Utama / Pemulihan

Supraspinatus pecah tendon: gejala dan rawatan

Sendi bahu dan kumpulan otot bahu adalah yang paling mudah alih dan paling rapuh di dalam tubuh manusia. Akibatnya, pelbagai kecederaan mungkin disebabkan kecederaan, keradangan dan ciri-ciri anatomi struktur. Kerosakan kepada bahagian badan ini menyebabkan kerosakan pada fungsi sendi bahu. Kami akan mempertimbangkan kecederaan kerap seperti kecacatan tendon tendon supraspinatus.

Apakah kerosakan atau pecah otot tendon supraspinatus?

Ini adalah pecah tendon supraspinatus (lat Supraspinatus), dengan kata lain, salah satu otot yang termasuk dalam kumpulan otot "pemutar", dan berfungsi untuk memutar bahu ke luar.

Cuff pusingan putaran berfungsi untuk memegang lengan (humerus) yang dilekatkan pada bilah bahu dan seluruh tubuh, ini adalah otot yang menghalang kehelan bahu. Otot supraspinatus membolehkan pergerakan ke atas lengan ke sekitar 80/90 darjah, bahagian kedua dilakukan terutamanya oleh otot deltoid.

Antara semua otot alat pemutar rotator, otot supraspinatus paling berisiko kecederaan atau merobek. Kecederaan atau pecahnya tendon supraspinatus berlaku terutamanya dalam atlet atau pembina badan, serta orang tua akibat degenerasi atau tendinitis tisu, apabila gentian serabut tendon itu musnah dan bergerak ke arah yang tidak disengajakan. Kerosakan biasanya diperhatikan di antara humerus dan acromion, jarang ditemui pada tahap lampiran otot.

Secara umum, kerosakan separa atau tidak lengkap dibentuk, dari masa ke masa, ia boleh merebak sehingga ia menjadi jurang besar, jika tidak ada intervensi.

Jika tendon benar-benar koyak, otot cenderung mundur dan merosot ke dalam tisu adipose. Di kalangan orang tua, tendon ini mempunyai kecenderungan untuk penuaan dan degenerasi, oleh itu tulang dan pembentukan kalsium terbentuk, kerana tendon yang meradang cenderung untuk menyimpan garam kalsium. Secara umum, lesi berlaku pada yang paling kerap digunakan, iaitu, di sebelah kanan (oleh itu di tangan kiri, biasanya terjadi di sebelah kiri), jarang sekali dua hala.

Apakah yang menyebabkan pecahnya tendon supraspinatus?

Punca kecederaan pada tendon supraspinatus mungkin berbeza, dalam sesetengah kes, kecenderungan, pada orang lain - hasil kecederaan atau peregangan, tetapi ia juga boleh menjadi proses perlahan, akibat keradangan kronik dan kemerosotan akibat dipakai.

 • Jika seseorang mempunyai acromion yang sangat dekat dengan kepala humerus (jarak kurang dari 1 cm), otot supraspinatus mempunyai ruang kosong dan menggosoknya semasa pergerakan yang menyebabkan keradangan, penyimpangan ini dipanggil sindrom sendi sendi bahu.
 • Dewasa atau orang tua yang menderita keradangan kronik tendon supraspinatus mengalami degenerasi serta melemahkan tendon dan dalam jangka panjang seratnya haus.
 • Tendon pecah sering berlaku di atlet (pemain bola tampar, pemain tenis, pemain bola keranjang, pemain rugby) tendinitis boleh berkembang dengan penebalan tendon, sehingga menjadi lebih besar dari saluran di mana ia melewati, mengakibatkan gesekan terhadap akromion semasa pergerakan.

Pergerakan yang kuat boleh meregangkan supraspinatus, contohnya, semasa ditembak, dalam mana kecederaan berlaku jika tendon menjadi meradang kerana ia lemah dan kurang elastis daripada otot.

Jenis pekerjaan juga boleh menyebabkan degenerasi tendon, iaitu mereka yang bekerja dengan menaikkan siku mereka di atas bahu, sebagai contoh, seniman sering mengalami keradangan kronik dan kekalahan.

Gejala tendon pecah

Ia dapat dilihat bahawa tendon rosak oleh bengkaknya (bintik hitam) berhampiran lampiran pada tulang.

Simptom utama adalah sakit di kawasan dalam lesi, tetapi juga di bahagian depan lengan, kerana sering kerusakan tendon disertai dengan keradangan kepala panjang bisep bahu. Pesakit mengeluh seperti malam kesakitan yang dia tidak boleh tidur pada waktu malam.

Pergerakan yang paling menyakitkan adalah berkaitan dengan tarikan tangan: melampirkan bra, mengambil dompet di poket belakang seluar, menyikat rambut, dll. Dalam cecair bersama terkumpul, yang tidak dapat dilihat. Nyeri boleh memancar dari bahu ke lengan dan ke leher dalam keadaan postur yang lemah.

Bagaimana pecah tendon disahkan?

Seorang ortopedis adalah doktor terbaik untuk menilai kecederaan bahu yang mungkin, kerana dia adalah satu-satunya. Kajian klinikal yang paling sesuai adalah ultrasound dan MRI, kerana mereka menggambarkan tisu lembut: otot dan ligamen, sedangkan x-ray hanya menunjukkan tulang. Ortopedik akan terus meneliti dan membesarkan kawasan yang menyakitkan.

Sendi bahu adalah yang paling mudah dari tubuh manusia, kerana ia dapat membuat pergerakan: peregangan, lenturan, penculikan, penambahan, putaran dalaman dan luaran.

Pertama, pakar akan cuba menggerakkan lengannya dalam semua arah untuk menilai batasan yang mungkin, terutamanya semasa mengangkat dan beralih. Kemudian ujian otot khas akan dilakukan:

 • Ujian Nir, yang dilakukan dengan menaikkan bahu dan pada masa yang sama, anda perlu menariknya kira-kira 30 ° dan menghidupkannya ke bahagian dalam. Sekiranya kesannya adalah kesakitan yang teruk, maka ujian itu positif. Terdapat ujian lain:
 • Ujian Joba adalah untuk menaikkan lengan untuk membengkokkan 90 ° dan 60 ° penculikan dengan putaran dalaman maksimum, doktor akan melakukan penentangan rintangan ke bawah, jika terdapat kerosakan pada tendon, pesakit tidak akan dapat meningkatkan lengan.
 • Ujian Hawkins adalah pasif, doktor menaikkan lengan pesakit kepada 90 ° pada fleksi anterior, jadi dia menilai putaran dalaman dan menilai ketidakselesaan yang dilaporkan oleh pesakit.
 • Ujian Yokuma melibatkan meletakkan lengan sakit pada bahu yang lain dan menaikkan siku terhadap rintangan doktor, yang akan menilai reaksi terhadap rasa sakit.

Apakah rawatannya?

Selepas penilaian menyeluruh mengenai keadaan pesakit, pakar bedah ortopedik akan memutuskan sama ada terdapat keperluan untuk campur tangan pembedahan berdasarkan usia pesakit dan aktiviti harian yang dia ingin lakukan.

Pembinaan semula pemadam rotator dilakukan pada pesakit muda yang dapat menyokong pemulihan, oleh itu bagi orang yang lebih tua kecenderungan adalah untuk mengelakkannya. Jika doktor percaya bahawa rawatan pembedahan tidak sesuai, dia akan menasihati fisioterapi pesakit dan pemulihan.

Semasa operasi, ortopedik akan memantau dan menilai kemudaratan sebenar, kerana resonans tidak mencerminkan keadaan dalaman secara tepat. Setelah melihat tahap kerosakan, pakar bedah akan membersihkan sendi, mengeluarkan tisu yang rosak atau nekrotik, tarik tendon dan selamatkannya ke tulang dengan sauh logam dan benang yang tidak dapat diserap.

