Utama / Pergelangan tangan

MED24INfO

Cara menaikkan (sensitif)

Rasuk yang nipis (rasuk Gaul), diletakkan di tiang belakang, impuls masuk ke dalam korteks

Memperkenalkan impuls daripada sistem muskuloskeletal

Bundle berbentuk baji (Bunddakh bundle), melewati tiang belakang, impuls memasuki korteks

Memperkenalkan impuls daripada sistem muskuloskeletal

Saluran spinocerebral posterior (Flexig)

Mengendalikan impuls daripada proprioceptors otot, tendon, ligamen ke cerebellum; impuls tidak sedarkan diri

Laluan Spinocerebral Anterior (Govers)

Mengendalikan impuls daripada proprioceptors otot, tendon, ligamen ke cerebellum; impuls tidak sedarkan diri

Laluan spinothalamik sebelah

Kesakitan kesakitan dan suhu dihantar.

Laluan spinothalamik anterior

Kepekaan taktil, sentuhan, tekanan dihantar.

Menjahit (motor) laluan

Kortikospinal lateral (piramida)

Impuls dihantar ke otot rangka, pergerakan sukarela.

Kortikospinal anterior (piramida)

Impuls dihantar ke otot rangka, pergerakan sukarela.

Cara Rubrospinal (Monakova), melepasi tiang-tiang sisi

Memindahkan impuls yang menyokong nada otot rangka

Laluan reticulospinal melintas di tiang anterior

Mengirimkan impuls yang menyokong nada otot rangka melalui kesan excitatory dan hambatan pada neuron motor, serta mengawal keadaan pusat autonomi tulang belakang

Laluan Vestibulospinal, melepasi tiang depan

Memindahkan impuls untuk mengekalkan kedudukan badan dan keseimbangan

Saluran terapeutik, melepasi tiang anterior

Mengirimkan impuls yang memastikan pelaksanaan refleks motor visual dan auditori (refleks segi empat)

Harus diingat bahawa semua maklumat afferent memasuki kord rahim melalui akar posterior, maklumat efferent dan peraturan fungsi pelbagai organ dan tisu badan melalui akar anterior.

Semua pintu masuk ke saraf tunjang membawa maklumat dari tiga kumpulan reseptor:

dari reseptor kulit (sakit, suhu, sentuhan, getaran, tekanan);

dari proprioceptors (otot, iaitu - spindle otot, tendon - reseptor Golgi, periosteum dan sarung sendi);

dari reseptor organ dalaman - viscereceptors (mekanikal dan chemoreceptors).

Nilai impuls afferent, memasuki saraf tunjang adalah seperti berikut:

penyertaan dalam penyelarasan sistem saraf pusat untuk pengurusan otot rangka. Apabila impuls afferent dari organ kerja dimatikan, kawalan menjadi tidak sempurna;

penyertaan dalam pengawalseliaan fungsi organ dalaman;

menyokong nada sistem saraf pusat. Apabila impuls afferent dimatikan, jumlah aktiviti tonik CNS menurun;

membawa maklumat mengenai perubahan alam sekitar.

Yang kedua, fungsi yang tidak kurang penting dari saraf tunjang adalah fungsi refleks. Sebagai pusat refleks, kord rahim membawa refleks motor dan vegetatif. Neuron motor saraf tunjang menyerap semua otot batang dan anggota badan. Refleks vegetatif yang paling penting juga dikaitkan dengan pusat autonomi kord rahim: vasomotor, alergi, pernafasan, dan sebagainya. Fungsi refleks saraf tunjang berfungsi bersama dengan otak. Mengungkap mekanisme aktiviti refleks kord rahim, perlu diperhatikan bahawa refleks kord rahim agak mudah. Dalam bentuk, ini adalah refleks fleksor dan ekstensor ekstensif bagi watak segmen. Kekuatan dan durasi refleks tulang belakang bertambah dengan rangsangan berulang, dengan peningkatan dalam kawasan zon refleksogenik yang merengsa akibat penjumlahan rangsangan, serta dengan peningkatan kekuatan rangsangan.

Semua refleks tulang belakang boleh digabungkan menjadi dua kumpulan mengikut ciri-ciri berikut.

Pertama, menurut reseptor, kerengsaan yang menyebabkan refleks, mereka boleh dibahagikan kepada proprioreceptive, viscereoreceptual, kulit (pelindung). Refleks yang timbul daripada proprioceptors terlibat dalam pembentukan tindakan berjalan, peraturan nada otot. Refleks Viscereoreception timbul dari interoreceptors (reseptor organ dalaman) dan menunjukkan diri mereka dalam kontraksi otot-otot dinding anterior dan abdomen, dada dan otot extensor belakang.

Kedua, saintis percaya bahawa refleks tulang belakang perlu disatukan oleh organ (pengesan refleks). Berikut adalah refleks anggota, perut, organ pelvik. Yang paling meluas refleks ini adalah kategori refleks anggota badan. Di samping itu, dia adalah yang paling banyak dikaji. Jika sifat tindak balas diambil sebagai tanda menyatukan refleks dari kaki, maka mereka semua boleh digabungkan menjadi empat kumpulan: 1) fleksi; 2) extensor; 3) berirama dan 4) tonotonik.

Sebaliknya, refleksi flexion dibahagikan kepada fasa dan tonik. Refleks fasa - satu lenturan anggota badan dengan satu kerengsaan kulit atau proprioceptor. Pada masa yang sama dengan pengujaan neuron motor dari otot-otot fleksor, neuron-neuron motor pada otot extensor tidak dapat dihalang. Refleks yang timbul daripada reseptor kulit adalah pelindung.

Flexor tonik dan refleks extensor berlaku dengan regangan otot yang berpanjangan dan tujuan utama mereka adalah mengekalkan postur yang sesuai. Penguncupan tonik otot rangka adalah latar belakang untuk pelaksanaan semua tindakan motor yang dilakukan dengan bantuan kontraksi otot fizikal. Klinik ini mengkaji tiga jenis refleks fasa lengah: ulnar dan Achilles (refleks proprioceptive), serta refleks plantar (kulit).

