Utama / Lutut

Fungsi tali tulang belakang

Sistem saraf pusat (CNS) dalam tubuh manusia diwakili oleh dua unsur otak: otak dan tulang belakang. Di dalam rangka manusia ada terusan tunjang, di mana kord rahim terletak. Apakah fungsi yang berfungsi?

Ia melaksanakan dua fungsi penting:

 • konduktor (laluan penghantaran isyarat denyut);
 • refleks segmental.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka-300x197.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru /wp-content/uploads/Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka.jpg "class =" wp-image-960 size-image-post "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/ Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka-580x381.jpg "alt =" Otak manusia dan korda tulang belakang "width =" 580 "height =" 381 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/ Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka-580x381.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka-300x197.jpg 300w, http: // sustavam. ru / wp-content / upload / Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "

Otak manusia dan saraf tunjang

Fungsi tulang belakang dan ciri-ciri mereka

Fungsi konduktor dijalankan melalui penghantaran denyutan di sepanjang laluan otak menaik ke otak dan kembali ke organ-organ yang melaksanakan di sepanjang laluan otak yang menurun. Jalur transmisi panjang isyarat impuls membolehkan mereka dihantar dari saraf tunjang ke bahagian-bahagian fungsional otak yang berbeza, dan yang pendek memberikan komunikasi antara segmen saraf tunjang yang bersebelahan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ihososennial207x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru /wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-706x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-953 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-580x841.jpg "alt =" Fungsi saraf tulang belakang dan ciri-ciri mereka "width =" 580 "height =" 841 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-580x841.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-207x300.jpg 207w, http: // sustavam.ru/wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-768x1114.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-706x.jpg 706w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-300x435.jpg 300w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Fungsi tulang belakang dan ciri-ciri mereka

Fungsi refleks direproduksi oleh pengaktifan arka refleks mudah (lutut lutut, lanjutan dan lekukan lengan dan kaki). Refleks kompleks dikemukakan dengan penyertaan otak. Kord cerebrospinal juga bertanggungjawab terhadap prestasi refleks vegetatif yang mengawal kerja persekitaran dalaman orang - sistem pencernaan, kencing, kardiovaskular, pembiakan. Rajah menggambarkan fungsi sistem vegetatif dalam badan. Kawalan refleks vegetatif dan motor dilakukan oleh proprioceptors dalam ketebalan saraf tunjang. Struktur dan fungsi saraf tunjang mempunyai beberapa ciri pada manusia.

Pertimbangkan struktur saraf tunjang bagi pemahaman yang lebih baik mengenai fungsi yang dilakukannya.

Ciri-ciri anatomi

Struktur saraf tunjang seseorang tidak semudah ia kelihatan pada mulanya. Secara luaran, bahagian belakang otak menyerupai kord dengan garis pusat hingga 1 cm, panjang dalam jarak 40-45 cm. Ia mengambil asalnya dari medulla dan berakhir dengan ekor kuda hingga akhir kolom tulang belakang. The vertebra melindungi kord rahim dari kerosakan.

Struktur luar saraf tunjang

Saraf tunjang adalah kord, ia terbentuk oleh tisu otak. Sepanjang panjang, ia mempunyai bentuk bulat dengan seksyen silang, satu-satunya pengecualian adalah zon penebalan, di mana perataannya diperhatikan. Penebalan serviks terletak dari tulang belakang leher ketiga ke toraks pertama. Penyebaran lumbosakral dilokalisasi di rantau 10-12 vertebra di daerah torak.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga-204x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga-697x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-954 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee- stroenie-spinnogo-mozga-580x852.jpg "alt =" Struktur luar saraf tunjang "width =" 580 "height =" 852 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee--stroenie-spinnogo -mozga-580x852.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga-204x300.jpg 204w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee -stroenie-spinnogo-mozga-768x1128.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga-697x1024.jpg 697w, http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga-300x441.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px ) 100vw, 580px " />

Struktur luar saraf tunjang

Saraf tunjang anterior dan posterior mempunyai alur pada permukaannya yang membahagikan organ ke dua bahagian. Kord utek mempunyai tiga cengkerang:

 • pepejal - adalah tisu tebal berkilat putih yang kaya dengan serat anjal;
 • arachnoid - diperbuat daripada tisu penghubung endothelium;
 • vaskular - membran tisu penghubung yang longgar yang kaya dengan pembuluh darah untuk memastikan kuasa kord rahim.

Antara dua lapisan bawah adalah cecair serebrospinal (cecair cerebrospinal).

Struktur dalaman saraf tunjang

Bahagian pusat saraf tunjang terbuat dari bahan kelabu. Pada penyediaan serpihan organ, bahan dalam garis besar menyerupai rama-rama. Komponen otak ini terdiri daripada badan-badan sel saraf (intercalated dan motor type). Kawasan ini sistem saraf dibahagikan kepada zon berfungsi: tanduk depan dan belakang. Yang terdahulu mengandungi neuron jenis motor, yang kedua mempunyai sel saraf interkalasi. Terdapat tanduk sisi tambahan di sepanjang panjang saraf tulang belakang dari segmen servikal ke-7 ke segmen lumbar ke-2. Berikut adalah pusat-pusat yang bertanggungjawab untuk fungsi autonomik NS (sistem saraf).

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrennee-stroenie-spinnogo-mozga-300x216.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Vnutrennee-stroenie-spinnogo-mozga.jpg "class =" size-images-post wp-image-955 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrennee-stroenie- spinnogo-mozga-580x418.jpg "alt =" Struktur dalaman saraf tunjang "width =" 580 "height =" 418 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrennee-stroenie-spinnogo-mozga -580x418.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrennee-stroenie-spinnogo-mozga-300x216.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrenne-stroenie -spinnogo-mozga-768x553.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrennee-stroenie-spinnogo-mozga.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Struktur dalaman saraf tunjang

Tanduk tanduk dicirikan oleh heterogenitas strukturnya. Dalam komposisi zon-zon ini terdapat saraf tunjang khusus, yang dibuat oleh neuron interkal.

Bahagian luar kord rahim terbentuk oleh bahan putih, yang dibuat oleh paksi neuron kupu-kupu. Alur spinal secara kondusif menghancurkan benda putih menjadi 3 pasang tali, yang dikenal sebagai: lateral, posterior dan anterior. Aksun digabungkan menjadi beberapa jalan konduktif:

 • gentian bersekutu (pendek) - menyediakan komunikasi pelbagai segmen tulang belakang;
 • gentian menaik, atau sensitif, - menghantar isyarat saraf kepada bahagian kepala SSP;
 • gentian turun, atau gentian motor, menghantar isyarat impuls dari korteks hemisfera ke tanduk depan yang mengawal organ-organ yang melaksanakan.

