Utama / Lebam

Tempoh pemulihan selepas plastik PCD lutut

Pemulihan selepas PCA sangat penting. Sekiranya pesakit tidak mengikuti cadangan doktor, dia akan mengalami risiko lumpuh selama-lamanya. Anda perlu melakukan semua latihan yang diperlukan untuk secara beransur-ansur memulihkan mobiliti sendi lutut. Pemulihan akan mengambil masa sekurang-kurangnya 30 minggu.

Hari pertama selepas plastik

Anda tidak boleh mula bersenam. Dalam tempoh 5-7 hari selepas pembedahan, pesakit mesti memerhatikan rehat tidur. Dia boleh bangun untuk pergi ke tandas. Anda tidak boleh bersandar pada kaki yang sakit, jadi pesakit harus menggunakan tongkat. Kaki mesti diperbetulkan supaya ia berada di atas kepala. Sekiranya anda tidak melakukan ini, edema terbentuk. Malah pesakit perlu memakai ortosis yang tidak akan membenarkan lutut terbengkalai. Anda boleh mengeluarkannya selepas 3 bulan.

5 hari selepas pembedahan, pesakit perlu berjalan, bersandar pada tongkat. Pada tahap pemulihan ini, perjalanan yang perlahan melalui wad atau sepanjang koridor adalah latihan utama. Kaki kaki sakit harus menyentuh lantai dengan ringan. Ia akan mungkin untuk memindahkan sebahagian beban ke atasnya apabila doktor mengesahkan bahawa pemulihan berjaya. Dalam kes ini, sakit tidak boleh berlaku.

2 minggu selepas operasi, adalah perlu untuk mula mengembangkan sendi dan tengkuk lutut:

 1. Berbaring di atas katil, anda perlahan-lahan dan lancar mengikat kaki, gelongsor tumit di atas helai. Semasa senaman ini, sakit sakit yang lemah mungkin berlaku.
 2. 2 kali sehari, anda perlu keluar dari katil dan angkat kaki anda di atas lantai dengan 10 cm. Sebelum memulakan senaman, anda mesti mengeluarkan ortosis. Untuk pemulihan dari pembedahan untuk berjaya, setiap pergerakan perlu dilakukan dengan berhati-hati dan perlahan-lahan.

2 minggu pertama selepas operasi tidak boleh duduk, menurunkan kakinya ke lantai. Dia harus berbaring di atas katil atau di atas kerusi. Jika tidak, edema terbentuk. Anda boleh meletakkan pek ais di lutut anda.

Sekiranya kesakitan teruk berlaku, sebaiknya berhenti senaman dan dapatkan rawatan perubatan.

Kita tidak boleh melupakan rawatan dadah. Dalam masa 2 minggu selepas pembedahan, anda perlu mengambil ubat yang melegakan kesakitan dan keradangan. Seorang doktor lain mesti menetapkan ubat yang akan menghalang pembentukan bekuan darah.

Satu bulan selepas pembedahan

Pemulihan selepas pligin ligamen anterior cruciate sepanjang tempoh ini harus melibatkan senaman yang lebih aktif. Salah satu yang utama adalah mengangkat kaki. Anda perlu melakukan ini, berbaring di belakang anda. Ia adalah perlu untuk mengangkat kaki dalam 3 peringkat dengan rehat kecil. Tidak mustahil untuk membengkokkan lutut pada masa yang sama. Ia juga perlu menurunkan dalam 3 peringkat. Ia perlu berhati-hati dan tidak membuat gerakan mendadak.

Satu lagi latihan yang berguna adalah berpesta sebahagian dengan sokongan. Adalah lebih baik untuk melakukannya dalam ortosis.

Pelajaran yang sangat berguna di kolam renang. Program ini harus menjadi jurulatih yang berpengalaman, kerana pada tahap pemulihan pergerakan yang salah atau terlalu tajam dapat menyebabkan kecederaan lutut baru.

Pesakit boleh berjalan, bersandar pada tongkat.

Adalah penting untuk memastikan tiada edema berkembang. Daripada ubat-ubatan, pakar perlu menetapkan salap, yang, jika perlu, akan melegakan kesakitan dan keradangan.

5-6 minggu selepas pembedahan

Program pemulihan selepas pembedahan plastik pada tahap ini akan merangkumi latihan yang sama yang dilakukan oleh pesakit sebelumnya. Adalah penting untuk terus mengembangkan sendi untuk mendapatkan semula mobiliti penuh. Jangan mengganggu dan kelas di kolam renang, tetapi untuk menyelam dan berenang pesakit masih mustahil.

3 bulan selepas pembedahan, anda boleh mengeluarkan kruk. Jika pesakit merasakan bahawa ia masih sukar untuk dia berjalan sendiri, dia harus bersandar pada tebu. Tidak perlu mengambil ubat, tetapi anda masih boleh menggunakan salap dan gel jika keperluan timbul.

Kelas berkesan pada basikal pegun. Beban mesti ditingkatkan secara beransur-ansur. Ia harus bermula dengan pendekatan yang akan berlangsung tidak lebih dari 5 minit. Dalam kes ini, pedal perlu berputar dengan bebas. Rintangan perlu ditingkatkan secara beransur-ansur, jika tidak, ia boleh menyebabkan kecederaan. Satu lagi latihan yang berguna adalah langkah-langkah. Menggunakan blok dengan ketinggian 10-20 cm, menaiki tangga ditiru.

Semasa kelas berikut, gelung getah khas harus digunakan:

 1. Pesakit harus berdiri di dekat dinding, bersandar dan meletakkan gelang getah di kakinya. Kemudian anda perlu perlahan-lahan menaikkan dan menurunkan kaki yang sakit, tanpa membengkokkannya di lutut.
 2. Pesakit harus berbaring di satu sisi dan meletakkan gelang getah di atas lututnya. Selepas itu, kaki yang cedera mesti dibangkitkan, dipegang di kedudukan ini dan perlahan diturunkan.

Latihan ini dengan gelung getah akan menguatkan otot secara berkesan.

7 minggu selepas pembedahan plastik

Program pemulihan memerlukan 7-8 minggu, tetapi ia akan mengambil masa yang lama untuk pulih sepenuhnya. Oleh sebab itu, penting untuk berhati-hati selama 30 minggu selepas pembedahan.

Ia adalah perlu untuk meneruskan kelas di gim dan kolam renang. Perhatian khusus harus dibayar kepada basikal latihan, kerana ia berguna bagi mereka yang mengalami kecederaan yang sama. Pesakit tidak lagi memerlukan tongkat dan tongkat, dia akan dapat berjalan kaki dengan bebas. Mereka perlu untuk mobiliti sendi untuk pulih sepenuhnya.

Anda boleh melakukan aerobik khas dengan mendaftarkan diri dalam kumpulan terapi senaman.

Sakit di sendi pada tahap ini tidak sepatutnya berlaku, tetapi ia adalah bernilai sementara untuk menahan jogging dan kenaikan panjang di hutan atau gunung. Ia sudah lebih sukar untuk mencederakan kaki anda selepas 7 minggu selepas pembedahan, tetapi lutut anda tidak dapat menahan beban berat.

Perlu diingat bahawa pemulihan akan mengambil masa yang lama dan beberapa latihan akan menyebabkan ketidakselesaan. Anda tidak boleh mengambil ubat penahan sakit yang kuat semasa tempoh ini, kerana sakit adalah isyarat penting. Sekiranya ia muncul, ia perlu mengganggu kelas, jika tidak terdapat risiko besar mendapat kecederaan baru. Ia perlu membincangkan dengan pakar semua peringkat pemulihan.

Program pemulihan selepas PKS mewah

Fasa Pemulihan Preoperatif

Pada malam sebelum operasi, sendi lutut yang cedera mesti terjamin. Untuk tujuan ini, menetapkan produk ortopedik (brace, splint) digunakan. Penggunaan berterusan pendakap immobilizing perlu terhad untuk mengelakkan atrofi otot quadriceps paha.

Ia juga amat penting untuk mengurangkan bengkak sendi lutut yang cedera, dan, jika boleh, untuk memulihkan pelbagai usul di sendi. Pada masa pembedahan, pesakit perlu mengembangkan gaya berjalan yang betul.

Pemindahan berat badan pada kaki yang cedera dibenarkan, jika ia tidak menyebabkan kesakitan. Penggunaan ubat-ubatan anti-radang nonsteroid (Nurofen, Ibuprofen, Ingin) adalah disyorkan. Tempoh penggunaan: 7 - 10 hari selepas kecederaan.

Ia perlu untuk mencapai lanjutan sendi lutut dengan melakukan latihan berikut:

1) lanjutan pasif lutut.

 • Duduk di kerusi, letakkan kaki anda di tepi bangku atau kerusi. Bersantai otot paha anda. Izinkan lutut meluruskan di bawah beratnya sendiri.

2) Sokongan Heel:

 • Letakkan tuala yang disusun.
 • Benarkan kaki anda berehat di kedudukan sambungan.
 • 3 - 4 kali sehari selama 10 - 15 minit. Lihat angka 1

Rajah 1. Sokongan tumit menggunakan tuala terbalik.

3) sambungan kaki pasif.

 • Lie menghadap ke bawah di pinggir meja. Benarkan kaki anda sepenuhnya melonggarkan.

Rajah 2. Pelanjutan kaki pasif. Lutut harus berada di luar pinggir meja.

Pergerakan lenturan lutut:

1) lentur pasif di sendi lutut:

 • Duduk di pinggir meja dan benarkan lutut bersama untuk membengkokkan di bawah pengaruh graviti.

2) Gunakan slip di dinding untuk meningkatkan tahap fleksi.

 • Berbaring di belakang anda, letakkan kaki yang cedera di dinding dan biarkan kaki anda merangkak ke dinding, sambil lentur lutut. Gunakan kaki lain untuk meletakkan tekanan ke bawah.

Rajah 3. Meluncur di dinding

3) Gelongsong tumit di atas meja; digunakan untuk mendapatkan lenturan terakhir pada sendi lutut.

  Tarik tumit ke punggung, lentur lutut. Simpan dalam kedudukan ini selama 5 saat. Luruskan kaki, bergerak tumit ke bawah. Teruskan buka selama 5 saat.

Rajah 4. Heel Gelongsor pada Jadual

Pegang kaki dengan kedua tangan, menarik beg ke punggung.

Gambar 5. Heel meluncur di atas meja dengan bantuan tangan

Pemulihan kekuatan otot

Sebaik sahaja sudut fleksi di sendi lutut dicapai - 100 darjah, anda boleh mula bekerja untuk memulihkan kekuatan otot:

 • Gunakan basikal senaman dua kali sehari selama 10 hingga 20 minit. Lihat angka 6

Rajah 6. Basikal senaman membantu memulihkan kekuatan otot.

2) Berenang juga merupakan prosedur yang sangat berharga yang boleh berguna dalam fasa rawatan ini sebagai pemulihan kekuatan otot dan untuk mengekalkan pelbagai gerakan dalam sendi.

3) simulator yang lemah juga boleh digunakan untuk persediaan praoperasi.

Program pemulihan pra-operasi ini perlu diteruskan sehingga anda mencapai gerakan penuh dalam sendi dan memulihkan kekuatan otot pada kaki bawah (anda tidak boleh menjadi lumpuh).

