Utama / Lebam

SORRY HUMB - psychosomatics, sebab. Sakit belakang kronik - apa yang perlu dilakukan?

SORRY HUMB - psychosomatics, sebab. Sakit belakang kronik - apa yang perlu dilakukan, bagaimana untuk merawat?
Kenapa belakang saya teruk teruk di rantau lumbar, dan mengapa sakit menyerah.

***
Muzik: komposisi "Constellation", pengarang dan pelaku - DiDuLa.

***
Kami gembira untuk memperkenalkan penaja saluran kami - perkhidmatan penghantaran pesanan dan ubat Zdravsiti.
Perintah ubat di https://www.zdravcity.ru dan dapatkannya di farmasi terdekat anda.
Kod diskaun untuk penonton saluran kami: Evdokimenko.
Butiran: http://www.evdokimenko.ru/zdravcity.html

***
PERHATIAN! Video ini adalah pendidikan dan pengantar. Terdapat kontraindikasi.
Sebelum menggunakan cadangan dan petua dari video, anda HARUS berunding dengan doktor anda!

Video baru di saluran "Perubatan yang munasabah"

Video baru di saluran "Perubatan yang munasabah"

Video baru di saluran "Perubatan yang munasabah"

Semua bahan tapak dilindungi oleh undang-undang hak cipta, yang merupakan harta intelektual P. V. Evdokimenko.
Kebenaran diberikan untuk membuat salinan bahan yang disiarkan di laman web semata-mata untuk penggunaan bukan komersil.
Kebenaran ini diberikan dengan kelayakan berikut:
1.) anda diwajibkan untuk menunjukkan bahawa bahan-bahan ini telah dipinjam oleh anda dari laman web P.V. Evdokimenko,
2.) Anda berjanji untuk tidak mengubahsuai bahan-bahan ini dan mengekalkan semua petunjuk pengarang yang terkandung di dalamnya.
3) apabila meletakkan bahan-bahan ini di Internet hyperlink ke tapak evdokimenko.ru diperlukan.
Untuk pertanyaan tentang penggunaan bahan-bahan ini secara komersial, sila hubungi terus kepada Evdokimenko P.V. dengan menghubungi nombor telefon yang disenaraikan di laman web ini.

PERHATIAN! Semua bahan di laman web (termasuk klip video dan audio pada sumber pihak ketiga) adalah pendidikan dan pencari fakta. Terdapat kontraindikasi. Sebelum memohon cadangan dan nasihat dari laman web dan dari video, anda HARUS berunding dengan doktor anda!

Semua nama pesakit yang digunakan dalam artikel di laman web ini diubahsuai atas sebab etika. Mana-mana perlawanan adalah rawak.

Kesakitan belakang dan psikosomatik yang rendah

Dalam kebanyakan kes, pinggang mula menyakiti atas sebab-sebab fisiologi: prostavno, kecederaan yang lama, gerakan mendadak, graviti, jatuh. Tetapi juga sakit belakang mungkin berlaku akibat kegagalan emosi.

Dan bercakap dengan jujur, separuh daripada pesakit yang mengadu bahawa punggung mereka tiba-tiba mula menyakiti tidak dapat menamakan sebab-sebab dan peristiwa-peristiwa yang setelah itu keadaan menjadi lebih buruk. Mereka hanya mencadangkan bahawa, mungkin, mereka telah menjadi sejuk di suatu tempat, atau kronik ini menjadikannya dirasakan.

Anda masih boleh bersetuju dengan sebab fisiologi sakit belakang pada orang selepas 50 tahun, tetapi apabila pinggang mula menyakiti dalam usia tiga puluh tahun atau bahkan pada remaja, maka anda perlu mencari alasan yang sama sekali berbeza.

Psikosomatik bahagian belakang yang lebih rendah biasanya dikurangkan kepada fakta bahawa ketidakselesaan di bahagian ini berlaku selepas mengalami kerosakan saraf atau tekanan secara tiba-tiba.

Secara umum, belakang adalah asas, rangka tubuh manusia. Setakat ini, ini adalah teras dalaman, yang membantu seseorang bergerak. Apabila belakang mula menyakitkan, ia menunjukkan bahawa orang di mana-mana tidak mendapat sokongan dan pemahaman dari orang mereka sendiri.

Oleh itu, "teriakan" belakang, seolah-olah, beban berat dikenakan ke atasnya, yang dia sendiri tidak dapat menarik. Psikoterapi mendakwa bahawa setiap bahagian tulang belakang bertanggungjawab untuk niche psikologi tertentu individu, khususnya, psikosomatik punggung bawah dikaitkan dengan "sakit" psikologinya.

Belakang belakang

Jika seseorang mula merasa sakit di bahagian atas belakang, maka ini menunjukkan bahawa orang ini cuba untuk menyenangkan semua orang di sekelilingnya, tetapi dia gagal. Pesakit sedemikian perlu bekerja pada diri sendiri, adalah penting untuk memahami bahawa anda tidak harus memberi tumpuan kepada seluruh dunia, perkara utama adalah bagaimana saudara-saudara anda memperlakukan anda.

Jabatan tengah

Ia menyakitkan apabila seseorang hidup di masa lalu. Sebagai contoh, seorang wanita berpisah dengan suaminya dan tidak boleh melupakannya. Kesalahan lalu, tindakan tidak sempurna (atau sebaliknya), konflik yang tidak dapat diselesaikan, justifikasi dalaman. Inilah yang mengikat bahagian tengah bahagian belakang.

Rendah (lumbar)

Sakit belakang yang rendah berlaku apabila seseorang mengambil berat tentang keadaan kewangan mereka. Kekurangan wang, hutang, penolakan mengenai ketidakmampuan bayar kewangan pada babak kedua, keperluan yang mendalam untuk wang - pada masa ini perut mula menentang sikap sedemikian rupa terhadap wang. Pemikiran anda tentang kewangan terkumpul di bahagian belakang ini.

Untuk menghentikan kesakitan, anda perlu belajar bagaimana untuk hidup hari ini dan melepaskan ketakutan mengenai kekurangan wang esok. Tulang belakang adalah sokongan hidup. Dan apabila sebuah jabatan mula terluka, itu bermakna sesuatu telah menjadi mustahil untuk anda.

Loins: psychosomatics

Apabila belakang tiba-tiba mula menyakiti, orang itu segera cuba mencari penyebab fizikal. Tetapi pada hari ini ia terbukti secara saintifik bahawa kesakitan, termasuk di bahagian bawah, boleh menyebabkan bukan organik, tetapi oleh faktor psikologi. Diagnosis dalam kes ini adalah gangguan psikosomatik. Dan pinggang paling mudah terdedah kepada pengaruh faktor psikologi, berbanding dengan seluruh tulang belakang dan bahagian badan yang lain.

Pengalaman dan kesakitan

Kembali pada awal abad ke-19, para doktor mula mengaitkan pelbagai penyakit dengan keadaan emosi yang dialami oleh pesakit. Istilah "psychosomatics" mula digunakan untuk menunjukkan hubungan antara keadaan patologi jiwa dan pelbagai penyakit.

By the way. Diyakini bahawa epilepsi menjejaskan mereka yang sering merasakan kemarahan, dan kanser timbul dari rasa malu yang mendalam. Teori ini mempunyai banyak pengamal, termasuk di kalangan doktor terkenal yang merawat pesakit terutamanya, menjangkakan bahawa penyakit itu akan hilang selepas masalah psikologi dihapuskan.

Satu pengesahan tidak dapat ditolak teori ini tidak dapat diperoleh, ia tetap menjadi pengajaran yang popular, tanpa pergi ke kategori perubatan yang tepat. Tetapi secara saintifik mungkin untuk mengesahkan hubungan yang ada antara keadaan psikologi seseorang dan keadaan kesihatannya.

Ia penting! Untuk mencetuskan penyakit boleh menjadi pengalaman yang mendalam dan berpanjangan. Selain itu, lebih mendalam dan lebih lama ia menjejaskan jiwa manusia, semakin serius patologi yang telah timbul.

Anda tidak sepatutnya memahami perkara di atas secara literal. Sekiranya ada rasa sakit pada bahagian bawah, bukan kerana orang itu kecewa atau marah. Dalam kebanyakan episod, penyebab fizikal adalah "bersalah".

 1. Sikap yang tidak berjaya.
 2. Statik.
 3. Mengangkat berat badan.
 4. Tidur dalam kedudukan yang tidak selesa.
 5. Keadaan traumatik.
 6. Blow
 7. Jatuh
 8. Draf.

Semua ini dan faktor lain boleh menyebabkan kekejangan otot dan keradangan seterusnya.

Selalunya, kekejangan terjadi pada otot pada satu sisi pinggang sahaja. Orang itu secara harfiah "condong", kerana otot tidak menjadi meradang secara simetri. Disebabkan peninggalan lama dalam keadaan "menyengat", sendi dipindahkan dan saraf tulang belakang diapit. Dari sini - kesakitan yang paling kuat.

Anjakan sendi, seterusnya, menimbulkan pergeseran dan pemampatan cakera intervertebral. Terdapat protrusions, hernia terbentuk. Tetapi emosi boleh menyambung kepada mekanisme penyakit pada tahap tertentu, dan di sini psikosomatik bermula.

Apakah perbezaan antara protrusi dan herniasi cakera intervertebral? Di laman web kami, anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai punca-punca pembentukan tulang belakang dan perkembangan hernia cakera intervertebral, mengetahui apa akibatnya jika kita mengabaikan rawatan yang sudah di peringkat awal penyakit.

Apabila seseorang mengalami emosi yang kuat, kebanyakannya negatif, misalnya, ketakutan, kemarahan, adrenalin dilepaskan ke dalam darah dalam dos yang besar.

Hormon ini mampu meningkatkan nada otot, termasuk membawa kepada otot rangka pada hypertonus. Jika, selepas ketegangan otot, tidak ada kelonggaran, emosi berterusan, menjadi lebih kuat dan lebih mendalam, otot yang mengalami hypertonus, membentuk kekejangan. Kesan dari kekejangan adalah sama seperti selepas mengangkat berat atau hipotermia, iaitu, ujung saraf diapit, bias dibentuk, cakera intervertebral dipindahkan, rasa sakit dirasakan.

Sakit atas sebab-sebab psikologi

Dengan kehendak jiwa, banyak penyakit boleh timbul, mulai dari rhinitis primitif, ke kanser atau serangan jantung. Tetapi tulang belakang, terutamanya pinggang, paling berisiko, kerana struktur dan fungsi organ ini adalah istimewa.

By the way. Pada tulang belakang jatuh beban tinggi, dan belakang, bagaimanapun, mesti tetap bergerak. Lajur tulang belakang adalah "konduktor" tulang belakang dan asas keseluruhan alat motor. Ini adalah sokongan, dan dari sudut psikosomatik, ia adalah tulang belakang yang menjadi asas kehidupan manusia dan kesihatan.

Tulang belakang disambungkan kepada banyak organ yang mana ia memindahkan pemakanan dan tenaga. Segala-galanya yang berlaku di dalam badan mendapati tindak balas di dalamnya. Zon yang paling mudah alih (selepas serviks) - rantau lumbar sangat akut.

Dalam psikosomatik, terdapat beberapa punca global yang bersifat emosi yang dapat membangkitkan sakit lumbal.

 1. Terasa merasakan ketegangan saraf dalam tempoh masa.
 2. Mengalami tekanan yang kuat, tidak tertakluk kepada manusia.
 3. Konflik yang tidak menemui resolusi.
 4. Mengalami diri sendiri dan cuba untuk menindas emosi negatif.
 5. Kehadiran trauma psikologi tanpa statut batasan.

Louise Hay - pengarang banyak buku tentang penyembuhan diri dan seseorang yang terlibat dalam psychosomatics, membuat beberapa percubaan untuk menentukan sebab-sebab psikologi yang membawa kepada penyakit belakang dan mengklasifikasikannya. Pada pendapatnya, punca psikologi ciri berkaitan dengan penyakit bahagian belakang.

Ia penting! Emosi negatif tertentu dikaitkan dengan setiap vertebra. Mencari vertebra mengalami perubahan yang merosakkan, anda boleh mengesan emosi ini. Dan menghapuskan punca psikologi, anda boleh memulakan proses penyembuhan diri dalam tubuh, yang akan menghancurkan penyakit.

Lima vertebra zon lumbar L1-L5 masing-masing mempunyai sebab psikologi mereka sendiri untuk pelanggaran yang berlaku di dalamnya.

Jadual Hubungan antara vertebra dan penyebab emosi.