Refleks extensor juga phasic dan tonik. Mereka timbul dari proprioceptors dari otot extensor dan monosynaptic. Pada masa yang sama dengan refleksi flexion, refleks extensor silang anggota badan yang lain timbul. Refleks fasa berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan tunggal reseptor otot (contohnya, apabila memukul tendon quadriceps di bawah kelopak popliteal). Apabila ini berlaku, refleks lutut extensor, disebabkan pengurangan quadriceps. Motionuron dari otot-otot fleksor semasa refleks ekstensor dihalang. Refleks extensor fasa terlibat, serta fleksi, dalam pembentukan tindakan berjalan.

Refleks extensor tonik adalah penguncupan panjang otot extensor dengan peregangan tendon yang panjang. Peranan mereka adalah mengekalkan sikap. Dalam kedudukan yang berdiri, penguncupan tonik otot ekstensor menghalang fleksi anggota badan yang lebih rendah dan memastikan pemeliharaan postur semula jadi menegak. Penguncupan tonik otot belakang mengekalkan batang tubuh dalam kedudukan tegak, memastikan sikap orang itu. Refleks tonik yang bertujuan untuk meregangkan otot flexor dan ekstensor juga dipanggil myotatik.

Refleks Rhythmic - diulangi semula dan dilanjutkan dengan anggota badan. Contoh-contoh refleks ini boleh menjadi kardinal atau berjalan refleks kucing, anjing. Jadi refleks berjalan disebabkan oleh satu kerengsaan kulit anggota badan. Ia dinyatakan dalam lenturan anggota ini dengan pelanjutan tambahan secara serentak anggota badan yang bertentangan (jika dalam haiwan, kemudian di belakang). Ini adalah refleks extensor salib yang dipanggil. Kemudian bengkok yang terbengkalai, turun, membosankan - selekoh dan naik, dan lain-lain Penguncupan dan kelonggaran alternatif otot flexor dan extensor dilakukan sebagai akibat dari interaksi proses pengujaan dan penghambatan di pusat-pusat saraf tunjang di bawah pengaruh impuls yang memasuki otak dari proprioreceptors. Peranan proprioceptor khas dalam pelaksanaan refleks pacing ditentukan oleh lokasi mereka. Reseptor otot (spindle otot) terletak selari dengan otot rangka. Dengan hujungnya, mereka dilekatkan pada sarung tisu penghubung satu ikatan serat otot dengan bantuan jalur tendon seperti tisu penghubung 0.5-1 mm panjang. Oleh itu, apabila berehat (memanjangkan) otot regangan dan reseptor otot, yang membawa kepada kegembiraan mereka. Unsur refleks pacing adalah penguncupan dan penggantian alternatif otot rangka di bawah pengaruh impuls dari proprioceptors yang memasuki pusatnya. Apabila otot (flexor atau ekstensor) santai dan memanjang, spindle otot teruja, impuls dari mereka pergi ke neuron motor mereka dari saraf tunjang dan menggalakkan mereka. Seterusnya, neuron motor menghantar impuls kepada otot rangka yang sama, yang membawa kepada pengurangannya. Sebaik sahaja otot berkurang, pengujaan berhenti otot berhenti atau sangat lemah, reseptor tendon mula teruja, impuls dari mana juga datang pertama ke pusat mereka di kord rahim. Pengujaan sel-sel yang menghambat menyebabkan perencatan motoneurons dari otot rangka yang sama, akibatnya ia melegakan. Walau bagaimanapun, kelonggaran (memanjangkan) mengarah lagi ke pengujaan spindle otot dan motoneuron, dan otot sekali lagi berkurangan. Oleh kerana penguncupannya, reseptor tendon dan sel-sel yang menghambat di dalam saraf tunjang adalah teruja, yang sekali lagi membawa kepada kelonggaran otot rangka, dan lain-lain. Oleh itu, otot seli kontrak dan melonggarkan, selekoh dan bersatu. Oleh itu, proses "berjalan" dilakukan.

Refleks postur (postur) adalah pengagihan semula nada otot yang berlaku apabila kedudukan badan atau bahagiannya berubah. Postur refleks dijalankan dengan penyertaan pelbagai jabatan sistem saraf pusat. Refleks ini dipelajari oleh saintis ahli fisiologi Belanda R.Magnus pada kucing. Ahli sains mendapati bahawa terdapat dua jenis refleks ini - yang timbul daripada mencondongkan dan menghidupkan kepala.

Apabila kepala dimiringkan (anterior), nada otot fleksor dari forelimbs meningkat, akibatnya forelimbs dilenturkan dan anggota belakang belakang dilenturkan. Apabila kepala dimiringkan (posterior), tindakbalas yang bertentangan berlaku - forelimbs adalah unbent disebabkan oleh peningkatan nada otot extensor mereka, dan anggota belakang yang bengkok disebabkan oleh peningkatan nada otot fleksor mereka. Refleks ini timbul dari proprioceptors otot leher dan fascias yang meliputi tulang belakang serviks.

Kumpulan kedua leher postural refleks timbul dari reseptor yang sama, tetapi hanya apabila kepala beralih ke kanan dan kiri. Ini meningkatkan nada otot extensor kedua-dua anggota badan di bahagian di mana kepala dihidupkan, dan nada otot fleksor di sebelah bertambah. Refleks ini bertujuan untuk mengekalkan postur yang mungkin terganggu dengan mengubah kedudukan pusat graviti selepas menghidupkan kepala. Pusat graviti beralih ke arah putaran kepala, dan di sisi ini bahawa otot extensor kedua-dua anggota badan meningkat.

Perlu diperhatikan bahawa kedua-dua aktiviti refleks dan konduktor saraf tunjang dikawal di atas oleh bahagian-bahagian CNS yang berbaring dengan impuls kepada semua unsur sarafnya.

Soalan untuk kawalan kendiri:

Apakah kord rahim?

Di manakah kord rahim?

Apa yang dimaksudkan dengan "tebal perkebunan"?

Laluan kord tulang belakang

Laluan menaik dan turun kord rahim

Fungsi konduktor saraf tunjang adalah jalan menaik dan menurun yang melaluinya.

