Utama / Pemulihan

Tudung tendon Achilles

Tudung Achilles dinamakan sempena pahlawan Achilles epik kuno Yunani, yang ibunya, dewi Thetis, yang ingin menjadikan anaknya abadi, menjatuhkannya ke dalam relau Hephaestus mengikut satu versi dan ke tumit sungai menurut yang lain. Pada tumit yang tidak disengajakan ini, yang kekal sebagai satu-satunya tempat yang paling lemah dalam wira itu, dia diserang oleh Paris dalam satu versi, oleh tuhan Apollo sendiri yang lain, yang menyebabkan kematiannya yang mendadak.

Pecah tendon Achilles adalah salah satu kecederaan yang paling biasa di kalangan penduduk bekerja (kekerapan kejadian dalam populasi 18: 100,000). Walaupun kekerapannya, dan kesederhanaan yang seolah-olah diagnosis, patologi ini tidak dijawab oleh doktor dalam 25% kes. Selalunya ditemui pada lelaki berusia 30-40 tahun, kadang-kadang terlibat dalam sukan.

Risiko pecah meningkat apabila mengambil antibiotik fluoroquinolone dan dengan kehadiran kecenderungan tendon Achilles predisposing kepada pecah (sering pecah berlaku dalam rawatan tenopati dengan pentadbiran glucocorticosteroids tempatan). Mekanisme kecederaan: flexion plantar terpaksa kaki atau fleksi punggung tajam tiba-tiba kaki. Jurang ini paling kerap berlaku pada jarak 4-6 cm dari bukit tumit.

Anatomi tendon Achilles.

Tendon Achilles adalah tendon terbesar dan paling kuat badan manusia dan dibentuk oleh gabungan tendon otot karbol, kepala lateral dan medial otot gastrocnemius. Pembekalan darah dilakukan oleh cabang arteri tibial posterior.

Gejala tendon Achilles pecah.

Apabila tendon Achilles pecah, pesakit sering mengatakan bahawa mereka telah mendengar klik atau retak, dengan kesakitan akut berikutnya di bahagian belakang kaki ketiga yang lebih rendah. Segera selepas kecederaan, berjalan normal menjadi mustahil, pesakit tidak dapat berdiri di atas kaki kaki yang sakit. Selepas beberapa ketika, bengkak dan lebam muncul pada titik pecah yang meluas ke kawasan tumit.

Diagnosis tendon Achilles pecah.

Selepas mengumpul anamnesis dengan menunjukkan mekanisme kecederaan biasa, teruskan pemeriksaan. Sebagai tambahan kepada edema dan lebam, kriteria diagnostik penting adalah sudut yang kaki santai menganggap kedudukan lenturan di sendi lutut hingga 90 ° berbanding dengan bahagian yang sihat. Biasanya, sudut ini adalah 15-25 ° dan ia adalah sama di kedua-dua belah pihak.

Pada palpation, sering kali mungkin untuk mengesan kecacatan yang bertambah semasa lekukan punggung kaki.

Pengurangan ketara dalam kekuatan plantar impuls ditentukan, bagaimanapun, sebahagian kecil dari daya dapat dikekalkan dengan mengorbankan otot-otot utuh dari sinergi. Ujian provokatif (ujian Thompson, Thompson) adalah salah satu daripada beberapa ujian fungsional yang mempunyai aplikasi praktikal sebenar untuk pecah tendon Achilles.

Dalam kes-kes kronik, atropi otot kaki bawah (cambric dan gastrocnemius) ditentukan, tetapi kecacatan sering tidak dikesan seawal 1-2 minggu selepas kecederaan, kerana ia diisi dengan tisu granulasi. Kekuatan plantar impuls tidak dipulihkan, kerana panjang tendon Achilles meningkat dengan ketara, yang menjadikannya mustahil untuk memindahkan draf otot gastrocnemius.

Pemeriksaan klinikal dan penggunaan ujian diagnostik boleh menentukan diagnosis pada 70% pesakit secara tepat. Kaedah seperti sonografi (ultrasound) dan MRI datang kepada bantuan pakar. Sonography adalah kaedah yang sangat tepat, pantas, minimal invasif dan murah untuk mendiagnosis pecah tendon Achilles - tetapi hanya di tangan pakar yang berpengalaman. Membolehkan anda membezakan antara rehat separa dan penuh.

Pakar yang berpengalaman boleh berjaya digantikan dengan perisian berkualiti tinggi dan penggunaan MRI tinggi bidang.

Harus diingat bahawa walaupun resolusi tinggi dan kebolehcapaian umum, kesederhanaan yang seolah-olah gambaran klinikal, pecah tendon Achilles tidak didiagnosis tepat pada masanya pada 25% daripada mangsa. Atas sebab ini, perhatian khusus harus dibayar kepada semua pesakit yang mempunyai keluhan kelemahan impuls plantar dan gangguan busur, terutama jika kecederaan berlaku beberapa minggu sebelum rawatan.

Rawatan cecair tendon Achilles.

Rawatan konservatif adalah jenis rawatan utama pada pesakit tua, pesakit yang mempunyai permintaan fizikal yang rendah. Baru-baru ini terdapat petunjuk dalam kesusasteraan bahawa rawatan konservatif tidak lebih rendah dalam hasil operasi jangka panjangnya, dan yang paling penting, dicirikan oleh ketiadaan risiko komplikasi berjangkit. Selain itu, keputusan terbaik diperolehi dalam kumpulan pesakit yang menjalani orthotics berfungsi dan tidak memobilisasi plaster. Kelemahan rawatan konservatif dianggap sebagai kelemahan denyutan plantar dan tempoh pemulihan yang lebih panjang berbanding rawatan pembedahan. Ia adalah yang paling mudah untuk menggunakan pendakap dengan sudut boleh laras sendi buku lali.

Beban dengan jenis imobilisasi ini boleh diberikan secara tidak konsisten selepas kecederaan, tetapi pada posisi yang sama kaki dan dengan sokongan tambahan pada tongkat.

Walaupun hasil kajian baru-baru ini, yang menunjukkan hasil yang baik dan sangat baik dalam rawatan konservatif yang kompeten pada pecah tendon Achilles, rawatan pembedahan masih menjadi yang paling popular dan meluas dalam kumpulan pesakit muda dan aktif. Terdapat banyak pengubahsuaian operasi yang digunakan untuk mengetatkan tendon Achilles, banyak yang telah kehilangan kaitannya. Pada masa ini, pada waktu istirahat sehingga 3 bulan, jahitan tuju ke hujung terbuka ke atas dilakukan dengan menggunakan jahitan Krakow atau lain-lain jahitan tendon terkunci yang stabil dan boleh dipercayai. Perlu diingatkan tentang perlunya suturing paratenon, untuk memulihkan bekalan darah normal ke tendon.

Pelbagai pengubahsuaian jahitan perkutan, termasuk dengan penggunaan panduan khas, dan di bawah kawalan ultrasound, disertai dengan risiko kerosakan yang lebih tinggi terhadap saraf sural dan risiko pecah berulang berbanding dengan jahitan terbuka. Kemungkinan menggunakan jahitan terbuka-invasif mini kini sedang dipertimbangkan, apabila beberapa sayap kecil 1 cm dibuat sepanjang tendon di mana anda dapat secara langsung menggambarkan tendon itu sendiri, kemungkinan kerosakan pada saraf gastrointestinal diminimalkan, sementara kelebihan "teknik tertutup" rendah, seperti rendah risiko komplikasi berjangkit, proses cicatricial yang kurang jelas dan pemeliharaan biologinya sendiri, serta risiko terkecil yang berulang di kalangan semua kaedah.

Untuk jahitan terbuka tendon Achilles boleh digunakan sebagai aksesori tradisional atau Z yang berbentuk tradisional atau pendekatan melintang yang kurang invasif atau pengubahsuaian paraachillary.

Kepentingan tertentu adalah teknik invasif minima menggunakan bahan jahitan moden, seperti jambatan laju, yang memungkinkan untuk mendapatkan penegalan tendon bebas yang kuat dari tendon secara langsung ke calcaneus dengan bantuan pengapit jangkar (https://www.arthrex.com/resources/video/hzc7c9KtFEW9IwFKVPT4Q/achilles -memilikubstance-speedbridge-repair). Teknik Speed ​​Bridge digunakan untuk merobek tendon dari calcaneus, selepas menyiapkan pad kecil 2/2 cm pada calcaneus, 4 pengapit berlabuh dipasang di dalamnya, di antara mana pita terkuat ditarik, yang menekan tendon ke titik lampiran baru. Jenis penetapan ini sangat boleh dipercayai yang membolehkan pesakit berjalan 14 hari selepas operasi!

Dalam kes patah lama, apabila membaiki fungsi tendon adalah mustahil tanpa memulihkan panjang biasa tendon, pelbagai kaedah plastik tendin digunakan. Ini termasuk

Komplikasi tendon Achilles pecah.

Komplikasi rawatan konservatif dianggap sebagai risiko yang lebih tinggi untuk pecah semula dan melekat dengan pemanjangan, yang membawa kepada kelemahan impuls plantar. Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini dalam bidang ini menunjukkan bahawa rawatan konservatif yang tepat pada masanya dan kompeten jarang disertai oleh jenis komplikasi ini dan boleh dibandingkan dengan keberkesanannya dengan kaedah operasi. Perkara yang paling penting adalah bahawa hujung tendon semasa peperiksaan ultrasound disambungkan ke kedudukan fleksi kaki pada kaki. Sekiranya salah satu hujung tendon itu "membengkok" atau "berpaut" ke paratenon, maka di antara hujung tendon masih terdapat jurang 5-10 mm, yang tidak akan membiarkannya bertumbuh bersama secara normal, dalam kes ini lebih baik menggunakan kaedah pembedahan pembedahan terbuka dan separa terbuka.

Komplikasi rawatan pembedahan terutamanya komplikasi berjangkit, diperhatikan dalam 5-10% kes. Risiko yang tinggi adalah terutamanya disebabkan oleh bekalan darah yang lemah ke kawasan intervensi. Amalan menunjukkan bahawa kurang mendapat akses, dan trauma tisu kurang lembut berlaku semasa pembedahan, risiko kurang.

Jika pecah tendon Achilles tidak didiagnosis tepat pada masanya, serta dalam kes-kes apabila pecah berlaku terhadap latar belakang tenopati yang sedia ada, rawatan pembedahan diperlukan.

Satu contoh klinikal rawatan pecah tendon Achilles kronik.

3 minggu telah berlalu sejak kecederaan. Pecah tendon Achilles tidak didiagnosis secara tepat pada masanya, berkaitan dengan mana terdapat kesatuan dengan panjang yang ketara. Pada masa yang sama, fungsi berjalan adalah terjejas dengan ketara kerana ketiadaan hampir daya dorongan plantar.

