Utama / Lebam

Rajah 1.5.22. Busur refleks mudah

Rajah 1.5.22. Busur refleks mudah:

Pautan lengkung refleks mudah: 1 - reseptor (dalam kes ini, dalam tendon); 2 - sensitif (afferent) neuron. Dorongan itu bergerak ke pusat di pusat saraf tunjang; 3 - neuron antara (intermediate, switching); 4 - eksekutif (efferent) neuron. Dorongan bergerak ke badan kerja; 5 - saraf berakhir (effector), menghantar impuls kepada badan eksekutif (dalam kes ini, otot).

 • Kit pertolongan cemas
 • Kedai dalam talian
 • Mengenai syarikat
 • Hubungi Kami
 • Kenalan penerbit:
 • +7 (495) 258-97-03
 • +7 (495) 258-97-06
 • E-mel: [email protected]
 • Alamat: Russia, 123007, Moscow, st. Mainline ke-5, 12.

Tapak rasmi Kumpulan Syarikat Radar ®. Ensiklopedia utama ubat-ubatan dan barang-barang farmasi dari Internet Rusia. Rujukan buku ubat Rlsnet.ru menyediakan pengguna dengan akses kepada arahan, harga dan perihalan ubat-ubatan, makanan tambahan, peralatan perubatan, peralatan perubatan dan barangan lain. Buku rujukan farmakologi merangkumi maklumat mengenai komposisi dan bentuk pelepasan, tindakan farmakologi, petunjuk penggunaan, kontraindikasi, kesan sampingan, interaksi ubat, kaedah penggunaan dadah, syarikat farmaseutikal. Buku rujukan perubatan mengandungi harga untuk ubat-ubatan dan barang-barang pasar farmaseutikal di Moscow dan bandar-bandar lain di Rusia.

Pemindahan, penyalinan, pengedaran maklumat dilarang tanpa kebenaran LLC RLS-Paten.
Apabila memetik bahan maklumat yang diterbitkan di laman www.rlsnet.ru, rujukan kepada sumber maklumat diperlukan.

Kami berada dalam rangkaian sosial:

© 2000-2018. REGISTRY OF MEDIA RUSSIA ® RLS ®

Semua hak terpelihara.

Penggunaan bahan komersil tidak dibenarkan.

Maklumat yang dimaksudkan untuk profesional penjagaan kesihatan.

Seni klip arc refleks

Arka refleks mudah terdiri daripada sekurang-kurangnya dua neuron, salah satunya disambungkan ke permukaan yang sensitif (misalnya, kulit), dan yang lain dengan bantuan neuritnya berakhir pada otot (atau kelenjar). Apabila permukaan sensitif dirangsang, pengujaan berlaku di sepanjang neuron yang berkaitan dengan arah sentripetal (centripetally) ke pusat refleks di mana sambungan (sinaps) kedua-dua neurons terletak. Di sini, pengujaan itu dipindahkan ke neuron lain dan pergi dengan sentrifugally (sentrifugally) ke otot atau kelenjar. Akibatnya, penguncupan otot atau perubahan rembesan kelenjar berlaku. Seringkali, neuron refleks ketiga mudah adalah sebahagian daripada arka refleks mudah, yang berfungsi sebagai stesen pemindahan dari laluan sensitif ke motor.

Sebagai tambahan kepada arka refleks sederhana (tiga anggota), terdapat arka refleks neural yang kompleks yang melalui pelbagai peringkat otak, termasuk korteksnya. Dalam haiwan dan manusia yang lebih tinggi, dengan latar belakang refleks yang sederhana dan kompleks, juga melalui mediasi neuron, sambungan refleks sementara untuk suatu perintah yang lebih tinggi terbentuk, dikenali sebagai refleks yang tertutup (I. P. Pavlov).

Oleh itu, keseluruhan sistem saraf boleh dibayangkan seperti yang terdiri daripada tiga jenis unsur berfungsi.

1. Reseptor (perceiver) yang mengubah tenaga rangsangan luaran ke dalam proses saraf; ia dikaitkan dengan neuron afferent (centripetal, atau reseptor), menyebarkan pengujaan baru (impuls saraf) ke pusat; analisis bermula dengan fenomena ini (I. P. Pavlov).

2. Seorang konduktor (konduktor), interkalasi, atau bersekutu, neuron melakukan litar, iaitu, mengalihkan pengujaan dari neuron sentripetal ke neuron sentrifugal. Fenomena ini adalah sintesis yang mewakili, "jelas, fenomena litar saraf" (I. P. Pavlov). Oleh itu, IP Pavlov menyebut neuron ini sebagai kontaktor, seorang kontaktor.

3. Saraf neural (sentrifugal) yang merespon (motor atau penyiasat) dengan melakukan kegelisahan saraf dari pusat ke pinggir, kepada pengeluar. The effector adalah saraf yang berakhir dengan neuron efferent, yang menghantar impuls saraf ke organ kerja (otot, kelenjar). Oleh itu, neuron ini juga dikenali sebagai effector. Reseptor teruja dari sisi tiga permukaan sensitif, atau medan reseptor, organisma: 1) dari kulit luar, kulit, badan (exteroceptive field) melalui organ deria yang dihubungkan secara genetik yang menerima kerengsaan dari persekitaran luaran; 2) dari permukaan dalaman badan (interoceptive field), yang menerima kerengsaan terutamanya dari bahan kimia memasuki rongga viskera, dan 3) dari ketebalan dinding badan itu sendiri (bidang proprioceptive), yang mengandungi tulang, otot dan organ lain yang menghasilkan kerengsaan dilihat oleh reseptor khas. Reseptor dari bidang ini dikaitkan dengan neuron afferent yang mencapai pusat dan beralih ke sana melalui sistem konduktor kadang-kadang sangat kompleks kepada pelbagai konduktor eferent; yang terakhir, yang menghubungkan dengan badan kerja, memberi satu atau satu lagi kesan.

Arka refleks

Prinsip refleks fungsi CNS

Seperti yang telah dinyatakan, bahkan satu neuron mempunyai keupayaan untuk melihat, menganalisis, menggabungkan pelbagai isyarat yang datang kepadanya dan bertindak balas kepada mereka dengan tindak balas yang mencukupi. Malah lebih banyak peluang dalam persepsi, analisis dan integrasi pelbagai isyarat mempunyai pusat saraf dan sistem saraf pusat secara keseluruhan. Pusat saraf CNS dapat bertindak balas kepada pengaruh bukan sahaja dengan respons mudah dan automatik, tetapi juga untuk membuat keputusan yang memastikan pelaksanaan tindak balas penyesuaian halus apabila keadaan hidup berubah.

Asas berfungsi sistem saraf adalah prinsip refleks, atau pelaksanaan reaksi refleks.

Refleks adalah tindak balas stereotip badan kepada tindakan rangsangan, dijalankan dengan penyertaan sistem saraf pusat.

