Utama / Lebam

SORRY HUMB - psychosomatics, sebab. Sakit belakang kronik - apa yang perlu dilakukan?

SORRY HUMB - psychosomatics, sebab. Sakit belakang kronik - apa yang perlu dilakukan, bagaimana untuk merawat?
Kenapa belakang saya teruk teruk di rantau lumbar, dan mengapa sakit menyerah.

***
Muzik: komposisi "Constellation", pengarang dan pelaku - DiDuLa.

***
Kami gembira untuk memperkenalkan penaja saluran kami - perkhidmatan penghantaran pesanan dan ubat Zdravsiti.
Perintah ubat di https://www.zdravcity.ru dan dapatkannya di farmasi terdekat anda.
Kod diskaun untuk penonton saluran kami: Evdokimenko.
Butiran: http://www.evdokimenko.ru/zdravcity.html

***
PERHATIAN! Video ini adalah pendidikan dan pengantar. Terdapat kontraindikasi.
Sebelum menggunakan cadangan dan petua dari video, anda HARUS berunding dengan doktor anda!

Video baru di saluran "Perubatan yang munasabah"

Video baru di saluran "Perubatan yang munasabah"

Video baru di saluran "Perubatan yang munasabah"

Semua bahan tapak dilindungi oleh undang-undang hak cipta, yang merupakan harta intelektual P. V. Evdokimenko.
Kebenaran diberikan untuk membuat salinan bahan yang disiarkan di laman web semata-mata untuk penggunaan bukan komersil.
Kebenaran ini diberikan dengan kelayakan berikut:
1.) anda diwajibkan untuk menunjukkan bahawa bahan-bahan ini telah dipinjam oleh anda dari laman web P.V. Evdokimenko,
2.) Anda berjanji untuk tidak mengubahsuai bahan-bahan ini dan mengekalkan semua petunjuk pengarang yang terkandung di dalamnya.
3) apabila meletakkan bahan-bahan ini di Internet hyperlink ke tapak evdokimenko.ru diperlukan.
Untuk pertanyaan tentang penggunaan bahan-bahan ini secara komersial, sila hubungi terus kepada Evdokimenko P.V. dengan menghubungi nombor telefon yang disenaraikan di laman web ini.

PERHATIAN! Semua bahan di laman web (termasuk klip video dan audio pada sumber pihak ketiga) adalah pendidikan dan pencari fakta. Terdapat kontraindikasi. Sebelum memohon cadangan dan nasihat dari laman web dan dari video, anda HARUS berunding dengan doktor anda!

Semua nama pesakit yang digunakan dalam artikel di laman web ini diubahsuai atas sebab etika. Mana-mana perlawanan adalah rawak.

Kesakitan belakang dan psikosomatik yang rendah

Dalam kebanyakan kes, pinggang mula menyakiti atas sebab-sebab fisiologi: prostavno, kecederaan yang lama, gerakan mendadak, graviti, jatuh. Tetapi juga sakit belakang mungkin berlaku akibat kegagalan emosi.

Dan bercakap dengan jujur, separuh daripada pesakit yang mengadu bahawa punggung mereka tiba-tiba mula menyakiti tidak dapat menamakan sebab-sebab dan peristiwa-peristiwa yang setelah itu keadaan menjadi lebih buruk. Mereka hanya mencadangkan bahawa, mungkin, mereka telah menjadi sejuk di suatu tempat, atau kronik ini menjadikannya dirasakan.

Anda masih boleh bersetuju dengan sebab fisiologi sakit belakang pada orang selepas 50 tahun, tetapi apabila pinggang mula menyakiti dalam usia tiga puluh tahun atau bahkan pada remaja, maka anda perlu mencari alasan yang sama sekali berbeza.

Psikosomatik bahagian belakang yang lebih rendah biasanya dikurangkan kepada fakta bahawa ketidakselesaan di bahagian ini berlaku selepas mengalami kerosakan saraf atau tekanan secara tiba-tiba.

Secara umum, belakang adalah asas, rangka tubuh manusia. Setakat ini, ini adalah teras dalaman, yang membantu seseorang bergerak. Apabila belakang mula menyakitkan, ia menunjukkan bahawa orang di mana-mana tidak mendapat sokongan dan pemahaman dari orang mereka sendiri.

Oleh itu, "teriakan" belakang, seolah-olah, beban berat dikenakan ke atasnya, yang dia sendiri tidak dapat menarik. Psikoterapi mendakwa bahawa setiap bahagian tulang belakang bertanggungjawab untuk niche psikologi tertentu individu, khususnya, psikosomatik punggung bawah dikaitkan dengan "sakit" psikologinya.

Belakang belakang

Jika seseorang mula merasa sakit di bahagian atas belakang, maka ini menunjukkan bahawa orang ini cuba untuk menyenangkan semua orang di sekelilingnya, tetapi dia gagal. Pesakit sedemikian perlu bekerja pada diri sendiri, adalah penting untuk memahami bahawa anda tidak harus memberi tumpuan kepada seluruh dunia, perkara utama adalah bagaimana saudara-saudara anda memperlakukan anda.

Jabatan tengah

Ia menyakitkan apabila seseorang hidup di masa lalu. Sebagai contoh, seorang wanita berpisah dengan suaminya dan tidak boleh melupakannya. Kesalahan lalu, tindakan tidak sempurna (atau sebaliknya), konflik yang tidak dapat diselesaikan, justifikasi dalaman. Inilah yang mengikat bahagian tengah bahagian belakang.

Rendah (lumbar)

Sakit belakang yang rendah berlaku apabila seseorang mengambil berat tentang keadaan kewangan mereka. Kekurangan wang, hutang, penolakan mengenai ketidakmampuan bayar kewangan pada babak kedua, keperluan yang mendalam untuk wang - pada masa ini perut mula menentang sikap sedemikian rupa terhadap wang. Pemikiran anda tentang kewangan terkumpul di bahagian belakang ini.

Untuk menghentikan kesakitan, anda perlu belajar bagaimana untuk hidup hari ini dan melepaskan ketakutan mengenai kekurangan wang esok. Tulang belakang adalah sokongan hidup. Dan apabila sebuah jabatan mula terluka, itu bermakna sesuatu telah menjadi mustahil untuk anda.

Kesakitan belakang: psychosomatics

Sakit belakang mempunyai sebab fisiologi yang jelas yang bertindak balas dengan baik dengan ubat-ubatan tradisional, urut dan terapi fizikal.

Kadang-kadang, walaupun rawatan, pelepasan tidak datang. Dalam kes ini, punca psikologi manifestasi fizikal penyakit itu harus disyaki. Osteochondrosis, osteoarthrosis dan lain-lain penyakit sistem muskuloskeletal biasanya mengejar pada usia pra-persaraan dan dikaitkan dengan perubahan degeneratif pada tulang dan sendi.

Teras dalaman

"Muda" dan penyakit muda dari isyarat belakang bahawa punca jelas tidak dalam perubahan berkaitan tulang zaman. Dalam kes sedemikian, ia mengesyaki bahawa penyakit ini mempunyai akar psikosomatik. Tulang belakang adalah rangka tubuh. Jika kita mendekati dari sudut pandang somatik dan psikologi, maka kita boleh mengatakan bahawa belakang adalah sokongan untuk tubuh dan teras dalaman untuk semangat.

Kehilangan sokongan dalam kehidupan, kita boleh takut bahawa sokongan fisiologi kita (belakang) juga akan mengalami sedikit sebanyak.

Apabila bahagian belakang anda menyakitkan, itu bermakna badan itu memberi amaran kepada bahasa sendiri bahawa beban yang anda pakai pada diri anda adalah berlebihan dan berbahaya bagi kesihatan dan kualiti hidup anda.