Kecacatan tendon Achilles tidak dikesan oleh palpation.

Pemeriksaan klinikal menentukan ujian Thompson yang positif. Semasa mampatan otot gastrocnemius dari sisi kerosakan, tiada platearflexia. Apabila memampatkan otot gastrocnemius dari sisi yang sihat, satu refleks tumbuhan yang berbeza dengan amplitud 30 ° ditentukan.

Ujian positif pasif plantarflexia kaki. Dalam kedudukan lenturan pada sendi lutut 90 °, plantarflexia kaki tidak hadir dari sisi kecederaan, plantflexion adalah 15 ° dari bahagian utuh.

Plantarflexia pasif juga tidak hadir dalam kedudukan neutral sendi dan kaki lutut.

Ia telah diputuskan untuk melakukan pembedahan - tudung Achilles tendon terbuka di Krakow.

Akses keahilan medial klasik untuk tendon digunakan.

Paratenon dan epitenon perlahan-lahan mengelupas dari tisu tendon dengan menggunakan gunting vaskular, dan pada masa akan datang, bidang jahitan tendon itu dilindungi oleh mereka untuk bekalan darah yang lebih baik dan pengurangan perekatan antara tendon Achilles dan tisu lembut dan kulit sekitar.

Semasa audit, kecacatan tendon Achilles yang besar diisi dengan tisu granulasi (lebih 5 cm) ditentukan, yang menjelaskan ketidakupayaan untuk membuktikan kecacatan.

Tisu granulasi dibuang.

Keupayaan untuk memadankan hujung tendon segar tanpa penggunaan tenoplasti diperiksa.

Jahitan tendon Achilles dilakukan di Krakow dengan empat peringkat gelung. Jenis jahitan berkunci ini memberikan kekuatan mekanikal yang paling tinggi dari sendi.

Kawasan jahitan ditutup dengan epitenon.

Melakukan penutupan paratenon.

Dalam tempoh selepas operasi, pemulihan dilakukan dengan menggunakan sudut laras sendi buku lali. Kaki telah ditetapkan dalam kedudukan ekuiti ekstrem selama 2 minggu dari saat kecederaan, beban meter telah dibenarkan segera setelah operasi. Dalam tempoh 4 minggu akan datang, kaki akan dikeluarkan secara beransur-ansur ke kedudukan yang neutral. Dari minggu ke-6 ia dibenarkan untuk berjalan pada beban penuh tanpa sokongan tambahan, tetapi dalam pendakap. Tukar ke kasut biasa 12 minggu selepas pembedahan. Hasil klinikal yang cemerlang dicapai - pesakit kembali ke sukan amatur.

Sekiranya anda seorang pesakit dan mengandaikan bahawa anda atau orang tersayang anda mungkin mengalami pecah tendon Achilles dan anda ingin menerima rawatan perubatan yang berkelayakan, anda boleh menghubungi kakitangan Pusat Pembedahan Kaki dan Ankle.

Sekiranya anda seorang doktor dan anda mempunyai keraguan bahawa anda boleh menyelesaikan masalah ini atau masalah perubatan yang berkaitan dengan pecah tendon Achilles, anda boleh merujuk pesakit anda untuk berunding dengan kakitangan Pusat Pembedahan Kaki dan Ankle.

Nikiforov Dmitry Aleksandrovich
Pakar dalam pembedahan kaki dan buku lali.

Perkara yang paling penting ialah memecahkan, meregangkan, merobek dan memar pada tendon Achilles

Tudung tendon Achilles - kecederaan teruk, kerana tisu penghubung dipulihkan sepenuhnya selepas 6 bulan.

Cedera tendon Achilles mengancam untuk memecah semula, jangkitan luka, sakit kronik, nekrosis marginal luka, kerosakan pada saraf gastrointestinal, kehilangan keanjalan akibat fouling tapak pecah dengan tisu penghubung yang padat.

Ciri kecederaan Achilles

Kecederaan tendon Achilles adalah tiga darjah:

 1. Ijazah pertama dicirikan oleh pecahan tisu penghubung pada tahap mikroskopik. Struktur umum tendon dan kesinambungannya dipelihara.
 2. Ijazah kedua (air mata) - jurang separa pada tahap makroskopik. Kesinambungan Achilles diawetkan, tetapi beberapa gerakan jatuh.
 3. Ijazah ketiga (jurang) - tahap kecederaan melampau. Kesinambungannya hilang, struktur umum akhilla rosak. Fungsi motor otot gastrocnemius hilang sepenuhnya. Baca lebih lanjut mengenai cara membezakan tendon dari jurang, baca dalam artikel ini.

Selalunya pesakit mempunyai tendon lebam - kerosakan tisu tertutup tanpa pelanggaran kasar struktur. Bersama tisu penghubung, kulit, tisu dan otot subkutaneus sering rosak. Lebam cepat dipulihkan dan dengan penjagaan yang betul tidak menyebabkan komplikasi.

Baca lebih lanjut mengenai kecederaan tendon Achilles dan cara mendiagnosis mereka, baca dalam artikel ini.

Gejala stretching tendon tumit

Peregangan mempunyai gejala berikut:

 1. Kesakitan yang tidak boleh diterima dan tidak penting yang tidak menghalang aktiviti anggota badan. Tetapi sindrom kesakitan boleh meningkat dengan pergerakan.
 2. Tiada perubahan luaran pada kulit. Mungkin ada bengkak minimal atau biru di muka.

Gejala pemedih mata (pecah sebahagian, tidak lengkap)

 1. Kesakitan sengit, menahan pergerakan itu. Mangsa tidak boleh membuat sokongan kaki sakit.
 2. Sekatan pergerakan aktif.
 3. Tempat pembengkakan kecederaan: nada kulit biru dan bengkak muncul. Secara visual, kawasan buku lali semakin meningkat.
 4. Titik pendarahan hipodermik.
 5. Pergerakan pasif adalah mungkin, tetapi disebabkan kesakitan mereka terhad.

Tanda pecah

Gambar klinikal tendon Achilles pecah:

 1. Kesakitan akut dan tiba-tiba. Sindrom nyeri mengehadkan pergerakan pasif dan aktif.
 2. Kaki dan tempat kecederaan membengkak: kaki bertukar menjadi biru dan bertambah.
 3. Di bawah pendarahan kulit terbentuk.
 4. Kapas atau klik pada masa kecederaan. Ini menunjukkan Achilles berehat sepenuhnya.
 5. Pada palpasi, terdapat dua hujung tendon Achilles: dua kawasan tebal telah terapung.
 6. Di tengah pecah tendon Achilles, fossa terasa - satu "jurang" dalam tendon Achilles.
 7. Simptom positif Thompson: apabila memerah otot kaki ketiga, kaki tidak mengangkat. Biasanya, manipulasi ini menarik kaki.
 8. Gejala positif Pirogov. Di atas katil, mangsa ditawarkan untuk mengetatkan otot kaki. Tidak terdapat ligamen pada bahagian yang cedera, apabila garis-garis besar achilles divisualisasikan pada anggota badan yang sihat.

Tanda-tanda kecederaan

Achilles tendon lebam adalah yang paling mudah di antara kecederaan lain, kerana integriti ligamen tidak pecah.

 1. Sakit Keparahannya bergantung kepada kekuatan tamparan. Sebagai peraturan, sindrom kesakitan meningkat dalam masa beberapa jam.
 2. Pendarahan subkutaneus adalah tanda paling pesat.
 3. Pemeliharaan fizikal dari semua pergerakan: kekakuan boleh berlaku akibat kesakitan.
 4. Bengkak. Tempat kesan menjadi biru. Palpasi mendedahkan meterai yang menyakitkan.

Foto ligamen Achilles

Gambar-gambar di bawah menunjukkan peregangan dan pecah tendon Achilles.

Rawatan tendon hospital

Rawatan keretakan tendon Achilles adalah konservatif dan pembedahan. Pilihan pertama digunakan untuk meregangkan, merobek dan memar. Pilihan kedua ditunjukkan pada waktu rehat.

Terapi konservatif

Rawatan konservatif untuk regangan dan merobek adalah dalam perkara berikut:

 1. Hadkan beban pada tendon Achilles.
 2. Segera selepas kecederaan, letakkan sejuk ke tapak kecederaan.
 3. Ulangi pergelangan kaki anda dengan pembalut pembetulan, seperti pembalut elastik.
 4. Letakkan kaki anda di atas hatimu. Ini akan menghalang bengkak dan melegakan kesakitan sebahagiannya.
 5. Untuk melegakan kesakitan, mangsa boleh meminum Paracetamol, Diclofenac atau Ibuprofen.

Sebelum anda pergi ke hospital, anda mesti melancarkan kaki. Imobilisasi kaki yang betul dalam kes pecah tendon Achilles akan memungkinkan untuk menyampaikan mangsa ke wad tanpa kesukaran dan akibatnya. Perlu menggunakan langet. Untuk melakukan ini, ambil objek lurus, bujur dan keras, pasangkannya ke bahagian bawah. Amankan serpihan ke kaki dengan pembalut atau kain lain. Ia tidak sepatutnya terikat dengan ketat - ia akan memperburuk peredaran darah yang telah terjejas.

Setelah dimasukkan ke hospital, pesakit akan menerima ubat dan rawatan untuk menghapuskan gejala:

 1. Painkillers: Ketoprofen, Analgin, Baralgin.
 2. Anti-radang: Paracetamol, Indomethacin, Diclofenac, Piroxicam.
 3. Penggunaan luaran: salap, gel dan krim. Salap terbaik pada rehat: Kapsikam, Dolobene, Finalgon dan Indometacin - salap. Penyembuhan ini melegakan kesakitan, bengkak, menyerap residu darah dan memperbaiki peredaran mikro.
 4. Rawatan pembedahan permukaan luka, ligation.

Baca lebih lanjut mengenai rawatan pecah luka, ketegangan dan tendon dalam artikel ini.

Operasi

Rawatan pecah adalah pembedahan. Gypsum pada pecah tendon Achilles (Achilles) digunakan selepas operasi. Hakikatnya adalah bahawa tendon Achilles yang koyak mesti dijahit, dan untuk perpaduan yang betul, anggota badan harus tegas: pergerakan tambahan akan merosakkan tisu penghubung dan ia mungkin tidak dapat dikuatkan dengan betul. Maklumat yang lebih terperinci sama ada operasi diperlukan sekiranya pecah separa tendon Achilles hanya boleh diberikan oleh doktor yang menghadiri.

Tanpa pembedahan, tisu penghubung tidak akan tumbuh bersama. Campur tangan bedah adalah cara paling mudah untuk memulihkan fungsi yang hilang dari kaki dan kaki bawah, untuk mengembalikan kekuatan otot dan kekuatan tendon Achilles. Di samping itu, rawatan pembedahan mengurangkan risiko air mata berulang.