Pigtail pos hanya mengandungi konduktor menaik, dan dua pasang yang tersendiri dicirikan oleh kehadiran jalur menurun dan menaik. Jumlah laluan konduktif dalam kord spermatik adalah berbeza. Jadual di bawah menunjukkan lokasi laluan konduktif di bahagian punggung sistem saraf pusat.

Kantung tali konduktor:

 • saluran cerebrospinal (posterior) - menghantar isyarat pulsa sifat proprioceptive kepada cerebellum;
 • saluran cerebrospinal (anterior) bertanggungjawab untuk komunikasi dengan korteks cerebellar, di mana ia menghantar isyarat berdenyut;
 • saluran tulang talamu (lateral luaran) bertanggungjawab untuk penghantaran ke otak isyarat berdenyut dari reseptor yang merespon perubahan sakit dan suhu;
 • saluran piramida (sisi luar) - mengendalikan isyarat denyut dari korteks hemisfera besar ke kord rahim;
 • Saluran merah-tulang belakang - mengawal penyelenggaraan nada otot rangka dan mengawal prestasi fungsi motor bawah sedar (automatik).

Konduktor tali anterior:

 • saluran piramida (anterior) - menghantar isyarat motor dari korteks CNS atas ke bawah;
 • saluran tulang talamu (anterior) - menghantar isyarat berdenyut dari reseptor sentuhan;
 • pra-cerebrospinal - menyelaraskan pergerakan dan keseimbangan sedar, dan juga dicirikan oleh hubungan dengan medulla.

Konduktor wayar belakang:

 • Bundel serat nipis Gaul bertanggungjawab untuk penghantaran isyarat berdenyut dari proprioceptors, interoreceptors dan reseptor kulit bahagian bawah badan dan kaki ke otak;
 • Serat berbentuk baji serat Burdakh bertanggungjawab untuk penghantaran penerima reseptor yang sama ke otak dari tangan dan bahagian atas badan.

Struktur segmen saraf tunjang

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie-spinnomozgovogo-tyazha-300x240.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Segmentarnoe-stroenie-spinnomozgovogo-tyazha.jpg "class =" size-images-post wp-image-956 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie- spinnomozgovogo-tyazha-580x463.jpg "alt =" Struktur segmen saraf tunjang "width =" 580 "height =" 463 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie-spinnomozgovogo-thaz -580x463.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie-spinnomozgovogo-tyazha-300x240.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie -spinnomozgovogo-tyazha-768x613.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie-spinnomozgovogo-tyazha.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Struktur segmen saraf tunjang

Sangkar tulang manusia dalam strukturnya merujuk kepada organ-organ segmental. Apakah bilangan segmen yang terdapat dalam tubuh manusia? Jumlah kord utek mengandungi 31 segmen, masing-masing, tulang belakang:

 • di leher - lapan segmen;
 • di dada - dua belas;
 • dalam lumbar - lima;
 • dalam sakrum - lima;
 • dalam tailbone - satu.

Segmen serebrum mempunyai empat akar, membentuk saraf tulang belakang. Akar posterior terbentuk daripada aksons neuron sensitif, mereka memasuki tanduk posterior. Akar kembali mempunyai ganglia sensitif (satu pada setiap satu). Kemudian sinaps antara sel deria dan motor NA terbentuk di tempat ini. Akson yang terakhir membentuk akar depan. Gambar rajah menunjukkan struktur saraf tunjang dan akarnya.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-200x300.jpg "data-large-file =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-682x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-957 "src =" http://sustavam.ru/ wp-content / upload / Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-580x870.jpg "alt =" Struktur saraf tunjang dan akarnya "width =" 580 "height =" 870 "srcset =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-580x870.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego- koreshkov-200x300.jpg 200w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-768x1152.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-682x1024.jpg 682w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-300x450.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-spinno go-mozga-i-ego-koreshkov.jpg 837w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Struktur saraf tunjang dan akarnya

Terusan diselaraskan di pusat saraf tunjang sepanjang panjangnya, ia dipenuhi dengan minuman keras. Kepada kepala, lengan, paru-paru dan otot jantung, gentian konduktif diambil dari segmen toraks dan serviks atas. Segmen bahagian lumbal dan pektoral otak memberikan ujung saraf ke otot-otot badan dan perut dengan kandungannya. Segmen lumbar dan sakral yang lebih rendah dari seseorang memberi serabut saraf ke kaki dan otot akhbar bawah.

Fungsi tali tulang belakang

Komposisi benda putih dari saraf tunjang termasuk serat saraf myelinated, dikumpulkan dalam berkas dan membentuk jalur saraf tunjang. Fungsi konduktor dijalankan menggunakan laluan menurun dan menaik. Serat bersekutu yang pendek memberikan pautan intersegmental. Serat unjuran panjang dibahagikan kepada yang menaik, pergi ke bahagian otak yang berlainan, dan yang menurun - dari otak ke tulang belakang.

Laluan menaik (pergi ke CGM) lulus dalam perkara putih pada tali posterior yang terletak di antara tanduk posterior saraf tunjang. Sambungkan segmen saraf tunjang dengan struktur otak. Fungsi jalur ini adalah untuk menghantar maklumat ke otak tentang rangsangan extero-, intero-, proprioreceptive.

Serangan Gaul yang tipis bertanggung jawab untuk kepekaan proprioreceptive, tactile, sensitiviti pendengaran dari bahagian bawah badan dan ekstrem yang lebih rendah. Bundd Burdach yang berbentuk baji menjalankan sensitiviti proprioceptive, tactile, visceral dari torso dan ekstrem atas.

Kedua-dua berkas bermula dari reseptor sensitiviti otot dalam (proprioceptors), tendon, periosteum, sarung sendi. Neuron pertama terletak di ganglia tulang belakang, dan di lajur posterior bentuk saraf tunjang sinapsis pada neuron motor. Mereka pergi tanpa gangguan ke dalam medulla, di mana nukleus berbentuk nipis dan baji terletak, persimpangan dan sinaptik beralih ke neuron ke-2 berlaku. Seterusnya, pergi ke nukleus lateral thalamus, di mana mereka beralih ke neuron ketiga. Akson neuron nukleus thalamic meningkat dan berakhir di lapisan IV somatosensory korteks hemisfera serebrum. Serat saluran ini memberi jaminan pada setiap segmen saraf tunjang (posterior central gyrus), yang menyumbang kepada pembetulan postur seluruh tubuh.