Psychosomatics: kembali

Bahagian belakang adalah bahagian belakang badan antara leher dan punggung. Bahagian belakang termasuk kawasan vertebral, lumbal, sakral, skapular, dan subskapularis.

Gejala penyakit belakang: rasa sakit yang berlainan jenis, rasa kekakuan di bahagian belakang, peningkatan kesakitan semasa pergerakan atau usaha fizikal, sekatan aktiviti fizikal.

Sebab-sebab sakit belakang adalah:

 • penyakit kolum tulang belakang,
 • kerosakan kepada otot belakang, tulang belakang atau cakera intervertebral,
 • pengangkat berat
 • senaman berlebihan
 • perubahan umur
 • tempoh kehamilan
 • lama tinggal dalam satu kedudukan (ciri profesional),
 • hipotermia, dsb.

Psikosomatik kembali

Bahagian belakang terbentuk oleh tulang belakang, jadi pertimbangkan psikosomatik tulang belakang. Oleh kerana tulang belakang adalah organ pendukung, rangka, paksi badan manusia, pemindahan ciri-ciri ini kepada rancangan metafizik akan memberitahu penyebab psikologi masalah belakang.

Jika kita melihat fungsi-fungsi medan tulang belakang, kita akan melihat ciri-ciri asas yang sama: rujukan (sokongan dalam kehidupan), motor (pergerakan adalah kehidupan), kes (tutup, melindungi saraf tunjang). Dari sini, belakang, tulang belakang melambangkan teras dalaman manusia beredar tenaga hidup (saraf tunjang).

Mungkin fungsi sokongan dan perlindungan menentukan hakikat bahawa sesetengah penulis mengaitkan tulang belakang dengan bapa, sokongannya dalam kehidupan. Dan masalah yang telah timbul dikaitkan dengan ketidakupayaan seseorang untuk menerima sokongan bapa.

Oleh itu, keabnormalan di tulang belakang menunjukkan keseriusan masalah mental seseorang: kesangsian hidup, ketahanan terhadap perubahan dalam hidup.

Penyebab psikologi masalah belakang

Adalah diketahui bahawa bahagian dada belakang dikaitkan dengan emosi, dan lumbar dikaitkan dengan perasaan hidup.

Sebagai contoh, jika seseorang itu yakin dengan kebolehannya, maka dia, tanpa rasa takut akan halangan, sengaja bergerak maju. Oleh itu, orang itu tidak mempunyai masalah dengan pinggang.

Kita bermula dengan mempertimbangkan punca psikologi kesakitan di bahagian dada belakang.

Penyebab utama masalah yang berkaitan dengan kawasan ini ialah perasaan "semua orang memandu saya".

Yang kedua ialah ketakutan "tidak mencintai saya", dan juga perasaan bersalah yang berkaitan dengan cinta. Dalam kes ini, orang itu adalah tipikal menyalahkan orang lain.

Alasan ketiga adalah berkaitan dengan bersalah atas kesilapan lalu, yang berkaitan dengan pengampunan diri, menghina alamat seseorang. Dalam hal ini, orang tidak boleh melepaskan masa lalu.

Alasan seterusnya adalah bahawa orang itu telah berpengalaman trauma dan menutup hatinya. Dia dipandu hanya oleh fikirannya dan menutup dirinya dari orang-orang untuk mengelakkan berlakunya kecederaan.. Secara beransur-ansur menutup sendiri, ditutup dari kehidupan.

Alasan keempat ialah rendah diri. Seseorang telah kehilangan keyakinan diri ("berjalan dengan kepalanya"), takut untuk gagal, dan cenderung menyalahkan dirinya dan orang lain. Ia mempunyai kecenderungan untuk mengutuk.

Alasan yang kelima ialah seseorang ia terkumpul emosi, tidak menunjukkan kepada orang lain, tidak membenarkan mereka keluar.

Alasan keenam adalah manusia mengambil terlalu banyak dan tidak boleh mengatasinya. Beban ini adalah beliau.

Sebab seterusnya ialah berasa seperti mangsa keadaan, manipulasi orang lain melalui peranan korban dan menyebabkan orang lain merasa bersalah. Sekiranya teknik ini tidak berfungsi, orang itu dibanjiri kebencian dan kemarahan.

Sebab lain ialah orang itu cuba menjadi berguna kepada orang lain untuk mendapatkan manifestasi cinta di alamatnya. Dia sedang menunggu sambutan, perhatian, terima kasih. Tidak menerima sikap timbal balik terhadap dirinya sendiri, dia mula berfikir bahawa setiap orang telah berpaling daripadanya.

Masalah dengan kawasan lumbar belakang bermula jika seseorang disiksa kebimbangan berterusan mengenai kekurangan dan ketidakpastian tentang masa depan. Dia mula kehilangan iman dalam kekuatannya, kehilangan sokongan dalamannya. Kemudian ada ketakutan (ketakutan kemiskinan, ketakutan kesepian).

Masalah dengan lumbar belakang menunjukkan bimbang tentang isu kewangan, rasa bersalah mengenai masalah kewangan, menyalahkan orang lain untuk masalah kewangan.

Bulu pinggang mengalami ketakutan terhadap masalah kewangan atau ketakutan kegagalan dalam kerjayanya.

Wilayah sakral belakang mula memberi isyarat sakit jika Cinta tidak mencukupi, tetapi dia terpaksa bersendirian.

Juga di tengah-tengah masalah dengan sakrum mungkin berbohong trauma penderaan seksual yang membawa kepada kebencian diri. Orang itu menafikan rayuan seks dan seks.

Satu lagi sebab psikosomatik sakit dalam sakrum adalah takut akan masalah ekonomi, terutama jika seseorang cenderung bebas, takut menjadi yang lain.

Kadang-kadang rasa sakit dalam sakrum menunjukkan kekurangan kekuatan.

Psikosomatik Vertebral kawasan belakang

Harus diingat bahawa setiap vertebra kepunyaan kawasan belakang melambangkan masalah tertentu. Pertimbangkan perkara ini dengan lebih terperinci, berdasarkan jadual Louise Hay.

Nilai psikosomatik vertebra thoracic:

1 - takut hidup, terlalu banyak perkara dan kebimbangan (saya tidak dapat menampung); pengasingan dari kehidupan.

2 - ketakutan, kesakitan dan kemarahan; keengganan untuk bersimpati; jiwa dikurung.

3 - kekacauan dalaman, penghinaan yang mendalam, ketidakupayaan untuk berkomunikasi.

4 - kepahitan, keperluan untuk membahayakan, kutukan.

5 - keengganan memproses emosi, mengekang perasaan, kemarahan.

6 - kepahitan, pengumpulan emosi negatif, ketakutan masa depan, kebimbangan yang berterusan.

7 - pengumpulan kesakitan, keengganan untuk bersukacita.

8 - pemikiran obsesif kekalahan, penolakan kebaikannya sendiri.

9 - perasaan bahawa kehidupan telah mengkhianati anda, menyalahkan orang lain, anda adalah mangsa.

10 - keengganan untuk mengambil tanggungjawab, keperluan untuk menjadi mangsa, "itu salahmu".

11 - harga diri rendah, ketakutan hubungan.

12 - tidak mengiktiraf hak hidup, tidak pasti dan takut cinta, tidak mempunyai kemampuan untuk berasimilasi.

Nilai psikosomatik vertebra lumbar:

1 - keinginan yang tidak mampan untuk cinta dan keperluan untuk kesepian, rasa tidak selamat.

2 - anda tegas dalam kesulitan zaman kanak-kanak, tidak melihat jalan keluar.

3 - penderaan seksual, rasa bersalah, kebencian diri.

4 - menolak seksualiti, anda mempunyai ketidakstabilan kewangan, ketakutan untuk kerjaya anda, rasa tidak berdaya.

5 - ketidakamanan, kesulitan komunikasi, kemarahan, ketidakupayaan untuk bersenang-senang.

Menurut Louise Hay, di tengah-tengah masalah dengan sacrum - kehilangan kekuatan atau kejahatan kejam kronik.

Adalah diketahui bahawa stoop adalah disebabkan oleh perasaan kesepian dan tidak berguna.

Kelengkungan tulang belakang menunjukkan ketidakupayaan untuk menerima sokongan daripada kehidupan, bapa, ketidakpercayaan hidup, berpegang pada prinsip-prinsip lama, kekurangan keberanian untuk mengakui bahawa mereka salah.

Cara untuk Menyembuhkan Sakit Psikosomatik Kembali

Oleh itu ternyata, tanpa mengira kehendak kita, kita semua, dari zaman kanak-kanak kecil, memilih, pada tahap bawah sedar, sikap dan kepercayaan, tabiat dan tingkah laku yang diterima di persekitaran terdekat kita (keluarga, saudara, rakan, dan lain-lain).

Kami mengambil diri kita tanpa berfikir tentang tanda bahawa mereka membawa kita: "tambah" atau "tolak", mengembangkan atau menghalang kita. Tetapi kebanyakan dari apa yang terkumpul di dalam kita ternyata mempunyai tanda tolak.

Sebagai contoh, kebencian atau kemarahan sebagai bentuk reaksi kita terhadap sesuatu yang tidak memenuhi harapan kita. Kerukunan untuk berubah, rintangan dan ketakutan sebagai tindak balas kepada perubahan dan perubahan dalam kehidupan kita, dsb.

Tidak menyedari halangan yang merosakkan bentuk-bentuk ini, kita mengulangi mereka terus-menerus sehingga jisim negatif negatif terhadap ketidakpuasan kita berkumpul. Dan kemudian tubuh kita, sebagai seorang hamba yang setia, pada kos kesakitan mula memberi kita isyarat bahawa ada sesuatu yang salah.

Apa yang akan menjadi akhir cerita ini, memutuskan setiap daripada kita. Seseorang akan memahami isyarat tubuhnya dan berfikir. Seseorang tidak akan memberi perhatian kepada tangisan badan untuk membantu jiwa.

Saya hanya tahu satu perkara: sesiapa yang mahu sembuh, dia akan sentiasa mencari jalan, kaedah dan cara penyembuhan batinnya, rohani rohani (kebencian, kemarahan, kemarahan, kecaman, ketakutan, dll.).

Dan dia pasti akan mendapati (terima kasih kepada fakta bahawa terdapat banyak kaedah di Internet sekarang) sesuatu yang berbeza: pengampunan, pertobatan, penerimaan, perbualan dengan jiwa seseorang, pemulihan cinta untuk diri sendiri dan orang lain, penemuan dan kepercayaan dalam Kehidupan, mencari sokongan diri anda sebagai zarah unik Alam Semesta Ilahi, dsb.

Di sini adalah penting untuk mengingati satu pemikiran: tidak kira apa yang berlaku pada masa lalu (contohnya, pada zaman kanak-kanak), adalah penting bahawa SEKARANG ANDA ANDA ANDA BOLEH PERUBAHAN SEGERA TERBAIK (termasuk kesihatan dan kehidupan anda). Secara ringkasnya setiap satu Orang dewasa sedar adalah pencipta hidupnya dan kehidupan anak-anaknya.

Psychosomatics: Punggung adalah tempat di mana kita meletakkan semua yang kita tidak mahu melihat

Bahagian belakang adalah campuran simbol dan makna yang menarik, itu adalah "sampah sampah" kami, di mana kami mengebumikan perasaan dan pengalaman kami yang menyebabkan kesakitan dan kekeliruan.

Kembali

Bahagian belakang adalah gabungan simbol dan makna yang menarik. Di satu pihak, ini adalah tempat di mana kita meletakkan semua yang kita tidak mahu lihat, atau sesuatu yang tidak ada orang lain, sebaliknya, ini adalah "sampah sampah" kita, di mana kita mengebumikan perasaan kita dan pengalaman yang menyebabkan kesakitan dan kekeliruan.

Kita tidak boleh melihat belakang kita dan oleh itu kita seperti burung unta, percaya bahawa jika dia tersangkut kepalanya di dalam pasir dan tidak melihat apa yang sedang berlaku di sekitar, maka segala-galanya adalah teratur. Kemudian kami mengadu tentang "belakang yang tidak baik", seolah-olah dia telah melakukan sesuatu yang salah! Tetapi ia bukan sahaja memainkan peranan "sampah sampah", belakang mengandungi tulang belakang, bahagian paling penting dalam struktur dalaman minda badan, asas kepada makhluk kita, rangka kerja sokongan di mana tubuh dibina.

