Utama / Pergelangan tangan

Aktiviti refleks kord rahim.

Skop fungsi yang dilakukan oleh saraf tunjang sangat besar. Kord rahim terlibat dalam peraturan:

1. Semua refleks motor (kecuali pergerakan kepala).

2. Refleks sistem urogenital.

3. refleks usus.

4. Refleks sistem vaskular.

5. Suhu badan.

Refleks yang paling mudah dari saraf tunjang adalah refleks tendon atau refleks regangan - sebagai tindak balas kepada peregangan otot, pemendekan berlaku. Arka refleks refleks ini tidak mengandungi neuron interkal, oleh sebab itu, cara yang mereka lakukan disebut monosynaptic, dan refleks monosynaptic.

Tiga kumpulan refleks ini dibezakan:

1. Rhythmic (sebagai contoh, refleks kard, berjalan).

Menimbulkan (mengekalkan postur).

Refleks serviks atau tonik. Mereka berlaku apabila beralih atau menyengetkan kepala, menyebabkan pengagihan semula nada otot. Fungsi konduktif saraf tunjang

Fungsi konduktif saraf tunjang dikaitkan dengan penghantaran pengujaan ke otak dan dari situ ke struktur bawah CNS. Sekumpulan serat struktur umum dan melaksanakan fungsi umum membentuk jalan konduktif:

1. Persatuan (menghubungkan segmen yang berbeza dari saraf tunjang pada satu pihak).

2. Komersial (mereka menyambung bahagian kanan dan kiri saraf tunjang pada tahap yang sama).

3. Unjuran (sambungkan jabatan-jabatan asas sistem saraf pusat dengan bahagian atas dan sebaliknya):

a) menaik (deria)

b) turun (motor).

Laluan menaik saraf tunjang termasuk:

1. Bundle nipis (Gaul).

2. Tandan berbentuk baji (Burdakh). Efferents utama rasuk berbentuk nipis dan baji, tanpa gangguan, pergi ke medulla oblongata ke nukleus Gaulle dan Burdah dan konduktor kulit dan kepekaan mekanikal.

3. Laluan spinothalamik melakukan impuls daripada reseptor kulit.

4. Spinocerebral tract:

b) ventral. Laluan ini membawa impuls ke dalam korteks otak dari kulit dan otot. Laluan sensitiviti kesakitan dilokalkan di dalam ruang ventral saraf tunjang. Laluan mendatar kord rahim:

1. Laluan pyramidal memastikan pelaksanaan pergerakan sukarela. Ia bermula di zon motor korteks serebrum. Sebahagian daripada serat laluan ini pergi ke medulla, di mana mereka membuat lintasan dan pergi ke batang sisi (laluan sisi) dari saraf tunjang. Bahagian lain berjalan lurus dan mencapai segmen yang sama dari saraf tunjang (lurus pyramidal path).

2. Cara Rubrospinal. Dibentuk oleh akson nukleus midbrain merah. Sebahagian daripada serat pergi ke cerebellum dan pembentukan retikular, dan yang lain ke kord rahim, di mana ia mengawal nada otot.

3. Laluan Vestibulospinal. Dibentuk oleh akson nuklei neuter dari Deiters. Mengatur nada otot dan koordinasi pergerakan, terlibat dalam menjaga keseimbangan.

4. Laluan reticulospinal. Ia bermula dari pembentukan tulang belakang hindbrain. Mengatur proses koordinasi motor.

Fisiologi medulla oblongata.

Medulla oblongata terlibat dalam pembentukan refleks yang menyediakan pelbagai bentuk tingkah laku. Melaksanakan fungsi konduktor

Melaksanakan fungsi bersekutu, memberikan interaksi struktur sistem saraf pusat

Sebagai tambahan kepada refleks somatik, medulla oblongata mengambil bahagian dalam pengawalseliaan fungsi vegetatif badan. Di bahagian bawah ventrikel keempat adalah neuron pusat pernafasan, pusat vasomotor. Nukleus medulla oblongata mengambil bahagian dalam proses penyitaan, mengunyah dan menelan makanan.

Dalam medulla oblongata, bahan kelabu terletak dalam bentuk nukleus terpencil. Bahan putih adalah jalur yang menghubungkan korda tulang belakang dengan bahagian hulu sistem saraf pusat dan sebaliknya. Di medulla oblongata, nukleus saraf tengkorak V-XII dilokalisasikan. Pasangan XII - saraf hipoglosis. Ia adalah motor, menyegarkan otot-otot lidah.

Pasangan XI - saraf tambahan. Ia adalah motor yang mengimbangi otot leher.

Pasangan X - saraf vagus. Ia bercampur (motor dan sentuhan). Ia mempunyai 3 teras:

1. Nukleus vegetatif yang menginspirasi laring, saluran pencernaan, jantung, dsb.

2. teras Viscerosensory. Serat dari organ dalaman hancur pada teras ini dan membentuk satu bundle tunggal (single).

3. teras somatomotor. Neuron nukleus ini mengawal urutan kontraksi otot faring dan laring.

Pasangan IX - saraf glossopharyngeal. Ia bercampur. Serat motornya menyerap otot-otot di bahagian bawah pharynx, dan serabut-serabut deria bergerak dari selera rongga mulut. Serat vegetatif pergi ke ganglia parasympathetic, dan dari mereka ke kelenjar air liur.

Pasangan VIII - saraf pendengaran. Ia adalah deria dan mempunyai dua cabang: vestibular dan pendengaran. Cabang vestibular bermula dari saluran separuh bulatan telinga dalam dan berakhir di nukleus vestibular medulla oblongata (nukleus Deiters dan Schwalbe). Cawangan pendengaran, yang dibentuk oleh afferents yang berasal dari organ Corti dan berakhir pada nuclei pendengaran perut dan dorsal

Refleks Medulla

Makan refleks (mengunyah, menelan).

Refleks pelindung (bersin, batuk, muntah).

Refleks ini bertujuan untuk mengekalkan postur dan orientasi di angkasa apabila anda mengubah kelajuan pergerakan. Refleks ini dicirikan oleh kekuatan tinggi dan kadar tindak balas yang tinggi. Dalam pelaksanaannya, semua otot terlibat, terutamanya otot mata. Di samping itu, sebilangan besar pusat vegetatif juga diaktifkan. Sebagai contoh, saraf vagus mengawal pernafasan, fungsi jantung, nada vaskular.

Di medula adalah pusat yang terlibat dalam pelaksanaan refleks pelindung (muntah, batuk, bersin). Pusat-pusat medulla oblongata mengawal aktiviti organ-organ dada dan rongga perut. Kerosakan kepada struktur otak otak membawa kepada kematian organisma.

Pusat medulla oblongata

Menelan batuk. Bersin. Refleks mengekalkan postur

Di pusat medulla oblongata adalah pembentukan reticular, yang bermula dari saraf tunjang dan terus masuk ke jambatan dan batang tengah. Dianggap bahawa pembentukan reticular mencapai korteks hemisfera besar.

