Utama / Pergelangan tangan

Gerbang kaki

Svedy Staps. Perangkap manusia yang hebat adalah bahawa tulangnya membentuk satu set. Hal ini memungkinkan untuk menjadi cukup fleksibel untuk menyesuaikan diri dengan ketinggian bumi, dan pada masa yang sama untuk membawa tubuh.

Batang itu membentuk gerbang. Mereka disokong oleh bentuk tulang, kekuatan ligamen dan tisu otot.

PERJANJIAN BORANG STATUS tertakluk kepada imbasan outputnya. Pada kecacatan, hanya tumit yang dapat dilihat, pinggir luar tapak kaki, kusyen beg udara dan hujung kaki. Bahagian-bahagian yang selebihnya dibangkitkan di atas tanah.

Svody Staps

The stow mempunyai dua sendi panjang, yang melewati semua panjangnya, dan gerbang transversalnya

Tumpukan baji medial

Gerbang gusti medial. Ia lebih tinggi dan lebih penting daripada dua lengkungan panjang. Dia terdiri daripada tulang tumit, tulang ekor, tulang besi, tiga tulang baji, dan tulang tiga metar pertama. Menyokong set kepala tarnovoi ini.

Tindanan pek sisi

Kerongsang tepi langsing. Ia menyusut lebih rendah dan lebih banyak menggilap, di tengah-tengah tulangnya ditanggung di tanah. Gerbang sisi terbentuk oleh tulang tumit, tulang kubik, metatarsus ke-4 dan ke-5.

Gerbang melintang

Gerbang langkah yang melintang. Ini menetapkan tumpuan utama, dengan setiap sisinya menyokong kod panjang. Ia membentuk pangkal tulang metatarsik, tulang kubik dan tiga tulang berbentuk baji.

Berat badan dan kaki

Berat badan dipindahkan ke tulang yang dibuang dari tulang besar. Kemudian, kekuatan berat pergi lebih jauh ke tumit dan ke kepala kepala tulang karotid 2-5 dan kepada massa kecil yang homogen pada tulang primitif. Di antara titik-titik ini, beratnya terbentang dengan membentang rasuk longitudinal dan melintang elastomerik, langkah-langkah yang bertindak sebagai penyerap kejutan.

Mulut kapak mandibular

Ia dianggap bahawa berat badan disimpan di "batang", tumit yang dibentuk dan kepala laluan kronologi ke-1 dan ke-5. Pada masa kini diketahui bahawa semua ketua metatarsopharynx mengambil bahagian dalam menjaga berat badan, sehingga berjalan kaki boleh menyebabkan "beban-bearing" tajuk kedua epik kedua.

Pada pelupusan kesejahteraan, serta persekitaran Kegagalan Peringkat pesakit ditunjukkan oleh fakta bahawa seluruh langkah dilampirkan ke tanah.

Apabila kapal angkasa terhalang, tatasusunan membujur medial, oleh itu, artikulasi keseluruhan toraks terletak di atas tanah. Rawatan diperlukan jika ia menyebabkan kesakitan.

Arch of the foot

Selama bertahun-tahun evolusi, sistem muskuloskeletal manusia telah dibentuk sedemikian rupa untuk mengekalkan badannya dalam kedudukan tegak. Apabila bergerak berfungsi banyak sendi, otot dan ligamen. Dan peranan utama diberikan kepada langkah kaki. Mereka melaksanakan fungsi sokongan asas, kerana ia bergantung kepada mereka bahawa seseorang bergantung pada saat ia berdiri atau berjalan. Dan kawasan permukaan mereka hanya 1% dari keseluruhan kawasan tubuh. Oleh itu, kaki menahan beban besar.

Tetapi struktur khas membolehkan mereka bukan sahaja untuk mengekalkan badan, untuk mengekalkan keseimbangan, tetapi juga untuk melindungi sendi dan tulang belakang dari gegaran. Fungsi penyusutan ini disediakan oleh kehadiran dua lengkungan kaki: membujur dan melintang. Hanya dengan pembentukan mereka yang betul semasa pergerakan tidak ada masalah. Tetapi manusia moden dipengaruhi oleh banyak faktor negatif. Mereka mengganggu struktur anatomi normal kaki, yang menyebabkan perkembangan pelbagai patologi.

Fungsi kaki

Kebanyakan orang tidak banyak memberi perhatian kepada kaki mereka. Mereka tidak mengesyaki bahawa bahagian tubuh ini melakukan fungsi yang paling penting, menyertai mana-mana pergerakan seseorang. Pertama sekali, kaki adalah sokongan badan. Ini permukaan kecil akaun untuk semua beratnya. Di samping itu, kaki membantu untuk mengekalkan keseimbangan, lari, melompat, berpaling. Pergerakan tidak lengkap tanpa penyertaan mereka. Fungsi jogging kaki juga sangat penting. Oleh kerana kehadiran lengkungan melintang di pangkal jari, ia boleh memancarkan, memberitahu badan untuk mempercepatkan apabila menolak.

Tetapi fungsi yang paling penting dari kaki adalah musim bunga atau kejutan menyerap. Ia mengurangkan beban pada lutut, sendi pinggul dan tulang belakang.

Di sini anda boleh melukis analogi dengan kereta, di mana peranan penyerap kejutan dilakukan oleh mata air yang mempunyai bentuk melengkung. Dengan kenaikan beban yang ketara, contohnya, apabila anda goncang dari memukul benjolan, mata air meluruskan, melembutkan pukulan. Di kaki peranan seperti penyerap kejutan melaksanakan lengkungan. Mereka juga melembutkan apa-apa gegaran, mogok semasa berlari dan melompat, dan juga membuat gaya elastik dan kenyal.

Struktur kaki

Anatomi khas kaki memastikan bahawa mereka menjalankan fungsi mereka dengan betul. Bahagian kerangka ini adalah pembentukan kompleks tulang-tulang kecil yang saling terhubung oleh sendi, ligamen dan otot. Apabila ligamen beban meregangkan, tulang bergerak, menggeletar kejutan dan benjolan. Struktur kaki kubah hanya khusus kepada manusia. Ini adalah perlu untuk memastikan pembahagian beban yang meningkat pada tapak kecil yang betul.

Dalam struktur kaki terdapat dua bahagian: depan dan belakang. Bahagian depan diwakili oleh tarsus, tulang metatarsal dan jari-jari jari. Terdapat banyak sendi, otot kecil dan ligamen. Bahagian belakang termasuk tulang yang lebih besar: tumit, scaphoid, ram, cuboid dan lain-lain. Mereka disambungkan lebih tegar, kerana mereka mengambil beban pertama pada setiap langkah.

Semua tulang kaki digabungkan menjadi struktur kompleks yang mempunyai bentuk berkubah. Oleh itu, manusia tidak bergantung pada keseluruhan permukaan tunggal, tetapi pada beberapa titik. Disebabkan ini, kaki memainkan peranan penyerap kejutan dalam mana-mana pergerakan. Negeri ini dipastikan oleh kehadiran dua gerbang: membujur dan melintang. Mereka dibentuk oleh susunan khas tulang. Tetapi struktur itu tidak terbentuk dengan serta-merta, kanak-kanak masih tidak mempunyai peti besi. Mereka muncul selepas kanak-kanak mula berjalan secara aktif.

Dalam proses pergerakan melibatkan kedua peti besi. Pertama, kaki diletakkan di atas tumit, kemudian gulung di atas pinggir luar kaki. Pada masa ini, gerbang membujur berfungsi, melembutkan pukulan dan mengedarkan beban. Kemudian gerbang melintang dihubungkan - pada fasa terakhir langkah, seluruh beban jatuh pada jari, dengan mereka orang itu ditolak dari permukaan. Ternyata kedua-dua set penting untuk susut nilai. Mereka melengkapi satu sama lain, berfungsi sebagai mekanisme tunggal.

Untuk mengekalkan gerbang dalam kedudukan yang betul, diperlukan alat otot-ligamentous yang maju. Bundle dipanggil sedutan pasif kaki, kerana ketegangan mereka memberikan gerbang dengan keanjalan. Untuk mengekalkan gerbang longitudinal ligamentum plantar adalah penting, melalui seluruh kaki. Gerbang melintang ditahan ligamen interdigital. Tetapi otot juga memainkan peranan penting dalam mengekalkan gerbang. Mereka dipanggil puffs kaki aktif, kerana mereka sentiasa kontrak dan berehat sambil bergerak, menyediakan fungsi kusyen.

Gerbang membujur

Gerbang kaki yang paling terkenal adalah membujur. Adalah mudah untuk melihatnya secara luaran atau sentuhan dengan mengendalikan tangan anda di sepanjang satu-satunya dari tepi dalaman. Jadi anda boleh menentukan kehadiran bentuk arcuate berongga. Di tempat ini susut nilai berlaku - kaki terletak di bawah beban. Sekiranya meratakan lengkungan ini berlaku, semua inersia dari jolt diturunkan sepanjang kaki ke sendi dan tulang belakang.

