Utama / Pergelangan tangan

Biologi dan Perubatan

Kord tulang belakang (medulla spinalis) melakukan dua fungsi utama - refleks dan konduktor (Rajah 100).

A: 1 - saraf tunjang: 2 - penebalan serviks; 3 - penebalan lumbosacral; 4 - kerucut otak; 5 - akhir benang; B: 1 - ventrikel terminal; 2 - akhir benang

Sebagai pusat refleks, saraf tunjang dapat menjalankan refleks motor dan vegetatif yang kompleks. Laluan afferent (sensitif) dari saraf tunjang dikaitkan dengan reseptor, dan efferent - dengan otot rangka dan dengan semua organ dalaman. Laluan menurun dan menaik yang panjang dari saraf tunjang menghubungkan bahagian-bahagian periferal badan dengan otak.

Dalam penampilan, saraf tunjang adalah kord silinder yang agak bujur, agak rata. Ia terletak di terusan tulang belakang dan pada tahap pinggir bawah foramen occipital besar masuk ke otak.

Bawah saraf tunjang yang lebih rendah sepadan dengan tahap vertebra lumbar I-II. Di bawah tahap ini, ia terus menjadi benang nipis (akhir) nipis.

Dalam dewasa, panjang saraf tunjang purata kira-kira 43 cm (untuk lelaki 45 cm, untuk wanita 41-42 cm), beratnya adalah kira-kira 34-38 g. Seperti tulang belakang, saraf tunjang mempunyai selaput serviks dan toraks, serta serviks dalam penebalan sacrum lumbar. Sehubungan dengan struktur metamerik tubuh manusia, ia terbahagi kepada segmen, atau neuromeres (Rajah 101). Segmen adalah bahagian dari saraf tunjang yang sepadan dengan sepasang saraf tulang belakang.

Segmen kord tulang belakang

1 - leher segmen (1-8), leher; 2 - segmen toraks (1-12), toraks; 3 - segmen lumbar (1-5), bahagian lumbar; 4 - segmen sakral (1-5), bahagian sakral; 5 segmen coccyx (1-3), bahagian coccygeal

Di setiap sisi, 31 pasang anterior dan bahagian belakangnya meluas dari saraf tunjang pada setiap sisi, yang bergabung membentuk 31 pasang saraf tulang belakang dan kanan. Setiap segmen saraf tunjang sepadan dengan bahagian yang berasingan dari tubuh, yang disimpulkan dari saraf tulang belakang segmen tertentu. Terdapat 31 segmen saraf tunjang: 8 serviks, 12 dorsal, 5 lumbar, 5 sacral, dan 1 coccygeal. Tunjukkan huruf awal mereka nama Latin, yang menunjukkan bahagian dari saraf tunjang, dan angka Roman sepadan dengan bilangan urutan segmen: segmen serviks (CI - CVIII); dada (Th1 - ThXII); lumbar (LI - LV); sakral (SI - SV); copchikovye (CoI - СoV).

Sepanjang keseluruhan permukaan anterior saraf tunjang di medali sagittal median, medan median anterior terbentang, dan di sepanjang permukaan posterior, median median sulcus, yang membahagikan kord tulang belakang menjadi dua bahagian simetri. Di permukaan depannya ada dua alur sisi depan, dari mana akar anterior keluar, dan pada permukaan posterior terdapat alur sisi lateral, titik masuk dari kedua sisi ke dalam saraf tunjang akar posterior. Kord rahim terdiri daripada bahan putih dan kelabu (Rajah 102).

1 - saluran tengah; 2 - perkara kelabu; 3 - perkara putih; 4 - kord anterior; 5 - tali sisi; 6 - tali posterior

Bahan kelabu mengandungi sel-sel saraf dan di sekeliling menyerupai huruf N. Dalam bahan kelabu ada saluran tengah, ujung atasnya menghubungkan ke ventrikel IV; hujung kiri bawah dengan ventrikel terminal. Sepanjang perkara kelabu tulang belakang membentuk dua lajur menegak yang terletak di kedua-dua belah kanal tengah. Di setiap lajur membezakan tiang depan dan belakang (Rajah 103).

Tiang perkara kelabu tulang belakang

1 - belakang; 2 - sisi; 3 - depan

Pada peringkat serviks yang lebih rendah, semua bahagian toraks dan dua bahagian lumbal atas saraf tunjang dalam bahan kelabu, lajur sisi diasingkan, yang tidak terdapat di bahagian lain dari saraf tunjang. Perkara kelabu tanduk posterior mempunyai struktur yang tidak seragam. Sebahagian besar sel saraf tanduk posterior membentuk bahan gelatin dan nukleusnya sendiri, dan di dasar tanduk posterior didefinisikan dengan baik oleh lapisan bahan putih - nukleus payudara, yang terdiri daripada sel-sel saraf yang besar.

