Utama / Lutut

Luka, patah tulang, keseleo

Alat utama seseorang terdedah kepada kerosakan akibat struktur nipis dan kompleksnya dan hubungan tetap dengan situasi traumatik. Sudah tentu, kita bercakap tentang tangan, atau sebaliknya, mengenai tangan. Malangnya, kerosakan pada tendon jari tidak biasa. Jambatan di antara tisu otot dan tulang yang rosak disebabkan oleh hakikat bahawa tendon, disebabkan oleh struktur anatominya, tidak dapat meregangkan, kerana ia tidak mempunyai keanjalan. Pecah tendon jari adalah bersamaan dengan kehilangan seluruh jari. Dan jika dalam kes kecederaan jari kecil, hanya 8% daripada fungsi tangan yang jatuh, maka jika ibu jari rosak, semua 40%. Untuk menilai tahap keterukan masalah ini mudah bagi seseorang tanpa pendidikan medis.

Kerosakan klasifikasi pada tendon jari

 1. Bergantung kepada sama ada terdapat pelanggaran integriti kulit, terdapat kecederaan tangan terbuka dan tertutup. Tertutup, pada gilirannya, dibahagikan kepada traumatik dan spontan, apabila penyebabnya tidak diketahui, atau sebaliknya, ia terletak di dalam, dalam perubahan degeneratif.
 2. Dengan bilangan tendon jari yang cedera, terpencil (tunggal) dan pelbagai kecederaan terpencil. Sekiranya terdapat kerosakan kepada struktur lain - otot, tulang, saluran darah, saraf - kecederaan dipanggil gabungan.
 3. Sifat dan kekuatan ejen traumatik menentukan sama ada pecah separa atau lengkap berlaku.
 4. Masa timbul kehadiran masalah dengan berus akan diambil kira apabila membahagikan tendon jari ke dalam segar (0-3 hari), basi (4-20 hari) dan tua (3 minggu atau lebih) kecederaan.

Air mata tendon flexor jari

Pesakit datang kepada kami dengan aduan mengenai pelanggaran aktiviti jari. Kesakitan boleh lulus, tetapi ketidakupayaan untuk menekuk jari tetap, yang membuat anda datang ke doktor. Tangannya mempunyai dua otot, melenturkan jari-jari, tetapi yang terletak di dalamnya, dan yang lainnya - secara dangkal. Untuk mengenal pasti sama ada tendon rosak dan yang mana, melakukan teknik diagnostik mudah.

 • Jika anda tidak membengkokkan falanx kuku, itu bermakna bahawa flexor jari yang terperangkap dalam cedera.
 • Sekiranya pada falanx utama yang pertama (pertama) dua yang lain tidak bengkok, ini bermakna bahawa kedua-dua tendon kedua-dua otot melenturkan jari-jari tangan akan terjejas. Keupayaan untuk membengkokkan jari lurus tetap, kerana otot-otot kecil seperti interosseous dan cacing bertanggungjawab untuk ini.
 • Jika hanya flexor permukaan jari rosak, fungsi jari tidak terjejas, kerana kerja-kerja itu dikompensasi oleh flexor yang mendalam.

Rawatan hanya dalam operasi. Dalam tempoh yang teruk, doktor akan cuba menjahit tendon. Terdapat banyak jenis jahitan tendon, yang kebanyakannya pakar bedah kita sendiri. Sekiranya berlaku kerosakan kronik atau ketidakcekapan operasi yang dilakukan, tendon lazim dilakukan - penggantian tendon dengan pemindahan. Selepas kecederaan pada tendon jari yang membengkokkan mereka, pembalut yang tidak bergerak pada tangan dan lengan selama 3 minggu diperlukan.

Kerosakan kepada tendon extensor

Anatomi jari extensor agak berbeza. Dari otot, jari ekstensor, bergerak tendon. Ia dibahagikan kepada 3 bahagian: bahagian tengah dilampirkan pada phalanx utama, dan kedua belah pihak - ke kuku. Oleh itu, hasil kecederaan itu akan bergantung kepada bahagian tendon yang rosak. Jika ini adalah bahagian sampingan, pesakit tidak boleh melepaskan falanx kuku dan jari itu kelihatan seperti tukul. Apabila bahagian tengah terjejas, over-lenturan sendi interphalangeal distal diperhatikan. Jari seperti itu secara kiasan disebut "boutonniere". Sekiranya zon kerosakan pada tendon jari terletak lebih tinggi, jari menganggap kedudukan yang bengkok dan orang itu tidak dapat membukanya secara bebas.

Oleh kerana ujung tendon ekstensor jari-jari jauh dari jarak jauh, mungkin untuk mencapai gabungan mereka tanpa pembedahan dengan menggunakan pelekat plaster. Setiap tahap kerosakan mempunyai kedudukan penetapannya sendiri. Walau bagaimanapun, kita tidak dapat mengetahui sama ada hujung tendon telah berkembang bersama, sama ada terdapat syarat untuk ini, oleh itu, hari ini, taktik operasi lebih disukai.

Sudah tentu, artikel di laman web ini bukan panduan untuk anda membuat diagnosis sendiri. Dalam sebarang kes, anda mesti berjumpa doktor. Traumatologists di Pusat Perubatan GarantKlinik membangun arah seperti mikrosurgery tangan dan menerima pesakit dengan patah tendon jari. Kami menggunakan teknologi yang memenuhi piawaian Eropah untuk menjalankan operasi intensif buruh yang kompleks di tangan, dan kami boleh diakses oleh semua segmen penduduk.

Terdapat sembilan zon kerosakan kepada tendon penyambung extensor tangan. Kerosakan dalam zon I dan III adalah perkara biasa dan terletak pada tahap jari.

Kecederaan tendon extensor tangan di zon I diiringi sama ada oleh ubah bentuk tukul seperti jari, atau oleh ubah bentuknya dalam bentuk leher angsa dan dikaitkan dengan kerosakan pada bahagian sisi sendi tendon berhampiran sendi interphalangeal distal. Pengubahan bentuk palu mungkin disebabkan oleh pecah tendon, tetapi lebih kerap berlaku dengan jari telunjuk yang kuat, dengan disertai dengan pecah bahagian akhir tendon atau pemisahan tendon dengan serpihan tulang. Dengan rawatan yang tidak berjaya, ubah bentuk seperti tukul membawa kepada ubah bentuk jari dalam bentuk leher angsa, yang disebabkan oleh ketidakseimbangan dalam kerja otot sendiri, otot lengan bawah, yang menjalankan pelanjutan jari. Apabila tendon distal dari tendon extensor pecah, teras yang agak berlebihan berlaku dalam sendi interphalangeal proksimal, yang lebih teruk lagi oleh perpindahan serabut extensor lateral ke belakang. Jika pada masa yang sama terdapat kelemahan aponeurosis palmar, maka jari itu kelihatan lebih bengkok. Hasil daripada ketiadaan penawar dari extensors di bawah tindakan flexor yang mendalam, jari menjadi bengkok dalam sendi interphalangeal distal dan mengambil bentuk leher angsa.