Gerbang membujur bermula dari calcaneus dan melewati seluruh kaki ke jari kaki. Selain itu, ketinggiannya dari bahagian dalamnya lebih besar daripada dari luar. Pakar mengenal pasti lima gerbang tersebut dengan jumlah tulang metatarsal. Mereka menyimpang dari benjolan calcaneal ke sendi jari. Ia adalah bentuk arcuate mereka yang memberikan keanjalan gait dan bantalan semua kejutan. Yang paling tinggi ialah arka metatarsal kedua, dan yang paling rendah adalah kelima. Di laman web ini - sisi luar kaki seseorang bergantung semasa berjalan.

Dengan perkembangan normal gerbang membujur, ketinggiannya tidak boleh kurang daripada 35 mm di sepanjang pinggir dalaman. Sudut peti besi juga ditentukan oleh sinar-X. Ia terbentuk dengan garis-garis yang diambil dari hillocking calcaneal dan sambungan jari pertama ke pinggir bawah sendi berbentuk baji navicular. Biasanya, sudut ini tidak boleh melebihi 130 darjah.

Ruang peti besi silang

Gerbang melintang kaki hampir tidak dapat dilihat secara luaran, tetapi ia juga melakukan fungsi penting. Ia terletak di rantau anterior di pangkal jari. Gerbang transversal berserenjang dengan membujur, dan kepalanya dibentuk oleh tulang metatarsal. Ia memberikan pengagihan beban seragam dan keupayaan kaki untuk menolak dari permukaan sambil berlari dan melompat. Seseorang hanya bergantung kepada dua mata: kepala 1 dan 5 tulang metatarsal. Semua yang lain membentuk lengkungan dan melaksanakan fungsi musim bunga.

Tetapi kadang-kadang dengan beban yang meningkat atau melonggarkan ligamen yang memegang tulang metatarsal di kedudukan yang betul, lengkung melintang itu rata. Dalam kes ini, dengan setiap langkah sentuhan permukaan tidak hanya 1 dan 5 jari, tetapi semua yang lain. Pusat graviti beralih ke hadapan. Ini melanggar fungsi susut nilai, tapak kaki hadapan tidak lagi berminyak.

Keadaan peti besi

Kaki setiap individu adalah individu. Ketinggian vaults mungkin berbeza dari wakil-wakil kaum yang berlainan, tetapi ini bukan tanda patologi. Sebagai contoh, pada orang yang tergolong dalam bangsa kuning, gerbang biasanya agak tinggi, dan orang kulit hitam dibedakan oleh lengkungan kaki yang rendah. Dan bagi mereka adalah normal, selagi kaki melakukan fungsi depresiasi.

Secara keseluruhan, terdapat tiga jenis gerbang kaki pada manusia:

 • Kaki biasa mempunyai lengkungan yang melintang dan melintang yang jelas. Di bawah beban, kaki terletak pada tiga mata: tumit, kepala 1 dan 5 tulang metatarsal. Struktur kaki yang tersisa menyediakan kusyen.
 • Gerbang kaki rata diperhatikan dengan kaki rata. Semasa beban, kaki terletak pada permukaan hampir seluruh permukaan, ia sangat buruk springy. Kadang-kadang terdapat pronasi kuat, iaitu, runtuh kaki di dalamnya. Dan dengan flatfoot yang melintang, bahagian anterior menyebar.
 • Keadaan yang bertentangan berlaku apabila lengkungannya sangat tinggi. Ini adalah kaki yang berlubang atau berkaki panjang. Patologi ini mudah dikenalpasti, kerana bukit di tengah dorsum kaki kelihatan jelas. Dan apabila berjalan dan berjalan kaki ternyata kuat.

Untuk menentukan ciri-ciri lengkungan terdapat beberapa ujian. Dengan bantuan mereka, anda boleh mengenal pasti kehadiran patologi secara bebas. Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan sekeping kertas. Satu-satunya harus dioleskan dengan minyak, yodium atau cat, anda hanya boleh basah, tetapi kemudian lebih baik mengambil kertas gelap. Pada helai untuk melangkah dengan dua kaki. Kemudian anda perlu belajar cetakan kaki.

Biasanya, tanda-tanda tumit, pad depan, tip jari dan band di sepanjang pinggir luar harus dilihat. Takik di permukaan dalam kaki harus menduduki lebih dari separuh lebar kaki. Sekiranya ia lebih kecil atau tidak, maka orang itu mempunyai kaki yang rata. Jika jejak bahagian tengah kaki sangat sempit atau tidak, maka kita boleh bercakap tentang lengkungan tinggi.

Kaki rata

Selalunya, ubah bentuk kaki dan pelanggaran fungsinya diperhatikan dengan kaki rata. Secara luaran, gejala-gejala patologi ini adalah sukar untuk ditentukan, kerana peti besi hanya diratakan di bawah beban. Kaki bermula di bahagian tepi kaki. Oleh kerana itu, fungsi pelunasannya dilanggar.

Terdapat jenis longitudinal, melintang dan gabungan rata. Pada kanak-kanak, penyebaran lengkungan longitudinal adalah yang paling biasa, manakala dewasa kebanyakannya mengalami kecacatan bahagian anterior atau dari flatfoot membujur-melintang. Sebab penampilan patologi boleh menjadi pilihan kasut yang salah, peningkatan beban pada kaki, berat badan yang berlebihan, kelemahan alat otot-ligamen kaki atau kecederaan.

Anda boleh mengesyaki perkembangan patologi pada gejala berikut:

 • keletihan kaki yang teruk apabila berjalan;
 • kasut memakai dengan cepat, tumit dipakai dari bahagian dalam, insole dipadamkan;
 • selepas latihan, sakit, pembakaran, kekejangan, atau kebas;
 • anda perlu menukar kasut, seperti yang lama menjadi sempit kerana penyebaran kaki.

Kaki kaki boleh berkembang pada bila-bila masa. Tetapi patologi boleh disembuhkan hanya pada kanak-kanak, sehingga pembentukan lengkung tapak kaki telah berlaku. Bagi orang dewasa, rawatan hanya untuk melegakan simptom dan menghentikan perkembangan kecacatan.

Kaki berkubah

Gerbang kaki terlalu tinggi adalah patologi yang agak jarang berlaku. Selalunya, ubah bentuk seperti berlaku akibat patah tulang yang tidak disengajakan atau kecederaan kaki lain, seperti luka bakar yang teruk. Meningkatkan ketinggian gerbang juga boleh berlaku dengan penyakit neurologi yang menyebabkan hipertonik otot. Penyebab patologi itu boleh menjadi polio, disfungsi tulang belakang, polyneuropathy, syringomyelia, cerebral palsy, meningitis, tumor tulang belakang.

Kaki berkubah dicirikan oleh peningkatan dalam gerbang membujur di atas norma. Kerana ini, di bawah beban, seseorang bergantung terutamanya pada tumit dan jari pertama. Bahagian tengah kaki tidak mempunyai titik hubungan dengan permukaan. Oleh itu, proses berjalan terganggu, terdapat keletihan kaki yang cepat, dan beban pada sendi buku lali meningkat. Seseorang yang mempunyai patologi seperti ini sukar untuk mengambil kasut, kerana lif yang tinggi tidak sesuai dengan kasut. Terdapat kesakitan, kekejangan kerap, bentuk callus pada perubahan tunggal, berjalan kaki. Jari secara beransur-ansur cacat, memperoleh bentuk berbentuk cakar.

Pembentukan gerbang

Pada kanak-kanak kecil, kaki sentiasa rata. Tulang masih lembut, kebanyakannya kaki terdiri daripada tulang rawan yang dihubungkan oleh ligamen. Dan fungsi susut nilai mengambil alih pad lemak pada satu-satunya. Struktur ini dikekalkan sehingga kira-kira dua tahun. Dan apabila kanak-kanak mula aktif bergerak, lengkung kaki secara beransur-ansur terbentuk. Kerana kelembutan tulang dan kelemahan peralatan ligamentous, kaki anak itu sangat tertakluk kepada ubah bentuk. Oleh itu, ibu bapa perlu mengikut pembentukan kaki bayi yang normal.

Perkembangan akhir bentuk kaki yang betul biasanya berakhir 10-12 tahun. Tetapi kehadiran flatfoot boleh dikenalpasti seawal 5-6 tahun. Ia adalah pada usia ini yang paling mudah untuk disembuhkan. Struktur kaki masih plastik, dan dengan pendekatan yang tepat untuk remaja, kaki memperoleh struktur yang betul.

