Utama / Siku

Ciri pemulihan pesakit selepas operasi pelbagai jenis

Mana-mana operasi pembedahan adalah campur tangan yang serius dalam badan, dan seseorang tidak boleh mengharapkan bahawa selepas itu segala-galanya akan "seperti dahulu." Walaupun pakar bedah yang menjalankan operasi itu adalah jenius sebenar perubatan dan semuanya berjalan lancar, pemulihan diperlukan untuk memulihkan kekuatan dan fungsi badan.

Pemulihan selepas pembedahan: adakah perlu?

"Kenapa pemulihan diperlukan selepas pembedahan? Segalanya akan sembuh, dan tubuh akan sembuh sendiri ", - jadi, malangnya, di negara kita banyak orang berfikir. Tetapi perlu diingat bahawa dalam organisma yang lemah, kemungkinan untuk penyembuhan diri dikurangkan. Sesetengah operasi, terutamanya pada sendi dan tulang belakang, memerlukan langkah pemulihan mandatori, jika tidak ada risiko bahawa seseorang tidak akan kembali ke cara hidup biasa. Selain itu, tanpa pemulihan selepas pembedahan, terdapat risiko yang tinggi untuk mengalami komplikasi yang disebabkan oleh imobilitas yang lama. Dan bukan sahaja fizikal - seperti atrofi otot dan tekanan luka, serta pneumonia yang disebabkan oleh genangan - tetapi juga psikologi. Seseorang yang baru-baru ini dapat bergerak dan melayani dirinya dirantai ke katil hospital. Ini adalah keadaan yang sangat sukar, dan tugas pemulihan adalah untuk kembali kepada orang baik kesejahteraan dan keselesaan rohaniah.

Pemulihan moden melibatkan bukan sahaja pemulihan fungsi motor, tetapi juga penyingkiran kesakitan.

Tahap, terma dan kaedah pemulihan pasca operasi

Bila perlu pemulihan selepas operasi? Jawapannya mudah - lebih cepat lebih baik. Sebenarnya, pemulihan yang berkesan harus bermula dengan segera selepas berakhirnya operasi dan berterusan sehingga hasil yang dapat diterima.

Tahap pertama pemulihan selepas pembedahan dipanggil immobilization. Ia berterusan dari saat operasi selesai untuk penghapusan plaster atau jahitan. Tempoh tempoh ini bergantung pada jenis pembedahan yang dilakukan oleh orang itu, tetapi biasanya tidak melebihi 10-14 hari. Pada peringkat ini, langkah pemulihan termasuk latihan pernafasan untuk mencegah radang paru-paru, menyediakan pesakit untuk latihan terapi fizikal dan latihan itu sendiri. Sebagai peraturan, mereka sangat mudah dan pada mulanya mewakili hanya kontraksi otot yang lemah, tetapi apabila keadaan bertambah baik, latihan menjadi lebih kompleks.

Dari 3-4 hari selepas pembedahan, fisioterapi ditunjukkan - UHF-terapi, elektrostimulasi dan kaedah lain.

Peringkat kedua, pasca pengerahan, bermula setelah penyingkiran gypsum atau lipit dan bertahan hingga 3 bulan. Sekarang banyak perhatian diberikan untuk meningkatkan pelbagai pergerakan, memperkuat otot, mengurangkan sindrom kesakitan. Asas aktiviti pemulihan dalam tempoh ini adalah latihan fisioterapi dan fisioterapi.

Tempoh selepas pengebumian dibahagikan kepada dua tahap: pesakit dalam dan pesakit luar. Ini disebabkan bahawa langkah-langkah pemulihan perlu diteruskan selepas keluar dari hospital.

Peringkat rawat jalan melibatkan langkah-langkah pemulihan yang intensif, kerana pesakit harus meninggalkan rumah sakit secepat mungkin. Pada peringkat ini, kompleks pemulihan termasuk latihan fisioterapi, kelas-kelas pada simulator khas, dan jika mungkin latihan di kolam renang, serta kelas bebas di wad. Peranan penting dimainkan oleh fisioterapi, terutama jenisnya seperti urut, elektroforesis, dan terapi ultrasound (UHT).

Tahap pesakit luar juga perlu, kerana tanpa penyelenggaraan hasil yang dicapai mereka akan segera hilang. Biasanya tempoh ini berlangsung dari 3 bulan hingga 3 tahun. Dalam keadaan pesakit luar, pesakit terus menjalankan terapi fizikal di sanatoriums dan dispensaries, bilik rawatan terapi luar pesakit, dispensari perubatan dan fizikal, serta di rumah. Pemantauan perubatan pesakit dijalankan dua kali setahun.

Ciri-ciri pemulihan pesakit selepas pelbagai jenis manipulasi perubatan

Pembedahan abdomen

Seperti pesakit semua katil, pesakit selepas operasi perut harus melakukan latihan pernafasan untuk mencegah radang paru-paru, terutamanya dalam kes-kes di mana tempoh imobiliti terpaksa ditangguhkan. Latihan terapeutik selepas operasi pertama kali dilakukan dalam kedudukan terlentang, dan hanya selepas jahitan mula sembuh, doktor membolehkan anda melakukan latihan dalam kedudukan duduk dan berdiri.

Fisioterapi juga ditetapkan, terutamanya, terapi UHF, terapi laser, terapi magnet, terapi diadinamik dan elektroforesis.

Selepas operasi perut, pesakit diperlihatkan diet khas, membazir, terutamanya jika operasi dilakukan di saluran gastrousus. Pesakit perlu memakai seluar dan perban yang menyokong, ini akan membantu otot dengan cepat mendapatkan semula nada mereka.

Pembedahan bersama

Tempoh postoperative awal untuk manipulasi pembedahan pada sendi termasuk terapi senaman dan senaman yang mengurangkan risiko komplikasi dari organ pernafasan dan sistem kardiovaskular, serta rangsangan aliran darah periferi di kaki dan peningkatan pergerakan di sendi yang dikendalikan.

Selepas itu, pengukuhan otot anggota badan dan pemulihan corak pergerakan biasa datang ke hadapan (dan dalam kes-kes di mana tidak mungkin - pembangunan yang baru yang mengambil kira perubahan dalam keadaan). Di peringkat ini, selain pendidikan jasmani, kaedah mekanoterapi, latihan pada simulator, urut, refleksoterapi digunakan.

Selepas keluar dari hospital, adalah perlu untuk mengekalkan hasilnya dengan bantuan latihan biasa dan menjalankan kelas berdasarkan penyesuaian kepada aktiviti fizikal harian biasa (ergotherapy).

Endoprosthetics Hip Neck

Walaupun keseriusan operasi, pemulihan untuk wanita leher prostetik biasanya berlalu dengan cepat. Pada peringkat awal, pesakit perlu melakukan senaman yang akan menguatkan otot-otot di sekitar sendi baru dan memulihkan mobilitasnya, serta mencegah pembekuan darah dari pembentukan. Pemulihan selepas endoprosthetics leher pinggul juga termasuk latihan kemahiran motor baru - doktor akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk duduk, berdiri dan bengkok, bagaimana untuk melakukan gerakan harian biasa tanpa risiko mencederakan pinggul. Paling penting ialah latihan di kolam renang. Air membolehkan anda bergerak dengan bebas dan memudahkan beban pada paha yang dikendalikan. Adalah sangat penting untuk tidak menghentikan kursus pemulihan terlebih dahulu - dalam hal operasi pinggul, ini amat berbahaya. Selalunya orang, merasa bahawa mereka boleh bergerak dengan mudah tanpa bantuan, menyerahkan kelas. Tetapi otot lemah dengan cepat melemahkan, dan ini meningkatkan risiko jatuh dan kecederaan, dan selepas itu segala-galanya perlu bermula.

Pemulihan perubatan bukan idea baru. Malah di Mesir purba, pengamal perubatan menggunakan beberapa kaedah terapi pekerjaan untuk mempercepat pemulihan pesakit mereka. Doktor Yunani kuno dan Rom juga menggunakan budaya fizikal dan urut dalam rawatan. Pengasas ubat, Hippocrates, mempunyai diktum berikut: "Seorang doktor mesti berpengalaman dalam banyak perkara dan, dengan cara, mengurut."

