Utama / Siku

Rheumatoid arthritis Seropositive (M05)

[kod penyetempatan lihat di atas (M00-M99)]

Dikecualikan:

 • demam reumatik (I00)
 • arthritis rheumatoid:
  • muda (M08.-)
  • tulang belakang (m45)

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

Rheumatoid arthritis Seropositive (M05)

[kod penyetempatan lihat di atas (M00-M99)]

Dikecualikan:

 • demam reumatik (I00)
 • arthritis rheumatoid:
  • muda (M08.-)
  • tulang belakang (m45)

Cari mengikut teks ICD-10

Cari dengan kod ICD-10

Carian Alphabet

Kelas ICD-10

 • Saya Beberapa penyakit berjangkit dan parasit
  (A00-B99)

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO di 2017 2018

Rheumatoid arthritis ICD 10: remaja, seropositive, seronegatif

Rheumatoid arthritis code ICD 10: remaja, seropositive, seronegatif.

Gambar klinik pemetaan skematik sendi yang rosak oleh arthritis rheumatoid.

Penyakit ini bermula dengan arthritis yang berterusan, terutamanya yang menyerang sendi-sendi kaki dan tangan.

Selanjutnya, semua sendi anggota boleh terlibat dalam proses keradangan.

Arthritis adalah simetri, menjejaskan sendi satu kumpulan artikular di kedua-dua belah pihak.

Sebelum permulaan gejala arthritis, kesakitan pada otot, rasa sakit yang tidak menentu di sendi, keradangan ligamen dan beg artikular, penurunan berat badan, dan kelemahan umum boleh mengganggu.

Pada peringkat awal arthritis, klinik kerosakan sendi mungkin tidak stabil, dengan perkembangan remisi spontan dan kehilangan lengkap sindrom artikular.

Walau bagaimanapun, selepas beberapa ketika, proses radang resume, yang melibatkan sejumlah besar sendi dan meningkatkan sindrom kesakitan.

Mekanisme pembangunan rheumatoid arthritis

Walaupun etiologi lesi rheumatoid sendi tidak jelas, patogenesis (mekanisme perkembangan) telah dipelajari dengan cukup.

Patogenesis perkembangan arthritis rheumatoid adalah kompleks dan multi-stage, ia adalah berdasarkan kepada pelancaran tindak balas imun patologi kepada faktor etiologi.

Keradangan bermula dengan membran sinovial sendi - ia adalah lapisan dalam kapsul bersama.

Sel-sel yang membentuknya dipanggil synoviocytes atau sel sinovial. Biasanya, sel-sel ini bertanggungjawab untuk pengeluaran cecair bersama, sintesis proteoglycans dan penyingkiran produk sisa metabolik.

Semasa keradangan, membran sinovia menyusup dengan sel-sel sistem imun, dengan pembentukan lepuh ektopik dalam bentuk membran membran sinovial, percambahan synoviocytes ini dipanggil pannus.

Suhu yang semakin meningkat, pannus mula menghasilkan mediator dan antibodi radang (perubahan IgG) terhadap komponen sinovial yang memusnahkan tulang rawan dan tisu tulang di sekitarnya. Ini adalah patogenesis permulaan pembentukan erosional artikular.

Pada masa yang sama, pertumbuhan sel yang menghasilkan antibodi pada struktur sinovial dirangsang oleh pelbagai faktor merangsang koloni, sitokin dan produk metabolisme asid arakidonik.

Patogenesis radang sendi rheumatoid pada peringkat ini memasuki satu jenis lingkaran setan: sel yang lebih banyak yang menghasilkan faktor pencegahan, lebih keradangan, dan keradangan yang lebih, semakin banyak pertumbuhan sel-sel ini dirangsang.

IgG yang dihasilkan oleh membran sinovial diiktiraf oleh badan sebagai agen asing, yang mencetuskan proses autoimun dan pengeluaran antibodi terhadap imunoglobulin jenis ini bermula.

Antibodi jenis ini dipanggil faktor rheumatoid, dan kehadiran mereka sangat memudahkan diagnosis rheumatoid arthritis.

Faktor reumatoid, memasuki darah, berinteraksi dengan IgG yang diubah, membentuk kompleks imun yang beredar dalam darah. Kompleks imun yang terbentuk (CIC) didepositkan pada tisu artikular dan endothelium vaskular, menyebabkan kerosakan.

CEC yang telah menetap di dinding pembuluh darah ditangkap oleh makrofaj, yang membawa kepada pembentukan vaskulitis dan keradangan sistemik.

Oleh itu, patogenesis arthritis rheumatoid sistemik adalah pembentukan vaskulitis imunokompleks.

Cytokines, khususnya, faktor nekrosis tumor, juga mempunyai pengaruh besar terhadap patogenesis penyakit ini.

Ia mencetuskan pelbagai tindak balas imunologi, yang membawa kepada rangsangan pengeluaran perantara radang, pemusnahan sendi dan penyusunan proses.

Klasifikasi Rheumatoid Arthritis

Untuk klasifikasi arthritis rheumatoid dalam amalan perubatan moden yang digunakan ICD 10 dan pengkelasan Persatuan Rheumatologi Rusia dari tahun 2001.

Klasifikasi rheumatoid arthritis mengikut ICD berkaitan dengan penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung (kod M05, M06).

Klasifikasi Persatuan Rheumatologi lebih luas. Ia bukan sahaja membahagikan arthritis rheumatoid mengikut manifestasi klinikal, tetapi juga mengambil kira keputusan diagnosis serologi, gambar sinar-X dan aktiviti fungsi pesakit yang merosot.

Kod arthritis rheumatoid pada ICD 10:

 1. M05 - arthritis rheumatoid seropositif (faktor rheumatoid hadir dalam darah):
 • Sindrom Felty - M05.0;
 • Rheumatoid vasculitis - M05.2;
 • Rheumatoid arthritis, yang merebak ke organ dan sistem lain (M05.3);
 • RA seropositive, belum selesai M09.9.
 1. M06.0 - seronegatif RA (faktor rheumatoid tidak hadir):
 • Penyakit masih - M06.1;
 • Rheumatoid bursitis - M06.2;
 • Belum selesai RA M06.9.
 1. M08.0 - RA atau kanak-kanak RA (pada kanak-kanak berumur 1 hingga 15 tahun):
 • ankylosing spondylitis pada kanak-kanak - M08.1;
 • RA dengan permulaan sistemik - M08.2;
 • Poliakritis seronegatif pemuda - M08.3.

Aktiviti keradangan yang dicerminkan dalam klasifikasi ini dinilai dengan gabungan gejala berikut:

 • keamatan sindrom kesakitan pada skala ANDA (Skala dari 0 hingga 10, di mana 0 adalah kesakitan minimum, dan 10 adalah maksimum yang mungkin. Penilaian dijalankan secara subjektif). Sehingga 3 mata - aktiviti I, 3-6 mata - II, lebih daripada 6 mata - III;
 • kehadiran kekakuan pada waktu pagi. Sehingga 60 minit - aktiviti saya, sehingga 12 jam - II, sepanjang hari - III;
 • Tahap ESR. 16-30 - aktiviti I, 31-45 - II, lebih daripada 45 - III;
 • Protein C-reaktif. Kurang daripada 2 standard - I, kurang daripada 3 piawaian - II, lebih daripada 3 piawaian - III.

Sekiranya gejala di atas tidak hadir, maka peringkat 0 aktiviti ditetapkan, iaitu, tahap pengampunan.

Semasa dan ramalan

Rheumatoid arthritis adalah penyakit yang kronik dan berterusan yang progresif dengan tempoh pemburukan. Pembacaan arthritis rheumatoid boleh mencetuskan jangkitan virus, hipotermia, tekanan, kecederaan.

Prognosis rheumatoid arthritis bergantung terutamanya pada peringkat di mana penyakit itu dikesan dan pada literasi rawatan yang dipilih.

Terapi ubat asas yang lebih awal bermula, prognosis yang lebih baik penyakit ini berkaitan dengan pengekalan dan keupayaan untuk menjaga diri.

Komplikasi rheumatoid arthritis yang paling khusus ialah perkembangan kehelan sendi, ubah bentuk dan kejadian ankylosis, yang menyebabkan akibat seperti membatasi aktiviti harian pesakit dan ketidakupayaan untuk bergerak.

Keadaan seperti ankylosis adalah perkara paling teruk yang menyebabkan radang sendi arthritis, ia membawa kepada melengkapkan immobility bersama dan kehilangan penjagaan diri.

Cara berjalan terganggu, dengan masa ia menjadi lebih sukar untuk bergerak. Akhirnya, arthritis rheumatoid progresif membawa kepada ketidakupayaan.