Dalam kes kecederaan tendon extensor tangan di zon III, bahagian tengah tendon itu koyak, oleh sebab itu rasuk lateral boleh dialihkan ke arah sawit. Sekiranya kerosakan di zon III masih tidak berubah, maka kecacatan gelang seperti jari boleh berkembang, dengan kehilangan keupayaan lanjutannya pada lengan sendi interphalangeal proksimal dan lenturan yang disebabkan oleh tindakan tujahan gentian lateral yang terlantar, yang menyebabkan lekukan pada sendi interphalangeal distal.

Diagnosis kecederaan tendon extensor tangan

Untuk mengiktiraf kerosakan pada tendon extensor tangan biasanya penyelidikan objektif yang mencukupi. Pelanjutan jari adalah proses yang lebih rumit daripada fleksi, kerana ia ditentukan oleh fungsi extensors lengan bawah yang diselimuti oleh saraf radial dan ekstensor yang terletak langsung di rantau tangan, yang diawasi oleh saraf ulnar dan median. Apabila memeriksa pesakit, perlu diingatkan bahawa pada tahap sendi metacarpophalangeal tendon extensor bersama terbentuk dan, walaupun pecah lengkap tendon proksimal pada jambatan tendon, keupayaan lanjutan aktif pada sendi metacarpophalangeal kekal. Selain itu, perlu diingat bahawa otot-otot intrinsik tangan memberikan fleksion pada metacarpophalangeal, sambungan sendi interphalangeal, dan pergerakan ini dapat dikekalkan walaupun dengan pecah lengkap jari-jari ekstensor total. Pelanjutan serentak metacarpal-phalangeal, sendi interphalangeal hanya mungkin dengan fungsi mesra jari extensor, yang terletak di lengan bawah dan langsung di tangan. Oleh itu, peperiksaan dan peringatan yang teliti dapat menentukan diagnosis yang betul.

Dan walaupun kecederaan pada tendon extensor sering kali ditunjukkan oleh pecahnya, kecederaan subcutaneous (tertutup) lebih sering terjadi dan pada awalnya tetap tidak diakui kerana pemeriksaan yang tidak mencukupi dan kerana perkembangan ketidakseimbangan dalam fungsi tendon ekstensor yang terletak di lengan bawah dan di tangan, anda memerlukan 2-3 minggu. Penyebab utama kerosakan pada sendi interphalangeal proksimal adalah fleksi kuat jari-jari yang membengkokkannya. Biasanya, dalam kes ini, pesakit muncul dalam gabungan interphalangeal proksimal, mobiliti yang berlebihan pada tahap belakang pangkal phalanx tengah. Fraktur air mata kecil kadang-kadang dilihat pada imej sebelah.

Rawatan kecederaan tendon extensor

Rawatan kecederaan tisu lembut, disertai dengan kecacatan seperti tukul atau pemisahan serpihan tulang kecil, terdiri daripada imobilisasi dengan lenturan selama 6 minggu. Jahitan tendon tidak disyorkan, kerana di kawasan ini, yang tergolong dalam zon I, tendon sangat tipis dan ditandai oleh bekalan darah yang tidak mencukupi. Ubah bentuk dalam bentuk leher angsa dihalang oleh pembetulan yang mencukupi bentuk ubah bentuk tukul. Jika ubah bentuk berlaku, ia mungkin memerlukan jahitan tisu pada sendi interphalangeal distal atau pembinaan semula yang lebih serius.

Bagi fraktur air mata yang kecil, rawatan terdiri daripada melancarkan jari dengan pelanjutan hiper pada sambungan sendi atau transphicular interphalangeal proksimal dengan jari-jari. Apabila merobek lebih daripada satu pertiga daripada permukaan artikular, ada yang mengesyorkan penentuan semula dan penetapan intra-artikular. Walau bagaimanapun, kekerapan komplikasi melebihi 50% dan sesetengah penyelidik percaya bahawa, walaupun kehilangan kesesuaian awal permukaan artikul semasa imobilisasi dengan hiperistis, mereka sentiasa diubah suai. Atas sebab ini, banyak pakar bedah di hadapan sublaksasi palmar dalam gabungan interphalangeal distal mengesyorkan melakukan penataan semula yang tertutup dan penetapan transartikular bersama ini dengan jari-jari dalam kedudukan hyper-flex. Rawatan ini juga ditunjukkan jika pesakit tidak bertoleransi imobilisasi jangka panjang dengan peranti luaran.

Rawatan kecacatan boutonniere melibatkan imobilisasi dinamik interphalangeal sendi proksimal dalam hiper-fleksi dengan gabungan dengan latihan fleksi sendi interphalangeal distal. Sekiranya rawatan ini tidak menghilangkan kecacatan flexion daripada sendi interphalangeal proksimal, tidak membenarkan berkas tendon lateral bergerak ke belakang, maka rawatan pembedahan mungkin diperlukan. Beberapa kaedah diterangkan, yang melibatkan sama ada pemisahan tisu lembut atau pembinaan semula tendon. Hasil rawatan ini tidak dapat diramalkan, jadi mereka harus menggunakan hanya selepas kekurangan kesan rawatan tertutup jangka panjang.

Sebelum ini, kerosakan kepada tendon ekstensor telah dipulihkan pada asas kecemasan, diikuti dengan penetapan pergelangan tangan pada kedudukan lanjutan, jari - dalam fleksi sederhana selama 3-4 minggu. Sering kali, ini telah menyebabkan pembentukan perekatan antara tendon yang dibina semula dan tisu di sekelilingnya, terutamanya dengan kecederaan fraktur atau fraktur bersamaan. Atas sebab ini, terdapat peningkatan minat terhadap campur tangan pembedahan yang dilakukan secara terancang, dengan perhatian khusus terhadap peningkatan teknologi. Ia menunjukkan bahawa keputusan terbaik dicapai dengan aktiviti motor dikawal berbanding dengan pemindaan yang berpanjangan. Jika mungkin, kerjasama dengan pesakit sering diikuti dengan rendaman dinamik dengan overdisbending segera selepas kecederaan.

Kerosakan pada tendon extensor pada satu peringkat atau yang lain adalah biasa. Sebabnya dicincang dan menusuk luka, menghancurkan tisu lembut di belakang tangan dan jari, luka tembakan, dan sebagainya. Pecutan tendon spontan (spontan) pada orang muda sangat jarang berlaku dan dikaitkan, paling kerap, dengan kelebihan melampau atau penyakit degeneratif-dystrophik.

Diagnostik boleh didapati untuk pakar bedah trauma bagi sebarang kelayakan. Sebagai contoh, kerosakan Segond juga boleh berlaku. Kecederaan pada sendi interphalangeal distal disertai dengan fleksi falanx kuku, kekurangan lanjutan aktif dan penstabilan, mengganggu dalam kehidupan seharian.

Kecederaan tendon ekstensor pada tahap sendi interphalangeal proksimal dicirikan oleh kedudukan yang digambarkan sebagai "leher angsa", "Weinstein double contracture", dan lain-lain. Ini disebabkan oleh diskoordinasi dalam radas extensor tendon-aponeurotic: apabila bahagian tengah extensor rosak, bahagian sisi membengkoki fasa tengah tengah dan melepaskan kuku. Finger memperoleh "postur anggun" dalam bentuk dua selekoh - pada sendi interphalangeal distal dan proksimal.

Kecederaan pada tahap kelapa sawit dan pergelangan tangan disertai dengan melonggarkan jari, yang mengambil rupa "membosankan". Tahap awal fleksor nada meningkatkan keburukan penampilan jari yang rosak.