Pembedahan jantung

Operasi semacam itu adalah keajaiban sebenar perubatan moden. Tetapi pemulihan yang cepat selepas campur tangan semacam itu tidak hanya bergantung kepada kemahiran pakar bedah, tetapi juga pada pesakit sendiri dan sikapnya yang bertanggungjawab terhadap kesihatannya. Ya, pembedahan jantung tidak mengehadkan mobiliti sebagai manipulasi bedah sendi atau tulang belakang, tetapi ini tidak bermakna rawatan pemulihan dapat diabaikan. Tanpa itu, pesakit sering mengalami kemurungan, dan penglihatan mereka merosot akibat pembengkakan struktur mata. Statistik menunjukkan bahawa setiap pesakit ketiga yang belum menyelesaikan kursus pemulihan tidak lama lagi akan berada di meja operasi lagi.

Program pemulihan selepas pembedahan jantung semestinya termasuk terapi diet. Pesakit ditunjukkan beban jantung di bawah pengawasan doktor dan latihan fisioterapi, kelas di kolam renang (enam bulan selepas operasi), balneotherapy dan pucuk pucuk, urut dan fisioterapi. Bahagian penting program pemulihan adalah psikoterapi, kedua-dua kumpulan dan individu.

Adakah mungkin melakukan pemulihan di rumah? Pakar percaya bahawa tidak. Di rumah, tidak mustahil untuk mengatur semua aktiviti yang diperlukan. Sudah tentu, pesakit boleh melakukan senaman paling mudah walaupun tanpa pengawasan doktor, tetapi bagaimana dengan prosedur fisioterapi, senaman di gym, mandi terapeutik, urut, sokongan psikologi dan langkah-langkah lain yang perlu? Di samping itu, pesakit dan keluarganya di rumah sering lupa tentang keperluan pemulihan sistematik. Oleh itu, pemulihan perlu diadakan di institusi khas - pusat sanatorium atau pemulihan.

Apakah pusat pemulihan yang perlu saya hubungi selepas pembedahan?

Kami meminta komentar untuk pembaca kami dari wakil Pusat Pemulihan Tiga Suster, dan inilah yang dia katakan kepada kami:

"Hari ini, model pemulihan Eropah dianggap sebagai yang paling berkesan, yang menggabungkan pendekatan individu kepada pesakit dengan intensiti latihan. Menurut piawaian antarabangsa, semasa tempoh pemulihan, kelas untuk pesakit diberikan sehingga 6 jam sehari, dan sebahagian besarnya - satu demi satu dengan pengajar, yang dilaksanakan di pusat kami. Selain itu, di pusat kami kami menggunakan penunjuk kompleks dinamik pemulihan yang diterima pakai oleh komuniti perubatan dunia, yang termasuk, antara lain, kemahiran layan diri, ciri-ciri motor dan petunjuk kognitif... 1.5 dianggap penunjuk global terbaik, di pusat kami pada masa pelepasan ia adalah 1.3.

Harus diingat bahawa penglibatan saudara-mara dan rakan-rakan pesakit sangat penting untuk kejayaan pemulihan. Memahami bahawa keluarga pesakit membawa beban moral dan kewangan yang besar, kami memperkenalkan sistem "semua inklusif". Semua perbelanjaan yang diperlukan untuk rawatan dan hidup pesakit dibayar pada satu kadar, yang kemudiannya tidak berubah, dan rawatan di pusat kami tidak memerlukan kos tambahan secara tiba-tiba. Oleh itu, anda dengan yakin boleh merancang belanjawan untuk perkhidmatan pemulihan perubatan.

Beri perhatian kepada kemungkinan menjalani kursus pemulihan di pusat kami selepas operasi yang dilakukan di luar negara. Kami menyediakan perkhidmatan bertaraf dunia, dan kerana tiada halangan bahasa dan menjadi antara senegara, keberkesanan pemulihan dalam Tiga Sisters boleh menjadi lebih tinggi. "

Masa pemulihan selepas mastopexy

Seorang perempuan langka tidak menghadapi masalah mengendurkan payudara. Kehamilan, laktasi, payudara sangat subur, penuaan mendahului ptosis, apabila puting susu jatuh di bawah dada. Kemudian mengesyorkan mastopexy. Ini adalah operasi pembedahan estetik. Semasa itu, kelenjar susu diketatkan, kulit berlebihan dikeluarkan dan putingnya ditarik bersama dengan areola (lingkaran pigmen).

Apa yang perlu dipulihkan selepas penangguhan? Bagaimana dengan cepat pulih daripadanya? Ini dibincangkan dalam artikel ini.

Apakah tempoh pemulihan?

Operasi bukan cara untuk payudara yang sempurna. Wanita itu mengalami pencerobohan tubuhnya, jadi jangan berharap segala-galanya akan "sembuh." Terdapat anestesia, kehilangan darah. Badan itu lemah, ia akan menjadi sangat sukar baginya untuk pulih.

Masa pemulihan dengan ciri-ciri sendiri berlaku selepas setiap operasi. Lulus dan pesakit selepas mastopexy.

Pada masa ini, tubuh dipulihkan, kembali ke bekas kehidupannya, parut menyembuhkan. Seorang wanita perlu diambil serius untuk pemulihan, ikuti semua nasihat pakar bedah, kerana kesihatan dan keindahan payudara dipertaruhkan.

Peringkat utama pemulihan

Selepas menyandarkan seorang wanita melalui beberapa peringkat:

 1. Tempoh pemulihan awal bermula di hospital selepas menjalani prosedur perubatan. Wanita itu meninggalkan anestesia, dia diperhatikan oleh pakar bedah, ahli anestesi. Pada hari pertama, dia mempunyai rehat tidur dan terapi infusi - ubat dan cairan dituangkan dengan dropper, menormalkan air-elektrolit badan, keseimbangan asid-asas.
 2. Tahap apabila jahitan sembuh. Mereka dikeluarkan, peningkatan aktiviti fizikal. Wanita itu sudah berada di rumah, jadi tempoh ini dikendalikan sendiri, berikutan cadangan perubatan untuk dijaga.
 3. Pada peringkat akhir, pemulihan akhir berlaku.

Syarat pemulihan

Adakah dipulihkan selepas plastik ini beberapa bulan. Jika parut postoperatif cepat sembuh, pemulihan berlaku dalam tempoh 1-2 bulan. Terma ditentukan oleh ciri-ciri individu wanita. Pemulihan penuh berlangsung selama enam bulan.

Dalam masa 7 hari selepas hospital, pesakit dirawat secara pesakit luar dan menghadkan aktiviti fizikal. Mereka pergi untuk berpakaian setiap hari. Doktor melihat bagaimana jahitan sembuh, merawatnya dengan penyelesaian antiseptik, mengubah pakaian. Operasi ini meninggalkan parut di dada. Semasa pemulihan, wanita ditetapkan fisioterapi dari 5 prosedur. Selepas itu, parut itu menjadi cerah dan menjadi lebih kurus.

Hari pertama selepas pembedahan

Mastopexy dilakukan di bawah anestesia umum. Seminggu sebelum prosedur, pesakit diperiksa. Jika tiada contraindications dijumpai, tetapkan plastik. Sebelum manipulasi pada payudara seorang wanita, pakar bedah akan membuat markup. Di atasnya mengetatkan kelenjar susu.

Selepas manipulasi bedah pesakit, dua hari dibelanjakan di hospital dan terus dirawat. Kali ini agak sukar. Wanita bimbang tentang sakit, ketidakselesaan, ketidakselesaan selepas anestesia. Mereka berasa pening, kadang-kadang sakit, kelemahan dirasakan.

Beberapa jam selepas prosedur tidak bernilai minum, walaupun beberapa sips air boleh menyebabkan muntah. Dengan dahaga yang kuat melembapkan bibir.

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang teruk, kursus analgesik minggu ditetapkan. Kesulitan, sakit dan menyebabkan saliran, yang menghilangkan cecair dari kawasan operasi.

