Utama / Lebam

Kepakaran Medico-sosial

Log masuk dengan uID

Rheumatoid arthritis

RA adalah penyakit reumatik autoimun yang tidak diketahui etiologi, dicirikan oleh arthritis erosif kronik (synovitis) dan lesi radang sistemik organ-organ dalaman.

Epidemiologi. RA adalah salah satu penyakit keradangan yang paling biasa sendi; kekerapan dalam populasi adalah 1-2%. Menurut Institut Penyelidikan Saintifik Pusat untuk Organisasi dan Informatisasi Penjagaan Kesihatan MHSD Persekutuan Rusia, prevalensi RA pada tahun 2011 adalah 240.1: 100.000 orang dewasa. Penyakit ini sering disertai dengan perkembangan komplikasi, termasuk kardiovaskular, berkurangnya kapasiti kerja; 10-15 tahun selepas permulaan penyakit, kira-kira 90% daripada pesakit dengan RA menubuhkan ketidakupayaan. Purata jangka hayat pesakit 5-20 tahun di bawah populasi.

Etiologi tidak ditubuhkan. Peranan faktor berjangkit (kumpulan streptokokus B, mycoplasma, virus Epstein-Bar) dibincangkan, antara lain. Kecenderungan genetik dikesan: dalam keluarga pesakit dengan RA, penyakit ini berlaku 2 kali lebih kerap daripada dalam kumpulan kawalan; pada pesakit dengan RA, antigen HLA DR4 dan HLA Dw4 didapati dua kali lebih kerap dalam populasi; dengan kehadiran antigen B18 dan B35, manifestasi sistemik penyakit ini lebih sering berkembang. Faktor risiko perkembangan dan perkembangan Ra termasuk influenza, sakit tekak, hipotermia, insolasi, kecederaan sendi, kehamilan, melahirkan anak, menopause, trauma, merokok.

Patogenesis. Asas adalah perkembangan reaksi imunopatologi dalam membran sinovial sendi. Sebagai tindak balas kepada kerosakan oleh agen membran synovial yang tidak ditentukan, autoantibodies kepada fragmen IgG Fc (faktor rheumatoid - Rf), serta ACCP, disintesis. Pengaktifan pelengkap berlaku, kompleks imun terbentuk, yang diperbaiki pada membran sinovial, pada endothelium arteri, merebak dengan aliran darah, menyebabkan kerosakan sistemik dengan penglibatan dalam proses patologi paru-paru, jantung, ginjal, kulit, sistem saraf, dan sebagainya.

Ciri klinikal
Kesakitan bersama:
- sengit di pagi hari, pada malam hari intensitas berkurang;
- bertambah dengan pergerakan, menurun pada rehat.
Kekakuan pagi:
- berlangsung 30 - 60 minit atau lebih;
- berkurang selepas bersenam, berjalan;
- berkurangan menjelang petang.

Penyetempatan lesi: pada masa awal - sendi proksimal metacarpophalangeal dan interphalangeal jari-jari ke-2 dan ke-3; kurang kerap terlibat ialah metacarpopharynx dan metatarsal-phalangeal, lutut dan radiokarpal; "Sendi excision" - interphalangeal distal, saya carpustiferoneal, saya metatarsophalangeal.
Manifestasi arthritis: bengkak tisu periartikular, hiperemia tempatan dan hyperthermia, kelembutan, disfungsi.

Data makmal dan kajian instrumental:
- peningkatan ESR, CRP;
- Rf dikesan dalam 80% pesakit;
- dalam 86-95% pesakit, ADC dikesan, kajian antibodi untuk citrulline membolehkan untuk meningkatkan diagnosis awal RA sebanyak 15-20%;
- pengimejan resonans magnetik, radiografi, pemeriksaan ultrasound sendi membolehkan anda menentukan perubahan tipikal - hakisan, osteoporosis, pencerahan sista tisu tulang, penyempitan retakan bersama;
- Kajian cecair sinovial: keruh, bilangan sel dalam 1 μl mencapai 5000-25000 (biasanya sehingga 200), jumlah leukosit neutropilik - sehingga 75% (biasanya kurang daripada 20%); Rf dan rocyocytes didapati neutrofil, dalam bentuk yang menyerupai berry mulberry, dalam sitoplasma yang mengandungi inklusi Rf (IgM dan VD immunocomplexes;
- biopsi sinovial: pemeriksaan histologi menentukan hipertropi dan peningkatan jumlah villi, peningkatan sinovial epitelium, serta limfoid dan sel plasma, pemendapan fibrin pada permukaan membran sinovial, dan kemungkinan pertumpahan nekrosis;
- pengesanan HLA B27, B8, B35, DR3, DR4.

Kriteria untuk diagnosis RA (ACR, 1987)
1) kekakuan pagi sendi selama sekurang-kurangnya 1 jam, ada selama 6 minggu;
2) arthritis tiga atau lebih sendi - bengkak tisu lembut periartikular atau kehadiran cecair dalam rongga sendi, ditentukan oleh doktor dalam sekurang-kurangnya tiga sendi;
3) arthritis sendi tangan - pembengkakan sekurang-kurangnya satu kumpulan sendi berikut: interphalangeal proksimal, metacarpophalangeal atau pergelangan tangan;
4) arthritis simetri - lesi dua hala antara sendi interphalangeal, metacarpophalangeal atau metatarsophalangeal proksimal;
5) nodul rheumatoid - nod subkutaneus, ditentukan oleh doktor, pada permukaan extensor lengan bawah berhampiran sendi siku atau di kawasan sendi lain;
6) kehadiran serum Rf ditentukan oleh sebarang kaedah (Rf positif);
7) Perubahan sinar-X - tipikal bagi perubahan RA pada pergelangan tangan dan sendi tangan, termasuk hakisan atau sista (penyahkelasan tulang) yang terletak berhampiran sendi terjejas.
Peraturan diagnosis:
• RA didiagnosis dengan mempunyai 4 dari 7 kriteria
Walau bagaimanapun, kriteria 1-4 mesti hadir dalam pesakit selama sekurang-kurangnya 6 minggu.

Kriteria klasifikasi RA (ACR / EULAR, 2010)
Kriteria - Mata
A. Tanda-tanda klinikal kerosakan sendi (bengkak dan / atau kelembutan semasa peperiksaan objektif)
1 sendi besar - 0 mata
2-10 sendi besar - 1 mata
1-3 sendi kecil (sendi besar tidak dikira) - 2 mata
4-10 sendi kecil (sendi besar tidak dikira) - 4 mata
> 10 sendi (sekurang-kurangnya 1 sendi kecil) - 5 mata.

B. Ujian untuk RF dan ACCP (sekurang-kurangnya 1 ujian diperlukan)
Negatif - 0 mata
Lemah positif untuk Persekutuan Rusia atau ACCP (melebihi had atas norma, tetapi tidak lebih dari 3 kali) - 2 mata
Sangat positif untuk Persekutuan Rusia atau ACCP (lebih daripada 3 kali lebih tinggi daripada batas atas norma) - 3 mata.

C. Penunjuk fasa akut (sekurang-kurangnya 1 ujian diperlukan)
Nilai biasa ESR dan SRB - 0 mata
Peningkatan tahap ESR atau CRP - 1 mata.

D. Tempoh sinovitis
6 minggu - 1 mata.

Nota Sendi besar: bahu, siku, pinggul, lutut, buku lali. Sendi kecil: metacarpophalangeal, interphalangeal proksimal, II - V metatarsophalangeal, sendi interphalangeal jari ibu jari, sendi radiocarpal.
Tidak diambil kira: temporomandibular, acromioclavicular, sternoclavicular, dll (mungkin terjejas dalam RA).
Sendi excision di RA: distal interphalangeal, saya carpal-metacarpal, saya metatarsophalangeal.