Prognosis untuk kehidupan adalah menguntungkan, jangka hayat purata pada pesakit dengan rheumatoid arthritis yang disahkan hanya 5 tahun kurang daripada orang dari penduduk umum.

Dengan rawatan yang kompleks, terapi senam teratur, 20-30% pesakit berjaya mengekalkan aktiviti, walaupun penyakit yang sedang berkembang.

Klasifikasi rheumatoid arthritis mengikut ICD 10

Di sini anda akan belajar:

Untuk memudahkan koordinasi doktor dan kakitangan perubatan, klasifikasi antarabangsa tunggal telah dibangunkan, yang dikemas kini secara berkala dengan penemuan penyakit-penyakit baru. Bagaimanakah ICD 10 dikelaskan sebagai arthritis rheumatoid? Kod apa yang diberikan kepada pelbagai jenis patologi bersama ini? Dan apakah prinsip diagnosis jenis arthritis rheumatoid tertentu?

Objektif ICD-10


Penyelarasan penuh klasifikasi penyakit penyakit bagi revisi kesepuluh termasuk semua penyakit yang diketahui pada masa ini, dengan setiap patologi yang diberikan kod alfanumerik tertentu. Ia diperlukan untuk mempermudahkan pemprosesan maklumat elektronik, mempercepatkan proses menyusun dan mengeluarkan statistik, dan juga memudahkan penyelarasan kakitangan perubatan peringkat atas dan pertengahan.

Semua jenis arthritis rheumatoid mempunyai kod ICD 10, contohnya:

 • seropositive - M-05-8;
 • seronegatif - M-06-0;
 • muda - M-08.

Bahagian hati yang sedap ke dalam subtipe membolehkan pesakit untuk memperbaiki diagnosis dengan lebih tepat, dengan hasilnya orang yang mempunyai gejala yang sama boleh tergolong dalam kumpulan diagnostik yang berbeza. Diagnosis yang spesifik memungkinkan untuk menetapkan dan menjalankan rawatan yang lebih berkesan, yang dipilih atas dasar keputusan peperiksaan individu, sifat penyakit dan tanda-tanda tidak jelasnya.

Gabungan arthritis rheumatoid dengan kod ICD 10 untuk satu atau pelbagai lain membolehkan untuk melengkapkan gambaran gejala penyakit, kerana set manifestasi ciri keradangan sistemik yang teruk pada pesakit mungkin berbeza. Gejala utama rheumatoid arthritis termasuk:

 • kelemahan dan demam umum;
 • perubahan struktur rawan dan tisu tulang, yang disertai dengan kesakitan;
 • gangguan pergerakan sendi, dinyatakan dalam perubahan berjalan, ketidakupayaan untuk menjalankan gerakan menggenggam dengan jari tangan, dan sebagainya;
 • bengkak dan kemerahan di kawasan masalah.

ICD 10 Varieti dan Kod Arthritis Rheumatoid

Rheumatoid arthritis diwakili oleh pelbagai jenis, oleh itu, beberapa kumpulan patologi ini dibezakan.

Kod M-05 dengan indeks digital tambahan yang diberikan kepada:

 • Sindrom Felty - M-05-0 - komplikasi yang merangkumi triad: arthritis, splenomegaly (peningkatan dalam jumlah limpa) dan agranulositosis (pengurangan jumlah ranulosit dalam darah, yang mengakibatkan pengurangan imuniti);
 • arthritis dengan kerosakan pada tisu paru-paru - M-05-1;
 • vasculitis (lesi kronik kulit) - M-05-2;
 • komplikasi organ dalaman lain - M-05-3;
 • sejenis arthritis rheumatoid seropositif lain - M-05-8;
 • arthritis seropositif yang tidak ditentukan - M-05-9.


Kod M-06 menerima jenis seronegatif rheumatoid arthritis, di mana faktor reumatik tidak dikesan:

 • Masih penyakit pada pesakit umur matang - M-06-1 - penyakit radang dengan lesi kulit, sifat yang belum sepenuhnya ditubuhkan;
 • bursitis - M-06-2 - keradangan beg artikular synovial;
 • "Nodules" - M-06-3 - neoplasma subkutaneus di kawasan sendi yang terkena rheumatoid arthritis;
 • polyarthritis rheumatoid - M-06-4 - Proses keradangan berlaku serentak dalam beberapa sendi;
 • lain-lain jenis arthritis seronegatif - M-06-8;
 • arthritis seronegatif yang tidak ditentukan - M-06-9.

Remaja (remaja) arthritis rheumatoid mengikut ICD menerima kod M-08, dan jenisnya:

 • ankylosing spondylitis (ankylosing spondylitis) - M-08-1 - kerosakan kepada tulang belakang dan sendi sacroiliac;
 • sistemik - M-08-2 - patologi berskala besar, sendi yang menarik, kulit, dan organ dalaman;
 • polyarthritis seronegatif - M-08-3 - luka daripada sekumpulan sendi.

Prinsip diagnosis kerosakan sendi rheumatoid


Ia adalah kebiasaan untuk membezakan beberapa peringkat klinikal dalam menjalankan patologi autoimun kronik:

 • Awal - permulaan penyakit itu direkod kurang dari enam bulan lalu;
 • awal - penyakit menyerang sendi dan badan secara purata dari enam bulan hingga setahun;
 • diperluas - penyakit ini diperhatikan selama lebih dari setahun, sementara gejala khas rheumatoid arthritis berlanjut pada semua tahap pengamatan;
 • terlambat - penyakit ini didiagnosis dua tahun lalu dan lebih, sementara pasien mengalami kemusnahan sendi dan komplikasi.

Menurut pemeriksaan sinar-X, pencitraan resonans magnetik dan ultrasound, sifat-sifat yang tidak erosive atau erosif patologi ditubuhkan.


Di samping itu, X-ray boleh menetapkan peringkat tertentu kepada arthritis rheumatoid:

 • Tahap 1 - osteoporosis periartikular dikesan pada imej X-ray;
 • Tahap 2 - penyempitan ruang yang lebih jelas ditambah kepada osteoporosis, beberapa hakisan;
 • Tahap 3 - peningkatan bilangan hakisan, ditambah subluxation artikular berlaku;
 • Tahap 4 - semua manifestasi di atas dilengkapi dengan ankylosis tulang (kekakuan sendi disebabkan oleh ubah bentuk dan pertumbuhan tisu tulang).

Di samping itu, kod rheumatoid arthritis ICD-10 ditambah dengan penunjuk aktiviti penyakit, yang menurut piawaian antarabangsa, dikira menggunakan indeks DAS28 selepas menilai keadaan 28 sendi.

Senarai ujian yang diperlukan untuk lulus termasuk:

 • analisis darah dan air kencing umum;
 • microreaction;
 • analisis tinja untuk kandungan sel darah tersembunyi;
 • aktiviti enzim hati;
 • analisis untuk menentukan jumlah urea, protein, glukosa, kolesterol, dan sebagainya;
 • ujian untuk kehadiran faktor rheumatoid;
 • menentukan jumlah protein C-reaktif;
 • aktiviti antibodi kepada peptida citrullinated kitaran.


Sifat kronik rheumatoid arthritis akan menyebabkan pesakit melakukan pemeriksaan secara teratur, termasuk melakukan:

 • X-ray OGK (organ dada),
 • fluorografi,
 • ECG
 • x-ray tangan dan tulang pelvis,
 • gastroskopi
 • Ultrasound organ perut.

Kajian makmal yang menyeluruh boleh mengecualikan jenis penyakit lain, mengesahkan diagnosis dan menyerahkan kod ICD-10 kepada arthritis rheumatoid, menilai aktiviti penyakit dan prognosisnya, serta mengenalpasti keberkesanan terapi yang sedang dijalankan dan mengesan kesan sampingan dari kedua-dua penyakit dan rawatan yang dilakukan tepat pada masanya.

Bagaimana arthritis ditentukan oleh ICD-10: kod untuk pelbagai jenis penyakit

Arthritis adalah penyakit radang sendi. Patologi boleh disebabkan oleh sebab-sebab yang berbeza. Ada beberapa jenis arthritis, masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri. Akibatnya, dalam diagnosis arthritis, kod ICD mempunyai beberapa pilihan.

Penyebab Artritis

Artritis kaki dan lain-lain jenis arthritis berkembang disebabkan oleh jangkitan dan kegagalan autoimun.

Arthritis, kod ICD yang bergantung kepada jenis penyakit, adalah patologi yang agak biasa sendi. Punca penyakit:

 • gangguan autoimun;
 • kecederaan;
 • jangkitan sendi;
 • gangguan metabolik;
 • kecenderungan genetik;
 • mengurangkan imuniti;
 • patologi sistem muskuloskeletal.