Fleksig dan Govers tandan - laluan spinocerebral. Dibentuk daripada internèkson axonal saraf tunjang. Daun govers bermula di bahagian kiri badan dan berakhir di lobus kiri cerebellum. Daun Flexigum bermula di sebelah kanan badan dan berakhir di lobus kanan cerebellum. Mereka menghantar impuls dari proprioceptors dari otot dan tendon, dari viscereceptors ke cerebellum.

Laluan spinothalamik adalah laluan utama kepekaan kulit, bermula dari kesakitan, suhu, dan reseptor taktil. Sakit, suhu dan isyarat sentuhan dari reseptor kulit pergi ke ganglia tulang belakang, kemudian melalui akar posterior ke tanduk posterior saraf tunjang (peralihan pertama). Aksons neuron sensitif pergi ke seberang dalam setiap segmen saraf tunjang dan naik sepanjang kord lateral ke thalamus (suis kedua), dan kemudian ke kawasan sensori korteks serebrum. Jalur spinothalamik sisi mengendalikan sensitiviti kesakitan dan suhu. Laluan spinothalamik anterior memancarkan sensitiviti sentuhan terhadap bump visual (thalamus). Mengganggu dan menyeberang dalam segmen yang sama.

Laluan yang mendedah menghubungkan kawasan otak dengan laluan motor atau vegetatif vegetatif. Mereka pergi dari otak ke tulang belakang. Laluan turun dari saraf tunjang berasal dari neuron, nukleus yang terletak di medulla oblongata dan jambatan - ini adalah saluran reticulospinal dan vestibular, dan juga dari otak tengah, saluran rubrospinal. Khususnya dalam peraturan somatik adalah jalan bermula dari korteks serebrum - kortikospinal (piramidal).

Laluan somatik sistem saraf pusat dibahagikan kepada pyramidal dan extrapyramidal. Kedua-dua hujung di alpha dan gamma motor neuron CM. Tetapi permulaan dan kursus mereka, fungsi mereka berbeza.

Sistem extrapyramidal. Ia bermula dari ganglia basal - pembentukan subcortical sistem saraf somatik, dan terganggu di dalam nukleus merah dan vestibular, masing-masing membentuk saluran rubro-dan vestibulospinal.

Rubrospinal (saraf tunjang nuklear merah), laluannya terdiri daripada akson-saraf neuron nukleus merah yang terdapat di tengah otak. Sejurus selepas meninggalkan nukleus merah, aksons ini menyeberang ke bahagian simetri (salib) dan dibahagikan kepada 3 rasuk. Satu pergi ke saraf tunjang, yang lain pergi ke cerebellum, yang ketiga pergi ke pembentukan retikular batang otak (bujur), dan berakhir di interneurons segmen yang sama dari saraf tunjang. Fungsi nukleus merah adalah untuk meningkatkan nada fleksibel dan menurunkan extensors.

Vestibulospinal, jalannya bermula dari nukleus nukleus deuterium (nukleus sisi), yang terletak di medulla oblongata. Nukleus ini mengawal aktiviti motoneuron tali tulang belakang, memberikan nada otot, koordinasi pergerakan, keseimbangan dan orientasi di ruang angkasa. Bertanggungjawab untuk pembentukan refleks statik dan statokinetik, iaitu. refleks mengekalkan postur tanpa kehadiran atau kehadiran percepatan. Contoh refleks nukleus vestibular boleh meletakkan tangan ke arah badan jatuh. Refleks ini sangat stabil, supaya seseorang tidak pernah berputus asa atas sokongan walaupun dengan kehilangan kesedaran.

Reticulospinal (reticular-spinal), laluan bermula pada neuron reticular dari pelbagai peringkat jambatan dan medulla oblongata, dan berakhir pada neuron motor saraf tunjang. Ia mempunyai kesan menghalang dan memudahkan pada refleks saraf tunjang. Bertanggungjawab untuk pelaksanaan fasa reaksi motor dan mengekalkan postur tubuh.

Fungsi laluan extrapyramidal - pelaksanaan pergerakan automatik yang tepat (berjalan, menulis, berbasikal, berenang, bermain alat muzik, melodi biasa, dll.).

Laluan kortikospinal atau piramida, neuron terletak di kawasan motor korteks serebrum, yang dibahagikan kepada rasuk lateral dan anterior. Bundelan lateral bermula dari neuron korteks serebrum dan membuat persimpangan di tingkat medulla oblongata, turun ke sisi bertentangan saraf tunjang. Rasuk depan turun ke segmennya, membuat salib dan berakhir di sana.

Saluran piramida menghubungkan neuron kawasan motor korteks serebrum dengan neuron motor tanduk anterior saraf tunjang dan bertanggungjawab untuk sewenang-wenangnya, iaitu. sedar, pergerakan. Satu lagi ciri peraturan piramidal pergerakan somatik adalah kelajuan pelaksanaannya (kelewatan tengah rendah) dengan ketepatan yang tidak terlalu tinggi (kerana hanya satu pusat yang mengambil bahagian - ini adalah neurons Betts gyrus precusral KGM). Contohnya, memukul bola dengan tangan atau kaki, mencondongkan badan untuk mengelakkan pertembungan.

Kejutan tulang belakang

Transaksi lengkap atau kerosakan kepada saraf tunjang menyebabkan kejutan tulang belakang.

Kejutan tulang belakang - kejatuhan ketara dan penghambatan (kehilangan) fungsi refleks semua pusat yang terletak di bawah titik transeksi. Semua pusat di bawah transeksi berhenti untuk mengatur refleks mereka sendiri. Pergerakan refleks, semua jenis kepekaan, tindakan refleks kencing, buang air besar hilang, tekanan darah jatuh mendadak, peningkatan pelepasan haba.

Sebab utama kejutan itu adalah kehilangan hubungan CM dengan jabatan-jabatan yang berlebihan dari sistem saraf pusat, terutamanya korteks, iaitu. penghapusan impuls memasuki saraf tunjang dari kawasan-kawasan CNS yang mengatasi ini.

Semakin tinggi organisasi haiwan, semakin lama kejutan tulang belakang berlangsung. Dalam katak, ia berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit. Pada manusia, kerana peranan otak di dalamnya sangat besar, kejutan tulang belakang sering berlaku sepanjang hayat.

Fungsi tali tulang belakang

Fungsi konduktif saraf tunjang dilakukan melalui laluan yang membentuk benda putih saraf tunjang. Pathways dibahagikan kepada jenis berikut: laluan menaik dan menurun; saluran atau laluan yang menghubungkan neuron saraf tunjang adalah saluran propriospinal.