Tinggal di hospital

 • Selepas mastopexy, wanita menghabiskan tiga hari di klinik itu. Hari pertama adalah yang utama. Ini memegang mastopexy. Ia berlangsung 1.5-3 jam. Tudung dibuat, kulit berlebihan dikeluarkan, puting putaran ke atas. Mengetatkan dan jahitan tisu lemak subkutan. Pada akhir luka dijahit. Kemudian pesakit itu terbangun dan dipindahkan ke wad untuk pesakit pasca operasi.
 • Pada hari ke-2, pakaian pertama dilakukan, tiub dikeluarkan dari luka, jika tiada saliran limfa yang kuat.
 • Pada hari ke-3, luka itu dibalut lagi, pakar bedah menilai proses penyembuhan. Sekiranya doktor tidak mempunyai masalah, wanita itu dilepaskan untuk rawatan pesakit luar.

Penjagaan payudara selepas mastopexy

Semasa tempoh pemulihan, payudara memerlukan penjagaan khas dan panjang, yang merupakan kunci kepada keputusan plastik yang baik. Perhatian memerlukan jahitan payudara dan kulit.

Penjagaan jahitan

Di hospital pesakit luar, doktor memerhati dan memproses jahitan. Di rumah, wanita itu sendiri mesti belajar memantau mereka dengan betul. Sekiranya dapat melakukan pembalut, merawat parut dengan antiseptik. Jahitan tidak menggosok dengan tuala, melindungi mereka dari tekanan mekanikal, kerana yang terakhir akan menyebabkan kecederaan.

Minggu pertama tidak disyorkan untuk tidur di dada atau sisi, hanya di belakang. Ia bernilai menyerah nyawa seks selama 10-14 hari. Apabila jahitan dikeluarkan, mereka tidak pergi ke kolam renang atau mandi selama sebulan lagi, mereka mengelakkan sinaran langsung matahari.

Selepas setengah bulan selepas mengangkat, bekas luka dan kulit di sekitar dirawat dengan krim pelembab dan losyen khas tanpa vitamin E. Mereka digunakan selama enam bulan. Krim digunakan setiap hari sehingga jahitan mempunyai penampilan estetik.

Dermatiks yang ditubuhkan dengan silikon dalam komposisi. Ia membentuk filem yang membolehkan udara melalui, mengurangkan gatal-gatal, melembutkan tisu parut. Ia akan mempercepat penyembuhan.

Sekat plaster silikon pada jahitan, selepas seminggu berubah kepada yang lain. Dengan itu, jahitan sembuh lebih cepat, jangan tumbuh. Ia tidak kelihatan di bawah pakaian, bernafas, tidak menyerap peluh.

Paras - masalah utama mastopexy. Senaman dibuat di bahagian bawah payudara, sekitar isola dan di bawah puting. Semakin kuat besi menggantung, semakin lama ia akan menjadi. Lapisan selepas pendakap adalah luas, gelap. Secara beransur-ansur, mereka cerah, menjadi lebih kecil dan lebih nipis.

Bagaimana cara mengikuti kulit

Kulit selepas operasi sentiasa kering dan teriritasi. Tidak perlu risau. Sebulan kemudian, pakar bedah dinasihatkan untuk memohon pelembap. Sekiranya kulit di tapak operasi teriritasi, reddened dan plait, salep dan kompres secara semulajadi akan membantu. Tidak perlu takut timbul cahaya dan keriting di bawah payudara pada 3-4 minggu, udara terperangkap dalam poket dada. Ia akan dikeluarkan atau diselesaikan dalam masa 10-14 hari.

Penjagaan selepas mengangkat benang

Untuk mengetatkan benang kulit baru-baru ini. Ini adalah prosedur yang agak baru. Ia dilakukan dengan anestesia (tempatan atau umum), ia dipilih oleh doktor berdasarkan ciri-ciri badan seorang wanita.

Dada diikat pada posisi yang betul dengan benang yang dilekatkan pada clavicle. Ternyata seperti cangkir bra. Lebih mudah untuk menjaga kelenjar dalam kes ini daripada selepas operasi yang dinyatakan di atas.

Beberapa hari dada dirawat dengan antiseptik di tempat-tempat punca. Jika jengkel pada waktu malam, gunakan pelembap. Jika kebimbangan rasa sakit, doktor akan menetapkan kursus analgesik selama 5 hari. Cadangan adalah sama: jangan tidur di perut, hadkan tenaga fizikal.

Mengeluarkan jahitan selepas mastopexy

Jahitan selepas plastik dikeluarkan pada hari ke-7, jika tidak ada keradangan dan luka telah sembuh dengan baik. Ini dinilai berdasarkan pembentukan kerak. Warna jahitan itu hendaklah sejajar dengan kulit.

Tidak mustahil untuk mengeluarkan bahan jahitan itu sendiri, terutama selepas plastik halus itu. Ini akan menjadikan pakar bedah di dalam bilik rawatan, di mana semuanya adalah steril, kerana risiko jangkitan kekal. Prosedur ini dibuat dengan pinset anatomi sterik dan alat pemotong. Pra-luka dirawat dengan antiseptik. Selepas jahitan dikeluarkan, zon pasca pembedahan sekali lagi dibasmi kuman, dan pakaian steril digunakan. Jika benang khas (catgut) digunakan, jahitan akan membubarkan diri.

Prosedur kosmetik semasa tempoh pemulihan

Jurusolek telah membangunkan teknik khas yang meningkatkan kesan pendakap. Selepas mastopexy disyorkan:

 1. Lipolifting Dalam perjalanannya, sel-sel lemak pesakit ditransplantasikan ke zon yang dikehendaki (dada). Ia selamat meningkatkan jumlah dan menghilangkan lemak berlebihan di tempat yang tidak diingini. Lakukan manipulasi ini secara serentak. Mereka saling melengkapi dan memberikan hasil positif.
 2. Myostimulation. Ia digunakan jika dada melompat selepas melahirkan. Miostimulyator - blok dengan 2 cakera yang ditetapkan pada payudara. Ia menghasilkan arus yang lemah dan memakannya ke dalam cakera, merangsang otot dan kulit.
 3. Mesotherapy. Ia akan menambah tubuh dengan bahan-bahan yang diperlukan (vitamin, enzim, ekstrak tumbuhan). Kaedah ini mudah: bahan aktif disuntik subcutaneously yang "menenun" kulit dada dengan oksigen. Ubat-ubatan disuntik ke dalam kelenjar tertentu, memastikan kepekatan maksimum mereka di kawasan masalah.
 4. Biorevitalization. Asid hyaluronic disuntik di bawah kulit payudara. Selepas prosedur, kesan suntikan dapat dilihat selama 24 jam.
 5. Peningkatan laser. Dengan perkembangan teknologi, pengetatan payudara menjadi hampir tidak menyakitkan. Laser merangsang pertumbuhan payudara dengan saiz 1-2, memaksa estrogen berfungsi lebih aktif. Ia menjadi lebih anjal. Kaedah ini tidak berbahaya walaupun untuk wanita hamil. Adakah 3-4 bulan selepas pembedahan 5 prosedur.

Seluar dalam pemampatan

Payudara selepas mastopexy menyakitkan dan membengkak. Mengganggu jahitan baru. Seluar dalam perubatan akan membantu mengatasi masalah ini. Sokongan bras sangat diperlukan semasa tempoh pemulihan. Mereka melaksanakan beberapa fungsi penting:

 1. Membantu menyembuhkan jahitan, menjadikannya tidak kelihatan. Sekiranya anda tidak memegang payudara, parut akan meregangkan.
 2. Jangan biarkan kelenjar susu berubah-ubah apabila bergerak. Ia mengurangkan kesakitan.
 3. Betulkan kedudukan baru pada payudara. Memelihara simetri dan keanehannya.
 4. Bantu kulit payudara tidak meregang.

Tekanan berterusan merangsang metabolisme dan pertumbuhan semula epitel. Jarum sembuh dengan cepat. Edema berkurangan, peredaran darah bertambah baik.

Adalah penting untuk memilih bra pembedahan yang betul. Apa yang perlu dipertimbangkan ketika membeli? Pertama anda perlu melihat tahap mampatan (tekanan tekanan). Terdapat 4 peringkat:

 • 18-21 mm Hg. v.;
 • 22-32 mm Hg. v.;
 • 33-46 mm Hg. v.;
 • lebih daripada 46 mm Hg. Seni.