Bersiap sedia

 • Ia adalah perlu untuk menentukan apa yang anda harapkan dari operasi.
 • Bincangkan terlebih dahulu dengan doktor kaedah pemulihan pasca operasi.
 • Susun dengan keluarga dan / atau rakan-rakan untuk bantuan semasa rawatan selepas operasi.
 • Baca dan bekerjasama melalui semua peringkat pemulihan pasca operasi.

Selepas Operasi:

Di dalam bilik operasi, anda akan dilancarkan dengan pendakap atau Longuet plaster untuk berehat di kedudukan sambungan di sendi lutut.

Di wad, pek ais digunakan untuk sendi lutut, yang kemudian akan mengurangkan kesakitan dan bengkak dalam tempoh selepas operasi.

Imobilisasi postoperative sendi lutut sangat penting kerana ia membantu mengawal kesakitan dan pembengkakan di kawasan sendi.

Ekstrak:

Ia dihasilkan dalam tempoh 4 hingga 12 hari selepas pembedahan. Setuju pada pengangkutan ke rumah terlebih dahulu. Memandu pada peringkat ini tidak dibenarkan.

Rehabilitasi selepas operasi (Hari 1 - 14)

1) Tonton edema. Lay badan dalam kedudukan yang tinggi. Mungkin penggunaan sejuk pada sendi lutut. Dibenarkan untuk bangun, berjalan, tetapi selebihnya mesti diperhatikan tidur.

2) Jangan duduk lama dengan kaki anda, kerana ini akan menyebabkan pembengkakan sendi lutut dan seluruh anggota badan. Sekiranya anda perlu duduk lama, anda memerlukan kedudukan anggota yang dikendalikan (meletakkan di hadapan anda di atas kerusi)

3) Perlu mengambil agen anti peradangan dan analgesik untuk melegakan kesakitan.

4) Sebaik sahaja kesakitan dan pembengkakan berkurangan, anda boleh mula bergerak pada tongkat.

Ia tidak disyorkan untuk memindahkan berat badan ke kaki yang cedera. Ini boleh menyebabkan pembengkakan.

Brace mesti dipakai sehingga 6 minggu dari masa pembedahan. Sudut lenturan dalam ortosis untuk tempoh ini: 0-10 °

Pembangunan awal pergerakan dan lanjutan dalam sendi

1) lanjutan pasif lutut menggunakan tuala yang dilipat. Tuala harus cukup besar untuk mengangkat kaki bawah dan paha di atas meja. Lihat Rajah 1.

 • Ambil pendakap lutut setiap 2 hingga 3 jam untuk melengkapkan sesi.
 • Izinkan sendi lutut untuk membuang secara pasif dalam masa 10 hingga 15 minit. Ia adalah perlu untuk sepenuhnya berehat otot paha dan kaki bawah.

Latihan ini juga boleh dilakukan semasa duduk di kerusi. Memegang tumit dengan kaki yang sihat, anda harus berusaha sepenuhnya membengkokkan sendi lutut.

2) Pelanjutan aktif boleh dilakukan dengan kaki yang sihat. Ia adalah perlu untuk mengelakkan berlebihan yang melampau di sendi. Lihat Rajah 7:

Rajah 7. Gunakan kaki yang sihat untuk membengkokkan sendi lutut.

Latihan yang menjejaskan otot quadriceps

1) Penguncupan isometrik otot paha harus bermula seawal mungkin.

 • Lakukan 10 latihan 3 kali sehari.
 • Setiap potong perlu berlangsung sekitar 6 saat.

Latihan ini membantu mencegah atrofi dan contracture quadriceps, mengurangkan bengkak dan jumlah cecair di sendi lutut.

2) Mula mengangkat pendakap kaki lurus (10 senaman 3 kali sehari). Adakah latihan ini berbaring.

 • Latihan ini dilakukan secara berurutan, dengan memotong quadriceps paha dengan lanjutan penuh lutut. Mengurangkan quadriceps "menutup" sendi lutut dan menghalang tekanan yang berlebihan pada rasuah yang telah ditetapkan.
 • Kaki kekal dalam kedudukan yang lurus dan naik pada sudut kira-kira 45-60 darjah dan tahan kira-kira 6 saat.
 • Kemudian kaki perlahan jatuh ke tempat tidur. Otot berehat.

JANGAN LUPA MELAKUKAN MUSIK SETIAP WAKTU KETIGA LEG DECLINES

Latihan ini boleh dilakukan tanpa pendakap, apabila pesakit dapat mengangkat kaki yang dioperasikan. Sebaik sahaja anda merasa yakin, latihan ini boleh dilakukan dengan duduk. Lihat Rajah 9

Rajah 9. Menaikkan kaki lurus (di sebelah kiri apabila berbaring), dalam kedudukan duduk (di sebelah kanan)

Bagi pesakit yang mempunyai rekonstruksi PKS menggunakan tendon paha dalaman, sangat penting untuk mengelakkan peregangan otot paha posterior yang berlebihan dalam tempoh 6 minggu pertama selepas pembedahan.

 • Ia mengambil masa kira-kira 6 minggu untuk otot belakang paha untuk sembuh; tekanan mereka yang berlebihan dalam tempoh ini boleh menyebabkan kesakitan berterusan di kawasan ini dalam jangka panjang.
 • Kelebihan mengatasi otot yang tidak disengajakan biasanya berlaku apabila lentur berlebihan ke hadapan dan memakai kaus kaki atau kasut, mengangkat barang dari lantai.

Pemulihan pasca operasi (3-4 minggu)

Jumlah peluasan sendi

1) Teruskan latihan dengan lanjutan pasif lengkap. Anda juga memerlukan lekapan aktif, sambungan aktif, latihan isometrik pada quadriceps, mengangkat kaki lurus.

2) Lengkungan lutut sehingga 60 darjah

Pemulihan kekuatan otot:

1) Setinggan separa.

 • Kaki lebar bahu selain kaki sedikit berubah
 • Gunakan meja untuk sokongan, perlahan-lahan perlahan dan bangun.
 • Tahan kedudukan luar biasa selama 6 saat.
 • Lakukan senaman 3 kali sehari untuk 10 squats.

Rajah 10. Squats sebahagian menggunakan meja sokongan.

2) Mengangkat pada jari kaki.

 • Menggunakan meja untuk sokongan, perlahan-lahan angkat tumit di luar lantai.
 • Tahan selama 6 saat, kemudian perlahan-lahan turun ke tumit anda.
 • Lakukan senaman 3 kali sehari untuk 10 lif.

Rajah 11. Mengangkat pada jari

3) Teruskan menggunakan ortosis semasa berjalan, walaupun anda telah mengembangkan kekuatan otot yang mencukupi. Ini akan melindungi rasuah anda.

4) Berjalan dengan tongkat, membawa berat badan penuh di kaki. Ia adalah perlu untuk berjalan kaki normal dengan kaki roll.

5) Anda boleh terus menggunakan basikal senaman - alat yang sangat baik untuk memulihkan kekuatan otot quadriceps. Lihat angka 6

 • Jarak ke pedal sepatutnya sedemikian sehingga sendi lutut berada di kedudukan yang sedikit lenturan.
 • Harus ada perlawanan. Mengekalkan postur yang baik di seluruh kelas.
 • Sekali kemampuan anda untuk meningkatkan pedal, anda boleh mula meningkatkan ketahanan (sekitar 5-6 minggu).
 • Matlamat anda adalah untuk perlahan-lahan meningkatkan masa yang dibelanjakan untuk simulator (bermula dari 5 minit, secara beransur-ansur meningkatkan masa sehingga 20 minit)
 • Rintangan perlu ditingkatkan sedemikian rupa sehingga apabila anda selesai latihan anda merasa letih dalam otot.

BIKE ADALAH SATU PERALATAN LETUSAN YANG PALING SELAMAN BAHAWA ANDA BOLEH MENGGUNAKAN UNTUK MENGHIDUPKAN KNEE ANDA. HAD UNTUK PENGGUNAAN KAMI ADALAH HIDUP.

Rehabilitasi pasca operasi (5-6 minggu)

1) Fleksibel pasif (lekapan) lutut sehingga 90 darjah. (Lihat Rajah 8 di bawah.)

 • Duduk di pinggir katil atau meja dan biarkan lutut bersama pasif membungkuk, kaki bertentangan digunakan untuk membuang derajat fleksi pada sendi.
 • Latihan ini perlu dilakukan 4-6 kali sehari selama 10 minit. Adalah sangat penting untuk mencapai sekurang-kurangnya 90 darjah fleksi pasif 35 hingga 40 hari selepas pembedahan.

Rajah 8. Kelonggaan pasif di bawah pengaruh graviti membolehkan lutut melengkung sehingga 90 darjah

2) Perlu menambahkan senaman - "meluncur di sepanjang dinding" (lihat Rajah 3) dan mengetatkan tumit dengan bantuan lengan sambil berbaring untuk meningkatkan jangkauan gerakan anda dalam sendi.

3) Teruskan latihan isometrik pada quadriceps dan lif lurus kaki (lihat Rajah 9).

4) Squats, naik pada jari kaki (lihat Rajah 10 dan Rajah 11).

5) Jika anda dilampirkan ke pusat kecergasan atau gim, anda boleh mula bekerja pada simulator berikut:

 • Basikal Latihan Masa kelas sehingga 15-20 minit sehari.
 • Stepper elips. Masa pelajaran adalah 15 - 20 minit sehari.
 • Simulator kuasa LegPress. Pelbagai lenturan 90 - 0. (Lihat Rajah 12)

Rajah 12. Latihan Kekuatan LegPress. Julat lenturan 90 - 0

 • Mesin senaman untuk otot paha belakang. Mungkin penggunaan 8-10 minggu, jika PKS dipulihkan daripada femoral belakang kering.
 • Simulator untuk ikat pinggang bahu atas.
 • Berenang: berjalan di kolam renang, basikal air, jogging kesihatan air. Menyelam dan kelajuan berenang tidak dibenarkan.
 • Pemulihan pasca operasi (7-8 minggu)

  1) Gerak jangkauan yang diharapkan harus dari lanjutan penuh hingga 125 derajat. Mula melenturkan dengan beban.

  2) Teruskan dengan semua latihan yang telah diterangkan sebelumnya.

  3) Latihan untuk mengekalkan keseimbangan badan (membantu memulihkan kepekaan spatial sendi lutut)

  Pemulihan pasca operasi (9-12)

  Menjelang 9-12 minggu jumlah pergerakan dalam sendi lutut perlu lengkap.

  1) Teruskan dengan semua latihan yang telah diterangkan sebelumnya.

  2) Latihan pada exerciser otot paha belakang. Keluarkan beban dengan kesakitan. Sekiranya anda mengalami kesakitan, kurangkan beban.

  3) Teruskan latihan untuk memulihkan keseimbangan badan.

  4) Teruskan berenang di kolam renang.

  5) Mulakan latihan di atas treadmill.

  MENGAMBIL BIKIN MOUNTAIN ATAU ROCK-CLIMBING DIPERLUKAN!

  Rehabilitasi pasca operasi (12-20 minggu)

  1) Dari minggu ke 12, meningkatkan intensiti latihan.

  2) Mula berjalan, secara beransur-ansur meningkatkan tempoh dan jarak

  3) Semasa jangka masa, disyorkan memakai pad lutut lembut.

