Utama / Lutut

Psososomatik dan hernia tulang belakang

Dalam psikologi, tulang belakang dikaitkan dengan teras seseorang dan dipanggil saluran utama untuk aliran tenaga vital. Menurut para doktor, hernia lumbal dapat berkembang bukan saja sebagai akibat dari gangguan fisiologis, tetapi juga karena sebab psikosomatik. Pendekatan bersepadu terhadap rawatan akan berkesan merawat patologi cakera intervertebral.

Apakah psikosomatik?

Perubatan membuktikan hubungan langsung antara kecenderungan kepada penyakit sistem muskuloskeletal dan keadaan mental seseorang yang tidak stabil. Gejala negatif yang diturunkan mungkin tidak berdasarkan kepada punca fisiologi, tetapi mungkin ditimbulkan semata-mata oleh konflik psikologi dalaman, yang termasuk:

 • ketegangan saraf;
 • penindasan berterusan emosi negatif;
 • keadaan tekanan;
 • kemurungan;
 • konflik dalaman yang seseorang tidak dapat menyelesaikan;
 • rasa takut yang berterusan;
 • tidak puas hati dengan kehidupan.

Lelaki sering menekan emosi negatif. Tingkah laku seperti itu merosakkan sistem muskuloskeletal, merangsang osteochondrosis atau hernia, yang mana mereka lebih cenderung untuk membina penyakit itu di peringkat psikosomatik daripada wanita.

Penyebab sakit belakang psikosomatik

Hernia servikal

Penyebab psikologi utama penyakit ini dianggap takut tidak suka. Ketakutan penolakan sering dijangkakan kepada kanak-kanak. Ibu bapa yang cemas dengan patologi cakera intervertebral tulang belakang serviks sentiasa takut bahawa anak lelaki atau anak perempuan mereka tidak suka dengan rakan sebaya mereka, dan mereka diserang di sekolah. Sebab utama keadaan kesihatan seperti itu boleh menjadi penjagaan ibu bapa yang berlebihan pada zaman kanak-kanak. Bergantung kepada penyetempatan kesakitan di rantau serviks, sebab berikut dibezakan:

Jabatan Thoracic

Penyebab kesakitan yang paling kerap di kawasan sternum, psikologi memanggil ketakutan seseorang untuk dipersalahkan secara tidak adil. Ketakutan ini disebabkan oleh situasi yang sama pada masa lalu. Juga, kerosakan kepada vertebra rantau toraks boleh menjadi akibat dari ketidakupayaan seseorang untuk mengakui kesalahannya, untuk mengambil tanggungjawab atas tindakan mereka terhadap diri mereka sendiri. Maklumat terperinci dibentangkan dalam jadual:

Hernia lumbar

Pakar psikologi mengaitkan pathologi di bahagian yang lebih rendah dengan kesulitan kewangan dan kebimbangan kerana kekayaan material, tetapi sebab-sebab lain dibentangkan dalam jadual:

Psikosomatik oleh burbo dan hernia intervertebral

Ahli psikologi, pengarang buku tentang psikologi Liz Burbo menghubungkan penampilan hernia dengan perasaan yang terpojok. Pesakit ingin keluar dan mengubah hidupnya, tetapi ketidakstabilan kewangan menakutkannya. Tingkah laku seperti itu memerlukan tekanan, meningkatkan tekanan di tempat kerja dan ketidakpuasan berterusan keinginan mereka sendiri. Pemasangan sedemikian penuh dengan peralihan penyakit ke peringkat kronik dengan peningkatan sindrom kesakitan, dan kemerosotan umum keadaan badan. Untuk memahami sebab-sebab utama prolaps cakera intervertebral, pesakit disyorkan untuk berunding dengan ahli psikologi.

Liz Burbo menasihatkan untuk mendengar badan anda sendiri dan memahami bahawa hernia intervertebral adalah isyarat untuk mengubah keadaan. Hanya ketakutan dan kekurangan kepercayaan diri untuk menghalang seseorang daripada mencapai apa yang diinginkan.

Apa yang perlu dilakukan dengan hernia?

Petua psikologi asas:

 • Ia perlu belajar bagaimana untuk membuang emosi negatif, dan tidak mengumpulnya di dalamnya.
 • Ia adalah perlu untuk meningkatkan komunikasi dengan orang lain, mendengar pendapat mereka.
 • Ramuan masa lalu patut dilupakan dan melepaskannya. Jika anda hanya tinggal kenangan, tidak mungkin menjadi bahagia pada masa sekarang.
 • Pertama sekali, anda perlu mencintai diri sendiri, tanpa membuat tuntutan yang berlebihan dan mengabaikan harga diri yang kritikal.

Hernia vertebral, yang disebabkan oleh punca psikosomatik, paling berkesan dirawat oleh psikologi profesional, kerana biasanya terdapat beberapa sebab psikologi. Adalah sukar bagi pesakit untuk secara bebas berurusan dengan ketakutan dan kompleks, dan pembetulan psikosomatik akan membantu dengan cepat menghentikan kesakitan dan menyembuhkan penyakit.

Psikosomatik tulang belakang tulang belakang

"Hernia tidak membenarkan hidup... Saya berumur 33 tahun. Beberapa tahun hernia sengsara di kawasan lumbar, dan dengan cara apapun dan tiada siapa yang boleh menyembuhkan mereka. Seorang kawan menasihatkan jadual, di mana hubungan antara penyakit dan masalah mental ditunjukkan. Ini adalah bagaimana sebab psikologi hernia intervertebral ditunjukkan: "Seseorang tidak boleh menanggung sesuatu, tetapi tidak dapat menolaknya - iaitu kecenderungan untuk berpecah daripada menyerah. Saya telah menganalisis sepanjang hayat saya dan tidak dapat disangkal sekurang-kurangnya untuk apa-apa - jauh dari saya. Bagaimana saya dapat menjelaskan bahawa saya tidak mempunyai hubungan antara penyakit dan masalah mental? "

Jadual-jadual yang mencerminkan sambungan penyakit dengan masalah mental tertentu, dan yang mengisi Internet, adalah simbolik. Ya nilai organ untuk organisma diambil sebagai asas, dan nilai ini secara simbolik dipindahkan ke bidang psikologi. Sakit tenggorokan - anda takut mengatakan sesuatu; Hernia - sesuatu dalam hidup anda merosakkan... dan lain-lain

Anda sepatutnya bersetuju bahawa jika jadual ini mencerminkan koneksi sebenar - doktor atau psikoterapi tidak diperlukan.

Sudah tentu, penulis yang menulis buku - sumber jadual ini - entah bagaimana menyiratkan sambungan ini. Tetapi ia agak umum: baik, jenis orang lebih daripada 40, tidak tahu apa hernia, pada masa yang sama, tidak membawa sesuatu yang saya ingin buang.

Psikosomatik, sebagai sains interdisipliner, bergantung pada asas penyelidikan saintifik yang agak luas, yang pada pendapat saya sangat berani.

Dalam erti kata yang sempit, boleh dikatakan mengenai komponen psikosomatik hanya dengan menghilangkan punca psikogenik penyakit ini, dengan hernia tulang belakang adalah: kekurangan nutrisi, kegagalan untuk mematuhi rejim minum, penyakit otot radang, kekurangan tenaga fizikal yang betul dan berterusan, penyakit sendi tertentu.

Walau bagaimanapun, jika langkah-langkah yang diambil dan rawatan tidak memberi kesan kepada perkembangan penyakit ini, kita boleh bercakap mengenai sifat psikogenik. Tetapi dengan cara yang sedikit berbeza.

Hernia intervertebral adalah peringkat terakhir pemusnahan (penyembuhan) cincin berserabut, dan ia sebenarnya didahului dengan proses yang sangat panjang, berdasarkan kekurangan tisu tulang cecair dan nutrien.

Dan sekarang kita akan mempertimbangkan apa masalah psikologi itu.

Hari ini, teori psikosomatik utama adalah tekanan.

