Utama / Lebam

Refleks kord tulang belakang

Selepas pemindahan transversal lengkap korda tunjang, flexion, atau refleks flexor kord rahim, yang muncul sebagai tindak balas kepada kerengsaan kulit yang menyakitkan, seperti pukulan, dipulihkan sebelum orang lain. Dalam refleksi fleksi, apabila ia pulih sepenuhnya, pada masa yang sama dengan penguncupan otot-otot fleksor anggota badan, kelonggaran otot ekstensor berlaku akibat perencatan timbal balik. Pada masa yang sama, otot extensor dikurangkan dan otot-otot fleksor yang bertentangan - kontralateral - badan berehat. Refleksi fleksi boleh disebabkan oleh kerengsaan pelbagai kawasan kulit; Walau bagaimanapun, sifat respon mungkin berbeza, iaitu, ia akan melibatkan kumpulan otot yang berbeza. Ciri-ciri perbuatan refleks yang sama, bergantung kepada lokasi rangsangan, dipanggil tanda-tanda tempatan refleks.

Di dalam tulang belakang seseorang juga boleh melihat refleks pelanjutan dengan tekanan lemah pada tapak kaki plantar, refleks menggaru semasa rangsangan permukaan sampingan badan, serta beberapa refleks myotik sebagai tindak balas kepada otot yang meregangkan pada kesan pada tendonnya. Dalam sesetengah kes, disebabkan oleh permulaan fenomena mundur sebagai tindak balas kepada kerengsaan teruk yang menyebabkan refleksi flexion, pergerakan berirama anggota badan berlaku. Apabila batang anjing tulang belakang digantung, menekan pada satu-satunya celah menyebabkan gerakan refleks seperti berjalan kaki dari semua empat cakar (refleks Filippson). Pusat-pusat saraf tunjang juga menjalani beberapa refleks organ-organ dalaman: kencing, buang air besar, vasomotor.

Oleh kerana semua refleks saraf tunjang ini kekal selepas transeksi yang tinggi dari saraf tunjang dan pemisahannya dari bahagian-bahagian yang berpanjangan sistem saraf pusat, adalah logik untuk menyimpulkan bahawa pusat semua refleks terletak di dalam saraf tunjang di bawah bidang transeksi. Selepas mengeluarkan kebanyakan saraf tunjang dengan menolak keluar dari terusan tunjang, dari toraks atas ke segmen lumbal bawah, semua refleks tulang belakang hilang. Sesetengah refleks juga hilang selepas pemusnahan bahagian tertentu saraf tunjang atau selepas memotong akar tulang belakang yang sepadan.

Seseorang selepas beberapa waktu selepas rehat dalam saraf tunjang, sebagai tambahan kepada refleks fleksi, dengan jelas menunjukkan refleks rut, yang ditunjukkan dalam lanjutan kaki pada sendi lutut apabila memukul tendon femoris quadriceps dan refleks Achilles, yang ditunjukkan dalam lanjutan pergelangan kaki apabila memukul tendon Achilles. Refleks ini dalam orang "tulang belakang" telah dipertingkatkan dengan ketara. Selepas beberapa waktu, selepas istirahat penuh dalam saraf tunjang, seseorang menyegarkan kencing dan buang air besar, yang berlaku dengan tahap tertentu peregangan pundi kencing dan rektum. Sekiranya seorang lelaki terganggu oleh zakar, pendirian dan ejakulasi refleks mungkin berlaku, iaitu bengkak zakar dan letusan air mani.

Semua refleks tulang belakang pada seseorang dengan rehat di dalam saraf tunjang kerana penyinaran rangsangan yang luas dalam kord rahim kehilangan batasan biasa dan penyetempatan. Ini menunjukkan bahawa penyelarasan tindak balas refleks sangat terganggu kerana penonaktifan kesan penghambatan batang otak. Secara semulajadi, pada manusia, koordinasi dalam saraf tunjang kurang maju daripada pada haiwan, disebabkan oleh peranan proses koordinasi yang lebih besar yang berlaku di bahagian atas sistem saraf pusat.

Dengan luka-luka tempatan saraf tunjang manusia, adalah mustahil untuk melihat kehilangan pelbagai refleks bergantung pada lokasi tapak lesi. Oleh itu, dengan kekalahan beberapa segmen toraks dari saraf tunjang, kehilangan reaksi berpeluh dan vasomotor dan kehilangan sensitiviti kulit diperhatikan dalam langkah yang sama dada dan perut, serta lumpuh motor kumpulan otot individu. Pemerhatian sedemikian menunjukkan susunan pusat tulang belakang yang agak segmen. Memandangkan lokalisasi segmen beberapa pusat tulang belakang, ia harus ditekankan bahawa saraf tunjang mempunyai banyak sambungan intersegmental yang memastikan perpaduan berfungsi seluruh saraf tunjang.

Refleks cerebrospinal manusia yang paling penting yang dikaji dalam amalan klinikal, kaedah induksi mereka, sifat tindak balas yang diamati dan penyetempatan pusat tulang belakang, iaitu kumpulan neuron yang terlibat dalam pelaksanaan refleks ini, disenaraikan dalam jadual.

Kord rahim juga mengandungi beberapa pusat efektor yang berkaitan dengan sistem saraf autonomi: pusat tulang belakang otot mata, vasomotor dan pusat peluh, pusat mengawal fungsi organ kencing dan dubur, dll. Penyetempatan pusat-pusat ini akan dibincangkan dalam bab yang ditumpukan kepada peraturan fungsi autonomi.

Refleks kord tulang belakang

Reaksi refleks kord tulang belakang

Kepelbagaian fungsi neuron saraf tunjang, kehadiran neuron aferen, interneuron, motor dan neuron sistem autonomi, serta pelbagai segmen langsung dan songsang, hubungan intersegmental dengan struktur otak, mewujudkan keadaan untuk aktiviti refleks kord rahim dan membolehkan semua refleks dan refleks motor sistem kencing, thermoregulation, vaskular, metabolisme, dsb.

Reaksi refleks tulang belakang bergantung kepada kekuatan rangsangan, kawasan zon refleksogenik yang merengsa, kelajuan pengaliran sepanjang serat afferent dan efferent dan, akhirnya, pada pengaruh otak. Kekuatan dan tempoh refleks tisu tunjang bertambah dengan pengulangan kerengsaan (penjumlahan).

Arka refleks segmental

Aktiviti refleks kord rusuk dilakukan oleh lengkung refleks segmen.

Refleks monosynaptic

Dari medan refleks yang diterima, maklumat tentang rangsangan sepanjang serat sensitif neuron mencapai ganglion tulang belakang. Kemudian, melalui serat pusat neuron yang sama, melalui akar posterior pergi langsung ke motoneuron tanduk anterior, akson yang mendekati otot.

Ini membentuk arka refleks monosynaptik, yang mempunyai satu sinaps antara neuron ganglion tulang belakang afferent dan motoneuron tanduk anterior. Refleks monosynaptik berlaku hanya semasa rangsangan reseptor endokrama endings spindle otot.

