Utama / Diagnostik

Pemulihan selepas pembuangan tumor tulang belakang

Kecederaan tali tulang belakang adalah salah satu kecederaan yang paling teruk yang ditemui dalam amalan klinikal. Sebelum ini, prognosis untuk kecederaan sedemikian hampir selalu tidak menguntungkan, pesakit sering mati. Tetapi ubat moden membenarkan dalam kebanyakan kes untuk menyelamatkan nyawa dan memulihkan sekurang-kurangnya sebahagian kecil daripada fungsi yang hilang dari saraf tunjang.

Ia adalah perlu untuk memulakan bantuan kepada mangsa dengan serta-merta, tetapi pastinya betul. Sebarang tindakan yang salah boleh membawa maut atau menjejaskan proses pemulihan. Oleh itu, setiap orang perlu mengetahui tanda-tanda kecederaan saraf tunjang, untuk mempunyai idea mengenai jenis kecederaan dan ramalan mengenai pemulihan.

Gejala

Tulang belakang dan kord rahim sangat selamat. Di bawah keadaan biasa, hampir mustahil untuk merosakkannya, jadi patah tulang belakang atau kecederaan lain yang menyebabkan kerosakan pada saraf tunjang adalah kejadian yang jarang berlaku. Ini biasanya berlaku dalam situasi kecemasan: kemalangan kereta, bencana alam, jatuh dari ketinggian, luka peluru atau pisau dari saraf tunjang. Sifat kecederaan dan kemungkinan pemulihan lengkap saraf tunjang bergantung kepada mekanisme kecederaan.

Mana-mana doktor akan mengatakan bahawa dia tidak pernah bertemu dengan dua kecederaan sama tulang belakang dan saraf tunjang. Ini disebabkan gejala dan prognosis mengenai pemulihan saraf tunjang berbeza dengan ketara dari satu pesakit ke pesakit yang lain, bergantung kepada keparahan kecederaan, lokasinya, ciri-ciri organisma, dan juga perasaan.

Perbezaan utama dalam gejala kecederaan saraf tunjang bergantung pada jenis kerosakan yang diperhatikan - sebahagian atau lengkap. Tahap saraf tunjang, yang cedera, dapat ditentukan oleh lokasi akibatnya. Ia juga penting sama ada kerosakan terbuka atau tertutup. Gejala-gejala berikut dipertimbangkan, yang biasa bagi kebanyakan pesakit dengan diagnosis kecederaan saraf tunjang.

Kerosakan separa

Dengan kerosakan separa, hanya sebahagian daripada tisu otak yang cedera. Oleh itu, beberapa fungsi akan disimpan. Oleh itu, tanda-tanda kerosakan pada saraf tunjang akan beransur-ansur berkurang jika anda dengan segera memberikan rawatan yang sesuai.

Biasanya pada jam pertama adalah mustahil untuk menganggarkan betapa teruknya kecederaan dan sama ada terdapat serat yang masih hidup. Ini disebabkan oleh fenomena kejutan tulang belakang. Kemudian, apabila ia berlalu, secara beransur-ansur menjadi jelas berapa banyak masalah otak yang terselamat. Hasil akhir dapat dilihat hanya dalam beberapa bulan, dan kadang-kadang dalam 1-2 tahun. Dalam kursus klinikal, doktor membezakan empat tempoh, ciri mereka disenaraikan dalam jadual, yang dapat dilihat di bawah:

Pada tahap yang berbeza kerosakan kepada saraf tunjang, gejala dan masa manifestasi mereka mungkin berbeza sedikit. Tetapi dalam mana-mana keadaan, dalam tiga tempoh pertama mangsa harus berada di pusat perubatan yang sesuai. Dalam tempoh lewat juga penting untuk mendengar bimbingan doktor.

Jurang penuh

Gejala kecederaan saraf tulang belakang dengan pecahnya yang lengkap dalam tempoh akut juga ditunjukkan oleh kejutan tulang belakang. Tetapi tiada pemulihan lagi walaupun beberapa fungsi yang hilang diperhatikan. Bahagian badan di bawah kecederaan saraf tunjang tetap lumpuh. Pilihan ini boleh dilakukan dengan kerosakan terbuka dan tertutup.

Malangnya, pada masa ini, teknik belum dibangunkan yang membenarkan, pembedahan atau sebaliknya, untuk menyambung semula badan dan anggota badan dengan bahagian utama sistem saraf pusat, jika terdapat pecah otak yang lengkap. Oleh itu, apabila mengesahkan diagnosis seperti itu, masalah psikologi dan emosi sering timbul berkaitan dengan kebimbangan tentang masa depan anda, tentang keluarga anda, dan rasa tidak berdaya, menjadikan adaptasi sosial sukar.

Klasifikasi kecederaan

Terdapat beberapa klasifikasi yang digunakan untuk mencirikan kecederaan. Yang paling penting ialah pengetahuan tentang bagaimana dan berapa banyak tulang belakang rosak dan di mana tempat pelanggaran integriti serat saraf diperhatikan. Ini boleh ditentukan melalui pemeriksaan dan pemeriksaan instrumental.

Klasifikasi yang berbeza mengambil kira parameter yang berbeza. Berikut adalah ciri-ciri yang paling biasa dan yang penting untuk diketahui untuk memahami tahap keterukan keadaan mangsa.

Dengan lokasi

Lokasi kecederaan menentukan saraf tulang belakang yang tidak berfungsi sepenuhnya. Penyetempatan kecederaan mesti direkodkan pada kad perubatan dalam bentuk huruf dan nombor huruf Latin. Huruf ini bermaksud tulang belakang (C - serviks, T - toraks, L - lumbar, S - sacral), dan bilangan tulang belakang dan muncul dari pembukaan saraf intervertebral yang sepadan.