Kesan tekanan selain daripada gangguan hormon yang dijelaskan membawa kepada peningkatan imunosupresi dan peningkatan dalam proses keradangan.

Di samping itu, otot dan fascia semestinya bertindak balas terhadap tekanan dengan mengurangkan dan membentuk anjing laut.

Proses ini amat menarik bagi kami. Kontrak otot belakang, menghasilkan tekanan yang berlebihan pada cakera. Jika dalam satu tangan, ia mewujudkan kecenderungan dan tidak lagi hanya tekanan, tetapi keperluan untuk tulang belakang akan menyesuaikan diri dengan kelengkungan baru.

Sekiranya anda mempunyai masa, ia akan diselaraskan. Jika tidak, ia akan retak.

Dalam otot yang terkontaminasi, aliran limfa berkali-kali lebih teruk, keanjalan dan lumen pada saluran darah, yang bermaksud keradangan yang telah terbentuk di sekitar tulang belakang, tidak mungkin secara semulajadi dihapuskan.

Oleh itu, proses keradangan berlangsung (dan terhadap latar belakang tekanan, faktor proinflamasi juga meningkat). Dan di sini mekanisme perlindungan terhadap pergerakan, rasa sakit, diaktifkan, yang menyebabkan kekukuhan otot yang lebih besar.

Seseorang mengurangkan kepada mobiliti minimum, dan ini hanya memburukkan lagi keadaan - cecair sinovial berkurang, dan cakera merosot lebih cepat. Hernia.

Dan apa yang ada masalah psikologi?

Walaupun stres, atau agak kesusahan, timbul dengan tepat terhadap latar belakang masalah psikologi dari pelbagai jenis: dari ketidakseimbangan hidup ke konflik dalaman yang mendalam yang keluar dari luar, sebagai peraturan, dalam situasi yang sangat tegang.

Tindak balas tekanan tubuh pada tahap kimia adalah sama untuk semua organ dan tisu badan dari segi kesan merosakkannya.

Dan di sini kita sampai ke titik utama: malangnya, adalah MUNGKIN untuk menubuhkan apa jenis kualiti jiwa anda yang membuat prasyarat untuk tekanan jangka panjang pada mana-mana jadual biasa. Ini adalah gabungan individu. Dan proses mencari sebab-sebab ini mengambil masa dan kemahiran.

Tetapi adakah itu bernilai sayang jika hernia di peringkat terakhir dapat memberikan situasi di mana nukleus pulpa mengalir ke saluran tulang belakang, yang bukan hanya bentuk hernia intervertebral yang paling menyakitkan, tetapi boleh menyebabkan komplikasi yang sangat serius.

Penyebab hernia psikosomatik

Terdapat sains khusus yang mentakrifkan hubungan antara kesihatan fizikal dan psikologi - psikomatik. Dia menerangkan bagaimana reaksi seseorang, harga diri dan persepsi tentang dunia di sekelilingnya memberi kesan kepada kesihatan umum. Ramai pesakit mengesahkan: dengan adanya masalah, penyakit kronik semakin memburukkan.

Sebab psikosomatik

Tulang belakang adalah asas untuk penyelenggaraan badan, dan dengan itu, kehidupan. Psikosomatik mengesyorkan bahawa apabila terdapat keabnormalan di tulang belakang, untuk mewujudkan hubungan yang hilang dengan saudara-mara dan saudara-mara, iaitu, untuk mendapatkan sokongan. Selalunya pesakit mengambil tanggungjawab volumetrik atau membawa beban hidup yang besar.

Kesakitan belakang adalah tindak balas badan kepada:

 • trauma psikologi;
 • penindasan emosi (kemarahan, ketakutan, kemarahan);
 • tekanan;
 • masalah hubungan dengan orang lain;
 • kesukaran dengan ketenangan dan tekanan psiko-emosi.

Ketidakupayaan untuk mengawal keadaan mental secara bebas membawa kepada penyakit serius yang tidak dapat diterima dengan rawatan dadah.

Psikomatika adalah berdasarkan fakta bahawa setiap bahagian tulang belakang bertanggungjawab untuk bidang kehidupan tertentu. Ia mempunyai manifestasi berikut:

 • Rantau serviks menderita kerana tidak ada persefahaman dan sokongan dari pihak, penindasan manifestasi cinta, perasaan tidak berguna.
 • Masalah di daerah torasik dikaitkan dengan perasaan bersalah, keinginan untuk menyingkirkan sejumlah kewajiban. Kesakitan muncul dalam ketakutan yang menikam di belakang, silap mata.
 • Bahagian bawah tulang belakang dikaitkan dengan bidang kewangan. Pinjaman tidak dibayar, takut kehilangan wang atau bekerja.
 • Hernia inguinal boleh membicarakan kesulitan dalam keluarga, kekurangan keselesaan di dalam rumah.

Psikosomatik tulang belakang tulang belakang

Hernia - keluaran kandungan dalaman di luar. Ia boleh dibandingkan dengan tenaga terkumpul yang meletup di kawasan kluster. Pesakit menderita dari aspirasi dalaman dan rintangan kepada mereka. Sebagai contoh, terdapat keinginan yang besar untuk mengubah pekerjaan, tetapi tidak ada kemungkinan untuk berpindah ke tempat lain.

Perlu perlahan-lahan menganalisis kemungkinan penyelesaian kepada masalah dan tidak memerlukan tindakan segera dari diri mereka sendiri.

Pesakit yang mempunyai tanda-tanda gangguan mental yang ditetapkan adalah pembetulan psikologi:

 • Pesakit terletak dengan mudah di kerusi khas.
 • Doktor meminta anda untuk berehat, meminimumkan kebimbangan dan kecemasan.
 • Komunikasi dengan ahli psikologi: doktor menganalisis keadaan dan membetulkan keadaan pesakit.

Keberkesanan pembetulan, banyak nota selepas beberapa sesi.

Psikosomatik lumbar hernia

Bahagian lumbo-sacral bertanggungjawab terhadap perasaan seseorang dalam kehidupan. Sakit jarang berlaku pada orang yang yakin yang jelas melihat matlamat dan tidak memikirkan halangan. Kepekatan pemikiran tentang kekurangan sesuatu menyebabkan rasa takut dan tidak selamat. Ketakutan memberi tekanan pada tulang belakang, menyebabkan rasa sakit. Kehilangan iman dalam kekuatan sendiri menghancurkan sokongan dan menutup jalan menuju kesejahteraan.

Pengaruh yang kuat mempunyai:

 • rasa putus asa;
 • ketakutan yang tidak alami untuk kehidupan;
 • trauma psikologi kanak-kanak;
 • penderaan seksual;
 • takut akan hubungan dengan keinginan yang kuat untuk dicintai;
 • takut akan kerugian kewangan dan profesional;
 • penafian seksualiti.

Ketakutan terhadap kemiskinan, penolakan, kesepian - ia hanya di kepala dan ilusi. Menetapkan sambungan kesejahteraan bahan dan keyakinan pada masa depan adalah salah. Pertama sekali, anda harus mencintai diri sendiri dan tidak meragui kebolehan anda sendiri. Lelaki itu sendiri membuat hidupnya.

Psikosomatik hernia serviks

Kawasan serviks mengikat batang badan dengan kepala, iaitu dunia fizikal dan rohani. Dalam ketiadaan harmoni, konflik dalaman dalam masalah tulang belakang ini timbul. Hernia dan protrusi yang paling biasa.

Psikomatika bergantung kepada jenis konflik dalaman:

Psikosomatik: hernia

Penyakit di mana bahagian badan (dalaman) melebihi hadnya dipanggil hernia. Bergantung pada di mana ia muncul, inguinal, intervertebral (intervertebral), umbilical, cerebral, dan jenis hernia lain terpencil.