Sel-sel semua nuklei tanduk posterior dari bahan kelabu adalah, sebagai peraturan, interkalari, neuron pertengahan, proses-proses yang memasuki perkara putih dari saraf tunjang dan terus ke otak. Zona pertengahan, yang terletak di antara tanduk depan dan belakang, pada mulanya diwakili oleh tanduk sampingan. Di dalamnya adalah pusat-pusat bahagian bersimpati sistem saraf autonomi.

Perkara putih berada di luar perkara kelabu. Fissures of the spinal cord membagi benda putih ke dalam simetri yang terletak di tiga kord kiri dan kanan: anterior, lateral dan posterior.

Bahan putih diwakili oleh proses sel saraf. Gabungan proses ini dalam kord tunjang terdiri daripada tiga sistem bundle - jalan (konduktor): 1) sekumpulan pendek gentian bersekutu yang menghubungkan segmen kord rahim, yang terletak pada tahap yang berbeza; 2) rentak (sensitif, afferent) rasuk, menuju ke pusat otak atau ke cerebellum; 3) rasuk (motor, efferent) menurun, pergi dari otak ke sel-sel tanduk anterior saraf tunjang. Dalam hal kulit putih tali belakang terdapat jalan menaik, dan di pita anterior dan lateral ada sistem menaik dan turun serat.

Kord anterior termasuk laluan berikut (Rajah 104): 1) laluan anterior cortical-spinal (pyramidal). Laluan ini menghantar impuls respon motor dari korteks serebrum ke tanduk anterior korda tunjang; 2) laluan tulang belakang talam anterior - menyediakan untuk mengendalikan sensitiviti sensitiviti sentuhan; 3) kord tulang belakang pra-dorsal - berasal dari nukleus vestibular pasangan saraf kranial kelapan yang terletak di medulla. Serat jalur adalah impuls yang mengekalkan keseimbangan dan menyelaraskan pergerakan.

Laluan konduktif bahan putih di bahagian silang kord rahim

1 - pancaran nipis; 2 - bungkusan berbentuk baji; 3 - tulang belakang belakang; 4 - laluan kortikal-tulang belakang (pyramidal); 5 - inti merah dan saraf tunjang; 6 - laluan tulang belakang serebrum posterior; 7 - laluan tulang belakang serebrum anterior; 8 - laluan tulang belakang - talamik; 9 - cara oliviospinal; 10 - laluan pra-cerebrospinal; 11 - laluan reticular-cerebrospinal; 12 - laluan anterior cortical-spinal (pyramidal); 13 - laluan dorsal-talam anterior; 14 - laluan cerebrospinal; 15 - cengkaman intrinsik lateral dan anterior posterior; Tanduk 16- depan; 17 - tanduk sampingan; 18- tanduk belakang

Kord sisi korda mengandungi laluan berikut: 1) cerebellum tulang belakang posterior - membawa impuls proprioceptive ke cerebellum; 2) saraf tunjang anterior akan ke korteks cerebellar; 3) tulang belakang talamik - mengendalikan impuls kesakitan dan kepekaan suhu; 4) tali kortikal-tulang belakang (pyramidal) sisi sisi - mengendalikan impuls motor dari korteks serebrum ke kord rahim; 5) tali merah-tulang belakang - mengendalikan impuls automatik (bawah sedar) kawalan pergerakan dan. menyokong nada otot rangka.

Kord posterior mengandungi laluan kepekaan proprioceptive sedar (perasaan bersama otot), yang dihantar ke otak dan hujung kortikal penganalisis motor, menghantar maklumat tentang keadaan badan, bahagiannya di ruang angkasa. Pada peringkat bahagian pangkal rahim dan bahagian atas tulang saraf tunjang, kawat posterior sulcus pertengahan dibahagikan kepada dua rasuk - sekumpulan Gaulle nipis dan bundle Burdach berbentuk baji.

Kord rahim dikelilingi oleh tiga cengkerang: keras, spiderweb dan lembut (Rajah 105).