Kerosakan kepada extensors tangan (radial atau ulnar) boleh ditentukan dengan pantas oleh kehilangan jenis gerakan tangan yang sepadan.

Setiap kerosakan di atas boleh ditutup atau terbuka. Rawatan mangsa dengan jenis kerosakan tertentu boleh dilakukan secara rawat jalan.

RAWATAN KONSERVATIF KERUGIAN DARI TENDONS DIVERSIFIER

Dengan fraktur tertutup segar tendon extensor jari, penetapan luaran dilakukan menggunakan tayar (Vogt, Rozov, Weinstein, Volkova, Usoltseva, Bunnell, a, Hainzl, a, Boygakovskaya, W.Link, dll.). Kesemua mereka mencadangkan perpanjangan lengkap falanx kuku dan fleksi tengah sederhana (untuk mengurangkan ketegangan bahagian ekstensor lateral).

Terdapat juga kaedah yang diketahui mengenai penetapan awal jari dengan Kirschner bercakap dalam kedudukan "pena pen" (Pratt, 1952; Bohler, 1953; Kors, 1988, dan lain-lain).

Keberkesanan kaedah rawatan konservatif pecah distal daripada tendon ekstensor (serta bahagian tengah extensor) tidak melebihi 50%.

Sebab-sebab keberkesanan rawatan rendah adalah: kekurangan struktur yang berjaya, kemustahilan memegang jari dalam satu, kedudukan yang tegas untuk 5-6 minggu dan pengenaan larangan pembalut.

PEMULIHAN UTAMA TUBES DIVERSIFIERS.

Walaupun kesederhanaan relatif teknik pembaikan tendon ekstensor, satu pertiga daripada campur tangan pembedahan berakhir dengan keputusan yang tidak memuaskan.

Teknik asas untuk memperbaiki tendon extensor yang rosak di semua peringkat.

Tahap falanx kuku.

Kerosakan kepada Segond, a. Memotong sebahagian daripada falanx kuku dengan extensor. Mesti dikembalikan dengan segera oleh reinsertion tendon.

Rajah. 1 Penetapan tendon extensor kepada phalanx kuku.

Kaedah: bayonet atau hirisan sudut dalam falanx kuku. Tendon ekstensor dijahit dengan benang yang kukuh dan dipasang pada butang fingertip atau pada fasa. Ia adalah perlu untuk memastikan bahawa tulang serpihan mengambil tempatnya.

1. Jurang pada tahap sendi interphalangeal distal.

Terdapat beberapa teknik untuk membaiki tendon ekstensor pada tahap ini. Kami hanya memberikan yang utama. Akses untuk semua kaedah - Tudung z berbentuk atau bayonet belakang.

a) Lange jenis tenggelam intravaskular

Berbeza dengan kesederhanaan mengenakan, hasil fungsian yang baik. Kekurangan relatif - pecah dalam perkembangan pergerakan dalam tempoh awal pasca operasi;

b) Jarum dalam barel menembusi Bennel dengan ketegangan dinamik.

Jahitan yang boleh dipercayai untuk kecederaan tendon dengan potongan pinggan yang pendek. Membolehkan anda memohon beban dinamik. Kelemahannya adalah decubitus dari tisu lembut ujung jari dari manik (butang);

c) Jahitan intravaskular dengan penetapan pada falanx kuku.

Rajah. 2 Diagram intrastitial melalui jahitan dengan penetapan pada falanx kuku

Cara terbaik untuk jahitan extensor. Ia membolehkan rawatan tanpa immobilisasi luaran dengan beban awal, memberikan hasil yang baik. Kelemahan - memerlukan kemahiran tertentu dalam pengenaan. Ia perlu untuk mengendalikan dengan teliti phalanx kuku untuk mengelakkan ia pecah.

d) Jahitan intravaskular dengan penetasan melintang ke falanx kuku.

Rajah. 3 Diagram jahitan intrastitial dengan penetasan melintang ke falanx kuku

Kelebihan jahitan - pemeliharaan matriks kuku, ketiadaan ubah bentuk kuku pada masa akan datang. Ciri-ciri - memerlukan kemahiran tertentu dalam pengenaan; Di samping itu, benang kekuatan yang besar diperlukan.

Tahap phalanx tengah.

a) jahitan intrawall mudah. Kedua-dua hujung tendon extensor dijumpai di sepanjang Kazakov, Frisch. Hujung benang diikat pada permukaan sisi extensor.

b) Mengahi jahitan jika berlaku kerosakan pada bahagian pusat tendon ekstensor (Volkova AM, 1991) (Rajah 4).

Gamb. 4 Suction Suction.

Bahagian tengah tendon extensor dijahit dengan jahitan yang berterusan. Benangnya tidak terputus, bahagian sisi dipijak dengan hujung percuma mereka, aponeurosis belakang dikembalikan dan benang dikembalikan ke bundle pusat, di mana ia terikat pada permulaan jahitan.

Salah satu cara yang paling berkesan untuk memulihkan extensors. Membolehkan anda memulakan gerakan dengan lebih awal.

c) Pemulihan terpencil dari ketiga-tiga bahagian tendon ekstensor.

Rajah. 5 Jahitan terurai tiga tendon extensor extensor.

Sekiranya kecederaan teruk pada dorsum jari, ketiga-tiga bahagian tersebut rosak. Sebagai peraturan, kecederaan tendon seperti itu tidak terpencil, dan digabungkan dengan kerosakan pada sendi atau tulang yang membentuk sendi.

Ketiga bahagian ini tertakluk kepada pemulihan. Apabila menggunakan jahitan tendon, penjagaan perlu diambil untuk memastikan bahawa benang tidak meluas ke permukaan gelangsar kapsul phalanx atau bersama. Knot diikat di luar jika tidak mungkin untuk membenamkannya di dalam batang tendon.

Kaedah ini memberikan hasil yang baik hanya dengan rawatan rehabilitasi dan pemulihan yang wajar dan kaedah pemulihan yang sepatutnya.

Kelemahan kaedah ini termasuk:

1 - kemerosotan prognosis di hadapan tulang patah tulang;

2 - parut besar yang menghalang pergerakan;

3 - tempoh rawatan pemulihan yang panjang.

Tahap phalanx utama dan tulang metacarpal

a) Kerosakan kepada bahagian pusat tendon ekstensor.

Jenis kecederaan yang mudah. Pemulihan dilakukan dengan mengenakan jahitan tendon intrastitial.

Pilihan Rajah 6. Pilihan kerosakan

Rajah. Jahitan tendon intravaskular bahagian tengah tendon

Dalam kes apabila luka terletak di atas sendi, terdapat kerap diperhatikan kecacatan sendi berulang dan kapsul sendi. Semua struktur ini adalah tertakluk kepada pemulihan mandatori (jahitan, plastik), jika dislokasi tendon mungkin berlaku apabila cuba membengkokkan jari.

b) Kerosakan kepada bahagian sisi tendon ekstensor.

Pemulihan tidak sukar, tetapi dalam hal penolakan dari pemulihan tidak dapat dielakkan terdapat penyelarasan pergerakan ekstensor.

Hasil pembaikan kerosakan awal selalu lebih baik daripada yang lama.

Kecederaan tendon pada ligamen extensor dan tahap ketiga lengan bawah.