Hernia inguinal selalunya berlaku pada lelaki. Perubatan menerangkan ciri-ciri anatomi ini struktur badan lelaki. Gejala utama hernia inguinal adalah: sakit di belakang dan perut bawah, rasa tekanan (sebelum pergi ke tandas), meningkatkan keinginan untuk menggunakan tandas, dll. Penyebab fizikal termasuk keturunan, buruh fizikal berat, sembelit, batuk berterusan, umur, kesukaran membuang air kecil dan lain-lain

Seterusnya, kita fikirkan gambar fisiologi hernia intervertebral. Seperti yang anda ketahui, di antara vertebra adalah pad elastik, terima kasih di mana tulang belakang dicirikan oleh kelenturan dan mobiliti, - cakera. Atas sebab-sebab tertentu, cakera redaman intervertebral ini pecah, dan sebahagian daripada inti mereka melebihi hadnya. Antara simptom utama, terdapat kesakitan akut (di bahagian bawah belakang, di leher, di dada - bergantung kepada lokasi hernia), memancar ke kepala (jika hernia di kawasan serviks), ke perut (jika hernia berada di daerah torak) dalam tulang belakang lumbar), pening, tekanan darah tinggi, kebas otot dan anggota badan, kelemahan, dan lain-lain. Perlu diperhatikan bahawa penyakit ini biasanya berlaku terhadap latar belakang penyakit lain tulang belakang (contohnya, osteochondrosis). Juga penyebab fizikal adalah kecederaan tulang belakang, osteochondrosis, gaya hidup yang tidak aktif, tenaga fizikal yang tinggi (mengangkat berat), dan sebagainya.

Hera psikosomatik am

Apabila mempertimbangkan psikosomatik hernia, anda harus memberi perhatian kepada hakikat bahawa hernia dikaitkan dengan pembebasan sebahagian organ melebihi batasnya - dan ia berlaku di bawah tekanan. Kata kunci ini memberitahu kita apa yang berlaku di dunia dalaman seseorang yang menderita hernia: di bawah tekanan dari pemikiran dan emosi negatif, ketegangan saraf berkumpul dan melampaui batas. Pada masa yang sama, untuk mengabaikan konflik dalamannya, seseorang melintasi sempadan interpersonal dan mengganggu dalam kehidupan (ruang) yang lain.

Di sini pencerobohan psikologi ke dalam kehidupan yang lain bermakna bahawa orang ini mengambil terlalu banyak pada dirinya sendiri: beban di luar kekuatannya, tanggungjawab orang lain (terutama ibu bapa), terlalu banyak usaha. Dan, sebagai akibatnya, dia merogol dirinya untuk menanggung beban (hubungan (hutang), tanggung jawab, dll.) Dan snatches.

Orang sedemikian menganggap kehidupan sebagai beban berat. Tetapi dia lupa bahawa tiada seorang pun yang memintanya untuk mengecewakan dirinya dan menyeret segalanya. Dari ini, sebaliknya, yang lain hanya menjadi semakin buruk.

Pertama, kerana dia sendiri mengadu kepada semua orang bahawa tiada siapa yang mahu melihat usahanya, tidak mahu menyesal, membantu, dan, jika mereka membantu, maka tidak dengan cara yang betul. Ketidakpuasan yang berterusan dan tuntutan yang tidak dapat difahami (sama ada penyesalan atau bantuan) meningkatkan ketegangan dalam hubungan dan meletakkan orang lain dalam buntu.

Kedua, apabila seseorang mengambil tanggungjawab orang lain, perbuatan mementingkan diri sendiri adalah mahal bagi mereka yang diambilnya. Sebagai contoh, ibu bapa tidak memberi peluang kepada anaknya untuk memutuskan sesuatu, untuk melakukannya sendiri (dia memilih kalangan, rakan, institusi pendidikan, dll.). Hanya untuk sebab tertentu, ibu bapa yang sama tidak puas dengan yang sudah dewasa, tetapi dengan anak yang masih kanak-kanak.

Penyebab psikologi hernia intervertebral

Kami tahu bahawa tulang belakang adalah organ pendukung, rangka, paksi tubuh manusia, oleh itu pemindahan ciri-ciri ini kepada rancangan metafizik akan memberitahu punca psikologi hernia dalam organ ini. Jadi kata kunci di sini ialah: sokongan itu, teras dalaman, melalui mana beredar tenaga hidup.

Dalam hubungan ini, tafsiran sebab penampilan hernia intervertebral Louise Hay teringat: seseorang yang menderita penyakit ini hidup dengan keyakinan bahawa "kehidupan yang sukar ditinggalkan tanpa sokongan".

Seseorang yang mempunyai hernia intervertebral, merasakan dirinya digerakkan ke sudut masalah kehidupan, merasakan dirinya dalam keadaan yang sia-sia. Dia mempunyai hasrat kuat untuk keluar, tetapi pengalaman dan ketakutannya sendiri menguasai dirinya.

Oleh itu, ketakutan dan pengalaman negatif lain "memberi tekanan" pada jiwa seseorang. Dia tidak bertahan ketegangan batin dan, untuk melarikan diri dari ini, dia diaktifkan secara luaran, melampaui batas ruang pribadinya dan mengganggu ruang, dalam kehidupan orang lain.

Kami juga memerhatikan bahawa penampilan hernia di bahagian tertentu tulang belakang menunjukkan pemikiran negatif dan emosi tertentu yang berkaitan dengannya, sifat dan tabiat seseorang. Ingatlah jabatan-jabatan ini dan kualiti yang berkaitan, serta pengalaman negatif, ketakutan yang memusnahkan jabatan ini.

 1. Tulang serviks, seperti yang diketahui, melambangkan kefleksibelan, keupayaan untuk melihat keadaan dari semua pihak, serta kehendak orang itu. Oleh itu ketiadaan kualiti positif dan kelaziman yang negatif: kategoris, degil, tidak puas hati (dengan penyerahan paksa) menjejaskan tulang belakang serviks.
 2. Tulang belakang toraks biasanya dikaitkan dengan cinta dalam kehidupan seseorang. Oleh itu, pengalaman negatif sedemikian seperti takut bahawa mereka tidak suka, atau kehilangan, menjaga orang yang disayangi,tuduhan yang mereka tidak suka menjejaskan keadaan jabatan ini.

Masalah dengan tulang belakang toraks yang rendah memberi isyarat kepada orang berkenaan tersinggung apa "Bertuah" dan mahu "turun".

Seksyen dada juga mengalami ketika seseorang hidup dengan bersalah atas kesilapan lalu. Setelah melalui keadaan negatif pada masa lalu, pada masa sekarang mematikan emosi dan hati, hidup hanya minda.

 1. Adalah diketahui bahawa tulang belakang lumbar dalam arti literal dan kiasan mengambil sebahagian besar fizikal beban pada diri sendiri. Di bawah beban masalah yang tidak munasabah belakang adalah lentur: tetapi ia adalah beban yang tidak perlu dari mana ia layak dibebaskan. Di sini kita bercakap tentang bagaimana orang sering beban sendiri beban yang tidak perlu masalah, baik yang sebenar dan yang dibuat.

Salah satu sebab utama hernia lumbal adalah kebimbangan berterusan mengenai sisi kewangan kehidupan, perasaan kurang sokongan material, takut kekurangan wang.

Penyebab psikosomatik hernia umbilik

Hernia payudara biasanya dikesan pada bayi baru lahir. Mereka mengatakan ia muncul kerana anak yang menangis yang panjang dan histeris. Pada masa yang sama, peningkatan tekanan intra-perut, yang merupakan punca fizikal hernia. Apa yang membuatkan kanak-kanak menangis tidak henti-henti? Ketakutan. Takut dunia luar, ketakutan ketidakupayaan untuk menyesuaikan diri dengannya, serta ketakutan yang lain. Tetapi bagaimana mungkin seorang bayi baru lahir? Ketakutan ini (seperti orang lain) mungkin muncul pada kanak-kanak pada tahap bawah sedar, iaitu, bergerak dari ibu bapa neurotik. Bagaimana?