Kord tulang belakang

1 - cengkerang lembut saraf tunjang; 2 - ruang subarachnoid; 3 - membran arachnoid daripada saraf tunjang; 4 - cengkerang keras saraf tunjang; 5 - ruang epidural; 6 - ligamen gear; 7 - septum serviks pertengahan

Cangkang keras saraf tunjang adalah kantung bujur dengan dinding tebal dan kuat, terletak di kanal tulang belakang dan mengandungi korda spinal dengan akar dan cangkang lain. Permukaan luar kulit keras dipisahkan oleh ruang epidural dari lapisan periosteum saluran tulang belakang dari bahagian dalam. Ia dipenuhi dengan tisu lemak. Permukaan dalaman cangkang keras saraf tunjang dipisahkan dari arachnoid oleh ruang subdural seperti celah sempit, penuh dengan sejumlah besar partisi tisu penghubung nipis.

Ruang subdural di bahagian atas dihubungkan dengan ruang yang sama di rongga tengkorak, dan di bahagian bawah membabi buta pada tahap vertebra sacral II.

Membran arachnoid dari saraf tunjang adalah plat tipis yang terletak di dalam cangkang keras. Ia tumbuh bersama dengan yang kedua di rantau foramen intervertebral.

Choroid lembut saraf tunjang sesuai rapat dengan kord rahim dan bersatu dengannya. Dari cangkang lembut, arachnoid memisahkan ruang subarachnoid yang diisi dengan cecair serebrospinal, jumlahnya ialah kira-kira 120-140 ml. Di kawasan yang lebih rendah, ruang subarachnoid hanya mengandungi akar saraf tulang belakang yang dikelilingi oleh bendalir. Di tempat ini, di bawah tahap lumbar vertebra II, jika perlu, tusukan tulang belakang tanpa risiko merosakkan korda tunjang.

Konsep segmen tulang belakang.

Segmen saraf tunjang adalah kawasan saraf tunjang yang sepadan dengan dua pasang, dua depan dan dua posterior, akar saraf tunjang.
Segmen saraf tunjang yang bersamaan dengan dua pasang akar (dua anterior dan dua posterior) disebut segmen. Selaras dengan tiga puluh saraf saraf tulang belakang di dalam saraf tunjang, 31 segmen dibezakan: 8 cervical, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral, dan 1-3 segmen coccygeal. Setiap segmen saraf tunjang sepadan dengan kawasan tertentu badan yang menerima pemuliharaan dari segmen saraf tunjang ini.
Namakan segmen dalam huruf Latin dengan indeks yang dilambangkan oleh angka Rom. Huruf ini sesuai dengan huruf awal nama rantau (bahagian) dari saraf tunjang, dan angka Rom sesuai dengan bilangan urutan segmen:
- segmen serviks, CI - CVIII (CI - CVIII);
- segmen payudara, ThI - ThXII (ThI - ThXII);
- segmen lumbar, LI - LX (LI - LX);
- segmen sakral, SI - SV (SI - SV);
- segmen coccygeal, CoI - CoIII (CoI - CoIII).
Panjang saraf tunjang adalah jauh lebih kecil daripada panjang ruang tulang belakang, di saluran yang terletak. Oleh itu, nombor urutan segmen saraf tunjang dan tahap kedudukannya tidak selaras dengan nombor urutan vertebra dengan nama yang sama. Segmen serviks atas terletak pada tahap badan vertebra yang bersamaan dengan nombor urutannya. Surat-menyurat jauh tidak hadir. Bahagian bawah pangkal rahim dan bahagian atas toraks terletak pada tahap satu vertebra yang terlampau. Dalam rantau thoracic rata-rata, perbezaan antara segmen saraf tunjang dan badan vertebral yang sama telah meningkat oleh 2 vertebra, di bahagian toraks yang lebih rendah - oleh 3. Segmen lumbar dari saraf tunjang terletak pada terusan vertebral pada tahap X, XI thoracic vertebrae, segmen sacral dan coccyx - oleh tahap XII dari vertebra thoracic dan aku lumbar.

Arka refleks.

Arka refleks (arka saraf) - jalan yang dilalui oleh impuls saraf dalam pelaksanaan refleks.

Arka refleks terdiri daripada:

· Reseptor - saraf, menganggap kerengsaan;

· Pautan aferent - serat saraf centripetal - proses neuron reseptor yang menghantar impuls dari ujung saraf sensitif ke sistem saraf pusat;

· Pautan tengah - pusat saraf (elemen pilihan, contohnya, untuk refleks akson);

· Pautan Efferent - pemindahan dari pusat saraf kepada pengeluar.

· Pengesan - badan eksekutif, yang aktivitinya berubah akibat refleks.

· Badan Eksekutif - mengaktifkan kerja badan.

· Monosynaptic, arka refleks dua neuron;

· Polysynaptic reflex arcs (termasuk tiga atau lebih neurons).