Terdapat hubungan langsung antara sifat gangguan dan tapak kerosakan pada tulang belakang dan saraf tunjang:

 • Sehingga 4 vertebra serviks adalah kecederaan yang paling berbahaya. Tidak ada kerja dari semua anggota badan (pusat tetraplegia), fungsi organ yang terletak di kawasan panggul sepenuhnya terganggu, biasanya tidak dapat mengesan tanda-tanda pemuliharaan sekurang-kurangnya beberapa jenis kepekaan di bawah tapak kecederaan. Apabila pecah lengkap berhenti kerja jantung dan paru-paru, seseorang boleh hidup hanya jika ia disambungkan ke alat sokongan hidup.
 • Serviks bawah (5-7 vertebra) - tiada kepekaan, kelumpuhan kaki berkembang dalam jenis pusat, tangan dalam jenis perifer, di sebut sindrom kesakitan di tapak kecederaan.
 • Pada tahap sehingga 4 thoracic - pelanggaran jantung dan aktiviti pernafasan, fungsi organ pelvis, kesakitan radikuler.
 • 5-9 thoracic - paresis pada bahagian bawah yang lebih rendah dengan kemungkinan mengekalkan kepekaan yang mendalam, gangguan kerja organ panggul.
 • Rasa Thoracic di bawah tulang belakang 9 - sensitiviti separuh badan (lebih rendah), kelumpuhan lumpuh kaki.
 • Spine yang lebih rendah - kadang-kadang lumpuh lumpuh kaki, sensitiviti dikekalkan, walaupun tidak sepenuhnya, fungsi pundi kencing sebahagiannya dipelihara, keresahan rasa radiks yang agak kerap.

Tetapi perlu diingati bahawa tahap pemulihan yang mungkin bergantung bukan hanya pada tempat kerosakan, tetapi juga sifatnya. Dengan kerosakan kecil dan pendekatan yang betul untuk pemulihan, adalah mungkin untuk mencapai hasil yang lebih baik daripada petunjuk biasa untuk kecederaan susunan sedemikian.

Dengan sifat kerosakan itu

Selalunya, apabila membuat diagnosis, tahap kerosakan pada struktur tulang ruang tulang belakang juga ditunjukkan. Tetapi trauma dari vertebra sendiri tidak selalu sesuai dengan keterukan kepada kedalaman kerosakan pada masalah otak.

Untuk menilai keterukan keadaan berkenaan dengan integriti struktur saraf, adalah wajar mempertimbangkan perbezaan ciri-ciri berikut:

 • Perepaan separa vertebra atau struktur tulang lain, badan asing (ia boleh masuk ke saluran tulang belakang, jika tidak ada kecederaan tertutup sahaja). Dalam kes ini, gejala akan bergantung pada bahagian yang paling rosak.
 • Saraf tulang belakang pecah disebabkan oleh kesan objek yang tajam atau sebahagian daripada tulang belakang, memerah tajam (menghancurkan), panjang regangan yang kuat. Risiko pecah lengkap adalah sangat tinggi jika agen merosakkan adalah akut dan besar.
 • Hematomyelia adalah pendarahan dalam perkara kelabu yang boleh memerah struktur saraf dan menghancurkannya.
 • Gegelusan saraf tunjang - yang paling sering terjadi apabila anda memukul belakang tanpa mengganggu integriti struktur tulang.
 • Edema - boleh memburukkan gejala atau menyebabkan kerosakan tambahan. Mungkin satu-satunya hasil kecederaan atau digabungkan dengan kerosakan mekanikal.
 • Kecederaan tali tulang belakang. Biasanya berlaku pada pukulan kuat. Keterukan kecederaan berbeza-beza, dinilai selepas penghapusan gejala kejutan tulang belakang.
 • Perbalahan Ia juga menunjukkan kejutan tulang belakang, tetapi kemungkinan pemulihan, walaupun dalam kebanyakan kes tidak lengkap, masih ada.
 • Pemisahan tulang belakang. Menghadapi fungsi yang dia bertanggungjawab (mobiliti atau kepekaan).
 • Kehadiran jangkitan. Risiko tidak begitu besar, jika kerosakan tertutup diperhatikan. Tetapi jika ada luka yang terbuka, patogen dapat dengan mudah sampai ke sana. Ia amat berbahaya jika objek merosakkan kord rahim adalah badan asing yang tidak steril.

Bercakap tentang ciri-ciri tersebut hanya mungkin selepas pemeriksaan. Tetapi mereka sangat penting untuk dipertimbangkan apabila meramalkan peningkatan.

Ramalan

Prognosis untuk merawat saraf tunjang dan kecederaan saraf tunjang bergantung kepada ciri-ciri trauma, umur dan kesihatan pesakit, jumlah usaha yang dia dan doktor bersedia untuk memulihkan. Tempoh pemulihan amat penting dengan kecederaan yang agak kecil. Dalam kes ini, dengan tindakan yang tepat pada masanya, pemulihan lengkap mungkin, dan jika tidak ada - kemerosotan.

Kita boleh perhatikan perkara biasa berikut dalam hubungan antara sifat kecederaan dan kemungkinan pemulihan:

 • Kerosakan lemah. Sebagai contoh, gegaran tulang belakang mungkin dilakukan dengan pukulan kepada ruang tulang belakang. Oleh sebab itu, edema dapat berkembang, gejala gangguan pengaliran kronik berkembang, tetapi tidak ada kerusakan mekanik, istirahat jaringan saraf, patah struktur tulang. Dalam kes ini, semua gejala hilang dalam masa beberapa hari.
 • Kerosakan separa. Apabila kejutan tulang belakang berkembang, keadaan yang sangat serius dapat diperhatikan, tetapi kemudian serat-serat yang masih hidup kembali berfungsi. Di samping itu, kadang-kadang ia berlaku bahawa kawasan yang masih hidup mengambil beberapa tindakan yang mempunyai ciri-ciri serat yang rosak berdekatan. Kemudian mobiliti dan sensitiviti bahagian badan di bawah kecederaan saraf tunjang dapat hampir sepenuhnya dipulihkan.
 • Pecah lengkap, menghancurkan. Dalam kes ini, hanya pembentukan tindakbalas refleks baru, yang akan dikendalikan secara eksklusif oleh saraf tunjang, adalah mungkin.