Dari takrif ini, ia tidak semua tindak balas boleh dikaitkan dengan refleks tersebut. Sebagai contoh, setiap sel, yang mempunyai kerengsaan, dapat bertindak balas terhadap tindakan rangsangan dengan mengubah metabolisme. Tetapi kita tidak akan memanggil refleks tindak balas ini. Reaksi refleks telah timbul dalam organisma hidup yang mempunyai sistem saraf, dan dijalankan dengan penyertaan litar saraf, yang dikenali sebagai arka refleks.

Unsur-unsur arka refleks

Arka refleks termasuk lima pautan.

Pautan awal adalah reseptor deria yang dibentuk oleh akhir saraf neuron sensitif atau sel sensitif asal epiteliik deria.

Sebagai tambahan kepada reseptor, arka termasuk: neuron afferent (sensitif, sentripetal), neuron asosiatif (atau intercalated), efferent (motor, emparan) dan penguat.

The effector boleh menjadi otot, pada serat yang berakhir dengan aksulan sinaps neuron efferen, kelenjar eksos atau endokrin yang diserap oleh nefferon efferent. Neuron memasukkan mungkin satu atau banyak atau tidak. Neuro-nefferen dan intercalary biasanya terletak di pusat-pusat saraf.

Oleh itu, sekurang-kurangnya tiga neuron terlibat dalam pembentukan arka refleks. Pengecualian hanyalah satu jenis refleks - yang disebut "refleks tendon", lengkung refleks yang merangkumi hanya dua neuron: afferent dan efferent. Pada masa yang sama, neuron palsu unipolar yang sensitif, badan yang terletak di simpul tulang belakang, boleh membentuk endemis reseptor dengan dendrit, aksonnya sebagai sebahagian dari akar posterior saraf tunjang memasuki tanduk posterior kord rahim, menembus tanduk anterior dari bahan kelabu, membentuk sinaps pada neuroon eferent. Satu contoh refleks lengkung refleks pertahanan 3-neural (flexion) yang disebabkan oleh kesan yang menyakitkan pada reseptor kulit ditunjukkan dalam Rajah. 1.

Pusat-pusat saraf kebanyakan refleks terletak (refleks ditutup) di otak dan saraf tunjang. Banyak refleks ditutup di luar sistem saraf pusat di ganglia extraorgan sistem saraf autonomi atau dalam ganglia intramural (contohnya jantung atau usus).

Bidang kepekatan reseptor, apabila terdedah kepada refleks tertentu yang dipicu, dipanggil bidang penerima (receptive) refleks ini.

Rajah. 1. Litar saraf (padang rumput) refleks pertahanan nyeri

Refleks (tindak balas refleks) dibahagikan kepada syarat tanpa syarat dan bersyarat.

Refleks tanpa syarat adalah bawaan, berlaku apabila rangsangan tertentu terdedah kepada medan reseptor yang jelas. Mereka wujud dalam perwakilan jenis makhluk hidup ini.

Refleks yang disejukkan diperolehi - dihasilkan sepanjang hayat individu. Penerangan terperinci tentang mereka akan diberikan dalam kajian fungsi integratif otak yang lebih tinggi.

Rajah. Corak Arc Reflex

Menurut makna biologi tindakbalas refleks, terdapat: refleks makanan, pertahanan, seksual, anggaran, statokinetik.

Menurut jenis reseptor, dari mana refleks dipanggil, membezakan: esteroceptive, interoceptive, proprioceptive reflexes. Di antara yang kedua, refleks tendon dan myotik dibezakan.

Dengan penyertaan dalam pelaksanaan bahagian somatik atau autonomi refleks sistem saraf pusat dan organ effector, refleks somatik dan autonomi dibezakan.

Refleks somatik dipanggil jika reaktor dan receptive reflex sifar merujuk kepada struktur somatik.

Refleks autonomi dipanggil, the effector di mana organ-organ dalaman, dan bahagian efferent arka refleks terbentuk oleh neuron sistem saraf autonomi. Satu contoh refleks autonomi adalah tindak balas refleks aktiviti jantung disebabkan oleh kesan pada reseptor perut. Contoh refleks somatik adalah lekapan lengan sebagai tindak balas kepada kerengsaan kulit yang menyakitkan.

Mengikut tahap sistem saraf pusat, di mana arka refleks menutup, tulang belakang, bulbar (tertutup dalam medulla oblongata), refleks mesencephalic, thalamic, dan kortikal terpencil.

Oleh bilangan neuron arka refleks refleks dan bilangan sinaps utama: dua neuron, tiga neuron, pelbagai neuron; refleks polosynaptik monosynantik, polysynaptik.

Refleks sebagai bentuk utama aktiviti sistem saraf

Idea pertama mengenai prinsip refleks sistem saraf, iaitu. mengenai prinsip "refleksi", dan konsep "refleks" sangat diperkenalkan oleh R. Descartes pada abad XVII. Oleh kerana kekurangan pemahaman tentang struktur dan fungsi sistem saraf, idea-ideanya tidak betul. Masa yang paling penting dalam perkembangan teori refleks adalah karya klasik I.M. Sechenov (1863) "Refleks otak." Ia pertama kali mengisahkan tesis bahawa semua jenis kehidupan manusia yang sedar dan tidak sedarkan diri adalah tindak balas refleks. Refleks sebagai bentuk universal interaksi antara organisma dan alam sekitar adalah tindak balas dari organisma yang berlaku kepada rangsangan reseptor dan dilakukan dengan penyertaan CNS.

 • asal: tanpa syarat - semula jadi, refleks khusus dan terkumpul - diperolehi sepanjang hayat;
 • oleh sebab biologi: pertahanan, makanan, seks, tonik pulpa, atau refleks kedudukan badan di angkasa;
 • mengikut lokasi reseptor: exteroreceptual - yang berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan reseptor permukaan badan, interoreceptor atau viscereoreceptor - yang berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan reseptor organ dalaman, proprioceptori - yang berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan reseptor otot, tendon dan ligamen;
 • lokasi pusat saraf: tulang belakang (dilakukan dengan penyertaan saraf tunjang tulang belakang), tabloid (dengan penyertaan neuron medulla oblongata), mesencephalic (dengan penyertaan orang tengah), diencephalic (dengan penyertaan diencephalon) dan kortikal (dengan penyertaan neuron korteks serebrum otak) otak).

Struktur arka refleks

Struktur morfologi refleks mana-mana adalah arka refleks - jalan impuls saraf dari reseptor melalui sistem saraf pusat ke organ kerja. Masa dari saat menyebabkan kerengsaan pada permulaan tindak balas dipanggil masa refleks, dan masa di mana impuls yang melalui sistem saraf pusat adalah masa tengah refleks.

Menurut I.P. Pavlov, arka refleks terdiri daripada tiga bahagian: penganalisis (afferent), hubungan (pusat) dan eksekutif (efferent). Dari sudut pandangan moden, arka refleks terdiri daripada lima pautan utama (Rajah 2).

Bahagian penganalisis terdiri daripada laluan reseptor dan aferen. Reseptor adalah saraf yang berakhir, yang bertanggungjawab untuk merasakan tenaga rangsangan dan memprosesnya menjadi dorongan saraf.