Bahagian menaik (sensori) yang paling penting. Terdapat lebih daripada mereka keturunan (lebih daripada 20), ramai yang masih belum dijelajahi, klasifikasi sedang ditentukan. Laluan ini melakukan impuls dari reseptor yang merasakan maklumat dari dunia luaran dan persekitaran dalaman badan. Pertimbangkan beberapa daripada mereka.

1. Rasuk nipis (Gaul beam) terletak di lajur posterior bahan putih saraf tunjang. Sepanjang jalan ini adalah pengujaan reseptor sentuhan, vibroreceptors, reseptor untuk kedudukan tubuh dalam ruang (proprioceptive tract). Saluran ini berakhir dengan nukleus yang sama dengan medulla oblongata.

2. Bundle berbentuk baji (Bunddah bundle) mempunyai fungsi yang sama seperti bundle nipis. Bundle berbentuk baji berakhir dengan nukleus yang sama medulla oblongata. Akson pendek kedua-dua rasuk menubuhkan sambungan sinaptik dengan neuron motor dan interneuron segmen mereka, dan axon panjang dihantar ke medulla. Di sepanjang jalan, mereka memberikan sebilangan besar cawangan kepada neuron dari segmen-segmen yang berlatar belakang saraf tunjang, sehingga membentuk sambungan intersegmental. Melalui gentian bundle nipis, pengujaan dilakukan dari bahagian ekor badan dan anggota pelvis; di sepanjang gentian berkas berbentuk baji - dari bahagian tengkorak badan dan dada. Dalam saraf tunjang, kedua-dua laluan ini tidak terganggu dan tidak bersilang. Dalam nukleus berbentuk baji dan nipis medulla oblongata, beralih berlaku kepada neuron kedua. Proses neuron kedua diarahkan kepada nukleus spesifik thalamus yang bertentangan, dengan demikian membentuk persilangan. Di sini mereka beralih ke neuron ketiga, akson yang mencapai lapisan IV dari korteks serebrum. Adalah dipercayai bahawa menurut sistem ini, maklumat sensitiviti yang dibezakan dengan baik dilakukan, yang membolehkan menentukan lokalisasi dan kontur rangsangan periferal, serta perubahannya dari masa ke masa.

3. Saluran spinothalamic dorsolateral melepasi di tiang-tiang halangan putih dari saraf tunjang. Ini adalah laluan kepekaan kesakitan dan suhu.

4. Saluran spinothalamic ventral mengalir di tiang-tiang anterior bahan putih saraf tunjang. Mengendalikan keseronokan dari reseptor taktil.

Saluran thalamic tulang belakang sama ada terganggu dan menyeberang pada tahap segmen ke mana mereka baru saja masuk, atau mereka pertama kali melewati beberapa segmen di sisinya dan kemudian pergi ke sebaliknya. Dari sini serat pergi ke nukleus thalamus. Dalam thalamus, mereka membentuk sinaps pada sel saraf, akson yang dihantar ke korteks hemisfera serebrum. Adalah dipercayai bahawa maklumat mengenai sifat kualitatif rangsangan ini terutama ditransmisikan melalui sistem serat laluan ini. Terdapat pendapat bahawa transmisi pengujaan dari proprio dan viscereoreceptors mungkin sepanjang laluan spinothalamic. Kelajuan memegang adalah 1-30 m / s.

5. Saluran saraf pangkal punggung (Clark) melintas di tiang sisi bahan putih saraf tunjang. Saluran ini mengendalikan impuls daripada proprioceptors dari otot, tendon, ligamen, dari reseptor tekanan dan menyentuh kulit.

6. Saluran tulang belakang ventral, atau Govers bundle. Melalui medulla dan kaki cerebellum, serat saluran ini diarahkan ke korteks cerebellar, di mana mereka menduduki kawasan yang luas. Pulses pada kelajuan sehingga 120 m / s pergi ke korteks cerebellar dari tendon, dari kulit dan viscereceptors. Laluan ini terlibat dalam mengekalkan nada otot dan mengekalkan postur.

Terdapat lebih daripada 10 saluran spinozdzhechkov. Semua mereka melakukan impuls dari reseptor, yang memberikan maklumat kepada bahagian yang lebih tinggi sistem saraf pusat untuk menganjurkan program pergerakan.

Berikut adalah laluan paling penting (motor):

1. Pyramidal, atau cortico-spinal, saluran. Ia lurus, bermula dari lapisan 5 korteks motor, piramid raksasa (sel Betz) dan pergi ke neuron motor saraf tunjang. Bahagian utama serat merujuk pada tahap piramid medulla oblongata. Serat baki bersilang pada tahap segmen yang berkaitan dengan saraf tunjang. Monosynaptic mempunyai kesan kilat pada α-motoni
rhon flexor otot.

2. Rubro-saluran tulang belakang. Saluran ini berasal dari nukleus merah (ruber nukleus) orang tengah tengah. Dia dibaptiskan sepenuhnya. Salib dilakukan sebaik sahaja pelepasan axons dari teras merah. Sebahagian daripada serat itu pergi ke cerebellum dan pembentukan reticular batang, dan lain-lain ke kord rahim. Saluran rubro-spinal Mono-synaptic mempunyai kesan merangsang pada otot-otot otot flexor α. Rubro-spi
Saluran ini membawa maklumat dari cerebellum, nukleus vestibular dan striatum.

3. Saluran tulang belakang. Mereka berasal dari nukleus vestibular medulla oblongata (nukleus Schwalbe, nukleus Bechterew, nukleus Deiters). Yang paling penting ialah jalan yang dibentuk oleh teras Deiters. Saluran ini juga disilang sepenuhnya. Salib bermula di peringkat medulla. Monosynaptic vestibular-spinal
ny saluran mempunyai kesan memudahkan pada α-motoneurons dari otot ekstensor.

4. Jejak reticulo-tulang belakang. Saluran ini bermula dari pelbagai nukleus pembentukan retikular medulla oblongata, pon dan umbi tengah. Rawatan reticulo-spinal adalah dua hala, tetapi serat homolateral menguasai. Dalam pembentukan reticular medulla oblongata, terdapat struktur yang teriritasi oleh kesan meresap - menghalang α-motoneurons dari flexors dan extensors atau bantuan mereka. Terdapat struktur yang berfungsi secara seimbang. Dari nukleus caudal jambatan, saluran medial berasal; dari nukleus lateral - saluran reticulo-spinal lateral, yang bersilang di tengah otak dan turun ke dalam saraf tunjang. Saluran reticulo-spinal medial tidak bersilang. Ia diproyeksikan ke dalam tiang ventral. Saluran lateral mengaktifkan α-motoneurons, dan saluran medial mengaktifkan γ-motoneuron. Kerengsaan pelbagai zon pembentukan reticular batang otak menyebabkan kedua-dua kesan merangsang dan menghambat dalam saraf tunjang, kedua-duanya meresap tanpa timbal balik dan timbal balik. Saluran reticulo-spinal yang berasal dari lapisan midbrain (contohnya, saluran tegmento-spinal) memberi penjaminan kepada pembentukan reticular jambatan dan medulla, mencapai 7-10 segmen toraks dari saraf tunjang dan turun ke dalam tiang ventral saraf tunjang. Laluan ini meningkatkan pelepasan γ-motoneuron dari otot-anggota badan
teli. Apabila tayar orang tengah terancam, di mana saluran ini berasal, ciri-ciri postur refleks yang menguntungkan berlaku.