Penyakit ini dicirikan oleh keradangan dalam sendi. Ini boleh berlaku kerana pelbagai sebab. Bentuk keradangan dan nama tepat diagnosis bergantung kepada punca perkembangan penyakit.

Gangguan autoimun adalah punca perkembangan rheumatoid arthritis. Patologi ini sangat berbahaya dan tidak dapat dirawat sepenuhnya. Penyakit ini dicirikan oleh kursus bergelora, menjejaskan banyak sendi sekaligus, dan boleh memberi komplikasi kepada organ dalaman.

Kecederaan bersama membawa kepada perkembangan arthritis selepas trauma. Ini adalah jenis patologi yang paling biasa. Sebab utama adalah beban pada sendi yang cedera semasa tempoh pemulihan. Untuk mengelakkan perkembangan keradangan, perlu melancarkan sendi terjejas dan mengurangkan beban pada sendi. Ini akan memastikan pertumbuhan semula biasa selepas kecederaan dan membantu mencegah arthritis. Dalam ICD-10, penyakit tersebut disulitkan sebagai M13 (arthritis lain yang dinyatakan).

Jangkitan sendi membawa kepada perkembangan artritis berjangkit. Mikrofora patogenik memasuki kapsul bersama dengan aliran darah. Terdapat keradangan berjangkit spesifik dan spesifik, bergantung kepada jenis penyakit.

Semua bentuk arthritis yang disenaraikan diberikan kepada individu cip ICD-10.

Gangguan metabolik membawa kepada penyakit seperti gout. Patologi dicirikan oleh pengurangan garam asid urik dari badan. Akibatnya, mereka terkumpul di sendi, yang memprovokasi perkembangan keradangan. Jenis penyakit ini disebut arthritis gouty.

Juga membezakan satu lagi jenis patologi - psoriatic arthritis. Ia hanya berlaku pada pesakit psoriasis, akibat penyebaran keradangan dari epidermis ke sendi.

Ciri-ciri diagnosis dan manifestasi membezakan bentuk patologi berikut:

 • seronegatif;
 • seropositive;
 • arthritis pada orang dewasa;
 • arthritis remaja.

Setiap jenis lutut atau arthritis lain mempunyai kod tersendiri dalam klasifikasi penyakit ICD.

Mengapa anda memerlukan pengelas antarabangsa?

Dokumen kawal selia membenarkan sistematis penyakit berbeza mengikut kriteria yang berlainan.

Klasifikasi Antarabangsa Penyakit atau ICD-10 adalah dokumen perubatan peraturan. Apa-apa keputusan mengenai rawatan dan diagnosis penyakit yang dikaji semula oleh WHO direkodkan dalam kajian semula baru dokumen ini.

Dokumen normatif itu sendiri adalah buku tiga volume di mana semua penyakit yang direkodkan dibahagikan kepada kelas untuk kemudahan orientasi.

Rheumatoid arthritis: ciri dan kod ICD-10

Rheumatoid arthritis mempunyai kod yang berbeza bergantung pada jenisnya

Artritis dikelaskan mengikut beberapa kriteria - penyebab perkembangan penyakit, umur manifestasi utama, sifat gejala.

Rheumatoid arthritis adalah sejenis penyakit autoimun. Penyebab sebenar kejadiannya tidak diketahui. Penyakit ini menampakkan dirinya sebagai kerosakan khusus sistem ketahanan badan, oleh itu sel-sel tubuh sendiri mula menyerang sendi. Sebagai tindak balas, keradangan berkembang.

Untuk arthritis rheumatoid, kod ICD-10 bergantung kepada jenis penyakit. Rheumatoid arthritis seropositif pada orang dewasa mempunyai kod ICD-10 M05. Seropositive dipanggil arthritis dengan perkembangan sederhana, yang didiagnosis oleh kehadiran faktor rheumatoid dalam darah. Apabila proses patologi merebak ke tisu dan organ dalaman yang lain, penyakit ini ditunjukkan oleh kod M05.3.

Rheumatoid arthritis seronegatif adalah sejenis penyakit yang berbahaya di mana tiada faktor rheumatoid dilepaskan ke dalam darah. Bahaya ini terletak pada fakta bahawa penyakit ini sukar untuk didiagnosis tepat pada waktunya. Bentuk arthritis ini dicirikan oleh kekalahan sendi yang besar, perkembangan pesat dan risiko kecacatan yang tinggi. Dalam ICD-10, arthritis seronegatif ditetapkan M06.0.

Arthritis remaja atau remaja sifat rheumatoid mempunyai cipher atau kod M08.0 oleh ICD-10. Pengelas antarabangsa penyakit ini menjadikan arthritis remaja rheumatoid dalam kumpulan penyakit yang berasingan, yang berkaitan dengannya dengan kod berasingan dalam ICD-10.

Gejala rheumatoid arthritis:

 • kerosakan simetri kepada sendi;
 • sakit selepas tidur;
 • kekejangan dan mobiliti terhad di sendi;
 • bengkak sendi.

Penyakit ini sangat berbahaya dan memerlukan rawatan yang tepat pada masanya. Diagnostik termasuk beberapa perkakasan dan kajian makmal. Rawatan bertujuan untuk melegakan gejala dan mengurangkan kadar perkembangan penyakit.

Reform arthritis: ciri dan cipher dalam ICD-10

Artritis reaktif mempunyai kod ICD-10 M02

Artritis reaktif merujuk kepada penyakit keradangan yang menular. Punca perkembangannya dipindahkan jangkitan awal sistem urogenital. Ejen penyebab keradangan adalah batang usus dan pyocyanic, staphylococcus, klamidia, pencerobohan parasit.

Artritis reaktif diberikan kod ICD-10 M02. Patologi ini merujuk kepada seronegatif, iaitu, dalam kajian faktor rheumatoid darah tidak dikesan.

Penyakit ini menampakkan diri dengan beberapa gejala:

 • kerosakan asimetri kepada sendi;
 • keradangan tendon;
 • perubahan mucosal;
 • keratoderma;
 • peningkatan dalam nodus limfa inguinal;
 • myocarditis.

Arthritis Gouty dalam ICD-10

Kod arthritis Gouty - ICD-10 M10 (gout)

Artritis Gouty, kod ICD-10 yang tidak diberikan, adalah komplikasi gout, dan oleh itu dirujuk sebagai M10 (gout). Patologi ini dikaitkan dengan penghapusan asid urik dari badan.

Apabila gout membentuk pertumbuhan tulang, tophi, yang mewakili deposit garam. Tofus muncul terutamanya pada jari dan jari kaki. Mereka mengganggu kapsul sendi, menyebabkan keradangan dan arthritis. Gejala arthritis gouty benar-benar mengulangi arthritis tidak berjangkit lain.

 • Pengelas perubatan mengikat gout dan gouty arthritis sebagai satu penyakit, yang memberikan kod M10 dalam ICD-10.

Arthritis psoriatik oleh ICD-10

Arthritis psoriatik diperkenalkan di bawah kod ICD-10 M07.3

Psoriasis adalah penyakit radang kronik yang menjejaskan epidermis. Dengan jangka panjang keradangan boleh bergerak ke sendi, menyebabkan perkembangan arthritis.

Psoriasis menderita 1 hingga 3% daripada populasi, arthritis psoriatik (kod ICD-10 M07.3) berkembang dalam kira-kira 60% kes.

Bentuk patologi ini merujuk kepada arthropathy psoriatic (kod M07). Penyakit ini hanya berlaku terhadap latar belakang psoriasis, atau ia boleh menjadi gejala utama psoriasis sehingga permulaan tanda-tanda lesi epidermis. Jika tidak, arthritis psoriatik mempunyai gejala yang sama seperti jenis keradangan lain di sendi.

Osteoarthritis-arthritis: Kod ICD-10 dan definisi penyakit

Osteoartritis-arthritis dikelaskan dengan segera di bawah dua kod.

Arthrosis-arthritis adalah penyakit yang disertai dengan keradangan pada sendi (artritis) dan degenerasi tisu tulang rawan (arthrosis). Kod arthrosis-arthritis tidak hadir dalam pengelas penyakit, di ICD-10 kedua-dua penyakit ini dipisahkan, oleh itu arthrosis-arthritis akan disulitkan dengan dua nombor sekaligus.

Sebagai contoh, arthrosis-arthritis sendi lutut mempunyai kod untuk ICD-10 M17 (gonarthrosis) dan M13.9 (arthritis, tidak ditentukan). Jika di gonarthrosis lesi simetri pada sendi lutut dicatatkan, kod ICD-10 akan menjadi M17 dan M13 (arthritis lain yang dinyatakan).