Laluan menaik termasuk:

 • sistem kord posterior (berbentuk lembut dan berbentuk baji), yang merupakan konduktor kepekaan kulit-mekanikal di medulla;
 • laluan spinotalamik melalui mana impuls dari reseptor memasuki thalamus;
 • saluran serebrum tulang belakang (dorsal dan ventral) terlibat dalam menjalankan impuls dari reseptor kulit dan proprioreceptor ke cerebellum.

Laluan menurun termasuk:

 • laluan pyramidal, atau kortikospinal;
 • saluran extrapyramidal, termasuk saluran rubrospinal, reticulospinal, vestibulospinal. Laluan menurun ini memberikan pengaruh bahagian-bahagian yang lebih tinggi dari sistem saraf pusat pada fungsi otot rangka.
Klasifikasi laluan menaik tunjang tunjang

Nama

Ciri-ciri

Thin bun gollya

Proprioceptor tendon dan otot, sebahagian daripada reseptor sentuhan kulit, dari badan yang lebih rendah

Bungkusan berbentuk baji Burdakh

Reseptor Proton tendon dan otot, sebahagian daripada reseptor sentuhan kulit dari bahagian atas badan

Saluran spinothalamic lateral

Kesakitan kesakitan dan suhu

Saluran spinothalamic ventral

Dorsal Spinal Cerebellar Flexig.

Tidak terlintas - proprioception

Ventral spinal-cerebellar Govers

Proprioception double crossed

Nama

Ciri-ciri

Pyramidal corticospinal lateral

 • Kawasan motor korteks
 • Salib di medulla oblongata
 • Motoneurons tanduk anterior saraf tunjang
 • Perintah motor sewenang-wenangnya

Pyramidal corticospinal anterior lurus

 • Crossover pada tahap segmen kord tunjang
 • Perintah adalah sama seperti saluran lateral.
 • Teras merah
 • Cross
 • Interneuron tali tulang belakang
 • Nada otot fleksor
 • Nukleus vestibular Deters
 • Cross
 • Motoneuron tali tulang belakang
 • Nada otot extensor
 • Kernel pembentukan retikular
 • Interneuron tali tulang belakang
 • Peraturan nada otot
 • Nukleus tayar tengah
 • Interneuron tali tulang belakang
 • Peraturan nada otot

Fungsi isyarat

Serat saraf dari saraf tunjang membentuk benda putih dan digunakan untuk melakukan pelbagai isyarat dari reseptor deria dalam sistem saraf pusat, isyarat antara neuron saraf tunjang itu sendiri dan antara neuron saraf tunjang dan bahagian lain sistem saraf pusat, serta dari neuron saraf tunjang kepada organ yang menghasilkan. Aksor neuron propriospinal yang kononnya merupakan sebahagian besar daripada laluan kord rahim. Serat neuron ini menghasilkan hubungan antara segmen tulang belakang dan tidak meluas di luar saraf tunjang.

Sebagai contoh yang paling terkenal dari rangkaian saraf yang paling mudah yang membawa isyarat dalam saraf tunjang dan menggunakannya untuk memantau kerja organ-organ efektor adalah rangkaian neural arka refleks refleks somatik dan vegetatif. Neuron yang sensitif dan seratnya, neuron interkal dan motor mengambil bahagian dalam pengaliran isyarat (dorongan saraf) yang pada mulanya berlaku di akhir saraf reseptor.

Isyarat bukan sahaja dijalankan oleh neuron dalam segmen di mana ia berada, tetapi diproses dan digunakan untuk memberi tindak balas refleks kepada rangsangan reseptor.

Isyarat-isyarat yang berlaku di reseptor pada permukaan badan, otot, tendon, organ dalaman, juga dilakukan dalam struktur overhed dari CNS tetapi serat-lingkaran tiang-tiang saraf tulang belakang (tiang) yang dipanggil laluan menaik (sensitif) (Jadual 1). Laluan ini dibentuk oleh serat (akson) neuron sensitif, yang badannya terletak di ganglia tulang belakang, dan neuron interkal, yang badannya terletak di tanduk posterior kord rahim.

Jadual 1. Laluan sensitif utama dari CNS

Nama

Mula, Neuron Pertama

Penyetempatan kord tulang belakang

Berakhir

Fungsi

Sumbu neuron sensitif

Tali medial dan posterior

Korteks somatosensori hemisfera bertentangan. bidang 1. 2. 3

Isyarat proprioceptive (dirasakan)

Sumbu neuron sensitif

Tali belakang dan posterior

Korteks somatosensori hemisfera bertentangan, bidang 1, 2.3

Isyarat proprioceptive (dirasakan)

Teras ipsilateral Clark

Cortex cerebellar cerebellar

Isyarat proprioceptive (tidak sedarkan diri)

Tanduk kontralateral posterior

Cerebellum hemisfera kontralateral

Isyarat pro-mengganggu (tidak sedarkan diri)

Tanduk kontralateral posterior

Thalamus, korteks somatosensori

Tanda-tanda kepekaan suhu yang menyakitkan

Tanduk kontralateral posterior

Tali belakang dan anterior

Thalamus, korteks somatosensori

Kursus gentian yang mengendalikan isyarat dari reseptor sensitiviti yang berbeza (modaliti) tidak sama. Sebagai contoh, laluan dari proprioceptors melakukan isyarat mengenai keadaan otot, tendon, dan sendi dalam korteks cerebellum dan cerebral. Serat laluan ini adalah akson dari neuron sensitif ganglia tulang belakang. Memasuki akar posterior ke dalam saraf tunjang, mereka mengikuti sisi yang sama dari saraf tunjang (tanpa membuat tumpang tindih), sebagai sebahagian daripada bundle berbentuk nipis dan baji, hingga ke neuron medulla oblongata, di mana mereka berakhir dalam pembentukan sinaps dan menghantar maklumat ke neuron afferent kedua jalan (Rajah 1 ).