Tarikh ditambah: 2016-07-27; Views: 1075; PEKERJAAN PERISIAN ORDER

Kord tulang belakang: struktur dan fungsi, fisiologi asas

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Ia terletak di terusan tulang belakang. Ia adalah tiub berdinding tebal dengan saluran sempit di dalam, agak diratakan di arah anterior-posterior. Ia mempunyai struktur yang agak kompleks dan menyediakan penghantaran impuls saraf dari otak ke struktur periferal sistem saraf, dan juga menjalankan aktiviti refleks sendiri. Tanpa fungsi saraf tunjang, pernafasan biasa, berdebar-debar, pencernaan, kencing, aktiviti seksual, sebarang pergerakan anggota badan tidak mungkin. Dari artikel ini, anda boleh belajar mengenai struktur saraf tunjang dan ciri-ciri fungsi dan fisiologinya.

Kord rahim diletakkan pada minggu ke-4 perkembangan intrauterin. Biasanya seorang wanita tidak mengesyaki bahawa dia akan mempunyai anak. Semasa kehamilan keseluruhan, pembezaan pelbagai unsur berlaku, dan beberapa bahagian kord rahim menyelesaikan sepenuhnya pembentukannya selepas kelahiran selama dua tahun pertama kehidupan.

Apa yang kelihatan seperti saraf tunjang?

Permulaan saraf tunjang secara konvensional ditentukan pada tahap pinggir atas serviks tulang belakang serviks dan tulang belakang tengkorak besar. Di kawasan ini, saraf tunjang dipulihkan dengan lembut di dalam otak, tidak ada pemisahan yang jelas di antara mereka. Di tempat ini menyeberang jalan yang disebut pyramidal: panduan yang bertanggungjawab untuk pergerakan anggota badan. Kelebihan bawah saraf tunjang sepadan dengan pinggir atas lumbar vertebra II. Oleh itu, panjang saraf tunjang adalah lebih pendek daripada panjang saluran tulang belakang. Ia adalah ciri saraf tunjang yang membolehkan tusukan tulang belakang pada tahap vertebra lumbar III - IV (mustahil untuk merosakkan kord rahim semasa tusukan lumbar antara proses spinus vertebra lumbar III - IV, kerana ia tidak semata-mata).

Dimensi saraf tunjang manusia adalah seperti berikut: panjangnya kira-kira 40-45 cm, ketebalan 1-1.5 cm, beratnya kira-kira 30-35 g.

Panjang beberapa bahagian korda tunjang:

Di rantau serviks dan lumbosacral, saraf tunjangnya lebih tebal daripada bahagian lain, kerana di tempat ini ada kelompok sel saraf yang memberikan pergerakan tangan dan kaki.

Segmen sakral terakhir, bersama-sama dengan kelenjar karsinogal, dipanggil kon dari saraf tunjang kerana bentuk geometri yang sepadan. Kon ini pergi ke terminal (akhir) benang. Benang tidak lagi mempunyai elemen saraf dalam komposisinya, tetapi hanya tisu penghubung, dan dilindungi dengan membran saraf tunjang. Benang terminal dipasang pada tulang belakang tulang belakang kedua.

Saraf tunjang ditutup dengan 3 membran serebral. Membran pertama (batin) dari saraf tunjang dipanggil lembut. Ia membawa arteri dan venous yang menyediakan bekalan darah ke saraf tunjang. Cangkerang seterusnya (medium) ialah arachnoid (arachnoid). Antara cangkang dalaman dan tengah adalah ruang subarachnoid (subarachnoid) yang mengandungi cecair cerebrospinal (CSF). Apabila melakukan tusukan tulang belakang, jarum mesti jatuh ke dalam ruang ini untuk dapat mengambil CSF untuk analisis. Cangkang luar saraf tunjang keras. Dura mater meluas ke foramen intervertebral, dengan mengiringi akar saraf.

Di dalam saluran tulang belakang, kord rahim dipasang pada permukaan vertebra dengan ligamen.

Di tengah-tengah saraf tunjang di sepanjang keseluruhannya terdapat tiub sempit, saluran utama. Ia juga mengandungi cecair serebrospinal.

Kedalaman - fisur dan alur menembusi jauh ke dalam saraf tunjang dari semua pihak. Yang terbesar adalah anterior dan posterior median fissures, yang membatasi dua bahagian saraf tunjang (kiri dan kanan). Dalam setiap separuh terdapat alur tambahan (alur). Tudung menghancurkan tali tunjang ke dalam tali. Hasilnya adalah dua depan, dua belakang dan dua tali sisi. Bahagian anatomik tersebut mempunyai asas berfungsi di bawahnya - dalam tali yang berlainan terdapat serat saraf yang membawa pelbagai maklumat (mengenai kesakitan, mengenai sentuhan, mengenai sensasi suhu, pergerakan, dan sebagainya). Saluran darah menembusi alur dan celah.

Apakah struktur segmental saraf tunjang?

Bagaimana saraf tunjang terhubung ke organ? Dalam arah melintang, kord rahim terbahagi kepada bahagian khas, atau segmen. Setiap segmen termasuk akar, sepasang anterior dan sepasang posterior, yang menyampaikan sistem saraf dengan organ lain. Akar keluar dari saluran tulang belakang, membentuk saraf yang dihantar ke pelbagai struktur tubuh. Akar anterior menghantar maklumat terutamanya mengenai pergerakan (merangsang pengecutan otot), oleh itu mereka dipanggil motor. Akar posterior membawa maklumat dari reseptor ke saraf tunjang, iaitu, mereka menghantar maklumat tentang sensasi, sehingga mereka dipanggil sensitif.