Untuk menubuhkan diagnosis RA, anda memerlukan sekurang-kurangnya 6 mata daripada 10 kemungkinan dalam 4 posisi.

Klasifikasi RA diadopsi pada pertemuan Plenum Persatuan Rheumatologi Rusia (RDA) pada 30 November 2007, yang mencerminkan: diagnosis utama, tahap klinis, aktivitas penyakit, manifestasi utama, tahap x-ray, keterukan gangguan fungsi, kehadiran komplikasi.

1) Diagnosis utama didirikan mengikut ICD X, di mana, menurut hasil kajian, Rf adalah seropositive (M05) dan seronegatif (M06) RA.
Bentuk khas termasuk sindrom Felty - gabungan RA, hepatosplenomegali, neutropenia, dalam beberapa kes juga anemia dan trombositopenia dan sindrom Masih, didiagnosis lebih kerap pada orang muda, yang disifatkan oleh sindrom artikular minimum, demam, manifestasi kulit, hepatosplenomegali.

2) peringkat klinikal RA: peringkat awal - tempoh penyakit adalah 1 tahun dengan simptom khas RA; peringkat akhir - tempoh penyakit ini adalah 2 tahun atau lebih + pemusnahan teruk kecil (tahap III-IV X-ray) dan sendi besar, kehadiran komplikasi.
Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, telah ditubuhkan bahawa peningkatan terbesar dalam perubahan radiologi pada sendi diperhatikan pada peringkat awal RA, yang berkaitan dengan prognosis yang buruk. Penggunaan terapi asas pada peringkat awal RA membolehkan untuk mengubahsuai kursus penyakit, dan oleh itu, rawatan RA harus bermula dalam 3 bulan pertama permulaan penyakit.

3) Aktiviti penyakit - adalah asas untuk menilai keberkesanan rawatan. Sebagai kaedah asas penggredan aktiviti, disarankan untuk menggunakan indikator aktiviti integral Indeks RA - DAS28 (Skala Penyakit Aktivitas) berdasarkan kajian 28 sendi:
interphalangeal proksimal, metacarpophalangeal, radiocarpal, siku, bahu, lutut.

di mana BBS adalah bilangan sendi yang menyakitkan, NPV adalah bilangan sendi yang bengkak, iaitu logaritma semulajadi, ESR adalah kadar pemendapan erythrocyte mengikut kaedah Westergren (lihat Lampiran), HOSC adalah penarafan kesihatan keseluruhan pesakit dalam mm per 100 mm skala analog visual 100), di mana pesakit menandakan titik yang bersamaan dengan kekuatan kesakitan dan keadaan umum. Titik melampau kiri skala sepadan dengan jawapan "Tidak", titik paling kanan - jawapan "Sangat atau sangat buruk".
Untuk NEPP, pesakit perlu membuat tanda pada skala berangka visual.
0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Indeks DAS28 dikira menggunakan program komputer.
Penggredan aktiviti RA berdasarkan pengiraan DAS28:
0 = pengampunan (DASM 5.1).

Pada masa ini, di Rusia dan di luar negara, kemungkinan menggunakan penilaian aktiviti kuantitatif yang kurang kompleks dalam amalan klinikal sedang dikaji secara aktif.
Di Institut Rheumatologi Akademi Sains Perubatan Rusia berdasarkan DAS28 indeks aktiviti keradangan (PVA) yang telah dipermudahkan, yang dikira dengan formula:

Nota: NPV adalah bilangan sendi bengkak (menurut kajian 28 sendi), OSZ adalah penilaian keadaan kesihatan pesakit pada skala analog visual 100 mm, di mana 0 bersesuaian dengan sangat baik dan 100 mm ke keadaan kesihatan yang sangat buruk; ESR adalah kadar pemendapan erythrocyte (mengikut kaedah Panchenkov).

PVA> 140 dinilai tinggi, PVA dari 60 hingga 140 adalah sederhana dan PVA

Klasifikasi arthritis rheumatoid dan kata laluan diagnosis

Mengemukakan Kod Rujukan

Kod BB untuk forum:

Perkataan dalam teks ini adalah 856; Dibaca - 31889
Saiz fon: 12px | 16px | 20px

Ii. Penyakit Rematik
1. Klasifikasi dan tatanan kerja penyakit rematik (1985)
d)
1. Rheumatism (demam reumatik) (390--392).
2. Rheumatoid arthritis (714).
3. Artritis remaja (714.3).
4. Penyebaran penyakit tisu penghubung (710).
5. Sistem vasculitis (447.6).
6. Ankylosing spondylitis dan spondyloarthritis lain (720).
7. Reagen arthritis (716).
8. Arthritis mikrosial, termasuk gout (712).
9. Mengubah osteoarthritis (738.8).
10. Penyakit lain sendi (718).
11. Penyakit tisu lembut tambahan (710).
12. Penyakit tulang dan osteochondropathies (732).
13. Arthropathy dalam penyakit bukan reumatik (713).
2. Klasifikasi kerja dan tatanama reumatik (390--398)

Tahap penyakit ini
Ciri-ciri klinikal dan atom lesi

sistem dan organ lain
Jenis aliran
Status peredaran darah
hati
sistem dan organ lain

Aktif (I, II dan III darjah)

1. Penyakit jantung rematik primer tanpa cacat.
Polyarthritis, serositis (peritonitis pleurisy, sindrom abdomen).
Akut, menyakitkan, lambat, berterusan semula,
laten
TETAPI - tidak ada kegagalan peredaran darah.
H1 - tahap kegagalan saya.

2. Karditis reumatik boleh dikembalikan dengan kelemahan (bagaimana).
Chorea, ensefalitis, meningoencephalitis, vasculitis serebrum,
gangguan neuropsychiatri.

HII - tahap kegagalan II.

3. Rheumatism tanpa perubahan jantung yang jelas.
Nefritis, hepatitis, lesi kulit pneumonia iritis, iridocyc
menyala, tirsoidit.

HIII - Tahap III Kegagalan.

