Utama / Lebam

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat yang terletak di kanal tulang belakang. Tempat persimpangan jalan pyramidal dan pelepasan akar serviks pertama dianggap sebagai sempadan bersyarat antara tali bujur dan tunjang.

Kord rahim dan kepala, ditutup dengan meninges (lihat).

Anatomi (struktur). Korda tunjang membujur dibahagikan kepada 5 bahagian, atau bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Kord rahim mempunyai dua tebal: serviks, dikaitkan dengan pemeliharaan tangan, dan lumbar, yang berkaitan dengan pemeliharaan kaki.

Rajah. 1. Tudung melintang saraf tunjang tulang belakang: 1 - median median posterior; 2 - tanduk belakang; Tanduk sisi 3; 4 - tanduk depan; 5 - saluran pusat; 6 - fissure median hadapan; 7 - kord anterior; 8 - tali sisi; 9 - tali posterior.

Rajah. 2. Lokasi saraf tunjang pada kanal tulang belakang (seksyen melintang) dan keluar dari akar saraf tulang belakang: 1 - saraf tunjang; 2 - akar belakang; 3 - akar depan; 4 - nod tulang belakang; 5 - saraf tulang belakang; 6 - badan vertebra.

Rajah. 3. Susun atur saraf tunjang pada kanal tulang belakang (seksyen membujur) dan keluar dari akar saraf tunjang: A - serviks; B - bayi; B - lumbar; G - sakral; D - coccygeal.

Di dalam sumsum tulang belakang membezakan antara bahan kelabu dan putih. Matlamat kelabu adalah pengumpulan sel saraf yang mana serabut saraf datang dan pergi. Di bahagian silang, perkara kelabu mempunyai rupa rama-rama. Di tengah-tengah perkara kelabu saraf tunjang adalah saluran utama saraf tunjang, tidak dapat dibezakan dengan mata telanjang. Dalam perkara kelabu membezakan bahagian depan, belakang, dan pada tanduk toraks dan sisi (Rajah 1). Proses sel-sel nod tulang belakang yang membentuk akar poses sesuai dengan sel-sel sensitif tanduk posterior; akar anterior korda tunjang bergerak jauh dari sel motor tanduk anterior. Sel-sel tanduk sisi tergolong dalam sistem saraf vegetatif (lihat) dan menyediakan pemuliharaan bersimpati organ-organ dalaman, vesel, kelenjar, dan kumpulan-kumpulan selular kelabu bahagian sekular menyediakan pemuliharaan parasympatetik organ-organ panggul. Proses sel-sel tanduk sisi adalah sebahagian daripada akar anterior.

Akar spinal keluar dari tulang belakang tulang belakang melalui foramen intervertebral vertebra mereka, pergi dari atas ke bawah untuk jarak yang jauh lebih penting. Mereka membuat perjalanan yang sangat panjang di bahagian bawah kanal vertebral, membentuk ekor kuda (lumbar, sakral dan akar kental). Daun akar anterior dan posterior rapat rapat antara satu sama lain, membentuk saraf tulang belakang (Rajah 2). Segmen saraf tunjang dengan dua pasang akar dipanggil segmen saraf tunjang. Secara keseluruhannya, 31 pasang anterior (motor, menamatkan otot) dan 31 pasang deria (datang dari simpul tulang belakang) akar bergerak dari kord rahim. Terdapat lapan serviks, dua belas thoracic, lima lumbar, lima segmen sakral dan satu tulang. Kord tulang belakang berakhir pada tahap I - II pada vertebra lumbal, oleh itu tahap segmen kord rahim tidak sesuai dengan vertebra yang sama (Rajah 3).

Bahan putih terletak di pinggiran saraf tunjang, terdiri dari serat saraf yang dikumpulkan dalam berkas - ini adalah jalur menurun dan menaik; membezakan tali anterior, posterior dan lateral.

Kord tulang belakang bayi baru lahir lebih lama daripada orang dewasa, dan mencapai vertebra lumbal III. Pada masa akan datang, pertumbuhan saraf tunjang musnah sedikit di belakang pertumbuhan tulang belakang, dan oleh itu ujung bawah bergerak ke atas. Terusan tulang belakang bayi baru lahir sangat besar berkaitan dengan saraf tunjang, tetapi oleh 5-6 tahun nisbah saraf tunjang ke saluran tulang belakang menjadi sama seperti pada orang dewasa. Pertumbuhan saraf tulang belakang berterusan sehingga kira-kira 20 tahun, berat saraf tunjang bertambah sebanyak 8 kali dibandingkan dengan tempoh neonatal.

Bekalan darah saraf tunjang dilakukan oleh arteri tunjang anterior dan posterior dan cawangan tulang belakang yang meluas dari cabang segmentasi aorta menurun (arteri intercostal dan lumbar).

Rajah. 1-6. Potongan melintang saraf tunjang pada pelbagai peringkat (separa skematik). Rajah. 1. Peralihan Saya segmen serviks di medulla. Rajah. 2. Saya segmen serviks. Rajah. 3. Segmen VII serviks. Rajah. 4. Segmen thoracic X. Rajah. 5. segmen lumbar III. Rajah. 6. Saya segmen sakral.

Menurun (biru) dan menurun (jalur merah) dan sambungan lebih lanjut: 1 - traktus corticospinalis semut; 2 dan 3 - traktus corticospinalis lat. (gentian selepas decussatio piramidum); 4 - nukleus fasciculi gracilis (Gaulle); 5, 6 dan 8 - nuklei motor saraf kranial; 7 - lemniscus medlalis; 9 - traktus kortikospinalis; 10 - tractus corticonuclearis; 11 - capsula interna; 12 dan 19 - sel piramida bahagian bawah gyrus precentral; 13 - lentiformis nukleus; 14 - fasciculus thalamocorticalis; 15 - corpus callosum; 16 - nukleus caudatus; 17 - ventrlculus tertius; 18 - ventrals nukleus thalami; 20 - lat nucleus. thalami; 21 - gentian silang tractus corticonuclearis; 22 - tractus nucleothalamlcus; 23 - traktus bulbothalamicus; 24 - nod batang otak; 25 - gentian periferi yang sensitif pada nod batang; 26 - teras sensitif batang; 27 - tractus bulbocerebellaris; 28 - nukleus fasciculi cuneati; 29 - fasciculus cuneatus; 30 - ganglion splnale; 31 - gentian deria deria saraf tunjang; 32 - fasciculus gracilis; 33 - tractus spinothalamicus lat.; 34 - sel-sel tanduk belakang saraf tunjang; 35 - tractus spinothalamicus lat., Lintasannya pada spike putih saraf tunjang.

Rajah saraf tunjang: ciri-ciri struktur dan fungsi badan

Saraf tunjang adalah sistem yang agak rumit yang bertanggungjawab terhadap banyak proses dalam tubuh dan yang sukar dipikirkan sendiri. Pengetahuan asas boleh diperolehi dengan mengkaji anatomi di sekolah, tetapi apabila dikaitkan dengan analisis yang lebih mendalam, banyak momen tidak dapat difahami.

Mari cuba cari apa yang saraf tunjang itu, bagaimana ia berfungsi, fungsi yang berfungsi, dan hanya faham mengapa ia diperlukan sama sekali.

Saraf tunjang sebagai sebahagian daripada sistem saraf

Saraf tunjang adalah salah satu komponen sistem saraf manusia. Dalam bahasa Latin namanya kelihatan seperti spinalis medulla.

Merangkumi tiub silinder tebal dengan saluran sempit yang terletak di dalamnya. Terletak di terusan tulang belakang, dan, lebih mudah, di dalam tulang belakang.