Fisiologi orang tengah

Pengumpulan neuron terbentuk: Nuklei empat leher. Inti merah

Bahan hitam. Nukleus biru. Pembentukan reticular

Binatang tengah merujuk kepada batang otak. Bahagian punggungnya diwakili oleh topi otak, dan bahagian ventral adalah kaki otak. Pengumpulan neuron di tengah otak terdiri daripada nukleus berikut: quadrilaterals, nukleus merah, pembentukan reticular, substantia nigra, nukleus biru. Pusat bukit atas empat segi adalah pusat visual utama, dan yang lebih rendah adalah pusat pendengaran utama. Di peringkat hillocks atas segiempat sisi, nukleus saraf mata mata terletak (sepasang saraf kranial), dan pada tahap hillocks yang lebih rendah - pasangan keempat (saraf blok). Mata - saraf motor menginspirasi otot serong dan otot serong di dalam mata. Pemain tengah mengambil bahagian dalam pembentukan refleks visual dan auditori. Refleks ini dinyatakan dalam giliran kepala dan badan ke arah cahaya atau bunyi. Nuklei segiempat mengambil bahagian dalam pembentukan refleks pengawas, i.e. nada otot otot fleksor dipertingkatkan, kerana persiapan dibuat untuk memberi respons kepada sebarang rangsangan baru. Contohnya, meningkatkan nada otot fleksor kucing sekiranya berlaku keriangan.

Nukleus merah menimbulkan saluran rubrospinal, ia mengawal nada otot rangka. Nukleus ini dikaitkan dengan korteks serebrum, pembentukan reticular, cerebellum, dan saraf tunjang.

Nukleus biru terlibat dalam menyediakan homeostasis. Pengantara di sini adalah norepinefrin. Tempat biru adalah gugusan neuron padat, proses-proses yang membentuk rangkaian yang berbeza dengan satu input. Pengantara di tempat biru adalah norepinefrin, yang terlibat dalam pembentukan tindak balas emosi. Lebihan bahan ini membawa kepada keadaan tekanan yang teruk, dan kurangnya kemurungan. Tempat biru mempunyai hubungan dengan korteks serebrum, cerebellum, saraf tunjang, talamus dan hipotalamus.

Bahan hitam mengandungi melanin pigmen berwarna gelap, yang mana ia mendapat namanya. Bahan ini dikaitkan dengan nukleus basal dan pembentukan retikular. Mengambil bahagian dalam mengunyah, menelan, refleks peraturan nada otot. Neuron-substansi hitam mensintesis dopamin, yang diperlukan untuk mengawal pergerakan yang kompleks. Dopamine memasuki nukleus basal, di mana ia mempunyai kesan menghalang. Kerosakan kepada bahan hitam membawa kepada pelanggaran pergerakan halus jari-jari, ekspresi wajah (penyakit Parkinson).

Aktiviti Refleks Spinal

PHYSIOLOGI BAB SISTEM NERVOUS

Pelan umum struktur sistem saraf

SISTEM NERVOUS TENGAH (CNS)

Kord tulang belakang

Struktur Ia dicirikan oleh struktur segmental yang jelas. Kord rahim biasanya dibahagikan kepada beberapa bahagian: serviks, toraks, lumbar dan sacral, yang masing-masing mengandungi beberapa segmen. Dua pasang anterior (anterior) dan akar dorsal (posterior) berlepas dari setiap segmen tulang belakang. Akar punggung membentuk pintu masuk afferent saraf tunjang dan dibentuk oleh proses pusat gentian neuron afferent, badan-badan yang terletak di ganglia tulang belakang. Akar ventral membentuk cabang efferent dari saraf tunjang, akson motoneuron, serta neuron preganglionik sistem saraf autonomi yang terletak di dalamnya.

Neuron ganglia tulang belakang adalah pseudo-unipolar, kerana dalam tempoh embrio, neuron afferen primer turun dari sel bipolar, proses yang kemudiannya bergabung. Selepas pembengkakan, proses neuron deria pergi: pusat - ke korda tulang belakang melalui akar posterior, dan periferal - ke pelbagai saraf dan saraf pendengaran, sesuai untuk pembentukan reseptor kulit, otot dan organ dalaman. Badan-badan neuron sensitif tidak mempunyai dendrit dan tidak menerima input sinaptik.

Dalam bahagian melintang otak, terletak di pusat kelabu bahan - ini adalah badan-badan neuron, dan bersempadan dengannya perkara putih, dibentuk oleh gentian saraf. Dalam perkara abu-abu membezakan tanduk ventral dan dorsal, di mana zon pertengahan terletak. Dalam segmen toraks terdapat juga tunjukan sisi kelabu halus kelabu.

Dalam perkara kelabu adalah neuron tiga kumpulan utama:

- efferent, atau motoneurons;

- neuron dari saluran menaik.

Motoneuron terkonsentrasi di tanduk depan, di mana ia membentuk nukleus spesifik, semua sel-selnya menghantar axons ke otot tertentu. Setiap teras motor biasanya terbentang dalam beberapa segmen. Motoneron dibahagikan kepada dua kumpulan - α- dan γ-. Elf-motoneurons menyerap gentian otot rangka, memberikan pengecutan otot. Gamma-motoneurons reseptor regangan yang menyegarkan. Oleh kerana gabungan pengaktifan neuron ini, reseptor regangan boleh diaktifkan bukan sahaja semasa peregangan otot, tetapi juga semasa penguncupan mereka.

Di zon pertengahan terletak nuklei neuron interkalari, axons mereka menyebarkan kedua-dua di dalam segmen dan di segmen jiran terdekat. Neuron pertengahan juga termasuk sel Renshaw (menghalang neuron interkalar), yang teruja oleh gentian reseptor otot aferen.

Neuron dari saluran menaik juga juga dalam sistem saraf pusat.

Laluan kord tulang belakang. Terdapat beberapa neuron di dalam saraf tunjang yang menimbulkan laluan menaik yang panjang ke pelbagai struktur otak. Di dalam tunjang tulang belakang memasuki sejumlah besar saluran menurun yang terbentuk oleh akson sel-sel saraf yang dilokalkan dalam korteks serebrum, di otak tengah dan medial. Semua unjuran ini bersama-sama dengan laluan yang menghubungkan sel-sel segmen tulang belakang yang berbeza membentuk sistem jalur yang terbentuk dalam bentuk bahan putih, di mana setiap laluan menduduki tempat yang pasti.

Laluan menaik (sensitif):

- tanduk belakang - kurus berbentuk nipis dan berbentuk baji - sensitiviti sentuhan, rasa kedudukan, pergerakan pasif dan getaran;

- tanduk sisi: dorsolateral dan spinothalamic dorsal - Kesakitan jalan dan kepekaan suhu,

spinocerebral dorsal dan ventral - impuls dari proprioreceptors otot, tendon, ligamen, perasaan tekanan dan sentuhan dari kulit,

spinotectal - laluan deria refleks visual-motor dan sensitiviti kesakitan;

- tanduk depan - ventral spinal-ventral - Kepekaan sentuhan.