1. Myocardiosclerosis reumatik.
Akibat dan kesan baki ditangguhkan) daripada jantung.
2. Penyakit jantung (yang).

Nota: jika boleh, nyatakan penyetempatan utama
lesi (endokarditis, myocarditis, pericarditis, pancarditis, koronaritis) dan
nyatakan bilangan serangan reumatik.
Ciri-ciri tahap reumatik (oleh Nasonova V. A., 1978
d)
III (ketara) tahap aktiviti
Kriteria klinikal
Manifestasi umum dan setempat penyakit ini dengan kehadiran demam,
kelaziman komponen eksudatif keradangan di organ yang terjejas
(polyarthritis akut, myocarditis menyebar, pancarditis, serositis, reumatik
radang paru-paru, dan sebagainya). Menemukan keterukan yang berbeza daripada eksudatif
keradangan dengan lokalisasi utama.
POS, PCG dan. gejala radiologi
Bergantung kepada penyetempatan keutamaan proses reumatik
boleh menunjukkan gejala yang signifikan, sederhana atau ringan
lesi radang membran jantung, paru-paru, pleura.
Nilai makmal
Kadar keradangan, imunologi yang tinggi. In
darah, sebagai peraturan, leukositosis neurophilic, ESR - 40 mm / h dan ke atas,
C-reaktif protein 3--4 ditambah, peningkatan yang sama dalam tahap
fibrinogen, seromukoid, heksoses, kandungan alfa-2-globulin. Adakah ciri
kredit tinggi ASL-0, ASG, ASK.
Tahap aktiviti II (sederhana)
Kriteria klinikal
Manifestasi klinikal sederhana demam reumatik dengan sederhana
demam atau tanpa ia, tanpa komponen eksudatif peradangan yang jelas
di organ yang terjejas, kurang daripada dengan tahap III aktiviti, kecenderungan untuk
penglibatan pelbagai mereka dalam proses keradangan.
ECG, PCG dan gejala radiologi
Gejala mencerminkan kehadiran efusi perikardium, akut
myocarditis menyebar, pleurisy, diucapkan atau ringan (bergantung
dari penyetempatan utama kerosakan organ keradangan).
Nilai makmal
Tanda-tanda makmal Ostrofase aktiviti reumatik
sederhana. Begitu juga dengan penunjuk anti-cocci
imuniti. Leukositosis mungkin tidak hadir, ESR - 20--40 mm / h.
Oleh itu, peningkatan sederhana dan penunjuk makmal lain.
I (minimum) tahap aktiviti
Kriteria klinikal
Gejala klinikal proses reumatik yang aktif adalah ringan.
Terdapat hampir tiada tanda-tanda komponen eksudatif keradangan dalam
organ dan tisu. Sifat mono-syndromik yang kerap berlaku radang
lesi.
ECG, PCG dan gejala radiologi
Dihantar lemah. Tiada tanda perubahan eksudatif di dalam paru-paru dan
membran serus.
Nilai makmal
Atau jangan menyimpang dari norma atau meningkat sedikit.
Pilihan utama untuk tempoh reumatisme
1. Akut - kadang-kadang pesat, cepat meningkat dan pesat
pembalikan gejala tanpa kecenderungan untuk memperbesar. Kitaran
perkembangan manifestasi klinikal serangan dalam masa tidak melebihi 2 - 3 bulan.
2. Subacute - manifestasi permulaan yang terang atau sederhana.
penyakit. Berbanding dengan varian akut, perkembangan ini lebih banyak diperluaskan pada waktunya.
gejala klinikal (tempoh serangan 3 - 6 bulan) dengan kecenderungan untuk
pemutihan proses reumatik.
3. Kembalinya secara berterusan - permulaan biasanya akut, selalunya di latar belakang
membentuk penyakit jantung valvular. Dalam tempoh yang berikutnya (lebih banyak
6 bulan.) Mengurangkan kursus dengan kehadiran ketakutan dan tidak lengkap
remisi.
4. Berlanjut - perkembangan gejala klinikal biasanya cepat, terang.
menyatakan manifestasi awal penyakit itu, hanya dalam perkembangan seterusnya
dalam proses berlarutan. Kursus ini kronik, membosankan, tanpa pengulangan yang jelas.
Tempoh serangan lebih dari 6 bulan.
5. Laten - manifestasi klinikal awal penyakit mungkin
muncul hanya dalam beberapa kes. Dalam kes-kes ini, proses reumatik
bertukar menjadi bentuk kronik, klinikal dan makmal yang tidak dapat dikesan.
Penyakit jantung rematik utama hanya boleh didiagnosis secara retrospektif dalam
kes di mana tanda-tanda samar-samar awal proses reumatik
telah dikesan dengan penyakit jantung yang teruk atau injap bersama
kecacatan adalah mencari yang tidak sengaja, akibat daripada berpanjangan
perkembangan laten penyakit jantung rematik.

Contoh perkataan dari diagnosis
1. Rheumatism. Fasa aktif Tahap ketiga aktiviti. Utama
penyakit jantung rematik. Semasa akut. Tetapi
2. Rheumatism. Fasa aktif Tahap aktiviti kedua, boleh dikembalikan
penyakit jantung rematik. Gabungan penyakit jantung mitral. Teruskan semula
semasa NIIB.
3. Rheumatisme. Fasa tidak aktif. Myocardiosclerosis. Gabungan
penyakit jantung mitral dan aorta. NIIA.
3. Pengelasan kerja rheumatoid arthritis (714)
1. Ciri klinikal dan anatomi.
1.1. Rheumatoid arthritis: polyarthritis, oligoarthritis, monoarthritis.
1.2. Rheumatoid arthritis dengan manifestasi sistemik: Lesi RES,
membran serus, paru-paru, jantung, saluran darah, mata, buah pinggang, sistem saraf,
amyloidosis organ.
1.3. Sindrom Pseudoseptik.
1.4. Rheumatoid arthritis dalam kombinasi dengan deformans osteo-arthrosis,
penyakit sendi, merebak penyakit tisu penyambung.
1.5. Rheumatoid arthritis remaja (termasuk penyakit Stil-la).
2. Ciri imunologi.
2.1. Seropositive.
2.2. Seronegatif.
3. Kursus penyakit mengikut data klinikal.
3.1. Cepat progresif.
3.2. Perlahan perlahan.
3.3. Tanpa perkembangan yang ketara. 4. Tahap aktiviti. Saya -
minimum. II - purata. III - tinggi. Remisi
5. Tahap sinar-X (MS).
I - osteoporosis periartikular;
II - osteoporosis, penyempitan ruang bersama (mungkin ada uzuras tunggal).
III - osteoporosis, penyempitan ruang bersama, pelbagai uzuras.
IV - ankylosis yang sama dan tulang.
6. Kekurangan fungsional (FN) sistem muskuloskeletal:
Sudah hilang.
Saya - keupayaan kerja profesional disimpan.
II - kecacatan profesional hilang.
III - kehilangan kemampuan diri sendiri.
Contoh perkataan dari diagnosis
1. Pola-radang rheumatoid, seropositive, tahap II aktiviti,
perlahan-lahan progresif, RS-II, FN-P.
2. Rheumatoid arthritis lutut, seronegatif, i
aktiviti, kursus tanpa perkembangan ketara, RS-1, FN-1.
3. Polietritis rheumatoid dengan manifestasi sistemik: polyserositis,
sindrom pseudoseptik, limfadenopati, seropositif, ijazah III
aktiviti, kursus pesat progresif, RS-II, FN-III.

Klasifikasi arthritis rheumatoid dan kata laluan diagnosis

Rheumatoid arthritis seropositive

Vasculitis rheumatoid (arteritis digital, ulser kaki kronik, sindrom Raynaud, dan lain-lain)

Penyakit Paru Rheumatoid

Rheumatoid arthritis seronegatif

Sindrom Masih dalam Dewasa

I - osteoporosis periartikular

II - osteoporosis + penyempitan ruang bersama, mungkin ada uzuras tunggal

III - yang sama + pelbagai uzura

IV - yang sama + tulang ankylosis

Diagnosis klinikal dan makmal rheumatoid arthritis.

Dengan analisis menyeluruh data anamnestic, tempoh prodromal penyakit dapat dibezakan, yang berlangsung beberapa minggu atau bulan dan dicirikan oleh keletihan, arthralgia berkala, penurunan berat badan, hilang selera makan, berpeluh, suhu badan rendah, dan dalam 1/3 pesakit - kekakuan pagi akibat gangguan ritauan radian circadian glucocorticoids (rembesan maksimum kortisol diperhatikan tidak pada awal pagi, tetapi lebih lama) dan pengumpulan sitokin dalam cecair sinovial sendi yang meradang Beban tidur.

Permulaan penyakit ini paling sering subacute, kurang kerap - akut (dengan sakit yang tajam di sendi, otot, demam, kekakuan pagi) atau hampir tidak dapat dilihat dengan kemajuan secara teratur kerosakan sendi tanpa gangguan fungsi yang ketara. Yang paling ciri RA adalah kerosakan kepada sendi tangan, kaki, pergelangan tangan, lutut, siku. Sendi bahu, pinggul dan tulang belakang jarang terjejas.

Sindrom artikular adalah manifestasi klinikal RA. Biasa RA ialah kerosakan simetri dua hala kepada sendi.