  Pemulihan pasca operasi (6 bulan)

  Ini adalah masa paling awal apabila anda boleh kembali ke beban sukan penuh.

  Untuk meneruskan beban sukan, anda perlu:

  • Mengembalikan kekuatan quadriceps, sekurang-kurangnya 80% kaki yang sihat
  • Meremajakan otot-otot bahagian belakang pinggul, sekurang-kurangnya 80% dari kaki yang sihat
  • Pulihkan pelbagai gerakan dalam sendi
  • Kurangnya edema
  • Kestabilan sendi yang memuaskan
  • Lengkapkan program pemulihan

  Pemulihan selepas PCD lutut

  Pecah ACL (ligamen cruciate anterior lutut) adalah salah satu kecederaan yang paling tidak menyenangkan yang boleh berlaku kepada seseorang. Ini boleh berlaku dengan mudah (teknik yang salah dalam bermain sukan, pukulan, ketegangan yang berlebihan), tetapi memulihkan PKS akan panjang dan sukar, akan memerlukan kira-kira satu tahun dan melakukan senaman fizikal yang berterusan.

  Sekiranya anda mengabaikan cadangan doktor, anda boleh mengalami kepincangan sepanjang hayat anda. Oleh itu, perlu mengikuti program rehabilitasi yang ketat untuk plastik PKS.

  Prinsip umum dan minggu pertama

  Operasi dilakukan di bawah anestesia umum dan dianggap agak sukar. Sebelum itu, pesakit harus menjauhkan diri dari makanan selama dua belas jam, dan kemudian, apabila mereka membawanya ke wad, berikan badan itu secara senyap-senyap beralih dari anestesia.

  Dalam beberapa hari pertama, anda tidak boleh melakukan apa-apa latihan selepas mengamalkan PKS. Pada masa ini, tugas utama - untuk memberi bersama untuk mencapai kadar relatif. Untuk ini:

  • penggunaan saliran, yang memastikan pengaliran keluar darah menggabungkan sendi;
  • kaki sakit ditetapkan seberapa banyak yang mungkin, diangkat supaya lebih tinggi daripada kepala, darah tidak mengalir ke sana dan bengkak tidak terbentuk;
  • penggunaan dadah - anti-radang, ubat penahan sakit, mencegah trombosis yang mungkin.

  Pesakit disyorkan makanan ringan dan rehat tidur. Anda hanya boleh mendapatkan tandas, untuk keperluan mendesak, tanpa bergantung pada kaki yang sakit untuk sebenar - hanya tujuan visual (kaki dengan mudah akan menyentuh lantai).

  Pada hari keempat atau kelima pemulihan selepas plastik PCB, bergantung pada kelajuan pemulihan, anda boleh mula menjalankan latihan yang paling mudah dan selamat:

  • Berjalan kaki Ia cukup untuk berjalan di sekitar wad beberapa kali sehari selama beberapa minit, hanya menandakan penekanan pada kaki sakit.
  • Sokongan. Untuk bangun beberapa kali sehari dan cuba untuk mengalihkan sebahagian daripada beban ke kaki yang sakit - tidak sepatutnya sakit pada sendi.
  • Pergerakan kaus kaki. Berbaring di belakang anda, ketatkan kaus kaki anda, mengarahkannya kepada diri anda, kemudian ke sisi lain.
  • Pergerakan pinggul. Tekan otot paha posterior selama beberapa saat beberapa kali sehari.
  • Bernafas Berbaring, ambillah nafas panjang dan angkat tangan anda. Exhale perlahan-lahan.

  Pemulihan PKS menyiratkan berikutan peraturan mudah:

  • Semua cadangan doktor - undang-undang yang mesti diikuti dengan ketat. Walaupun dia menuntut untuk tidak mengambil ubat penghilang rasa sakit yang kuat, ada alasan untuk ini - beberapa gejala dapat dilihat hanya dengan merasakan sendi sakit sepenuhnya.
  • Apa-apa kesakitan pada sendi yang cedera adalah isyarat bahawa senaman itu harus dihentikan, jika tidak terdapat kemungkinan besar mencederakan ligamen lagi.
  • Selepas setiap latihan, anda perlu berehat sepenuhnya pada kaki yang cedera dan memberi rehat.
  • Setiap senaman perlu dilakukan dengan perlahan dan lancar.
  • Sikap optimistik adalah salah satu syarat asas untuk pemulihan segera. Jika anda tidak dapat merasakannya sendiri, anda harus menghubungi kawan, keluarga atau ahli psikologi yang pakar dalam bekerja dengan orang yang mengalami kesan kecederaan.

  Perhatian, kelancaran, konsistensi - dan setiap tempoh pemulihan selepas pembedahan plastik PKS memerlukan latihan tertentu. Mereka berubah dari sederhana dan lembut menjadi lebih rumit dan sengit.

  Minggu kedua

  Minggu kedua tidak begitu berbeza dari yang pertama - pesakit menghabiskan lebih banyak masa di atas katil daripada di tempat lain, dari semasa ke semasa pakar bedah meneliti, anti-radang, ubat penahan sakit yang mengurangkan kemungkinan trombosis digunakan. Kaki itu diluruskan dan dinaikkan sebahagian besar masa, pek ais dikenakan pada lutut dari semasa ke semasa. Pada masa yang sama, pemulihan selepas plastik PCD bersama lutut ditambah - julat latihan yang mungkin menjadi lebih besar:

  • Flexion dan lanjutan lutut. Berdua di belakang anda, menyokong diri anda dengan bahagian bawah paha anda dan geser di atas katil dengan tumit anda, tarik kaki anda ke arah anda. Pegang ia bengkok selama beberapa saat (rasa sakit, jika ia berlaku, harus ringan dan sakit), kemudian perlahan-lahan meluruskannya, juga meluncur tumit. Ulang dua kali sehari, beberapa kali.
  • Angkat kaki. Berbaring di belakang anda, angkat kaki sakit anda di atas katil, tahan dan perlahan-lahan menurunkannya. Jika ia tidak berfungsi, ubahsuai latihan - berdiri, angkat kaki di atas lantai selama sedozen sentimeter, perlahan-lahan turun dan berehat. Ulang dua kali sehari, beberapa kali.
  • Bergerak lutut. Duduk di atas katil, meregangkan kaki sakit. Jari mencari patella. Perlahan-lahan bergerak daging di atasnya, terlebih dahulu ke arah diri anda, kemudian diri dari diri anda, seperti dalam proses mengurut. Bertindak perlahan-lahan dan perlahan-lahan.
  • Relaksasi Duduk di atas kerusi, meregangkan kaki yang sakit di hadapan anda, letakkan kaki anda di kerusi yang lain. Letakkan pek ais di lutut anda. Tekan perlahan-lahan, cuba meluruskan kaki. Pegang tekanan selama sedozen saat, lepaskan. Ulang.

  Pemulihan selepas PCD lutut boleh menyakitkan. Ini perlu diteruskan.

  Ketiga minggu ke lima

  Dalam tempoh ini, pemulihan selepas PKS menjadi lebih aktif. Pesakit bangun, berjalan dengan bantuan tongkat-tongkat itu sepenuhnya dibenarkan untuknya. Sebaliknya anestetik anti-radang dan umum, gel dan salap ditetapkan. Program ini termasuk fisioterapi (terutamanya kejutan elektrik) dan latihan di kolam renang dengan pelatih yang berpengalaman. Latihan ditambah dengan yang baru:

  • Angkat kaki lurus. Berdua di belakang anda, letakkan tangan anda di belakang kepala anda, bengkokkan kaki anda yang sihat di lutut, luruskan sakit anda. Naikkannya dalam tiga langkah - setiap kali tidak lebih daripada lima belas sentimeter, dengan rehat selepas setiap usaha. Tahan pada titik puncak, dan perlahan-lahan menurunkan dalam tiga langkah.
  • Fleksi kaki Untuk berbaring di perut, letakkan tuala yang dilancarkan di bawah roller di kaki yang sakit. Berhati-hati mengangkatnya, tahan selama beberapa saat pada berat badan, perlahan-lahan lebih rendah.

  Dalam tempoh ini, pemulihan plastik PKS memerlukan penjagaan khas - apa-apa pergerakan yang tidak betul boleh menyebabkan kecederaan berulang.

  Keenam ke minggu ketujuh

  Pemulihan selepas plastik PCD lutut menjadi lebih sengit. Di kolam renang, pesakit boleh melakukan berayun dan gunting, urut ditambah ke fisioterapi. Anda boleh berjalan dengan satu tongkat atau tongkat. Menjelang akhir minggu ketujuh, anda boleh terus berjalan tanpa sokongan. Ubat yang digunakan hanya seperti yang diperlukan, dalam bentuk gel atau salap.

  Latihan baru dimasukkan ke dalam latihan:

  • Membengkokkan dengan tuala. Duduk di atas lantai, tarik kaki yang sihat, bengkokkan pesakit di lutut. Buang sejenis tuala atau tali pada tali, tarik ke arah anda sehingga sedikit ketidakselesaan berlaku. Perlahan-lahan tarik balik.
  • Mengangkat dengan rintangan di sebelah. Berbaring di sebelah anda, letakkan gelang getah pada lutut anda, bersandar pada siku anda. Naikkan kaki sakit tanpa membongkoknya, tahan untuk beberapa lama pada berat badan, perlahan-lahan dan berhati-hati menurunkannya.
  • Mengangkat dengan rintangan pada perut. Berbaring di belakang anda, letakkan gelang getah di kaki anda, letakkan kepala anda pada siku yang terlintas. Tarik kaki sakit, sejauh mungkin, tahan. Berhati-hati kembali ke belakang.
  • Mengangkat dengan rintangan di sisi - pilihan kedua. Berbaring di sebelah anda, bersandar pada siku anda, meregangkan kaki sakit anda, bengkokkannya dengan sihat dan tetapkan supaya kaki dikendalikan di hadapan paha. Pakai gelung getah di kaki anda. Naikkan kaki sakit, sejauh mungkin, tahan. Perlahan perlahan.
  • Mengangkat dengan rintangan berdiri. Berdiri, letakkan gelang getah di kaki anda, bersandar pada dinding anda. Naikkan kaki sakit tanpa membongkoknya. Pegang. Perlahan perlahan.
  • Duduk di kerusi. Bangun, ambil bahagian belakang kerusi. Duduklah, tidak lentur lutut sepenuhnya. Berada dalam kedudukan, luruskanlah.
  • Peregangan. Duduk di atas lantai, luruskan kaki yang sakit, dan kaki yang sihat untuk berehat di paha. Jangkitkan ke hadapan, cuba sampai ke kaki berpenyakit dengan tangan anda.

  Selepas akhir minggu ketujuh, pemulihan PKS dianggap daripada fasa kritis. Di masa depan, ia akan menjadi lebih sukar untuk merosakkan kaki dan anda boleh bergerak ke aktiviti yang lebih sengit:

  • menunggang motosikal pegun;
  • terus melawat kolam renang;
  • mengambil jalan lama tanpa sokongan;
  • mendaftar dalam kumpulan gimnastik, yang akan terlibat dalam bidang aerobik khusus.

  Pemulihan selepas plastisitas lutut akan dianggap lengkap hanya pada minggu ketiga puluh. Tetapi sehingga ke tahap ini seseorang boleh menjalani kehidupan yang kaya hanya dengan tidak mengabaikan senaman dan tidak meneran terlalu banyak.