Neuron ini menjalankan maklumat yang diproses pada akson, yang melintas ke seberang, ke neuron nukleus thalamic. Selepas bertukar kepada neuron thalamus, maklumat mengenai keadaan sistem muskuloskeletal dilakukan ke neuron di kawasan postcentral korteks serebrum dan digunakan untuk membentuk sensasi mengenai tahap ketegangan otot, kedudukan anggota badan, sudut fleksi pada sendi, pergerakan pasif, dan getaran.

Sebahagian daripada serat dari reseptor kulit yang mengendalikan maklumat yang digunakan untuk membentuk sensitiviti sentuhan yang dirasakan dalam bentuk sentuhan, tekanan, dan getaran juga melewati pancaran nipis.

Laluan deria spina lain dibentuk oleh akson neuron afferent (intercalary) yang kedua-dua badannya terletak di tanduk posterior saraf tunjang. Akson neuron-neuron ini dalam segmen mereka membuat persimpangan dan di seberang saraf tunjang dalam komposisi laluan spinothalamic lateral ke neuron talamus.

Rajah. 1. Diagram jalur laluan dari proprioceptors, taktil, suhu dan reseptor kesakitan ke batang dan korteks

Sebagai sebahagian daripada laluan ini, terdapat serat yang mengendalikan isyarat kesakitan dan kepekaan suhu, serta sebahagian daripada gentian yang melakukan isyarat sensitiviti sentuhan (lihat Rajah 1).

Dalam tali sisi terdapat juga saluran spinocerebellar anterior dan posterior. Mereka membawa isyarat dari proprioceptors ke cerebellum.

Isyarat sepanjang laluan deria menaik juga dijalankan ke pusat-pusat ANS, pembentukan reticular batang otak, dan struktur CNS yang lain.

Neuron dari saraf tunjang menerima isyarat dari neuron struktur yang lebih tinggi dari otak. Mereka mengikuti akson sel-sel saraf yang membentuk laluan menurun (terutamanya motor) yang digunakan untuk mengawal nada otot, pembentukan postur dan organisasi pergerakan. Yang paling penting di antaranya adalah laluan kortikospinal (piramidal), rubrospinal, reticulospinal, vestibulospinal dan laluan tektospinal (Jadual 2).

Jadual 2. Laluan efferen utama SSP

Nama laluan

Mula, Neuron Pertama

Penyetempatan kord tulang belakang

Berakhir

Fungsi

Korteks kontralateral

Tanduk intra ventral dan dorsal

Kawalan gerakan dan modulasi kepekaan

Korteks ipsilatinal

Ventral kontralateral dan

Kawalan gerakan dan modulasi kepekaan

Nukleus midbrain merah kontralateral

Tanduk ventral ipsilateral

Ipsilateral, nukleus vestibular sisi

Tanduk ventral ipsilateral

Kawalan otot menyokong postur badan dan keseimbangan

Nukleus medial vestibular ipsi-i-contralateral

Tanduk ventral ipsilateral

Kedudukan kepala pada isyarat vestibular

Pembentukan reticular jambatan dan

Tali belakang dan anterior

Tanduk ventral ipsilateral dan zon pertengahan

Kawalan gerakan dan postur, modulasi sensitiviti

Tubercle unggul kontralateral

Tanduk ventral ipsilateral

Kedudukan kepala yang berkaitan dengan pergerakan mata

Dalam komposisi laluan kortikospinal, terdapat satu sisi, serat-serat yang berjalan di tali sisi bahan putih saraf tunjang, dan anterior - di kawat anterior. Laluan kortikospinal dibentuk oleh akson neuron piramida di kawasan motor korteks serebrum, yang berakhir dengan sinapsinya terutamanya pada neuron interkalari saraf tunjang. Sebahagian kecil dari serat laluan kortikospinal sisi berakhir pada sinapsis secara langsung pada neuron a-motor saraf tunjang yang menyerap otot-otot tangan dan otot distal pada kaki.

Laluan ruprospinal, retikulospinal, vestibulospinal dan tektospinal dibentuk oleh akson-neuron nukleus batang otak masing-masing dan juga dikenali sebagai extrapyramidal. Impuls saraf Efferent, yang digunakan untuk mengekalkan nada otot, postur, dan gerakan sukarela, disebabkan oleh refleks kongenital atau yang diperolehi, dijalankan sepanjang laluan ini terutamanya kepada neuron interkalar dan y-motoneuron saraf tunjang. Melalui jalan-jalan ini, syarat-syarat dibentuk untuk prestasi berkesan gerakan sukarela yang dimulakan oleh korteks serebrum.

Isyarat dari pusat-pusat ANS yang lebih tinggi kepada neuron preganglionik sistem saraf simpatetik yang terletak di tanduk sisi bahagian thoracolumbarnya dan kepada neuron sistem saraf parasympatetik yang terletak di kawasan sakral kord rahim ditularkan melalui kord rahim. Melalui jalur-jalur saraf tunjang ini, nada sistem saraf simpatetik dan pengaruhnya terhadap jantung, lumen dari saluran, saluran gastrointestinal dan organ-organ dalaman lain, serta sistem saraf parasympatetik dan pengaruhnya terhadap fungsi-fungsi organ pelvik dikekalkan.

Bermula dari tahap persilangan gentian motor saluran kortikosinal medulla oblongata ke tahap NW dari pangkal rahim serviks, nukleus saraf saraf trigeminal terletak, ke neuron yang menurunkan aksons neuron sensitif yang terletak di ganglion trigeminal melalui medulla. Isyarat sensitiviti kesakitan gigi, tisu rahang dan mukosa lisan, sakit, suhu dan isyarat sentuhan dari permukaan muka, tisu mata dan soket mata tiba di inti.

Akson dari neuron nukleus spinal trigeminal berpotongan dan mengikuti dalam bentuk rasuk tersebar ke neuron thalamic dan kepada neuron pembentukan tulang belakang otak. Sekiranya berlaku kerosakan kepada gentian afferent saluran trigeminal dan nukleus saraf tunjang saraf, mungkin ada penurunan atau kehilangan kesakitan dan kepekaan suhu pada sisi ipsilateral muka.