Ingat bahawa kami menulis bahawa kanak-kanak di bawah umur 12 tahun sangat rapat dengan ibu bapa mereka di peringkat tenaga. Ini bermakna jika terdapat sesuatu yang salah dengan ibu bapa (bermakna negatif: pertengkaran, pencerobohan, ketakutan, dll.), Maka walaupun tidak ditunjukkan kepada anak, mereka secara tidak sadar membaca maklumat negatif melalui medan tenaga yang sama.

Selanjutnya, kesihatan mental kanak-kanak mula merosot (histeria, keinginan, keteguhan, ketidakpatuhan, menangis, ketakutan). Jika negatif berterusan untuk masa yang lama, maka kanak-kanak jatuh sakit secara fizikal. Ini adalah bagaimana psikosomatik hernia dan penyakit-penyakit lain kanak-kanak muncul sendiri.

Jika kita bercakap tentang hernia umbilik dalam orang dewasa, maka kita ingat bahawa pusar itu "menerkam" pada orang yang telah mengambil terlalu banyak.

Penyebab metafizik hernia inguinal

Hernia inguinal lelaki biasanya mencerminkan kebuntuan mental dan emosi dengan peranan seksualnya. Ini biasanya berlaku apabila seseorang yang rapat (ibu bapa, pasangan) menyerang kehidupan seseorang, melanggar batas peribadi, meletakkan tekanan. Sebagai contoh, seorang isteri tidak berpuas hati dan sentiasa mencela suaminya bahawa dia, sebagai seorang lelaki, tidak dapat menyelesaikan masalah (untuk melindungi, memberi, dan sebagainya). Seorang ibu yang berkenaan dengan anaknya boleh mengambil sikap yang salah dalam hubungan, tetapi dengan cara yang berbeza: dengan menekan dia dengan hiperthreatmentnya, tidak membenarkannya bertindak seperti seorang lelaki.

Memandangkan kawasan groin tenaga (pusat tenaga kedua atau chakra) dikaitkan dengan hubungan dengan lawan jenis, maka semua masalah psiko-emosi di kawasan ini tercermin dalam organ-organ yang terletak di sini. Ini adalah masalah seperti rehat yang teruk dalam hubungan, ketidakpuasan psikologi atau fizikal dengan pasangan, kemarahan terhadap jantina yang bertentangan, dan sebagainya.

Sesetengah penulis, tidak tanpa alasan, menunjukkan sebab seperti penampilan hernia inguinal sebagai masalah dengan ekspresi diri dalam kreativiti (kita bercakap tentang bakat orang yang tidak dikenali profesion kreatif). Adalah diketahui bahawa tenaga seksual pusat kedua terletak pada dasar kreativitas, maka hubungannya dengan masalah penyakit.

Satu lagi sebab metafizik hernia inguinal lelaki adalah kebanggaan, penghargaan diri kerana kekayaan dan sebaliknya - takut akan masalah material kerana isu-isu material juga berkaitan dengan pusat tenaga manusia kedua.

Cara Penyembuhan

Jadi ternyata (dan secara psikologi ini dapat difahami) bahawa atas sebab tertentu lebih mudah bagi seseorang untuk melihat kesalahan orang lain daripada melihat dan menganalisis sendiri. Dan sebaliknya, daripada duduk dan diam-diam mengenali dan meneliti masalah dalamannya, dia mula mencari masalah orang lain, mengganggu kehidupan orang lain, dan dengan cara yang negatif.

Ternyata lingkaran setan: masalah dalamannya memberi tekanan kepada seseorang - dengan penolakannya dan tuntutan yang berlebihan ia meletakkan tekanan pada yang lain. Sekiranya ini yang lain adalah anaknya, maka anak itu akan mempunyai hernia, kerana anak itu tidak dapat menanggung beban yang terlalu tinggi dari ucapan dan tuntutan yang dibuat oleh orangtua.

Untuk kejelasan, saya akan memberikan contoh sebenar. Pasangan tua (pasangan suami isteri). Dia adalah seorang yang menuntut, emosi, terlalu bertanggungjawab, penuh dengan segala tanggungjawab, hidup dalam ketidakpuasan psiko-emosi yang berterusan dengan pasangan. Dia adalah orang yang terpelihara, terpelihara, degil, rasional yang menghampiri kehidupan. Kedua-duanya mempunyai hernia: dia mempunyai intervertebral (lumbar), dia mempunyai inguinal.

Dalam kes ini, kedua-duanya menderita. Kami tidak akan menganalisis bagaimana ia berlaku dan yang patut disalahkan (walaupun nampaknya jika kita bercakap tentang pasangan, maka kedua-duanya terlibat).

Kami berminat dengan soalan lain: Apa yang perlu dilakukan?

 1. Kesan-kesan yang tidak menyenangkan ini boleh dielakkan, ia hanya bernilai seseorang lakukan dunia dalaman anda, tanya diri anda: Apa yang mengganggu saya? Apa yang saya takut?
 2. Setelah membongkar gangguan dalaman, menyusun pemikiran dan emosi anda, membuang semua perkara yang tidak perlu dan negatif dari kepala dan jantung anda, anda tiba-tiba merasa ketenangan fikiran. Dan, menjadi diri anda sendiri dalam keselesaan rohani, anda tidak ingin mengalihkan kesilapan orang lain, anda tidak mahu menyebabkan ketidakselesaan rohani yang lain.

Tetapi masalahnya adalah bahawa kebanyakan daripada kita (dan terutamanya, generasi terdahulu) tidak diajar bagaimana untuk hidup bersesuaian dengan diri sendiri, bagaimana untuk mempertahankan keamanan dalaman. Oleh itu, majoriti tidak menyedari ketidakselesaan rohani mereka: mereka membingungkan dari pagi hingga malam, mereka sibuk dengan sesuatu, tetapi tidak dengan jiwa mereka sendiri. Oleh itu, di dalam: ketidakpuasan kronik, kerengsaan, pencerobohan, pelbagai jenis ketakutan dan negatif lainnya. Dan semua ini setiap hari dicurahkan kepada saudara-mara dan bukan sahaja: pada pasangan (anak-anak), anak-anak, jiran, orang yang lewat dan seluruh dunia.

 1. Ingatlah bahawa Dunia diatur sedemikian rupa sehingga jika anda menghantar sesuatu ke Dunia, maka ia datang kembali kepada anda: jika anda menghantar negatif kepada orang lain, anda dapat kembali melalui orang yang sama sekali berbeza. Menghantar Joy dan Cinta - anda menerima Joy dan Cinta. Dunia hanya mengembalikan pakej anda kepada anda.

Persoalannya timbul: Apa yang anda mahu dapatkan?

Saya memilih Joy, Cinta dan Kesihatan. Apa yang anda mahukan.

Psikosomatik tulang belakang tulang belakang

Telah lama terbukti bahawa terdapat hubungan langsung antara terjadinya penyakit di dalam tubuh manusia dan keadaan jiwanya. Gejala negatif boleh menjadi manifestasi konflik psikologi dalaman yang tidak dapat diselesaikan.

Psikosomatik hernia tulang belakang menunjukkan bahawa seseorang telah kehilangan sokongan dalam kehidupan, kerana ruang tulang belakang adalah sokongan seluruh tubuh. Kebarangkalian hernia adalah hebat, jika seseorang itu sentiasa mengalami tekanan, tidak memberi jalan kepada emosinya, mempunyai rasa takut yang kekal, tidak puas dengan kehidupannya sendiri.

Nilai patologi dalam psychosomatics


Pertimbangkan hubungan masalah psikologi dan perkembangan penyakit. Hernia tulang belakang adalah kerosakan pada tulang rawan cakera intervertebral yang berlaku akibat pecahnya anulus dan kehilangan bahagian nukleus. Menurut ahli psikologi, kejadian hernia dari tulang belakang bermaksud bahawa seseorang merasakan dirinya dalam situasi yang sia-sia, impian mengubah keadaan sekarang, tetapi terbiar kerana keraguan diri atau ketakutan kehilangan kekayaan kewangan. Penyakit tulang belakang menunjukkan bahawa seseorang itu hidup dengan idea-idea lama, tidak dapat menerima kedudukan semasa dalam hidup, tidak dapat mempertahankan pandangannya, takut tindakan tegas yang diperlukan.