Klasifikasi reseptor:

 • oleh lokasi: exteroreceptors - reseptor membran dan kulit mukus, interoreceptors - reseptor organ dalaman, proprioreceptors - reseptor yang merasakan perubahan dalam otot, ligamen dan tendon;
 • dengan tenaga yang dirasakan: thermoreceptors (pada kulit, lidah), baroreceptors - melihat perubahan tekanan (dalam gusi aorta dan sinus carotid), chemoreceptors - bertindak balas terhadap komposisi kimia (dalam perut, usus, aorta) ), photoreceptors (di retina), phonoreceptors (di dalam telinga).

Laluan afferent (sensitif, centripetal) diwakili oleh neuron sensitif, yang bertanggungjawab untuk penghantaran impuls saraf dari reseptor ke pusat saraf.

Rajah. 2. Struktur arka refleks

Bahagian tengah diwakili oleh pusat saraf, yang terbentuk oleh neuron interkalari dan terletak di dalam saraf tunjang dan otak. Bilangan neuron interkalari boleh berbeza, ini ditentukan oleh kerumitan perbuatan refleks. Pusat saraf menyediakan analisis, sintesis maklumat yang diperoleh dan membuat keputusan.

Bahagian eksekutif terdiri daripada laluan eferent dan effector. Laluan efferent (motor, sentrifugal) diwakili oleh neuron motor, yang bertanggungjawab untuk menghantar impuls saraf dari pusat saraf kepada pengeluar atau badan kerja. The effector boleh menjadi otot yang akan kontrak, atau besi yang menyembunyikan rahsianya.

Arka refleks yang paling sederhana terdiri daripada dua neurons. Tiada neuron interkal di dalamnya, akson neuron aferen berada dalam hubungan langsung dengan badan neuron eferen. Keanehan dari arka dua neuron adalah bahawa reseptor dan pengesan refleks terletak di dalam organ yang sama. Arka refleks dua neuron mempunyai refleks tendon (Achilles, lutut). Kompleks refleks kompleks mempunyai banyak neuron interal.

Arka refleks di mana pengujaan melewati satu sinaps dipanggil monosynoptic, dan yang di mana pengujaan secara berurutan melalui lebih daripada satu sinaps dipanggil polysynaptic.

Tindakan refleks tidak menamatkan tindak balas badan terhadap kerengsaan. Setiap effector mempunyai reseptor sendiri, yang teruja, impuls saraf sepanjang saraf deria pergi ke sistem saraf pusat dan "memberitahu" tentang kerja yang dilakukan. Organ kerja reseptor komunikasi dengan sistem saraf pusat dipanggil maklum balas. Maklum balas menyediakan perbandingan maklumat langsung dan songsang, memantau dan membetulkan tindak balas. Arnab refleks dan maklum balas membentuk cincin refleks. Oleh itu, lebih tepat untuk tidak berbicara tentang arka refleks, tetapi mengenai cincin refleks (Rajah 3).

Rajah. 3. Struktur cincin refleks

Prinsip aktiviti refleks

Bagaimana mantap I.P. Pavlov, apa-apa perbuatan refleks, tanpa mengira kerumitannya, mematuhi tiga prinsip universal aktiviti refleks:

 • prinsip determinisme, atau sebab. Perbuatan refleks boleh dilakukan hanya di bawah tindakan rangsangan. Rangsangan yang bertindak ke atas reseptor adalah punca, dan tindak balas refleks adalah kesannya;
 • prinsip integriti struktur. Perbuatan refleks boleh dijalankan hanya jika integriti struktur dan fungsi semua bahagian arka refleks (cincin refleks).

Integriti struktur arka refleks boleh dipecahkan sekiranya berlaku kerosakan mekanikal pada mana-mana bahagiannya - laluan saraf reseptor, afferent atau efferent, bahagian sistem saraf pusat, organ kerja. Sebagai contoh, sebagai akibat daripada pembakaran mukosa hidung dengan kerosakan pada epitelium penciuman, tidak ada nafas memegang dan kedalamannya tidak berubah ketika menghirup bahan dengan bau yang kuat; kerosakan pada medulla oblongata pusat pernafasan pada patah pangkal tengkorak boleh menyebabkan penangkapan pernafasan. Sekiranya anda memotong saraf yang menghidupkan otot striated, maka pergerakan otot tidak mungkin.

Gangguan integriti fungsional mungkin dikaitkan dengan sekatan impuls saraf dalam struktur arka refleks. Oleh itu, banyak bahan yang digunakan untuk anestesia tempatan menghalang penghantaran impuls saraf dari reseptor melalui gentian saraf. Oleh itu, sebagai contoh, selepas anestesia tempatan, manipulasi doktor gigi tidak menyebabkan respon motor dalam pesakit. Apabila memohon anestesi am, pengujaan disekat di bahagian tengah arka refleks.

Integriti fungsional struktur refleks dilanggar dalam kes kejadian proses perencatan (tidak bersyarat atau bersyarat) di bahagian tengah arka refleks. Dalam kes ini, terdapat juga ketiadaan atau pemberhentian respon terhadap rangsangan. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak berhenti melukis apabila dia melihat mainan cerah baru;

Rajah. Arka refleks vegetatif (kanan) dan somatik (kiri) refleks: 1 - reseptor; 2 - neuron aferen; 3 - neuron interkalasi; 4 - afferent neuron; 5 - badan kerja

Rajah. Skim arc refleks bertingkat (berbilang tingkat) mengikut EA Asratyan: A - isyarat afferent; Sambutan Efferent; I - tulang belakang; II - boulevard; III - mesencephalic; IV - diencephalic; V - cortikal

Prinsip analisis dan sintesis. Apa-apa perbuatan refleks dilakukan atas dasar proses analisis dan sintesis. Analisis adalah proses biologikal "penguraian" rangsangan, mengenalpasti ciri-ciri dan sifat masing-masing. Analisis rangsangan bermula di reseptor, tetapi sepenuhnya dijalankan dalam sistem saraf pusat, termasuk yang paling halus - dalam korteks serebrum. Sintesis adalah proses generalisasi biologi, kognisi rangsangan sebagai integriti, berdasarkan pengenalan hubungan antara sifat-sifatnya yang dikenal pasti dalam analisis. Sintesis diselesaikan dengan pilihan tindak balas badan, yang mencukupi untuk tindakan rangsangan. Satu contoh kesan yang melanggar aktiviti analitik dan sintetik ialah penggunaan alkohol: seperti yang anda ketahui, apabila seseorang mabuk, penyelarasan pergerakan terganggu, taksiran yang tidak mencukupi tentang realiti di sekitarnya diperhatikan, dan sebagainya.