Apabila integriti laluan afferen dan (atau) isyarat efferent terganggu pada tahap saraf tunjang atau tahap lain SSP pada seseorang, kepekaan tertentu dan (atau) gerakan menurun. Mengetahui ciri-ciri morfologi struktur persimpangan gentian laluan, adalah mungkin, dengan mengambil kira sifat gangguan kepekaan dan / atau pergerakan, untuk menentukan tahap kerosakan kepada sistem saraf pusat yang menyebabkan pelanggaran ini.

Kepada neuron interkalasi dan motor saraf tunjang, isyarat dari neuron di tempat kebiruan dan jahitan nukleus batang otak disebarkan sepanjang laluan menurun. Mereka digunakan untuk mengawal aktiviti otot yang berkaitan dengan tidur dan terjaga. Untuk neuron interkalari saraf tunjang, jalur hiliran, isyarat disalurkan dari neuron bahan kelabu semi-ducting. Isyarat dan neurotransmiter yang dikeluarkan dari axons neurons yang disebutkan digunakan untuk mengawal kepekaan rasa sakit.

Laluan utama saraf tunjang

Tanpa menetapkan tugas kita untuk menyenaraikan semua laluan sistem saraf pusat, pertimbangkan prinsip asas organisasi laluan ini pada contoh yang paling penting dari mereka (Rajah 30). Laluan ke Pusat SSP dibahagikan kepada:

menaik - dibentuk oleh akson sel-sel yang mayatnya berada dalam keadaan kelabu saraf tunjang. Aksons ini dalam komposisi bahan putih dihantar ke korda atas tulang belakang, batang otak dan korteks serebrum.

Turun - dibentuk oleh akson sel yang badannya berada di nukleus otak yang berlainan. Aksons ini turun bersama-sama dengan bahan putih ke segmen tulang belakang yang berbeza, masukkan bahan kelabu dan meninggalkan pengakhiran mereka pada satu atau sel yang lain.

Kumpulan yang berasingan dibentuk oleh laluan propriopirinal. Mereka boleh naik dan turun, tetapi mereka tidak melampaui kord rahim. Setelah melewati beberapa segmen, mereka kembali ke masalah kelabu saraf tunjang. Laluan ini terletak di bahagian paling dalam kord tepi dan ventral, mereka menghubungkan pusat saraf yang berbeza dari saraf tunjang. Sebagai contoh, pusat-pusat kaki bawah dan bahagian atas.

Laluan menaik.

Trek Gaulle (rasuk nipis) dan Burdaha (rasuk berbentuk gelang). Laluan menaik utama melepasi tali dorsal saraf tunjang dan aksons neuron aferen ganglia tulang belakang. Mereka melewati seluruh saraf tunjang dan berakhir di kawasan medulla oblongata di dalam nukleus tali dorsal, yang dipanggil nukleus Gaulle dan Burdach. Oleh itu, mereka dipanggil saluran Gaulle dan saluran Burdah.

1. Pautan neuron pertama:

a. Serat yang terletak di tali medial dibawa ke nukleus isyarat Gaulle afferent dari badan yang lebih rendah, terutamanya dari kaki bawah.

b. Serat yang terletak di sebelahnya pergi ke teras Burdakh dan menghantar isyarat aferen dari reseptor batang atas dan forelimbs.

2. Pautan kedua neuron:

Sebaliknya, akson sel-sel nukleus Gaulle dan Burdah di batang otak berpotongan dan naik ke diencephalon dalam bentuk padat padat. Bundelan serat ini, yang telah dibentuk oleh paksi sel-sel nukleus Gaulle dan Burdah, dipanggil gelung medial.

3. Pautan neuron ketiga:

Sel-sel nukleus diencephalon memberikan axons menuju ke korteks hemisfera besar.

Semua laluan menaik lain tidak bermula dari neuron ganglia tulang belakang, tetapi dari neuron yang terletak dalam perkara kelabu saraf tunjang. Akibatnya, serat mereka bukan serat yang pertama, tetapi perintah kedua.

1. Neuron ganglia tulang belakang juga berfungsi sebagai pautan pertama dalam laluan ini, tetapi dalam perkara kelabu mereka meninggalkan pengakhiran mereka pada sel-sel "pautan kedua".

Sel-sel ini "pautan kedua" menghantar axons mereka ke inti batang otak dan korteks hemisfera besar. Sebahagian besar serat laluan ini dilalui dalam kord lateral.

Laluan spinal-thalamic (ventral dan lateral).

2. Pautan kedua neuron:

Ia bermula di pangkal tanduk dorsal saraf tunjang. Akson neuron yang membentuk laluan ini pergi ke sisi kontralateral (bertentangan), masukkan perkara putih kord lateral atau ventral yang bertentangan dan bangkit melalui keseluruhan saraf tunjang dan batang otak hingga nukleus diencephalon.

2. Pautan neuron ketiga:

Neuron nukleus diencephalon membawa impuls ke dalam korteks hemisfera besar.

Semua jalur di atas (Gaulle, Burdaha, dan dorsal-talamic) menghubungkan kawasan penerima setiap bahagian badan ke neuron korteks hemisfera bertentangan.

Saluran spinal-cerebellar. Dua lagi jalan yang berlari dalam tali sisi menghubungkan tali tunjang dengan korteks cerebellar.

Cara Flexing - terletak pada dorsal dan mengandungi serat, tidak bergerak ke arah seberang otak. Laluan ini di dalam saraf tunjang bermula dari neuron nukleus Clark, aksons yang mencapai medulla dan masuk ke otak melalui kaki bawah cerebellum.

Laluan Govers terletak pada ventral, mengandungi serat yang menimbulkan kord lateral dari badan yang bertentangan, tetapi di batang otak serat ini menyeberang lagi dan memasuki korteks cerebellar dari sisi di mana jalan ini bermula. Dalam saraf tunjang bermula dari nukleus zon pertengahan, aksons memasuki cerebellum melalui pedikel atas cerebellum.

Sekiranya korteks serebrum sentiasa dikaitkan dengan serat aferen dari sisi tubuh yang bertentangan, maka korteks cerebellar menerima serat terutamanya dari struktur neuron yang sama.