Badan ini mempunyai struktur yang agak rumit dan struktur segmen. Fungsi utama organ ini ialah penghantaran pelbagai pulsa dan isyarat dari otak manusia kepada organ tertentu. Di samping itu, dia melakukan aktiviti refleks, iaitu, bertanggungjawab untuk refleks seseorang, dan ini adalah refleks sederhana dan lebih kompleks.

Nilai saraf tunjang

Terdapat hanya dua fungsi utama dan paling penting:

 • Refleks. Ringkasnya, badan ini menutup beberapa arka refleks. Ia adalah melalui refleks yang dilakukan (refleks tulang belakang yang dipanggil).
 • Konduktor. Tubuh dalam hal ini bertindak sebagai konduktor. Ia mengendalikan isyarat yang datang dari pelbagai organ ke otak. Ia melalui organ ini bahawa otak menerima semua maklumat dan memprosesnya. Ia juga berfungsi dalam arah yang bertentangan.

Lokasi tali tulang belakang

Organ terletak di saluran tulang belakang (terletak di dalam tulang belakang manusia). Saluran ini agak panjang dan hampir mencapai vertebra yang lebih rendah. Malah, ini adalah saluran khas, yang merupakan lubang bujur di mana saraf tunjang terletak. Dari sisi ia dilindungi oleh tulang belakang, serta cakera intervertebral.

Organ juga terletak di pinggir bawah foramen occipital besar, di mana sambungan dengan otak berlaku. Di tempat ini terdapat sejumlah besar akar yang secara langsung menyambung ke otak manusia. Sambungan sedemikian dipanggil saraf tulang belakang kiri dan kanan.

Bahagian bawah berakhir dengan kehilangan 1-11 vertebra. Selepas badan berubah menjadi benang terminal nipis. Malah, ia masih saraf tunjang, kerana ia mengandungi tisu saraf.

Topografi dan bentuk saraf tunjang

Kami akan memahami ciri lokasi (topografi) dan bentuk.

Untuk melakukan ini, pertimbangkan beberapa ciri:

 • Panjang rata-rata 42-43 sentimeter. Pada lelaki, panjangnya sering beberapa sentimeter lebih panjang, dan pada wanita, sebaliknya, kurang.
 • Berat 33-39 gram.
 • Di bahagian hadapan terdapat jurang median, jelas kelihatan. Anda dapat melihat bahawa ia tumbuh ke dalam badan. Sebenarnya, ia membentuk satu jenis septum yang membahagi otak menjadi dua bahagian.
 • Di kawasan serviks dan lumbosacral boleh
 • Tandakan dua penebalan yang agak teruk. Ini disebabkan hakikat bahawa pemuliharaan bahagian atas dan bawah berlaku di sini. Secara ringkas, di sini, ujung saraf dari kaki kaki "bergabung" ke saraf tunjang, yang mana
 • Membolehkan mereka menghantar isyarat yang diperlukan.
 • Saraf tunjang topografi hampir tidak berkaitan dengan vertebra. Jabatan yang berlainan terletak tidak bergantung kepada vertebra tertentu atau beberapa vertebra.

Peningkatan volum di kawasan-kawasan ini disebabkan oleh fakta bahawa di sini terdapat bilangan sel-sel saraf terbesar terletak, serta serat-serat yang melalui isyarat dari anggota badan dan belakang dihantar.

Walaupun tulang belakang adalah sejenis "ruang penyimpanan" untuk organ, lokasi ujung saraf, terutamanya di bahagian bawah tulang belakang, tidak sesuai dengan vertebra tertentu. Ini disebabkan hakikat bahawa saraf tunjang yang panjang lebih kecil daripada panjang tulang belakang manusia.

Itulah sebabnya mengapa doktor perlu tahu lokasi sebenar setiap segmen, kerana ia tidak akan berfungsi untuk menavigasi tulang belakang.

Ciri-ciri saraf tunjang bergantung kepada umur

Pertimbangkan ciri-ciri, bergantung pada umur seseorang:

 • Dalam anak yang baru lahir, panjang organ adalah 13.5-14.5 sentimeter.
 • Pada 2 tahun, panjangnya meningkat kepada 20 sentimeter.
 • Sekitar 10 tahun, panjangnya boleh mencapai 29 sentimeter.
 • Pertumbuhan berakhir dengan cara yang berbeza, bergantung kepada ciri-ciri tubuh orang tertentu.

Mari kita periksa ciri luaran dan perubahan bergantung pada umur:

 • Pada bayi, penebalan serviks dan lumbal lebih ketara daripada pada orang dewasa. Begitu juga dengan lebar saluran tengah.
 • Ciri-ciri di atas menjadi hampir tidak dapat dilihat oleh dua tahun.
 • Jumlah bahan putih tumbuh banyak kali lebih cepat daripada jumlah kelabu. Ini disebabkan oleh radas segmental yang terbentuk lebih awal daripada laluan yang menghubungkan otak dan saraf tunjang.

Ciri-ciri lain di seluruh dunia tidak praktikal, kerana dari kelahiran yang sangat, saraf tunjang melakukan hampir semua fungsi, seperti pada orang dewasa.

Ciri struktur kord tunjang

Sekarang kita akan mempertimbangkan ciri-ciri struktur, seli mengkaji setiap segmen secara berasingan, di mana badannya terdiri.

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sejenis saluran, tetapi pada masa yang sama ia mempunyai perlindungan, yang juga melakukan sejumlah besar fungsi.

Membran tulang belakang saraf tunjang, yang mana terdapat tiga:

 • cangkang keras;
 • arachnoid;
 • cangkang lembut.

Semua cangkang bersambung, dan di bahagian bawah mereka tumbuh bersama dengan benang terminal.

Perkara putih dan kelabu

Terdapat bahan putih dan kelabu dalam saraf tunjang.

Mari cuba untuk mencari tahu apa itu:

 • Bahan putih adalah sistem kompleks serat saraf dan serat bezkotnyh, serta menyokong tisu saraf.
 • Bahan kelabu adalah sel saraf dan prosesnya.

Kord tulang belakang

Terdapat lima bahagian utama tulang belakang, pertimbangkan mereka bermula dari bahagian atas:

Saraf tulang belakang

Mereka dipasangkan batang saraf, yang mana terdapat sejumlah 31 pasang:

 • 8 leher;
 • 12 bayi;
 • 5 lumbar;
 • 5 sakral;
 • sepasang coccygeal.

Setiap saraf bertanggungjawab untuk kawasan tertentu badan. Di tapak ini terdapat tulang, otot, organ dalaman atau kulit. Tugas sepasang saraf tertentu adalah penghantaran impuls dari tapak ke saraf tunjang dan belakang. Ia adalah kerana ini seseorang dapat merasakan kesakitan, ketidakselesaan, suhu, dan sebagainya.

Segmen kord tulang belakang

Terdapat banyak segmen sebagai pasangan akar - 31. Segmen adalah bahagian khusus dari tubuh manusia yang mana sepasang akar bertanggungjawab.

Kesemua mereka dibahagikan kepada:

Oleh kerana panjang tulang belakang lebih panjang daripada panjang saraf tunjang, ternyata akar saraf hanya di bahagian atas sesuai dengan tahap lubang intervertebral.

Di bawah untuk masuk ke lubang khas, saraf bahagian bawah jatuh di bawah selari dengan tulang belakang. Oleh itu, mereka keluar pada tahap benang akhir.

Ubat tulang belakang dan arteri

Organ menerima darah dari anterior dan sepasang arteri spinal posterior. Tetapi arteri ini dapat membekalkan hanya 2-3 segmen serviks atas. Selebihnya arteri spiral akar memberi makan darah dari cabang-cabang arteri serviks vertebra dan menaik.

Di bahagian bawah tulang belakang menerima darah dari arteri intercostal dan lumbar. Kedua-dua arteri ini adalah proses pelik arteri yang dikenali sebagai aorta.