Yang kembali sakit dan apa yang dikatakannya

Tulang belakang terdiri daripada empat bahagian. Kesakitan di mana-mana daripada mereka mempunyai sebab:

Sakit di kawasan serviks

Lebih kerap terjadi pada orang dengan penyesuaian yang kurang baik kepada keadaan hidup yang berubah-ubah, dengan berfikir yang terlalu kuat. Osteochondrosis serviks mengatasi yang tidak puas dan degil, serta orang yang mempunyai konflik mimpi dengan realiti.

Kesakitan toraks

Asal psikologi masalah ini mungkin terletak pada harga diri yang terlalu rendah. Seseorang tidak suka dan tidak menghormati dirinya sendiri, tidak dapat memaafkan dirinya dan melepaskan masa lalu untuk hidup dalam masa sekarang. Pesakit merasakan diri menjadi tebusan kepada beberapa keadaan yang tidak dapat dilihat oleh mereka. Kerana apa yang mereka jelaskan, atau memberi petunjuk kedudukan mereka sebagai mangsa, di mana kesilapannya di sekitarnya bersalah. Bahawa pada wajah psikosomatik yang jelas. Punggung menderita dari meremehkan orang sendiri.

Kesakitan lumbar

Kesakitan di rantau lumbar dihantui oleh orang yang malang, yang menyerap ketakutan kehilangan kewangan. Mereka biasanya mempunyai kekurangan wang dan hutang yang teruk. Keadaan selalu menimbulkan persoalan tentang bagaimana untuk mendapatkan wang. Keadaan ini menjadi lebih teruk dalam kes apabila pesakit merasakan kewajiban yang semakin tinggi di pihaknya terhadap keluarganya. Ringkasnya, seberapa baik dia memperoleh bergantung pada kesejahteraan orang yang bergantung terus kepadanya (anak-anak, pasangan yang menganggur, ibu bapa tua).

Kesakitan Sacral

Apabila punggung anda sakit dalam tulang belakang, ini bermakna seseorang terdedah untuk menekan emosi negatif. Oleh kerana dia tidak membenarkan emosi negatif keluar, negatif terkumpul di dalam. Sindrom nyeri mengatasi apabila seluruh saham emosi negatif akhirnya keluar dari sudut gelap alam bawah sedar. Penderita cenderung untuk tidak berkomunikasi dan tidak mahu berkomunikasi. Mereka takut akan kegembiraan tidak kurang daripada kesedihan kerana takut kekecewaan, kesakitan dan kebencian. Bagi pesakit sedemikian, keharmonian yang tenang dengan diri sendiri dan dunia sekitar tidak diketahui.

Inilah konflik dalaman keinginan terdesak untuk sesuatu dan rintangan dalaman yang sama kuat. Hernia dapat menjelaskan dengan jelas bahawa seseorang dirasakan ke sudut, tidak melihat jalan keluar dan prospek lanjut.

Terdapat situasi apabila anda perlu meletakkan semua perkara yang dipertaruhkan dan mengambil kesempatan dengan harapan kemenangan besar. Dan orang itu telah koyak dalam dua oleh keinginan untuk memberi impuls dan takut kegagalan. Dia sentiasa berfikir tentang hal itu: dalam kes kejayaan, untuk mendapatkan segalanya sekaligus, dalam kes kegagalan, kehilangan yang terakhir. Fikiran ini melelahkan, ketidakupayaan untuk datang ke beberapa jenis penyelesaian mengalirkan sistem saraf.

Sebagai contoh, kita boleh menyebut situasi berikut: terdapat kerja stabil, tetapi tidak diingini dan rendah. Dan ada peluang untuk mengubahnya menjadi wang tunai dan menjanjikan. Tetapi di sini prinsip "tits in hands" berfungsi. Kestabilan tidak menjanjikan yang biasa adalah lebih baik daripada mengejar kejayaan, akibatnya, mungkin anda tidak akan menangkap kren, dan anda akan terlepas burung. Terdapat masalah kesukaran pilihan, ketidakupayaan untuk mencari jalan keluar dan psikosomatik yang jelas. Bahagian belakang menderita dari ketidakupayaan orang sakit untuk membuat pilihan.

Penyebab psikologi penderitaan fizikal akan membantu mengenal pasti psikoterapis. Dia akan membuat anda faham bahawa selalu ada jalan keluar dari kebuntuan. Hanya sehingga orang itu tidak menyedari keluar ini. Tugas doktor adalah untuk membantu memahami bahawa terdapat banyak pintu dalam kehidupan, dan hanya takut dan tidak percaya yang menghalang anda membuka salah satu dari mereka.

Loins: psychosomatics

Apabila belakang tiba-tiba mula menyakiti, orang itu segera cuba mencari penyebab fizikal. Tetapi pada hari ini ia terbukti secara saintifik bahawa kesakitan, termasuk di bahagian bawah, boleh menyebabkan bukan organik, tetapi oleh faktor psikologi. Diagnosis dalam kes ini adalah gangguan psikosomatik. Dan pinggang paling mudah terdedah kepada pengaruh faktor psikologi, berbanding dengan seluruh tulang belakang dan bahagian badan yang lain.

Pengalaman dan kesakitan

Kembali pada awal abad ke-19, para doktor mula mengaitkan pelbagai penyakit dengan keadaan emosi yang dialami oleh pesakit. Istilah "psychosomatics" mula digunakan untuk menunjukkan hubungan antara keadaan patologi jiwa dan pelbagai penyakit.

By the way. Diyakini bahawa epilepsi menjejaskan mereka yang sering merasakan kemarahan, dan kanser timbul dari rasa malu yang mendalam. Teori ini mempunyai banyak pengamal, termasuk di kalangan doktor terkenal yang merawat pesakit terutamanya, menjangkakan bahawa penyakit itu akan hilang selepas masalah psikologi dihapuskan.

Satu pengesahan tidak dapat ditolak teori ini tidak dapat diperoleh, ia tetap menjadi pengajaran yang popular, tanpa pergi ke kategori perubatan yang tepat. Tetapi secara saintifik mungkin untuk mengesahkan hubungan yang ada antara keadaan psikologi seseorang dan keadaan kesihatannya.

Ia penting! Untuk mencetuskan penyakit boleh menjadi pengalaman yang mendalam dan berpanjangan. Selain itu, lebih mendalam dan lebih lama ia menjejaskan jiwa manusia, semakin serius patologi yang telah timbul.

Anda tidak sepatutnya memahami perkara di atas secara literal. Sekiranya ada rasa sakit pada bahagian bawah, bukan kerana orang itu kecewa atau marah. Dalam kebanyakan episod, penyebab fizikal adalah "bersalah".

 1. Sikap yang tidak berjaya.
 2. Statik.
 3. Mengangkat berat badan.
 4. Tidur dalam kedudukan yang tidak selesa.
 5. Keadaan traumatik.
 6. Blow
 7. Jatuh
 8. Draf.

Semua ini dan faktor lain boleh menyebabkan kekejangan otot dan keradangan seterusnya.

Selalunya, kekejangan terjadi pada otot pada satu sisi pinggang sahaja. Orang itu secara harfiah "condong", kerana otot tidak menjadi meradang secara simetri. Disebabkan peninggalan lama dalam keadaan "menyengat", sendi dipindahkan dan saraf tulang belakang diapit. Dari sini - kesakitan yang paling kuat.

Anjakan sendi, seterusnya, menimbulkan pergeseran dan pemampatan cakera intervertebral. Terdapat protrusions, hernia terbentuk. Tetapi emosi boleh menyambung kepada mekanisme penyakit pada tahap tertentu, dan di sini psikosomatik bermula.

Apakah perbezaan antara protrusi dan herniasi cakera intervertebral? Di laman web kami, anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai punca-punca pembentukan tulang belakang dan perkembangan hernia cakera intervertebral, mengetahui apa akibatnya jika kita mengabaikan rawatan yang sudah di peringkat awal penyakit.

Apabila seseorang mengalami emosi yang kuat, kebanyakannya negatif, misalnya, ketakutan, kemarahan, adrenalin dilepaskan ke dalam darah dalam dos yang besar.