Bahagian otak.

Otak adalah organ yang paling penting dalam tubuh manusia. Jabatan-jabatan otak manusia dibentangkan dalam bentuk 5 fungsional (jabatan). Setiap jabatan mempunyai struktur dan fungsi tersendiri. Otak dilindungi oleh tulang tengkorak. Berat badan purata seseorang dewasa ialah -1.3 kg, dan pada bayi ia adalah 0.4 kg.

Struktur dan segmen saraf tunjang

Sistem saraf manusia ditandai oleh organisasi yang kompleks - struktur dan segmen saraf tunjang jelas menunjukkan kesesuaian dalam kerja tubuh dan pengurusan proses penting.

Ciri-ciri anatomi

Struktur dan anatomi objek unik ini mempunyai ciri-ciri sendiri. Struktur luaran dari saraf tunjang kelihatan seolah-olah menyerupai korda yang panjang, dan bahagian silang kord rahim mencapai di tempat-tempat dari satu hingga satu setengah sentimeter. Ia terletak dengan teliti dalam rongga yang dibentuk oleh badan dan proses vertebra. Tulang belakang melindungi dari kerosakan, dan ketumpatan tulang memberikannya dengan lokasi yang selesa. Nisbah segmen saraf tunjang dan lajur tulang belakang tidak sesuai, karena panjang kord itu lebih pendek dari lajur tulang belakang. Perlawanan yang ideal di peringkat luasan tulang belakang diperhatikan hanya pada kanak-kanak berumur 5-6 tahun. Skeletotopia segmen tulang belakang dan lajur ditunjukkan dalam gambar rajah dalam penerbitan perubatan.

Ia berasal dari kawasan sekitar foramen tengkorak tengkorak. Malah, saraf tunjang adalah bahagian otak yang masuk ke tulang belakang dan berakhir di sana, jadi hubungan antara otak dan saraf tunjangnya jelas. Saraf tunjang, seperti otak, adalah bahagian penting dalam sistem saraf manusia tunggal. Akhirnya band ini dapat diperhatikan di peringkat bahagian ketiga, iaitu, vertebra lumbar pertama. Di bahagian ini, kord yang dilindungi menjadi lebih nipis, membentuk kerucut otak saraf tunjang. Benang terminal kira-kira 8 cm dalam saiz boleh berakhir di bawah dan tumbuh bersama dengan vertebra kedua di rantau coccyx.

Panjang saraf tunjang pada bayi yang baru lahir agak lebih panjang daripada pada orang dewasa. Seorang kanak-kanak dilahirkan dengan panjang helai yang membolehkannya mengakhiri tahap vertebra lumbar ketiga. Walau bagaimanapun, semasa pertumbuhan pada detik-detik tertentu, sistem saraf yang tertinggal di belakang dan saraf tunjang dipvisualkan secara visual berbanding dengan vertebra yang tumbuh. Pertumbuhan rentetan berterusan sehingga kira-kira dua puluh tahun, selepas saiz akhirnya panjangnya ialah 43-45 cm Panjang panjang saraf tunjang pada wanita adalah beberapa sentimeter lebih pendek daripada pada lelaki. Pada masa ini, berat badan meningkat lapan kali dari angka asal.

Pembaca kami mengesyorkan

Untuk pencegahan dan rawatan penyakit sendi, pembaca tetap kami menggunakan kaedah rawatan SECONDARY yang semakin popular yang disyorkan oleh pakar ortopedi Jerman dan Israel. Selepas meneliti dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.

Segmentation

Korda saraf manusia dibahagikan kepada beberapa bahagian dengan segmen. Bilangan segmen - 32. Setiap segmen mengawal fungsi tertentu pemuliharaan.

Struktur saraf tunjang termasuk lima bahagian. Topografi saraf tunjang adalah seperti berikut:

 • rantau serviks mempunyai 8 segmen;
 • Thoracic termasuk 12 segmen;
 • segmen berikut terdiri daripada 5 segmen (lumbar dan sakral);
 • hanya 2 segmen yang dikira jabatan coccyx.

Diameter saraf tunjang di tempat yang berbeza adalah berbeza. Dalam kedua-dua bahagian terdapat penebalan saraf tunjang yang terjadi pada beberapa tahun pertama perkembangan kanak-kanak akibat peningkatan tekanan pada mereka. Penebalan serviks saraf tunjang dan pembesaran lumbar bertanggungjawab terhadap aktiviti motor dan kerja kaki kaki.

