Utama / Siku

Kepakaran Medico-sosial

Log masuk dengan uID

Rheumatoid arthritis

RA adalah penyakit reumatik autoimun yang tidak diketahui etiologi, dicirikan oleh arthritis erosif kronik (synovitis) dan lesi radang sistemik organ-organ dalaman.

Epidemiologi. RA adalah salah satu penyakit keradangan yang paling biasa sendi; kekerapan dalam populasi adalah 1-2%. Menurut Institut Penyelidikan Saintifik Pusat untuk Organisasi dan Informatisasi Penjagaan Kesihatan MHSD Persekutuan Rusia, prevalensi RA pada tahun 2011 adalah 240.1: 100.000 orang dewasa. Penyakit ini sering disertai dengan perkembangan komplikasi, termasuk kardiovaskular, berkurangnya kapasiti kerja; 10-15 tahun selepas permulaan penyakit, kira-kira 90% daripada pesakit dengan RA menubuhkan ketidakupayaan. Purata jangka hayat pesakit 5-20 tahun di bawah populasi.

Etiologi tidak ditubuhkan. Peranan faktor berjangkit (kumpulan streptokokus B, mycoplasma, virus Epstein-Bar) dibincangkan, antara lain. Kecenderungan genetik dikesan: dalam keluarga pesakit dengan RA, penyakit ini berlaku 2 kali lebih kerap daripada dalam kumpulan kawalan; pada pesakit dengan RA, antigen HLA DR4 dan HLA Dw4 didapati dua kali lebih kerap dalam populasi; dengan kehadiran antigen B18 dan B35, manifestasi sistemik penyakit ini lebih sering berkembang. Faktor risiko perkembangan dan perkembangan Ra termasuk influenza, sakit tekak, hipotermia, insolasi, kecederaan sendi, kehamilan, melahirkan anak, menopause, trauma, merokok.

Patogenesis. Asas adalah perkembangan reaksi imunopatologi dalam membran sinovial sendi. Sebagai tindak balas kepada kerosakan oleh agen membran synovial yang tidak ditentukan, autoantibodies kepada fragmen IgG Fc (faktor rheumatoid - Rf), serta ACCP, disintesis. Pengaktifan pelengkap berlaku, kompleks imun terbentuk, yang diperbaiki pada membran sinovial, pada endothelium arteri, merebak dengan aliran darah, menyebabkan kerosakan sistemik dengan penglibatan dalam proses patologi paru-paru, jantung, ginjal, kulit, sistem saraf, dan sebagainya.

Ciri klinikal
Kesakitan bersama:
- sengit di pagi hari, pada malam hari intensitas berkurang;
- bertambah dengan pergerakan, menurun pada rehat.
Kekakuan pagi:
- berlangsung 30 - 60 minit atau lebih;
- berkurang selepas bersenam, berjalan;
- berkurangan menjelang petang.

Penyetempatan lesi: pada masa awal - sendi proksimal metacarpophalangeal dan interphalangeal jari-jari ke-2 dan ke-3; kurang kerap terlibat ialah metacarpopharynx dan metatarsal-phalangeal, lutut dan radiokarpal; "Sendi excision" - interphalangeal distal, saya carpustiferoneal, saya metatarsophalangeal.
Manifestasi arthritis: bengkak tisu periartikular, hiperemia tempatan dan hyperthermia, kelembutan, disfungsi.

Data makmal dan kajian instrumental:
- peningkatan ESR, CRP;
- Rf dikesan dalam 80% pesakit;
- dalam 86-95% pesakit, ADC dikesan, kajian antibodi untuk citrulline membolehkan untuk meningkatkan diagnosis awal RA sebanyak 15-20%;
- pengimejan resonans magnetik, radiografi, pemeriksaan ultrasound sendi membolehkan anda menentukan perubahan tipikal - hakisan, osteoporosis, pencerahan sista tisu tulang, penyempitan retakan bersama;
- Kajian cecair sinovial: keruh, bilangan sel dalam 1 μl mencapai 5000-25000 (biasanya sehingga 200), jumlah leukosit neutropilik - sehingga 75% (biasanya kurang daripada 20%); Rf dan rocyocytes didapati neutrofil, dalam bentuk yang menyerupai berry mulberry, dalam sitoplasma yang mengandungi inklusi Rf (IgM dan VD immunocomplexes;
- biopsi sinovial: pemeriksaan histologi menentukan hipertropi dan peningkatan jumlah villi, peningkatan sinovial epitelium, serta limfoid dan sel plasma, pemendapan fibrin pada permukaan membran sinovial, dan kemungkinan pertumpahan nekrosis;
- pengesanan HLA B27, B8, B35, DR3, DR4.

Kriteria untuk diagnosis RA (ACR, 1987)
1) kekakuan pagi sendi selama sekurang-kurangnya 1 jam, ada selama 6 minggu;
2) arthritis tiga atau lebih sendi - bengkak tisu lembut periartikular atau kehadiran cecair dalam rongga sendi, ditentukan oleh doktor dalam sekurang-kurangnya tiga sendi;
3) arthritis sendi tangan - pembengkakan sekurang-kurangnya satu kumpulan sendi berikut: interphalangeal proksimal, metacarpophalangeal atau pergelangan tangan;
4) arthritis simetri - lesi dua hala antara sendi interphalangeal, metacarpophalangeal atau metatarsophalangeal proksimal;
5) nodul rheumatoid - nod subkutaneus, ditentukan oleh doktor, pada permukaan extensor lengan bawah berhampiran sendi siku atau di kawasan sendi lain;
6) kehadiran serum Rf ditentukan oleh sebarang kaedah (Rf positif);
7) Perubahan sinar-X - tipikal bagi perubahan RA pada pergelangan tangan dan sendi tangan, termasuk hakisan atau sista (penyahkelasan tulang) yang terletak berhampiran sendi terjejas.
Peraturan diagnosis:
• RA didiagnosis dengan mempunyai 4 dari 7 kriteria
Walau bagaimanapun, kriteria 1-4 mesti hadir dalam pesakit selama sekurang-kurangnya 6 minggu.

Kriteria klasifikasi RA (ACR / EULAR, 2010)
Kriteria - Mata
A. Tanda-tanda klinikal kerosakan sendi (bengkak dan / atau kelembutan semasa peperiksaan objektif)
1 sendi besar - 0 mata
2-10 sendi besar - 1 mata
1-3 sendi kecil (sendi besar tidak dikira) - 2 mata
4-10 sendi kecil (sendi besar tidak dikira) - 4 mata
> 10 sendi (sekurang-kurangnya 1 sendi kecil) - 5 mata.

B. Ujian untuk RF dan ACCP (sekurang-kurangnya 1 ujian diperlukan)
Negatif - 0 mata
Lemah positif untuk Persekutuan Rusia atau ACCP (melebihi had atas norma, tetapi tidak lebih dari 3 kali) - 2 mata
Sangat positif untuk Persekutuan Rusia atau ACCP (lebih daripada 3 kali lebih tinggi daripada batas atas norma) - 3 mata.

C. Penunjuk fasa akut (sekurang-kurangnya 1 ujian diperlukan)
Nilai biasa ESR dan SRB - 0 mata
Peningkatan tahap ESR atau CRP - 1 mata.

