Utama / Diagnostik

Tendon Extensor jari-jari

Ekstensor ini juga tidak termasuk pada otot tangan yang betul, mereka juga melalui saluran tulang berserabut, tetapi kerana mereka terletak di sisi cembung tangan, saluran ini kurang banyak daripada saluran tendon flexor. Mereka tertumpu di kawasan pergelangan tangan, di mana tendon membentuk persimpangan keluar semasa pelanjutan. Terusan tulang berserabut terbentuk oleh ujung distal ulnar dan tulang radial dan oleh retainer tendon extensor (Rajah 77). Ia dibahagikan kepada 6 saluran oleh tali berserabut, dari pesaing ke tulang. Saluran ini mengandungi tendon berikut, jika disenaraikan dalam arah medial-lateral (dalam rajah dari kiri ke kanan):

 • tendon siku extensor pergelangan tangan 1;
 • tendon extensor jari V 2, yang distal distal dengan tendon extensor biasa untuk jari V;
 • empat tendon dari extensor umum jari 3; secara mendalam, tendon extensor jari kedua 3 ';
 • tendon panjang extensor ibu jari 4;
 • tendon pendek extensor radial 5 'dan extensor radial panjang 5;
 • tendon pendek pendek 6 dan penculik panjang ibu jari 6 '.


Dalam saluran tulang berserat ini, tendon terletak di sarung sinovial, yang melangkaui penahan, kedua-duanya proximally dan distally (Rajah 78).

Antara tendon extensor pada dorsum sawit, terdapat sendi tendon (tali interconephritic), yang paling sering terletak secara miring dan distal ke ligamen anular di arah extensor ibu jari dan jari kecil. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai pilihan topografi: kedudukan serong atau melintang bersama, dan kadangkala ia menjadi penghalang kepada pergerakan bebas jari secara bebas dari satu sama lain. Ini boleh menjadi ketidaknyamanan hebat untuk pianis, kerana komposer terkenal Robert Schumann sendiri menyeberang pergerakan yang menghalang.


Dalam fungsinya, extensor umum jari-jari pada dasarnya adalah extensor dari phalanx pertama. Ia adalah extensor yang kuat, aktif dalam semua kedudukan pergelangan tangan (Rajah 79). Ia melakukan lanjutan pada sendi metacarpophalangeal melalui peluasan extensor 1 (Rajah 80. 81). Peregangan ini mempunyai panjang 10-12 mm dan berasal pada permukaan tendon yang mendalam, melewati kapsul sendi metacarpophalangeal, tidak bergabung dengan gentian utamanya, dan berpaut ke pangkalan P1 bersama dengan serat distal kapsul itu. Ini ditunjukkan dalam Rajah. 80 (pandangan belakang), di mana tendon ditahan sebahagiannya supaya peregangan yang mendalam dapat dilihat 1.

Pada pergelangan tangan, kesan extensor biasa pada sendi interphalangeal proksimal (dengan cara tali tengah - 2) dan sendi interphalangeal distal (dengan cara dua helai tali sisi - 3) bergantung pada ketegangan tendon dan, dengan itu, pada kedudukan sendi pergelangan tangan (Rajah 79). Ia juga ditentukan oleh jumlah fleksi dalam sendi metacarpophalangeal. Tindakan ini menjadi ketara apabila tertekuk di pergelangan tangan A, melemah pada posisi neutral B dan menjadi tidak penting apabila sendi pergelangan tangan dilanjutkan C.

Pada asasnya, kesan keseluruhan jari extensor pada P2 dan P3 bergantung pada tahap ketegangan jari flexor.

 • Sekiranya mereka tegang akibat lanjutan dalam sendi radiokarpal atau metacarpophalangeal, extensor jari biasa tidak dapat melepaskan sendi interphalangeal ini.
 • Jika, di sisi lain, lentur-lentur ini riang kerana kelonggaran dalam sendi radiocarpal atau metacarpophalangeal atau rosak, maka extensor umum jari mudah melepaskan sendi interphalangeal ini.

Tendon ekstensor jari-jari II dan V berkelakuan dengan cara yang sama seperti tendon-tendon biasa yang meluas jari-jari yang mereka sambungkan. Mereka membenarkan beberapa pelanjutan jari II dan V terpencil (contohnya, apabila kita "membuat tanduk" dengan jari telunjuk dan jari kecil).

Pergerakan yang disertakan di mana tendon extensor jari kedua terlibat adalah (Duchenne de Boulogne) penarikan dan penculikan (Gambar 82). Ekstensor jari kedua membawa, dan extensor am membuang jari ini, tetapi hanya dalam kes apabila otot-otot interosseous, iaitu. dengan fleksi pada sendi dan sambungan interphalangeal proksimal dan distal dalam metacarpophalangeal.


"Limbung Atas. Fisiologi Bersama"
A.I. Kapanji

Kerosakan kepada tendon flexor dan extensors jari. Diagnosis, prinsip rawatan.

Punca: kebanyakannya - memotong luka tangan dan jari.

Tanda-tanda: penyetempatan khas luka dan ketidakmungkinan tenggelam aktif jari. Untuk menentukan kerosakan pada flexor jari yang mendalam, adalah perlu untuk memperbaiki phalanx tengah: kekurangan fleksip fatal yang aktif menunjukkan kerosakan pada tendon flexor yang mendalam. Dalam kes kerosakan kepada kedua-dua fleksor dengan phalange proksimal tetap, tiada fleksi aktif dalam kedua-dua sendi interphalangeal (Rajah 87). Kajian kaedah ini perlu dilakukan dengan berhati-hati, sebagai usaha untuk penguncupan otot yang kuat dapat menyumbang kepada pembentukan diastasis yang signifikan antara hujung tendon yang cedera.

Rawatan.

Sekiranya kerosakan pada tendon flexor disyaki, pesakit dimasukkan ke dalam unit khusus. Hujung tendon dijahit dengan jahitan khas menggunakan teknik mikrosurgikal. Gaun utama harus digunakan di posisi setengah bujur semua jari. Selepas pembedahan, berus tidak digilap selama 6 minggu.

Pemulihan - 2 minggu.

Hilang Upaya dipulihkan selepas 2 bulan.

Kerosakan pada tendon flexor pada tahap lengan biasanya disertai oleh kerosakan pada batang saraf (median dan saraf ulnar). Apabila tendon rosak pada peringkat kelapa sawit dan jari, kerosakan pada jari umum atau sarafnya sendiri mungkin berlaku. Oleh itu, kajian sensitiviti diperlukan. Operasi ini boleh dilakukan di bawah anestesia intraosseous atau umum, bergantung kepada sejauh mana intervensi. Operasi itu harus dilakukan oleh pakar bedah yang mempunyai pengalaman dalam pembedahan tangan, oleh itu dalam beberapa kes, disarankan untuk menunda operasi, setelah melakukan perawatan pembedahan awal luka tersebut.

Kerosakan kepada tendon ekstensor

Ekstensor terletak di tangan dan jari di bawah kulit, secara langsung pada tulang. Kerana ini, mereka boleh rosak walaupun dengan sedikit pemotongan kulit. Selalunya tendon melepaskan dari tapak lampiran ke tulang kuku dan falang tengah. Ia berlaku tanpa merosakkan kulit, dengan kecederaan tertutup. Selepas kecederaan tendon, lanjutan jarum dipecahkan. Matlamat rawatan adalah untuk memulihkan fungsi yang hilang.

Kerosaan yang paling kerap. Apabila tendon dikeluarkan dari phalanx kuku, yang terakhir tidak lagi berfungsi sepenuhnya, dan jari itu mengambil bentuk tukul. Jika tidak dirawat, lanjutan semula phalanx pertengahan bergabung, dan jari itu mengambil bentuk "leher angsa". Dalam sesetengah kes, tendon keluar dengan serpihan tulang. Pada masa yang sama peluasan phalanx juga jatuh. Tayar khas dilampirkan yang membetulkan hujung sambungan jari. Kami biasanya membelit dengan batasan kecederaan sehingga 3 minggu selama 6 minggu. Jika kerosakan berlaku lebih daripada 3 minggu dari saat menghubungi kami, maka - 8 minggu. Semasa rawatan, kami mengesyorkan memantau kedudukan tayar dan jari di dalamnya. Apabila tendon melepaskan dari falanx tengah, ubah bentuk Boutonniere berkembang (kecacatan butang). Apabila ini berlaku, fleksi bahagian tengah dan over-lenturan falang kuku (Rajah 3). Kami berpusing dengan kecederaan jari jenis ini untuk tempoh 6-10 minggu. Masa penetapan spesifik ditentukan oleh banyak faktor dan ditetapkan untuk setiap pesakit secara individu.