Tulang belakang

Set vertebra ini merupakan tenaga dalaman yang paling utama dan sesuai dengan aspirasi rohani yang tertinggi. Tulang belakang adalah kubu kuat dari semua bahagian badan yang lain. Ia menjadikan kita kuat dan yakin atau memberi kita gambaran yang tidak berpanjangan. Ia menghubungkan dengan semua aspek yang pelbagai dari kita melalui kerangka, sistem saraf pusat, dan sistem peredaran darah yang datang dari otak ke seluruh tubuh. Dengan cara ini, setiap pemikiran, perasaan, peristiwa, tindak balas dan kesan adalah "dicetak" ke dalam tulang belakang dan ke bahagian tubuh yang sepadan.

Ramai bidang perubatan memberi tumpuan kepada bidang ini. Sebagai contoh, terapi manual memberi tumpuan tepat pada tulang belakang, "teknik perubahan" - pada refleks tulang belakang. Sistem ini mengambil kira fakta bahawa melalui tulang belakang adalah mungkin untuk mencapai semua bahagian badan kita dan mempengaruhi mereka.

Tulang belakang adalah bahagian pertama tubuh fizikal yang membentuk selepas pembuahan; oleh itu seluruh badan berkembang. Oleh itu, ia mencerminkan keinginan kita untuk menjelma, untuk memasuki diri. Perkembangan kesedaran semasa hamil, menurut model pranatal, berlaku melalui tulang belakang.

Model ini menjejaki perkembangan dari konsep pada tahap leher hingga kelahiran pada tahap genital; Pergerakan yang berlaku di sini adalah salah satu bentuk pematangan apabila tenaga bergerak turun sepanjang tulang belakang. Pada masa yang sama, tulang belakang mencerminkan sistem chakra dan tenaga kundalini, yang naik dari pangkal tulang belakang.

Belakang belakang

Dengan bahagian atas belakang, kami bermaksud kawasan di bawah bahu ke dasar bahu bahu. Oleh kerana kawasan ini mencerminkan tempoh selepas konsep, atau tahap pembangunan dalaman dan peribadi, isu-isu yang tidak dapat diselesaikan yang kami kumpulkan di sini tidak dapat dihubungkan dengan perasaan atau kekeliruan kami. Dalam bidang ini, kita dapat mengekspresikan chakra jantung dan tenaga cinta melalui tangan dan tangan.

Aspek-aspek seperti cinta dan kehangatan yang berkaitan dengan orang lain, yang tidak dapat kami nyatakan dan oleh itu bersembunyi, atau sebaliknya, kerengsaan dan sikap acuh tak acuh, yang kami tidak mahu membenarkan, ditutup di belakang. Perasaan ini mencari jalan keluar, tetapi jika mereka sentiasa diabaikan atau dinafikan, mereka akan terkumpul dan nyata sebagai kemarahan dan kemarahan.

Otot tegang yang membentuk "perisai" di bahagian atas punggung, selalunya penuh dengan kemarahan, yang pada mulanya bertujuan untuk dirinya sendiri, tetapi kemudian diproyeksikan ke arah orang lain. Ini dapat dilihat dalam contoh "bonggol balu" - pembentukan tisu lembut di bahagian atas belakang, yang lebih banyak ciri wanita tua. Ia memberi kesaksian kepada pengumpulan kebencian dan kebencian, yang tidak mempunyai ungkapan selama bertahun-tahun; ia menunjukkan permulaan usia tua dan kehilangan makna dan tujuan hidup.

Punggung atas berkait rapat dengan bahu dan tenaga, yang dinyatakan dalam bidang ini, seperti yang dijelaskan sebelumnya. Akibatnya, rasa sakit dan ketegangan yang ditunjukkan di sini dikaitkan dengan kekecewaan dan kerengsaan kerana kita tidak melakukan apa yang sebenarnya kita ingin lakukan, walaupun kita bercita-cita dan cita-cita.

Ini tidak dapat dielakkan kerana kita memenggal diri dari keinginan dalaman yang benar dan "mengebumikan" mereka di belakang, mungkin kerana mereka kelihatan tidak dapat diterima atau bertentangan dengan apa yang diharapkan dari kita. Membebaskan kerengsaan laten dan kekecewaan, kami juga boleh mendedahkan cita-cita tersembunyi dan aspirasi kami. Oleh kerana kawasan ini tergolong dalam peringkat pertama perkembangan selepas konsep, oleh itu, ia muncul sebagai manifestasi dari matlamat dalaman kita. Ia sememangnya bermakna mencari jalan anda dalam hidup, tetapi pada tahap yang lebih tinggi itu mungkin bermakna pembebasan dari godaan dan kekuatan dunia material, kesadaran tentang tujuan rohani anda.

Belakang pertengahan

Ini adalah kawasan kecil di bahagian belakang dalam unjuran surya suria, yang sering berlaku ketidakseimbangan. Ia mewakili tempoh kemunculan tanda-tanda pertama janin, iaitu masa perkembangan janin, apabila terdapat pergeseran dalam kesedaran dari kesedaran diri untuk merealisasikan apa yang bukan "I". Dalam erti kata lain, ia adalah sama dengan paksi swing, mengimbangi aspek dalaman, peribadi kita dengan orang luar. Apabila kawasan ini terbuka dan berfungsi, maka kita bebas untuk menyatakan perasaan batin kita dan memberikan kedalaman dan makna kepada dunia kita. Apabila ia ditutup atau disekat, ini menandakan halangan, tentang pengekalan tenaga, yang mesti dengan cepat keluar, atau tentang rasa takut ekspresi diri; ia mungkin keengganan untuk melepaskan tenaga dalam arah luar kerana kami berasa selamat ketika tersembunyi di dalamnya.

Memandangkan pergerakan menurun adalah sebahagian daripada proses penuaian, di sini terletak titik menyekat semulajadi, titik pengekalan tenaga, mencerminkan rintangan dalaman kita terhadap penuaan, penolakan tanggungjawab atau kematian kita sendiri. Di sini kita mesti bergerak dari "I" kita sendiri kepada hubungan, yang bermakna kita mesti belajar untuk menyelesaikan masalah-masalah yang wujud dalam masa dewasa.

Ia juga merupakan kawasan chakra ketiga, yang asalnya berkaitan dengan kuasa dan penentuan nasib sendiri. Oleh itu, ketidakharmonian dalam bahagian tulang belakang atau belakang mungkin menunjukkan permainan atau konflik yang berkaitan dengan kuasa, yang sering diaktifkan dalam proses mencari diri sendiri dan tempat anda di dunia. Tenaga rohani kita secara semulajadi bergegas ke atas, untuk mengalami keadaan tinggi, tetapi ego kita melakukan segala-galanya untuk menghentikannya! Cobaan dan prospek kekuasaan tersembunyi sangat menarik; Sebaik sahaja anda mengenali mereka, sukar untuk mengatakan tidak. Pada masa yang sama, tenaga ini berkait rapat dengan kejahatan dan penipuan. Matlamat jalan rohani kita adalah untuk bangkit di atas godaan-godaan ini.

Balik belakang

Kawasan ini memanjangkan daripada unjuran plexus solar ke tailbone dan mewakili pematangan akhir sebelum kelahiran. Apabila mempelajari kesakitan di belakang, ternyata mereka sering muncul dalam situasi yang mengingatkan kita bahawa kita sedang penuaan: pada hari-hari ulang tahun 60 atau 70 tahun, ulang tahun perkahwinan, mempelawa anak-anak, berlepas dari rumah, meninggalkan untuk bersara.

Psikosomatik sakit belakang

Kesakitan belakang berlaku kerana pelbagai sebab. Ini tidak selalu menjadi sebab fizikal. Menurut statistik, lebih daripada 50% masalah tulang belakang adalah sifat psikosomatik. Iaitu, pencetus untuk perkembangan penyakit belakang adalah masalah psikologi.

Jika tidak, bagaimana untuk menerangkan kesakitan belakang di kalangan orang muda atau kanak-kanak yang sihat? Penyakit ini memerlukan pendekatan khas untuk diagnosis dan rawatan.

Psikomatik sakit belakang yang rendah

Psychosomatics adalah cabang perubatan yang terletak di persimpangan fisiologi dan psikologi. Dia mengkaji bagaimana faktor psikologi mempengaruhi perkembangan penyakit tubuh. Penyakit psikosomatik diakui apabila, selepas peperiksaan lengkap pesakit, tiada perubahan organik yang dijumpai, dan gejala adalah hasil daripada keadaan psikologi tertentu: tekanan, konflik, tekanan, kemarahan, dan lain-lain.

Orang pertama yang bercakap tentang hubungan jiwa dan fisiologi adalah penulis Amerika Louise Hay. Buku yang paling popular, Anda Boleh Menyembuhkan Hidup Anda, telah diterjemahkan ke dalam 30 bahasa. Di dalamnya, ahli psikologi cuba menyampaikan idea kepada orang bahawa ia adalah emosi negatif yang membawa kepada kemusnahan kesihatan. Seseorang boleh menyembuhkan dirinya dengan mengubah pemikirannya. Jadi persoalan sama ada belakang saraf boleh menyakiti jawapannya - ya.

Ahli psikologi Leslie LeCron mengenal pasti punca-punca penyakit psikosomatik berikut:

 1. Bahasa badan Kesakitan adalah cerminan keadaan mental bahawa seseorang menyatakan dengan kata-kata tertentu: "Ini sakit kepala saya. Saya sakit membawa salib ini. " Kerana ini, organ tertentu mula menyakiti: kepala, belakang, jantung.
 2. Konflik Seseorang mempunyai konflik dalaman antara dua bahagian keperibadiannya. Akibatnya, bahagian tubuh yang "hilang" konflik itu menyakitkan.
 3. Manfaat bersyarat. Selalunya ia hanya berfaedah untuk seseorang yang sakit. Sebagai contoh, dia dengan bantuan penyakit itu boleh menarik perhatian orang yang disayangi.
 4. Pengenalan. Orang itu mengenali dirinya dengan individu lain yang mempunyai penyakit yang serupa. Selalunya ini adalah hasil daripada lampiran emosi yang kuat.
 5. Pengalaman masa lalu. Penyebab penyakit ini adalah keadaan negatif yang dialami pada zaman kanak-kanak. Pengalaman ini tetap di dalam badan, dan orang itu tidak dapat mengalahkannya.
 6. Cadangan. Orang yang terdedah kepada kesan orang lain sering mendapati gejala penyakit yang tidak ada.
 7. Hukuman sendiri Kesalahan bersetubuh pada orang itu, dan penyakit bertindak sebagai hukuman untuk salah laku.

Bagaimana penyakit psikosomatik dimanipulasikan?

Dasar patologi psikosomatik adalah gangguan penukaran. Ini adalah tindak balas mental kepada tekanan, kebencian, konflik, yang membawa kepada kemunculan gejala gangguan fisiologi. Pesakit mempunyai tanda-tanda penyakit yang sebenar, tanpa keabnormalan kesihatan sebenar. Fenomena ini dikaji oleh ahli neurologi Perancis J.M.Sharko. Beliau mula-mula menggunakan istilah "histeria penukaran." Semasa pemerhatian pesakit, doktor mendapati bahawa mereka tidak mensimulasikan penyakit ini, tetapi sebenarnya mengalami pelbagai gejala.

Gangguan penukaran ditunjukkan oleh gejala berikut:

 1. Gangguan mental. Mereka dinyatakan dalam halusinasi, khayalan, serangan panik, perubahan tingkah laku.
 2. Gangguan pergerakan. Semua fungsi motor terganggu, sehingga kehilangan sepenuhnya mereka. Seseorang boleh mengubah gaya hidup, kelumpuhan, sawan, pengsan. Serangan sedemikian berlaku tiba-tiba dan beberapa minit terakhir. Seorang pesakit boleh datang kepada dirinya sendiri, bunyi yang kuat, menjerit. Banyak kes-kes yang dikenali sebagai ubat apabila selepas tekanan yang dialami, pesakit berhenti berjalan, walaupun sistem saraf dan tulang belakangnya adalah dalam keadaan sempurna.
 3. Kerosakan sensitif. Persepsi deria berubah. Penglihatan pesakit, pendengaran merosot, tindak balas suhu berkurangan.
 4. Gangguan vegetatif. Terdapat spasme otot licin yang spontan. Ia boleh berlaku di mana-mana bahagian organ dan bahagian badan. Pesakit merasakan kesakitan di tulang belakang, jantung, sakit kepala. Symptomatology adalah ciri-ciri banyak penyakit, yang membuat diagnosis jauh lebih sukar.

