Utama / Siku

Psikosomatik osteochondrosis

Untuk masa yang lama ia dipercayai bahawa tubuh manusia dan jiwanya berkait rapat antara satu sama lain, bahawa pemikiran dan keadaan jiwa dapat menentukan keadaan kesihatan, yang mengakibatkan pembentukan banyak penyakit. Inilah yang dikatakan oleh Hippocrates dan Avicenna, tetapi hanya pada pertengahan abad ke-20, jisim ilmu tersebut dapat berkembang menjadi ilmu yang terpisah yang disebut psychosomatics.

Merit utama dalam hal ini adalah milik F. Alexander, yang menyerupai jenis penyakit psikosomatik yang khusus. Bersama dengan penyakit mental dan fizikal, penyakit ini kini dipertimbangkan dari sudut pandangan yang berbeza. Tetapi ini tidak bermakna bahawa ada beberapa penyakit berasingan, yang tidak pernah diketahui oleh sesiapa pun. Ringkasnya, hampir semua patologi, dengan mekanisme pembangunan yang telah dipelajari dengan secukupnya dan kaedah terapi yang berkesan, boleh dirawat secara berbeza menggunakan teknik psikosomatik.

Oleh itu, ada tujuh "penyakit" yang diakui psikosomatik yang sangat berkesan, yang telah disahkan oleh beberapa dekad amalan klinikal. Ini adalah ulser peptik perut, infarksi miokardium, hipertensi, kolitis, asma bronkial, diabetes mellitus, hipertiroidisme. Tetapi prinsip menggunakan kebolehan mental seseorang untuk menyembuhkan dirinya boleh digunakan untuk penyakit lain. Sebagai contoh, osteochondrosis psikosomatik sedang dikaji secara aktif, dan sudah banyak hasil yang terkumpul, sangat menggalakkan dan menjanjikan.

Asas-asas psikosomatik yang digunakan dalam rawatan osteochondrosis

Pada dasarnya, sebarang patologi somatik mempunyai aspek psikologi dalam sifatnya. Tidak hairanlah orang mengatakan bahawa semua penyakit muncul di saraf tanah. Majoriti doktor yang merawat pelbagai penyakit sepenuhnya bersetuju dengan kenyataan ini. Bagi osteochondrosis, prinsip asas psychosomatics boleh digunakan untuknya:

 • pemikiran buruk dan tidak betul menyebabkan kemerosotan kesihatan, terutamanya, permulaan perubahan degeneratif dalam tulang belakang;
 • untuk memulihkan, adalah perlu bukan sahaja untuk merealisasikan kehadiran osteochondrosis, tetapi juga untuk mempercayai bahawa ia adalah masalah psikologi yang menyebabkannya;
 • maka anda perlu memahami dengan teliti diri anda dan mengetahui jenis penyakit psikologi yang menyebabkan kesihatan fizikal yang sakit (iaitu, ia boleh menjadi keadaan yang tidak baik dalam keluarga atau di dalam pasukan kerja, beban kerja yang berlebihan, masalah psikologi dari zaman kanak-kanak);
 • setiap orang mempunyai potensi penyembuhan diri lengkap, termasuk dari osteochondrosis;
 • Untuk menjadikan peluang ini lebih maksimal, adalah perlu untuk memberi badan fizikal agak sedikit: makanan, tidur yang mencukupi, usaha fisik yang sederhana;
 • hanya seseorang yang boleh menyembuhkan dirinya sendiri, doktor hanya dapat menolaknya dan menerangkan arah utama terapi psikosomatik;
 • psikosomatik osteochondrosis, seperti banyak patologi lain, menyiratkan penyembuhan jiwa di tempat pertama, dan pemulihan badan fizikal adalah akibat daripada rawatan;
 • cinta kepada orang, pengampunan, berusaha untuk kesempurnaan dan dahaga berterusan untuk pengetahuan baru - ini adalah asas terapi psikosomatik dari mana-mana patologi tulang belakang;
 • dan kemarahan, kemarahan, kemarahan, iri hati, ketakutan, keputusasaan boleh mempengaruhi keadaan organ-organ dalaman dan sistem osteo-artikular sedemikian rupa sehingga, dalam kes-kes yang teruk, pemulihan, malangnya menjadi mustahil.

Psychosomatics mendedahkan sambungan yang paling dekat antara keadaan tulang belakang dan kepercayaan bawah sedar, kepercayaan, kepercayaan, emosi. Perkara yang paling penting ialah untuk memahami diri anda, mencari jalan yang salah yang membawa kepada penyakit, dan mengubahnya dalam masa yang singkat. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu menganalisis hidup anda dengan tenang, membandingkan keadaan kesihatan dengan sifat hubungan dengan orang dan dengan diri anda sendiri, merealisasikan punca sebenar masalah dan masalah, lihat "topeng" psikologi. Dan pembebasan kekuatan mental dan emosi yang positif akan melakukan kerja penyembuhan mereka.

Perkembangan osteochondrosis dari sudut psikosomatik

Psikosomatik merawat osteochondrosis akibat daripada perbezaan antara keupayaan fizikal tubuh dan keadaan jiwa manusia. Pada masa yang sama, patologi degeneratif-kemudaratan tulang belakang ini, seperti penyakit lain, bertindak sebagai isyarat masalah, keperluan untuk rawatan kecemasan. Isyarat dihantar oleh badan itu sendiri, yang ingin mengingatkan orang bahawa dia telah menjadi "tidak benar", telah kehilangan sifat sebenarnya di bawah beban kebimbangan harian, pelbagai tekanan dan "kasar dan jatuh", penuaan fizikal yang tidak dapat ditanggung.

Penurunan struktur vertebral, secara beransur-ansur berkembang, mempunyai tujuan yang pasti. Dari sudut pandangan psikosomatik, ini adalah dorongan yang sangat ketara untuk memastikan seseorang berfikir tentang dirinya sendiri dan memahami keperluan untuk perubahan segera dalam hidupnya, yang akan menjadikan kesihatannya lebih baik dan jiwanya lebih kuat. Semakin cepat kesedaran ini, lebih cepat perkembangan osteochondrosis dapat dihentikan.

Selain itu, psikosomatik tidak hanya mengajar untuk mengubah sesuatu dalam gaya hidup anda, sama pentingnya untuk belajar bagaimana mengawal emosi anda. Mana-mana daripada mereka, positif atau negatif, tidak boleh ditindas dan "tersembunyi" jauh ke dalam alam bawah sedar, kerana ia adalah jalan palsu yang membawa kepada kemusnahan badan fizikal, khususnya, kepada kemerosotan secara beransur-ansur tulang belakang. Sebaliknya, setiap emosi mestilah "dilepaskan" (tetapi tidak membahayakan orang lain) dan dialami oleh seseorang. Hanya dengan cara ini kesannya menjadi lengkap dan pada masa depan tidak membawa apa-apa ancaman. Di samping itu, kawalan emosi yang betul bukan sahaja berguna untuk tulang belakang atau sendi, ia menguatkan sistem saraf dengan sempurna dan meningkatkan tahap imuniti.

Proses degeneratif-dystrophik di tulang belakang berkait rapat dengan keadaan otot-otot di sekelilingnya. Perlu diperhatikan bahawa apa-apa tekanan, kebimbangan atau emosi yang lain membawa kepada kelebihan yang lebih panjang dari kumpulan otot tertentu. Seperti "pengapit otot" mengubah beban pada tulang belakang, menjadikannya tidak sekata. Oleh itu, semasa kerja-kerja sedentari, sebarang keadaan tekanan yang disebabkan oleh momen kerja semestinya ditunjukkan dalam tulang belakang serviks. Sudah tentu, stres kronik dan keadaan yang berterusan dari orang "semua pada saraf" menjadi dalam kes seperti punca utama osteochondrosis. Faktor yang sama, jika mereka tidak dikecualikan daripada kehidupan manusia, akan menyumbang kepada perkembangan lanjut patologi.

Tidak ada rahsia lagi bahawa ramai pesakit melihat peningkatan kesakitan di tulang belakang dan kesukaran dalam mobiliti di dalamnya tepat selepas pergolakan emosi yang kuat, sebagai contoh, selepas konflik atau pada akhir projek yang rumit di tempat kerja. Isyarat-isyarat ini tidak boleh diabaikan, adalah perlu untuk cuba segera mengecualikan faktor-faktor provokatif. Jika tidak, momen mungkin datang apabila peraturan keadaan mental seseorang tidak lagi boleh menjejaskan badan fizikal, dan osteochondrosis akan berkembang.