Rawatan.

Dengan kecederaan terbuka, tendon perlu dijahit. Kerosakan tendon subkutaneus biasanya dirawat dengan konservatif. Pada jari yang mengenakan serpihan khas yang membolehkan anda memaksimumkan hujung tendon yang rosak. Tayar penetap mesti dipakai tanpa mengeluarkan keseluruhan kerosakan yang spesifik untuk setiap peringkat. Jika tidak, tendon tidak akan tumbuh, dan tidak akan berfungsi dengan berkesan. Bergantung pada masa berlalu sejak kecederaan, kami memanjangkan masa memasang jari.

Tendon extensor

Moisov Adonis Aleksandrovich

Pakar bedah ortopedik, doktor kategori tertinggi

Moscow, Balaklavsky Avenue, 5, stesen metro "Chertanovskaya"

Moscow, st. Koktebel 2, Bldg. 1, stesen metro Dmitriy Donskoy Boulevard

Moscow, st. Berzarina 17 Bldg. 2, stesen metro "medan Oktober"

Pendidikan:

Pada tahun 2009 beliau lulus dari Akademi Perubatan Negeri Yaroslavl dengan ijazah dalam bidang perubatan.

Dari 2009 hingga 2011, dia menjalani klinik residensi dalam traumatologi dan ortopedik berdasarkan Hospital Klinikal untuk Penjagaan Perubatan Kecemasan. N.V. Solovyov di Yaroslavl.

Dari tahun 2011 hingga 2012, beliau bekerja sebagai ahli traumatologi ortopedik di hospital kecemasan No 2 di Rostov-on-Don.

Kini bekerja di klinik di Moscow.

Pelatih:

2012 - kursus latihan di Pembedahan Kaki, Paris (Perancis). Pembetulan kecacatan pada kaki hadapan, operasi minima invasif untuk plantar fasciitis (merangsang calcaneal).

Februari 13-14, 2014 Moscow - Kongres traumatologi dan ortopedik II. "Traumatologi dan ortopedik modal. Hadir dan Masa Depan.

November 2014 - Latihan lanjutan "Penggunaan arthroscopy dalam traumatologi dan ortopedik"

Mei 14-15, 2015 Moscow - Persidangan saintifik-praktikal dengan penyertaan antarabangsa. "Traumatologi Moden, Ortopedik dan Pakar Bedah Pakar Bedah".

2015 Moscow - Persidangan antarabangsa tahunan "Artromost".

Kepentingan saintifik dan praktikal: pembedahan kaki dan pembedahan tangan.

Kerosakan kepada extensors berus tangan

Tendon ekstensor terletak terus di bawah kulit di belakang tangan dan jari. Kerana lokasi cetek mereka, walaupun kecederaan kecil dapat dengan mudah merosakkannya.

Anatomi alat tendon extensor tangan

Tendon extensor terletak di bahagian belakang tangan dan jari, membolehkan kami melepaskan jari. Mereka bermula dari falang kuku dan melekat pada otot-otot di lengan bawah. Pada jari, mereka mempunyai bentuk yang rata, tetapi sebaik sahaja mereka masuk ke dalam kawasan tulang metacarpal mereka memperoleh bentuk bulat (sebagai kabel).

Apakah yang berlaku akibat kecederaan tendon extensor?

Apabila tendon ekstensor pecah, terdapat kesan yang lebih sedikit dan hilangnya tangan daripada jika tendon flexor rosak. Sekiranya kerosakan itu disetempat di peringkat jari, maka ujung atas tendon tidak "melarikan diri" (disebabkan oleh jambatan antara tendon di atas kepala tulang metacarpal), tetapi tetap di tempat dan tumbuh ke tisu sekitarnya selama 3 minggu. Kerosakan semacam itu sedikit melanggar pelanjutan jari, kira-kira 20-30 darjah. Fungsi berus dengan hampir tiada penderitaan. Operasi diperlukan untuk sambungan penuh. Sekiranya kerosakan kepada tendon extensor diletakkan di tahap tulang metacarpal, pergelangan tangan, atau lengan bawah, maka disebabkan oleh penguncupan otot refleks mereka menarik tendon dan tendon berakhir menjadi berbeza secara mendadak. Banyak faktor boleh mempengaruhi keterukan kecederaan, termasuk fraktur, jangkitan, penyakit somatik, dan perbezaan individu.

Berus jari berbentuk palu

Pergeseran seperti palu-pukulan jari ditunjukkan dalam angka tersebut. Ia adalah falanx kuku yang bengkok dalam sendi interphalangeal proksimal. Sebagai peraturan, punca kerosakan itu adalah luka dengan objek yang tajam atau jatuh pada jari lurus atau pukulan langsung. Jika anda tidak merawat kerosakan ini, phalanx kuku tidak akan melepaskan secara bebas. Tetapi jari tidak akan sepenuhnya hilang fungsi, kerana ikatan sentral tendon extensor dilampirkan pada falanx tengah jari.

Perubahan bentuk ini disebabkan oleh fakta bahawa tendon flexor sentiasa dalam nada dan cenderung membengkokkan jari tanpa menentang extensor.

Tidak jarang merosakkan pasangan dengan pemisahan phalanx distal.

Bentuk ubahsuaian

Ia adalah jari yang bengkok dalam sendi interphalangeal proksimal. Sebagai peraturan, punca kerosakan itu adalah luka dengan objek yang tajam, gergaji pekeliling. Sekiranya kerosakan ini tidak dirawat, jari itu tidak akan sepenuhnya melonggarkan secara bebas. Tetapi dia tidak akan kehilangan fungsi sepenuhnya, kerana pada sisi bundle pusat tendon extensor adalah lateral dan mereka akan mengambil alih sebahagian daripada fungsi ekstensor. Tendon Flexor akan cenderung membengkokkannya tanpa menentang extensor.

Luka di bahagian belakang tangan dan pergelangan tangan dengan kerosakan tendon extensor

Ia adalah jari yang sepenuhnya dibengkokkan di semua sendi. Punca kerosakan tersebut kepada tendon flexor extensor biasanya luka dengan objek yang tajam, melihat pekeliling pada tahap tulang metacarpal, pergelangan tangan atau lengan bawah. Sekiranya kerosakan ini tidak dirawat, maka akan kehilangan fungsi ekstensor yang ketara dari satu atau beberapa jari. Pergerakan extensor kecil (20-30 darjah) akan kekal disebabkan oleh jambatan antara tendon extensor pada tahap tulang metacarpal.

Bantuan pertama untuk kerosakan tendon

Sekiranya anda mengalami kecederaan serius dengan berus, gunakan pembalut tekanan dan gunakan ais dengan serta-merta. Ini akan berhenti atau mendadak memperlahankan pendarahan. Naikkan lengan anda di atas kepala anda untuk mengurangkan aliran darah. Rujuk pakar bedah trauma secepat mungkin.

Doktor mesti melakukan pembedahan bedah luka, termasuk membasuh luka dengan penyelesaian antiseptik, menghentikan pendarahan dan jahitan. Selepas ini, vaksinasi tetanus dan antibiotik dilakukan untuk mencegah jangkitan.

Selanjutnya, jika doktor mengesahkan pelanjutan tendon ekstensor tangan, dia akan merujuk anda kepada pakar dalam pembedahan tangan untuk merawat kerosakan tendon, iaitu. anda perlu melakukan operasi "tendon jahitan" jika tidak, fungsi extensor jari akan hilang.

Rawatan pelepasan tendon flexor extensor

Dalam rawatan kecederaan tendon flexor ekstensor, bukan sahaja kaedah pembedahan digunakan, tetapi juga kaedah konservatif, tidak seperti luka tendon flexor. Kecederaan peringkat jari boleh sembuh tanpa pembedahan, tetapi dengan memakai plester atau tayar plastik jangka panjang. Kerosakan pada tendon pada tahap tulang metacarpal, pergelangan tangan dan lengan, malangnya, hanya boleh dirawat melalui pembedahan. Oleh kerana hujung tendon koyak atau potong perlu dijahit. Doktor akan menjelaskan keperluan dan faedah pelbagai kaedah rawatan tendon ekstensor extensor.