Akses terbuka klasik

Teknik: di sepanjang tendon Achilles, kulit dibedah. Insisi mencapai 20 cm. Tisu lembut dipotong secara longitudinal. Terdapat dua serpihan Achilles, yang disediakan untuk jahitan. Sebelum ini, mereka dibersihkan zarah mati. Hujung tendon Achilles dipadankan dengan satu sama lain sedekat mungkin. Kemudian mereka dijahit dan ditarik satu sama lain.

Jahitan utama disertakan dengan jahitan berbentuk U, yang melakukan fungsi pembetulan tambahan. Kain dan kulit lembut juga disutradarai. Selepas campur tangan, kaki ditetapkan oleh longue.

Chernavsky plastik

Keperluan untuk menjalani pembedahan plastik timbul apabila pelanggaran berat struktur serat tendon Achilles adalah variasi pecah, di mana kedua-dua hujungnya berkeliaran. Juga, operasi Chernavsky dijalankan dengan lama air mata dan perubahan dystrophic pada tisu penghubung.

Teknik: jahitan membujur sepanjang panjang achilles. Selepas mendapat akses, pakar bedah membentuk flap, panjangnya tidak melebihi 8 cm Dengan bantuan benang, hujung patah Achilles tendon berkumpul, maka ia ditutup dengan kepak di tempat pecah.

Kaedah ini menguatkan kain dua kali lebih kuat daripada kaedah klasik. Untuk mengelakkan berlakunya pecah selepas operasi, jurucakap Kirschner digunakan.

Kaedah yang digunakan untuk menguatkan tendon Achilles semasa pembedahan:

 1. Jahitan lurus. Digunakan selepas penyingkiran bintik-bintik mati. Cultie Achilles bergabung dan diikat dengan jahitan.
 2. Jahitan jahitan. Struktur jahitannya terdiri daripada benang-benang anting-anting pada dua jarum, yang dijahit sepanjang sepanjang achille.
 3. Gam fibrin. Ditunjukkan dengan wicking tisu kasar. Torn dan longgar longgar bersama. Hujung Achilles diperkuat dalam 25-30 saat. Kelebihan gam: memastikan pembekuan darah dan pengukuhan tisu yang boleh dipercayai. Ini menghalang komplikasi pasca operasi dan pecah semula.

Kesan pembedahan

Komplikasi berikut mungkin berlaku semasa tempoh selepas operasi.:

 1. Berjangkit. Frekuensi - sehingga 19% di antara semua operasi pada Achilles. Daripada jumlah ini, 40% adalah jangkitan terhadap insisi operasi. Baki 60% mempengaruhi tendon atau tisu lembut bersebelahan (otot, fascia). Sebabnya ialah udara di dalam bilik operasi tidak steril, oleh itu terdapat patogen di dalamnya.
 2. Rerupture - pecah semula tendon Achilles selepas pembedahan. Kebarangkalian pecah kembali achilles diperhatikan dalam 3% dengan rawatan pembedahan, dan pada 13% dengan konservatif.
 3. Kerosakan kepada saraf gastrocnemius. Ia dijumpai dalam 6%.
 4. Penjanaan luka terjejas. Kekerapan komplikasi adalah 12%.
 5. Nekrosis serantau. Tepi permukaan luka telah mati.
 6. Perubahan anatomi tendon Achilles. Selalunya tendon Achilles mengental. Proses ini adalah bebas daripada kaedah operasi.
 7. Kalsifikasi. Dalam ketebalan tendon Achilles dari masa ke masa, garam kalsium disimpan, yang biasanya tidak boleh hadir di sana.
 8. Pemanjangan Pelanjutan tendon Achilles direkodkan pada 41 pesakit daripada 55. Pemanjangan diikuti oleh kelemahan kekuatan dan ketahanan otot gastrocnemius.

Bagaimana untuk merawat kerosakan di rumah

Di rumah, hanya keradangan yang timbul akibat regangan dan merobek dapat dirawat.

Selepas pertolongan cemas, sakit harus dikeluarkan dengan bantuan salap dan tablet (lihat di atas). Selepas kesakitan telah hilang untuk mangsa, dalam 2-3 hari pertama, sejuk digunakan untuk kawasan kecederaan. Suhu rendah perlu digunakan selama 20-30 minit 2-3 kali sehari.

Daripada sejuk, anda boleh menyediakan resipi buatan sendiri - berpakaian pada larutan garam. Bagaimana untuk membuat: Anda perlu campurkan satu sudu garam dan segelas air, kira-kira 250 ml. Rendam tuala dalam cairan, bungkusnya di dalam polietilena, letakkan dalam peti sejuk selama 1 jam. Selepas itu, keluarkan polietilen dan angin kain ke kaki dengan pembalut.

Selepas hari ke-3 (tidak lebih awal!) Haba boleh digunakan untuk tendon Achilles.

Penggunaan ubat-ubatan rakyat

Untuk rawatan tendon Achilles, anda boleh memohon remedi kaum berikut:

 1. Rebus 500 ml susu dan tambah satu sudu kering yarrow kepadanya. Bersikeras selama 20 minit, kemudian ketatkan susu, laraskan kain di dalamnya dan terpakai pada regangan.
 2. Meletakkan keping kentang mentah. Untuk meningkatkan kesan kentang boleh dicampur dengan kubis masin, bawang dan satu sudu teh gula. Permohonan dilakukan pada waktu malam.
 3. Perapkan satu bawang dan campurkan bubur yang dihasilkan dengan satu sudu gula. Sapukan pada waktu malam.
 4. 5 helai daun buaya untuk keadaan gruel dan dalam bentuk kompres untuk dilampirkan ke achilles selama 5-6 jam.
 5. Ambil separuh lemon dan ketua bawang putih. Sapu jus dari lemon dan gosok bawang putih. Campurkannya. Ia adalah perlu untuk merendam kain kasa dengan gruel ini dan memohon kepada tempat yang terjejas selama 30-40 minit. Sekiranya kasa kering - ganti kompres dan sambung semula.
 6. Penanaman benih tumbuhan. Ambil 2 sudu biji dan tuangkannya dengan satu gelas air mendidih. Rebus selama 20 minit dan biarkan sejuk hingga suhu bilik. Tekanan cecair. Minum 3 kali sehari, dua sudu besar.
 7. Campuran beberapa titisan minyak lavender dengan 2 titis minyak cemara, tambah satu sendok teh minyak sayur lain kepada mereka. Cecair ini harus digunakan untuk menggosok tendon setiap pagi.
 8. Dua sudu besar cacing tuangkan segelas air mendidih dan tanamkan selama 30 minit. Tekanan cecair. Ambil 3 kali sehari.

Ramalan

Ramalan untuk rehat adalah hanya menguntungkan sekiranya semua cadangan doktor dilaksanakan. Masa penyembuhan rata-rata pecah tendon Achilles adalah 3-4 bulan. Daripada jumlah ini, selama 2-3 bulan, kaki berada dalam keadaan tetap. Selepas penyembuhan, pemulihan bermula dengan pemulihan fungsi yang hilang.

Video berguna

Dalam video, pakar bedah dengan jelas menunjukkan tanda utama jurang - "jurang" di antara hujung Achilles yang patah.

Tendon Achilles. Pembedahan selepas pecah dan pemulihan

Tudung Achilles membentuk aponeuroses posterior dari otot-otot kaki (soleus dan gastrocnemius). Diikat pada calcaneus, dan terletak di saluran khas. Tetapi, walaupun hakikat bahawa tendon ini dianggap paling kuat dalam tubuh manusia, ia sering trauma. Pembedahan adalah salah satu kaedah rawatan yang berkesan.

Punca kecederaan tendon Achilles

Terdapat banyak fungsi penting pada tendon Achilles: pergerakan kaki semasa berjalan atau berlari, membongkok kaki di kawasan tunggal, mengangkat pada ujung jari kaki. Jika beban pada organ ini sistem muskuloskeletal lebih tinggi daripada norma fisiologi, ini menyebabkan pecah.

Penyebab utama kerosakan kepada tendon Achilles:

 • jatuh atau melompat dari ketinggian yang hebat;
 • beban berat pada otot betis semasa kerja keras atau latihan;
 • pukulan atau kecederaan yang kuat dengan objek tajam ke tendon dalam keadaan bertegangan;
 • tergelincir tajam tunggal apabila memanjat tangga;
 • kesilapan ketika melakukan latihan sukan: graviti yang tidak teratur, jarak; beban tanpa pemanasan;
 • giliran kaki yang kuat ke dalam;
 • Beban sedikit pada tendon, yang telah mengalami kerosakan;
 • memakai kasut dengan punggung keras atau kaki sempit;
 • berat badan berlebihan, yang menyebabkan beban berat di kaki;
 • penggunaan suntikan, yang termasuk kortikosteroid, untuk rawatan kecederaan tendon;
 • kehadiran osteoarthritis, rheumatoid arthritis, gout;
 • Mengurangkan aliran darah, kerana tendon tidak menerima nutrien.

Faktor negatif yang biasa adalah sukan: bola keranjang, bola sepak, tenis, berjalan jarak jauh. Ini boleh dikira sebagai pendudukan tarian ballroom dan ballet, dan tindakan berulang pada robot.

Jenis kerosakan

Bergantung kepada punca kecederaan, daya beban atau kesan, keadaan awal tendon, terdapat pelbagai pecah:

 1. Buka. Apabila terdedah kepada bahagian tendon objek menusuk atau memotong dengan kerosakan wajib pada kulit. Untuk menghapuskan jurang separa, anda perlu memeriksa dengan teliti.
 2. Tertutup Ini adalah hasil daripada penguncupan yang kuat dari otot-otot soleus dan gastrocnemius. Berlaku tanpa merosakkan kulit.
 3. Tidak langsung. Penguncupan yang kuat atau peregangan otot-otot soleus dan gastrocnemius di bawah pengaruh berat badan.
 4. Langsung Penguncupan otot drastik yang mana tendon dilampirkan. Berlaku disebabkan mogok langsung dengan objek tumpul.
 5. Pecah separa tendon Achilles. Kerosakan ke kawasan kecil.
 6. Lengkap. Kecederaan seluruh tendon.
 7. Profesional. Mengandung proses degeneratif dalam tendon Achilles akibat tekanan berterusan. Merujuk kepada penari, atlet, akrobat.

Diagnostik

Untuk menentukan diagnosis pecah Achilles, pertama memberi perhatian kepada gejala yang berlaku selepas kecederaan. Ini adalah kesakitan yang tiba-tiba dan tajam, seorang lelaki tidak dapat menghulurkan tumitnya. Kekuatan otot trisep anak lembu segera jatuh. Tidak boleh menjadi fleksi aktif. Edema muncul, mungkin lebam. Anda boleh merasakan lesung atau lubang 5 cm di atas tulang tumit.