Pencegahan Patologi

Pembentukan lengkungan kaki pada masa kanak-kanak awal adalah kunci kepada kesihatan sistem muskuloskeletal. Ibu bapa perlu mengikut gaya bayi, perkembangan kakinya. Pada masa yang sama, patologi yang dikenal pasti lebih mudah untuk menyembuhkan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan perkembangan flat flat. Lagipun, pada dasarnya ubah bentuk itu diperolehi akibat gaya hidup yang salah dan pilihan kasut.

Menjimatkan kesihatan kaki dan fungsi penyusutannya boleh. Tetapi untuk ini anda perlu mematuhi langkah pencegahan.

 • Adalah penting untuk memantau diet anda. Ia perlu tubuh diberikan dengan semua nutrien yang diperlukan. Di samping itu, anda perlu mengelakkan kenaikan berat badan.
 • Memerlukan senaman sederhana. Agar otot dan ligamen memegang gerbang kaki dengan betul, mereka perlu diperkuat. Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan gimnastik secara teratur untuk kaki, berjalan tanpa alas kaki pada permukaan yang tidak rata. Kanak-kanak perlu bergerak secara aktif, bermain permainan luaran.
 • Adalah sangat penting untuk memilih kasut yang betul. Kanak-kanak tidak boleh membelinya untuk pertumbuhan, ia mesti betul-betul saiznya. Keistimewaan kasut untuk kanak-kanak adalah tumit tegar yang menghalang tumit daripada runtuh, bahagian atas dan tunggal yang lembut, yang memastikan gulung kaki yang betul, penekanan yang boleh dipercayai pada kaki dengan bantuan zippers atau velcro. Dewasa tidak disyorkan untuk pergi untuk masa yang lama dalam kasut tumit tinggi. Kasut tidak sepatutnya sempit, sengit atau tidak selesa.

Ramai orang tidak mengesyaki kepentingan gerbang kaki sehingga mereka berasa tidak selesa. Hanya mereka yang mengalami kesakitan sambil berjalan dan tidak dapat mencari kasut yang selesa untuk diri sendiri memahami betapa pentingnya menjaga kaki yang sihat.

Bagaimanakah manifest flatfoot yang nyata dan mengapa ia berlaku?

Ortopedis sering menghadapi masalah seperti longitudinal flatfoot. Dengan tidak adanya rawatan yang betul, penyakit ini boleh menyebabkan kelengkungan tulang belakang dan perkembangan arthrosis. Apakah sebab, gejala dan rawatan keadaan patologi ini?

Penyebaran lengkungan longitudinal

Flatfoot membujur adalah keadaan patologi di mana gerbang kaki dalam menjadi lebih rata. Pada manusia, kaki terdiri daripada pelbagai struktur: otot, ligamen, sendi, tendon. Bersama-sama mereka memberikan sokongan, menyumbang kepada susut nilai dan pergerakan normal orang itu. Di kawasan kaki ada 2 set: melintang dan membujur. Mereka berbentuk busur. Gerbang membujur dilokalisasi dari pinggir luar kaki, dan gerbang melintang terletak di pangkal jari.

Gerbang membujur dan melintang memberikan sentuhan kaki dengan permukaan lain hanya pada titik tertentu. Flatfoot membujur dicirikan oleh hakikat bahawa kaki bersentuhan dengan permukaan hampir seluruh kawasannya. Ini mengganggu pengagihan beban dan mempunyai kesan negatif ke atas jabatan-jabatan yang berlebihan. Selalunya, flatfoot dua hala menyebabkan perkembangan osteoartritis sendi lutut dan pinggul dan osteochondrosis. Flatfoot membujur berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Bahagian bentuk ini meratakan rekod kaki untuk 20% daripada semua kes kaki rata. Sesetengah individu didiagnosis dengan flatfoot yang bercampur (melintang-longitudinal). Pembentukan gerbang kanak-kanak berakhir dengan 3 tahun. Sebelum meratakan ini adalah fisiologi. Flatfoot adalah kongenital.

Faktor etiologi utama

Punca ujung rata dan bujur rata berbeza. Faktor-faktor predisposisi berikut dibezakan:

 • berat badan berlebihan;
 • memakai kasut bertumit tinggi;
 • memakai kasut yang ketat;
 • memakai kasut dengan tapak kaki yang tebal;
 • kecenderungan keturunan;
 • penyakit sistem muskuloskeletal (riket);
 • hypodynamia;
 • tinggal lama dalam satu kedudukan;
 • bermain sukan;
 • kerja keras berat;
 • patah tulang pergelangan kaki dan tulang di rantau tarsus;
 • kelemahan otot;
 • lumpuh otot

Kumpulan risiko termasuk orang yang aktivitinya dikaitkan dengan beban statik yang tinggi. Orang seperti itu termasuk penjual, juruwang, pengawal, pembalik. Berpanjangan tinggal di kedudukan berdiri atau duduk membantu mengurangkan nada otot, yang merupakan faktor pemicu untuk meratakan kaki. Dibentangkan secara berasingan lengan kaki lumpuh. Ia berkembang kerana paresis otot di kaki atau kaki bawah.

Penyebaran lengkungan longitudinal sering diperhatikan semasa menjalankan kanak-kanak, dan juga pada orang tua. Alasannya ialah kekurangan latihan. Flatfoot sering dijumpai di kalangan orang yang terlibat secara aktif dalam melompat sukan atau berlari. Pada wanita, sebab utama adalah memakai kasut bertumit tinggi.

Keparahan kaki rata

Terdapat 3 darjah patologi ini. Alaskan peringkat pra-sakit. Ia dicirikan oleh keletihan dan kesakitan pada kaki selepas tekanan statik yang berpanjangan. 1 darjah longitudinal rata-footedness dicirikan oleh yang agak ketara meratakan lengkungan membujur. Ketinggian lengkungan berkurang hingga 25-35 mm. Pada masa yang sama sudut lengkungan berbeza dari 131º hingga 140º. Pada ubah bentuk pemeriksaan visual tidak akan ditentukan. Secara klinikal, 1 darjah kaki rata ditunjukkan oleh keletihan atau kelemahan pergerakan yang terganggu. Palpasi kaki boleh agak menyakitkan.

Kaki rata 2 darjah berbeza dengan ketinggian gerbang adalah dari 17 hingga 24 cm, dan sudutnya ialah 141º-155º. Kesakitan muncul walaupun selepas beban kecil. Nyeri berlaku pada pergelangan kaki dan kaki bawah. Ada rasa sakit pada palpation. Penumpukan ditentukan oleh mata kasar. Dengan pengurangan penyakit gred 3 dinyatakan. Sakit menjadi kekal. Mungkin rupa edema. Pesakit sedemikian sering bimbang tentang kesakitan di rantau lumbar. Terdapat penurunan prestasi, gangguan gangguan.

Manifestasi klinikal penyakit ini

Semua tanda-tanda keadaan patologi ini boleh dibahagikan kepada objektif dan subjektif. Gejala subjek termasuk keletihan kaki pesat selepas senaman, penurunan prestasi, sakit pada kaki dan bahagian bawah belakang, berat pada kaki, kekejangan. Haus kasut cepat, kasut tergelincir, kehadiran edema, peningkatan kaki dalam jumlah, perubahan bentuk kaki, kelengkungan tulang belakang, kecacatan sendi - semua ini merujuk kepada tanda-tanda objektif flatfoot membujur. Selalunya mengembangkan pergerakan dua hala.

Satu perincian di dalam gerbang lelaki boleh menyebabkan mereka dibebaskan dari perkhidmatan ketenteraan. Ini diperhatikan dalam kes berikut:

 • dengan kecacatan yang teruk pada kaki dan sendi (kekasaran tahap ketiga);
 • dengan gred flatfoot 2 dalam kombinasi dengan gred arthrosis 2;
 • dengan pengecutan jari-jari dan exostoses.

Dalam situasi seperti itu, orang muda tidak boleh memakai kasut tentera yang mudah. Mereka memerlukan kasut ortopedik khas.

Pelan Peperiksaan Pesakit

Rawatan longitudinal flatfoot bermula selepas diagnosis dan pemeriksaan pesakit yang tepat. Kajian berikut dijalankan:

Kaedah penyelidikan yang paling mudah dan paling bermaklumat adalah tanaman. Ia adalah cetakan kaki di atas kertas. Kaki itu dihiasi dengan pewarna (warna methylene blue, hijau terang, iodin, dakwat), dan kemudian dicetak pada kertas. Subjek semasa kajian harus berada dalam kedudukan yang selesa. Dalam menilai keputusan, usia pesakit akan diambil kira.