Osteoarthritis dan pergelangan kaki arthritis mempunyai kod ICD M19 (arthrosis lain) dan M13 (artritis lain). Mengetahui kod pelbagai jenis penyakit, ia akan menjadi lebih mudah bagi pesakit untuk memahami sejarah penyakit tersebut.

Kod untuk rheumatoid arthritis

Kekalahan yang hilang - Arkib

RCHD (Pusat Pembangunan Kesihatan Republik, Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan)
Versi: Protokol Klinik Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan - 2013

ICD Kategori: Rheumatoid Arthritis, tidak ditentukan (M06.9)

Bahagian Perubatan: Rheumatologi

Penerangan Umum Penerangan ringkas

Diluluskan oleh minit mesyuarat
Suruhanjaya Pakar mengenai Pembangunan Kesihatan Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan
№23 dari 12.12.2013

Rheumatoid arthritis (RA) adalah penyakit rematik autoimun yang tidak diketahui etiologi, dicirikan oleh arthritis erosif kronik (synovitis) dan lesi sistemik organ-organ dalaman.

I. BAHAGIAN PENGENALAN

Nama Protokol: Rheumatoid Arthritis

Kod ICD-10: M05 Rheumatoid arthritis Seropositive;

M06 Rheumatoid arthritis lain;

Sindrom Felty M05.0;

M05.1 Penyakit pulmonari rheumatoid;

M05.2 Rheumatoid vasculitis;

M05.3 Rheumatoid arthritis yang melibatkan organ dan sistem lain;

M06.0 Rheumatoid arthritis seronegatif;

M06.1 Masih penyakit pada orang dewasa;

M06.9 Rheumatoid arthritis, tidak ditentukan.

Singkatan yang digunakan dalam protokol: APP - Persatuan Rheumatologi Rusia

ACCP - antibodi kepada peptida citrullinated kitaran

BPVP - ubat anti-radang asas

ANDA - Skala Analog Visual

GIBP - persediaan biologi kejuruteraan genetik

Saluran gastrousus - saluran gastrousus

STDs - Penyakit Menular Seksual

LS - Ubat-ubatan

MRI - Pengimejan Resonans Magnetik

NSAID - ubat anti-radang nonsteroid

OSZ - Kesihatan Umum

RA - Rheumatoid Arthritis

RF - faktor rheumatoid

Protein CRP - C-reaktif

Ultrasound - ultrasound

FC - kelas berfungsi

NPV - bilangan sendi bengkak

ECHO KG - echocardiogram

Tarikh perkembangan protokol: 2013 tahunKategori pesakit: pesakit dengan RA

Pengguna protokol: pakar rheumatologi, pengamal am, pengamal am.

Klasifikasi klinikal

Klasifikasi kerja rheumatoid arthritis (APP, 2007) diagnosis asas: 1. Rheumatoid arthritis adalah seropositive (M05.8).

2. Rheumatoid arthritis adalah seronegatif (M06.0).

Bentuk klinikal rheumatoid arthritis khas 1. Sindrom Felty (M05.0);

2. Penyakit masih berkembang pada dewasa (M06.1).

3. Rheumatoid arthritis mungkin (M05.9, M06.4, M06.9).

Tahap klinikal: 1. Tahap awal: tempoh penyakit adalah 1 tahun dengan simptom khas RA.

4. Tahap lewat: tempoh penyakit adalah 2 tahun atau lebih + pemusnahan teruk kecil (tahap radiologi III-IV) dan sendi besar, kehadiran komplikasi.

Tahap aktiviti penyakit: 1. 0 - remisi (DAS285,1).

Tanda-tanda tambahan (bersifat sistemik): 1. Rheumatoid nodul.

2. Vaskulitis kulit (vaskulitis necrotik, infark kuku, arteritis digital, live-angiitis).

3. Neuropati (mononeuritis, polyneuropathy).

4. Pleurisy (kering, efusi), pericarditis (kering, efusi).

5. Sindrom Sjogren.

6. Kerosakan pada mata (scleritis, episkleritis, vasculitis retina).

Ciri-ciri instrumental. Kehadiran atau ketiadaan hakisan:

Tahap radiologi (mengikut Steinbroker): I - osteoporosis periartikular;

II - osteoporosis periartikular + penyempitan ruang bersama, mungkin ada hakisan terpencil;

III - tanda-tanda tahap sebelumnya + pelbagai hakisan + subluxations di sendi;

IV - tanda-tanda peringkat sebelumnya + tulang ankylosis.

Ciri-ciri imunologi tambahan adalah antibodi kepada peptida citrullinated cyclic (ACCP): 1. Anti-CCP - hadir (+).

2. Anti - CCP - tidak hadir (-).

Kelas Fungsian (FC): Kelas I - keupayaan layan diri sepenuhnya, tidak profesional dan profesional.

Kelas II - mengekalkan kemungkinan layan diri, pekerjaan bukan profesional, peluang terhad untuk melibatkan diri dalam aktiviti profesional.

Kelas III - peluang layan diri yang dipelihara, peluang terhad untuk terlibat dalam aktiviti yang tidak profesional dan profesional.

Kelas IV - peluang layan diri terhad untuk aktiviti bukan profesional dan profesional.

Komplikasi: 1. Amyloidosis sistemik sekunder.

2. osteoartritis sekunder

3. Osteoporosis (sistemik)

5. Sindrom tunnel (sindrom kanal carpal, mampatan ulnar, tibial saraf).

6. Subluksasi dalam sendi atlanto-bersama paksi, termasuk dengan myelopathy, ketidakstabilan tulang belakang serviks

Komen

Di bawah tajuk "Diagnosis utama." Seropositivity dan seronegativeness ditentukan oleh ujian untuk faktor rheumatoid (RF), yang perlu dijalankan menggunakan ujian kuantitatif atau separa kuantitatif yang boleh dipercayai (ujian lateks, immunoassay, kaedah immunonephelometric)

Di bawah tajuk "Aktiviti penyakit". Penilaian aktiviti mengikut keperluan moden dilakukan menggunakan indeks - DAS28, di mana kesakitan dan pembengkakan 28 sendi dinilai: DAS 28 = 0.56 • √ (CBS) + 0.28 • √ (NPV) + 0.70 • Ln ( ESR) +0,014 OOSZ, di mana ČBS - bilangan sendi yang menyakitkan dari 28; NPV - bilangan sendi bengkak; Ln adalah logaritma semulajadi; AOSP adalah keadaan umum kesihatan atau penilaian umum terhadap aktiviti penyakit mengikut pesakit mengikut Visual Analogue Scale (VAS).

Nilai DAS28> 5.1 bersesuaian dengan aktiviti penyakit yang tinggi; DAS3 g / l, glukosa 1000 U / ml, pH 7.0; RF titers> 1: 320, pelengkap dikurangkan; sitosis - sel 5000 mm3 (limfosit, neutrofil, eosinofil).

Kajian instrumen sinar-X pemeriksaan sendi: Pengesahan diagnosis RA, pentas dan penilaian perkembangan kemusnahan sendi tangan dan kaki. Ciri-ciri perubahan RA pada sendi lain (sekurang-kurangnya pada peringkat awal penyakit) tidak diperhatikan.

Radiografi dada ditunjukkan untuk mengesan lesi rheumatoid sistem pernafasan, dan lesi paru-paru berkaitan (tuberkulosis COPD, dsb.).

Pencitraan resonans magnetik (MRI): - kaedah yang lebih sensitif (daripada radiografi) untuk mengesan kerosakan bersama dalam penampilan RA. - diagnosis awal osteonecrosis.

Doppler ultrasonography: lebih sensitif, (daripada sinar-X), kaedah mengesan kerosakan bersama dalam debut RA.

Tomografi dikira resolusi tinggi: diagnosis penyakit paru-paru.

Echocardiography: diagnosis pericarditis rheumatoid, miokarditis, dan penyakit jantung yang berkaitan dengan jantung.

Penyerapan X-ray Tenaga Tenaga Dual

Diagnosis osteoporosis dengan faktor risiko: - umur (wanita> 50 tahun, lelaki> 60 tahun). - Aktiviti penyakit (peningkatan berterusan dalam CRP> 20 mg / l atau ESR> 20 mm / h) - status berfungsi (skor Steinbroker> 3 atau skor HAQ> 1.25). - berat badan 30 mg / hari) hanya membawa kepada pembetulan sementara granulositopenia, yang berulang selepas mengurangkan dos HA.
Pada pesakit dengan agranulositosis, penggunaan terapi nadi untuk HA ditunjukkan dengan cara biasa.