Pada fasa awal penyakit, fenomena eksudatif mendominasi dengan kehadiran efusi pada sendi (gejala turun naik adalah positif), edema radang tisu periartikular, sakit tajam pada palpasi sendi terjejas, dan sekatan gerakan di dalamnya. Kulit di atas sendi adalah hiperemik, panas ke sentuhan. Apabila penyakit itu berlanjutan, fenomena proliferatif mula mendominasi dengan ketara, perubahan berserabut berkembang dalam kapsul sendi, ligamen, tendon, yang membawa kepada perkembangan kecacatan sendi, subluxations, contractures. Pergerakan di sendi adalah terhad, dan apabila perkembangan ankylosis berlaku, kekakuan sendi lengkap berlaku.

Kerosakan pada sendi tangan. Sebagai peraturan, dalam RA, metacarpophalangeal II-III, prophal interphalangeal, sendi pergelangan tangan pertama kali terlibat. Sendi yang terjejas membengkak, pergerakan di dalamnya menyakitkan, terhad. Oleh kerana keradangan sendi interphalangeal proksimal, jari memperoleh penampilan berbentuk gelendong. Pesakit tidak boleh memerah berus ke dalam penumbuk. Apabila penyakit itu berkembang, atrofi otot interosseous berkembang, yang ditunjukkan oleh kemelesetan jurang interosseous. Pada masa akan datang, pelbagai subluxasi terbentuk, terutamanya dalam sendi metacarpophalangeal, yang, bersama-sama dengan kelemahan otot, membawa kepada penyelewengan ulnar tangan (penyelewengan jari ke arah ulna). Bentuk kuas ini menyerupai "sirip walrus". Kemudian, kecacatan jari berkembang mengikut jenis "leher swan" (kelonggaran contracture di sendi metacarpophalangeal, overextension daripada proksimal dan fleksi sendi interphalangeal distal). Kadang-kadang kecacatan sendi menyerupai "gelung butang" (diucapkan fleksi pada sendi metacarpophalangeal dan melengkung sendi interphalangeal distal). Kerosakan kepada metakarpal-trapezoid bersama dan perkembangan kontraksi ibu jari adalah mungkin. Oleh kerana perubahan ini, fungsi berusnya terganggu.

Pada peringkat awal RA, apa yang dipanggil pengecualian sendi tidak terjejas:

- sendi interphalangeal distal;

- Saya metacarpophalangeal bersama ibu jari;

- sendi interphalangeal proksimal jari kecil.

Kerosakan pada sendi pergelangan tangan dicirikan oleh kesakitan, pembengkakan kawasan pergelangan tangan, pemusnahan tulang dengan perkembangan ankylosis secara beransur-ansur.

Kekalahan sendi pergelangan tangan ditunjukkan oleh bengkak yang teruk, kesakitan semasa pergerakan. Ankylosis sendi pergelangan tangan jarang berlaku.

Kekalahan tangan dalam RA dapat menjadi rumit oleh arthropathy resorptif, yang ditunjukkan dengan mempersingkat jari-jari, memukul satu phalanx ke yang lain, perkembangan kontraksi pantulan.

Kerosakan kepada sarung tendon tangan - tenosynovitis sering diperhatikan dalam RA. Jari-jari extensor Tenosynovit di bahagian belakang tangan ditunjukkan oleh bengkak di sekitar pergelangan tangan. Tenosynovitis dari extensor panjang ibu jari, fleksor biasa dan extensor jari dicirikan oleh bengkak, penebalan tendon yang sepadan, sakit dan pergerakan terganggu jari-jari dan tangan. Di sesetengah pesakit, tenosynovitis tangan disertai dengan perkembangan sindrom carpal tunnel. Antara tendon fleksor di kanal karpal adalah saraf median, dengan tenosinovitis tendon-tendon ini, ia boleh dimampatkan, yang menyebabkan gejala ciri berikut Sindrom Carpal Canal:

- paresthesia, sensitiviti ibu jari, indeks dan jari tengah kerap, selalunya dengan mobiliti terjejas;

- kesakitan memanjangkan proximally ke lengan bawah ke siku.

Luka pada sendi siku ditunjukkan dengan rasa sakit, pembatasan perpanjangan dan penyambungan, pada masa akan datang pembentukan penguncupan dalam posisi putaran separuh mungkin. Selalunya, saraf ulnar dengan paresthesia zon yang terawat adalah terjejas.

Luka pada sendi bahu ditunjukkan oleh bengkaknya dan kelembutan semasa palpasi, pembatasan mobiliti, serta kelembutan di ketiak. Secara beransur-ansur atrofi otot bahu berkembang, disebabkan oleh kelemahan bursa artikular, subluxation kepala humeral adalah mungkin. Dengan perkembangan bursitis subacromial, bengkak muncul di bahagian anterolateral bahu.

Kekalahan sendi lutut (gonarthritis) sering diperhatikan dan ditunjukkan oleh rasa sakit, bengkak, dan kehadiran efusi dalam sendi - dengan berjalan untuk palpasi sendi ke arah dari lateral anterior ke bahagian medial. Untuk mengurangkan kesakitan pada sendi, pesakit mengambil posisi terpaksa (lekukan di sendi lutut), yang menyebabkan, jika ia berterusan untuk masa yang lama, untuk perkembangan kontraksi pantulan. Cepat, atrofi quadriceps berkembang dalam gonarthritis. Membengkokkan lutut meningkatkan tekanan intra-artikular, yang menyebabkan tontonan penyongsangan posterior kantung artikular ke fossa popliteal dan pembentukan kumbang Baker.

Kerosakan kepada sendi kaki. Selalunya, proses patologi dilokalkan dalam sendi metatarsophalangeal jari-jari II, III, IV dan ditunjukkan oleh bengkak dan kesakitan ketika berjalan, melompat. Kesan kaki secara beransur-ansur berkembang dengan pembentukan hallux valgus, perubahan tukul seperti konfigurasi jari dengan subluxations dalam sendi metatarsophalangeal. Dengan kekalahan sendi tarsus muncul bengkak dan kesakitan di kawasan kaki belakang. Keradangan tendon kaki sering berkembang dan ini boleh memerah saraf plantar, dengan sakit dan paresthesia di kaki (sindrom kanal tarsal).

Lesi dari otot-otot ini ditunjukkan oleh atrofi otot-otot interosseous, otot-otot tenar, hipotenar, extensors lengan, rectus femoris, otot gluteus. Dengan penyakit yang teruk, atrofi otot menjadi tersebar dan diiringi oleh penurunan yang ketara dalam nada otot dan kekuatan.

Lesi kulit berlaku semasa RA berpanjangan dan ditunjukkan oleh penipisan dan kekeringan, pendarahan subkutanus (ecchymosis), nekrosis fokus kecil tisu lembut di bawah plat kuku atau di kawasan kuku (disebabkan oleh arteritis digital) dengan perkembangan gangren dari distal phalanx. Pelanggaran trophism kuku ditunjukkan oleh penipisan, kelemitan, pendaratan membujur.

Nodul rheumatoid adalah khusus untuk RA. Ini adalah pembentukan tisu penghubung bulat yang padat dengan diameter dari beberapa milimeter hingga 1.5-2 cm, tidak menyakitkan, mudah alih, dalam kes-kes jarang dipateri ke aponeurosis atau tulang, dan tidak bergerak. Nodul rheumatoid boleh menjadi tunggal atau berganda, simetri atau asimetris. Selalunya mereka diselaraskan subcutaneously atau periosteally pada permukaan extensor lengan, kadang-kadang di occiput. Penyetempatan mereka juga mungkin dalam miokardium, dalam radvik radang jantung, dalam paru-paru, dalam sistem saraf pusat. Nodul rheumatoid biasanya muncul dalam fasa aktif penyakit (dalam tempoh eksaserbasi), dalam fasa remisi mereka hilang atau berkurang dengan ketara. Sesetengah pesakit mengembangkan nodulosis rheumatoid - gabungan pelbagai nodul rheumatoid dengan sinovitis teruk, sista subkondral sendi kecil tangan dan kaki, titre RF tinggi dalam darah.