Bilangan segmen dalam semua orang adalah sama: 8 segmen serviks, 12 payudara, 5 lumbar, 5 sacral dan 1-3 coccygeal (biasanya 1). Akar dari setiap segmen terburu-buru ke dalam foramen intervertebral. Sejak panjang saraf tunjang adalah lebih pendek daripada panjang saluran tunjang, akar berubah arahnya. Di rantau serviks mereka diarahkan secara mendatar, dalam toraks - secara serong, di kawasan lumbal dan sakral - hampir ke bawah ke bawah. Oleh kerana perbezaan panjang saraf tunjang dan tulang belakang, jarak dari keluar akar dari saraf tunjang ke foramen intervertebral juga berubah: di tulang belakang serviks yang paling pendek, dan di lumbosacral - yang paling lama. Akar dari empat lumbar bawah, lima segmen sakral dan kelinci yang membentuk ekor kuda yang disebut. Ia terletak di kanal tulang belakang di bawah vertebra lumbal II, dan bukannya saraf tunjang itu sendiri.

Bagi setiap segmen saraf tunjang tetap ditetapkan zon pemuliharaan yang tegas di pinggir. Kawasan ini termasuk kawasan kulit, otot tertentu, tulang, sebahagian organ dalaman. Zon ini hampir sama untuk semua orang. Ciri struktur struktur saraf tunjang membolehkan anda mendiagnosis lokasi proses patologi dalam penyakit ini. Sebagai contoh, mengetahui bahawa sensitiviti kulit di kawasan pusar dikawal oleh segmen dada ke-10, dengan kehilangan sensasi menyentuh kulit di bawah kawasan ini, dapat diandaikan bahawa proses patologis dalam saraf tunjang berada di bawah segmen dada ke-10. Prinsip ini hanya berfungsi untuk perbandingan zon pemeliharaan semua struktur (dan kulit, dan otot, dan organ dalaman).

Sekiranya anda memotong tali tunjang di arah melintang, maka ia akan kelihatan tidak sama warna. Pada pemotongan, anda dapat melihat dua warna: kelabu dan putih. Kelabu adalah lokasi badan neuron, dan putih adalah proses periferal dan pusat neuron (gentian saraf). Terdapat lebih daripada 13 juta sel saraf dalam saraf tunjang.

Badan-badan neuron kelabu terletak begitu dekat yang mereka bentuk bentuk rama-rama mewah. Kupu-kupu ini jelas menunjukkan bonjolan - tanduk depan (besar, tebal) dan tanduk belakang (lebih nipis dan lebih kecil). Dalam sesetengah segmen terdapat juga tanduk sampingan. Di kawasan tanduk depan ada mayat neuron yang bertanggungjawab untuk pergerakan, di kawasan tanduk belakang ada neuron yang melihat impuls sensitif, di tanduk samping ada neuron sistem saraf autonomik. Di beberapa bahagian kord rahim tertumpu sel-sel saraf yang bertanggungjawab untuk fungsi organ-organ individu. Lokasi neuron ini dipelajari dan ditakrifkan dengan jelas. Oleh itu, dalam segmen serviks cervical dan 1st thoracic ke-8 ada neuron yang bertanggungjawab untuk memulihara mata murid, dalam segmen serviks 3 - 4 - untuk pemuliharaan otot pernafasan utama (diafragma), dalam segmen thoracic ke-1 - untuk peraturan aktiviti jantung. Mengapa anda perlu tahu? Ia digunakan dalam diagnosis klinikal. Sebagai contoh, diketahui bahawa tanduk sisi segmen ke-2 ke-5 dari saraf tunjang mengawal aktiviti organ pelvik (pundi kencing dan dubur). Dengan kehadiran proses patologi di kawasan ini (pendarahan, tumor, kerosakan kecederaan, dan lain-lain) seseorang mengembangkan inkontinensia kencing dan usus.

Proses-proses tubuh neuron membentuk hubungan antara satu sama lain, dengan bahagian-bahagian lain dari saraf tunjang dan otak, masing-masing, cenderung ke atas dan ke bawah. Serat saraf ini mempunyai warna putih dan membentuk bahan putih pada bahagian silang. Mereka membentuk tali. Dalam tali, serat diedarkan dalam corak khas. Di dalam kord posterior ada konduktor dari reseptor otot dan sendi (perasaan otot sendi), dari kulit (pengiktirafan objek dengan sentuhan dengan mata tertutup, sensasi sentuhan), iaitu, maklumat berada dalam arah yang menaik. Dalam pita sisi terdapat serat yang membawa maklumat mengenai sentuhan, rasa sakit, kepekaan suhu di otak, dalam cerebellum mengenai kedudukan tubuh di angkasa, nada otot (konduktor naik). Di samping itu, tali sisi juga mengandungi serat turun yang memberikan pergerakan badan yang diprogramkan di dalam otak. Di kord anterior, kedua-dua menurun (motor) dan menaik (rasa tekanan pada kulit, sentuh) lulus.

Serat boleh menjadi pendek, di mana mereka menyambungkan segmen saraf tunjang di antara mereka, dan lama, maka mereka berkomunikasi dengan otak. Di sesetengah tempat, gentian boleh membuat salib atau hanya pergi ke seberang. Persilangan konduktor yang berbeza berlaku pada tahap yang berbeza (contohnya, serat yang bertanggungjawab untuk kesakitan dan kepekaan suhu merentasi 2-3 segmen di atas tahap kemasukan ke dalam saraf tunjang, dan serat perasaan otot-otot tidak diselubungi ke saraf tunjang paling atas). Hasilnya adalah fakta berikut: di bahagian kiri kord rahim terdapat panduan dari bahagian kanan tubuh. Ini tidak berlaku untuk semua gentian saraf, tetapi ciri khas pucuk sensitif. Kajian mengenai gentian saraf juga perlu untuk diagnosis tapak lesi semasa penyakit.

Bekalan darah ke saraf tunjang

Pemakanan saraf tunjang disediakan oleh saluran darah yang berasal dari arteri vertebra dan dari aorta. Segmen serviks paling tinggi menerima darah dari sistem arteri vertebra (serta sebahagian daripada otak) melalui apa yang disebut arteri tulang belakang anterior dan posterior.

Dalam perjalanan keseluruhan saraf tunjang, kapal tambahan membawa darah dari aorta, arteri akar-tulang belakang, mengalir ke arteri tulang belakang anterior dan posterior. Yang kedua juga depan dan belakang. Jumlah kapal tersebut disebabkan oleh ciri-ciri individu. Biasanya arteri akar tulang belakang anterior adalah kira-kira 6-8, mereka lebih besar diameter (yang paling tebal sesuai dengan tebal serviks dan lumbar). Arteri akar tulang belakang yang lebih rendah (yang terbesar) dipanggil arteri Adamkevich. Sesetengah orang mempunyai arteri tulang belakang akar tambahan, yang berjalan dari arteri sakral, arteri Deproj-Gotteron. Zon bekalan darah anterior akar-tulang belakang arteri menduduki struktur berikut: tanduk anterior dan lateral, pangkal tanduk sisi, bahagian tengah kawat anterior dan lateral.