Penyebab psikologi sakit belakang

Tulang belakang manusia adalah asas badan. Ia juga dikaitkan dengan inti dalaman, di mana semua kehidupan terletak. Lajur tulang belakang dianggap sebagai simbol sokongan. Sekiranya sakit belakang berlaku, itu bermakna pesakit gugup, kehilangan sokongan dalam hidupnya, kehilangan sokongan keluarganya dan rakan-rakannya. Dia menarik diri sendiri beban yang tidak dapat ditanggung, tidak dapat mengatasi masalah secara bebas.

Setiap bahagian tulang belakang bertanggungjawab untuk bidang kehidupan tertentu. Malfungsi di kawasan ini menimbulkan kesakitan psikosomatik.

Kawasan serviks

Leher menghubungkan batang dan kepala, iaitu bahagian fizikal dan emosi kehidupan. Jika tubuh manusia bersesuaian dengan dunia dalamannya, maka tidak timbul masalah. Sakit leher adalah pantulan dari konflik dalaman individu:

 • Dia tidak mendengar pendapat orang lain, bersikeras sendiri, enggan mendengarkan pandangan alternatif.
 • Lelaki itu mengalami penghinaan yang kuat, yang membuatnya "menundukkan kepalanya."
 • Kemarahan dan agresi menyebabkan kesakitan yang mendadak.
 • Jika tumor membentuk di kawasan serviks, ini menunjukkan tempoh kesedihan dan kesedihan yang panjang.
 • Menunggu cinta orang lain membawa kepada sakit di leher.

Jabatan Thoracic

Di dada adalah hati, yang melambangkan cinta, pengalaman hati. Sensasi nyeri di daerah toraks berlaku jika:

 • Seseorang menganggap peranan seorang mangsa, cuba untuk memanipulasi orang lain, untuk mengenakan rasa bersalah terhadap mereka.
 • Pesakit mencari di dalam orang lain manifestasi cinta untuk orangnya.
 • Dia mengharapkan ucapan terima kasih atas tindakan positifnya, dan apabila dia tidak menerimanya, dia percaya bahawa semua orang berpaling darinya.
 • Mengambil beban tugas yang sangat besar. Ketidakupayaan untuk membawa mereka keluar dengan kuat.
 • Dia hidup pada masa lalu, menghinakan dirinya sendiri penghinaan dan kemarahan. Skrol secara berterusan dalam ingatan peristiwa-peristiwa masa lalu, dia berfikir bahawa mungkin akan berubah.

Lumbosacral

Pinggang adalah pantulan sikap individu untuk hidupnya. Jika dia gembira dengan segala-galanya, yakin dengan matlamatnya, maka masalah belakang tidak diketahuinya. Rasa kekurangan mereka sendiri, kekurangan wang, cinta, kesihatan membawa kepada rasa sakit di dalam sakrum. Seseorang merasakan ketakutan yang berterusan untuk masa depan, merasakan insolvent, tidak dapat memastikan kehidupan yang rapat untuk orang tersayang. Ketakutan ini meletakkan beban berat di belakang anda.

Juga, orang yang tidak pasti daya tarikan seksual dan daya tahan mereka mengalami radiculitis lumbar. Pada kanak-kanak, pinggang boleh menyakiti jika tidak ada persefahaman dan hubungan emosi dengan ibu bapa.

Kesakitan Coccyx

Sekiranya seseorang mengalami kesakitan di tulang belakang, dia penuh dengan kemarahan dan kebencian, walaupun secara lahiriah dia cuba untuk tidak memperlihatkannya. Dia tidak mahu mengakui kesilapan, melepaskan masa lalu, menerima kehidupan dan orang-orang di sekeliling mereka. Semua ini menghalangnya daripada mencari keharmonian dalaman dan kebahagiaan.

Oleh itu, penyebab utama kesakitan psikosomatik di tulang belakang ialah:

 1. Trauma psikologi serius.
 2. Penyalahgunaan fizikal yang berpengalaman.
 3. Ketakutan dan ketidakpastian tentang masa depan.
 4. Keinginan untuk mencintai dan disayangi.
 5. Ketakutan panik terhadap kerugian kewangan.

Diagnostik

Ia agak sukar untuk mendiagnosis penyakit psikosomatik tulang belakang. Pertama anda perlu menghapuskan sebarang patologi organik. Kadang-kadang doktor mencari sebab-sebab selama beberapa tahun. Menurut statistik, 50% daripada sakit psikosomatik kekal tidak didiagnosis. Orang hidup dengannya, secara berkala melegakan gejala dengan ubat penghilang rasa sakit.

Dalam diagnosis gangguan psikosomatik menggunakan kaedah berikut:

 1. Perbualan dengan pesakit. Psikiatri mengumpul anamnesis, menentukan sama ada saudara terdekat pesakit mempunyai penyakit mental. Adalah penting untuk menjelaskan keadaan yang mempunyai kesan traumatik. Selalunya akar masalahnya terletak pada zaman kanak-kanak yang jauh.
 2. Soal selidik ujian. Dengan bantuan mereka, menyiasat sfera emosi pesakit, mendedahkan kecenderungan hipokondria, kemurungan.
 3. Teknik proyektif. Ini adalah kaedah lukisan, ayat yang belum selesai, ujian Luscher yang diubahsuai. Teknik ini digunakan untuk mendiagnosis kanak-kanak. Kerja pesakit mencerminkan pengalaman bawah sedar pesakit.

Penyakit tulang belakang psikogenik diiktiraf jika memenuhi kriteria berikut:

 • tiada tanda perubahan organik;
 • gejala timbul kerana keadaan traumatik dan ketidakupayaan pesakit untuk menyelesaikannya;
 • perjalanan penyakit itu berkait rapat dengan keadaan traumatik, keadaan pesakit berubah mengikut perubahan situasi;
 • terdapat keberkesanan kesan psikoterapeutikal yang lebih besar berbanding dengan kesan biologi.

Semasa diagnosis kesakitan psikogenik, doktor menghadapi beberapa masalah:

 1. Manifestasi klinis penyakit psikosomatik disembunyikan sebagai gangguan mental, oleh itu, pesakit sering diberikan diagnosis salah.
 2. Gejala gangguan mental adalah tanda-tanda penyakit serius, seperti penyakit Parkinson, pelbagai sklerosis.
 3. Gejala psikogenik digabungkan dengan organologi organik organ dalaman. Orang itu mempunyai luka organik, dan keadaan psiko-traumatik hanya menimbulkan kemerosotan penyakit. Adalah penting untuk tidak terlepas patologi yang serius dan menetapkan rawatan komprehensif.

Rawatan kesakitan psikosomatik di tulang belakang

Dalam rawatan penyakit psikosomatik di belakang adalah sangat penting pendekatan bersepadu. Biasanya menggunakan kombinasi psikoterapi dan farmakoterapi. Sebagai satu cara tambahan yang digunakan rawatan spa.

Psikoterapi

Pembetulan psikoterapi dilakukan secara rawat jalan, tetapi kes-kes yang teruk memerlukan rawatan pesakit. Tugas psikoterapi adalah untuk mengurangkan tahap kebimbangan, untuk membantu pesakit dalam merealisasikan masalahnya. Tidak sedarkan diri mesti menjadi sedar, orang itu mesti dibantu untuk mengatasi perpecahan antara tubuh dan minda, keluarkan "blok" yang menghalang ekspresi perasaan dan emosi.

Doktor menggunakan kelas individu dan kumpulan. Kesan positif diperhatikan dalam aplikasi psikoanalisis, terapi gestalt, hipnosis.

Farmakoterapi

Gangguan psikosomatik yang serius melibatkan penggunaan ubat psikotropik. Pilihan ubat bergantung pada gambaran klinikal penyakit ini. Walaupun populariti yuran perubatan, suplemen makanan, aromaterapi, dalam kebanyakan kes kesakitan psikogenik, mereka berubah menjadi tidak berkesan, mereka disyorkan untuk digunakan sebagai bantuan.

Kumpulan ubat berikut digunakan untuk terapi:

 1. Penenang.
 2. Antidepresan.
 3. Neuroleptik.
 4. Nootropics

Penenang

Ini adalah ubat yang mengurangkan kebimbangan dan ketakutan. Tindakan utama ubat: peredaran, relaxant otot, anticonvulsant. Kumpulan cara ini dinasihatkan untuk menggunakan keterukan psikosomatik yang ketara: kebimbangan, fobia, ketakutan, insomnia, kemurungan. Ubat yang paling popular: Grandaxine, Xanax, Atarax. Apabila melantik penenang perlu mempertimbangkan contraindications:

 • penyakit jantung;
 • hipertensi arteri;
 • penyakit pulmonari akut;
 • anemia.

Neuroleptik

Kumpulan ubat ini direka untuk memerangi manifestasi gangguan mental, seperti: khayalan, halusinasi, kemurungan. Sekarang gunakan neuroleptik generasi baru, yang mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit: Eglonil, Rispolept. Walau bagaimanapun, pesakit dengan masalah CNS mungkin mengalami gegaran, kekakuan, pergolakan.

Antidepresan

Antidepresan adalah sekumpulan ubat yang digunakan untuk merawat kemurungan. Mereka memberi kesan kepada tahap serotonin, norepinephrine, melegakan kesedihan, kelesuan, sikap tidak peduli, meningkatkan aktiviti personaliti. Generasi terbaru ubat mempunyai tindakan ringan dan toleransi yang baik: Fluoxetine, Tsipramil, Koksil.

Untuk mengurangkan kesan negatif pada saluran gastrousus, pentadbiran omeprazole, hepatoprotectors, dan probiotik serentak disyorkan.

Nootropics

Bermakna mempunyai kesan ke atas fungsi mental yang lebih tinggi. Mereka merangsang aktiviti mental, meningkatkan memori dan fungsi kognitif yang lain. Ubat-ubatan seperti: Piracetam, Cerebrolysin, Encephabol tidak mempunyai kesan toksik pada organ-organ dalaman, oleh itu mereka agak selamat.

Oleh itu, kita boleh mengenal pasti keperluan utama untuk ubat psikotropik:

 • spektrum tindakan yang luas;
 • kemungkinan penggunaan untuk pesakit yang berlainan usia;
 • kesan sampingan minimum;
 • kesan somatotropik yang baik;
 • bilangan kontraindikasi minimum.

Pencegahan

Dalam kebanyakan kes, penyakit psikosomatik berasal dari awal kanak-kanak. Sering ibu bapa tidak menghiraukan aduan sakit kepala, keletihan, tidur yang kurang baik. Semua ini membawa kepada masalah yang serius pada masa dewasa. Perhatian khusus perlu dibayar kepada remaja. Kes tingkah laku menyimpang memerlukan penyesuaian. Kanak-kanak perlu masuk sukan, menghadiri bulatan, berkomunikasi dalam kumpulan kanak-kanak. Adalah penting untuk menaikkan harga diri kanak-kanak, memuji untuk berjaya, untuk menyokong masa sukar.

Pada masa dewasa, pencegahan kesakitan psikosomatik di tulang belakang adalah pembinaan yang betul dalam rejimen hari. Apa yang penting ialah tidur penuh, rehat, perubahan pemandangan yang berkala.

Video berguna

Ketahui lebih lanjut dari video ini.

Kesimpulannya

Jika seseorang belajar untuk menahan tekanan, untuk membina hubungan peribadi, mengalami emosi negatif, dan tidak menindas mereka, dia tidak akan menghadapi masalah penyakit psikosomatik.

Analisis psikosomatik sakit belakang dan belakang

Bahagian belakang dan belakang adalah berkaitan dengan bahagian psikosomatik tubuh manusia. Laman-laman ini amat sensitif terhadap kegawatan emosi. Banyak ketidakkonsistenan dan kekecewaan psikologi dan pengalaman konflik mempengaruhi belakang dan belakang. Penyakit penyakit tubuh, rasa bersalah, kecemasan, kemarahan, kemurungan, menerangkan psychosomatics. Bahagian belakang, pinggang tidak menyakitkan bukan sahaja untuk sebab-sebab fizikal atau organik.

Bahagian belakang torso sering kali diubah oleh manusia menjadi sejenis dump perasaan dan pengalaman. Menurut kesaksian doktor, 50% pesakit tidak mengingati faktor fizikal traumatik. Tetapi pesakit sedemikian dengan jelas menceritakan peristiwa yang tidak menyenangkan atau pergolakan emosi yang mendahului penampilan kesakitan di bahagian belakang dan belakang.

Konotasi konsep "penyakit psikosomatik"

Psikosomatik berasal dari kajian kesan-kesan jiwa pada tubuh. Subjek utama penyelidikan dalam industri perubatan ini adalah untuk menubuhkan tahap dan bentuk pengaruh penyebab psikologi terhadap kemunculan dan perkembangan penyakit fizikal (somatik). Perubatan psikosomatik diselaraskan dengan psikologi, psikiatri dan neurologi.