Fungsi tali tulang belakang

Marilah kita pertimbangkan fungsinya. Untuk kemudahan, kami akan mempertimbangkan setiap secara berasingan.

Fungsi refleks dan motor

Fungsi ini bertanggungjawab terhadap refleks orang tersebut. Contohnya, jika seseorang menyentuh sesuatu yang sangat panas, maka dia akan menarik balik tangannya. Ini adalah fungsi refleks atau motor. Tetapi mari kita lihat bagaimana ini bertambah tiga kali ganda dan bagaimana ia berkaitan dengan kord rahim.

Adalah lebih baik untuk mempertimbangkan semuanya dengan contoh, jadi bayangkan situasi yang seseorang menyentuh objek yang sangat panas dengan tangannya:

 1. Apabila anda menyentuh isyarat di tempat pertama menerima reseptor yang terletak di seluruh tubuh manusia.
 2. Reseptor menghantar isyarat kepada serat saraf.
 3. Isyarat bergerak sepanjang serat saraf ke saraf tunjang.
 4. Pada pendekatan ke organ adalah nod tulang belakang, di mana badan neuron terletak. Ia adalah melalui gentian periferalnya bahawa impuls yang dihantar dari reseptor telah diterima.
 5. Sekarang impuls ditularkan melalui gentian pusat ke tanduk posterior saraf tunjang. Pada ketika ini, ada jenis penukaran nadi ke neuron lain.
 6. Proses-proses neuron yang baru telah menghantar impuls kepada tanduk depan.
 7. Sekarang perjalanan pulang bermula, kerana tanduk depan menghantar impuls kepada neuron motor. Mereka bertanggungjawab untuk pergerakan anggota atas.
 8. Untuk neuron ini, impuls ditularkan terus ke lengan, selepas itu orang itu membuangnya (fungsi motor).

Akibat keseluruhan proses ini, orang itu menarik tangannya dari objek panas dan lengkung refleks ditutup. Seluruh proses mengambil masa yang terpecah, jadi ketika menyentuh objek apa pun, seseorang segera merasakan suhu, konsistensi dan ciri-ciri lain.

Fungsi konduktor

Dalam keadaan ini, tubuh bertindak sebagai konduktor. Konduktor dalam kes ini adalah antara reseptor dan otak. Reseptor menerima dorongan yang dihantar ke saraf tunjang, dan kemudian ke otak. Maklumat dianalisis di sana dan dihantar semula.

Terima kasih kepada fungsi ini, seseorang mendapat kepekaan serta rasa dirinya di angkasa. Ini telah dibuktikan berulang kali, terutamanya ini menjadi jelas jika berlaku kecederaan tulang belakang yang serius.

Fungsi integratif

Fungsi ini sering dilupakan, tetapi ia tidak kurang penting bagi seseorang daripada yang lain. Fungsi integratif ditunjukkan dalam reaksi yang tidak boleh dikaitkan dengan refleks mudah. Agar badan bertindak balas, perlu menggunakan bahagian lain sistem saraf badan manusia. Oleh itu, saraf tunjang dapat membentuk sambungan organ dengan satu sama lain.

Ini termasuk refleks mengunyah, menelan, peraturan pencernaan, pernafasan dan banyak lagi. Malah, ia adalah satu fungsi yang tidak dapat dilihat yang memberi mata pencarian normal.

Kerosakan tunjang tulang belakang

Gangguan fungsi boleh membawa kepada akibat yang serius dan seringkali kematian. Pelanggaran sering berlaku sama ada disebabkan kecederaan atau disebabkan oleh pelbagai penyakit.

Sebagai contoh, kerana disfungsi saraf tunjang, seseorang mungkin kehilangan sensitiviti, dalam hal ini, misalnya, ia mungkin berhenti merasakan suhu. Dalam kes yang paling teruk, pelanggaran itu boleh mengakibatkan tindakan anggota badan yang tidak terkawal (atau lumpuh), gangguan organ dalaman dan sistem saraf secara keseluruhan.

Penyakit kord rahim

Senarai penyakit yang paling biasa yang mengganggu operasi penuh badan yang dipersoalkan:

 • Serangan jantung.
 • Poliomyelitis.
 • Myelitis melintang.
 • Tumor.
 • Penyakit penyahmampatan.
 • Kerosakan kepada akar saraf.
 • Kecacatan arteriovenous.

Tata tulang belakang

Tusukan cecair serebrospinal (CSF) adalah satu prosedur yang mempunyai tujuan diagnostik, anestetik dan terapeutik. Prosedur itu sendiri terdiri daripada memperkenalkan sudut di bawah membran arachnoid antara vertebra ke-3 dan ke-4, dan kemudian sejumlah cecair serebrospinal dikeluarkan untuk penyelidikan.

Semasa prosedur, otak itu sendiri tidak terjejas, jadi jangan takut pelanggaran. Namun prosedur ini agak serius dan menyakitkan.

Kesimpulannya

Menyimpulkan, ia harus dikatakan bahawa saraf tunjang adalah salah satu organ yang paling penting dalam tubuh manusia. Dalam banyak aspek, terima kasih kepadanya bahawa seseorang boleh menjalani aktiviti kehidupan normal, dan juga terima kasih kepada organ ini hampir keseluruhan fungsi sistem saraf.

Struktur dan segmen saraf tunjang

Sistem saraf manusia ditandai oleh organisasi yang kompleks - struktur dan segmen saraf tunjang jelas menunjukkan kesesuaian dalam kerja tubuh dan pengurusan proses penting.

Ciri-ciri anatomi

Struktur dan anatomi objek unik ini mempunyai ciri-ciri sendiri. Struktur luaran dari saraf tunjang kelihatan seolah-olah menyerupai korda yang panjang, dan bahagian silang kord rahim mencapai di tempat-tempat dari satu hingga satu setengah sentimeter. Ia terletak dengan teliti dalam rongga yang dibentuk oleh badan dan proses vertebra. Tulang belakang melindungi dari kerosakan, dan ketumpatan tulang memberikannya dengan lokasi yang selesa. Nisbah segmen saraf tunjang dan lajur tulang belakang tidak sesuai, karena panjang kord itu lebih pendek dari lajur tulang belakang. Perlawanan yang ideal di peringkat luasan tulang belakang diperhatikan hanya pada kanak-kanak berumur 5-6 tahun. Skeletotopia segmen tulang belakang dan lajur ditunjukkan dalam gambar rajah dalam penerbitan perubatan.

Ia berasal dari kawasan sekitar foramen tengkorak tengkorak. Malah, saraf tunjang adalah bahagian otak yang masuk ke tulang belakang dan berakhir di sana, jadi hubungan antara otak dan saraf tunjangnya jelas. Saraf tunjang, seperti otak, adalah bahagian penting dalam sistem saraf manusia tunggal. Akhirnya band ini dapat diperhatikan di peringkat bahagian ketiga, iaitu, vertebra lumbar pertama. Di bahagian ini, kord yang dilindungi menjadi lebih nipis, membentuk kerucut otak saraf tunjang. Benang terminal kira-kira 8 cm dalam saiz boleh berakhir di bawah dan tumbuh bersama dengan vertebra kedua di rantau coccyx.

Panjang saraf tunjang pada bayi yang baru lahir agak lebih panjang daripada pada orang dewasa. Seorang kanak-kanak dilahirkan dengan panjang helai yang membolehkannya mengakhiri tahap vertebra lumbar ketiga. Walau bagaimanapun, semasa pertumbuhan pada detik-detik tertentu, sistem saraf yang tertinggal di belakang dan saraf tunjang dipvisualkan secara visual berbanding dengan vertebra yang tumbuh. Pertumbuhan rentetan berterusan sehingga kira-kira dua puluh tahun, selepas saiz akhirnya panjangnya ialah 43-45 cm Panjang panjang saraf tunjang pada wanita adalah beberapa sentimeter lebih pendek daripada pada lelaki. Pada masa ini, berat badan meningkat lapan kali dari angka asal.