Kaedah rawatan untuk pelbagai kecederaan tendon extensor

Berus jari berbentuk palu

Sekiranya kecederaan tendon di peringkat sendi interphalangeal distal ditutup, rawatan konservatif adalah mungkin, iaitu, dalam tempoh 5 minggu. Kadang-kadang, untuk pemulihan yang lebih cepat, mereka melakukan operasi "jahitan tendon extensor" di peringkat jari. The splint selepas operasi digunakan untuk mengekalkan jari dalam kedudukan yang lurus sehingga perpaduan tendon (kira-kira 3 minggu). Tayar mesti terus di jari. Mengeluarkan tayar lebih awal dari masa ke masa boleh mengakibatkan pecah parut tanpa tendon dan hujung jari (falanx kuku) akan kembali ke posisi lenturan lagi. Dalam kes sedemikian, splinting dilakukan semula. Doktor perlu memerhatikan anda semasa rawatan untuk menentukan sama ada tayar itu tetap tegar, jika ia tidak rosak dan akan mengeluarkannya pada masa yang sesuai.

Bentuk ubahsuaian

Rawatan ini melibatkan pembentukan sendi tengah dalam kedudukan lurus sehingga tendon yang cedera sembuh sepenuhnya. Kadang-kadang, jahitan diperlukan apabila tendon telah dipotong dan bahkan jika tendon itu koyak. Sekiranya kecederaan tidak dirawat, atau jika tayar tidak dipakai dengan betul, jari dengan cepat boleh menjadi lebih melengkung dan akhirnya membekukan dalam kedudukan itu. Pastikan anda mengikuti arahan doktor anda dan memakai serpihan selama sekurang-kurangnya empat hingga lapan minggu. Doktor anda akan memberitahu anda apabila anda boleh berhenti memakai tayar.

Luka di bahagian belakang tangan dan pergelangan tangan dengan kerosakan tendon extensor

Kecederaan (kerosakan) kepada tendon ekstensor pada tahap tulang metacarpal, pergelangan tangan atau lengan dalam mana-mana yang melibatkan rawatan pembedahan, kerana disebabkan oleh penguncupan refleks otot, mereka menarik tendon di belakang mereka dan terdapat perbezaan yang ketara dari hujung yang rosak.

Operasi dilakukan di bawah konduksi atau anestesia tempatan. Hujung tendon yang rosak dijahit. Hemostasis menyeluruh dilakukan (menghentikan pendarahan) dan luka tersebut disuntik. Pelepasan plaster atau plastik berfungsi sebagai mandibular selepas melakukan mandibular untuk mengelakkan pecahnya tendon yang dijahit. Operasi dilakukan pada pesakit luar dan pesakit boleh pulang ke rumah.

Pemulihan

Selepas apa-apa rawatan kecederaan tendon ekstensor, kedua-dua selepas konservatif dan selepas prosedur pembedahan, pemulihan diperlukan (terapi fizikal, perkembangan pergerakan). Tendon tumbuh cukup baik untuk 3-5 minggu (bergantung kepada lokasi) minggu selepas itu anda boleh mengeluarkan plaster atau splint. Tetapi perkembangan pergerakan sangat penting untuk bermula pada peringkat awal, sebaliknya tempat di mana tendon dijahit dapat solder (tumbuh) ke tisu sekitarnya dan batasan sambungan akan timbul. Dan semua perbuatan ahli bedah dan pesakit untuk memukul. Pemulihan harus dimulakan di bawah pengawasan doktor atau pakar pemulihan yang dihadapi, maka kemungkinan pemulihan penuh pelanjutan akan sangat tinggi.

Apabila menghadkan pergerakan jari-jari, baca artikel yang sama mengenai kontraksi Dupuytren

Jangan sembuh sendiri!

Hanya doktor yang boleh menentukan diagnosis dan menetapkan rawatan yang betul. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi atau bertanya soalan melalui e-mel.

64. Otot membongkok dan memanjangkan tangan dan jari.

Flex pergelangan tangan: fleksor ulnar pergelangan tangan, flexor radial pergelangan tangan, flexor dangkal jari, flexor yang mendalam jari-jari, flexor panjang ibu jari tangan, otot palmar panjang.

Flexor siku dari carpus bermula dari epicongus medial humerus, dari ulna dan fascia lengan bawah. Akhirnya ujungnya mencapai tulang berbentuk kacang, yang mana ia dilekatkan. Dari tulang berbentuk kacang hingga ketiak dan tulang metacarpal ke-5 adalah ligamen, yang merupakan penerusan tujahan otot ini.

Flexor radial pergelangan tangan bermula dari epicondyle medial bahu dan septum intermuskular, otot berpindah ke tangan di bawah ikatan flexor pegangan dan dilampirkan ke pangkal tulang metacarpal 2. Sebagai otot polietikular, ia tidak hanya melibatkan pergerakan tangan, tetapi juga melengkapkan lengan pada sendi siku.

Flexor permukaan jari bermula dari epicondyle medial humerus, serta dari ulna dan jejari tulang. Ia mempunyai empat tendon yang berpindah ke pergelangan tangan melalui terusan pergelangan tangan, terletak di bawah fleksor pegangan-pegangan, dan mencapai, memisahkan masing-masing menjadi dua kaki, permukaan sisi falang tengah jari kedua ke kelima, yang mana ia dilampirkan. Fungsi otot ini adalah untuk membengkokkan falang tengah. Sebagai polyarticular, otot juga menyebabkan lekukan pada semua sendi tangan, kecuali untuk sendi interphalangeal distal.

Flexor yang mendalam dari jari-jari terletak secara langsung di permukaan depan ulna dan pada pronator persegi; bermula dari dua bahagian atas permukaan palmar ulna dan sebahagiannya dari membran interosseous. Ia dibahagikan kepada empat tendon, yang melewati terusan pergelangan tangan ke falal distal jari ke-2 hingga ke-5 melalui pembelah tendon-tendon fleksor cetek jari-jari. Sebagai otot polietikular, ia menghasilkan fleksi pada semua sendi tangan, termasuk sendi interphalangeal distal. Tendon menyimpang pada kipas tangan yang berbentuk ke arah jari, akibatnya otot ini tidak hanya melenturkan jari-jari, tetapi juga membawa mereka.

Flexor panjang ibu jari adalah otot tunggal dengan bentuk spindel. Ia bermula dari permukaan palmar tulang radial, melalui saluran karpal dalam vagina sinovial yang berasingan dan mencapai falanx distal ibu jari, yang dilampirkan. Otot menghasilkan fleksi pada semua sendi di mana ia melewati (khususnya, ia melenturkan falanx distal ibu jari).

Otot sawit yang panjang tidak kekal. Bermula dari epicondyle medial humerus dan dari fascia lengan bawah, otot ini terletak di bahagian depannya sehingga sangat kecil, apabila terkontaminasi, mudah dilihat dengan tisu subkutan dan menguji tendon. Melekat pada aponeurosis palmar dan meregangkannya, dengan penguncupan yang kuat, ia juga boleh mengambil beberapa bahagian tidak langsung dalam melenturkan jari-jari.

Memperluas tangan: extensor radial panjang dan pendek pergelangan tangan, ulnar extensor pergelangan tangan, extensor jari, extensor panjang ibu jari tangan, extensor jari kecil, extensor jari indeks.

Extensor pergelangan tangan radial yang panjang bermula dari pinggir sisi humerus, septum intermuskular dan epicondyle sisi, melepasi di bawah penahan ligamen extensor dan tendon panjang extensor ibu jari dan dilampirkan ke pangkal tulang metacarpal 2. Kerana kenyataan bahawa otot ini sangat dekat dengan paksi melintang sendi siku, penyertaannya dalam melengkapkan lengan bawah sedikit. Sebagai extensor tangan yang kuat, ia juga menghasilkan, dengan pengecutan terisolasi, beberapa petunjuk.

Ekstensor radial pendek pergelangan tangan bermula dari epicondyle sisi humerus, fascia lengan bawah, dan dipasang pada pangkal tulang metacarpal ke-3. Sebagai extensor tangan, otot secara serentak membuangnya.