Cadangan untuk rawatan manifestasi extraarticular RA: Pericarditis atau pleurisy - HA (1 mg / kg) + DMARDs.

Penyakit paru-paru interstisial - HA (1-1.5 mg / kg) + siklosporin A atau cyclophosphamide; elakkan pelantikan methotrexate.
Arteritis digital terisolasi - terapi vaskular simtomatik.
Vaskulitis rheumatoid sistemik - terapi nadi berpanjangan dengan cyclophosphamide (5 mg / kg / hari) dan methylprednisolone (1 g / hari) setiap 2 minggu. dalam masa 6 minggu, dengan memanjangkan selang antara pengenalan; terapi penyelenggaraan - azathioprine; di hadapan cryoglobulinemia dan manifestasi teruk vasculitis, plasmapheresis adalah dinasihatkan.
Vaskulitis kulit adalah methotrexate atau azathioprine.

Campur tangan pembedahan Petunjuk untuk pembedahan kecemasan atau kecemasan: - Mimbar saraf akibat sinovitis atau tendosynovitis

- Tenggelam tendon yang terancam atau teruk
- Subluxation Atlantoosevaya, disertai oleh gejala neurologi
- Pengubahsuaian yang menghalang pelaksanaan tindakan sehari-hari yang mudah
- Ankylosis berat atau dislokasi mandibular
- Kehadiran bursitis, mengganggu keupayaan kerja pesakit, serta nodul reumatik yang mempunyai kecenderungan untuk ulser.

Tanda-tanda relatif untuk pembedahan - Synovitis, tendosynovitis atau bursitis tahan terhadap terapi dadah

- Sindrom nyeri yang teruk
- Keterbatasan pergerakan sendi yang ketara
- Perubahan bentuk sendi yang teruk.

Jenis utama rawatan pembedahan: - prostetik bersama,

Cadangan untuk pengurusan kes perioperatif: 1. Acetylsalicylic acid (risiko pendarahan) - membatalkan 7-10 hari sebelum pembedahan;

2. NSAID tanpa selektif (risiko pendarahan) - membatalkan selama 1-4 hari (bergantung kepada ubat T1 / 2);
3. Perencat COX-2 tidak boleh dibatalkan (tiada risiko pendarahan).
4. Glukokortikoid (risiko kekurangan adrenal):
- Pembedahan kecil: 25 mg hydrocortisone atau 5 mg metilprednisolone IV pada hari pembedahan;
- Pembedahan purata - 50-75 mg hydrocortisone atau 10-15 mg metilprednisolone / pada hari pembedahan dan pembatalan cepat dalam 1-2 hari ke dos biasa,
- Pembedahan utama: 20-30 mg metilprednisolon intravena setiap hari prosedur; pengeluaran pesat dalam masa 1-2 hari sebelum dos biasa;
- keadaan kritikal - 50 mg hydrocortisone dalam / dalam setiap 6 jam.
5. Methotrexate - membatalkan dengan kehadiran faktor-faktor berikut:
- usia lanjut;
- kegagalan buah pinggang;
- kencing manis yang tidak terkawal;
- kerosakan teruk pada hati dan paru-paru;
- menerima GK> 10 mg / hari.
Teruskan dalam dos sebelumnya 2 minggu selepas pembedahan.
6. Sulfasalazine dan azathioprine - membatalkan 1 hari sebelum operasi, resume penerimaan 3 hari selepas operasi.
7. Hydroxychloroquine tidak boleh dibatalkan.
8. Infliximab tidak boleh dibatalkan atau dibatalkan seminggu sebelum operasi dan menyambung semula 1-2 minggu selepas operasi.

Langkah-langkah pencegahan: berhenti merokok, terutamanya untuk saudara-saudara kelas pertama pesakit dengan RA positif anti-PKK.

Pencegahan jangkitan tuberkulosis: pemeriksaan awal pesakit mengurangkan risiko membina tuberkulosis dengan infliximab; Dalam semua pesakit, sebelum memulakan rawatan dengan infliximab dan sudah menerima rawatan, pemeriksaan x-ray paru-paru dan perundingan ahli fisiologi perlu dilakukan dengan ujian kulit positif (reaksi> 0.5 cm), x-ray paru-paru perlu dilakukan. Sekiranya tiada perubahan radiologi perlu dirawat dengan isoniazid (300 mg) dan vitamin B6 selama 9 bulan, selepas 1 bulan. infliximab boleh ditetapkan; Dengan ujian kulit yang positif dan kehadiran tanda-tanda tipikal tuberkulosis atau nodus limfa yang calcified dari mediastinum, sebelum perlantikan infliximab, perlu melakukan terapi sekurang-kurangnya 3 bulan dengan isoniazid dan vitamin Wb. Dalam pelantikan isoniazid pada pesakit yang berusia lebih dari 50 tahun, kajian dinamik enzim hepatik diperlukan.

Pengurusan lanjut Semua pesakit dengan RA tertakluk kepada susulan:

- dengan segera mengiktiraf permulaan permasalahan penyakit dan pembetulan terapi;
- pengiktirafan komplikasi terapi dadah;
- ketidakpatuhan terhadap cadangan dan gangguan rawatan bebas - faktor bebas daripada prognosis penyakit yang lemah;
- pemantauan berhati-hati terhadap aktiviti klinikal dan makmal RA dan pencegahan kesan sampingan terapi dadah;
- Lawatan ke rheumatologi sekurang-kurangnya 2 kali dalam 3 bulan.
Setiap 3 bulan: ujian darah dan air kencing umum, ujian darah biokimia.
Setiap tahun: kajian profil lipid (untuk pencegahan aterosklerosis), densitometry (diagnosis osteoporosis), x-ray tulang pelvik (pengesanan nekrosis aseptik kepala femoral).

Mengekalkan pesakit dengan RA semasa mengandung dan menyusu: - Elakkan mengambil NSAIDs, terutamanya dalam trimester kehamilan kedua dan ketiga.

- Kecualikan penerimaan DMARDs.
- Ia mungkin untuk meneruskan rawatan HA dalam dos berkesan minimum.

Petunjuk keberkesanan rawatan dan keselamatan kaedah diagnostik dan rawatan: pencapaian remisi klinikal dan makmal.

Dalam menilai rawatan pesakit dengan RA, disarankan untuk menggunakan kriteria Liga Rheumatologi Eropah (Jadual 9), mengikut mana (%) peningkatan parameter berikut dicatat: CBS; NPV; Meningkatkan mana-mana 3 dari 5 parameter berikut: penilaian keseluruhan aktiviti penyakit pesakit; Penilaian umum aktiviti penyakit oleh seorang doktor; penilaian sakit oleh pesakit; kuesionan penilaian kesihatan (HAQ); ESR atau CRP.

Jadual 9. Kriteria tindak balas Liga Rheumatologi Eropah

Artritis reumatoid ICB 10, klasifikasi

Apakah ICD-10?

Keradangan di sendi pergelangan kaki didiagnosis dengan kehadiran keadaan dan faktor seperti:

 • beban yang meningkat (berat badan, angkat berat, berjalan kaki lama), serta pukulan, lebam, patah tulang;
 • flatfoot, yang melibatkan perubahan di pusat graviti di kaki dan, akibatnya, peningkatan beban pada sendi buku lali;
 • kehadiran dalam badan jangkitan bakteria atau asal virus;
 • menyatakan tindak balas alahan yang menyebabkan proses autoimun;
 • gangguan metabolik yang disebabkan oleh gout dan psoriasis.

Pemahaman yang jelas mengenai punca-punca ini membolehkan anda memberi tumpuan dengan betul.

Reagen arthritis (ReA) adalah lesi inflamasi sendi yang berkembang selepas beberapa jangkitan (kencing, usus, nasofaring). Kompleks gejala, termasuk arthritis, konjungtivitis, uretritis atau serviks, kolitis dan lesi kulit ciri, dipanggil sindrom Reiter (Reiter).

Terdapat dua pilihan ReA - urogenital dan enterocolitic.

Sebagai permulaan, marilah kita memperjelaskan kepada diri kita sendiri bahawa semua negara memutuskan untuk membuat klasifikasi penyakit antarabangsa dan, secara umum, sebarang masalah kesihatan. Dalam edisi terakhir pada tahun 1999 adalah semakan kesepuluh senarai semua jenis penyakit manusia. Bermula dari 2018, pengenalan semakan baru dijangka - ICD-11.

Sebagai contoh, untuk arthritis lutut, ICD-10 diberikan kod dari M00 hingga M25, tetapi lebih tepat lagi, hanya boleh dikatakan selepas menentukan etiologi arthritis. Apa yang menyebabkan penyakit ini pada ICD-10? Jadi, terdapat tiga bentuk keradangan lutut atau sendi lain: reaktif (RA), rheumatoid, arthrosis-arthritis (osteoarthritis).