Pembaca kami mengesyorkan

Untuk pencegahan dan rawatan penyakit sendi, pembaca tetap kami menggunakan kaedah rawatan SECONDARY yang semakin popular yang disyorkan oleh pakar ortopedi Jerman dan Israel. Selepas meneliti dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.

Segmentation

Korda saraf manusia dibahagikan kepada beberapa bahagian dengan segmen. Bilangan segmen - 32. Setiap segmen mengawal fungsi tertentu pemuliharaan.

Struktur saraf tunjang termasuk lima bahagian. Topografi saraf tunjang adalah seperti berikut:

 • rantau serviks mempunyai 8 segmen;
 • Thoracic termasuk 12 segmen;
 • segmen berikut terdiri daripada 5 segmen (lumbar dan sakral);
 • hanya 2 segmen yang dikira jabatan coccyx.

Diameter saraf tunjang di tempat yang berbeza adalah berbeza. Dalam kedua-dua bahagian terdapat penebalan saraf tunjang yang terjadi pada beberapa tahun pertama perkembangan kanak-kanak akibat peningkatan tekanan pada mereka. Penebalan serviks saraf tunjang dan pembesaran lumbar bertanggungjawab terhadap aktiviti motor dan kerja kaki kaki.

Struktur dalaman

Struktur dalaman saraf tunjang tidak sama. Dari awal hingga akhir, helai dilindungi oleh tiga lapisan. Shell dalaman dipanggil shell lembut. Dalam ketebalannya terdapat kompleks pembuluh darah dengan arteri dan urat. Mereka menyediakan oksigen dan nutrien.

Di belakang sarung lembut ada lapisan arachnoid atau arachnoid yang mengandungi cecair. Ia dipanggil minuman keras. Untuk analisis cecair serebrospinal, bahan biologi diambil dari kulit ini.

Cengkerang ketiga, yang terletak di pinggir luar, dipanggil pepejal, dan melindungi cengkerang batin. Ia mencapai foramen intervertebral. Kord itu sendiri dilampirkan pada vertebra dengan satu siri ligamen. Terusan utama di dalam saraf tunjang, melalui keseluruhan panjang juga dipenuhi dengan cecair.

Tudung dan celah

Jika anda melihat struktur saraf tunjang manusia dari luar, anda dapat melihat bahawa ia penuh dengan slot dan alur. Mereka membahagikannya kepada dua bahagian. Retakan terbesar adalah celah median anterior dan posterior. Setiap bahagian dari saraf tunjang mempunyai alur yang membahagikannya kepada kord spermatik saraf tunjang, atau tiang tali tulang belakang. Terdapat tiga pasang kanik secara total:

 • kord belakang;
 • kord depan;
 • kord lateral.

Ia adalah gentian yang terletak di kord yang merupakan konduktor impuls saraf. Kord rahim bertanggungjawab terhadap fungsi dan sensasi motor. Dengan kemunculan patologi, fungsi tubuh tertentu boleh gagal, oleh itu, diagnosis dan keadaan tulang belakang adalah penting untuk rawatan.

Prinsip struktur segmen

Telah disebutkan secara ringkas bahawa segmen saraf tunjang terlibat dalam penghantaran impuls saraf ke tisu dan organ. Apakah yang kelihatan seperti saraf tunjang dalam segmen dan apa yang mereka tanggung?

Struktur segmen rantai tulang belakang adalah sedemikian rupa sehingga ia mengandungi pasangan akar yang disambungkan ke organ lain dengan cara saraf. Akar meninggalkan saluran tulang belakang dan membentuk saraf yang cawangan ke pelbagai tisu dan organ. Perkataan anterior dan posterior saraf tunjang adalah konduktor maklumat. Akar anterior kord rahim dibentuk oleh akson di depan, mereka menjalankan maklumat motor, dan fungsi utamanya adalah rangsangan penguncupan otot.

Kepekaan diberikan oleh akar posterior, yang menghantar maklumat dari rangsangan melalui pengaktifan reseptor dan membawa ke akar posterior. Di persimpangan akar anterior dan posterior adalah ganglion tulang belakang - sekumpulan neuron, yang berada di bawah sarung pelindung.

Akar masuk ke lubang-lubang di antara vertebra, sehingga sebahagian dari mereka berjalan tepat pada tahap, dan bahagian lain - pada sudut. Sebagai contoh, di tulang belakang serviks akar sedemikian disusun secara mendatar, dan di dada - sepanjang garis serong. Bahagian baki memaksa akar untuk membongkok hampir ke bawah. Sebahagian daripada akar jabatan-jabatan ini sangat rapat antara satu sama lain bahawa dalam gambar bundle yang dihasilkan disebut ekor kuda di kord rahim.

Setiap segmen bertanggungjawab untuk zon pemuliharaannya. Kepada zon pemuliharaan termasuk organ dalaman, tulang, otot dan kulit. Mengetahui zon pemuliharaan, anda boleh menentukan dengan jelas mana segmen saraf bertanggungjawab untuk itu, untuk mengambil patologi laman web ini. Prinsip segmental, menunjukkan di mana punca patologi terletak, membantu dalam kedua-dua diagnosis dan rawatan penyakit. Doktor boleh mengambil ujian dari segmen yang diperlukan untuk kemudian menilai keadaan kesihatan pesakit. Juga, dengan merawat satu atau sebahagian lagi tiang itu boleh menyembuhkan seseorang daripada beberapa patologi.

Struktur bahagian

Sekiranya anda membuat seksyen rentas dan melihat seksyen, anda boleh melihat heterogenitas strukturnya. Sekatan rentas saraf tunjang menunjukkan bahawa saraf tunjang terdiri daripada bahan dua warna - putih dan kelabu. Kelabu dibentuk oleh sekumpulan neuron, dan putih adalah sekumpulan proses neuron.

Secara luaran, kumpulan neuron diatur sedemikian rupa sehingga, dalam bentuk, imej kepingan menyerupai bentuk rama-rama. Bahagian konveks jelas kelihatan di sini - tanduk anterior dan posterior saraf tunjang. Gambar beberapa segmen yang diambil oleh penyelidik perubatan membolehkan anda melihat tanduk sisi juga. Tanduk depan mengandungi nukleus saraf tunjang, serta neuron terbesar saraf tunjang. Mereka bertanggungjawab untuk pergerakan, dan tanduk belakang menganggap impuls sensitif. Tanduk-tanduk sisi dalam saraf tunjang adalah konduktor sistem saraf autonomi. Setiap segmen jelas bertanggungjawab untuk fungsi organ tertentu.

Contohnya, dalam segmen pangkal toraks dan serviks pertama yang terakhir terdapat kompleks neuron yang bertanggungjawab untuk pemuliharaan murid mata. Segmen serviks ketiga dan seterusnya melakukan impuls kepada diafragma, dan lima bahagian toraks pertama mengawal fungsi jantung. Neuron tali tulang belakang dari kedua ke segmen kelima di rantau sakral mengawal fungsi pundi kencing, satu set segmen yang sama menyerap rektum. Jika orang merosakkan segmen ini dalam kes kecederaan, pendarahan, proses keradangan, maka masalah dengan buang air besar dan kencing dapat dimulai. Skim pemeliharaan oleh segmen menunjukkan betapa eratnya ia merangkumi semua sistem organ manusia dan mengawal aktiviti mereka. Mempunyai maklumat sedemikian sangat penting bagi doktor.