Perladangan adalah kaedah petunjuk. Jika dalam proses menilai jejak terdapat tanda-tanda flatfoot, maka kajian lain dijalankan. Dalam proses podometri, indeks podometrik ditentukan. Dalam orang yang sihat, ia berkisar antara 29 hingga 31. Pengurangan indeks menunjukkan kaki rata. Paling penting ialah radiografi. Ia membolehkan anda mengenal pasti keadaan tisu kaki (sendi, tulang, ligamen) dan menentukan tahap meratakan lengkungan membujur.

Kajian ini dijalankan di sisi pandangan. Sekiranya perlu, tangkapan buku lali, lutut dan pinggul diambil. Dalam pemeriksaan, doktor menilai warna kulit di kawasan kaki, bentuk kaki, posisi kaki di kedudukan berdiri, keadaan tulang belakang, simetri kaki bawah, nada otot, kehadiran nodul, jagung, dan jari.

Bagaimana untuk memulihkan gerbang kaki

Flatfoot membujur dan melintang memerlukan pembetulan.

Rawatan melibatkan penggunaan kasut ortopedik dengan insoles khas, terapi senaman, urut, kaedah fisioterapi, penggunaan ubat penahan sakit.

Dalam kes sindrom kesakitan yang teruk, salap anestetik dan gel ("Dolgit", "Voltaren", salap indomethacin), serta ubat sistemik ("Diclofenac", "Indomethacin", "Ibuprofen") boleh ditetapkan.

Dengan sedikit tapak kaki, insoles ortopedik cukup. Mereka perlu pada gejala pertama flatfoot, atlet, wanita hamil, orang yang mempunyai profesion tertentu (pakar bedah, pendandan rambut, jurujual). Untuk kasut sederhana, kasut ortopedik digunakan. Kasut sedemikian sepatutnya mempunyai kulit atas, tumit tidak lebih dari 3 cm, hidung yang luas dan satu-satunya yang fleksibel. Kasut dipilih secara individu di salon ortopedik khusus.

Apabila merawat kanak-kanak, kasut harus mempunyai tumit yang tidak lebih tinggi daripada 0.5 cm, belakang kaku dan insoles dengan sokongan lengkung. Fisioterapi boleh dilakukan di mana-mana peringkat flatfoot. Elektroforesis digunakan, terapi gelombang kejutan. Gimnastik terapeutik diperlukan untuk menguatkan otot dan ligamen, menormalkan gaya hidup.

Dengan 3 darjah flatfoot membujur, apabila terapi konservatif tidak berkesan, dan terdapat sindrom kesakitan yang jelas, rawatan pembedahan dijalankan. Selepas operasi, butir gipsum digunakan. Oleh itu, dengan penampilan tanda-tanda pertama membujur kaki rata, seorang pakar bedah ortopedik diperlukan, kerana rawatan konservatif adalah paling berkesan pada peringkat awal penyakit.

Gerbang longitudinal kaki

Flatfoot adalah ubah bentuk gerbang kaki, iaitu menurunkan gerbang. Hasil daripada ubah bentuk sedemikian, kaki hampir sepenuhnya kehilangan sifat kusutnya, yang membawa kepada beberapa akibat yang tidak menyenangkan dan komplikasi. Dalam artikel ini kita akan cuba untuk memahami sebanyak mungkin apa yang rata - rawatan, gejala, sebab dan komplikasi.

Maklumat am

Dalam keadaan yang sihat, kaki manusia mempunyai dua set ketara - melintang (terletak di bawah pangkal jari) dan membujur (terletak di sepanjang kaki). Kubah ini berfungsi sebagai fungsi penting - ia membolehkan seseorang menyimpan keseimbangan dan menyerap kejutan apabila berjalan. Adalah jelas bahawa kaki itu sendiri, dan khususnya lengkungan kaki, berada dalam ketegangan yang serius, kerana seluruh berat tubuh manusia menekan mereka. Dan jika ligamen dan otot kaki berhenti bekerja secara normal dan untuk sebab tertentu melemahkan, bentuk kaki mula berubah - gerbang kaki berkurang, secara beransur-ansur menjadi rata, akibatnya fungsi utama kaki, musim bunga, hilang.

Jika kaki berhenti menyerap beban, maka fungsi ini akan dipaksa untuk melakukan sendi lain (pergelangan kaki, lutut dan pinggul), dan tulang belakang juga akan "ditarik". Tetapi mereka tidak menghadapi masalah dengan fungsi seperti itu, kerana mereka tidak bertujuan untuk ini. Di samping itu, beban semacam itu menyebabkan "pakai" dipercepatkan sendi.

Oleh sebab itu, kaki rata sering menjadi penyebab kesakitan pada kaki dan belakang, walaupun pada pandangan pertama seseorang tidak melihat sambungan sedemikian. Oleh itu, perlu diingati bahawa ia adalah hasil dari perkembangan kaki rata yang mungkin timbul rasa sakit di kaki, pinggul, lutut dan bahagian bawah, dan keletihan ketika berjalan. Pada masa yang sama, rasa sakit muncul ketika tubuh tidak lagi dapat memberi pergerakan normal, dan terpaksa "mengagihkan semula beban." Akibatnya, sendi kaki dan sendi pinggul terjejas, dan masalah postur atau masalah dengan cakera intervertebral mungkin muncul. Hasil akhir kesan flatfoot pada tubuh boleh menjadi perkembangan scoliosis dan arthrosis, sering kali perkembangan varises vena bermula.

Fakta menarik lain adalah bahawa sering kali penyakit ini berlaku pada orang-orang dengan "tidak aktif" kerja, dan bukan hanya dalam kategori pekerja yang terpaksa menghabiskan sepanjang hari di kaki mereka. Ini disebabkan oleh fakta bahawa otot dan ligamen melemahkan tanpa beban (terlalu banyak beban juga boleh menyebabkan perkembangan flatfoot), jadi sangat penting untuk mengekalkan aktiviti fizikal tertentu.

Ramai orang muda tertanya-tanya sama ada untuk mengambil tentera untuk kaki rata. Laman web kami sudah mempunyai artikel yang dapat menjawab soalan ini.

Punca kaki rata

Sebab-sebab pembangunan flatfoot boleh agak banyak, kami akan cuba menyenaraikan yang paling "popular" di antara mereka:

 • kasut yang buruk atau kurang dipilih. Ini merujuk kepada kasut dengan tumit tinggi atau platform, kasut sempit, dan sebagainya;
 • kenaikan berat badan, yang boleh berlaku untuk pelbagai sebab (kehamilan, obesiti, dan sebagainya);
 • kecenderungan genetik. Dalam kes ini, kita bercakap tentang kecacatan dalam pembangunan otot, ligamen dan tulang kaki;
 • pelbagai kecederaan (kecederaan kaki, patah calcaneus atau pergelangan kaki, retak atau lebam rawan yang teruk, kerosakan kepada otot dan ligamen kaki);
 • penyakit (contohnya, riket, akibatnya tulang melemah dan menjadi lembut, oleh itu mereka boleh dengan mudah cacat. Juga, penyebabnya adalah komplikasi polio - lumpuh otot kaki dan kaki boleh berlaku);
 • kerja tidak aktif dan gaya hidup yang tidak aktif. Dalam kes ini, otot dan ligamen kaki melemahkan, kerana mereka tidak menerima beban yang diperlukan;
 • beban berlebihan - berlari dan melompat sukan, berdiri kerja.

Alasannya, seperti yang anda lihat, agak banyak.

Jenis flatfoot

Kaki manusia mempunyai dua set utama, maka adalah logik bahawa terdapat dua jenis flatfoot - flatfoot membujur dan melintang. Oleh itu, dengan penurunan gerbang itu boleh menjadi peningkatan dalam lebar atau panjang kaki. Terdapat juga flatfoot gabungan, dalam hal ini kita bercakap tentang pengaratan serentak gerbang melintang dan longitudinal. Keadaan ini juga disebut flatfoot longitudinal-transversal.

Kedua-dua jenis utama kaki rata adalah perkara biasa, tetapi yang paling biasa adalah melintang.

Juga, apabila mengklasifikasikan mengikut jenis, ia sering dikongsi antara yang diperoleh dan semula jadi. Bengkak kongenital agak jarang berlaku, ini adalah akibat kecacatan janin. Rawatan kaki rata dalam kes ini bermula dengan hari-hari pertama kehidupan kanak-kanak.

Tetapi dengan keadaan kaki rata yang diperoleh, keadaannya agak rumit - ia boleh nyata pada mana-mana umur dan boleh ada beberapa jenis:

 • statik;
 • rachitic;
 • lumpuh;
 • traumatik.

Traumatik - berlaku akibat patah tulang pergelangan kaki dan kaki, atau dengan kerosakan teruk pada ligamen dan tisu otot lembut yang menguatkan lengkungan kaki.

Paralitik - muncul akibat pendedahan kepada polio, atau kerana kelumpuhan otot tibial dan otot kaki.