Masa pemulihan adalah panjang, pesakit mesti mengekalkan serpihan (orthosis) selama 20 hari, dan kemudian pemulihan jangka panjang diperlukan untuk memulihkan gerakan, kekuatan dan mengurangkan kesakitan. Pesakit biasanya menyambung duduk selepas dua bulan dan bekerja lebih sukar selepas 4/5 bulan, tetapi dia harus memberi perhatian kepada pergerakan selama 6 bulan pertama selepas pembedahan.

Akibat dan komplikasi

Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan yang tepat pada masanya, komplikasi mungkin berlaku. Salah satu akibatnya ialah tendonitis, serta capsulitis. Seperti yang telah kita katakan sebelum ini, tendon cenderung untuk merosot dan merosot ke dalam tisu adipose.

Pembedahan untuk memulihkan otot supraspinatus dilakukan dengan jayanya dan mempunyai komplikasi yang sedikit.

Kecederaan bahu sukan: gejala dan pemulihan

Sendi bahu adalah yang paling mudah alih dari mereka yang diwakili dalam tubuh manusia. Tiada sendi lain dalam badan yang mempunyai bilangan darjah kebebasan yang sama. Di sinilah anda boleh melakukan gerakan seperti serentak-lanjutan, penculikan, putaran. Tetapi mobiliti seperti itu, sebagai tambahan kepada kelebihannya, mempunyai kelemahannya - lebih banyak kebebasan pergerakan dalam sendi, semakin kurang ia dilindungi dari kecederaan yang tidak sengaja. Atas sebab ini, sendi bahu sangat mudah tertakluk kepada pelbagai kecederaan akibat kerja keras. Apakah kecederaan bahu yang paling biasa, apa jenis kecederaan, bagaimana untuk mengelakkannya dan apa yang perlu dilakukan jika bahu sudah cedera - kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Anatomi sendi bahu

Sendi bahu adalah struktur yang agak kompleks di dalam tubuh manusia. Untuk memahami bagaimana ia berfungsi dan dalam keadaan apa terdapat risiko kecederaan, anda perlu terlebih dahulu menangani struktur dan ciri-ciri anatominya.

Struktur bersama

Asas tulang sendi bahu adalah:

 • skapula dengan permukaan artikular dan 2 proses (bahu dan berbentuk paruh);
 • humerus dengan kepalanya;
 • clavicle.

Unsur-unsur tulang ini saling berkaitan kerana beberapa ligamen, iaitu:

 • ligamen coracoacromial diregangkan antara proses corakoid skapula dan proses humeral skapula;
 • coracummeral - ligamen yang membentang antara kepala humerus dan kepala humerus;
 • kapsul artikular - ligamen yang meliputi kepala humerus dan dilampirkan di pinggir permukaan artikular skapula. Ia terbentuk oleh ligamen sendi, atas dan bawah;
 • Ligamen Acromioclavicular - antara klavikula dan proses bahu skapula. Walaupun tidak secara langsung berkaitan dengan sendi bahu, bagaimanapun, pergerakan bahu tanpa pergerakan bersamaan dalam artikulasi clavicular-acromial tidak mungkin. Kami bercakap tentang penculikan lengan di atas 90 darjah, putaran lengan, lekukan bahu di atas 90 darjah.

Komponen otot sendi bahu

Permukaan dalam tulang bahu dipenuhi dengan subskapularis. Dia memberikan tendon kepada ketua humerus. Ini adalah otot pertama yang tendonnya membentuk alat pemutar. Dengan cara ini, kecederaan tendon bahu agak biasa dalam amalan sukan. Bahaya ini terletak pada hakikat bahawa sering rawatan kerosakan itu tidak lengkap tanpa campur tangan pembedahan.

Di permukaan luar skapula (atau di permukaan belakang, jika klasifikasi anatomi BNA diperhatikan), dua otot terletak:

Hakikatnya adalah bahawa otot-otot ini dilekatkan terus ke badan tulang dan rasional untuk namanya adalah mercu tanda tulang pada badan scapula - paksi skapula. Kedua-dua tendon kedua-dua otot ini dilampirkan kepada ketua humerus, masing-masing, mereka adalah nombor dua dan tiga di antara otot-otot alat pemutar.

Dari pinggir sisi pertengahan pertengahan badan skapula ke kepala humerus, otot keempat membentangkan, membentuk alat pemutar dari bahu - sebuah otot bulat kecil. Cuff berputar menguatkan sendi bahu dan menetapkan posisi yang betul kepala humerus.

Peranan bisep dan delta di bahu

Tendon kepala bisep kepala "menguatkan" sendi bahu di sepanjang permukaan hadapan: kepala panjang dilampirkan ke tuberkel supra-artikular skapula, dan kepala pendek - untuk proses corakoid skapula. Kedua-dua kepala membentuk perut otot, yang dilampirkan oleh tendon yang luas ke tuberosity tulang radial. Oleh itu, biceps flexes bukan sahaja sendi siku, tetapi juga berpartisipasi dalam fleksi bahu.

Kepala panjang trisep berasal dari tubercle subartikular pada scapula, berpartisipasi dalam penguatan sendi bahu di sepanjang permukaan posterior. Semua tiga kepala, dengan tekanan agregat, menyumbang kepada peluasan bahu.

Otot deltoid merangkumi keseluruhan sendi dari atas, menyatukan keseluruhan bahagian atas bahagian atas (clavicle, scapula, humerus) dan secara langsung menyediakan pelbagai pergerakan dalam sendi humeral. Gabungan fungsional sedemikian mungkin disebabkan oleh fakta bahawa titik lampiran menyatukan semua kawasan yang ditandakan. Otot itu sendiri, secara fungsional, boleh dibahagikan kepada tiga "bahagian":

 • depan - menyediakan tangan di hadapan anda;
 • sederhana - bertanggungjawab untuk penculikan tangan dari badan;
 • belakang - menyediakan penculikan kembali humerus.

Kecederaan biasa

Oleh itu, jika anda telah membina idea tertentu tentang bagaimana kerja bahu kami dan bagaimana ia berfungsi, anda boleh terus berkenalan dengan kecederaan yang paling kerap. Di bawah ini kita akan melihat beberapa jenis kecederaan bahu dan memberitahu anda latihan mana yang paling traumatik, serta bagaimana untuk mengelakkan kecederaan.

Dalam rentak, yang paling traumatik untuk latihan bahu adalah keluar dengan kekerasan pada cincin, jerks, jerks.

Selain itu, senaman diri mereka berbahaya tidak seperti mod di mana mereka dilakukan. Pergerakan berganda di sendi bahu, dilakukan dengan beban maksimum dan submaximal, dan bahkan dalam amplitud yang besar, mencetuskan pembentukan sejumlah besar microtraumas, termasuk dalam berkas. Oleh itu, faktor pemulihan perlu sentiasa diambil kira dalam perancangan latihan.

Bahu yang tersambung

Kecederaan bahu yang paling biasa, lebih tepat - peralatan ligamen, terputus. Inti dari kerosakan terletak pada hakikat bahawa kepala humerus dipindahkan sedikit ke hadapan atau sedikit kembali dari kedudukan fisiologinya.

Dislokasi yang paling biasa berlaku disebabkan oleh anjakan tulang ke hadapan. Pada masa yang sama, tangan secara semulajadi ditekan terhadap tubuh, dan akromion (bahu) proses skapula sangat kontur. Hollow dibentuk antara kepala humerus dan acromion. Kawasan pembengkakan sendi bahu, pergerakan di sendi adalah mustahil.

Latihan yang paling traumatik dari segi mendapatkan jenis kecederaan ini adalah keluaran daya pada bar, push-up pada bar dengan beban tambahan.