Bukti kerosakan tambahan adalah limping apabila pesakit berjalan. Dia segera ketara sebaik sahaja dia memasuki pejabat doktor.

Apabila dilihat dari pakar, palpation dilakukan: anda boleh merasakan dua tebal di tengah dan di tepi tendon yang koyak. Seterusnya, doktor sendiri cuba untuk mengaktifkan jari buku lali secara perlahan, melakukan putaran pasif dalam bulatan dan ke sisi. Dalam kes ini, pesakit berasa banyak kesakitan.

Pengesanan gejala Thompson adalah salah satu kaedah diagnostik utama. Pakar ini meletakkan tekanan pada bahagian atas otot gastrocnemius. Kaki itu harus bengkok dalam keadaan normal sistem muskuloskeletal. Sekiranya tendon Achilles berada dalam jurang, ini tidak akan berlaku.

Ujian makmal termasuk penggunaan sphingmomanometer. Sarung tangan peranti itu diletakkan di atas pelek, meningkat, pakar bergerak kaki pesakit. Sekiranya tekanan meningkat kepada 140 mm Hg. Art., Kesimpulan dibuat tentang keutuhan tendon. Dalam kes yang bertentangan - tentang kerosakannya.

Rawatan

Seperti mana-mana penyakit, terdapat dua jenis rawatan:

Dalam jenis terapi pertama, pesakit ditarik dengan kaus kaki dan kaki diperbaiki dengan bantuan longget. Perlu terus memakai sehingga 2 bulan. Pada masa yang sama, hujung tendon Achilles berada dalam hubungan dan berkembang bersama dengan masa.

Tetapi kaedah rawatan pecah tendon Achilles ini mempunyai banyak kelemahan:

 1. Longen tidak selesa dan berat. Boleh pecah
 2. Lekapan tidak boleh dibasahi, jadi seseorang tidak dapat mandi atau mandi dengan selesa.
 3. Aliran darah terjejas semasa kecederaan boleh membentuk hematoma. Sekiranya ia diperbaiki, ia mengganggu penambahan tendon biasa. Ia menjadi nipis dan tidak boleh dipercayai.
 4. Walaupun selepas menjalani terapi, ada peluang bahawa tendon tidak akan tumbuh sama sekali. Dan kemudian anda perlu melakukan operasi.

Oleh itu, rawatan pecah tendon Achilles hanya digunakan secara konservatif dalam beberapa kes:

 • jika pesakit pergi ke doktor dalam masa beberapa jam selepas kecederaan, dan longen segera digunakan;
 • jika seseorang tidak terlibat dalam menari atau bersukan, dia tidak mempunyai gangguan degeneratif;
 • jika ia adalah orang tua, maka rawatan ini akan lebih selamat pada usia itu.

Pembedahan adalah cara yang paling berkesan. Hasilnya positif dan cepat.

Pembedahan

Operasi pada tendon Achilles dilakukan di bawah anestesia: tempatan, tulang belakang atau intravena. Adalah dinasihatkan untuk melakukannya selepas kecederaan, kerana otot memendekkan dengan masa, dan sukar untuk meregangkan bahagian-bahagian tendon untuk menyambung.

Semasa operasi pembedahan, mereka membuat akses: mereka memotong shin di belakang kira-kira 10 cm. Mereka membersihkan hujung tendon koyak dan menjahit dengan benang khas. Jahitan tendon Achilles boleh dilakukan dengan cara yang berbeza. Antaranya ialah:

 • oleh Krackow;
 • pada tukang tenun;
 • oleh ma dan griffith.

Yang paling terkenal adalah yang pertama. Jahit hujung tendon yang koyak. Selepas benang ini dijahit bersama. Selepas melakukan manipulasi pada tendon itu sendiri, sarung luar disuntik, dan kemudian saya meletakkan jahitan pada kulit. Tetapi selepas sembuh, parut panjang terbentuk.

Oleh itu, ada teknik lain di mana punca luaran dibuat melalui kulit. Tetapi titik negatif adalah hakikat bahawa pakar bedah tidak melihat penemuan yang tepat dari hujung patah. Jahitan kasar mungkin.

Sekiranya lebih daripada 20 hari berlalu sejak kecederaan, ia mungkin sukar disambungkan. Dalam keadaan sedemikian, tendon Achilles dilakukan mengikut Chernavsky. Potong sebahagian dari bahagian atas tendon, dan masukkan di tapak jurang, menjahit. Teknik lain adalah mengambil bahagian yang hilang dari satu lagi bundle. Atau mengenakan bahan sintetik.

Ia penting! Jika jurang itu adalah kali kedua di tempat yang sama, anda hanya perlu melakukan akses terbuka apabila menjalankan operasi pada tendon Achilles.

Pemulihan

Selepas pembedahan, kaki tidak bergerak, seperti dengan rawatan konservatif. Pilihan terbaik ialah menggunakan ortosis. Dengan itu, anda boleh menyesuaikan amplitud fleksi di sendi antara kaki dan kaki. Hingga sebulan, pesakit berjalan dengan kaki panjang dan tongkat. Ini mengurangkan tekanan pada kaki yang cedera. Selepas itu, sudut dikurangkan.

Tempoh masa anggaran penetapan itu berlangsung sekitar 1.5 bulan. Selepas itu, keluarkan bantuan imobilisasi. Tetapi jika ada keperluan untuk meneruskan imobilisasi, teruskan lagi.

Apabila ortosis dikeluarkan selepas pecah tendon Achilles, pemulihan utama terdiri daripada beban normal, memulihkan amplitud pergerakan. Untuk mengelakkan atrofi otot, pesakit perlu mengembangkan sendi: tarik kaki ke atas dan ke atas, lengkungkan. Adalah penting untuk melakukannya dengan teliti, sebelum kemunculan kesakitan! Ia dilarang melakukan latihan peregangan.

Semua beban dilakukan atas nasihat pakar. Jika dia dibenarkan, anda boleh meneruskan ke basikal senaman. Pastikan anda menetapkan rintangan yang rendah. Urut juga digunakan untuk keseluruhan sendi untuk meningkatkan peredaran darah. Triturate parut supaya tidak menjadi keras dan sembuh dengan betul.

Pesakit tidak boleh duduk lama dengan kaki yang digantung, tidak sampai ke lantai. Kadang-kadang perlu untuk berbaring dan menaikkan anggota badan yang lebih rendah. Sekiranya kesakitan dan penderitaan mengganggu, krioterapi digunakan. Apabila keadaan sendi stabil pada kebanyakannya, terapi fizikal dijalankan di bilik khas. Beberapa latihan:

 1. Gelung elastik dipasang di dinding, yang mana pesakit memakai pinggang. Dia berada di pita bahawa dia terpaksa tarik. Perlu mengambil langkah tambahan dalam satu arah, kemudian di lain.
 2. Seorang lelaki berdiri di atas platform yang berubah-ubah. Dia mesti mengimbangi kaki yang sakit.
 3. Memulakan kedudukan, seperti dalam latihan kedua. Sekarang anda perlu membuang bola ke dinding dan menangkapnya.
 4. Berjalan ke belakang.

Idea utama aktiviti sedemikian adalah rintangan fizikal sendi buku lali. Ia mengembangkan seluruh bahagian bawah, dan menguatkannya.

Komplikasi

Komplikasi yang paling biasa dalam bidang operasi adalah:

Oleh itu, adalah penting semasa bulan pertama pemulihan selepas pecah tendon Achilles untuk melawat doktor yang dapat melihat gejala pertama proses patologi. Tidak kurang pentingnya perhatian pesakit terhadap keadaannya. Sekiranya dia berasa kesakitan selepas bersenam, anda perlu memberi kaki anda berehat. Dan apabila bertemu dengan pakar, beritahu keadaan di mana terdapat perasaan tidak menyenangkan.

Jika anda mengikuti arahan, lakukan latihan, mengagihkan beban dengan betul, secara lulus peperiksaan secara sistematik, anda boleh mengelakkan komplikasi dan menyumbang kepada penyembuhan normal tendon.

Tudung tendon Achilles.

Ciri-ciri kecederaan klinikal, kaedah diagnosis dan rawatan moden

Ringkasan artikel

Otot trisep kaki bawah terletak pada permukaan belakang kawasan anatomi dengan nama yang sama. Otot terbentuk oleh tiga kepala (dua kepala otot gastrocnemius dan satu daripada soleus).

Fungsi utama triseps adalah tegang kaki, sehingga kita dapat berdiri di atas kaus kaki dan melompat. Otot-otot soleus dan anak lembu berakhir dengan tendon Achilles tunggal di bahagian bawah anak lembu, yang dilekatkan pada calcaneus.

Oleh itu, nama kedua tendon Achilles - tumit.

Tendon Achilles adalah yang terbesar dan paling berkuasa dalam tubuh manusia - ia dapat menahan beban lebih dari 350 kilogram. Walaupun begitu, ia adalah tendon Achilles yang paling cedera.

Menurut statistik, sehingga 23% daripada semua kecederaan otot dan tendon berlaku di tumit tendon tumit.

Kecederaan pada tendon Achilles dalam kehidupan seharian sangat jarang, kebanyakannya berkaitan dengan sukan.

Ini disahkan oleh statistik perubatan: sehingga 75% daripada kes tumor tendon pecah berlaku semasa sukan.

Punca tendon Achilles pecah

Penyelidik mengenal pasti tiga mekanisme utama untuk memecahkan tendon tumit.

 • Melanda langsung. Ia adalah oleh mekanisme ini bahawa pecah tendon sering berlaku dalam bola sepak.
 • Kecederaan tidak langsung. Tendon tumit pecah sebagai hasil pengurangan tajam pada trisep anak lembu (ketika cuba melompat) atau akibat jatuh ke kaus kaki dari ketinggian yang hebat.
 • Luka dengan objek tajam. Mekanisme ini mendasari majoriti kecederaan tendon dalam negeri.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor risiko yang meningkatkan kemungkinan kecederaan:

 • penilaian semula kebolehan fizikal mereka;
 • pengabaian pemanasan sistem muskuloskeletal sebelum latihan;
 • latihan berlebihan semasa aktiviti sukan tidak teratur;
 • gangguan metabolik yang mengakibatkan degenerasi gentian tendon;
 • kejahilan batas beban yang dibenarkan.

Tendon Achilles pecah: klinik dan gejala

Gambaran klinikal kecederaan bergantung pada tahap pecah tendon. Seperti kecederaan tendon lain, rehat boleh menjadi sebahagian atau lengkap.

Pecahan separa berlaku akibat kerosakan terhadap serat tendon kecil. Fungsi trisep dipelihara, tetapi gangguan gait dan kepincangan sedikit mungkin. Perhatikan bengkak bahagian bawah kaki, mungkin pendarahan terhad.