Dalam apa jua keadaan, apa sahaja diagnosis, adalah penting untuk bekerjasama dengan doktor sebanyak mungkin untuk mengelakkan perkembangan akibat yang tidak diingini dari rawatan yang tidak wajar dan tidak melepaskan semua peluang yang mungkin untuk pemulihan. Untuk melakukan ini, anda boleh membiasakan diri dengan kompleks peristiwa yang dijalankan oleh doktor, dan mengetahui mengapa setiap tindakan diperlukan.

Rawatan dan pemulihan

Bagaimana menyelesaikan pemulihan saraf tunjang dan berapa banyak kesan yang akan berlaku pada masa depan bergantung kepada banyak faktor. Sudah tentu, adalah sangat penting untuk mengambil kira keterukan kecederaan dan tidak mengharapkan seseorang itu dapat bergerak seperti sebelum kecederaan jika dia telah didiagnosis dengan pecahan lengkap bahan otak. Tetapi pendekatan yang bertanggungjawab dan tindakan yang kompeten dari orang lain, doktor dan pesakit sendiri sekurang-kurangnya boleh menyelamatkan nyawa. Tambahan pula, dengan sikap positif, pemulihan adalah lebih cepat, kadar pelepasan adalah lebih baik, dan akibat kecederaannya adalah minima berbanding yang lain.

Kerana kecederaan saraf tunjang sangat berbahaya, setiap tempoh rawatan dikaitkan bukan sahaja dengan memulihkan kesihatan, tetapi juga menyelamatkan nyawa secara umum. Apa-apa tindakan yang salah boleh memburukkan lagi keadaan mangsa dengan ketara. Oleh itu, walaupun mereka yang tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan ubat-ubatan, adalah penting untuk mengetahui apa yang diperlukan dan apa yang tidak dapat dilakukan dalam situasi seperti itu.

Langkah pertama

Bagaimana menyelesaikan pemulihan fungsi saraf tunjang bergantung pada apa yang akan berlaku pada minit-minit pertama selepas seseorang mengalami kecederaan. Dalam kebanyakan kes pada masa ini terdapat orang yang tidak dilatih untuk memberikan pertolongan pertama dalam situasi seperti itu.

Oleh itu, adalah penting bagi semua orang untuk mengingati dua peraturan mudah yang selalu terpakai apabila seseorang cedera dan mustahil untuk segera memahami betapa seriusnya keadaannya:

 1. Segera hubungi ambulans, dengan menyatakan butir-butir mengenai alasan untuk panggilan, anggaran kecederaan. Pastikan anda menyebut bahawa mangsa tidak sedarkan diri jika ini berlaku.
 2. Jangan sentuh, jangan cuba memindahkan orang atau menukar posturnya, jangan keluarkan objek yang traumatik baginya, terutamanya jika jelas bahawa patah tulang belakang telah berlaku. Tiada siapa yang tahu apa keadaan saraf tunjangnya. Dalam hal pergerakan yang tidak berjaya, mudah untuk memecah kerosakan separa menjadi rehat yang lengkap, sehingga merendahkan orang harapan untuk dapat berjalan kembali. Iaitu, kemudaratan dari tindakan yang salah boleh menjadi lebih besar daripada kecederaan itu sendiri.

Yang lain harus dibantu oleh pakar. Mereka mempunyai peralatan dan alat khas yang akan membantu membawa seseorang ke hospital tanpa risiko memburukkan keadaannya, memperbaiki patah pada keadaan pegun. Mereka juga segera memperkenalkan neuroprotectors - bahan yang menghalang pemusnahan diri dari bahan otak yang boleh berlaku semasa kejutan tulang belakang.

Di hospital

Rawatan kecederaan tali tulang belakang dilakukan secara eksklusif dalam keadaan hospital. Biasanya pesakit dalam rawatan intensif selama beberapa hari. Apabila seseorang mendapat kesedaran, dia masih memerlukan penjagaan, yang hanya boleh disediakan di hospital.

Susunan urutan anggaran yang diperlukan untuk pemulihan:

 • Pemeriksaan berulang (yang pertama dilakukan oleh awak ambulans). Memeriksa kehadiran sensitiviti dan refleks.
 • Pengenalan ubat penghilang rasa sakit, neuroprotectors, jika perlu (contohnya, jika terdapat patah terbuka tulang belakang) ubat antibakteria.
 • Pengenalan kateter ke dalam pundi kencing.
 • Dalam kebanyakan kes, campur tangan pembedahan dengan pemulihan struktur tulang ditunjukkan jika retak tulang belakang atau lengkungannya hadir.
 • Selepas penjagaan: urut untuk pencegahan kontraksi, penjagaan kulit untuk pencegahan luka tekanan, dan, jika perlu, bantuan dalam pelaksanaan pembuangan air dan buang air kecil.
 • Fisioterapi.
 • Latihan untuk anggota badan, pasif atau aktif, bergantung kepada keupayaan pesakit.

Selepas keadaan itu stabil, dan kesejahteraan pesakit bertambah baik sehingga dia tidak memerlukan bantuan perubatan yang berterusan untuk memulihkan kesihatannya, dia dibebaskan pulang. Ini tidak berlaku lebih awal daripada 3 bulan.

Ekstrak - hanya pencapaian pertama di jalan untuk pemulihan. Ini tidak boleh berhenti.

Selepas pelepasan

Pemulihan selepas kecederaan saraf tunjang adalah proses yang sangat panjang. Ia berlangsung sekurang-kurangnya setahun. Sepanjang masa ini adalah penting untuk tidak terlepas sebarang langkah pemulihan yang akan ditawarkan oleh doktor. Ini terpakai untuk pemulihan fizikal dan sosial. Ia perlu untuk membiasakan diri dengan beberapa tindakan yang perlu dilakukan dengan cara yang sama sekali berbeza. Dan kadang-kadang mungkin diperlukan untuk meminta bantuan daripada seseorang yang rapat.