Rachitic - berlaku akibat riket. Penyakit ini melanggar pembentukan tulang tulang yang normal, mereka tidak mempunyai ciri-ciri yang diperlukan dalam kes ini dan boleh dengan cepat berubah bentuk.

Tetapi jenis yang paling biasa adalah flatfoot statik. Kira-kira 80% daripada semua kes penyakit berkaitan dengan spesies ini. Sebab-sebab dalam kes ini mungkin berlebihan berat badan, kasut yang tidak selesa, beban berlebihan yang berpanjangan pada kaki, otot yang lemah dan ligamen kaki, dan sebagainya.

Kesan penyakit ini

Terdapat 3 darjah perkembangan penyakit ini.

Flatfoot membujur adalah kurang biasa, tetapi dengan penyakit ini, perubahan dalam bentuk kaki berlaku secara beransur-ansur dan hampir tidak dapat dilihat untuk pesakit.

 1. Longitudinal flatfoot 1 degree dicirikan oleh penampilan keletihan kaki. Ijazah ini dinyatakan sangat lemah, pesakit hanya boleh mengalami ketidakselesaan ketika menekan kaki atau ketika memakai kasut. Dalam sesetengah kes, bengkak mungkin muncul pada waktu petang.
 2. Flatfoot rata-rata 2 darjah telah ditunjukkan oleh kesakitan yang berterusan, yang boleh menjadi sengit dan menyebar ke kawasan kaki dan pergelangan kaki. Dengan penyakit ini, kembar sudah kehilangan kelancarannya, menjadi lebih sukar untuk berjalan.
 3. Gred 3 kaki rata ditunjukkan oleh kesakitan yang berterusan yang meliputi bukan sahaja kaki, tetapi juga kaki yang lebih rendah, dan dalam sesetengah kes walaupun sakit belakang belakang muncul. Kecacatan kaki dengan tahap penyakit ini sudah jelas dan sangat ketara, sering bengkak pada sendi kaki. Berjalan seseorang pada tahap penyakit ini sukar, menjadi sangat sukar untuk bergerak di kasut biasa.

Adakah anda mengalami gejala seperti itu?

Perlu diberi perhatian terhadap rupa gejala seperti berikut:

 • kasut dipakai dari dalam;
 • kaki yang sangat letih ketika berdiri bekerja atau berjalan;
 • kesakitan di kaki selepas penuaan fizikal;
 • pada penghujung hari, terdapat rasa sakit dan keletihan di kaki, perasaan berat, bengkak;
 • bengkak di pergelangan kaki;
 • berjalan kaki di tumit menjadi sangat sukar;
 • kaki meningkat dalam saiz, dengan hasil yang anda perlu membeli kasut saiz yang lebih besar.

Banyak gejala yang disenaraikan tidak hanya sesuai dengan kaki rata, tetapi juga kepada vena varikos, supaya apabila mereka muncul, anda perlu segera berjumpa doktor.

Gejala longitudinal flatfoot

 • keletihan di kaki, dengan tekanan di tengah-tengah kaki atau satu-satunya, kesakitan muncul, pada waktu malam belakang kaki membengkak;
 • kesakitan yang teruk dan teruk di kedua-dua kaki, dan di bahagian kaki dan pergelangan kaki, menjadi sukar untuk mencari kasut yang selesa;
 • bersama-sama dengan kesakitan di kaki, kesakitan di punggung bawah mula muncul, gerbang membujur menjadi tidak dapat dilihat; kaki menjadi bengkak, pergelangan kaki tidak bergerak, ia menjadi sangat sukar untuk berjalan di kasut biasa.

Gejala flatfoot melintang

 • gerbang melintang kaki lenyap, akibat dari itu ubah bentuk jari berkembang;
 • kesakitan dan pengerasan kulit kelihatan di hadapan;
 • jari berbentuk tukul muncul.

Apakah rawatan yang perlu?

Pertama sekali, adalah perlu diperhatikan bahawa rawatan melintang dan membujur rata-rata pada dasarnya adalah sama dari segi langkah-langkah yang digunakan. Di samping itu, harus diingat bahawa jika orang dewasa dirawat, maka pemulihan penuh tidak akan berlaku, hanya penambahbaikan tertentu yang mungkin. Tetapi pada kanak-kanak, pemulihan lengkap adalah agak mustahil, kerana kaki kanak-kanak masih dibentuk dan penyesuaian mungkin.

Rawatan flatfoot pada orang dewasa

Memandangkan pemulihan sepenuhnya orang dewasa dengan penyakit sedemikian tidak mungkin, rawatan direka terutamanya untuk menghentikan perkembangan penyakit itu, dan kemudian mewujudkan syarat-syarat yang diperlukan untuk membetulkan kaki. Sebab itulah sangat penting untuk mendiagnosis penyakit sedini mungkin.

Oleh kerana kaedah pilihan untuk merawat penyakit pada peringkat awal perkembangannya adalah terapi konservatif, rawatan melibatkan penyingkiran sakit dan peningkatan otot dan ligamen kaki, sehingga menghentikan perkembangan penyakit.

Video, yang anda dapat lihat di bawah, menunjukkan salah satu kaedah untuk diagnosis dan rawatan flatfoot:

Ubat biasanya digunakan untuk melegakan kesakitan dalam kombinasi dengan prosedur fisioterapeutik.

Dasar rawatan adalah gimnastik terapeutik. Terapi latihan untuk kaki rata ditentukan oleh pakar bedah ortopedik, dan latihan dipilih untuk pesakit tertentu, dengan mengambil kira bentuk dan tahap penyakit ini.

Kesan terapeutik yang baik dengan kaki rata memberi urut kaki, termasuk hydromassage. Terima kasih kepada prosedur sedemikian, peredaran darah dinormalisasi dan nada otot kaki dan kaki meningkat.

Pada peringkat awal, kesan yang baik diberikan oleh penggunaan insoles ortopedik khas, yang sekali lagi dibuat secara individu.

Tetapi, malangnya, prosedur di atas akan memberi kesan yang serius hanya pada peringkat awal penyakit. Dengan kecacatan kaki yang teruk, yang berlaku di peringkat akhir perkembangan penyakit, hanya terdapat satu cara rawatan - pembedahan.

Rawatan flatfoot pada kanak-kanak

Kebiasaannya, kanak-kanak membesar membujur rata, sementara ia dirawat dengan sempurna tanpa pembedahan, kerana tulang, otot dan ligamen kanak-kanak itu cukup terdedah kepada kaedah rawatan konservatif.

Jika anda perlu berurusan dengan jenis kongenital, maka mereka mula merawatnya dari hari-hari pertama kehidupan kanak-kanak, di mana splint dan perban khas digunakan. Tetapi jenis penyakit ini agak jarang berlaku.

Dalam kebanyakan kes, penyebab flatfoot adalah ligamen dan otot yang lemah, serta tulang yang lemah. Itulah sebabnya rawatan adalah tonik - terutamanya terapi fizikal dan urut digunakan. Kontras kaki kaki juga sering membantu. Ia juga perlu memakai kasut ortopedik khas, dan anda harus berhati-hati dengan gaya kanak-kanak itu.

Faktor yang paling penting dalam rawatan penyakit ini pada kanak-kanak adalah masa - semakin cepat penyakit itu didiagnosis, semakin besar kemungkinan pemulihan lengkap anak-anak. Atas sebab yang sama, pencegahan kaki kaki di kalangan kanak-kanak adalah penting.

 • Manifestasi dan rawatan degenerasi korda tulang belakang dengan kekurangan vitamin B12
 • Gejala dan rawatan sakit kepala ketegangan
 • Kontraksi sendi dan otot - punca perkembangan, diagnosis dan rawatan
 • Meningitis tali tulang belakang - jenis dan rawatan
 • Osteoporosis pada usia muda - punca perkembangan
 • Osteoarthritis dan periarthrosis
 • Sakit
 • Video
 • Hernia tulang belakang
 • Dorsopati
 • Penyakit lain
 • Penyakit tali tulang belakang
 • Penyakit bersama
 • Kyphosis
 • Myositis
 • Neuralgia
 • Tumor tulang belakang
 • Osteoarthrosis
 • Osteoporosis
 • Osteochondrosis
 • Perjuangan
 • Radiculitis
 • Sindrom
 • Scoliosis
 • Spondylosis
 • Spondylolisthesis
 • Produk untuk tulang belakang
 • Kecederaan tulang belakang
 • Latihan balik
 • Ia menarik
  05 Julai 2018

  Selepas latihan, sakit muncul di bar mendatar. Apa yang perlu saya lakukan?

  Tolong ceritakan apa arti protokol ini dan apa yang perlu dilakukan?

  Hernia yang diserap - boleh disembuhkan tanpa pembedahan?

  Mengapa kepala kadang-kadang menjadi sangat berat?

 • Kenapa tidak mengepam telinga?