  5 tahap pemulihan yang betul selepas PCD lutut

  Kerosakan pada ligamentum anterior cruciate (ACL) adalah kejadian yang agak biasa. Lutut sangat terdedah kepada pelbagai kecederaan dan kecederaan, kerana kebanyakan berat badan jatuh ke atas mereka. Trauma kepada lutut menyebabkan kerosakan kepada otot dan ligamen yang berdekatan, yang merumitkan diagnosis dan rawatan.

  Ciri-ciri PCB

  Ligan cruciat anterior adalah salah satu ligamen yang paling penting, memastikan kestabilan sendi lutut. Dengan bantuannya, bahagian anterior permukaan artikuler tibia disambungkan ke bahagian posterior permukaan antara muscula pada condyle lateral dari femur.

  Ligamentum menghalang anjakan berlebihan kaki bawah ke hadapan berbanding paha. Endings saraf yang berada di dalamnya, sebagai tindak balas kepada perubahan kedudukan sendi dan beban, isyarat otot yang menstabilkan lutut. Oleh itu, ligamen cruciate kaya anterior menghalang ketidakstabilan dan dislokasi ketika berjalan, berjalan, menari dan melompat, iaitu, dalam semua keadaan apabila arah gerakan tiba-tiba berubah.

  Pecah ligamen cruciate anterior dapat terjadi apabila tiba-tiba berputar secara tiba-tiba, membongkok atau menguatkan lutut, mendarat dari lompat atau hasil pukulan ke kaki atau lutut.

  Adalah penting untuk diingat bahawa engraftment rasuah dalam sendi lut berlaku dalam masa tiga bulan selepas pembedahan. Satu bundle baru dalam tempoh ini sangat lemah dan terdedah. Penjagaan mesti diambil untuk mengelakkan beban berlebihan. Anda tidak boleh melompat, berlari, menari, berjongkok, berlutut.

  Operasi itu sendiri untuk memulihkan sendi lutut berlangsung sedikit masa. Jika ia akan dibuat oleh pakar bedah yang berpengalaman, anda boleh yakin dengan hasil yang baik dan pemulihan pasca operasi yang cepat.

  Ia mengambil lebih banyak masa untuk memulihkan selepas PKS plasty, kerana prosedur pembedahan mempunyai kesan kuat pada ligamen dan otot yang berdekatan.

  Tahap utama rawatan selepas pembedahan

  Setelah selesai operasi, pesakit ditempatkan di wad dilengkapi dengan kemudahan istimewa yang membantu orang itu pulih. Untuk mengurangkan kesakitan dan mencegah bengkak, pek ais diletakkan di atas sendi lutut. Pemulihan selepas pembedahan plastik lutut paling kerap dijalankan di pusat khusus.

  Selepas operasi, sendi lutut tetap dengan pelet plaster, yang memegang anggota badan dalam kedudukan yang betul dan tidak membenarkan ia bebas membuat pelbagai pergerakan. Pembalut ini sepatutnya berada di atas kaki selama kira-kira sebulan, bergantung kepada kelajuan gabungan otot dan ciri-ciri anatomi lutut. Rawatan terapi fisioterapeutik yang dilantik bersama:

  • mandi pusaran air;
  • memohon haba ke permukaan yang rosak;
  • urut kaki;
  • menggosok;
  • gimnastik.

  Dalam tempoh selepas operasi 1-14 hari, anda memerlukan:

  • memantau bahawa tiada bengkak;
  • kedudukan anggota dalam kedudukan yang tinggi;
  • lebih banyak masa untuk tidur;
  • memantau suhu badan;
  • Jangan duduk dengan kaki untuk masa yang lama. Ini boleh menyebabkan bengkak sendi lutut;
  • mengambil agen anti-radang dan analgesik untuk mengawal rasa sakit.

  Pertama kali selepas pembedahan, adalah penting untuk mengelakkan berlakunya komplikasi thromboembolic. Ini difasilitasi dengan menjalankan:

  • pergerakan aktif kaki. Bend dan lepaskan setiap dua jam 30 kali;
  • Tekanan sewenang-wenang dari depan dan belakang otot paha dari sepuluh hingga lima belas kali lebih dari 5 saat setiap dua jam.

  Ia dilarang semasa tempoh berjalan, bersandar pada kaki yang bengkok, dan secara aktif melepaskan cincin pada sendi lutut.

  Selalunya selepas mengeluarkan pakaian, didapati bahawa anggota badannya agak hiperemik dan bengkak. Di samping itu, jika pakaian itu terlalu ketat, lutut tudung lutut boleh terbentuk, dan kemudian tisu akan mati. Mengambil kira faktor-faktor ini, adalah penting untuk menggunakan pelekat pembetulan dengan betul supaya tidak ada komplikasi selepas PCA licin.

  Pemulihan

  Semasa bulan apabila kaki berada dalam kedudukan tetap, tisu tulang rawan dipulihkan sebahagian, kekuatan otot lutut mula semula. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa selepas jangka panjang anggota badan berada dalam kedudukan tertentu, ia perlu untuk membentuk semula sendi di bawah sudut selekoh di mana ia sebelum operasi.

  Atas sebab ini, selepas lutut dilepaskan, rawatan fisioterapi dilantik semula dengan perubahan tertentu. Prosedur akan bertujuan mengekalkan kedudukan lutut yang stabil untuk melegakan bengkak. Juga menambah senaman fizikal diperkukuhkan terapeutik.

  Di samping itu, kaedah gelombang bunyi kejutan digunakan, yang bertujuan untuk merangsang proses osteogenesis: penyambungan semula fungsi struktur tulang dan pemulihannya. Terapi sedemikian berdasarkan kaedah rawatan dengan bantuan gelombang akustik, yang menembusi jauh ke dalam kapal, otot dan tisu, menyumbang kepada penyembuhan pesat luka di permukaan dan di bawah kulit. Menjalankan prosedur ini tidak lebih daripada dua kali seminggu - seberapa banyak kali doktor mengesyorkan.

  Kaedah pemulihan tersenarai dijalankan selama empat bulan. Ia perlu untuk membengkokkan dan melonggarkan lutut dengan ketat pada sudut tertentu. Apabila bengkok, sudut tidak boleh melebihi 90 darjah. Adalah penting untuk tidak mengalami kecederaan semula.

  Membina otot

  Tahap rawatan pemulihan seterusnya selepas pembinaan semula otot bangunan bersama lutut. Dalam tempoh ini, adalah perlu untuk memastikan bahawa otot dan seluruh anggota badan secara keseluruhannya tidak menjadi atrofi. Oleh itu, tetapkan rawatan UHT dan terapi latihan dengan peningkatan beban pada sendi.

  Kerana operasi pinggul pada kaki yang terkena, kira-kira 35% daripada otot yang sihat hilang. Mereka perlu meningkat. Jika ini tidak dilakukan, jumlah paha yang sihat akan 25% lebih tinggi daripada jumlah pesakit. Kecacatan sedemikian sering menjadi penyebab situasi yang lebih sukar mengenai otot kaki berpenyakit. Mereka akan lemah, gangren dan nekrosis boleh berkembang.

  Kaedah yang paling berkesan untuk membina dan memperkuat otot berenang. Anda boleh berjalan di bahagian bawah kolam renang atau melakukan senaman di dalam air.

  Peringkat terakhir pemulihan

  Peringkat pemulihan terakhir bermula selepas bulan keempat dari hari pembedahan. Kaki sepanjang tempoh ini sudah cukup maju, dan pelbagai gerakan lebih stabil. Untuk pemulihan akhir, keadaan utama adalah penerusan terapi fizikal dan membina jisim otot bahagian femoral anggota yang cedera.

  Kaedah yang sangat baik untuk rawatan sendi adalah mandi dengan hydromassage. Mereka memberikan dinamik yang baik dan menenangkan sistem saraf. Kesan positif akan tinggal di laut. Air garam membantu menghilangkan rasa sakit dan menarik pelbagai suppurations, jika tiba-tiba berlaku.

  Ia perlu mengikuti diet secara tegas agar tidak mendapat berat badan berlebihan. Setiap enam bulan, anda perlu melawat doktor sehingga ligamen cruciat dipulihkan sepenuhnya. Dalam masa dua tahun, perlu menjalani pemeriksaan rutin dan diagnosis.

  Jika anda mendapati ralat, pilih fragmen teks dan tekan Ctrl + Enter. Kami akan memperbaikinya, dan anda akan menjadi + karma

  REHABILITASI SELEPAS PLASTIKA DARIPADA HADAPAN BADAN

  TEMPOH POSTOPERATIF

  (minggu pertama selepas pembedahan - di hospital)

  Selepas pembedahan untuk pembinaan semula ligamentum anterior cruciate, anda akan menghabiskan beberapa hari di hospital, di mana anda akan menerima rawatan yang bertujuan untuk memastikan penyembuhan luka yang menggalakkan. Lutut akan dilancarkan oleh longetan plaster atau bus penetapan yang boleh ditanggalkan - ortosis. Semasa 1-2 hari pertama, tiub saliran akan diletakkan di lutut, disambung rapat ke bekas plastik untuk mengeluarkan darah selepas operasi dari rongga sendi. Anda akan dapat keluar dari katil dan berjalan dengan bantuan tongkat tanpa beban pada kaki selama 2-3 hari selepas operasi. Anda akan disyorkan beberapa latihan untuk memperbaiki nada otot. Luka pembedahan sembuh dalam masa 10-14 hari, maka jahitan pembedahan akan dikeluarkan.

  Selepas penyembuhan luka, anda akan diarahkan memakai ortosis berfungsi dengan engsel boleh laras untuk melindungi ligamen baru dari kerosakan semasa pemulihan mobiliti, keupayaan sokongan dan kawalan otot kaki yang dikendalikan. Anda perlu melakukan aktiviti pemulihan kompleks dengan teliti mengikut program yang dicadangkan, sentiasa berhubung dengan pakar bedah dan ahli fisioterapi. Berjalan dengan beban penuh pada kaki akan dibenarkan kira-kira 4-6 minggu selepas operasi, dengan syarat kawalan otot dipulihkan dan tiada pembengkakan postoperatif sendi. Selepas 6 minggu, anda boleh berada di belakang roda kereta dan kembali ke aktiviti rumah tangga harian dan kerja bukan fizikal.

  Perlu difahami bahawa penggambaran rampasan dalam sendi lutut berlaku dalam tempoh 12 minggu dari masa pembedahan. Dalam tempoh ini, ligamen baru adalah yang paling lemah dan paling terdedah. Oleh itu, anda perlu berhati-hati semasa tempoh ini dan menghapuskan kemungkinan beban berlebihan pada bundle. Anda tidak boleh berlari, menari, melompat, mendarat dari ketinggian di kaki yang dikendalikan, jongkok mendalam, melakukan gerakan berpusing di lutut, tersandung dan mengusap kaki, berlutut. Untuk melindungi bersama ketika berjalan, pendakap berfungsi harus dipakai.