D. Tempoh sinovitis
6 minggu - 1 mata.

Nota Sendi besar: bahu, siku, pinggul, lutut, buku lali. Sendi kecil: metacarpophalangeal, interphalangeal proksimal, II - V metatarsophalangeal, sendi interphalangeal jari ibu jari, sendi radiocarpal.
Tidak diambil kira: temporomandibular, acromioclavicular, sternoclavicular, dll (mungkin terjejas dalam RA).
Sendi excision di RA: distal interphalangeal, saya carpal-metacarpal, saya metatarsophalangeal.

Untuk menubuhkan diagnosis RA, anda memerlukan sekurang-kurangnya 6 mata daripada 10 kemungkinan dalam 4 posisi.

Klasifikasi RA diadopsi pada pertemuan Plenum Persatuan Rheumatologi Rusia (RDA) pada 30 November 2007, yang mencerminkan: diagnosis utama, tahap klinis, aktivitas penyakit, manifestasi utama, tahap x-ray, keterukan gangguan fungsi, kehadiran komplikasi.

1) Diagnosis utama didirikan mengikut ICD X, di mana, menurut hasil kajian, Rf adalah seropositive (M05) dan seronegatif (M06) RA.
Bentuk khas termasuk sindrom Felty - gabungan RA, hepatosplenomegali, neutropenia, dalam beberapa kes juga anemia dan trombositopenia dan sindrom Masih, didiagnosis lebih kerap pada orang muda, yang disifatkan oleh sindrom artikular minimum, demam, manifestasi kulit, hepatosplenomegali.

2) peringkat klinikal RA: peringkat awal - tempoh penyakit adalah 1 tahun dengan simptom khas RA; peringkat akhir - tempoh penyakit ini adalah 2 tahun atau lebih + pemusnahan teruk kecil (tahap III-IV X-ray) dan sendi besar, kehadiran komplikasi.
Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, telah ditubuhkan bahawa peningkatan terbesar dalam perubahan radiologi pada sendi diperhatikan pada peringkat awal RA, yang berkaitan dengan prognosis yang buruk. Penggunaan terapi asas pada peringkat awal RA membolehkan untuk mengubahsuai kursus penyakit, dan oleh itu, rawatan RA harus bermula dalam 3 bulan pertama permulaan penyakit.

3) Aktiviti penyakit - adalah asas untuk menilai keberkesanan rawatan. Sebagai kaedah asas penggredan aktiviti, disarankan untuk menggunakan indikator aktiviti integral Indeks RA - DAS28 (Skala Penyakit Aktivitas) berdasarkan kajian 28 sendi:
interphalangeal proksimal, metacarpophalangeal, radiocarpal, siku, bahu, lutut.

di mana BBS adalah bilangan sendi yang menyakitkan, NPV adalah bilangan sendi yang bengkak, iaitu logaritma semulajadi, ESR adalah kadar pemendapan erythrocyte mengikut kaedah Westergren (lihat Lampiran), HOSC adalah penarafan kesihatan keseluruhan pesakit dalam mm per 100 mm skala analog visual 100), di mana pesakit menandakan titik yang bersamaan dengan kekuatan kesakitan dan keadaan umum. Titik melampau kiri skala sepadan dengan jawapan "Tidak", titik paling kanan - jawapan "Sangat atau sangat buruk".
Untuk NEPP, pesakit perlu membuat tanda pada skala berangka visual.
0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Indeks DAS28 dikira menggunakan program komputer.
Penggredan aktiviti RA berdasarkan pengiraan DAS28:
0 = pengampunan (DASM 5.1).

Pada masa ini, di Rusia dan di luar negara, kemungkinan menggunakan penilaian aktiviti kuantitatif yang kurang kompleks dalam amalan klinikal sedang dikaji secara aktif.
Di Institut Rheumatologi Akademi Sains Perubatan Rusia berdasarkan DAS28 indeks aktiviti keradangan (PVA) yang telah dipermudahkan, yang dikira dengan formula:

Nota: NPV adalah bilangan sendi bengkak (menurut kajian 28 sendi), OSZ adalah penilaian keadaan kesihatan pesakit pada skala analog visual 100 mm, di mana 0 bersesuaian dengan sangat baik dan 100 mm ke keadaan kesihatan yang sangat buruk; ESR adalah kadar pemendapan erythrocyte (mengikut kaedah Panchenkov).

PVA> 140 dinilai tinggi, PVA dari 60 hingga 140 adalah sederhana dan PVA

Rheumatoid arthritis

Buku Panduan Penyakit

Tahap
• Sangat awal: 1 tahun, gejala biasa.
• Lewat:> 2 tahun, kemusnahan yang teruk, komplikasi.

Imunologi
• Seropositif (RF positif), seronegatif (RF negatif).
• ADC positif, ADC negatif.

Aktiviti
• 0 - remisi (CDAI 22).

Peringkat R
• I: osteoporosis periartikular.
• II: + menyempitkan ruang bersama, hakisan tunggal.
• III: + banyak hakisan, subluxasi sendi.
• IV: + tulang ankylosis.

Hakisan
• Tidak erosif, erosif.

Kerosakan fungsian
• Ijazah: aktiviti profesional yang dipelihara.
• Ijazah II: aktiviti profesional terhad.
• Ijazah III: aktiviti bukan profesional dan profesional adalah terhad.
• Gred IV: layan diri terhad.

Ds: Rheumatoid arthritis, seropositive, tahap yang dibangunkan, aktiviti 1, R tahap II, ACCP (-), tahap FN II. [M05.8]
Komplikasi: Amyloidosis buah pinggang, CKD III.

Ds: arthritis rheumatoid mungkin, seronegatif, peringkat awal, aktiviti 2, bukan-erosif (R tahap I), Ijazah FN I. [M06.9]

Klasifikasi arthritis rheumatoid, contoh diagnosis

Di antara semua penyakit tisu penghubung, masalah yang paling biasa bagi manusia adalah manifestasi artikular penyakit reumatik.

Perkara pertama yang perlu untuk rawatan yang berkesan terhadap sebarang penyakit adalah klasifikasi yang jelas dan sejagat bagi keadaan patologi pada satu titik dalam masa dari pesakit tertentu.

Konsep Utama

Diagnosis yang betul adalah 80% rawatan yang berjaya. Jika formulasinya jelas kepada mana-mana doktor, maka kebarangkalian terapi yang mencukupi meningkat dengan susunan magnitud.

Menurut pendapat yang diterima umum di kalangan doktor, klasifikasi klinikal harus melaksanakan fungsi praktikal. Dalam definisi Persatuan Rheumatologi Sepanyol, ia mesti menyelesaikan masalah tersebut:

 1. Untuk mempromosikan pilihan taktik rawatan yang mencukupi dan betul.
 2. Untuk membantu pengamal dalam kerja harian rutinnya.
 3. Berguna untuk pemprosesan data statistik.

Pada pandangan pertama, syarat-syaratnya sedikit. Walau bagaimanapun, kekhususan rheumatoid arthritis memerlukan pendekatan yang lebih terperinci untuk hampir setiap item.

ICD 10

Pengkelasan penyakit 10 revolusi antarabangsa (ICD 10) tidak menjadi ubat sejagat. Kelemahannya adalah seperti berikut:

 1. Tidak sesuai untuk mengindeks kes klinikal individu.
 2. Tidak membenarkan untuk menilai keadaan semasa pesakit.
 3. Ia tidak membenarkan untuk membuat prognosis perubatan.