Sebab psikosomatik


Penyebab penganiayaan psikosomatik di tulang belakang ditentukan bergantung kepada bahagian mana tulang belakang mereka muncul. Setiap bahagian ruang tulang belakang bertanggungjawab untuk bidang kehidupan tertentu:

 • Bahagian leher menjadi sakit jika seseorang tidak mendapat sokongan daripada orang lain, merasa tidak perlu dan tidak penting.
 • Patologi di dada dikaitkan dengan perasaan bersalah. Kesakitan timbul ketika menunggu silap, tidak percaya.
 • Spine lumbar dikaitkan dengan sumber kewangan, dengan ketakutan kehilangan dana, ketidakupayaan untuk membayar kewajiban kredit.

Adalah diperhatikan bahawa lelaki sering menekan perasaan negatif dalam diri mereka, menghalang mereka daripada pergi ke luar. Akibatnya, terdapat kegagalan sistem muskuloskeletal, yang menyumbang kepada rupa hernia. Oleh itu, populasi lelaki secara psikologi lebih mudah terdedah kepada kejadian patologi.

Kawasan serviks

Leher menghubungkan kepala dan badan, bertanggungjawab untuk fleksibiliti orang, kemahiran untuk menganalisis keadaan, mendengar pendapat orang lain, membuat kesimpulan. Prasyarat psikologi untuk perkembangan patologi di kawasan serviks adalah seperti berikut:

 • keinginan untuk menerima kasih sayang dari orang lain;
 • kehendak diri, keinginan, kategoris dalam penghakiman mereka;
 • bukti yang degil dan keras kepala yang tidak bersalah, sementara pendapat orang di sekeliling mereka tidak diendahkan;
 • ketidakupayaan untuk berunding dengan orang lain;
 • keluhan terkumpul dan tuntutan yang tidak dinyatakan kepada orang tertentu.

Psikosomatik hernia di rantau serviks bergantung kepada punca konflik dalaman:

 • Jika seseorang mengalami ketidakpuasan dalam bentuk yang agresif, terdapat rasa sakit yang tajam.
 • Dengan latar belakang trauma psikologi dari penghinaan yang terhasil, proses keradangan sedang berkembang.
 • Penindasan jangka panjang kesedihan dan kesedihan dalam diri membawa kepada pembentukan edema.


Penyebab utama penyakit dalam psikologi adalah ketakutan yang tidak diingini, ditolak. Ketakutan seperti ibu bapa yang mengidap projek hernia kepada anak-anak mereka. Mereka mungkin mengalami kecemasan, percaya bahawa anak-anak mereka adalah rakan-rakan yang tidak baik dan rakan sebaya, bahawa anak mereka dilecehkan di halaman atau sekolah. Walaupun tidak ada alasan objektif untuk kebimbangan ini.

Bergantung pada vertebra serviks yang terjejas, masalah psikologi menentukan:

 • C1. Tidak puas hati dengan diri sendiri. Ketergantungan penilaian, kelulusan dan pendapat orang lain.
 • C2. Kebencian, kebencian, rasa bersalah.
 • C3. Mengambil tanggungjawab untuk kegagalan orang lain, menyalahkan diri sendiri.
 • C4. Emosi negatif yang ditindas.
 • C5. Kemurungan, rasa ketakutan, penghinaan yang berpengalaman.
 • C6. Hasrat untuk mengawal kehidupan orang lain, keadaan emosi teruk akibat mengalihkan perhatian.
 • C7. Rasa tidak berdaya.

Jabatan Thoracic


Faktor yang paling kerap dalam permulaan kesakitan pada tulang belakang toraksik yang herniated dalam psikosomatik adalah ketakutan untuk dipersalahkan. Ketakutan diprovokasi oleh fakta bahawa pada masa lalu seseorang telah mengalami pengalaman yang tidak menyenangkan dan takut pengulangannya.

Antara faktor lain dari hernia vertebrata seksyen tulang belakang tengah:

 • ketidakmampuan seseorang untuk bertanggungjawab terhadap tindakan dan tingkah laku mereka, keinginan untuk menyalahkan orang lain atau keadaan untuk kegagalan mereka;
 • ketidakupayaan untuk mengakui kesalahannya jika sesuai;
 • keraguan diri, takut membuat kesilapan;
 • menunggu rasa syukur, kagum, pengiktirafan sebagai tindak balas terhadap tindakan mereka, percubaan untuk mendapatkan cinta atas tindakan mereka;
 • jika sebagai tindak balas kepada tindakannya seseorang tidak menerima tindak balas positif, maka ada perasaan tidak berguna, ditolak;
 • keinginan untuk memanipulasi orang dengan mengenakan rasa bersalah;
 • menjadi mangsa.


Bergantung kepada vertebra toraks yang rosak, patologi psikologi ditentukan:

 • T1. Seseorang meletakkan terlalu banyak tugas pada dirinya sendiri.
 • T2. Berjuang untuk kesakitan yang tidak disengajakan.
 • T3. Kehidupan huru-hara.
 • T4. Ketidakupayaan untuk bertanggungjawab untuk diri sendiri dan kehidupan anda.
 • T5. Emosi negatif terkumpul.
 • T6. Takut masa depan.
 • T7. Gangguan emosional, kemurungan.
 • T8. Seseorang tidak percaya kepada dirinya sendiri, dalam kebolehannya.
 • T9. Secara tetap berada dalam keadaan pengorbanan.
 • T10. Penafian untuk diri sendiri dan kehidupan anda.
 • T11. Harga diri yang rendah, ketakutan hubungan baru.
 • T12 Kegelisahan berterusan dan ketakutan.

Tulang belakang lumbar


Rantau lumbosacral jarang menyakitkan orang yang merasa yakin dalam kehidupan. Mereka dapat berfikir dengan jelas, menetapkan matlamat sebenar untuk diri mereka sendiri dan tidak dapat digantung pada halangan yang mungkin. Sekiranya anda menumpukan pemikiran anda tentang halangan dan kelemahan, maka rasa takut dan keraguan timbul yang memberi tekanan pada tulang belakang sebagai beban berat.

Psikosomatik mengenal pasti hernia lumbal dengan pengalaman kerana kesejahteraan bahan dan faedah kewangan. Juga psikosomatik hernia tulang belakang lumbar dibezakan oleh vertebra yang rosak:

 • L1. Kebimbangan yang tidak munasabah dan ketakutan untuk hidup mereka, suka pengalaman.
 • L2. Rasa putus asa, putus asa. Trauma psikologi yang diterima semasa zaman kanak-kanak.
 • L3. Penafian seksualiti sendiri, terkenal dalam hubungan seks.
 • L4. Takut kehilangan kewangan, kemiskinan.
 • L5. Kesukaran dalam berkomunikasi dengan orang ramai.

Hernia intervertebral, dibentuk di bawah pengaruh masalah psikologi, berjaya disembuhkan dalam sesi psikoterapi dengan pakar yang kompeten. Pesakit tidak dapat bersendirian untuk menangani masalah psikologi, jadi sangat penting untuk berkonsultasi dengan ahli psikologi.

Psososomatik hernia tulang belakang, bergantung kepada jabatan

Terkadang kejutan atau pengalaman dalaman mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan manusia. Psikosomatik tulang belakang tulang belakang sering dijumpai dalam amalan doktor. Pakar psikologi akan membantu mengatasi penyakit ini. Sangat jarang pesakit datang untuk pemulihan tanpa bantuan seorang profesional. Kadangkala trauma psikologi melumpuhkan beberapa organ sekaligus.