Polysynaptic reflex arcs

Refleks tulang belakang yang lain dapat direalisasikan dengan penyertaan interneuron tanduk atau kawasan perantaraan saraf tunjang. Akibatnya, arka refleks polysynaptic muncul.

Refleks kord tulang belakang

Refleks miotatik adalah refleks otot. Peregangan otot yang cepat, hanya beberapa milimeter, dengan pukulan mekanikal pada tendonnya menyebabkan pengurangan keseluruhan otot dan penampilan tindak balas motor. Sebagai contoh, pukulan cahaya kepada tendon patella menyebabkan pengurangan otot paha dan lanjutan kaki bawah.

Arka refleks ini adalah seperti berikut:

reseptor tendon tendon tendon - ganglion spinal - akar posterior - tanduk posterior segmen lumbar ketiga -motoneuron tanduk anterior segmen yang sama - serat extrafusal dari quadriceps femoris.

Pelaksanaan refleks ini tidak mustahil jika, pada masa yang sama dengan penguncupan otot extensor, otot-otot flexor tidak rileks.

Refleks regangan adalah ciri semua otot, tetapi dalam otot extensor yang menentang daya ketegangan, mereka jelas dan mudah untuk menghasilkan semula.

Refleks dari reseptor kulit dan wataknya bergantung pada kekuatan kerengsaan, jenis reseptor yang dirangsang, tetapi paling sering tindak balas akhir kelihatan seperti peningkatan penguncupan otot fleksor.

Reflex Visceromotive berlaku semasa rangsangan saraf aferen organ-organ dalaman dan dicirikan oleh kemunculan tanggapan motor dari otot-otot dada dan dinding abdomen, otot-otot extensors belakang.

Refleks vegetatif memberikan reaksi organ-organ dalaman sistem vaskular kepada kerengsaan reseptor kulit, berotot, kulit.

Refleks ini dicirikan oleh tempoh laten yang besar dan dua fasa reaksi:

  • Yang pertama - awal - berlaku dengan tempoh laten 7-9 ms dan dilaksanakan oleh beberapa segmen yang terhad,
  • Yang kedua - terlambat - terjadi dengan tempoh laten yang besar - hingga 21 saat dan melibatkan reaksi hampir semua segmen saraf tunjang. Komponen akhir refleks vegetatif disebabkan oleh penglibatan pusat autonomi otak.

Refleks sistem saraf autonomi direalisasikan melalui tanduk sisi bahagian tulang toraks (bersimpati) dan sakral (parasympatetik) di bahagian saraf tunjang. Laluan afferent dari refleks vegetatif bermula dari reseptor yang berlainan, masukkan saraf tunjang melalui akar posterior, tanduk posterior, kemudian ke tanduk sisi, yang neuron menghantar akson melalui akar anterior tidak langsung ke organ, tetapi ke ganglion sistem bersimpati atau parasympatetik.

Refleks, menyedari pergerakan sewenang-wenangnya

Bentuk refleks kord tulang belakang kompleks adalah refleks yang menyedari pergerakan sukarela.

Asas pelaksanaan gerakan sukarela adalah sistem refleks gamma afferent. Ia termasuk:

  • kulit piramid
  • sistem extrapyramidal
  • alpha dan gamma-motoneurons saraf tunjang,
  • spindle otot tambahan dan intrafusal.

Dalam sesetengah kes, dengan kecederaan pada manusia, persimpangan lengkap saraf tunjang terjadi. Dalam eksperimen haiwan, ini diterbitkan semula untuk mengkaji kesan bahagian-bahagian sistem saraf pusat pada dasarnya. Selepas persimpangan lengkap saraf tunjang, kejutan tulang belakang (shock-shock) berlaku. Ia terletak pada hakikat bahawa semua pusat di bawah transeksi berhenti menyusun refleks yang wujud. Gangguan aktiviti refleks selepas melintas saraf tunjang pada haiwan yang berlainan berlangsung pada masa yang berlainan. Dalam monyet, tanda-tanda pertama pemulihan refleks selepas pemindahan kord rahim muncul selepas beberapa hari; Pada manusia, refleks tulang belakang pertama dipulihkan selepas beberapa minggu, atau bahkan bulan.

Penyebab kejutan adalah pelanggaran peraturan refleks daripada sistem saraf pusat. Ini terbukti dengan memotong semula saraf tunjang di bawah tapak pemindahan pertama. Dalam kes ini, kejutan tulang belakang tidak berlaku lagi, aktiviti refleks kord rahim dipelihara.

Yesus Kristus menyatakan: Saya adalah Jalan, Kebenaran, dan Kehidupan. Siapa dia sebenarnya?

Adakah Kristus hidup? Adakah Kristus bangkit dari kematian? Penyelidik sedang mengkaji fakta-fakta

Fisiologi kord tulang belakang, pembentukan tulang belakang, kejutan tulang belakang

Kord tulang belakang

Dalam lateral posterior dan anterior lateral sulci, akar anterior dan posterior saraf tulang belakang meluas dari kord rahim. Di bahagian belakang tulang belakang terdapat penebalan, yang merupakan nod tulang belakang. Akar anterior dan posterior salur yang sepadan dihubungkan di rantau foramen intervertebral dan membentuk saraf tulang belakang.

Akta Bella Magandi

Corak pengedaran gentian saraf di akar saraf tunjang dipanggil Bel-Majandi Act (selepas anatomi dan fisiologi Scotland C. Bell dan ahli fisiologi Perancis F. Majandi): gentian deria memasuki saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar posterior, dan duri motor terdiri daripada anterior.

Segmen tali pinggang tulang belakang

- kawasan saraf tunjang yang bersamaan dengan empat akar saraf tulang belakang atau sepasang saraf tulang belakang yang terletak pada tahap yang sama (Gamb.45).

Sebanyak 31-33 segmen: 8 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral, 1-3 coccygeal. Setiap tapak dikaitkan dengan bahagian tertentu badan.

Dermatitis - sebahagian daripada kulit yang diselamatkan oleh satu segmen.

Myotom - sebahagian daripada otot striated, yang diinsuranskan oleh satu segmen.

Splanhnotom - sebahagian daripada organ dalaman, yang dialamatkan oleh satu segmen.

Bahagian silang saraf tunjang dengan mata kasar menunjukkan bahawa saraf tunjang terdiri daripada bahan kelabu dan benda putih yang mengelilinginya. Bahan kelabu mempunyai bentuk huruf H atau rama-rama dan terdiri dari badan-badan sel saraf (nukleus). Masalah kelabu otak membentuk tanduk depan, belakang dan belakang.

Bahan putih yang dibentuk oleh gentian saraf. Serat saraf, yang merupakan unsur-unsur laluan, membentuk tali anterior, lateral, dan posterior.

Neuron kord tulang belakang: - neuron interkalasi atau interneuron (97%) menghantar maklumat kepada neuron interkalasi 3-4 di atas dan di bawah segmen yang mendasarinya.

- motoneurons (3%) - neuron multipolar nuklei sendiri tanduk anterior. Alpha-motoneurons menyerap tisu otot yang bertenaga (serat otot extrafusal), gamma-motoneurons (menyerap gentian otot intrafusal).