Ia menyediakan data yang sesuai untuk pemprosesan statistik, tetapi sedikit berguna untuk merawat pesakit tertentu. Penciptanya secara terbuka mengakui bahawa ICD 10 direka untuk menilai kesihatan negara dan tidak sesuai digunakan oleh rheumatologists.

Statistik sangat penting untuk kajian dan ramalan berskala besar.

Mencari mekanisme sejagat

Oleh itu, untuk jangka masa yang panjang, percubaan dibuat untuk mencari pilihan kompromi yang dapat menyelesaikan kedua-dua tugas: termasuk statistik dan memberi doktor semua maklumat yang diperlukan mengenai pesakit individu.

Menyelesaikan masalah itu tidak mudah. Di sisi praktikal, klasifikasi klinikal arthritis rheumatoid harus menyumbang kepada:

 1. Pembentukan oleh doktor yang menghadiri pemahaman yang jelas mengenai penyakit itu sesuai dengan pencapaian perubatan moden.
 2. Perkataan diagnosis yang betul dan lengkap.
 3. Pemilihan terapi yang mencukupi pada arthritis peringkat semasa.

Untuk menjadi sesuai untuk pemprosesan statistik, klasifikasi mesti membenarkan:

 1. Bandingkan indikator individu untuk institusi perubatan yang berlainan (juga antara negara yang berbeza).
 2. Daftar penyakit yang berbeza.

Jika anda hanya mengambil dan menggabungkan formulasi yang diperlukan, diagnosis rheumatoid arthritis menjadi kembung dan tidak sesuai untuk amalan klinikal.

Proses meningkatkan klasifikasi radang sendi rheumatoid berterusan hari ini.

Keadaan semasa

Versi berbeza dari klasifikasi kerja rheumatoid arthritis (RA) digunakan pada masa yang berlainan. Pada mulanya, dari tahun 1959, terdapat 5 bahagian. Kemudian bilangan bahagian dikurangkan menjadi 4.

Tetapi sains tidak diam. Kemajuan yang ketara dalam kaedah diagnostik. Oleh kerana itu, para doktor mempunyai peluang untuk mendirikan diagnosis pada tahap yang cukup awal. Oleh itu, kesan terapi lebih jelas.

Dalam perubatan domestik moden, pengelasan termasuk 8 bahagian. Setiap daripada mereka menyifatkan satu atau lain RA.

Mula menggunakannya dari 30 September 2007.

Permohonan praktikal

Pendekatan yang digunakan kelihatan agak langsing dan universal: untuk ICD 10 ada bahagian pertama, untuk doktor amalan - semua bersama-sama. Pengenalpastian faktor rheumatoid (RF) termasuk dalam kategori kajian wajib; analisis untuk antibodi kepada faktor utama merosakkan RA mula diperkenalkan: peptida citrullating cyclic (ACCP).

arthritis rheumatoid (M05.8)

-Sindrom Felty (M05.0);

- Salah satu bentuk penyakit RA - Steele, pada orang dewasa (M06.1)

Pengesanan faktor rheumatoid membolehkan anda untuk bercakap dengan yakin tentang sifat reumatik patologi artikular.

Sekiranya tidak dikesan, tetapi risiko berlakunya RA diiktiraf sebagai tinggi (kecenderungan genetik, faktor risiko, dan gambar klinikal yang sama), maka mereka bercakap mengenai kemungkinan rheumatoid arthritis. Dan mulakan rawatan yang sesuai.

Bahagian "Peringkat Klinikal"

Nilai praktikal data ini agak tinggi. Dari sejauh mana penyakit itu telah berkembang, matlamat ditetapkan yang perlu dicapai semasa rawatan. Jadi:

 1. Hasil rawatan yang diharapkan untuk tahap pertama adalah pencapaian remisi lengkap.
 2. Apabila tahap klinikal telah digunakan (lebih daripada 12 bulan, perubahan patologi dinyatakan dengan sangat kuat), pengurangan aktiviti penyakit menjadi tugas utama rheumatologists. Remisi dipandang sebagai hasil yang diinginkan.
 3. Dalam fasa akhir, pemeliharaan kualiti hidup yang boleh diterima datang ke hadapan. Pada peringkat ini juga penting untuk menangani komplikasi. Pembedahan mungkin ditunjukkan.

Gambar klinikal, yang diperhatikan dalam pesakit individu pada satu masa tertentu, mestilah dimasukkan dalam perumusan diagnosis.

Seksyen "Aktiviti penyakit"

Bahagian yang sangat penting dalam diagnosis dari segi merawat rawatan arthritis rheumatoid. Dengan indeks DAS28 yang tinggi, rawatan yang lebih intensif dan agresif diperlukan, misalnya, sitostatics. Prestasi sederhana membolehkan anda menggunakan skim lembut. Indeks rendah, kurang daripada 2.6, menunjukkan remisi.

Jika DAS28 sangat tinggi atau tidak berkurangan untuk masa yang lama semasa rawatan, maka pesakit harus dianggap sebagai calon teknik terapi khusus (sitokin, terapi nadi).

Kepentingan indeks ini juga tinggi untuk penilaian farmaco-ekonomi. Ringkasnya, ia digunakan untuk menentukan kelayakan ekonomi suatu rejimen rawatan tertentu.

Bahagian "manifestasi sistemik"

Kesan bahawa arthritis rheumatoid pada badan tidak terhad kepada sendi. Apabila ia sering diperhatikan perubahan patologi dari organ-organ lain, yang juga memerlukan campur tangan perubatan.

Kadang-kadang mengikut tahap pembangunan atau, sebaliknya, kepupusan fenomena tambahan-artikular ini, seseorang boleh menilai aktiviti penyakit yang mendasari.

Tidak mustahil untuk terlepas dari manifestasi sistemik, kerana mereka secara signifikan dapat merumitkan keadaan pesakit dan memperburuk prognosis.

Seksyen "Ciri-ciri instrumental"

Perubatan moden mempunyai sekurang-kurangnya tiga cara yang tersedia untuk melihat keadaan sendi: radiografi, ultrasound, pengimejan resonans magnetik.

Setiap kaedah ini mempunyai ciri khas sendiri dan mereka tidak boleh menggantikan satu sama lain. Dengan bantuan mereka, anda boleh menilai:

 • Keadaan beg artikular (bengkak, berkedut).
 • Bahagian tulang bersebelahan dengan permukaan artikular (osteoporosis).
 • Kehadiran atau ketiadaan subluxations di peringkat lanjut penyakit ini.
 • Tahap atrofi dari otot-otot interosseous (cacing).
 • Sama ada terdapat hakisan pada permukaan artikular (arthritis erosif adalah mudah untuk mengesan pada MRI).

Titik terakhir adalah sangat penting untuk ramalan dan perkembangan taktik rawatan.

Kemunculan hakisan menunjukkan kemajuan penyakit. Jika ini berlaku semasa rawatan, ia perlu mengubah rejimen rawatan kepada yang lebih agresif.

Seksyen "Penunjuk imunologi tambahan"

Keupayaan untuk mengesan ADCPs kepentingan diagnostik adalah setanding dengan pengesanan faktor rheumatoid. Penunjuk ini memungkinkan untuk menilai keberkesanan terapi (tahap antibodi dikurangkan). Membolehkan anda untuk menjalankan diagnosis awal RA.