Hormon ini mampu meningkatkan nada otot, termasuk membawa kepada otot rangka pada hypertonus. Jika, selepas ketegangan otot, tidak ada kelonggaran, emosi berterusan, menjadi lebih kuat dan lebih mendalam, otot yang mengalami hypertonus, membentuk kekejangan. Kesan dari kekejangan adalah sama seperti selepas mengangkat berat atau hipotermia, iaitu, ujung saraf diapit, bias dibentuk, cakera intervertebral dipindahkan, rasa sakit dirasakan.

Sakit atas sebab-sebab psikologi

Dengan kehendak jiwa, banyak penyakit boleh timbul, mulai dari rhinitis primitif, ke kanser atau serangan jantung. Tetapi tulang belakang, terutamanya pinggang, paling berisiko, kerana struktur dan fungsi organ ini adalah istimewa.

By the way. Pada tulang belakang jatuh beban tinggi, dan belakang, bagaimanapun, mesti tetap bergerak. Lajur tulang belakang adalah "konduktor" tulang belakang dan asas keseluruhan alat motor. Ini adalah sokongan, dan dari sudut psikosomatik, ia adalah tulang belakang yang menjadi asas kehidupan manusia dan kesihatan.

Tulang belakang disambungkan kepada banyak organ yang mana ia memindahkan pemakanan dan tenaga. Segala-galanya yang berlaku di dalam badan mendapati tindak balas di dalamnya. Zon yang paling mudah alih (selepas serviks) - rantau lumbar sangat akut.

Dalam psikosomatik, terdapat beberapa punca global yang bersifat emosi yang dapat membangkitkan sakit lumbal.

 1. Terasa merasakan ketegangan saraf dalam tempoh masa.
 2. Mengalami tekanan yang kuat, tidak tertakluk kepada manusia.
 3. Konflik yang tidak menemui resolusi.
 4. Mengalami diri sendiri dan cuba untuk menindas emosi negatif.
 5. Kehadiran trauma psikologi tanpa statut batasan.

Louise Hay - pengarang banyak buku tentang penyembuhan diri dan seseorang yang terlibat dalam psychosomatics, membuat beberapa percubaan untuk menentukan sebab-sebab psikologi yang membawa kepada penyakit belakang dan mengklasifikasikannya. Pada pendapatnya, punca psikologi ciri berkaitan dengan penyakit bahagian belakang.

Ia penting! Emosi negatif tertentu dikaitkan dengan setiap vertebra. Mencari vertebra mengalami perubahan yang merosakkan, anda boleh mengesan emosi ini. Dan menghapuskan punca psikologi, anda boleh memulakan proses penyembuhan diri dalam tubuh, yang akan menghancurkan penyakit.

Lima vertebra zon lumbar L1-L5 masing-masing mempunyai sebab psikologi mereka sendiri untuk pelanggaran yang berlaku di dalamnya.

Jadual Hubungan antara vertebra dan penyebab emosi.

Psychosomatics: kembali

Bahagian belakang adalah bahagian belakang badan antara leher dan punggung. Bahagian belakang termasuk kawasan vertebral, lumbal, sakral, skapular, dan subskapularis.

Gejala penyakit belakang: rasa sakit yang berlainan jenis, rasa kekakuan di bahagian belakang, peningkatan kesakitan semasa pergerakan atau usaha fizikal, sekatan aktiviti fizikal.

Sebab-sebab sakit belakang adalah:

 • penyakit kolum tulang belakang,
 • kerosakan kepada otot belakang, tulang belakang atau cakera intervertebral,
 • pengangkat berat
 • senaman berlebihan
 • perubahan umur
 • tempoh kehamilan
 • lama tinggal dalam satu kedudukan (ciri profesional),
 • hipotermia, dsb.

Psikosomatik kembali

Bahagian belakang terbentuk oleh tulang belakang, jadi pertimbangkan psikosomatik tulang belakang. Oleh kerana tulang belakang adalah organ pendukung, rangka, paksi badan manusia, pemindahan ciri-ciri ini kepada rancangan metafizik akan memberitahu penyebab psikologi masalah belakang.

Jika kita melihat fungsi-fungsi medan tulang belakang, kita akan melihat ciri-ciri asas yang sama: rujukan (sokongan dalam kehidupan), motor (pergerakan adalah kehidupan), kes (tutup, melindungi saraf tunjang). Dari sini, belakang, tulang belakang melambangkan teras dalaman manusia beredar tenaga hidup (saraf tunjang).

Mungkin fungsi sokongan dan perlindungan menentukan hakikat bahawa sesetengah penulis mengaitkan tulang belakang dengan bapa, sokongannya dalam kehidupan. Dan masalah yang telah timbul dikaitkan dengan ketidakupayaan seseorang untuk menerima sokongan bapa.

Oleh itu, keabnormalan di tulang belakang menunjukkan keseriusan masalah mental seseorang: kesangsian hidup, ketahanan terhadap perubahan dalam hidup.

Penyebab psikologi masalah belakang

Adalah diketahui bahawa bahagian dada belakang dikaitkan dengan emosi, dan lumbar dikaitkan dengan perasaan hidup.

Sebagai contoh, jika seseorang itu yakin dengan kebolehannya, maka dia, tanpa rasa takut akan halangan, sengaja bergerak maju. Oleh itu, orang itu tidak mempunyai masalah dengan pinggang.

Kita bermula dengan mempertimbangkan punca psikologi kesakitan di bahagian dada belakang.

Penyebab utama masalah yang berkaitan dengan kawasan ini ialah perasaan "semua orang memandu saya".

Yang kedua ialah ketakutan "tidak mencintai saya", dan juga perasaan bersalah yang berkaitan dengan cinta. Dalam kes ini, orang itu adalah tipikal menyalahkan orang lain.

Alasan ketiga adalah berkaitan dengan bersalah atas kesilapan lalu, yang berkaitan dengan pengampunan diri, menghina alamat seseorang. Dalam hal ini, orang tidak boleh melepaskan masa lalu.

Alasan seterusnya adalah bahawa orang itu telah berpengalaman trauma dan menutup hatinya. Dia dipandu hanya oleh fikirannya dan menutup dirinya dari orang-orang untuk mengelakkan berlakunya kecederaan.. Secara beransur-ansur menutup sendiri, ditutup dari kehidupan.

Alasan keempat ialah rendah diri. Seseorang telah kehilangan keyakinan diri ("berjalan dengan kepalanya"), takut untuk gagal, dan cenderung menyalahkan dirinya dan orang lain. Ia mempunyai kecenderungan untuk mengutuk.

Alasan yang kelima ialah seseorang ia terkumpul emosi, tidak menunjukkan kepada orang lain, tidak membenarkan mereka keluar.

Alasan keenam adalah manusia mengambil terlalu banyak dan tidak boleh mengatasinya. Beban ini adalah beliau.

Sebab seterusnya ialah berasa seperti mangsa keadaan, manipulasi orang lain melalui peranan korban dan menyebabkan orang lain merasa bersalah. Sekiranya teknik ini tidak berfungsi, orang itu dibanjiri kebencian dan kemarahan.

Sebab lain ialah orang itu cuba menjadi berguna kepada orang lain untuk mendapatkan manifestasi cinta di alamatnya. Dia sedang menunggu sambutan, perhatian, terima kasih. Tidak menerima sikap timbal balik terhadap dirinya sendiri, dia mula berfikir bahawa setiap orang telah berpaling daripadanya.

Masalah dengan kawasan lumbar belakang bermula jika seseorang disiksa kebimbangan berterusan mengenai kekurangan dan ketidakpastian tentang masa depan. Dia mula kehilangan iman dalam kekuatannya, kehilangan sokongan dalamannya. Kemudian ada ketakutan (ketakutan kemiskinan, ketakutan kesepian).

Masalah dengan lumbar belakang menunjukkan bimbang tentang isu kewangan, rasa bersalah mengenai masalah kewangan, menyalahkan orang lain untuk masalah kewangan.

Bulu pinggang mengalami ketakutan terhadap masalah kewangan atau ketakutan kegagalan dalam kerjayanya.