Siku extensor pergelangan tangan bermula dari epicondyle sisi humerus, ligamen radial collateral dan fascia lengan bawah. Turun ke tangan, otot berjalan di antara kepala dan proses styloid ulna dan melekat pada pangkal tulang metacarpal ke-5. Sebagai extensor tangan, ulnar extensor pergelangan tangan juga membawa dia.

Bend ibu jari: flexor panjang ibu jari, flexor pendek ibu jari.

Ekstensor jari bermula dari epicondyle sisi humerus, ligamen cagaran radial, ligamen anulus tulang radial dan fascia lengan bawah. Di tengah-tengah lengan bawah, otot ini berpindah ke tendon, mencapai di bawah penahan ligament-retainer ke dorsum fungsional proksimal jari ke-2 hingga ke-5. Setiap tendon, pada gilirannya, mempunyai tiga kaki, yang tengahnya dilekatkan pada phalanx tengah, dan kedua sisi mencapai falanx distal jari.

Panjang extensor ibu jari dari permukaan bermula dari permukaan ular dan tulang radial, membran interosseous dari lengan bawah, dan dilekatkan pada falanx distal ibu jari. Tudung otot ini melepasi penjaga bundle ekstensor dalam saluran yang berasingan, memotong tendon-tendon radial extensors pergelangan tangan. Tidak melepaskan falanx distal, otot pada masa yang sama menarik balik ibu jari beberapa kali. Jika ia tetap, otot terlibat dalam penculikan seluruh tangan.

Ekstensor jari kecil bermula dari epicondyle sisi humerus, ligamen cagaran radial, ligamen anulus tulang radial dan fascia lengan bawah, turun dan melekat pada aponeurosis belakang jari ke 5. Dengan mengimbangi jari ini, otot juga bersatu dan agak membawa seluruh tangan.

Ekstensor jari indeks bermula dari dorsum ulna dan membran interosseous. Otot ini, dengan tendonnya, menggabungkan dengan tendon flexor extensor, pergi ke jari ke-2, mencapai aponeurosis dorsal jari telunjuk dan melekat pada falang distal dan tengahnya. Ia memanjangkan jari telunjuk dan juga menyumbang kepada pelanjutan keseluruhan tangan.

Juga dalam proses perpanjangan dan lanjutan jari-jari yang terlibat adalah otot: ekstensor pendek ibu jari, otot-otot seperti cacing, otot intercostal palmar, otot-otot interosseous dorsal, otot pendek yang menghilangkan ibu jari tangan, flexor pendek ibu jari, otot menentang ibu jari tangan, otot, memimpin ibu jari tangan, otot palmar pendek, otot yang menghilangkan jari kecil, flexor pendek jari kecil, otot menentang jari kecil.

Extensor pendek ibu jari tangan bermula dari permukaan belakang ulnar dan tulang radial, melekat pada fasax ibu jari proksimal, yang meluas, secara serentak menarik seluruh jari. Jika jari itu tetap, otot terlibat dalam penculikan seluruh tangan.

Otot seperti cacing bermula dari tendon flexor jari yang mendalam. Otot-otot ini pergi ke semua jari, kecuali untuk yang pertama. Dilampirkan kepada sprains aponeurotic belakang fungsional proksimal. Fungsi otot-otot ini ialah mereka melenturkan falanx proksimal jari ke-2 hingga ke-5.

Otot palmar interosseous (terdapat 3 daripadanya) terletak pada selang antara tulang metacarpal jari ke-2 hingga ke-5 dan bermula dari tulang-tulang ini. Mereka dilampirkan pada kapsul sendi sendi metacarpophalangeal dan ke aponeurosis belakang jari ke-2, ke-4 dan ke-5. Dengan membongkok falang proksimal, otot-otot ini pada masa yang sama membawa jari-jari ini ke jari tengah.

Otot interosseous dorsal dalam jumlah empat terletak pada selang antara tulang metacarpal. Tempat permulaan mereka adalah permukaan sisi tulang metacarpal yang saling berhadapan. Mencapai permukaan belakang falang proksimal, mereka dipasangkan dengan tendon nipis ke dalam lanjutan aponeurotic dari extensors jari. Fungsi otot-otot ini ialah dengan membongkok fungsional proksimal jari ke-2 hingga ke-5, mereka pada masa yang sama menyumbang kepada lanjutan falang tengah dan distal jari-jari ini. Di samping itu, mereka bergerak jari ke-2 dan ke-4 dari ke-3 dan memiringkan jari ke-3 ke arah radius dan ulna.

Otot pendek yang menarik ibu jari tangan mempunyai titik permulaan yang besar pada retiner flexor-ligament dan pada tulang navicular. Melampirkan kepada falanx proksimal ibu jari, menyumbang kepada penculikannya.

Flexor ibu jari pendek bermula dari ligamen retak fleksor dan tulang trapezius. Otot ini dilampirkan pada tulang sesamoid dan, membongkok falanx pertama ibu jari, menyumbangkan (disebabkan ketegangan antagonis) dengan lanjutan dari kedua, distal, phalanx. Otot juga terlibat dalam menentang ibu jari.

Otot, yang menentang ibu jari tangan, bermula dari ligamen-memegang flexor dan tulang-trapezium, dan dilekatkan pada tulang metacarpal 1. Fungsinya adalah bahawa ia berbeza dengan ibu jari dengan semua yang lain.

Otot yang menyebabkan ibu jari tangan mempunyai dua kepala - melintang dan serong. Transversal bermula dari permukaan palmar badan tulang metacarpal ke-3, serong - dari pangkal tulang metacarpal ke-2 dan ke-3 dan tulang capitate. Otot dilampirkan pada tulang sesamoid yang terletak di hadapan sendi metacarpophalangeal ibu jari, serta kapsul bersama ini dan phalanx jari proksimal. Fungsinya adalah, dengan membawa ibu jari ke satah median telapak tangan, ia menyumbang kepada penentangan terhadap empat jari yang lain.

Otot palmar pendek bermula dari aponeurosis palmar dan dilekatkan pada kulit. Apabila mengepalkan tangan ke dalam tinju atau apabila disentuh oleh permukaan palmar tangan, otot ini menyumbang kepada perlindungan saluran darah dan saraf yang berjalan di sepanjang ulna dari permukaan depan lengan ke tangan.

Otot yang menghilangkan jari kecil bermula pada tulang berbentuk kacang dan dilampirkan ke pangkal falanx proksimal jari ke 5. Fungsi otot adalah untuk melepaskan jari ini, membongkarkan fasax proksimal dan meluruskan falang tengah dan distal.

Flexor pendek jari kecil bermula dari ligamen-memegang flexor dan tulang yang disambungkan dan dilampirkan ke tepi ulnar asas fasax proksimal jari ke 5. Fungsi otot adalah untuk membengkokkannya dan membawanya.

Otot, menentang jari kecil, bermula dengan otot terdahulu, dan dilekatkan pada badan dan kepala tulang metacarpal ke-5, yang membungkuk sedikit dan membawa ke tengah-tengah sawit.

Otot tangan, kanan (tendon flexor dangkal jari sebahagian dikeluarkan)

1 - penahan lenturan; 2 - otot yang membuang jari kecil; 3 - flexor sedikit pendek; 4 - tendon flexor dalam jari; 5 - otot menentang jari kecil; 6 - otot seperti cacing; 7 - tendon fleksor cetek jari; 8 - otot, memimpin ibu jari; 9 - tendon flexor panjang ibu jari; 10 - otot pendek melenturkan ibu jari; 11 adalah otot pendek yang menarik ibu jari tangan.

Rawatan untuk kecederaan tendon ekstensor

Dalam amalan trauma, kecederaan tangan yang paling biasa, 30% daripada jumlah pesakit pergi ke doktor dengan kecederaan tangan. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa hampir semua jenis kerja seseorang melakukan dengan tangannya. Kes kerap kerap dan pecah tendon ekstensor jari. Oleh kerana struktur anatomi khas, jumlah minimum lemak dan tisu otot, sekilas pandang, bukan pemotongan yang mendalam bukan sahaja boleh merosakkan kulit, tetapi juga dapat mengatasi tendon.