Saraf tunjang melakukan fungsi yang paling penting untuk badan - refleks dan konduktif. Ia adalah pada kerja yang diselaraskan badan ini bahawa aktiviti semua struktur bergantung. Fisiologi saraf tunjang direka supaya seseorang mempunyai beberapa refleks motor, misalnya, siku dan refleks lutut. Juga, neuron otak dan saraf tunjang menyelaraskan aktiviti motor kompleks badan. Seperti saraf tunjang, otak terlibat dalam pemprosesan isyarat dari luar melalui denyutan. Nilai saraf tunjang adalah sulit untuk diperkuatkan, kerana ia juga merupakan konduktor maklumat yang diperolehi oleh impuls saraf.

Selalunya berhadapan dengan masalah sakit di belakang atau sendi?

 • Adakah anda mempunyai gaya hidup yang tidak aktif?
 • Anda tidak boleh berbangga dengan postur kerajaan dan cuba menyembunyikan bungkusannya di bawah pakaian?
 • Nampaknya anda ini akan berlalu dengan sendirinya, tetapi kesakitan hanya akan semakin meningkat.
 • Banyak cara dicuba, tetapi tiada apa yang membantu.
 • Dan sekarang anda sudah bersedia untuk memanfaatkan sebarang peluang yang akan memberi anda rasa kesejahteraan yang sudah lama ditunggu-tunggu!

Terdapat ubat yang berkesan. Doktor mengesyorkan Baca lebih lanjut >>!

Struktur saraf tunjang manusia dan fungsinya

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Adalah sukar untuk memaksimumkan kerja-kerja badan ini dalam tubuh manusia. Sesungguhnya, bagi mana-mana kecacatannya, ia menjadi mustahil untuk melaksanakan sambungan sepenuhnya organisma dengan dunia dari luar. Tidak hairanlah kecacatan kelahirannya, yang boleh dikesan menggunakan diagnostik ultrasound yang sudah ada pada trimester pertama kanak-kanak, selalunya tanda-tanda pengguguran. Kepentingan fungsi kord rahim di dalam tubuh manusia menentukan kerumitan dan keunikan strukturnya.

Anatomi tali tulang belakang

Terletak di terusan tulang belakang, sebagai terus menerus medulla oblongata. Secara konvensional, sempadan anatomi atas saraf tunjang dianggap sebagai garisan yang menghubungkan tepi atas vertebra serviks pertama dengan pinggir bawah foramen occipital.

Kord tulang belakang berakhir kira-kira di peringkat dua vertebra lumbal pertama, di mana penyempitannya secara beransur-ansur berlaku: pertama ke kerucut otak, kemudian ke otak atau benang terminal, yang, melalui saluran tulang belakang sakral, dilampirkan ke hujungnya.

Fakta ini penting dalam amalan klinikal, kerana apabila anestesia epidural yang terkenal dilakukan pada tahap lumbar, saraf tunjang adalah benar-benar selamat dari kerosakan mekanikal.

Casing tulang belakang

 • Pepejal - dari luar termasuk tisu periosteum saluran tulang belakang, diikuti oleh ruang epidural dan lapisan dalaman cangkang keras.
 • Web labah-labah - plat nipis, tanpa warna, bersatu dengan cangkerang keras di kawasan lubang intervertebral. Di mana tidak ada jahitan, terdapat ruang subdural.
 • Lembut atau vaskular - dipisahkan dari ruang subarachnoid shell sebelumnya dengan cecair cerebrospinal. Cangkang lembut itu sendiri bersebelahan dengan saraf tunjang, kebanyakannya terdiri dari kapal.

Seluruh organ sepenuhnya direndam dalam cecair cerebrospinal ruang subarachnoid dan "mengapung" di dalamnya. Kedudukan tetap diberikan kepadanya oleh ligamen khas (septum serviks berkerut dan menengah), dengan bantuan yang mana bahagian dalamnya diperbaiki dengan cangkang.

Ciri luaran

 • Bentuk saraf tunjang adalah silinder panjang, sedikit diratakan dari depan ke belakang.
 • Panjang purata kira-kira 42-44 cm, bergantung
  dari pertumbuhan manusia.
 • Beratnya kira-kira 48-50 kali kurang daripada berat otak,
  membuat 34-38 g

Dengan mengulangi garis besar tulang belakang, struktur tulang belakang mempunyai keluk fisiologi yang sama. Pada tahap leher dan toraks yang rendah, permulaan lumbar, terdapat dua tebal - ini adalah titik keluar dari akar saraf tulang belakang, yang bertanggungjawab untuk pemuliharaan tangan dan kaki, masing-masing.

Bahagian belakang dan depan saraf tunjang adalah 2 alur, yang membahagikannya kepada dua bahagian simetris sepenuhnya. Di seluruh badan di tengah terdapat lubang - saluran tengah, yang menghubungkan di bahagian atas dengan salah satu ventrikel otak. Turun ke kawasan kerucut otak, terusan pusat mengembang, membentuk ventrikel terminal yang kononnya.

Struktur dalaman

Terdiri daripada neuron (sel-sel tisu saraf), yang badannya tertumpu di tengah, membentuk bahan kelabu tulang belakang. Para saintis menganggarkan bahawa hanya terdapat kira-kira 13 juta neuron di dalam saraf tunjang - kurang dari otak, ribuan kali. Lokasi bahan kelabu di dalam putih agak berbeza dalam bentuk, yang di bahagian silang menyerupai rama-rama.

 • Tanduk depannya bulat dan lebar. Terdiri daripada neuron motor yang menghantar impuls kepada otot. Dari sini memulakan akar depan saraf tulang belakang - akar motor.
 • Tanduk tanduk panjang, agak sempit, dan terdiri daripada neuron perantaraan. Mereka menerima isyarat daripada akar deria saraf tulang belakang - akar posterior. Berikut adalah neuron yang, melalui gentian saraf, sambungkan bahagian yang berlainan dari saraf tunjang.
 • Tanduk lajur - hanya terdapat di bahagian bawah saraf tunjang. Mereka mengandungi nukleus vegetatif yang dipanggil (sebagai contoh, pusat pelebaran murid, pemeliharaan kelenjar peluh).

Bahan kelabu dari luar dikelilingi oleh bahan putih - ia adalah dalam proses intipati neuron dari bahan abu-abu atau serat saraf. Diameter serat saraf tidak lebih dari 0.1 mm, tetapi kadang-kadang panjangnya mencapai satu setengah meter.

Tujuan berfungsi gentian saraf mungkin berbeza:

 • memastikan penyambungan kawasan berbilang tunjang saraf tunjang;
 • penghantaran data dari otak ke saraf tunjang;
 • memastikan penyampaian maklumat dari tulang belakang ke kepala.

Serat saraf, yang disatukan ke dalam berkas, disusun dalam bentuk jalur tulang belakang konduktif di sepanjang keseluruhan saraf tunjang.

Kaedah yang moden dan berkesan untuk mengubati sakit belakang adalah farmacopuncture. Dos yang minimum ubat yang disuntik ke mata aktif berfungsi lebih baik daripada tablet dan tangkapan biasa: http://pomogispine.com/lechenie/farmakopunktura.html.

Apa yang lebih baik untuk diagnosis patologi tulang belakang: MRI atau tomografi terkomputer? Kami beritahu di sini.

Akar saraf tulang belakang

Saraf tulang belakang, oleh sifatnya, tidak sensitif atau motor - ia mengandungi kedua-dua jenis gentian saraf, kerana ia menggabungkan akar anterior (motor) dan posterior (sensitif).

  Ia adalah saraf-saraf tulang belakang yang bercampur-campur secara berpasangan melalui foramen intervertebral.
  di sebelah kiri dan kanan tulang belakang.