Arka refleks

Aktiviti saraf tubuh manusia adalah transmisi impuls. Salah satu daripada hasil program tersebut adalah refleks. Untuk refleks tertentu dilakukan oleh badan, pautan mesti diwujudkan daripada menerima isyarat untuk bertindak balas terhadap rangsangan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-300x194.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Reflektornaya-duga.jpg "class =" size-images-post-wp-image-990 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-580x374.jpg "alt =" Reflex arka "width =" 580 "height =" 374 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-580x374.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/ muat naik / Reflektornaya-duga-300x194.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-768x495.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya- duga.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Jenis refleks

Refleks adalah tindak balas sebahagian daripada badan kepada pengubahsuaian persekitaran luaran atau dalaman akibat pendedahan kepada reseptor. Mereka boleh berada di permukaan kulit, menimbulkan refleks extero-reseptor, serta organ-organ dan vesel dalaman, yang merupakan asas refleks yang usang atau miostatik.

Tanggapan kepada rangsangan adalah, mengikut sifatnya, bersyarat dan tidak bersyarat. Yang kedua ialah refleks, arka yang telah dibentuk oleh masa kelahiran. Dalam yang pertama, ia dicipta di bawah pengaruh faktor luaran.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-300x225.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Vidy-refleksov.jpg "class =" size-images-post wp-image-992 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-580x435.jpg "alt =" Views refleks "width =" 580 "height =" 435 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-580x435.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Vidy-refleksov-300x225.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-768x576.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy- refleksov.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Apakah arc refleks?

Arka itu sendiri adalah keseluruhan laluan dorongan saraf dari saat bersentuhan dengan seseorang dengan perengsa terhadap manifestasi respons. Arka refleks mengandungi pelbagai jenis neuron: reseptor, efektor dan interkalator.

Arka refleks tubuh manusia berfungsi seperti ini:

 • reseptor menganggap kerengsaan. Selalunya reseptor tersebut adalah proses gentian saraf jenis atau neuron sentripetal.
 • serat sensitif menghantar pengujaan kepada sistem saraf pusat. Struktur neuron sensitif adalah seperti bahawa badannya terletak di luar sistem saraf, mereka dirantai di nod sepanjang tulang belakang dan di pangkal otak.
 • beralih dari deria ke gentian motor berlaku di dalam saraf tunjang. Otak bertanggungjawab untuk pembentukan refleks yang lebih kompleks.
 • Serat motor membawa pengujaan kepada organ yang bertindak balas. Serat ini adalah unsur neuron motor.
Artrodex - pelepasan anda dari kesakitan sendi!

The effector adalah organ itu sendiri, bertindak balas kepada kerengsaan. Reaksi refleks adalah kontraksi, motor atau ekskresi.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi-290x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi.jpg "class =" size-images-post wp-image-993 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya- reflektornoj-dugi-580x600.jpg "alt =" Skema kejadian arka refleks "width =" 580 "height =" 600 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi -580x600.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi-290x300.jpg 290w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya -reflektornoj-dugi-300x310.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Skim arka refleks itu

Polisynaptic arcs

Polysynaptic adalah arka tiga neuron, di mana pusat saraf terletak antara reseptor dan effector. Arka semacam itu digambarkan dengan jelas oleh penarikan tangan sebagai tindak balas terhadap kesakitan.

Polisynaptic arcs mempunyai struktur khas. Rantai semacam itu mesti melalui otak. Bergantung pada penyetempatan neuron yang memproses isyarat, berikut dibezakan:

 • saraf tunjang;
 • bulbar;
 • mesencephalic;
 • kortikal.

Jika refleks diproses di bahagian atas sistem saraf pusat, maka neuron bahagian bawah mengambil bahagian dalam pemprosesannya. Bahagian batang otak dan saraf tunjang juga terlibat dalam pembentukan refleks peringkat tinggi.

Apa sahaja refleksinya, jika kesinambungan arka refleks itu terganggu, refleks itu hilang. Selalunya, jurang sedemikian berlaku akibat kecederaan atau penyakit.

Dalam refleks kompleks untuk tindak balas kepada rangsangan, pelbagai organ dimasukkan dalam hubungan rantai, yang boleh mengubah tingkah laku organisma dan sistemnya.

Blink Reflex Arc

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-300x206.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Duga-migatelnogo-refleksa.jpg "class =" size-images-post wp-image-998 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-580x399. jpg "alt =" Blinking reflex arc "width =" 580 "height =" 399 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-580x399.jpg 580w, http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-300x206.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-768x528.jpg 768w, http: /sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Blink Reflex Arc

Juga menarik adalah struktur refleks keriput arka. Kerana kerumitannya, refleks ini memungkinkan untuk mengkaji pergerakan pengujaan sedemikian sepanjang arka, yang sukar untuk diperiksa dalam kes-kes lain. Arka refleks refleks ini bermula dengan pengaktifan neuron yang menarik dan menghalang serentak. Bergantung pada sifat kerosakan, bahagian-bahagian yang berbeza dari arka diaktifkan. Saraf trigeminal boleh mencetuskan permulaan refleks kedip - jawapan untuk menyentuh, pendengaran - jawapan kepada bunyi tajam, visual - jawapan kepada penurunan dalam cahaya atau bahaya yang boleh dilihat.

Refleks ini mempunyai komponen awal dan akhir. Komponen akhir bertanggungjawab untuk pembentukan tindak balas kelewatan. Sebagai eksperimen, mereka menyentuh kulit kelopak mata dengan jari. Mata ditutup dengan kelajuan kilat. Apabila anda menyentuh kulit sekali lagi, tindak balasnya lebih perlahan. Selepas memproses maklumat yang diterima oleh otak, keterlambatan sedar refleks yang diperolehi berlaku. Terima kasih kepada perencatan ini, sebagai contoh, wanita dengan cepat belajar untuk melukis kelopak mata mereka, mengatasi keinginan semulajadi kelopak mata untuk menutup kornea.

Varian lain dari polysynaptic arcs juga sesuai untuk penyelidikan, tetapi mereka sering terlalu rumit dan tidak sangat visual untuk belajar.

Apa pun sains yang telah dicapai, refleks asas untuk mengkaji reaksi seseorang adalah berkelip dan refleks lutut. Kajian dan pengukuran kelajuan laluan nadi dalam saraf trigeminal dan muka adalah asas untuk menilai keadaan batang otak dalam pelbagai penyakit dan sakit.

Arka refleks Monosynaptic

Arka, yang terdiri daripada hanya dua neuron, yang cukup untuk nadi, dipanggil monosynaptic. Satu contoh klasik dari busur monosynaptic ialah lutut lutut. Itulah sebabnya skema terperinci mengenai arka refleks lutut diletakkan di dalam semua buku teks perubatan. Keanehan komposisi arka itu adalah bahawa ia tidak melibatkan otak. Serangan lutut adalah otot tanpa syarat. Pada manusia dan vertebrata lain, refleks otot tersebut bertanggungjawab untuk terus hidup.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-300x196.png "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Shema-kolennogo-refleksa-1024x669.png "class =" size-images-post wp-image-994 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa- 580x379.png "alt =" Skema lutut lutut "width =" 580 "height =" 379 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-580x379.png 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-300x196.png 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-768x502.png 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-1024x669.png 1024w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Skema jerk lutut

Ia tidak menghairankan bahawa ia adalah lutut lutut yang diperiksa oleh pakar neuropatologi sebagai salah satu petunjuk keadaan sistem saraf somatik. Apabila tukul menyerang tendon, otot terbentang, selepas rangsangan melewati serat sentripetal ke nod tulang belakang, isyarat melalui neuron motor ke serat sentrifugal. Dalam eksperimen ini, reseptor kulit tidak mengambil bahagian, bagaimanapun, hasilnya sangat ketara dan daya reaksi mudah dibezakan.