Anatomi tangan

Berus secara konvensional dibahagikan kepada tiga bahagian:

 • Pergelangan tangan - terdiri daripada 8 tulang kecil, disusun dalam dua baris. Tulang-tulang ini terletak di dalam pesawat yang berlainan, berkat rehat anatomi terbentuk di permukaan dalam palma, alur di mana tendon otot flexor berada.
 • Metacarpus - dibentuk oleh 5 tulang tiub pendek (sepadan dengan bilangan jari).
 • Tulang jari - 4 dari 5 jari terdiri daripada tiga phalanges, yang paling panjang (proksimal) lebih dekat dengan metacarpus, maka yang tengah pergi, melengkapkan kuku atau phalanx distal. Ibu jari adalah pengecualian, ia hanya mempunyai dua phalanges, kecuali yang tengah.

33 otot yang berbeza terlibat dalam memastikan fungsi motor tangan, yang kebanyakannya berasal dari lengan bawah, maka serat otot membentuk tendon, ligamen yang melintasi permukaan sawit, sendi, yang terletak di bahagian dalam jari.

Dari luar palma tidak ada otot. Bahagian dalaman mempunyai tiga kumpulan otot, nama mereka sesuai dengan kumpulan jari, pergerakan yang mereka sediakan:

 • otot ibu jari;
 • kompleks otot jari kecil;
 • kumpulan otot pertengahan

Pergerakan lanjutan mungkin disebabkan oleh tendon yang terletak di permukaan luar tangan, lekapan yang disediakan oleh mereka yang terletak di dalam sawit.

Menurut statistik, pecah dan kerosakan kepada tendon extensor lebih biasa.

Klasifikasi pecah tendon

Faktor penting dalam klasifikasi kecederaan tangan adalah masa yang berlalu dari masa kecederaan hingga masa rujukan kepada doktor trauma. Kerosakan yang preskripsinya tidak melebihi tempoh tiga hari dipanggil segar, selepas itu kecederaan basi didiagnosis. Cedera kronik di tangan lebih daripada 21 hari yang lalu.

Bilangan tendon flexor yang cedera dan extensors jari tangan juga memberi kesan kepada definisi kelas kecederaan, mungkin:

 • pemisahan terpencil (keutuhan salah satu daripada serat yang pecah);
 • pelbagai (pecah tendon berganda);
 • digabungkan (pelbagai jenis tisu yang terlibat - ujung saraf, saluran darah, ligamen, tendon).

Pecah tendon subkutaneus dikelaskan sebagai kecederaan tertutup, di hadapan pembedahan kulit - terbuka.

Bergantung kepada faktor yang menyebabkan pelanggaran keutuhan tendon, menentukan bentuk kecederaan akut atau degeneratif. Akut menjadi akibat pemotongan, gigitan, degeneratif berlaku akibat memakai (degenerasi) serat dengan penuaan fisik yang sama, jenis yang sama atau akibat penyakit yang menyebabkan perubahan dalam struktur tisu.

Diagnostik


Diagnosis utama dikaitkan dengan definisi sifat kecederaan, kaji selidik yang dijalankan oleh doktor bilik kecemasan bukan sahaja bertujuan mengenal pasti, mengenal pasti objek traumatik, adalah penting untuk mengetahui faktor-faktor yang berkaitan. Malangnya, ramai pesakit cedera semasa mabuk, yang merupakan kontraindikasi kepada penggunaan ubat-ubatan, termasuk beberapa ubat penahan sakit.

Selepas mengumpul sejarah yang menyeluruh, pakar itu akan menjalani pemeriksaan visual, palpasi pesakit.

Bentuk yang dikenali sebagai tukul seperti jari adalah hasil daripada jatuh di tangan dengan jari-jari lurus atau luka yang disebabkan oleh objek yang tajam. Pada masa yang sama, ia kelihatan jelas bahawa jari sedikit bengkok dalam sendi yang terletak di antara falanx tengah dan kuku (sendi interphalangeal proksimal). Dengan sifat pemotongan negeri itu, pemisahan separa phalanx distal adalah mungkin.

Sekiranya jari mangsa terbengkalai dalam semua phalanges, seseorang boleh bercakap tentang kerosakan tangan dari luar dan merosakkan pergelangan tangan. Lapisan luka terbuka tidak ragu-ragu, dalam kes-kes kecederaan tertutup doktor membuat diagnosis, menentukan penyetempatan jurang, berdasarkan gejala yang kelihatan.

Bent di bahagian proksimal jari digambarkan sebagai ubah bentuk pada lubang butang. Dalam kes ini, jelas kepada doktor bahawa pecahnya berlaku di bahagian tengah tendon, yang sebelah tidak terjejas. Dari kajian instrumental, disyorkan untuk melakukan imej jari dari beberapa sudut.

Sekiranya proses-proses yang merosakkan dalam badan telah menyebabkan pecah tendon lengan, ujian tambahan ditetapkan untuk menentukan sebab dan sifat proses radang.

Kaedah rawatan

Apabila memilih kaedah rawatan, kelas kerosakan dan kelajuan rawatan mangsa untuk rawatan perubatan menjadi faktor penentu.

Ia boleh dilakukan tanpa operasi dalam kes-kes jurang awal, tertutup, terpencil, tidak lengkap. Memohon kaedah rawatan konservatif. Imobilisasi, terapi dadah simtomatik dijalankan. Selepas penyingkiran tayar (gipsum), prosedur pemulihan ditetapkan.

Dalam kombinasi dengan ubat-ubatan, rawatan dengan ubat-ubatan rakyat adalah mungkin, dengan tendinitis tendon, curcumin memberi kesan yang baik, ia digunakan sebagai perasa dalam memasak. Alat ini membawa kepada penurunan edema dan kesakitan. Anti-radang dan tonik adalah merebus berry ceri burung (satu sudu dituangkan 250 ml air mendidih), minum sedikit sips pada siang hari.

Campuran akar halia yang dihancurkan dan sassaparilla dikukus dengan segelas air mendidih, mereka minum 2 sudu teh. setiap 6 jam, infusi mempunyai kesan yang baik terhadap keradangan tendon, boleh digunakan semasa tempoh pemulihan selepas rehat jari ekstensor. Penggunaan ubat tradisional mesti diselaraskan dengan doktor anda, penggunaan ubat-ubatan herba yang tidak terkawal dapat menyebabkan komplikasi.

Dalam kes lain, campur tangan pembedahan ditunjukkan. Lebih cepat operasi dilakukan, semakin positif prognosis untuk pemulihan fungsi motor anggota atas.

Operasi ini bertujuan untuk:

 • sambungan bahagian serat yang pecah;
 • penetapan serat tendon apabila ia dipisahkan dari tapak lampiran anatomi;
 • menurut petunjuk, permukaan luka disusun semula, bahagian tisu nekrotik dikeluarkan (untuk luka dengan kawasan kerosakan yang besar);
 • penetapan atau penyingkiran serpihan tulang;
 • splinting dalaman;
 • Jahitan dan pemulihan kapsul sendi jari yang rosak sedang dijalankan.

Untuk mengelakkan air mata dan komplikasi selepas bersalin, tayar yang diperbuat daripada bahan polimer atau pelekat plaster digunakan. Tempoh memakai pembalut pembalut - 4 minggu atau lebih. Dengan penyingkiran awal alat imobilisasi, potongan tendon boleh dipotong, parut yang belum terbentuk patah, fleksi patologi jari-jari akan disambung semula.

Pada masa akan datang, pesakit tidak memerlukan penyeliaan perubatan yang berterusan, dipindahkan ke hospital hari.

Pemulihan selepas kecederaan

Untuk memulihkan kepenuhan fungsi selepas tendon (tendon) memecah jari, pematuhan ketat terhadap preskripsi terapi pemulihan diperlukan. Pakar memilih satu set latihan untuk terapi fizikal, menetapkan urutan, dan menyelaras dengan doktor yang menghadiri pengambilan ubat-ubatan.

Bermula untuk mengembangkan jari selepas pembedahan adalah mungkin hanya selepas penyingkiran lengkap keradangan tendon. Dalam kes di mana ubat anti-radang telah ditetapkan dalam tempoh selepas operasi, pemulihan tendon jari lebih perlahan.

Hasil yang baik dalam perkembangan jari dapat dicapai dengan melakukan latihan sederhana untuk memampatkan tangan menjadi penumbuk dan pendedahan selanjutnya dari telapak tangan dengan memperbaiki setiap posisi selama 10-30 detik. Lakukan senaman itu perlahan, perlahan-lahan, secepat mungkin untuk mengulangi pendekatan.