- neuron pusat saraf autonomi - bersimpati (nukleus pertengahan-sisi tanduk sisi saraf tunjang CViii-LII-III), parasympathetic (nukleus pertengahan-lateral SII-IV)

Sistem konduktif tali pinggang tulang belakang

 1. laluan menaik (extero-, proprio-, sensitiviti interoceptive)
 2. laluan menurun (effector, motor)
 3. sendiri (propriospinalnye) cara (serat bersekutu dan komidi)

Fungsi pengaliran tunjang tulang belakang:

 1. Ascendants
  • Rasuk nipis Gaul dan Burdaha berbentuk rasuk berbentuk di saraf tunjang belakang saraf tunjang (dibentuk oleh akson sel-sel pseudo-unipolar, menghantar impuls sensitif proprioceptive sedar)
  • Spinothalamic lateral di kord sisi (sakit, suhu) dan saluran spinothalamic ventral di kord anterior (sensitiviti sentuhan) - akson nuklei sendiri tanduk)
  • Fleksi saraf tunjang otak belakang tanpa tumpang tindih, akson sel-sel nukleus thoracic dan cerebellar tulang belakang anterior Membebaskan akson sel-sel nukleus pertengahan medial adalah sebahagian daripada bahagian mereka, sebahagiannya bertentangan (sensitiviti proprioceptive tidak sedar)
  • Laluan tulang retina (tali anterior)
 2. Ke bawah
 • Latar belakang kortikal-tulang belakang (pyramidal) (lat.) - 70-80% daripada keseluruhan laluan piramida) dan laluan anterior kortikal-tulang belakang (pyramidal) (tali depan)
 • Laluan Rubrospinal Monrock (tali sisi)
 • Saluran vagina-tulang belakang dan saluran olivo-tulang belakang (tali sisi) (mengekalkan nada otot extensor)
 • Laluan reticular-cerebrospinal (lorong) (jambatan RF - mengekalkan nada otot extensor, RF medulla - flexor)
 • Laluan tecto-cerebrospinal (lorong) - penyeberangan di bahagian tengah. (kira-kira refleks pengawas sebagai tindak balas kepada rangsangan visual dan pendengaran, pencium pencium dan sentuhan secara tiba-tiba)
 • Medial membujur lekuk - akson sel-sel nuklei daripada Kahal dan midshevich midbrain - memastikan putaran gabungan kepala dan mata

Fungsi tonik saraf tunjang:

Malah di dalam mimpi, otot tidak relaks sepenuhnya dan mengekalkan ketegangan. Ini adalah tekanan minimum yang kekal dalam keadaan relaks dan berehat, dan dipanggil nada otot. Nada otot mempunyai sifat refleks. Tahap pengecutan otot pada rehat dan penguncupan dikawal oleh proprioceptors - spindle otot Intrafusal serat otot dengan nukleus terletak dalam rantai.

 1. Serat otot intrafusal dengan nukleus terletak di dalam beg nuklear.
 2. Serat saraf afferent.
 3. Serat α-nerve serat
 4. Kapsul tisu bersambung pada spindle otot.

Spindle otot (reseptor otot) terletak selari dengan otot rangka - dengan hujung mereka dilekatkan pada selubung tisu penghubung bungkus serat otot extrafusal. Reseptor otot terdiri daripada beberapa serat otot intrafusal, yang dikelilingi oleh kapsul tisu penghubung (panjang 4-7 mm, ketebalan 15-30 mikron). Terdapat dua jenis morfologi spindle otot: dengan beg nuklear dan dengan rantai nuklear.

Apabila otot melegakan (memanjangkan), reseptor otot, iaitu bahagian tengahnya, juga diregangkan. Di sini kebolehtelapan membran untuk peningkatan natrium, natrium masuk ke dalam sel, potensi reseptor dihasilkan. Serat otot intrafusal mempunyai pemuliharaan berganda:

 1. Dari bahagian tengah bermula serat aferen, di mana pengujaan ditransmisikan ke kord rahim, di mana suis ke alpha-motoneuron, yang menyebabkan penguncupan otot.
 2. Serat Efferent dari gamma-motoneurons sesuai untuk bahagian-bahagian periferi. Gamma-motoneurons berada di bawah pengaruh menurun (menghalang atau merangsang) pengaruh dari pusat motor batang otak (pembentukan retikular, nukleus midbrain merah, nukleus vestibular jambatan).

Fungsi refleks saraf tunjang adalah untuk melaksanakan

semua refleks yang lengkoknya (sepenuhnya atau sebahagian) terletak di dalam saraf tunjang.

Refleks saraf tunjang diklasifikasikan mengikut kriteria berikut: a) mengikut lokasi reseptor, b) mengikut jenis reseptor, c) mengikut lokasi pusat saraf arka refleks, c) tahap kerumitan pusat saraf, d) mengikut jenis pengeluar, e. reseptor dan pengeluar, c) oleh keadaan organisma, g) dengan penggunaan dalam perubatan.

Refleks kord tulang belakang

Pembahagian somatik 1 dan 5 arka refleks dibahagikan kepada:

 1. propriomotor
 2. visceromotor
 3. kutanomotor

Oleh kawasan anatomi dibahagikan kepada:

Refleks anggota badan

Flexion (phasic: siku CV-VI, Achilles SSaya-II - propriomotor plantar SSaya-II - Kutanomotor - perlindungan, tonik - mengekalkan postur)

Luas (fasa - lutut LII-IV, tonik, refleks regangan (myotatik - mengekalkan postur)

Postur - propriomotor (cervicotonic dengan penyertaan mandatori jabatan-jabatan yang berlebihan dari sistem saraf pusat)

Rhythmic - sambungan lanjutan semula lanjutan anggota badan (menggosok, menggaruk, berjalan)

Refleks abdomen - kutanomotor (atas ThViii-Ix, purata thIx-X, bawah thXi-Xii)

Refleks organ-organ panggul (cremasteric LSaya-II, dubur sII-V)

Vegetative 1 dan 5 bahagian arka refleks dibahagikan kepada:

 1. proprio-visceral
 2. viscero-visceral
 3. kutano-visceral

Fungsi saraf tulang belakang:

 1. Konduktor
 2. Tonik
 3. Refleks

Pembentukan reticular.

RF adalah kompleks neuron anatomi dan fungsi yang berkaitan dengan saraf tulang belakang dan batang (medulla, jambatan, otak tengah) dari otak, neuron yang dicirikan oleh banyak cagaran dan sinaps. Disebabkan ini, semua maklumat yang memasuki pembentukan retikular kehilangan kekhususannya, dan bilangan impuls saraf meningkat. Oleh itu, pembentukan retikular juga dikenali sebagai "stesen kuasa" sistem saraf pusat.

Pembentukan reticular mempunyai kesan berikut: a) turun dan menaik, b) mengaktifkan dan menghalang, c) phasic dan tonik. Ia juga mempunyai kesan langsung terhadap kerja sistem biosinkronisasi badan.

Neuron Persekutuan Rusia mempunyai dendrit yang kurang bercabang lama dan akson yang bercabang, yang sering membentuk cabang berbentuk T: satu cawangan sedang naik, yang lain menurun.