Arteri akar tulang belakang posterior adalah urutan magnitud yang lebih besar daripada anterior, dari 15 hingga 20. Tetapi mereka mempunyai diameter yang lebih kecil. Zona bekalan darah mereka adalah bahagian ketiga dari saraf tunjang pada bahagian silang (kord posterior, bahagian utama tanduk, sebahagian dari tali lateral).

Dalam sistem arteri akar-tulang belakang, terdapat anastomosis, iaitu persimpangan antara satu sama lain. Ia memainkan peranan penting dalam pemakanan saraf tunjang. Jika sebuah kapal berhenti berfungsi (contohnya, trombus menyekat lumen), maka darah memasuki anastomosis, dan neuron tali tulang belakang terus melaksanakan fungsi mereka.

Pembuluh darah tulang belakang mengiringi arteri. Sistem vena saraf tunjang mempunyai sambungan luas dengan plexus vena vertebral, urat tengkorak. Darah dari saraf tunjang melalui keseluruhan sistem saluran darah mengalir ke dalam vena cava unggul dan inferior. Di tapak laluan urat saraf tunjang melalui dura mater ada katup yang mencegah darah mengalir ke arah yang bertentangan.

Fungsi tali tulang belakang

Pada asasnya, saraf tunjang hanya mempunyai dua fungsi:

Mari kita perhatikan lebih terperinci setiap satu daripada mereka.

Fungsi refleks tulang belakang

Fungsi refleks saraf tunjang adalah tindak balas sistem saraf untuk kerengsaan. Adakah anda menyentuh panas dan tanpa sengaja menarik tangan anda? Ini adalah refleks. Adakah sesuatu dalam kerongkong anda dan anda terbatuk? Ini juga merupakan refleks. Banyak aktiviti harian kita didasarkan pada refleks yang dijalankan oleh saraf tunjang.

Jadi, refleks itu adalah tindak balas. Bagaimana ia diterbitkan semula?

Untuk menjadikannya lebih jelas, mari kita ambil sebagai contoh reaksi mengeluarkan tangan sebagai tindak balas kepada menyentuh objek panas (1). Dalam kulit berus adalah reseptor (2), merasakan panas atau sejuk. Apabila seseorang menyentuh panas, maka dari reseptor di sepanjang serat saraf periferi (3) dorongan (isyarat "panas") cenderung kepada saraf tunjang. Pada foramen intervertebral ada nod tulang belakang di mana badan neuron terletak (4), di sepanjang serat periferal yang mana nadi telah datang. Lebih jauh di sepanjang serat pusat dari badan neuron (5), impuls memasuki tanduk belakang korda tulang belakang, di mana ia "berpindah" ke neuron lain (6). Proses neuron ini diarahkan ke tanduk depan (7). Di tanduk depan, gerak hati ditukar kepada neuron motor (8) yang bertanggungjawab untuk otot-otot tangan. Proses neuron motor (9) keluar dari saraf tunjang, melewati foramen intervertebral dan, sebagai sebahagian daripada saraf, diarahkan kepada otot lengan (10). Impuls "panas" menyebabkan otot-otot berkontrak, dan tangannya menarik diri dari objek panas. Oleh itu, gelung refleks (busur) terbentuk, yang memberikan respons kepada rangsangan. Dalam kes ini, otak tidak terlibat dalam proses tersebut. Lelaki itu menarik tangannya, tanpa memikirkannya.

Setiap arka refleks mempunyai pautan wajib: pautan afferent (neuron reseptor dengan proses periferi dan pusat), pautan interkalasi (neuron menghubungkan pautan afferent dengan neuron yang melaksanakan) dan pautan efferent (neuron yang menghantar impuls kepada pelaksana segera - organ, otot).

Atas dasar arka itu dan membina fungsi refleks kord rahim. Refleks adalah bawaan (yang boleh ditentukan dari kelahiran) dan diperoleh (dibentuk dalam proses hidup semasa latihan), mereka tutup pada pelbagai peringkat. Sebagai contoh, janggut lutut ditutup pada tahap segmen lumbar ke-3-4. Memeriksanya, doktor yakin tentang keselamatan semua elemen lengkung refleks, termasuk segmen saraf tunjang.

Untuk doktor, adalah penting untuk memeriksa fungsi refleks kord rahim. Ini dilakukan dengan setiap pemeriksaan saraf. Refleks dangkal, yang disebabkan oleh sentuhan, kerengsaan strok, kulit atau membran mukus, dan refleks yang mendalam, yang disebabkan oleh tamparan tukul saraf, paling kerap diperiksa. Refleks dangkal yang dilakukan oleh saraf tunjang termasuklah refleks abdomen (kerengsaan strok kulit kulit biasanya menyebabkan pengecutan otot abdomen pada bahagian yang sama), refleks plantar (kerengsaan strok kulit pinggir luar tunggal dari tumit ke jari biasanya menyebabkan lekukan jari kaki). Dengan refleks yang mendalam termasuk flexo-ulnar, karporadial, extensor-ulnar, lutut, Achilles.

Fungsi tali tulang belakang

Fungsi konduktif saraf tunjang adalah penghantaran impuls dari pinggiran (dari kulit, membran mukus, organ dalaman) ke pusat (otak) dan sebaliknya. Konduktor saraf tunjang, yang membentuk bahan putih, menghantar maklumat dalam arah menaik dan menurun. Dorongan tentang pengaruh luar diberikan kepada otak, dan sensasi tertentu dibentuk pada seseorang (contohnya, anda sedang mengusap kucing, dan anda mempunyai perasaan yang lembut dan lancar di tangan anda). Tanpa saraf tunjang ini, mustahil. Bukti ini adalah kes kecederaan saraf tunjang, apabila hubungan antara otak dan saraf tunjang dipecahkan (contohnya, pecah saraf tunjang). Orang sedemikian kehilangan kepekaan, sentuhan tidak membentuk perasaan mereka.

Otak menerima impuls bukan sahaja mengenai sentuhan, tetapi juga tentang kedudukan badan di angkasa, keadaan ketegangan otot, sakit, dan sebagainya.

Impuls menurun membolehkan otak untuk "mengarahkan" badan. Oleh itu, apa yang dimaksudkan oleh orang itu dilakukan dengan bantuan kord rahim. Adakah anda mahu menangkap bas yang berlepas? Idea ini segera direalisasikan - otot yang diperlukan ditetapkan dalam gerakan (dan anda tidak berfikir tentang otot yang anda perlukan untuk mengurangkan dan yang mana untuk berehat). Ini menjalankan kord rahim.