Kecederaan cuff pemutar

Pemutar rotator mudah rosak akibat kesan traumatik langsung - pukulan ke kawasan sendi, daya berpusing berlebihan melalui paksi sendi, apabila menerima kecederaan bahu apabila jatuh dari kawasan sentuhan sendi bahu. Kekuatan pada bar, jerks dan jerks adalah traumatik untuknya. Latihan ini atas senarai latihan, melakukan yang boleh merosakkan alat pemutar.

Apabila menolak berat badan dengan kedudukan tangan di sepanjang badan, agak mudah untuk mendapatkan trauma pada alat pemutar rotator ketika melakukannya. Ini berlaku pada masa ketika salah satu tangan tidak dipegang di posisi "di sepanjang jahitan". Apabila ini berlaku, evolusi humerus berlaku: kepala bergerak ke hadapan berbanding paksi sendi. Dalam kes yang paling teruk, pecah kapsul sendi atau pecah satu atau beberapa otot manset pemutar mungkin; angkat tangan anda di atas 60 darjah dari badan.

Sprains dan otot air mata

Satu lagi jenis kecederaan yang kerap di kalangan jurulatih adalah kecederaan bahu bahu.

Kelajuan sudut dalam jerk dan latihan jog sangat tinggi. Dengan berat badan peluru yang berlebihan atau koordinasi intermuskular yang lemah, humerus boleh melampaui bidang badan, dengan itu mewujudkan ketegangan berlebihan pada alat ligamentous sendi dan merangsang sama ada bekas bahu, atau, lebih mungkin, kekejangan sekumpulan otot pemutar pendek, dengan serapan atau pecah serentak salah satu daripada mereka (yang paling mungkin untuk memecahkan di sini ialah otot bulat kecil).

Saluran ligamen dan cincin boleh dipenuhi dengan ligamen yang koyak. Dalam keluar dengan kekerasan pada bar tidak seimbang, berat badan jatuh pada sendi bahu. Kami membuat tempahan terlebih dahulu bahawa beban pada sendi adalah jauh lebih tinggi pada cincin daripada di palang, disebabkan kestabilan kedudukan kedudukan tangan dalam latihan yang dilakukan menggunakan peluru sukan ini. Atas sebab ini, apabila melakukan senaman yang disenaraikan di atas, peregangan otot-otot bahu dan ligamen, dan kadang-kadang rehat mereka, juga kerap.

Biceps, triceps dan delta cedera

 • Ia sangat mudah merosakkan bisep apabila melakukan deadlifts dengan berat yang berbeza dengan menggunakan berat badan yang besar. Dengan ketegangan yang kuat dalam badan, disertai dengan usaha jerk, keterlaluan radas tendon berlaku. Tubuh otot, secara kondisional, tegang dalam satu arah, sementara usaha diarahkan kepada yang lain. Akibatnya, kecederaan bahu mungkin berlaku. Selalunya ini terjadi pecah gentian otot bisep. Apabila bisep memecah, terdapat tendon pendek dari tendon otot ini, yang dapat merumitkan lagi pergerakan seperti menaikkan lengan di hadapan anda.
 • Trisep paling kerap rosak di pergerakan asas berat yang bertujuan untuk perkembangan otot yang ditentukan: push-ups di bar, ketika melakukan press bangku atau bangku bangku Perancis dengan pegangan sempit. Keadaan ini sangat mirip dengan apa yang berlaku semasa kecederaan bisep, dengan satu-satunya perbezaan yang disebabkan oleh kecederaan, sukar untuk menggerakkan lengan ke belakang.
 • Punca kepala bahu bergantung bukan sahaja pada keadaan "alat pemutar", tetapi juga pada perkembangan seragam semua tiga "kepala" otot deltoid. Ketidakupayaan mana-mana kawasan mencipta keadaan di mana fungsi kawasan "lemah" mula mengambil otot yang dalam, tidak sesuai untuk melaksanakan fungsi ini ("cuff"). Ini membawa kepada fakta bahawa mereka kekejangan, iaitu, memendekkan dan mengehadkan beberapa pergerakan di sendi bahu. Keadaan yang membentuk adalah sebahagian daripada satu set penyakit yang dikenali sebagai periarthritis bahu. Kecederaan otot deltoid paling mudah diperoleh ketika melakukan sweep melalui sisi dengan berat badan yang berlebihan, tanpa pemanasan sebelum (bahagian sederhana. Kecederaan bahu yang sama sering terjadi ketika menekan barbell atau ketika melakukan tekanan berat dalam kondisi yang sama.

Arthrosis sendi bahu

Kepala humeral ditutup dengan tisu tulang rawan, serta permukaan artikular kambing. Pembentukan ini dipanggil bibir artikular, di mana kepala tulang tersebut "tersangkut". Di bawah pengaruh tenaga fizikal yang berlebihan, tisu tulang rawan mula nipis, mendedahkan tisu tulang di bawahnya. Sekiranya pada sebahagian bahagian sendi tulang rawan hilang sepenuhnya, tulang yang terdedah, apabila bersentuhan dengan permukaan artikular lain, menerima isyarat untuk pembaikan - pemulihan integriti yang hilang.

Oleh itu, kerja sel osteoblast, yang merupakan "pembina" tisu tulang, diaktifkan. Akibatnya, pertumbuhan aneh terbentuk - pancang tulang, yang mempunyai kesan traumatik sekunder pada sendi.

Apabila kongruen, iaitu, surat-menyurat bersama permukaan artikular, dipecahkan, sejenis lingkaran ganas terbentuk: lebih banyak pergerakan dilakukan, kerosakan menjadi lebih besar. Tetapi penurunan dalam aktiviti motor dalam situasi seperti ini tidak menjimatkan: satu lagi pergerakan sendi bahu yang lebih kecil membawa kepada pengurangan dalam hal laju peredaran darah dan ini juga melibatkan pelbagai kecederaan pada sendi bahu dan bahu akibat kurangnya nutrien. Dengan cara ini, penyakit yang disebut arthrosis pada sendi bahu dibentuk, yang merupakan akibat langsung dari sebarang kecederaan akut ke bahu.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya kecederaan bahu?

Dalam bahagian ini, kami ingin berkongsi beberapa cadangan mengenai perkara yang perlu dilakukan jika kecederaan tidak dapat dielakkan. Untuk memulakan, marilah kita memikirkan cara mengenali ini atau kecederaan bahu bersama untuk mengambil langkah awal yang diperlukan.

Gejala kecederaan

Kecederaan bahu sentiasa disertai dengan rasa sakit yang tajam di kawasan sendi, kadang-kadang anda boleh mendengar suara seolah-olah sesuatu telah pecah. Dalam kes ini, sebagai peraturan, peningkatan jumlah bersama, apabila ditekan menjadi menyakitkan. Kedudukan humerus mungkin tidak wajar, beralih ke depan atau ke belakang. Sebagai peraturan, tangan secara sukarela jatuh ke bawah. Pergerakan di sendi bahu adalah mustahil, atau terdedah dengan mendadak, bergantung kepada kecederaan.

Adalah agak sukar untuk mengenali apa sebenarnya berlaku di bawah jam, dan kadang-kadang mustahil. Mengoyak pemutar putar, pecah kapsul sendi, merobek bahagian anterior otot deltoid secara klinikal agak serupa. Walau bagaimanapun, anda boleh memberi tumpuan kepada parameter seperti keamatan edema dan lokasinya.

Pembentukan hematoma subkutaneus adalah ciri khas kerosakan kepada otot deltoid, kesukaran semua jenis pergerakan di sendi bahu adalah ciri ciri pecah kapsul sendi. Pada masa yang sama, rasa "ketidakstabilan" sendi juga boleh muncul, tangan "menggantung," seperti itu, dan tahap sendi bahu akan secara visual lebih rendah dari sisi kecederaan.