Ciri-ciri fungsional neuron Persekutuan Rusia:

 1. Konvergensi polysensori: dapatkan maklumat dari beberapa laluan deria yang datang dari reseptor yang berbeza.
 2. Neuron Persekutuan Rusia mempunyai tempoh laten yang panjang terhadap impulsif peripheral (laluan polysynaptic)
 3. Neuron pembentukan reticular mempunyai aktiviti tonik pada rehat 5-10 denyutan sesaat
 4. Kepekaan tinggi terhadap perengsa kimia (adrenalin, karbon dioksida, barbiturat, chlorpromazine)

RF fungsi:

 1. Fungsi somatik: kesan pada neuron motor nukleus FMN, neuron motosikal saraf tunjang dan aktiviti reseptor otot.
 2. Kesan merangsang dan menghalang ke atas korteks serebrum (peraturan kitaran tidur / bangun, membentuk jalan konduktor bukan spesifik bagi banyak penganalisis)
 3. Persekutuan Rusia adalah sebahagian daripada pusat penting: kardiovaskular dan pernafasan, pusat menelan, menghisap, mengunyah

Kejutan tulang belakang

Kejutan tulang belakang dipanggil perubahan mendadak dalam fungsi pusat-pusat saraf tunjang yang berlaku akibat transeksinya lengkap atau separa (atau kerosakan) dari saraf tunjang tidak lebih tinggi daripada CIII-IV. Pelanggaran yang berlaku pada masa yang sama, yang lebih tajam dan lebih lama, semakin tinggi haiwan itu berada di peringkat perkembangan evolusi. Kejutan katak adalah pendek - hanya beberapa minit terakhir. Anjing dan kucing dipulihkan dalam 2-3 hari, dan pemulihan pergerakan sukarela yang dipanggil (refleks motor berkondur) tidak berlaku. Dengan perkembangan kejutan tulang belakang, dua fasa dibezakan: 1 dan 2.

Dalam fasa 1, gejala berikut boleh dibezakan: atony, anestesia, isflexia, ketiadaan pergerakan sukarela dan gangguan autonomi di bawah tapak kecederaan.

Kelainan vegetatif: Apabila kejutan berlaku, saluran pembesaran, tekanan darah menurun, penuaan haba terganggu, pemindahan haba meningkat, pengekalan air kencing disebabkan oleh kekejangan sphincter pundi kencing, renggin sengal rektum, menyebabkan pengosongan rektum.

Tahap 1 kejutan berlaku akibat hipolarization passive motoneurons pasif, jika tidak ada kesan merangsang, yang mengalir dari bahagian-bahagian sistem saraf ke saraf tunjang.

Fasa 2: Anestesia, ketiadaan pergerakan sukarela dipelihara, hipertensi dan hiperreflexia berkembang. Refleks autonomi manusia dikembalikan selepas beberapa bulan, tetapi pengosongan sukarela pundi kencing dan pembuangan air secara rawak apabila sambungan dengan korteks hemispherik rosak tidak pulih.

Fasa 2 timbul disebabkan depolarization separa awal neuron motor saraf anterior saraf tunjang dan kurangnya kesan menghalang daripada alat suprasegmental.

Refleks kord tulang belakang

Semua refleks korda terbahagi kepada somatik (motor) dan vegetatif. Somatic refleks dibahagikan kepada tendon (myotatik) dan kulit. Refleks tendon timbul daripada rangsangan mekanikal otot dan tendon. Peregangan kecil mereka membawa kepada pengujaan reseptor peregangan, maka isyarat dari alfa-motoneuron saraf tunjang dihantar ke otot, yang terakhir dikurangkan. Disifatkan terutamanya oleh otot ekstensor. Klinik ini menentukan lutut, Achilles, siku, pergelangan tangan dan refleks lain. Refleks lutut mempunyai watak monosynaptik, iaitu. di bahagian tengahnya terdapat satu sinaps. Refleks kulit disebabkan oleh kerengsaan reseptor kulit, tetapi ditunjukkan oleh reaksi motor. Mereka adalah plantar dan perut. Pusat saraf tulang belakang dikawal oleh NC yang berpanjangan. Oleh itu, selepas pemindahan antara keseimbangan dan tunjang tulang belakang, kejutan tulang belakang berlaku dan nada semua otot berkurangan.

Refleks vegetatif saraf tunjang dibahagikan kepada simpatik dan parasympatetik. Mereka dan yang lain ditunjukkan oleh reaksi organ-organ dalaman untuk kerengsaan reseptor kulit, organ dalaman, dan otot. Neuron vegetatif kord rahim membentuk pusat yang lebih rendah daripada peraturan nada vaskular, aktiviti jantung, lumen bronkus, berpeluh, kencing, buang air besar, ereksi, ejakulasi, dan sebagainya.

Fungsi medulla oblongata

Fungsi utama medulla oblongata adalah konduktor, refleks, dan bersekutu. Yang pertama dijalankan dengan menjalankan laluan yang melaluinya. Yang kedua - pusat saraf. Dalam fossa rhomboid medulla oblongata adalah nukleus 10, 11, 12 pasang saraf kranial, serta pembentukan retikular. Fungsi refleks dibahagikan kepada somatik dan vegetatif. Somatic adalah refleks statik medulla oblongata, yang berkaitan dengan tonotonik atau refleks pose. Refleks ini dijalankan oleh nukleus Deiters dari kumpulan nukleus vestibular. Dari situ ke neuron motor extensors dari saraf tunjang adalah saluran vestibulospinal menurun. Refleks berlaku apabila reseptor vestibular atau proprioceptors otot leher teruja. Pembetulan kedudukan badan berlaku disebabkan perubahan dalam nada otot. Sebagai contoh, apabila kepala haiwan dimiringkan ke belakang, nada extensors dari kaki hadapan meningkat dan nada extensors anggota belakang menurun. Apabila kepala dimajamkan ke hadapan, tindak balas terbalik berlaku. Apabila menghidupkan kepala ke sisi, nada extensor anggota badan di sisi ini dan fleksibel dari badan bertentangan meningkat.

Di medula adalah pusat penting. Ini termasuk pusat pernafasan, vasomotor dan pusat kawalan jantung. Yang pertama memberikan perubahan dalam fasa pernafasan, yang kedua - nada perifer, ketiga - peraturan kekerapan dan kekuatan kontraksi jantung.

Di kawasan nukleus saraf vagus adalah pusat air liur, rembesan gastrik, kelenjar usus, pankreas dan hati. Berikut adalah pusat peraturan motilitas saluran pencernaan.

Fungsi penting medulla oblongata ialah pembentukan refleks pelindung. Ia mengandungi pusat muntah, pusat batuk, bersin, penutupan kelopak mata dan lacrimation semasa kerengsaan mata kornea.

Berikut adalah jabatan bulbar pusat-pusat yang terlibat dalam organisasi refleks makanan - menghisap, mengunyah, menelan.

Dalam medulla oblongata, analisis utama beberapa isyarat deria berlaku. Khususnya, ia menempatkan nukleus saraf pendengaran, nukleus vestibular unggul, dan isyarat daripada reseptor rasa datang ke nukleus saraf glossopharyngeal. Dari reseptor kulit muka, mereka pergi ke nukleus saraf trigeminal.