Wilayah sakral belakang mula memberi isyarat sakit jika Cinta tidak mencukupi, tetapi dia terpaksa bersendirian.

Juga di tengah-tengah masalah dengan sakrum mungkin berbohong trauma penderaan seksual yang membawa kepada kebencian diri. Orang itu menafikan rayuan seks dan seks.

Satu lagi sebab psikosomatik sakit dalam sakrum adalah takut akan masalah ekonomi, terutama jika seseorang cenderung bebas, takut menjadi yang lain.

Kadang-kadang rasa sakit dalam sakrum menunjukkan kekurangan kekuatan.

Psikosomatik Vertebral kawasan belakang

Harus diingat bahawa setiap vertebra kepunyaan kawasan belakang melambangkan masalah tertentu. Pertimbangkan perkara ini dengan lebih terperinci, berdasarkan jadual Louise Hay.

Nilai psikosomatik vertebra thoracic:

1 - takut hidup, terlalu banyak perkara dan kebimbangan (saya tidak dapat menampung); pengasingan dari kehidupan.

2 - ketakutan, kesakitan dan kemarahan; keengganan untuk bersimpati; jiwa dikurung.

3 - kekacauan dalaman, penghinaan yang mendalam, ketidakupayaan untuk berkomunikasi.

4 - kepahitan, keperluan untuk membahayakan, kutukan.

5 - keengganan memproses emosi, mengekang perasaan, kemarahan.

6 - kepahitan, pengumpulan emosi negatif, ketakutan masa depan, kebimbangan yang berterusan.

7 - pengumpulan kesakitan, keengganan untuk bersukacita.

8 - pemikiran obsesif kekalahan, penolakan kebaikannya sendiri.

9 - perasaan bahawa kehidupan telah mengkhianati anda, menyalahkan orang lain, anda adalah mangsa.

10 - keengganan untuk mengambil tanggungjawab, keperluan untuk menjadi mangsa, "itu salahmu".

11 - harga diri rendah, ketakutan hubungan.

12 - tidak mengiktiraf hak hidup, tidak pasti dan takut cinta, tidak mempunyai kemampuan untuk berasimilasi.

Nilai psikosomatik vertebra lumbar:

1 - keinginan yang tidak mampan untuk cinta dan keperluan untuk kesepian, rasa tidak selamat.

2 - anda tegas dalam kesulitan zaman kanak-kanak, tidak melihat jalan keluar.

3 - penderaan seksual, rasa bersalah, kebencian diri.

4 - menolak seksualiti, anda mempunyai ketidakstabilan kewangan, ketakutan untuk kerjaya anda, rasa tidak berdaya.

5 - ketidakamanan, kesulitan komunikasi, kemarahan, ketidakupayaan untuk bersenang-senang.

Menurut Louise Hay, di tengah-tengah masalah dengan sacrum - kehilangan kekuatan atau kejahatan kejam kronik.

Adalah diketahui bahawa stoop adalah disebabkan oleh perasaan kesepian dan tidak berguna.

Kelengkungan tulang belakang menunjukkan ketidakupayaan untuk menerima sokongan daripada kehidupan, bapa, ketidakpercayaan hidup, berpegang pada prinsip-prinsip lama, kekurangan keberanian untuk mengakui bahawa mereka salah.

Cara untuk Menyembuhkan Sakit Psikosomatik Kembali

Oleh itu ternyata, tanpa mengira kehendak kita, kita semua, dari zaman kanak-kanak kecil, memilih, pada tahap bawah sedar, sikap dan kepercayaan, tabiat dan tingkah laku yang diterima di persekitaran terdekat kita (keluarga, saudara, rakan, dan lain-lain).

Kami mengambil diri kita tanpa berfikir tentang tanda bahawa mereka membawa kita: "tambah" atau "tolak", mengembangkan atau menghalang kita. Tetapi kebanyakan dari apa yang terkumpul di dalam kita ternyata mempunyai tanda tolak.

Sebagai contoh, kebencian atau kemarahan sebagai bentuk reaksi kita terhadap sesuatu yang tidak memenuhi harapan kita. Kerukunan untuk berubah, rintangan dan ketakutan sebagai tindak balas kepada perubahan dan perubahan dalam kehidupan kita, dsb.

Tidak menyedari halangan yang merosakkan bentuk-bentuk ini, kita mengulangi mereka terus-menerus sehingga jisim negatif negatif terhadap ketidakpuasan kita berkumpul. Dan kemudian tubuh kita, sebagai seorang hamba yang setia, pada kos kesakitan mula memberi kita isyarat bahawa ada sesuatu yang salah.

Apa yang akan menjadi akhir cerita ini, memutuskan setiap daripada kita. Seseorang akan memahami isyarat tubuhnya dan berfikir. Seseorang tidak akan memberi perhatian kepada tangisan badan untuk membantu jiwa.

Saya hanya tahu satu perkara: sesiapa yang mahu sembuh, dia akan sentiasa mencari jalan, kaedah dan cara penyembuhan batinnya, rohani rohani (kebencian, kemarahan, kemarahan, kecaman, ketakutan, dll.).

Dan dia pasti akan mendapati (terima kasih kepada fakta bahawa terdapat banyak kaedah di Internet sekarang) sesuatu yang berbeza: pengampunan, pertobatan, penerimaan, perbualan dengan jiwa seseorang, pemulihan cinta untuk diri sendiri dan orang lain, penemuan dan kepercayaan dalam Kehidupan, mencari sokongan diri anda sebagai zarah unik Alam Semesta Ilahi, dsb.

Di sini adalah penting untuk mengingati satu pemikiran: tidak kira apa yang berlaku pada masa lalu (contohnya, pada zaman kanak-kanak), adalah penting bahawa SEKARANG ANDA ANDA ANDA BOLEH PERUBAHAN SEGERA TERBAIK (termasuk kesihatan dan kehidupan anda). Secara ringkasnya setiap satu Orang dewasa sedar adalah pencipta hidupnya dan kehidupan anak-anaknya.

Analisis psikosomatik sakit belakang dan belakang

Bahagian belakang dan belakang adalah berkaitan dengan bahagian psikosomatik tubuh manusia. Laman-laman ini amat sensitif terhadap kegawatan emosi. Banyak ketidakkonsistenan dan kekecewaan psikologi dan pengalaman konflik mempengaruhi belakang dan belakang. Penyakit penyakit tubuh, rasa bersalah, kecemasan, kemarahan, kemurungan, menerangkan psychosomatics. Bahagian belakang, pinggang tidak menyakitkan bukan sahaja untuk sebab-sebab fizikal atau organik.

Bahagian belakang torso sering kali diubah oleh manusia menjadi sejenis dump perasaan dan pengalaman. Menurut kesaksian doktor, 50% pesakit tidak mengingati faktor fizikal traumatik. Tetapi pesakit sedemikian dengan jelas menceritakan peristiwa yang tidak menyenangkan atau pergolakan emosi yang mendahului penampilan kesakitan di bahagian belakang dan belakang.

Konotasi konsep "penyakit psikosomatik"

Psikosomatik berasal dari kajian kesan-kesan jiwa pada tubuh. Subjek utama penyelidikan dalam industri perubatan ini adalah untuk menubuhkan tahap dan bentuk pengaruh penyebab psikologi terhadap kemunculan dan perkembangan penyakit fizikal (somatik). Perubatan psikosomatik diselaraskan dengan psikologi, psikiatri dan neurologi.

Penyakit psikosomatik dilihat sebagai akibat daripada pengaruh bersama faktor emosi, mental dan fisiologi tubuh. Telah ditubuhkan bahawa pelbagai jenis patologi fisiologi dinyatakan di bawah pengaruh penyebab psikogenik.

Penyakit ini diklasifikasikan sebagai psikosomatik jika tiada penyebab fizikal atau organik. Terdapat 5 keadaan emosi yang membawa kepada kemunculan penyakit psikosomatik.