Pertolongan cemas

Mana-mana kecederaan sukan ke bahu adalah kecederaan yang sangat serius, jadi setiap atlet harus tahu apa yang perlu dilakukan dalam kes seperti itu. Bantuan pertolongan pertama akan terdiri daripada tiga perkara utama:

 1. Sesuatu sejuk harus segera digunakan untuk sendi yang rosak. Sebaiknya, ini harus menjadi pek ais. Tetapi jika tidak ada, anda boleh lakukan dengan cara yang diperbaiki - satu pek ladu, sekeping daging beku, secara umum, apa-apa yang mempunyai suhu yang rendah akan dilakukan. Tekanan ini mempunyai kesan anestetik tempatan - mengurangkan bengkak dan kesakitan selepas kecederaan bahu.
 2. Seterusnya, anda perlu menetapkan anggota badan, menyediakan sendi yang cedera dengan kedudukan tetap. Ini penting dalam tempoh kecederaan "akut". Cara yang paling mudah dan berpatutan untuk memasang sendi bahu adalah pembalut masa yang diuji - selendang. Lengan yang cedera harus dibengkokkan dengan lembut pada siku dan tegas ditekan ke tubuh. Selepas itu, kerongsang segi tiga dipakai, ujungnya dipasang pada leher, dan tangan diletakkan di atas katil yang dihasilkan.
 3. Selepas itu, anda perlu segera berjumpa doktor, sebaik-baik pakar pakar - traumatologik ortopedik. Dia akan menetapkan penyelidikan yang diperlukan. Berjalan secara bebas di pusat-pusat diagnostik dan cuba "pulih diri" sangat tidak digalakkan! Lebih banyak masa telah berlalu dari masa kerosakan kepada sendi ke permulaan rawatan, kemungkinan kurang ada pemulihan dan pengembalian bekas mobiliti ke sendi bahu.

Rawatan kecederaan bahu

Kursus rawatan harus ditetapkan hanya oleh doktor! Jangan sekali-kali tidak cuba untuk menyembuhkan diri sendiri, kerana kesilapan sedikit pun boleh membawa kepada fakta bahawa anda perlu melupakan kembali ke sukan.

Tetapi supaya anda mempunyai idea umum mengenai proses penyembuhan dan pemulihan seperti ketika sendi bahu terluka, kami akan menceritakan tentang tahap utamanya.

Secara umum, rawatan kecederaan bahu adalah seperti berikut:

 • Dari 2 minggu hingga sebulan tempoh kecederaan akut berlangsung, di mana gerakan di sendi bahu sangat tidak diingini. Dalam tempoh ini, ubat anti-radang bukan steroid, memampatkan sejuk, prosedur fisioterapi digunakan.
 • Selepas sebulan akut, tempoh pemulihan bermula. Ia boleh bertahan selagi anda mahu. Sebagai peraturan, ia agak panjang - 4-6 bulan, kadang-kadang lebih banyak, bergantung kepada tahap kecederaan. Kami akan memberitahu tentang tempoh ini dengan lebih terperinci.

Pemulihan selepas trauma

Pemulihan dari kecederaan bahu bukan proses yang cepat. Pemulihan, secara purata, boleh bermula selepas sebulan selepas menerima kerosakan. Sekali lagi, ini adalah persoalan individu dan memerlukan nasihat pakar dalam traumatologi dan perubatan sukan.

Peralatan yang paling mudah adalah band getah. Pada dasarnya, selain dia, anda tidak boleh memperoleh apa-apa lagi. Ia perlu melakukan latihan berikut 3-5 kali seminggu, setiap pergerakan dilakukan selama 15-20 pengulangan, sebagai perlahan dan terkawal yang mungkin, dengan jelas merasakan kerja otot. Di samping itu, anda memerlukan tempat di mana anda boleh melampirkan jalur getah di atas, supaya anda boleh menukar kedudukannya, pada tahap tali pinggang, di atas dan di bawahnya.

 1. Kedudukan mula - berdiri di hadapan tempat lampiran expander (atau jalur getah). Yang kedua adalah tetap di bawah paras sabuk. Dalam lengan yang cedera, seorang pedang, ia terbentang, mewujudkan ketegangan awal pada otot sendi bahu. Oleh kerana pergerakan kumulatif bahu dan bahu, kami menarik jalur getah ke tali pinggang; kembali ke kedudukan permulaan.
 2. Latihan serupa dengan yang terdahulu, tetapi penambah harus berada di tahap tali pinggang, kedudukan permulaan dalam kes ini sedang duduk. Oleh itu, pengembang adalah kira-kira selari dengan sendi bahu. Daya tarikan dilakukan oleh peraturan yang sama.
 3. Kedudukan awal adalah serupa dengan yang dinyatakan dalam perenggan 2. Pengembang ditetapkan di atas tahap sendi bahu. Kami juga menjalankan tujahan ekspans itu sendiri.
 4. Perkembangan pemutar putar: untuk latihan ini, anda memerlukan dumbbell. Bendai lengan di siku, tekan sendi siku ke tepi sayap Ilium, bahu ditetapkan dalam kedudukan ini. Lengan bawah badan terletak di bawah 09 darjah. Pergerakan halus dilakukan dengan lengan kiri kanan, dalam amplitud yang kecil, sehingga sensasi pembakaran di dalam sendi.

Latihan selepas kecederaan bahu

Ia mungkin untuk meneruskan latihan sekiranya kecederaan bahu hanya selepas gerakan awal telah dipulihkan di sendi bahu dan kesakitan telah berlalu sepenuhnya. Pada mulanya, di bawah larangan untuk melakukan gerakan latihan seperti:

 • push-up pada bar yang tidak rata;
 • latihan pada gelang;
 • gerakan mengangkat berat, dengan lengan diluruskan di atas kepala (jerk, tolakan, overhead, jumper).

Anda boleh melakukan pergerakan tunggal. Sebagai contoh, latihan berikut untuk kecederaan bahu akan sangat berguna untuk membangunkan mobiliti bersama:

 • berayun melalui sisi, di hadapan anda, di lereng;
 • luka;
 • tekanan otot dada, sebaiknya dalam simulator Smitht;
 • daya tarikan untuk simulator jenis "tujahan atas dan bawah" jenis.

Dalam latihan ini, anda harus bermula dengan berat kecil, bekerja dengan amplitud penuh, tetapi berhati-hati untuk tidak membawa sendi bahu ke dalam kedudukan yang tidak selesa. Sebarang ketidakselesaan di sendi bahu adalah alasan untuk menghapuskan senaman untuk tempoh masa tertentu dari senjata.

Pada mulanya, kerja dalam semua senaman harus tidak lebih daripada 15 pengulangan, secara perlahan-lahan mungkin, menyebabkan sensasi terbakar dalam otot bekerja. Oleh itu, kami membantu meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan endogen dan mempercepatkan penyembuhan dan menguatkan radas tendon-ligamen.

Setiap 2 minggu secara beransur-ansur perlu meningkatkan beban. Dalam mod ini, disyorkan untuk melibatkan diri dalam sekurang-kurangnya 3 bulan. Tindakan selanjutnya - persoalannya adalah secara individu.

Perkara yang dinyatakan di dalam artikel ini tidak sepatutnya menjadi alasan untuk diagnosis diri dan rawatan diri sekiranya berlaku kecederaan! Sentiasa hubungi pakar sebelum melakukan sesuatu!

Motif utama artikel ini adalah untuk mendesak semua atlet untuk melakukan pemanasan menyeluruh sebelum latihan utama, perancangan yang kompeten dalam proses latihan. Peralatan yang dibekalkan oleh profesional dan pemulihan yang baik akan menyelamatkan sendi anda dari kecederaan, kerana ia selalu lebih mudah untuk mencegah kecederaan daripada merawatnya!