Seterusnya anda perlu memberi perhatian kepada komposisi. Seluar mampatan mengandungi elastane. Dia menyesuaikan ketegangan, menyokong, tanpa meremas payudara. Walau bagaimanapun, kain mesti mempunyai serat semulajadi.

Terdapat beberapa cadangan tambahan. Oleh itu, seluar dengan lapisan dalaman akan menggosok kulit. Breast pembedahan yang betul harus menutup sepenuhnya kelenjar. Pakaian sedemikian memudahkan untuk menangguhkan tempoh pemulihan dan memendekkannya beberapa minggu. Pada bulan pertama dia dipakai sekitar jam, maka dalam kes-kes di mana kerja fizikal perlu dilakukan.

Muatkan beban

Untuk tempoh dua minggu selepas mastopexy melarang sukan dan tekanan fizikal. Ini tidak boleh diambil secara harfiah. Pesakit tidak boleh tidur 24 jam sehari tanpa bergerak. Selepas seminggu, benarkan latihan mudah. Mereka akan segera memulihkan tisu payudara. Tetapi jangan aktifkan tangan anda. Jangan angkat beg berat, kanak-kanak, haiwan.

Lawatan gim ditangguhkan. Pemanasan sedikit boleh dilakukan 30 hari selepas campur tangan. Jangan mengesyorkan berjalan, melompat, bersenam dengan pemberat (dumbbell, barbell).

Selepas 2 bulan, pesakit boleh meneruskan latihan. Sebelum itu, berjumpa doktor. Dia akan mengatakan latihan mana yang optimum semasa tempoh pemulihan.

Urutan prophylactic

Urutan pencegahan akan segera memulihkan payudara selepas mastopeks. Ia membantu menjadikannya elastik. Terdapat beberapa jenis: saliran limfa (sesuai selepas pemasangan implan), kaedah Reiki. Apabila mungkin untuk memulakan urut dan apa yang harus dipilih, doktor akan meminta. Pakar bedah akan memilih teknik yang berkesan, dengan mengambil kira kesejahteraan pesakit dan menerangkan bagaimana ia dilakukan.

Kaedah pertama yang mungkin ialah Reiki (dalam bahasa Jepun ia bermaksud "tenaga hidup sejagat"). Ia sering digunakan selepas mastopexy. Teknik ini mudah:

 • duduk di atas kerusi, luruskan bahu anda;
 • letakkan telapak tangan anda di dada anda;
 • menaikkan kedua-dua kelenjar dan mengarahkan mereka dalam satu lingkaran ke arah satu sama lain (bergerak ke kanan mengikut arah jam, kiri ke atasnya);
 • tutup payudara dengan telapak tangan dan tekan 5-7 kali ke dalam badan;
 • untuk melontarkan dada, untuk memaparkan konturnya;
 • mudah mengisar kelenjar dengan telapak tangan.

Urutan pencegahan klasik juga sesuai selepas plastik. Lakukan seperti ini:

 1. Mengusap tangannya mengikut arah jam. Dalam arah yang lain, epitel akan meregangkan.
 2. Menggosok kelenjar dengan hujung jari mereka dalam bulatan supaya darah bergegas ke mereka. Dengan saiz besar payudara disapu dengan telapak tangan.
 3. Menggoda. Ambil dan peras sebahagian daripada kelenjar susu dengan jari anda. Pergerakan tidak kuat, jadi tidak ada lebam.
 4. Pawing belakang tangan anda. Denyut mengejutkan sudah lawan jam.
 5. Mendera getaran dengan hujung jari.

Terdapat peraturan am untuk melakukan urut:

 • ia tidak dibuat dengan tangan kotor atau kulit kering (ini akan merengsakan dan mengepam jahitan);
 • krim hypoallergenic, lavender, minyak biji rami, minyak kelapa diambil untuk prosedur supaya tidak meregang kulit;
 • Sesi menghabiskan 15 minit;
 • tidak banyak tekanan pada dada;
 • jangan gunakan muncung;
 • jangan gunakan penumbuk, hanya jari dan telapak tangan;
 • Jangan sentuh puting beliung.

Prosedur ini akan menyerap kulit, meningkatkan peredaran darah dalam tisu. Selesaikan urutan dengan mandi, basuh krim yang tinggal (minyak).

Komplikasi yang mungkin berlaku dalam tempoh pemulihan

Seperti dalam mana-mana operasi, selepas komplikasi mastopeks mungkin. Yang paling umum adalah:

 • keradangan di kawasan tertentu;
 • sakit;
 • ketidakselesaan;
 • mati rasa parut pasca operasi;
 • bengkak, bengkak;
 • hematomas, lebam;
 • kecacatan isola;
 • pembentukan parut kasar;
 • peninggalan semula payudara;
 • kehilangan sensitiviti puting atau, sebaliknya, sensitiviti yang tinggi;
 • penurunan saiz isola;
 • pelanggaran simetri kelenjar susu.

Komplikasi ini tidak berbahaya. Sesetengahnya lewat atau kurang ketara. Jika pendarahan tiba-tiba dibuka, demam meningkat, jangkitan berlaku, ini serius. Terus pergi ke klinik.

Apabila berfikir tentang mengangkat payudara, anda perlu sedar bahawa selepas mastopexy beberapa waktu akan terpulihkan. Pemulihan diperlukan untuk menjamin hasilnya. Dia akan gembira jika semua peraturan diikuti. Tidak akan ada dada melompat yang menjengkelkan apabila berjalan pantas dan berjalan, atau payudara melekat pada baju renang. Ini semua akan menjadi perkara masa lalu.

Pemulihan selepas pembedahan: terma dan kaedah pemulihan

Prospek pembedahan menjejaskan banyak: operasi membawa risiko kepada kehidupan, dan bahkan lebih buruk - merasa tidak berdaya, hilang kendali atas tubuh anda sendiri, mempercayai doktor selama tempoh anestesi. Sementara itu, kerja pakar bedah adalah hanya permulaan, kerana hasil rawatan bergantung kepada separuh pada organisasi tempoh pemulihan. Doktor mengatakan bahawa kunci kejayaan adalah dalam sikap yang betul pesakit itu sendiri, yang bersedia untuk bekerja pada dirinya dengan kerjasama yang rapat dengan pakar.

Ciri-ciri pemulihan pasca operasi

Terapi pemulihan mempunyai banyak matlamat. Ini termasuk:

 • amaran kemungkinan komplikasi operasi;
 • penyingkiran kesakitan atau kekurangan pergerakan;
 • pecutan pemulihan dan pemulihan psikologi selepas penyakit;
 • pulangan pesakit kepada kehidupan sihat yang aktif.

Pada pandangan pertama, tidak ada yang rumit - ia mungkin kelihatan bahawa tubuh manusia sendiri dapat pulih dari penyakit serius atau pembedahan traumatik. Ramai pesakit naif percaya bahawa perkara yang paling penting dalam tempoh postoperative adalah tidur yang sihat dan pemakanan yang baik, dan selebihnya akan "menyembuhkan dirinya sendiri". Tetapi tidak. Selain itu, rawatan diri dan kecerobohan berkaitan dengan langkah-langkah pemulihan kadang-kadang membatalkan usaha pakar perubatan, walaupun hasil awal rawatan itu dinilai sebagai menguntungkan.

Faktanya ialah pemulihan pesakit selepas operasi adalah satu sistem lengkap langkah-langkah perubatan, yang dibangunkan oleh seluruh sains, pemulihan. Dunia yang bertamadun telah lama meninggalkan idea untuk menyediakan pesakit dengan penuh ketenteraman untuk waktu yang lama selepas pembedahan, kerana taktik tersebut memperburuk keadaan pesakit. Di samping itu, dengan pengenalan operasi invasif minimum ke dalam amalan perubatan, penekanan pemulihan beralih daripada penyembuhan kulit di kawasan parut untuk memulihkan kerja penuh badan dari kedua hingga hari ketiga selepas campur tangan.