Cuti lengkap adalah lebih biasa daripada sebahagian. Dengan jenis pecah ini, tendon itu sepenuhnya dipisahkan dari calcaneus, akibatnya otot trisep kaki sepenuhnya kehilangan fungsinya: orang itu tidak lagi dapat berdiri di atas kaki, berjalan sangat menyakitkan. Dicirikan dengan lebam lebam dan edema anggota badan.

Diagnostik pecah tendon Achilles boleh ditambah dengan ujian fungsi atau kaedah pemeriksaan instrumental (radiografi, ultrasound, pengimejan resonans magnetik).

Apa yang perlu dilakukan jika terdapat tendon Achilles pecah?

Jangan cuba merawat tendon pecah sendiri - berikannya kepada ahli terapi sukan yang berkelayakan.

Alamat klinik sukan yang kami percayai disenaraikan pada akhir artikel.

Pertolongan pertama untuk memecahkan tendon tumit terdiri daripada imobilisasi anggota badan yang lengkap, pengenaan sejuk selama 15-20 minit dan penggunaan ubat penahan sakit jika perlu.

Anda mungkin ditawarkan kaedah rawatan konservatif atau operasi.

Rawatan tendon Achilles pecah tanpa pembedahan jarang berkesan: menurut statistik, kekerapan pecah berulang semasa rawatan konservatif mencapai 35%.

Pada masa yang sama, risiko komplikasi semasa rawatan pembedahan hanya 1-2%.

Pemulihan selepas pembedahan untuk pecahnya tendon Achilles termasuk terapi fizikal dan senaman khas.

Merekodkan perundingan kepada doktor sukan

Setelah mendaftar untuk temujanji dengan doktor sukan, anda akan dijadualkan untuk pemeriksaan menggunakan kaedah lanjutan untuk mendiagnosis patologi sistem muskuloskeletal.

Berdasarkan keputusan peperiksaan, doktor akan membuat diagnosis yang tepat, menetapkan kursus terapi dan memberi cadangan profesional mengenai pemulihan dan aktiviti sukan selanjutnya.

Hanya pematuhan ketat kepada semua nasihat pakar yang akan membantu anda pulih sepenuhnya, kembali ke kehidupan normal dan meneruskan kerjaya sukan anda.

Syarikat "Sport-TEK" - untuk mempopularkan sukan amatur!

Klinik dan doktor sukan terbaik!

1. Doktor Terapi Manual Doktor Chechil

Chechil Sergey Vyacheslavovich - Ketua doktor klinik. Arah utama - sistem muskuloskeletal. Beliau mempunyai 24 tahun pengalaman perubatan: menguruskan perkhidmatan perubatan kapal selam nuklear, mengarahkan jabatan latihan khas di sanatorium tentera Paratunka di Kamchatka.

Kovtun Yury Vadimovich - Ahli neurologi, ahli terapi manual, pakar dalam pemilihan dan pemasangan insoles ortopedik individu. Pakar bersertifikat dalam kinesteping.

Video klinik

Laman web klinik - www.chechil.com

2. Pusat Praktik Sains Perubatan Moscow Moscow

Muzykantov Mikhail Konstantinovich - Traumatologist-ortopedis Jabatan Traumatologi.

Laman web klinik - mnpcsm.ru

3. Klinik "Keluarga"

Davis Andrei Evgenievich - Traumatologist-orthopedist. Doktor kategori tertinggi.

Laman web klinik - Semeynaya.ru

Kami mengesyorkan agar anda menambah artikel ini kepada penanda buku pelayar anda supaya, jika perlu, anda boleh mencari alamat klinik sukan terbaik di Rusia dengan cepat.

Tendon tendon Achilles: gejala, rawatan dan akibat kecederaan

Hari ini kami menawarkan artikel mengenai topik ini: "Achilles tendon rupture: gejala, rawatan dan akibat kecederaan." Kami cuba menerangkan semuanya dengan jelas dan terperinci. Jika anda mempunyai soalan, tanya pada akhir artikel.

Tendon Achilles (tumit) adalah tendon manusia yang terkuat dan terbesar yang dapat menahan beban hingga 350 kg. Sifat hanya mendapat ganjaran Homo sapiens dengan tisu penghubung yang kuat: bahkan saudara terdekat kita, monyet besar, tidak mempunyai tendon yang maju. Ini dapat difahami - seseorang adalah makhluk tangan kanan, oleh itu, beban maksimum jatuh pada kaki, kaki dan tumit, yang secara semula jadi mempengaruhi struktur alat musculo-ligamentous manusia. Walau bagaimanapun, tendon Achilles terdedah dan pecahnya adalah kecederaan yang agak kerap.

Tendon tendon Achilles: gejala dan rawatan

Sejarah tumit Achilles

Sejarah nama tendon itu menarik. Semua orang biasa dengan ungkapan frasa "tumit Achilles" - ini adalah bagaimana titik paling lemah seseorang dipanggil, sejenis kelemahan, tidak semestinya fizikal. Asal perolehan adalah dalam sejarah Yunani purba. Wira mitos Yunani, Achilles, tidak dapat dikalahkan - daya ajaib ini dibentangkan kepadanya oleh sungai sihir Styx, di mana Achilles dicelupkan ketika lahir oleh ibunya. Tetapi masalahnya adalah bahawa hanya tumit pahlawan yang ternyata tidak dilindungi, kerana ibu memegang anaknya untuknya semasa mandi. Semasa Perang Trojan, Paris, saudara lelaki Hector, yang dibunuh oleh orang Yunani, membalas kematian saudaranya dengan menekan tumit Achilles dengan anak panah.

Dan walaupun Achilles terluka di tumit, konsep "tumit Achilles" digunakan hari ini hanya dalam arti kiasan. Dalam anatomi, terdapat istilah saintifik secara langsung - tendon Achilles.

Struktur tendon Achilles

Jika kita menganggap anatomi tendon Achilles, maka kita dapat melihat bahawa ia dilampirkan pada satu hujung ke umbi calcaneus, dan yang lain bergabung dengan aponeuroses otot trisep, yang terdiri daripada gastrocnemius luaran dan otot batin dalam.

Jenis-jenis kecederaan tendon

Apakah yang menyebabkan tendon Achilles terdedah?

Kecederaan seperti jurang yang penuh atau sebahagian sering berlaku pada atlet, tetapi mungkin dalam kehidupan seharian.

Kecederaan tendon tertutup dan terbuka.

 • Kecederaan tertutup:
  • Tajuk langsung:
   • kecederaan seperti itu sering berlaku dengan pemain bola sepak
  • Kecederaan tidak langsung:
   • dengan lonjakan yang tidak berjaya dalam bola tampar, bola keranjang, dan lain-lain
   • tergelincir di tangga
   • mendarat dari ketinggian ke kaki lurus
 • Kecederaan terbuka:
  • Kerosakan pada tendon dengan memotong objek

Rehat mekanikal

Semua kecederaan pada tendon yang berlaku akibat beban terlalu besar, melebihi margin keselamatan tisu penghubung, dipanggil mekanikal.

Pemecahan mekanikal berlaku:

 • dengan aktiviti sukan tidak teratur
 • beban tiba-tiba besar tanpa pra-pemanasan

Keradangan tendon Achilles

Kebanyakan orang cenderung untuk meregangkan tendon dan ligamen, yang menyebabkan mereka menjadi radang dan menyakitkan.

 • Peregangan berterusan membawa kepada kemunculan air mata mikro dan permulaan proses degeneratif dalam tisu penghubung.
 • Kesakitan tendon Achilles boleh disebabkan oleh tendinitis - ini adalah keradangan tendon
 • Satu kes tendovaginitis yang lebih rumit - proses keradangan meluas ke sarung tendon.

Jurang degeneratif

Penyebab jurang adalah proses degeneratif yang merosakkan protein bangunan tisu penghubung - kolagen, mengakibatkan degenerasi dan ossifikasi mereka.

Luka degeneratif tendon dipanggil tendinosis.

Tendinosis dengan pecah berikutnya boleh berkembang dengan sebab-sebab berikut:

 • Penyakit kronik (arthrosis kaki, tendonitis, bursitis)
 • Mengambil kortikosteroid (hydrocortisone, diprospana) dan fluoroquinolones (ciprofloxacin)
 • Beban yang semakin meningkat pada atlet dan orang-orang pekerja manual

Pecahan degeneratif boleh berlaku secara spontan, tanpa sebarang kecederaan.

Gejala pecah

 • Apabila pecah tendon berlaku, sakit tiba-tiba serupa dengan pukulan ke pergelangan kaki dan pergelangan kaki dengan tongkat
 • Crunch boleh didengari mengiringi jurang
 • Trisep lemah:
  • adalah mustahil untuk meregangkan kaki atau berdiri di atas ujung
  • sakit ketika berjalan
  • kaki dan pembengkakan buku lali

Diagnosis Kerosakan

Seorang doktor boleh mendiagnosis pecah dengan melakukan ujian:

 • Memerah kaki kaki yang sihat dan sakit:
  • apabila memampatkan kaki pada kaki yang sihat perlu meregangkan
 • Pengenalan jarum di pintu masuk ke pinggang tendon:
  • apabila menggerakkan kaki, jarum mesti memesongkan
 • Flexing kaki di sendi lutut berbaring di perut:
  • kaki kaki yang sakit akan lebih rendah daripada yang sihat

Jika keputusan ujian dipersoalkan, diagnostik instrumen boleh dilakukan:

X-ray, ultrasound atau MRI

Rawatan pecah tendon

Rawatan mungkin konservatif dan pembedahan.

Cara rawatan konservatif

 • Satu kaki sehingga 8 minggu diletakkan dalam pelakon. Ini adalah cara yang kejam, kerana ia tidak begitu mudah untuk menstabilkan imobilitas yang lama.
 • Kaedah kedua, lebih mudah dan berperikemanusiaan - ortosis jenis pendakap boleh laras
 • Yang ketiga adalah plaster polimer plastik.
  • Kelebihannya adalah ringan dan keupayaan untuk berenang lurus dengan kaki plester, dan ini penting
 • Akhirnya, kaedah lain adalah imobilisasi separa dengan ortosis khas yang hanya membaiki tumit, tetapi meninggalkan kaki terbuka.

Rawatan konservatif tidak selalu membawa kepada penyembuhan tendon biasa. Kekecewaannya:

 • Pembentukan hematoma akibat pecahnya pembuluh darah
 • Terlalu banyak sponging tepi tendon dengan pecah degeneratif:
  • ia kelihatan seperti spons, kerana yang mana tepi tidak sesuai bersama
 • Fusion dengan pembentukan parut, memanjangkan dan melemahkan tendon

Oleh itu, rawatan konservatif untuk pecah disyorkan:

 • Sekiranya kecederaan itu segar dan anda boleh memadankan hujung tendon
 • Pesakit tidak bermain sukan
 • Permintaan pesakit berfungsi diturunkan kerana umur, aktiviti fizikal yang rendah, atau sebab lain.