Contohnya, jika ICP-10 disebabkan oleh arthritis lutut, arthropathy reaktif, iaitu. luka sekunder sendi terhadap latar belakang patologi lain, kod penyakit akan menjadi M02.

Dalam perubatan moden, istilah "lumbodynia" menjadi lebih biasa. Tetapi jawapan yang tegas, bahawa ini adalah penyakit, tidak memberikan konsep.

Diagnosis lumbodynia bermakna istilah kolektif yang merujuk kepada semua penyakit yang disertai dengan sakit di bahagian bawah punggung. Berdasarkan prinsip ini, patologi mempunyai kod ICD sendiri 10 - M54.

5. Ini adalah bagaimana mana-mana penyakit belakang dikodkan, yang disertai dengan gejala yang berkaitan dengan rasa sakit di kawasan lumbar.

Walau bagaimanapun, rumusan diagnosis ini menunjukkan kod ICD 10 ini hanya sebagai pendapat awal doktor. Dalam kesimpulan akhir, selepas hasil kaji selidik, penyebab utama lumbodynia direkodkan di tempat pertama di bawah kod lain, dan istilah tersebut hanya digunakan sebagai komplikasi.

Etiologi dan patogenesis

- kecenderungan untuk penyakit autoimun dalam keluarga;

- kehadiran kelas antibodi histokompatibiliti tertentu.

- campak, cendawan (gondok), jangkitan siniris pernafasan;

- keseluruhan virus herpes, CMV (sitomegalovirus), Epstein-Barr;

- hipotermia;

- tekanan, ubat, gangguan hormon.

Patogenesis penyakit adalah reaksi abnormal sel-sel sistem imun ke hadapan antigen. Limfosit menghasilkan imunoglobulin terhadap tisu badan, bukannya memusnahkan bakteria atau virus.

Sendi periferal dan luka radang sistemik organ-organ dalaman.

2 bahu bahu siku tulang

Penyebab rheumatoid arthritis masih tidak dapat dijelaskan sehingga hari ini. Banyak kajian telah dijalankan oleh saintis Rusia yang mengkaji sifat keradangan autoimun kronik.

Penyakit sistemik progresif ini menyebabkan agen berjangkit patogen. Percubaan untuk mengenal pasti telah dibuat selama beberapa dekad.

Pada masa ini, pengeluaran limfosit dan autoantibodies yang tinggi adalah satu-satunya petunjuk.

Orang-orang dari mana-mana umur adalah tertakluk kepada patologi ini, tetapi pada 4-5 satu dekad akaun nyawa untuk puncak maksimum insiden. Dalam pesakit dengan patologi autoimun seperti itu, sistem imun, bukannya organisma asing, tanpa alasan yang jelas memusnahkan tisu, organ, sel-selnya sendiri. Terdapat pelbagai anggapan mengenai sifat penyakit sistemik.

Hipotesis berjangkit. Para penyelidik berpendapat bahawa masa jangkitan akut mempunyai berat badan yang ketara dalam etiologi penyakit ini, kerana terdapat peningkatan dalam titer IgG.

Jangkitan Mycoplasma, virus hepatitis B, herpes, bedak, campak, rubella, virus Epstein-Barr dikaitkan dengan kerosakan sendi reumatik. Peranan jangkitan streptokokus adalah penting dalam perkembangan patologi.

Kecenderungan genetik, proses polietiologi juga diiktiraf oleh penyelidik sebagai faktor etiologi penyakit.

Dalam perubatan moden, patogenesis penyakit ini, yang dimasukkan ke dalam ICD-10, tidak difahami dengan baik.

Rheumatoid arthritis bermula dengan keradangan membran sinovial. Proses patologis ini tidak dapat dipulihkan.

Sendi periferal dan luka radang sistemik organ-organ dalaman.

2 bahu bahu siku tulang

Penyebab rheumatoid arthritis masih tidak dapat dijelaskan sehingga hari ini. Banyak kajian telah dijalankan oleh saintis Rusia yang mengkaji sifat keradangan autoimun kronik.

Penyakit sistemik progresif ini menyebabkan agen berjangkit patogen. Percubaan untuk mengenal pasti telah dibuat selama beberapa dekad.

Pada masa ini, pengeluaran limfosit dan autoantibodies yang tinggi adalah satu-satunya petunjuk.

Hipotesis berjangkit. Para penyelidik berpendapat bahawa masa jangkitan akut mempunyai berat badan yang ketara dalam etiologi penyakit ini, kerana terdapat peningkatan dalam titer IgG.

Jangkitan Mycoplasma, virus hepatitis B, herpes, bedak, campak, rubella, virus Epstein-Barr dikaitkan dengan kerosakan sendi reumatik. Peranan jangkitan streptokokus adalah penting dalam perkembangan patologi.

Kecenderungan genetik, proses polietiologi juga diiktiraf oleh penyelidik sebagai faktor etiologi penyakit.

Dalam perubatan moden, patogenesis penyakit ini, yang dimasukkan ke dalam ICD-10, tidak difahami dengan baik.

Rheumatoid arthritis bermula dengan keradangan membran sinovial. Proses patologis ini tidak dapat dipulihkan.

Sebabnya

Arthrosis arthritis adalah masalah kompleks pergelangan kaki, menggabungkan ciri-ciri arthritis dan arthrosis. Berdasarkan ciri-ciri kedua-dua negeri ini, boleh dikatakan bahawa pesakit secara serentak memantau proses keradangan dan degeneratif.

Sebab utama untuk pembangunan kod rheumatoid arthritis ICD 10: 05-14 adalah faktor-faktor berikut:

 • Kerentanan genetik badan kepada perkembangan penyakit sistem muskuloskeletal (kebarangkalian pembentukan penyakit untuk sebab yang diberikan pada orang berusia lebih 45-50 tahun);
 • Ketidakseimbangan hormon (kumpulan risiko: wanita selepas menopaus, wanita hamil, orang yang berlebihan berat badan);
 • Luka berjangkit badan (penyakit streptokokus, jangkitan pada saluran pernafasan atas, seperti sakit tekak, faringitis);
 • Beban membosankan panjang pada sendi (sebagai contoh, kerja dalam posisi duduk).

Daripada jangkitan virus, yang paling berbahaya adalah yang disebabkan oleh virus Epstein-Barr, parvovirus dan retrovirus. Mekanisme penyakit dikaitkan dengan gangguan autoimun.

Apabila terdedah kepada sebarang faktor buruk dalam badan kanak-kanak, imunoglobulin khas terbentuk. Sebagai tindak balas, sintesis faktor rheumatoid berlaku.

Kerosakan pada sendi berlaku. Pada masa yang sama, membran sinovial dan saluran darah, tisu tulang rawan terjejas.

Bukan sahaja sendi, tetapi juga sebahagian kecil tulang (epifisis) boleh runtuh. Kompleks imun yang beredar yang dihasilkan melalui saluran darah ke pelbagai organ.

Pada masa yang sama terdapat risiko perkembangan kegagalan organ banyak. Pergi

Etiologi

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, penyakit ini boleh menjejaskan sistem saraf pusat, memberi komplikasi kepada organ-organ sistem kardiovaskular.

• Garam emas (misalnya, natrium aurothiomalate) digunakan untuk merawat seropositif RA. Dos ujian 10 mg IM, kemudian 25 mg seminggu, kemudian 50 mg seminggu.

Oleh kerana jumlah dos 1000 mg tercapai, secara beransur-ansur beralih kepada regimen penyelenggaraan 50 mg 1 kali dalam 2-4 minggu. Kesannya berkembang dalam 3-6 bulan.

Antara kesan sampingan ialah myelosuppression, thrombocytopenia, stomatitis, proteinuria, oleh itu, OAK dan OAM disyorkan untuk diberikan 1 kali dalam 2 minggu. Pergi

Bukti kegagalan terapi adalah dinamik negatif kajian makmal, pemeliharaan sumber keradangan. Dalam kes ini, penyelesaian alternatif diperlukan untuk merawat arthritis sendi lutut.

Statistik perubatan mengesahkan trend positif apabila menggunakan terapi nadi dengan penggunaan ubat hormon (methylprednisolone intravena, larutan isotonik selama tiga hari - tiga kursus diulang dalam satu bulan).

Berhati-hati untuk melantik methylprednisolone dalam kombinasi dengan cyclophosphamide kerana ketoksikan ubat yang tinggi. Pergi

2 tab. setiap hari 2-4 minggu pertama, kemudian 1 tab. setiap hari untuk masa yang lama.