Penyebab hernia psikosomatik

Di peringkat psikologi, seseorang boleh membina hernia intervertebral di salah satu bahagian kolum tulang belakang. Semua orang bertanggungjawab untuk sesuatu dalam hidup. Kesakitan di bahagian belakang berlaku kerana:

 • masalah dengan orang lain;
 • keadaan tekanan;
 • ketegangan psychoemotional.

Kawasan serviks

Sebab utama adalah ketakutan bahawa seseorang atau orang yang disayanginya (misalnya, seorang anak) tidak dicintai, tidak dihargai, tersinggung. Semua tindakan dilakukan dengan ketidakpastian yang besar, dan jika seseorang mengatakan sesuatu yang negatif, ia akan menjadi seperti penyeksaan bagi orang itu.

Jabatan Thoracic

Pakar dalam industri mendakwa bahawa penyebab psikologi hernia tulang belakang di rantau thoracik dikaitkan dengan ketakutan yang tersinggung dan dipersalahkan oleh orang lain yang tidak adil. Juga, seseorang yang tidak menyedari melakukan sesuatu yang salah tidak melihat kesalahannya, juga berisiko.

Tulang belakang lumbar

Psikosomatik hernia tulang belakang lumbar - didasarkan pada fakta bahawa orang itu mengalami kekurangan dana, cinta, ketakutan kehilangan kekayaan mereka (jika ada).

Apa yang perlu dilakukan

Untuk menghapuskan kesakitan, anda harus:

 1. Menganalisis keadaan, menimbang kebaikan dan keburukan, mencari pelbagai pilihan yang akan membantu meletakkan segala sesuatu dalam keadaan penuh.
 2. Jangan tergesa-gesa membuat kesimpulan. Sentiasa berharap yang terbaik dan tidak panik.
 3. Mengenai segala yang berlaku di sekeliling anda dan tidak peduli anda melihat untuk menonton, jangan ambil segalanya.
 4. Jika anda membuat keputusan, dengar pendapat orang lain.
 5. Anda tidak perlu mengumpulkan kebencian, kemarahan, dan lain-lain. Ini semua adalah tenaga yang tidak baik dan akan membawa apa-apa tetapi masalah buruk dan masalah kesihatan. Semua ini adalah lebih baik untuk percikan dan melupakan.
 6. Cuba datang ke persetujuan bersama dengan orang lain. Cuba berunding. Berkomunikasi lebih banyak.
 7. Cuba mencintai diri sendiri, yakin dengan tindakan dan kata-kata anda, jangan menjadi kritikal diri sendiri dan terlalu pilih-pilih.

Semua perkara di atas adalah sesuatu yang boleh dilakukan oleh semua orang setelah bekerja pada diri mereka sendiri.

Sekiranya anda tidak dapat mengatasinya sendiri, anda dinasihatkan menghubungi psikologi. Hernia tulang belakang psikosomatik bertindak balas dengan baik jika seorang profesional mengambil alih. Dengan itu, orang menghilangkan kompleks, ketakutan. Penyakit dan kesakitan akan hilang selama-lamanya.

Pengarang dan buku untuk dibaca

Psychosomatics adalah sains yang membantu menyatukan minda dan badan. Terdapat penerbitan yang akan membantu memahami bagaimana untuk melakukan ini. Perhatikan penulis dan buku mereka:

 1. Franz Alexander "Perubatan psikosomatik. Prinsip dan aplikasi.
 2. S.A. Kulakov "Asas psikosomatik."
 3. Broytigam V., Christian P., Glad M. "Perubatan Psikosomatik".
 4. Liz Burbo "Dengarlah awak awak."
 5. Kurt Teppervayn "Psikosomatik, hubungan dan kesihatan."
 6. Meneghetti Antonio "The Sage and the Art of Living."

Muat turun semua di atas di pautan ini.

Dan pastikan anda memberi perhatian kepada penulis terkenal Louise Hay. Dia menulis banyak buku, di antaranya:

 • "Daya pemikiran pemikiran";
 • "Cinta kepada diri anda sebagai cara untuk kesihatan";
 • "Segarkan minda anda. Resipi universal keseimbangan mental ";
 • "Menyembuhkan Hidup Anda: Album Latihan Kreatif."
kepada kandungan ↑

Kesimpulannya

Masalah psikologi berkait rapat dengan fungsi organ dalaman manusia. Rawatan dengan ubat-ubatan penyakit tertentu tidak selalu membantu. Untuk menghapuskan penyakit ini sepenuhnya, anda perlu mengeluarkan serangan panik, tekanan dan kemurungan.

Masalah psikologi apa yang boleh menyebabkan hernia

Tidak semestinya masalah kesihatan timbul hanya disebabkan faktor luaran. Selalunya, keadaan patologi mempunyai akar psikologi. Pada masa yang sama, hernia intervertebral psikosomatik tulang belakang lumbar mempunyai ciri-ciri rawatannya sendiri.

Sebab psikosomatik

Untuk memahami hubungan antara keadaan psikologi seseorang dan kemunculan penyakit tertentu, seseorang harus tahu apakah peranan tulang belakang dalam kehidupan manusia, dan apakah hernia vertebra.

Tulang belakang adalah sokongan utama seluruh tubuh manusia, bingkai yang membolehkan anda berjalan lurus dan melaksanakan tubuh semua fungsi asas.

Dari sudut pandangan psikologi, tulang belakang melambangkan daya hidup dan asas. Pada masa yang sama, berlakunya penyakit tulang belakang, eksaserbasi dan perkembangan pesat mereka boleh menjadi akibat hakikat bahawa seseorang tidak bersedia untuk menerima keadaan kehidupan semasa, tidak bersedia untuk perubahan dan terus hidup pada masa lalu. Sering kali orang-orang seperti itu tertutup, malu dan tidak bersedia untuk mempertahankan pandangan mereka. Iaitu, "inti dalaman" mereka hilang.

Hernia vertebrata adalah penyakit sistem muskuloskeletal manusia yang berkaitan dengan pecah cincin berserabut dan anjakan nukleus cakera intervertebral.

Alasan psikosomatik utama untuk perkembangan patologi dapat dianggap sebagai orang dalam situasi kehidupan yang tidak ada harapan, tekanan yang berlebihan dari orang lain untuk membuat keputusan penting.

Masalah psikologi menyebabkan perkembangan proses patologi, yang dikurangkan oleh faktor luaran. Keadaan umum seseorang merosot di saat-saat pengalaman emosi yang kuat, perubahan dalam kehidupan.

Oleh itu, pembentukan dan perkembangan hernia boleh dikaitkan dengan tahap psiko-emosi dengan ketakutan perubahan, keputusan dan tindakan baru.

Selain itu, ubah bentuk tisu tulang rawan boleh dihubungkan secara bersyarat dengan hasil keputusan yang salah dan takut akan kesilapan yang dibuat, ketakutan bahawa ia perlu untuk dikenakan hukuman.

Ketergantungan bahagian yang terjejas akibat ketakutan dan tekanan

Ketegangan saraf, tekanan dan pengalaman biasa mengganggu pergerakan tenaga penting dalam tubuh manusia dan mencetuskan perkembangan pelbagai patologi.

Jika kita mempertimbangkan tulang belakang dari segi proses psikologi, maka ia boleh dibahagikan secara konvensional kepada 5 bahagian.

Setiap bahagian belakang menjalani perubahan yang merosakkan atas sebab-sebab psikologi tertentu yang mempengaruhi bukan sahaja keadaan emosional seseorang, tetapi juga kesihatan fizikalnya.