Pecah otot dan ligamen sendi bahu

Kerana tekanan luar biasa pada bahagian atas, kecederaan otot dan ligamen sering berlaku. Pecah ligamen pada sendi bahu adalah tahap peregangan yang teruk, disifatkan oleh pelanggaran sepenuhnya terhadap integriti ligamen, yang disertai dengan sakit, bengkak dan kehilangan fungsi. Kecederaan ini sama seriusnya dengan kerosakan pada otot-otot pinggang bahu. Luka bahu sedemikian mesti dirawat secara komprehensif untuk mencegah komplikasi.

Gejala dan tanda-tanda

Adalah penting untuk dapat membezakan jumlah kerosakan pada ligamen daripada pecah otot bahu. Walaupun kesamaannya dalam gejala, kecederaan agak berbeza. Tanpa pelanggaran kulit yang ketara, hanya seorang profesional yang dapat menentukan kecederaan ini atau itu. Bagi orang yang tidak tahu tentang ubat, meja adalah sesuai untuk membezakan kecederaan ini.

Ia penting! Dalam jam pertama selepas kecederaan bahu, pesakit mungkin tidak merasa sakit akibat pembebasan adrenalin yang kuat ke dalam darah. Gejala boleh dikurangkan dengan ketara. Jangan tunduk kepada persuasi mangsa, dan dalam apa jua keadaan untuk menghantarnya ke hospital untuk pemeriksaan menyeluruh dan mendapatkan bantuan yang berkelayakan.

Pertolongan cemas: apa yang perlu dilakukan

Masa disediakan pertolongan cemas dapat mengurangkan risiko komplikasi pada masa akan datang. Oleh itu, adalah wajar untuk semua orang mengetahui dan dapat memberikan pertolongan cemas. Sekiranya pecah otot bahu atau pecah ligamen, pertolongan cemas adalah sama:

 1. Memberi pergerakan tangan lengkap;
 2. Sekiranya terdapat luka, ia mesti dirawat dengan antiseptik jenis chlorhexidine atau furacilin dan pakaian steril mesti digunakan;
 3. Sapukan sejuk kepada tisu edematous. Suhu yang rendah akan menyempitkan vesel, dengan itu mengurangkan keradangan dan melegakan kesakitan;
 4. Pastikan untuk memanggil ambulans atau mengangkut orang yang cedera ke jabatan mangsa;
 5. Sebagai alternatif, anda boleh memberi mangsa ubat anestetik untuk melegakan kesakitan.

Apabila tisu pecah, kemasukan ke hospital adalah wajib, kerana jenis kecederaan ini hanya dirawat dengan pembedahan. Rawatan diri dan pengabaian kesihatan mereka adalah berbahaya dengan perkembangan proses keradangan, penyebaran keradangan purulen dan kehilangan fungsi anggota badan, bahkan kecacatan.

Rawatan

Selepas mangsa diletakkan di hospital, rawatan air mata bermula. Sebagai peraturan, rawatan dijalankan dalam dua peringkat: terapi pembedahan dan konservatif.

Rawatan pembedahan ligamen dan air mata memberikan lekatan tisu berkualiti tinggi dan pemulihan cepat. Walaupun beberapa operasi dikaitkan dengan risiko dan kesulitan tertentu (sebagai contoh, operasi apabila tendon otot supraspinous pecah), keputusan yang diperoleh membolehkan risiko tersebut.

Sekiranya alat pemutar rosak rosak, operasi juga ditunjukkan. Pecah perut tidak membenarkan pergerakan normal di sendi dan perlu dirawat. Dalam kes pecah separa, rawatan konservatif boleh ditetapkan. Ia digunakan apabila kecederaan tidak mengganggu pergerakan normal bahu.

Bagi kecederaan otot bisep, operasi dianggap sebagai rawatan utama. Semasa operasi, dua proses utama dilakukan: menjahit gentian otot dan mengeluarkan hematoma. Dalam kes pembetulan otot (pemendekkan), autotransplantasi serat ditunjukkan. Operasi sedemikian akan menghalang pengulangan air mata dan memastikan pemulihan aktiviti motor bahu.

Rawatan konservatif digunakan dalam kombinasi dengan pembedahan. Rawatan itu secara bebas dapat diberikan jika kecederaan itu kecil dan tidak menimbulkan ancaman terhadap kemampuan kerja orang tersebut. Rawatan pecah bukan pembedahan termasuk kaedah berikut:

 • Mengambil ubat penahan sakit dengan tindakan anti-radang dan antispasmodik;
 • Dalam tempoh yang teruk, penggunaan sejuk ditunjukkan, dan selepas itu adalah lebih-fisioterapi dengan kesan pemanasan;
 • Peraturan mandatori dalam rawatan kecederaan adalah pematuhan pengekangan tempat tidur yang ketat dengan pergerakan yang terbatas di bahagian tubuh yang rusak. Untuk keseluruhan tempoh rawatan, pembalut tekanan atau plaster dikenakan pada bahu.

Perubatan tradisional bukanlah terapi yang kompleks dalam rawatan kecederaan bahu. Resipi pengamal dan penyembuh boleh digunakan hanya sebagai bantuan untuk rawatan asas dan hanya dengan kebenaran doktor yang hadir.

Pemulihan

Apabila ligamen dari bahu dan serat otot pecah, tisu menyembuhkan untuk masa yang lama. Ini disebabkan oleh penahan jangka panjang anggota badan dan penurunan nada gentian. Adalah mungkin untuk memulakan tindakan pemulihan selepas penyingkiran sakit. Masa dan kompleks langkah-langkah pemulihan dipilih secara individu oleh doktor yang hadir. Kompleks yang dipilih bergantung kepada keadaan pesakit dan jenis kerosakan. Semasa tempoh pemulihan, terpakai:

 1. Urut Urut berkesan melegakan bengkak tisu, melegakan kesakitan selepas mengeluarkan plaster, meningkatkan aliran darah dan memperbaiki nada otot;
 2. Gimnastik terapeutik. Sesi pertama latihan dijalankan di bawah pengawasan seorang doktor dalam terapi fizikal. Latihan hendaklah berkesan, tetapi tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan kepada pesakit. Sekiranya kesakitan, kelas mesti dihentikan
 3. Fisioterapi. Semasa pemulihan, terapi fizikal membolehkan anda mencapai kejayaan yang ketara. Prosedur terma memerangi edema dan keradangan, dan terapi magnetik dan ultrasound dapat meningkatkan aliran darah dan nada tisu;
 4. Resipi rakyat. Penggunaan kompres tanah liat putih dan susu, menggosokkan terapi terapi mempercepat pertumbuhan semula tisu dan membolehkan anda menghapuskan kesan sisa selepas kecederaan.

Akibatnya

Kerosakan kepada sistem muskuloskeletal memerlukan komplikasi tertentu. Sekiranya kerosakan pada tali pinggang bahu, ini mungkin:

 • Perkembangan kontrak akibat pemisahan bibir artikular. Patologi ini tidak selalu didiagnosis, tetapi ia boleh menyebabkan akibat yang tidak menyenangkan. Mengosongkan pembedahan;
 • Tendonitis. Ini adalah keradangan tendon yang disebabkan oleh kerosakan ligamen yang tidak betul;
 • Kerosakan pada sendi bahu boleh menyebabkan capsulitis. Kapsul adalah keradangan lapisan dalaman kapsul sendi. Diiringi kesakitan yang berterusan di sendi, memanjangkan ke leher dan bahu. Dalam kes yang teruk, ia menjadi punca kecacatan pesakit.

Rawatan awal kerosakan yang digabungkan dengan profilaksis akan membantu mencegah komplikasi. Langkah-langkah pencegahan termasuk sukan, gaya hidup aktif, memberikan tabiat buruk dan diet seimbang.