Terdapat sejumlah 31-33 pasangan, yang mana:

 • lapan leher (dilambangkan dengan huruf C);
 • dua belas bayi (dilambangkan sebagai Th);
 • lima lumbar (L);
 • lima sakral;
 • dari satu hingga tiga pasang coccygeal (Co).
 • Kawasan saraf tunjang, yang merupakan "pad pelancaran" untuk satu sepasang saraf, dipanggil segmen atau neuromer. Oleh itu, saraf tunjang terdiri daripada hanya
  dari 31-33 segmen.

  Adalah menarik dan penting untuk mengetahui bahawa segmen tulang belakang tidak selalu terletak di tulang belakang dengan nama yang sama kerana perbezaan panjang tulang belakang dan korda tulang belakang. Tetapi akar tulang belakang masih keluar dari foramen intervertebral yang sepadan.

  Sebagai contoh, segmen tulang belakang lumbar terletak di dalam ruang tulang belakang toraks, dan saraf tulang belakang yang bersangkutan keluar dari lubang intervertebral di tulang belakang lumbar.

  Fungsi tali tulang belakang

  Dan sekarang mari kita bercakap tentang fisiologi saraf tunjang, tentang apa yang "tanggungjawab" diberikan kepadanya.

  Di pusat saraf tunjang setempat atau pusat kerja yang bersambung secara langsung dengan tubuh manusia dan mengawalnya. Ia melalui pusat-pusat kerja tulang belakang yang badan manusia terkawal oleh otak.

  Pada masa yang sama, segmen tulang belakang tertentu mengawal bahagian tubuh yang jelas dengan menerima impuls saraf dari mereka melalui gentian deria dan menghantar impuls tindak balas kepada mereka melalui gentian motor:

  Ceramah pada Anatomi / Cord tulang belakang

  Saraf tunjang adalah tali saraf panjang silinder, dengan saluran sempit di tengah.

  Panjang kira-kira 43 cm, berat kira-kira 34-38 g.

  Di setiap sisi saraf tunjang adalah sepasang anterior dan sepasang akar saraf tulang belakang (SMN).

  Kord rahim mempunyai struktur segmen.

  Segmen adalah segmen saraf tunjang, di mana satu pasangan akar CMN berlepas.

  Terdapat 31 segmen dalam saraf tunjang: segmen 8C, 12Th, 5 L, 5S dan 1Co.

  Panjang saraf tunjang adalah kurang dari panjang tulang belakang, oleh itu bilangan urutan segmen tidak sesuai dengan nombor urutan vertebra dengan nama yang sama.

  Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang dan pada tahap foramen occipital besar masuk ke otak. Di bawah tahap vertebra L1-L2, saraf tunjang berakhir dengan penyempitan - kerucut otak. Dari situ ke vertebra CO2 benang akhir (terminal) terbentang. Ia dikelilingi oleh akar SMN yang lebih rendah, yang membentuk satu bundle of saraf - ekor kuda.

  Kord rahim mempunyai dua tebal - serviks dan lumbosacral. Di bahagian-bahagian otak terdapat sebilangan besar neuron yang menyembuhkan anggota atas dan bawah.

  Kord rahim terdiri daripada bahan kelabu dan putih.

  Perkara kelabu terdiri daripada badan-badan neuron dan dendrit, yang terletak di pusat saraf tunjang, mempunyai bentuk rama-rama. Kedua-dua bahagian bahan abu-abu disambungkan oleh pelompat, di tengahnya melalu saluran tengah yang diisi dengan cecair cerebrospinal - ini adalah cecair spinal.

  Tudung kelabu disebut sebagai tanduk:

  1. Di tanduk depan adalah neuron motor yang besar yang membentuk lima nukleus: dua medial dan dua lateral, satu nukleus pusat. Akson dari neuron nukleus ini membentuk akar anterior saraf tunjang dan diarahkan kepada otot rangka.

  2. Di tanduk posterior saraf tunjang adalah nuklei sensitif kecil dan neuron interkal.

  3. Tanduk sisi terletak di C8-L2 dan dalam segmen S2-S4 saraf tunjang. Dalam segmen ini adalah nukleus sistem saraf autonomi. Akson dari neuron nuklei ini melalui tanduk anterior dan keluar dari saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar anterior CMN.

  Perkara putih terletak di luar kelabu dan dibentuk oleh proses neuron saraf tunjang dan otak. Dalam perkara putih, terdapat tiga pasang tali - depan, sebelah, belakang.

  Antara anterior anterior fissure median anterior yang kelihatan di antara tali posterior - median median posterior.

  Antara tali anterior dan lateral terdapat sulcus lateral anterior, dari mana akar anterior (motor) kord rahim meluas.

  Antara tali sisi dan posterior terdapat sulcus lateral posterior - tempat masuk ke dalam saraf tunjang akar (sensitif) posterior.

  Akar anterior terdiri daripada akson dari neuron motor saraf anterior saraf tunjang. Akar posterior adalah satu set akson pada neuron sensitif ganglion tulang belakang.

  Sebelum meninggalkan terusan tunjang, akar anterior dan posterior bergabung dalam saraf tulang belakang yang bercampur.

  Bahan putih terdiri daripada serat saraf, di mana impuls susulan ke otak atau ke segmen hiliran saraf tunjang. Dalam kedalaman kord, dekat dengan bahan kelabu, adalah gentian saraf intersegmental yang menghubungkan segmen bersebelahan. Sambungan antara segmen didirikan di sepanjang gentian ini; oleh itu, berkas-berkas ini dipisahkan ke dalam radar segmental dari saraf tunjang itu sendiri.

  Saraf tunjang melakukan fungsi konduktif dan refleks.

  Fungsi konduktor adalah bahawa gentian laluan deria melewati arah menaik substansi putih tali tali tunjang, dan laluan motor dalam arah bawah.

  Laluan menaik saraf tunjang termasuk:

  Dalam tali posterior - bungkus berbentuk nipis dan baji;

  Dalam tali sisi - laluan tulang belakang dan belakang otot posterior dan anterior, laluan tulang belakang talamik;

  Dalam tali anterior - laluan dorsal-talam anterior.

  Laluan turun kord rahim termasuk:

  Dalam tali sisi - korda merah-tunjang, kortikal sisi-kord tulang belakang;

  Di kord anterior - korda saraf spinal anterior, kord rahim, dan jalur kord tulang belakang.

  Fungsi refleks saraf tunjang adalah melalui nukleus saraf tunjang saraf tunjang refleks mudah.

  Pusat refleks tali pinggang tulang belakang:

  - dalam segmen C8 - pusat saraf frenik dan pusat penyempitan murid;

  - dalam segmen C dan Th, pusat gerakan sukarela dari otot anggota atas, dada, belakang, perut;

  - di tanduk sisi segmen Th dan L, terdapat pusat berpeluh dan pusat vaskular tulang belakang;

  - dalam segmen L - pusat pergerakan sukarela dari otot-otot kaki bawah;

  - dalam segmen S - kencing, pergerakan usus dan aktiviti seksual.

  Reaksi lengkung refleks melalui segmen tertentu dari saraf tunjang, iaitu. setiap laman web diasingkan oleh segmen khusus. Refleks tulang belakang dikaji pada haiwan di mana otak dipisahkan dari kord rahim. Selepas kejutan tulang belakang, aktiviti refleks otot rangka, nilai BP, refleks kencing dan buang air besar akan dipulihkan.

  Tidak dipulihkan - kepekaan, pergerakan sukarela, suhu badan, pernafasan.

  Kord tulang belakang

  Kord tulang belakang mempunyai Tiga cengkerang:

  Pepejal - luaran (dura mater);

  Cobweb - sederhana (arachnoidae);

  Lembut - dalaman (pia mater).