Struktur dalaman

Struktur dalaman saraf tunjang tidak sama. Dari awal hingga akhir, helai dilindungi oleh tiga lapisan. Shell dalaman dipanggil shell lembut. Dalam ketebalannya terdapat kompleks pembuluh darah dengan arteri dan urat. Mereka menyediakan oksigen dan nutrien.

Di belakang sarung lembut ada lapisan arachnoid atau arachnoid yang mengandungi cecair. Ia dipanggil minuman keras. Untuk analisis cecair serebrospinal, bahan biologi diambil dari kulit ini.

Cengkerang ketiga, yang terletak di pinggir luar, dipanggil pepejal, dan melindungi cengkerang batin. Ia mencapai foramen intervertebral. Kord itu sendiri dilampirkan pada vertebra dengan satu siri ligamen. Terusan utama di dalam saraf tunjang, melalui keseluruhan panjang juga dipenuhi dengan cecair.

Tudung dan celah

Jika anda melihat struktur saraf tunjang manusia dari luar, anda dapat melihat bahawa ia penuh dengan slot dan alur. Mereka membahagikannya kepada dua bahagian. Retakan terbesar adalah celah median anterior dan posterior. Setiap bahagian dari saraf tunjang mempunyai alur yang membahagikannya kepada kord spermatik saraf tunjang, atau tiang tali tulang belakang. Terdapat tiga pasang kanik secara total:

 • kord belakang;
 • kord depan;
 • kord lateral.

Ia adalah gentian yang terletak di kord yang merupakan konduktor impuls saraf. Kord rahim bertanggungjawab terhadap fungsi dan sensasi motor. Dengan kemunculan patologi, fungsi tubuh tertentu boleh gagal, oleh itu, diagnosis dan keadaan tulang belakang adalah penting untuk rawatan.

Prinsip struktur segmen

Telah disebutkan secara ringkas bahawa segmen saraf tunjang terlibat dalam penghantaran impuls saraf ke tisu dan organ. Apakah yang kelihatan seperti saraf tunjang dalam segmen dan apa yang mereka tanggung?

Struktur segmen rantai tulang belakang adalah sedemikian rupa sehingga ia mengandungi pasangan akar yang disambungkan ke organ lain dengan cara saraf. Akar meninggalkan saluran tulang belakang dan membentuk saraf yang cawangan ke pelbagai tisu dan organ. Perkataan anterior dan posterior saraf tunjang adalah konduktor maklumat. Akar anterior kord rahim dibentuk oleh akson di depan, mereka menjalankan maklumat motor, dan fungsi utamanya adalah rangsangan penguncupan otot.

Kepekaan diberikan oleh akar posterior, yang menghantar maklumat dari rangsangan melalui pengaktifan reseptor dan membawa ke akar posterior. Di persimpangan akar anterior dan posterior adalah ganglion tulang belakang - sekumpulan neuron, yang berada di bawah sarung pelindung.

Akar masuk ke lubang-lubang di antara vertebra, sehingga sebahagian dari mereka berjalan tepat pada tahap, dan bahagian lain - pada sudut. Sebagai contoh, di tulang belakang serviks akar sedemikian disusun secara mendatar, dan di dada - sepanjang garis serong. Bahagian baki memaksa akar untuk membongkok hampir ke bawah. Sebahagian daripada akar jabatan-jabatan ini sangat rapat antara satu sama lain bahawa dalam gambar bundle yang dihasilkan disebut ekor kuda di kord rahim.

Setiap segmen bertanggungjawab untuk zon pemuliharaannya. Kepada zon pemuliharaan termasuk organ dalaman, tulang, otot dan kulit. Mengetahui zon pemuliharaan, anda boleh menentukan dengan jelas mana segmen saraf bertanggungjawab untuk itu, untuk mengambil patologi laman web ini. Prinsip segmental, menunjukkan di mana punca patologi terletak, membantu dalam kedua-dua diagnosis dan rawatan penyakit. Doktor boleh mengambil ujian dari segmen yang diperlukan untuk kemudian menilai keadaan kesihatan pesakit. Juga, dengan merawat satu atau sebahagian lagi tiang itu boleh menyembuhkan seseorang daripada beberapa patologi.

Struktur bahagian

Sekiranya anda membuat seksyen rentas dan melihat seksyen, anda boleh melihat heterogenitas strukturnya. Sekatan rentas saraf tunjang menunjukkan bahawa saraf tunjang terdiri daripada bahan dua warna - putih dan kelabu. Kelabu dibentuk oleh sekumpulan neuron, dan putih adalah sekumpulan proses neuron.

