Utama / Siku

Kesakitan leher psikosomatik

Apabila seseorang mengalami sakit leher, kualiti hidup berkurangan dengan ketara. Penyebab ketidakselesaan tidak selalu dikaitkan dengan penyakit sistem muskuloskeletal, sesetengah saintis menganggap hubungan kesakitan di leher dengan komponen psikosomatik.

Sesetengah menyingkirkan ketidakselesaan dengan bantuan kaedah tradisional dalam bentuk penggunaan ubat dan salap, tetapi rawatan ini memberikan kesan sementara. Sekiranya seseorang mendiagnosis ketiadaan sebarang masalah dengan tulang belakang, pendekatan psikosomatik boleh membantu.

Apa yang dimaksudkan oleh sakit leher

Secara anatomi, leher adalah titik perantaraan antara kepala dan badan, dan dalam istilah metafizik, bahagian tubuh ini adalah objek material dan rohani. Ketidakselesaan di kawasan leher mungkin menunjukkan konflik antara dua komponen ini: "kepentingan" kepala bertentangan dengan "kepentingan" badan, perasaan memerlukan beberapa penyelesaian, dan pragmatisme menentukan keadaannya sendiri.

Orang yang tidak mengadu tentang masalah leher mungkin bersesuaian dengan fikiran dan tubuh mereka sendiri atau melakukan apa sahaja yang mereka mahu tanpa menyalahkan diri mereka untuknya. Leher adalah simbol fleksibiliti minda, kerana ia membolehkan kita mengarahkan pandangan ke arah yang berbeza, melihat-lihat, dan lain-lain. Jika sukar untuk melakukan ini secara fizikal, maka ada masalah di dalamnya.

Seseorang mungkin tidak mahu melihat apa yang berlaku dari sudut yang berbeza dan menunjukkan keterlaluan yang berlebihan. Mungkin dia masuk ke dalam keadaan yang tidak menyenangkan dan tidak mahu mengakuinya. Mengendali kebimbangan dan rasa tidak puas membawa kepada fakta bahawa leher itu hanya "terjepit". Sakit apabila memutar leher mungkin menunjukkan ketakutan apa yang berlaku "di belakang belakang." Ia adalah mengenai pandangan mengkritik orang lain, ketidakadilan, situasi yang telah terkawal.

Pendapat pelbagai penulis

Psikologi, penyelidik, saintis yang berbeza mempunyai sudut pandangan mereka sendiri mengenai mengapa terdapat sakit di leher dengan psikosomatik. Tetapi mereka harus dipertimbangkan hanya jika penyakit sistem muskuloskeletal (misalnya, osteochondrosis serviks) dan gangguan dalaman yang lain dikecualikan.

Liz burbo

Penulis di kalangan penyebab kesakitan di leher mempertimbangkan perkara berikut:

 • aspirasi manusia yang ganas (tidak wajar, seperti kedudukan leher dalam osteochondrosis);
 • mengulangi masalah yang tidak dapat ditangani oleh individu ("lingkaran setan"), situasi seperti ini sangat terasa sangat menyakitkan dan sukar.

Jika sindrom kesakitan menghalang anda daripada membuat pergerakan sebagai tanda penafian, itu bermakna ada keinginan dalam jiwa untuk mengatakan "tidak", tetapi seseorang tidak boleh melakukan ini. Sekiranya sukar untuk bergerak dalam kelulusan, ini bermakna sesuatu menghalang kami membuat keputusan yang positif. Leher adalah bahagian fleksibel badan, dan masalah dengannya mungkin menunjukkan kekurangan kelenturan dalaman. Leher sering menyakiti mereka yang tidak mahu memberi penilaian objektif terhadap keadaan dan mengambil tanggungjawab untuk mereka.

Sinelnikov

Psikoterapi juga yakin bahawa leher melambangkan kelenturan dalaman. Ketiadaan ketidakselesaan di kawasan ini menunjukkan bahawa seseorang bersedia untuk melihat apa yang berlaku di sekelilingnya. Ketegangan dan kekerasan otot leher menunjukkan kekasaran, kekurangan fleksibiliti dalam keadaan yang sukar, keengganan untuk mempertimbangkan pandangan dan pendekatan yang berbeza untuk menyelesaikan masalah.

Zhikarentsev

Menurut penulis, leher dapat menyakiti kerana pandangan yang sukar dan tidak kompromi dari benda-benda dari orang yang tidak mahu melihat masalah dari sudut yang berbeza. Sekali lagi, ini adalah kebencian yang tidak fleksibel, keheranan, pemikiran sempit. Zhikarentsev menawarkan ikrar berikut untuk melegakan kesakitan di leher: "Saya dapat dengan mudah melihat kejadian dari sudut yang berbeza, terdapat banyak penyelesaian untuk masalah ini. Saya berasa bebas dan selamat. "

Louise Hay

Psikologi terkenal di dunia, L. Hay juga percaya bahawa sakit di leher dikaitkan dengan ciri-ciri seperti kekasaran dan kekurangan fleksibiliti pemikiran. Penulis menawarkan ikrar: "Saya dengan mudah akan menangani semua nuansa masalah itu. Saya tahu bahawa setiap situasi mempunyai banyak penyelesaian. Saya mempunyai hubungan baik dengan Dunia dan Alam Semesta. "

Nasihat umum ahli psikologi

Sakit di leher jika tiada sebarang penyakit menunjukkan bahawa orang itu melakukan sesuatu yang salah. Siklus indiferens tidak membenarkan mencari penyelesaian yang betul. Seseorang takut akan apa yang berlaku di belakangnya, tetapi ketakutan ini adalah ilusi.

Pakar psikologi dalam kes sedemikian menasihati:

 • melihat intipati perkara secara jujur ​​dan terbuka, secara objektif menilai apa yang sedang berlaku dan bercakap mengenainya dengan saudara-mara;
 • mengesan sama ada sakit leher menghalang mereka daripada membuat gerakan afirmatif (mengangguk) atau negatif;
 • jika terdapat masalah ketika cuba membuat kelulusan afirmatif, anda perlu mengenal pasti sebab yang menghalang anda daripada berkata "ya", mengatasi diri anda dan patuhi badan dan minda anda;
 • Tanya diri anda: "Apa yang saya takut?", Mengenal pasti masalah dan berkongsi ketakutan dengan orang lain.

Oleh itu, kaedah utama untuk mengatasi sakit leher ialah menganalisis diri dan menganalisis masalah yang ada. Adalah perlu untuk menganalisis keadaan "di atas rak": untuk mengenal pasti momen-momen negatif dan positif, untuk menentukan apa tindakan tidak boleh membawa kepada dan apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkan akibat-akibat negatif. Ia adalah perlu untuk mencari harmoni antara badan dan minda, memberi tumpuan kepada idea mereka sendiri tentang kebenaran.

Perlu difahami bahawa ketegaran dan keupayaan untuk mendesak seseorang sendiri adalah perkara yang sama sekali berbeza. Adalah perlu untuk memahami dengan idea bahawa sebagai tambahan kepada pandangan mereka sendiri ada yang lain. Selain itu, pertimbangan dan kedudukan lain mungkin betul. Anda mesti belajar untuk mendengar orang lain dan mengambil kira pendapat mereka. Nyeri leher adalah perasaan yang tidak menyenangkan, tetapi anda boleh mengatasinya dengan memikirkan sendiri.

Leher Sakit: Punca

Apabila leher mula terluka, maka neraka bermula untuk seseorang. Tidak mustahil dengan tenang mengangguk kepala anda, gilirannya ke sisi, dan berbaring dengan selesa. Banyak kesulitan yang disebabkan oleh masalah ini terletak di bawah sedar manusia. Psikosomatik kesakitan leher boleh banyak memberi tahu tentang keperibadian. Anda boleh mengetahui apa masalah di belakang artikel ini.

Seseorang yang merasakan bahawa dia mempunyai leher yang sakit haruslah menyedari sebab-sebab kejadiannya. Pertama dan terpenting, sebab indisposition adalah kekurangan keyakinan diri. Lagipun, ketidakpastian berterusan, membuatkan anda menyembunyikan kepalanya dalam "pasir". Dengan kata lain, kepala ditekan ke bahu. Sama ada membongkok, sentiasa melihat lantai, seolah-olah takut untuk menaikkan kepalanya. Dalam mana-mana keadaan, keadaan ini tidak semestinya.