Rawatan pembedahan

Terdapat dua kaedah operasi utama:

Ujian penumpukan -

 • Dengan cara ini, anda boleh menjahit hanya rehat baru, jika tidak lebih daripada 20 jam telah berlalu sejak masa kerosakan. Kaedah jahitan:
  • Jahitan klasik sehingga 10 cm panjang dengan akses belakang (terdapat beratus-ratus jahitan tendon)
  • Jahitan percutane - jahitan melalui lubang tunggal:
   • Kaedah ini menyusahkan kerana sambungan tepi koyak terjadi secara membuta tuli, dan saraf sural boleh rosak
  • Jahitan minimal invasif:
   • Menggunakan sistem Achillon dengan panduan khas menghapuskan firmware saraf
   • Jahitan harpoon menggunakan sistem Tenolig

Pembedahan plastik -

 • Ia digunakan untuk rehat lama atau berulang, apabila tidak mungkin untuk menggabungkan tendon koyak.
 • Operasi plastik dilakukan terutamanya dengan akses terbuka. Gunakan beberapa teknik:
  • Jurang ditutup dengan "tampalan", dipotong dari bahagian atas tendon Achilles.
  • Gunakan tisu tendon lain pesakit
  • Resort ke allograft - bahan penderma
  • Graft sintetik yang digunakan

Komplikasi selepas rawatan

Apa jua rawatan, tendon tidak akan sama, bersatu, dijahit atau dibina semula dengan pembedahan plastik.

 • Komplikasi utama adalah pecah tendon berulang.
  • Dengan rawatan konservatif, keretakan berlaku beberapa kali lebih kerap daripada pembedahan.
 • Terdapat juga bahaya trombosis akibat imobilitas kaki yang berpanjangan:
  • Untuk mengelakkan bahaya ini, antikoagulan diambil dan latihan terapeutik diamalkan.

Program Rehab

 • Untuk mengalihkan kaki selepas pembedahan, ortosis (brace) juga digunakan, di mana kaki ditetapkan pada mulanya dalam kedudukan lanjutan, dan kemudian secara beransur-ansur mengurangkan sudut
 • Dalam minggu pertama berjalan, tongkat digunakan.
 • Latihan program pemulihan mula melakukan bahkan sebelum mengeluarkan ortosis, iaitu, pada hari pertama selepas pembedahan

Video: Rawatan dan pemulihan tendon Achilles pecah

Kerosakan tendon Achilles (kecederaan Achilles) adalah kecederaan sukan yang paling biasa. Apakah tendon Achilles? Pertama sekali - tendon terbesar dalam tubuh manusia. Ini adalah hasil daripada kombinasi tendon kepunyaan dua otot - gastrocnemius dan otot soleus. Dengan kata lain - trisep.

Kenapa Achillovo? Kerana nama kedua adalah tendon tumit. Fungsinya cukup penting, terutamanya untuk seorang atlet. Kerana kerja tendon ini, seseorang boleh berdiri di atas kaki kaki atau melompat, menolaknya dari lantai, dan juga berlari dan mendaki langkah-langkah. Ia dipasang pada calcaneus. Alam telah menyediakan poket berlengan khas (beg) yang mengurangkan geseran.

Manifestasi luar tendon pecah, yang biasanya tiba-tiba dan lengkap, hampir sama di semua pesakit. Mereka dicirikan oleh kesakitan yang tajam, seolah-olah seseorang di belakangnya melanda otot dengan objek tumpul atau memotongnya dengan pisau cukur. Dalam kes ini, pergerakan kaki itu hilang sepenuhnya, triceps tidak dapat diketatkan lagi disebabkan oleh tendon kaki yang kini koyak. Terdapat edema kebiruan, bermula dari tapak kecederaan, dan berakhir dengan hujung jari anda. Ia hampir mustahil untuk melangkah kaki, terdapat kepincangan, pergerakan kaki itu sendiri lumpuh.

Dalam sesetengah kes, alur boleh dirasakan pada otot betis, yang menunjukkan pecah tendon lengkap. Dalam kes yang berjaya, kecederaan yang diterima hanya boleh terseliuh, rawatan yang berlaku lebih pantas dan lebih mudah.

Terdapat dua jenis kecederaan yang mungkin pecah: kecederaan langsung dan tidak langsung.

 1. Kecederaan langsung. Ini menunjukkan pukulan secara langsung kepada otot yang terbentang, sebagai contoh, ketika bermain sukan, khususnya bola sepak. Kemungkinan kerosakan dengan objek tajam atau kecederaan yang disengajakan. Dalam kes ini, jurang tergolong dalam kategori kerosakan terbuka, semua yang lain - kes tertutup (subkutaneus).
 2. Kecederaan tidak langsung. Apabila kejatuhan jatuh dari ketinggian ke kaki atau melompat.

Pendapat mengenai penyebab anatomis jurang agak berbeza. Pecah biasanya berlaku 5 cm di atas calcaneus, di mana, menurut beberapa sumber, bekalan darah lebih buruk. Tetapi kajian baru-baru ini telah menafikan ini, jadi menilai kerosakan kepada tendon Achilles, intipati kejadian mereka masih secara teoritis diperlukan.

Salah satu teori umum adalah kesan dadah, khususnya, siri kortikosteroid dan beberapa antibiotik. Teori ini muncul apabila mempertimbangkan kes pecah spontan tanpa alasan mekanikal yang jelas.

Tudung itu sendiri terdiri daripada kolagen yang tidak elok, yang, dengan penggunaan ubat-ubatan ini secara berkala, melemahkan, yang menyebabkan keletihan tendon dan pemecahan diri. Guna ubat kortikosteroid untuk penyakit kulit dan paru-paru. Sekiranya ini menyebabkan perubahan yang dijelaskan di atas dalam komposisi tisu kolagen, maka ia mesti dihentikan dengan serta-merta. Di samping itu, punca-punca kemusnahan atau kelemahan tendon ini boleh mengembara dalam kecenderungan keturunan.

Anda boleh mempertimbangkan sebab murni mekanikal. Menurut statistik, kerosakan ini diterima oleh orang-orang dari kategori umur yang berbeza, bermula dari tiga puluh tahun dan berakhir dengan sempadan lima puluh tahun, tidak teratur terlibat dalam beban sukan. Dengan usia tertentu, tendon akhirnya kehilangan keanjalannya, dan dengan peningkatan beban yang tajam, terutama apabila ia tidak dipanaskan, ia memberi rehat. Kerosakan mikro kekal juga memecah integriti struktur tendon, yang akan membawa kesan yang menyedihkan.

Terdapat satu lagi pendapat yang menarik: dengan beban yang baik, contohnya, berjalan untuk jarak jauh, tendon menghangatkan dengan ketara, kadang-kadang hingga 45 º. Dengan kesihatan yang baik, ia disejukkan oleh aliran darah. Jika ini tidak berlaku pada tahap yang mencukupi, maka terlalu panas (hipotermia) tendon berlaku, yang menyebabkan pecahnya.

Keutamaan dianggap sebagai perbualan awal dengan doktor pesakit untuk menentukan kemungkinan penyebab kecederaan. Sama ada terdapat kes yang sama, sama ada pesakit mengambil apa-apa ubat - soalan standard.

Apabila mendiagnosis doktor adalah wajib untuk mengetahui bahawa sebagai tambahan kepada tendon Achilles, enam tendon lain adalah bertanggungjawab untuk pergerakan kaki. Apabila palpating ia harus diingat bahawa lebih halus - plantar - melewati tendon utama, ia boleh mencipta ilusi bahawa jurang itu tidak lengkap, walaupun ini tidak begitu.

Untuk diagnosis yang lebih dipercayai, terdapat ujian mudah:

 1. Ujian mampatan Shank. Dengan mampatan kaki, kaki bergerak. Ujian dilakukan pada kaki yang sihat dan rosak.
 2. Uji dengan jarum. Jarum perubatan dimasukkan ke dalam tendon di atas pecah yang dimaksudkan. Jika semasa putaran kakinya, ia bertindak balas dengan secukupnya, maka hanya mungkin peregangan peregangan atau separa.
 3. Ujian untuk fleksi di patella. Pesakit harus berbaring di perut dan bengkokkan kaki di lutut dengan kaki. Sekiranya ada kerosakan, maka satu kaki akan merebak tepat di bawah.

Malah, satu ujian boleh cukup untuk diagnosis yang betul. Tetapi jika anda masih mempunyai keraguan, untuk kesetiaan, anda boleh melakukan imbasan CT, imbasan ultrasound atau x-ray. Walaupun ini diperlukan dalam kes yang sangat jarang berlaku.

Pertolongan cemas untuk kecederaan

Setelah menerima kecederaan ini, sangat disyorkan agar tidak menggosok dan mengurut kawasan yang rosak, supaya tidak mencederakannya lagi. Dengan kemahiran tertentu, anda boleh cuba membuat buatan sendiri buatan sendiri, tetapi lebih tepat untuk hanya menggunakan sesuatu yang sejuk ke tempat ini untuk membiak dan menghilangkan edema dan segera menghubungi seorang traumatologist.

Dalam senjata perubatan moden terdapat dua pilihan untuk pemulihan tendon yang rosak: kaedah pembedahan dan konservatif. Kaedah operasi mempunyai kelebihannya, dengan pasti mengetatkan hujung tendon yang pecah di antara mereka, memastikan penumpuan mereka yang lengkap. Lebih-lebih lagi, jika pesakit telah memohon bantuan perubatan dalam masa, maka mungkin menjahit tepi tanpa memotong tisu di atas kulit. Tetapi untuk ini, tidak lebih daripada dua minggu harus lulus dari masa kecederaan.

Selepas operasi itu, pelekat plaster digunakan selama jahitan selama sebulan. Selepas sebulan, ia dikeluarkan, lipit dikeluarkan dan satu lagi digunakan untuk tempoh yang sama. Selepas ia tamat tempoh, pesakit dibenarkan memuatkan kaki yang dikendalikan, bergantung pada tongkat khas.

Dengan kaedah konservatif, kaki dilancarkan dengan serpihan cast plaster khas, mengira penghilangan diri tepi-tepi. Tetapi kaedah ini mempunyai banyak kelemahan. Pertama, adalah mustahil untuk menukar posisi kaki, dan ini menyebabkan stagnasi. Kedua, adalah mustahil untuk membasahi gipsum, dan tidak membasuh selama beberapa minggu adalah keseronokan yang diragui. Ketiga, ternyata agak rapuh, dan ia tidak dapat dibuat tebal - terlalu berat.