Akibat gangguan gangguan refleks autonomik saraf tunjang

Lokasi tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat dan melakukan beberapa fungsi penting. Jika otak adalah, pertama sekali, pusat kawalan organisme, maka saraf tunjang adalah konduktor isyarat dari otak ke organ periferal. Fungsi konduktif saraf tunjang adalah berdasarkan kontraksi otot dan kumpulan fungsinya yang konsisten.

Refleks tonik serviks simetri membawa kepada hiperproduksi flexors dan extensors. Akibatnya, menurunkan kepala secara serentak meningkatkan nada kelenturan anggota atas dan ekstensor yang lebih rendah. Apabila kepala meningkat, semuanya berlaku sebaliknya: nada meningkat di lengan extensor flexors atas dan bawah. Ini membawa kepada pembatasan kemungkinan pergerakan anggota badan yang terkoordinasi dan ketua dan kelewatan umum dalam pembangunan fungsi locomotor orang itu.

Tanggapan yang tidak mencukupi untuk fleksibel dan ekstensor menjadikan refleks servikal tonik symmetric menjadi penyebab utama kecacatan seumur hidup kanak-kanak yang menderita cerebral palsy. Gangguan saraf tunjang menyebabkan ketidakseimbangan flexors dan extensors dan pembentukan kekejangan otot-tonik atau refleks tonik.

Satu contoh yang jelas mengenai gangguan itu ialah refleks tonik serviks. Inilah reaksi otot-otot leher ke perubahan kedudukan kepala, yang terutama terdiri daripada peningkatan nada otot. Nada sedemikian menjejaskan urutan perkembangan proses keseimbangan dan pelurus. Refleks tonik dianggap biasa untuk kanak-kanak dalam tempoh tiga bulan pertama kehidupan. Palsu serebral mengekalkan refleks ini pada usia kemudian dan tidak membenarkan kanak-kanak berkembang secara normal.

Contoh di atas menunjukkan bagaimana refleks tulang belakang yang signifikan dalam kehidupan seseorang dan kerumitan manifestasi mereka terutamanya dalam memastikan konsistensi dalam aktiviti sistem otot.

Refleks tanpa kelengkungan saraf tunjang

Kaitan refleks disediakan oleh koordinasi interaksi proses yang menarik dan menghalang. Di peringkat saraf tunjang, koordinasi tersebut memberikan nada otot, keseimbangan dan kerja yang konsisten dari otot flexor dan ekstensor.

Mereka boleh digabungkan oleh kumpulan badan dan sifat tindak balas.

Refleks kategori pertama:

 1. Pengawal selia anggota badan. Menyediakan konsistensi pergerakan, yang disediakan oleh aktiviti selaras dengan otot fleksibel dan ekstensor. Di bawah kawalan pengawal selia ini semua pelbagai otot - dari latissimus dorsius ke otot-otot kecil tangan.
 2. Refleks yang mengawal fungsi rongga perut. Mereka mengawal kerja terutamanya dari otot abdomen dan sistem organ yang memberikan pencernaan yang normal.
 3. Kesan organ pelvis. Terutamanya penting ialah pengawalan sfinkter saluran rektum dan saluran kencing. Jika bahagian bawah tulang belakang rosak, sphinx ini berhenti bekerja dan buang air kecil dan buang air besar menjadi sewenang-wenangnya.
 4. Refleks kulit. Mereka dipanggil pelindung. Fungsi pelindung dinyatakan dalam tindak balas kulit kepada pelbagai rangsangan. Kebanyakan mereka boleh dikaitkan dengan atavisme, iaitu, kepada refleks yang telah kehilangan maknanya bagi manusia, tetapi amat penting untuk bentuk mamalia awal evolusi. Biasanya, refleks kulit menyumbang kepada peningkatan refleks otot-lenturan. Refleks kulit yang dihasilkan oleh tumpang tindih kawasan sensitif di dalam saraf tunjang digunakan untuk bertindak ke atas pelbagai organ dalaman dengan merangsang kawasan tertentu pada kulit. Kaedah rawatan ini dipanggil refleksologi.

Refleks kategori kedua:

 1. Flexor dan ekstensor. Ini refleks otot adalah dalam interaksi yang sangat dekat bahawa tidak mungkin untuk membahagikan mereka kepada dua takson tanpa kemudaratan untuk menilai kepentingan fungsinya. Mereka boleh dibahagikan kepada fasa dan tonik. Fasa - reaksi kepada rangsangan satu masa. Contoh klasik refleks fasa adalah refleks extensor lutut, yang ditunjukkan dalam reaksi kaki sebagai tindak balas kepada pukulan pada tendon quadriceps di bawah lutut. Refleks tonik extensor ditunjukkan dalam penguncupan otot-extensor jangka panjang dan peregangan otot-otot yang panjang. Fungsi refleks ini adalah untuk mengekalkan statik, yakni postur badan. Ia adalah refleks yang memastikan kedudukan menegak badan, keupayaan untuk kekal dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama. Manifestasi normal refleks tonik menyumbang kepada pemeliharaan postur yang betul.
 2. Refleks Rhythmic. Memberi pelbagai sambungan dan fleksi anggota badan. Perwujudan patologis refleks ini ditunjukkan dalam gegaran - gegaran anggota, kepala, otot, dll.
 3. Posotonic. Ini adalah refleks postural, yang bertanggungjawab untuk pengemaskinian berterusan pengedaran nada otot dengan perubahan kedudukan badan. Ini adalah kumpulan kompleks refleks, jadi pusat mereka terletak di bahagian-bahagian yang berbeza sistem saraf pusat. Pada tahap refleks serviks, selekoh dan putaran kepala dikawal dan disegerakkan dengan anggota atas dan belakang. Penyegerakan ini memastikan kecukupan tindak balas tingkah laku manusia dan mamalia lain. Lumpuh yang dikaitkan dengan pelanggaran kumpulan refleks ini membawa kepada ketidakpatuhan reaksi dan patologi seperti pergerakan dan tingkah laku badan.

Penjamin kesinambungan fungsi saraf tunjang adalah arka refleks, yang direka untuk menutup impuls menjadi rantai tunggal. Penutupan ini diberikan oleh peralihan impuls dari reseptor, iaitu sensor maklumat mengenai hubungan badan dengan alam sekitar, kepada pihak yang memudaratkan yang memindahkan maklumat ke sistem saraf pusat, kemudian menyinyalkan - pemancar impuls kepada penguat, yang harus membawanya kepada pihak berkuasa. Tubuh yang bertindak balas kepada arahan berubah dan, oleh itu, menghantar nadi mengenai keadaan berubah.

Oleh itu, busur refleks adalah rangkaian pemindahan maklumat secara kekal melalui badan, yang direka untuk memastikan kecukupan tindak balas badan terhadap perubahan dalam alam sekitar. Kebanyakan patologi saraf tunjang menyebabkan gangguan dalam penghantaran maklumat sedemikian, iaitu kegagalan arka refleks.