Leher, oleh sifatnya, adalah sejenis "jambatan" yang menghubungkan tubuh rohani dengan tubuh material. Jika anda tidak mengurusnya, maka anda boleh mengumpul banyak masalah. Ia mencerminkan keadaan jiwa di mana orang itu terletak. Istilah luar biasa juga digunakan dalam amalan perubatan. Takrif istilah sebegini sering menyembunyikan osteochondrosis serviks.

Di sebalik sakit ada keadaan yang membuat seseorang menderita. Ini biasanya dikaitkan dengan masalah yang menyekat jalan keluar dari keadaan. Pada saat-saat semacam itu, anda boleh merasa seperti "binatang" yang terpojok. Dan untuk menghadapi mereka, anda perlu mengarahkan pemikiran anda ke arah yang betul.

Bagaimana untuk berjuang untuk "kebebasan"?

Kebebasan dalam pergerakan, yang mana anda perlu berjuang, dibina dari banyak "bata" yang bernilai diri. Memiliki mereka, seseorang boleh menghilangkan tekanan, yang menyebabkan penderitaan. Penyakit leher secara langsung berkaitan dengan konflik dalaman, yang mengakibatkan sensasi yang menyakitkan.

Jadi, persoalan utama adalah bagaimana untuk berjuang untuk "kebebasan" dari kesakitan, merasa hebat?

Menghapuskan pemikiran yang tidak perlu yang membawa kepada bahagian bawah. Oleh kerana itu, seseorang yang sia-sia kehilangan masa dan kesihatan. Meditasi, latihan, senyuman dan positif, adalah kunci untuk penyembuhan.

Jika keadaan yang mengelilingi orang itu, sangat mengganggu dia, maka anda perlu segera memahami segala-galanya. Kes-kes tersebut tidak bertolak ansur dengan kelewatan. Lagipun, percubaan untuk menjadi pemerhati di luar kehidupan anda boleh vyti "ke tepi."

Apabila tidak mungkin untuk mengangguk kepala anda dengan kelulusan, ia bercakap tentang konflik emosi dengan diri sendiri. Seseorang mesti membuang kebimbangannya, berhenti menunggu "tembakan" di belakang. Lagipun, kehidupan terdiri daripada risiko yang sering menyebabkan kebahagiaan.

Kekakuan dan kekurangan fleksibiliti dalam pergerakan menunjukkan punca psikosomatik dalaman. Jika seseorang tidak boleh berkata "tidak" sambil menggelengkan kepalanya, maka ini bermakna ketakutan. Ia adalah masa untuk melangkah ke hadapan dengan berani dan tidak takut untuk menyatakan pendapat anda. Mungkin ketakutan dibesar-besarkan dan bernilai kecanduan palsu. Ia seperti tudung, menutup kajian peluang untuk pembangunan.

Kesakitan psikosomatik di leher, menunjukkan keperluan untuk manifestasi cinta diri. Seseorang mesti membuang kebimbangannya supaya dapat "memutar" lehernya ke tepi. Pada akhirnya, anda perlu percaya diri dan mendengar suara hati.

Leher: psychosomatics

Leher adalah salah satu bahagian yang paling penting dalam tubuh manusia. Pada tahap leher fisika terdapat sambungan kepala dan tubuh, dan pada tahap metafizik, leher melambangkan hubungan dunia rohani dengan dunia materi.

Osteochondrosis serviks: psychosomatics

Sakit dan ketegangan pada otot leher mungkin menunjukkan kehadiran osteochondrosis serviks. Kursusnya adalah akut atau kronik.

Sebagai peraturan, kesakitan di leher menyebabkan seseorang mengalami banyak kesulitan, ketidaknyamanan dan meningkat dengan ketara apabila anda mengalihkan kepala ke sisi. Ketegangan pada otot-otot leher dapat menjadi punca kedudukannya yang tidak wajar.

Oleh itu, di antara sebab-sebab umum masalah dengan leher, Liz Burbo menunjuk sama ada: 1. Kecenderungan sesat manusia, tidak wajar, seperti kedudukan leher itu sendiri dalam osteochondrosis; 2. sama ada mengulangi situasi yang mana seseorang tidak dapat mencari jalan keluar, menyerupai lingkaran setan. Seseorang mengalami kesakitan dan menyakitkan dengan apa yang sedang berlaku dengannya.

Sekiranya kesakitan serviks menghalang seseorang daripada mengangguk kepalanya dalam tanda penafian (dari sisi ke sisi), maka seseorang yang dalam hatinya ingin mengatakan "tidak", tetapi dia tidak boleh. Jika, sebaliknya, kesakitan di leher menghalang pengesahan (atas dan ke bawah), ini bermakna sesuatu menghalang seseorang daripada berkata "ya".

Sejak leher dianggap sebagai "organ" yang agak fleksibel, masalah dengan leher mungkin menunjukkan kelenturan dalaman yang tidak mencukupi.

Seringkali, leher yang menyakitkan orang-orang yang tidak mahu menilai peristiwa secara objektif, kerana mereka tidak bertanggungjawab terhadapnya. Orang-orang seperti ini tidak mahu mengembalikan kepala mereka untuk melihat apa yang berlaku di belakang mereka. Mereka boleh berpura-pura bahawa acara itu tidak penting kepada mereka, walaupun sebenarnya mereka sangat risau.

Kesakitan leher: psychosomatics

Sakit di leher menunjukkan bahawa anda mengabaikan, tidak menyedari keadaan, melakukan salah. Tidak peduli dengan peristiwa membuatnya tidak mungkin untuk mencari penyelesaian yang sesuai. Anda "kehilangan kelenturan anda." Mungkin ia menakutkan anda apa yang berlaku di belakang anda, tetapi ketakutan ini mungkin ilusi, tanpa alasan sebenar.

Nasihat: lihat secara jujur ​​dan terbuka pada apa yang berlaku di belakang anda, jenis orang yang akan anda lihat. Cuba secara objektif menilai keadaan dan berkongsi kebimbangan anda dengan orang-orang ini.

Menganalisis sama ada sakit leher anda menghalang anda daripada mengangguk kepala anda secara negatif atau negatif.

Sekiranya sukar bagi anda untuk mencondongkan kepala anda secara afirmatif, dengan itu mengatakan "ya", cuba cari sebab mengapa anda tidak membiarkan badan anda menjawab "Ya". Cari ketakutan yang menghalang anda daripada berkata "ya" kepada orang tertentu atau keadaan.

Tanyakan kepada diri sendiri soalan: apa yang saya takut? Tubuh itu sendiri kesakitan di leher "memberitahu" anda bahawa anda perlu berkata "Ya." Tubuh menegaskan kepada anda bahawa sikap degil dan tidak fleksibel anda terhadap keadaan hanya menjejaskan kesihatan anda.

Neck leher: psychosomatics

Sinelnikov mengenai punca psikosomatik masalah leher:

Leher adalah simbol kefleksibelan dalaman "rohani" seseorang. Keadaan leher menunjukkan keupayaan seseorang untuk melihat apa yang berlaku kepadanya dan di belakangnya.

Ketegangan di leher, ketegaran otot-otot leher - bukti ketegaran, sikap tidak fleksibel terhadap situasi, orang, pandangan satu sisi peristiwa, keengganan untuk melihat isu-isu yang berbeza.

Masalah leher: psychosomatics

Zhikarintsev mengenai penyebab penyakit psikosomatik:

Pada pendapatnya, penyakit leher berlaku dalam orang yang degil, tegas, berfikiran keras. Orang seperti itu tidak mahu melihat keadaan dari sudut yang berbeza.

Leher adalah ciri fleksibiliti, keupayaan manusia untuk melihat apa yang berlaku di belakangnya.

Pengesahan masalah leher: Saya dengan mudah dan fleksibel melihat peristiwa-peristiwa dari sudut yang berbeza, dari sudut yang berbeza. Terdapat banyak pilihan untuk menyelesaikan sebarang masalah. Saya berasa selamat, bebas.

Tekanan di leher: psychosomatics

Ketegangan, ketegaran otot-otot leher menunjukkan bahawa seseorang mempunyai pemikiran yang berat sebelah, tegas yang tidak fleksibel dan kehendak diri sendiri (menurut Zhikarintsev).

Pengesahan ketegangan di leher: Ketika saya melihat sisi lain masalah, pandangan lain, saya merasa aman.

Penyakit leher: psikosomatik

Louise Hay juga mencatatkan kekurangan fleksibiliti, ketegangan, rupa-rupa yang dilihat pada acara itu, sebagai punca psikosomatik utama penyakit leher.