Jalan menurun (motor):

- tanduk sampingan: lateral cortico-spinal (piramidal) - impuls kepada otot rangka. Pergerakan sewenang-wenangnya;

rumprospinal - impuls yang menyokong nada otot rangka,

vestibulospinal dorsal - impuls yang mengekalkan postur dan keseimbangan badan;

- anterior horn: reticulospinal - impuls yang menyokong nada otot rangka,

vestibulospinal ventral - mengekalkan postur dan keseimbangan badan,

tektospinal - latihan refleks motor visual dan auditori (refleks segiempat),

cortico-spinal ventral (piramida) - untuk otot rangka, pergerakan sukarela.

Aktiviti refleks kord rahim.

Kord tulang belakang menutup sejumlah besar arka refleks, yang digunakan untuk mengawal selia fungsi somatik dan vegetatif badan. Sesetengah refleks ini dapat bertahan walaupun selepas transeksi kord rahim, iaitu. Pelanggaran hubungannya dengan otak - ini adalah refleks sendiri dari saraf tunjang, mereka tetap berada dalam keadaan lemah akibat perkembangan kejutan tulang belakang. Tetapi kebanyakan refleks kord rahim dikawal oleh otak.

Refleks tendon dan refleks regangan (myostatik) adalah refleks monosynaptik dengan masa refleks pendek. Refleks regangan disebabkan oleh peregangan otot yang sama yang membentuk kontraksi refleks. Refleks tendon mudah disebabkan oleh pukulan pendek ke tendon: lutut, Achilles - extensors, ulna, otot rahang bawah - flexors.

Refleks fleksibel, untuk mengelakkan pelbagai kesan merosakkan - polysynaptic, berlaku apabila merengsa reseptor kesakitan kulit, otot dan organ dalaman.

Refleks silang refleks - berlaku dengan penyinaran rangsangan dan penglibatan dalam tindak balas otot-otot antagonis.

Refleks berirama dan postural, atau refleks kedudukan: karding, menggosok, mengekalkan postur semasa berbohong, duduk, berdiri, refleks tonik serviks kedudukan (medan penerimaan - proprioceptors dari leher dan otot fascia) - polysynaptic.

Refleks vegetatif - dijalankan dengan penyertaan neuron preganglionik sistem saraf autonomi yang terletak di tanduk sisi dan ventral. Akson neuron ini meninggalkan korda tulang belakang melalui akar anterior dan berakhir di sel-sel simplie simpatik dan parasympathetic ganglia. Neuron ganglionik menghantar impuls kepada sel-sel dari pelbagai organ dalaman. Ini termasuk vasomotor, uretra, refleks defekasi, refleks ereksi dan ejakulasi.

Otak

Otak secara fungsional terbahagi kepada lima bahagian:

- otak posterior - medulla oblongata dan pons;

- otak perantaraan - thalamus dan hypothalamus;

- forebrain adalah nukleus subkortikal dan korteks serebrum.

Pusat posterior dan midbrain adalah sebahagian daripada batang otak.

Otak posterior

1. Medulla Brain

Struktur Otak belakang adalah lanjutan dari saraf tunjang. Perkara kelabu saraf tunjang memasuki perkara abu-abu medulla oblongata dan mengekalkan ciri-ciri struktur segmen. Walau bagaimanapun, sebahagian besar bahan kelabu diedarkan ke seluruh hindbrain dalam bentuk nukleus berasingan yang dipisahkan oleh bahan putih. Di dalamnya adalah nukleus 5-12 pasang saraf tengkorak, beberapa di antaranya menghidupkan otot muka dan oculomotor. Maklumat penyerahan dari reseptor vestibular dan pendengaran, kulit dan otot kepala, dan organ dalaman memasuki otak posterior.

Saraf tengkorak secara fungsional terbahagi kepada sensori, bercampur, dan motor.

Di dalam jambatan terletak nukleus trigeminal (5 pasangan), penculik (6 pasangan), muka (7 pasangan) saraf.

Saraf trigeminal dan muka bercampur. Saraf trigeminal melakukan impuls dari reseptor pada kulit muka, parietal dan kawasan duniawi, konjunktiva, mukosa hidung, periosteum tulang tengkorak, gigi, dura mater dan lidah, menghidupkan otot yang mengunyah, otot tirai palatina dan otot gegendang telinga.

Wajah - impuls dari selera lidah di hadapan lidah, menyegarkan otot muka.

Penculik adalah saraf motor yang menginsentrasikan otot luar mata.

8-12 pasang saraf kranial berlepas dari medulla:

- 8 pasangan - saraf deria: cawangan vestibular dan pendengaran - mereka melihat impuls dari organ lingkaran koklea dan terusan separa bulatan, menamatkan nuklei auditori dan nuclei vestulular medulla oblongata, sebahagian daripada serabut saraf vestibular pergi ke cerebellum;

- 9 dan 10 pasang - saraf glossopharyngeal dan vagus - dicampur, nukleus saraf ini merasakan impuls dari reseptor lidah, kelenjar air liur, laring larva, trakea, esofagus, organ dada dan perut, dan menyembuhkan organ yang sama;

- 11 dan 12 pasang - tambahan dan sublingual - motor, menyejukkan otot lidah dan otot yang melakukan pergerakan kepala.

Pertubuhan neuron: neuron motor, neuron interkalar, laluan menaik dan menurun, gentian afferen utama, gentian gentian menaik dan turun terletak di dalam nukleus hindbrain.

Di bahagian tengah medulla oblongata dan jambatan, serta midbrain dan medulla oblongata, pembentukan retikular, rangkaian sel saraf yang tersebar, melewati. Sel-sel pembentukan retikular adalah permulaan kedua-dua laluan menaik dan menurun. Neuron-neuron pembentukan reticular berada dalam hubungan rapat dengan neuron tulang belakang saluran spinoreticular dan neuron-subkorteks nuklei dan korteks subcortikal.

Aktiviti refleks. Hindhu adalah bahagian penting dari sistem saraf, di mana lengkung pelbagai refleks somatik dan vegetatif ditutup.

Reaksi refleks somatik:

1. Refleks mengekalkan postur - statik dan statokinetik.

Refleks statik bertujuan untuk mengekalkan postur dalam keadaan pegun, dibahagikan kepada kedudukan refleks (perubahan nada otot ketika kedudukan tubuh di ruang berubah) dan meluruskan refleks (membawa kepada pemulihan pose semula jadi bagi haiwan tertentu dalam hal perubahannya).

Statokinetik - bertujuan untuk mengekalkan postur dan orientasi di angkasa apabila mengubah kelajuan pergerakan (giliran tajam, brek, pecutan).