Seksyen "Kelas Fungsian"

Untuk kesihatan, ia mempunyai nilai praktikal dari segi kecacatan kepakaran. Berdasarkan petunjuk-petunjuk ini, soal kecacatan seseorang yang sakit, pelantikan bantuan sosial diselesaikan.

Seksyen "Komplikasi"

Manifestasi beberapa komplikasi boleh menjadi sangat serius. Sebagai contoh - sublaksasi serviks vertebra C1 membawa kepada ketidakstabilan tulang belakang serviks keseluruhan.

Amiloidosis sekunder, osteonecrosis dan lain-lain keadaan patologi yang disebabkan oleh RA, boleh melepasi tahap kesihatan manusia.

Komplikasi rheumatoid arthritis memerlukan perhatian, rawatan dan mesti dimasukkan dalam diagnosis.

Gunakan dalam amalan

Sekarang doktor mempunyai peluang untuk merumuskan diagnosis yang akan mempelbagaikan pesakit untuk mana-mana rheumatologi. Walaupun pesakit tidak digunakan di tempat rawatan utama.

Sederhana: data disenaraikan dalam urutan, bermula dengan bahagian pertama. Dalam kes apabila tiada data, mereka ditinggalkan. Sekiranya sebarang penyelidikan tidak dilakukan, satu tanda soal diletakkan.

Mari kita perhatikan dengan terperinci apa perkataan dalam pernyataan diagnosis bermakna. Untuk melakukan ini, gunakan paparan jadual sekali lagi:

Klasifikasi arthritis rheumatoid dan kata laluan diagnosis

1. Apakah penyakit rheumatologi dan reumatik?

Rheumatologi
-
ini adalah bidang perubatan yang dikaji
penyakit yang diamati
luka utama penyambung
alat tisu dan locomotor
(keradangan, degeneratif dan
sifat metabolik).

Reumatik
penyakit
- adalah kumpulan asal yang pelbagai
penyakit terutamanya sistemik
kurang sifat tempatan berlaku
dengan artikular yang berterusan atau sementara
sindrom.

2. Apa yang menyatukan penyakit reumatik? Apakah kesamaan patogenesis mereka?

Teori
rasional untuk perpaduan yang banyak
penyakit rematik dalam satu kumpulan
adalah hakikat bahawa mereka
asasnya
kerosakan tisu penghubung seperti
padat (dermis, tendon dan ligamen, tulang rawan
dan tulang) dan jenis khasnya
(membran sinovial dan serous,
membran basal saliran dan epitel
dan lain-lain).

Dengan penyakit rematik semua
anatomi di atas
struktur terlibat dalam patologi
proses itu.

Tersendiri
Ciri-ciri penyakit ini adalah
luka sistemik penyambung
tisu keradangan atau dystropik
genesis. Ini ditunjukkan oleh pembangunan
polyarthritis, yang berdasarkan
keradangan membran sinovial dan
(atau) struktur rawan banyak sendi,
polyserositis (pleurisy, pericarditis,
peritonitis, dsb.), polymyositis, vasculitis
dan lain-lain

Asas
untuk mengkaji intipati patogenesis reumatik
penyakit adalah imunologi.
Imunologi adalah alam semula jadi
seperti "benar", "besar" reumatik
penyakit seperti arthritis rheumatoid,
sistemik lupus erythematosus, sistemik
scleroderma, dermatomyositis.

Intipati ini
penyakit - imunologi patologi
proses itu. Tetapi dalam genesis degeneratif -
keadaan metabolik yang pelik
penyakit seperti gout dan
osteoarthritis, sering "campur tangan"
proses imunoreaktif yang menggalakkan
progresif dan tahan
rawatan penyakit ini.

Oleh itu, untuk jangka masa yang panjang, percubaan dibuat untuk mencari pilihan kompromi yang dapat menyelesaikan kedua-dua tugas: termasuk statistik dan memberi doktor semua maklumat yang diperlukan mengenai pesakit individu.

Menyelesaikan masalah itu tidak mudah. Di sisi praktikal, klasifikasi klinikal arthritis rheumatoid harus menyumbang kepada:

 1. Pembentukan oleh doktor yang menghadiri pemahaman yang jelas mengenai penyakit itu sesuai dengan pencapaian perubatan moden.
 2. Perkataan diagnosis yang betul dan lengkap.
 3. Pemilihan terapi yang mencukupi pada arthritis peringkat semasa.

Untuk menjadi sesuai untuk pemprosesan statistik, klasifikasi mesti membenarkan:

 1. Bandingkan indikator individu untuk institusi perubatan yang berlainan (juga antara negara yang berbeza).
 2. Daftar penyakit yang berbeza.

Jika anda hanya mengambil dan menggabungkan formulasi yang diperlukan, diagnosis rheumatoid arthritis menjadi kembung dan tidak sesuai untuk amalan klinikal.

Proses meningkatkan klasifikasi radang sendi rheumatoid berterusan hari ini.

ICD 10

Pengkelasan penyakit 10 revolusi antarabangsa (ICD 10) tidak menjadi ubat sejagat. Kelemahannya adalah seperti berikut:

 1. Tidak sesuai untuk mengindeks kes klinikal individu.
 2. Tidak membenarkan untuk menilai keadaan semasa pesakit.
 3. Ia tidak membenarkan untuk membuat prognosis perubatan.

Ia menyediakan data yang sesuai untuk pemprosesan statistik, tetapi sedikit berguna untuk merawat pesakit tertentu. Penciptanya secara terbuka mengakui bahawa ICD 10 direka untuk menilai kesihatan negara dan tidak sesuai digunakan oleh rheumatologists.

Statistik sangat penting untuk kajian dan ramalan berskala besar.

Pengkelasan

Rheumatoid arthritis adalah penyakit yang bersifat autoimun, di mana tisu penghubung pada sendi periferal terjejas.

Penyakit ini perlahan perlahan, pada mulanya hanya sendi terjejas, ubah bentuknya berlaku, dan ankylosis terbentuk. Akibatnya, sendi menjadi tidak bergerak, kehilangan fungsinya.

Dalam bentuk lanjutannya, proses ini juga boleh memanjangkan ke organ dalaman - jantung, paru-paru, buah pinggang, sistem peredaran darah dan organ-organ penglihatan. Dorongan untuk perkembangan arthritis rheumatoid adalah kegagalan sistem imun manusia.

Di bawah pengaruh faktor-faktor tertentu, tubuh menganggap sel sendiri sebagai asing dan mula memusnahkannya.

Dikatakan bahawa wanita mengalami arthritis rheumatoid tiga kali lebih kerap daripada lelaki. Patologi boleh berlaku di mana-mana umur, secara berasingan membezakan arthritis remaja remaja atau remaja, apabila penyakit itu mula berkembang pada kanak-kanak berumur 1 tahun dan sehingga 16 tahun. Tetapi yang paling kerap, tanda-tanda RA diperhatikan pada orang selepas 40-45 tahun.

Lebih daripada 5% daripada populasi wanita dan kira-kira 2.5% daripada populasi lelaki mengalami arthritis rheumatoid. Menurut ICD 10, penyakit ini menerima M05 cipher.

Mengapa rheumatoid arthritis berkembang

Walaupun penyelidikan yang banyak dan berterusan, sehingga kini para doktor tidak dapat mengatakan secara tepat apa sebenarnya penyebab perkembangan patologi. Penyebab yang paling biasa dipanggil penyakit berjangkit organ-organ dan virus lain - herpes, hepatitis B, rubella, Epstein-Barr virus.