Pengesahan masalah dengan leher: Saya dengan mudah dan bebas mengenal pasti semua aspek isu. Saya tahu bahawa dalam setiap situasi terdapat banyak cara untuk menyelesaikannya. Saya mempunyai hubungan yang baik dengan dunia, dengan alam semesta.

Psikosomatik
dan sakit di leher.
Apa yang perlu dilakukan

Kompleks mini tiga latihan untuk melegakan ketegangan kronik di leher, berdasarkan kaedah Yoga Critical Alignment (YKV).

Jika sakit belakang adalah masalah nombor satu di dunia, sakit di leher mengambil tempat kedua.

Masalah kompleks ini harus didekati dari sudut yang berbeza. Mari kita mulakan dengan fisiologi dan yoga.

Bukan untuk apa-apa, atlas dipanggil atlas - vertebra pertama menanggung berat kepala kita, sama seperti wira mitos Yunani kuno membawa langit di bahunya. Tidak menghairankan dengan ketegangan beban dan tanggungjawab seperti di Atlanta. Ia terkumpul sama sekali, tetapi dalam pelbagai peringkat. Apa yang bergantung pada?

Pertama, ia boleh dikaitkan dengan trauma kelahiran, ketika dalam proses penyampaian tenaga kerja, obstetrik menyisihkan atlas. Mengimbangi walaupun beberapa darjah penuh dengan masalah besar di masa depan. Sekiranya vertebra pertama bertukar, kepala akan mempunyai daya tarikan yang sama ke kanan atau kiri dan garis cakrawala juga akan diputarbelitkan. Untuk menyelaraskan cakrawala, kanak-kanak secara tidak sengaja, hampir secara automatik mula memutar tulang belakang dengan cara zigzag, sementara gelombang zigzag boleh mencapai pelvis, menyebabkan penyelewengan di dalamnya dan bahkan menyebabkan diagnosis palsu tentang "panjang kaki yang berlainan." Dalam kes sedemikian, tidak berguna untuk memulakan kerja meratakan pelvis atau scoliosis di rantau toraks tanpa terlebih dahulu mengambil atlas.

Di tempat kedua adalah tabiat motor yang tidak normal kami. Wabak abad XXI menjadi telefon pintar, tablet dan alat lain, memaksa orang moden dari homo erectus (manusia erektus) untuk berubah menjadi "orang di depan mencari." Kita semua tahu gambar apabila seseorang menolak kepalanya ke hadapan dan menurunkannya untuk menghabiskan masa yang lama dalam kedudukan sedemikian, melihat pada skrin alatnya. Ini postur yang kelihatan tidak bersalah menyebabkan kerosakan yang besar terhadap postur kita, kerana sebagai akibat dari kedudukan kepala ini, kita mempunyai hyper lordosis di kawasan serviks dan kyphosis hiper di dada. Kami secara sukarela menjadikan diri kami menjadi Quasimodo terkenal dari Notre-Dame de Paris. Data penyelidikan telah mewujudkan hubungan berikut: apabila kepala menyimpang dari sudut kanan ke hadapan, beratnya meningkat hampir secara eksponen dan, dengan itu, beban pada tulang belakang servikal dan toraks meningkat. Dengan sisihan 15 darjah, berat kepala sudah 12 kg, dan dengan sisihan 30-17, pada 45 darjah - sudah 22, dan akhirnya pada 60 darjah - 27 kg. Kebanyakan kenaikan beban ini di tempat pertama jatuh hanya di kawasan Atlanta.

Peningkatan ketegangan di Atlanta, malangnya, penuh dengan tidak hanya sakit di leher itu sendiri. Sejak atlas disambungkan secara neurologis ke kepala, pengumpulan ketegangan di kawasan ini boleh menyebabkan kedua-dua kepala ketegangan (MNS) dan migrain, serta keradangan di mata, ketegangan pada otot rahang, dan rasa umum keletihan dan mudah marah.

Apa yang boleh dilakukan dalam kes ini dengan bantuan Yoga?

Untuk melegakan ketegangan kronik di kawasan Atlanta, saya boleh menawarkan kompleks mini tiga latihan berdasarkan kaedah Yoga Critical Alignment (JKV).

Untuk kesan santai yang paling berkesan pada otot-otot di bahagian vertebra serviks pertama dan kedua, disarankan untuk menggunakan bar YKV yang asal, tetapi ia boleh digantikan dengan peralatan lain yang tersedia untuk anda - bola (lebih baik ketegaran terbesar dan saiz kecil - contohnya tenis) atau bata Yoga, sebaiknya plastik bukannya kayu, walaupun dalam kes-kes yang teruk anda boleh menggunakannya.

Latihan 1. Santai Atlanta

Hujung papan tunggal, bola atau batu bata harus diletakkan di bawah atlas - tempat lampiran kotak tengkorak ke leher, tekanan harus jatuh pada otot di dasar tengkorak, dan sensasi seolah-olah tekanan langsung pada tulang tengkorak.

Dagu mesti disimpan dalam kedudukan neutral - tidak terlalu tinggi dinaikkan ke siling, tetapi tidak terlalu rendah ke dada.

Kami sedikit meningkatkan tekanan di bar, bata atau bola dan perlahan-lahan menggulung kepala ke kanan terlebih dahulu, supaya kita dapat merasakan tekanan sudut bar atau bata, dalam hal bola, kita harus merasakan tekanan bola di hilir kecil di belakang telinga.

Kemudian kami perlahan-lahan kembali ke kedudukan tengah dan menggulung kepala ke kiri dalam mod gerakan perlahan.

Ulang gulungan kiri dan kanan untuk beberapa pusingan. Dalam proses gulung, kami sedang mencari titik pencetus yang sensitif. Sekiranya kita menemui mereka, mereka dinasihatkan untuk bertahan lebih lama kepada mereka, meningkatkan tekanan dan tunggu masa ketika ketegangan di kawasan ini melemahkan sedikit.

Masa latihan dari 5 hingga 20 minit.

Latihan 2. Mengangkat atau menguatkan otot postur

Selepas latihan relaksasi, penting untuk mencapai kedudukan yang stabil, supaya ia menjadi kebiasaan dan menggantikan corak motor lama yang tidak betul.

Kami meletakkan perut kami di atas ketinggian - di YKV adalah blok, anda juga boleh menggunakan beberapa batu bata untuk Yoga atau beberapa selimut atau tuala yang dilipat, perkara utama adalah bahawa dada dinaikkan kira-kira 5 sentimeter di atas lantai.

Ujung blok atau tepi gabungan selimut mestilah berada di tahap proses xiphoid (bahagian bawah sternum). Tangan berbaring di sepanjang badan dengan punggung tapak tangan di atas lantai, bahagian atas dahi dekat dengan sempadan pertumbuhan rambut juga terletak di lantai.

Kami menghirup langsung ke pusat tulang belakang, sternum bergerak ke depan, dalam kes ini ke lantai dan menarik kedalaman bahagian toraks ke bawah dengan kami. Apabila vertebra mendalam, kepala hampir secara automatik naik ke atas seperti belon dengan helium, oleh itu latihan ini dipanggil lif.

Kita perlu membina garis lurus secara praktikal ke belakang kepala - belakang leher - kawasan antara bilah bahu - dan mengekalkan kedudukan ini selama 5 hingga 15 minit.

Pada menghirup dan menghembus nafas, kami membayangkan dan merasakan bagaimana tulang belakang terus mendalam di kawasan antara bilah bahu, manakala jarak dari muka ke lantai tetap sama.

Latihan 3. Lif dengan putaran

Tidak ada yang lebih berguna untuk rahim serviks daripada disusun dengan betul.

Latihan sebelumnya menetapkan peringkat untuk putaran untuk pergi ke kanan. Kami kekal di Elevator berpose, berbaring dengan perut di blok dan memegang garis lurus belakang kepala, belakang leher dan bahagian toraks dan mental melukis paksi tulang belakang dan kesinambungannya, membayangkan bahawa paksi ini keluar dari mahkota. Sebaik mungkin, kita membuat giliran kepala di sebelah kanan paksi ini, di kedudukan terakhir kita nampaknya mendengar telinga kiri ke lantai. Pegang kedudukan ini untuk 3-4 kitaran pernafasan sedar perlahan. Kemudian, perlahan-lahan kembali ke pusat dan berpusing ke kiri, mengulangi keseluruhan prosedur. Sekurang-kurangnya pendekatan dalam setiap arah adalah 3, maka apabila amalan itu semakin mendalam, anda boleh secara beransur-ansur meningkatkan masa pegangan yang memegang sehingga 5-7 kitaran pernafasan pada kedudukan akhir, serta meningkatkan jumlah pendekatan.