2. Refleks yang memastikan persepsi, pemprosesan dan pengambilan makanan. Ini adalah refleks motor makanan. Ciri-ciri mereka adalah hubungan antara mereka, ini adalah refleks rantai yang dipanggil.

Reaksi refleks vegetatif: Preganglionic efferent neurons divisi parasympathetic ANS terletak di hindbrain, akson yang memasuki ganglia autonomi persisian. Nukleus autonomi utama adalah sebahagian daripada sistem saraf vagus. Nuklei hindbrain melakukan kawalan refleks terhadap pernafasan, aktiviti jantung, nada vaskular, dan aktiviti kelenjar pencernaan.

Keturunan yang tidak spesifik dan kesan menaik. Kerengsaan kawasan pembentukan retikular medulla oblongata menyebabkan penghambatan semua tindak balas motor tulang belakang, tanpa mengira sama ada ia berkaitan dengan penglibatan otot flexor atau otot ekstensor sebagai tindak balas - pusat perencatan yang tidak spesifik. Pembentukan retikular memberikan kesan pengaktifan pada korteks hemisfera serebrum, mengekalkan nadanya.

Midbrain

Buah tengahnya terletak di anterior ke dalam cerebellum dan buncit pon dalam bentuk jisim berdinding tebal, yang diserap oleh saluran pusat yang sempit (saluran air sylvium) yang menghubungkan rongga vektor serebral ketiga (di otak tengah) dengan keempat (di medulla oblongata).

Struktur Pemain tengah anatomi terdiri dari dua komponen utama: topi otak (dorsal) dan kaki otak (ventral). 3 (oculomotor) dan 4 (blok) pasangan saraf tengkorak yang menyerap otot mata berlepas dari orang tengah.

Organisasi saraf. Terdapat kluster sel saraf: "zat hitam" (neuron kaya dengan pigmen - melanin), quadlochromy, inti merah. Di tengah orang tengah, pembentukan retikular juga berterusan. Laluan menaik kepada talamus dan cerebellum dan turun dari korteks serebrum, striatum, dan hypothalamus melalui batang tengah.

Fungsi refleks tulang belakang

Kepelbagaian fungsi neuron saraf tunjang, kehadiran neuron afferent, interneuron, neuron motor dan neuron sistem saraf autonomi, serta pelbagai sambungan langsung dan songsang, segmen, intersegmental dan sambungan dengan struktur otak - semua ini mewujudkan keadaan untuk aktiviti refleks spinal yang melibatkan sebagai strukturnya sendiri, dan otak. Organisasi sedemikian membolehkan anda melaksanakan semua refleks motor tubuh, diafragma, sistem genitouriner dan rektum, thermoregulation, refleks vaskular, dll.

Reaksi refleks dari saraf tunjang bergantung pada lokasi, kekuatan rangsangan, kawasan zon refleksogenik yang merengsa, kelajuan pengaliran sepanjang serat afferent dan efferent, dan pengaruh otak. Kekuatan dan tempoh refleks tisu tunjang bertambah dengan pengulangan kerengsaan (penjumlahan). Aktiviti refleks kord rusuk dilakukan oleh lengkung refleks segmen.

Semua refleks tulang belakang boleh digabungkan menjadi dua kumpulan.

 • 1. Bagi reseptor, kerengsaan yang menyebabkan refleks:
  • • proprioceptive;
  • • visceroceptive;
  • • kulit (pelindung).

Refleks yang berlaku dengan penyertaan proprioceptors membentuk tindakan berjalan dan mengekalkan nada otot. Refleks viscero-receptive berlaku dengan penyertaan interoreceptors dan menunjukkan diri mereka dalam kontraksi otot dinding abdomen anterior, dada, dan extensors belakang.

 • 2. Mengikut organ (pengesan refleks):
  • • refleks anggota badan;
  • • refleks abdomen;
  • • refleks organ-organ panggul.

Refleks anggota badan. Ini adalah kumpulan refleks yang paling luas. Dengan jenis tindak balas, mereka boleh dikumpulkan ke dalam kumpulan berikut: flexor, extensor, ritmik, postural-tonik (Rajah 6.6: 2, 3, 4, 5, 6, 8).

Refleks fleksibel dibahagikan kepada fasa dan tonik.

Refleks fasa adalah satu lenturan anggota badan dengan satu kerengsaan kulit atau proprioceptor. Pada masa yang sama dengan pengujaan neuron motor otot fleksor, perencatan timbal balik neuron motor otot extensor berlaku.

Refleks tonik dan refleks extensor berlaku dengan regangan otot yang berlanjutan, tujuan utama mereka adalah mengekalkan postur. Penguncupan tonik otot rangka adalah latar belakang untuk pelaksanaan semua perbuatan motor, yang dilakukan dengan bantuan kontraksi otot phasic. Klinik ini biasanya meneliti refleks fasa fleksor: siku, Achilles, plantar.

Refleks extensor, serta lenturan, juga phasic dan tonik. Refleks fasa berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan tunggal reseptor otot. Sebagai contoh, apabila anda memukul tendon quadriceps di bawah lutut, lutut extensor lutut berlaku disebabkan oleh pengecutan quadriceps. Refleks extensor fasa, serta fleksi, terlibat dalam pembentukan tindakan berjalan. Refleks extensor tonik adalah penguncupan panjang otot extensor dengan peregangan tendon yang panjang. Peranan mereka adalah mengekalkan sikap. Dalam kedudukan yang berdiri, penguncupan tonik otot ekstensor menghalang fleksi anggota badan yang lebih rendah dan memastikan pemeliharaan postur semula jadi menegak.

Rajah. 6.7. Refleks utama saraf tunjang

Postur refleks - pengagihan semula nada otot yang berlaku apabila anda menukar posisi badan atau bahagiannya. Postur refleks dijalankan dengan penyertaan pelbagai jabatan sistem saraf pusat. Di peringkat tunjang saraf tunjang ditutupi refleks postural.

Refleks Rhythmic - pengulangan berulang dan lanjutan anggota badan. Satu contoh refleks sedemikian boleh menggosok, pacing, menggaru refleks.

Refleks abdomen disebabkan oleh kerengsaan strok kulit perut, yang dinyatakan dalam pengurangan bahagian-bahagian otot dinding abdomen yang bersamaan (Rajah 6.6).

Struktur dan aktiviti refleks kord rahim

Organisasi morfofungsional, diucapkan struktur segmental saraf tunjang. Peraturan arka refleks fungsi somatik dan autonomik saraf tunjang badan. Refleks tendon dan refleks regangan. Refleks tonik serviks.

Hantar kerja yang baik dalam asas pengetahuan adalah mudah. Gunakan borang di bawah.

Pelajar, pelajar siswazah, saintis muda yang menggunakan asas pengetahuan dalam kajian dan kerja mereka akan sangat berterima kasih kepada anda.