Segala penambahbaikan yang akan berlaku akan berlaku secara beransur-ansur. Kadang-kadang pada awal tempoh pemulihan, seseorang kurang diberi pergerakan, walaupun serat saraf yang diperlukan dipelihara. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa otot dan sendi boleh "melupakan" cara melaksanakan fungsi mereka jika mereka tidak terlibat dalam masa yang lama. Jangan takut ini, hanya perlu mengajar mereka semula untuk bekerja, dan selepas beberapa lama pergerakan itu akan diberikan tanpa kesukaran.

Pemulihan selepas pembedahan tali tulang belakang

Daripada semua tumor sistem saraf pusat, tumor saraf tunjang di antara 1.4% dan 10% [1, 2, 3, 4, 8]. Mengendalikan tumor tulang belakang, pakar bedah sentiasa berusaha untuk mengecilkannya, benar-benar menghilangkan tumor dan, jika boleh, mengelakkan perkembangan defisit neurologi baru. Tetapi selalunya campur tangan pembedahan untuk tumor tulang belakang, disebabkan lokalisasi anatomi dan kelaziman, menunjukkan kesukaran yang serius untuk penyingkiran mereka. Ini membawa kepada peningkatan bilangan komplikasi intra dan pasca operasi, pelepasan yang meningkatkan hari tidur selepas operasi, memerlukan kos ekonomi yang serius dan merosakkan kualiti hidup pesakit. Semua ini menyebabkan kaitan dan kepentingan sosial yang besar dalam masalah ini [2]. Dalam pesakit hidup jangka panjang yang menjalani pembedahan untuk pemisahan tumor tulang belakang, konsep "kualiti hidup" muncul di atas, dan kemerosotan atau kemunculan defisit sensori-motor baru secara dramatik mempengaruhi keadaan fizikal dan moral yang dikendalikan. Oleh itu, sangat penting untuk mempunyai status klinikal dan fungsional di mana pesakit akan akibat rawatan selepas pembedahan. Penampilan tetraparesis kasar selepas pembedahan atau tetraplegia dalam beberapa kes dalam tempoh selepas operasi disebabkan oleh penambahan penyakit semasa juga dapat menyebabkan kematian pesakit [3].

Semua ini membenarkan analisa komplikasi yang timbul daripada reseksi tumor tulang belakang dan asas insentif untuk membangunkan kaedah yang lebih lentur untuk penyingkiran mereka dan, mungkin, perubahan dalam taktik rawatan dan, pada akhirnya, untuk mengurangkan kekerapan perkembangan mereka [1, 5, 6, 9].

Tujuan kerja. Untuk mengkaji sifat, struktur dan kekerapan komplikasi yang timbul selepas penghapusan tumor tulang belakang.

Bahan dan kaedah penyelidikan

Selama 13 tahun yang lalu (2000-2012), 467 pesakit dengan tumor tulang belakang menerima rawatan pembedahan di Klinik Neurosurgery dari Institut Penyelidikan Saintifik Novosibirsk untuk Perubatan Nuklear, di mana 356 mempunyai tumor ekstrameduler dan 111 mempunyai tumor intramedullari. Klinikal, neurologi, electrophysiological (kawalan intraoperative SSEP), radiologi (MSCT, pencitraan MR, termasuk kaedah kontras dan program vaskular, radiologi), kaedah diagnostik makmal digunakan.

Analisis matematik dan statistik hasil yang diperoleh menggunakan statistik deskriptif, parametrik dan bukan parametrik menggunakan perisian standard "STATISTICA 7.0 untuk Windows XP" untuk komputer peribadi menggunakan manual khusus (Yu.N Tyurin, AA Makarova, 1995; Medic V A, Tokmachev, MS, Fishman, BB, 2001, Zaitsev, VM, Liflyandskiy, V.G., Marinkin, VI, 2003; Kalinichenko, AV, Chebykin, DV, Averyanova, TA, 2006). Perbandingan siri variasional dilakukan menggunakan kriteria parametrik dan nonparametrik: c2 adalah kriteria tanda untuk sampel kecil, F adalah kriteria kaedah Fisher yang tepat, t ialah kriteria Pelajar.

Hasil kajian dan perbincangan

Semua komplikasi yang timbul selepas penghapusan tumor tulang belakang telah dikelaskan oleh kami seperti berikut:

1. Pada masa kejadian:

A. Komplikasi intraoperatif.

B. Awal - sehingga 1 bulan dari masa operasi.

B. Lewat - 1 bulan selepas pembedahan.

2. Komplikasi saraf tunjang:

A. Gangguan neurologi.

B. Pembengkakan saraf tunjang.

3. Komplikasi sifat tidak berjangkit kawasan pembedahan:

A. liquorrhea selepas operasi.

B. Hematoma saluran tulang belakang di kawasan pembedahan.

C. Pembentukan sista cecair serebrospinal di ruang epidural dan ruang intermuskular (pseudomyeloradiculocelle).

4. Komplikasi kawasan pembedahan berjangkit:

A. jangkitan cetek dari hirisan.

B. jangkitan dalam insisi.

5. Komplikasi berjangkit berpanjangan sistem saraf pusat

A. meningitis purulent.

B. myelitis Purulent.

B. penularan meningo-ensefalitis.

6. Komplikasi extramedullary:

A. embolisme vena udara.

B. thrombembolia pulmonari.

B. pneumonia Nasocomial.

Gangguan Trophic (bedsores).

E. Jangkitan sistem kencing.

I. Paresis usus

7. Komplikasi tulang belakang (komplikasi ortopedik):

B. ketidakstabilan fungsian.

Komplikasi intraoperatif dalam penyingkiran neoplasma saraf tunjang hanya diwakili oleh embolisme udara vena (VVE). Dengan sifatnya, ia tidak besar dan didiagnosis semasa operasi di 10 daripada 135 pesakit yang beroperasi dalam kedudukan duduk, yang berjumlah 7.4%, dan di kalangan semua 467 pesakit - dalam 2.1% kes.