Kerosakan kepada tendon flexor extensor (umum)

Ciri-ciri anatomi dan fungsi tendon extensor jari. Pelanjutan jari dilakukan dengan usaha bersama otot-otot lengan dan tangan. Tali-tanjung dari extensor biasa jari melewati saluran osteo-fibrous ke-4 di belakang pergelangan tangan dan kemudian pergi ke belakang tangan (Rajah 27.2.34 dan 27.2.35).

Seringkali, satu lagi extensor jari hanya mempunyai tiga tendon di aras pergelangan tangan. Tendon keempat (pergi ke jari kelima) dalam kes ini berlepas dari tendon extensor jari keempat di keluar dari saluran tulang berserabut.

Dalam saluran yang sama berlalu dan tendon extensor II jari.

Di peringkat kepala tulang metacarpal, lanjutan extensor tendon (CPP) termasuk unsur-unsur berikut:
- kapsul sendi metacarpophalangeal;
- tendon otot interosseous;
- tendon otot vermiform.

Melewati sendi metacarpophalangeal, tendon extensor jari (CP) memberikan serat melintang ke ligamen lateral sendi. Serat-serat ini menyerap tendon-otot otot-otot interosseous, yang melekat pada tubercles sisi falang utama. Oleh itu, tendon-tendon ini tidak dapat dislokasi ke bahagian belakang apabila re-flexing pada sendi metacarpophalangeal.

Bahagian dalam tendon extensor biasa pada jari II - V dilampirkan pada dorsum falang utama. Ini membolehkan otot untuk melakukan dua fungsi utama: 1) melepaskan dan membengkokkan falang utama dan 2) menstabilkan sendi metacarpophalangeal supaya otot seperti cacing dan interosseous tidak dapat hanya melepaskan falang tengah dan distal, tetapi juga memberikan pergerakan sisi jari.

Di peringkat falang utama, CP dibahagikan kepada tiga bahagian: pusat dan dua sisi. Bahagian tengah dilampirkan ke pangkal phalanx tengah. Bahagian sisi disambungkan ke tendon otot-otot interosseous dan cacing dan terus distal. Berhampiran phalanx distal, mereka bergabung menjadi satu batang, yang dilekatkan ke dasarnya (Rajah 27.2.36).

Walaupun gentian tendon tendon ekstensor biasa meluas ke tengah dan bahkan ke falang distal, tarikan tendon ini ketara hanya mempengaruhi fasa utama. Ini adalah disebabkan oleh kedudukan lanjutan fasax proksimal, daya utama ditransmisikan kepadanya dan jauh lebih jauh.

Anak panah di ara. 27.2.36, b, menunjukkan bahawa apabila phalanx utama adalah unbent, ia adalah usaha otot seperti cacing dan interosseous yang boleh dihantar ke falang tengah dan distal. Keadaan ini, bagaimanapun, berubah apabila extensor umum jari melegakan dan tendon flexor mula membengkokkan falang jari. Dalam kes ini, CPP di atas sendi metacarpal-phalangeal digantikan dengan anterior sehingga penguncupan otot seperti cacing dan interosseus mula membengkokkan fasax proksimal (Rajah 27.2.37).

Sebaliknya, walaupun paradoks mungkin kelihatan, apabila phalanx proksimal dilanjutkan, otot seperti cacing dan interosseous melepaskan falang tengah dan distal.

Pada jari pertama, setiap tulang yang membentuknya mempunyai tendon panjangnya sendiri yang mengambil bahagian dalam pelanjutan jari.

Tudung otot abducent yang panjang dipasang pada pangkal dan dorsum metacarpal saya dan memainkan peranan penting dalam berfungsi jari (Rajah 27.2.38). Dengan mengeluarkan atau mengimbangi tulang metacarpal saya, otot ini menstabilkan sendi pelana dan keseluruhan sinar saya.

Tudung extensor pendek jari pertama dilampirkan ke pangkal fxx proksimal, membuangnya, dan bersama-sama dengan jari keseluruhan. Tudung extensor panjang dilampirkan pada falanx distal jari dan melepaskannya.

Perlu diingat bahawa CP mempunyai amplitud anjakan yang signifikan: pada tahap metacarpophalangeal bersama, nilai maksimumnya adalah 2.5-3 cm, pada pergelangan tangan -3-4 cm. Tendon ekstensor panjang digerakkan pada tahap pergelangan tangan oleh 5.5-6 lihat

Diagnosis kerosakan CP. Bergantung pada tahap kecederaan, jari mengambil kedudukan ciri, pengetahuan yang membolehkan anda dengan cepat membuat diagnosis (rajah 27.2.39). Kajian pergerakan aktif atau pasif dari jari-jari fungsional memungkinkan, dengan pengetahuan tentang ciri-ciri anatomi dan fungsi alat extensor tendon, untuk menjelaskan diagnosis.

Jari extensor

Jari extender m. extensor digitorum (lihat rajah 374, 375, 376), mempunyai abdomen berbentuk gelangsar, dan ke arah ikatan otot ia bersifat bivalen. Otot terletak langsung di bawah kulit, lebih dekat dengan pinggir sisi dorsum lengan bawah, dan sempadan pada siku dengan m. extensor carpi ulnaris dan m. extensor digiti minimi, dan dari radial - dengan mm. extensores carpi radiales longus et brevis.

Otot bermula dari epicondyle sisi humerus, kapsul artikular siku dan fascia lengan bawah. Di tengah-tengah panjangnya, perut otot melepasi 4 tendon, yang, melalui lanjutan extensor, dikelilingi bersama dengan tendon extensor jari indeks dengan vagina tendon ekstensor jari dan jari telunjuk, vagina tendinum mm. extensoris digitorum dan extensoris indicis, mencapai kira-kira tengah-tengah tulang metacarpal.

Berus ke berus, tendon saling terhubung dengan sendi interdisipliner yang tidak tetap kekal, connexus intertendinei, dan di pangkal fxx proksimal, dari jari telunjuk ke jari kecil, setiap tendon berakhir dengan peregangan tendon yang menyambungkan bersama kapsul sendi sendi metacarpophalangeal. Ketegangan tendon dibahagikan kepada 3 kaki, di mana bahagian sisi dipasang pada pangkal phalanx distal, dan tengah - ke pangkal phalanx tengah.

Fungsi: memanjangkan jari, mengambil bahagian dalam lanjutan pergelangan tangan pada sendi pergelangan tangan.

Innervation: n. radialis (CVI-CViii).

Bekalan darah: a. interossea posterior.

Flexor dalam

Flexor yang mendalam jari adalah otot kumpulan anterior lengan bawah.

Otot adalah perut yang rata dan luas, yang bermula dari separuh proksimal permukaan anterior ulna dan membran interosseous dari lengan bawah. Ia dihantar ke bawah, melepasi empat tendon panjang, yang, setelah diletakkan di bawah penahan flexor, terletak di kanal pergelangan tangan, terletak di bawah tendon permukaan flexor jari. Kemudian setiap tendon flexor yang mendalam dari pergelangan tangan melewati antara kaki tendon flexor cetek, membentuk persilangan tendon dan melekat pada pangkal fal distal dari jari telunjuk ke jari kecil.

Menendang falang distal jari-jari dari indeks ke jari kecil.

Jari extensor

Ekstensor jari adalah otot lengan bawah belakang.

Otot mempunyai perut berbentuk gelendong. Ia terletak betul-betul di bawah kulit, lebih dekat dengan pinggir sisi dorsum lengan bawah. Di sebelah siku ia bersempadan dengan elektensor siku tangan dan extensor jari kecil, dan di sisi jejarian - pada panjang dan pendek radang extensors pergelangan tangan.

Otot bermula dari epicondyle sisi humerus, kapsul artikular siku dan fascia lengan bawah. Di tengah-tengah panjangnya, otot melepasi empat tendon, yang melewati retinakulum ekstensor, bersama dengan tendon extensor jari indeks dikelilingi oleh vagina tendon ekstensor jari dan jari telunjuk mencapai kira-kira tengah-tengah tulang metakarpal.