Cedera tendon terisolasi di terusan extensor jarang diperhatikan. Lokasi yang rapat menyebabkan kerosakan pada tendon akibat kecederaan. Untuk mencapai hasil berfungsi yang baik, adalah perlu untuk memotong ligamen extensor, dan kemudian memulihkannya dengan pemanjangan. Jika tidak, parut pembentuk tidak akan membenarkan pemulihan pergerakan semua tendon.

Setiap tendon yang rosak selepas mengenalpasti hujung hendaklah dibaiki. Memasukkan jahitan yang tahan lama dan tidak boleh ditanggalkan dengan benang sintetik. Secara berasingan, kerosakan kepada extensors 1 jari dan penculik panjang perlu dipertimbangkan. Mereka mudah dijumpai di luka, kerana hujung tendon tidak dapat bergerak jauh kerana ciri-ciri anatomi saluran tulang berserabut, struktur kapsul dan ligamen sendi metacarpophalangeal dan interphalangeal.

Rajah 8 Zon tendon ekstensor 1 jari

Jahitan tendon tidak berbeza dari jahitan pada tahap lain. Keistimewaan ini termasuk keperluan untuk pembedahan luas saluran extensor I dan III (dalam saluran II ada tendon yang panjang dan pendek radang extensors tangan, yang juga boleh rosak dalam kecederaan teruk).

Pada peringkat akhir operasi, pemulihan saluran extensor tidak diperlukan.

Imobilisasi bergantung kepada kekuatan jahitan tendon - dari beberapa hari hingga 3-4 minggu.

Dalam sesetengah kes, adalah dinasihatkan untuk menggunakan plastik tendon utama panjang 1 jari extensor. Ini terutamanya dianggap ditunjukkan untuk kecederaan dengan kecacatan pada tisu tendon. Dalam kes ini, kulit boleh dipulihkan dengan memindahkan flap kulit dan fascial, dan tendon extensor - dengan memindahkan salah satu daripada dua strensor extensor jari kedua berus yang sama (operasi Strendell, a). Teknik ini agak mudah, trauma adalah minimum, dan kesannya agak tinggi. Semua ini menjadikan operasi ini sangat berguna dalam senjata pakar dalam pembedahan tangan.

Teknik pengendalian. Daripada dua cengkerik melintang pendek (yang pertama adalah berhampiran kepala tulang metacarpal kedua, yang kedua adalah pada tahap lipat palmar distal) dan flexor extensor jari kedua dikeluarkan dan dibawa ke dalam percikan proksimal. Yang kedua dijahit dengan benang sintetik nipis yang tahan lama.

Sisa akhir pusat panjang extensor 1 finger excised. Di tempatnya dengan bantuan konduktor untuk tendon diletakkan tendon ekstensor jari kedua. Penetapan: ke falanx kuku - pada butang, dan dengan segmen periferal yang cukup panjang - "hujung ke hujung". Pada tahap pergelangan tangan, tunggul extensor yang panjang diperbaiki dengan 1-2 jahitan untuk graft tendon yang dipindahkan. Untuk tujuan yang sama, anda boleh menggunakan tendon radial extensor tangan.

RAWATAN KEROSAKAN TEPAT TENTANG BATTERIES-BATTERIES OF THE FINGERS.

Masalah merawat kecederaan kronik tendon flexor ekstensor adalah salah satu yang paling sukar dikesan. Jika, dalam kecederaan akut, cara biasa pembaikan tendon adalah jahitan utama, maka tidak ada pendekatan seragam untuk rawatan kecederaan lama tendon.

Peratusan yang cukup tinggi (sehingga 30%) hasil fungsian tidak memuaskan dari jahitan primer menterjemahkan kerosakan ke dalam kategori yang lama. Seringkali penyebab kecederaan kronik tendon extensor adalah pembedahan utama untuk merawat fraktur, kecacatan pembaikan tisu epitel, tendon flexor dan struktur sokongan. Dalam kes kecederaan tangan dan jari yang teruk, ubah bentuk genetik menengah sedang berkembang:

- Kontraksi fleksi "Springy" falanx distal (apabila tendon ekstensor rosak pada tahap distal phaleks). Jenis ubah bentuk ini mempunyai satu lagi, nama yang lebih kiasan - "jari-tukul";

Kerosakan kepada Segond, yang merobek tendon extensor dengan serpihan tulang falanx kuku, diikuti dengan mengisi kekurangan dengan tisu parut;

- "Leher Swan" - selepas mencederakan tendon extensor pada tahap phalanx tengah, baki tufts memberikan jari kedudukan ciri.

Bagi pemulihan tendon ekstensor yang lewat, beberapa kaedah telah dicadangkan. Secara konvensional, mereka boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut:

a) penetapan transosseous (untuk rawatan kecederaan Segond'a, tenodesis sendi individu, dsb.);

b) jahitan akhir-ke-akhir selepas pembuangan parut;

c) pembaikan penggantian kerana bundle tendon extensor bersebelahan;

d) pemulihan disebabkan oleh penjanaan duplikat, pemulihan parut;

e) Kaedah Fowler (penggantian kecacatan tendon ekstensor dengan gelung korek);

e) pemulihan struktur anatomi biasa alat extensor disebabkan oleh pemindahan yang subcutaneously.

Dengan pelbagai kaedah rawatan pemulihan, beberapa penulis mencadangkan melakukan arthrodesis sendi yang telah kehilangan "motor" mereka (Rank, 1953; Starket, 1962; Pitzler K. et al., 1969). Ini secara tidak langsung menunjukkan bahawa kaedah operasi yang sedia ada adalah jauh dari sempurna. Dalam hal ini, masalah rawatan kecederaan kronik tendon ekstensor tetap relevan dan pencarian kaedah pemulihan rasional terus berlanjut.

Bersama tingkah laku campur tangan "tradisional" oleh E. Paneva-Holevich, S. Bennell, V.G. Weinstein, A.M. Volkova, V.M. Grishkevich, dan lain-lain, yang diterangkan dalam semua manual dan buku teks mengenai pembedahan tangan, kami telah membangunkan dan berjaya digunakan dalam amalan klinikal kaedah kami sendiri untuk memulihkan radas tendon extensor. Ia berdasarkan kajian terperinci tentang anatomi dan aliran darah intracutaneus di belakang jari, dan, lebih-lebih lagi, penggunaan polytetrafluoroethylene sebagai bahan untuk implan.

Ini adalah kerja yang sukar, panjang dan sungguh-sungguh dengan setiap pesakit, seseorang mungkin mengatakan bahawa dengan setiap jari setiap pesakit. Ia memerlukan kesabaran daripada pesakit dan doktor. Doktor pemulihan sedang memulihkan, tetapi tanggungjawab untuk hasil akhir masih terletak pada pakar bedah yang beroperasi. Tempoh pemulihan mungkin berbeza - dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Sepanjang masa ini, pesakit tidak boleh dilepaskan untuk bekerja, jika tidak semua usaha akan hancur. Aktiviti pengeluaran dan kerja tidak serasi. Ini adalah punca biasa pelepasan awal pesakit untuk bekerja dan, akibatnya, membawa kepada kemerosotan dalam hasil rawatan.