Bilangan utama komplikasi selepas reseksi tumor tulang belakang primer dikembangkan pada tempoh postoperative awal, kekerapan kejadian mereka adalah 34.3% (160 kes). Dari jumlah ini, jumlah utama (n = 154) adalah ringan dan hanya 6 (1.3%) yang menyebabkan hasil yang mematikan.

Dalam tempoh selepas operasi, terdapat dua jenis komplikasi - pembentukan CSF dalam ruang epidural dan intermuskular (pseudomyeloradiculocelle) dan pelbagai kecacatan tulang belakang. Mereka didiagnosis dalam 48 (10.3%) yang dikendalikan.

Komplikasi saraf tunjang. Analisis gangguan neurologi yang berlaku selepas penghapusan neoplasma utama saraf tunjang pada 234 orang (6 kanak-kanak - 2.6%, 228 dewasa - 97.4%). 89 (38%) mempunyai intramedullari, 145 (97.4%) - tumor extramedullary. Untuk menilai disfungsi kord rahim yang timbul selepas operasi, status saraf pesakit dan keadaan fungsinya dipelajari dalam dinamika oleh G.Yu Evzikov. (2002) dan McCormick P.C. (1990).

Dalam kedua-dua neoplasma tambahan dan intramedullari, perkembangan komplikasi neurologi dalam tempoh selepas operasi bergantung terutamanya pada keadaan fungsi awal pesakit, lokalisasi, struktur histologi tumor dan tahap lesi tulang belakang. Selalunya, komplikasi ini dikembangkan pada pesakit dengan tumor ganas dalam kord rahim serviks dengan defisit neurologi yang awalnya diucapkan. Hasil fungsian tidak memuaskan yang besar dan statistik diperolehi pada pesakit dalam fasa luka melintang separa dan lengkap saraf tunjang, berbanding dengan fasa iritasi penyakit. Kekerapan hasil berfungsi yang tidak memuaskan dalam pesakit yang berusia lebih dari 60 tahun juga secara statistik jauh lebih tinggi. Pada pesakit selepas penyingkiran tumor extramedullary, gangguan neurologi kasar pada tempoh awal selepas operasi berjumlah 5.9%. Kebanyakan gejala neurologi yang timbul semula dan mendalam selepas operasi dapat diterbalikkan.

Pada pesakit dengan tumor intramedullari seawal 6 bulan selepas operasi, bilangan pesakit yang lebih kecil didapati mengalami gangguan sensitif (F = 1.75), dan selepas 1 dan 3 tahun kebolehpercayaan perbezaan ini meningkat lebih tinggi (F = 2.45; F = 2, 01) - rajah. 2, A. Dalam kelompok ini pesakit yang beroperasi 6 bulan dan 1 tahun selepas rawatan pembedahan, dibandingkan dengan tahap pra operasi dan sebelum pembuangan, terdapat regresi statistik yang signifikan dalam gangguan pergerakan dalam jumlah yang lebih besar pesakit (F = 1.67; F = 2.53) - beras. 1.

Rajah. 1. Dinamik gangguan pergerakan pada pesakit dengan IMO. Nota: * - perbezaan adalah penting

Mereka juga mempunyai 1 tahun selepas rawatan pembedahan pesakit kelas 2 dan ke-3 berfungsi mengikut McCormick P.C. (1990) lebih kerap - 41.8% - F = 2.47 dan 28.6% kes - F = 1.98. Risiko komplikasi neurologi yang tidak dapat dipulihkan serius selepas radikal penyingkiran tumor intramedullari dalam siri kami adalah 9%. Kebanyakan gejala neurologi yang berlaku dalam tempoh selepas operasi boleh diterbalikkan.

Pembengkakan saraf tunjang yang sedia ada selepas penyingkiran tumor di peringkat serviks atas sering berlanjutan, yang sangat memudaratkan gambaran klinikal penyakit ini dan merumitkan tempoh pasca operasi. Perkembangan kliniknya ditunjukkan oleh penampilan gejala bulbar selama 2-5 hari dalam bentuk pelanggaran menelan, dan kemudian gangguan kesadaran pasien hingga koma. Edema kord tulang belakang pada pesakit kita dengan tumor serviks didiagnosis dalam 3 orang (0.6%).

Komplikasi tidak berjangkit kawasan pembedahan. Komplikasi sifat tidak berjangkit diperhatikan pada awal dan lewat selepas tempoh pembedahan dalam 31 pesakit, yang berjumlah 6.6%. Daripada jumlah ini, liquorrhea pasca operasi adalah yang paling biasa. Ia didiagnosis dalam 6% kes (dalam 28 daripada 467 pesakit) daripada jumlah kesemua pesakit dengan tumor tulang belakang. Ini memerlukan pemasangan saliran lumbar luaran bagi pesakit selama 7-11 hari dan pengenaan sendi pengedap tambahan pada kulit di zon liquorea. Taktik sedemikian dibenarkan, tanpa campur tangan pembedahan tambahan, untuk menghentikan komplikasi yang timbul. Terapi radiasi yang pernah dilakukan di rantau ini tumor yang dihapuskan sebahagian besarnya meningkatkan risiko membangun liquorrhea pasca operasi. Sebagai contoh, dari 6 pesakit yang dikendalikan oleh kami sekali lagi disebabkan oleh pertumbuhan tumor intramedullari yang berterusan dan terapi radiasi yang dilakukan sebelum ini, dalam 2 (33%) dia berkembang pada awal postoperative period

Dalam 1 (0.2%) seseorang di zon pembedahan, hematoma epidural didiagnosis secara klinikal dan oleh MRI saraf tunjang, menyebabkan mampatan saraf tunjang. Operasi yang bertujuan untuk mengeluarkan hematoma menyebabkan regresi gejala neurologi yang baru muncul.

Pembentukan sista cerebrospinal di ruang epidural dan intermuskular (pseudomyelloradiculocelle) dalam kebanyakan kes berlaku pada pesakit dengan liquorrhea refraktori selepas pasca operasi. Komplikasi jenis ini telah dikenalpasti dalam tempoh postoperative lewat pada pesakit akibat ketidakseimbangan dura mater di kawasan pembedahan pada 11 pesakit (2.3%).