Beberapa aspek terapi

Seperti yang telah disebutkan, pembentukan pengapit otot yang mana seseorang bertindak balas terhadap emosi dan pukulan "pukulan" dianggap sangat penting dalam permulaan dan perkembangan osteochondrosis dari sudut psikosomatik. Untuk penyetempatan patologi, sebaliknya, pengapit otot tertentu bertanggungjawab. Oleh itu, osteochondrosis serviks menjadi akibat dari kejang patologi otot mulut, dagu, bahagian otot kepala dan leher. Sekiranya kemarahan, rasa takut, atau menangis, jika seseorang cuba untuk menindas emosi ini, otot-otot berada dalam keadaan penguncupan yang berpanjangan, yang menghalang peredaran darah dan metabolisme di bahagian leher badan.

Osteochondrosis Thoracic berkembang apabila mengepam otot dada, diafragma, dan anggota atas. Patologi lokalisasi lumbar berlaku akibat daripada kekejangan panjang otot-otot belakang, punggung, kaki bawah.

Psikosomatik dalam rawatan osteochondrosis semestinya mengambil kira aspek ini, tetapi kesan utama kekal pada "akar" penyakit, iaitu, pada saat-saat psikologi. Telah dijumpai bahawa patologi rantau serviks adalah hasil sensasi menjadi sia-sia, kekurangan kasih sayang dan cinta. Osteochondrosis Thoracic berkembang semasa beban fizikal atau mental, dan osteochondrosis lumbar - dengan masalah kewangan.

Oleh itu, untuk mengubati osteochondrosis, anda hanya perlu menormalkan emosi anda, belajar bagaimana untuk menyatakannya dengan betul, menghilangkan masalah moral dan "barangan" psikologi. Sudah tentu, dalam kata-kata ia semua mudah, tetapi dalam kehidupan ia sangat sukar bagi seseorang untuk menghadapi sendiri. Ia hanya boleh dibantu oleh ahli psikoterapi yang berkaitan dengan aspek psikosomatik penyakit, yang boleh mengarahkan seseorang kepada pemahaman yang betul tentang dirinya dan memberi kekuatan untuk mengubah hidupnya.

Sudah tentu, tidak semestinya penyebab degenerasi tulang belakang yang hanya masalah psikologi. Selalunya, untuk menghentikan proses patologi memerlukan interaksi seorang doktor somatik dan psikoterapis. Pendekatan yang munasabah dan cekap untuk rawatan akan membantu untuk mengelakkan ketidakupayaan, meningkatkan kesejahteraan pesakit, memberi "integriti" kepada sifatnya dan menjadikan hidupnya bahagia.

Psikosomatik osteochondrosis dan pengaruhnya terhadap perkembangan penyakit ini

Psikosomatik osteochondrosis telah diiktiraf baru-baru ini. Dan kini hanya pakar muda yang memberikan psychosomatics salah satu tempat utama dalam pembangunan osteochondrosis. Hubungan antara penyakit fizikal dan fisiologi sangat dekat. Gangguan somatik menyebabkan sakit kuat yang tidak berhenti. Pada pandangan pertama, seseorang kelihatan sihat, organ dalamannya tidak terjejas, tetapi dia menderita sakit. Dalam kes osteochondrosis, apabila seseorang menjalani gaya hidup yang sempurna dan masih mempunyai chondrosis, anda perlu mencari sebab psikosomatik.

Penyebab psikologi osteochondrosis

Hampir separuh daripada pesakit yang mencari bantuan mengesahkan hubungan kausal. Sebab yang lebih kerap:

 • ketegangan saraf yang kuat;
 • masalah yang berterusan yang tidak dapat diselesaikan oleh seseorang;
 • penderitaan mental;
 • konflik dengan orang tersayang dan dalam diri mereka sendiri.

Dan banyak bergantung pada sifat orang itu dan perlawanannya terhadap keadaan. Semakin banyak seseorang patah secara moral, semakin punggungnya akan terbengkalai. Dia mula membungkuk di bawah tekanan masalah hidupnya. Kadang-kadang seseorang mula mengetuk, mengalami tekanan yang teruk atau kesedihan. Tetapi hanya tulang belakang kita, tidak peduli apa, postur dipecahkan: dari kesedihan moral atau dari gaya hidup yang salah.

Tidak semestinya penyebab penyakit dalam masalah psikologi. Tetapi ada kemungkinan untuk mengesyaki penyertaan mereka apabila rawatan tradisional tidak membantu seseorang. Apabila pesakit menderita sakit, tetapi tidak ada sebab fisiologi bagi mereka. Atau pada saat itu, ketika, menurut kisah pesakit, gambaran yang jelas muncul: sebarang eksaserbasi osteochondrosis dipicu oleh tekanan lain.

Bagaimana psikosomatik menjejaskan tulang belakang

Oleh kerana terdapat banyak orang dengan pelanggaran tersebut, pakar-pakar dengan cepat mengumpulkan amalan tertentu. Atas dasarnya, ahli psikoterapi secara kondisional membahagi pengaruh psikosomatik pada setiap bahagian tulang belakang:

 • Masalah dengan rahim serviks bermula apabila seseorang secara dalaman merasakan tidak perlu, tidak disayangi. Ini terutamanya ciri orang yang mempunyai kehausan moral untuk cinta yang nyata dan ekspresif, tetapi tidak menerimanya.
 • Kesukaran dengan rantau toraks adalah ciri mereka yang merasakan bahawa mereka membawa kesukaran dan kesukaran. Dia seolah-olah cuba membuang "penunggang" dari belakangnya, tetapi dia tidak berjaya. Kadang-kadang ia didahului oleh rasa bersalah atau perasaannya.
 • Pinggang mula menderita apabila konflik kewangan tumbuh di dalam. Seseorang boleh berjuang untuk kemakmuran dan tidak dapat.

Walau bagaimanapun, setiap jabatan yang terjejas oleh osteochondrosis mempunyai definisi tambahan. Mereka boleh dianggap sebagai gejala psikologi atau prasyarat untuk perkembangan penyakit. Pertimbangkan ini dengan lebih terperinci.

Osteochondrosis serviks

Psikoterapi mencatatkan bahawa pesakit sedemikian mengalami konflik dalaman yang kuat. Secara umum leher adalah simbol fleksibiliti, keupayaan untuk melihat segala sesuatu di sekeliling. Tetapi apabila seseorang mempunyai masalah di dalamnya, keupayaan ini hilang. Secara fisiologi, dia masih sihat, tetapi secara psikologi sakit dari penderitaannya. Selalunya penderitaan ini disebabkan oleh fakta bahawa seseorang cuba mencipta semula model cinta dalam hidupnya. Bagaimana dia melihat dan memahami dia, tetapi tidak dapat menerima apa yang orang lain melihat cinta sebaliknya. Dari sini bermula konflik hubungan dan seseorang membangun perasaan tidak berguna, tidak suka.

Pesakit sedemikian biasanya bersedia memaafkan segala-galanya, mereka mempunyai pemahaman yang hebat tentang masalah orang lain. Mereka mempunyai jiwa terbuka, terdapat banyak kebaikan di dalamnya. Tetapi orang itu tidak boleh mengarahkan perasaan ini kepada dirinya sendiri. Tetapi lebihan memerlukan keluar dan seseorang berusaha untuk memberinya kekuatan dan kasih sayang kepada seseorang. Di sini, pembetulan model tingkah laku diperlukan dengan mengambil kira kelemahan pesakit. Rawatan osteochondrosis adalah mungkin hanya dengan penyingkiran penghalang psiko-emosi.