Kandungan:

Pengenalan

Bab 1. Organisasi morfofungsional

Bab 2. Aktiviti refleks

Kesimpulannya

Rujukan

Pengenalan

Saraf tunjang adalah organ silinder yang panjang yang terletak di kanal tulang belakang. Had atas lelaki itu sepadan dengan persimpangan piramid, di mana ia bergabung dengan medulla oblongata. Pada tahap dua vertebra lumbal pertama, kord rahim berakhir dengan kerucut otak, yang melewati benang terminal panjang. Akhirnya diperbetulkan ke periosteum tulang belakang tulang belakang kedua,

Kord rahim mempunyai metamerisme dan merupakan pembentukan pelbagai segmen dengan simetri dua hala. Dua bahagiannya dipisahkan oleh fissure median anterior dan sulcus median posterior. Garis bersyarat yang menghubungkan mereka melalui saluran tengah. Pada manusia, simetri dalam struktur saraf tunjang sebahagian besarnya terganggu kerana kerumitan sambungan antara dan suprasegmental.

Di bawah segmen itu, memahami kawasan saraf tunjang, sepadan dengan separuh interval jarak intercoelar atas dan bawah, menyimpulkan antara kemasukan posterior dan keluar dari akar anterior.

Di kawasan serviks dan lumbosacral terdapat koenzim yang terbentuk dengan rupa anggota badan, persenjataan otot yang optimum. Jisim dan panjang kord rahim bergantung pada umur dan jantina.

Di sisi fungsional, saraf tunjang adalah diwakili oleh pusat (pusat) segmen yang dihubungkan terus ke organ eksekutif. Walaupun peruntukan ini telah menjalani kajian semula berkaitan dengan penemuan mekanisme pengintegrasian pembentukan retikular, namun, konsep saraf tunjang sebagai organ dari fungsi segmental masih berlaku.

Kord rahim, seperti kepala, berkembang dari tiub neural, di mana asas-asas kawasan sensitif dan motor bahan kelabu mempunyai orientasi dorso-ventral dan menimbulkan proses histogenesis neuron dikumpulkan dalam 10 lapisan atau plat.

Untuk perkara kelabu saraf tunjang dicirikan oleh neuron multipolar, di antaranya terdapat tiga jenis utama.

Jenis phylogenetically lebih kuno dianggap sebagai neuron reticular atau isodendritic, dengan beberapa dendrit yang panjang dan lurus bercabang lemah. Neuron ini menguasai zon pertengahan, walaupun ada sejumlah kecil di tanduk anterior dan posterior.

Nyata - neuron idiodendritik dilengkapi dengan sejumlah besar dendrit yang bercabang. Mereka berkait rapat dan membentuk angka yang kelihatan seperti belukar atau bola. Neuron ini adalah ciri-ciri tanduk anterior, terutamanya nuklei motor, tanduk posterior, khususnya bahan gelatin dan nukleus Clark.

Jenis peralihan atau allodendrit yang ketiga adalah perantaraan dalam tahap pembangunan mahkota dendritik. Neuron ini terdapat di anterior dorsal dan ventral tanduk posterior; mereka adalah tipikal nukleus tanduk mereka sendiri.

Neuron relay bahawa maklumat deria beralih dari serat akar posterior terletak di dalam bahan gelatin tanduk posterior, nukleusnya sendiri, nukleus Clarke dan nuklei tali posterior, yang terletak di sempadan dorsal dan medulla oblongata dan dianggap sebagai sambungan tanduk posterior.

Saraf tunjang adalah bahagian paling purba dari CNS vertebrata, yang muncul dalam wakil-wakil chordates yang paling primitif, lancelet, bahkan sebelum pembentukan otak. Oleh itu, ia lebih daripada jabatan-jabatan sistem saraf pusat yang lain, telah mengekalkan ciri-ciri organisasi purba, yang dinyatakan dalam struktur metamerik.

Saraf tunjang adalah bahagian paling kasar dari CNS. Ia terletak di kanal tulang belakang dan mempunyai panjang yang berlainan dalam wakil vertebrata yang berlainan. Dalam kebanyakan ikan, amfibia ekor, reptilia dan burung, ia memenuhi keseluruhan terusan vertebral, sementara dalam amfibia dan mamalia yang tidak menentu - hanya sebahagian daripadanya. Oleh itu, akar segmen caudal kord rahim dipasang di bahagian ekor tulang belakang, membentuk ekor kuda yang disebut.

Bab 1. Organisasi morfofungsional

Kord rahim disifatkan oleh struktur segmental yang jelas, yang menggambarkan struktur segmental badan vertebrata. Dua pasang akar ventral dan dorsal berlepas dari setiap segmen tulang belakang. Akar dorsal membentuk pintu masuk sfera tulang belakang. Mereka dibentuk oleh proses sentral gentian neuron afferent utama, yang badannya dibawa ke pinggir dan terletak di ganglia tulang belakang. Akar ventral membentuk pintu keluar saraf tunjang. Aksons dan -motoneurons, serta neurons preganglionik sistem saraf autonomi, melalui mereka. Pengagihan serat afferent dan efferent sedemikian ditubuhkan pada permulaan abad yang lalu dan menerima nama undang-undang Bell-Majandy. Selepas memotong akar depan di satu sisi, terdapat penutupan tindak balas motor yang lengkap; tetapi sensitiviti bahagian ini badan dipelihara. Memotong akar belakang dari kepekaan, tetapi tidak menyebabkan kehilangan respon motor otot.

Neuron dari ganglia tulang belakang adalah unipolar mudah, atau pseudounipolar, neuron. Nama "pseudo-unipolar" dijelaskan oleh fakta bahawa dalam tempoh embrio, neuron afferen primer berasal dari sel bipolar, proses yang kemudiannya digabung. Neuron ganglia tulang belakang boleh dibahagikan kepada sel-sel saiz kecil dan besar. Tubuh neuron besar mempunyai diameter kira-kira 60-120 μm, manakala untuk neuron kecil ia berkisar antara 14 hingga 30 μm.

Neuron besar menimbulkan serat gentian myelinated. Dari permulaan kecil sebagai gentian myelinated dan uniaelinasi nipis. Selepas pembengkakan, kedua-dua proses diarahkan ke arah yang bertentangan: satu pusat memasuki akar dorsal dan dalam komposisinya - ke dalam saraf tunjang, periferal - ke pelbagai saraf dan saraf pendengaran, sesuai untuk pembentukan reseptor kulit, otot dan organ dalaman.

Kadang-kadang proses pusat neuron afferent utama memasuki akar lubang. Ini berlaku apabila kepelbagaian axon neuron afferen utama, akibatnya prosesnya dijangkakan ke dalam saraf tunjang dan melalui akar dorsal dan ventral.

Daripada keseluruhan populasi sel ganglia dorsal, kira-kira 60-70% kepunyaan neuron kecil. Ini sepadan dengan fakta bahawa bilangan gentian unmyelinated di akar dorsal melebihi bilangan gentian myelinated.