Artritis pada kanak-kanak

Pertama, dalam bursitis, pergerakan lutut agak terhad, dan kedua, rembasan artikular mempunyai kontur yang jelas. Pada palpation, doktor dengan cepat menentukan sempadan fokus keradangan. Bagi arthrosis, lebih sukar untuk membezakan, kerana penyakit ini, yang mempunyai etiologi yang sama sekali berbeza, mempunyai banyak gejala yang sama.

Meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Gejala penyakit

Klasifikasi JRA oleh ICD 10 mengambil kira jenis kerosakan sendi. Alaskan polyarthritis dan oligoarthritis. ICD 10 membahagikan arthritis ke dalam akut dan subakut. Terdapat klasifikasi yang mengambil kira gejala klinikal penyakit ini.

Hari ini, untuk mengesahkan sama ada pesakit mempunyai arthritis reaktif, pelbagai ujian makmal diperlukan. Untuk pemeriksaan pesakit melibatkan pelbagai pakar.

Ia adalah perlu untuk lulus peperiksaan oleh ahli sakit puan, pakar urologi dan ahli terapi. Keperluan untuk pemeriksaan oleh pakar perubatan lain akan menunjukkan doktor yang hadir.

Selepas mengumpul keputusan ujian makmal, data anamnesis, pengesanan manifestasi klinikal, penggunaan ubat tertentu ditetapkan. Pergi

• Cyclosporine jarang digunakan dalam rawatan RA, hanya dalam kes refractoriness kepada ubat lain. Dos adalah 2, 5-4 mg / kg / hari. Kesannya berkembang dalam 2-4 bulan. Kesan sampingan serius: hipertensi, fungsi buah pinggang terjejas.

Arthritis pyogenik, tidak ditentukan. Arthritis Infectious NOS

Tahap disfungsi

Arah baru dalam rawatan rheumatoid arthritis adalah terapi, yang melibatkan penggunaan agen biologi yang disebut (agen biologi). Tindakan ubat didasarkan pada penghambatan sintesis sitokin (TNF-α dan IL-1β).

Gejala dyspeptik, pruritus, pening, leukopenia, kerosakan retina.

Jangan mengesan keabnormalan tertentu

Gambaran klasik penyakit ini adalah tipikal. Terdapat proses radang sistemik.

Rheumatoid arthritis mempunyai kursus progresif. Tetapi kadang-kadang terdapat remisi - tempoh penambahbaikan sementara.

Taktik umum: terapi etiotropik (antibakteria) digabungkan dengan patogenetik (selaras dengan prinsip umum rawatan spondyloarthropathies - lihat

Spondyloarthropathy). Keanehan reagen urogenik: perlu untuk memeriksa dan merawat pasangan seksual untuk mengelakkan reinfeksi.

Rawatan itu dijalankan bersama dengan pakar rheumatologi dan ahli urologi (pakar sakit puan).

Rawatan ubat • Terapi antibakteria selama 28-30 hari. Dianggap bahawa ia mengurangkan bilangan gegaran dan menghalang perkembangan proses kronik.

Salmonellosis, Shigellosis). Terapi anti-bakteria tidak mempunyai kesan yang berbeza dalam artritis postostocolocolitis. • • Selepas tamatnya terapi antibiotik, ujian bakteriologi berulang diperlukan.

Pemeriksaan dan rawatan yang diperlukan oleh pasangan seksual.

• NSAID digunakan semalaman untuk mengurangkan kesakitan malam dan kekejangan pagi • • Indomethacin 75 mg / hari • • Diclofenac 75-100 mg / hari • • Meloxicam 15-22.5 mg / hari.

• HA • • di dalam sendi (jarang), serpihan periartikular mungkin • • retrobulbar dalam uveitis akut • • terapi pulse - metilprednisolone untuk aktiviti penyakit tinggi, uveitis, tahan arthritis periferal.

• Terapi antiradang: sulfasalazine 2-3 g / hari terutamanya ditunjukkan dalam arthritis periferal. Mengurangkan kekerapan berulang uveitis.

• Terapi imunosupresif • • Azathioprine 1-2 mg / kg / hari • • Methotrexate 7.5-15 mg / minggu. Sebelum memulakan rawatan dengan sitostatics, adalah perlu untuk mengecualikan jangkitan HIV. Semasa rawatan, ujian darah umum, ujian air kencing, dan ujian fungsi hati hendaklah dilakukan.

Aliran Serangan pertama biasanya berakhir dalam 2-3, kurang kerap 12 bulan, separuh daripada kes-kes kambuh semula diperhatikan, yang paling sering disebabkan oleh jangkitan semula.

Ramalan. Kursus yang paling teruk mempunyai ReA dalam pesakit yang dijangkiti HIV. Antara punca kematian yang secara langsung dikaitkan dengan ReA kronik ialah amyloidosis dan kerosakan jantung.

Sinonim • Urethro - oculo - sindrom synovial • Penyakit Reiter • Artritis berjangkit - alah.

Pengurangan. ReA - arthritis reaktif.

ICD-10 • M02 Arthropathy reaktif

Daripada jangkitan virus, yang paling berbahaya adalah yang disebabkan oleh virus Epstein-Barr, parvovirus dan retrovirus. Mekanisme penyakit dikaitkan dengan gangguan autoimun.

Apabila terdedah kepada sebarang faktor buruk dalam badan kanak-kanak, imunoglobulin khas terbentuk. Sebagai tindak balas, sintesis faktor rheumatoid berlaku.

Kerosakan pada sendi berlaku. Pada masa yang sama, membran sinovial dan saluran darah, tisu tulang rawan terjejas.

Bukan sahaja sendi, tetapi juga sebahagian kecil tulang (epifisis) boleh runtuh. Kompleks imun yang beredar yang dihasilkan melalui saluran darah ke pelbagai organ.

Pada masa yang sama terdapat risiko perkembangan kegagalan organ banyak. Pergi

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, penyakit ini boleh menjejaskan sistem saraf pusat, memberi komplikasi kepada organ-organ sistem kardiovaskular.

• Garam emas (misalnya, natrium aurothiomalate) digunakan untuk merawat seropositif RA. Dos ujian 10 mg IM, kemudian 25 mg seminggu, kemudian 50 mg seminggu.

Oleh kerana jumlah dos 1000 mg tercapai, secara beransur-ansur beralih kepada regimen penyelenggaraan 50 mg 1 kali dalam 2-4 minggu. Kesannya berkembang dalam 3-6 bulan. Antara kesan sampingan ialah myelosuppression, thrombocytopenia, stomatitis, proteinuria, oleh itu, OAK dan OAM disyorkan untuk diberikan 1 kali dalam 2 minggu.

Bukti kegagalan terapi adalah dinamik negatif kajian makmal, pemeliharaan sumber keradangan. Dalam kes ini, penyelesaian alternatif diperlukan untuk merawat arthritis sendi lutut.

Statistik perubatan mengesahkan trend positif apabila menggunakan terapi nadi dengan penggunaan ubat hormon (methylprednisolone intravena, larutan isotonik selama tiga hari - tiga kursus diulang dalam satu bulan).

Berhati-hati untuk melantik methylprednisolone dalam kombinasi dengan cyclophosphamide kerana ketoksikan ubat yang tinggi. Pergi

2 tab. setiap hari 2-4 minggu pertama, kemudian 1 tab. setiap hari untuk masa yang lama.

Meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Pengambilan sejarah;

Klasifikasi JRA oleh ICD 10 mengambil kira jenis kerosakan sendi. Alaskan polyarthritis dan oligoarthritis. ICD 10 membahagikan arthritis ke dalam akut dan subakut. Terdapat klasifikasi yang mengambil kira gejala klinikal penyakit ini.

Hari ini, untuk mengesahkan sama ada pesakit mempunyai arthritis reaktif, pelbagai ujian makmal diperlukan. Untuk pemeriksaan pesakit melibatkan pelbagai pakar.

Ia adalah perlu untuk lulus peperiksaan oleh ahli sakit puan, pakar urologi dan ahli terapi. Keperluan untuk pemeriksaan oleh pakar perubatan lain akan menunjukkan doktor yang hadir.

Selepas mengumpul keputusan ujian makmal, data anamnesis, pengesanan manifestasi klinikal, penggunaan ubat tertentu ditetapkan. Pergi

• Cyclosporine jarang digunakan dalam rawatan RA, hanya dalam kes refractoriness kepada ubat lain. Dos adalah 2, 5-4 mg / kg / hari. Kesannya berkembang dalam 2-4 bulan. Kesan sampingan serius: hipertensi, fungsi buah pinggang terjejas.