Jangan mengecualikan faktor genetik. Gen terpilih yang boleh menjejaskan fungsi sistem imun dan menyebabkan gangguan dalam kerjanya.

Jika mereka wujud di dalam tubuh manusia, di bawah pengaruh sebarang faktor luaran atau dalaman - hipotermia, tekanan, trauma, perubahan hormon, - pengeluaran aktif antibodi ke sel sendiri boleh bermula.

Bagaimana rheumatoid arthritis dikelaskan

Tanda-tanda klinikal rheumatoid arthritis sangat pelbagai dan seringkali serupa dengan penyakit lain, yang menjadikan diagnosis lebih sukar. Klasifikasi arthritis rheumatoid, yang dibina di atas ciri-ciri manifestasi dan kursusnya, membolehkan anda dengan cepat menentukan jenis patologi dan memilih kaedah rawatan yang paling berkesan.

Klasifikasi RA mengikut kajian klinikal:

 1. Rheumatoid arthritis seropositif. Dengan jenis patologi dalam darah pesakit, faktor rheumatoid tertentu dikesan. Ia dijumpai dalam 80% kes RA, diwujudkan dalam bentuk polyarthritis, vasculitis rheumatoid, penyakit paru-paru rheumatoid, sindrom Felty.
 2. Seronegatif RA. Dalam 20% kes faktor rheumatoid dalam kajian darah pesakit tidak dikesan. Varian klinikal penyakit ini adalah polietnitis atau sindrom Masih pada orang dewasa.

Mengikut aktiviti pembangunan dan kursus patologi terdapat:

 • Rheumatoid arthritis dalam pengampunan, apabila tanda-tanda yang paling ciri penyakit tidak hadir - kesakitan pada sendi, kekakuan pagi, ESR tidak melebihi 15 mm / jam, CRP tidak lebih daripada 1 tambah;
 • Rheumatoid arthritis dalam peringkat akut.

Terdapat tiga derajat rheumatoid arthritis di peringkat akut, gejala setiap peringkat adalah seperti berikut:

 1. Tahap rendah - jika anda menilai kesakitan pada skala 10 mata, taksiran tidak akan melebihi 3, kekakuan pagi berlangsung tidak lebih daripada setengah jam, ESR dari 15 hingga 30 mm / jam, CRP - tidak lebih daripada 2 kelebihan.
 2. Gelaran purata - kesakitan - dari 4 hingga 6 mata, kekakuan pagi boleh bertahan sehingga 12 jam, ESR - 30-45 mm / jam, CRP - 3 plus.
 3. Ijazah tinggi - kesakitan dari 6 hingga 10 mata, kekakuan pagi tidak hilang pada siang hari, ESR - lebih daripada 45 mm / jam, CRP - 4 ditambah mata dan banyak lagi.

Juga untuk klasifikasi arthritis rheumatoid yang digunakan sinar-X. Menurut penunjuk ini, empat peringkat arthritis rheumatoid dibezakan. Pada peringkat pertama, osteoporosis periartikular adalah ketara pada sinar X. Pada peringkat kedua, gambar menunjukkan penyempitan ruang bersama dan lubang-lubang Uzuras tunggal dalam tisu tulang.

Pada peringkat ketiga, pemeriksaan x-ray menunjukkan Uzuras dalam kuantiti yang banyak, dan pada peringkat keempat, ankylosis kelihatan jelas - pertumbuhan tulang - dan kecacatan sendi terjejas.

Dan penunjuk terakhir yang digunakan untuk mendiagnosis arthritis rheumatoid adalah tahap aktiviti fizikal pesakit.

 • Ijazah pertama - penyakit itu sudah berkembang, tetapi semua fungsi tubuh dipelihara sepenuhnya, pesakit boleh mengekalkan dan melaksanakan kerja yang secara mandiri;
 • Ijazah kedua - beberapa tindakan menjadi sukar, kecekapan berkurangan, kadang-kadang pesakit memerlukan bantuan orang luar;
 • Tahap ketiga - pesakit tidak dapat melayani diri sendiri.

Satu contoh bagaimana diagnosis arthritis rheumatoid mungkin berbunyi: "Rheumatoid arthritis Ser-positif, sindrom Felty, tahap aktiviti rendah, tahap x-ray 2, aktiviti fizikal 1."

Gejala Rheumatoid Arthritis

Rheumatoid arthritis bermula akut atau subacutely, bentuk yang terakhir adalah lebih biasa. Mungkin terdapat kedua-dua artikular dan gejala-gejala tambahan.

Kadang-kadang, gejala-gejala ekstra artikular berlaku lebih awal daripada gejala artikular sebelum manifestasi arthritis rheumatoid. Mereka dipanggil prodromal atau tersembunyi.

Pada peringkat awal rheumatoid arthritis, pesakit biasanya mengadu:

 1. Keletihan.
 2. Sakit kepala.
 3. Kelemahan otot
 4. Berat badan tanpa sebab yang jelas.
 5. Meningkatkan peluh.
 6. Peningkatan suhu secara tiba-tiba - kadang-kadang sehingga 38 darjah.

Tetapi simptom ini, sebagai peraturan, tidak dianggap sebagai isyarat yang membimbangkan dan dikaitkan dengan tekanan, keletihan fizikal, dan selesema biasa. Pesakit dirujuk kepada doktor hanya apabila manifestasi sendi penyakit mula mengganggunya.

Bagaimana sendi terjejas dalam arthritis rheumatoid

Dalam kebanyakan kes, arthritis rheumatoid berkembang sebagai polyarthritis - iaitu, lebih daripada tiga sendi terjejas sekaligus. Lebih kurang kerap boleh didapati oligoarthritis, yang menjejaskan dua atau tiga sendi, atau monoarthritis, apabila hanya satu sendi terjejas. Sebagai peraturan, penyakit ini dilokalkan dalam sendi-sendi kecil - tangan, jari, kaki.

b)
tidak menyakitkan dengan exocrine dan (atau)
kekurangan endokrin;

c) dengan berterusan
kesakitan.

Sehingga
penghadaman: a) pampasan; b)
dekompensasi.


1.
Pankreatitis berserabut kronik tanpa
pelanggaran patensi utama
saluran pankreas.

2
Kronik
pankreatitis berserabut dengan pelanggaran
patensi pankreas utama
dilatasi saluran saluran pankreas
kelenjar dan hipertensi pankreas
jus.

3
Degeneratif Fibrous Kronik
pankreatitis.

Marseille-Roman
klasifikasi (1989)

1. Kronik
pankreatitis menenangkan

2. Kronik
pankreatitis obstruktif

3. Kronik
pancreatitis fibro-induktif

4. Sista kronik
dan pankreas pseudocyst

a)
amyloidosis idiopatik; b) keturunan
(genetik); c) diperolehi
(menengah); d) senile; e) tempatan
seperti tumor.


1.
Awal (proteinurik): aduan
pesakit dikaitkan dengan penyakit yang mendasari.

2
Digunakan (nefrotik): a) edema
pelbagai penyetempatan dan keterukan;
b) hipertensi arteri; c) meningkat
hati dan limpa; d) gejala
penyakit mendasar

3
Terminal (azotemik): a)
sindrom dystrophic (perubahan kulit
dan membran mukus); b) sindrom serous-artikular
(osteoarthropathy, gout sekunder,
pericarditis kering, pleurisy); c) arteri
hipertensi.