Satu tendon pecah jari adalah gangguan yang serius yang boleh berlaku kepada mana-mana kita pada saat yang paling tidak diduga dan tidak dapat diterima.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, adalah mungkin untuk memecahkan tendon pada jari bukan sahaja semasa kerja keras secara fizikal, sukan aktif, aktiviti aktif yang lain secara fizikal.

Punca kecederaan

Ini boleh berlaku tanpa diduga dan lucu, tidak menghasilkan apa-apa logik. Anda boleh mendapatkan jari telunjuk yang pecah, canggung hanya mencondongkan tangannya pada sesuatu, atau membawa tangannya bukan beg yang paling berat. Kecederaan tendon tidak selalu berlaku disebabkan oleh beban yang terlalu besar, penyebab kerosakan dapat disembunyikan, sebagai contoh, dalam faktor seperti kelemahan keturunan tisu penghubung, pemakanan yang buruk, tabiat buruk.

Rawatan

Jadi, jika anda masih dapat merobek tendon pada jari anda, anda pasti tidak panik. Walau bagaimanapun, anda perlu pergi ke jabatan mangsa hospital, di mana anda kemungkinan besar akan diletakkan di atas plaster pada jari anda dan dibenarkan pulang ke rumah. Anda tidak mungkin beroperasi, seperti dalam kes dengan jari biasanya terlalu mahal, menyakitkan dan tidak berguna. Dalam kes sedemikian, rawatan dengan kaedah konservatif boleh diterima dengan sempurna.

Kami meletakkan tayar itu sendiri

Terdapat kes-kes apabila aktiviti harian pesakit yang cedera menyifatkan kerja aktif dengan tangannya, dari mana seseorang tidak dapat melepaskan diri, dan gypsum splint dengan cepat boleh datang ke keadaan yang tidak sesuai. Dalam kes ini, anda boleh secara tetap meletakkan ban pada jari yang rosak di rumah. Untuk melakukan ini, anda memerlukan sepasang jarum mengait, pembalut biasa dan hujung jari getah perubatan. Jurucakap perlu melekat pada anggota yang cedera di kedua-dua belah pihak, atas dan bawah, dan kemudian membetulkannya dengan kemas, dibalut dengan pembalut. Oleh itu, jari itu tetap dalam kedudukan yang diluruskan secara kekal, yang merupakan keperluan yang sangat diperlukan untuk pemulihan yang betul dari tendon yang koyak. Jadi pembalut itu tidak rosak, tidak melemahkan dan tidak tergelincir dalam proses aktiviti yang kuat, ujung jari perubatan diletakkan di atasnya, di mana ia adalah wajar untuk membuat lubang kecil pada diri sendiri, kerana ia diperbuat daripada getah atau silikon, dan kulit semestinya "bernafas".

Tendangan tendon pada jari adalah kecederaan yang sangat menjengkelkan dan tidak menyenangkan, tetapi anda tidak boleh diambil terlalu dekat dengan hati anda jika anda mendapatnya. Proses pemulihan selepas kecederaan itu kira-kira satu setengah bulan, dan sensasi yang menyakitkan kecil. Melekat pada cadangan yang diperlukan, dan jari anda pasti akan kembali ke fungsi sebelumnya.

Kerosakan kepada tendon ekstensor

Apakah tendon ekstensor?

Tendon extensor terletak di zon dari pertengahan pertengahan lengan bawah ke falang kuku. Mereka memindahkan usaha otot ke jari-jari, mengimbangi kedua (Rajah 1). Pada lengan bawah, tendon ini bulat dalam helai diameter mereka, bergerak ke tangan dan terutama pada jari-jari tendon merata. Pada fasa utama jari, kecuali yang besar, tendon otot-otot pendek yang terletak di tangan menyertai tendon panjang. Ia adalah otot yang memberikan lanjutan kuku dan falang tengah, serta pergerakan jari dan koordinasi yang halus.

Bagaimana tendon ekstensor rosak?

Ekstensor terletak di tangan dan jari di bawah kulit, secara langsung pada tulang. Kerana ini, mereka boleh rosak walaupun dengan sedikit pemotongan kulit. Selalunya tendon melepaskan dari tapak lampiran ke tulang kuku dan falang tengah. Ia berlaku tanpa merosakkan kulit, dengan kecederaan tertutup. Selepas kecederaan tendon, lanjutan jarum dipecahkan. Matlamat rawatan adalah untuk memulihkan fungsi yang hilang.

Bagaimana cedera tendon extensor dirawat?

Dengan kecederaan terbuka, tendon perlu dijahit. Kerosakan tendon subkutaneus biasanya dirawat dengan konservatif. Pada jari yang mengenakan serpihan khas yang membolehkan anda memaksimumkan hujung tendon yang rosak. Tayar penetap mesti dipakai tanpa mengeluarkan keseluruhan kerosakan yang spesifik untuk setiap peringkat. Jika tidak, tendon tidak akan tumbuh, dan tidak akan berfungsi dengan berkesan. Bergantung pada masa berlalu sejak kecederaan, kami memanjangkan masa memasang jari.

Apakah cedera tendon extensor yang paling biasa?

Apabila tendon dikeluarkan dari falanx kuku, yang terakhir berhenti sepenuhnya tidak teratur, dan jari mengambil bentuk tukul (Rajah 2). Jika tidak dirawat, lanjutan semula phalanx pertengahan bergabung, dan jari itu mengambil bentuk "leher angsa". Dalam sesetengah kes, tendon keluar dengan serpihan tulang. Pada masa yang sama peluasan phalanx juga jatuh. Tayar khas dilampirkan yang membetulkan hujung sambungan jari. Kami biasanya membelit dengan batasan kecederaan sehingga 3 minggu selama 6 minggu. Jika kerosakan berlaku lebih daripada 3 minggu dari saat menghubungi kami, maka - 8 minggu. Semasa rawatan, kami mengesyorkan memantau kedudukan tayar dan jari di dalamnya. Apabila tendon melepaskan dari falanx tengah, ubah bentuk Boutonniere berkembang (kecacatan butang). Apabila ini berlaku, fleksi bahagian tengah dan over-lenturan falang kuku (Rajah 3). Kami berpusing dengan kecederaan jari jenis ini untuk tempoh 6-10 minggu. Masa penetapan spesifik ditentukan oleh banyak faktor dan ditetapkan untuk setiap pesakit secara individu.

Di peringkat tangan dan lengan bawah, dalam kebanyakan kes tendon extensor rosak akibat luka, bersama dengan kulit. Ia memerlukan pembetulan pembedahan bagi semua struktur yang rosak. Ini adalah operasi yang agak rumit dan tahan lama yang memerlukan kelegaan yang baik untuk lengan. Jadi, apabila memotong pada pergelangan tangan, 11 tendon ekstensor boleh rosak, yang menyimpang sangat kuat dan dalam arah yang berbeza selepas potongan. Pembedahan untuk kecederaan sedemikian perlu dilakukan oleh pakar dalam pembedahan tangan. Semua tendon yang rosak mesti dijahit. Selepas operasi, plaster digunakan di kedudukan tangan dan jari, yang memudahkan pemulihan fungsi sebanyak mungkin. Dalam sesetengah kes, tayar dinamik extensor digunakan untuk membolehkan jari-jari menjadi flex secara bebas. Ia mempercepatkan penyembuhan luka-luka tendon.

Apa yang anda perlu ketahui selain daripada kecederaan tendon extensor?