Secara luaran, kumpulan neuron diatur sedemikian rupa sehingga, dalam bentuk, imej kepingan menyerupai bentuk rama-rama. Bahagian konveks jelas kelihatan di sini - tanduk anterior dan posterior saraf tunjang. Gambar beberapa segmen yang diambil oleh penyelidik perubatan membolehkan anda melihat tanduk sisi juga. Tanduk depan mengandungi nukleus saraf tunjang, serta neuron terbesar saraf tunjang. Mereka bertanggungjawab untuk pergerakan, dan tanduk belakang menganggap impuls sensitif. Tanduk-tanduk sisi dalam saraf tunjang adalah konduktor sistem saraf autonomi. Setiap segmen jelas bertanggungjawab untuk fungsi organ tertentu.

Contohnya, dalam segmen pangkal toraks dan serviks pertama yang terakhir terdapat kompleks neuron yang bertanggungjawab untuk pemuliharaan murid mata. Segmen serviks ketiga dan seterusnya melakukan impuls kepada diafragma, dan lima bahagian toraks pertama mengawal fungsi jantung. Neuron tali tulang belakang dari kedua ke segmen kelima di rantau sakral mengawal fungsi pundi kencing, satu set segmen yang sama menyerap rektum. Jika orang merosakkan segmen ini dalam kes kecederaan, pendarahan, proses keradangan, maka masalah dengan buang air besar dan kencing dapat dimulai. Skim pemeliharaan oleh segmen menunjukkan betapa eratnya ia merangkumi semua sistem organ manusia dan mengawal aktiviti mereka. Mempunyai maklumat sedemikian sangat penting bagi doktor.

Saraf tunjang melakukan fungsi yang paling penting untuk badan - refleks dan konduktif. Ia adalah pada kerja yang diselaraskan badan ini bahawa aktiviti semua struktur bergantung. Fisiologi saraf tunjang direka supaya seseorang mempunyai beberapa refleks motor, misalnya, siku dan refleks lutut. Juga, neuron otak dan saraf tunjang menyelaraskan aktiviti motor kompleks badan. Seperti saraf tunjang, otak terlibat dalam pemprosesan isyarat dari luar melalui denyutan. Nilai saraf tunjang adalah sulit untuk diperkuatkan, kerana ia juga merupakan konduktor maklumat yang diperolehi oleh impuls saraf.

Selalunya berhadapan dengan masalah sakit di belakang atau sendi?

 • Adakah anda mempunyai gaya hidup yang tidak aktif?
 • Anda tidak boleh berbangga dengan postur kerajaan dan cuba menyembunyikan bungkusannya di bawah pakaian?
 • Nampaknya anda ini akan berlalu dengan sendirinya, tetapi kesakitan hanya akan semakin meningkat.
 • Banyak cara dicuba, tetapi tiada apa yang membantu.
 • Dan sekarang anda sudah bersedia untuk memanfaatkan sebarang peluang yang akan memberi anda rasa kesejahteraan yang sudah lama ditunggu-tunggu!

Terdapat ubat yang berkesan. Doktor mengesyorkan Baca lebih lanjut >>!

Ceramah pada Anatomi / Cord tulang belakang

Saraf tunjang adalah tali saraf panjang silinder, dengan saluran sempit di tengah.

Panjang kira-kira 43 cm, berat kira-kira 34-38 g.

Di setiap sisi saraf tunjang adalah sepasang anterior dan sepasang akar saraf tulang belakang (SMN).

Kord rahim mempunyai struktur segmen.

Segmen adalah segmen saraf tunjang, di mana satu pasangan akar CMN berlepas.

Terdapat 31 segmen dalam saraf tunjang: segmen 8C, 12Th, 5 L, 5S dan 1Co.

Panjang saraf tunjang adalah kurang dari panjang tulang belakang, oleh itu bilangan urutan segmen tidak sesuai dengan nombor urutan vertebra dengan nama yang sama.

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang dan pada tahap foramen occipital besar masuk ke otak. Di bawah tahap vertebra L1-L2, saraf tunjang berakhir dengan penyempitan - kerucut otak. Dari situ ke vertebra CO2 benang akhir (terminal) terbentang. Ia dikelilingi oleh akar SMN yang lebih rendah, yang membentuk satu bundle of saraf - ekor kuda.

Kord rahim mempunyai dua tebal - serviks dan lumbosacral. Di bahagian-bahagian otak terdapat sebilangan besar neuron yang menyembuhkan anggota atas dan bawah.

Kord rahim terdiri daripada bahan kelabu dan putih.