Secara konvensional, bahagian ini adalah seperti berikut:

 1. Zon pertama adalah leher ke vertebra thoracic ketiga. Penyebab utama perkembangan patologi ialah ketakutan yang tidak diingini. Selain itu, ketakutan ini boleh diarahkan bukan sahaja kepada diri mereka sendiri, tetapi juga kepada orang yang mereka cintai. Selalunya, wanita menderita patologi ini, kerana ketakutan mereka paling mencolok bukan sahaja di alamat mereka, tetapi juga berkaitan dengan anak atau suami mereka. Kebimbangan sering dicetuskan oleh orang-orang yang berada di zaman kanak-kanak di bawah penjagaan ibu bapa mereka.
 2. Zon kedua ialah vertebra keempat dan kelima, yang akan dipengaruhi apabila seseorang merasakan rasa bersalah yang berlebihan atau kecewa dengan cinta. Pengalaman yang tidak semua usaha dibuat dalam hubungan untuk memelihara mereka, serta rasa penolakan memprovokasi perkembangan patologi. Juga, perkembangan hernia di kawasan ini terdedah kepada orang-orang yang pada masa kanak-kanak kurang mendapat perhatian dan kasih sayang ibu bapa mereka.
 3. Zon ketiga adalah antara vertebra keenam dan kedua belas. Bahagian bawah bahagian toraks paling sering dipengaruhi oleh orang-orang yang takut tuduhan tidak adil. Ketegangan yang berterusan dan perasaan ketakutan bahawa dalam apa keadaan tidak mustahil untuk membuktikan tidak bersalah, membangkitkan pembentukan cakera dan pembentukan hernia. Juga, masalah di kawasan ini disebabkan oleh ketidakupayaan untuk menjawab kegagalan mereka sendiri, sentiasa menyalahkan orang lain.
 4. Zon keempat terletak di antara vertebra lumbar pertama dan kelima. Pakar psikologi percaya bahawa zon lumbar bertanggungjawab untuk pengalaman orang dalam perkara kewangan. Gangguan mengenai perbelanjaan besar, gaji rendah, atau ketidakupayaan untuk merealisasikan keinginan sendiri kerana masalah kewangan memprovokasi perkembangan hernia lumbal.
 5. Bahagian kelima adalah sakrum. Masalah ekonomi dan ketakutan kehilangan pendapatan, ketakutan yang memerlukan dan di pinggir kehidupan menimbulkan kesakitan dalam sakrum dan perkembangan patologi.

Psikosomatik hernia l5 s1, iaitu bahagian lumbar dan sakral, berkait rapat dengan keadaan kewangan seseorang dan kedudukannya yang bersyarat dalam masyarakat.

Jika seseorang mempunyai pergerakan patologi vertebra, ia sering bermaksud bahawa orang itu terlalu ragu-ragu, digoncang oleh keadaan hidup, dia tidak mempunyai tongkat hidup pada masa ini.

Sering kali, penyakit tulang belakang disebabkan oleh fakta bahawa seseorang telah mengambil terlalu banyak beban dan tidak dapat menangani masalah sendiri.

Bagaimana untuk melawan

Hernia tulang belakang mempunyai sebab tersendiri, dan rawatan perlu dijalankan secara komprehensif. Tidak mungkin untuk menyingkirkan penyakit fizikal hanya apabila merawat masalah psikologi, tetapi pada masa yang sama, apabila merawat hanya penyakit fizikal, anda hanya boleh melegakan keadaan anda seketika, jika anda tidak membetulkan sebab psikologi.

Untuk menyembuhkan penyakit dalam pesawat fizikal, seringkali memerlukan pembedahan. Kadang-kadang hernia boleh dirawat dengan kortikosteroid topikal.

Untuk rawatan dan menyingkirkan masalah psikologi harus berunding dengan psychotherapist. Pakar ini akan membantu mengenal pasti masalah utama yang mengganggu pesakit, serta membantu mengatasi tekanan emosi yang berlebihan.

Ia hampir mustahil untuk mengatasi kekecewaan dan kesukaran pada diri anda sendiri, oleh itu, adalah perlu untuk membantu doktor dan orang-orang di sekeliling anda.

Anda tidak perlu mengambil tanggungjawab yang tidak perlu dan bimbang tentang kesukaran kewangan secara tiba-tiba.

Kesimpulannya

Walaupun semua masalah yang mungkin berlaku dalam kehidupan, anda harus memperhatikan kesihatan anda. Masalah kewangan dan masalah peribadi lebih mudah untuk diselesaikan, menjadi lebih sihat daripada selepas proses patologi.

Hernia tulang belakang: psikosomatik

Dalam erti kata yang sempit, boleh dikatakan mengenai komponen psikosomatik hanya dengan menghilangkan punca psikogenik penyakit ini, dengan hernia tulang belakang adalah: kekurangan nutrisi, kegagalan untuk mematuhi rejim minum, penyakit otot radang, kekurangan tenaga fizikal yang betul dan berterusan, penyakit sendi tertentu.

"Hernia tidak membenarkan hidup... Saya berumur 33 tahun. Beberapa tahun hernia sengsara di kawasan lumbar, dan dengan cara apapun dan tiada siapa yang boleh menyembuhkan mereka. Seorang kawan menasihatkan jadual, di mana hubungan antara penyakit dan masalah mental ditunjukkan. Ini adalah bagaimana sebab psikologi hernia intervertebral ditunjukkan: "Seseorang tidak boleh menanggung sesuatu, tetapi tidak dapat menolaknya - iaitu kecenderungan untuk berpecah daripada menyerah. Saya telah menganalisis sepanjang hayat saya dan tidak dapat terperangkap dengan apa-apa cara, baik, sekurang-kurangnya untuk sesuatu - segala-galanya jauh dari saya. Bagaimana saya dapat menjelaskan bahawa saya tidak melihat hubungan antara penyakit dan masalah mental? "

Hernia tulang belakang: penyebab penyakit psikosomatik

Jadual-jadual yang mencerminkan sambungan penyakit dengan masalah mental tertentu, dan yang mengisi Internet, adalah simbolik. Ya nilai organ untuk organisma diambil sebagai asas, dan nilai ini secara simbolik dipindahkan ke bidang psikologi. Sakit tenggorokan - anda takut mengatakan sesuatu; hernia - sesuatu dalam hidup anda adalah merosakkan, dsb.

Anda sepatutnya bersetuju bahawa jika jadual ini mencerminkan koneksi sebenar - doktor atau psikoterapi tidak diperlukan.

Sudah tentu, penulis yang menulis buku - sumber jadual ini - entah bagaimana menyiratkan sambungan ini. Tetapi ia agak umum: baik, jenis orang yang lebih daripada 40, tidak tahu apa hernia, pada masa yang sama, tidak membawa sesuatu yang anda mahu buang?

Psikosomatik, sebagai sains interdisipliner, bergantung pada asas penyelidikan saintifik yang agak luas, yang pada pendapat saya sangat berani.

Dalam erti kata yang sempit, boleh dikatakan mengenai komponen psikosomatik hanya dengan menghilangkan punca psikogenik penyakit ini, dengan hernia tulang belakang adalah: kekurangan nutrisi, kegagalan untuk mematuhi rejim minum, penyakit otot radang, kekurangan tenaga fizikal yang betul dan berterusan, penyakit sendi tertentu.

Walau bagaimanapun, jika langkah-langkah yang diambil dan rawatan tidak memberi kesan kepada perkembangan penyakit ini, kita boleh bercakap mengenai sifat psikogenik. Tetapi dengan cara yang sedikit berbeza.

Hernia intervertebral adalah peringkat awal pemusnahan (pemisahan) cincin berserabut, dan ia sebenarnya didahului oleh proses yang sangat panjang, berdasarkan kekurangan tisu tulang cecair dan nutrien.

Dan sekarang kita akan mempertimbangkan apa masalah psikologi itu. Hari ini, teori psikosomatik utama adalah tekanan. Kesan tekanan, sebagai tambahan kepada gangguan hormon yang dijelaskan, membawa kepada peningkatan imunosupresi dan peningkatan dalam proses keradangan. Di samping itu, otot dan fascia semestinya bertindak balas terhadap tekanan dengan mengurangkan dan membentuk anjing laut.