Ia tidak perlu memikirkan pemikiran campur tangan itu sendiri semasa tempoh persediaan untuk operasi, ini akan membawa kepada kebimbangan dan ketakutan yang tidak perlu. Rehabilitologi menasihati berfikir terlebih dahulu mengenai apa yang akan anda lakukan apabila anda mendapat kesedaran semasa 24 jam pertama selepas operasi. Ia berguna untuk membawa anda ke hospital pemain, buku atau komputer tablet dengan filem kegemaran anda yang akan membantu anda melepaskan diri dari perasaan yang tidak menyenangkan dan menala dengan cara yang positif.

Terutama penting adalah organisasi yang kompeten dalam tempoh pemulihan selepas pembedahan untuk pesakit yang lebih tua yang menjalani pembedahan. Dalam kes mereka, perasaan tidak berdaya dan sekatan pergerakan terpaksa sering menjadi kemurungan yang teruk. Orang yang berumur kadang-kadang mengalami kesakitan dan ketidakselesaan pada akhirnya, teragak-agak untuk mengadu kepada kakitangan perubatan. Sikap mental negatif mengganggu pemulihan dan membawa kepada hakikat bahawa selepas pembedahan pesakit tidak akan dapat pulih sepenuhnya. Oleh itu, tugas saudara-saudara adalah untuk berfikir terlebih dahulu tentang bagaimana tempoh pemulihan akan berlalu, untuk memilih klinik yang sesuai dan doktor yang bertanggungjawab untuk pemulihan pesat dan kesejahteraan orang tua.

Tempoh pemulihan selepas pembedahan

Tempoh pemulihan selepas rawatan pembedahan bergantung kepada banyak faktor. Yang paling penting adalah sifat operasi. Jadi, walaupun seseorang yang mempunyai kesihatan yang baik selepas campur tangan kecil di tulang belakang akan mengambil masa sekurang-kurangnya 3-4 bulan untuk kembali ke kehidupan yang penuh. Dan dalam pembedahan perut abdomen yang luas, pesakit selama beberapa tahun akan mengikuti diet ketat untuk mengelakkan pembentukan perekat. Perbualan yang berasingan - operasi pada sendi, yang sering memerlukan banyak sesi fisioterapi dan fisioterapi, yang bertujuan untuk mengembalikan fungsi dan pergerakan anggota yang hilang. Nah, selepas campur tangan kecemasan untuk strok atau serangan jantung, pesakit kadang-kadang terpaksa pulih selama bertahun-tahun untuk mendapatkan semula kemampuan untuk bekerja secara bebas.

Kerumitan operasi bukan satu-satunya kriteria untuk tempoh pemulihan. Doktor memberi perhatian khusus kepada umur dan jantina pesakit (wanita cenderung pulih lebih cepat daripada lelaki), kehadiran penyakit bersamaan, tabiat buruk dan tahap kecergasan fizikal sebelum pembedahan. Motivasi seseorang untuk pemulihan juga penting - itulah sebabnya psikolog bekerja di pusat pemulihan yang baik bersama-sama dengan doktor.

Kaedah memulihkan badan selepas pembedahan

Dalam terapi pemulihan senjata - satu kaedah yang mengagumkan, masing-masing mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri. Kebanyakan pesakit dalam tempoh selepas operasi disyorkan untuk menggunakan kombinasi beberapa resep, secara serentak merakam apa yang membawa manfaat kesihatan yang besar dalam setiap kes.

 • Ubat-ubatan. Sokongan farmakologi adalah aspek pemulihan yang selesa selepas pembedahan. Pesakit diberi ubat penghilang rasa sakit, serta vitamin dan adaptogen - bahan yang meningkatkan daya hidup (ginseng, eleutherokokus, pantocrine, dan cara lain). Selepas beberapa jenis campur tangan, ubat khas ditetapkan: semasa operasi neurologi, terapi Botox sering ditunjukkan kepada pesakit - suntikan toksin botulinum, yang melegakan kejang otot, mengurangkan ketegangan di pelbagai bahagian badan pesakit.
 • Terapi fizikal melibatkan kesan fizikal fizikal (haba, air, arus elektrik, dll) ke atas tubuh manusia. Ia diiktiraf sebagai salah satu kaedah rawatan paling selamat dalam perubatan moden, tetapi ia memerlukan pendekatan yang kompeten dan pengawasan yang teliti terhadap hasilnya. Pakar-pakar yang berpengalaman dalam terapi laser, elektromiostimulasi dan terapi diadinamik sangat memerlukan hari ini, kerana mereka membantu penyembuhan luka cepat, melegakan keradangan dan mengurangkan kesakitan selepas sebarang jenis pembedahan.
 • Refleksologi. Kaedah pemulihan ini melibatkan kesan terhadap mata secara biologi aktif pada tubuh manusia dengan bantuan jarum khas atau "cerut" (mox). Ia tergolong dalam ubat alternatif, tetapi keberkesanan refleksologi telah berulang kali disahkan dalam amalan banyak pusat pemulihan.
 • Terapi senaman (senaman fisioterapi) berguna untuk kedua-dua orang yang menjalani pembedahan pada tulang dan sendi, serta untuk pesakit yang pulih dari pembedahan jantung atau stroke. Sistem terbina dalam latihan tetap membantu bukan sahaja pada tahap fizikal, tetapi juga secara psikologi: kegembiraan pergerakan kembali kepada orang, mood bertambah baik, selera makan meningkat.
 • Mekanoterapi, walaupun kesamaan dengan terapi senaman, merujuk kepada kaedah pemulihan pesakit selepas pembedahan. Ia melibatkan penggunaan simulator dan orthoses khas, memudahkan pergerakan pesakit lemah dan orang kurang upaya. Dalam bidang perubatan, kaedah ini semakin meningkat populariti kerana pengenalan kepada amalan peranti baru dan peranti yang lebih baik.
 • Terapi Bobat adalah teknik yang bertujuan untuk menghilangkan spastik (kekakuan) pada otot. Ia sering diresepkan kepada kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy, dan juga orang dewasa yang mengalami perebutan cerebral akut. Dasar terapi Bobath adalah pengaktifan pergerakan dengan merangsang refleks semula jadi pesakit. Dalam kes ini, jurulatih dengan jari-jarinya bertindak pada titik-titik tertentu di dalam badan wadunya, yang menenangkan sistem saraf semasa latihan.
 • Urut diresepkan selepas banyak pembedahan. Ia amat berguna untuk orang tua yang menderita penyakit sistem pernafasan, yang menghabiskan banyak masa dalam kedudukan mendatar. Urutan meningkatkan peredaran darah, meningkatkan imuniti dan boleh menjadi tahap peralihan, menyediakan pesakit untuk kaedah pemulihan aktif.
 • Terapi diet bukan sahaja membolehkan anda membuat diet yang betul dalam tempoh selepas operasi, tetapi juga memainkan peranan dalam pembentukan tabiat yang sihat dalam pesakit. Kaedah pemulihan ini amat penting semasa memulihkan pesakit selepas operasi bariatrik (rawatan obesiti), orang yang mengalami gangguan metabolik, dan pesakit yang lemah. Pusat pemulihan moden sentiasa memastikan bahawa menu bagi setiap pesakit disesuaikan dengan ciri masing-masing.
 • Psikoterapi. Seperti yang anda tahu, perkembangan banyak penyakit dipengaruhi oleh pemikiran dan mood pesakit. Dan penjagaan perubatan yang berkualiti tinggi juga tidak akan dapat mencegah penyakit itu berulang jika orang itu mempunyai kecenderungan psikologi terhadap kesihatan yang tidak baik. Tugas ahli psikologi adalah untuk membantu pesakit menyedari apa penyakitnya berkaitan dengannya dan menyesuaikan diri untuk pemulihan. Tidak seperti saudara-mara, pakar psikoterapi akan dapat membuat penilaian objektif mengenai keadaan dan menggunakan kaedah rawatan moden, jika perlu, menetapkan antidepresan dan memantau keadaan orang selepas pemulihan.
 • Ergotherapy. Kesan penyakit yang paling menyakitkan adalah kehilangan keupayaan untuk layan diri. Ergotherapy adalah kompleks langkah-langkah pemulihan yang bertujuan untuk menyesuaikan pesakit kepada kehidupan biasa. Profesional yang bekerja dalam bidang ini tahu bagaimana untuk membawa kembali kemahiran penjagaan diri kepada pesakit. Lagipun, penting bagi setiap daripada kita untuk merasa bebas dari orang lain, manakala orang dekat tidak selalu tahu cara menyiapkan seseorang dengan betul selepas operasi untuk tindakan bebas, sering terlalu berhati-hati terhadapnya, yang menghalang pemulihan yang sepatutnya.