Beralih kepada berus, tendon saling berkaitan dengan sebatian interstitial nipis kekal. Pada asas fungsional proksimal jari-jari II-V, setiap tendon berakhir dengan peregangan tendon yang tumbuh bersama dengan kapsul artikular sendi metacarpophalangeal. Ketegangan tendon dibahagikan kepada 3 kaki, di mana bahagian sisi dipasang pada pangkal phalanx distal, dan tengah - ke pangkal phalanx tengah.

Memperluas jari II - V dan menghasilkan lanjutan tangan.

Traumatologi untuk semua

Nasihat praktikal untuk kecederaan dan penyakit sistem muskuloskeletal. Bahan yang berguna untuk traumatologists, ortopedis, pakar bedah.

Kalendar

Peta Revolver

Dapatkan artikel baru

Kerosakan kepada tendon flexor ekstensor

Kerosakan pada tendon extensor pada satu peringkat atau yang lain adalah biasa. Sebabnya dicincang dan menusuk luka, menghancurkan tisu lembut di belakang tangan dan jari, luka tembakan, dan sebagainya. Pecutan tendon spontan (spontan) pada orang muda sangat jarang berlaku dan dikaitkan, paling kerap, dengan kelebihan melampau atau penyakit degeneratif-dystrophik.

Diagnostik boleh didapati untuk pakar bedah trauma bagi sebarang kelayakan. Sebagai contoh, kerosakan Segond juga boleh berlaku. Kecederaan pada sendi interphalangeal distal disertai dengan fleksi falanx kuku, kekurangan lanjutan aktif dan penstabilan, mengganggu dalam kehidupan seharian.

Kecederaan tendon ekstensor pada tahap sendi interphalangeal proksimal dicirikan oleh kedudukan yang digambarkan sebagai "leher angsa", "Weinstein double contracture", dan lain-lain. Ini disebabkan oleh diskoordinasi dalam radas extensor tendon-aponeurotic: apabila bahagian tengah extensor rosak, bahagian sisi membengkoki fasa tengah tengah dan melepaskan kuku. Finger memperoleh "postur anggun" dalam bentuk dua selekoh - pada sendi interphalangeal distal dan proksimal.

Kecederaan pada tahap kelapa sawit dan pergelangan tangan disertai dengan melonggarkan jari, yang mengambil rupa "membosankan". Tahap awal fleksor nada meningkatkan keburukan penampilan jari yang rosak.

Kerosakan kepada extensors tangan (radial atau ulnar) boleh ditentukan dengan pantas oleh kehilangan jenis gerakan tangan yang sepadan.

Setiap kerosakan di atas boleh ditutup atau terbuka. Rawatan mangsa dengan jenis kerosakan tertentu boleh dilakukan secara rawat jalan.

RAWATAN KONSERVATIF KERUGIAN DARI TENDONS DIVERSIFIER

Dengan fraktur tertutup segar tendon extensor jari, penetapan luaran dilakukan menggunakan tayar (Vogt, Rozov, Weinstein, Volkova, Usoltseva, Bunnell, a, Hainzl, a, Boygakovskaya, W.Link, dll.). Kesemua mereka mencadangkan perpanjangan lengkap falanx kuku dan fleksi tengah sederhana (untuk mengurangkan ketegangan bahagian ekstensor lateral).

Terdapat juga kaedah yang diketahui mengenai penetapan awal jari dengan Kirschner bercakap dalam kedudukan "pena pen" (Pratt, 1952; Bohler, 1953; Kors, 1988, dan lain-lain).

Keberkesanan kaedah rawatan konservatif pecah distal daripada tendon ekstensor (serta bahagian tengah extensor) tidak melebihi 50%.

Sebab-sebab keberkesanan rawatan rendah adalah: kekurangan struktur yang berjaya, kemustahilan memegang jari dalam satu, kedudukan yang tegas untuk 5-6 minggu dan pengenaan larangan pembalut.

PEMULIHAN UTAMA TUBES DIVERSIFIERS.

Walaupun kesederhanaan relatif teknik pembaikan tendon ekstensor, satu pertiga daripada campur tangan pembedahan berakhir dengan keputusan yang tidak memuaskan.

Teknik asas untuk memperbaiki tendon extensor yang rosak di semua peringkat.

Tahap falanx kuku.

Kerosakan kepada Segond, a. Memotong sebahagian daripada falanx kuku dengan extensor. Mesti dikembalikan dengan segera oleh reinsertion tendon.

Rajah. 1 Penetapan tendon extensor kepada phalanx kuku.

Kaedah: bayonet atau hirisan sudut dalam falanx kuku. Tendon ekstensor dijahit dengan benang yang kukuh dan dipasang pada butang fingertip atau pada fasa. Ia adalah perlu untuk memastikan bahawa tulang serpihan mengambil tempatnya.

1. Jurang pada tahap sendi interphalangeal distal.

Terdapat beberapa teknik untuk membaiki tendon ekstensor pada tahap ini. Kami hanya memberikan yang utama. Akses untuk semua kaedah - Tudung z berbentuk atau bayonet belakang.

a) Lange jenis tenggelam intravaskular

Berbeza dengan kesederhanaan mengenakan, hasil fungsian yang baik. Kekurangan relatif - pecah dalam perkembangan pergerakan dalam tempoh awal pasca operasi;

b) Jarum dalam barel menembusi Bennel dengan ketegangan dinamik.

Jahitan yang boleh dipercayai untuk kecederaan tendon dengan potongan pinggan yang pendek. Membolehkan anda memohon beban dinamik. Kelemahannya adalah decubitus dari tisu lembut ujung jari dari manik (butang);

c) Jahitan intravaskular dengan penetapan pada falanx kuku.

Rajah. 2 Diagram intrastitial melalui jahitan dengan penetapan pada falanx kuku

Cara terbaik untuk jahitan extensor. Ia membolehkan rawatan tanpa immobilisasi luaran dengan beban awal, memberikan hasil yang baik. Kelemahan - memerlukan kemahiran tertentu dalam pengenaan. Ia perlu untuk mengendalikan dengan teliti phalanx kuku untuk mengelakkan ia pecah.

d) Jahitan intravaskular dengan penetasan melintang ke falanx kuku.

Rajah. 3 Diagram jahitan intrastitial dengan penetasan melintang ke falanx kuku

Kelebihan jahitan - pemeliharaan matriks kuku, ketiadaan ubah bentuk kuku pada masa akan datang. Ciri-ciri - memerlukan kemahiran tertentu dalam pengenaan; Di samping itu, benang kekuatan yang besar diperlukan.

Tahap phalanx tengah.

a) jahitan intrawall mudah. Kedua-dua hujung tendon extensor dijumpai di sepanjang Kazakov, Frisch. Hujung benang diikat pada permukaan sisi extensor.

b) Mengahi jahitan jika berlaku kerosakan pada bahagian pusat tendon ekstensor (Volkova AM, 1991) (Rajah 4).

Gamb. 4 Suction Suction.

Bahagian tengah tendon extensor dijahit dengan jahitan yang berterusan. Benangnya tidak terputus, bahagian sisi dipijak dengan hujung percuma mereka, aponeurosis belakang dikembalikan dan benang dikembalikan ke bundle pusat, di mana ia terikat pada permulaan jahitan.

Salah satu cara yang paling berkesan untuk memulihkan extensors. Membolehkan anda memulakan gerakan dengan lebih awal.

c) Pemulihan terpencil dari ketiga-tiga bahagian tendon ekstensor.

Rajah. 5 Jahitan terurai tiga tendon extensor extensor.

Sekiranya kecederaan teruk pada dorsum jari, ketiga-tiga bahagian tersebut rosak. Sebagai peraturan, kecederaan tendon seperti itu tidak terpencil, dan digabungkan dengan kerosakan pada sendi atau tulang yang membentuk sendi.

Ketiga bahagian ini tertakluk kepada pemulihan. Apabila menggunakan jahitan tendon, penjagaan perlu diambil untuk memastikan bahawa benang tidak meluas ke permukaan gelangsar kapsul phalanx atau bersama. Knot diikat di luar jika tidak mungkin untuk membenamkannya di dalam batang tendon.

Kaedah ini memberikan hasil yang baik hanya dengan rawatan rehabilitasi dan pemulihan yang wajar dan kaedah pemulihan yang sepatutnya.

Kelemahan kaedah ini termasuk:

1 - kemerosotan prognosis di hadapan tulang patah tulang;

2 - parut besar yang menghalang pergerakan;

3 - tempoh rawatan pemulihan yang panjang.