Penyakit psikosomatik dilihat sebagai akibat daripada pengaruh bersama faktor emosi, mental dan fisiologi tubuh. Telah ditubuhkan bahawa pelbagai jenis patologi fisiologi dinyatakan di bawah pengaruh penyebab psikogenik.

Penyakit ini diklasifikasikan sebagai psikosomatik jika tiada penyebab fizikal atau organik. Terdapat 5 keadaan emosi yang membawa kepada kemunculan penyakit psikosomatik.

Penyakit disebabkan oleh pengalaman:

Penyebab biasa gangguan psikosomatik adalah tekanan. Oleh itu, menghadapi tekanan adalah penting untuk kehidupan manusia yang normal. Ini secara langsung memberi kesan kepada kemungkinan gejala psikosomatik dan membolehkan anda mengawalnya atau mengelakkannya.

Penyebab psikosomatik sakit belakang dan belakang

Punggung adalah dasar tubuh manusia. Bingkai teras dalaman ini mengambil kebanyakan masalah emosi dan pukulan mental nasib.

Psikosomatik penyakit di belakang mengesahkan bahawa setiap bahagiannya dikaitkan dengan niche mental tertentu. Bahagian belakang tubuh menjadi model dengan pengalaman dan kekecewaan yang dicetak. Di belakang, orang "mengebumikan" keinginan batin yang benar.

Mempengaruhi faktor-faktor di atas

Keadaan fizikal bahagian atas belakang menjejaskan kekeliruan yang penuh kasih sayang. Man bertujuan untuk menggembirakan orang lain. Tetapi tidak memenuhi timbal balik. Terdapat perasaan tidak suka.

Bahagian atas belakang mengambil beban yang tidak menumpahkan kemarahan, kebencian. Mencerminkan sebahagian daripada beban kehilangan matlamat hidup dan membasmi kewujudan. Gejala menyakitkan diburukkan lagi oleh rasa frustasi dan kerengsaan. Mereka disebabkan oleh perasaan bahawa seseorang itu tidak terlibat dalam sesuatu yang boleh mendatangkan kepuasan dan kepuasan kepadanya.

Apa yang menjejaskan jabatan tengah

Dalam segmen pertengahan belakang, kelewatan masa lalu dan konflik yang tidak dapat diselesaikan berkumpul. Pasien hidup di masa lalu, tidak boleh menolaknya atau lupa. Alasan dalaman yang kuat akan merangsang. Perasaan tentang tindakan sempurna atau tidak sempurna tidak memberikan rehat.

Sakit belakang yang lebih rendah

Penyakit psikosomatik di bahagian bawah adalah disebabkan oleh:

 1. Panik akibat ketidak insuran kewangan;
 2. Takut menggunakan diri untuk orang lain;
 3. Takut kemiskinan, kesulitan material;
 4. Seram menghampiri usia tua;
 5. Persepsi kehidupan sebagai beban yang tidak tertanggung.

Satu set gangguan emosi dan mental yang khusus boleh menyebabkan radiculitis. Psikosomatik penyakit ini dikaitkan dengan:

 • Hypocrisy;
 • Ketakutan masa depan;
 • Kebimbangan mengenai perkara kewangan;
 • Kelebihan mental.

Punca kesakitan lumbar

Psikosomatik sakit belakang yang lebih rendah menunjukkan rasa takut kemiskinan. Penyakit yang sama menangkap mereka yang menganggap tanggungjawab yang berlebihan untuk orang lain.

Punca kesakitan lumbar adalah perasaan tidak mencukupi sokongan daripada orang yang disayangi. Faktor-faktor yang berkesan termasuk pengalaman cinta dan pergolakan kewangan.

Akan merespon sakit belakang:

 1. Rasa keputusasaan;
 2. Penghinaan dan penderitaan yang tersembunyi;
 3. Tidak keluar kemarahan, kepahitan;
 4. Penafian seksualiti;
 5. Ketakutan dalam kemelesetan kerjaya.

Kesakitan psikosomatik di belakang dan sacrum menunjukkan konflik dalaman yang tidak dapat diselesaikan, masalah dengan keintiman intim. Penindasan libido, penindasan keinginan seksual kerana kompleks mereka sendiri berubah menjadi kejang otot dan rasa sakit di rantau lumbar. Sangat menyembunyikan kebencian beban coccyx dengan penderitaan yang menyakitkan.

Ringkasan psikosomatik meja belakang dan pinggang

Psikosomatik akan membantu untuk mengaitkan kesakitan setempat dengan punca kemungkinan kejadian mereka. Jadual penyakit punggung dan punggung bawah menjelaskan hubungan antara manifestasi fizikal penyakit dan penyebab akar psikologi yang mungkin.

Belakang dan pinggang menghubungkan dengan konsep sokongan hayat. Kesakitan setempat di bahagian belakang badan menunjukkan kekurangan pengalaman dan kelebihan yang lain.

Apa yang perlu dilakukan untuk mengatasi kesakitan

Untuk rawatan gangguan psikosomatik yang menggunakan cara psikiatri, psikoterapi, ubat alternatif. Pemulihan pesakit disokong oleh penglibatan tambahan penenang, antidepresan.

Amalan perubatan mengesahkan hubungan antara keadaan fizikal pesakit dan cara lisan. Penyakit psikosomatik menimbulkan atau hilang selepas kenyataan yang dibuat oleh pihak berkuasa yang diiktiraf.

Untuk rawatan sakit belakang psikosomatik dan sakit belakang lebih rendah dibebaskan dari ketakutan. Puas dengan apa yang mereka ada. Walau bagaimanapun, jangan berputus asa untuk mendapatkan lebih banyak lagi. Jika anda benar-benar menginginkan sesuatu dan membuat beberapa usaha untuk mencapainya, maka impian yang jauh juga tidak akan menjadi sangat menggembirakan.

Keyakinan dalam diri anda dan di dunia harus menjadi sebahagian daripada seseorang. Keadaan emosi dan mental yang lebih baik akan selaras dengan kesihatan fizikal.

Kesakitan psikosomatik, belakang belakang menyesuaikan diri untuk mengatasi kesakitan dengan introspeksi. Sekiranya anda tidak boleh memahami sendiri, kemudian beralih kepada ahli psikologi atau psikoterapi.

Jangan retak!

rawatan sendi dan tulang belakang

 • Penyakit
  • Arozroz
  • Artritis
  • Ankylosing spondylitis
  • Bursitis
  • Displasia
  • Sciatica
  • Myositis
  • Osteomyelitis
  • Osteoporosis
  • Pecah
  • Kaki rata
  • Gout
  • Radiculitis
  • Rheumatism
  • Heel memacu
  • Scoliosis
 • Bersama
  • Lutut
  • Bahu
  • Hip
  • Kaki
  • Tangan
  • Sendi lain
 • Tulang belakang
  • Tulang belakang
  • Osteochondrosis
  • Kawasan serviks
  • Jabatan Thoracic
  • Tulang belakang lumbar
  • Hernia
 • Rawatan
  • Latihan
  • Operasi
  • Dari kesakitan
 • Lain-lain
  • Otot
  • Bungkusan

Psikosomatik sakit belakang

Psikosomatik gangguan tulang belakang

Oleh itu, dalam artikel kami "Psychosomatics: Loins," kami mendapati bahawa sakit belakang dikaitkan dengan pemilikan benda, kebenaran mereka untuk diri mereka sendiri dan keyakinan. Mungkin anda masih belum dapat berurusan dengan banyak soalan, tetapi yang perlu anda lakukan sekarang adalah percaya kepada diri sendiri dan biarkan diri anda dikehendaki.

- Penafian perubahan, ketakutan masa depan, kekurangan rasa aman.

Kesakitan di seluruh tubuh adalah kemarahan terhadap segala-galanya, kerana segala-galanya tidak seperti yang saya mahukan. Seperti wanita, menjadi musim bunga cinta, dia berada di bawah perlindungan yang kuat seorang lelaki - tulang - dan melakukan apa yang dicipta seorang wanita - untuk mencintai seorang lelaki.

Jari kecil - orang asing. Memperibadikan keluarga, berpura-pura, tuntutan.

Penyebab penyakit psikosomatik

Edema lutut - dari kesedihan tentang kegagalan

 • 6-12 thoracic vertebrae - rasa bersalah dan menyalahkan orang lain - takut disalahkan, menyalahkan orang lain.
 • T-8
 • Pelanggaran tulang belakang tulang belakang.
 • Pemberontakan dan ketidakupayaan untuk berkompromi;
 • Leher sakit, jika seseorang enggan menimbangkan masalah dari pihak yang berlainan, menunjukkan kekasaran, tidak mahu mendengar pendapat orang lain, adalah kategori;

Psychosomatics adalah pendekatan saintifik yang membayangkan hubungan antara fizikal dan mental.

Darah berkumpul di sendi lutut - dari kesedihan yang disebabkan oleh dendam

1-5 lumbar vertebra - rasa bersalah yang berkaitan dengan masalah material dan menyalahkan orang lain - ketakutan bahawa saya dituduh tidak dapat menyelesaikan masalah kewangan, membazirkan wang, dan menyalahkan orang lain untuk semua masalah material.

Spine dan penyakit psikosomatik belakang

- obsesi dengan kegagalan, menentang kebaikan seseorang sendiri.

 • Kawasan serviks.
 • Keterlaluan, ketakutan, ketidakupayaan untuk menyesuaikan diri dengan situasi kehidupan;
 • Jika leher itu meradang, sebab ini mungkin ketidakpuasan seseorang yang berkaitan dengan penghinaan;
 • Dalam erti kata lain, sains ini mengkaji dan menerangkan sifat mental manifestasi tubuh penyakit tertentu.
 • Ksenia menyusun koleksi untuk osoznanie.org

Hernia. Pautan yang rosak.

 1. Pemikiran yang meradang dan marah kepada kehidupan. Perselisihan yang sangat kuat dalam keluarga. Banyak kekeliruan di dalam. Kurang sokongan. Hidup dalam suasana marah dan ketakutan.
 2. Implikasinya ialah mereka bersyukur, bukan beban berat. Bahu Sutul - menanggung beban hidup, tidak berdaya, tidak berdaya.
 3. Crunch dan creak - keinginan untuk menjadi baik untuk semua orang, hubungan masa lalu dan masa depan

Dari sakrum ke jari - masalah ekonomi dan ketakutan mereka.

Psikosomatik kesakitan di tulang belakang serviks

 • Jika arthritis disertai oleh bengkak sendi lutut, ini mungkin menunjukkan bahawa orang itu sedih kerana kegagalan;
 • Jika lehernya membengkak, ia boleh dicetuskan oleh ketidakpuasan seseorang dengan nuansa nuansa dia;
 • Punca penyakit terletak pada pengalaman dalaman seseorang, tekanan, dll.
 • Apa sahaja yang anda lakukan
 • Ketegangan, beban, beban, beban. Ungkapan kreatif tidak sah.
 • Osteomyelitis

Tulang belakang menyakitkan di rantau thoracic: masalah psikosomatik

Kelemahan di lutut - keputusasaan tentang kemajuan dalam kehidupan, ketakutan dan keraguan tentang kejayaan masa depan, kehilangan iman, seseorang selalu mendorong dirinya ke hadapan, memikirkan bahawa dia sedang membuang-buang waktu - pembohongan diri, bercampur dengan rasa kasihan diri

 • Paha.
 • - menyalahkan orang lain, berasa seperti mangsa; perasaan bahawa kehidupan membawa anda ke bawah, menurunkan anda.
 • - malu, kekeliruan, melarikan diri dari kehidupan; perasaan bahawa mereka tidak cukup baik, perbualan dalaman yang tidak berkesudahan; penetapan: "apa kata orang jiran?"
 • Sekiranya darah terkumpul di sendi, ini mungkin hasil membalas dendam, yang orang itu menyesal;
 • Sakit yang tajam di leher mungkin menunjukkan ketidakpuasan yang bersempadan dengan kemarahan;
 • Apa-apa penyakit boleh dijelaskan melalui psikik, dari rhinitis biasa ke penyakit tulang belakang.
 • , Rawatan penyakit melalui psikosomatik atau kaedah penyembuhan lain, lambat laun anda akan menyimpulkan bahawa semua masalah dengan kesihatan, tenaga, nasib, karma, hubungan, dll. mereka mempunyai akarnya pada beberapa peringkat sekaligus, fizikal, psikologi dan mental. Banyak amalan, latihan dan ubat-ubatan hanya dapat membantu seketika, kerana tidak berfungsi dengan sebab ketidakseimbangan, masalah, kesihatan yang tidak baik. Terdapat teknik yang berfungsi bukan sahaja dengan sebab akar dan akar semua masalah, tetapi juga menjalankan kerja di semua peringkat. Baca lebih lanjut mengenai teknik yang boleh anda baca
 • Pergi
 • - keradangan sumsum tulang. Perasaan yang tidak disokong oleh orang lain. Kecewa, kebencian dan kemarahan mengenai peranti hidup yang sangat.