Penyakit disebabkan oleh pengalaman:

Penyebab biasa gangguan psikosomatik adalah tekanan. Oleh itu, menghadapi tekanan adalah penting untuk kehidupan manusia yang normal. Ini secara langsung memberi kesan kepada kemungkinan gejala psikosomatik dan membolehkan anda mengawalnya atau mengelakkannya.

Penyebab psikosomatik sakit belakang dan belakang

Punggung adalah dasar tubuh manusia. Bingkai teras dalaman ini mengambil kebanyakan masalah emosi dan pukulan mental nasib.

Psikosomatik penyakit di belakang mengesahkan bahawa setiap bahagiannya dikaitkan dengan niche mental tertentu. Bahagian belakang tubuh menjadi model dengan pengalaman dan kekecewaan yang dicetak. Di belakang, orang "mengebumikan" keinginan batin yang benar.

Mempengaruhi faktor-faktor di atas

Keadaan fizikal bahagian atas belakang menjejaskan kekeliruan yang penuh kasih sayang. Man bertujuan untuk menggembirakan orang lain. Tetapi tidak memenuhi timbal balik. Terdapat perasaan tidak suka.

Bahagian atas belakang mengambil beban yang tidak menumpahkan kemarahan, kebencian. Mencerminkan sebahagian daripada beban kehilangan matlamat hidup dan membasmi kewujudan. Gejala menyakitkan diburukkan lagi oleh rasa frustasi dan kerengsaan. Mereka disebabkan oleh perasaan bahawa seseorang itu tidak terlibat dalam sesuatu yang boleh mendatangkan kepuasan dan kepuasan kepadanya.

Apa yang menjejaskan jabatan tengah

Dalam segmen pertengahan belakang, kelewatan masa lalu dan konflik yang tidak dapat diselesaikan berkumpul. Pasien hidup di masa lalu, tidak boleh menolaknya atau lupa. Alasan dalaman yang kuat akan merangsang. Perasaan tentang tindakan sempurna atau tidak sempurna tidak memberikan rehat.

Sakit belakang yang lebih rendah

Penyakit psikosomatik di bahagian bawah adalah disebabkan oleh:

 1. Panik akibat ketidak insuran kewangan;
 2. Takut menggunakan diri untuk orang lain;
 3. Takut kemiskinan, kesulitan material;
 4. Seram menghampiri usia tua;
 5. Persepsi kehidupan sebagai beban yang tidak tertanggung.

Satu set gangguan emosi dan mental yang khusus boleh menyebabkan radiculitis. Psikosomatik penyakit ini dikaitkan dengan:

 • Hypocrisy;
 • Ketakutan masa depan;
 • Kebimbangan mengenai perkara kewangan;
 • Kelebihan mental.

Punca kesakitan lumbar

Psikosomatik sakit belakang yang lebih rendah menunjukkan rasa takut kemiskinan. Penyakit yang sama menangkap mereka yang menganggap tanggungjawab yang berlebihan untuk orang lain.

Punca kesakitan lumbar adalah perasaan tidak mencukupi sokongan daripada orang yang disayangi. Faktor-faktor yang berkesan termasuk pengalaman cinta dan pergolakan kewangan.

Akan merespon sakit belakang:

 1. Rasa keputusasaan;
 2. Penghinaan dan penderitaan yang tersembunyi;
 3. Tidak keluar kemarahan, kepahitan;
 4. Penafian seksualiti;
 5. Ketakutan dalam kemelesetan kerjaya.

Kesakitan psikosomatik di belakang dan sacrum menunjukkan konflik dalaman yang tidak dapat diselesaikan, masalah dengan keintiman intim. Penindasan libido, penindasan keinginan seksual kerana kompleks mereka sendiri berubah menjadi kejang otot dan rasa sakit di rantau lumbar. Sangat menyembunyikan kebencian beban coccyx dengan penderitaan yang menyakitkan.

Ringkasan psikosomatik meja belakang dan pinggang

Psikosomatik akan membantu untuk mengaitkan kesakitan setempat dengan punca kemungkinan kejadian mereka. Jadual penyakit punggung dan punggung bawah menjelaskan hubungan antara manifestasi fizikal penyakit dan penyebab akar psikologi yang mungkin.

Belakang dan pinggang menghubungkan dengan konsep sokongan hayat. Kesakitan setempat di bahagian belakang badan menunjukkan kekurangan pengalaman dan kelebihan yang lain.

Apa yang perlu dilakukan untuk mengatasi kesakitan

Untuk rawatan gangguan psikosomatik yang menggunakan cara psikiatri, psikoterapi, ubat alternatif. Pemulihan pesakit disokong oleh penglibatan tambahan penenang, antidepresan.

Amalan perubatan mengesahkan hubungan antara keadaan fizikal pesakit dan cara lisan. Penyakit psikosomatik menimbulkan atau hilang selepas kenyataan yang dibuat oleh pihak berkuasa yang diiktiraf.

Untuk rawatan sakit belakang psikosomatik dan sakit belakang lebih rendah dibebaskan dari ketakutan. Puas dengan apa yang mereka ada. Walau bagaimanapun, jangan berputus asa untuk mendapatkan lebih banyak lagi. Jika anda benar-benar menginginkan sesuatu dan membuat beberapa usaha untuk mencapainya, maka impian yang jauh juga tidak akan menjadi sangat menggembirakan.

Keyakinan dalam diri anda dan di dunia harus menjadi sebahagian daripada seseorang. Keadaan emosi dan mental yang lebih baik akan selaras dengan kesihatan fizikal.

Kesakitan psikosomatik, belakang belakang menyesuaikan diri untuk mengatasi kesakitan dengan introspeksi. Sekiranya anda tidak boleh memahami sendiri, kemudian beralih kepada ahli psikologi atau psikoterapi.

Psikosomatik sakit belakang

Kesakitan belakang berlaku kerana pelbagai sebab. Ini tidak selalu menjadi sebab fizikal. Menurut statistik, lebih daripada 50% masalah tulang belakang adalah sifat psikosomatik. Iaitu, pencetus untuk perkembangan penyakit belakang adalah masalah psikologi.

Jika tidak, bagaimana untuk menerangkan kesakitan belakang di kalangan orang muda atau kanak-kanak yang sihat? Penyakit ini memerlukan pendekatan khas untuk diagnosis dan rawatan.

Psikomatik sakit belakang yang rendah

Psychosomatics adalah cabang perubatan yang terletak di persimpangan fisiologi dan psikologi. Dia mengkaji bagaimana faktor psikologi mempengaruhi perkembangan penyakit tubuh. Penyakit psikosomatik diakui apabila, selepas peperiksaan lengkap pesakit, tiada perubahan organik yang dijumpai, dan gejala adalah hasil daripada keadaan psikologi tertentu: tekanan, konflik, tekanan, kemarahan, dan lain-lain.

Orang pertama yang bercakap tentang hubungan jiwa dan fisiologi adalah penulis Amerika Louise Hay. Buku yang paling popular, Anda Boleh Menyembuhkan Hidup Anda, telah diterjemahkan ke dalam 30 bahasa. Di dalamnya, ahli psikologi cuba menyampaikan idea kepada orang bahawa ia adalah emosi negatif yang membawa kepada kemusnahan kesihatan. Seseorang boleh menyembuhkan dirinya dengan mengubah pemikirannya. Jadi persoalan sama ada belakang saraf boleh menyakiti jawapannya - ya.