Selalunya, kerosakan tendon disertai dengan kecederaan tulang, sendi, lesi kulit yang besar, dan sebagainya. Ini boleh mengubah dan merumitkan proses pemulihan daripada kecederaan. Walaupun dengan rawatan yang betul dan layak, pembentukan tisu parut di zon kecederaan boleh mengehadkan fungsi jarinya. Dalam sesetengah kes, pembedahan tambahan mungkin diperlukan untuk membebaskan tendon daripada penyolderan ke kulit dan tulang. Walau bagaimanapun, pemantauan berterusan pakar bedah tangan dan pakar dalam rawatan pemulihan yang bekerja dengannya selari akan membantu memaksimumkan kesan negatif kecederaan.

Rajah. 1 - tendon otot extensor membolehkan anda memperluas tangan dan jari.

Rajah. 2 - Pengubahan jari jenis "swan leher" apabila tendon dipisahkan dari falanx kuku. Terdapat lenturan tengah dan lenturan falang kuku.

Rajah. 3 - Pergeseran boutonniere jari apabila tendon terlepas dari phalanx tengah berkembang beberapa minggu selepas kecederaan. Dengan rawatan yang tidak betul, kekakuan sendi berkembang dalam kedudukan ganas yang sukar untuk dirawat.

Rawatan untuk kecederaan tendon ekstensor

Dalam amalan trauma, kecederaan tangan yang paling biasa, 30% daripada jumlah pesakit pergi ke doktor dengan kecederaan tangan. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa hampir semua jenis kerja seseorang melakukan dengan tangannya. Kes kerap kerap dan pecah tendon ekstensor jari. Oleh kerana struktur anatomi khas, jumlah minimum lemak dan tisu otot, sekilas pandang, bukan pemotongan yang mendalam bukan sahaja boleh merosakkan kulit, tetapi juga dapat mengatasi tendon.

Anatomi tangan

Berus secara konvensional dibahagikan kepada tiga bahagian:

 • Pergelangan tangan - terdiri daripada 8 tulang kecil, disusun dalam dua baris. Tulang-tulang ini terletak di dalam pesawat yang berlainan, berkat rehat anatomi terbentuk di permukaan dalam palma, alur di mana tendon otot flexor berada.
 • Metacarpus - dibentuk oleh 5 tulang tiub pendek (sepadan dengan bilangan jari).
 • Tulang jari - 4 dari 5 jari terdiri daripada tiga phalanges, yang paling panjang (proksimal) lebih dekat dengan metacarpus, maka yang tengah pergi, melengkapkan kuku atau phalanx distal. Ibu jari adalah pengecualian, ia hanya mempunyai dua phalanges, kecuali yang tengah.

33 otot yang berbeza terlibat dalam memastikan fungsi motor tangan, yang kebanyakannya berasal dari lengan bawah, maka serat otot membentuk tendon, ligamen yang melintasi permukaan sawit, sendi, yang terletak di bahagian dalam jari.

Dari luar palma tidak ada otot. Bahagian dalaman mempunyai tiga kumpulan otot, nama mereka sesuai dengan kumpulan jari, pergerakan yang mereka sediakan:

 • otot ibu jari;
 • kompleks otot jari kecil;
 • kumpulan otot pertengahan

Pergerakan lanjutan mungkin disebabkan oleh tendon yang terletak di permukaan luar tangan, lekapan yang disediakan oleh mereka yang terletak di dalam sawit.

Menurut statistik, pecah dan kerosakan kepada tendon extensor lebih biasa.

Klasifikasi pecah tendon

Faktor penting dalam klasifikasi kecederaan tangan adalah masa yang berlalu dari masa kecederaan hingga masa rujukan kepada doktor trauma. Kerosakan yang preskripsinya tidak melebihi tempoh tiga hari dipanggil segar, selepas itu kecederaan basi didiagnosis. Cedera kronik di tangan lebih daripada 21 hari yang lalu.

Bilangan tendon flexor yang cedera dan extensors jari tangan juga memberi kesan kepada definisi kelas kecederaan, mungkin:

 • pemisahan terpencil (keutuhan salah satu daripada serat yang pecah);
 • pelbagai (pecah tendon berganda);
 • digabungkan (pelbagai jenis tisu yang terlibat - ujung saraf, saluran darah, ligamen, tendon).

Pecah tendon subkutaneus dikelaskan sebagai kecederaan tertutup, di hadapan pembedahan kulit - terbuka.

Bergantung kepada faktor yang menyebabkan pelanggaran keutuhan tendon, menentukan bentuk kecederaan akut atau degeneratif. Akut menjadi akibat pemotongan, gigitan, degeneratif berlaku akibat memakai (degenerasi) serat dengan penuaan fisik yang sama, jenis yang sama atau akibat penyakit yang menyebabkan perubahan dalam struktur tisu.

Diagnostik


Diagnosis utama dikaitkan dengan definisi sifat kecederaan, kaji selidik yang dijalankan oleh doktor bilik kecemasan bukan sahaja bertujuan mengenal pasti, mengenal pasti objek traumatik, adalah penting untuk mengetahui faktor-faktor yang berkaitan. Malangnya, ramai pesakit cedera semasa mabuk, yang merupakan kontraindikasi kepada penggunaan ubat-ubatan, termasuk beberapa ubat penahan sakit.

Selepas mengumpul sejarah yang menyeluruh, pakar itu akan menjalani pemeriksaan visual, palpasi pesakit.

Bentuk yang dikenali sebagai tukul seperti jari adalah hasil daripada jatuh di tangan dengan jari-jari lurus atau luka yang disebabkan oleh objek yang tajam. Pada masa yang sama, ia kelihatan jelas bahawa jari sedikit bengkok dalam sendi yang terletak di antara falanx tengah dan kuku (sendi interphalangeal proksimal). Dengan sifat pemotongan negeri itu, pemisahan separa phalanx distal adalah mungkin.

Sekiranya jari mangsa terbengkalai dalam semua phalanges, seseorang boleh bercakap tentang kerosakan tangan dari luar dan merosakkan pergelangan tangan. Lapisan luka terbuka tidak ragu-ragu, dalam kes-kes kecederaan tertutup doktor membuat diagnosis, menentukan penyetempatan jurang, berdasarkan gejala yang kelihatan.

Bent di bahagian proksimal jari digambarkan sebagai ubah bentuk pada lubang butang. Dalam kes ini, jelas kepada doktor bahawa pecahnya berlaku di bahagian tengah tendon, yang sebelah tidak terjejas. Dari kajian instrumental, disyorkan untuk melakukan imej jari dari beberapa sudut.

Sekiranya proses-proses yang merosakkan dalam badan telah menyebabkan pecah tendon lengan, ujian tambahan ditetapkan untuk menentukan sebab dan sifat proses radang.

Kaedah rawatan

Apabila memilih kaedah rawatan, kelas kerosakan dan kelajuan rawatan mangsa untuk rawatan perubatan menjadi faktor penentu.

Ia boleh dilakukan tanpa operasi dalam kes-kes jurang awal, tertutup, terpencil, tidak lengkap. Memohon kaedah rawatan konservatif. Imobilisasi, terapi dadah simtomatik dijalankan. Selepas penyingkiran tayar (gipsum), prosedur pemulihan ditetapkan.