Katalog klinik tulang belakang

Senarai ubat dan ubat-ubatan

© 2013 - 2018 Vashaspina.ru | Peta Laman | Rawatan di Israel | Maklumbalas | Mengenai tapak | Perjanjian Pengguna | Dasar privasi
Maklumat di laman web ini hanya disediakan untuk tujuan popular dan pendidikan, tidak menuntut rujukan dan ketepatan perubatan, bukan panduan untuk bertindak. Jangan ubat sendiri. Rujuklah dengan doktor anda.
Penggunaan bahan dari laman web ini hanya dibenarkan jika terdapat pautan ke laman web VashaSpina.ru.

Satu tulang di kaki berhampiran ibu jari menyakitkan: rawatan, sebab dan gejala penyakit, bagaimana merawat penyakit

Kesakitan di kaki boleh disebabkan oleh banyak punca. Aduan paling umum pesakit adalah benjolan tulang berhampiran ibu jari, yang membawa ketidakselesaan pada rehat dan ketika berjalan. Aduan pesakit bahawa tulang di kaki berhampiran ibu jari adalah sakit sering disebabkan oleh kecacatan lengkungan kaki, yang berkembang selama jangka masa yang panjang dan, jika tidak dirawat, menyebabkan disfungsi kaki.

Bagaimana penyakit dan sebabnya berkembang

Kaki manusia mempunyai dua set: melintang dan membujur, menyerap kejutan semasa pergerakan. Kaki biasa mempunyai tulang metatarsal jari yang selari dengan satu sama lain. Sekiranya peralatan otot-ligamentous kaki dipengaruhi oleh faktor-faktor negatif, ia melemahkan, gerbang kaki menjadi rata, beban pada kaki tidak disebarkan dengan betul, yang menyebabkan ubah bentuk tulang dan penampilan pertumbuhan tulang di dekat ibu jari.

Punca tulang jari pertama

Terdapat beberapa sebab luaran dan dalaman mengapa pertumbuhan boleh muncul pada ibu jari:

 • Keturunan, kecenderungan genetik - selalunya kelengkungan kaki dengan batu pada ibu jari diperhatikan dalam keluarga yang sama.
 • Osteoporosis, apabila ubah bentuk tulang disebabkan oleh proses degeneratif dalam tisu tulang.
 • Patologi sistem endokrin, diabetes, obesiti dan lain-lain.
 • Patologi tertentu termasuk bursitis kronik (keradangan kantung artikular), arthritis rheumatoid, ubah bentuk arthrosis, dan lain-lain.
 • Kaki rata, dengan susut nilai yang merosot, meratakan kaki, kecacatan tulang metatarsal, subluxation pada sendi phalangeal kaki besar.

Faktor-faktor yang boleh menyebabkan berlakunya patologi ini dan memperbesar manifestasi mereka:

 1. Kasut yang tidak selesa, tumit tinggi.
 2. Kecederaan kaki yang mempengaruhi ligamen.
 3. Beban fizikal dan profesional.
 4. Obesiti.
 5. Avitaminosis, khususnya, kekurangan vitamin A, C, E.

Pertumbuhan tulang di jari pertama paling sering diperhatikan pada wanita, yang disebabkan oleh memakai kasut dengan tumit dan keanjalan dan kelemahan yang lebih besar dari ligamen dan otot. Satu benjolan tulang pada ibu jari juga diperhatikan pada kanak-kanak, lebih kerap pada perempuan remaja. Juga, wanita tua mengembangkan osteoporosis, yang mungkin menjadi punca perkembangan kecacatan tulang.

Gejala

Batu tumbuh secara beransur-ansur, dengan semakin terasa manifestasi gejala. Penyelewengan fisiologi ibu jari dari tulang metatarsal adalah 10 darjah.

 • Tahap permulaan perubahan tulang sendi dan jari ditandai oleh sedikitnya anjakan sekitar 20 darjah. Kesakitan dan ketidakselesaan itu tidak disampaikan, melainkan ia adalah kelemahan estetik.
 • Selanjutnya, mengimbangi mencapai 30 darjah, tulang yang semakin meningkat mulai menyampaikan ketidakselesaan - kaki sakit sedikit setelah berjalan.
 • Dengan anjakan berterusan ibu jari sehingga 50 darjah, tulang mula sakit, kulit di atasnya rosak dan bengkak, sendi adalah terhad dalam mobiliti.
 • Penyimpangan lebih daripada 50 darjah menyebabkan ketidakselesaan serius - pesakit melaporkan kesakitan teruk, masalah dengan pergerakan, sukar bagi mereka untuk memilih kasut.

Ketidakselesaan adalah disebabkan tekanan pada kepala metatarsal pertama, terutamanya apabila kaki berada di dalam kasut.

Anda boleh mengenali penampilan tulang dengan tanda-tanda awal: peningkatan keletihan kaki, kaki membengkak, hiperemia dan sakit, kesakitan hampir selalu diperhatikan di kawasan kaki, pada waktu pagi, ketika cuba keluar dari katil kaki, ada sakit akut, pembentukan jagung yang sering.

Pada peringkat ini sudah dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan yang berkelayakan.

Perlu diingat bahawa apabila tulang menyakitkan pada kaki besar, ini boleh disebabkan bukan sahaja oleh ubah bentuk tulang metatarsal kaki disebabkan oleh perataan lengkungan, tetapi juga dalam beberapa penyakit lain (yang dapat digabungkan dengan pertumbuhan tulang):

 • Bursitis adalah keradangan pada kantung kaki artikular. Kecederaan pada sendi artikular jari-jari kaki adalah perkara biasa, seperti keradangan keradangan mereka, yang menyebabkan kesakitan yang teruk pada kaki besar dan kaki keseluruhan.
 • Gouty arthritis adalah penyakit yang disebabkan oleh pelanggaran metabolisme garam asid urik, kristal yang disimpan di sendi. Gout, sebagai peraturan, mula menunjukkan rasa sakit yang sangat kuat pada ibu jari, menyebarkan kepada sendi anggota lain. Ibu jari bengkak, kulit menjadi hiperemik. Dengan perkembangan penyakit, tisu tulang atropi sendi, nod tertentu muncul - tophi - dalam tisu lembut kaki.

Kaedah rawatan untuk berkembang pada tulang besar

Sekiranya pesakit bertukar kepada peringkat permulaan pembangunan sesaran tulang kaki, anda boleh menghentikan penyakit itu dengan cara ortopedik dan mengurangkan keradangan dengan kaedah rawatan konservatif.

 • Pembalut pelepasan, digunakan pada waktu malam, menetapkan jari dalam kedudukan fisiologi.
 • Pemisahan antara jari untuk mengelakkan ubah bentuk kaki dan memudahkan berjalan.
 • Pad khas, dengan fungsi melindungi metatarsal terhadap tekanan dan kedudukan pembetulan ibu jari.
 • Insoles ortopedi, dengan fungsi pengagihan beban pada kaki, mengeluarkan tekanan yang berlebihan daripada sendi.

Peranti ortopedi disyorkan dalam peringkat awal pertumbuhan tulang, adalah wajar untuk menjadikannya secara individu, seperti yang ditetapkan oleh pakar bedah ortopedik.

Urut

Pada peringkat awal kecacatan kaki dan semasa peralihan dari akut ke peringkat kronik, disyorkan untuk mengurut kaki untuk melegakan keradangan, menghilangkan kekejangan otot, merangsang aliran darah di kaki dan memulihkan mobiliti bersama. Urut diresepkan sebagai rawatan tambahan kepada ortopedik. Ia dilakukan dengan kaedah titik, yang mempengaruhi mata aktif kaki. Jadual sesi urut biasanya 20 minit sehari, kursus 10 hari, dengan rehat tiga minggu dan pengulangan lanjut.

Kasut

Pada permulaan penyakit ini, disyorkan memakai kasut dengan hidung bulat, tumit yang tidak lebih tinggi daripada 4 cm, sokongan instep dan tunggal yang padat dibuat dari bahan semula jadi. Kasut dipakai dengan ortopedik.

Diet

Dengan masalah dengan tulang dan sendi, perubahan diet pesakit - hidangan goreng dan asap, manis, kekacang, makanan berlemak dihapuskan dari menu - mereka menyumbang kepada perkembangan fenomena keradangan dalam alat bersama. Di dalam diet perlu makanan yang tinggi dalam vitamin A, E, C.

Gimnastik terapeutik

Juga merupakan kaedah yang berkesan untuk manifestasi awal penyakit ini. Latihan gimnastik untuk kaki dengan pergerakan kembali prestasi biasa sendi, melegakan kejang otot, menguatkan lengkungan kaki.