Adalah disyorkan untuk melaksanakan mini kitaran ini setiap hari, tetapi jika tidak ada masa dalam rentak marah megalopolis, anda boleh menghadkan diri anda 2-3 kali seminggu untuk mencapai hasil yang ketara.

Bagaimanapun, dengan mengatakan tentang kestabilan hasilnya, saya ingin menyentuh bukan sahaja bahagian fizikal semata-mata fizikal, tetapi juga psikosomatik.

Dari sudut psikosomatik mungkin terdapat beberapa sebab untuk munculnya sensasi yang menyakitkan di leher.

Dalam amalan saya, terdapat kes yang paling kerap apabila orang yang mempunyai harga diri menangani saya dengan masalah yang sama dengan cara yang sangat khusus. KG Jung menggambarkan fenomena ini sebagai kompleks rendah diri muda, apabila seseorang sebenarnya mempunyai pendapat yang sangat rendah tentang dirinya, yang cuba mengimbangi dengan kepentingan diri yang tinggi, yang cuba mencapai kejayaan yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk membuktikan kebaikannya kepada dirinya sendiri dan orang lain.

Dalam situasi seperti itu, perlu untuk menggabungkan kerja pada tahap fizikal dengan kerja pada tahap psikologi, memupuk harga diri positif yang kuat dan penerimaan tanpa syarat nilai seseorang.

Terdapat juga penafsiran psikosomatik esoterik masalah leher, yang saya sangat kagum dengan dan bekerja di kawasan ini benar-benar membantu orang ramai. Di dalam rangka teori ini, rasa sakit di leher dikaitkan dengan kehilangan hubungan dengan Diri Rohani anda, penyelewengan dari memenuhi misi rohani anda atau dalam bahasa Yoga tidak mengikuti Dharma.

Dalam kes sedemikian, teknik Pranayamas dan meditasi bertujuan untuk memulihkan bantuan sambungan yang hilang ini.

Dan yang ketiga, kita tidak boleh lupa bahawa kita semua unik dan tidak boleh masuk ke klasifikasi umum. Sekiranya tiada penjelasan di atas sesuai dan berfungsi, kerja psikosomatik bermula dengan gejala sebagai penunjuk kegagalan sistemik.

Gejala - rasa sakit di leher - adalah usaha oleh tubuh kita untuk memberitahu kita sesuatu yang sangat penting yang kita tidak menyedari, untuk melaporkan masalah yang kita abaikan. Kemudian kita perlu mendengar dan memahami bahasa rahsia. Terdapat beberapa teknik untuk ini, yang, tentu saja, yang terbaik dilakukan dengan pengajar, tetapi saya akan menawarkan pilihan untuk belajar sendiri.

Duduk dengan selesa, jadi mungkin untuk mengekalkan postur yang betul - untuk menyambung kepala dengan relatif kepada leher, dan leher relatif kepada bahagian toraks, seperti yang kita belajar lakukan dalam latihan Angkat.

Tutup mata anda, pergi ke dalam pernafasan jauh, tumpukan perhatian anda pada perasaan anda di leher di sini dan sekarang. Tanya diri anda soalan-soalan berikut, tidak kira betapa anehnya mereka kelihatan seperti anda:

 • Apa yang tidak membenarkan saya melakukan sakit di leher dari fakta bahawa saya benar-benar suka? Berapa banyak yang saya mahu lakukan berpotensi berbahaya kepada saya?
 • Antara tindakan biasa yang manakah yang saya tidak dapat lakukan kerana rasa sakit di leher, berapa banyak yang bermanfaat atau tidak bermanfaat untuk saya?
 • Jika saya boleh bercakap atas nama sakit di leher saya, bagaimana saya menjawab soalan: mengapa saya memerlukan saya?

Soalan-soalan ini tidak ditujukan kepada kesedaran anda yang aktif, mereka cuba menembusi lapisan yang lebih dalam jiwa, di mana jawapan kepada semua soalan tersembunyi, jadi tanpa keraguan apa-apa, walaupun fikiran yang paling bodoh timbul dalam kesedaran dan dengan cepat, tanpa teragak-agak, tuliskannya. Dibaca semula selepas seminggu dan menganalisis maklumat, anda mungkin mempunyai pandangan tentang apa yang sebenarnya terletak di belakang gejala anda.

Leher dan psychosomatics

Kesakitan leher adalah perkara yang sangat tidak menyenangkan. Biasanya mereka muncul secara tiba-tiba dan hidup racun yang ketara, kerana giliran sedikit kepala disertai dengan sensasi yang tidak menyenangkan.

Anda boleh menyingkirkan mereka untuk sementara waktu dengan bantuan salap dan ubat-ubatan, tetapi psychosomatics akan membantu untuk menghapuskan sakit selama-lamanya. Leher bertanggungjawab untuk banyak bidang kehidupan, dan masalah dengannya menunjukkan apabila kita melakukan kesalahan.

Kesakitan leher - tanda kekurangan fleksibiliti

Dalam bidang fizikal, leher menghubungkan kepala dan batang tubuh, dalam metafizik - bahan dan rohani. Oleh itu, apa-apa kesakitan bermakna konflik antara kedua-dua sfera ini: badan mahu satu dan ketua yang lain, pragmatisme mencadangkan penyelesaiannya, dan perasaan - sebaliknya.

Leher melambangkan fleksibiliti pemikiran, kerana ia membolehkan anda melihat-lihat, ke atas dan ke bawah, melihat ke belakang. Jika anda tidak dapat melakukannya secara fizikal, maka terdapat masalah dalaman.

Anda tidak mahu melihat keadaan dari posisi lain dan menunjukkan kekejaman yang berlebihan. Anda mungkin telah jatuh ke dalam keadaan yang tidak menyenangkan untuk anda dan tidak mahu mengakuinya. Anda menahan kebimbangan, ketidakpuasan dalaman tentang perkara ini dan cuba untuk berpura-pura bahawa segala-galanya adalah teratur, sebagai hasilnya - "wedges" leher.

Juga, ketidakupayaan untuk menghidupkan leher menunjukkan rasa takut terhadap apa yang berlaku di belakang. Ini mungkin pandangan yang menghakimi orang lain, sejenis ketidakadilan yang anda lebih suka menutup mata atau situasi yang berada di luar kawalan anda.

Pemanasan leher psikosomatik

Perkara pertama yang diperlukan untuk menyelesaikannya, walaupun masalah kecil adalah untuk menganalisisnya. Kesakitan leher boleh menyebabkan beberapa sebab, cuba menentukan sendiri dan bertindak, dengan mengambil kira keputusan.

 • Cari percanggahan. Kemungkinan besar, anda berada dalam keadaan di mana anda melakukan tindakan yang menyebabkan protes dalaman. Cuba memahami situasi ini dan letakkan di rak: apa yang salah dengannya, apa yang baik, apa keputusan yang akan anda lakukan, dan apa yang akan menjadi perbuatan. Adalah penting untuk mencari keharmonian antara mereka dan bertindak, dipandu oleh tanggapan mereka tentang kebenaran;
 • Dengar petua. Semak untuk melihat jika lebih sukar untuk menghidupkan leher anda: apabila anda mengangguk atau menggeleng kepala anda? Dalam kes pertama, anda tidak mahu bersetuju dengan sesuatu, pada kedua - anda takut menolak. Anda bertentangan dengan tubuh anda sendiri, yang secara langsung menunjukkan bagaimana untuk melakukan yang lebih baik;
 • Sebab secara objektif. Leher yang kehilangan pergerakan mungkin menjadi tanda bahawa anda mengabaikan beberapa fakta, lebih suka melihat keadaan satu-sisi, hanya dari pandangan anda. Cuba tarik diri dan lihat semuanya seolah-olah anda adalah orang yang tidak berminat;
 • Ketahui fleksibiliti. Keupayaan untuk menegaskan dan degil - perkara yang berbeza. Terima pemikiran bahawa ada orang lain selain sudut pandang anda, lebih-lebih lagi, mereka juga boleh betul. Mula mendengar orang lain dan cuba menerima pendapat mereka. Mungkin ia tidak begitu salah;
 • Tunjukkan emosi. Jangan sembunyikan kebimbangan sekiranya ada yang mengganggu anda. Mengabaikan masalah tidak bermakna penyelesaian. Ia memerlukan keberanian untuk beralih menghadapinya, tetapi anda boleh melakukannya. Selain itu, dengan melakukan ini sekali, anda akan melihat: lebih mudah menyelesaikan situasi daripada membiarkannya pergi.