- Menendang seperti kuda cepat, memandu pesaing.

Merasa sakit di lutut - takut kerana hakikat bahawa kehidupan telah terhenti.

Ekspresikan kestabilan atau kekuatan ekonomi yang penting, ketahanan, kekuatan, pengaruh, kedermawanan, keunggulan. Menjalankan kepercayaan yang besar untuk maju ke hadapan. Masalah dengan pinggul:

Psikosomatik kesakitan pada tulang belakang yang lebih rendah

 • S-2
 • Arthritis diiringi dengan merangkak dan menjerit di sendi, yang merupakan akibat dari fakta bahawa seseorang berusaha untuk semua orang menjadi baik, untuk menyenangkan semua orang, dan juga cuba untuk menyambung masa lalu dan masa depan;
 • Bengkak di leher boleh disebabkan oleh kesedihan bahawa seseorang telah ditindas terlalu lama;
 • Penyakit yang paling biasa adalah osteochondrosis dan arthritis sendi.
 • Artikel ini
 • Tulang belakang melengkung
 • Dystrophy otot.

Penyakit artritis dan psikosomatik sendi

Mengklik di lutut - seseorang, kerana pemeliharaan reputasinya, menekan kesedihan dan kemarahan yang disebabkan oleh genangan dalam pergerakan.

 • Ketakutan untuk maju dengan tekad, tidak ada apa-apa atau sedikit yang bernilai.
 • - kegagalan mengambil tanggungjawab untuk diri mereka sendiri (mengambil inisiatif di tangan mereka); keperluan untuk menjadi mangsa: "itu semua salah kamu."
 • - penafian kebijaksanaan, kegagalan untuk mengetahui atau memahami; kebimbangan, kemarahan, kemarahan, kemarahan dan rasa bersalah; tidak ada keseimbangan dengan kehidupan, penafian kerohanian sendiri.
 • Jika arthritis disertai dengan klik di lutut, ini menunjukkan bahawa orang itu menghargai reputasinya sehingga dia menekan perasaan sedih dan marah atas sebab apa pun.
 • Radiculitis serviks mungkin disebabkan oleh keterlaluan dan kategoris yang berlebihan yang ditunjukkan oleh seseorang dalam mempertahankan pandangannya.
 • Menurut statistik WHO, hampir separuh daripada pesakit adalah pesakit doktor somatik. Ini bermakna bahawa ia adalah psikosomatik, iaitu, masalah mental dan psikologi telah menjadi dorongan untuk perkembangan penyakit tubuh. Antara punca yang paling biasa di kalangan doktor adalah seperti berikut:
 • . 50622

- ketidakupayaan untuk mengikuti sokongan yang diterima dari kehidupan, dari bapa, usaha untuk mematuhi prinsip-prinsip lama dan idea-idea lama, kekurangan integriti, kepenuhan, ketidakpercayaan hidup, kurang keberanian untuk mengakui bahawa mereka salah, seorang bapa dengan prinsip-prinsip berpintal. Jika kanak-kanak itu hancur, maka dia mungkin mempunyai watak yang lembut.

Penyakit psikosomatik belakang

Keinginan gila untuk mengawal segala-galanya dan semua orang. Kehilangan iman dan kepercayaan. Keperluan mendalam untuk berasa selamat. Ketakutan melampau.

- memberi keupayaan dan keupayaan untuk menahan pengalaman dan pengalaman hidup (dari tangan ke bahu). Melakukan kerja hanya untuk mendapatkannya. Kanan - komunikasi dengan seks wanita. Kiri - dengan seorang lelaki. Jari - lihat. Jari.

Pecah tendon lutut adalah serangan malik untuk kegagalan dalam kehidupan. Pecah adalah lebih rumit yang lebih parah fikiran orang tentang masa depan.

T-11 S-3

Sendi-sendi dalam badan adalah petunjuk bagaimana seseorang dapat menyesuaikan diri dengan keadaan, betapa mudahnya ia menjalani kehidupan, bagaimana sanggup memberi dan membuat kompromi, sama ada dia bersedia untuk berubah, menyesuaikan diri dengan keadaan, fleksibel dan bergerak maju. Akibatnya, lebih buruk lagi kualiti ini dikembangkan pada seseorang, lebih-lebih lagi dia akan mengembangkan arthritis sendi. Dalam mana-mana kes, masalah dengan tulang belakang serviks selalu menunjukkan bahawa orang itu tidak mempunyai fleksibiliti berfikir, menyesuaikan diri dengan dunia luar dan keengganan untuk mengambil kira pendapat orang lain.

Ketegangan saraf yang berterusan; Bahagian sebelumnya 1

Kosolapiy. Dystrophy otot progresif.

Kembali Kerosakan kepada patella (patella) - kemarahan bahawa promosi anda tidak mendapat sokongan atau perlindungan. Semakin kuat keinginan seseorang untuk mencambuk yang lain, semakin kuat kecederaan lutut yang diperolehnya.

Fleshy - ketakutan dan kesedihan tentang daya hidup mereka. Lebih gemuk dan lebih lebar pinggul, lebih banyak anda cuba mengimbangi ketidakstabilan mereka dalam kehidupan - pendapat rendah diri anda; takut menubuhkan hubungan.

- menerima tanggungjawab menyalahkan orang lain; rasa bersalah, penderitaan, penyeksaan diri anda; tulang belakang dan tulang belakang, tulang belakang, tulang belakang dan tulang belakang, otot belakang, kecederaan, patah tulang, postur yang lemah, dan lain-lain.

Jika tulang belakang menyakitkan di bahagian tengah, ini menunjukkan bahawa orang itu disiksa oleh rasa bersalah. Biasanya konflik intrapersonal ini terbentang dari masa lalu yang jauh. Seseorang boleh menyalahkan dirinya kerana kesilapan yang dibuat sekali, tindakan yang salah. Sebagai peraturan, pesakit dengan penyakit belakang toraks tidak dapat memaafkan diri mereka untuk ini, mereka mencela dan tidak melepaskan masa lalu. Psikoterapi mengesyorkan bekerja secara khusus dengan kawasan ini: melepaskan masa lalu, memaafkan diri anda, dan memulakan kehidupan baru. Di samping itu, sangat penting bagi pesakit sedemikian untuk memupuk rasa hormat dan cinta kepada diri mereka sendiri. Psikoterapi menunjuk kepada sebab-sebab lain yang membawa kepada fakta bahawa bahagian dada menyakitkan: menekankan bahawa seseorang tidak dapat mengatasi;

BAHAGIAN 2 Sikap terhadap kanak-kanak dengan peningkatan permintaan.

Tulang belakang

Ketidakmampuan untuk menerima nilai mereka sendiri, maruah. Penafian kejayaan - mewakili sokongan daripada masalah kehidupan. Penyakit:

Kelemahan ligamen lutut - kemunduran kemajuan dalam kehidupan. Lutut lutut mencerminkan kemajuan dalam kehidupan melalui sambungan: a) pelanggaran ligamen flexor dan extensor lutut adalah pelanggaran jujur ​​dan sambungan perniagaan; b) melanggar ligamen lali dan melintang lutut - pelanggaran hubungan perniagaan, dengan mengambil kira kepentingan semua pihak; c) pelanggaran ligamen intraartikular lutut - tidak menghormati rakan perniagaan tidak formal tersembunyi. d) pecah ligamen lutut - penggunaan sambungan mereka untuk mengembung seseorang.

T-12 C-4

Pilih bahagian: seseorang mengambil terlalu banyak, tetapi tidak dapat mengendalikannya;

Konflik dalaman dan konflik yang tidak dapat diselesaikan; Psikologi Malkin-Pykh percaya bahawa sikap dalaman (konflik yang berlaku di dalam jiwa manusia) dituturkan dalam bahasa organ-organ. Dia mengkaji osteochondrosis psikosomatik di tulang belakang: servikal, toraks, lumbar.

Poster yang tidak betul, kepala pendaratan. Otot.

Bahagian atas adalah kekurangan sokongan emosi, perasaan yang kita tidak disayangi, penahanan perasaan cinta Ankle.

Pensuisan mewakili piawaian, asas kehidupan. Kemusnahan cita-cita. Ia menyatakan jalan di mana kemajuan dalam kehidupan direalisasikan - penafian hak hidup; rasa bahaya, rasa tidak selamat, dan ketakutan cinta; Ketidakupayaan untuk mencerna apa-apa.

- menindas kemarahan, kepahitan; perasaan mengintai, air mata yang tidak sedap.

Seorang lelaki menarik diri ke dirinya sendiri, menutup dirinya dari kehidupan;

Perasaan tertekan, kebencian, kemarahan, kemarahan, dan sebagainya; rantau serviks membawa kepala seseorang. Kedudukan kepala mencerminkan sama ada seseorang "menundukkan kepalanya" untuk kesulitan dan halangan. Walau bagaimanapun, jika seseorang mempunyai sikap yang tidak mencukupi di mana dia dipaksa untuk menegaskan dirinya secara berlebihan, melaksanakan usaha sukarela yang luar biasa terhadap pernyataannya sendiri, dalam ketegangan yang berterusan dalam cuba menegaskan dirinya atau berusaha mencapai matlamatnya dengan keras kepala, maka neuralgia leher-brachial (sindrom gereja) sering berkembang: - untuk kesakitan, kepala terpaksa dipegang dalam kedudukan yang cenderung.

Masa tidak sesuai. Tidak sekarang - kemudian. Takut masa depan. Mewakili keupayaan kami untuk bergerak melalui kehidupan. Rintangan terhadap pengalaman baru.

Bahagian tengahnya adalah wain, penutupan segala perkara yang tersisa, "lepaskan saya." Mereka merangkumi pergerakan dan arah, ke mana harus pergi, serta keupayaan untuk menerima kesenangan.

Masalah dengan kaki bawah: Rantau Lumbar.

C-5 Sesuai dengan keinginan orang itu untuk berbangga dengan pencapaiannya. Edema sendi pergelangan kaki kiri - kekaguman kerana ketidakupayaan untuk membanggakan pencapaian lelaki. Edema pada kaki buku lali yang betul - sama, tetapi dengan pencapaian wanita. Kemusnahan sendi pergelangan kaki adalah kemarahan kerana takut dianggap sebagai pendorong. Keropos Ankle - Menekan kemarahan dan memakai topeng orang yang baik.

Seseorang mengalami trauma mental, dan oleh itu hanya dibimbing oleh sebab yang sihat, mematikan emosi dan hati, penderitaan mental dan kecederaan.

Psikosomatik tulang belakang toraks paling mencerminkan mood seseorang. Kemunduran, kehilangan keberanian, kesedihan membawa kepada bengkok, seolah-olah "memaksa seseorang untuk menekuk." Pada masa yang sama, ketegangan otot yang menyakitkan sering berlaku, yang sering disalahgunakan oleh para doktor merujuk kepada reumatik, walaupun ada sebab psikosomatik di belakangnya.

Atrofi otot - pengeringan otot. Bahagian bawah - kekurangan sokongan kewangan, ketakutan yang dihasilkan oleh kekurangan wang.

Siku pecah otot betis - kemarahan pada kelambatan wanita.

L-1 - penolakan, ketakutan dan penghinaan; takut untuk menyatakan diri anda; penafian yang baik, beban yang besar.

Sendi lutut seseorang mengalami kemerosotan kemahiran komunikasi, ia ditutup daripada hubungan dengan orang-orang untuk mengelakkan kecederaan mental sekali lagi;

Hubungan tulang belakang dengan organ dalaman. Adalah diketahui bahawa ramai remaja mempunyai slouch. Ini disebabkan sikap dalaman mereka, yang timbul apabila remaja tidak dapat memenuhi keperluan luaran dan dalaman yang "menjadikan" kehidupan mereka.

Lampiran dalam pemikiran. Tersumbat pemikiran yang menyakitkan.

Kesombongan terhadap orang lain. Seseorang menganggap dirinya lebih baik daripada yang lain dan bersedia untuk mempertahankannya dengan apa-apa kos. Orang tidak meletakkan apa-apa, tetapi dahaga untuk kemasyhuran dan kuasa. Sakit datang untuk membantu mencegah transformasi keangkuhan rohani ke dalam keganasan luar

. Tulis perubahan arah dan andaian pengalaman pengalaman baru. Mengendali jalan, patah tulang kaki - kemarahan untuk kelambatan lelaki.