  Cakera keras Dibentuk oleh tisu penghubung berserabut tebal. Di atasnya adalah ruang epidural yang penuh dengan tisu lemak. Di bawahnya adalah ruang subdural, terdapat beberapa cecair tisu di dalamnya.

  Shell labah-labah. Antara arachnoid dan cangkang lembut, terdapat ruang subarachnoid (subarachnoidal) yang diisi dengan minuman keras (120-140 ml.). Untuk mengkaji CSF antara vertebra L3-L4, satu punca lumbar dilakukan.

  Membran lembut (pembuluh darah). Sangat tipis, dibentuk oleh tisu penghubung yang longgar, kaya dengan pembuluh darah, ketat pada kord rahim.

  Di rantau foramen occipital besar, membran saraf tunjang terus ke dalam membran membran dengan nama yang sama.

  Struktur dan fungsi segmen dan bahagian kord rahim

  Segmen saraf tunjang sangat penting bagi seseorang, kerana mereka memberikan peluang untuk merasakan dunia. Kord rahim tertutup oleh tulang vertebra vertebra. Kesihatan manusia bergantung pada operasi otak yang betul. Otak manusia membolehkan anda mengawal badan anda, untuk melihat dunia di sekeliling kita, termasuk melalui refleks.

  Apakah segmen kord rahim?

  Di antara saraf tulang belakang foramina intervertebral, dibentuk oleh akar saraf tunjang. Nombor mereka ialah 31 pasangan. Duri saraf tunjang saling berkaitan, mengakibatkan saraf tulang belakang. Fragmentasi otak, akar yang disambungkan ke saraf, membentuk radas segmental dari saraf tunjang. Berapa banyak segmen dalam saraf tunjang, begitu banyak saraf tulang belakang. Dalam kes yang jarang berlaku, bilangan segmen adalah 32-33 dan bergantung kepada berapa banyak pasang akar kord rahim. Segmen dibahagikan kepada yang berikut:

  • serviks - 8 pasang;
  • dada - 12 pasang;
  • lumbar - 5 pasang;
  • sakral - 5 pasang;
  • coccygeal - biasanya dari 1 hingga 3 pasang;
  • Konak otak termasuk bahagian sacral dan coccyx.

  Semua unsur dilambangkan dengan huruf Latin yang bersamaan dengan nama jabatan, dan angka Rom yang menunjuk nombor urutan segmen: C (I-VIII) - leher, Th (I-XII) - dada, L (IX) - lumbar, S (IV), Co (I-III) - coccygeal.

  Setiap elemen membekalkan saraf terutamanya dengan zonnya sendiri dan sebahagiannya dengan zon segmen sebelumnya dan seterusnya.

  Refleks akan berbeza bergantung pada tempat penyetempatan mereka, tetapi mereka tetap bersambung dengan satu sama lain. Sebagai contoh, isyarat itu memasuki kawasan serviks dari otak, kemudian pergi ke segmen thoracic, dan hanya kemudian ke organ dan tisu lain. Di bahagian serviks radas segmental adalah pusat, yang mengawal pengembangan murid. Segmen serviks bertanggungjawab untuk penglihatan ini, di sini adalah pusat pengedaran saraf dalam otot anggota atas dan jabatan diafragma.

  Di rantau thoracic terletak pusat-pusat perkembangan saraf di otot pernafasan, pusat jantung dan saluran darah, serta mengawal berpeluh dan aktiviti saluran gastrousus. Jabatan torak tidak lagi bertanggungjawab terhadap kawasan-kawasan yang terletak di bawah.

  Segmen sakral dan lumbal dari saraf tunjang bertanggungjawab untuk aktiviti organ panggul.

  Struktur dan patologi saraf tunjang

  Dalam strukturnya, saraf tulang belakang manusia menyerupai otak katak. Segmen mereka kelihatan sama: mereka terdiri daripada dua akar dan segmen. Jika akar hadapan rosak disebabkan oleh fungsi motor, ini bermakna bahawa akar belakang tidak dapat berfungsi dengan normal. Begitu juga, dalam keadaan bertentangan: apabila kerosakan pada akar depan kerja depan rosak. Dalam kes ini, elemen berdekatan akan memberi kesan kepada satu sama lain.

  Fungsi tali tulang belakang adalah penting untuk manusia.

  Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Panjang saraf tunjang dan panjang ruang tulang belakang tidak sepadan. Pada lelaki, panjang saraf tunjang biasanya 45 cm Di kalangan wanita, biasanya kira-kira 3 atau 4 cm lebih rendah. Lokasi segmen dan vertebra biasanya berbeza.

  Secara semula jadi, saraf tunjang manusia dibahagikan kepada segmen, juga dikenali sebagai bahagian kord rahim. Setiap refleks yang dihasilkan oleh jabatan-jabatan ini mempunyai lokasi yang ketat. Oleh itu, janggut lutut muncul dalam segmen lumbar dan sakral. Sacral bertanggungjawab untuk refleks plantar. Aktiviti bronkh mengawal segmen toraks. Kerosakan kepada segmen ini boleh dinyatakan sebagai komplikasi penyakit berjangkit atau keradangan yang teruk.

  Sebarang gangguan keadaan normal segmen tulang belakang boleh menyebabkan akibat yang serius dan sentiasa menimbulkan risiko kepada kesihatan dan kehidupan orang itu. Apabila anggota saraf tunjang rosak, refleks yang mana dia bertanggungjawab dimatikan (refleks, dikawal oleh tulang belakang utuh di atas tapak kecederaan, terus berfungsi).

  Fenomena ini dipanggil kejutan tulang belakang. Ia boleh nyata dengan gejala-gejala lain bergantung pada lokasi kerosakan:

  1. Sekiranya kecederaan lumbar berlaku, kemerosotan kerja organ-organ dalaman pelvis dan rongga perut boleh diperhatikan. Dalam sesetengah kes, terdapat masalah trophic, isflexia.
  2. Bahagian paling penting dari saraf tunjang, yang penting, adalah segmen serviks, III dan IV. Fungsi mereka termasuk peraturan pergerakan diafragma, operasi normalnya. Sekiranya sebab segmen ini rosak, fungsi diafragma rosak. Akibatnya, pernafasan dihentikan, yang membawa maut dalam 75% kes.

  Kerosakan ke pusat tunjang boleh mencetuskan kecederaan perang dan rumah tangga yang mudah. Seringkali punca kerosakan itu adalah penutupan otak yang dikaitkan dengan saraf tunjang. Kerosakan boleh diperhatikan bukan sahaja pada titik di mana kesannya berlaku, tetapi juga di beberapa orang lain. Boleh membina gangguan mielitis, darah dan limfa.

  Kejutan tulang belakang tidak dapat dielakkan membawa kepada pecahan beberapa refleks: autonomi atau rangka-motor. Akibatnya, refleks vaskular, buang air kencing hilang, dan tekanan darah sering dikurangkan. Keadaan kejutan tulang belakang dapat bertahan cukup lama, hingga 6 bulan, setelah itu biasanya semua refleks dipulihkan.

  Kesemua simptom ini menunjukkan keadaan serius pesakit, tetapi tidak selalu boleh menyebabkan kecacatan. Faktor penting ialah permintaan tepat pada masanya untuk mendapatkan bantuan daripada pakar. Sekiranya bantuan yang diberikan tepat pada masanya, maka selepas beberapa saat semua fungsi dipulihkan sepenuhnya, kelumpuhan hilang.

  Dalam kecederaan segmen lumbar biasanya memberikan prognosis positif rawatan, terutama jika kepekaan pada anggota badan dan otot panggul tidak terganggu.

  Anatomi saraf tunjang manusia

  Kord tulang belakang manusia

  Saraf tunjang adalah organ penting sistem saraf pusat, yang melalui seluruh tulang belakang manusia. Dia bertanggungjawab untuk komunikasi dengan semua organ dalaman, menyesuaikan mereka melalui akar saraf.