Pemulihan adalah proses yang sukar, tetapi tidak perlu untuk menganggapnya sebagai tugas yang mustahil terlebih dahulu. Pakar menyedari bahawa perhatian utama harus dibayar pada bulan pertama dalam tempoh selepas operasi - permulaan tindakan untuk memulihkan pesakit akan membantu dia mengembangkan kebiasaan bekerja pada dirinya, dan kemajuan yang terlihat akan menjadi insentif terbaik untuk pemulihan yang cepat!

Apakah institusi ubat pemulihan untuk dipilih?

Selepas keruntuhan USSR, kemahiran dan pencapaian rehabilitologi kebangsaan sebahagian besarnya hilang. Dan dalam dekad yang lalu, doktor sekali lagi menarik perhatian kepada kepentingan ubat regeneratif. Tanpa bantuan profesional yang berkelayakan, pemulihan berkualiti tinggi tidak mungkin, ia adalah sama dengan rawatan diri, yang jarang berkesan. Oleh itu, adalah mustahil untuk mengabaikan isu penjagaan susulan untuk pesakit selepas pembedahan - pemilihan syarat pemulihan sama pentingnya dengan pilihan pakar bedah dan hospital.

Hari ini, terdapat tiga format utama pemulihan:

 • Unit pemulihan di institusi perubatan. Di sesetengah pusat perubatan awam dan swasta ada pejabat atau seluruh jabatan untuk pemulihan. Rujukan boleh diperolehi selepas rawatan di hospital di bawah polisi OMS atau sebagai perkhidmatan berbayar tambahan. Malangnya, format sedemikian biasanya tidak melibatkan pelbagai kaedah terapi pemulihan dan berfungsi pada pesakit luar (pesakit datang ke kelas sendiri).
 • Institusi sanatorium dan penjagaan kanak-kanak selepas rawatan. Sebagai peraturan, resort kesihatan seperti ini terletak di tepi pantai atau berhampiran lumpur terapeutik atau mata air mineral. Ini adalah pilihan yang baik untuk menghabiskan percutian dengan manfaat kesihatan dan memperbaiki keadaan anda dalam penyakit kronik. Walau bagaimanapun, sistem pemulihan pasca operasi tidak selalu teratur dengan baik di sanatorium: kerja dengan pesakit dihidupkan, tiada pendekatan individu, dan kos perjalanan dan rawatan yang tinggi membawa kepada fakta bahawa ramai pesakit tidak dapat tinggal di resort untuk masa yang lama.
 • Pusat khusus perubatan restoratif. Kemudahan perubatan ini biasanya terletak berdekatan dengan bandar-bandar, tetapi di kawasan yang bersih secara ekologi. Selalunya terdapat semua keadaan untuk pesakit untuk tinggal lama, dan kakitangan boleh, jika perlu, mengambil penjagaan sepanjang masa pesakit, jika saudara-maranya atas sebab tertentu tidak boleh tinggal di pusat untuk keseluruhan tempoh pemulihan. Pakar-pakar institusi sedemikian bersedia untuk berinteraksi dengan pesakit-pesakit yang berlainan usia yang telah menjalani pembedahan atau penyakit yang serius. Hari ini, bentuk pemulihan telah diiktiraf sebagai optimum dan pada masa yang sama tidak melebihi kos rawatan di sanatoriums atau pejabat klinik swasta.

Kelebihan penting rawatan di pusat khusus swasta ialah kekurangan beratur dan pendekatan individu kepada pesakit. Sejak masa adalah faktor yang menentukan dalam keberkesanan pemulihan, wang yang dilaburkan dalam pesakit akan dibayar disebabkan pemulihannya yang cepat dan mengurangkan keperluan untuk membeli ubat-ubatan mahal pada masa akan datang. Contoh pusat pemulihan yang baik ialah hotel perubatan Tiga Sisters, yang terletak 30 km dari Jalan Lingkaran Moscow, di hutan pain. Tahap perkhidmatan di sini sepadan dengan piawaian Eropah: pesakit tinggal di bilik-bilik yang selesa, makan di restoran dan berpeluang bergerak bebas di seluruh kemudahan (disediakan peralatan khas untuk pesakit kurang upaya). "Tiga Sisters" adalah sebuah pasukan pakar pemulihan profesional yang membangunkan satu program untuk setiap pelanggan, dengan mengambil kira keadaan kesihatan dan matlamatnya. Keistimewaan pusat adalah kos tetap pemulihan: pesakit dan saudara-mara mereka tidak perlu membayar tambahan untuk setiap analisis, manipulasi diagnostik atau makanan. Maklumat terperinci tentang pendekatan moden untuk pemulihan boleh didapati di laman web Pusat Tiga Sisters.

Lesen Kementerian Kesihatan Wilayah Moscow No. LO-50-01-009095 bertarikh 12 Oktober 2017

Tempoh pemulihan selepas operasi pada rongga perut: mod dan diet

Selepas sebarang pembedahan, pesakit tidak boleh mengambilnya dan segera kembali ke kehidupan normal. Alasannya adalah mudah - badan perlu membiasakan diri dengan hubungan anatomi dan fisiologi baru (selepas semua, akibat operasi, anatomi dan interposisi organ, serta aktiviti fisiologi mereka) telah berubah.

Kes yang berasingan adalah operasi pada organ perut, pada hari-hari pertama selepas itu pesakit harus terutama mengikuti ketetapan doktor yang menghadiri (dalam beberapa kes, perunding pakar bersebelahan). Kenapa, selepas pembedahan pada organ perut, adakah pesakit memerlukan rejimen dan diet tertentu? Mengapa tidak boleh mengambil dan segera kembali kepada cara hidup dahulu?

Faktor mekanikal yang menjejaskan operasi

Tempoh pasca operasi dianggap panjang masa yang berlanjutan dari masa operasi berakhir (pesakit dibawa keluar dari bilik operasi ke wad) dan sehingga gangguan sementara (kesulitan) hilang, yang dipicu oleh kecederaan operasi.

Pertimbangkan apa yang berlaku semasa pembedahan, dan bagaimana keadaan postoperative pesakit bergantung kepada proses ini - dan dengan itu, modnya.

Biasanya, keadaan biasa untuk mana-mana organ rongga perut ialah:

 • berbohong secara diam-diam di tempat yang sah;
 • berhubung secara eksklusif dengan pihak berkuasa jiran, yang juga menduduki tempat yang sah;
 • melakukan tugas yang ditetapkan secara semula jadi.

Semasa operasi, kestabilan sistem ini rosak. Sama ada mengeluarkan lampin yang meradang, menjahit ulser berlubang atau melakukan "pembaikan" usus yang cedera, pakar bedah tidak boleh berfungsi hanya dengan organ yang sakit dan memerlukan pembaikan. Semasa campur tangan pembedahan, doktor operasi sentiasa menghubungi organ-organ lain rongga perut: dia menyentuh mereka dengan tangan dan instrumen pembedahan, menggerakkan mereka pergi, bergerak mereka. Biarkan traumatisasi sedemikian dapat dikurangkan sejauh mungkin, tetapi juga sedikit kontak dengan pakar bedah dan pembantunya dengan organ dalaman bukanlah fisiologi untuk organ dan tisu.

Terutama sensitif adalah mesentery - filem tisu penghubung nipis, di mana organ-organ perut disambungkan ke permukaan dalaman dinding perut dan di mana cawangan saraf dan saluran darah mendekati. Kecederaan mesentery semasa pembedahan boleh membawa kepada kejutan yang menyakitkan (walaupun pada kenyataannya pesakit berada dalam keadaan tidur ubat dan tidak bereaksi terhadap kerengsaan tisu-tisunya). Ungkapan "Menarik untuk mesentery" dalam slang pembedahan walaupun memperoleh makna kiasan - ini bermakna menyebabkan ketidakselesaan yang diucapkan, menyebabkan penderitaan dan kesakitan (bukan hanya fizikal, tetapi juga moral).