Thoracic osteochondrosis

Dalam chondrosis thoracic, psikosomatik sering bergantung kepada rasa bersalah, yang boleh menjadi segar atau datang dari masa lalu. Lebih sering ia adalah kesalahan masa lalu, seseorang meletakkan tanggungjawabnya untuk masalah hari ini dan tidak mustahil menyelesaikannya. Pesakit bengkok di bawah beban ini, tidak boleh memaafkan seseorang atau dirinya sendiri. Terdapat beberapa faktor lain yang membawa kepada keadaan ini:

 1. seseorang cuba membawa beban yang melebihi kemampuannya;
 2. dia masuk ke dunia, menutup;
 3. dia tidak dapat menyatakan emosinya;
 4. dia tertakluk kepada kemarahan sekali gus dan bahkan marah;
 5. menyalahkan semua orang untuk masalah dan dirinya sendiri.

Orang-orang ini merupakan sandera mereka sendiri, mereka rasa mereka menjadi mangsa masalah. Kehidupan tidak menjadikan mereka gembira, sebaliknya, sedih, kerana bagi mereka hari baru merupakan masalah baru di belakang. Psikoterapi mengatakan bahawa penting untuk mengajar seseorang untuk mencintai dirinya sendiri dan membuatnya melepaskan kesalahannya. Untuk menyampaikan kepada orang sakit fakta bahawa dia tidak mempunyai hadiah kerana dia hidup dengan beban masa lalu. Hanya selepas itu kita boleh meneruskan rawatan osteochondrosis itu sendiri.

Osteochondrosis lumbar

Bagi orang yang sakit belakang yang rendah, punca-punca ini adalah tipikal:

 1. seseorang berasa sangat kesepian;
 2. dia menderita dari keputusasaannya;
 3. dia mengalami penderaan moral atau fizikal yang teruk;
 4. ada yang hidup takut akan kehilangan apa yang telah dicapai;
 5. trauma zaman kanak-kanak tidak membenarkan hidup;
 6. membenci dirinya. Lebih sering ia berlaku terhadap latar belakang keganasan;
 7. takut untuk mendekati seseorang, membiarkan mereka masuk ke dalam hidup anda;
 8. takut akan kegembiraan dan kesenangan.

Pesakit sedemikian menderita kesakitan yang teruk, mereka menjadi lebih teruk apabila orang menutup lebih banyak lagi, tidak memberi jalan keluar. Di sini, pembetulan persepsi masa lalu adalah perlu, ia mesti diajar untuk melepaskan masa lalu. Jika tidak, rawatan osteochondrosis akan tidak berkesan.

Psikosomatik osteochondrosis serviks, toraks dan lumbal

Apabila penyakit berlaku, perhatian diberikan terutamanya kepada gejala fizikalnya, tetapi psikosomatik osteochondrosis membantu mengenal pasti punca-punca perkembangan penyakit dan bagaimana mengatasinya.

Psikosomatik osteochondrosis serviks, toraks dan lumbal

Apakah psikosomatik?

Psikosomatik adalah salah satu bidang perubatan dan psikologi, yang mengkaji bagaimana faktor psikologi mempengaruhi kejadian dan perjalanan penyakit tubuh.

Postulat psikosomatik asas:

 • Keadaan badan yang menyakitkan disebabkan oleh pemikiran yang tidak normal dan "menyakitkan". Menukar pemikiran, anda boleh menyembuhkan badan.
 • Tubuh mampu sembuh sendiri. Hanya ketidakpercayaan seseorang dalam keupayaan ini tidak membenarkan ia digunakan.
 • Hanya seseorang yang secara tidak langsung dapat melihat masalah psikologi dan diselesaikan dapat mengharapkan penyembuhan. Dengan mengubah diri anda, anda boleh mengubah segala-galanya.
 • Anda tidak boleh mengharapkan seseorang boleh sembuh. Anda hanya boleh mengubah pemikiran anda sendiri. Orang lain hanya dapat membantu mengenal pasti punca penyakit itu, mengarahkan tindakan untuk menghapuskannya.
 • Keseimbangan minda - langkah pertama ke arah badan dan minda yang sihat.
 • Sentiasa perlu memaafkan. Keluhan terkumpul adalah penyakit terkumpul. Mereka memusnahkan badan dari dalam.
 • Cinta adalah kuasa ajaib.
 • Pikiran mesti kreatif. Anda perlu memikirkan kebaikan, tidak membenarkan kebimbangan. Selalunya apa yang orang ketakutan berlaku.

Peranan tulang belakang di dalam badan

Tulang belakang melakukan fungsi sokongan badan, dan saraf tunjang bertanggung jawab untuk fungsi semua organ dan sistem. Sekiranya masalah timbul dalam mana-mana bahagian kolum tulang belakang atau akar saraf yang berasal dari saraf tunjang dipulas, penyakit lain juga berlaku secara selari. Tidak kira berapa lama anda minum pil itu, kesannya tidak akan lama: mereka hanya melegakan simptom, menghapus akibatnya, tetapi punca itu tetap. Sekiranya terdapat sebarang penyakit menampakkan dirinya semula dan sekali lagi, walaupun ubat-ubatan, anda perlu memberi perhatian kepada tulang belakang.

Dalam psikosomatik, tulang belakang dianggap sebagai sokongan hidup, atau pokok kehidupan. Masalah dengan tulang belakang melambangkan keraguan diri, keadaan tidak stabil (termasuk bahan), kehilangan fleksibiliti sekiranya kesukaran hidup, sokongan dan sokongan untuk kehidupan.

Ia adalah perlu untuk merawat vertebra.

Psikosomatik osteochondrosis tulang belakang serviks

Tugas utama tulang belakang serviks adalah untuk menjaga kepala dan memberi peluang untuk membuat giliran dan belokan dalam arah yang berbeza, berlarutan dalam satu kedudukan untuk waktu yang singkat. Leher adalah bahagian yang paling mudah alih, osteochondrosis yang maju mengehadkan pergerakan ini dan kadang-kadang menghalangnya.

Dalam psikosomatik, leher mewakili keupayaan untuk menunjukkan fleksibiliti, rasa perkadaran. Kehadiran kualiti seperti keraguan diri, kebimbangan, rasa bersalah, serta kemarahan yang ditekan, takut untuk mengekspresikan diri, membawa kepada perkembangan penyakit di kawasan serviks.

Osteochondrosis tulang belakang serviks menyebabkan tekanan berlebihan kerana ketidakupayaan untuk kebenaran atau penolakan. Oleh itu, jika kesukaran itu disebabkan oleh keluhan, ia ditolak persetujuan, dan penolakan yang tidak dinyatakan ditunjukkan oleh ketidakupayaan untuk menggoncang kepalamu. Ketakutan masa lalu tidak membolehkan kita berpaling ke kiri, dan ketakutan masa depan - ke kanan.

Ini adalah kata umum. Apa-apa keadaan perlu dipertimbangkan secara individu.

Psikosomatik osteochondrosis rantau thoracik

The vertebra dari toraks bersama-sama dengan tulang rusuk membentuk tulang rusuk. Ini adalah bahagian yang paling tetap, melaksanakan fungsi pernafasan dan pernafasan. Di osteochondrosis, sakit belakang berpanjangan sering berlaku, mudah alih terhad, kesakitan paroxisis berlaku, menyebabkan kesukaran bernafas.

Psychosomatics memanggil bahagian dada yang paling mencerminkan mood seseorang. Seseorang menjadi mandiri, mendapat luka lama, kehilangan keberanian, enggan mengambil tanggungjawab, mengutuk dan mencari orang yang bersalah, membawa dirinya menjadi putus asa. Semua emosi negatif mencari jalan keluar melalui penyakit ini.

Terdapat sensasi yang menyakitkan dalam otot yang memaksa belakang untuk flex, menunjukkan bahawa beban itu tidak ringan. Remaja kerap membongkok kerana mereka menentang tuntutan kehidupan yang dilahirkan.

Psikosomatik osteochondrosis lumbal

Rantau lumbar tidak mudah alih seperti leher, tetapi ia berfungsi sebagai fungsi motor utama. Apabila ia menerima beban, ia sama-sama mengedarkannya, dan semasa pergerakan ia menyerapnya. Proses transversal tulang belakang lumbar memberikan perlindungan kepada buah pinggang.

Osteochondrosis tulang belakang lumbar ditunjukkan oleh hernia intervertebral, radiculitis, keradangan saraf sciatic, ketidakstabilan vertebra, dan sirkulasi darah tulang belakang yang merosot.