Badan-badan neuron ganglia tulang belakang tidak mempunyai proses dendritik dan tidak menerima input sinoptik. Kegembiraan mereka berlaku akibat ketibaan potensi tindakan sepanjang proses periferal bersentuhan dengan reseptor.

Sel-sel ganglia tulang belakang mengandungi kepekatan asid glutamat yang tinggi, salah satu mediator putative. Membran permukaan mereka mengandungi reseptor yang sangat sensitif terhadap asid α-aminobutyric, yang bertepatan dengan kepekaan yang tinggi terhadap asid α-aminobutyric dari penghujung pusat serat afferen utama. Neuron kecil ganglia mengandungi bahan P atau somatostatin. Kedua-dua polipeptida ini juga mungkin mediator yang dikeluarkan oleh ujung serat afferent utama.

Setiap sepasang akar sepadan dengan salah satu vertebra dan meninggalkan terusan tunjang melalui pembukaan di antara mereka. Oleh itu, segmen saraf tunjang biasanya dilambangkan oleh tulang belakang, berhampiran dengan akar yang sama keluar dari saraf tunjang. Kord rahim juga dibahagikan kepada beberapa bahagian: serviks, toraks, lumbar dan sakral, yang masing-masing mengandungi beberapa segmen. Sehubungan dengan perkembangan anggota badan, alat neural segmen-segmen saraf tunjang yang menyerap mereka telah menerima pembangunan yang paling besar. Ini tercermin dalam pembentukan penebalan serviks dan lumbar. Di kawasan penebalan saraf tunjang, akarnya mengandungi jumlah serat yang paling banyak dan mempunyai ketebalan yang paling besar.

Dalam bahagian tunjang saraf tunjang, bahan kelabu berlokasi di pusat jelas dibezakan, dibentuk oleh sekumpulan sel saraf, dan bahan putih yang bersempadan dengannya, yang terbentuk oleh serat saraf. Dalam perkara abu-abu membezakan tanduk ventral dan dorsal, di antaranya terletak zon pertengahan. Di samping itu, dalam segmen toraks terdapat juga tunjukan sisi kelabu - tanduk sisi.

Semua unsur-unsur neural saraf tunjang boleh dibahagikan kepada 4 kumpulan utama: neuron efferent neuron interkalari, neuron risalah menaik dan serat intraspinal afferent neuron deria. Neuron motor tertumpu di tanduk depan, di mana ia membentuk nukleus spesifik, semua sel-selnya menghantar axons ke otot tertentu. Setiap teras motor biasanya terbentang dalam beberapa segmen. Oleh itu, akson motoneurons yang menyegarkan otot yang sama meninggalkan saraf tunjang sebagai sebahagian daripada beberapa akar ventral.

Sebagai tambahan kepada nuklei motor yang terletak di tanduk ventral, pengumpulan sel-sel saraf yang besar dikeluarkan di zon pertengahan masalah kelabu. Ini adalah nukleus utama neuron saraf tulang belakang yang dimasukkan. Peruncitan neuron interkalari memanjangkan kedua-duanya di dalam segmen, dan ke segmen bersebelahan seterusnya.

Kelompok ciri sel saraf juga menduduki bahagian dorsal tanduk dorsal. Sel-sel ini membentuk weaves tebal, dan zon ini dipanggil bahan gelatin Roland.

Idea yang paling tepat dan sistematik mengenai topografi sel-sel saraf masalah kelabu saraf tunjang menyebabkan pembahagiannya menjadi lapisan berturut-turut, atau plat, di mana setiap jenis neuron yang sama dikelompokkan.

Walaupun tipografi berlapis kelabu pada asalnya dikesan dalam korda saraf tisu, ia ternyata agak serba boleh dan cukup terpakai pada kord rahim, seperti vertebrata lain, dan manusia.

Mengikut data ini, semua perkara kelabu boleh dibahagikan kepada 10 plat. Plat dorsal yang pertama mengandungi terutamanya neuron tepi yang dipanggil. Akson mereka dijangka secara rostrally, menimbulkan saluran spinothalamic. Pada neuron tepi, serat saluran Lissauer, yang terbentuk oleh campuran gentian aferen primer dan akson neuron propriospinal, tamat.

Plat kedua dan ketiga membentuk bahan gelatin. Dua jenis utama neuron diselaraskan di sini: neuron yang lebih kecil dan agak besar. Walaupun badan-badan neuron pada plat kedua mempunyai garis pusat yang kecil, ramuan dendritik mereka sangat banyak. Aksons neuron pada plat kedua digambarkan pada saluran Lissauer dan ikatan dorsolateral sendiri dari saraf tunjang, tetapi kebanyakannya berada dalam batasan bahan gelatin. Serat neuron afferent utama, terutamanya sensitiviti kulit dan kesakitan, ditamatkan pada sel-sel plat kedua dan ketiga.

Plat keempat menduduki kira-kira pusat tanduk dorsal. Dendrite neuron lapisan IV menembusi bahan gelatin, dan axons mereka diproyeksikan ke dalam thalamus dan nukleus serviks lateral. Mereka menerima input sinaptik dari neuron bahan gelatin, dan axons mereka diproyeksikan ke dalam thalamus dan nukleus serviks lateral. Mereka menerima input sinaptik daripada neuron bahan gelatin dan neuron afferent utama.

Secara umum, sel-sel saraf plat pertama keempat menangkap seluruh puncak tanduk dorsal dan membentuk kawasan deria utama saraf tunjang. Di sini, serat-serat kebanyakan penyerap radikal bebas dari exteroreceptors, termasuk sensitiviti kulit dan rasa sakit, dijangka. Di zon yang sama adalah sel saraf setempat, menimbulkan beberapa laluan menaik.

Banyak jenis neuron interkalasi terletak pada plat kelima dan keenam, menerima input sinaptik dari gentian akar posterior dan jalur menurun, terutamanya saluran cortico-spinal dan rubrospinal.

Dalam lapan ketujuh dan kelapan, neuron interkalasi propriospinal dilokalisasi, menimbulkan akson panjang mencapai neuron segmen jauh. Di sini menamatkan serat aferen dari proprioreceptors, serat vestibulospinal dan saluran reticulospinal, akson neuron propriospinal.

Dalam plat kesembilan adalah tubuh - dan -motoneuron. Ujian presinaptik serat afferent primer dari reseptor otot ketegangan, penghujung serat saluran menurun, gentian cortico-spinal, aksons neuron intercalary yang mengganggu dan menghambat juga mencapai kawasan ini.

Plat sepersepuluh mengelilingi kanal tulang belakang dan mengandungi, bersama dengan neuron, sejumlah besar sel glial dan serat komisar.

Spinal sel-sel saraf glial ke tahap yang besar menutupi permukaan neuron dan proses sel glial diarahkan pada satu tangan, kepada badan-badan neuron, dan di pihak yang lain, sering bersentuhan dengan kapilari darah, sebagai perantara antara sel-sel saraf dan sumber makanan mereka.