Faktor kimia yang menjejaskan operasi

Faktor lain yang mempengaruhi keadaan pesakit selepas pembedahan adalah ubat-ubatan yang digunakan oleh anestetik semasa pembedahan untuk memberikan kelegaan kesakitan. Dalam kebanyakan kes, pembedahan abdomen perut dilakukan di bawah anestesia, sedikit kurang kerap di bawah anestesia tulang belakang.

Dengan anestesia Bahan-bahan diperkenalkan ke dalam aliran darah, tugasnya adalah untuk mendorong keadaan tidur ubat-ubatan dan melonggarkan dinding perut anterior supaya mudah digunakan untuk menjalani pembedahan. Tetapi sebagai tambahan kepada harta ini, yang amat berharga untuk pasukan operasi, persiapan itu juga mempunyai "minus" (sifat sampingan). Pertama sekali, ia adalah kesan depresi (menyedihkan) pada:

 • sistem saraf pusat;
 • serat otot usus;
 • serat otot pundi kencing.

Anestetik yang ditadbir semasa anestesia tulang belakang, bertindak secara tempatan, tidak menekan sistem saraf pusat, usus dan pundi kencing - tetapi pengaruh mereka memanjang ke bahagian tertentu dari saraf tunjang dan akhirnya saraf meninggalkannya, yang mengambil sedikit masa untuk "menyingkirkan" tindakan anestetik, kembali ke keadaan fisiologi mantan mereka dan memberikan pemuliharaan dan kain.

Perubahan pasca operasi dalam usus

Hasil daripada tindakan ubat-ubatan yang disuntik oleh anestetik semasa operasi untuk memastikan anestesia, usus pesakit berhenti berfungsi:

 • Serat otot tidak memberikan peristalsis (penguncupan biasa dinding usus, akibatnya makanan bergerak ke arah anus);
 • pada bahagian membran mukus, rembesan lendir dihalang, yang memudahkan laluan makanan melalui usus;
 • kekejangan anus.

Akibatnya, saluran gastrousus selepas pembedahan perut seolah-olah membeku. Jika pada masa ini pesakit mengambil sekurang-kurangnya sedikit makanan atau cecair, ia akan segera ditolak dari saluran gastrointestinal akibat dari muntah refleks.

Oleh kerana ubat-ubatan yang menyebabkan paresis jangka pendek usus, selepas beberapa hari mereka menghilangkan (cuti) aliran darah, laluan normal impuls saraf di sepanjang gentian saraf dinding usus akan disambung semula, dan ia akan berfungsi lagi. Biasanya, aktiviti usus bersambung secara bebas, tanpa rangsangan luar. Dalam kebanyakan kes, ini berlaku 2-3 hari selepas pembedahan. Terma bergantung pada:

 • jumlah operasi (bagaimana organ-organ dan tisu yang meluas dimasukkan ke dalamnya);
 • tempohnya;
 • tahap kecederaan pada usus semasa pembedahan.

Isyarat mengenai pemulihan usus adalah pelepasan gas dari pesakit. Ini adalah titik yang sangat penting, menunjukkan bahawa usus mengatasi tekanan operasi. Tidak hairanlah ahli bedah berseloroh memanggil pelepasan gas muzik pasca operasi terbaik.

Perubahan pasca operasi sistem saraf pusat

Dadah yang diberikan untuk memberi anestesia, selepas beberapa waktu dikeluarkan sepenuhnya dari aliran darah. Walau bagaimanapun, semasa mereka tinggal di dalam badan, mereka mempunyai masa untuk mempengaruhi struktur sistem saraf pusat, yang mempengaruhi tisu dan menghalang laluan impuls saraf melalui neuron. Akibatnya, beberapa pesakit selepas pembedahan mempunyai keabnormalan dalam sistem saraf pusat. Yang paling biasa:

 • gangguan tidur (pesakit tertidur sangat, sedang tidur, bangun dari kesan perengsa yang sedikit);
 • air mata;
 • keadaan tertekan;
 • kesengsaraan;
 • penyelewengan memori (melupakan wajah, peristiwa pada masa lalu, butiran kecil beberapa fakta).

Perubahan pasca operasi di kulit

Selepas pembedahan, pesakit untuk beberapa waktu dipaksa untuk menjadi eksklusif dalam kedudukan terlentang. Di tempat-tempat di mana struktur tulang ditutup dengan kulit dengan hampir tiada tisu lembut antara mereka, menekan tulang pada kulit, menyebabkan gangguan bekalan darah dan pemuliharaan. Akibatnya, nekrosis kulit berlaku di tempat tekanan - yang disebut bedsores. Khususnya, mereka dibentuk di kawasan-kawasan seperti badan sebagai:

 • tulang belakang sakral dan tailbone;
 • bilah bahu (dengan scoliosis dan membonjol berbeza bilah bahu, bedsores boleh asimetri);
 • tumit;
 • lutut;
 • tulang rusuk;
 • jari kaki;
 • Lidi besar dari femurs;
 • kaki;
 • tulang sciatic;
 • puncak iliac;
 • sendi siku.

Perubahan pasca operasi dalam sistem pernafasan

Selalunya, operasi perut besar dilakukan di bawah anestesia endotrake. Untuk pesakit ini, tiub endotrakeal dimasukkan ke dalam saluran pernafasan atas, yang disambungkan ke pernafasan. Walaupun dengan pentadbiran yang teliti, tiub mengiritasi membran mukus saluran pernafasan, menjadikannya sensitif kepada ejen berjangkit. Satu lagi aspek negatif pengalihudaraan mekanikal (pengudaraan paru-paru tiruan) semasa pembedahan adalah beberapa ketidaksempurnaan dalam dos campuran gas yang datang dari ventilator ke saluran pernafasan, dan juga fakta bahawa biasanya seseorang tidak bernafas dengan campuran sedemikian.

Di samping faktor-faktor yang bertindak secara negatif pada organ-organ pernafasan: selepas operasi, pergerakan (dada) dada masih belum lengkap, yang menyebabkan kesesakan di paru-paru. Kesemua faktor ini boleh mencetuskan kejadian radang paru-paru pasca operasi.

Perubahan pasca operasi di bahagian kapal

Pesakit yang mengalami penyakit vaskular dan darah terdedah kepada pembentukan dan pemisahan bekuan darah dalam tempoh selepas operasi. Ini difasilitasi oleh perubahan reologi darah (sifat fizikal), yang diperhatikan dalam tempoh selepas operasi. Momen memudahkan juga bahawa pesakit berada dalam kedudukan terlampau untuk beberapa waktu, dan kemudian memulakan aktiviti motor - kadang-kadang tiba-tiba, akibatnya yang merobek trombus sudah ada mungkin. Pada asasnya, perubahan trombosis dalam tempoh selepas operasi adalah terjejas pada kaki ekstrem yang lebih rendah.

Perubahan pasca operasi dalam sistem urogenital

Selalunya, selepas operasi pada organ perut, pesakit tidak boleh membuang air kecil. Terdapat beberapa sebab:

 • paresis gentian otot dinding pundi kencing akibat pendedahan kepada ubat yang disuntik semasa operasi untuk memastikan tidur ubat;
 • kekejangan sphincter pundi kencing untuk sebab yang sama;
 • kesukaran membuang air kecil disebabkan oleh fakta bahawa ini dilakukan secara luar biasa dan tidak sesuai untuk kedudukan ini - bertentangan.

Diet selepas pembedahan abdomen

Sehingga usus tidak diperoleh, tidak makan atau minum pesakit tidak boleh. Haus dilemahkan dengan memohon sekeping kapas atau sekeping kasa yang dibasahi dengan air ke bibir. Dalam kes-kes yang paling mutlak, kerja usus bersambung secara bebas. Sekiranya prosesnya sukar - menyuntik ubat yang merangsang peristalsis (Prozerin). Dari masa semula peristalsis, pesakit boleh mengambil air dan makanan - tetapi anda perlu bermula dengan bahagian-bahagian kecil. Jika gas telah terkumpul di dalam usus, tetapi tidak dapat keluar, mereka meletakkan paip wap.