Kerosakan organ dalaman (viscerites) - amiloidosis buah pinggang (sindrom nefrotik), pleurisy kering, miokarditis, endokarditis dengan pembentukan ketidakstabilan mitral, pericarditis kering.

Radiografi - osteoporosis, penyempitan ruang bersama, Uzur pinggir permukaan artikular, subluxation, tulang ankylosis.

Diagnosis makmal RA:

1) kiraan darah lengkap:

- bilangan leukosit adalah normal (leukositosis - dengan perkembangan akut RA);

- pecutan ESR yang berterusan.

2) ujian darah biokimia:

- faktor rheumatoid positif dalam titre diagnostik;

- Paras keradangan fasa akut meningkat.

3) kajian cecair sinovial:

- Jenis radang perubahan, ragotsitoz, faktor rheumatoid dikenalpasti.

Klasifikasi arthritis rheumatoid dan kata laluan diagnosis

Apakah faktor rheumatoid?

Sekiranya terdapat sekurang-kurangnya kabur, gejala bersendirian, yang mencadangkan perkembangan arthritis rheumatoid, doktor semestinya memberi arah kepada analisis yang menentukan faktor rheumatoid dalam serum darah. Kehadiran RF tidak semestinya menunjukkan bahawa orang itu sakit dengan arthritis.

Dalam 5% orang yang sihat dalam serum dikesan RF. Dalam kes ini, faktor rheumatoid juga boleh menampakkan diri dalam penyakit lain. Rheumatoid arthritis disahkan hanya dalam satu pertiga daripada pesakit yang mana faktor rheumatoid telah dikenalpasti.

Walau bagaimanapun, dalam kombinasi dengan kajian mengenai ACCP dan CRP, anda boleh membuat prognosis yang agak baik untuk perkembangan penyakit dan menentukan rawatan.

Jika penunjuk semua penunjuk ini jauh lebih tinggi daripada biasa, arthritis rheumatoid akan menjadi akut dan sukar, dengan banyak komplikasi.

Perkembangan pesat boleh dicadangkan dan perhatian diberikan kepada gejala-gejala ekstra artikular untuk mencegah kerosakan pada organ lain.

Mencari mekanisme sejagat

Oleh itu, untuk jangka masa yang panjang, percubaan dibuat untuk mencari pilihan kompromi yang dapat menyelesaikan kedua-dua tugas: termasuk statistik dan memberi doktor semua maklumat yang diperlukan mengenai pesakit individu.

Menyelesaikan masalah itu tidak mudah. Di sisi praktikal, klasifikasi klinikal arthritis rheumatoid harus menyumbang kepada:

 1. Pembentukan oleh doktor yang menghadiri pemahaman yang jelas mengenai penyakit itu sesuai dengan pencapaian perubatan moden.
 2. Perkataan diagnosis yang betul dan lengkap.
 3. Pemilihan terapi yang mencukupi pada arthritis peringkat semasa.

Untuk menjadi sesuai untuk pemprosesan statistik, klasifikasi mesti membenarkan:

 1. Bandingkan indikator individu untuk institusi perubatan yang berlainan (juga antara negara yang berbeza).
 2. Daftar penyakit yang berbeza.

Jika anda hanya mengambil dan menggabungkan formulasi yang diperlukan, diagnosis rheumatoid arthritis menjadi kembung dan tidak sesuai untuk amalan klinikal.

Proses meningkatkan klasifikasi radang sendi rheumatoid berterusan hari ini.

ICD 10

Pengkelasan penyakit 10 revolusi antarabangsa (ICD 10) tidak menjadi ubat sejagat. Kelemahannya adalah seperti berikut:

 1. Tidak sesuai untuk mengindeks kes klinikal individu.
 2. Tidak membenarkan untuk menilai keadaan semasa pesakit.
 3. Ia tidak membenarkan untuk membuat prognosis perubatan.

Ia menyediakan data yang sesuai untuk pemprosesan statistik, tetapi sedikit berguna untuk merawat pesakit tertentu. Penciptanya secara terbuka mengakui bahawa ICD 10 direka untuk menilai kesihatan negara dan tidak sesuai digunakan oleh rheumatologists.

Statistik sangat penting untuk kajian dan ramalan berskala besar.

Gejala rheumatoid arthritis pada peringkat awal

Adalah diingini bahawa diagnosis rheumatoid arthritis dilakukan seawal mungkin, sebelum proses keradangan menyebar ke organ-organ lain. Rawatan dalam kes ini hampir selalu memberikan hasil yang baik, membolehkan anda menghentikan keradangan dan menghentikan perkembangan penyakit.

Tetapi gejala rheumatoid arthritis pada peringkat awal sangat lemah, pesakit jarang pergi ke doktor, kerana diagnosis penyakit itu adalah arthritis rheumatoid dan rawatan bermula apabila penyakit tersebut telah berkembang.

Dalam masa untuk mengenalpasti artritis dan memulakan rawatan pada peringkat awal akan membantu gejala-gejala ciri:

 • Pembentukan nodul rheumatoid di bawah kulit;
 • Pengesanan faktor serum rheumatoid;
 • Kehadiran ACCP;
 • Meningkatkan tahap neutrofil dalam cecair sinovial;
 • Hakisan permukaan artikular pada tulang;
 • Osteoporosis di sekitar tulang sendi terjejas.

Tetapi, walaupun terdapat tanda-tanda ini, masih tidak ada alasan untuk mendiagnosis arthritis rheumatoid. Terutama, jika orang tua diperiksa dengan kehadiran penyakit kronik.

Diagnosis tepat mungkin hanya selepas peperiksaan dan pengecualian sepenuhnya terhadap perkembangan patologi lain.

Pada tahun 1987, Kolej Rheumatologi Amerika mengenal pasti gejala yang kemungkinan besar akan digunakan untuk mendiagnosis arthritis rheumatoid peringkat awal - kriteria diagnostik untuk arthritis rheumatoid.

Ketepatan berbeza dari 91 hingga 93%, iaitu, walaupun menggunakan litar ini, diagnostik tidak akan benar-benar tepat.

Kriteria diagnostik yang ditetapkan untuk arthritis rheumatoid adalah seperti berikut:

 1. Kekakuan pagi - untuk satu jam atau lebih selepas kebangkitan, pesakit merasakan kekakuan sendi, kadang-kadang tidak membenarkan dia keluar dari katil.
 2. Lesi sendi proksimal, pergelangan tangan dan metacarpophalangeal.
 3. Pembentukan nodul rheumatoid - anjing laut di bawah kulit pada sendi.
 4. Hakisan pergelangan tangan dan tangan, dikesan oleh X-ray.
 5. Edema bidang periartikular, kehadiran efusi dalam rongga artikular.
 6. Lesi simetri daripada sendi berpasangan.
 7. Kehadiran faktor rheumatoid dalam darah.

Kesemua gejala yang disenaraikan tidak perlu ditunjukkan dengan jelas, tetapi sekurang-kurangnya 4 daripada mereka dikenalpasti, doktor mendiagnosis penyakit itu dengan arthritis rheumatoid dan memulakan rawatan.

Diagnosis pembezaan rheumatoid arthritis diperlukan untuk mengecualikan penyakit lain yang mempengaruhi sendi dan mencari rawatan yang tepat.