Refleks vegetatif

Bagaimana komunikasi isyarat otak dengan anggota badan

Pengecualian kepada peraturan klasik, yang dilakukan oleh arka refleks, adalah refleks vegetatif yang tidak mempunyai afektor dalam sistem saraf pusat. Dalam kes ini, refleks itu direalisasikan dengan cara rangsangan reseptor dan afektor yang mengawal refleks motor.

Pada tahap sistem saraf autonomi, peraturan berlaku: bronkus (pengembangan dengan pernafasan lambat); tekanan darah (rendah); kapal terletak di kulit (pengembangan); penguncupan jantung (lemah dan melambatkan); vesel perut abdomen (pelebaran saluran darah, yang membawa kepada penghadaman pencernaan); otot rangka (kelonggaran); pembentukan air kencing (keuntungan); murid mata (penyempitan); peluh dan kelenjar endokrin (perlahan); neuron otak (perencatan).

Oleh itu, sistem saraf autonomik melengkapkan fungsi kord rahim, sejenis antipode fungsi memastikan nada organ dan saluran darah.

Kecederaan tulang belakang dan akibatnya

Serat saraf yang berasal dari saraf tunjang mengawal aktiviti organ yang terletak di bawah bahagian ini. Atas sebab ini, luka-luka di tulang belakang dapat menimbulkan rasa sakit pada otot-otot dan organ-organ dalaman yang tidak dikaitkan dengan tulang belakang yang rosak. Atas sebab ini, osteochondrosis, sebagai salah satu daripada varian kecederaan tulang belakang, secara kiasan disebut monyet semua penyakit, kerana ia menyerupai penyakit lain. Kesakitan yang berlaku dengan osteochondrosis boleh disalah anggap gejala gastritis, hati, ginjal, penyakit jantung, dll.

Dengan kecederaan tertentu saraf tunjang, kesan penghambatan korteks serebrum lemah, yang menyebabkan hipertonus otot kekal dan kelumpuhan akhirnya. Kerosakan separuh menyebabkan Sindrom Brown-Secker, di mana lumpuh pada bahagian yang bertentangan dengan bahagian yang rosak berlaku di bawah luka. Bahagian keratan rentas saraf tunjang menyebabkan kehilangan sensitiviti otot dan sendi, termasuk kesakitan dan suhu, kehilangan beberapa fungsi organ yang disusuli, termasuk kawalan kencing dan buang air besar. Luka separa saraf tunjang boleh menyebabkan lumpuh otot dan atrofi otot.

Pada masa yang sama, refleks hilang, yang disediakan oleh arka refleks dari segmen sepasang saraf tunjang. Sebagai contoh, refleks vaskular boleh hilang pada tahap kulit, fungsi berpeluh sebahagiannya atau sepenuhnya dihapuskan, ulser tropik muncul pada kulit dan kuku.

Osteochondrosis dan manifestasinya

Osteochondrosis, disebabkan oleh transformasi patologi tulang rawan cakera intervertebral, tidak tergolong dalam kategori kerosakan langsung kepada saraf tunjang, tetapi ia membawa kepada gangguan refleks dalam pengawalseliaan aktiviti organ-organ, terutamanya regulasi musculo-saraf.

Osteochondrosis diklasifikasikan oleh lokasi proses patologi di bahagian yang berlainan tulang belakang. Yang paling biasa ialah osteochondrosis rantau lumbar dan tulang belakang serviks.

Tulang belakang pesakit yang sihat dan berpenyakit

Masalah kerapuhan tulang belakang serviks dikaitkan dengan mobiliti tertentu dan hakikat bahawa deposit garam di sini, walaupun pada skala kecil, mempunyai kesan yang kuat terhadap pergerakan leher dan pada penyelenggaraan fungsi refleks kord rahim serviks. Terdapat peringkat berikut perkembangan osteochondrosis serviks:

 1. Gangguan cakera intervertebral awal. Ketidakselesaan dalam sensasi menampakkan dirinya terutamanya pada tahap sakit otot yang lemah dan ketegangan otot.
 2. Retak intervertebral dikurangkan, cincin berserabut dimusnahkan. Sindrom nyeri otot muncul kerana mencubit endings saraf.
 3. Kemusnahan cincin serat. Akibatnya adalah penampilan hernia intervertebral dan kecacatan tulang belakang yang teruk.
 4. Kesakitan teruk dalam mana-mana pergerakan. Ini disertai oleh keterbatasan pergerakan yang signifikan dan kekejangan dalam sistem otot. Oleh kerana sejumlah besar saluran darah tertumpu di leher, memberikan sirkulasi darah ke otak, osteochondrosis serviks menimbulkan masalah dalam aktiviti keseluruhan sistem saraf pusat.

Perubahan pada cakera intervertebral mempengaruhi keadaan sistem otot bukan sahaja dari leher, tetapi juga dari toraks, anggota badan, terutama yang atasnya. Sindrom nyeri otot juga boleh menjejaskan otot muka dan penyediaan keseluruhan otot kepala. Unjuran kesakitan di bahagian bawah badan membawa kepada fakta bahawa seseorang mempunyai gejala angina, yang disebut sindroma jantung. Ciri ciri sindrom ini adalah sakit apabila batuk, bersin, pusing kepala tajam. Extrasystoles dan takikardia muncul, tetapi tidak ada tanda-tanda gangguan peredaran pada kardiogram.

Osteochondrosis serviks adalah ilustrasi yang paling jelas mengenai kenyataan mengenai sifat "monyet" penyakit ini. Ia meniru bukan sahaja angina, tetapi juga penyakit hati, perut, boleh meniru neuralgia intercostal.

Perkembangan osteochondrosis serviks membawa kepada nada otot yang kuat dari otot dan otot bahagian atas belakang, mengehadkan mobiliti keseluruhan, penglihatan yang lemah, pendengaran, ingatan, gangguan tidur.

Spine lumbar menanggung beban besar, yang terdiri dari tekanan seluruh tubuh pada bahagian bawah dan beban otot yang dilakukan semasa pergerakan badan dan angkat berat. Tahap sindrom kesakitan adalah sama dengan osteochondrosis serviks. Akibat penyakit ini terutama mempengaruhi keadaan bahagian bawah badan.

Peningkatan nada otot pada bahagian bawah kaki, mengurangkan pergerakan di belakang, insomnia, ketidakstabilan sfera emosi, keletihan, masalah berpeluh, sindrom kaki sejuk, masalah dalam pelaksanaan fungsi seksual, varises.

Refleks kord tulang belakang.

Peranan penting dalam pemahaman falsafah mengenai mekanisme aktiviti sistem saraf dimainkan oleh karya-karya ahli falsafah Perancis dan matematikawan R. Descartes (1596-1650). Beliau mula merumuskan prinsip aktiviti refleks badan. Istilah "refleks", yang kini digunakan secara meluas, dicadangkan kemudian (pada abad ke-19) oleh ahli fisiologi Czech I. Prokhazka (1749-1820). Refleks adalah tindak balas badan kepada kesan deria. Refleks ini dilakukan melalui arka refleks (rangkaian neuron) sistem saraf. Sebagai contoh, sebagai tindak balas kepada rangsangan kulit, tangan ditarik balik. Dalam bahasa neurophysiology, ini bermakna bahawa sebagai tindak balas kepada rangsangan, serat aferen dari kulit teruja, maka rangsangan ini melalui akar posterior saraf tunjang mencapai motoneurons yang sama (di tanduk anterior dari bahan abu-abu saraf tunjang), dan di sepanjang akson mereka pasukan motor mencapai otot yang sesuai.