Diagnostik
kriteria amyloidosis

1.
Kehadiran penyakit di mana
membangun amyloidosis sekunder
(klinikal atau anamnestic
tanda-tanda).

Saya - konservatif
(kadar penapisan glomerular 40
ml / min);

II
- terminal (penapisan kira-kira 15
ml / min).

Diagnostik
kriteria

Klinikal
- penampilan mengantuk, tidak peduli, mual,
muntah, gatal-gatal kulit, hidung dan perut
pendarahan, sakit sendi,
jatuh penglihatan, progresif
hipertensi arteri.

Makmal
- pada menjalankan ujian Zimnitsky-go
ekskresi air kencing yang membosankan dicatatkan
ketumpatan relatif rendah
tahap peningkatan kreatinemia,
pengurangan penapisan glomerular,
hiperkalemia.

Contohnya
diagnosis kata-kata

1. Idiopatik
(primer) amyloidosis, terminal
peringkat.

2
Kegagalan buah pinggang kronik
II
peringkat dengan neurologi diucapkan,
anemia-hemorrhagic dan
sindrom gastroenterologi.

3
Mesangiocapillary bercampur kronik
glomerulonefritis, cepat progresif
untuk, fasa pemisahan. Kronik
kegagalan buah pinggang II
peringkat dengan anemia-hemorrhagic dan
sindrom gastroenterologi.

Senarai
bacaan yang disyorkan: 1.
Klinikal
Nefrologi
/ Ed. E. I. Tareeva. M:: Perubatan, 1983.
464 dengan 2. Praktikal
Nefrologi
/ Di bawah penyiaran A.P. Peleshchuk, K.: Zdorov'ya, 1983.
344 s. 3. Tareez
E I. Asas
Nefrologi M.: Perubatan, 1972. T. 1, 2

Rheumatoid arthritis pada kanak-kanak, apa yang perlu dilakukan?

Rheumatoid arthritis boleh berlaku pada kanak-kanak?

Untuk masa yang lama ia dipercayai bahawa sendi hanya menyerang pada orang dewasa yang terlibat dalam buruh fizikal berat atau orang tua, yang dikaitkan dengan penuaan semula jadi. Tetapi, malangnya, lesi sistem muskuloskeletal juga berlaku pada individu yang lebih muda.

Penyakit seperti rheumatoid arthritis pada kanak-kanak tidak biasa. Diagnosis yang betul dipanggil arthritis rheumatoid remaja (JRA).

Sebelum ini, penyakit ini dianggap sebagai sejenis arthritis pada orang dewasa, tetapi dari masa ke masa dan kajian yang mendalam mengenai subjek, JRA dianggap sebagai penyakit bebas.

Rheumatoid arthritis adalah penyakit sistemik yang teruk, dan bukan sahaja sendi, tetapi juga organ-organ dalaman lain yang boleh terlibat dalam proses ini. Sambungan periferi terutamanya terjejas. Tetapi dalam bentuknya yang lebih maju, di peringkat akhir perkembangan penyakit, paru-paru, jantung, vesel, buah pinggang, limpa dan hati dipengaruhi.

Sekiranya ada gejala-gejala tambahan, ia akan memburukkan lagi ramalan penyakit, terutama pada anak-anak muda. Selalunya kecacatan membawa kepada kerosakan organ-organ lain, dan dalam kes-kes yang teruk - sehingga mati.

Gejala extraarticular yang paling biasa rheumatoid arthritis adalah:

 1. Lesi kulit - nodul rheumatoid, ruam kulit, kulit kering, penipisan, disertai dengan kuku rapuh, pendarahan subkutaneus dalam bentuk mata.
 2. Luka tisu otot - kelemahan dan atrofi otot, myalgia.
 3. Pulmonary pleurisy, "paru-paru rheumatoid" - ini adalah komplikasi yang sangat berbahaya yang membawa kepada kekurangan paru-paru dan juga kematian pesakit.
 4. Di bahagian saluran gastrousus - gastritis, enteritis, pankreatitis, hepatitis autoimun.
 5. Patologi sistem kardiovaskular - perikarditis, miokarditis, endokarditis, kekurangan tiub.
 6. Disfungsi renal - kegagalan buah pinggang, glomerulonephritis, amyloidosis buah pinggang.
 7. Sindrom Felty: anemia kekurangan zat besi, penurunan jumlah platelet dalam darah (meningkatkan risiko pendarahan) dan leukosit, peningkatan kelenjar getah bening dan limpa.
 8. Vaskulitis

Untuk mendiagnosis rheumatoid arthritis dengan betul, untuk mengecualikan patologi lain dengan simptom yang sama, perlu melakukan beberapa kajian dan ujian. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan: ujian makmal umum dan kajian khusus yang menunjukkan kehadiran RF dan antibodi lain dalam darah pesakit.

Ujian makmal umum termasuk:

 • Ujian darah klinikal am;
 • Ujian darah biokimia;
 • Analisis bilangan leukosit, protein, ESR dan CRP.

Dengan bantuan kajian-kajian tertentu, tidak hanya ada atau tidak adanya faktor rheumatoid, tetapi juga ASTsP dan ANA. Cytology cecair synovial sedang dijalankan, perubahan di dalamnya - peningkatan leukosit, kekerapan, kehadiran rocyte - juga dapat menunjukkan perkembangan arthritis rheumatoid.

Kaedah diagnostik perkakasan sedemikian digunakan sebagai:

 1. Arthroscopy
 2. X-ray.
 3. Tomografi yang dikira.
 4. Scintigraphy
 5. Pemeriksaan ultrasound pada sendi dan organ dalaman.
 6. Biopsi membran artikular.

Diagnosis keseimbangan diperlukan untuk membuat diagnosis yang tepat dan menentukan rejimen rawatan. Matlamat utama adalah untuk menghilangkan arthritis reaktif, osteochondrosis, arthropathy psoriatic, ankylosing spondylitis, sindrom Shegner.

Kaedah moden rawatan RA

Dalam artritis reumatoid akut, terutamanya terapi perubatan digunakan. Fisioterapi, fisioterapi, terapi manual - semua alat ini adalah berkesan dan sah hanya dalam tempoh remisi. Apabila penyakit berada dalam tahap aktifnya, langkah-langkah sedemikian adalah kontraindikasi.

Rawatan komprehensif terdiri daripada dua peringkat:

 • Pelepasan sakit dan keradangan di peringkat akut;
 • Penghapusan gejala utama dan penyebab rheumatoid arthritis.

Dadah dari kumpulan analgesik, ubat-ubatan anti-radang bukan glukosortiko dan glukokortikoid digunakan. Terdapat beberapa kombinasi yang berbeza untuk mengambil ubat-ubatan ini, yang satu akan optimum, doktor menetapkan selepas pemeriksaan penuh pesakit, dan jika perlu membetulkannya.

Ubat yang berbeza boleh menjejaskan pesakit dengan cara yang berbeza bergantung pada umur, bentuk dan tahap penyakitnya, oleh itu dos dan tempoh rawatan selalu individu. Kadang-kadang ternyata dalam masa rawatan bahawa ubat tidak berkesan atau menimbulkan reaksi alergi - dalam hal ini ia diganti oleh yang lain.