Menurut psikosomatik, punca psikologi perkembangan penyakit itu menunjukkan diri mereka sebagai akibat dari gangguan mental. Wanita dibebani oleh masalah keluarga. Seseorang yang memegang postur, dengan tegas memandang ke belakang untuk kelihatan yakin. Keadaan kemurungan dan ketidakpuasan yang timbul dari perbedaan antara yang dikehendaki dan yang sebenarnya, ketidakmampuan untuk memenuhi kebutuhan, kekurangan keamanan memprovokasi penyakit. Terutamanya dipengaruhi oleh keinginan yang tidak terpenuhi dalam kehidupan peribadi dan kegagalan profesional dalam lelaki.

Penyelesaian masalah

Menghadapi penyakit, anda tidak harus meninggalkan kaedah rawatan dadah. Untuk melegakan gejala akut adalah mungkin hanya dengan cara ini, dan kemudian untuk bekerja pada penghapusan penyebab psikosomatik.

Adalah penting untuk beralih kepada diri sendiri dan mencari apa yang berlaku dalam kehidupan di mana kegagalan telah berlaku, dan kemudian mula membuat perubahan dalam diri anda. Sekiranya anda secara beransur-ansur mengubah fikiran, tabiat, dan sikap anda, penyakit itu mula berkurang. Bergantung pada lokasi penyakit, tabiat dan sikap yang berbeza berubah:

 • osteochondrosis di rantau serviks menunjukkan bahawa anda perlu belajar untuk menjadi fleksibel dalam situasi kehidupan dan tanpa rasa takut mengekspresikan keinginan yang benar;
 • rantau thoracic menunjukkan kehadiran sejumlah besar emosi negatif terkumpul, keperluan untuk menyelesaikan masalah, dan tidak melarikan diri dari mereka;
 • manifestasi osteochondrosis di rantau lumbar menunjukkan bahawa anda perlu percaya kepada diri sendiri, belajar mengambil tanggungjawab untuk hidup anda.

Psikosomatik osteochondrosis: penyebab dan rawatan

Osteochondrosis dan psikosomatik tulang belakang - apa yang mengikat konsep-konsep ini, apakah punca sakit belakang? Adalah sukar untuk ramai pesakit membayangkan bahawa ada sesuatu yang sama antara gangguan degeneratif tulang belakang dan jiwa.

Terdapat beberapa ahli psikologi yang tidak pasti bahawa psikosomatik dan tulang belakang berkaitan. Kesakitan belakang, scoliosis atau hernia intervertebral berasal dari sedikit berbeza.

Kenapa punggung saya sakit?

Psikosomatik osteochondrosis - dari sudut pandangan saintifik bukanlah konsep yang betul-betul betul. Penyakit tulang belakang tidak timbul dengan cara yang sama seperti penyakit psikosomatik yang benar. Perbezaannya terletak pada mekanisme pembentukan penyakit.

Ia membawa kepada osteochondrosis senarai panjang sebab, di antaranya kecenderungan keturunan, dan tenaga fizikal yang tinggi, dan gaya hidup. Dan selain itu, faktor yang memprovokasi adalah ketegangan mental yang cukup tinggi dan pelanggaran hubungan dengan badan anda.

Oleh: Meredith O'Neal

Seseorang mungkin tidak menyedari keadaannya (kerana dia tidak pernah berada di negeri lain), lebih-lebih lagi, dia tidak selalu mentafsirkan isyarat tubuhnya mengenai keletihan atau keletihan.

Pengapit otot memainkan peranan penting dalam perkembangan osteochondrosis. Seseorang mengalami kebimbangan yang kronik yang tinggi, badan bertindak balas dengan ini dengan melebihkan otot-otot tertentu, akibatnya ketegangan rasional pada sendi dan tulang belakang berlaku.

Kesakitan belakang boleh berlaku selepas mengalami tekanan, selepas konflik, atau ketika menyelesaikan tugas yang sukar untuk seseorang. Tetapi tidak selalu mungkin untuk mewujudkan secara bebas dan betul mentafsirkan punca kepahitan penyakit itu. Psikoterapi, dengan pendidikan dan kemahiran yang sesuai, boleh membantu menangani punca masalah tekanan mental.

Penghapusan konflik dalaman dapat meningkatkan prestasi manusia dengan ketara, membuka peluang baru untuk merealisasikan bakat mereka dan mewujudkan hubungan yang harmonis dengan orang lain. Tetapi psikoterapi sahaja tidak dapat memperbaiki kerosakan yang telah dilakukan kepada tubuh. Ini memerlukan pendekatan bersepadu.

Pada tahap tertentu, osteochondrosis akan membuat dirinya dirasai, tanpa mengira keadaan mental orang itu. Perubahan degeneratif menimbulkan kesakitan dan kesukaran mobiliti.

Tetapi kerana psikoterapi dan penyusunan semula gaya hidup, anda boleh:

 1. Hentikan perkembangan penyakit ini.
 2. Untuk mengelakkan banyak akibat yang menyakitkan, berbahaya dan tidak menyenangkan, termasuk ketidakupayaan.
 3. Meningkatkan kesejahteraan anda. Seseorang yang sentiasa mengalami sesuatu yang menyakiti adalah berisiko untuk gangguan mental.

Terapi yang mendekati mendekati, anda boleh mengurangkan bahaya penyakit yang menyebabkan tubuh. Dan disebabkan perubahan positif dalam keadaan mental anda, anda boleh menjadi lebih bahagia dan gembira.

"Kotak berus" watak

Psychoanalyst terkenal B. Reich memperkenalkan definisi "penjara watak dalam perisai", yang disebabkan oleh fakta bahawa ia adalah perkara biasa bagi seseorang untuk menghalang emosi dengan bantuan kontraksi dan kontraksi otot.

Anda sering boleh mendengar bahawa seseorang "melarang" (sering tidak sedar) untuk mengalami atau menyatakan keadaan-keadaan tertentu (kemarahan, kesedihan, putus asa, dan banyak lagi) kerana dia menganggap mereka "salah, tidak layak, buruk, negatif".

Mengalami dan menyatakan keadaan ini adalah perlu untuk menyelesaikan masalah mental yang sebenar, untuk keharmonian rohani. Sekiranya dalam masa yang lama seseorang sedar atau tidak sedar mengelakkan keadaan tertentu, dia berhadapan dengan tahap kebimbangan yang tinggi, tekanan mental dan ketidakpuasan.

Untuk mengawal jiwa "perasaan terlarang" menggunakan banyak mekanisme perlindungan: penolakan, penindasan, unjuran, dan beberapa yang lain.

Menurut Reich, terdapat 3 negeri utama yang membawa kepada pembentukan perisai otot:

 1. Keadaan penggera Kebimbangan tidak selalu menjadi ketakutan terhadap sesuatu yang konkrit (ketakutan kebangkrutan, kematian atau penolakan oleh orang yang rapat). Dalam sesetengah kes, kebimbangan adalah kurangnya rasa asas keselamatan, kekurangan perasaan bahawa "semuanya akan baik-baik saja, segala-galanya dapat diurus". Akar penggera ini terletak pada hubungan dengan orang penting pertama dalam kehidupan mana-mana orang (dengan ibu bapa mereka atau mereka yang menggantikannya).
 2. Gembira seksual tanpa perlu menerima, cinta dan kelembutan. Dalam sesetengah kes, seseorang tidak dapat menerima kepuasan ini, bukan kerana pasangannya tidak memberikannya, tetapi kerana sukar untuk dia berada dalam hubungan rapat dan amanah.
 3. Kemarahan, kemarahan, tahap pencerobohan yang tinggi. Sekiranya kita menganggap pencerobohan sebagai tindak balas normal kepada ketidakselesaan, maka menjadi jelas bahawa kerengsaan akan terkumpul semasa ketidakselesaan kronik, dan wabak kemarahan akan berlaku secara berkala. Sekiranya seseorang tidak mahu merasakannya, dia mula menyuarakan atau menafikan perasaannya.

Sukan menjadi salah satu cara yang popular untuk menyelesaikan tiga masalah sekaligus (tenang, dapatkan keseronokan fizikal, selesaikan ketegangan). Kesan sampingan sukan (dengan sensitiviti yang tidak mencukupi kepada badan anda sendiri) adalah kecederaan, termasuk sendi dan tulang belakang.