Ahli psikologi Leslie LeCron mengenal pasti punca-punca penyakit psikosomatik berikut:

 1. Bahasa badan Kesakitan adalah cerminan keadaan mental bahawa seseorang menyatakan dengan kata-kata tertentu: "Ini sakit kepala saya. Saya sakit membawa salib ini. " Kerana ini, organ tertentu mula menyakiti: kepala, belakang, jantung.
 2. Konflik Seseorang mempunyai konflik dalaman antara dua bahagian keperibadiannya. Akibatnya, bahagian tubuh yang "hilang" konflik itu menyakitkan.
 3. Manfaat bersyarat. Selalunya ia hanya berfaedah untuk seseorang yang sakit. Sebagai contoh, dia dengan bantuan penyakit itu boleh menarik perhatian orang yang disayangi.
 4. Pengenalan. Orang itu mengenali dirinya dengan individu lain yang mempunyai penyakit yang serupa. Selalunya ini adalah hasil daripada lampiran emosi yang kuat.
 5. Pengalaman masa lalu. Penyebab penyakit ini adalah keadaan negatif yang dialami pada zaman kanak-kanak. Pengalaman ini tetap di dalam badan, dan orang itu tidak dapat mengalahkannya.
 6. Cadangan. Orang yang terdedah kepada kesan orang lain sering mendapati gejala penyakit yang tidak ada.
 7. Hukuman sendiri Kesalahan bersetubuh pada orang itu, dan penyakit bertindak sebagai hukuman untuk salah laku.

Bagaimana penyakit psikosomatik dimanipulasikan?

Dasar patologi psikosomatik adalah gangguan penukaran. Ini adalah tindak balas mental kepada tekanan, kebencian, konflik, yang membawa kepada kemunculan gejala gangguan fisiologi. Pesakit mempunyai tanda-tanda penyakit yang sebenar, tanpa keabnormalan kesihatan sebenar. Fenomena ini dikaji oleh ahli neurologi Perancis J.M.Sharko. Beliau mula-mula menggunakan istilah "histeria penukaran." Semasa pemerhatian pesakit, doktor mendapati bahawa mereka tidak mensimulasikan penyakit ini, tetapi sebenarnya mengalami pelbagai gejala.

Gangguan penukaran ditunjukkan oleh gejala berikut:

 1. Gangguan mental. Mereka dinyatakan dalam halusinasi, khayalan, serangan panik, perubahan tingkah laku.
 2. Gangguan pergerakan. Semua fungsi motor terganggu, sehingga kehilangan sepenuhnya mereka. Seseorang boleh mengubah gaya hidup, kelumpuhan, sawan, pengsan. Serangan sedemikian berlaku tiba-tiba dan beberapa minit terakhir. Seorang pesakit boleh datang kepada dirinya sendiri, bunyi yang kuat, menjerit. Banyak kes-kes yang dikenali sebagai ubat apabila selepas tekanan yang dialami, pesakit berhenti berjalan, walaupun sistem saraf dan tulang belakangnya adalah dalam keadaan sempurna.
 3. Kerosakan sensitif. Persepsi deria berubah. Penglihatan pesakit, pendengaran merosot, tindak balas suhu berkurangan.
 4. Gangguan vegetatif. Terdapat spasme otot licin yang spontan. Ia boleh berlaku di mana-mana bahagian organ dan bahagian badan. Pesakit merasakan kesakitan di tulang belakang, jantung, sakit kepala. Symptomatology adalah ciri-ciri banyak penyakit, yang membuat diagnosis jauh lebih sukar.

Penyebab psikologi sakit belakang

Tulang belakang manusia adalah asas badan. Ia juga dikaitkan dengan inti dalaman, di mana semua kehidupan terletak. Lajur tulang belakang dianggap sebagai simbol sokongan. Sekiranya sakit belakang berlaku, itu bermakna pesakit gugup, kehilangan sokongan dalam hidupnya, kehilangan sokongan keluarganya dan rakan-rakannya. Dia menarik diri sendiri beban yang tidak dapat ditanggung, tidak dapat mengatasi masalah secara bebas.

Setiap bahagian tulang belakang bertanggungjawab untuk bidang kehidupan tertentu. Malfungsi di kawasan ini menimbulkan kesakitan psikosomatik.

Kawasan serviks

Leher menghubungkan batang dan kepala, iaitu bahagian fizikal dan emosi kehidupan. Jika tubuh manusia bersesuaian dengan dunia dalamannya, maka tidak timbul masalah. Sakit leher adalah pantulan dari konflik dalaman individu:

 • Dia tidak mendengar pendapat orang lain, bersikeras sendiri, enggan mendengarkan pandangan alternatif.
 • Lelaki itu mengalami penghinaan yang kuat, yang membuatnya "menundukkan kepalanya."
 • Kemarahan dan agresi menyebabkan kesakitan yang mendadak.
 • Jika tumor membentuk di kawasan serviks, ini menunjukkan tempoh kesedihan dan kesedihan yang panjang.
 • Menunggu cinta orang lain membawa kepada sakit di leher.

Jabatan Thoracic

Di dada adalah hati, yang melambangkan cinta, pengalaman hati. Sensasi nyeri di daerah toraks berlaku jika:

 • Seseorang menganggap peranan seorang mangsa, cuba untuk memanipulasi orang lain, untuk mengenakan rasa bersalah terhadap mereka.
 • Pesakit mencari di dalam orang lain manifestasi cinta untuk orangnya.
 • Dia mengharapkan ucapan terima kasih atas tindakan positifnya, dan apabila dia tidak menerimanya, dia percaya bahawa semua orang berpaling darinya.
 • Mengambil beban tugas yang sangat besar. Ketidakupayaan untuk membawa mereka keluar dengan kuat.
 • Dia hidup pada masa lalu, menghinakan dirinya sendiri penghinaan dan kemarahan. Skrol secara berterusan dalam ingatan peristiwa-peristiwa masa lalu, dia berfikir bahawa mungkin akan berubah.

Lumbosacral

Pinggang adalah pantulan sikap individu untuk hidupnya. Jika dia gembira dengan segala-galanya, yakin dengan matlamatnya, maka masalah belakang tidak diketahuinya. Rasa kekurangan mereka sendiri, kekurangan wang, cinta, kesihatan membawa kepada rasa sakit di dalam sakrum. Seseorang merasakan ketakutan yang berterusan untuk masa depan, merasakan insolvent, tidak dapat memastikan kehidupan yang rapat untuk orang tersayang. Ketakutan ini meletakkan beban berat di belakang anda.

Juga, orang yang tidak pasti daya tarikan seksual dan daya tahan mereka mengalami radiculitis lumbar. Pada kanak-kanak, pinggang boleh menyakiti jika tidak ada persefahaman dan hubungan emosi dengan ibu bapa.

Kesakitan Coccyx

Sekiranya seseorang mengalami kesakitan di tulang belakang, dia penuh dengan kemarahan dan kebencian, walaupun secara lahiriah dia cuba untuk tidak memperlihatkannya. Dia tidak mahu mengakui kesilapan, melepaskan masa lalu, menerima kehidupan dan orang-orang di sekeliling mereka. Semua ini menghalangnya daripada mencari keharmonian dalaman dan kebahagiaan.

Oleh itu, penyebab utama kesakitan psikosomatik di tulang belakang ialah:

 1. Trauma psikologi serius.
 2. Penyalahgunaan fizikal yang berpengalaman.
 3. Ketakutan dan ketidakpastian tentang masa depan.
 4. Keinginan untuk mencintai dan disayangi.
 5. Ketakutan panik terhadap kerugian kewangan.

Diagnostik

Ia agak sukar untuk mendiagnosis penyakit psikosomatik tulang belakang. Pertama anda perlu menghapuskan sebarang patologi organik. Kadang-kadang doktor mencari sebab-sebab selama beberapa tahun. Menurut statistik, 50% daripada sakit psikosomatik kekal tidak didiagnosis. Orang hidup dengannya, secara berkala melegakan gejala dengan ubat penghilang rasa sakit.

Dalam diagnosis gangguan psikosomatik menggunakan kaedah berikut:

 1. Perbualan dengan pesakit. Psikiatri mengumpul anamnesis, menentukan sama ada saudara terdekat pesakit mempunyai penyakit mental. Adalah penting untuk menjelaskan keadaan yang mempunyai kesan traumatik. Selalunya akar masalahnya terletak pada zaman kanak-kanak yang jauh.
 2. Soal selidik ujian. Dengan bantuan mereka, menyiasat sfera emosi pesakit, mendedahkan kecenderungan hipokondria, kemurungan.
 3. Teknik proyektif. Ini adalah kaedah lukisan, ayat yang belum selesai, ujian Luscher yang diubahsuai. Teknik ini digunakan untuk mendiagnosis kanak-kanak. Kerja pesakit mencerminkan pengalaman bawah sedar pesakit.