Diagnosis rheumatoid arthritis di makmal

Rheumatoid arthritis tidak digunakan untuk penyakit sendi, yang mudah didiagnosis dengan hanya sepadan dengan gejala luaran dan pemeriksaan visual pesakit. Kajian tambahan diperlukan, seperti diagnosis lanjut mengenai arthritis.

Dalam arthritis rheumatoid, ujian darah sentiasa dapat menentukan kehadiran faktor rheumatoid, peningkatan ESR dan anemia yang sangat berbeza. Dalam penyakit artikular lain, penunjuk ini biasanya normal atau sedikit meningkat.

Atas sebab ini, diagnosis makmal diperlukan. Dengan bantuannya, anda boleh mendapatkan idea sebenar keadaan semasa pesakit, menilai dinamika penyakit, mencadangkan perkembangan selanjutnya - dan dengan itu, menetapkan rawatan yang optimum.

Rheumatoid arthritis adalah penyakit sendi di mana sendi menjadi meradang pada peringkat awal, maka hakisan struktur tulang berkembang dan, dalam bentuknya yang lebih maju, radang menyebar ke organ-organ dalaman yang lain.

Penyebab utama rheumatoid arthritis adalah penyakit berjangkit, predisposisi genetik, dan kegagalan sistem imun. Selalunya, wanita di bawah usia 55 tahun mengalami bentuk arthritis ini.

Akibat kegagalan sistem imun, tubuh mula menganggap sel-sel tisu artikular sebagai bermusuhan, secara aktif menghasilkan sel-sel darah putih dan memusnahkannya. Adalah sukar untuk menentukan arthritis rheumatoid pada peringkat awal dan menetapkan rawatan, selalunya gejala-gejala sangat lemah.

Penunjuk ADC

ACCP adalah antibodi kepada peptida citrullinated kitaran. Sehingga kini, satu kajian mengenai ADCP adalah salah satu cara yang paling boleh dipercayai untuk mengesan rheumatoid arthritis.

Dari seratus pesakit di mana antibodi ini dikesan, diagnosis rheumatoid arthritis memang disahkan.

Untuk diagnosis ditentukan oleh bilangan ACCP, berkaitan dengan petunjuk utama penyakit ini. Ini adalah:

 • Aktiviti RA;
 • peningkatan ESR;
 • CRP;
 • DAS28;
 • Bilangan sendi terjejas.

ESR ditakrifkan sebagai kadar sedimentasi eritrosit. Menurut penunjuk ini, anda boleh menentukan tahap keradangan dalam badan. Dalam orang yang sihat, kadar kemasukan sel darah merah ke dalam tiub adalah rendah. Jika proses keradangan berkembang, ia meningkat.

CRP adalah sampel protein C-reaktif. Penunjuk ini juga menunjukkan keradangan, tetapi dianggap lebih dipercayai daripada yang sebelumnya. Ia membantu mengenal pasti bukan sahaja kehadiran keradangan dan tahapnya. Mengukur tahap CRP, anda boleh menentukan keberkesanan rawatan dan menyesuaikannya jika perlu. SRB diukur pada skala khusus DAS28.

Menurut skala DAS28, pada orang dengan arthritis rheumatoid, CRP adalah 185% lebih tinggi dan ESR adalah 39.5%. Memandangkan penunjuk CRP dianggap lebih dipercayai, kajian ini dijalankan terlebih dahulu.

Definisi

Rheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun yang dicirikan oleh perkembangan perubahan merosakkan dalam sendi dengan fungsi terjejas dan fenomena keradangan organ-organ dalaman.

Sebabnya

Permohonan praktikal

Pendekatan yang digunakan kelihatan agak langsing dan universal: untuk ICD 10 ada bahagian pertama, untuk doktor amalan - semua bersama-sama. Pengenalpastian faktor rheumatoid (RF) termasuk dalam kategori kajian wajib; analisis untuk antibodi kepada faktor utama merosakkan RA mula diperkenalkan: peptida citrullating cyclic (ACCP).

Inovasi positif adalah penggunaan indeks khas DAS28. Ia dikira oleh beberapa parameter:

 1. Bilangan sendi dengan sensasi yang menyakitkan.
 2. Bilangan sendi bengkak dari pra-dipilih 28.
 3. Kadar pemendapan ermitrosit.
 4. Kesihatan umum seseorang.

DAS28 diperolehi daripada pengiraan matematik kompleks dan tertakluk kepada penilaian hanya oleh pakar.

Seksyen "Diagnosis asas"

Keanehannya ialah dalam perumusan diagnosis ada dua kriteria dari seksyen ini sekaligus. Contohnya, jika faktor rheumatoid tidak terdapat di dalam darah, tetapi terdapat beberapa tanda lain yang mengesyaki RA. Kemudian permulaan diagnosis akan: "Rheumatoid arthritis seronegatif kemungkinan M06.9."

Konsep RA yang mungkin baru diperkenalkan. Matlamatnya adalah untuk menubuhkan diagnosis seawal mungkin, tanpa menunggu 6 bulan yang diterima umum dari tempoh penyakit tersebut. Peluang seperti ini membolehkan doktor mengekalkan kesihatan manusia lebih lama lagi.

Istilah "faktor rheumatoid" merujuk kepada antibodi yang boleh merosakkan tisu badan sendiri (jangan lupa bahawa RA adalah penyakit autoimun). Untuk pengesanan mereka menggunakan teknik khas.

 • ELISA - enzim immunoassay.
 • Kaedah immunonephelometric (berdasarkan cahaya hamburan).
 • Ujian lateks.

Klasifikasi arthritis rheumatoid dan kata laluan diagnosis

Rheumatoid arthritis mengikut garis panduan klinikal.

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut Penyakit Bersama: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi hanya dengan mengambilnya setiap hari.

Menurut cadangan klinikal, arthritis rheumatoid adalah patologi autoimun rheumatik etiologi yang tidak diketahui, yang ditunjukkan oleh keradangan kronik sendi tulang dan lesi sistemik sistem dan organ. Selalunya, penyakit ini bermula dengan kekalahan satu atau lebih sendi dengan dominasi sindrom kesakitan yang bervariasi intensiti, kekejangan, dan gejala keracunan yang biasa.

Prinsip asas diagnosis

Menurut cadangan klinikal, diagnosis arthritis perlu dijalankan secara komprehensif. Sebelum membuat diagnosis, adalah perlu untuk menganalisis keadaan umum pesakit, mengumpul anamnesis, menjalankan makmal dan analisis instrumental, merujuk pesakit kepada konsultasi pakar sempit (jika perlu). Untuk membuat diagnosis rheumatoid arthritis, anda mesti memenuhi kriteria asas:

 • Kehadiran sekurang-kurangnya satu sendi dengan tanda-tanda keradangan semasa pemeriksaan fizikal.
 • Pengecualian patologi tulang sendi lain (berdasarkan analisis dan tanda-tanda lain).
 • Mengikut cadangan klinikal berdasarkan klasifikasi khusus untuk mencetak sekurang-kurangnya 6 mata (mata berdasarkan gambar klinikal, keterukan proses dan perasaan subjektif pesakit).

Secara umum, berdasarkan cadangan klinikal, diagnosis penyakit terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 1. Pemeriksaan fizikal: pungutan anamnesis cecair, sejarah penyakit, pemeriksaan kulit dan membran mukus, pemeriksaan sistem kardiovaskular, pernafasan, dan pencernaan.
 2. Data makmal (UAC: peningkatan bilangan leukocytes, ESR semasa tempoh eksaserbasi penyakit, analisis b / x: kehadiran faktor rheumatoid, CRP, peningkatan asid sialik, seromukoid) Pada tahap lanjut arthritis rheumatoid, peningkatan penunjuk lain mungkin: CK, ALT, AST, urea, kreatinin, dll.
 3. Peperiksaan instrumental termasuk x-ray sendi, diagnostik ultrasound. Kaedah tambahan mungkin termasuk pengimejan resonans magnetik artikulasi yang diperlukan.