  Apabila merancang pembinaan semula ligamentum anterior cruciate, anda harus bersedia untuk kerja keras yang lama untuk memulihkan kestabilan fungsional lutut selepas pembedahan. Proses biologi penstrukturan semula dan menguatkan ligamen baru berlangsung sekurang-kurangnya 6-12 bulan. Oleh itu, dalam tempoh ini anda mungkin mengalami beberapa ketidakselesaan, kehangatan dan pembengkakan sedikit di tapak lutut dan rasuah selepas melakukan senaman fizikal. Kembali ke aktiviti sukan adalah mungkin selepas kira-kira 7-9 bulan, dengan syarat dengan senaman fizikal yang kuat, lutut anda tidak menyakitkan dan tidak membengkak, dan kekuatan dan koordinasi otot akan dipulihkan hingga 85-90% dari tahap kaki yang sihat.

  Oleh itu, jika selepas kecederaan pada ligamen anterior cruciate anda mengalami ketidakstabilan dan subluxasi di lutut, dan ini mengurangkan kualiti hidup, maka anda akan menunjukkan operasi. Pembinaan semula ligamentum anterior cruciate akan memberi peluang untuk meningkatkan kestabilan lutut dalam kehidupan seharian dan sukan. Tugas bersama kami adalah untuk "mencipta dan memajukan" ligamen baru, untuk menjadikan lutut bersama berfungsi stabil selama bertahun-tahun. Harapan anda perlu realistik, lutut yang dikendalikan selepas operasi tidak mungkin sama seperti sebelum kecederaan, tetapi dengan hasil yang menggembirakan, anda boleh kembali ke tahap sebelumnya aktiviti fizikal dan sukan.

  Matlamatnya adalah untuk mencegah komplikasi tromboembolik dan luka selepas operasi, mengurangkan kesakitan dan pembengkakan selepas bersalin, dan memulihkan nada otot.

  Peristiwa

   1. Immobilisasi sendi lutut dengan pembalut longitudinal plester (atau splint berpindah, ortosis) dalam kedudukan lanjutan penuh di lutut. Sekiranya terdapat kerosakan pada ligamen sisi, maka lanjutan akan terhad kepada 20-30 ° dalam masa 2-3 minggu.
   2. Rawatan:

  1) pencegahan komplikasi berjangkit: antibiotik spektrum luas sekali semasa anestesia praoperasi dan selama 2-5 hari selepas pembedahan;

  2) pencegahan komplikasi thromboembolic: heparin berat molekul yang rendah (fraxiparin, fragmin atau clexane) dalam dos profilaksis pada malam operasi dan dalam masa 3-7 hari selepas pembedahan;

  3) pengurangan kesakitan dan keradangan selepas operasi: ubat anti-radang nonsteroid dengan mulut purata dos terapeutik (paracetamol, ketonal, dan sebagainya) selama 7-14 hari;

  4) penciptaan keadaan untuk penyembuhan luka yang tidak rumit: saliran luka sendi dan postoperatif selama 12-24 jam; tandas dan tandas luka dengan penyelesaian antiseptik; tusukan sendi dan pemindahan dari exudate intraarticular pr. '. pengumpulan darah besar dalam rongga sendi (hemarthrosis);

  5) penyejukan tempatan: memohon beg dengan gel ais atau beku (dibalut dengan tuala) ke bahagian depan sendi lutut selama 20 minit setiap 2 jam;

  6) pembalut tekanan: pembalut elastik (atau stok mampatan) - dari bahagian depan hingga ke bahagian tengah paha;

  7) kedudukan anggota badan yang tinggi: di tempat tidur, kaki harus terletak di atas tingkat jantung pada bantal yang diletakkan di bawah kaki dan kaki bawah.

  1. Berjalan dengan tongkat dan dengan penunjukan sokongan pada kaki yang dikendalikan (meletakkan kaki di atas lantai). Tempoh - 5-15 minit, 4-5 kali sehari. Semasa 2-3 hari pertama selepas operasi, berjalan hanya jika perlu (ke tandas dan belakang).
  2. Beban galas: bersandar pada kaki diluruskan dengan beban yang sama dengan berat anggota badan (bersandar pada tumit, bukan pada kaki). Beban tidak boleh menyebabkan kesakitan di sendi lutut.
  3. Latihan:

  1) gerakan extensor-flexion aktif dengan kaki (stoking pada diri sendiri - stoking dari diri anda) 30 kali setiap 2 jam pada siang hari (Rajah 4);

  2) ketegangan sewenang-wenang dari bahagian depan dan belakang otot paha selama 5 saat, 10-15 kali setiap 2 jam pada siang hari (Rajah 5);

  3) latihan pernafasan:

  • bangkitkan lengan diluruskan di atas kepala anda dan tarik nafas panjang, tahan nafas anda selama 3 saat, kemudian turunkan lengan anda ke bawah, membuat nafas paksa. Latihan 10-15 kali setiap 2 jam pada siang hari;

  Rajah. 4. gerakan extensor-flexion aktif kaki

  A. Kedudukan - tegang, kaki diluruskan pada sendi lutut. Di bawah kaki - roller tuala mandi bergolek atau bantal tebal. Tarik stoking pada kaki anda dan tahan ketegangan otot selama 3 saat.

  B. Luruskan kaki kaki, menegangkan otot betis selama sekurang-kurangnya 3 saat. Ulangi latihan 30 kali setiap 2 jam pada siang hari.

  Rajah. 5. Ketegangan sewenang-wenang kumpulan otot paha anterior dan posterior

  1. Kedudukan - berbaring di belakangnya, kaki diluruskan pada sendi lutut. Kencangkan kumpulan depan otot pinggul dan tahan ketegangan maksimum selama 5 saat, kemudian berehat. Ulangi senaman 10-15 kali setiap 2 jam pada siang hari.

  2. Dalam kedudukan yang sama, kencangkan kumpulan otot posterior paha dan otot gluteal, menekan tumit ke tempat tidur dan mengangkat pelvis pada siku. Tahan selama 5 saat, kemudian berehat. Ulangi senaman 10-15 kali setiap 2 jam pada siang hari.

  • inflasi bola atau bola getah - 3-4 kali sehari;

  4) senam senaman untuk genggaman tangan dan bahu - 15 minit, 3 kali sehari.

  1) berjalan dengan sokongan pada kaki yang bengkok;

  2) lanjutan aktif kaki di sendi lutut dalam julat dari 0 ° hingga 40 °.

  Minggu kedua selepas pembedahan

  Matlamatnya adalah untuk mencegah komplikasi tromboembolik dan luka selepas operasi, untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak selepas operasi, untuk memulihkan pergerakan di sendi lutut (lanjutan penuh - lekukan dalam kesakitan tidak melebihi 60 °), untuk meningkatkan keupayaan kaki yang dikendalikan.

  1. Immobilization: pemindahan serpihan dan penggantiannya dengan ortosis berfungsi dengan engsel. Memakai ortosis sepanjang masa: semasa tempoh latihan, tetapkan had engsel antara 0 ° dan 60 °, dan pada siang hari pada waktu rehat dan pada waktu malam - tutup engsel dalam kedudukan sambungan.

  1. Pencegahan komplikasi thromboembolic: Thrombotic ass 100 mg 1 kali sehari selama 2-3 minggu. Berat 1 tablet 3 kali sehari - 2-3 minggu.
  2. Penciptaan keadaan untuk penyembuhan luka yang tidak rumit: pakaian tandas dan luka dengan penyelesaian antiseptik; punca sendi dan pemindahan exudate intraartikular dengan pengaliran besar; penyingkiran jahitan operasi pada hari 10-14 selepas operasi. Aplikasi salap tempatan (actovegin atau solcoseryl) untuk parut pasca operasi tidak matang - 1-2 minggu.
  3. Pengurangan kesakitan dan keradangan selepas operasi: ubat anti radang nonsteroid dengan mulut dalam dos terapeutik sederhana (paracetamol, ketonal, dll) dalam masa 7-14 hari. Aplikasi setempat gel anti-radang dan decongestan (dolobene, lioton, diprilif, voltaren, finalel, dan lain-lain) di kawasan lutut bersama dan subkutaneus lebam - 3 kali sehari.
  4. Penyejukan setempat: melampirkan pek ais atau gel beku (dibalut dengan tuala) ke bahagian anterior sendi lutut selama 20 minit setiap 3 jam.
  5. Pembalut tekanan: pembalut elastik (atau stok mampatan) - dari bahagian depan untuk bahagian tengah paha.
  6. Kedudukan badan yang tinggi: di tempat tidur, kaki harus terletak di atas tingkat jantung pada bantal yang diletakkan di bawah kaki dan kaki bawah.
  7. Prosedur fisioterapi: urut - saliran limfa, rangsangan elektrik otot paha, terapi magnet, ultrasound.
  8. Pemeriksaan pemeriksaan pakar bedah yang dikendalikan - 1-2 kali seminggu.
  9. Gejala-gejala kebimbangan yang harus segera panggil pakar bedah:
  • panas dan demam;
  • menggigil;
  • haba dan kemerahan di sekitar sendi lutut;
  • berterusan dan meningkatkan kesakitan;
  • bengkak ketara sendi lutut;
  • meningkatkan kesakitan pada otot gastrocnemius;
  • kesukaran bernafas, sesak nafas dan kesakitan dada.

  3. Berjalan dengan kruk. Tempoh - 10-15 minit 4-5 kali sehari.

  4. Beban sokongan: bergantung pada kaki lurus dengan beban 25-50% berat badan.

  5. Latihan:

  1. Gerakan extensor-flexion aktif dengan kaki (stoking pada diri sendiri adalah stoking dari diri sendiri) 30 kali 3-4 kali sehari (lihat Gambar 4).
  2. Ketegangan sewenang-wenang kumpulan depan dan belakang otot paha selama 5 saat, 10-15 kali 3-4 kali sehari (lihat Rajah 5).
  3. Lenturan aktif dan lanjutan pasif sendi lutut dengan rasa sakit 10-15 kali 1-2 kali sehari (Rajah 6). Pesakit yang telah membuat plastik ligamen menggunakan hambatan, senaman untuk melakukan tanpa tekanan yang kuat di bahagian belakang otot paha, membantu diri anda dengan tangan anda dengan merampas ketiga bahagian bawah paha.
  4. Meningkatkan berat badan secara lurus semasa berbaring atau, jika anda tidak dapat melakukannya, berdiri 10-15 kali 2-3 kali sehari (Rajah 7.8).
  5. Pemulihan pergerakan (mobilisasi) patella: gerakkan patella dengan tangan ke atas dan ke bawah, ke luar dan ke dalam - 10-15 kali 3 kali sehari (Rajah 9).
  6. Lanjutan pasif lengkap di sendi lutut dengan penempatan pek ais di bahagian depan sendi lutut selama 15 minit 1-2 kali sehari (Rajah 10). Lakukan latihan pada akhir kitaran latihan.
  1. berjalan kaki dengan kaki yang bengkok;
  2. lanjutan (kekuatan otot) lanjutan dalam lutut di antara 0 ° hingga 40 °.

  Rajah. 6. Lenturan aktif dan lanjutan pasif lutut

  A. Kedudukan - tunjang, kaki diluruskan. Tekan tumit ke lantai dan bengkokkan kaki di lutut sehingga anda merasakan sakit sedikit, menggeser tumit anda ke permukaan. Bantu diri anda dengan cengkaman ketiga bahagian bawah paha.

  B. Pegang fleksi dicapai selama 5 saat. Kemudian berehatlah otot-otot dan perlahan-lahan meluruskan kaki, tidak mengangkat tumit dari permukaan. Ulangi senaman 10-15 kali 1-2 kali sehari.