Penyakit tulang belakang psikogenik diiktiraf jika memenuhi kriteria berikut:

 • tiada tanda perubahan organik;
 • gejala timbul kerana keadaan traumatik dan ketidakupayaan pesakit untuk menyelesaikannya;
 • perjalanan penyakit itu berkait rapat dengan keadaan traumatik, keadaan pesakit berubah mengikut perubahan situasi;
 • terdapat keberkesanan kesan psikoterapeutikal yang lebih besar berbanding dengan kesan biologi.

Semasa diagnosis kesakitan psikogenik, doktor menghadapi beberapa masalah:

 1. Manifestasi klinis penyakit psikosomatik disembunyikan sebagai gangguan mental, oleh itu, pesakit sering diberikan diagnosis salah.
 2. Gejala gangguan mental adalah tanda-tanda penyakit serius, seperti penyakit Parkinson, pelbagai sklerosis.
 3. Gejala psikogenik digabungkan dengan organologi organik organ dalaman. Orang itu mempunyai luka organik, dan keadaan psiko-traumatik hanya menimbulkan kemerosotan penyakit. Adalah penting untuk tidak terlepas patologi yang serius dan menetapkan rawatan komprehensif.

Rawatan kesakitan psikosomatik di tulang belakang

Dalam rawatan penyakit psikosomatik di belakang adalah sangat penting pendekatan bersepadu. Biasanya menggunakan kombinasi psikoterapi dan farmakoterapi. Sebagai satu cara tambahan yang digunakan rawatan spa.

Psikoterapi

Pembetulan psikoterapi dilakukan secara rawat jalan, tetapi kes-kes yang teruk memerlukan rawatan pesakit. Tugas psikoterapi adalah untuk mengurangkan tahap kebimbangan, untuk membantu pesakit dalam merealisasikan masalahnya. Tidak sedarkan diri mesti menjadi sedar, orang itu mesti dibantu untuk mengatasi perpecahan antara tubuh dan minda, keluarkan "blok" yang menghalang ekspresi perasaan dan emosi.

Doktor menggunakan kelas individu dan kumpulan. Kesan positif diperhatikan dalam aplikasi psikoanalisis, terapi gestalt, hipnosis.

Farmakoterapi

Gangguan psikosomatik yang serius melibatkan penggunaan ubat psikotropik. Pilihan ubat bergantung pada gambaran klinikal penyakit ini. Walaupun populariti yuran perubatan, suplemen makanan, aromaterapi, dalam kebanyakan kes kesakitan psikogenik, mereka berubah menjadi tidak berkesan, mereka disyorkan untuk digunakan sebagai bantuan.

Kumpulan ubat berikut digunakan untuk terapi:

 1. Penenang.
 2. Antidepresan.
 3. Neuroleptik.
 4. Nootropics

Penenang

Ini adalah ubat yang mengurangkan kebimbangan dan ketakutan. Tindakan utama ubat: peredaran, relaxant otot, anticonvulsant. Kumpulan cara ini dinasihatkan untuk menggunakan keterukan psikosomatik yang ketara: kebimbangan, fobia, ketakutan, insomnia, kemurungan. Ubat yang paling popular: Grandaxine, Xanax, Atarax. Apabila melantik penenang perlu mempertimbangkan contraindications:

 • penyakit jantung;
 • hipertensi arteri;
 • penyakit pulmonari akut;
 • anemia.

Neuroleptik

Kumpulan ubat ini direka untuk memerangi manifestasi gangguan mental, seperti: khayalan, halusinasi, kemurungan. Sekarang gunakan neuroleptik generasi baru, yang mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit: Eglonil, Rispolept. Walau bagaimanapun, pesakit dengan masalah CNS mungkin mengalami gegaran, kekakuan, pergolakan.

Antidepresan

Antidepresan adalah sekumpulan ubat yang digunakan untuk merawat kemurungan. Mereka memberi kesan kepada tahap serotonin, norepinephrine, melegakan kesedihan, kelesuan, sikap tidak peduli, meningkatkan aktiviti personaliti. Generasi terbaru ubat mempunyai tindakan ringan dan toleransi yang baik: Fluoxetine, Tsipramil, Koksil.

Untuk mengurangkan kesan negatif pada saluran gastrousus, pentadbiran omeprazole, hepatoprotectors, dan probiotik serentak disyorkan.

Nootropics

Bermakna mempunyai kesan ke atas fungsi mental yang lebih tinggi. Mereka merangsang aktiviti mental, meningkatkan memori dan fungsi kognitif yang lain. Ubat-ubatan seperti: Piracetam, Cerebrolysin, Encephabol tidak mempunyai kesan toksik pada organ-organ dalaman, oleh itu mereka agak selamat.

Oleh itu, kita boleh mengenal pasti keperluan utama untuk ubat psikotropik:

 • spektrum tindakan yang luas;
 • kemungkinan penggunaan untuk pesakit yang berlainan usia;
 • kesan sampingan minimum;
 • kesan somatotropik yang baik;
 • bilangan kontraindikasi minimum.

Pencegahan

Dalam kebanyakan kes, penyakit psikosomatik berasal dari awal kanak-kanak. Sering ibu bapa tidak menghiraukan aduan sakit kepala, keletihan, tidur yang kurang baik. Semua ini membawa kepada masalah yang serius pada masa dewasa. Perhatian khusus perlu dibayar kepada remaja. Kes tingkah laku menyimpang memerlukan penyesuaian. Kanak-kanak perlu masuk sukan, menghadiri bulatan, berkomunikasi dalam kumpulan kanak-kanak. Adalah penting untuk menaikkan harga diri kanak-kanak, memuji untuk berjaya, untuk menyokong masa sukar.

Pada masa dewasa, pencegahan kesakitan psikosomatik di tulang belakang adalah pembinaan yang betul dalam rejimen hari. Apa yang penting ialah tidur penuh, rehat, perubahan pemandangan yang berkala.

Video berguna

Ketahui lebih lanjut dari video ini.

Kesimpulannya

Jika seseorang belajar untuk menahan tekanan, untuk membina hubungan peribadi, mengalami emosi negatif, dan tidak menindas mereka, dia tidak akan menghadapi masalah penyakit psikosomatik.

SORRY HUMB - psychosomatics, sebab. Sakit belakang kronik - apa yang perlu dilakukan?

SORRY HUMB - psychosomatics, sebab. Sakit belakang kronik - apa yang perlu dilakukan, bagaimana untuk merawat?
Kenapa belakang saya teruk teruk di rantau lumbar, dan mengapa sakit menyerah.

***
Muzik: komposisi "Constellation", pengarang dan pelaku - DiDuLa.

***
Kami gembira untuk memperkenalkan penaja saluran kami - perkhidmatan penghantaran pesanan dan ubat Zdravsiti.
Perintah ubat di https://www.zdravcity.ru dan dapatkannya di farmasi terdekat anda.
Kod diskaun untuk penonton saluran kami: Evdokimenko.
Butiran: http://www.evdokimenko.ru/zdravcity.html

***
PERHATIAN! Video ini adalah pendidikan dan pengantar. Terdapat kontraindikasi.
Sebelum menggunakan cadangan dan petua dari video, anda HARUS berunding dengan doktor anda!

