsal saraf tunjang. Tanpa melintas, laluan mencapai cerebellum, di mana setiap serat menduduki kawasan tertentu. Kelajuan laluan serebrum tulang belakang melalui gentian adalah kira-kira 110 m / s. Maklumat mengenai reseptor pada otot dan ligamen di bahagian kaki kaki dilakukan. Laluan ini mencapai perkembangan paling besar di ungulates.

Saluran spinal-cerebral ventral, atau bundle Govers, juga dibentuk oleh axons dari interneuron di seberang kord rahim.

Melalui medulla dan kaki cerebellum, gentian ditujukan kepada korteks cerebellar, di mana mereka menduduki kawasan yang besar. Pulses dengan halaju sehingga 120 m / s datang dari tendon, kulit dan viscereoreceptors.

Mereka terlibat dalam mengekalkan nada otot untuk melakukan pergerakan dan mengekalkan postur.

Laluan menurun menghubungkan bahagian-bahagian yang lebih tinggi dari CNS dengan neuron efektor saraf tunjang. Yang utama ialah piramidal, tulang belakang-tulang belakang, vestibulospinal dan saluran retikulospinal.

Saluran piramid terbentuk oleh akson sel-sel zon motor pada korteks serebrum.

Menuju ke arah medulla oblongata, akson ini mendermakan sebilangan besar cagaran kepada struktur pembentukan pertengahan, tengah, medulla, dan reticular. Di bahagian bawah medulla oblongata, sebahagian besar serat jalur pyramidal melintas ke seberang (salib piramid), membentuk saluran pyramidal sisi.

Dalam saraf tunjang, ia terletak di lajur sisi. Bahagian lain serat pergi, tanpa menyeberang, ke saraf tunjang dan hanya pada tahap segmen di mana ia berakhir, melewati sebaliknya. Ini adalah saluran piramid lurus. Kedua-duanya berakhir pada neuron motor tanduk anterior daripada bahan kelabu saraf tunjang. Komposisi gentian jalur ini adalah heterogen, ia menyampaikan serat myelinated dan non-myelinated diameter yang berbeza dengan kelajuan pengujaan dari 1 hingga 100 m / s.

19. Lokasi laluan ke bawah

Fungsi utama laluan pyramidal adalah pemindahan denyutan untuk melakukan gerakan sukarela. Kebolehpercayaan dalam pelaksanaan fungsi ini dipertingkatkan dengan menduplikasi sambungan otak dengan saraf tunjang melalui dua jalan - menyeberang dan terus.

Dalam siri evolusi, saluran pyramidal berkembang sejajar dengan perkembangan korteks serebrum dan mencapai kesempurnaan terbaik manusia.

Saluran rubrospinal (Monakova) dibentuk oleh akson sel-sel dari nukleus merah di tengah otak. Terlepas dari teras, gentian itu sepenuhnya dipindahkan ke sebaliknya. Sesetengah daripada mereka pergi ke cerebellum dan pembentukan reticular, yang lain ke kord rahim. Di dalam saraf tunjang, serat terletak di tiang-tiang di hadapan jalan piramid yang tersilang dan ditamatkan di dalam internèt segmen masing-masing.

Saluran rubrospinal membawa impuls dari cerebellum, nukleus saraf vestibular, striatum.

Tujuan utama saluran rubrospinal adalah untuk mengawal nada otot dan koordinasi pergerakan sukarela. Dalam proses evolusi, jalan ini muncul lebih awal. Yang penting dalam haiwan, ia kurang berkembang pada manusia.

Saluran vestibulospinal terbentuk oleh gentian, yang merupakan proses sel-sel nukleus Deiters, yang terletak di medulla oblongata.

Saluran ini mempunyai asal evolusi paling purba. Ia menghantar impuls dari alat vestibular dan cerebellum ke neuron motor tanduk ventral saraf tunjang, yang mengawal nada otot, koordinasi pergerakan, dan keseimbangan.

Dalam kes pelanggaran integriti jalan ini, gangguan penyelarasan pergerakan dan orientasi dalam ruang diperhatikan.

Sebagai tambahan kepada saraf tunjang utama yang utama, terdapat juga jalan menurun pendek yang menghubungkan segmen yang berasingan.

Soalan soalan 3

Tarikh penerbitan: 2014-11-04; Baca: 5399 | Halaman pelanggaran hak cipta