Saiz pseudo-myeloradiculocella berkisar antara kecil hingga besar (dari 25 hingga 150 ml). Dalam mana-mana pesakit mereka menyebabkan perengkuh tunjang tulang belakang dan tidak memburukkan gejala neurologi. Tetapi 3 daripada 11 menyebabkan perkembangan liquorrhea lewat, yang kami dirawat secara pembedahan. Mereka semua menjalani pembedahan plastik fistula cecair cerebrospinal dengan menyegel TMT dengan homotransplanter menggunakan gam perubatan, tachocomb dan penyerap lapisan lapisan oleh tisu lembut dengan pemasangan catheter endolumbus luaran untuk tempoh 10-12 hari (Rajah 2).

Rajah. 2. MRI saraf tunjang pesakit dengan pseudo-fieloraculoidlle: A, B - sebelum pembedahan. B - kawalan MRI selepas operasi

Komplikasi berjangkit di kawasan pembedahan. Komplikasi yang serupa berlaku dalam 9 pesakit yang dikendalikan - dalam 1.9% kes. Komplikasi yang menyerang kawasan pembedahan dalam bentuk luka pasca pembedahan cetek atau mendalam berlaku dalam 7 pesakit, yang menyumbang 1.5% daripada semua pesakit yang dikendalikan. Suppuration superficial telah dihentikan oleh debridement tempatan awal luka, dan kemudian dengan menggunakan jahitan kedua pada kulit. Pengambilan luka dalam luka pembedahan berlaku dalam 1 orang (0.2%). Ia memerlukan pembukaan dan pembersihan luka kepada dura mater dengan pemindahan hematoma suppurative dan pengenaan jahitan sekunder.

Komplikasi infeksi sistem saraf pusat dalam bentuk meningitis purulen diperhatikan dalam 1 (0.2%) pesakit dengan tumor extramedullary. Ia dihentikan oleh pentadbiran antibiotik tempatan dan parenteral.

Komplikasi extramedullary. Komplikasi ini dalam pemerhatian siri kami didiagnosis sebanyak 115 kali. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dalam 20 pesakit mereka masing-masing mengembangkan 2, dan dalam 15 pesakit yang dikendalikan, 3 masing-masing berkembang dalam bentuk gangguan bukan kasar dalam sistem pernafasan, gastrousus, dan kencing. Akibatnya, 115 komplikasi berlaku di 65 (13.9%) orang.

Komplikasi extramedullari diwakili kebanyakannya oleh disfungsi saluran gastrousus. Kekurangan usus dimanifestasikan sebagai halangan usus dinamik. Ia diperhatikan dalam 9% pesakit (42 daripada 467). Untuk menghilangkan halangan usus yang dinamik, metoclopramide, julap dan enema hipertensi dengan rangsangan serentak usus dengan prozerin atau ubretide digunakan. Dalam tahap atonik, pengenalan tiub wap itu adalah kontraindikasi. Apabila peristaltik dipulihkan, rangsangan dengan bantuan enema digantikan oleh penggunaan suppositori.

Di tempat kedua dari segi kekerapan kejadian, jangkitan nasokomial diperhatikan. Pada pesakit dengan tumor tulang belakang, pertama sekali, tumor intramedullari di peringkat serviks sering menunjukkan penurunan nilai fungsi pernafasan, yang boleh diperburuk selepas pembedahan. Ini membawa kepada kemerosotan, dan selalunya untuk menutup pernafasan thoracic dengan penurunan mendadak dalam pengudaraan paru-paru, ateliasis, dan terhadap latar belakang pelanggaran fungsi saluran pernafasan kepada bronkus kepada perkembangan radang paru-paru. Komplikasi broncho-pulmonari selepas operasi dalam pembedahan tumor tulang belakang adalah antara yang paling kerap. Kekerapan pneumonia selepas operasi, menurut klinik tulang belakang Institut Neurosurgeri. Acad. A.P. Romodanova, dalam tahun-tahun yang berbeza adalah dari 7% hingga 12%. Mengikut data kami, insiden radang paru-paru adalah 4% (di 18 daripada 467 pesakit) dan ia hanya dibangunkan pada pesakit dengan tumor saraf tunjang servikal dengan defisit neurologi kasar awal. Tetapi dalam hal ini tidak komplikasi ini menyebabkan hasil maut.

Selalunya, gangguan tropik dalam bentuk bedsores pada pesakit kita berkembang terhadap latar belakang gejala neurologi kasar dengan tumor intramolekul kord tulang belakang serviks. Komplikasi seperti itu berlaku di 7 pesakit, yang menyumbang 1.5% daripada jumlah pesakit. Mengikut klasifikasi Kogan, 4 orang mempunyai lekukan cetek dalam bentuk pemanjangan kulit pada peringkat tindak balas utama di rantau sakrum, 3 mempunyai borak tekanan yang mendalam dalam tahap nekrotik.

Kehadiran pada pesakit beberapa penyakit jangkitan dalam bentuk radang paru-paru, tekanan luka sering membawa kepada perkembangan sepsis. Daripada semua sepsis yang dikendalikan didiagnosis dalam 3 (0.6%) orang dengan tumor intramedullari malignan di peringkat serviks pada latar belakang pneumonia dua hala dan buah pinggang.

Embolisme udara Venous (VBE). Kejadian TBE dalam siri kami, yang terdiri daripada 135 pesakit dengan tumor di peringkat tulang belakang pangkal rahim dan serviks, yang dikendalikan pada duduk, adalah 7.4% (dalam 10 daripada mereka 135 pesakit). Ia tidak besar-besaran, tidak ada kematian dari VE yang maju dalam apa jua keadaan.

Tromboembolisme pulmonari (embolisme pulmonari). Dalam siri pesakit kami, walaupun menggunakan kerja kami di Institut. N.N. Profilaksis kompleks Burdenko, PE telah berkembang dalam 1.4% kes (7 daripada 467 orang). Dalam kes ini, penyebab hasil maut embolisme pulmonari adalah 3 daripada 467 pesakit, iaitu 0.6%.