  Rajah. 7. Menaikkan kaki lurus sambil berbaring

  A. Kedudukan - tegang, kaki diluruskan di lutut. Tarik kaki ke arah diri anda dan ketatkan kumpulan otot paha depan.

  B. Perlahan-lahan angkat kaki lurus kira-kira 15-30 cm dari lantai dan tahan selama 5 saat. Kemudian perlahan-lahan menurunkannya ke lantai dan berehat. Ulangi senaman 10-15 kali 2-3 kali sehari.

  Rajah. 8. Mengangkat kaki lurus semasa berdiri

  A. Jawatan - berdiri di dinding. Mendukung diri anda dengan tangan dan perlahan-lahan mengangkat kaki diluruskan pada lutut sekitar 15-30 cm dari lantai. Pastikan berat badannya 3-5 saat, kemudian perlahan-lahan menurunkannya ke kedudukan asalnya. Ulangi senaman 10 kali 2-3 kali sehari.

  B. Jika sukar untuk anda melakukan senaman, cuba lakukannya dengan kaki yang terbentang keluar.

  Rajah. 9. Pemulihan pergerakan (mobilisasi) patella. Posisi - duduk di permukaan rata. Kaki diluruskan di lutut, otot paha benar-benar santai. Gerakkan patella dengan jari ke atas dan ke bawah (A, B), ke atas dan ke dalam (C, D). Ulangi setiap pergerakan 10-15 kali 3 kali sehari.

  Rajah. 10. Melengkapkan lanjutan pasif dalam sendi lutut. Kedudukan - duduk di atas kerusi, kaki yang dikendalikan terletak pada kerusi kedua. Letakkan pek ais dibalut dengan tuala di lutut anda. Santai otot anda dan tolaklah tangan anda di atas beg, cuba meluruskan lutut anda sepenuhnya. Pegang beban selama 10-20 saat, kemudian lepaskan tekanan. Ulangi permohonan kekerapan 10-15 kali dalam masa 15 minit.

  PERIODE REHABILITATION (3-5 WEEKS AFTER OPERATION)

  Matlamatnya adalah untuk meningkatkan pergerakan sendi lutut dalam julat dari perpanjangan penuh kepada lekukan pada sudut sekitar 90 ", untuk memulihkan sokongan kaki, untuk meningkatkan nada dan keanjalan otot paha.

  1. Imobilisasi: memakai ortosis berfungsi dengan engsel adalah malar: semasa tempoh latihan, tetapkan had engsel antara 0 ° dan 90 °, manakala pada waktu rehat dan pada waktu malam, tutup engsel dalam kedudukan sambungan. Latihan boleh dilakukan tanpa ortosis.

  1. Pencegahan komplikasi thromboembolic: berterusan pentadbiran Thromboc-Ass pada 100 mg 1 kali sehari dan tablet Trental 1 3 kali sehari - untuk minggu ke-3.
  2. Permohonan topikal gel dan salap anti-radang dan decongestant di kawasan sendi lutut dan lebam subkutaneus - 3 kali sehari.
  3. Penyejukan setempat: melekatkan pek ais atau gel beku yang dibalut dengan tuala ke bahagian hadapan sendi lutut selama 15-20 minit 3-4 kali sehari.
  4. Pembalut tekanan: stoking mampatan atau pembalut kaki dengan pembalut elastik dari pergelangan kaki hingga pertengahan pertengahan paha.
  5. Prosedur fisioterapeutik: urutan, rangsangan elektrik otot paha dan kaki bawah, terapi magnet, ultrasound.
  6. Latihan di kolam renang di bawah bimbingan metodologi terapi fizikal: lentur di lutut, berjalan di dalam air, mengayunkan kaki anda lurus, penculikan pinggul, gunting, berenang perlahan dengan merangkak dengan kaki lurus. Jangan berenang dada dada!
  7. Kawalan senaman dan intensiti senaman: pembengkakan dan kesakitan pada sendi tidak seharusnya tetap. Jika bengkak lutut tidak lulus selepas rehat dan pada waktu pagi, maka perlu untuk menghentikan beban selama 2-3 hari. Jika edema berterusan selepas berehat, anda perlu melihat traumatologist.
  8. Pemeriksaan pemeriksaan pakar bedah yang dikendalikan pada - 1 kali dalam 2 minggu.

  3. Berjalan dengan tongkat dan sokongan separa pada kaki yang dikendalikan. Tempoh berjalan 15-30 minit 4-5 kali sehari.

  4. beban beban: sehingga 50% berat badan.

  5. Latihan:

  1. Ketegangan sewenang-wenang kumpulan depan dan belakang otot paha selama 5 saat, 10-15 kali 3-4 kali sehari (lihat Rajah 5).
  2. Lenturan aktif dan lanjutan pasif sendi lutut 10-15 kali 2-3 kali sehari (lihat Rajah 6).
  3. Mengangkat urutan dan menjaga kaki lurus pada berat badan dalam kedudukan terdedah 10 kali 3 kali sehari (Rajah 11).
  4. Lenturan aktif kaki di lutut dari kedudukan terdedah 10-15 kali 2-3 kali sehari (Rajah 12). Pesakit yang telah dibuat ligamen plastik menggunakan hambatan, senaman dilakukan dari minggu ke-5-6.
  5. Pemulihan pergerakan (mobilisasi) patella: gerakkan patella dengan tangan ke atas dan ke bawah, ke luar dan ke dalam - 10-15 kali sehari (lihat Gambar 9).
  6. Lanjutan sambungan lanjutan sendi lutut dengan penempatan pek ais di bahagian depan sendi lutut selama 15 minit 2-3 kali sehari (lihat Rajah 10). Lakukan latihan pada akhir kitaran latihan.
  1. Berjalan dengan kaki separuh bengkok;
  2. Lanjutan (kekuatan otot) lanjutan lutut dalam julat dari 0 hingga 40 °.

  Rajah. 11. Mengangkat dan menjaga kaki lurus pada berat badan.

  A. Jawatan - tunjang. Kaki yang sihat bengkok di lutut, kaki yang beroperasi lurus dan terletak di atas lantai.

  B. perlahan-lahan angkat kaki lurus dalam tiga langkah, menjaga berat badan selama 3-5 saat setiap 15 cm angkat. Kemudian perlahan-lahan, dalam tiga langkah, menurunkan kaki anda ke lantai. Lakukan 10 kali 3 kali sehari.

  Rajah. 12. Membungkuk di lutut di kedudukan terdedah. Di bawah kaki, letakkan roller dari tuala mandi atau bantal tebal. Bend lutut anda sejauh mungkin dan tahan selama 5 saat. Kemudian perlahan-lahan menurunkan kaki ke posisi permulaan. Lakukan senaman 10-15 kali 2-3 kali sehari.

  6-7 WEEKS AFTER OPERATION

  Matlamatnya adalah untuk memulihkan mobiliti pada sendi lutut, memulihkan nada, keanjalan dan meningkatkan kekuatan otot paha, memulihkan sokongan kaki dan kemahiran berjalan, dan memulihkan kecacatan hidup harian.

  1. Imobilisasi: memakai ortosis berfungsi dengan engsel tanpa sekatan mobiliti - pada siang hari semasa berjalan. Pada waktu malam anda boleh tidur tanpa ortosis.

  1. Penggunaan setempat gel decongestants (lyoton, dolobene) pada sendi lutut (sambil mengekalkan pembengkakan dan kesakitan).
  2. Rawatan fisioterapi: urut otot paha dan kaki bawah. 3) pelajaran berenang: lenturan lutut, berjalan di dalam air, mengayunkan kaki anda lurus, penculikan pinggul, gunting, setengah squats. Jangan berenang dada dada!
  3. Kawalan senaman dan intensiti senaman: pembengkakan dan kesakitan pada sendi tidak seharusnya tetap. Jika bengkak lutut tidak lulus selepas rehat dan pada waktu pagi, maka perlu untuk menghentikan beban selama 2-3 hari. Jika edema berterusan selepas berehat, anda perlu melihat traumatologist.
  4. Pemeriksaan kawalan pakar bedah yang dikendalikan - pada akhir tempoh.

  3. Berjalan dengan satu tongkat atau tongkat berjalan, pada akhir tempoh - tanpa sokongan tambahan. Tempoh - 20-40 minit 4-5 kali sehari.

  4. Latihan:

  1. Pemulihan pergerakan (mobilisasi) patella: gerakkan patella dengan tangan ke atas dan ke bawah, ke luar dan ke dalam - 10-15 kali sehari (lihat Gambar 9).
  2. Membengkokkan kaki pada sendi lutut menggunakan daya tarikan tangan untuk gelung tuala atau pembalut getah 10-15 kali 2-3 kali sehari (Rajah 13).
  3. Penculikan kaki di kedudukan terlentang dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (Rajah 14).
  4. Membengkok kaki secara aktif di sendi lutut dalam kedudukan rawan dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (Rajah 15).
  5. Membawa kaki di kedudukan terdedah dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (Rajah 16).
  6. Meningkatkan kaki lurus ke hadapan dalam posisi berdiri dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (Rajah 17).

  Rajah. 13. Meningkatkan jumlah kelonggaran pada sendi lutut dengan menggunakan daya tarikan tangan untuk satu gelung pembalut getah

  Rajah. 14. Penculikan kaki di kedudukan terlentang dengan rintangan luaran. Kedudukan - berbaring di sisinya dengan penekanan pada siku. Gelang pembalut getah pada paras lutut. Naikkan kaki anda sejauh mungkin dan simpan dalam kedudukan ini selama 5 saat. Kemudian perlahan-lahan menurunkannya ke kedudukan asalnya. Ulangi senaman 10-15 kali 2-3 kali sehari.

  Rajah. 15. Lenturan aktif lutut dari kedudukan terdedah dengan rintangan luaran. Gelung pembalut getah di kaki. Menjaga kaki anda sihat dan lurus, bengkokkan kaki yang dikendalikan sejauh mungkin dan simpannya dalam kedudukan ini selama 5 saat. Kemudian berehat dan menurunkan kaki anda ke kedudukan permulaan. Ulangi senaman 10-15 kali 2-3 kali sehari.

  Rajah. 16. Membawa kaki di kedudukan terlentang dengan rintangan luaran. Kedudukan - berbaring di sisinya dengan penekanan pada siku. Gelung pembalut getah di kaki. Kaki yang dikendalikan adalah lurus. Kaki yang sihat bengkok di lutut dan terletak di atas lantai dengan kaki di hadapan paha kaki yang dikendalikan. Naikkan kaki yang dikendalikan sejauh mungkin dan tahan di kedudukan ini selama 5 saat. Kemudian turunkannya ke kedudukan asalnya. Ulangi senaman 10-15 kali 2-3 kali sehari.

  Rajah. 17. Mengangkat kaki lurus ke depan dalam kedudukan berdiri di dinding dengan rintangan luar. Gelung pembalut getah di kaki. Naikkan kaki lurus ke depan sejauh mungkin dan simpan di kedudukan ini selama 5 saat. Kemudian kembalikan ke kedudukan asalnya. Ulangi senaman 10-15 kali 2-3 kali sehari.