Dalam kombinasi dengan ubat-ubatan, rawatan dengan ubat-ubatan rakyat adalah mungkin, dengan tendinitis tendon, curcumin memberi kesan yang baik, ia digunakan sebagai perasa dalam memasak. Alat ini membawa kepada penurunan edema dan kesakitan. Anti-radang dan tonik adalah merebus berry ceri burung (satu sudu dituangkan 250 ml air mendidih), minum sedikit sips pada siang hari.

Campuran akar halia yang dihancurkan dan sassaparilla dikukus dengan segelas air mendidih, mereka minum 2 sudu teh. setiap 6 jam, infusi mempunyai kesan yang baik terhadap keradangan tendon, boleh digunakan semasa tempoh pemulihan selepas rehat jari ekstensor. Penggunaan ubat tradisional mesti diselaraskan dengan doktor anda, penggunaan ubat-ubatan herba yang tidak terkawal dapat menyebabkan komplikasi.

Dalam kes lain, campur tangan pembedahan ditunjukkan. Lebih cepat operasi dilakukan, semakin positif prognosis untuk pemulihan fungsi motor anggota atas.

Operasi ini bertujuan untuk:

 • sambungan bahagian serat yang pecah;
 • penetapan serat tendon apabila ia dipisahkan dari tapak lampiran anatomi;
 • menurut petunjuk, permukaan luka disusun semula, bahagian tisu nekrotik dikeluarkan (untuk luka dengan kawasan kerosakan yang besar);
 • penetapan atau penyingkiran serpihan tulang;
 • splinting dalaman;
 • Jahitan dan pemulihan kapsul sendi jari yang rosak sedang dijalankan.

Untuk mengelakkan air mata dan komplikasi selepas bersalin, tayar yang diperbuat daripada bahan polimer atau pelekat plaster digunakan. Tempoh memakai pembalut pembalut - 4 minggu atau lebih. Dengan penyingkiran awal alat imobilisasi, potongan tendon boleh dipotong, parut yang belum terbentuk patah, fleksi patologi jari-jari akan disambung semula.

Pada masa akan datang, pesakit tidak memerlukan penyeliaan perubatan yang berterusan, dipindahkan ke hospital hari.

Pemulihan selepas kecederaan

Untuk memulihkan kepenuhan fungsi selepas tendon (tendon) memecah jari, pematuhan ketat terhadap preskripsi terapi pemulihan diperlukan. Pakar memilih satu set latihan untuk terapi fizikal, menetapkan urutan, dan menyelaras dengan doktor yang menghadiri pengambilan ubat-ubatan.

Bermula untuk mengembangkan jari selepas pembedahan adalah mungkin hanya selepas penyingkiran lengkap keradangan tendon. Dalam kes di mana ubat anti-radang telah ditetapkan dalam tempoh selepas operasi, pemulihan tendon jari lebih perlahan.

Hasil yang baik dalam perkembangan jari dapat dicapai dengan melakukan latihan sederhana untuk memampatkan tangan menjadi penumbuk dan pendedahan selanjutnya dari telapak tangan dengan memperbaiki setiap posisi selama 10-30 detik. Lakukan senaman itu perlahan, perlahan-lahan, secepat mungkin untuk mengulangi pendekatan.

Tendon extensor

Moisov Adonis Aleksandrovich

Pakar bedah ortopedik, doktor kategori tertinggi

Moscow, Balaklavsky Avenue, 5, stesen metro "Chertanovskaya"

Moscow, st. Koktebel 2, Bldg. 1, stesen metro Dmitriy Donskoy Boulevard

Moscow, st. Berzarina 17 Bldg. 2, stesen metro "medan Oktober"

Pendidikan:

Pada tahun 2009 beliau lulus dari Akademi Perubatan Negeri Yaroslavl dengan ijazah dalam bidang perubatan.

Dari 2009 hingga 2011, dia menjalani klinik residensi dalam traumatologi dan ortopedik berdasarkan Hospital Klinikal untuk Penjagaan Perubatan Kecemasan. N.V. Solovyov di Yaroslavl.

Dari tahun 2011 hingga 2012, beliau bekerja sebagai ahli traumatologi ortopedik di hospital kecemasan No 2 di Rostov-on-Don.

Kini bekerja di klinik di Moscow.

Pelatih:

2012 - kursus latihan di Pembedahan Kaki, Paris (Perancis). Pembetulan kecacatan pada kaki hadapan, operasi minima invasif untuk plantar fasciitis (merangsang calcaneal).

Februari 13-14, 2014 Moscow - Kongres traumatologi dan ortopedik II. "Traumatologi dan ortopedik modal. Hadir dan Masa Depan.

November 2014 - Latihan lanjutan "Penggunaan arthroscopy dalam traumatologi dan ortopedik"

Mei 14-15, 2015 Moscow - Persidangan saintifik-praktikal dengan penyertaan antarabangsa. "Traumatologi Moden, Ortopedik dan Pakar Bedah Pakar Bedah".

2015 Moscow - Persidangan antarabangsa tahunan "Artromost".

Kepentingan saintifik dan praktikal: pembedahan kaki dan pembedahan tangan.

Kerosakan kepada extensors berus tangan

Tendon ekstensor terletak terus di bawah kulit di belakang tangan dan jari. Kerana lokasi cetek mereka, walaupun kecederaan kecil dapat dengan mudah merosakkannya.

Anatomi alat tendon extensor tangan

Tendon extensor terletak di bahagian belakang tangan dan jari, membolehkan kami melepaskan jari. Mereka bermula dari falang kuku dan melekat pada otot-otot di lengan bawah. Pada jari, mereka mempunyai bentuk yang rata, tetapi sebaik sahaja mereka masuk ke dalam kawasan tulang metacarpal mereka memperoleh bentuk bulat (sebagai kabel).

Apakah yang berlaku akibat kecederaan tendon extensor?

Apabila tendon ekstensor pecah, terdapat kesan yang lebih sedikit dan hilangnya tangan daripada jika tendon flexor rosak. Sekiranya kerosakan itu disetempat di peringkat jari, maka ujung atas tendon tidak "melarikan diri" (disebabkan oleh jambatan antara tendon di atas kepala tulang metacarpal), tetapi tetap di tempat dan tumbuh ke tisu sekitarnya selama 3 minggu. Kerosakan semacam itu sedikit melanggar pelanjutan jari, kira-kira 20-30 darjah. Fungsi berus dengan hampir tiada penderitaan. Operasi diperlukan untuk sambungan penuh. Sekiranya kerosakan kepada tendon extensor diletakkan di tahap tulang metacarpal, pergelangan tangan, atau lengan bawah, maka disebabkan oleh penguncupan otot refleks mereka menarik tendon dan tendon berakhir menjadi berbeza secara mendadak. Banyak faktor boleh mempengaruhi keterukan kecederaan, termasuk fraktur, jangkitan, penyakit somatik, dan perbezaan individu.

Berus jari berbentuk palu

Pergeseran seperti palu-pukulan jari ditunjukkan dalam angka tersebut. Ia adalah falanx kuku yang bengkok dalam sendi interphalangeal proksimal. Sebagai peraturan, punca kerosakan itu adalah luka dengan objek yang tajam atau jatuh pada jari lurus atau pukulan langsung. Jika anda tidak merawat kerosakan ini, phalanx kuku tidak akan melepaskan secara bebas. Tetapi jari tidak akan sepenuhnya hilang fungsi, kerana ikatan sentral tendon extensor dilampirkan pada falanx tengah jari.