Output boleh menjadi percikan plastik - lebih mudah, anda boleh mencucinya, yang membuat penggunaannya lebih disukai. Lebih-lebih lagi, pendakap yang begitu dikenali kerana reka bentuknya membolehkan anda menyesuaikan sudut kaki, yang mempercepat pemulihan.

Apabila bermain sukan, terutamanya spesies yang agresif, anda harus cuba menghindari hits langsung pada kaki, dan apabila melompat dapat dengan betul tanah. Ia tidak perlu memberikan beban yang berlebihan pada tendon, terutamanya tanpa pemanasan sebelum ini, terutama pada orang tua. Elakkan penggunaan ubat-ubatan jangka panjang, terutama kortikosteroid, serta antibiotik. Sebarang beban perlu ditingkatkan secara konsisten supaya seluruh badan dapat menyesuaikan diri dengannya, dan dapat memastikan keselamatan semua pengikatnya.

Apa-apa aktiviti sukan harus membawa manfaat dan kesenangan sahaja, oleh itu ia tidak digalakkan untuk berlatih mengikut had peluang, terutamanya untuk bukan profesional.

Ia adalah perlu untuk menilai keupayaan badan dengan betul. Kejayaan dan keputusan hanya datang dengan latihan yang kompeten dan berkala. Adalah lebih baik untuk mendekati ini dengan kecerdasan dan kesabaran. Ia pasti akan dibayar dengan minat.

Legenda Yunani purba yang terkenal tentang tumit Achilles mungkin memberi nama kepada tendon yang terletak di bawah otot gastrocnemius. Ia menghubungkan otot-otot kaki dengan kaki (khususnya dengan tulang tumit) dan adalah yang terbesar di seluruh badan, oleh itu, ia agak mudah untuk mencederakannya.

Pecah tendon Achilles berlaku paling kerap dalam:

 • atlet - disebabkan oleh ketegangan fizikal berat, kemungkinan kecederaan dan kehadiran kaki yang tetap di bawah tekanan;
 • orang yang lebih tua - kerana dari masa ke masa, penipisan semulajadi berlaku.

Trauma boleh terdiri daripada 2 jenis:

 • terbuka - berlaku apabila cedera dengan objek yang tajam;
 • tertutup (subcutaneous) - tendon boleh pecah kerana kecederaan langsung atau tidak langsung.

Gejala tendon Achilles pecah

Sekiranya anda memukulnya pada masa ini apabila ia tegang dan tegang, anda akan melihat jurang dengan serta-merta, tetapi jika terdapat kecederaan tidak langsung (apabila melompat, dalam kedudukan awal atau anda tergelincir di tangga), anda boleh menentukan bahawa pecah tendon Achilles berlaku dengan tanda-tanda berikut:

 • masalah atau kerengsaan yang didengar pada saat itu;
 • kesakitan yang teruk;
 • ketidakupayaan untuk berdiri di atas kaki dan hanya tarik kaki ke hadapan;
 • pada palpation tempat, alur dirasakan;
 • rupa bengkak dan lebam, yang akhirnya akan bertambah besar;
 • Gangguan busuk, iaitu, seseorang itu sangat lemah, dan kadang-kadang tidak dapat berjalan.

Akibat keretakan tendon Achilles

Kerana mekanisme interaksi otot gastrocnemius dan kaki terganggu, ini akan mengakibatkan fakta bahawa seseorang tidak dapat berjalan, walaupun dia tidak mengalami sakit, dan kaki terus bergerak, tetapi dengan beban yang sedikit atau pergerakan yang tidak wajar, segala-galanya boleh merosot tajam.

Oleh itu, jika ada kecurigaan pecah atau lusuh (pecah sebahagian) daripada tendon Achilles adalah perlu untuk menghubungi seorang traumatologist atau ahli bedah. Ujian tertentu biasanya dilakukan untuk diagnosis:

 • pemampatan shank;
 • jarum;
 • lutut lutut;
 • dengan sphingmomanometer.

Dalam beberapa kes, sinaran x, ultrasound atau MRI akan dilakukan.

Berdasarkan hasil pemeriksaan tendon yang rosak, doktor menetapkan rawatan yang diperlukan.

Rawatan tendon Achilles pecah

Tujuan rawatan adalah untuk menyambung tepi tendon dan mengembalikan panjang dan ketegangan yang diperlukan untuk fungsi normal kaki. Ini boleh dilakukan secara konservatif atau melalui pembedahan.

Kaedah rawatan konservatif adalah meletakkan struktur penahan pada kaki yang rosak selama 6 hingga 8 minggu. Ia mungkin:

 • Longuet - gipsum atau diperbuat daripada bahan polimer (plastik);
 • pendakap atau pendakap - membolehkan anda menyesuaikan sudut peregangan atau sebahagiannya menghalang pergerakan kaki semasa memakai.

Pilihan kaedah penetapan kaki bergantung kepada doktor, hampir tidak mungkin menentukan sendiri apa yang perlu dilakukan dalam kes anda.

Kaedah rawatan yang lebih dipercayai pada pecah tendon Achilles adalah pembedahan, yang terdiri daripada jahitan hujung bersama. Pembedahan sedemikian dilakukan di bawah anestesia tempatan atau umum dengan pelbagai jahitan, pilihan yang bergantung kepada keadaan tendon itu sendiri, tempoh pecah dan kehadiran kes yang berulang.

Sekiranya anda ingin mengubati tendon Achilles lama yang pecah atau terus bermain sukan, maka kaedah yang paling berkesan adalah melakukan operasi.

Apa pun cara yang digunakan untuk merawat tendon Achilles pecah, pemulihan haruslah mengikutinya, yang terdiri daripada:

 • melegakan beban di kaki sambil berjalan dengan bantuan tongkat;
 • menjalankan prosedur fizikal;
 • Terapi latihan dengan peningkatan beban secara beransur-ansur.

Ia adalah paling berkesan untuk menjalankan kursus pemulihan di pusat khusus, di mana keseluruhan proses dikawal oleh pakar.

Bab 15. KERUGIAN TANAH UTAMA. KERUSAKAN UNTUK RAWATAN MUSIK

Kerosakan pada tendon dan otot-otot kaki adalah jenis gangguan yang agak umum dari alat muskuloskeletal manusia, dan seperti pecah tendon Achilles, tendon, bisep bahu, ligamen patellar dan "alat pemutar" bahu, membentuk kategori kecederaan teruk yang membawa kepada kehilangan jangka panjang ketidakupayaan, dan sering menyebabkan ketidakupayaan pesakit.

Kecederaan ini lebih cenderung kepada para atlet, orang-orang yang mempunyai tenaga fizikal yang berat, lelaki yang memanjangkan kedudukan aktif mereka dengan aktiviti sukan tidak terurus yang tidak terurus (tenis, bola tampar, bola sepak, bola keranjang, jogging).

Di tempat pertama kekerapan cedera dengan pecah tendon Achilles (kira-kira 61%), maka pesakit dengan kecederaan otot proksimal dan bisep distal dari bahu (34-35%), sering kali pecah tendon pemutar pendek bahu dan ligamen patella.

Kajian histologi tendon yang rosak (S. I. Dvoinikov, 1992) menunjukkan bahawa microtrauma sebelum pecah dan overstretching radas tendon-otot menyebabkan gangguan trophisme, fungsi, dan kemudian perubahan struktur dalam tisu tendon dan otot, iaitu, "penyakit traumatik »Tendon-otot radas. Ini menyebabkan kerosakan struktur yang ketara kepada tendon dan otot, yang merupakan punca rehat dengan beban yang mencukupi sebelum ini atau yang melebihi sedikit yang mencukupi.

Membezakan antara kecederaan terbuka dan tertutup pada alat pemegangan otot, pecah lengkap dan separa, kecederaan segar, basi dan lama.

Diagnosis kerosakan kepada tendon Achilles tidak mudah dalam tempoh kecederaan akut dan jauh.

Pada hari-hari pertama selepas pecahnya, bengkak di zon kerosakan dan bahagian bawah kaki, keselamatan fleksi kaki pada kaki akibat tendon yang dijaga dari otot plantar panjang diselaraskan oleh pakar bedah baru kepada kemungkinan pecah separa tendon Achilles dan kemungkinan rawatan konservatif yang berjaya. Tumpuan pada rawatan konservatif juga dijelaskan oleh ketakutan operasi, yang sering rumit oleh nekrosis tepi luka kulit dan beberapa bulan penolakan bahan tendon dan jahitan. Komplikasi ini walaupun di tangan pakar bedah berpengalaman berlaku dalam 12-18% daripada yang dikendalikan (S. V. Russkikh, 1998).

Ia perlu, sebagai aksiom, untuk menerima semua pembantu perubatan dan pakar bedah, bahawa tiada pecah separa tendon Achilles. Semuanya selesai, dan mereka semua memerlukan rawatan pembedahan. Pemecahan lengkap dan keperluan rawatan pesakit yang serius

mengesahkan satu gejala mudah - pesakit tidak dapat berdiri di atas jari kaki, kerana ini memerlukan kedua-dua tendon Achilles yang sihat, dan salah satunya adalah koyak.

Pesakit perlu dirawat di hospital, diletakkan di tempat tidur dan memberikan anggota yang cedera kedudukan tinggi. Lebih mudah untuk melakukannya seperti ini - letakkan pembalut bersih sehingga pertengahan paha atau selendang kapas biasa pada kaki anda dan gantung kaki dengan bahagian distal stok pada bingkai sebelah tempat tidur, dan letakkan bantal besar atau Belera di bawah paha. Kami juga melampirkan kedudukan ini ke kaki dan kaki bawah apabila merawat kecederaan pada sendi buku lali. Selepas edema lengkap telah reda (4-5 hari), kemurungan jelas kelihatan di atas tapak pecah tendon Achilles. Ia amat ketara jika pesakit diletakkan di atas kerusi di atas lututnya dan melihat kedua-dua tendon Achilles.

Semua pesakit mempunyai gejala jari positif - ia perlu memegang sebelah luar jari telunjuk tangan kanan di atas otot anak lembu ke arah tendon Achilles ke tubercle calcaneal. Pada titik pecah jari jatuh.

S. I. Dvoinikov (1992) menawarkan dua kaedah mudah. Ini adalah simptom "tekanan jari" dan gejala "pergerakan serpihan tendon perifer."

Gejala pertama ditakrifkan sebagai berikut: pakar bedah dengan menekan jari di tempat pecah yang sepatutnya berkuatkuasa, sementara pesakit tidak lagi dapat aktif flex dan melanjutkan kaki di sisi kecederaan.

Gejala kedua adalah bahawa pakar bedah menekan pada zon pecah tendon yang dikatakan dengan jari tangan kiri, dan membuat gerakan pasif dengan kaki pesakit dengan tangan kanannya. Di bawah kulit di kawasan tumit, terdapat pergeseran akhir distal dari tendon Achilles yang rosak, pergerakan yang juga boleh ditentukan oleh palpation.