A. Lowen, yang menjalani terapi pelepasan dari perisai otot Reich, menggambarkan sensasi yang tidak dapat dijelaskan selepas bekerja dengan kumpulan otot tertentu. Pikiran bawah sedar itu sendiri memberikan jawaban kepada penyebab penjepit (jeritan yang ditindas tadi, disebabkan oleh kemarahan terhadap ibu, yang dengannya ada konflik pada zaman kanak-kanak).

Ciri-ciri penyakit tulang belakang

Berdasarkan teori Reich, tubuh manusia secara terbahagi kepada 7 segmen, di mana penindasan emosi berlaku. Hipotesis ini membolehkan kita bercakap tentang fenomena seperti hernia tulang belakang psikosomatik, scoliosis psikosomatik dan psikosomatik penyakit lain tulang belakang.

Osteochondrosis serviks

Osteochondrosis tulang belakang serviks boleh berfungsi sebagai klip dua segmen: mulut dan leher. Apakah segmen ini bertanggungjawab untuk:

 1. Mulut Segmen ini termasuk otot dagu, belakang kepala, dan tekak. Mereka menyusut dan tidak membenarkan kemarahan, menangis, menghisap refleks. Sebagai contoh, perisai otot terbentuk, sebagai contoh, jika seorang kanak-kanak telah mengalami tekanan yang teruk akibat skandal kerana dia mengagumi.
 2. Leher Apabila menekan menangis atau kemarahan, otot leher dicipta. Orang yang tidak yakin dengan diri mereka sendiri, mengalami tekanan yang berterusan dari ibu bapa atau atasan mereka, sentiasa mengetuk kepala mereka ke bahu mereka, dengan itu meneran leher mereka.

Ketegangan berterusan otot kedua-dua segmen ini boleh menyebabkan osteochondrosis serviks.

Thoracic osteochondrosis

Perkembangan osteochondrosis tulang belakang toraks boleh menyumbang kepada pengikat otot segmen toraks dan diafragma, yang termasuk otot dada, bahu, kaki atas.

Memegang nafas boleh menjadi akibat menghentikan apa-apa emosi, tetapi lebih kerap - kemarahan. Gangguan postural dan masalah dengan harga diri, yang mungkin rendah, sering dikaitkan dengan segmen toraks. Dalam kes ini, orang itu menarik kepalanya ke bahu, mengurangkan jumlah dada dan sentiasa mengalami ketegangan pada tulang belakang toraks.

Osteochondrosis lumbar

Segmen abdomen dan pelvis "bertindak balas" kepada osteochondrosis lumbal. Mengapit otot-otot abdomen dan belakang, pelvis dan bahagian bawah kaki menimbulkan osteochondrosis lumbal.

Bagi orang yang terjejas oleh klip di kawasan pelvis atau perut, terdapat pelanggaran postur, di mana rantau pelvis ditarik balik atau bersandar ke kedudukan anatom normal.

Cengkerang otot segmen abdomen dan pelvis mendefinisikan perasaan kegembiraan, keseronokan dan kemarahan, tidak suka, atau ketakutan.

Scoliosis

Kelengkungan tulang belakang, asimetri akibat ketegangan otot yang berterusan adalah patologi biasa. Orang yang memilih postur yang salah untuk tulang belakang, tetapi yang betul, yang dinilai oleh jiwa, adalah disebabkan oleh ketidakamanan, kekakuan, atau ketakutan.

Secara visual mengecut, mengurangkan angka dan hunching, seseorang cuba untuk mengelakkan bahaya, menjadi kurang ketara.

Terdapat satu versi yang perkembangan scoliosis dipengaruhi oleh penindasan ibu bapa-diktator. Ibu bapa yang sentiasa memaksakan pendapat mereka sendiri dan menindas semua keinginan anak, kadang-kadang tanpa menyedari, menjadi sumber masalah. Kanak-kanak cuba mengelakkan kawalan ibu atau ayah yang berlebihan, mengecut, seolah-olah cuba menyembunyikan - oleh itu postur yang tidak rasional dari sudut pandang anatomi, dan akibatnya - scoliosis.

Keadaan yang sama dapat dilihat pada orang dewasa - ketakutan terhadap pihak berkuasa, keterukan masalah - seolah-olah mereka memaksa badan untuk mengambil kedudukan yang tidak selesa atau rendah hati.

Hernia intervertebral

Hernia intervertebral boleh terbentuk di mana-mana bahagian tulang belakang, yang bermaksud sifat psikosomatik patologi itu mesti dipertimbangkan bergantung pada kawasan lesi.

Dalam kes ini, ketegangan harus kronik dan kemungkinan besar, orang itu sudah mempunyai osteochondrosis atau scoliosis. Untuk pembentukan hernia intervertebral seringkali cukup satu pergerakan yang salah. Jika merujuk kepada psikosomatik, maka pembentukan patologi memerlukan lebih kuat daripada pengapit biasa di daerah toraks, lumbar, atau serviks - beberapa peristiwa yang menyebabkan kemarahan yang kuat atau rangsangan seksual yang kuat.

Oleh itu, apa yang disebut psikosomatik sakit di tulang belakang adalah disebabkan oleh perkembangan perisai otot (pengapit otot) akibat pelbagai masalah psikologi, dan dengan menyelesaikan masalah ini, tulang belakang dapat dibuat lebih sihat dan hidup lebih bahagia.

Osteochondrosis dan psychosomatics

Menurut statistik perubatan, gejala awal osteochondrosis hari ini boleh didapati di setiap orang berusia lebih 20 tahun. Pakar mengaitkan fenomena ini dengan cara hidup yang salah, yang kebanyakannya kita memimpin: ketidakaktifan fizikal, obesiti, tabiat buruk, dan lain-lain, tetapi punca sebenar penyakit itu belum ditentukan.

Di samping itu, sakit belakang sering dialami oleh orang-orang yang kerap bermain sukan dan memilih makanan yang sihat. Itulah sebabnya mengapa perlu mencari akar osteochondrosis bukan sahaja dalam cara hidup, tetapi juga dalam aspek psikologi hidup kita.

Bayaran untuk berjalan kaki tegak atau...?

Banyak doktor memanggil penyakit postur tegak lelaki itu. Sesungguhnya, sebaik sahaja nenek moyang kita berhenti bersandar pada empat anggota badan, gangguan seperti ini menemani kita secara berterusan. Benar, seperti yang dikatakan sains psychosomatics, osteochondrosis juga boleh menjadi hasil dari keadaan psikologi tertentu dan gangguan.

Selalunya, doktor mencatatkan osteochondrosis lumbal pada pesakit mereka, manakala osteochondrosis tulang belakang serviks adalah yang kedua paling biasa. Mari cuba cari apa bahagian berkaitan badan kita?

Osteochondrosis serviks

Leher tidak hanya menghubungkan kepala seseorang dengan tubuhnya, tetapi juga dunia gagasan dan pemikiran kita masing-masing dengan realiti. Selain itu, ia adalah leher yang dianggap sebagai simbol dari sifat-sifat sukarela seseorang, bukan untuk apa-apa yang dikatakan orang bahawa orang yang kuat tidak menundukkan kepalanya untuk masalah hidup atau kesulitan.

Pada dasarnya, penentangan terhadap kesukaran adalah ciri positif, tetapi bagi kebanyakan orang ia sering berubah menjadi kekurangan fleksibiliti dan ketegaran. Dalam kes ini, osteochondrosis serviks ditunjukkan oleh kejang, kekejangan dan sensasi yang tidak menyenangkan, yang ditunjukkan ketika cuba menghidupkan kepala.

Bagaimanapun, kadang-kadang keadaan boleh menjadi sangat bertentangan. Apabila seseorang hanya takut menghadapi masalah dan tidak tahu bagaimana untuk mengatasinya, dia secara literal menarik kepalanya ke bahunya. Ini adalah refleks pelindung mana-mana mamalia, bagaimanapun, jika tubuh kekal dalam keadaan tidak semulajadi untuk masa yang lama, otot-otot rahim serviks mula berubah bentuk dan sakit.

Osteochondrosis lumbar

The vertebra lumbar mempunyai beban terbesar. Sebagai contoh, jika anda mengangkat terlalu banyak berat, maka itu adalah bahagian bawah yang akan bertindak balas terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, seperti yang kita ketahui, graviti bukan sahaja boleh fizikal, tetapi juga moral, emosi dan psikologi.