Kami memperkenalkan beberapa definisi penting. Kekuatan rangsangan yang minimum yang menyebabkan refleks diberikan dipanggil ambang (atau rangsangan ambang) refleks itu. Setiap refleks mempunyai bidang yang diterima, iaitu. satu set reseptor, kerengsaan yang menyebabkan refleks dengan ambang terkecil.

Apabila mengkaji pergerakan adalah perlu untuk membedah satu tindak refleks yang rumit ke dalam refleks yang relatif sederhana. Pada masa yang sama, perlu diingat bahawa di bawah keadaan semula jadi refleks berasingan hanya muncul sebagai elemen aktiviti yang kompleks. Refleks yang paling mudah yang dapat diperhatikan dengan mudah adalah membongkok dan menguatkan. Dengan fleksi perlu difahami untuk mengurangkan sudut sendi, dan lanjutan - untuk meningkatkannya. Refleks fleksibel digambarkan secara meluas dalam pergerakan manusia. Ciri-ciri refleks ini adalah kekuatan hebat yang dapat mereka usahakan. Walau bagaimanapun, mereka cepat tayar. Refleks meluas juga banyak digunakan dalam pergerakan manusia. Sebagai contoh, ini termasuk refleks yang mengekalkan postur menegak. Refleks ini, berbeza dengan refleks lenturan, jauh lebih tahan terhadap keletihan. Sesungguhnya, kita boleh berjalan dan berdiri untuk masa yang lama, tetapi untuk kerja jangka panjang, seperti mengangkat berat dengan tangan kita, kebolehan fizikal kita adalah lebih terhad.

Prinsip universal aktiviti refleks dari saraf tunjang dipanggil laluan akhir biasa. Hakikatnya ialah nisbah bilangan serat dalam afferent (akar posterior) dan efferent (akar anterior) dari saraf tunjang adalah kira-kira 5: 1. C. Sherrington (ahli fisiologi bahasa Inggeris yang terkemuka, kontemporari IP Pavlov) secara kiasan membandingkan prinsip ini dengan corong (corong Sherrington), sebahagian besarnya adalah laluan aferent dari akar posterior, dan sempit adalah laluan efferent akar anterior daripada saraf tunjang. Perlu diingati bahawa jalan akhir biasa, sebagai pembentukan fungsional dalam pelaksanaan aktiviti refleks kord rahim, sering sukar. Selalunya, wilayah laluan akhir satu refleks disekat oleh wilayah laluan terakhir refleks lain. Dalam erti kata lain, refleks berbeza boleh bersaing untuk merebut jalan terakhir. Ini boleh digambarkan dengan contoh sedemikian. Bayangkan anjing melarikan diri dari bahaya dan gigitan kutu ketika itu. Dalam contoh ini, dua refleks bersaing untuk laluan akhir biasa - otot kaki belakang: satu menyikat, dan yang lain adalah refleks berjalan kaki. Pada masa-masa tertentu, refleks kardi dapat mengalah, dan anjing berhenti dan mula gatal, tetapi sekali lagi refleks berjalan kaki dapat mengambil alih, dan anjing itu akan disambung semula.

Seperti yang telah disebutkan, dalam pelaksanaan aktiviti refleks, refleks individu saraf tunjang berinteraksi antara satu sama lain, membentuk sistem berfungsi. Salah satu unsur yang paling penting dalam sistem fungsional adalah sebaliknya, yang mana pusat saraf seolah-olah menilai bagaimana reaksi dilakukan dan boleh membuat pembetulan yang diperlukan. Sesetengah mekanisme khusus untuk membalikkan penyimpangan akan dibincangkan dengan lebih lanjut.

Salah satu contohnya adalah refleks regangan. Contoh refleks seperti ini boleh berfungsi sebagai refleks lutut, yang berlaku dengan sedikit tamparan pada tendon otot dalam cawan popliteal (Rajah 5.3). Refleks menghulurkan menghalang regangan otot yang berlebihan, yang seolah-olah menahan peregangan. Refleks ini berlaku sebagai tindak balas otot kepada rangsangan reseptornya, oleh itu ia sering dirujuk sebagai refleks otot sendiri.

Rajah. 5.3. Lutut lutut

Dua jenis refleks regangan diketahui: tonik (perlahan) dan fasa (cepat). Untuk memisahkan kedua-dua jenis refleks, dua kaedah peregangan otot digunakan: peregangan otot yang perlahan menyebabkan refleks tonik untuk menghulurkan, refleks cepat fasa. Contoh-contoh refleks phasic untuk peregangan boleh berfungsi sebagai lutut dan Achilles (refleks disebabkan oleh sedikit tamparan kepada tendon Achilles). Bukti bahawa refleks ini dijalankan dengan mengaktifkan reseptor hanya dari otot sendiri, dan bukannya tendon atau sendi, boleh menjadi penyelenggaraan mereka semasa anestesia kantung artikular. Satu contoh refleks tonik untuk peregangan boleh menjadi refleks gastrocnemius anda sendiri. Ini adalah salah satu daripada otot utama, berkat kedudukan menegak orang itu dikekalkan.

Refleks kord tulang belakang

Dalam seksyen ini, hanya refleks somatik yang dipertimbangkan (refleks vegetatif, lihat bahagian 3.7). Refleks kord rahim agak mudah. Dalam bentuk ini, kebanyakannya adalah refleks fleksor dan ekstensor bagi sifat segmen. Refleks supsegmental, bersama dengan refleks segmen, dijalankan hanya dengan bantuan kawasan serviks.

A. Klasifikasi refleks somatik saraf tunjang. Semua refleks tulang belakang boleh digabungkan menjadi dua kumpulan mengikut ciri-ciri berikut. Pertama, reseptor, kerengsaan yang menyebabkan refleks: a) proprioceptive, b) viscero-reseptor dan c) refleks kulit. Yang terakhir adalah pelindung. Refleks yang timbul daripada proprioceptors terlibat dalam pembentukan tindakan berjalan dan peraturan nada otot. Refleks Visceroreceptual timbul dari interoreceptors (reseptor organ-organ dalaman) dan menampakkan diri dalam kontraksi otot-otot dinding abdomen anterior, dada, dan otot extensor belakang. Kedua, disarankan untuk menggabungkan refleks tulang belakang oleh organ (pengesan refleks): a) refleks anggota badan, b) perut, c) organ panggul. Pertimbangkan refleks anggota badan: fleksi, extensor, postur berirama dan refleks.

B. Flexion reflexes - phasic dan tonic.

Refleks fasa adalah fleksibel anggota tunggal dengan rangsangan tunggal reseptor kulit atau proprioceptors. Pada masa yang sama dengan pengujaan neuron motor otot fleksor, perencatan timbal balik neuron motor otot extensor berlaku. Refleks yang timbul daripada reseptor kulit mempunyai makna perlindungan. Refleks fasa dengan proprioceptors terlibat dalam pembentukan tindakan berjalan.