Jangkitan saluran kencing. Dalam 64.4% pesakit kami, terutamanya dengan tumor intramedullari, sudah sebelum operasi terdapat disfungsi organ pelvis dalam bentuk gangguan kencing (Rajah 3). Mereka mengalami catheterization pundi kencing secara berkala. Kesemua mereka dan pesakit yang tidak mengalami pemulihan kencing bebas secara bebas diberi catheterization pundi kencing yang berterusan dengan kateter Foley. Apabila memulihkan keinginan untuk buang air kecil, catheterization berkala lebih disukai. Dalam keadaan ini, dengan latar belakang gangguan pundi kencing yang berterusan, walaupun pencegahan sistitis, yang terakhir dalam siri pesakit kita didiagnosis dalam 25 orang - 5.4% daripada jumlah pesakit.

Rajah. 3. Disfungsi organ panggul pada pesakit dengan tumor intramedullari dari masa ke masa.

Pembedahan untuk tumor tulang belakang dengan gabungan beberapa faktor yang merugikan boleh membawa maut. Secara keseluruhannya, 6 daripada 467 pesakit mati dalam siri pembedahan yang disampaikan oleh kami dalam tempoh awal operasi awal, iaitu 1.3%. Punca kematian adalah komplikasi dalam bentuk embolisme pulmonari (50%) dan edema menaik dari saraf tunjang (50%). 3 orang dengan tumor intramedullari di bahagian atas pangkal pangkal rahim dan meninggal akibat edema menaik di bahagian bulbar batang otak. Baki 3 tumor telah diletakkan di serviks (1) dan 2 di tulang belakang toraks.

Komplikasi tulang belakang (komplikasi ortopedik). Kecacatan tulang belakang, seperti scoliosis atau, lebih kerap, kyphosis dengan kepelbagaian yang berbeza-beza, diperhatikan dalam siri pesakit pembedahan kami di 37 daripada 467 pesakit (8%). Pada kanak-kanak selepas penyingkiran tumor intramedullari, komplikasi pada tempoh postoperative lewat dalam bentuk kecacatan scoliosis berlaku dalam 33% kes. Kesemua mereka dikaitkan dengan laminektomi lanjutan pada tahap cervicothoracic dan thoracolumbar, yang diperlukan untuk menghilangkan tumor intramedullari biasa dalam 5-7 vertebra.

Data kami bertepatan dengan kesusasteraan dalam hemilaminektomi, yang digunakan untuk tumor tulang belakang spinal yang kecil, kebanyakannya tidak sesuai untuk tumor intramedullari, sejak Pendedahan garis tengah talian tulang belakang adalah perlu Apabila laminektomi atau laminotomi yang luas diperlukan, disarankan untuk menyimpan satu gerbang posterior antara setiap vertebra kelima atau keenam. Untuk mengurangkan morbiditi pendekatan pembedahan ke tumor tulang belakang, adalah perlu untuk mengelakkan kerosakan pada sendi intervertebral, melakukan laminotomi osteoplastik pada kanak-kanak, diikuti oleh imobilisasi tulang belakang sekurang-kurangnya 4 bulan. Seiring dengan ini, pengawasan ortopedik dan radiologi dijalankan sehingga akhir tempoh pertumbuhan kanak-kanak dan keengganan radioterapi untuk pesakit yang mempunyai tumor intramedullari yang jinak. Laminotomi dilakukan oleh kami menggunakan peranti ultrasonik syarikat Misonix.

Untuk mengurangkan morbiditi pendekatan pembedahan kepada tumor tulang belakang, pada pendapat kami, juga perlu menggunakan teknik mikrosurgikal bersamaan dengan prosedur teknologi yang kami usahakan untuk pembedahan laser berdasarkan penggunaan laser neodymium. Gabungan teknologi ini membolehkan untuk mengurangkan pendarahan pendekatan pembedahan dan mengekalkan tumor extramedullary hanya dari pendekatan hemi dan interlaminar dengan pemeliharaan proses artikular dan spinous vertebra. Bersama dengan ini, melakukan laminotomi dan laminoplasti pada orang dewasa membolehkan pada masa terpencil juga untuk mengurangkan kemungkinan perkembangan deformasi sedemikian.

Rawatan pembedahan terhadap kecacatan tulang belakang dilakukan dengan: penetapan craniocervical, gabungan antara pada beberapa peringkat, penetapan transparan dan laminar tulang belakang (Gambar 4).

Rajah. Contoh-contoh klinikal pesakit: A. - Pemantauan postoperative MRI pesakit dengan tumor extramedullary pada tahap serviks ("jam pasir") B. Radiograf tulang belakang serviks pesakit yang sama selepas gabungan anterior spinalis Ni-Ti dan plat Atlantis; V. - Imej MRI preoperatif pesakit dengan tumor akar ekor hama ekstrameduler; G. - Radiografi tulang belakang pesakit yang sama selepas penyingkiran tumor dan penetasan transpedikular tulang belakang pada tahap lumbar

Kesimpulannya

Sebilangan besar komplikasi selepas pembuangan tumor tulang belakang berkembang pada masa selepas operasi (1 bulan selepas operasi).

Komplikasi yang paling hebat, yang sering menyebabkan kematian dalam tempoh pesakit pasca operasi, adalah peningkatan edema korda tulang belakang, berkembang pada 0.6% dan embolisme trombus pulmonari, didiagnosis dalam 1.4% daripada kes.

Risiko komplikasi neurologi yang tidak boleh dipulihkan selepas radikal penyingkiran tumor intramedullari adalah 9%. Gangguan neurologi yang teruk pada tempoh selepas operasi selepas reseksi tumor extramedullari berkembang pada 5.9%. Pada masa yang sama, kebanyakan simptom neurologi yang timbul semula dan mendalam selepas operasi dapat diterbalikkan.

Rawatan pembedahan tumor tulang belakang mempunyai risiko minima untuk perkembangan komplikasi pembedahan am dan tidak menjejaskan hasil klinikal pesakit dan kematian.