Kord tulang belakang menghantar isyarat dalam laluan menaik ke tahap otak supersegmental, dan di laluan menurun ia menerima arahan dari sana ke tindakan. Rising denyutan dihantar dari jalan gentian proprioceptors spinobulbarnyh rasuk Gaulle Burdach spinnomozzhechkovyh saluran dan Gowers dan Flechsig sakit dan suhu reseptor pada saluran spinothalamic sisi, dari reseptor sentuhan dalam perjalanan spinothalamic berkenaan dgn perut dan sebahagian rasuk Gaulle Burdach.

Laluan menurun adalah sebahagian daripada kortikosinal, atau piramidal, saluran dan extracorticospinal, atau extrapyramidal.

Bab 2. Aktiviti refleks

Kord tulang belakang menutup sejumlah besar arka refleks, yang digunakan untuk mengawal selia fungsi somatik dan vegetatif badan. Reaksi refleks yang paling mudah ialah refleks tendon dan refleks regangan yang disebabkan oleh kerengsaan reseptor regangan otot yang sama yang membentuk pengecutan refleks. Akhir pusat serat aferen dari reseptor peregangan membentuk sinapsis langsung pada neuron motor tanpa tambahan pada neuron interkal. Oleh itu, lengkung refleks ini mungkin mempunyai watak monosynaptic. keadaan ini, dan juga kadar yang tinggi pengaliran gentian afferent, bermula dari reseptor otot dan axons -motoneyronov memberi masa refleks ringkas (terutamanya dalam kes refleks tendon demonstratively).

Refleks tendon mudah disebabkan oleh pukulan pendek ke tendon dan mempunyai nilai diagnostik penting dalam amalan neurologi. Reaksi refleks menunjukkan dirinya dalam bentuk kontraksi otot yang tajam. refleks tendon terutamanya ketara di kaki otot extensor, seperti femoris quadriceps (jerk lutut), atau triceps surae (Achilles refleks). Walau bagaimanapun, refleks tendon juga disebabkan oleh otot-otot fleksor. Di lengan, mereka kelihatan jelas pada otot bisep dan trisep, di muka - pada otot rahang bawah.

Kelajuan penguncupan otot dan kekurangan selepas-akhir adalah disebabkan oleh kaedah untuk mendorong refleks tendon. Perengsa yang cukup untuk reseptor yang sepadan adalah ketegangan otot. Menoreh pada tendon membentangkan otot hanya untuk masa yang sangat singkat. Tetapi pada masa yang sama sensitif kepada reseptor peregangan diaktifkan dengan tahap serentak yang tinggi.

Oleh kerana gentian afferen yang mencapai kord rahim dari regangan reseptor adalah kumpulan yang agak homogen dalam diameter dan halaju, impuls afferent pergi ke neuron motor dalam bentuk gelombang segerak. Hasilnya, neuron motor bertindak balas dengan penyebaran temporal yang sedikit, menghantar pelepasan serentak ke saraf motor, menyebabkan kekejangan otot yang pendek, sama dengan tindak balas otot terhadap rangsangan elektrik tunggal saraf motor.

Refleks regangan, yang berlaku dengan rangsangan yang mencukupi dari reseptor otot yang sama, agak berbeza. Peregangan semulajadi biasanya digunakan pada otot oleh graviti. Oleh itu, apabila berdiri, otot quadriceps paha tertekan dengan regangan disebabkan oleh kecenderungan lutut untuk membengkokkan di bawah pengaruh daya graviti. Yang timbul sebagai tindak balas kepada impuls afferent tegangan dicirikan oleh asynchrony besar, kerana banyak reseptor regangan di bawah pengaruh beban malar dijana denyutan berirama yang kekerapan ditentukan oleh ambang individu untuk setiap penerima. Motoneuron menerima denyutan tak segerak panjang dan dilepaskan secara asynchronously. Akibatnya, otot bertindak balas dengan pengecutan licin, tahan lama yang secara automatik menangkis graviti. Ini menentukan kepentingan fisiologi yang besar dari refleks regangan sebagai mekanisme untuk mengekalkan postur atau berdiri tegak.

Tindak balas refleks, yang dinyatakan dalam fleksi atau pelanjutan otot anggota yang diselaraskan, lebih sukar untuk diatur. Refleks fleksi ditujukan untuk mengelakkan pelbagai kesan merosakkan. Oleh itu, bidang refleks fleksibel yang diterima agak rumit dan termasuk pelbagai formasi reseptor dan laluan afferent pelbagai kelajuan. Refleksi flexion terjadi apabila reseptor kesakitan pada kulit, otot dan organ-organ dalaman menjadi marah. Serat afferent yang terlibat dalam rangsangan ini mempunyai pelbagai kelajuan konduksi - dari gentian myelinated kumpulan A kepada serat tanpa gentel myelinated kumpulan C. Semua serat afferent yang berbeza, berdenyut oleh yang membawa kepada pembangunan refleks flexor, dipanggil a refleks lentur.

Waktu tengah refleks selekoh agak panjang, disebabkan sifat polysynapticnya. Refleks fleksibel berbeza dari refleks otot sendiri - myostatik dan tendon - bukan sahaja oleh sejumlah besar sinaptik beralih pada laluan ke neuron motor, tetapi juga dengan penglibatan beberapa otot, pengecutan yang diselaraskan yang menyebabkan pergerakan seluruh anggota badan. Pada masa yang sama dengan pengujaan motoneurons yang menyerap otot fleksor, perencatan timbal balik motoneurons otot extensor berlaku.

Dengan rangsangan yang cukup kuat dari reseptor anggota belakang, penyinaran rangsangan dan penglibatan otot-otot kaki dan badan dalam reaksi berlaku. Apabila neuron motor sisi bertentangan badan diaktifkan, bukan lekapan diperhatikan, tetapi lanjutan dari otot lengan belakang - refleks extensor silang.

Refleks meluas, sebagai tambahan kepada refleks miostatik yang telah dipertimbangkan di atas dan refleks extensor silang, termasuk sebilangan refleks polysynaptik yang timbul daripada rangsangan reseptor kaki.

Malah lebih kompleks adalah refleks berirama dan postural, atau refleks kedudukan. Refleks jantung adalah refleks berirama dalam mamalia. Analognya dalam amfibia adalah refleks menggosok. Refleks Rhythmic dicirikan oleh kerja-kerja yang diselaraskan dari otot-otot kaki dan badan, pergeseran fleksi yang betul dan lanjutan dari kaki, bersama dengan penguncupan tonik otot penambah yang menetapkan anggota badan pada kedudukan tertentu ke permukaan kulit.