Refleks tonik flexor (serta refleks ekstensor) berlaku dengan regangan panjang otot dan rangsangan proprioceptors, tujuan utama mereka adalah untuk mengekalkan postur. Penguncupan tonik otot rangka adalah latar belakang untuk pelaksanaan semua perbuatan motor yang dilakukan dengan bantuan kontraksi fasa otot.

B. Refleks ekstensor, seperti refleks flexor, adalah fasa dan tonik, timbul dari proprioceptors dari otot extensor, adalah monosynaptic.

Refleks fasa berlaku pada kerengsaan tunggal reseptor otot, contohnya, apabila memukul tendon quadriceps di bawah lutut. Apabila ini berlaku, refleks lutut ekstensor akibat pengurangan

otot quadriceps (neuron otot otot flexor semasa refleks extensor tidak terhalang - perencatan reprocitic postsynaptic dengan penggunaan sel-sel penghalang penyingkiran Renshaw) - lihat rajah. 5.13. Arka refleks dari refleks lutut ditutup dalam segmen lumbar kedua-keempat (C-b4). Refleks extensor fasa terlibat, seperti flexor, dalam pembentukan tindakan berjalan.

Refleks extensor tonik adalah penguncupan panjang otot extensor dengan peregangan tendon yang panjang. Peranan mereka adalah mengekalkan sikap. Dalam kedudukan yang berdiri, penguncupan tonik otot ekstensor menghalang fleksi anggota badan yang lebih rendah dan memastikan pemeliharaan postur semula jadi menegak. Penguncupan tonik otot belakang mengekalkan batang tubuh dalam kedudukan tegak, memastikan sikap orang itu. Refleks tonik untuk meregangkan otot (flexors dan extensors) juga dipanggil myotatik.

G. Refleks postural - pengagihan semula nada otot yang berlaku apabila kedudukan badan atau bahagiannya berubah. Postur refleks dijalankan dengan penyertaan pelbagai jabatan sistem saraf pusat. Di peringkat saraf tunjang, leher postural refleks ditutup, kehadirannya didirikan oleh ahli fisiologi Belanda R. Magnus, (1924) dalam percobaan pada kucing. Terdapat dua jenis refleksi ini - yang timbul dari kecondongan dan memalingkan kepala.

Apabila kepala dimiringkan ke bawah (ke hadapan), nada otot fleksor dari forelimbs dan nada otot ekstensor anggota belakang meningkat, dengan hasil yang forelimbs fleksibel dan anggota belakang belakang dilenturkan. Apabila kepala dimiringkan (belakang), tindak balas yang bertentangan berlaku - forelimbs adalah unbent disebabkan oleh peningkatan nada otot ekstensor mereka, dan anggota belakang belakang bengkok disebabkan oleh peningkatan nada otot fleksor mereka. Refleks ini timbul dari otot proprioceptor leher dan fascia yang meliputi tulang belakang serviks. Di bawah keadaan tingkah laku semulajadi, mereka meningkatkan peluang binatang untuk mendapatkan makanan yang berada di atas atau di bawah kepala.

Kumpulan kedua refleks posterior serviks timbul dari reseptor yang sama, tetapi hanya apabila berpaling atau menyengetkan kepala ke kanan atau kiri. Ini meningkatkan nada otot extensor kedua-dua anggota badan di sisi di mana kepala dihidupkan (condong), dan nada otot fleksor di sebelah bertambah. Refleks ini bertujuan untuk mengekalkan postur, yang boleh terganggu disebabkan oleh anjakan pusat graviti ke arah arah belakang (miring) kepala - ia adalah di sisi ini bahawa otot extensor kedua-dua anggota badan meningkat.

D. refleks Rhythmic - berulang kali berulang dan lanjutan anggota badan. Contoh refleks ini boleh menjadi refleks berjalan, yang diperhatikan di dalam tulang belakang, digantung oleh tali dalam mesin.

Apabila otot (flexor atau extensor) santai dan memanjang, spindle otot teruja, impuls dari mereka pergi ke motoneuron mereka dari saraf tunjang dan menggalakkan mereka (Rajah 5.14-A). Selanjutnya, a-motoneuron menghantar impuls kepada otot rangka yang sama, yang membawa kepada pengurangannya. Sebaik sahaja otot telah dikontrak (Rajah 5.14 - B), pengujaan otot spindel berhenti atau melemahkan dengan sangat (mereka tidak lagi diregangkan), reseptor tendon mula teruja. Impuls dari kedua juga datang terutamanya kepada pusat mereka di saraf tunjang, tetapi untuk sel-sel menghambat Renshaw. Pengujaan sel-sel yang menghambat menyebabkan perencatan osmotoneuron dari otot rangka yang sama, akibatnya ia melegakan. Walau bagaimanapun, kelonggarannya (memanjangkan) mengarah lagi ke pengujaan spindle otot dan neuron α-motor otot lagi dikontrakkan. Disebabkan pengurangannya,

reseptor tendon dan sel-sel yang menghambat kord rahim, yang sekali lagi membawa kepada kelonggaran otot rangka, dan sebagainya. Otot secara bergilir-gilir dikurangkan dan santai akibat dari impuls dari reseptornya sendiri yang datang ke neuron motornya. Proses yang diterangkan adalah sama dengan otot flexor dan otot flexor. Pada masa yang sama, kelonggaran otot rangka menyebabkan mekanisme pengecutannya, dan penguncupan otot rangka mengaktifkan mekanisme yang melegakan otot.

Untuk memastikan kelonggaran dan perpanjangan sisi ekstrem semasa refleks berjalan kaki, otot-otot fleksor dan extensor perlu mengikat dan berehat satu demi satu, yang dicapai dengan menghalang pusat antagonis apabila pusat agonis teruja. Tambahan pula, jika flexors dikurangkan pada satu kaki, extensors dikurangkan pada kaki lain, yang dijamin oleh kemasukan impuls afferent dari reseptor otot dan tendon dan pengujaan alternatif dan perencatan pusat flexors dan extensors. Di sisi yang sama apabila pusat otot flexor teruja, pusat otot extensor dihalang.

Pergerakan langkah yang diselaraskan di dalam tulang belakang mungkin dilakukan tanpa keterlaluan berbalik dari proprio, reseptor. Mereka dilakukan dengan menggunakan sambungan intersegmental pada tahap saraf tunjang. Kehadiran sambungan intersegmental juga ditunjukkan oleh hakikat bahawa semua empat anggota anjing tulang belakang terlibat dalam refleks berjalan dengan kerengsaan yang cukup lama dan teruk pada satu anggota badan selama jalur afferent yang utuh.

Apabila saraf tunjang rosak, hipertonik otot berkembang, yang menerima pemuliharaan dari segmen yang lebih rendah, khususnya hipertonik otot pada kaki bawah (Rajah 5.15). Penyebab hypertonus adalah pengujaan motoneuron di bawah pengaruh impuls afferent dari reseptor otot (mereka mempunyai aktiviti spontan, juga diaktifkan oleh motoneuron) dan penyahaktifan kesan penghalang bahagian atas SSP.