- menangis untuk cinta dan keperluan bersendirian / sahaja; kekurangan rasa aman. C-6

- melihat lutut (dalam bahagian Bahagian Badan). Seseorang cenderung untuk mengutuk orang lain;

Sesetengah orang terlibat sepenuhnya dalam keadaan ini dan mengalaminya dengan penuh kekuatan, yang lain, sebaliknya, menindas perasaan negatif, menghindari masalah, cuba mengalihkan perhatian mereka, beralih, menolak kesedaran. Tetapi, sudah tentu, mereka tidak pergi ke mana-mana, tetapi pergi jauh ke bawah sedar. Dan tepatnya ini bahaya utama terletak, sejak masalah psikologi tidak diselesaikan, mereka mengumpul dan mula menghancurkan kesihatan fizikal, yang ditunjukkan dalam bentuk penyakit tubuh. Penyakit ini dipanggil psikosomatik. Lumbago (biasanya dipanggil "sakit belakang") sering berlaku dengan mengangkat berat badan yang kuat atau mendadak, sering berlaku terhadap latar belakang anjakan sebelumnya tulang belakang. Walau bagaimanapun, kadang-kadang lumbago kelihatan seolah-olah tanpa sebab yang jelas, walaupun sebenarnya ada psikosomatik di belakangnya.

Pecah tulang shin

- bermaksud sokongan yang lebih rendah atau rumah di mana seseorang mendapat sokongan. Kaki.

Keradangan - berasa malu kerana kemajuan terlalu lambat. L-2

- percubaan untuk menetapkan orang lain, kekurangan fleksibiliti; rintangan, beban besar, beban.

 • Manusia terkumpul emosi di dalam dirinya dan tidak membenarkan mereka memerah;
 • Doktor mendapati bahawa tidak semua penyakit adalah psikosomatik. Oleh itu, kita mesti dapat menentukan punca sebenar penyakit ini. Adalah mungkin untuk menganggap bahawa pesakit mengalami psikosomatik, menurut beberapa tanda-tanda penyakit ini:
 • Kesakitan kronik di kawasan lumbar sering berlaku akibat daripada gangguan mental. Ini selalunya berlaku untuk wanita yang diliputi oleh "beban" kebimbangan keluarga, serta mereka yang mengimbangi keraguan diri, dalam pematuhannya dengan keperluan profesional atau keluarga dengan memegang sikap sengaja yang lurus, menegaskan punggung mereka untuk kelihatan yakin.
 • - kemarahan pada kelambatan lelaki.
 • Menunjukkan keinginan sedar untuk tergesa-gesa, pengeringan bermaksud penindasan kesedihan. Sebagai contoh - semua lelaki dalam keluarga terpaksa berjaga kerana takut campur tangan dengan ibu dalam kesabarannya yang kekal. Lelaki dalam keluarga ditugaskan sebagai peranan sekunder dalam urusan ekonomi. Berjalan pada hujung jari bermaksud ketaatan yang luar biasa.

Bahagian badan

Jaw: Bawa kami ke hadapan dalam hidup.

 • Kekejangan otot - kekeliruan akan kerana takut bergerak ke hadapan.
 • - anda tidak boleh melupakan kesakitan yang dialami pada zaman kanak-kanak; tidak melihat keluar.
 • C-7

Peribadikan struktur alam semesta. Sikap kepada bapa dan kepada lelaki itu. Kelainan tulang - tekanan mental dan ketat. Otot tidak boleh meregangkan. Kurangnya pergerakan minda. Fraktur, retakan - pemberontakan terhadap pihak berkuasa. Seseorang telah mengumpulkan emosi negatif yang mana jiwa itu tidak lagi dapat diatasi, kerana ia melemparkan mereka keluar melalui badan;

Walaupun rawatan, penyakit itu tidak lulus;

 • Osteochondrosis kronik tulang belakang lumbar juga boleh menjadi hasil frustrasi - keadaan tertekan yang tidak tertekan yang berlaku apabila harapan atau harapan tidak dipenuhi, apabila keinginan tidak sesuai dengan peluang, apabila keperluan tertentu tidak terpenuhi. Selalunya, masalah psikosomatik dalam kes ini timbul kerana keinginan yang tidak terpenuhi dalam bidang hubungan peribadi. Pada lelaki, paling kerap keadaan ini timbul kerana kekurangan pelaksanaan profesional, serta kegagalan "laki-laki" yang sebenar atau dibuat.
 • Hip fraktur.
 • Otot
 • Masalah - kemarahan, kemarahan, kemarahan, keinginan membalas dendam.

Masalah - apabila kerja dilakukan untuk berjaya dalam hidup.

 • Penyakit badan yang lebih rendah:
 • L-3
 • - kekeliruan, perasaan tidak berdaya; kekurangan keupayaan untuk mencapai sesuatu.

Tulang adalah seorang lelaki kemaluan yang takut gagal;

Kesejahteraan pesakit tidak bertambah baik, dan jika ia mengalami tekanan, bertentangan, atau keadaan yang tidak selesa, gejala-gejala penyakit menjadi lebih ketara. Dalam artikel ini kita akan melihat apa yang dikatakan psychosomatics tentang sakit belakang. Loin adalah salah satu masalah utama lelaki. Semua orang dalam keadaan ini atau keadaan itu perlu mengalami sakit belakang, dan dengan usia tua, masalah ini hanya menjadi lebih akut.

Keberanian dalam menegakkan kebenaran seseorang. Sikap terhadap ibu dan wanita.

Kekejangan otot - keinginan untuk mengawal, keengganan untuk menyatakan perasaan mereka secara terbuka, bahagian atas kaki - obsesi dengan kecederaan lama.

Kelemahan - kekecewaan dan pengunduran diri.

 • - penderaan seksual, penganiayaan berdasarkan seks; bersalah, membenci diri sendiri.
 • Jabatan Thoracic
 • Memperibadikan perlindungan alat kelamin.
 • Seseorang cenderung untuk menyalahkan dirinya dan orang lain.
 • Sudah tentu, apabila penyakit berkembang, pertama sekali, seseorang harus berpaling kepada pengamal umum dan pakar sempit, menjalani pemeriksaan dan diagnosis lengkap, dan kemudian menjalani rawatan penuh.
 • Bahagian belakang adalah otot pepejal, yang direka untuk memastikan kelenturan dan pergerakan seluruh badan dan khususnya tulang belakang. Lajur vertebra fleksibel adalah sokongan kami, pusat pergerakan apa pun. Kesakitan belakang, dan khususnya, di bahagian bawah, boleh menjadi punca utama dan gejala penyakit yang lebih serius, dan ia juga boleh menjadi kesan sampingan.
 • Keretakan dan keretakan
 • Kematian otot.
 • Pergi
 • Kaki yang lebih rendah - takut akan masa depan, keengganan untuk bergerak.
 • Overstrain sehingga melengkapkan imobilitas - perjuangan yang degil dan keengganan untuk menyerah diri dalam keadaan apa pun.
 • L-4

T-1 Meniscus -

Kompleks mangsa juga biasa bagi pesakit sedemikian, iaitu, mereka merasakan diri mereka menjadi mangsa keadaan, keadaan itu. Dalam satu tangan, orang-orang ini mengambil terlalu banyak, tetapi sebaliknya, mereka tidak bertanggungjawab sepenuhnya untuk ini. Jika selepas semua prosedur ini tidak ada dinamik positif, ahli terapi boleh merujuk pesakit kepada psikoterapi yang menangani dadah psikosomatik yang sakit.

Walau bagaimanapun, jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor anda jika anda mempunyai masalah dengan kawasan lumbar. Dasar psikologi masalah belakang boleh membantu anda menyelesaikan beberapa sebab psikosomatik. Setelah menangani masalah anda dalam fikiran anda, anda akan menyelamatkan tubuh daripada penderitaan - pemberontakan terhadap pihak berkuasa (bapa, suami, saudara, dan sebagainya).

 • Kesedihan yang berlebihan kerana bentuk yang buruk atau hanya kerana kekuatan fizikal yang sedikit.
 • Leher
 • Kaki (sehingga pergelangan kaki) - mempamerkan pemahaman kita tentang diri kita sendiri, kehidupan, orang lain. Masalah dengan kaki - takut akan masa depan dan kekurangan kekuatan untuk berjalan melalui kehidupan.
 • Kedua-dua jenis patologi adalah membuang otot dalam mengejar nilai yang tidak bermakna.
 • - Penafian seksualiti, penolakan seks; kekurangan kestabilan kewangan; takut kerjaya; rasa tidak berkuasa.
 • - terlalu banyak perkara untuk ditangani; ketidakupayaan untuk menguruskan semua ini; menutup diri anda daripada kehidupan.
 • Lihat lutut (dalam bahagian Bahagian Badan).
 • Di samping itu, mereka mempunyai harga diri yang rendah, mereka takut memulakan hubungan baru, mereka takut hubungan romantis.

Tulang belakang, menurut ahli psikoterapi, adalah organ pendukung. Walaupun Avicenna dan Hippocrates menulis bahawa tulang belakang adalah darah manusia yang bertanggungjawab untuk kerja-kerja semua organ. Oleh itu, jika seseorang kurang mendapat sokongan, terutama dalam masa-masa yang sukar dalam kehidupan, dalam menyelesaikan masalah, ini dapat diturunkan melalui masalah tubuh. Tulang belakang terdiri daripada 5 bahagian: Kesakitan di rantau lumbar, tidak kira apa masalah fisiologi yang disebabkan, selalu bercakap tentang ketakutan kemiskinan.

Lelaki mempunyai kesedihan kerana ketidakupayaan lelaki mereka

 • . Ia merangkumi kelonggaran, keupayaan untuk melihat apa yang berlaku di sana, dari belakang. Semua penyakit adalah akibat ketidakpuasan.
 • Tumor pada ibu jari - kekurangan kegembiraan apabila bertemu dengan pengalaman hidup.
 • Belakang
 • L-5
 • T-2

Osteoporosis Pakar psikoterapi mendakwa bahawa hanya melalui menerima diri mereka, melalui cinta dan pengampunan, kedua-dua diri dan orang lain, mereka dapat menyingkirkan penyakit mereka dan menyembuhkan tulang belakang.

Serviks; Kesejahteraan bahan adalah isu yang kompleks bagi kebanyakan kita. Tidak semua orang boleh menjadi kaya, dan bukan hanya tentang kestabilan kewangan. Kemiskinan adalah kanser dalam minda, ia adalah persepsi diri sendiri sebagai orang yang tidak mempunyai sesuatu.

Penyerahan lelaki, dendam, tidak sanggup atau tidak mampu mengatasi kesulitan ekonomi. Ibu benar-benar tidak bergantung pada bapanya, tidak menghormati dia, tidak bergantung kepadanya, untuk wanita - keletihan sebagai seorang lelaki, cuba mengatasi kesedihan dengan paksa.

Masalah leher - keengganan untuk melihat persoalan dari berbagai pihak, ketegaran, ketegaran, kerentanan, kuku jari kaki - kecemasan dan rasa bersalah mengenai hak untuk bergerak maju.

 • Pemakaian pukulan lembut tetapi kuat, ingin mengetuk kursus.
 • - Kurang rasa aman, kesulitan dalam komunikasi; ketidakupayaan untuk bersenang-senang; kemarahan, kemarahan.
 • - keengganan untuk merasa, mematikan hati; luka sakit.

- kehilangan tulang. Rasa tidak ada sokongan dalam hidup. Kehilangan iman dalam keupayaan lelaki untuk mendapatkan semula kekuatan dan ketahanan. Serta kehilangan keyakinan terhadap keupayaan mereka sendiri untuk memulihkan kuasa bekas mereka yang ideal dan menjanjikan. Tulang yang terjejas oleh osteoporosis, menangis hingga kekeringan, ke kekosongan. Tulang belakang di bahagian bawah gagal jika orang terlalu prihatin terhadap isu kewangan. Ini amat jelas pada orang-orang yang mencari kemerdekaan dan takut berada di sekeliling orang lain. Yang lebih relevan untuk seseorang soalan ini, semakin besar kemungkinan dia akan mengalami masalah dengan tulang belakang sakral. Bagaimanapun, ini bukan satu-satunya sebab yang membawa kepada proses patologi di bahagian bawah punggung. Jadi, doktor membezakan sebab-sebab psikologi berikut:

Dada;

 • Loin adalah sokongan, dan jika ia berfungsi tidak berfungsi, itu bermakna tidak ada lagi sokongan, ada rasa tidak selamat, kekurangan tanah di bawah kaki anda.
 • Baki

Sakitnya panjang, membosankan.