Laluan menurun. Serat yang pergi ke arah bawah juga dibahagikan kepada beberapa laluan. Di tengah-tengah nama laluan ini adalah nama-nama bahagian-bahagian otak di mana ia berasal.

Laluan Cortico-spinal (lateral dan ventral) dibentuk oleh akson sel-sel piramida lapisan bawah zon motor korteks serebrum. Selalunya laluan ini dipanggil piramidal. Serat melepasi perkara putih di bahagian hemisfera besar, pangkal kaki di tengah-tengah, di sepanjang bahagian-bahagian ventral pon dan medulla di dalam saraf tunjang.

o Jalur sisi berpotongan di bahagian bawah piramid medulla oblongata dan berakhir pada neuron asas tanduk posterior.

o Laluan luaran memotong piramid medulla oblongata tanpa berpotongan. Sebelum memasuki tanduk depan bahan kelabu segmen sepadan saraf tunjang, serat laluan ini pergi ke seberang dan berakhir di neuron motor tanduk depan sisi kontralateral.

Oleh itu, satu cara atau yang lain, tetapi rantau motor korteks serebrum sentiasa dihubungkan dengan neuron dari sisi bertentangan saraf tunjang.

Laluan rubro-spinal - laluan menurun utama orang tengah tengah, bermula di nukleus merah. Aksons neuron nukleus merah bersilang di bawahnya dan, sebagai sebahagian daripada benda putih kord lateral, turun ke segmen saraf tunjang, yang berakhir di sel-sel di kawasan pertengahan bahan kelabu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sistem rubrospina bersama sistem piramidal adalah sistem utama untuk mengawal aktiviti saraf tunjang.

Laluan Tekto-spinal - Ia berasal dari neuron dari midbrain quadrangular dan mencapai neuron motor tanduk anterior.

Laluan bermula di medulla oblongata:

Vestibular-spinal - bermula dari nukleus vestibular, terutamanya dari sel-sel nukleus Deiters.

Reticulo-spinal - bermula dari pengumpulan luas sel-sel saraf dari pembentukan reticular, yang menduduki bahagian tengah batang otak. Serat setiap laluan ini berakhir pada neuron bahagian tengah tanduk anterior dari bahan kelabu saraf tunjang. Bahagian utama endings terletak pada sel-sel interkalari.

Olive-spinal - dibentuk oleh axons sel zaitun medulla oblongata, berakhir pada neuron motor tanduk anterior saraf tunjang.

KIRA KIRA KORD YANG TURUN

Semua jalur saraf tunjang dipusatkan pada benda putih, dibahagikan kepada tiga tali: posterior, lateral dan anterior. Jilid utama kord ini diduduki oleh saluran supraspinal, yang menjalankan komunikasi dua hala antara saraf tunjang dan otak. Laluan yang menduduki jalur sempit di sekitar bahan kelabu dipanggil propriospinal (Rajah 18).

Saluran propriospinal dibentuk oleh akson-interneuron zon pertengahan bahan kelabu. Pengedaran badan dan ujung-ujung neuron propriospinal dalam vertebrata, bermula dari peringkat evolusi terawal, diperintahkan dengan ketat. Dalam axons vertebrata yang lebih tinggi, neuron bahagian lateral plat V-VII melepasi kord lateral dan berakhir di kawasan dorsolateral nukleus motor lateral yang menyegarkan otot fleksor. Neuron-neuron di tengah-tengah plat VII diproyeksikan ke dalam kawasan ventrenedial nuklei ini yang dikaitkan dengan otot ekstensor. Interneurons dari kawasan medan dari pinggan VII dan VIII diunjurkan ke nuklei motor medial yang menyerap otot aksial. Pada masa yang sama, neuron yang membentuk gentian propriospinal yang menaik dan turun lama terletak terutamanya di bahagian pinggang V-VII, dan axons mereka berakhir di kawasan pelantar V-VII.

Neuron propriospinal yang terdiri daripada pelbagai neuron isodendritic retikular menghasilkan asas morfologi untuk penumpuan luas pada badan dan dendrites dari supraspinal dan sensors afferents. Kebanyakan neuron propriospinal diaktifkan oleh saluran supraspinal monosynaptic, dan afferen utama diaktifkan oleh polysynaptic. Oleh itu, kemunculan dan pembangunan dalam evolusi sistem vertebra sambungan intersegmental pro-spinal memastikan (bersama dengan mekanisme lain) penyelarasan tindak balas motor yang kompleks.

Supraspinal saluran pembangunan dan kerumitan yang paling besar mencapai mamalia yang lebih tinggi - primata, di mana lebih daripada dua dozen daripada mereka digambarkan (Rajah 18). Marilah kita berpegang pada yang paling penting dari mereka.

Pangkat dorsal mengandungi gentian menaik dari serat yang dibentuk oleh akson-neuron deria dan dengan cagaran interneuron plat V dan VI. Sistem punggung dorsal pada vertebrata yang lebih tinggi dibina mengikut prinsip somatotopic: serat deria dari torso bawah dan ekstrem yang lebih rendah mengalir secara menengah, membentuk Gaulle tipis (fasciculus gracilis), dari bahagian atas badan dan bahagian atas ekstrem - pada akhirnya, membentuk burdakh berbentuk baji (fasciculus cuneatus). Pada masa yang sama, di dalam laluan mereka sendiri, berkas serat dari bahagian-bahagian badan dan anggota badan tertentu juga melepasi secara berasingan dari satu sama lain. Secara fungsional, mereka juga dipisahkan: serat yang membawa maklumat dari reseptor folikel rambut dan anggota badan, membentuk bahagian permukaan berkas, dari reseptor otot - bahagian tengah, dan dari reseptor tekanan dan getaran - bahagian tengah dalam. Serat tali dorsal pada nuklei yang sesuai medula oblongata ditamatkan.