Pertama sekali, rasa sakit di bahagian bawah berpengalaman dialami oleh orang-orang yang membawa terlalu berat beban kebimbangan dan masalah. Ini amat jelas jika seseorang tidak merasa disokong dari luar - dalam kes ini, dia benar-benar "tergantung" pada tulang belakangnya.

Satu lagi punca umum osteochondrosis lumbal adalah ketakutan terhadap masalah sosial. Itulah sebabnya pekerja pejabat sering menderita penyakit ini, kerana, seperti yang anda ketahui, sangat banyak dari mereka yang disiksa oleh ketakutan untuk ditinggalkan tanpa pekerjaan dan mata pencaharian.

Bagaimana untuk menyingkirkan masalah itu dari sudut psikosomatik?

Sekiranya anda mengalami sakit belakang yang kerap, maka digabungkan dengan urut dan terapi manual seseorang disyorkan untuk melawat psikoterapi. Mungkin hidup anda kelihatan begitu menjijikkan sehingga ia hanya memberi tekanan kepada anda?

Atau graviti dan kegembiraan ini akibat sikap yang salah terhadap kehidupan? Atau mungkin sudah tiba masanya untuk berhenti dan berehat dari kebimbangan?

Bagi osteochondrosis serviks, maka dalam hal ini anda harus memikirkan bagaimana anda boleh menyesuaikan diri dengan kehidupan. Cuba untuk menjadi fleksibel dalam hubungan dengan orang lain dan jangan cuba untuk menghentikan perubahan secara literal dengan mengenakan otot anda sendiri - ini hanya akan membawa kepada masalah kesihatan.

Akhirnya, jangan cuba untuk menanggung banyak masalah. Sebagai contoh, cuba berunding dengan orang yang disayangi bahawa mereka mengambil beberapa tugas harian. Juga ingat bahawa masalah yang boleh dibahagikan atau sekurang-kurangnya "diartikulasikan" akan menjadi lebih kurang.

Psychosomatics Osteochondrosis

Dari artikel kami, anda akan mempelajari penyebab psikologi kejadian penyakit seperti tulang belakang sebagai osteochondrosis. Bagaimanakah osteochondrosis timbul pada saraf?

Ahli psikologi Malkin-Pykh percaya bahawa sikap dalaman (konflik yang berlaku di dalam jiwa manusia) bercakap bahasa organ. Dia mengkaji osteochondrosis psikosomatik di tulang belakang: servikal, toraks, lumbar. Osteochondrosis tulang belakang serviks. Kawasan serviks membawa kepala seseorang. Kedudukan kepala mencerminkan sama ada seseorang "menundukkan kepalanya" untuk kesulitan dan halangan. Walau bagaimanapun, jika seseorang mempunyai sikap yang tidak mencukupi di mana dia dipaksa untuk menegaskan dirinya secara berlebihan, melaksanakan usaha sukarela yang luar biasa terhadap pernyataannya sendiri, dalam ketegangan yang berterusan dalam cuba menegaskan dirinya atau berusaha mencapai matlamatnya dengan keras kepala, maka neuralgia leher-brachial (sindrom gereja) sering berkembang: - untuk kesakitan, kepala terpaksa dipegang dalam kedudukan yang cenderung.

Jenis osteochondrosis dan psikosomatik mereka

Osteochondrosis rantau thoracik

Psikosomatik tulang belakang toraks paling mencerminkan mood seseorang. Kemunduran, kehilangan keberanian, kesedihan membawa kepada bengkok, seolah-olah "memaksa seseorang untuk menekuk." Pada masa yang sama, ketegangan otot yang menyakitkan sering berlaku, yang sering disalahtafsirkan oleh para doktor merujuk kepada reumatik, walaupun ada sebab psikosomatik di belakangnya. Telah diketahui bahawa banyak remaja mempunyai stoop. Ini disebabkan sikap dalaman mereka, yang timbul apabila remaja tidak dapat memenuhi keperluan luaran dan dalaman yang "menjadikan" kehidupan mereka.

Psikosomatik lumbar

Lumbago (yang sering disebut sebagai "lumbago") sering berlaku dengan mengangkat berat badan yang kuat atau mendadak, sering berlaku terhadap latar belakang anjakan sebelumnya tulang belakang. Walau bagaimanapun, kadang-kadang lumbago kelihatan seolah-olah tanpa sebab yang jelas, walaupun sebenarnya ada psikosomatik di belakangnya.

Kesakitan kronik di kawasan lumbar sering berlaku akibat daripada gangguan mental. Ini selalunya berlaku untuk wanita yang diliputi oleh "beban" kebimbangan keluarga, serta mereka yang mengimbangi keraguan diri, dalam pematuhannya dengan keperluan profesional atau keluarga dengan memegang sikap sengaja yang lurus, menegaskan punggung mereka untuk kelihatan yakin.

Osteochondrosis kronik tulang belakang lumbar juga boleh menjadi hasil frustrasi - keadaan tertekan yang tidak tertekan yang berlaku apabila harapan atau harapan tidak dipenuhi, apabila keinginan tidak sesuai dengan peluang, apabila keperluan tertentu tidak terpenuhi. Selalunya, masalah psikosomatik dalam kes ini timbul kerana keinginan yang tidak terpenuhi dalam bidang hubungan peribadi. Pada lelaki, paling kerap keadaan ini timbul kerana kekurangan pelaksanaan profesional, serta kegagalan "laki-laki" yang sebenar atau dibuat.

Gejala osteochondrosis Keperibadian gambar

Konflik mental mungkin tidak tersedia untuk yang sakit, ia kini diwakili oleh bahasa organ-organ. Weintraub (1969, 1973) cuba memberikan takrifnya sendiri tentang makna setiap bahagian kolum tulang belakang.

Kawasan serviks membawa kepala seseorang. Kedudukan kepala manusia adalah phylogenetically ditubuhkan dengan berjalan tegak. Kami mengatakan bahawa seseorang menegaskan dirinya jika dia "tidak menundukkan kepalanya" kepada kesulitan dan halangan. Pengesahan diri ini tidak membawa kepada sindrom serviks selagi ia dijalankan dalam sempadan norma psikologi. Faktor-faktor seperti sikap yang tidak mencukupi boleh membawa kepada sindrom ini, di mana pengesahan sendiri terhenti menjadi egosinton dan / atau memerlukan ketegangan sukarela tambahan yang berterusan dengan percubaan-percubaan yang degil untuk mencapai satu ketika.

Jabatan Thoracic. Cukup berbeza adalah nilai psikosomatik bahagian tengah tulang belakang, yang, tanpa penentuan tepat secara anatomik, boleh dikaitkan dengan bahagian toraks. Jabatan ini adalah cara terkuat dan paling jelas mencerminkan mood seseorang. Kesedihan, keputusasaan, kehilangan keberanian membuat seorang lelaki melengkung, mereka dicirikan oleh belakangnya melengkung. Ketegangan otot yang menyakitkan yang timbul dalam kes ini secara salah sering ditafsirkan sebagai proses tempatan yang tidak jelas genesis, sebagai "reumatik".

Bungkusan remaja dalam banyak kes adalah akibat dari sikap dalaman, yang timbul disebabkan oleh fakta bahawa mereka tidak dapat memenuhi keperluan luaran dan dalaman yang dikenakan oleh kehidupan pada tubuh yang belum matang. "Lelaki-lelaki muda ini tidak bertambah dewasa" (Weintraub, 1969).

Rantau lumbar. Dewan (lumbago) - episod akut. Ia boleh disebabkan oleh pergerakan tiba-tiba atau pengangkat berat, tetapi sering berlaku tanpa sebab yang jelas. Selalunya, tetapi tidak semestinya, berlaku akibat perubahan dalam tulang belakang, anjakan vertebra.

Kesakitan lumbal kronik selalunya merupakan ungkapan kecemasan mental. Kami bertemu dengan mereka terutamanya di kalangan wanita, yang mengimbangi keraguan diri, dalam memenuhi keperluan keluarga atau profesional dengan postur lurus yang melampau, tetapi juga di kalangan wanita yang telah menahan perlawanan dan diliputi oleh beban kebimbangan setiap hari.