Tahap phalanx utama dan tulang metacarpal

a) Kerosakan kepada bahagian pusat tendon ekstensor.

Jenis kecederaan yang mudah. Pemulihan dilakukan dengan mengenakan jahitan tendon intrastitial.

Pilihan Rajah 6. Pilihan kerosakan

Rajah. Jahitan tendon intravaskular bahagian tengah tendon

Dalam kes apabila luka terletak di atas sendi, terdapat kerap diperhatikan kecacatan sendi berulang dan kapsul sendi. Semua struktur ini adalah tertakluk kepada pemulihan mandatori (jahitan, plastik), jika dislokasi tendon mungkin berlaku apabila cuba membengkokkan jari.

b) Kerosakan kepada bahagian sisi tendon ekstensor.

Pemulihan tidak sukar, tetapi dalam hal penolakan dari pemulihan tidak dapat dielakkan terdapat penyelarasan pergerakan ekstensor.

Hasil pembaikan kerosakan awal selalu lebih baik daripada yang lama.

Kecederaan tendon pada ligamen extensor dan tahap ketiga lengan bawah.

Cedera tendon terisolasi di terusan extensor jarang diperhatikan. Lokasi yang rapat menyebabkan kerosakan pada tendon akibat kecederaan. Untuk mencapai hasil berfungsi yang baik, adalah perlu untuk memotong ligamen extensor, dan kemudian memulihkannya dengan pemanjangan. Jika tidak, parut pembentuk tidak akan membenarkan pemulihan pergerakan semua tendon.

Setiap tendon yang rosak selepas mengenalpasti hujung hendaklah dibaiki. Memasukkan jahitan yang tahan lama dan tidak boleh ditanggalkan dengan benang sintetik. Secara berasingan, kerosakan kepada extensors 1 jari dan penculik panjang perlu dipertimbangkan. Mereka mudah dijumpai di luka, kerana hujung tendon tidak dapat bergerak jauh kerana ciri-ciri anatomi saluran tulang berserabut, struktur kapsul dan ligamen sendi metacarpophalangeal dan interphalangeal.

Rajah 8 Zon tendon ekstensor 1 jari

Jahitan tendon tidak berbeza dari jahitan pada tahap lain. Keistimewaan ini termasuk keperluan untuk pembedahan luas saluran extensor I dan III (dalam saluran II ada tendon yang panjang dan pendek radang extensors tangan, yang juga boleh rosak dalam kecederaan teruk).

Pada peringkat akhir operasi, pemulihan saluran extensor tidak diperlukan.

Imobilisasi bergantung kepada kekuatan jahitan tendon - dari beberapa hari hingga 3-4 minggu.

Dalam sesetengah kes, adalah dinasihatkan untuk menggunakan plastik tendon utama panjang 1 jari extensor. Ini terutamanya dianggap ditunjukkan untuk kecederaan dengan kecacatan pada tisu tendon. Dalam kes ini, kulit boleh dipulihkan dengan memindahkan flap kulit dan fascial, dan tendon extensor - dengan memindahkan salah satu daripada dua strensor extensor jari kedua berus yang sama (operasi Strendell, a). Teknik ini agak mudah, trauma adalah minimum, dan kesannya agak tinggi. Semua ini menjadikan operasi ini sangat berguna dalam senjata pakar dalam pembedahan tangan.

Teknik pengendalian. Daripada dua cengkerik melintang pendek (yang pertama adalah berhampiran kepala tulang metacarpal kedua, yang kedua adalah pada tahap lipat palmar distal) dan flexor extensor jari kedua dikeluarkan dan dibawa ke dalam percikan proksimal. Yang kedua dijahit dengan benang sintetik nipis yang tahan lama.

Sisa akhir pusat panjang extensor 1 finger excised. Di tempatnya dengan bantuan konduktor untuk tendon diletakkan tendon ekstensor jari kedua. Penetapan: ke falanx kuku - pada butang, dan dengan segmen periferal yang cukup panjang - "hujung ke hujung". Pada tahap pergelangan tangan, tunggul extensor yang panjang diperbaiki dengan 1-2 jahitan untuk graft tendon yang dipindahkan. Untuk tujuan yang sama, anda boleh menggunakan tendon radial extensor tangan.

RAWATAN KEROSAKAN TEPAT TENTANG BATTERIES-BATTERIES OF THE FINGERS.

Masalah merawat kecederaan kronik tendon flexor ekstensor adalah salah satu yang paling sukar dikesan. Jika, dalam kecederaan akut, cara biasa pembaikan tendon adalah jahitan utama, maka tidak ada pendekatan seragam untuk rawatan kecederaan lama tendon.

Peratusan yang cukup tinggi (sehingga 30%) hasil fungsian tidak memuaskan dari jahitan primer menterjemahkan kerosakan ke dalam kategori yang lama. Seringkali penyebab kecederaan kronik tendon extensor adalah pembedahan utama untuk merawat fraktur, kecacatan pembaikan tisu epitel, tendon flexor dan struktur sokongan. Dalam kes kecederaan tangan dan jari yang teruk, ubah bentuk genetik menengah sedang berkembang:

- Kontraksi fleksi "Springy" falanx distal (apabila tendon ekstensor rosak pada tahap distal phaleks). Jenis ubah bentuk ini mempunyai satu lagi, nama yang lebih kiasan - "jari-tukul";

- Kerosakan segond, a - merobek tendon extensor dengan serpihan tulang falanx kuku dengan pengisian kekurangan selanjutnya dengan tisu parut;

- "Leher Swan" - selepas mencederakan tendon extensor pada tahap phalanx tengah, baki tufts memberikan jari kedudukan ciri.

Bagi pemulihan tendon ekstensor yang lewat, beberapa kaedah telah dicadangkan. Secara konvensional, mereka boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut:

a) penetapan transosseous (untuk rawatan kecederaan Segond'a, tenodesis sendi individu, dsb.);

b) jahitan akhir-ke-akhir selepas pembuangan parut;

c) pembaikan penggantian kerana bundle tendon extensor bersebelahan;

d) pemulihan disebabkan oleh penjanaan duplikat, pemulihan parut;

e) Kaedah Fowler (penggantian kecacatan tendon ekstensor dengan gelung korek);

e) pemulihan struktur anatomi biasa alat extensor disebabkan oleh pemindahan yang subcutaneously.

Dengan pelbagai kaedah rawatan pemulihan, beberapa penulis mencadangkan melakukan arthrodesis sendi yang telah kehilangan "motor" mereka (Rank, 1953; Starket, 1962; Pitzler K. et al., 1969). Ini secara tidak langsung menunjukkan bahawa kaedah operasi yang sedia ada adalah jauh dari sempurna. Dalam hal ini, masalah rawatan kecederaan kronik tendon ekstensor tetap relevan dan pencarian kaedah pemulihan rasional terus berlanjut.

Bersama tingkah laku campur tangan "tradisional" oleh E. Paneva-Holevich, S. Bennell, V.G. Weinstein, A.M. Volkova, V.M. Grishkevich, dan lain-lain, yang diterangkan dalam semua manual dan buku teks mengenai pembedahan tangan, kami telah membangunkan dan berjaya digunakan dalam amalan klinikal kaedah kami sendiri untuk memulihkan radas tendon extensor. Ia berdasarkan kajian terperinci tentang anatomi dan aliran darah intracutaneus di belakang jari, dan, lebih-lebih lagi, penggunaan polytetrafluoroethylene sebagai bahan untuk implan.

Ini adalah kerja yang sukar, panjang dan sungguh-sungguh dengan setiap pesakit, seseorang mungkin mengatakan bahawa dengan setiap jari setiap pesakit. Ia memerlukan kesabaran daripada pesakit dan doktor. Doktor pemulihan sedang memulihkan, tetapi tanggungjawab untuk hasil akhir masih terletak pada pakar bedah yang beroperasi. Tempoh pemulihan mungkin berbeza - dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Sepanjang masa ini, pesakit tidak boleh dilepaskan untuk bekerja, jika tidak semua usaha akan hancur. Aktiviti pengeluaran dan kerja tidak serasi. Ini adalah punca biasa pelepasan awal pesakit untuk bekerja dan, akibatnya, membawa kepada kemerosotan dalam hasil rawatan.