Kadang-kadang terapi asas dilengkapi dengan antidepresan, antibiotik. Anda perlu mengambil semua ubat-ubatan dengan ketat mengikut skema yang ditetapkan, anda tidak boleh mengganggu perjalanan rawatan terlebih dahulu, terutamanya jika hormon ditetapkan.

Juga sangat penting ialah pencegahan artritis reumatoid, tanpa yang mencukupi dan, yang paling penting, rawatan yang berkesan adalah mustahil.

Dalam tempoh remisi, kompleks vitamin dan imunomodulator ditetapkan sebagai penguat am, agen propilaksis. Semua ini boleh didapati secara terperinci dalam video dalam artikel ini.

Untuk masa yang lama ia dipercayai bahawa sendi hanya menyerang pada orang dewasa yang terlibat dalam buruh fizikal berat atau orang tua, yang dikaitkan dengan penuaan semula jadi. Tetapi, malangnya, lesi sistem muskuloskeletal juga berlaku pada individu yang lebih muda.

Penyakit seperti rheumatoid arthritis pada kanak-kanak tidak biasa. Diagnosis yang betul dipanggil arthritis rheumatoid remaja (JRA).

Sebelum ini, penyakit ini dianggap sebagai sejenis arthritis pada orang dewasa, tetapi dari masa ke masa dan kajian yang mendalam mengenai subjek, JRA dianggap sebagai penyakit bebas. Rematik kanak-kanak arthritis memberi kesan kepada kanak-kanak dari sebarang umur, tetapi ia memberi kesan kepada kanak-kanak berusia antara lima dan enam belas tahun.

Lebih biasa pada perempuan. Ia dicirikan oleh kursus progresif kronik dan sering menyebabkan kecacatan.

Rheumatoid arthritis dan kehamilan: bahaya yang menunggu

Mempunyai anak yang belum lahir adalah momen penting bagi setiap wanita. Perkara yang paling sukar adalah apabila ibu mengandung mempunyai penyakit kronik dan ada ancaman serius kepada janin. Adakah arthritis rheumatoid dan kehamilan serasi?

 • Perancangan
 • Pemerhatian
 • Forum
 • Video berkaitan

Perancangan

Sebelum membuat keputusan yang bertanggungjawab tentang kelahiran kehidupan baru, adalah penting untuk berunding dengan doktor jika anda tahu mengenai penyakit anda. Untuk ini anda perlu melakukan kajian klinikal dan makmal, untuk menubuhkan tahap perkembangan arthritis rheumatoid, untuk mengkaji gangguan fungsi badan.

Doktor mungkin terlebih dahulu membuat ramalan sama ada risiko perkembangan penyakit adalah tinggi dan bagaimana ini akan memberi kesan kepada kesihatan anak. Adalah penting untuk mempunyai keinginan yang besar untuk menjadi seorang ibu, penjagaan dan sokongan orang tersayang.

Gejala extrataicular rheumatoid arthritis

Gejala artikular utama rheumatoid arthritis termasuk:

 • Kesakitan sakit berterusan, yang berlaku selepas permulaan pergerakan aktif dan seperti gelombang.
 • Penyakit ini bermula dengan rumusan kecil bahagian bawah dan atas (metacarpophalangeal, radiocarpal).
 • Ciri simetri luka sendi (dua lengan, dua kaki)
 • Tanda-tanda keradangan pada sendi (meningkat suhu tempatan, warna kulit ungu, sakit tajam, bengkak).
 • Lama kelamaan, ubah bentuk sendi dan pelanggaran fungsinya. Dan pada peringkat kemudiannya tidak bergerak.
 • Di peringkat akhir, yang lebih besar terlibat (lutut, bahu, pelvis)
 • Mengubah cuaca, tekanan atmosfera boleh menjejaskan gejala penyakit.

Gejala-gejala tambahan termasuk:

 • Kemerosotan keadaan umum (apathy, subfebrile, keletihan).
 • Otot (penurunan kekuatan dan nada, myositis tempatan, dan kemudiannya - atrofi).
 • Kulit dan lampirannya (manifestasi hemoragik, kerapuhan dan ubah bentuk plat kuku, bulat nodul yang tidak menyakitkan yang padat, penipisan kulit).
 • GIT (kolitis, kehilangan selera makan, peningkatan kembung).
 • Sistem saraf (pelbagai polyneuropathies).
 • Sistem pernafasan (pleurisy, alveolitis, fibrosis, pneumonitis).
 • Buah pinggang (glomerulonephritis, kemudian - amyloidosis)
 • Badan penglihatan (konjunktivitis, uveitis, dan lain-lain)
 • Sistem kardiovaskular (lesi daripada miokardium, perikardium, dan juga saluran koronari)

Perumusan dan diagnosis rheumatoid arthritis adalah berdasarkan kriteria berikut: aduan pesakit, peperiksaan pakar, ujian makmal dan indikator instrumental objektif.

Symptomatology
penyakit rematik adalah sangat pelbagai,
ditentukan oleh sifat dan dominan
penyetempatan proses patologi
dalam tisu penghubung tertentu
organ-organ. Tanda-tanda biasa adalah
penyebaran lesi badan dan
sindrom artikular.

Seterusnya
Gejala mencirikan
merosakkan sebahagian besar sendi.

Rheumatoid arthritis: diagnosis pembezaan dan diagnosis kata-kata

Rheumatoid arthritis adalah penyakit sendi di mana sendi menjadi meradang pada peringkat awal, maka hakisan struktur tulang berkembang dan, dalam bentuknya yang lebih maju, radang menyebar ke organ-organ dalaman yang lain.

Penyebab utama rheumatoid arthritis adalah penyakit berjangkit, predisposisi genetik, dan kegagalan sistem imun. Selalunya, wanita di bawah usia 55 tahun mengalami bentuk arthritis ini.

Akibat kegagalan sistem imun, tubuh mula menganggap sel-sel tisu artikular sebagai bermusuhan, secara aktif menghasilkan sel-sel darah putih dan memusnahkannya. Adalah sukar untuk menentukan arthritis rheumatoid pada peringkat awal dan menetapkan rawatan, selalunya gejala-gejala sangat lemah.

Gejala rheumatoid arthritis pada peringkat awal

Adalah diingini bahawa diagnosis rheumatoid arthritis dilakukan seawal mungkin, sebelum proses keradangan menyebar ke organ-organ lain. Rawatan dalam kes ini hampir selalu memberikan hasil yang baik, membolehkan anda menghentikan keradangan dan menghentikan perkembangan penyakit.

Tetapi gejala rheumatoid arthritis pada peringkat awal sangat lemah, pesakit jarang pergi ke doktor, kerana diagnosis penyakit itu adalah arthritis rheumatoid dan rawatan bermula apabila penyakit tersebut telah berkembang.

Dalam masa untuk mengenalpasti artritis dan memulakan rawatan pada peringkat awal akan membantu gejala-gejala ciri:

 • Pembentukan nodul rheumatoid di bawah kulit;
 • Pengesanan faktor serum rheumatoid;
 • Kehadiran ACCP;
 • Meningkatkan tahap neutrofil dalam cecair sinovial;
 • Hakisan permukaan artikular pada tulang;
 • Osteoporosis di sekitar tulang sendi terjejas.

Tetapi, walaupun terdapat tanda-tanda ini, masih tidak ada alasan untuk mendiagnosis arthritis rheumatoid. Terutama, jika orang tua diperiksa dengan kehadiran penyakit kronik.