Arka refleks vegetatif pecah, membentuk sinaps, sedangkan dalam sistem somatik jalan, diatasi oleh impuls dari reseptor ke otot rangka aktif, tidak terganggu oleh apa-apa.

Versi demonstrasi kursus "Biologi"

Kuliah "Arung refleks"

REFLECTOR ARC

Bahan ini dibentangkan dalam kuliah berasingan kerana hakikat bahawa ia harus digunakan apabila menjawab pelbagai soalan peperiksaan di bahagian "Manusia". Sebagai contoh, adalah sesuai untuk menarik arka refleks apabila menjawab persoalan mengenai tisu, sebagai ilustrasi hakikat bahawa neuron sensitif, motor dan interkalari. Apabila menjawab soalan mengenai saraf tunjang, bahan ini akan menggambarkan fungsi refleks kord rahim, apabila menjawab persoalan tentang sistem otot manusia, prinsip refleks otot, sambil menjawab soalan mengenai refleks yang terkondisi dan tidak bersyarat, bahan ini boleh digunakan sebagai contoh refleks tanpa syarat, dan sebagainya. d. Iaitu, kemungkinan bahawa arc refleks anda "mendapat" pada peperiksaan dalam satu bentuk atau yang lain adalah sangat tinggi.

Amalan kerja pemeriksaan menunjukkan bahawa pemohon melakukan ini dengan agak teruk, jadi masuk akal untuk memberikan penjelasan terperinci.

Oleh itu, refleks adalah tindak balas badan terhadap kerengsaan, yang dilakukan dengan penyertaan sistem saraf. Arka refleks adalah satu set formasi yang diperlukan untuk pelaksanaan refleks, jalan di mana impuls saraf melewati reseptor ke organ effector yang melakukan refleks ini.

Pertimbangkan struktur lengkung refleks yang sangat mudah - arka refleks lutut. Apabila anda datang ke doktor ahli neurologi, dia, tanpa teragak-agak, duduk di posisi kaki ke kaki dan memeriksa kehadiran refleks ini. Oleh kerana jalang lutut adalah semula jadi dan, oleh itu, tidak bersyarat, ketiadaannya yang lengkap dan manifestasi terlalu kuat adalah gejala yang membimbangkan.

Apabila memukul dengan tukul pada tendon di bawah penutup lutut, ia secara mendadak mengetatkan, yang ditunjukkan oleh reseptor yang sepadan. Reseptor adalah formasi sensitif khas - "sensor" yang bertindak balas terhadap kerengsaan tertentu dan mampu mengubah tenaga rangsangan luaran menjadi impuls saraf. Contohnya, reseptor kulit merespon tekanan, sentuhan, panas, sejuk, dan kesakitan. Dengan bantuan reseptor badan menerima semua maklumat dari persekitaran luaran dan dalaman. Reseptor semata-mata boleh menjadi proses sel-sel saraf, bagaimanapun, kebanyakan reseptor adalah sel-sel khusus yang bersentuhan dengan dendrit neuron sensitif.

Apabila kita bercakap tentang tisu saraf, disebutkan bahawa dalam fungsi mereka, neuron sensitif, motor dan interkalari. Neuron sensori dikaitkan dengan reseptor. Selepas reseptor telah memberi respons kepada rangsangan yang sepadan, impuls saraf muncul dalam neuron sensitif, yang dihantar terus ke sistem saraf.

1 - saraf tunjang, 2 - akar anterior saraf tunjang, 3 - akar belakang saraf tunjang, 4 - saraf tunjang, 5 - penebalan pada akar posterior, di mana ganglion terletak, dan di dalamnya terdapat badan neuron sensitif,, 7 - saluran yang diisi dengan cecair cerebrospinal, 8 - perkara putih dari saraf tunjang, 9 - nodus saraf yang sama di mana badan-badan neuron sensitif terletak.

Selanjutnya, di sepanjang akson neuron sensitif, impuls saraf masuk melalui akar posterior ke dalam bahan kelabu saraf tunjang. Perkara kelabu saraf tunjang adalah koleksi saraf dan sel glial. Di tanduk anterior saraf tunjang, dorongan saraf dihantar dari neuron deria ke neuron motor yang terletak di sana. Seperti yang telah kita katakan, neuron motor dikaitkan dengan otot. Neuron motor yang menarik kepada kami dalam kes ini berkaitan dengan otot, penguncupan yang menyebabkan pengangkatan kaki dan, dengan itu, untuk mengurangkan ketegangan tendon, yang dipukul oleh tukul doktor. Secara skematik, arka refleks ini ditunjukkan di bawah, dalam angka "arc refleks" di sebelah kanan. Ini adalah satu contoh dua neuron paling mudah (dua neuron - deria dan motor) atau monosynaptic (satu hubungan interneuronic antara sensorik dan neuron motor) dari arka refleks, menutup pada tahap saraf tunjang. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, refleks dijalankan dengan penyertaan banyak neuron sistem saraf pusat. Dalam arka polysynaptic seperti itu, sebagai tambahan kepada neuron sensorik dan motor, terdapat rangkaian saraf interstitial yang saling berkaitan.

Satu contoh arka refleks tiga neuron boleh berfungsi sebagai arka refleks refleks pengeluaran tangan, contohnya, dari objek panas. Apabila menyentuh objek panas, reseptor kesakitan pada kulit menandakan kerosakan tisu mungkin. Maklumat ini dihantar ke neuron sensitif, yang badannya terletak di ganglion saraf akar posterior saraf tunjang. Akson neuron sensitif memasuki tanduk posterior saraf tunjang, dan kemudian membentuk sinaps dengan neuron interkal. Seperti yang telah kami katakan, neuron dipanggil berinteraksi jika ia hanya hubungan dengan neuron lain. Dalam kes ini, ia dikaitkan dengan neuron sensitif dan dengan neuron motor, yang seterusnya, menghantar impuls saraf kepada otot flexor, dan tangan ditarik dari objek panas.

Kepentingan biologi refleks semacam itu jelas. Ia juga jelas bahawa refleks ini harus dilakukan secepat mungkin. Maklumat yang tangan menyentuh objek panas juga memasuki otak secara selari, tetapi reaksi itu sendiri dilakukan pada tahap saraf tunjang di sepanjang jalan terpendek dan terpantas. Kami mula-mula menarik lengan, dan kemudian kami menganalisis maklumat yang diperolehi dengan bantuan otak. Pada masa yang sama, jika kita tahu terlebih dahulu bahawa kita perlu memegang objek panas di tangan kita, kita boleh meremukkan refleks pengeluaran. Ini disebabkan oleh perencatan neuron arka refleks oleh impuls yang datang dari otak. Gambar gambarajah arka refleks tiga saraf ditunjukkan dalam angka "arc refleks" di sebelah kiri.