Diagnosis mandatori proses patologi, mengikut garis panduan klinikal, termasuk pemeriksaan radiografi kaki dan tangan. Kaedah ini dijalankan pada peringkat awal penyakit ini, dan kepada pesakit kronik setiap tahun untuk memantau proses patologi secara dinamik. Tanda-tanda lesi rheumatoid adalah: penyempitan ruang bersama, tanda-tanda osteoporosis, kehilangan tulang, dan sebagainya. MRI adalah kaedah yang paling sensitif dan mendedahkan dalam reumatologi. Atas dasar itu kita boleh katakan tentang tahap, pengabaian proses, kehadiran hakisan, kontraksi, dll. Selalunya, ultrasound tangan atau kaki dan ultrasound sendi besar dilakukan. Kaedah ini memberikan maklumat tentang kehadiran cecair dan keradangan dalam beg artikular, keadaan sendi dan kehadiran pembentukan tambahan pada mereka.

Penggunaan kaedah diagnostik di atas, menurut cadangan klinikal, memberikan maklumat yang berharga tentang tahap dan tahap, serta peningkatan proses. Terima kasih kepada kaedah tambahan, adalah mungkin untuk menentukan tanda-tanda paling awal penyakit ini. Berdasarkan data yang diperoleh, seorang pakar rheumatologi mendiagnosis penyakit tersebut dan menetapkan rawatan tertentu. Marilah kita memberi contoh rumusan diagnosis yang betul (data dari garis panduan klinikal):

Rheumatoid arthritis seropositive (M05.8), peringkat awal, aktiviti II, bukan-erosif (sinar-X peringkat I), tanpa manifestasi sistemik, ACCP (+), FC II.

Diagnosis keseimbangan patologi rheumatoid, berdasarkan garis panduan klinikal.

Trend Semasa dalam Rawatan Arthritis Rheumatoid

Menurut cadangan klinikal, matlamat utama rawatan perubatan untuk arthritis rheumatoid adalah untuk mengurangkan aktiviti proses keradangan dan mencapai pengampunan penyakit. Untuk menjalankan dan menetapkan rawatan haruslah seorang pakar rheumatologi, yang pada gilirannya dapat merujuk pesakit untuk berunding dengan pakar sempit lain: traumatologist ortopedik, pakar neurologi, ahli psikologi, pakar kardiologi, dll.

Juga, seorang pakar rheumatologi harus melakukan perbualan dengan setiap pesakit pada waktu pemanjangan remisi penyakit tersebut. Pencegahan kebangkitan termasuk: penolakan tabiat buruk, normalisasi berat badan, aktiviti fizikal yang berterusan intensiti rendah, pakaian hangat semasa musim sejuk, berhati-hati apabila terlibat dalam sukan traumatik.

Cadangan klinikal membezakan kumpulan terapeutik utama ubat:

 • Nonsteroidal anti-radang dadah (nimesulide, ketorol) digunakan untuk melegakan semua tanda-tanda proses keradangan. Ia digunakan secara parenteral dan dalam bentuk tablet.
 • Analgesik (analgin, baralgin) harus digunakan untuk sakit dalam fasa akut penyakit.
 • Ubat hormon siri glucocorticoid (methylprednisolone, dexamethasone) digunakan memandangkan kesan sampingan dalam gambaran klinikal penyakit yang teruk, serta dalam peringkat lanjut. Digunakan dalam bentuk tablet, intravena, intramuskular, serta suntikan intra-artikular.
 • Ubat anti-radang asas (methotrexate, leflunomide), mengikut cadangan klinikal, mempengaruhi prognosis dan proses patologi, menindas pemusnahan tisu tulang dan tulang rawan. Digunakan selalunya secara parenteral.
 • Biologi kejuruteraan genetik (infliximab, rituximab, tocilizumab)

Menurut cadangan klinikal, pelantikan terapi tambahan: multivitamin, relaxant otot, penghalang pam proton, antihistamin, boleh mengurangkan risiko kesan sampingan daripada ubat terapi asas, serta meningkatkan keadaan umum pesakit dan prognosis penyakit.

Peranan penyakit dalam masyarakat moden

Rheumatoid arthritis adalah keadaan patologi yang teruk yang berlaku dengan tempoh pemisahan dan pengampunan. Fasa akut, menurut cadangan klinikal, sentiasa disertai dengan sakit dan keradangan yang teruk, yang secara signifikan menjejaskan prestasi dan keadaan umum pesakit. Tempoh putus asa penenggelaman dicirikan oleh ketiadaan atau keparahan sedikit gejala keradangan. Penyebaran arthritis rheumatoid, menurut cadangan klinikal terkini, di kalangan penduduk umum ialah kira-kira 1-2%. Penyakit ini biasanya bermula pada usia pertengahan (selepas 40 tahun), tetapi semua kumpulan umur boleh terjejas (misalnya, remaja rheumatoid arthritis). Wanita adalah 1.5-2 kali lebih cenderung untuk menjadi sakit berbanding lelaki.

Apabila merujuk kepada pakar di peringkat awal penyakit, diagnosis yang cekap dan rawatan yang tepat pada masanya, serta memenuhi semua cadangan doktor, adalah mungkin untuk mengekalkan remisi penyakit selama beberapa tahun dan menunda kecacatan dan aktiviti fizikal selama bertahun-tahun.

Kesimpulannya

Walaupun perkembangan ubat dan rheumatologi, khususnya, dalam masyarakat saintifik moden, masih ada perdebatan tentang asal usul, perkembangan dan rawatan rheumatoid arthritis. Penyakit ini tidak mempunyai pencegahan khusus, dan untuk meramalkan permulaannya adalah hampir mustahil. Walau bagaimanapun, terdapat langkah-langkah yang akan membantu mengurangkan risiko penyakit ini. Langkah-langkah ini termasuk: menguatkan kekebalan diri sendiri, rawatan penyakit berjangkit tepat pada masanya, kebersihan keradangan keradangan, melepaskan tabiat buruk, mematuhi prinsip pemakanan yang betul, kawalan berat badan, penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi, serta lulus ujian pencegahan ahli terapi dan pakar kanak-kanak (dalam kes juvana rheumatoid arthritis).

Faktor reumatoid - apakah itu dan mengapa ia dinaikkan?

Apabila mendapatkan nasihat perubatan daripada traumatologist atau pakar rheumatologi, pesakit sering menerima rujukan untuk ujian darah imunologi. Salah satu ujian ini adalah penentuan tahap faktor rheumatoid. Kebanyakan orang mempunyai idea samar-samar jenis analisis ini dan tidak tahu tujuannya. Tetapi mengenal pasti tahap peningkatan faktor reumatik membantu doktor mendiagnosis penyakit pada peringkat awal, yang meningkatkan kemungkinan untuk menyingkirkan penyakit secepat mungkin.

 • Konsep faktor rheumatoid
 • Petunjuk norma faktor rheumatoid
 • Ciri-ciri analisis faktor p
 • Apakah jenis penyakit yang boleh mengatakan kehadiran faktor rheumatoid?

Konsep faktor rheumatoid

Konsep faktor rheumatoid sendiri mempunyai beberapa rumusan rumit. Menjelaskan dalam bahasa yang mudah, faktor rheumatoid diubahsuai oleh tindakan bakteria, virus, atau faktor lain, protein yang telah mula ditolak oleh imuniti. Tubuh mengambil protein semacam itu untuk badan asing dan memulakan pelepasan aktif antibodi ke dalam darah. Oleh itu, faktor rheumatoid masih boleh digambarkan sebagai sekumpulan antibodi autoimun dengan sifat diubahsuai yang bertindak sebagai immunoglobulin autoantigens (IgG).