Diagnosis tepat mungkin hanya selepas peperiksaan dan pengecualian sepenuhnya terhadap perkembangan patologi lain.

Pada tahun 1987, Kolej Rheumatologi Amerika mengenal pasti gejala yang kemungkinan besar akan digunakan untuk mendiagnosis arthritis rheumatoid peringkat awal - kriteria diagnostik untuk arthritis rheumatoid.

Ketepatan berbeza dari 91 hingga 93%, iaitu, walaupun menggunakan litar ini, diagnostik tidak akan benar-benar tepat.

Kriteria diagnostik yang ditetapkan untuk arthritis rheumatoid adalah seperti berikut:

 1. Kekakuan pagi - untuk satu jam atau lebih selepas kebangkitan, pesakit merasakan kekakuan sendi, kadang-kadang tidak membenarkan dia keluar dari katil.
 2. Lesi sendi proksimal, pergelangan tangan dan metacarpophalangeal.
 3. Pembentukan nodul rheumatoid - anjing laut di bawah kulit pada sendi.
 4. Hakisan pergelangan tangan dan tangan, dikesan oleh X-ray.
 5. Edema bidang periartikular, kehadiran efusi dalam rongga artikular.
 6. Lesi simetri daripada sendi berpasangan.
 7. Kehadiran faktor rheumatoid dalam darah.

Kesemua gejala yang disenaraikan tidak perlu ditunjukkan dengan jelas, tetapi sekurang-kurangnya 4 daripada mereka dikenalpasti, doktor mendiagnosis penyakit itu dengan arthritis rheumatoid dan memulakan rawatan.

Diagnosis pembezaan rheumatoid arthritis diperlukan untuk mengecualikan penyakit lain yang mempengaruhi sendi dan mencari rawatan yang tepat.

Diagnosis rheumatoid arthritis di makmal

Rheumatoid arthritis tidak digunakan untuk penyakit sendi, yang mudah didiagnosis dengan hanya sepadan dengan gejala luaran dan pemeriksaan visual pesakit. Kajian tambahan diperlukan, seperti diagnosis lanjut mengenai arthritis.

Dalam arthritis rheumatoid, ujian darah sentiasa dapat menentukan kehadiran faktor rheumatoid, peningkatan ESR dan anemia yang sangat berbeza. Dalam penyakit artikular lain, penunjuk ini biasanya normal atau sedikit meningkat.

Atas sebab ini, diagnosis makmal diperlukan. Dengan bantuannya, anda boleh mendapatkan idea sebenar keadaan semasa pesakit, menilai dinamika penyakit, mencadangkan perkembangan selanjutnya - dan dengan itu, menetapkan rawatan yang optimum.

Apakah faktor rheumatoid?

Sekiranya terdapat sekurang-kurangnya kabur, gejala bersendirian, yang mencadangkan perkembangan arthritis rheumatoid, doktor semestinya memberi arah kepada analisis yang menentukan faktor rheumatoid dalam serum darah. Kehadiran RF tidak semestinya menunjukkan bahawa orang itu sakit dengan arthritis.

Dalam 5% orang yang sihat dalam serum dikesan RF. Dalam kes ini, faktor rheumatoid juga boleh menampakkan diri dalam penyakit lain. Rheumatoid arthritis disahkan hanya dalam satu pertiga daripada pesakit yang mana faktor rheumatoid telah dikenalpasti.

Walau bagaimanapun, dalam kombinasi dengan kajian mengenai ACCP dan CRP, anda boleh membuat prognosis yang agak baik untuk perkembangan penyakit dan menentukan rawatan.

Jika penunjuk semua penunjuk ini jauh lebih tinggi daripada biasa, arthritis rheumatoid akan menjadi akut dan sukar, dengan banyak komplikasi.

Perkembangan pesat boleh dicadangkan dan perhatian diberikan kepada gejala-gejala ekstra artikular untuk mencegah kerosakan pada organ lain.

Penunjuk ADC

ACCP adalah antibodi kepada peptida citrullinated kitaran. Sehingga kini, satu kajian mengenai ADCP adalah salah satu cara yang paling boleh dipercayai untuk mengesan rheumatoid arthritis.

Dari seratus pesakit di mana antibodi ini dikesan, diagnosis rheumatoid arthritis memang disahkan.

Untuk diagnosis ditentukan oleh bilangan ACCP, berkaitan dengan petunjuk utama penyakit ini. Ini adalah:

 • Aktiviti RA;
 • peningkatan ESR;
 • CRP;
 • DAS28;
 • Bilangan sendi terjejas.

ESR ditakrifkan sebagai kadar sedimentasi eritrosit. Menurut penunjuk ini, anda boleh menentukan tahap keradangan dalam badan. Dalam orang yang sihat, kadar kemasukan sel darah merah ke dalam tiub adalah rendah. Jika proses keradangan berkembang, ia meningkat.

CRP adalah sampel protein C-reaktif. Penunjuk ini juga menunjukkan keradangan, tetapi dianggap lebih dipercayai daripada yang sebelumnya. Ia membantu mengenal pasti bukan sahaja kehadiran keradangan dan tahapnya. Mengukur tahap CRP, anda boleh menentukan keberkesanan rawatan dan menyesuaikannya jika perlu. SRB diukur pada skala khusus DAS28.

Menurut skala DAS28, pada orang dengan arthritis rheumatoid, CRP adalah 185% lebih tinggi dan ESR adalah 39.5%. Memandangkan penunjuk CRP dianggap lebih dipercayai, kajian ini dijalankan terlebih dahulu.

Definisi

Rheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun yang dicirikan oleh perkembangan perubahan merosakkan dalam sendi dengan fungsi terjejas dan fenomena keradangan organ-organ dalaman.

Sebabnya

Rawatan semasa untuk artritis reumatoid

1) Terapi ubat

Kaedah ini menyumbang kepada penyingkiran tanda-tanda keradangan, serta melambatkan perkembangan penyakit.

Terdapat arahan berikut dalam rawatan:

 1. Terapi asas (Methotrexate, Sulfasalazine, Arava dan pelbagai kombinasi mereka). Ubat-ubatan ini mampu menekan proses autoimun dalam tisu, memperbaiki prognosis penyakit.
 2. Ubat kortikosteroid hormonal (prednison, hidrokortison, dexamethasone, bermimpi).
 3. Ejen nonsteroid anti-keradangan (ibuprofen, ketotifen, meloxicam).
 4. Kompleks multivitamin, relaxant otot untuk memperbaiki keadaan umum pesakit.

2) Rawatan tempatan rheumatoid arthritis

 1. Pentadbiran dadah intra-artikular (kortikosteroid: prednison, hidrokortison, diprospan, kenalog). Kaedah ini membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan dengan cepat.
 2. Krim dan salap (Butadion, Indomethacin, Fastum-gel, Voltaren, dll) juga membantu mengurangkan tanda-tanda keradangan.

3) Rawatan fisioterapi (terapi laser, cryotherapy, sinaran inframerah, aplikasi dengan parafin, lumpur terapeutik, dan lain-lain) akan digunakan hanya semasa remisi dan di bawah pengawasan pakar.

4) Budaya fizikal terapeutik (kecergasan, yoga, Pilates, berenang, latihan pernafasan) harus dilakukan semasa remisi dan di bawah pengawasan doktor terapi senaman dengan pemilihan program individu.