Lebih sukar adalah diagnosis basi dan rehat lama, apabila regenerasi yang telah timbul di tempat pecah menyembunyikan gejala jari. Tetapi pada masa ini, atropi otot subkutaneus, yang didokumenkan dengan mengukur lilitan tibia di bahagian atas dan tengahnya, adalah ketara. Seperti dahulu, pesakit tidak boleh berdiri di kaki kaki yang cedera, seperti sebelum ini, memegang jari telunjuk di sepanjang permukaan belakang corong dari betis ke tumit menentukan "kegagalan" di tempat pecah.

Pesakit mesti dikendalikan tanpa gagal kerana sejak kebelakangan, atrofi otot gastrocnemius akan bertambah, dan kemudian otot-otot yang lain pada kaki bawah akan meningkatkan kepincangan dan ketidakpuasan pesakit dengan kualiti hidup kerana batasan fungsional yang diisytiharkan oleh anggota yang cedera.

Ia harus segera diperhatikan bahawa jahitan tendon Achilles yang rosak adalah operasi yang sangat halus, dan ia perlu dilakukan di pusat ortopedik dan trauma khusus atau di hospital daerah oleh pakar bedah yang terlatih yang tahu bagaimana melakukan operasi ini dengan selamat.

Pertama, operasi tidak boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan, anestesia mesti selalu lengkap - sama ada anestesia, atau dorsal-cerebral, atau anestesia epidural.

Untuk menjadi selesa bagi pakar bedah untuk beroperasi, pesakit mesti terletak di perutnya, tumit mesti "melihat" dengan ketat ke atas.

Saya tidak suka melakukan operasi di bawah pendawaian jika terdapat electrocoagulation. Sekiranya tidak, kemudian letakkan pembungkus pada bahagian atas kaki, tetapi keluarkannya sebelum menjahit luka dan hentikan perdarahan.

Kaki itu perlu dibasuh beberapa kali sebelum operasi dengan air suam dan kain lap dan sabun yang lembut. Kali terakhir dia mencuci pada waktu petang sebelum operasi dan dibungkus dalam lembaran steril. Sekiranya terdapat keperluan untuk mencukur rambut di bahagian belakang shin, maka ini perlu dilakukan pada waktu pagi, satu jam sebelum operasi. Pada waktu petang, pada waktu malam operasi, anda tidak boleh mencukur rambut anda, seperti keradangan kulit yang boleh memotong (goresan) yang akan menyebabkan luka menjadi parah.

Akses tidak semestinya berada di garis tengah di atas tendon. Selepas jahitannya dibaringkan pada kedudukan lekukan kaki pada kaki, sukar untuk mengurangkan tepi luka kulit tanpa ketegangan. Ini lebih sukar dilakukan jika tendon plastik.

Saya telah menikmati akses luar selama bertahun-tahun - saya mula memotong dari garis tengah kaki posterior kaki bawah 12-13 cm di atas jurang, perlahan-lahan bergerak ke sisi sisi dan jauh ke bawah secara menegak melalui titik yang terletak di tengah-tengah jarak antara tepi posterior pergelangan kaki lateral dan tendon Achilles, ke paras kelebihan atas bukit calcaneal, kemudian balutkan percikan secara mendatar pada tubercle calcaneal (rajah 15.1). Penjagaan mesti diambil untuk tidak merosakkan n.suralis. Paratenon dibedah di garis tengah. Mudah dijumpai hujung tendon dan dikekang secara ekonomi. Jika jurang itu sudah tua, maka penjanaan semula itu dikeluarkan. Selepas ini, kaki diberikan fleksi plantar maksimum dan hujung tendon yang segar disusun bersama.

Dengan patah baru, sebarang jahitan yang lembut boleh digunakan - Rozov, Kazanova, Sipeo, berbentuk U. Jahitan Kessler rasional diubahsuai oleh SV Rusia (1998) (Rajah 15.1, b). Jahitan ini berbeza dari jahitan Tkachenko kerana perut benang berlaku pada dua peringkat di atas bahagian peregangan tisu tendon. Setelah mengikat jahitan Kessler, jahitan berbentuk P adaptif tambahan dari nilon nipis disempitkan.

Oleh kerana tendon yang sakit biasanya koyak, disarankan untuk melakukan pembedahan plastik dalam kes kecederaan baru. Ia sememangnya perlu untuk berehat lama. Saya lebih suka pembedahan plastik mudah mengikut Chernavsky - kepak dipotong dari hujung atas tendon dengan asas ke bawah 5-6 cm panjang dan dipindahkan ke bahagian bawah tendon. Pada ketegangan maksimum, flap disuntik dengan nilon nipis ke kedua-dua hujung tendon yang cedera.

Untuk mengukuhkan jahitan dan meningkatkan slip tendon pada orang yang terlibat dalam sukan profesional (guru pendidikan jasmani, atlet, pelakon sarkas), selain pembedahan tendon dan pembedahan plastik, saya mengambil jalur fascia saya sendiri dari luar paha lebar 3 cm, panjang 10-12 cm dan bungkus dengan pita fascial helix dijahit tendon. Pita fascia dijahit ke kedua-dua hujung tendon, dan di antara mereka - dengan jahitan berterusan nipis. Selepas itu, dengan lekapan kaki yang rendah, paratenon, tisu dan kulit subkutaneus disuntik dengan jahitan berterusan. Lenturan plantar kaki 25 ° -30 ° diperbaiki oleh longuta plaster, yang dipakai dari patella ke ujung jari di sepanjang permukaan depan kaki dan kaki bawah. Betulkan sendi lutut tidak perlu. Setelah jahitan dikeluarkan (tidak lebih awal dari 12-13 hari), kaki akan dikeluarkan ke kedudukan fisiologi tengah (10 ° flexion plantar) dan tetap dengan pelepasan plaster yang membosankan dari kepala tulang metatarsal ke sendi lutut. Di bawah gerbang kaki, tumit dimasukkan ke dalam tumit, dan berjalan dengan beban dibenarkan. 6 minggu selepas operasi, plaster cast dikeluarkan, berjalan dengan baton dibenarkan, dan latihan fisioterapi ditetapkan. Beban penuh mungkin dilakukan selepas 8-9 minggu selepas operasi.

Adalah sukar untuk merawat jurang lama, apabila beberapa bulan berlalu selepas kecederaan dan terdapat regenerasi sehingga 10 cm atau lebih antara hujung tendon yang cedera. Bantuan bagi pesakit sedemikian hendaklah disediakan di jabatan khusus pembedahan plastik.

Semasa operasi, penjanaan cicatricial dikeluarkan sepenuhnya, dan mitokogenesis ujung atas tendon dan otot gastrocnemius dilakukan supaya ia dapat ditarik bersama dengan membawa hujung tendon lebih rapat bersama. Kecacatan yang tersisa dihilangkan dengan autoplasty dengan satu atau dua tompok pada "kaki", diperoleh dari sisi bertentangan tendon. Kemudian koronasi permukaan sampingan tendon.

di tempat-tempat di mana rasuah diambil. Zon jahitan mesti dibongkar akibat tendon otot plantar panjang atau sebahagian dari otot fibula panjang yang dipotong secara longitudinal. Ini meningkatkan proses regenerasi pada tendon Achilles yang rosak.

Saya amat mengesyorkan, sebagai lingkaran, untuk menutup seluruh zon dengan fascia anda sendiri (3 * 12 cm), diambil pada permukaan depan dan paha. Spiral fascia dijahit ke tendon dan di antara gegelung dengan jahitan nilon nipis.

Diagnosis dan rawatan kecederaan tendon proksimal abdomen panjang otot bisep bahu

Kecederaan kepada otot bisep bahu membentuk lebih daripada separuh tendon subkutaneus dan air mata otot. Menurut kesusasteraan, semua kecederaan bisep, 82.6-96% daripada kes adalah disebabkan oleh kerosakan pada kepala panjang, 6-7% daripada perut umum otot, 3-9% dari tendon distal.

Kerosakan pada otot bisep adalah lebih biasa pada lelaki yang terlibat dalam buruh fizikal, apabila terdapat traumatisasi jangka panjang otot ini melalui overstrain ("penyakit trauma" tendon menurut S. I. Dvoinikov, 1992).

Pecah tendon kepala panjang diperhatikan oleh pesakit dengan rasa sakit yang tajam dalam unjuran kerosakan. Pesakit menyedari bentuk otot yang luar biasa apabila lengan ditekuk pada sendi siku. Perubahan bentuk ini dapat dilihat dengan jelas, jika anda meminta pesakit untuk meregangkan otot bisep dengan bengkok sendi siku ke sudut yang betul. Otot-otot di sisi kecederaan dipendekkan dan diperketatkan ke tengah-tengah bahu dan tulang belakang yang ketara akan berdiri di bawah kulit.

Pesakit harus ditawarkan untuk perlahan-lahan menarik kedua-dua tangan ke sisi. Pada masa yang sama beberapa ketinggian anggota atas yang cedera ditemui. Dengan penangguhan yang aktif terhadap penculikan tangan pesakit, penurunan kekuatan anggota pada bahagian yang cedera boleh diperhatikan, pesakit merasakan sakit tajam pada otot bahu yang cedera.

Operasi memulihkan kesinambungan kepala bisep kanan bahu boleh dilakukan oleh pakar bedah dan traumatologist di hospital daerah.

Tudung yang cedera dalam keadaan ketegangan otot bisep ditekan ke titik pelekatan baru - mengalir ke humerus di kawasan alur tibial atau ke proses corakoid skapula.

Jika tendon diapit dengan perut otot dan bahagian ujungnya terlalu pendek, tendon dilanjutkan dengan menggunakan penutup fascial yang diambil dari fascia gastrocnemius paha atau fogil allograft fascial. Akhir proksimal yang telah diubah suai dari tendon terputus pada tahap alur antara bukit dan dikeluarkan.

Plastik tendon panjang dan memfailkannya ke tempat biasa lampiran (tuberositas supraglenoidalis) terlalu traumatik dan tidak selalu memberikan hasil yang baik. Adalah lebih mustahak untuk mengakhiri tendon patah ke bahagian atas alur antara koroner.

Sekiranya kerosakan kepada kepala bisep yang pendek (dalam), ia dijahit atau dibina semula dengan bantuan fascia.

Selepas operasi, lengannya diperbaiki dengan bengkok pad berbentuk baji hingga 60 ° pada sendi siku dan kerchief selama 3 minggu. Urut, fisioterapi dan rawatan haba melengkapkan rawatan. Jika semasa pembedahan, tendon atau fascial canog allograft digunakan, maka pergerakan aktif dibenarkan dalam 5-6 minggu.