Kaki bahu: bagaimana menyembuhkan tanpa berulang

Sebabnya

Peregangan sendi bahu berlaku pada masa ini apabila seseorang membuat pergerakan yang melampaui batas fisiologi sambungan sfera. Kerosakan ini adalah paling biasa untuk atlet yang terlibat dalam sukan traumatik dan mengalami tekanan yang berlebihan pada artikulasi - pelempar teras, pembina badan, gimnast pada bar yang tidak rata.

Sendi bahu yang cedera mungkin dalam keadaan lain:

 • jatuh ke tepi atau ke hadapan dengan sokongan di tangan;
 • jerk tajam untuk anggota badan;
 • Pukulan kuat ke kawasan tulang selangka;
 • perompak, patah, terkehel.

Peregangan otot bahu tidak berlaku dengan setiap kecederaan. Agar ini berlaku, beberapa faktor diperlukan yang menimbulkan kelemahan sistem otot-tendon:

 • kerosakan bersama dengan pembentukan osteofit;
 • perubahan yang berkaitan dengan usia, kemerosotan tropis tisu lembut;
 • gangguan metabolik;
 • terapi penggantian hormon jangka panjang;
 • pemakanan yang lemah, gaya hidup tidak sihat, avitaminosis;
 • anomali kongenital struktur.

Patologi yang dipertimbangkan memburukkan trophisme ligamen bahu, menjadikannya keras dan tidak elastik, tidak membenarkan mereka meregangkan keadaan yang diperlukan.

Gejala

Peregangan otot bahu boleh berlaku di kawasan acromioclavicular, sterno-clavicular dan atas-scapular. Simptomologi lesi bergantung kepada ligamen tertentu yang telah koyak.

Tanda-tanda kerosakan yang biasa adalah sedikit:

 • kesakitan yang teruk di kawasan bahu, terutamanya apabila mengangkat lengan ke tepi atau ke hadapan;
 • bengkak bersama;
 • hematoma, pendarahan di rongga sendi;
 • sekatan mobiliti.

Keamatan ketidakselesaan bergantung kepada tahap kerosakan pada ligamen bahu. Dalam peregangan normal, kesakitan yang jarang berlaku berlaku pada masa memakai pakaian luar, menyikat rambut dan pergerakan aktif lain bahu. Sekiranya terdapat air mata, sensasi menjadi tajam walaupun dengan sedikit beban.

Selain ketidakselesaan yang ditandai, gejala demam, kemerosotan kesejahteraan umum, dan edema yang teruk menandakan pecahnya ligamen sendi bahu. Apabila otot dan tendon terlibat dalam proses patologi, sensasi yang menyakitkan menjadi kekal dan ketara merumitkan kehidupan pesakit.

Gejala lain meregangkan bahu - pendarahan dalam tisu dan hiperthermia tempatan mencadangkan permulaan proses keradangan. Pergerakan terhad di kawasan sendi boleh menjadi sederhana dan ketara. Ia semua bergantung kepada saiz edema dan tahap kesakitan.

Apa yang dirawat oleh doktor?

Apabila regangan atau pecah otot bahu tidak boleh ditunda dengan lawatan ke doktor. Pada kesempatan pertama disyorkan untuk mendekati ahli bedah atau traumatologist.

Sekiranya tidak ada pakar seperti di klinik tempatan, anda perlu menangguhkan kupon kepada ahli terapi, dan dengan kerosakan teruk dan sakit yang tajam, hubungi bilik kecemasan. Ia mungkin memerlukan lapisan pembatas plaster.

Diagnostik

Sekiranya ada yang tersangka, doktor akan membuktikan pesakit tentang sebab-sebab kecederaan tersebut. Kemudian pesakit diberikan kaedah penyelidikan tambahan:

 • radiografi. Membolehkan anda memastikan ketiadaan dislokasi, patah tulang dan patah tulang;
 • MRI dan USI Untuk membantu menentukan kehadiran dan tahap kerosakan pada lapisan otot; lebih lanjut mengenai MRI →
 • CT Cukup kaedah bermaklumat, memberikan imej terperinci tisu yang terjejas.

Dalam kes yang jarang berlaku, pesakit dirujuk kepada arthroscopy untuk kajian terperinci mengenai ligamen dan tendon sendi bahu dari bahagian dalam. Jika perlu, dalam diagnosis pembezaan dengan pelbagai jenis arthritis melakukan pemeriksaan klinikal dan biokimia darah.

Rawatan

Dengan diagnosis keseleo sendi bahu, rawatan bermula dengan kaedah konservatif. Pesakit ditetapkan rehat, kompres ais, ubat-ubatan dan latihan pemulihan. Dengan keberkesanan rawatan simptomatik terpaksa menjalani pembedahan.

Terapi utama

Sejurus selepas kecederaan, kesakitan di sendi dihentikan dengan penggunaan sejuk dan penggunaan pembalut tekanan menggunakan kaedah Deso. Dengan cara ini anda boleh merawat keseleo mudah sendi bahu.

Apabila sakit berlaku, analgesik dan NSAID digunakan - Aspirin, Pentalgin, Naproxen, Ibuprofen, Nise, Diclofenac, Ortofen. Mana-mana ubat yang disenaraikan diambil secara lisan mengikut keperluan, tetapi tidak lebih daripada 3 kali sehari.

Dalam rawatan peregangan otot sendi bahu, keutamaan diberikan kepada agen topikal. Kelompok salap berikut yang paling biasa digunakan:

 • Homeopati - Traumel C dan Objektif T. Persiapan meningkatkan metabolisme, menghentikan pemusnahan tisu, mempunyai kesan analgesik dan regenerasi;
 • Chondroprotectors - Hondroksid, Teraflex, Chondroitin. Salap mencegah degenerasi sendi, mempercepat pemulihan metabolisme di bawah ketegangan;
 • Pemanasan - Finalgon, Viprosal, Apizartron, Efkamon, Nikofleks. Senyawa mengaktifkan aliran darah tempatan, mengurangkan bengkak dan keradangan, mempunyai kesan yang mengganggu;
 • NSAID untuk pentadbiran topikal - Phenylbutazone, Ibuprofen, Neise, Pyroxekam, Nimesulide, Ketoprofen. Ubat-ubatan menghilangkan keradangan dan manifestasi gejala lain ligamen bahu tertahan;
 • Dana gabungan - Dolobene, Voltaren. Mempunyai kesan penyelesaian, mencegah pembentukan bekuan darah dan pendarahan.

Sesetengah ubat ubatan juga mempunyai kesan analgesik: bunga tansy, yarrow, akar saderi. Merebus dibuat dari tumbuh-tumbuhan dan diminum pada hari pertama selepas kerosakan bahu. Untuk rawatan luaran meregangkan bahu, gunakan penyerapan buah berry elderberry segar dengan soda. Mereka membuat losyen dan memampatkan.

Terapi sekunder

Sebagai peraturan, dengan regangan sederhana ligamen bahu boleh mengendalikan dengan cepat. Dalam kes ini, rawatan simptomatik dan latihan pemulihan mudah membantu dengan baik. Mereka boleh bermula 4-5 hari selepas kecederaan di bawah pengawasan seorang pengajar.

Dengan diagnosis "mengoyak ligamen sendi bahu," rawatan akan panjang dan sukar. Untuk penyembuhan yang paling cepat pesakit, prosedur fisioterapi ditetapkan kepada pesakit: phonophoresis dengan hormon, elektroforesis, terapi magnetik, penggunaan ozokerit. Gimnastik terapeutik dan penggunaan gel diserap adalah disyorkan: Aescin, Venorutan, Troxevasin, salep Heparin, Traumel, Troxerutin.

Pada peringkat terakhir tempoh pemulihan adalah berguna untuk berenang. Prosedur air sempurna mengembangkan sendi bahu dan menguatkan otot, mempercepat pemulihan.