Video baru di saluran "Perubatan yang munasabah"

Video baru di saluran "Perubatan yang munasabah"

Video baru di saluran "Perubatan yang munasabah"

Semua bahan tapak dilindungi oleh undang-undang hak cipta, yang merupakan harta intelektual P. V. Evdokimenko.
Kebenaran diberikan untuk membuat salinan bahan yang disiarkan di laman web semata-mata untuk penggunaan bukan komersil.
Kebenaran ini diberikan dengan kelayakan berikut:
1.) anda diwajibkan untuk menunjukkan bahawa bahan-bahan ini telah dipinjam oleh anda dari laman web P.V. Evdokimenko,
2.) Anda berjanji untuk tidak mengubahsuai bahan-bahan ini dan mengekalkan semua petunjuk pengarang yang terkandung di dalamnya.
3) apabila meletakkan bahan-bahan ini di Internet hyperlink ke tapak evdokimenko.ru diperlukan.
Untuk pertanyaan tentang penggunaan bahan-bahan ini secara komersial, sila hubungi terus kepada Evdokimenko P.V. dengan menghubungi nombor telefon yang disenaraikan di laman web ini.

PERHATIAN! Semua bahan di laman web (termasuk klip video dan audio pada sumber pihak ketiga) adalah pendidikan dan pencari fakta. Terdapat kontraindikasi. Sebelum memohon cadangan dan nasihat dari laman web dan dari video, anda HARUS berunding dengan doktor anda!

Semua nama pesakit yang digunakan dalam artikel di laman web ini diubahsuai atas sebab etika. Mana-mana perlawanan adalah rawak.

Belakang, pinggang, sakit leher - psychosomatics

Kesakitan belakang boleh mempunyai asal yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, kesakitan dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh sebab fizikal:

 • latihan berlebihan;
 • angkat berat yang tidak wajar;
 • perubahan umur;
 • kehamilan;
 • lama tinggal dalam satu kedudukan.

Selain kerosakan fizikal pada otot, tulang belakang dan cakera intervertebral, kesakitan spontan boleh disebabkan oleh sebab psikologi (psikosomatik). Secara relatif, tubuh kita secara sensitif memberi reaksi kepada emosi yang dominan, pengalaman, kegembiraan, dan beban tekanan. Setiap situasi konflik boleh menjejaskan keadaan umum seseorang. Bahagian belakang adalah kawasan "psikosomatik" tubuh manusia, kerangka dan pangkalannya serentak. Dari sudut pandang anatomis, organ penting sistem saraf pusat terletak di tulang belakang - saraf tunjang dan akar saraf yang memanjangkannya, memastikan pemuliharaan semua organ dan tisu. Dari segi psikosomatik, punggung adalah sama dengan sokongan bukan sahaja dari seluruh tubuh, tetapi juga dari keperibadian manusia itu sendiri. Kemunculan sakit belakang tanpa sebab fisiologi mungkin menunjukkan konflik yang tidak dapat diselesaikan (interpersonal atau dalaman), pengalaman tekanan yang teruk, pergolakan yang berlebihan.

Adalah penting untuk mengetahui: sakit psikosomatik boleh dipanggil hanya dalam kes pemeriksaan lengkap pesakit, di mana tiada patologi dan perubahan yang merosakkan dikesan dalam otot rangka, tulang belakang dan cakera intervertebral.

Penyebab psikologi sakit belakang

Penyebab psikologi sakit belakang boleh digabungkan, terutamanya jika sakit merangkumi kawasan yang berbeza. Setiap bahagian tulang belakang adalah "bertanggungjawab" untuk kawasan-kawasan tertentu keresahan emosi. Psikosomatik didasarkan pada fakta bahawa gangguan psikologi adalah asas kepada sebarang penyakit. Ini adalah aspek penting dalam psikologi, yang terletak di persimpangan dengan ubat, yang membolehkan anda bekerja dengan patologi yang tidak didiagnosis.

Selalunya, belakang menyakitkan kerana masalah fizikal. Oleh itu, bertanya soalan "Mengapa punggung anda sakit?" Pertama sekali, anda harus berunding dengan doktor anda.

Kesakitan leher

Psikosomatik kesakitan leher berdasarkan percanggahan antara badan dan minda. Sebagai contoh, apabila badan memerlukan rehat dan ketenteraman, tetapi seseorang itu tidak mampu kerana kerja yang berkaitan dengan pekerjaan atau masalah lain. Terdapat percanggahan dalaman, yang menyebabkan kekejangan otot leher. Keadaan ini memerlukan analisis terhadap tindakan mereka sendiri, penalaran objektif dan mencari kompromi. Adalah perlu untuk menilai kekuatan dan keperluan mereka sendiri untuk berehat, untuk melihat aktiviti mereka dari sisi lain, dari sudut yang berbeza, dan untuk menyelesaikan percanggahan yang telah timbul.

Sekiranya leher telah kehilangan mobiliti (ia menjadi sukar untuk bertukar dan memiringkan kepala), maka sebab psikologi mungkin tersembunyi dalam ketakutan untuk dikutuk, tidak difahami. Seseorang takut untuk berpaling, melihat apa yang berlaku di belakangnya. Leher merespon ketakutan ini dengan kekejangan otot. Pilihan kedua - penolakan kategori pandangan lain - seseorang tidak mendengar pendapat orang lain, secara harfiah "kehilangan fleksibiliti", yang tercermin dalam leher mengikat.

Kesakitan toraks

Selalunya, sakit psikosomatik di tulang belakang dan otot toraks berlaku kerana tekanan yang berlebihan dikenakan pada orang oleh orang lain. Tubuh merasakan ia "menunggang", menggunakan, dan cuba untuk melepaskan beban ini. Dalam kes ini, rasa sakit dirasakan dalam peralihan leher ke daerah torak. Juga, sering kali kesakitan di rantau thoracic bercakap tentang harga diri yang rendah, apabila seseorang pergi ke "bawah", tidak dapat menikmati kehidupan, menikmati kemenangannya sendiri, dan dari kekalahan "mengembangkan gajah". Alasan ketiga mempunyai akarnya di dalam kedua - perasaan bersalah yang menyakitkan. Orang yang mempunyai harga diri yang rendah terdedah kepada kesalahan sendiri, menyalahkan diri mereka untuk segala-galanya, walaupun mereka tidak boleh dipersalahkan atas apa yang berlaku. Di samping itu, apabila seseorang meremehkan dirinya sendiri, dia cenderung untuk mengambil semua masalah untuk membuktikan kepada orang lain (sebenarnya, pertama dan terpenting kepada dirinya sendiri) bahawa dia bernilai sesuatu. Terutamanya tingkah laku ini adalah tipikal untuk wanita.

Kesakitan belakang yang rendah

Kesakitan belakang berlaku pada setiap orang kedua lebih 30 tahun. Ini disebabkan oleh perubahan usia yang berkaitan dengan cakera vertebra, yang menjadi lebih kurus dari masa ke masa, yang menyebabkan peningkatan geseran badan vertebra terhadap satu sama lain. Bagaimanapun, tekanan dan pengalaman merupakan faktor yang memudaratkan dalam pembangunan perubahan yang lebih serius. Pinggang ini amat dipengaruhi oleh pengalaman cinta dan kewangan. Kemunculan kesakitan memberi kesan:

 • rasa putus asa;
 • takut akan kemelesetan kerjaya;
 • penolakan seksualiti mereka sendiri (termasuk keperluan seksual);
 • kesalahan tersembunyi (kemarahan), tidak mencari jalan keluar.

Sakrum dan tailbone juga boleh dikaitkan dengan bahagian belakang tulang belakang. Sakit dalam bidang ini menunjukkan konflik dalaman yang tidak dapat diselesaikan, tetapi lebih sering menunjukkan masalah dengan keintiman. Sekiranya seseorang menindas hasrat seksual dalam dirinya sendiri, dengan sengaja menimbulkan libido akibat kompleksnya sendiri, maka bahagian belakang yang lebih rendah membuatnya menyedari ini dengan rasa sakit dan kekejangan otot. Tailbone boleh sakit kerana kesalahan lama, bersembunyi jauh dalam jiwa manusia.

Jika kesakitan mempunyai lokalisasi yang jelas, maka masuk akal untuk merujuk kepada jadual pangsi:

Nombor Vertebra

Penyebab kesakitan psikosomatik
(C - leher; T - toraks; L - belakang belakang)