Sudah tentu, kesedaran tindakan motor atau pembentukan sensasi memerlukan aktiviti yang kompleks dan diselaraskan sepenuhnya oleh semua struktur saraf tunjang. Sebenarnya, anda perlu menggunakan beribu-ribu neuron untuk mendapatkan hasilnya.

Saraf tunjang adalah struktur anatomi yang sangat penting. Fungsi normalnya menyediakan semua aktiviti manusia. Ia berfungsi sebagai penghubung di antara otak dan pelbagai bahagian badan, memancarkan maklumat dalam bentuk impuls di kedua-dua arah. Pengetahuan ciri-ciri struktur dan fungsi saraf tunjang adalah perlu untuk diagnosis penyakit sistem saraf.

Video pada "Struktur dan fungsi saraf tunjang"

Filem pendidikan saintifik USSR sejak "saraf tulang belakang"

Fungsi refleks tulang belakang dan konduktor

Fungsi saraf tunjang - refleks dan panduan - sangat penting. Terima kasih kepada fungsi ini, seseorang boleh menjalankan penghidupannya. Lebih banyak maklumat mengenai kerja dan fisiologi jabatan ini sistem saraf dan ceramah.

Nafas, denyutan jantung dan keinginan seksual - semuanya bergantung kepada kerja saraf tunjang. Terdapat dua fungsi utama saraf tunjang: konduktor dan refleks. Mari lihat setiap satu daripada mereka dengan lebih terperinci.

Fungsi refleks

Ini adalah kerana fungsi refleks saraf tunjang yang kita tarik tangan dari panas, batuk jika sesuatu masuk ke saluran udara. Reaksi manusia terhadap rangsangan - ini adalah bagaimana seseorang dapat mencirikan fungsi ini. Iaitu, semua refleks dilakukan atas perbelanjaannya. Kepentingan fungsi ini adalah di luar keraguan, kerana semua tindakan kami didasarkan pada refleks.

Ringkasnya, ini disebabkan oleh lengkung refleks. Ia kelihatan seperti ini: reseptor merasakan rangsangan - dorongan masuk ke CM - ada dorongan yang berpindah ke neuron yang bertanggungjawab untuk pergerakan itu, dan kami bertindak balas terhadap rangsangan (kami menarik balik, bersin).

Dalam setiap arka tersebut terdapat tiga pautan:

 • afferent - bertanggungjawab untuk penghantaran impuls dari organ kepada CM;
 • Dimasukkan - menyambungkan pautan sebelumnya secara langsung kepada neuron yang bertanggungjawab untuk pelaksanaan perintah itu;
 • efferent, yang mana impuls datang dari otak ke organ.

Refleks dikenali sebagai kongenital dan diperolehi. Mereka ditutup pada tahap tertentu. Itulah sebabnya seorang neuropathologist memeriksa refleks lutut kita: dia mahu memastikan bahawa saraf tunjang berfungsi.

Fungsi konduktor

Fungsi konduktor SM adalah seperti berikut: bahan kelabu menghantar impuls dari saraf periferal yang terletak di organ ke bahagian lain sistem saraf pusat. Konduktor, yang membentuk bahan putih, menghantar isyarat dari reseptor kulit, otot, dan organ dalaman. Impuls kemudiannya ditransmisikan di sepanjang jalan pendek ke segmen lain dari saraf tunjang, dan sepanjang yang lama ke otak.

Fungsi ini dilakukan dalam cara menurun dan menaik, yang terletak dalam perkara putih. Mereka berkomunikasi bukan sahaja di antara bahagian-bahagian lain dari saraf tunjang. Mereka juga berhubung dengan otak. Di samping pusat-pusat motor yang bertanggungjawab terhadap fungsi otot rangka, ada juga pusat-pusat autonomi bersimpati dan parasympatetik. Di tanduk sisi serviks dan toraks, terdapat juga pusat-pusat saraf yang menyerap hampir semua organ dalaman: jantung, saluran gastrousus, saluran darah, dan lain-lain.

Di bahagian sakral terletak pusat-pusat yang bertanggungjawab untuk pemuliharaan organ panggul. Ia adalah luka-luka mereka yang boleh mengakibatkan kencing dan buang air besar yang tidak terkawal.

Apabila kord rahim rosak, keadaan yang dikenali sebagai kejutan tulang belakang berkembang. Fisiologi SM direka supaya ia menghalang aktiviti semua pusat refleks manusia, yang terletak di bawah tapak kecederaan. Keadaan ini berlangsung selama kira-kira enam bulan, walaupun, bergantung kepada jenis kecederaan, pemulihan penuh mungkin tidak berlaku. Ini membawa kepada hakikat bahawa perkara putih tidak boleh melaksanakan fungsi konduktor.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah unit berfungsi struktur SSP. Organ ini terletak di kanal tulang belakang. Anatomi fungsional saraf tunjang agak panjang (kira-kira setengah meter) dan nipis (kira-kira 1.5 cm diameter) tiub. Berat adalah kira-kira 35 g Ia mempunyai beberapa cengkerang: keras, lembut, araknoid. Di dalamnya adalah perkara kelabu, yang mewakili beberapa juta neuron, iaitu, sel-sel saraf. Pada potong, ia berbentuk seperti rama-rama. Jurang antara cangkang dan saluran tulang belakang diisi dengan cecair khas, yang dipanggil CSF.

Perkara putih SM terdiri daripada proses saraf. Ia meliputi bahan kelabu dan membuatnya membran membran myelinated, serat-serat yang melakukan fungsi konduktif.

Perbezaan antara saraf tunjang dan otak adalah agak sewenang-wenang, dan ia melewati tahap persilangan serat piramida, iaitu pada tahap tepi atas vertebra serviks pertama. Di tempat ini sambungan otak tulang belakang dan medulla berlaku. Kord rahim terdiri daripada segmen, walaupun dengan mata mereka tidak dapat dibezakan. Terdapat lima daripada mereka:

Dari setiap bahagian terdapat sepasang akar anterior dan posterior, yang berkomunikasi dengan organ dan sistem tubuh. Selain itu, setiap segmen melakukan fungsi komunikasi dengan badan tertentu.

Tanpa operasi biasa orang SM tidak dapat hidup sepenuhnya.

Sebagai kesimpulan, kita boleh mengatakan bahawa saraf tunjang manusia adalah organ penting sistem saraf pusat, yang merupakan unit struktur dan fungsinya, yang berfungsi sebagai penghubung antara otak dan organ tubuh manusia. Pelanggaran fungsinya akan memberi kesan negatif kepada kerja semua organ dan sistem.