Keradangan - rasa tidak puas hati yang menghina; Stoking - memberi gambaran sedikit masa depan.

 • Pergelangan tangan
 • Sacrum
 • T-3
 • Skeleton (masalah)
 • Manusia, dalam satu tangan, tidak mempunyai cinta, dan di sisi lain, dia terpaksa bersendirian;
 • Lumbar;
 • Cita-cita bawah sedar agak wajar dan bahkan membina: ada yang ingin memiliki barangan material, rumah, pekerjaan yang baik, pasangan yang layak. Jika ini tidak berlaku dan tidak ada harapan untuk mencapai matlamat, maka ketakutan dan ketidakpastian, kekurangan sokongan pada orang rakan atau benda yang sama akan timbul.

- ketiadaan - pemikiran tersebar, tidak tertumpu. Haus untuk cinta. Dahaga dimiliki.

Sumsum tulang belakang dan tulang

Bengkak dan peningkatan - ketidakpuasan, yang menyedihkan, kaki Athletic - tidak dapat bergerak dengan mudah. Takut bahawa mereka tidak akan menerima mereka kerana mereka.

Memperlihatkan pergerakan dan ringan. Kemarahan lama, tidak peduli; kekurangan kekuatan, kuasa.

- kekacauan dalaman, luka dalam yang lama, ketidakupayaan untuk berkomunikasi, - perpecahan struktur, tulang menggambarkan struktur kehidupan.

Seseorang tidak berasa selamat;

Otot

Seseorang secara harfiah berasa miskin, tidak mempunyai bumbung di atas kepalanya, pendidikan yang baik, atau wang untuk esok untuk makan siang sekolah untuk kanak-kanak. Di mana, jika tidak di bahagian belakang, adakah sakit itu timbul? Dia memberitahu anda bahawa anda telah pergi terlalu jauh dengan ketakutan anda. Otot otot gastrousus

Kesakitan - rasa tidak puas hati, yang jahat,

Jari.

Tailbone T-4

Scoliosis seseorang mengalami rasa tidak putus asa;

Takut mengakui kepada orang lain dalam keinginan mereka untuk mendapatkan barang-barang material, belakang yang rapuh dapat menahan beban tanggung jawab yang terlalu banyak. Di bawahnya dan pecah. Membuang segalanya kepada diri sendiri dan tidak berkongsi dengan orang lain beban tanggungjawab, pinggang mula lulus.

- kemarahan pada kelambatan wanita. Wain. Rasa bersalah selalu mencari hukuman.

 • Keras, tidak fleksibel - keganasan yang tidak fleksibel, keinginan diri, pemikiran yang sukar.
 • Tulis butiran kehidupan tertentu.

Kecederaan, patah tulang dan postur yang lemah, dsb.

Masalah dengan berus - masalah dengan ciri-ciri yang disenaraikan di bawah. Pegang dan uruskan. Ambil dan tahan ketat. Ambil dan lepaskan. Caress Cubit. Semua cara berinteraksi dengan pengalaman hidup yang pelbagai. Kurang keseimbangan dengan diri sendiri; kegigihan dalam apa-apa; menyalahkan diri sendiri; duduk di atas kesakitan lama.

- keperluan untuk menimbulkan kesalahan kepada orang lain; hukuman, sabitan - lihat bahu.

 • Orang itu telah mengalami penderaan seksual, dan oleh itu merasa benci diri;
 • Mengikut pengalaman psikoterapi, setiap bahagian tulang belakang bertanggungjawab untuk kawasannya sendiri dan bertindak balas dengan cara sendiri untuk masalah psikologi yang berbeza. Akibatnya, pelbagai masalah menimbulkan penyakit pada satu atau lain bahagian tulang belakang. Pakar mengenal pasti hubungan berikut:
 • Pertama anda perlu memahami apa yang dikatakan psychosomatics tentang sakit belakang. Ketakutan terhadap kemiskinan adalah ilusi yang anda percaya, tidak lebih. Sepanjang hayat, anda telah belajar bahawa rasa kesejahteraan anda bergantung kepada beberapa perkara. Dan tidak hairanlah, kerana tidak semua orang mampu menyembuhkan kanser di luar negara; meneruskan lawatan dunia, berhenti bekerja; memberikan anaknya ke universiti yang berprestij atau memandu kereta dipercayai dan mewah. Perkara-perkara, bagaimanapun dangkalnya mungkin berbunyi, memberi kita pijakan, rasa kesejahteraan.
 • Sprain.
 • Kesakitan akut, kemarahan akut - hanya seseorang yang marah.
 • Pemendapan garam adalah desakan keras terhadap hak seseorang dan keinginan untuk memperbaiki dunia dengan cara sendiri.
 • Masalah jari - masalah yang berkaitan dengan memberi dan memperoleh semasa kerja dan pelbagai kes. Masalah kaki adalah masalah sehari-hari yang berkaitan dengan gerakan dan kejayaan dalam bidang kerja dan urusan secara umum.
 • Lutut anda

T-5 Bersama

Dalam masa kanak-kanak yang mendalam, seseorang mengalami kecederaan dan masih tidak dapat melupakan dan melepaskannya;

Masalah di tulang belakang atas timbul jika seseorang tidak mendapat sokongan emosi daripada orang lain, atau jika dia menahan perasaan cinta atau merasa tidak disayangi. Kemudian bahagian belakang kepala dan lehernya cedera, osteochondrosis serviks sering didiagnosis, tetapi kita semua sedikit keliru: bukan jumlah perkara yang utama tetapi rasa kesejahteraan. Betul - pada mulanya anda merasa yakin pada masa akan datang, dan hanya kemudian semua sifat yang diperlukan untuk ini muncul. Sekiranya anda memancarkan keyakinan, ia mula muncul di dunia luar, tetapi tidak sebaliknya.

Ketidakmampuan untuk bergerak ke arah hala tuju tertentu, ketahanan terhadap pergerakan. Kesakitan yang membosankan, kemarahan yang membosankan - rasa tidak berdaya tentang realisasi kemarahannya.

Radiculitis serviks adalah pembentangan fleksibel. Pengertian dalam menegakkan kebenaran seseorang. Makna jari:

Mewujudkan kebanggaan dan ego. Nyatakan prinsip-prinsip yang sesuai dengan promosi dalam kehidupan. Mereka menunjukkan dengan perasaan yang kita alami melalui kehidupan. Pelanggaran dalam mencapai matlamat hidup, tidak berpuas hati dengan matlamat yang dicapai. Orang yang penuh kasih sayang, mesra dan seimbang mempunyai lutut yang sihat, dan orang yang memberi tekanan yang mempunyai tekanan pada lututnya mendapat sokongan hidup yang fleksibel. Tulang belakang menghubungkan tenaga masa lalu, masa kini dan masa depan. Dia, seperti cermin, mencerminkan kebenaran asas tentang manusia. Dia mencirikan bapa. Tulang belakang lemah adalah bapa yang lemah.

- empangan untuk emosi, kemarahan; keengganan untuk membiarkan emosi mengalir keluar - menggambarkan perubahan arah dalam kehidupan dan kemudahan pergerakan ini. Ekspresikan hayat hidup i. kelayakan, kelenturan, kelenturan.

Ketidaksekseksian, penolakan daya tarikan seksual dan hubungan seksual; bahagian tengah bahagian belakang menderita jika seseorang merasa bersalah atau merasakan bahawa "semua orang menungganginya" dan cuba "membuang semua orang dari belakangnya".

Anda perlu memahami dengan kenyataan bahawa jika anda mengalami sakit belakang, maka, menurut psikosomatik, anda sendiri telah menarik diri ke dalam hidup anda perasaan tidak percaya dan bergantung pada hal-hal material. Ingat: sensasi pertama, dan oleh itu perkara-perkara penting. Dengan sendirinya, perkara-perkara tidak memberi sokongan dan perlindungan. Mereka tidak mampu, mereka hanya mencerminkan persepsi diri anda dan merupakan peralatan.

Penggerudian sakit, marah membosankan - Saya ingin membalas dendam, tetapi saya tidak boleh.

Ibu jari adalah bapa. Peribadi kecerdasan, kegelisahan, keseronokan, kebimbangan, keprihatinan Masalah dengan lutut:

Spine melengkung - ketidakupayaan untuk mengikuti sokongan yang diterima dari kehidupan, dari bapa, cuba mematuhi prinsip-prinsip lama dan idea lama, kekurangan integriti, kesempurnaan, ketidakpercayaan hidup, kurang keberanian untuk mengakui bahawa dia salah, seorang bapa dengan prinsip yang berpintal. Sekiranya kanak-kanak itu dibengkokkan, maka dia mungkin mempunyai watak yang lembut. T-6

Ketakutan tulang tubular terhadap kejatuhan kewangan dan kejatuhan tangga kerjaya.

Bahagian bawah tulang belakang bertindak balas apabila seseorang mempunyai ketakutan kekurangan wang dan tidak menerima sokongan kewangan. Pada masa yang sama, bahagian belakang menyakitkan di kawasan lumbar, dan pelvis seterusnya bertindak balas dengan rasa sakit jika orang itu tidak selesa di rumah atau keluarganya sendiri. Sebagai peraturan, sakit belakang yang tidak dapat diterangkan bermula, selagi anda percaya bahawa benda-benda penting akan menyelamatkan anda, dan selagi anda tidak mahu berpaling kepada orang lain untuk mendapatkan bantuan, malu dengan kedudukan anda, anda hanya akan meningkatkan kesakitan anda. Pada akhirnya, apabila anda tidak dapat menanggulangi keadaan dan masih terpaksa meminta pertolongan, anda mungkin ditolak. Dan ia akan memecahkan anda sepenuhnya, dan sakit belakang hanya akan meningkat. Anda akan kehilangan kepercayaan sepenuhnya pada orang dan di dunia ini, tanpa menyedari bahawa semua ketakutan anda tertumpu di kepala anda, tetapi tidak di sekitar anda.

- kekurangan makanan emosi, kekurangan kasih sayang dan keselamatan. Kesakitan kronik, kemarahan jangka panjang - kesakitan yang semakin meningkat atau rasa lemah yang menunjukkan kemerosotan atau aliran kemarahan.

- Mempamerkan kekuatan, kuasa; - pantat kendur - kehilangan kuasa. Memperibadikan ego dan ketakutan.

Egois dan tidak bermaruah. Ketidakupayaan untuk mengemukakan. Takut, kurang fleksibiliti. Saya tidak akan memberi apa-apa.

Pada ketinggian setiap vertebra, saluran meninggalkan organ dan tisu, apabila menyekat saluran ini dengan tenaga tekanan tertentu, organ atau bahagian badan rosak:

- terdegradasi, terkumpul emosi negatif; takut akan masa depan; kebimbangan berterusan, kekurangan kasih sayang; kemarahan pada kehidupan - ia mempunyai maklumat lengkap mengenai tubuh manusia.Jika seseorang mempunyai masalah dengan coccyx, ini mungkin menunjukkan bahawa orang itu tidak hidup selaras dengan dirinya sendiri, tersinggung, berterusan dalam sesuatu atau menyalahkan diri sendiri, tidak boleh menghilangkan keluhan lama. Psikoterapi mencatatkan ciri-ciri biasa kepada pesakit dengan masalah ini: mereka menekan perasaan marah, kemarahan, ketakutan; takut menerima kegembiraan dan kesenangan dari kehidupan; mempunyai kemahiran komunikasi yang rendah. Jika seseorang berasa seperti tidak ada keperluan, mengalami kesepian, ia tidak dapat tidak akan membawa kepada sakit belakang dan bahkan membungkuk. Ini adalah psikosomatik umum osteochondrosis dan penyakit lain di belakang.

Tugas anda adalah untuk tidak menjadi kaya dan tidak mengumpulkan kekayaan material sebanyak mungkin. Ini akan kelihatan ringan apabila anda menyelesaikan masalah anda. Dengan cara ini, sakit belakang juga akan hilang. Apa yang anda perlu lakukan adalah menikmati apa yang anda miliki dan biarkan diri sendiri perkara.

Rheumatism

Kesakitan mendadak - kebencian secara tiba-tiba.

Osteochondrosis serviks

Hernia tali tulang belakang

Osteochondrosis rantau thoracik

Purata adalah lelaki itu sendiri. Memperhatikan kemarahan dan seksualiti.