Sila ambil perhatian bahawa kedua-dua arka refleks yang kita periksa dengan dekat pada tahap saraf tunjang. Ini disahkan dengan menjalankan eksperimen pada katak, yang telah dibuang sepenuhnya oleh otaknya. Jika anda mencubit jari kaki belakang dalam katak seperti itu, otot kaki kontrak dan kaki jerks kembali. Refleks yang sama berlaku sebagai tindak balas kepada pengaruh lain, sebagai contoh, kepada asid hidroklorik.

Oleh itu, kita boleh membuat kesimpulan bahawa arka refleks adalah kombinasi pembentukan saraf yang terlibat dalam pelaksanaan refleks tersebut. Arka refleks terdiri daripada penerima reseptor atau saraf yang merasakan rangsangan, serabut saraf deria yang menghantar rangsangan dari reseptor ke sistem saraf pusat, pusat saraf yang terdiri daripada satu atau lebih neuron yang menganggap pengujaan dan menghantarnya ke gentian motor yang mengamalkan pengujaan dari pusat saraf kepada organ eksekutif - otot atau kelenjar. Dalam arka refleks, impuls saraf hanya dilakukan dalam satu arah - dari reseptor ke organ eksekutif.

Fisiologi manusia dan haiwan

Seksyen

6. Teori refleks. Komponen arka refleks. Klasifikasi refleks

Prinsip yang paling penting di mana kerja sistem saraf berasaskan prinsip peraturan refleks. Untuk pertama kalinya, konsep sifat refleks aktiviti otak dibangunkan oleh Sechenov, yang dibangunkan oleh IP Pavlov, VM Bekhterev, Ch. Sherrington, dan PK Anokin. Mereka menunjukkan bahawa di bahagian bawah sistem saraf pusat - nuklei subkortikal, batang, saraf tunjang - tindak balas refleks dijalankan oleh jalan saraf yang bawaan, bawaan, dan di PCU, sambungan saraf dihasilkan, dihasilkan semasa kehidupan individu haiwan dan manusia, hasil gabungan banyak perengsa badan.

Refleks ini adalah tindak balas stereotip kepada badan untuk kerengsaan, dijalankan dengan penyertaan sistem saraf pusat. Arka refleks adalah satu set struktur yang refleksinya dilaksanakan (Rajah 2). Selalunya ia terdiri daripada lima pautan:

1) reseptor periferi, yang mana pengambilan neuron afferent (sensitif) adalah sesuai;

2) neuron afferent (sensitif, centripetal) - merasakan perubahan dalam persekitaran luaran atau dalaman badan. Pengumpulan reseptor, rangsangan yang menyebabkan refleks, dipanggil zon refleksogenik;

3) neuron interkalari (bersekutu) yang terletak di dalam saraf tunjang atau otak - menyediakan komunikasi dengan bahagian lain sistem saraf pusat, memproses dan menghantar impuls kepada neuron eferent;

4) efferent (motor, emparan) neuron - bersama-sama dengan maklumat proses neuron lain, membentuk jawapan dalam bentuk impuls saraf;

5) effector (pelaku) adalah badan kerja.

Rajah 2 - Skema arc refleks:

1 - reseptor; 2 - neuron centripetal; 3 - neuron interkalasi;

4 - neuron sentrifugal; 5 - pengakhiran saraf dalam otot; 6 - saraf tunjang.

Kebanyakan refleks ditutup di otak dan saraf tunjang, dan hanya sebilangan kecil mereka yang tertutup di luar sistem saraf pusat - dalam ganglia vegetatif. Neuron pemasukan boleh dari satu ke banyak (di pusat saraf).

Arka refleks yang paling mudah adalah monosynaptic. Ia terdiri daripada dua neurons - afferent dan efferent. Terdapat beberapa refleks seperti - sebagai peraturan, ini adalah refleks tendon (contohnya, refleks myostatik tulang belakang - yang timbul sebagai tindak balas kepada regangan otot). Selalunya, lengkung refleks mengandungi sekurang-kurangnya tiga neuron: afferent, intercalary dan efferent. Arka itu dipanggil polysynaptic.

Klasifikasi refleks:

1. Mengikut kaedah pendidikan:

1) tanpa syarat - kongenital;

2) bersyarat - diperolehi.

2. Mengikut komponen arka sinaptik:

3. Dari segi refleks penutupan:

5) kortikal, dsb.

4. Mengikut sifat reseptor:

5. Mengikut nilai biologi:

6. Mengikut penyertaan jabatan somatik atau vegetatif sistem saraf pusat:

Anatomi arka refleks lutut

Setiap daripada kita sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya memeriksa janggut lutut. Dalam banyak kes, doktor melihat dan menerima tindak lutut - lanjutan anggota badan. Tetapi ada keadaan apabila lutut lutut tidak hadir. Untuk memahami sebab ketiadaan, anda perlu memahami jenis refleks itu dan bagaimana ia berfungsi.

Ciri-ciri anatomi

Refleks lutut adalah tindak balas badan, yang berlaku dengan sedikit regangan otot femoral. Penguncupan otot berlaku akibat tamparan lembut ke patella, di mana tendon terletak. Di bawah faktor luaran, tendon meregangkan dan mengaktifkan otot ekstensor. Refleks ini sangat penting untuk diagnosis banyak penyakit. Tetapi untuk melaksanakan prosedur ini adalah mustahil tanpa arka refleks.

Aktiviti tubuh bergantung kepada reaksi terhadap reseptor yang menjengkelkan yang datang dari sistem saraf pusat. Ini adalah asas struktur refleks adalah lengkung refleks. Arka refleks - laluan isyarat masuk dari reseptor ke organ yang sesuai yang bertindak balas kepadanya. Di lain, ia juga dikenali sebagai busur saraf. Seperti namanya dijelaskan oleh fakta bahawa refleks lutut dilakukan kerana impuls saraf yang datang melalui jalan tertentu.

Arka terletak di sel-sel saraf tunjang, yang, selepas pengujaan, mampu menyampaikan impuls kepada otot. Skim dengan gelung refleks tidak sukar, dan mungkin untuk memahami fungsi proses dengan bantuan foto. Arka saraf terdiri daripada komponen berikut:

 • Pautan (central, efferent, afferent);
 • Reseptor;
 • Effector (organ yang boleh berubah semasa refleks).

Arka refleks terdiri daripada dua jenis: mudah dan kompleks. Pertumbuhan atau monosynaptic reflex arcs terdiri daripada 2 neurons (efferent and afferent) dan sinaps. Ada yang berikut mengenai harta itu:

 • Tempoh refleks pendek;
 • Sangat berkesan dan reseptor;
 • Arka dua arka;
 • Otot mempunyai penguncupan otot tunggal;
 • Kumpulan gentian neural A.