Perkara kelabu terdiri daripada badan-badan neuron dan dendrit, yang terletak di pusat saraf tunjang, mempunyai bentuk rama-rama. Kedua-dua bahagian bahan abu-abu disambungkan oleh pelompat, di tengahnya melalu saluran tengah yang diisi dengan cecair cerebrospinal - ini adalah cecair spinal.

Tudung kelabu disebut sebagai tanduk:

1. Di tanduk depan adalah neuron motor yang besar yang membentuk lima nukleus: dua medial dan dua lateral, satu nukleus pusat. Akson dari neuron nukleus ini membentuk akar anterior saraf tunjang dan diarahkan kepada otot rangka.

2. Di tanduk posterior saraf tunjang adalah nuklei sensitif kecil dan neuron interkal.

3. Tanduk sisi terletak di C8-L2 dan dalam segmen S2-S4 saraf tunjang. Dalam segmen ini adalah nukleus sistem saraf autonomi. Akson dari neuron nuklei ini melalui tanduk anterior dan keluar dari saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar anterior CMN.

Perkara putih terletak di luar kelabu dan dibentuk oleh proses neuron saraf tunjang dan otak. Dalam perkara putih, terdapat tiga pasang tali - depan, sebelah, belakang.

Antara anterior anterior fissure median anterior yang kelihatan di antara tali posterior - median median posterior.

Antara tali anterior dan lateral terdapat sulcus lateral anterior, dari mana akar anterior (motor) kord rahim meluas.

Antara tali sisi dan posterior terdapat sulcus lateral posterior - tempat masuk ke dalam saraf tunjang akar (sensitif) posterior.

Akar anterior terdiri daripada akson dari neuron motor saraf anterior saraf tunjang. Akar posterior adalah satu set akson pada neuron sensitif ganglion tulang belakang.

Sebelum meninggalkan terusan tunjang, akar anterior dan posterior bergabung dalam saraf tulang belakang yang bercampur.

Bahan putih terdiri daripada serat saraf, di mana impuls susulan ke otak atau ke segmen hiliran saraf tunjang. Dalam kedalaman kord, dekat dengan bahan kelabu, adalah gentian saraf intersegmental yang menghubungkan segmen bersebelahan. Sambungan antara segmen didirikan di sepanjang gentian ini; oleh itu, berkas-berkas ini dipisahkan ke dalam radar segmental dari saraf tunjang itu sendiri.

Saraf tunjang melakukan fungsi konduktif dan refleks.

Fungsi konduktor adalah bahawa gentian laluan deria melewati arah menaik substansi putih tali tali tunjang, dan laluan motor dalam arah bawah.

Laluan menaik saraf tunjang termasuk:

Dalam tali posterior - bungkus berbentuk nipis dan baji;

Dalam tali sisi - laluan tulang belakang dan belakang otot posterior dan anterior, laluan tulang belakang talamik;

Dalam tali anterior - laluan dorsal-talam anterior.

Laluan turun kord rahim termasuk:

Dalam tali sisi - korda merah-tunjang, kortikal sisi-kord tulang belakang;

Di kord anterior - korda saraf spinal anterior, kord rahim, dan jalur kord tulang belakang.

Fungsi refleks saraf tunjang adalah melalui nukleus saraf tunjang saraf tunjang refleks mudah.

Pusat refleks tali pinggang tulang belakang:

- dalam segmen C8 - pusat saraf frenik dan pusat penyempitan murid;

- dalam segmen C dan Th, pusat gerakan sukarela dari otot anggota atas, dada, belakang, perut;

- di tanduk sisi segmen Th dan L, terdapat pusat berpeluh dan pusat vaskular tulang belakang;

- dalam segmen L - pusat pergerakan sukarela dari otot-otot kaki bawah;

- dalam segmen S - kencing, pergerakan usus dan aktiviti seksual.

Reaksi lengkung refleks melalui segmen tertentu dari saraf tunjang, iaitu. setiap laman web diasingkan oleh segmen khusus. Refleks tulang belakang dikaji pada haiwan di mana otak dipisahkan dari kord rahim. Selepas kejutan tulang belakang, aktiviti refleks otot rangka, nilai BP, refleks kencing dan buang air besar akan dipulihkan.

Tidak dipulihkan - kepekaan, pergerakan sukarela, suhu badan, pernafasan.

Kord tulang belakang

Kord tulang belakang mempunyai Tiga cengkerang:

Pepejal - luaran (dura mater);

Cobweb - sederhana (arachnoidae);

Lembut - dalaman (pia mater).