Kesakitan leher adalah fenomena yang tidak menyenangkan, tetapi anda pasti dapat menyingkirkannya. Hanya jujur ​​dengan orang lain dan dengan diri sendiri.

Psikosomatik sakit leher

Kesakitan yang tiba-tiba dan sakit di leher adalah perasaan yang tidak menyenangkan yang memberi kesan besar kepada kehidupan seharian. Untuk sakit di leher, seseorang tidak boleh:

 • mengangguk kepala dengan tenang;
 • selesa untuk berbaring;
 • mudah pusing kepala anda dari sisi ke sisi.

Anda boleh menyingkirkan gejala-gejala yang tidak menyenangkan ini dengan bantuan: salap, krim, helang, chondroprotectors dan lain-lain persediaan perubatan. Walau bagaimanapun, kesan ubat ini hanya bersifat sementara. Ia adalah perlu untuk mengetahui sebab sakit di leher dan kemudian memulakan perjuangan dengannya.

Sering kali, masalah dengan rahim serviks terletak di bawah sedar manusia. Leher adalah cerminan keadaan jiwa di mana keperibadiannya terletak. Psikosomatik kesakitan leher adalah sains yang boleh memberi tahu banyak tentang keperibadian mana-mana individu.

Seseorang yang merasakan kesakitan di leher harus mengetahui sebab-sebab penampilannya.

Punca Penyakit Nyeri Leher

Dalam istilah fizikal, leher adalah penghubung antara kepala dan badan, dan dalam metafizik ia menghubungkan bahan dengan rohani. Sekiranya rasa sakit berlaku, ia menunjukkan sama ada keharmonian terganggu di antara alam fizikal dan rohani atau konflik berlaku. Contohnya, dari sudut pandangan psikosomatik, minda mahu satu, dan tubuh orang lain.

Menurut psikosomatik, penyebab sakit di leher adalah keraguan diri, yang menjadikan anda "menyembunyikan kepalanya di pasir". Ini berlaku di peringkat bawah sedar. Lelaki itu menekan kepalanya ke bahunya, membungkuk dan melihat ke bawah. Dia kelihatan takut untuk menaikkan kepalanya dan melihat lurus ke hadapan. Kedudukan kepala ini tidak semestinya, dan ia menyebabkan ubah bentuk tulang belakang serviks.

Kesakitan leher boleh disebabkan oleh sebab biasa - penderitaan mental. Seseorang yang mengalami perasaan yang kuat terasa seperti seekor binatang, didorong ke dalam sangkar kecil, yang mana dia tidak melihat jalan keluar. Ia adalah tegang, masing-masing, dan semua otot rahim serviks, yang menyebabkan penyakit leher.

Kesakitan leher adalah tanda kekurangan fleksibiliti.

Menurut psikosomatik, leher adalah simbol fleksibiliti pemikiran. Leher membolehkan anda melihat, ke bawah, ke tepi, melihat ke belakang. Sekiranya seseorang merasa sukar untuk menghidupkan kepalanya secara fizikal, maka dia juga mempunyai masalah psikosomatik dalaman.

Kekakuan dan kekurangan fleksibiliti di leher menunjukkan bahawa individu tidak boleh mengatakan tidak. Nodding kepalanya dalam perselisihan, dia melakukannya di bawah ketakutan, di peringkat bawah sedar. Halangan ini menutup keseluruhan gambaran mengenai kemungkinan pembangunan dalaman. Orang itu harus menyingkirkan kebergantungan yang salah terhadap pendapat orang lain dan dari ketakutan untuk menyatakan pendapat mereka.

Satu lagi tanda kekurangan fleksibiliti pemikiran adalah keterlaluan yang berlebihan. Ketidakmampuan untuk mengakui rasa bersalahnya, rasa tidak puas hati terhadap apa yang berlaku, kebimbangan tersembunyi menyebabkan keputusan berikut - memotong leher.

Juga, kesakitan di leher, kerana kurang fleksibiliti, menunjukkan bahawa individu takut untuk melihat apa yang berlaku di belakangnya. Contohnya, dia tidak bersedia menghadapi pandangan orang lain atau ketidakadilan. Orang seperti itu lebih suka menutup matanya ke sesuatu yang berada di luar kawalannya.

Psikosomatik sakit serviks

Kesakitan leher berlaku pada orang yang mempunyai ciri keperibadian berikut:

 • kekurangan;
 • degil;
 • ketegaran alam dan pandangan terhadap kehidupan;
 • mindedness (keengganan untuk melihat keadaan dari sudut yang berbeza).

Ketegangan terkumpul di leher menyebabkan sakit kepala, migrain, kerengsaan, tinnitus, kemerahan mata, ketegangan dalam otot rahang, perasaan keletihan yang berterusan, dan juga menimbulkan perkembangan penyakit yang dikaitkan dengan tulang belakang.

Osteochondrosis serviks

Osteochondrosis serviks adalah penyakit yang berkaitan dengan pemusnahan tulang rawan dan cakera intervertebral. Penyelidik psikosomatik telah mendedahkan bahawa pemusnahan tulang rawan boleh disebabkan bukan sahaja oleh faktor luaran (penuaan badan dan kecenderungan kepala yang tidak betul), tetapi juga pengalaman mental yang berkaitan dengan kesukaran hidup atau ketidakcukupan watak.

Kekakuan otot otot leher psikosomatik

Otot leher psikosomatik membayangkan penderitaan, yang dikaitkan dengan ketidakupayaan untuk memajukan sebarang keadaan. Manusia tegang, tetapi tidak merasa sakit. Walau bagaimanapun, selepas keadaan tegang, pada tahap pemulihan, seseorang itu melegakan dan kini boleh menghidupkan kepalanya ke mana-mana arah. Walau bagaimanapun, tepat pada masa ini bahawa dia merasakan leher kaku. Serangan ini bercakap mengenai psikosomatik pengikatan otot-otot di leher.

Apa yang menyebabkan Penyekat Otot

Psikosomatik leher adalah kompleks, tetapi pada masa yang sama sains yang sangat menarik. Pengapit otot di rantau serviks boleh menyebabkan keadaan seperti ini:

Di jabatan kerja disusun pekerja baru. Dia mula suka kepala jabatan, tetapi dia seorang lelaki keluarga yang teladan dan dengan itu cuba untuk tidak melihatnya, walaupun dia benar-benar mahukannya. Dalam hal ini, dia mengalami beberapa tekanan emosi. Akhirnya, gadis itu dipindahkan ke jabatan lain. Voltan bos reda. Bagaimanapun, sekarang, dalam fasa pemulihan, seorang lelaki tidak boleh menghidupkan kepalanya.

Ternyata disebabkan oleh sekatan yang timbul, yang boleh menjadi sangat berbeza (pembangunan perniagaan, hubungan atau perspektif baru), lehernya terjepit dalam fasa pemulihan.

Penjaga leher dan bahu

Penjaga leher dan bahu, dinyatakan sebagai ketidakselesaan di leher, mungkin menunjukkan bahawa bahu individu terlalu banyak. Juga, sakit psikosomatik di leher dijelaskan oleh fakta bahawa seseorang "duduk di leher" seseorang. Kebimbangan yang tidak dapat diimbangi, kebimbangan yang berterusan dan kebimbangan terhadap seseorang menyebabkan rasa berat di bahagian bahu dan leher.

Orang yang terlalu bertanggungjawab yang, tanpa ragu-ragu, berjanji untuk membantu semua orang berturut-turut, sentiasa menjaga diri mereka di bawah tanggungjawab yang tidak perlu dan tidak wajar kepada orang lain. Untuk mengatasi sakit psikosomatik di leher, mereka perlu memikirkan apa yang patut dialami dan apa yang tidak berbaloi. Hanya dalam kes ini, pengapit otot di leher dan bahu tidak akan mengganggu.

Pemanasan leher psikosomatik

Sekiranya leher dicelup atau terikat secara berkala, pemanasan psikosomatik perlu dilakukan. Terdapat latihan pemanasan asas untuk pemanasan leher psikosomatik. Oleh itu, senarai di bawah menunjukkan sebahagian daripada mereka.