Psikosomatik: osteochondrosis

Osteochondrosis adalah penyakit tulang belakang, yang disifatkan oleh disfungsi cakera intervertebral. Disk tersebut dipanggil pad elastik di antara vertebra, kerana fleksibiliti dan pergerakannya adalah ciri tulang belakang.

Disks kehilangan fungsi mereka akibat gangguan metabolik pada tisu cakera, serta penuaan dan kemusnahan mereka. Bahagian cakera yang rosak atau cakera berlainan memaksa saluran darah dan saraf, menyebabkan kesakitan. Tetapi keseriusan keadaan adalah bahawa kapal-kapal ini, sebagai peraturan, pergi ke organ tertentu, dan, dimampatkan, mereka tidak boleh melakukan kerja mereka dan menjejaskan fungsi organ ini.

Sejak tulang belakang dibahagikan kepada beberapa jabatan (serviks, toraks, lumbar, sacral, coccygeal), osteochondrosis boleh didiagnosis dengan nama jabatan (osteochondrosis serviks, dsb.). Adalah diketahui bahawa osteochondrosis menjejaskan, sebagai peraturan, bahagian paling mudah tulang belakang - serviks dan lumbar.

Gejala-gejala yang menunjukkan osteochondrosis serviks adalah: kerosakan pendengaran, penglihatan, sakit kepala dan pening (terutamanya apabila membuat giliran tajam ke sisi), sakit belakang (melekat seolah-olah oleh kejutan elektrik), penyelarasan pergerakan terjejas. Sebagai tanda-tanda osteochondrosis serviks, mereka juga membezakan pengasingan - pelanggaran persepsi realiti. Penyerang berlaku kerana mencubit saraf di kawasan serviks.

Gejala yang menunjukkan kehadiran osteochondrosis rantau thoracik termasuk: kesakitan di antara bilah bahu, kekakuan dan kesakitan di bahu (apabila mengangkat tangan), neuralgia antara muka, kebas tangan.

Nyeri punggung yang lebih rendah, memanjang ke kaki (paha) atau punggung, kesemutan, rasa sejuk atau panas di bahagian bawah belakang, hilang sensasi di kaki, sembelit, inkontinensia - gejala-gejala ini dan lain-lain mendedahkan osteochondrosis lumbal.

Penyebab osteochondrosis fizikal dianggap sebagai gaya hidup yang tidak aktif, kecederaan, berat badan yang berlebihan, postur yang salah, keturunan, penyakit di mana metabolisme terganggu, aktiviti fizikal yang tinggi, memandu yang berpanjangan, pengapit otot semasa dan selepas tekanan.

Jika osteochondrosis tidak dikesan dan sembuh pada masa yang tepat, akibatnya adalah penyakit organ-organ dalaman. Memandangkan setiap jabatan dan segmen tulang belakang dikaitkan dengan organ tertentu, osteochondrosis bahagian ini akan menjejaskan fungsi organ ini, menyebabkan patologinya. Oleh itu, mengendalikan osteochondrosis serviks kerana mencubit arteri boleh mengakibatkan perkembangan hipertensi, yang mengalir tanpa tanda-tanda yang kelihatan.

Osteochondrosis: psychosomatics

Kerana tulang belakang adalah organ pendukung, rangka, paksi tubuh manusia, pemindahan ciri-ciri ini kepada rancangan metafizik akan memberitahu penyebab psikologi osteochondrosis. Oleh itu, kata-kata utama di sini adalah: sokongan, teras batin di mana tenaga hidup beredar.

Adalah logik bahawa pengarang terkenal Louise Hay menerangkan sebab osteochondrosis dengan rasa kehilangan sokongan, sokongan.

Jika kita melihat fungsi ruang tulang belakang, kita akan melihat ciri-ciri asas yang sama:

 • sokongan (sokongan dalam kehidupan),
 • motif (pergerakan - nyawa),
 • kes (menutup, melindungi saraf tunjang).

Mungkin fungsi sokongan dan perlindungan ditentukan hakikat bahawa sesetengah penulis mengaitkan tulang belakang dengan bapa, sokongannya dalam kehidupan. Dan masalah yang telah timbul dikaitkan dengan ketidakupayaan seseorang untuk menerima sokongan bapa. Oleh itu, pelanggaran di tulang belakang menunjukkan keseriusan masalah mental seseorang: ketidakpercayaan hidup, penentangan terhadap perubahan dalam kehidupan.

Persoalannya timbul: Bagaimanakah seseorang, sebagai sebahagian kecil daripada Kehidupan (berskala besar, semua-merangkumi, Ilahi), dapat melawannya, melawannya, melawannya tanpa bahaya kepada dirinya sendiri? Jawapannya jelas: Tidak, tidak mustahil. Itu tidak menimbulkan tulang belakang, teras daging dan mula memberi isyarat.

Pencerobohan, kemarahan, dan emosi negatif yang tidak bertindak balas ketika perlawanan menangkal otot-otot di dalam tubuh manusia. Dari masa ke masa, otot-otot overstressed ini mula menjejaskan tulang belakang.

Osteochondrosis dalam sistem saraf timbul seperti berikut. Mengendali jangka panjang emosi negatif melalui peregangan otot (ingatan ekspresi "penekanan tangan", "mengepam gigi anda", dan lain-lain - iaitu otot pada seseorang secara automatik bekerja dengan emosi yang kuat) mewujudkan kulit yang berotot yang membentuk satu atau satu lagi tulang belakang.

Pertimbangkan sebab-sebab psiko-emosi dengan lebih terperinci.

Penyebab osteochondrosis psikosomatik

 1. Tulang serviks, seperti yang diketahui, melambangkan kefleksibelan, keupayaan untuk melihat keadaan dari semua pihak, serta kehendak orang itu. Oleh itu, ketiadaan sifat-sifat positif dan dominasi yang negatif: kategori, ketegangan, ketidakpuasan (dengan penyerahan paksa) memberi kesan buruk kepada kawasan serviks.

Satu lagi sebab untuk osteochondrosis serviks ialah seseorang tidak merasakan sokongan emosi daripada orang yang disayangi. Penekanan berkaitan dengan menangis dan kemarahan ini memberikan otot pengapit pada serviks (otot dagu, leher dan leher).

Sakit kepala untuk osteochondrosis pangkal rahim boleh timbul dari fakta bahawa seseorang "membawa leher" masalah lama dan tidak mahu menyingkirkan mereka, untuk mengambil bahagian dengan mereka.

Sering kali, seseorang secara harfiah merendahkan kepalanya dari masalah yang tidak dapat dikurangkan ("dia menggantung kepalanya di bawah bahu"); dia mengepalkan kepalanya menjadi bahu dari ketakutan atau tekanan. Sudah tentu, akibat daripada kedudukan kehidupan sedemikian akan menjadi ubah bentuk tulang belakang serviks.

Menurut beberapa ahli psikologi, pengamatan menunjukkan ketidakpuasan kerana tidak mungkin untuk merealisasikan cita-cita, konflik berterusan.

 1. Tulang belakang toraks biasanya dikaitkan dengan cinta dalam kehidupan seseorang. Oleh itu, pengalaman negatif seperti ketakutan yang mereka tidak suka, atau kehilangan, pemergian orang yang disayangi, tuduhan yang mereka tidak suka mempunyai kesan negatif terhadap keadaan jabatan ini.

Masalah dengan tulang belakang toraks yang rendah menimbulkan keluhan yang "membawa sendiri" dan mahu "turun".

Bahagian dada juga menderita ketika seseorang hidup dengan rasa bersalah atas kesilapan lalu. Dia, setelah melewati keadaan yang negatif pada masa lalu, pada masa sekarang, memulihkan emosi dan hatinya, hidup hanya fikirannya.

Kadang-kadang dalam menghadapi masalah, tubuh orang itu seolah-olah mengecut - ini adalah bagaimana tubuh secara automatik bertindak balas terhadap keinginan orang itu untuk kelihatan tidak dapat dilihat dalam situasi yang berbahaya dari sudut pandangannya, atau untuk orang yang tidak menyenangkan.

Mengungkapkan kesakitan pada tulang belakang toraks muncul pada orang yang hidup dalam ketakutan pengkhianatan, menikam di belakang.

Pengapit otot di dada (otot dada, bahu, lengan, diafragma) menunjukkan masalah dengan harga diri yang rendah (masalah postur juga memberi isyarat ini).