Dalam evolusi vertebrata, pemisahan morfologi pundi dorsal dari bahagian lateral berlaku. Oleh itu, sudah ada pada tulang rawan dan beberapa ikan yang bertulang, mereka dipisahkan oleh serat saluran bulbo-tulang belakang yang menurun. Serat tali dorsal mencapai medulla oblongata dan ditamatkan di zon, yang oleh organisasi struktur dan berfungsi sesuai dengan nukleus saluran ini di vertebrata yang lebih tinggi. Dalam vertebrata terestrial, tahap pembezaan tali dorsal berkait rapat dengan perkembangan ekstrem. Sebagai contoh, di kalangan reptilia, ia adalah yang tertinggi di kalangan buaya dan paling sedikit di kalangan ular. Di samping itu, bermula dari amfibia, prinsip somatotope, yang mencapai ekspresi maksimum dalam mamalia dan manusia, menjadi semakin jelas dalam organisasi sistem ini.

Sistem jalur menaik pada tali lateral termasuk sebilangan besar saluran yang menghubungkan saraf tunjang dengan medulla oblongata - retina tulang belakang, dengan pertengahan - spinal-tectal, dengan diencephalon - talamik tulang belakang, dan cerebellum - cerebrospinal. Dalam vertebrata bawah tidak ada pemisahan anatomis saluran. Dalam reptilia, tali lateral dibezakan ke dalam bulu dorsal dan pedalaman. Yang pertama mengandungi terutamanya saluran tulang retina, spinal-tectal dan cerebral-spinal, dan yang kedua - tulang talamik dan sebahagian besar saluran retina tulang belakang.

Saluran tulang retina terdapat di semua vertebrata yang dikaji - dari cyclostomes kepada manusia. Mereka berakhir di bahagian caudal pembentukan reticular medulla oblongata, nuklei motor saraf tengkorak, mencapai beberapa kes pembentukan reticular orang tengah. Adalah dipercayai bahawa saluran vertebrata tulang belakang memberikan maklumat dari reseptor kesakitan, serta proprioceptor.

Saluran spinal-tectal diterangkan dalam kebanyakan vertebrata, kecuali lampreys, ikan sinar-sinar dan amfibia tailless (adalah mungkin bahawa mereka kehilangan mereka secara berasingan antara satu sama lain dalam proses evolusi). Saluran spinal-tectal tamat di bahagian kelabu ventral otak, dalam lapisan dalam tektum, tagmentum dan nukleus interkollikular.

Saluran spinal-talamik (spinal-talamic dan spinal-reticulo-talamic) memberikan sensitiviti kesakitan dan suhu dan membawa maklumat dari folikel rambut, reseptor tekanan dan penyerap otot kumpulan III. Saluran spinal-reticulo-thalamic, sebagai filogenetik paling kuno, diterangkan dalam hampir semua vertebrata, sedangkan saluran tulang belakang-thalamic langsung hanya terdapat dalam amniotes dan ikan rawan. Jumlah saluran tulang talamu, serta penyetempatan neuron yang membentuknya, tempat penamatan dan jumlah maklumat yang dihantar, berbeza jauh di antara kumpulan vertebrata yang berkait rapat. Oleh itu, dalam mamalia, unjuran ke dalam kawasan spesifik thalamus

Pertubuhan saluran cerebellar tulang belakang pada mamalia (a) dan burung (b)

I - 3 - serviks (/). toraks (2) dan lumbar (3) bahagian saraf tunjang; 4 - teras Clark; 5 - neuron sensitif ganglion tulang belakang. Baki nota, seperti dalam Rajah. 18

(kompleks inti nukleus) dibentuk oleh neuron plat I dan V dari saraf tunjang, dan ke zon yang tidak spesifik (kompleks medial nukleus) oleh neuron piring VII dan VIII. Dalam burung, jumlah neuron spinal-talamic adalah sangat kecil, unjuran daripada plat I tidak sepenuhnya, sementara terdapat praktikal tiada unjuran spin-thalamic dari segmen kord rahim serviks yang menyerupai sayap.

Saluran spinal-cerebellar terdapat di semua vertebrata, kecuali lampreys dan mixin. Pada vertebrata yang lebih rendah, serat tulang belakang serebrum, bersama-sama dengan saluran menaik lain, adalah sebahagian daripada kord lateral bahan putih saraf tunjang dan dipisahkan dari mereka hanya pada medulla di peringkat nukleus saraf V. Pemisahan ke dalam komponen ventral dan dorsal ditunjukkan dalam ikan cartilaginous dan diselesaikan dalam mamalia, di mana saluran duri, saluran pernafasan dan rostral-cerebellar dan kord rahim - saluran cerebellar terpencil (Rajah 27). Saluran dorsal bermula dari neuron besar nukleus Clark dalam plat IV bahan abu-abu, berakhir pada I-IV dan sebahagiannya dalam lobula V dari serebrum dan membawa maklumat dari otot individu batang dan kaki yang lebih rendah. Ventral dibentuk oleh neuron pada segmen bawah saraf tunjang, yang terletak di plat V, dan dikaitkan dengan menjalankan maklumat dari kumpulan otot. Rahim cerebellar tulang belakang dan tulang kuneo-cerebellar menerima maklumat dari reseptor anggota atas dan bermula di segmen serviks saraf tunjang. Semua saluran dan terutama bahagian dorsal mempunyai organisasi somatotopic yang jelas. Dalam burung, organisasi saluran cerebrospinal adalah berbeza daripada reptilia dan mamalia (Rajah 27, b).

Menurunkan saluran supraspinal akan mempengaruhi pengaruh otak di pusat-pusat motor saraf tunjang, dan aktiviti mereka terutama berkaitan dengan tindakan refleks seperti berenang, berlari, berjalan, melompat, terbang. Sistem saluran menurun dibentuk pada peringkat awal evolusi vertebrata dan mempunyai pelan struktur bersatu, termasuk beberapa jalan utama: reticulo, vestibular, tecto- dan rubro-spinal (Rajah 28).