 • Mendedahkan percanggahan. Apa-apa perbuatan yang dilakukan oleh seseorang boleh menyebabkan protes dalaman. Ia perlu menyusun segala sesuatu, mencari keharmonian antara badan dan minda dan bertindak selaras dengan konsep hidup dan prinsip kebenarannya.
 • Dengarkan hujung badan anda. Belajar untuk mengatakan tidak dan tidak takut untuk menolak apa yang tidak mereka sukai. Untuk melakukan ini dengan tegas, menganalisis keseluruhan keadaan.
 • Untuk tujuan secara objektif. Berpura-pura menjadi orang yang tidak berminat. Ini akan membantu melihat keadaan dari pelbagai pihak.
 • Terima pendapat orang lain - fleksibel. Cuba berhati-hati mendengar pendapat orang lain. Memahami bahawa terdapat beberapa pandangan, pendapat atau keputusan yang betul.
 • Jangan takut untuk menunjukkan emosi. Apa yang mengganggu tidak harus kekal di dalamnya. Ia adalah perlu untuk menunjukkan keberanian dan bercakap tentang masalah ini, dan tidak mengabaikannya. Ini akan membantu untuk tidak membiarkan keadaan berlaku.

Kesakitan psikosomatik di leher boleh dihapuskan sepenuhnya. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu bersungguh-sungguh dan jujur ​​dengan diri anda dan orang lain.

Apakah kesakitan di leher bererti dari sudut psikosomatik?

Leher adalah bahagian fleksibel badan yang membolehkan anda menaikkan dan menurunkan kepala anda, melihat-lihat, melihat-lihat. Di peringkat metafizik, ia menghubungkan bahan (torso) dan rohani (kepala). Sekiranya seseorang mengalami kesakitan di leher, psikosomatik menasihatkan untuk mencari sebab-sebab dalam konflik antara kedua-dua sfera ini: badan mahu satu dan kepala mahu yang lain.

Kepentingan psikologi sensasi yang menyakitkan

Psikologi Liz Burbo percaya bahawa masalah dengan leher mungkin menunjukkan fleksibiliti personaliti yang tidak mencukupi dalam komunikasi dan pemikiran:

 1. Seseorang tidak dapat mengawal keadaan, oleh itu dia tidak mahu melihatnya secara objektif. Orang-orang yang tidak berdaya secara dalaman kerap mempunyai leher kaku.
 2. Jika sakit di leher timbul apabila anda cuba mengembalikan kepalanya, maka anda takut mendengar apa yang mereka katakan tentang anda di belakang anda, atau tidak mahu melihat ketidakadilan, jadi anda berpura-pura bahawa anda tidak peduli. Walau bagaimanapun, ketidakselesaan di leher adalah isyarat jelas bahawa anda sangat bimbang tentang perkara ini.
 3. Sakit apabila anda mengendurkan kepala anda ke atas dan ke bawah (mengangguk) mengatakan bahawa sukar untuk anda bersetuju dengan sesuatu, katakan "ya" kepada seseorang, terima keadaan itu. Sekiranya rasa sakit berlaku apabila anda mengayunkan kepala anda ke kiri - kanan (gerakan penafian), maka masalah tersembunyi dalam ketakutan anda untuk menolak seseorang.

Penyetempatan kesakitan juga penting: jika leher yang sakit di sebelah kiri, maka anda tidak mempunyai kelonggaran yang cukup dalam hubungan profesional, bidang sosial, dan jika di sebelah kanan, dalam diri.

Liz Burbo mencatatkan penyakit seperti osteochondrosis serviks, di mana kepala berada dalam kedudukan yang tidak wajar, yang menyebabkan sakit di leher. Penjelasan metafizik mengatakan bahawa seseorang yang menderita osteochondrosis mempunyai kecenderungan yang berlawanan atau telah jatuh ke dalam keadaan yang menyebabkan dia tidak selesa, tetapi tidak melihat jalan keluar dan menyerah.

Pemanasan psikosomatik

Langkah pertama ke arah penghapusan sensasi yang menyakitkan adalah kesedaran tentang sebab mereka. Tindakan berikut akan membantu dalam perkara ini:

 1. Dengarlah isyarat tubuh awak. Semak kedudukan kepala di mana rasa sakit di leher dirasakan. Tubuh bijak, ia memberi petunjuk bahawa ketidakfleksibilitas bertindak untuk merugikan anda, dan menasihati anda untuk melakukan apa yang anda tidak inginkan. Sekiranya sakit untuk mengangguk, katakan "ya" kepada orang atau keadaan; Jika ketidakselesaan berlaku apabila anda menggelengkan kepala, jangan takut menolak seseorang. Lakukan ini dan lihat sama ada sensasi di leher berubah.
 2. Cari konflik. Menganalisis keadaan semasa, parti yang anda, untuk melihat apakah ia menyebabkan protes dalaman anda. Fikirkan tentang apa yang akan berlaku jika anda bertindak dalam beberapa cara atau, sebaliknya, anda tidak akan melakukan apa-apa. Ia perlu mencari cara di mana tindakan anda tidak akan bertentangan dengan keinginan dan kepercayaan anda.
 3. Membangunkan kelenturan. Adalah penting untuk membezakan degil dari keupayaan untuk menegaskan mereka sendiri. Mungkin anda mempunyai persediaan yang pendapat orang lain salah jika ia berbeza dengan anda. Cuba untuk mengubah sikap anda terhadap keadaan, mendengar pandangan orang lain dan melihat keadaan melalui mata mereka. Tepat pendapat boleh lebih daripada satu.
 4. Terangkan emosi anda. Anda mempunyai hak untuk mempunyai perasaan dan secara terbuka menyatakannya. Menindas atau mengabaikan emosi membawa kepada ketegangan, klip dan blok di peringkat fizikal, yang kemudian mengambil bentuk penyakit. Benarkan ketakutan, kebimbangan dan kebimbangan anda, kemarahan dan kemarahan untuk ditunjukkan.
 5. Tarik kembali. Penglibatan emosi menghalang penilaian objektif situasi. Cuba cari melalui mata orang yang tidak berminat - mungkin anda mengabaikan beberapa fakta.

Penulis Amerika dan pengasas pergerakan bantu diri, Louise Hay, menyarankan menggunakan pengakuan positif - pernyataan yang bertentangan dengan sikap yang menyebabkan kesakitan dan masalah leher yang lain. Sebagai contoh: "Saya dengan mudah dan fleksibel memeriksa semua aspek keadaan ini. Terdapat banyak penyelesaian. Semuanya berjalan sepatutnya. "

Kesimpulannya

Setelah mengetahui kepercayaan negatif mana yang menyebabkan masalah dengan leher pada tahap fizikal, anda boleh membetulkan dan menggantikannya.

Menyedari emosi anda tidak selalu mudah - anda mungkin memerlukan bantuan psikolog. Perkara utama adalah dengan mengambil keberanian dan melihat ketakutan di muka. Ini adalah satu-satunya jalan yang benar untuk penyembuhan dan kehidupan yang bahagia.

Psikosomatik leher (sakit leher, "klip" otot di leher)

Psikosomatik Leher (sakit leher, serangan "osteochondrosis")

Saya telah bertemu dengan sakit psikosomatik di leher beberapa kali, dan saya akan memberitahu anda mengenai mereka.

Seperti yang telah saya tulis dalam artikel tentang sendi di tengah-tengah masalah arthritis, arthrosis adalah kekurangan keyakinan yang kuat dalam diri anda, tindakan anda, pemikiran, pertimbangan dalaman bahawa tugas itu sukar. Fasa pemulihan (sakit teruk di leher) bermula selepas konflik diselesaikan, iaitu, pengalaman yang tidak berfungsi, berakhir.

Setiap bahagian badan mempunyai hubungan dengan emosi tertentu. Dan jika, sebagai contoh, pengalaman yang semuanya teratur teruk boleh "membongkar" ke dalam tangan, maka kebimbangan mengenai fakta bahawa seseorang tidak dapat menampung intelektual jatuh ke leher, tidak dapat memikirkan apa-apa.

Sebagai contoh, pelajar yang bimbang tentang lulus peperiksaan mungkin mula menyakitkan lehernya tepat selepas lulus peperiksaan.

Jika seorang ibu telah bimbang tentang bagaimana memilih rawatan / tutor / pengasuh yang diperlukan untuk anaknya, selepas akhir pengalaman - serangan "osteochondrosis". Selain itu, semakin lama pengalaman itu, semakin lama fasa pemulihan. Walau bagaimanapun, kesedaran sebenar mengenai hubungan antara tekanan dan kesakitan sentiasa mempercepatkan proses penyembuhan.