 1. Adalah diketahui bahawa tulang belakang lumbar dalam arti literal dan kiasan mengambil sebahagian besar beban fizikal pada diri anda. Di bawah beban terlalu berat masalah, belakang terbengkalai: tetapi ia adalah beban yang tidak perlu, yang mana ia layak dibebaskan. Di sini kita bercakap tentang bagaimana seseorang sering memuatkan dirinya sendiri dengan masalah yang tidak perlu, baik yang sebenar dan yang dibuat.

Salah satu punca utama osteochondrosis lumbal adalah kebimbangan berterusan tentang sisi kewangan kehidupan, perasaan kurang sokongan material, ketakutan kekurangan wang atau ditinggalkan tanpa kerja, perasaan bersalah kerana ketidakmampuan untuk menyelesaikan masalah kewangan.

Pengapit otot di tulang belakang lumbal (perut, belakang, pelvis, otot kaki) menunjukkan pembatasan diri dalam kesenangan, dalam menahan kemarahan, penolakan, ketakutan.

 1. Isyarat departemen coccygeo-sacral, dengan rasa sakit, kecemasan yang kuat dan ketakutan terhadap masalah kewangan, berusaha bersungguh-sungguh secara bebas.
 2. Seseorang yang mengidap sakit tulang belakang tulang belakang, sebagai peraturan, hidup dalam ketidakharmonian dengan dirinya, dalam kesalahan dan tuduhan.

Pelanggaran di bahagian tulang belakang ini menunjukkan kekurangan perasaan asas - rasa aman, keamanan. Orang itu adalah kebimbangan yang berbeza.

Masalah tulang belakang panggul menunjukkan bahawa seseorang berasa tidak selesa di rumahnya dan di dalam keluarganya. Sesetengah psikologi menunjukkan penafian hubungan seksual.

Cara Penyembuhan

Bersama dengan rawatan ubat dan fisioterapi, latihan fizikal untuk osteochondrosis serviks ditetapkan tanpa gagal. TETAPI: semasa ketakutan mereka tidak dapat dilakukan untuk mengelakkan komplikasi.

Walau bagaimanapun, seperti menunjukkan amalan, rawatan konservatif osteochondrosis psikosomatik hanya boleh memperbaiki keadaan fizikal untuk seketika. Penyembuhan penuh berlaku hanya jika penyingkiran sebab psikologi.

Oleh itu, adalah penting untuk menganalisis dan merealisasikan penyebab penyakit dalaman anda, dan kemudian memaafkan diri anda (dan orang yang tersayang jika mereka terlibat dalam keadaan negatif) dan membiarkan negatif, berterima kasih untuk pengalaman hidup. Terima kasih kepada pelajaran yang kita jadi lebih bijak, kita belajar untuk hidup dalam kegembiraan dan rasa syukur, tanpa merumitkan kehidupan untuk diri kita sendiri atau orang lain.

Sekiranya sebab psikososial untuk penyakit anda tidak terletak di permukaan dan tidak dapat dicapai untuk anda, maka masuk akal untuk berpaling kepada ahli psikologi atau psikoterapi yang berwibawa.

Saya harap artikel itu akan menjadi petunjuk. Bersukacita dan sihat.

Osteochondrosis psikosomatik

Mekanisme penyakit mana-mana boleh menjadi fizikal dan psikologi. Psikosomatik penyakit adalah hubungan serius antara jiwa dan badan. Sains, yang mengkaji hubungan ini, menerangkan manifestasi penyakit dari jiwa. Tekanan, kecemasan mempengaruhi keadaan fizikal orang, dan tulang belakang tidak terkecuali. Psikosomatik Osteochondrosis, yang diperhatikan pada orang yang berusia lebih daripada 20 tahun, berlaku dalam kehidupan kita.

Bagaimana psychosomatics menimbulkan kesakitan

Statistik menunjukkan bahawa kebanyakan pesakit mendapat penyakit mereka sebagai akibat daripada gangguan psikologi. Masalah dengan sakit di leher tidak terkecuali. Psikosomatik osteochondrosis serviks boleh disebabkan oleh beberapa sebab berikut:

 • Individu berada dalam ketegangan saraf yang berterusan;
 • Kesakitan mental serta masalah;
 • Takut, kebencian, kemarahan (dalam manifestasi serius).

Seseorang tidak boleh selalu menghadapi masalah mereka. Sikap psikosomatik positif sangat penting dalam kehidupan manusia. Sesetengah mengalami masalah mereka sepenuhnya, dan ada yang cuba melupakannya, tetapi ini tidak menyelesaikannya. Soalan-soalan yang tidak dapat diselesaikan menjadi latar belakang, dan kekal pada tahap bawah sedar. Inilah yang membawa bahaya utama. Isu yang tidak dapat diselesaikan, masalah mula berkumpul, dengan itu memusnahkan bukan sahaja jiwa, tetapi juga tubuh manusia.

Kesakitan leher psikosomatik

Adalah logik bahawa ia adalah leher yang bertanggungjawab untuk penyesuaian seseorang di seluruh dunia. Seperti yang dikatakan oleh doktor, kesakitan berlaku kepada orang-orang yang selalu tidak berpuas hati dengan sesuatu yang juga di dalam individu yang cuba mengenakan pendapat mereka, atau mencintai orang lain. Akibatnya, seseorang sentiasa ketegangan, dan rasa sakit berlaku di kawasan tulang belakang. Dalam kes ini, pakar membuat diagnosis osteochondrosis vertebra serviks.

Ucapan yang menyakitkan yang berlainan, ada sebabnya sendiri:

 • Lehernya boleh menyakiti jika orang itu enggan mengatasi masalah itu dari pihak yang berlainan, dan menunjukkan kebencian, tidak mendengar pendapat orang lain;
 • Jika ada keradangan leher, para doktor mengatakan bahawa ini adalah disebabkan oleh penghinaan berterusan dan tidak dapat menampung mereka;
 • Kesakitan tajam adalah hasil dari masalah psikosomatik yang mengganggu dan merangsang pesakit;
 • Pengesanan tumor di kawasan leher menunjukkan bahawa seseorang telah memegang penghinaan dan masalah untuk masa yang lama;
 • Radiculitis adalah akibat daripada masalah psikosomatik yang dikaitkan dengan keganasan seseorang yang tidak munasabah, sentiasa membela pendapatnya (betul / salah).

Seperti yang anda dapat lihat, semua punca penyakit leher dianggap dari sisi psikosomatik, dan impuls negatif minimum boleh membawa kepada masalah.

Rawatan osteochondrosis psikosomatik

Jika pesakit mempunyai gangguan psikologi, maka pertama-tama ia adalah berhubung dengan pakar, kerana ini adalah penyebab semua penyakit psikosomatik. Ramai orang berfikir bahawa tekanan dan kekecewaan tidak menjejaskan keadaan fizikal mereka, oleh itu lebih daripada 80% penduduk mempunyai masalah psikosomatik.

Jika anda datang ke ahli psikoterapi, rawatan bentuk psikosomatik bermula dengan fakta bahawa pesakit duduk di kerusi dan cuba untuk berehat sepenuhnya. Selanjutnya, punca-punca gangguan dan tekanan ditentukan, selepas itu kursus rawatan ditetapkan. Bergantung kepada bentuk penyakit, kaedah rawatan seperti ini dibezakan:

 • Ubat;
 • Sesi psikoterapi.

Oleh kerana pesakit sudah mempunyai osteochondrosis di kawasan serviks, di sini adalah perlu untuk memulakan rawatan kesan itu sendiri. Urutan, akupunktur, terapi manual untuk osteochondrosis tulang belakang serviks. Ia juga penting untuk memulakan gaya hidup yang betul. Mula menjaga belakang anda lurus, makan dengan betul, lakukan latihan, menjalani gaya hidup yang aktif. Secara keseluruhannya, dua rawatan akan memberikan hasil positif. Perlu difahami bahawa bahagian psikosomatik memainkan peranan yang penting dan mempunyai hubungan baik dengan badan. Apabila menimbulkan tekanan, anda perlu berhati-hati, kerana ini boleh menyebabkan masalah lain di mana anda tidak boleh melakukan tanpa doktor. Pertama sekali, anda perlu melindungi kesihatan psikologi!