Proses ini amat menarik bagi kami. Kontrak otot belakang, menghasilkan tekanan yang berlebihan pada cakera. Jika dalam satu tangan, ia mewujudkan kecenderungan dan tidak lagi hanya tekanan, tetapi keperluan untuk tulang belakang akan menyesuaikan diri dengan kelengkungan baru. Sekiranya anda mempunyai masa, ia akan diselaraskan. Jika tidak, ia akan retak. Dalam otot yang terkontaminasi, aliran limfa berkali-kali lebih teruk, keanjalan dan lumen pada saluran darah, yang bermaksud keradangan yang telah terbentuk di sekitar tulang belakang, tidak mungkin secara semulajadi dihapuskan.

Oleh itu, proses keradangan berlangsung (dan terhadap latar belakang tekanan, faktor proinflamasi juga meningkat). Dan di sini mekanisme perlindungan terhadap pergerakan, rasa sakit, diaktifkan, yang menyebabkan kekukuhan otot yang lebih besar. Seseorang mengurangkan kepada mobiliti minimum, dan ini hanya memburukkan lagi keadaan - cecair sinovial berkurang, dan cakera merosot lebih cepat. Hernia.

Dan apa yang ada masalah psikologi?

Memandangkan stres, atau agaknya kesusahan, timbul dengan tepat terhadap latar belakang masalah psikologi pelbagai jenis: dari ketidakseimbangan hidup ke konflik dalaman yang mendalam yang meletus di luar, sebagai peraturan, dalam keadaan yang sangat tegang.

Tindak balas tekanan tubuh pada tahap kimia adalah sama untuk semua organ dan tisu badan dari segi kesan merosakkannya.

Dan di sini kita sampai ke titik utama: malangnya, adalah MUNGKIN untuk menubuhkan apa jenis kualiti jiwa anda yang membuat prasyarat untuk tekanan jangka panjang pada mana-mana jadual biasa. Ini adalah gabungan individu. Dan proses mencari sebab-sebab ini mengambil masa dan kemahiran.

Tetapi adakah ia sepatutnya sayang jika hernia di peringkat terakhir dapat memberikan satu keadaan di mana nukleus pulpal mengalir ke dalam saluran tulang belakang, yang bukan hanya bentuk hernia intervertebral yang paling menyakitkan, tetapi boleh menyebabkan komplikasi yang sangat serius. Published on econet.ru.

Terdapat soalan - tanya mereka di sini.

Psikosomatik dan hernia lumbar - semua penyakit saraf

Di dalam arsenal humor Odessa terdapat anekdot tua yang semua penyakit manusia timbul dari saraf dan hanya dua dari kesenangan. Dalam setiap jenaka selalu ada kebenaran.

Berapa kerap dalam takdir kita membesar-besarkan penyakit kronik atau rupa penyakit baru menjadi jawapan kepada permulaan masalah kehidupan. Dalam istilah psikologi dan psikoterapi, fenomena ini dikenali sebagai penyakit psikosomatik.

Psikosomatik, kerana ini jenis gangguan psikologi yang dipanggil sebentar, adalah ciri bersamaan ciri-ciri pelbagai jenis penyakit. Suasana yang tidak baik, pemikiran sedih, emosi negatif boleh mencetuskan proses yang menyakitkan di dalam diri kita.

Hernia intervertebral, sebagai salah satu luka degeneratif serius tulang belakang, sering disertai dengan nuansa psikologinya.

Hubungan antara simptom penyakit dan keadaan minda

Marilah kita menganggarkan asal usul dan kemungkinan penyebab lesi patologi cakera vertebra dan berlakunya hernia lumbal dalam pesakit. Biasanya ia adalah: gaya hidup yang tidak aktif, penuaan fizikal yang tidak seimbang, berat badan yang berlebihan, sikap cuai terhadap tulang belakang.

Hasilnya tidak lama datang, osteochondrosis keradangan berlaku, yang menyebabkan pertama untuk menonjolkan cakera intervertebral, dan kemudian hernia di punggung bawah, dada, atau tulang belakang serviks dapat mengakibatkan.

Salah satu gejala kekalahan batang tulang belakang seseorang adalah rasa sakit yang berbeza. Selaras dengan penafsiran ahli apologi sains psikosomatik, penampilan isyarat sakit bahawa pesakit mengalami rasa bersalah, dan jika ada rasa bersalah, ada juga hukuman.

Rasa tidak puas hati dengan tingkah laku seseorang atau perbuatan mencetuskan mekanisme keradangan yang menyebabkan kesakitan.

Kesakitan yang membosankan boleh membicarakan kemarahan dan rasa tidak berdaya, nasib malang yang menyakitkan jangka panjang menunjukkan bahawa pesakit tidak puas dengan tidak hanya dirinya sendiri, tetapi juga orang-orang di sekelilingnya.

Keradangan yang wujud seiring dengan kesakitan memberitahu pesakit bahawa otaknya diserang oleh pemikiran teruja yang menimbulkan pemikiran yang meradang.

Penyakit dan isyarat saraf mereka

Hernia intervertebral tulang belakang lumbar dikaitkan dengan psikosomatik oleh manifestasi selari.

Tangkai cakram intervertebral melebihi batas fisiologi mereka, dengan air mata cincin berserat, keradangan tulang rawan dan tisu lain secara umum, mungkin menunjukkan bahawa pesakit menanggung beban berat yang tidak dapat dilakukannya.

Tekanan pada keadaan emosi untuk pesakit adalah beban yang tidak dapat ditanggung, perasaan berterusan ketegangan saraf akhirnya membawa kepada pemecahan yang penting untuk hubungan orang dengan dunia atau orang yang rapat.

Dari sudut psikosomatik, hernia cakera intervertebral, hernia Schmorl dan penyakit lain di bahagian belakang masih boleh mengatasi orang-orang kreatif yang tidak menemui penyokong bakat mereka dan yang menganggap diri mereka kalah dalam bentuk seni atau kreativiti yang mereka pilih.

Perubahan patologi dalam fungsi cakera intervertebral boleh mengatakan bahawa ia seolah-olah seseorang yang dia sendiri dalam kewujudannya sehari-hari, kekayaan jarang tersenyum padanya, nasibnya pahit dan tidak menarik, dan kehidupan cerahnya adalah di seberang barikade.

Hernia cakera vertebra adalah wujud pada orang-orang dengan sikap tidak percaya, tidak percaya diri dan kebolehan mereka. Dystrophy otot yang progresif menunjukkan keengganan untuk menghargai diri sendiri, penafian kejayaan dan pencapaian yang signifikan.

Collagenoses dari tisu-tisu penghubung tulang belakang adalah ciri-ciri hipokrit yang cenderung kepada pesisir, pesakit yang melakukan perbuatan yang tidak baik dan melindungi mereka dengan gambaran yang indah dari kebaikan khayalan mereka.

Sekiranya kita menganggap aksiom psikosomatik yang ditumpukan kepada tulang belakang secara keseluruhan, maka lesi degeneratif di kawasan ini terletak pada bidang tenaga kehidupan masa lalu dan masa depan.

Asas sistem muskuloskeletis seseorang adalah cermin pantulan esensi sebenarnya, kebenaran tentang karakter dan struktur mental, yang tidak dibicarakan dengan kuat dan hanya dapat dinilai dari luar.

Seperti yang anda faham, pandangan ini berada di ambang perubatan moden, dan sains secara amnya. Oleh itu, dalam kes pengesanan simptom-simptom yang membimbangkan penyakit tulang belakang, kami mengesyorkan untuk membuat lawatan pertama ke ortopedik, dan hanya kemudian ke psikoterapis.

Pemilihan bahan berguna saya mengenai kesihatan tulang belakang dan sendi, yang saya cadangkan anda melihat:

Lihat juga banyak bahan tambahan berguna dalam komuniti dan akaun saya di rangkaian sosial:

Penafian

Maklumat dalam artikel tersebut semata-mata bertujuan untuk maklumat umum dan tidak boleh digunakan untuk diagnosis diri masalah kesihatan atau untuk tujuan perubatan. Artikel ini bukan pengganti nasihat perubatan dari doktor (pakar neurologi, ahli terapi). Sila berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dengan tepat punca masalah kesihatan anda.