Satu cerita menarik adalah sakit panjang di leher, yang berakhir dengan selamat. Sakit di leher seorang wanita bertahan selama bertahun-tahun. Lawatan ke terapi urut, terapi manual, osteopat membantu sementara waktu. Selepas satu, dua minggu, sakit kembali. Pada permulaan kerja, saya meminta untuk menerangkan kesakitan dalam beberapa perkataan. Ternyata: "bengkok", "udachechesvto (hebat! Peluang untuk memanggil syarat yang tidak mempunyai definisi dalam bahasa)," merasakan "," kelainan "," menghancurkan "," siksaan ". Kemudian kata itu dipilih yang paling sesuai dengan sensasi yang tidak menyenangkan - "menghancurkan". Saya diminta untuk meneruskan perkataan ini dan merasakan "menghancurkan". Dan kemudian wanita itu teringat. Dia teringat ketika sakitnya bermula, dan apa yang dirasakannya.

Dia bekerja di syarikat itu dan benar-benar hilang di sana. Suatu gaji yang baik, tetapi tidak ada permohonan untuk bakatnya (kemudian, mujurlah, wanita itu mendapati dirinya dan menguruskan perniagaannya), bahawa pengurus merasakan dan setahun kemudian mereka meminta wanita itu meninggalkan tempat itu. Leher mula cedera semasa bekerja di syarikat itu, tetapi tamparan utama datang pada masa dia dipecat. Ini "terperangkap" dalam keraguan diri sendiri, yang bermula dengan kerja, dan merupakan penyebab sakit di leher. Walaupun semasa membincangkan keadaan itu, wanita itu merasakan otot lehernya mula berehat.

Walau bagaimanapun, ini bukanlah akhir kerjasama. Ketidakpastian dalam diri mereka, dalam penghakiman dan tindakan mereka sentiasa ada dalam kehidupan wanita (kalau tidak rasa sakit tidak akan bertahan selama lebih dari 10 tahun). Dan kes kerja adalah titik ketika tubuh tidak dapat menahan ketegangan dan mengubah stres menjadi penyakit. Oleh itu, kita terlibat dalam hakikat bahawa seorang wanita melangkah ke dalam keadaan baru integriti, keyakinan, kedamaian dan ketenangan.

Psikosomatik kekakuan, "mengepakkan" otot leher

Apabila kita berurusan dengan otot, kita perlu ingat bahawa konflik berbeza di sana. Ini bukan ketidakpastian dan bukan penyusutan sendiri sendi dan tulang. Ini adalah sejenis penderitaan, keterkaitan dengan kemustahilan pergerakan.

Jika kita bercakap tentang leher, maka ia "melekat" pada fasa pemulihan selepas ketidakupayaan untuk menghidupkan kepala ke arah yang ingin ditukar.

Sebagai contoh, pekerja baru datang ke jabatan. Ketua jabatan suka dia, tetapi dia adalah seorang lelaki keluarga yang teladan dan, tentu saja, secara sedar cuba untuk tidak mengalihkan kepalanya ke arah pekerja baru. Walau bagaimanapun, gadis itu dipindahkan ke jabatan lain, obsesi berkurangan, dan semasa fasa pemulihan seorang lelaki tidak dapat berpaling kepalanya untuk seketika.

Iaitu, sekiranya terdapat sekatan untuk melihat di mana - ia mungkin melibatkan pembangunan hubungan, pembangunan perniagaan, prospek baru - dalam fasa pemulihan "wedges" leher.

Dan, seperti biasa, perlu diingat bahawa penting bukan sahaja untuk menentukan pengalaman yang membawa kepada penyakit ini. Untuk disembuhkan, anda perlu mengubah sepenuhnya perasaan negatif, pemikiran, perasaan anda menjadi sesuatu yang menyenangkan.

Jadual seminar kaedah Penyembuhan Satori, yang saya gunakan dalam terapi:

Leher dan psychosomatics: penyebab kesakitan

Kesakitan leher adalah fenomena yang tidak menyenangkan, tetapi anda pasti dapat menyingkirkannya. Hanya jujur ​​dengan orang lain dan dengan anda.

Kesakitan leher adalah perkara yang sangat tidak menyenangkan. Biasanya mereka muncul secara tiba-tiba dan hidup racun yang ketara, kerana giliran sedikit kepala disertai dengan sensasi yang tidak menyenangkan. Anda boleh menyingkirkan mereka untuk sementara waktu dengan bantuan salap dan ubat-ubatan, tetapi psychosomatics akan membantu untuk menghapuskan sakit selama-lamanya. Leher bertanggungjawab untuk banyak bidang kehidupan, dan masalah dengannya menunjukkan apabila kita melakukan kesalahan.

Psychosomatics: penyebab sakit leher

 • Kesakitan leher - tanda kekurangan fleksibiliti
 • Pemanasan leher psikosomatik

Kesakitan leher - tanda kekurangan fleksibiliti

Dalam bidang fizikal, leher menghubungkan kepala dan batang tubuh, dalam metafizik - bahan dan rohani. Oleh itu, apa-apa kesakitan bermakna konflik antara kedua-dua sfera ini: badan mahu satu dan ketua yang lain, pragmatisme mencadangkan penyelesaiannya, dan perasaan - sebaliknya.

Orang yang tidak pernah mengalami sakit leher sama ada dengan selaras dengan diri mereka sendiri atau tidak akrab dengan masalah pilihan: mereka hanya melakukan apa yang mereka mahu tanpa rasa menyesal.
Leher melambangkan fleksibiliti pemikiran, kerana ia membolehkan anda melihat-lihat, ke atas dan ke bawah, melihat ke belakang. Jika anda tidak dapat melakukannya secara fizikal, maka terdapat masalah dalaman.

Anda tidak mahu melihat keadaan dari posisi lain dan menunjukkan kekejaman yang berlebihan. Anda mungkin telah jatuh ke dalam keadaan yang tidak menyenangkan untuk anda dan tidak mahu mengakuinya. Anda menahan kebimbangan, ketidakpuasan dalaman tentang perkara ini dan cuba untuk berpura-pura bahawa segala-galanya adalah teratur, sebagai hasilnya - "wedges" leher.

Juga, ketidakupayaan untuk menghidupkan leher menunjukkan rasa takut terhadap apa yang berlaku di belakang. Ini mungkin pandangan yang menghakimi orang lain, sejenis ketidakadilan yang anda lebih suka menutup mata atau situasi yang berada di luar kawalan anda.

Pemanasan leher psikosomatik

Perkara pertama yang diperlukan untuk menyelesaikannya, walaupun masalah kecil adalah untuk menganalisisnya. Kesakitan leher boleh menyebabkan beberapa sebab, cuba menentukan sendiri dan bertindak, dengan mengambil kira keputusan.

 • Cari percanggahan.

Kemungkinan besar, anda berada dalam keadaan di mana anda melakukan tindakan yang menyebabkan protes dalaman. Cuba memahami situasi ini dan letakkan di rak: apa yang salah dengannya, apa yang baik, apa keputusan yang akan anda lakukan, dan apa yang akan menjadi perbuatan. Adalah penting untuk mencari keharmonian antara mereka dan bertindak, dipandu oleh tanggapan mereka tentang kebenaran.

 • Dengar petua.

Semak untuk melihat jika lebih sukar untuk menghidupkan leher anda: apabila anda mengangguk atau menggeleng kepala anda? Dalam kes pertama, anda tidak mahu bersetuju dengan sesuatu, pada kedua - anda takut menolak. Anda bertentangan dengan tubuh anda sendiri, yang secara langsung menunjukkan bagaimana untuk melakukan yang lebih baik.

 • Sebab secara objektif.

Leher yang kehilangan pergerakan mungkin menjadi tanda bahawa anda mengabaikan beberapa fakta, lebih suka melihat keadaan satu-sisi, hanya dari pandangan anda. Cuba tarik diri dan lihat segala-galanya seolah-olah anda adalah orang yang tidak berminat.

 • Ketahui fleksibiliti.

Keupayaan untuk menegaskan dan degil - perkara yang berbeza. Terima pemikiran bahawa ada orang lain selain sudut pandang anda, lebih-lebih lagi, mereka juga boleh betul. Mula mendengar orang lain dan cuba menerima pendapat mereka. Mungkin ia tidak begitu salah.

 • Tunjukkan emosi.

Jangan sembunyikan kebimbangan sekiranya ada yang mengganggu anda. Mengabaikan masalah tidak bermakna penyelesaian. Ia memerlukan keberanian untuk beralih menghadapinya, tetapi anda boleh melakukannya. Selain itu, dengan melakukan ini sekali, anda akan melihat: lebih mudah menyelesaikan situasi daripada membiarkannya pergi.

Psychosomatics - bahu: apakah kesakitan di kawasan ini bermakna?