  Rajah. 18. Menaikkan kaki lurus ke kedudukan yang berdiri di atas tembok dengan rintangan luaran Posisi berdiri di dinding. Gelung pembalut getah di kaki. Naikkan kaki lurus sejauh mungkin dan simpan dalam kedudukan ini selama 5 saat. Kemudian kembalikan ke kedudukan asalnya. Ulangi senaman 10-15 kali 2-3 kali sehari.

  1. Menaikkan kaki lurus ke kedudukan berdiri dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (Rajah 18).
  2. Membengkokkan kaki di sendi lutut di kedudukan berdiri dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (Rajah 19).
  3. Separuh sittings di kerusi antara 10 'hingga 60 * 10-15 kali 2-3 kali sehari (Rajah 20).

  Rajah. 19. Membengkok kaki di lutut di kedudukan berdiri di dinding dengan rintangan luar. Gelung pembalut getah di kaki. Bengkokkan kaki lurus sejauh mungkin dan simpan dalam kedudukan ini selama 5 saat. Kemudian kembalikan ke kedudukan asalnya. Ulangi senaman 10-15 kali 2-3 kali sehari.

  Rajah. 20. Semi-sittings di kerusi

  A. Kedudukan - berdiri dengan sokongan di belakang kerusi dengan tangan anda, kaki ternyata keluar. Memegang tangan di belakang kerusi, bengkokkan lutut anda kira-kira 10 °.

  B. Duduk pada kedua-dua kaki hingga 60 ° dan kekal di kedudukan ini selama 5 saat. Kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan. Ulangi senaman 10-15 kali 3 kali sehari. Sila ambil perhatian bahawa keluar dari tempat duduk sepatutnya perlahan dan meninggalkan lutut anda sedikit bengkok. Lanjutan tajam kaki pada sendi lutut boleh menyebabkan peregangan ligamen yang diperbaiki semula!

 • Menegangkan kumpulan otot paha posterior (Rajah 21).
 • Lanjutan pasif lanjutan sendi lutut dengan penempatan pek ais di bahagian anterior sendi lutut, 15 minit sehari Zraz (lihat Rajah 10). Lakukan latihan pada akhir kitaran latihan.
 • 5. Dilarang aktif (kekuatan otot) lanjutan dalam lutut dalam julat dari 0 'hingga 40'

  Rajah. 21. Menegangkan kumpulan otot paha posterior

  A. Kedudukan - duduk di atas lantai dengan kaki lurus. Lean ke hadapan, menjangkau dengan tangan anda ke kaki bawah anda. Tahan kedudukan ini selama 3-5 saat.

  B. Bersantai selama beberapa saat dan kemudian bersandar ke hadapan sebanyak mungkin, cuba untuk mendapatkan tangan anda di atas kaki. Pegang kedudukan ini selama 5 saat dan kemudian kembali ke posisi permulaan. Ulangi senaman 10 kali 3 kali sehari.

  TEMPOH FUNGSI (MINGGU 8-12 SETELAH OPERASI)

  Matlamatnya adalah untuk memulihkan mobiliti fisiologi sendi lutut, memulihkan nada, keanjalan dan meningkatkan kekuatan otot paha, meningkatkan keseimbangan otot dan penyelarasan pergerakan, memulihkan aktiviti harian, kembali ke pejabat dan kerja fizikal cahaya.

  1. Imobilisasi: memakai ortosis berfungsi dengan engsel tanpa batasan pergerakan - pada siang hari semasa berjalan dan di tempat kerja.

  1. Permohonan topikal gel anti-radang dan dekongestan, salutan dan salap pada kawasan sendi lutut <при сохранении отека и болезненности). Массаж мышц бедра и голени.
  2. Kelas-kelas di kolam renang: lentur di lutut, berjalan dan berjalan perlahan di dalam air, mengayunkan kaki lurus, penculikan pinggul, gunting, separuh setinggan. Jangan berenang dada dada!
  3. Kawalan senaman dan intensiti senaman: pembengkakan dan kesakitan pada sendi tidak seharusnya tetap. Jika bengkak lutut tidak lulus selepas rehat dan pada waktu pagi, maka perlu untuk menghentikan beban selama 2-3 hari. Jika edema berterusan selepas berehat, anda perlu melihat traumatologist.
  4. Jika sekatan kelonggaran dan lekuk di sendi lutut berterusan, hubungi pakar bedah anda untuk menggerakkan pembedahan arthrolysis arthroscopic bersama.
  5. Pemeriksaan kawalan pakar bedah yang dikendalikan - pada akhir tempoh.

  3. Berjalan tanpa had.

  4. Latihan:

  1. Pemulihan pergerakan (mobilisasi) patella: gerakkan patella dengan tangan ke atas dan ke bawah, ke luar dan ke dalam - 10-15 kali 2 kali sehari (lihat Rajah 9).
  2. Membengkokkan kaki di sendi lutut menggunakan tujahan tangan untuk gelung tuala atau pembalut getah 10-15 kali 2-3 kali sehari (lihat Rajah 13).
  3. Penculikan kaki di kedudukan terdedah dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (lihat Rajah 14).
  4. Lenturan aktif kaki di sendi lutut di kedudukan terdedah dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (lihat Rajah 15).
  5. Membawa kaki dalam kedudukan terdedah dengan rintangan luaran adalah 10-15 kali 2-3 kali sehari (lihat Rajah 16).
  6. Meningkatkan lurus ke hadapan sambil berdiri dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (lihat Rajah 17).
  7. Kembalikan kaki lurus ke kedudukan berdiri dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (lihat Rajah 18).
  8. Membengkokkan kaki di sendi lutut di kedudukan berdiri dengan rintangan luaran 10-15 kali 2-3 kali sehari (lihat Gambar 19).
  9. Latihan untuk memulihkan koordinasi otot kaki yang dikendalikan dan mengekalkan keseimbangan badan pada sokongan yang tidak stabil. Latihan mengimbangi perlu bermula dengan latihan mudah dengan insurans oleh terapi senaman methodist atau insurans diri terhadap dinding: bertukar, selekoh, menggoyang badan pada dua kaki yang bengkok dengan mata terbuka dan tertutup. Pada mulanya, gunakan lantai pepejal sebagai sokongan, dan hanya apabila keyakinan di kaki muncul, beralih kepada sokongan yang tidak stabil (tilam, kusyen, tikar gimnastik, kusyen kembung khas atau platform berayun) (rajah 22-25).
  10. Setengah-squats pada satu kaki dari 10 ° hingga 60 '10-15 kali 1-2 pendekatan (Rajah 26).
  11. Kelas pada basikal senaman selama 10-30 minit sehari (Rajah 27).

  Rajah. 22. Mengekalkan keseimbangan semasa berdiri di kusyen kembung.

  A. Kedudukan - berdiri di atas dua kaki, sedikit bengkok di lutut, pada bantal kembung. Pastikan keseimbangan selama 3-5 minit, memindahkan berat badan dari satu kaki ke yang lain dan belakang.

  B. Cuba lakukan latihan yang sama dengan mata anda ditutup.

  Rajah. 23. Keseimbangan, berdiri di atas bantal kembung pada kaki yang bengkok

  A. Kedudukan - berdiri pada kusyen kembung. Tarik lutut anda kira-kira 30-60 ° dan simpan selama 3-5 minit, memindahkan berat badan dari satu kaki ke yang lain dan belakang.

  B. Memindahkan berat badan dari tumit ke kaki dan belakang.

  Rajah. 24. Baki pada kusyen kembung di kedudukan lurus hadapan.

  A. Kedudukan - berdiri di depan dengan sokongan kaki yang dikendalikan pada bantal kembung, kaki bengkok di lutut sekitar 60 °. Pastikan keseimbangan dan keseimbangan pada kaki selama 3-5 minit dengan melakukan pergerakan musim luruh di lutut. Anda juga boleh melakukan perubahan badan.

  B. Meningkatkan kedalaman lalat dan tengkuk lutut ke kira-kira 90 °. Pastikan keseimbangan dan baki berjalan kaki selama 3-5 minit.

  Rajah. 25. Keseimbangan pada bantal kembung dalam kedudukan lalang sisi

  Posisi - berdiri di sebelah lurus, kaki bengkok di lutut. Pastikan keseimbangan dan baki berjalan kaki selama 3-5 minit.

  Rajah. 26. Semi-squats dengan satu rehat kaki Posisi - berdiri dengan satu tangan lengan di belakang kerusi. Bengkokkan lutut anda kira-kira 10 ° dan pindahkan berat badan anda ke kaki yang dikendalikan. Duduk di kaki yang dikendalikan hingga 60 ° dan kekal dalam kedudukan ini selama 5 saat. Kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan. Ulangi latihan untuk 2 set 10-15 kali. Sila ambil perhatian bahawa anda perlu bangun perlahan-lahan dari dasar katil, meninggalkan lutut anda sedikit bengkok. Lanjutan tajam kaki pada sendi lutut boleh menyebabkan peregangan ligamen yang diperbaiki semula!

  Rajah. 27. Pekerjaan pada basikal senaman Anda boleh memulakan pekerjaan pada basikal senaman dari minggu ke-9 dari saat operasi. Mulailah kelas dengan 5-10 minit sehari dengan rintangan pedal "ringan". Meningkatkan tempoh kelas dengan 1 minit sehari hingga 20-30 minit sehari.

  TEMPOH LATIHAN (13-30 minggu selepas pembedahan)

  Matlamatnya adalah untuk memulihkan mobiliti dan kestabilan normal pada sendi lutut, kekuatan dan daya tahan otot, kawalan otot dan penyelarasan pergerakan yang kompleks, pemulihan keupayaan buruh dan sukan fizikal (untuk atlet).

  1. Imobilisasi: memakai orthosis berfungsi dengan engsel tanpa mengehadkan pergerakan semasa tempoh latihan fizikal yang cukup (dengan kenaikan panjang, berjalan dan berjalan di medan kasar, latihan sukan). Selepas 20 minggu anda boleh melatih tanpa ortosis.

  1. Penggunaan topikal anti-inflamasi dan anti-edematous gel atau salap pada kawasan sendi lutut (sambil mengekalkan bengkak dan kelembutan). Urutan perubatan dan sukan.
  2. Aktiviti di kolam renang: merangkak berenang, berayun, berlari dan melompat di dalam air, squats pada satu kaki. Jangan berenang dada sehingga minggu ke-28.
  3. Kawalan senaman dan intensiti senaman: pembengkakan dan kesakitan pada sendi tidak seharusnya tetap. Jika bengkak lutut tidak lulus selepas rehat dan pada waktu pagi, maka perlu untuk menghentikan beban selama 2-3 hari. Jika edema berterusan selepas berehat, anda perlu melihat traumatologist.
  4. Jika pembatasan * dan lekukan di sendi lutut berterusan, hubungi pakar bedah anda yang telah mengendalikan anda untuk kemungkinan penggerak operasi arthrolysis arthroscopic bersama.
  5. Pemeriksaan kawalan pakar bedah yang dikendalikan pada - 1 kali sebulan dan pada akhir tempoh.