Sel-sel plasma membran sinovial menghasilkan antibodi yang kemudiannya diangkut dari sendi ke sistem peredaran darah. Sudah berada di aliran darah adalah pembentukan kompleks imun. Peredaran kumpulan kekebalan ini menyebabkan kemusnahan saluran darah dan membran sinovial.

Statistik menunjukkan bahawa dalam faktor rheumatoid badan ditakrifkan sebagai kelas immunoglobulin M (IgM). Pada mulanya, ia dihasilkan hanya pada sendi yang rosak, dan dengan kemerosotan keadaan, nodus limfa, sumsum tulang dan limpa dihubungkan dengan pengeluaran. Penyebab utama yang paling biasa dalam penampilan dalam serum imunoglobulin ini ialah penembusan bakteria streptokokus beta - hemolytik ke dalam badan.

Selama hidup antibodi dalam darah menjadi lebih banyak lagi. Walaupun pada orang-orang tanpa sebarang aduan kesihatan, selepas berusia 60 tahun, ujian darah sering memberikan reaksi positif kepada faktor p. Sains moden tidak dapat menerangkan metamorfosis seperti itu, kerana ia tidak dapat mengenal pasti penyebab tisu-tisu yang merosakkan badan, penyakit autoimun.

Petunjuk norma faktor rheumatoid

Kemudahan kesihatan awam atau klinik swasta boleh menggunakan nilai rujukannya, jadi hasil ujian yang dipilih dari orang yang sama mungkin berbeda. Dalam bentuk makmal unit pengukuran faktor rheumatoid adalah U / ml atau IU / ml. Secara ideal, untuk orang yang sihat, ujian makmal harus menentukan nilai sifar faktor reumatik. Nilai-nilai dari 0 hingga 10 IU / ml dan 10 U / ml adalah penunjuk lazim norma.

Bukan kaedah yang paling popular di kalangan doktor adalah untuk mencairkan sedikit darah dengan saline. Satu unit darah bercampur dengan jumlah garam dalam nisbah 1:20. Sekiranya tiada penyakit reumatik, indeks yang dikaji akan menjadi sifar. Kepekatan yang sangat kecil tidak praktikal dalam diagnosis jenis ini, namun ia mungkin memberi amaran tentang risiko arthritis rheumatoid. Oleh itu, tidak perlu untuk meninggalkan pemeriksaan komprehensif ujian tambahan, walaupun faktor reumatik berada dalam julat yang boleh diterima.

Kehadiran di dalam darah Persekutuan Rusia menandakan kehadiran penyakit yang lembab. Ia sering berlaku bahawa dengan hasil analisis yang memuaskan, penyakit tersebut telah bertahan dengan teliti untuk masa yang lama dan hanya dengan kedatangan gejala-gejala yang jelas bahawa Persekutuan Rusia melebihi norma.

Bukti jelas mengenai kehadiran penyakit yang serius (sirosis hati, sindrom Sjogren) adalah lebihan 2-5 kali ganda daripada faktor reumatik.

Mekanisme pembentukan immunoglobulins anti-streptokokus dalam tubuh yang sihat masih merupakan misteri bagi saintis. Kadangkala indeks RF meningkat ditemui pada wanita dalam tempoh selepas bersalin. Penyimpangan sedemikian dalam parameter fisiologi darah menghilang sendiri selepas waktu tertentu.

Reaksi positif palsu apabila menganalisis faktor rheumatoid mungkin jika seseorang mempunyai:

 • Alahan
 • Terdapat perubahan mutasi dalam antibodi disebabkan oleh virus dan bakteria.
 • Terdapat antibodi untuk protein virus.
 • Praktik C-reaktif lebih tinggi daripada virus kerana terdedah kepada virus.

Ciri-ciri analisis faktor p

Darah untuk analisis diambil dari urat. Melalui centrifuge, serum dipisahkan dari darah vena, yang merupakan objek kajian langsung. Inti analisis ialah faktor reumatik yang ada dalam darah akan mula bertindak balas terhadap antibodi penyelesaian yang disediakan. Vaaler-Rose menerima namanya sebagai penghormatan kepada imunologi Norway. Satu lagi analisis sedemikian dinamakan ujian lateks. Di samping itu, dalam keadaan makmal, diagnostik pesat dijalankan menggunakan ujian carbo-test atau carbo-globulin.

Kebanyakan doktor bersetuju bahawa untuk mendapatkan data yang paling boleh dipercayai, perlu menggunakan beberapa kaedah analisis.

Bersama dengan analisis asas untuk mengesahkan diagnosis, ujian berikut ditetapkan:

 • Ujian darah umum dan biokimia
 • Analisis air kencing
 • Analisis untuk kajian cecair sinovial
 • Analisis faktor antinuklear

Apabila mempersiapkan derma darah untuk faktor rheumatoid, pesakit mesti mematuhi peraturan tertentu:

 • Pensambilan darah biasanya dijalankan pada waktu pagi, sebelum makan tengah hari. Sebelum analisis, sebarang pengambilan makanan dikecualikan.
 • Satu atau dua hari sebelum ujian anda tidak boleh mendedahkan diri anda untuk melakukan senaman fizikal, tidak merokok dan tidak mengambil minuman beralkohol.
 • Hari sebelum analisis makmal, batasi pengambilan makanan masin dan goreng, berhenti mengambil ubat.

Analisis RF itu sendiri bukanlah alat untuk diagnosis penyakit yang tinggi seperti arthritis rheumatoid. Untuk mengenal pasti punca-punca penyakit reumatik, penilaian gejala yang menyeluruh dan jenis pemeriksaan lain diperlukan. Empat positif dari tujuh penanda diagnostik diketahui cukup untuk membuat diagnosis rheumatoid arthritis. Satu penanda sedemikian adalah ujian untuk faktor rheumatoid.

Apakah jenis penyakit yang boleh mengatakan kehadiran faktor rheumatoid?

Penyebab yang paling biasa faktor peningkatan tahap rheumatoid ialah arthritis rheumatoid. Gambaran klinikal penyakit yang teruk ini dicirikan oleh luka sendi kecil jari kaki dan tangan.

Klasifikasi perubatan mengenalpasti beberapa jenis Persekutuan Rusia, salah satunya tertakluk kepada remaja - ini Penyakit Stila. Ujian rheumatoid hanya sesuai di peringkat awal penyakit, dengan bentuk yang berjalan, indikator mungkin negatif. Sindrom Felty adalah sejenis sejenis rheumatoid arthritis autoimun, digabungkan dengan penurunan leukosit darah. Permulaan yang akut adalah ciri bentuk penyakit yang jarang berlaku ini.

P-factor dalam darah boleh berfungsi sebagai tanda tidak langsung penyakit kedua-dua bakteria dan virus, onkologi. Banyak penyakit boleh mencetuskan berlakunya sebilangan besar imunoglobulin M: mononucleosis, hepatitis, tuberkulosis, sifilis, endokarditis, influenza.

Keadaan organ dalaman, serta sendi, secara langsung berkaitan dengan keputusan analisis rheumatoid. Penyakit paru-paru kronik (radang paru-paru, fibrosis, sarcoidosis) dan gangguan struktur dan fungsi hati (hepatitis, sirosis, cryoglobulinemia) dengan mudah boleh menjadi provokator bagi peningkatan faktor p.

Rawatan kanser dikaitkan dengan sesi radioterapi dan kemoterapi yang mempengaruhi faktor rheumatoid. Ada peningkatan dalam faktor p dalam limfoma.