Arthritis pyogenik, tidak ditentukan. Arthritis Infectious NOS

Arah baru dalam rawatan rheumatoid arthritis adalah terapi, yang melibatkan penggunaan agen biologi yang disebut (agen biologi). Tindakan ubat didasarkan pada penghambatan sintesis sitokin (TNF-α dan IL-1β).

Gejala dyspeptik, pruritus, pening, leukopenia, kerosakan retina.

Jangan mengesan keabnormalan tertentu

Penyakit-penyakit artikular Srb yang dikaitkan dengan proses interphalangeal tergolong dalam kumpulan reaktif yang meningkat, menurut penyakit fibrinogen antarabangsa revisi kesepuluh (LEVEL 10), di mana jangkitan seromcoid oleh mikroba telah ditubuhkan, tetapi mikroorganisma tidak dikesan secara langsung dalam α-globulin dan antigen kepada asl-o juga.

Klasifikasi yang ditubuhkan

Penyakit selalu menjadi masalah besar bagi seseorang. Apabila penyakit dikesan, pesakit tidak begitu penting subkelompok dan fon penyakit dalam klasifikasi penyakit antarabangsa, sebagai hasil positif.

Perubatan berkembang pesat. Klasifikasi sedemikian adalah contoh hakikat bahawa para doktor tetap bersaing dengan masa, memperbaiki kaedah mereka, memperbaiki pendekatan mereka terhadap penjagaan pesakit.

Kesakitan bersama, arthritis penyakit adalah banyak penyakit, mengikuti arthritis, atau mungkin mendahului sendi pada gambar arthritis keradangan akut. Arthralgia dengan kehadiran tanda mengiringi ciri keradangan sebanyak 200 penyakit.

Ia boleh membawa mereka gejala atau mengikuti dari manifestasi yang disertakan.

Major boleh

Arthritis (dari artrat Latin - tipikal, itis - keradangan) - gambaran radang sendi, berbeza dari asal, mendahului, manifestasi, tetapi mempunyai keradangan tempatan dan lesi akut membran bersama.

Manifestasi antara atau rheumatologi dalam arthralgia kanak-kanak, yang paling biasa adalah kehadiran reaktif. Dalam tanda-tanda usia yang lebih tua, ia berkembang pada orang muda di bawah umur 40 tahun.

Dalam kebanyakan manifestasi yang berkaitan dengan jangkitan usus tempatan yang disebabkan oleh keradangan klamidial radang urogenital dan akut. Perkembangan arthritis dan jangkitan mycoplasma dan penyakit pernafasan (Mycoplasma pneumoniae and Lead pneumonia) boleh memprovokasi.

Artritis reaktif (More) - keradangan akut sendi adalah gejala alam, gejala boleh berkembang tidak lebih dari 1 bulan selepas manifestasi usus atau urogenital, yang berkaitan dengan antigen histocompatibility ONE27.

Mungkin disebabkan oleh peradangan imunologi yang disuntik dengan suntikan arthritis, dengan influenza, Latin dan jangkitan lain.

Oleh itu, penyebab sebenar penyakit ini adalah keradangan tidak berjangkit utama yang diprovokasi oleh yang berbeza, tetapi kesan merosakkan keradangan imun, yang memprovokasi lesi khas luka dengan pengumpulan cecair intra-artikular.

Kerengsaan di ICD-10

Mereka semua sendi ke kelas arthropathies berjangkit: dalam kod ONA M 00-M 03.

Kod M 02 dalam ICD-10 - asal arthropathy

Artritis reaktif mempunyai kod ICD 10 - M02. Lesi sendi dikaitkan dengan perkembangan jangkitan, bagaimanapun, tindak balas sistem imun adalah sangat penting, yang membolehkan jangkitan berkembang. Tempoh tempoh pengeraman adalah 2-4 minggu. Pengesanan penyakit adalah rumit oleh fakta bahawa rheumatoid dan reaktiviti arthritis boleh berkembang serentak.

Faktor pembangunan penyakit

Apakah ICD-10?

Pengkodinan ICB 10 hanya diperlukan untuk doktor, tidak banyak pesakit memahami dan memahaminya. Mengapa ini perlu? Katakan seorang pesakit berada di hospital dengan kesakitan akut, dan doktornya tidak berada di sana.

Mengambil kad, di mana ia ditulis - kod arthritis rheumatoid M06 untuk ICD 10, kakitangan perubatan mengetahui sejarah perubatan pesakit, mengapa sakit teruk, dan cara bertindak dalam kes tertentu. Itulah sebabnya klasifikasi adalah penting untuk doktor.

Banyak penyakit tergolong dalam kelas yang sama, tetapi mempunyai banyak jenis dan bentuk. Oleh itu, arthrosis adalah primer dan sekunder, yang menjejaskan sendi individu dan kumpulan bersama.

Mengisi sejarah perubatan dan dokumen perubatan lain, semua ciri-ciri ini mesti ditunjukkan dalam diagnosis. Lebih mudah untuk melakukan ini dengan menggunakan sistem pelan alfanumerik, yang membolehkan anda menyandikan maklumat penting mengenai penyakit itu supaya ia difahami oleh mana-mana profesional perubatan yang menggunakan sistem yang sama.

Sistem kod sedemikian wujud, dan ia terkandung dalam pengelasan penyakit antarabangsa - ICD-10.

Pengkelasan penyakit antarabangsa 10 revisi terdiri daripada 22 bahagian. Dalam ICD 10, kod tidak hanya diberikan kepada penyakit dan keadaan patologi lain (kecederaan, keracunan), tetapi juga faktor-faktor yang mempengaruhi kesihatan, penyebab morbiditi dan kematian.

Yang terakhir, kelas 22, dikhaskan untuk kod yang digunakan untuk tujuan khas, khususnya, dikhaskan untuk penyakit-penyakit baru, pengelasan yang pada tahap ini adalah sukar. Setiap kelas (seksyen) ditunjukkan oleh angka Roman dan sepasang kod tiga angka, yang terdiri daripada huruf Latin dan dua digit.

Oleh itu, kelas XIII sepadan dengan pelbagai kod M00-M99.

Kod ICD 10 bermula dengan huruf M menunjukkan penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung. Ini termasuk penyakit sistem muskuloskeletal, autoimun sistemik dan penyakit vaskular yang berkaitan dengan kerosakan kepada tisu penghubung.

Kelas ini membuka blok arthropathy, iaitu, penyakit sendi periferal. Ia diberikan pelbagai M00-M25, yang seterusnya, termasuk 4 blok diagnosis, termasuk blok arthrosis.

Arthrosis ICD 10 dianggap dalam blok M15-M19. Ia terbahagi kepada lima tajuk tiga angka, yang masing-masing mengandungi beberapa sub judul.

Memulihkan sepenuhnya JOINTS tidak sukar! Paling penting, 2-3 kali sehari, gosok tempat ini...

Arthritis adalah proses keradangan di kawasan sendi, yang mungkin spesifik atau tidak spesifik. Mana-mana arthritis mengikut ICD 10 mempunyai kod M kelas, yang membolehkan ia menyatukan kepada penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung.

Lapisan di mana patologi ini terletak dipanggil "Arthropathy". Kebanyakan nosologi rubrik ini adalah pelbagai proses keradangan.

Dalam klasifikasi penyakit antarabangsa 10 arthritis semakan mungkin mempunyai pengekodan berikut:

 • M05 - arthritis rheumatoid dengan faktor rheumatoid yang dikenal pasti (demam rematik akut tidak termasuk dalam bahagian ini);
 • M06 - arthritis rheumatoid yang tidak masuk ke bahagian pertama;
 • M07 - proses keradangan di sendi, punca psoriasis;
 • M08 - proses keradangan remaja (bermula pada kanak-kanak di bawah umur 16 tahun dan bertahan lebih daripada satu perempat);
 • M09 - keradangan remaja sebagai patologi tambahan dalam nosologi lain (komplikasi);
 • M13 - lain-lain jenis keradangan di sendi.

Juga, kod arthritis dalam ICD 10 mungkin tidak dinyatakan jika patologi disertai oleh luka sendi. Sebagai contoh, dengan gout, metabolisme terganggu dan kristal terkumpul di dalam sendi, yang dari semasa ke semasa membawa kepada proses keradangan. Di ICD, terdapat pengekodan untuk gout (M10), yang telah membayangkan serangan keradangan.

Tahap perkembangan penyakit dan tahap kemusnahan sendi

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah membangunkan pengkodan perubatan khas untuk diagnosis dan penentuan penyakit perubatan. Kod ICD 10 adalah pengekodan klasifikasi penyakit antarabangsa bagi semakan ke-10 pada Januari 2007.