Perubahan bentuk ini disebabkan oleh fakta bahawa tendon flexor sentiasa dalam nada dan cenderung membengkokkan jari tanpa menentang extensor.

Tidak jarang merosakkan pasangan dengan pemisahan phalanx distal.

Bentuk ubahsuaian

Ia adalah jari yang bengkok dalam sendi interphalangeal proksimal. Sebagai peraturan, punca kerosakan itu adalah luka dengan objek yang tajam, gergaji pekeliling. Sekiranya kerosakan ini tidak dirawat, jari itu tidak akan sepenuhnya melonggarkan secara bebas. Tetapi dia tidak akan kehilangan fungsi sepenuhnya, kerana pada sisi bundle pusat tendon extensor adalah lateral dan mereka akan mengambil alih sebahagian daripada fungsi ekstensor. Tendon Flexor akan cenderung membengkokkannya tanpa menentang extensor.

Luka di bahagian belakang tangan dan pergelangan tangan dengan kerosakan tendon extensor

Ia adalah jari yang sepenuhnya dibengkokkan di semua sendi. Punca kerosakan tersebut kepada tendon flexor extensor biasanya luka dengan objek yang tajam, melihat pekeliling pada tahap tulang metacarpal, pergelangan tangan atau lengan bawah. Sekiranya kerosakan ini tidak dirawat, maka akan kehilangan fungsi ekstensor yang ketara dari satu atau beberapa jari. Pergerakan extensor kecil (20-30 darjah) akan kekal disebabkan oleh jambatan antara tendon extensor pada tahap tulang metacarpal.

Bantuan pertama untuk kerosakan tendon

Sekiranya anda mengalami kecederaan serius dengan berus, gunakan pembalut tekanan dan gunakan ais dengan serta-merta. Ini akan berhenti atau mendadak memperlahankan pendarahan. Naikkan lengan anda di atas kepala anda untuk mengurangkan aliran darah. Rujuk pakar bedah trauma secepat mungkin.

Doktor mesti melakukan pembedahan bedah luka, termasuk membasuh luka dengan penyelesaian antiseptik, menghentikan pendarahan dan jahitan. Selepas ini, vaksinasi tetanus dan antibiotik dilakukan untuk mencegah jangkitan.

Selanjutnya, jika doktor mengesahkan pelanjutan tendon ekstensor tangan, dia akan merujuk anda kepada pakar dalam pembedahan tangan untuk merawat kerosakan tendon, iaitu. anda perlu melakukan operasi "tendon jahitan" jika tidak, fungsi extensor jari akan hilang.

Rawatan pelepasan tendon flexor extensor

Dalam rawatan kecederaan tendon flexor ekstensor, bukan sahaja kaedah pembedahan digunakan, tetapi juga kaedah konservatif, tidak seperti luka tendon flexor. Kecederaan peringkat jari boleh sembuh tanpa pembedahan, tetapi dengan memakai plester atau tayar plastik jangka panjang. Kerosakan pada tendon pada tahap tulang metacarpal, pergelangan tangan dan lengan, malangnya, hanya boleh dirawat melalui pembedahan. Oleh kerana hujung tendon koyak atau potong perlu dijahit. Doktor akan menjelaskan keperluan dan faedah pelbagai kaedah rawatan tendon ekstensor extensor.

Kaedah rawatan untuk pelbagai kecederaan tendon extensor

Berus jari berbentuk palu

Sekiranya kecederaan tendon di peringkat sendi interphalangeal distal ditutup, rawatan konservatif adalah mungkin, iaitu, dalam tempoh 5 minggu. Kadang-kadang, untuk pemulihan yang lebih cepat, mereka melakukan operasi "jahitan tendon extensor" di peringkat jari. The splint selepas operasi digunakan untuk mengekalkan jari dalam kedudukan yang lurus sehingga perpaduan tendon (kira-kira 3 minggu). Tayar mesti terus di jari. Mengeluarkan tayar lebih awal dari masa ke masa boleh mengakibatkan pecah parut tanpa tendon dan hujung jari (falanx kuku) akan kembali ke posisi lenturan lagi. Dalam kes sedemikian, splinting dilakukan semula. Doktor perlu memerhatikan anda semasa rawatan untuk menentukan sama ada tayar itu tetap tegar, jika ia tidak rosak dan akan mengeluarkannya pada masa yang sesuai.

Bentuk ubahsuaian

Rawatan ini melibatkan pembentukan sendi tengah dalam kedudukan lurus sehingga tendon yang cedera sembuh sepenuhnya. Kadang-kadang, jahitan diperlukan apabila tendon telah dipotong dan bahkan jika tendon itu koyak. Sekiranya kecederaan tidak dirawat, atau jika tayar tidak dipakai dengan betul, jari dengan cepat boleh menjadi lebih melengkung dan akhirnya membekukan dalam kedudukan itu. Pastikan anda mengikuti arahan doktor anda dan memakai serpihan selama sekurang-kurangnya empat hingga lapan minggu. Doktor anda akan memberitahu anda apabila anda boleh berhenti memakai tayar.

Luka di bahagian belakang tangan dan pergelangan tangan dengan kerosakan tendon extensor

Kecederaan (kerosakan) kepada tendon ekstensor pada tahap tulang metacarpal, pergelangan tangan atau lengan dalam mana-mana yang melibatkan rawatan pembedahan, kerana disebabkan oleh penguncupan refleks otot, mereka menarik tendon di belakang mereka dan terdapat perbezaan yang ketara dari hujung yang rosak.

Operasi dilakukan di bawah konduksi atau anestesia tempatan. Hujung tendon yang rosak dijahit. Hemostasis menyeluruh dilakukan (menghentikan pendarahan) dan luka tersebut disuntik. Pelepasan plaster atau plastik berfungsi sebagai mandibular selepas melakukan mandibular untuk mengelakkan pecahnya tendon yang dijahit. Operasi dilakukan pada pesakit luar dan pesakit boleh pulang ke rumah.

Pemulihan

Selepas apa-apa rawatan kecederaan tendon ekstensor, kedua-dua selepas konservatif dan selepas prosedur pembedahan, pemulihan diperlukan (terapi fizikal, perkembangan pergerakan). Tendon tumbuh cukup baik untuk 3-5 minggu (bergantung kepada lokasi) minggu selepas itu anda boleh mengeluarkan plaster atau splint. Tetapi perkembangan pergerakan sangat penting untuk bermula pada peringkat awal, sebaliknya tempat di mana tendon dijahit dapat solder (tumbuh) ke tisu sekitarnya dan batasan sambungan akan timbul. Dan semua perbuatan ahli bedah dan pesakit untuk memukul. Pemulihan harus dimulakan di bawah pengawasan doktor atau pakar pemulihan yang dihadapi, maka kemungkinan pemulihan penuh pelanjutan akan sangat tinggi.

Apabila menghadkan pergerakan jari-jari, baca artikel yang sama mengenai kontraksi Dupuytren

Jangan sembuh sendiri!

Hanya doktor yang boleh menentukan diagnosis dan menetapkan rawatan yang betul. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi atau bertanya soalan melalui e-mel.