Adalah disyorkan untuk melakukan perkara-perkara berikut:

 • Angkat sekeping kertas dan benda kecil dari lantai dengan jari kaki anda dan letakkannya di tangan anda.
 • Sebarkan jari kaki supaya tidak menyentuh satu sama lain selama satu minit, bengkokkan jari dan bengkokkan.
 • Terikan lengkungan kaki dengan mengekalkannya dalam keadaan ini selama 40 minit.
 • Lukis huruf pensil atau angka sambil memegangnya di jari kaki anda.
 • Gulungkan botol air atau pin roll dengan kaki selama dua minit.
 • Luruskan jari kaki anda dengan kain renyuk di atas lantai.
 • Berjalan kaki tanpa alas kaki dan kaus kaki.

Dengan kesederhanaan gimnastik, prestasi biasa sekali sehari memberikan hasil yang baik.

Dalam peringkat lanjut penyakit, tulang berhampiran ibu jari harus dirawat menggunakan kaedah berikut:

 • Satu kursus ubat anti radang nonsteroid yang melegakan kesakitan, keradangan, dan pembengkakan tisu lembut. Sebagai peraturan, ini adalah ubat-ubatan berdasarkan indomethacin dan diclofenac, mereka diresepkan dalam bentuk suntikan dan tablet, serta tempatan, dalam bentuk salap.
 • Terapi fizikal, khususnya, terapi gelombang kejutan, memusnahkan pertumbuhan tulang dan tulang rawan dan menggalakkan pemulihan tisu dan fungsi sendi. Untuk kesakitan yang sangat jelas, kawasan tulang yang tumbuh dipengaruhi oleh terapi sinar-x, phonophoresis dan elektroforesis juga digunakan.
 • Terapi fizikal dengan latihan yang direka khas untuk menguatkan otot-otot kaki dan kembali ke pergerakan sendi.

Sekiranya tidak berkesan dalam rawatan konservatif dan dengan kehadiran kesakitan yang sengit, pertumbuhannya dibuang melalui pembedahan.

Operasi

Terdapat beberapa cara untuk mengeluarkan tulang berhampiran ibu jari, mereka dipilih bergantung kepada bukti. Osteotomi yang paling biasa digunakan, yang terdiri daripada pemendakan tulang metatarsal dan pemulihan ibu jari dalam kedudukan normalnya. Ia boleh ditutup apabila manipulasi dengan tulang dilakukan melalui tusukan kecil dan tidak meninggalkan luka yang lebih lama, dan terbuka - dengan potongan kulit dan tisu lembut.

Rawatan bersama Lebih >> lagi

Pemulihan selepas pembedahan berlangsung kira-kira tiga bulan, apabila pesakit mesti memakai kasut khas, dan kemudian pergi ke model ortopedik.

Pemulihan rakyat

Rawatan tulang dengan ubat-ubatan rakyat digunakan untuk melegakan kesakitan dan keradangan, mereka tidak menghilangkan punca pertumbuhan, oleh itu mereka boleh disyorkan sebagai cara sementara untuk mengurangkan keadaan.

 • Berwarna bunga yodium dan dandelion: 100 gram bunga sedikit kering dipenuhi dengan iodin, ditanam selama 5 hari dalam gelap. Sapukan sebatian pada tempat yang sakit haruslah, selepas menyikat kaki, setiap hari, selama dua minggu.
 • Mandi kaki garam laut dan iodin: 2 sudu garam laut diletakkan di atas 1 liter air suam dan 10 titis 5% iodin berwarna ditambah. Pastikan kaki anda dalam mandi memerlukan 15 minit, hanya 30 hari. Selepas itu, kaki boleh diaplikasikan dengan mesh iodin.
 • Mampat kubis dan madu: madu diterapkan pada kaki yang dikukus dalam mandi hangat - di kawasan tulang dewasa, daun kubis yang dilembutkan diletakkan, kompres diperbaiki dengan pembalut dan dibiarkan semalaman. Pada waktu pagi, bilas kaki anda dengan air suam. Ulangi memampatkan selama sebulan.

Setelah menyingkirkan tulang di kaki, disarankan agar pesakit juga terus memakai kasut yang sesuai dengan insoles ortopedik, berpegang kepada diet, mengulangi gimnastik.

Plantar fasciitis - lebih mudah untuk mencegah daripada menyembuhkan

Plantar fasciitis adalah penyakit yang berkembang perlahan dan tidak memberi perhatian pada peringkat awal.

Adalah dipercayai bahawa rasa sakit atau ketegangan akan berlalu selepas kaki tersebar. Tetapi, dari masa ke masa, kesakitan pada satu-satunya terus meningkat selepas rehat.

Permulaan penyakit ini diperhatikan lebih kerap di kalangan wanita berbanding lelaki, atlet, orang tua.

Anatomi kaki

Puncak bawah adalah satu-satunya organ dan sokongan dan pergerakan orang. Struktur kaki direka untuk menahan beban semasa kedudukan tegak.

Ia terdiri daripada 26 tulang, sendi, otot, tendon, pad lemak, arteri dan urat, ujung saraf. Tulang terbesar adalah tulang tumit.

Tubercle calcaneal adalah tapak utama lampiran tendon dan otot di kaki. Fascia dilampirkan pada calcaneus. Ini adalah plat tisu penyambung yang paling kuat yang merebak dari bahagian atas tulang tumit ke keseluruhan tapak di atas otot dan dilampirkan oleh empat sinar ke tulang jari kaki.

Fascia merujuk kepada tisu ligamentous dan berada dalam keadaan yang tegang, seperti bowstring, menyokong gerbang longitudinal kaki, mengawal beban pada kaki ketika berjalan.

Setengah berat tubuh manusia jatuh pada zon tumit dan menghasilkan beban pada fascia plantar. Ketegangan yang paling besar timbul di tempat lampirannya ke tubercle calcaneal.

Punca dan faktor risiko

Oleh kerana tekanan yang berlebihan pada kawasan ini, fascia microtraumas mungkin berlaku, yang dalam kebanyakan kes sembuh secara spontan jika orang berganti-ganti dengan istirahat.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes di mana beban di kaki meningkat banyak kali.

Sebab utama mengapa plantar fasciitis berkembang dan berkembang:

 1. Apabila memakai kasut yang salah, berdiri lama di kakinya, angkat berat dan sukan kekuatan lain, obesiti berkembang kaki rata.
 2. Perubahan degeneratif yang berkaitan dengan usia membawa kepada penurunan ketebalan tisu adiposa subkutan di kawasan tumit. Ini adalah hasil daripada kemerosotan peredaran mikro dan melambatkan proses pemulihan badan.
 3. Pembentukan kedudukan valgus jari pertama dalam artritis (tulang masuk ke dalam dan jari dibengkokkan) adalah isyarat pertama bahawa kaki mempunyai kedudukan yang salah, masing-masing, tumit menjadi terlalu banyak dan terdapat bahaya plantar fasciitis.
 4. Proses peredaran darah dan proses metabolik yang disebabkan oleh gout (membawa kepada pemendapan garam yang berlebihan), aterosklerosis, diabetes. Penyakit berjangkit (gonorea, klamidosis) dan muncul selepas masa yang lama (sekurang-kurangnya beberapa bulan)
 5. Kecederaan fizikal dari calcaneus, keseleo dan penyakit sendi akibat beban yang dikeluarkan dari kaki yang cedera dan dipindahkan kepada yang sihat, yang mula mengalami beban.

Fascia sentiasa teriritasi dengan tulang dan proses aseptik (tanpa kuman) keradangan bermula di sekitar bukit tumit pada satu-satunya.

Proses ini mendasari fasciitis calcaneus. Apabila penyakit itu berlanjutan, ossifikasi kawasan yang meradang berlaku dan pertumbuhan tulang berlaku. Penyebab kesakitan adalah keradangan kronik kawasan tumit kaki.

Bagaimanakah penyakit itu muncul?

Gejala utama penyakit adalah sakit. Nyeri di tumit sering di permukaan plantar, kurang kerap - di permukaan belakang tulang.

Kesakitan muncul pertama kali disebabkan oleh proses keradangan dan, dari masa ke masa, disebabkan pertumbuhan tulang, menyerupai spek. Khususnya tajam, tidak memberi kaki, ia berlaku pada waktu pagi atau selepas rehat.

Sebabnya ialah rehat berulang di kawasan yang rosak fasia, yang mula tumbuh bersama semasa tidur. Pada sebelah petang, sakit menjadi kurang, tetapi pada waktu petang - ia semakin bertambah.

Sekiranya penyakit menjadi kronik, dengan pembentukan tumit tumit, orang itu cuba berjalan, bersandar pada kaus kaki atau bahagian luar kaki, tetapi tidak pada tumit.

Apabila keradangan fascia atau kejadian taji telah menjejaskan kedua-dua kaki tanpa kriket atau tongkat berjalan sangat diperlukan.

Diagnosis patologi

Diagnosis awal dilakukan berdasarkan aduan dan palpasi dangkal kawasan tumit.