Rajah. 2H

Skim organisasi saluran bawah tanah saraf tunjang amfibia (a) dan cicak (b)

 • (Donkelaar, 1982)
 • 1-4 tracts: reticulo-spinal (/), vestibular-spinal (2). rubrospinal (3). propriospinal (• /)

Dalam vertebrata bawah, jisim utama saluran menurun terdiri daripada saluran reticulo-spinal. Antara neuron yang membentuk saluran ini, sel Müller dan Mauthner yang terletak di batang otak dan mempunyai akson panjang dan turun yang secara monosynaptically dihubungkan dengan neuron motor saraf tunjang yang mengawal pergerakan batang dan ekor sangat terkenal. Dalam ikan teleost, akson dari setiap sel Mauthner ipsilaterally membentuk sinapsik excitatory kimia pada neuron spinal daripada dua jenis: neuron motor utama dan interneuron menurun yang disebut, yang axons menghubungi dua neuron motor utama dan menengah untuk dua atau lebih segmen (Rajah 29).

Analisis struktur jejak reticulo-spinal vertebrata yang lebih tinggi menunjukkan bahawa sistem ini adalah yang paling konservatif. Ini disahkan oleh pembentukan awal saluran reticulospinal dalam ontogenesis.

Saluran vestibular-tulang belakang dikembangkan di hampir semua vertebrata dan dibahagikan kepada beberapa balok. Dalam mamalia, jalur langsung (dari nukleus vestibular sisi) dan kedua-dua menyeberang (dari vestibular sisi dan turun

kernel). Stimulasi nukleus ini mempunyai kesan dua hala pada neuron saraf tunjang yang berkaitan dengan pergerakan kepala, ikat pinggang dan anggota atas. Laluan ini berakhir dengan motoneurons atau interneurons plat VI - VIII.

Diagram rangkaian saraf neuron Mautner dalam saraf tunjang ikan teleost (Faber, E. a., 1989)

/ - Sel Mautper dan aksonnya (2); 3-5 - commissural (3). cagaran (4) dan kranial (5) interneurons medulla oblongata; 6.7 - menurun (6) dan selanjar (7) interneurons segmen tulang belakang; 8.9 - neuron motor utama (8) dan sekunder (9); 10-13 - kenalan sinaptik bahan kimia (10). elektro-kimia (11). jenis brek kimia (12) dan elektrotonik (/ 3); 14 - neuron ganglion deria saraf vestibular. Sel gelap - menghalang, ringan - menarik. Garis bertitik menandakan sempadan otak dan saraf tunjang.

Saluran taktik-tulang belakang berasal dari pelbagai bahagian optikum tektum dan menengah kesannya pada neuron motor saraf tunjang. Dalam mamalia, mereka sebahagiannya disilang semula. Saluran tekto-tulang belakang yang meluas digambarkan dalam tulang rawan dan lungfish, amfibia (caudate dan tailless) dan reptilia. Rupa-rupanya, mereka tidak hadir di dalam beberapa ikan bertulang (contohnya, dalam salmonid). Dalam cyclostomes (sekurang-kurangnya, dalam lampreys), gentian taktik-tulang belakang mencapai bahagian atas kord rahim.

Saluran rubro-spinal yang dipintal, yang terbentuk oleh neuron nukleus merah, ditemui di amfibia, emptil, burung, dan mamalia yang tidak menonjol; ia mungkin tidak wujud dari amfibia tanpa kaki, ular dan ikan. Saluran rubro-spinal langsung diterangkan dalam beberapa kartilaginus (contohnya, sepatu) dan ikan bony yang menggunakan pelengkap toraks mereka untuk pergerakan. Oleh itu, saluran rubro-spinal dikaitkan dengan penampilan anggota badan dan ikat pinggang, dan tahap perkembangan mereka berkait dengan tahap perkembangan cerebellum (bagaimanapun, kehadiran saluran rubro-tulang belakang dalam ular Nerodia fasciata menyangkal pandangan bahawa ia hanya boleh dikaitkan dengan peraturan pergerakan anggota badan). Saluran dalam saraf tunjang pada interneuron plat V - VII berakhir.

Saluran cortico-spinal (pyramidal) muncul pada burung dan mamalia dan merupakan yang paling muda dari semua sistem pengoperasian saraf tunjang. Saiz saluran meningkat dalam jumlah mamalia, berkait rapat dengan perkembangan aktiviti motor spesies dan dengan keupayaan pergerakan anggota tubuh yang halus, dan mencapai maksimum pada manusia. Di dalam saraf tunjang

Akhir dari saluran kortikolo-tulang belakang dalam segmen kord rahim serviks opossum (a), kucing (b), macaques (c), simpanse (d) dan sifat cawangan serat tunggal dalam nuklei motor otak monyet (e) (Shinodae A., 1979; Kuypers, 1981) 1.2 - tanduk saraf tunjang (/) dan anterior (2); 3. 4 - lateral (3) dan anterior (4) saluran cortico-spinal; 5 - teras motor, zon unjuran langsung saluran berbeza-beza antara spesies (Rajah 30). Dalam mamalia yang lebih rendah (contohnya, di dalam marsupial), serat cortico-spinal hanya mencapai segmen serviks dan toraks, yang dilepaskan dalam tali dorsal, dan berakhir di tanduk posterior saraf tunjang. Dalam mamalia yang lebih tinggi, saluran kortikolo-tulang belakang berjalan di sepanjang keseluruhan saraf tunjang, dipisahkan kepada dua komponen (lateral dan ventral).

Serat cortico-spinal bermula di berbagai kawasan korteks baru, dan dengan itu saluran piramid pada dasarnya adalah satu laluan individu yang kompleks, yang masing-masing berbeza dengan sifat ujung-ujung dalam saraf tunjang. Oleh itu, dalam primata yang lebih tinggi, serat dari zon motor korteks dijangka ke zon pertengahan dan teras motor, serat dari zon somatosensori ke dalam plat I - IV. Pengagihan pembezaan unjuran cortico-spinal menunjukkan pengaruh mereka pada pelbagai mekanisme spinal, sehingga regulasi deria sensitif dalam piring I dan II. Selain itu, serat-serat dari zon motor korteks kebanyakannya berakhir pada badan-badan prokontraksinan motorsuron proksimal, manakala unjuran daripada medan somatosensori berada pada dendrit distal. Dalam kebanyakan mamalia, saluran piramida matang dalam tempoh selepas bersalin, dan dalam proses perkembangannya banyak serat cortico-spinal dihapuskan, muncul dari zon kortikal tertentu (contohnya, korteks visual).