Pemulihan selepas pembuangan tumor tulang belakang

Tempoh pemulihan selepas pembedahan saraf tulang belakang (contohnya, apabila tumor dikeluarkan) bermula selepas pesakit dipindahkan ke rawatan intensif dan berakhir selepas normalisasi gaya hidup normal.

Pemulihan yang komprehensif diperlukan untuk pesakit kembali:

 • aktiviti fizikal dan kemahiran penjagaan diri;
 • sensitiviti anggota badan dan kerja sistem muskuloskeletal;
 • keselesaan psychoemotional dan fizikal.

Program pemulihan dibangunkan oleh terapi pemulihan yang berpengalaman, dengan mengambil kira kesejahteraan pesakit, ciri dan skala prosedur pembedahan. Memulihkan dari pembedahan tali tulang belakang lebih baik bukan di rumah, tetapi di sanatoriums khusus dan rawatan dan pusat pemulihan.

Tempoh pemulihan: matlamat, terapi, tempoh

Pada setiap peringkat pemulihan, kaedah rawatan yang berbeza digunakan dengan tempoh yang berlainan:

Tempoh awal ialah 1-2 minggu. Matlamat utama adalah untuk membuang kesakitan dan kesakitan, mencegah terjadinya komplikasi, penyembuhan luka kelajuan. Hari-hari pertama adalah perlu untuk memerhatikan rehat tidur, mengambil antibiotik dan ubat neurometabolic, memproses jahitan pembedahan. Tindakan mandatori: memakai korset, senaman pernafasan, terapi fizikal yang lembut.

Perkhidmatan utama klinik Dr. Zavalishin:

Tempoh pemulihan lewat berlangsung sehingga 2.5 bulan. Pada masa ini, sistem muskuloskeletal diperkuat, fungsi tulang belakang dipulihkan, pesakit secara beransur-ansur kembali ke kehidupan normal. Rawatan ubat ditetapkan hanya apabila perlu, gimnastik, fisioterapi, kelas khas di kolam renang. Dengan tindakan aktif, mungkin memakai korset.

Tempoh tertangguh boleh bertahan sehingga 9 bulan (tarikh ditentukan secara individu). Perhatian khusus diberikan kepada pengukuhan badan, pemulihan penuh kehidupan, pencegahan berulang. Pelan tindakan ini terdiri daripada terapi fizikal, gimnastik, terapi manual, mandi mineral dan terapi lumpur.

Pemulihan adalah dilengkapi dengan rawatan spa, yang perlu diadakan sekali setahun. Sekiranya proses pemulihan atas sebab tertentu salah, seperti yang dirancang, dan tidak menghasilkan hasil yang dijangkakan, pesakit akan dihantar untuk pemeriksaan kesihatan. Dengan adanya data tinjauan dan analisis, pakar membuat keputusan mengenai skim tindakan selanjutnya.

Mengapa pemulihan yang betul penting?

Saraf tunjang melakukan 2 fungsi: konduktor dan refleks. Dalam kes pertama kita bercakap tentang pergerakan impuls saraf ke otak dan pemindahan arahan dari otak ke organ kerja. Fungsi refleks juga membolehkan anda melakukan refleks motor mudah.

Sekiranya campur tangan pembedahan bukan profesional, pelanggaran peraturan pemulihan, kecederaan, fungsi yang disenaraikan tidak dilakukan atau tidak dilakukan 100%. Akibatnya boleh terdiri dari dua jenis:

fisiologi (pelanggaran fungsi motor, perubahan dalam fungsi organ panggul, walaupun kelumpuhan pada bahagian bawah atau atas mungkin);

psikososial (ketidakselesaan, kehilangan minat dalam kehidupan, kemurungan, adaptasi yang perlahan kepada keadaan kehidupan baru, rasa tidak berfaedah untuk orang lain).

Sukar untuk mengatakan yang mana akibatnya adalah lebih berbahaya bagi seseorang, tetapi fasa pemulihan selepas operasi semestinya disertai dengan pemulihan psikologi. Bantuan ahli psikologi yang berkelayakan akan membantu untuk mengekalkan keyakinan, lebih kuat memindahkan sensasi yang menyakitkan, meningkatkan penglibatan pesakit dalam proses pemulihan, menyesuaikan diri dengan keadaan hidup dengan perubahan fisiologi yang tidak dapat dipulihkan.

Di manakah pemulihan terbaik?

Sebelum operasi di saraf tunjang bermula, pesakit atau saudara-mara harus segera menentukan tempat pemulihan. Semua ini boleh dibincangkan dengan ahli bedah saraf anda. Ini boleh menjadi sanatorium, pusat khusus atau hospital hari di hospital. Setiap pilihan mempunyai kelebihan dan kekurangannya:

 • Selalunya, sanatorium mempunyai kakitangan yang besar dalam profil profil yang berbeza, menyediakan wad yang selesa, bukan sahaja asas, tetapi juga prosedur tambahan dalam bentuk terapi lumpur, penggunaan air mineral, dan sebagainya; kelemahan utama ialah harga penginapan dan rawatan yang agak tinggi;
 • jabatan pemulihan di klinik menyediakan perkhidmatan sama ada secara percuma atau pada harga yang rendah, terdapat peluang untuk berada di rumah dalam masa lapang mereka dari prosedur; Kelemahan yang ketara ialah kekurangan peralatan moden dan simulator untuk prosedur arah sempit, keadaan hidup yang selesa tidak selalu ditawarkan;
 • pusat perubatan pemulihan khusus, yang secara individu memilih satu program pemulihan; Terdapat kedua-dua institusi awam dan swasta dengan tempat-tempat bajet.

Faktor penting dalam pemulihan cepat juga diet yang betul. Di dalam sanatorium, hospital, atau pusat perubatan, harus ada pakar yang akan membangunkan panduan pemakanan untuk anda. Dalam sesetengah kes, diet perlu walaupun selepas tempoh pemulihan. Semua ini mesti diambil kira dan diberitahu kepada anda oleh pakar yang akan bersama anda semasa tempoh penting ini.