X-ray menunjukkan nilai lonjakan dan membuat kemungkinan untuk menentukan kaedah rawatan.

Kaedah terapi

Kaedah rawatan bergantung kepada keputusan diagnosis dan bertujuan, pertama sekali, untuk melegakan kesakitan.

Perubatan tradisional

Dalam proses keradangan tanpa pembentukan tulang belakang, ubat-ubatan (anti-keradangan tanpa steroid atau homeopati) ditetapkan untuk menghilangkan proses keradangan tisu di sekitar ubi kalsium dan meningkatkan keanjalan ligamen.

Jika ligamen adalah elastik, maka kehadiran merangsang tidak akan menyebabkan sakit akut. Ejen-ejen nonsteroid anti-radang yang mengurangkan kesakitan dan dosis kecil disebabkan oleh masa yang lama.

Dilantik sebagai rawatan tempatan dengan penggunaan salap, memampatkan.

Fisioterapi

Hasil yang baik dalam plantar fasciitis memberikan penggunaan fisioterapi:

 1. Terapi resonans magnetik bertujuan untuk menghilangkan edema, keradangan, meningkatkan peredaran darah.
 2. Terapi gelombang kejutan. Kesan gelombang akustik frekuensi tinggi pada tisu lembut kaki. Dalam proses acupressure, bekalan darah dirangsang di kawasan tumit, dan keradangan dieliminasi, sakit lega semasa latihan, tendon dan ligamen menjadi lebih kuat, merangsang larut. Kesan kaedah ini sama dengan pembedahan.
 3. Terapi laser (kuantum). Rasuk laser bertindak secara langsung pada tisu subkutaneus. Melegakan keradangan, bengkak, mengaktifkan proses pemulihan.
 4. Terapi sinar-X. Bermula untuk menghilangkan rasa sakit akibat sinaran X-ray terhadap dos radiasi saraf yang rendah.
 5. Phonophoresis. Kaedah kompleks menggabungkan ubat dan kesan fizikal. Menggunakan ultrasound, salap hydrocortisone dimasukkan ke dalam tisu kawasan tumit. Penembusan salep sedemikian mempunyai kesan anti-radang yang kuat. Ini menyebabkan meningkatnya peredaran mikro darah, metabolisme sel yang lebih baik, aliran keluar limfa.

Pembedahan - sebagai kaedah terapi yang melampau

Kekurangan hasil dalam rawatan konservatif menyebabkan pembedahan. Statistik menunjukkan bahawa hanya kira-kira 70% daripada operasi yang berkesan.

Kelewatan penyakit ini tidak diperhatikan. Operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan. Ubat penghilang sakit dimasukkan ke dalam tulang belakang dan menghalang sensitiviti anggota badan yang lebih rendah.

Penggunaan instrumen pembedahan kecil membolehkan pakar bedah moden, sebagai tambahan kepada pembedahan terbuka tradisional, untuk menjalani pembedahan endoskopik dan pembedahan fascia yang menyerang secara minimal, yang kurang traumatik dan lebih mudah diterima oleh pesakit.

Pembedahan endoskopik dilakukan menggunakan alat pembedahan kecil dan kamera yang membantu mengawal kemajuan operasi.

Pembedahan fascia mini-invasif dilakukan menggunakan pisau mikroskopik yang dilampirkan pada akhir tiub nipis.

Dengan itu, potong fasia. Selepas itu, pisau bedah digantikan dengan pemotong penggilingan, yang mengisar tulang penyumbat. Operasi dilakukan di bawah kawalan peralatan x-ray.

Bergantung kepada jenis operasi pemulihan, masa yang berlainan diperlukan. Tempoh minimum diperlukan selepas pembedahan fascia minimal invasif.

Tetapi ini tidak bermakna bahawa ia mungkin menjadi kaki yang sakit dalam masa terdekat. Di samping itu, komplikasi selepas operasi mungkin berlaku dalam kes-kes yang melampau:

 • peningkatan kesakitan;
 • kecederaan saraf semasa pembedahan;
 • suplasi luka atau penyembuhan jangka panjangnya;
 • Pembentukan neuroma (tumor jinak) daripada sel-sel saraf yang terlalu banyak.

Perubatan tradisional

Rawatan plantar fasciitis di rumah adalah konservatif, memerlukan keteraturan dan mengambil masa yang lama. Berkenaan dalam peringkat awal penyakit ini.

Ia termasuk memampatkan, mengisar, mandi, losyen dengan menggunakan parafin, ozokerite, garam laut, tumbuh-tumbuhan perubatan dan salap sendiri.

Semua prosedur perlu dilakukan pada petang sebelum tidur. Tempoh - sehingga hilang kesakitan.

Gunakan cara sedemikian:

 1. Garam laut Untuk mandi membubarkan 1 kg garam dalam 5 liter air panas. Simpan kaki anda sehingga larutan sepenuhnya disejukkan. Mengesan unsur garam, menembusi melalui pori-pori kulit yang diperbesarkan dapat meningkatkan keanjalan ligamen kaki.
 2. Parafin dan ozokerite (lilin gunung) digunakan bersama dalam aplikasi yang memanaskan tisu kaki dengan baik dan menyuburkan mereka dengan unsur surih. Suhu jisim yang dipanaskan hendaklah kira-kira 40 darjah. Ia hendaklah diletakkan di atas kaki, bungkus dengan linen, polietilena dan balut dengan selimut hangat. Hentikan kaki selama 30 minit. Setelah melengkapkan prosedur, pakai kaus kaki hangat.
 3. Hempedu perubatan. Untuk meletakkan kompres pada kaki kukus dari kain linen, tepu dengan hempedu. Balut dengan polietilen, tolak dan pasangkan kaus kaki. Pada waktu pagi anda perlu membersihkan kaki dengan alkohol.
 4. Bishofit Air garam semulajadi yang kaya dengan mineral (besi, magnesium, silikon, dan sebagainya) dilombong dari batuan dalam penggerudian minyak. Diletakkan di dalam kulit kawasan tumit yang dipanaskan pada kaki. Selepas menggosok air garam, sapukan kain kain kasa yang dibasahi dengan iodin ke bahagian rubbed dengan polietilena, ayakan dengan pembalut elastik dan sapukan bulu.
 5. Sejak zaman purba, penyakit itu dirawat dengan bunga berwarna ungu (bunga tuangkan vodka dan berkeras di tempat yang gelap selama 10 hari) mengambil 30 titik ke dalam dan menggosok kawasan tumit kaki beberapa kali sehari. Serta memohon daun segar burdock, plantain, kubis, lobak, kentang mentah atau lobak hitam, menukarnya sekurang-kurangnya tiga kali pada siang hari.

Bagaimana untuk mencegah penyakit ini?

Cadangan berikut harus diikuti:

 1. Adalah perlu untuk memilih insoles ortopedik khas dan pad tumit dengan lubang di kawasan patologi dengan bantuan pakar bedah ortopedik. Ini akan membantu untuk memperbaiki otot dan ligamen di kedudukan yang diinginkan, mengurangkan beban pada ubi tumit dan fascia dan mencegah pecah mikro. Reka bentuk insole akan membantu menghilangkan perkembangan flatfoot dengan memperbaiki lengkungan kaki. Memperkukuh ligamen dan mengurangkan beban pada sendi lutut dan pinggul kaki akan melegakan keletihan dan rasa berat di kaki.
 2. Bantal kusyen dan tumit diperbuat daripada beberapa bahan. Silikon berminyak, dapat menyokong kaki apabila berjalan dan dengan penjagaan yang betul tidak akan haus untuk waktu yang lama. Oleh itu, ia adalah bahan terbaik untuk insoles ortopedik. Permaidani kulit asli semakin ketat dan haus dengan cepat. Kulit kulit tidak wajar digunakan. Stilet ini "kukus" kaki dan jangka pendek. Untuk memakai setiap hari dengan perubahan kecil dalam gel kaki digunakan.
 3. Apabila berat badan berlebihan, mematuhi diet, mengurangkannya. Minum siang hari hingga 2 liter air. Ini akan membantu mengeluarkan garam dari badan.
 4. Pastikan anda melakukan senaman terapeutik. Meninggalkan sukan yang membuat tekanan yang berlebihan pada sendi dan kaki. Mereka membantu menguatkan otot-otot dan ligamen kaki dengan melipat objek silinder di lantai dengan kaki, menggerakkan jari kaki dari tempat ke tempat objek kecil atau menarik tuala jari kaki yang diapit pada diri mereka tanpa mengangkat tumit dari lantai.

Plantar fasciitis tidak muncul dengan tiba-tiba, oleh itu diagnosis tepat pada masanya akan menghalang perkembangan proses keradangan dan pembentukan tulang seterusnya dari calcaneus.