Rawatan di rumah termasuk memakai pembalut, penggunaan resipi ubat tradisional, serta diet seimbang dengan kemasukan aspic, jeli dan produk tenusu.

Pencegahan

Sprema sendi bahu boleh dielakkan dengan mengeluarkan senaman dan melakukan semua latihan dengan betul dan diukur, mengelakkan jeritan. Sebelum latihan, anda perlu memanaskan badan dengan melakukan satu set gerakan mudah, termasuk berayun dan putaran tangan.

Sekiranya kelebihan bahu berlaku disebabkan sifat kerja, anda harus memakai perban yang menyokong dan mengambil rehat yang kerap di mana ia adalah baik untuk melakukan gimnastik ringan dan meregang bahu anda.

Ia adalah perlu untuk mengelakkan kerosakan pada otot dan dalam kehidupan seharian: untuk melindungi diri dari kecederaan dan terjatuh, terutamanya dalam keadaan yang berais, mematuhi peraturan keselamatan semasa bekerja di rumah dan di taman.

Sprains di kawasan bahu bertindak balas dengan terapi dan jarang menyebabkan komplikasi yang serius. Walaupun demikian, perlu dilakukan dengan jelas perlantikan doktor yang hadir dan jangan lupa dengan mereka semasa memperbaiki keadaan. Ini akan membantu anda pulih lebih cepat dan mengelakkan pergantungan.

Apakah kecederaan bahu dan cara memperlakukan mereka

Kecederaan bahu adalah konsep yang menggabungkan segala kemungkinan kerosakan pada sendi tali pinggang bahu. Pelanggaran terhadap ciri-ciri fungsional dari seksyen ini boleh disebabkan oleh berbagai sebab, yang berdasarkannya klasifikasi kecederaan bahu dibina.

Anatomi bahu

Bahu terletak di antara bahu dan sendi siku lengan. Ia tergolong dalam bahagian atas dan termasuk dua kumpulan otot:

 • depan (di sini boleh dikaitkan dengan corakoid, bahu, dua kepala);
 • belakang (boleh dikaitkan dengan siku, triceps dan siku bersama).

Kedua-dua kumpulan otot bahu bertanggungjawab untuk kerja lengan bawah, yang membolehkannya melakukan semua pergerakan yang diperlukan: penambahan dan penculikan, putaran dan ketinggian. Bahagian atas bahu dikomunikasikan dengan supraspinatus, subacute, pekeliling kecil, deltoid dan otot-otot yang lain, memberikan pergerakan pada sambungan ikat pinggang bahu.

Di bawah otot adalah tulang panjang yang dilekatkan pada bilah bahu dan membentuk sendi bahu. Elemen penghubung adalah kepala humerus. Bahagian bawah tulang bahu dikomunikasikan dengan tulang radial dan ulnar lengan bawah.

Di kawasan ikat pinggang bahu terdapat plexus saraf, axillary dan brachial arteri yang berkaitan dengan aorta melalui arteri subclavian.

Klasifikasi kecederaan bahu

Kerosakan pada tali pinggang bahu mungkin kecil, dan mungkin sangat serius. Jenis kecederaan bergantung kepada sifat kerosakan dan struktur anatomi yang telah menderita akibat pendedahan luaran yang agresif. Jenis utama kes klinikal:

 • kecederaan pecah sendi bahu (patah);
 • keseleo;
 • keseleo;
 • pecah serat mikro dan makro otot;
 • lebam.

Kedua-dua struktur anatomi dan tisu yang lebih dalam boleh rosak: kulit, otot, tendon dan ligamen, tisu tulang, struktur artikular, vesel dan arteri, ujung saraf.

Punca

Kecederaan disebabkan oleh:

 • kerosakan bahu apabila jatuh;
 • memukul keras di bahu;
 • memerah dipertingkatkan;
 • kemalangan jalan raya;
 • kecederaan di tempat kerja;
 • beban kuat pada sendi bahu;
 • tidak mematuhi peraturan keselamatan;
 • kelas semua jenis aktiviti sukan;
 • keadaan cuaca.

Pecah

Patah bahu adalah kecederaan langka. Masalah ini lebih relevan kepada orang-orang umur persaraan, kerana struktur artikular mereka tertakluk kepada proses kemerosotan. Pecah boleh berlaku apabila jatuh dengan pendaratan pada siku atau lengan yang bengkok.

Gejala

Gejala termasuk rasa sakit di bahagian bahu, yang bertambah apabila anda cuba membuat gerakan dengan tangan anda. Sebagai peraturan, mangsa mempunyai bengkak yang teruk di kawasan patah, dan mana-mana pergerakan lengan yang berkomunikasi dengan bahu yang cedera diberikan dengan kesukaran yang besar dan disertai oleh serangan sakit.

Jika anda mengesyaki patah tulang, anda perlu berjumpa doktor yang akan memeriksa dan melantik x-ray. Jika tidak, gangguan tulang tidak dapat dikesan, yang bermaksud bahawa tulang akan tumbuh salah.

Rawatan

Kecederaan bahu yang rumit oleh patah memerlukan rawatan yang berpanjangan. Kaedah pembetulan kerosakan:

 • campur tangan operatif (sekiranya berlaku serpihan tulang);
 • melumpuhkan tangan plaster;
 • imunomodulator dan ubat yang mengandungi kalsium.

Pemulihan

Pemulihan yang betul selepas patah adalah sama pentingnya dengan rawatan. Oleh kerana sendi tidak bergerak untuk masa yang lama, arthrosis mungkin berlaku beberapa lama selepas pemindahan plaster. Urut diri mudah anggota atas dan kompleks terapi senaman (terapi fizikal) akan menghalang perkembangan penyakit sendi.

Dislokasi

Dislokasi adalah pergeseran segmen rawan ke kedudukan yang salah secara anatom berkaitan dengan tulang skapular. Alasannya boleh dipaksa bergerak dalam arah yang tidak wajar untuk tangan atau perlanggaran tajam dengan objek. Tidak mustahil untuk memulihkan fungsi sendi tanpa campur tangan seorang doktor serta semasa patah tulang.

Gejala

Apabila anda dislokasi, kulit menjadi biru atau kelabu, bahu berubah bentuk, dan pergerakan anggota atas adalah sukar atau mustahil. Apabila cuba membawa lengan dan bahu dalam dinamik, anda boleh mendengar masalah ciri. Sakit adalah membosankan, tetapi ia boleh memberi pada siku atau jari.

Rawatan

Dengan dislokasi klasik bersama bahu, rawatan dibahagikan kepada beberapa tahap:

 • pertolongan cemas;
 • pemulihan lokasi yang betul secara anatom dari sendi (penarikan balik);
 • menetapkan anggota yang cedera (menggunakan pembalut atau pembalut);
 • prosedur pemulihan.

Imobilisasi sementara anggota badan dan latihan pemulihan sangat penting, kerana mereka membenarkan sendi "tumbuh bersama" dengan tisu penghubung dan mengunci kedudukan yang betul. Pesakit yang mengabaikan langkah-langkah rawatan selepas kerap menjadi mangsa kambuh (dislokasi dalam kes ini boleh berlaku walaupun dengan aktiviti fizikal ringan dan pergantungan pada lengan sakit).

Muscle Tearing

Pecahan tisu otot sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan latihan. Oleh kerana dinamika bahu yang tidak mencukupi, pembekalan otot dengan darah terganggu dan gentiannya "kering". Dan dengan kesan yang tajam dan kasar pada bahagian atas kain, yang telah kehilangan keanjalan, hanya pecah.

Sebabnya

Kerosakan pada otot mungkin disebabkan oleh ciri-ciri anatomi struktur kawasan brachial (anomali kongenital di lokasi atau bentuk tulang rawan). Tetapi ia boleh ditimbulkan oleh pergerakan yang sangat tajam atau "peregangan" tangan.