Hubungan antara kesihatan psikologi dan fizikal seseorang adalah fakta yang terbukti. Janji-janji tenaga menjejaskan kesihatan dan boleh menyebabkan banyak penyakit kronik. Perkara gaya hidup sihat, tetapi sama pentingnya untuk memahami keadaan emosi dan menghilangkan klip psikologi. Pakar mengenal pasti bahu seseorang sebagai salah satu jabatan terpenting yang menderita gangguan psikosomatik di tempat pertama.

Bahu psikosomatik

Bahu adalah pengenalan tenaga tindakan. Mengikut kesihatan mereka, adalah mungkin untuk menentukan sama ada seseorang berpuas hati dengan pendudukannya, jika dia mengatasi tugasnya, bagaimana ia bergantung pada pendapat orang lain. Sendi bahu juga merupakan penjelmaan tenaga jantung. Ia adalah tangan manusia yang diciptakan untuk manifestasi cinta dan kasih sayang bagi orang yang tersayang, penciptaan objek seni dan ungkapan diri.

Jika seseorang sihat secara emosi, menghasilkan semula tenaga positif dan dapat mengubahnya menjadi cinta kepada orang lain dan kegiatannya sendiri - bahunya akan bebas. Apa-apa beban hidup yang perlu mereka bayar, cacat otot, mengikat sendi, merasakan perasaan berat.

Kemungkinan penyebab kesakitan dan kecederaan

Alasan utama mengapa bahu menyakitkan adalah percanggahan antara keinginan dalaman dan kemungkinan kesedaran mereka. Dari sudut psikosomatik, gabungan ini adalah unjuran, sama ada seseorang itu hidup dengan peraturan masyarakat dan berusaha memenuhi harapannya atau meneruskan jalannya sendiri.

Pada pandangan pertama, anda boleh menentukan sifat seseorang dengan kedudukan bahu dan tulang belakangnya:

 • belakangnya juga, kepala dibesarkan tinggi, bahu diluruskan - seseorang mengikut sifatnya yang sebenar, bertindak menurut keinginan dan perasaannya;
 • membungkuk dan pengapit di bahu dan leher mengatakan bahawa dia lupa tentang keperluannya sendiri, cuba memenuhi harapan masyarakat.

Bahu yang sangat dinaikkan adalah tanda bahawa mereka menanggung beban yang tidak dapat ditanggung. Apa yang betul-betul menimbulkan perubahan sedemikian - adalah wajar menganalisis sendiri atau dengan pakar.

Kedudukan bahu dan keadaan psiko-emosi

Sekiranya tenaga vital tidak mempunyai saluran keluar, ia sering berkumpul dan menyebabkan sakit di bahu dan leher. Di tempat pertama harus menjadi keperluan semula jadi dan pemahaman tentang tujuan mereka sendiri, dan kemudian postur diluruskan, menjadi bebas dan bebas. Lebih-lebih lagi, jika tidak mematuhi keinginan batin, seseorang sering merasa bersalah terhadap dirinya sendiri. Ini menjadi punca pengumpulan ketegangan dan ketakutan untuk mengubah keadaan.

Perlu dipertimbangkan beberapa contoh bagaimana ketegangan di leher dan bahu menampakkan dirinya:

 • bahu yang sangat dinaikkan, leher dan sedentary leher - seseorang tidak boleh menjawab soalan-soalan penting untuknya dan sering membimbangkannya;
 • sangkar tulang rusuk yang diluruskan dengan tegas adalah tanda bahawa dia tidak mahu menutup jarak dengan penyokong dan menunjukkan kekuatan luarannya terlebih dahulu agar tidak menunjukkan kelemahan.

Bahu yang timbul - tanda ketidakpastian dalam keputusan mereka sendiri. Perlu diingati fakta yang jelas: jika seseorang tidak tahu cara menjawab soalan dalam perbualan, dia mengangkat bahu.

Sisi mana sakitnya?

Bergantung kepada sama ada terdapat ketidakselesaan di bahagian bahu bahu di sebelah kanan atau di sebelah kiri, seseorang boleh menilai tentang gangguan keadaan psiko-emosi. Dua tiang bertanggungjawab untuk manifestasi tenaga betina dan lelaki, untuk kemungkinan pembebasan mereka dan untuk keupayaan untuk mewujudkan hubungan yang sihat dengan jantina yang bertentangan.

Oleh itu, bahu kiri adalah pantulan tenaga perempuan. Sensasi yang menyakitkan yang timbul di jabatan ini mungkin menunjukkan beberapa gangguan:

 • untuk seorang wanita - dia membayar perhatian yang tidak mencukupi untuk penampilannya, hidup dengan orang yang tidak diingini kerana takut tidak diterima oleh orang lain;
 • sakit di bahu kiri seorang lelaki - tenaganya disekat oleh wanita (isterinya atau ibu), sementara dia merasakan kelemahannya dan tidak dapat menerima keadaan.

Bahu kanan adalah titik keluar untuk tenaga lelaki. Ia dinyatakan dalam kekuatan, keadilan, keupayaan untuk mengambil tanggungjawab untuk membuat keputusan penting, dan sebaliknya - dalam pencerobohan dan kuasa. Bahu kanan boleh menyakiti atas sebab-sebab berikut:

 • seorang wanita - dia berada di bawah pengaruh seorang lelaki yang lebih kuat (pasangan, bos, ayah), dan dia tidak mempunyai keberanian untuk menolak;
 • lelaki itu - dia tidak dapat menanggung beban tanggungjawab, yang dia anggap dalam keluarga, profesional atau masyarakat umum.

Kesakitan bahu adalah gejala berbahaya. Ia mungkin menunjukkan masalah psikologi yang serius yang menghalang individu daripada berkembang. Ramai memperoleh penyakit ini dengan usia, apabila kesukaran hidup berkumpul dan tidak mempunyai kesimpulan logik.

Kecederaan dan penyakit kronik

Kesakitan bahu adalah gejala banyak kecederaan dan penyakit kronik. Cara utama untuk memahami mengapa bahu menyakitkan adalah untuk menilai keadaan dalam keluarga dan di tempat kerja dan cuba memahami berapa banyak orang mengikuti prinsip kehidupannya.

Terdapat beberapa penjelasan untuk perkembangan penyakit dan kemunculan kecederaan di bahu bahu:

 • scoliosis (pelanggaran postur, kelengkungan tulang belakang dan pada masa yang sama melengkung di bahu) - yang dihasilkan sejak bertahun-tahun disebabkan oleh peningkatan persekitaran alam sekitar kepada orang itu dan ketidakupayaannya untuk mematuhi tuntutan;
 • Arthritis adalah keradangan kronik sendi, yang menunjukkan kehadiran masalah yang tidak dapat diselesaikan yang tidak dapat diselesaikan atau dipecat dari kepala;
 • kehelan bahu - keadaan berbahaya yang timbul dalam kes-kes yang melampau, konflik dengan orang awam dan ketidakupayaan untuk memenuhi janji-janji mereka;
 • menahan otot dan ligamen - ketakutan yang membuat keputusan tidak selesa boleh menyakitkan dan membawa kepada akibat yang tidak diingini.

Patah bahu adalah kecederaan yang paling berbahaya. Dalam kes ini, kita boleh mengatakan bahawa orang itu bukan sahaja tidak dapat mengatasi kesukaran hidup, tetapi juga kehilangan keinginan untuk menangani mereka.

Pecah menunjukkan pemusnahan sepenuhnya aliran tenaga. Jika selama bertahun-tahun seseorang tinggal dengan beban yang berat tanggungjawab dan tidak mempunyai rehat, pada titik tertentu percanggahan dalaman menyeberang semua sempadan. Ia kemudian bahu melompat keluar dari sendi, tulang pecah, otot, ligamen dan tendon pecah. Patah yang paling berbahaya dengan anjakan - kecederaan seperti itu memerlukan rawatan panjang, bukan sahaja perubatan, tetapi juga pemulihan psikologi.

Tanda pertama bahawa orang itu tidak sihat secara emosional adalah bahunya masih. Ini bermakna bahawa emosi dan keinginan sama ada tidak wujud dalam fikirannya, atau tidak ada jalan keluar.

Soalan-soalan yang kekal - adakah kita memilih jenis aktiviti yang tepat untuk ekspresi diri? Bagaimanakah saudara-saudara kita menyokong kita dan adakah kita tidak perlu membawa beban di bahu sahaja? Perkara utama untuk kesihatan seluruh organisma bukanlah untuk meragui haknya sendiri untuk membuat keputusan penting, walaupun mereka menentang pendapat orang lain.