Kompleks atau polysynaptic arcs mengandungi tiga neurons (effector, reseptor, atau beberapa interkal). Ciri-ciri arka saraf kompleks:

 • Arka tiga-neuron;
 • Serat saraf kumpulan B dan C;
 • Reseptor dan pengeluar tidak bersebelahan;
 • Penguncupan otot mengikut jenis tetanus.

Peranan dan fungsi dalam badan

Secara ringkas, busur saraf adalah jalan yang berlanjutan dari reseptor ke organ atau otot. Mengikut faktor ini, arka refleks direka untuk menghantar impuls saraf. Corak penghantaran impuls adalah berdasarkan kepada fakta bahawa isyarat dihantar dari reseptor ke neuron sensitif. Seterusnya, reaksi menarik dihantar ke sel-sel bahan kelabu saraf tunjang. Akibatnya, sel-sel motor mengecut, dan kaki boleh berkedut atau mengangkat.

Impak bertindak sebagai perengsa luar pada sistem saraf. Oleh kerana hubungan antara saraf tunjang, sistem deria, neuron motor, proses berlaku. Menerangkan secara visual penerangan dan memahami jalan impuls saraf akan membantu melukis, yang menggambarkan arka saraf.

Reseptor arka menerima isyarat daripada rangsangan, dan akibatnya, maklum balas teruja pada mereka. Pautan melakukan penghantaran denyut ke organ tertentu. Mereka adalah: pusat, efferent dan afferent. Effector - adalah organ yang bertindak balas kepada tindakan reseptor.

Mengikut komponen arka ini, ia akan melaksanakan fungsi berikut:

 • Menghantar isyarat kepada otot betis;
 • Daripada neuron memberikan impuls kepada otot motor;
 • Bergantung kepada rangsangan, ia menghasilkan dorongan saraf yang menghantar kepada pengeluar (organ);
 • Mempengaruhi pergerakan anggota badan, penguncupan otot kaki.

Bagaimana untuk mentakrifkannya?

Untuk menentukan dengan tepat kehadiran refleks lutut, langkah-langkah berikut mesti dilakukan:

 1. Pesakit diletakkan dalam kedudukan sedemikian di atas kerusi supaya dia dapat membuang kakinya secara bebas atau anggota badannya tidak menyentuh lantai.
 2. Doktor kemudian memukul patella dengan tukul saraf, menyebabkan dia bertindak balas. Langkah-langkah ini akan membantu pakar untuk menentukan lengkung refleks lutut.

Tetapi satu lagi kaedah diagnostik mungkin untuk menentukan arka saraf sendi lutut. Pasien terletak di punggungnya, dengan kaki melengkung di bawah cerun supaya mereka dengan jelas dan tegas berehat kaki mereka di permukaan sofa. Pukulan tukul pada tendon. Kaedah ini menyumbang kepada penilaian dan analisis arka patofar (lutut) refleks.

Ketidakhadiran dan pengurangan arka

Akar bahan kelabu boleh dihubungkan dengan neuron lain. Selepas itu mereka bersentuhan dengan neuron pusat, membentuk pautan laluan. Arka refleks dalam hal ini mungkin gagal, akibat penambahan neuron ke refleks tulang belakang. Pengujaan cepat sistem saraf boleh dihantar ke korteks serebrum dan mencetuskan refleks baru. Akibatnya, rangsangan boleh kembali ke neuron periferal, mengakibatkan ketiadaan lengkap refleks lutut (isflexia).

Refleks boleh berkurang melalui keracunan badan, jangkitan, rawan epilepsi. Semasa berehat, arka lutut adalah disebabkan oleh patologi sistem saraf, ciri-ciri peribadi pesakit. Perubahan patologi dalam sistem saraf, yang ditunjukkan dalam refleks lutut, mungkin mempunyai watak yang berikut: penekanan, perepesan, dan refleksi.

Hyporeflexia

 • Reaksi yang meresahkan dalam patologi ini akan berkurangan. Ciri ciri fenomena ini adalah bahawa lutut bertindak balas lemah kepada rangsangan. Terdapat penyelewengan akibat gangguan konduksi dan integriti arka refleks semasa penghantaran denyutan nadi melalui neuron.
 • Kekurangan refleks mungkin menunjukkan penyakit pusat otak. Penurunan berat badan, jangkitan menyebabkan pengurangan neuron dan fungsi sel yang tidak betul. Reaksi itu hilang selepas memakai tourniquet, anestesia.

Hyperreflexia

 • Kesan sedikit pada anggota badan menyebabkan janggut lutut meningkat. Selalunya dilihat di ruang tunjang tulang belakang. Oleh kerana struktur ini menyekat impuls, sebagai tindak balas kepada rangsangan.
 • Ia berlaku pada individu jenis neurotik, dengan neuritis, plexitis, radiculitis. Di samping itu, pergerakan patologi, dengan pengecutan pesat otot-otot tendon yang terbentang, adalah peningkatan refleks. Selalunya mereka menjejaskan kaki dan patella.

Areflexia

 • Ia adalah sejenis patologi khas refleks lutut, yang ditunjukkan sebagai akibat dari adanya penyakit yang serius dalam sistem saraf pusat. Dengan proses patologi ini, tidak ada reaksi yang menjengkelkan sama sekali kepada faktor imitasi.
 • Areflexia berlaku dalam kes neuritis, polio, polyneuritis, tab. Kekalahan melakukan neuron atau neuron motor, serat sensitif diperhatikan. Fungsi refleks yang dikaitkan dengan kerosakan pada bahagian-bahagian saraf otak dan saraf tunjang berkurang, dan refleks otot dipadamkan.

Pakar yang berkelayakan akan dapat menentukan sisihan dari norma dan tahap patologi dengan bantuan kaedah penyelidikan, pemeriksaan dan langkah tambahan.

Video "Pemeriksaan refleks lutut"

Bagaimana untuk menjalankan pemeriksaan neurologi oleh pakar, anda boleh melihat dalam video seterusnya.

Anatomi arka refleks lutut

Setiap daripada kita sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya memeriksa janggut lutut. Dalam banyak kes, doktor melihat dan menerima tindak lutut - lanjutan anggota badan. Tetapi ada keadaan apabila lutut lutut tidak hadir. Untuk memahami sebab ketiadaan, anda perlu memahami jenis refleks itu dan bagaimana ia berfungsi.

Ciri-ciri anatomi

Refleks lutut adalah tindak balas badan, yang berlaku dengan sedikit regangan otot femoral. Penguncupan otot berlaku akibat tamparan lembut ke patella, di mana tendon terletak. Di bawah faktor luaran, tendon meregangkan dan mengaktifkan otot ekstensor. Refleks ini sangat penting untuk diagnosis banyak penyakit. Tetapi untuk melaksanakan prosedur ini adalah mustahil tanpa arka refleks.

Aktiviti tubuh bergantung kepada reaksi terhadap reseptor yang menjengkelkan yang datang dari sistem saraf pusat. Ini adalah asas struktur refleks adalah lengkung refleks. Arka refleks - laluan isyarat masuk dari reseptor ke organ yang sesuai yang bertindak balas kepadanya. Di lain, ia juga dikenali sebagai busur saraf. Seperti namanya dijelaskan oleh fakta bahawa refleks lutut dilakukan kerana impuls saraf yang datang melalui jalan tertentu.