Hidangan pertama yang diberikan kepada pesakit selepas pemulihan peristalsis adalah sup, kurus nipis dengan jumlah bijirin rebus yang sangat kecil, yang tidak mencetuskan pembentukan gas (soba, beras), dan kentang tumbuk. Hidangan pertama hendaklah dalam jumlah dua atau tiga sudu. Selepas setengah jam, jika badan tidak menolak makanan itu, anda boleh memberi dua atau tiga sudu lagi - dan sebagainya bertambah, sehingga 5-6 hidangan sedikit makanan setiap hari. Hidangan pertama diarahkan tidak banyak untuk memuaskan kelaparan untuk "membiasakan" saluran gastrointestinal untuk kerja tradisionalnya.

Jangan memaksa kerja saluran gastrousus - lebih baik pesakit akan lapar. Walaupun usus bekerja, pengembangan diet dan beban pada saluran gastrousus dapat menyebabkan hakikat dan perut tidak dapat ditangani, ia akan menyebabkan muntah, yang disebabkan oleh goncangan dinding perut anterior, akan memberi kesan buruk kepada luka pasca operasi. Diet secara beransur-ansur berkembang dalam urutan berikut:

 • sup tanpa lemak;
 • kentang tumbuk;
 • bubur krim;
 • telur rebus;
 • crouton roti putih yang direndam;
 • sayur-sayuran yang dimasak dan dibuang;
 • potong wap;
 • teh tanpa gula

Selanjutnya selama 10-14 hari, pesakit mesti mematuhi diet diet yang digunakan dalam rawatan penyakit gastrousus - ini adalah pengecualian kepada jenis makanan berikut:

Selanjutnya, set hidangan secara beransur-ansur berkembang ke arah pemakanan biasa, yang berlaku dalam tempoh pra-operasi pesakit.

Aktiviti pasca operasi yang berkaitan dengan kerja sistem saraf pusat

Perubahan dalam sistem saraf pusat kerana penggunaan anestesia boleh hilang sendiri dalam tempoh 3 hingga 6 bulan selepas pembedahan. Gangguan lebih lama memerlukan perundingan dengan pakar neurologi dan rawatan neurologi (selalunya pesakit luar, di bawah pengawasan seorang doktor). Aktiviti bukan khusus adalah:

 • mengekalkan suasana mesra, tenang, optimistik yang dikelilingi oleh pesakit;
 • vitamin terapi;
 • kaedah yang tidak standard - terapi lumba-lumba, terapi seni, hippotherapy (kesan manfaat komunikasi dengan kuda).

Pencegahan luka tekanan selepas pembedahan

Dalam tempoh postoperative, bedsores lebih mudah untuk mencegah daripada menyembuhkan. Langkah-langkah pencegahan perlu dijalankan dari minit pertama pesakit berada dalam kedudukan terlentang. Ini adalah:

 • Menggosok kawasan berisiko dengan alkohol (ia mesti dicairkan dengan air supaya tidak mencetuskan luka bakar);
 • lingkaran di bawah tempat-tempat yang tertakluk kepada berlakunya luka tekanan (sacrum, sendi siku, tumit), supaya kawasan risiko seolah-olah digantung - hasilnya, serpihan tulang tidak akan menghancurkan kawasan kulit;
 • mengurut tisu di kawasan yang berisiko untuk meningkatkan bekalan darah dan pemuliharaannya, dan oleh itu trofisme (pemakanan tempatan);
 • terapi vitamin.

Jika tekanan luka masih muncul, mereka berjuang dengan bantuan:

 • Cara pengeringan (hijau terang);
 • ubat yang meningkatkan tisu tropis;
 • luka penyembuhan luka, gel dan krim (seperti panthenol);
 • ubat antibakteria (untuk pencegahan penyertaan jangkitan).

Pencegahan radang paru-paru postoperative

Pencegahan kesesakan yang paling penting dalam paru - aktiviti awal:

 • bangun awal jika mungkin;
 • berjalan kaki biasa (pendek tetapi kerap);
 • gimnastik.

Jika, disebabkan oleh keadaan (jumlah operasi yang besar, penyembuhan luka selepas operasi, ketakutan terhadap kejadian hernia pasca operasi), pesakit dipaksa untuk tetap berada dalam kedudukan terlampau, melibatkan langkah-langkah yang menghalang genangan dalam organ-organ pernafasan:

 • pesakit menerbangkan belon kanak-kanak biasa;
 • dada bergetar;
 • mengecas pada tahap ikat pinggang bahu (putaran badan dalam kedudukan duduk, flexion-flexing tangan pada sendi bahu, dan sebagainya).

Pencegahan bekuan darah dan pembekuan darah

Sebelum pembedahan, pesakit, tua atau mereka yang menderita penyakit vaskular atau perubahan sistem pembekuan darah, diperiksa dengan teliti - diberikan:

Semasa operasi, dan juga dalam tempoh selepas operasi, kaki pesakit tersebut dibalut dengan berhati-hati. Semasa rehat di tempat tidur, anggota bawah perlu berada dalam keadaan tinggi (pada sudut 20-30 darjah ke satah katil). Terapi antitrombotik juga digunakan. Kursusnya ditetapkan sebelum operasi dan berterusan dalam tempoh selepas operasi.

Aktiviti yang bertujuan untuk memulakan semula kencing normal

Jika dalam tempoh postoperative pesakit tidak boleh membuang air kecil, jalankan kepada kaedah yang boleh dipercayai lama rangsangan kencing - bunyi air. Untuk melakukan ini, cuma buka keran di wad supaya air mengalir dari situ. Sesetengah pesakit, setelah mendengar tentang kaedah itu, mula bercakap mengenai shamanisme padat doktor - sebenarnya, ini bukan mukjizat, tetapi hanya tindak balas refleks pundi kencing.

Sekiranya kaedah tidak membantu, lakukan catheterization pundi kencing.

Cadangan am

Selepas pembedahan pada organ perut, pesakit berada dalam kedudukan yang berbaring pada hari-hari pertama. Tempoh di mana dia boleh keluar dari katil dan mula berjalan adalah individu yang tegas dan bergantung kepada:

 • jumlah operasi;
 • tempohnya;
 • umur pesakit;
 • keadaan umumnya;
 • kehadiran penyakit bersamaan.

Selepas operasi tidak rumit dan tidak volumetrik (hernia, aplendektomi, dan sebagainya), pesakit boleh dibangkitkan seawal 2-3 hari selepas pembedahan. Intervensi pembedahan volumetrik (untuk ulser terlewat, penyingkiran limpa yang cedera, jahitan kecederaan usus, dan lain-lain) memerlukan pemerhatian lebih lama untuk sekurang-kurangnya 5-6 hari - pertama, pesakit boleh dibenarkan duduk di tempat tidur, kaki menggantung, kemudian berdiri dan hanya kemudian mula mengambil langkah pertama.

Untuk mengelakkan berlakunya hernia selepas operasi, disarankan untuk memakai pembalut kepada pesakit:

 • dengan dinding perut anterior lemah (khususnya, dengan otot yang tidak terlatih, keletihan sistem otot);
 • obes;
 • pada usia;
 • mereka yang telah beroperasi untuk hernia;
 • wanita yang baru dilahirkan.

Perhatian yang betul perlu dibayar kepada kebersihan diri, prosedur air, pengudaraan kebuk. Pesakit yang dilepaskan dari tempat tidur, tetapi sukar untuk dilakukan, dibawa ke udara segar di atas kerusi roda.

Perokok sangat disyorkan untuk berhenti merokok sekurang-kurangnya dalam tempoh selepas operasi.

Dalam tempoh awal selepas operasi, sakit sengit boleh berlaku di kawasan luka pasca operasi. Mereka dihentikan (dikeluarkan) oleh anestetik. Ia tidak digalakkan untuk mentolerir kesakitan kepada pesakit - impuls kesakitan mengganggu sistem saraf pusat dan mengurasnya, yang penuh dengan masa depan (terutama pada usia tua) dengan pelbagai penyakit saraf.

Kovtonyuk Oksana Vladimirovna, pengulas perubatan, pakar bedah, perunding perubatan

12,774 jumlah paparan, 5 paparan hari ini