  Ia mempunyai tiga lapisan salutan - ia lembut, keras dan kulit araknoid. Untuk melindungi kerosakan mekanikal antara saraf tunjang dan tisu tulang belakang, terdapat ruang epidural yang penuh dengan tisu adiposa dan saluran.

  Ciri-ciri struktur

  Kord rahim adalah kord yang panjang dengan diameter 1 cm, yang terletak di atas panjang 40 hingga 45 cm di saluran tulang belakang. Terusan tulang belakang dilindungi dari badan vertebra dan busur mereka dari pelbagai kerosakan mekanikal.

  Permulaan bersyarat saraf tunjang terletak di wilayah foramen occipital pada tahap vertebra serviks pertama.

  Ia berakhir di kawasan antara segmen pertama dan kedua tulang belakang lumbar, selepas itu ia menjadi kon. Kon ini seperti terbentuk oleh tisu penghubung, yang diwakili dalam bentuk saraf tunjang, yang mencapai jabatan kedua tulang belakang jabatan.

  Dari saraf tunjang ada banyak akar saraf, yang di jabatan coccygeal menyelubungi saraf tunjang, membentuk sejenis bundle. Dalam tulang belakang serviks dan lumbar adalah dua tebal, yang diwakili oleh sekumpulan serat saraf. Mereka memberikan pergerakan bahagian atas dan bawah orang itu.

  Struktur tali tulang belakang

  Sekiranya anda membahagikan tali tunjang manusia ke bahagian membujur simetri, anda boleh melihat bahagian bawah di bahagian belakangnya. Di hadapan terdapat jurang medial, dari mana akar motor saraf, yang juga sempadan membelah, berlepas.

  Struktur dalaman juga mempunyai ciri-ciri sendiri. Ia terdiri daripada bahan kelabu dan putih, dari mana sejumlah besar serat saraf. Mereka menyediakan sambungan antara setiap neuron, yang seterusnya bertanggungjawab untuk refleks manusia.

  Keanehan perkara abu-abu ialah akar anterior saraf sistem saraf pusat berlepas darinya. Serat posterior adalah proses sel-sel deria, yang mana nod tulang belakang dibentuk, menghubungkan akar saraf posterior dan anterior. Dan ciri utama bahan putih adalah keupayaannya untuk menghantar impuls saraf ke otak.

  Kord rahim terdiri daripada 31 segmen yang terbentuk antara pasangan akar saraf yang meluas dari saluran tulang belakang. Oleh kerana tulang belakang adalah kumpulan lima bahagian, masing-masing mempunyai segmen tertentu.

  Saraf tunjangnya sedikit lebih pendek daripada lajur tulang belakang, dan segmen itu sendiri mempunyai panjang yang berbeza. Oleh itu, bilangan vertebra tertentu tidak berkumpul dengan bahagian tulang belakang. Ciri ini mesti dipertimbangkan semasa menjalankan radiografi atau prosedur diagnostik lain.

  Perkara putih

  Perkara putih dan kelabu

  Ciri lain adalah kehadiran benda putih di dalamnya. Ia dibentuk oleh tiga pasang tepi - sisi, depan dan belakang. Komponen utama adalah proses saraf, akson yang dipanggil. Ia adalah melalui mereka bahawa semua impuls melintas ke otak manusia.

  Struktur bahan putih jauh berbeza daripada kelabu, semasa menjalankan fungsi yang berbeza dari saraf tunjang. Ia membentuk sebahagian besar saluran tulang belakang di mana akar saraf keluar. Sesetengah daripada mereka menghantar isyarat kepada otak, sementara yang lain menyentuh bahagian bawah tulang belakang.

  Kord anterior terletak di antara sulcus sisi dan medial dari saraf tunjang. Kord sisi berada dalam jurang antara sulcus medial dan posterior dan, dengan itu, kord posterior berada di rantau antara sulci posterior dan lateral.

  Perkara kelabu

  Ciri struktur struktur bahan kelabu adalah motor dan neuron interkal, yang bertanggungjawab terhadap refleks motor, yang menyediakan sambungan antara mereka. Kemunculan perkara kelabu agak sama dengan sayap rama-rama dan terdiri daripada tiang yang dihubungkan oleh plat melintang.

  Kord perkara putih dan tanduk bahan kelabu

  Jika kita menganggap saraf tunjang di bahagian itu, kita dapat melihat bahawa di tengah-tengah perkara kelabu adalah saluran tengah, yang diisi dengan minuman keras. Beliau dan ventrikel otak, berada di antara membran otak, memberikan peredaran cecair serebrospinal.

  Kebanyakan perkara kelabu dipanggil tanduk depan, yang lebih kecil adalah tanduk belakang. Tanduk depan lebih luas dan terdiri daripada neuron motor yang terletak di hadapan bahan kelabu. Tanduk posterior, yang mempunyai bentuk sempit, terletak di bahagian belakang dan terdiri daripada neuron interkal.

  Kord rahim mempunyai bahagian perantaraan yang terletak di antara tanduk anterior dan posterior bahan kelabu. Jurang sedemikian diperhatikan tidak sepanjang keseluruhannya, tetapi hanya di kawasan antara vertebra ke-8 dari serviks dan 2 segmen lumbal. Ia berada di bahagian pertengahan perkara kelabu yang berasal dari tanduk sisi, yang terdiri daripada sel-sel saraf.

  Ciri-ciri laluan

  Akar saraf terdiri daripada pelbagai neuron, yang pada gilirannya terbentuk daripada serat saraf. Salah satu daripada mereka memasuki kanula posterior saraf tunjang, menuju ke otak. Susunan serat sedemikian membentuk jalur menaik yang dipanggil. Mereka berada di luar serat, menghantar semua impuls sistem saraf. Juga di sepanjang laluan ini lulus isyarat dari otak ke pusat motor.

  Akar tulang belakang

  Kord rahim bertanggungjawab untuk melakukan semua impuls saraf ke otak, membawa mereka melalui rasuk.

  Bentuk berbentuk baji bertanggungjawab untuk fungsi konduktor bahagian atas badan dan bahagian atas badan. Rasuk tipis memberikan laluan denyutan dari kaki bawah.

  Juga dalam sistem saraf manusia terdapat juga laluan cerebrospinal, yang berjalan dari otot rangka ke cerebellum itu sendiri.

  Bahagian anterior jalur cerebrospinal dibentuk oleh neuron interkal, yang terletak di tanduk posterior bahan kelabu. Di sini melewati laluan thalamic, fungsi utamanya adalah kekonduksian suhu dan kepekaan kesakitan.

  Fungsi utama

  Struktur dan fungsi saraf tunjang saling berkaitan. Malah, setiap elemennya bertanggungjawab untuk melaksanakan fungsi tertentu sistem saraf pusat.

  Salah satunya adalah fungsi konduktor. Ia adalah satu cara untuk lulus isyarat saraf kepada mana-mana bahagian badan. Sebagai contoh, rantau serviks bertanggungjawab untuk batang atas - ini adalah lengan, kepala, dan dada. Di rantau lumbar, serabut tulang belakang memberikan isyarat kepada organ saluran gastrousus, buah pinggang dan tisu otot. Sacral - impuls kepada organ dalaman pelvis dan anggota badan yang lebih rendah.

  Fungsi refleks adalah pelaksanaan refleks semulajadi dan semulajadi tubuh manusia.

  Ciri utama ialah fungsi ini dilakukan tanpa interkoneksi dengan otak.

  Ini boleh menjadi tindak balas untuk menyentuh sesuatu yang panas, sakit mendadak, atau refleks untuk mengetuk sendi lutut apabila kaki mula refleks.