Arka terletak di sel-sel saraf tunjang, yang, selepas pengujaan, mampu menyampaikan impuls kepada otot. Skim dengan gelung refleks tidak sukar, dan mungkin untuk memahami fungsi proses dengan bantuan foto. Arka saraf terdiri daripada komponen berikut:

 • Pautan (central, efferent, afferent);
 • Reseptor;
 • Effector (organ yang boleh berubah semasa refleks).

Arka refleks terdiri daripada dua jenis: mudah dan kompleks. Pertumbuhan atau monosynaptic reflex arcs terdiri daripada 2 neurons (efferent and afferent) dan sinaps. Ada yang berikut mengenai harta itu:

 • Tempoh refleks pendek;
 • Sangat berkesan dan reseptor;
 • Arka dua arka;
 • Otot mempunyai penguncupan otot tunggal;
 • Kumpulan gentian neural A.

Kompleks atau polysynaptic arcs mengandungi tiga neurons (effector, reseptor, atau beberapa interkal). Ciri-ciri arka saraf kompleks:

 • Arka tiga-neuron;
 • Serat saraf kumpulan B dan C;
 • Reseptor dan pengeluar tidak bersebelahan;
 • Penguncupan otot mengikut jenis tetanus.

Peranan dan fungsi dalam badan

Secara ringkas, busur saraf adalah jalan yang berlanjutan dari reseptor ke organ atau otot. Mengikut faktor ini, arka refleks direka untuk menghantar impuls saraf. Corak penghantaran impuls adalah berdasarkan kepada fakta bahawa isyarat dihantar dari reseptor ke neuron sensitif. Seterusnya, reaksi menarik dihantar ke sel-sel bahan kelabu saraf tunjang. Akibatnya, sel-sel motor mengecut, dan kaki boleh berkedut atau mengangkat.

Impak bertindak sebagai perengsa luar pada sistem saraf. Oleh kerana hubungan antara saraf tunjang, sistem deria, neuron motor, proses berlaku. Menerangkan secara visual penerangan dan memahami jalan impuls saraf akan membantu melukis, yang menggambarkan arka saraf.

Reseptor arka menerima isyarat daripada rangsangan, dan akibatnya, maklum balas teruja pada mereka. Pautan melakukan penghantaran denyut ke organ tertentu. Mereka adalah: pusat, efferent dan afferent. Effector - adalah organ yang bertindak balas kepada tindakan reseptor.

Mengikut komponen arka ini, ia akan melaksanakan fungsi berikut:

 • Menghantar isyarat kepada otot betis;
 • Daripada neuron memberikan impuls kepada otot motor;
 • Bergantung kepada rangsangan, ia menghasilkan dorongan saraf yang menghantar kepada pengeluar (organ);
 • Mempengaruhi pergerakan anggota badan, penguncupan otot kaki.

Bagaimana untuk mentakrifkannya?

Untuk menentukan dengan tepat kehadiran refleks lutut, langkah-langkah berikut mesti dilakukan:

 1. Pesakit diletakkan dalam kedudukan sedemikian di atas kerusi supaya dia dapat membuang kakinya secara bebas atau anggota badannya tidak menyentuh lantai.
 2. Doktor kemudian memukul patella dengan tukul saraf, menyebabkan dia bertindak balas. Langkah-langkah ini akan membantu pakar untuk menentukan lengkung refleks lutut.

Tetapi satu lagi kaedah diagnostik mungkin untuk menentukan arka saraf sendi lutut. Pasien terletak di punggungnya, dengan kaki melengkung di bawah cerun supaya mereka dengan jelas dan tegas berehat kaki mereka di permukaan sofa. Pukulan tukul pada tendon. Kaedah ini menyumbang kepada penilaian dan analisis arka patofar (lutut) refleks.

Ketidakhadiran dan pengurangan arka

Akar bahan kelabu boleh dihubungkan dengan neuron lain. Selepas itu mereka bersentuhan dengan neuron pusat, membentuk pautan laluan. Arka refleks dalam hal ini mungkin gagal, akibat penambahan neuron ke refleks tulang belakang. Pengujaan cepat sistem saraf boleh dihantar ke korteks serebrum dan mencetuskan refleks baru. Akibatnya, rangsangan boleh kembali ke neuron periferal, mengakibatkan ketiadaan lengkap refleks lutut (isflexia).

Refleks boleh berkurang melalui keracunan badan, jangkitan, rawan epilepsi. Semasa berehat, arka lutut adalah disebabkan oleh patologi sistem saraf, ciri-ciri peribadi pesakit. Perubahan patologi dalam sistem saraf, yang ditunjukkan dalam refleks lutut, mungkin mempunyai watak yang berikut: penekanan, perepesan, dan refleksi.

Hyporeflexia

 • Reaksi yang meresahkan dalam patologi ini akan berkurangan. Ciri ciri fenomena ini adalah bahawa lutut bertindak balas lemah kepada rangsangan. Terdapat penyelewengan akibat gangguan konduksi dan integriti arka refleks semasa penghantaran denyutan nadi melalui neuron.
 • Kekurangan refleks mungkin menunjukkan penyakit pusat otak. Penurunan berat badan, jangkitan menyebabkan pengurangan neuron dan fungsi sel yang tidak betul. Reaksi itu hilang selepas memakai tourniquet, anestesia.

Hyperreflexia

 • Kesan sedikit pada anggota badan menyebabkan janggut lutut meningkat. Selalunya dilihat di ruang tunjang tulang belakang. Oleh kerana struktur ini menyekat impuls, sebagai tindak balas kepada rangsangan.
 • Ia berlaku pada individu jenis neurotik, dengan neuritis, plexitis, radiculitis. Di samping itu, pergerakan patologi, dengan pengecutan pesat otot-otot tendon yang terbentang, adalah peningkatan refleks. Selalunya mereka menjejaskan kaki dan patella.

Areflexia

 • Ia adalah sejenis patologi khas refleks lutut, yang ditunjukkan sebagai akibat dari adanya penyakit yang serius dalam sistem saraf pusat. Dengan proses patologi ini, tidak ada reaksi yang menjengkelkan sama sekali kepada faktor imitasi.
 • Areflexia berlaku dalam kes neuritis, polio, polyneuritis, tab. Kekalahan melakukan neuron atau neuron motor, serat sensitif diperhatikan. Fungsi refleks yang dikaitkan dengan kerosakan pada bahagian-bahagian saraf otak dan saraf tunjang berkurang, dan refleks otot dipadamkan.

Pakar yang berkelayakan akan dapat menentukan sisihan dari norma dan tahap patologi dengan bantuan kaedah penyelidikan, pemeriksaan dan langkah tambahan.

Video "Pemeriksaan refleks lutut"

Bagaimana untuk menjalankan pemeriksaan neurologi oleh pakar, anda boleh melihat dalam video seterusnya.