  3. Berjalan tanpa had.

  4. Latihan:

  1. Melaksanakan satu set latihan untuk tempoh yang sama 8-12 minggu.
  2. Latihan untuk mengekalkan keseimbangan badan pada sokongan yang tidak stabil (lihat Rajah 22-25). Jaga insurans. Anda boleh merumitkan senaman dan berdiri di atas satu kaki, memegang bola di depan anda, di atas kepala anda, lulus dari satu tangan ke tangan yang lain, menterjemahkannya di sekitar kaki pendukung, bermain dengan bola (gambar 28-30)
  3. Kelas-kelas di atas basikal senaman selama 30 minit 1-2 kali sehari, dibiarkan perlahan berjalan di atas treadmill.
  4. Latihan peralatan latihan kekuatan yang bertujuan untuk memperkuat kekuatan belakang dan depan otot paha dan kumpulan otot lain - 2 kali seminggu. Satu set latihan yang teladan ditunjukkan dalam Angka 31-37. Sila ambil perhatian bahawa sehingga 6 bulan selepas pembedahan anda tidak boleh melatih kumpulan depan otot paha pada simulator dengan blok (Rajah 38): beban pramatang pada patella boleh menyebabkan kerosakan pada tulang rawan patella.
  5. Jogging di jalan - dari minggu ke-16-18.
  6. Squat dari 0 'hingga 90 * - dari minggu 18-20.
  7. Squats dari 0 ° hingga 90 ° dengan berat, langkah ke sisi, melompat, senaman dengan tali skipping, menjalankan ular dan dengan percepatan - dari minggu ke-20-24.

  Rajah. 28. Baki, berdiri pada bantal kembung pada satu kaki

  A. Kedudukan - berdiri di atas bantal kembung pada satu kaki. Letakkan kaki bebas anda dengan ringan menyentuh lantai dengan jari kaki anda. Pastikan keseimbangan selama 3-5 minit.

  B. Kedudukannya adalah sama, tetapi dengan kaki bebas dibangkitkan di hadapan anda. Pastikan keseimbangan selama 1-3 minit.

  B. Kedudukan adalah sama, tetapi dengan kaki percuma diketepikan untuk belakang. Pastikan keseimbangan selama 1-3 minit.

  Rajah. 29. Keseimbangan, berdiri di atas bantal kembung pada satu kaki dengan bola di tangannya Posisi - berdiri di atas bantal kembung pada satu kaki. Pastikan keseimbangan dan keseimbangan semasa memegang bola di tangan anda di hadapan anda (A), di atas kepala anda <Б), в одной руке (В). Одновременно вы можете изменять положение свободной ноги: поднимать ее перед собой, сгибать в колене, заводить за спину, отводить в сторону

  Rajah. 30. Keseimbangan, berdiri di atas bantal kembung pada satu kaki dan mengawal bola di tangannya Posisi - berdiri di atas bantal kembung pada satu kaki. Pastikan keseimbangan dan keseimbangan sambil memegang bola di tangan anda di hadapan anda di paras lutut (A), gerakkan bola dengan tangan di sekeliling lutut (B, C). Manipulasi lain boleh dilakukan: menangkap bola yang dibuang oleh pembantu, membuang dan menangkap bola dari pemulihan terhadap dinding, dll.

  Rajah. 31. Memperkuat kumpulan belakang otot paha pada simulator dengan gelung

  A. Kedudukan - berdiri, merapat dengan beban wayar pada sendi buku lali. Pegang rak simulator untuk meningkatkan kestabilan. Latihan mula melakukan kaki yang sihat. Berat pada minggu pertama adalah ringan. Setakat kecergasan, tambah sederhana.

  B. Bend lutut anda ke 90 ° dan tahan selama 5 saat, kemudian perlahan-lahan menurunkan kaki ke lantai. Lakukan 2-3 set 10-15 kali. Ulangi latihan dengan kaki yang dikendalikan.

  Rajah. 32. Mengukuhkan otot paha dan otot gluteus pada simulator dengan gelung

  A. Kedudukan - berdiri, merapat dengan beban wayar pada sendi buku lali. Pegang rak simulator untuk meningkatkan kestabilan. Latihan mula melakukan kaki yang sihat.

  B. Ambil kaki lurus anda dan tahan selama 5 saat, kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan. Lakukan 2-3 set 10-15 kali. Ulangi latihan dengan kaki yang dikendalikan.

  Rajah. 33. Mengukuhkan kumpulan otot paha anterior pada simulator dengan gelung

  A. Kedudukan - berdiri, merapat dengan beban wayar pada sendi buku lali. Pegang rak simulator untuk meningkatkan kestabilan. Latihan mula melakukan kaki yang sihat.

  B. Menaikkan kaki lurus di hadapan anda dengan kira-kira 45 ° dan tahan selama 5 saat, kemudian perlahan menurunkan kaki ke lantai. Lakukan 2-3 set 10-15 kali. Ulangi latihan dengan kaki yang dikendalikan.

  Rajah. 34. Memperkuatkan bahagian hadapan paha dan otot panggul pada simulator dengan gelung

  A. Kedudukan - berdiri, merapat dengan beban wayar pada sendi buku lali. Pegang rak simulator untuk meningkatkan kestabilan. Latihan mula melakukan kaki yang sihat.

  B. Bend kaki pada sendi pinggul dan lutut ke sudut kanan dan tahan selama 5 saat, kemudian perlahan menurunkan kaki ke lantai. Lakukan 2-3 set 10-15 kali. Ulangi latihan dengan kaki yang dikendalikan.

  Rajah. 35. Memperkukuhkan penambah paha pada simulator dengan gelung

  A. Kedudukan - berdiri, merapat dengan beban wayar pada sendi buku lali. Pegang rak simulator untuk meningkatkan kestabilan. Latihan mula melakukan kaki yang sihat.

  B. Bawa kaki ke pusat badan di hadapan kaki pendukung dan tahan selama 5 saat, kemudian perlahan-lahan bergerak ke posisi awal. Lakukan 2-3 set 10-15 kali. Ulangi latihan dengan kaki yang dikendalikan.

  Rajah. 36. Mengukuhkan bahagian belakang otot paha pada simulator dengan blok. Posisi - terletak pada perut, kaki lurus, kaki bawah - di bawah sokongan blok. Bend kaki pada sendi lutut ke sudut akut dan tahan selama 5 saat, kemudian perlahan-lahan menurunkannya ke posisi awal. Lakukan 2-3 set 10-15 kali.

  Rajah. 37. Memperkukuh otot paha pada simulator dengan platform. Kedudukan duduk, kaki lurus, kaki bersandar pada platform. Perlahan bengkok lutut ke sudut yang betul dan berlama-lama selama 5 saat. Kemudian perlahan-lahan luruskan kaki anda, menolak platform dengan kaki anda. Lakukan 2-3 set 10-15 kali.

  Rajah. 38. Dilarang sehingga 6 bulan dari masa operasi untuk melakukan latihan kekuatan untuk kumpulan depan otot paha pada simulator dengan blok.

  1. Bekerjasama dengan bola di lapangan tanpa penyertaan dalam permainan hubungan dua hala - dari minggu ke-22-25.
  2. Permulaan latihan am dan sukan khas dalam penyelarasan pergerakan kompleks, kekuatan, kelajuan dan daya tahan otot di bawah bimbingan dan kawalan jurulatih dan ahli fisioterapi pasukan adalah dari 24 hingga 25 minggu selepas operasi.

  SYARAT-SYARAT YANG DIMAKLUMKAN UNTUK PEMULIHAN

  1. Berenang sukan - selepas 6 bulan.
  2. Basikal - selepas 6 bulan.
  3. Jalan cepat, salib - selepas 7-9 bulan.
  4. Skates, ski bersilang negara, biathlon - selepas 7-9 bulan.
  5. Ski Alpine - selepas 9-12 bulan.
  6. Tenis - selepas 7-9 bulan.
  7. Sukan Equestrian - selepas 9 bulan.
  8. Atletik - selepas 7-9 bulan.
  9. Balet, sukan tarian, akrobatik, skating angka - selepas 9 bulan.
  10. Hubungi sukan (bola sepak, bola tampar, bola keranjang, bola baling, hoki, gusti, tinju, dll.) - selepas 9 bulan.

  Kerosakan pada ligamen anterior cruciate memerlukan disfungsi signifikan sendi lutut. Teknik moden pembinaan semula ligamen ini memungkinkan dalam kebanyakan kes untuk memulihkan kestabilan sendi secara langsung di meja operasi. Tetapi sama ada lutut akan stabil secara fungsional selama bertahun-tahun bergantung kepada jenis rawatan pemulihan dan tingkah laku pesakit selepas operasi. Harus diingat bahawa proses penggalian, pemulihan kekuatan dan daya hidup bundel baru mengambil masa kira-kira satu tahun. Malangnya, mengikut statistik perubatan dunia, setiap pesakit yang beroperasi yang kesepuluh mempunyai ligamen baru yang kemudiannya tidak memegang seperti yang kita inginkan.

  Kami berharap program pemulihan yang dicadangkan akan membantu anda, tanpa komplikasi, mengatasi kesan kecederaan dan pembedahan. Ingat bahawa anda dan lutut anda adalah unik. Oleh itu, terma dan kadar pemulihan yang dinyatakan dalam program adalah anggaran dan purata. Kerengsaan yang berlebihan, rasa sakit dan tindak balas keradangan di lutut dan tindak balas terhadap latihan dan beban hanya akan menangguhkan dan mengurangkan kualiti pemulihan anda. Mengekalkan hubungan yang tetap dengan doktor anda supaya dia dapat dengan betul membetulkan langkah rawatan dan pemulihan segera dan mencegah perkembangan komplikasi yang mungkin. Matlamat bersama kami bukanlah untuk menghapuskan pergerakan lutut seawal mungkin, bukan untuk "membuang tongkat" pada peluang yang paling awal, untuk tidak kembali bekerja dan sukan dengan lebih cepat, tetapi secara beransur-ansur, langkah demi langkah untuk "membangkitkan" ligamen baru, memulihkan sambungan neuromuskular yang rosak dan koordinasi kerja otot, kestabilan dan keyakinan pada lutut untuk sepanjang hayat.

  Ia mungkin 3-4 bulan selepas pembedahan, mungkin kelihatan bahawa lutut anda baik-baik saja. Tetapi kekuatan ikatan baru dalam tempoh ini adalah dua kali lebih rendah daripada biasa! Berhati-hati, elakkan pergerakan berputar traumatik, permukaan licin, melompat, usaha pramatang sukan-sukan di mana anda perlu menukar arah dengan cepat (permainan bola, ski, skating, hubungan seni mempertahankan diri). Sekiranya anda tidak bermain sukan sebelum kecederaan, maka ia tidak bernilai dari sekarang. Rupa-rupanya, untuk pesakit-pesakit biasa, beberapa latihan yang dicadangkan dalam tempoh latihan akan menjadi tidak diperlukan. Jangan cuba lakukan apa yang tidak boleh dilakukan sebelum ini. Untuk mengekalkan kesihatan fizikal anda boleh berenang, menunggang basikal, bermain ski, pergi mendaki. Jika anda seorang atlet, maka perlu menjalani semua peringkat pemulihan, termasuk memulihkan kemahiran khusus yang ada dalam sukan anda. Anda boleh kembali untuk mengambil bahagian dalam pertandingan hanya selepas lutut dengan yakin akan menahan beban latihan tanpa kesakitan, bengkak dan ketidakselesaan, dan kekuatan otot akan sekurang-kurangnya 85-90% kekuatan kaki yang sihat.

  Kami berharap kesabaran, ketekunan dan kejayaan!