Menimbulkan refleks adalah kumpulan refleks yang besar yang bertujuan untuk mengekalkan postur tertentu, yang mungkin dengan nada otot tertentu. Contoh refleks postural adalah refleks tonik fleksi, yang dalam katak menentukan postur asas - tempat duduk. Malah di katak yang dipenggal kepala yang digantung dari tripod, anggota belakang selalunya agak bengkok, dan nada fleksor hilang hanya selepas pemusnahan saraf tunjang atau transeksi akar dorsal. Perbezaan dalam nada otot fleksor amat jelas jika akar dorsal dipotong pada satu sisi, meninggalkan yang lain utuh.

Refleks tonik lentur juga diperhatikan dalam mamalia, yang dicirikan oleh kedudukan yang bengkok anggota badan (arnab). Pada masa yang sama, bagi kebanyakan mamalia, nilai utama untuk mengekalkan kedudukan badan bukan fleksi, tetapi nada refleks extensor.

Oleh kerana segmen serviks saraf tunjang memainkan peranan yang sangat penting dalam peraturan refleks tonus extensor, refleks tonik serviks kedudukan itu dibezakan secara khusus. Refleks ini mula-mula digambarkan oleh ahli fisiologi Belanda R. Magnus (1924).

Bidang penerimaan refleks tonik serviks adalah proprioreceptors otot leher dan fascias yang meliputi tulang belakang serviks. Bahagian tengah arka refleks mempunyai watak polysynaptik, iaitu. termasuk neuron interkal.

Reaksi refleks melibatkan otot-otot batang dan anggota badan. Di samping saraf tunjang, ia juga termasuk nuklei motor batang otak, yang menyerap otot-otak bola mata.

Refleks tonik serviks berlaku apabila kepala bertukar dan miring, yang menyebabkan peregangan otot leher dan mengaktifkan bidang penerimaan refleks.

Sebagai tambahan kepada refleks yang dipertimbangkan di atas, yang diklasifikasikan sebagai somatik, seperti yang dinyatakan dalam pengaktifan otot rangka, saraf tunjang memainkan peranan penting dalam regulasi refleks organ-organ dalaman, yang menjadi pusat refleks pendengaran. Refleks ini dijalankan dengan penyertaan neuron preganglionik sistem saraf vegetatif yang terletak di tanduk sisi dan ventral bahan kelabu. Akson sel-sel saraf ini meninggalkan korda tulang belakang melalui akar anterior dan berakhir di sel-sel simplie simpatetik atau parasympathetic ganglia. Neuron Ganglionik seterusnya menghantar akson ke sel-sel dari pelbagai organ dalaman, termasuk otot-otot licin pada usus, vesel, pundi kencing, sel kelenjar, otot jantung.

Oleh itu, saraf tunjang, sebagai jabatan eksekutif utama sistem saraf pusat, pada masa yang sama mengambil bahagian dalam pemprosesan primer proprio, viskero dan isyarat kulit exteroceptive, melaksanakan fungsi refleks integrasi koordinasi pada tahap segmental dan menyediakan pembalikan dari alat proprioceptive ke kawalan struktur otak.

Rujukan:

1. Aleinikova T.V. dan lain-lain. Fisiologi sistem saraf pusat. Rostov n / A: Phoenix, 2000. - 384 p.

2. Histophysiology peredaran darah dalam kord rahim. / Ed. P.A. Motavkina et al - Moscow: Nauka, 1994. - 233 p.

3. Prinsip penalaan dalam aktiviti sistem saraf pusat: Tempat dan kepentingan dalam aktiviti refleks dan tingkah laku. / Ed. R.N. Porukayeva. - M:: Sains, 1991. - 63 p.

4. Fisiologi sistem saraf pusat dan sistem deria. Pembaca. / Ed. T.E. Rossolimo et al. - Moscow: Mosk. psycho-soc. Inst., 1999. - 57 p.

Dokumen yang serupa

Struktur dan fungsi segmen saraf tunjang. Penerangan mengenai tulang belakang dan kepingan tulang belakang. Laluan kord tulang belakang: unjuran, persatuan, sentripetal dan sentrifugal. Bahan putih sebagai alat konduktor kord rahim.

abstrak [456,6 K], tambah 05/17/2012

Struktur saraf tunjang, fungsi (refleks dan konduktor). Kerosakan kepada saraf tulang belakang: pelanggaran fungsi konduksi. Pemulihan pergerakan dan kepekaan melalui pembedahan. Pengaruh keadaan saraf tunjang pada refleks.

persembahan [483.1 K], tambah 10/21/2014

Ciri embriogenesis sistem saraf. Kord tulang belakang - terletak di kanal tulang belakang, struktur dalaman (bahan kelabu dan putih), laluan, topografi segmen. Struktur dan tujuan pepejal, arachnoid dan cangkang lembut saraf tunjang.

persembahan [1,0 M], ditambah pada 04/30/2015

Struktur luaran dan dalaman kord rahim. Cengkerang tulang belakang. Skim asas refleks tanpa syarat. Reaksi tindak balas refleks kompleks saraf tunjang. Neuron dimasukkan. Akar tulang belakang. Reseptor periferi.

abstrak [670,8 K], tambah 11/09/2006

Struktur luaran dan dalaman kord rahim. Lokasi di terusan tunjang. Cengkerang tulang belakang. Pelanggaran fungsi konduktor dalam kecederaan saraf tunjang. Sempadan struktur morfologi. Kehilangan sensasi dan perkembangan lumpuh.

persembahan [1,7 M], ditambah pada 11/17/2013

Struktur batang otak, fungsi utama refleks toniknya. Ciri-ciri fungsi medulla oblongata. Lokasi jambatan, analisis fungsinya. Pembentukan reticular otak. Fisiologi otak tengah dan perantaraan, cerebellum.

persembahan [751.7 K], tambah 10/09/2016

Asas tisu saraf. Struktur dan jenis neuron. Struktur sistem saraf, bahagian fungsinya. Jenis refleks utama, arka refleks. Struktur saraf tunjang, fungsinya. Struktur otak. Lidah peripital, temporal, frontal dan parietal.

persembahan [1,2 M], ditambah pada 30.11.2013

Sindrom refleks dalam korda tulang belakang lumbar. Penyakit vaskular korda tulang belakang lumbar. Bentuk otot-tonik, vegetatif-vaskular dan neurodystrophik lumboischialgia. Tumor tali tunjang lumbosacral.

Peperiksaan [19,2 K], tambah 11/03/2009

Struktur sistem saraf manusia, peranan otak dan saraf tunjang dalam persepsi maklumat deria dan aktiviti refleks. Struktur bahan kelabu dan putih, yang merupakan akumulasi badan neuron dan prosesnya - dendrit dan akson.

abstrak [565,6 K], ditambah pada 03.02.2016

Kehidupan dan kerja Ivan Mikhailovich Sechenov. Analisis artikel saintis "Refleks dari otak." Tahap dunia yang nyata nyata. Tera, pemikiran objektif dan realiti dari sudut pandang fisiologi. Pandangan sejarah mengenai karya-karya Sechenov.

abstrak [65,9 K], tambah 12/18/2011