Gejala

Simptom yang paling penting ialah kehilangan sensasi di lengan bawah dan tangan. Kerosakan dalam gentian otot disertai dengan rasa sakit (semakin luas kawasan kerosakan - semakin kuat rasa sakit), kehilangan ciri-ciri fungsional (ketidakupayaan untuk melakukan gerakan mudah).

Rawatan

Pesakit yang disyaki otot mengoyak mesti menjalani x-ray dan melawat pakar bedah. Dan hanya selepas analisa mendalam sejauh mana kerosakan, adakah doktor akan menentukan cara merawat orang yang cedera.

 • pecah setempat (separa) dirawat dengan latihan khas, dos beban dan anestesia tempatan;
 • detasmen lengkap dirawat melalui pembedahan, di mana otot dijahit.

Tanpa rawatan, pemulihan otot tidak berlaku! Serat kering dan berubah bentuk, dan anggota badannya berhenti berfungsi sepenuhnya.

Peregangan

Peregangan tidak digunakan untuk kecederaan berbahaya. Ini adalah hasil dari aktiviti motor (paling kerap sukan), tetapi ia juga boleh berlaku di dalam persekitaran domestik dengan faktor traumatik yang agak lemah.

Gejala

Symptomatology menampakkan diri dalam kesakitan dan kehilangan dinamika anggota badan. Edema dan hematomas kecil mungkin berlaku. Jabatan yang cedera kehilangan fungsinya.

Rawatan

Rawatan khas untuk peregangan tidak disediakan. Ia cukup untuk membiakkan tali pinggang bahu dengan bantuan persediaan farmaseutikal dan memastikan imobilitas anggota badan dengan menggunakan pembalut atau pembalut.

Tetapi lawatan ke traumatologist adalah suatu keharusan, kerana peregangan dapat rumit oleh kecederaan bersamaan (pecah ligamen, dislokasi, dll.).

Apabila lebam merosakkan kulit, terletak di sekitar kawasan kapal dan serat sarafnya. Selalunya, lebam disertai dengan lebam, yang muncul 1-2 hari selepas kecederaan dan tidak hilang selama 3-10 hari berturut-turut.

Pembentukan lebam, di mana darah direndam dengan lapisan lemak subkutan dan otot. Peluh dirawat di rumah dengan menyejukkan kawasan yang cedera dan menerima ubat penghilang rasa sakit. Peluh dikurangkan dengan bantuan farmasi (contohnya, bodyaga atau krim pemanasan)

Untuk menggunakan krim pemanasan dan cara merangsang peredaran darah hanya mungkin jika mangsa yakin tidak ada komplikasi selepas kecederaan.

Keradangan otot

Salah satu varian komplikasi selepas kecederaan adalah myositis (keradangan serat otot). Ia menampakkan diri dalam bentuk kesakitan yang teruk, yang sering dikelirukan oleh mangsa-mangsa dislokasi dan patah tulang.

Rawatan

Dengan myositis biasa, perlu mengambil anti-radang dan ubat penahan sakit, anda boleh memohon ais. Sekiranya keradangan otot adalah teruk (rumit oleh jangkitan atau proses autoimun), doktor yang menghadiri menetapkan diagnosis terperinci dan pelan rawatan.

Kecederaan sukan

Dalam kategori berasingan, anda boleh menyerlahkan kecederaan sukan yang berlaku akibat teknik yang tidak wajar untuk melakukan latihan tertentu. Latihan berbahaya untuk sendi bahu:

 • akhbar bangku (dari dada dan dari belakang kepala);
 • pembiakan dumbbells di sisi bertentangan;
 • dorong ke toraks;
 • penghantaran bola (bola tampar dan tenis).

Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan bahagian bahu di masa lalu atau pulih dari kecederaan bahu, lebih baik untuk meninggalkan latihan ini. Sekiranya tidak mungkin untuk mengecualikan mereka sepenuhnya dari latihan, cuba untuk mengurangkan intensiti prestasi / mengurangkan berat badan yang anda bekerja.

Latihan fizikal dan sukan dengan kecederaan bahu hanya mungkin selepas selesai rawatan (pada peringkat pemulihan). Dalam kes ini, beban harus minimum.

Mengenai rawatan bahu yang cedera

Rawatan kecederaan bahu ditetapkan bergantung kepada keparahannya.

Sekiranya kecederaan itu adalah yang paling mudah dan tidak berbahaya, maka di kawasan yang cedera pada hari pertama memohon kompres sejuk, dibuat dengan bantuan ais dibalut dengan kain yang ada. Ia perlu memampatkan seperti selama 25 minit dan selang antara rawatan harus tidak kurang dari setengah jam.

Ia juga perlu untuk cuba menghilangkan semua beban, meminimumkan pergerakan dan menyediakan mangsa dengan rehat lengkap. Selepas 2-4 hari, bahu sepenuhnya dipulihkan.

Jika lebam, hematoma dan bengkak dibentuk bersama-sama dengan kecederaan, kecederaan sendi bahu diperlakukan sedikit lebih sukar. Dalam keadaan ini, dua hari pertama juga perlu menggunakan kompres ais, yang akan menyumbang kepada pengurangan kesakitan dan mencegah pembentukan hematomas dan edema. Mereka boleh digunakan untuk tidak lebih daripada 20-25 minit dan selang antara sesi tidak boleh kurang dari tiga jam. Juga, sebagai tambahan kepada kaedah terapi yang popular, doktor yang menghadiri menetapkan pengambilan ubat khas yang berfungsi sebagai ubat penghilang rasa sakit dan menyumbang kepada perencatan pelbagai proses keradangan.

Sekiranya hematoma telah terbentuk di tapak kecederaan, maka perlu menghapuskannya dengan bantuan lotion yang dibuat berdasarkan iodin, cuka sari apel atau garam. Bahu untuk tempoh rawatan memerlukan imobilisasi dan keadaan berehat. Setelah selesai terapi, perlu menjalani kursus pemulihan yang ditetapkan oleh pakar untuk membolehkan sendi kembali normal.

Dalam kes yang lebih teruk, ketika pendarahan telah terjadi di sendi bahu dan terdapat lebih dari dua puluh mililiter darah di dalamnya, prosedur untuk pengungsiannya diperlukan. Ia dilakukan di bawah ubat penahan sakit setempat dan terdiri daripada mengeluarkan darah dari sendi yang cedera melalui jarum suntikan. Seterusnya, dengan menggunakan rongga periostikular dua novocaine yang dibasuh. Sekiranya darah terus berkumpul dari masa ke masa di dalam sendi, prosedur diulang lagi.

Dalam beberapa kes yang teruk, pemeriksaan lengkap ke atas kawasan yang cedera dan pembedahan diperlukan. Ini diperlukan sekiranya:

 • dengan bantuan intervensi konservatif tidak dapat memulihkan keadaan bahu sebelumnya;
 • mangsa mengalami pecah ligamen yang lengkap atau tidak lengkap, di mana fungsi motor merosot dengan ketara;
 • fraktur teruk atau dislokasi sendi.

Setelah selesai rawatan, doktor menetapkan permulaan pemulihan, yang terdiri daripada terapi senaman, urutan dan latihan khusus untuk sendi bahu. Dengan bantuannya, fungsi motor kembali normal, dan kemunculan pelbagai komplikasi dapat dikurangkan.

Akibatnya

Selepas kecederaan di kawasan bahu, komplikasi berikut boleh berlaku:

 • kejadian periarthritis atau arthrosis;
 • sakit kesakitan berterusan di kawasan kecederaan;
 • kesakitan berselang semasa latihan;
 • pemulihan fungsi motor yang tidak lengkap.