Cakera keras Dibentuk oleh tisu penghubung berserabut tebal. Di atasnya adalah ruang epidural yang penuh dengan tisu lemak. Di bawahnya adalah ruang subdural, terdapat beberapa cecair tisu di dalamnya.

Shell labah-labah. Antara arachnoid dan cangkang lembut, terdapat ruang subarachnoid (subarachnoidal) yang diisi dengan minuman keras (120-140 ml.). Untuk mengkaji CSF antara vertebra L3-L4, satu punca lumbar dilakukan.

Membran lembut (pembuluh darah). Sangat tipis, dibentuk oleh tisu penghubung yang longgar, kaya dengan pembuluh darah, ketat pada kord rahim.

Di rantau foramen occipital besar, membran saraf tunjang terus ke dalam membran membran dengan nama yang sama.

Segmen tali pinggang tulang belakang

1. Ensiklopedia Perubatan Kecil. - M.: Ensiklopedia perubatan. 1991-96 2. Pertolongan cemas. - M.: The Great Russian Encyclopedia. 1994 3. Kamus ensiklopedia kamus perubatan. - M.: ensiklopedia Soviet. - 1982-1984

Lihat apa yang "segmen tali spinal" dalam kamus lain:

Segmen kord tulang belakang - (segmentum medullae spinalis) segmen saraf tunjang, menimbulkan sepasang saraf tulang belakang; sempadan S. dengan. m. ditentukan oleh keluaran akar anterior dan posterior saraf tulang belakang; pada manusia, 31 S. p. m... Kamus Perubatan Besar

Segmen kord tulang belakang - Satu segmen saraf tunjang, lebih tepatnya, perkara abu-abu, secara anatomis dan berfungsi dengan sepasang anterior dan sepasang akar tulang belakang posterior... Kamus ensiklopedia pada psikologi dan pedagogi

Sistem piramida adalah sistem neuron eferen yang badannya terletak di korteks otak, yang berakhir dengan nukleus motor saraf tengkorak dan perkara kelabu saraf tunjang. Laluan pyramidal (tractus pyramidalis) merembeskan serat nuklear kortikal...... Ensiklopedia perubatan

Kord tulang belakang - (medulla spinalis) (Rajah 254, 258, 260, 275) adalah kord tisu serebrum yang terletak di kanal tulang belakang. Panjangnya pada dewasa mencapai 41-45 cm, dan lebarnya 1-1.5 cm. Bahagian atas korda tulang belakangnya lancar berubah menjadi...... Atlas anatomi manusia

VVGBTATNVTS-AYA - HEt BHiH C DAN C TAHUN 4 U VEGETATIVE NGPNAN CIH TFMA III th * ch *. 4411 ^ 1. Jinn RI "Dan ryagtsh ^ cpt * dj ^ LbH [ljii vmrlu + W 0 * 1 WII" * P * LmK Rig, P. S "serat ema chala sistem sympatetik (opsyen no Toldt y n MQltcr y),...... The Big Medical Encyclopedia

SPINAL BRAIN - (medulla spinalis), bahagian purba phylogenetically sistem saraf pusat vertebrata, terletak di saluran tulang belakang. Ia muncul buat pertama kalinya dalam keadaan tidak biasa (otak batang lancelet), berkembang dengan kaitannya dengan peningkatan motilitas dan peralihan dari...... Kamus ensiklopedi biologi

Anestesia Epidural - Catheter epidural di tapak suntikan. Medan pengendalian dirawat dengan iodin. Satu dapat melihat tanda kedalaman pada catheter anestesia Epidural, juga "peridural" salah satu kaedah anestesia serantau, di mana ubat diperkenalkan ke...... Wikipedia

Zakharyin - zon kepala - Zakharyin zon kepala (GA Zakharyin, ahli terapi domestik, 1829 1897; N. Kepala, pakar neurologi Inggeris, 1861 1940; sinonim zona Ged) kawasan kulit yang terhad (zon) mencerminkan sakit muncul... Ensiklopedia Perubatan

Stereotip motor - (stereotaip dinamik) adalah kompleks individu yang kompleks bagi tindak balas motor refleks yang disambungkan yang dilaksanakan dalam urutan tertentu dalam menyediakan fungsi postural-tonik (kiprah, tulisan tangan, postur). Seperti yang anda dapat lihat dari ini...... Wikipedia

Stereotaip dinamik - stereotaip motor (stereotaip dinamik) adalah kompleks individu refleks motor refleks tanpa kondensif yang dilaksanakan dalam turutan tertentu dalam menyediakan fungsi tonik postural (kren, tulisan tangan, postur). Bagaimana...... Wikipedia

REFLEX - (dari bahasa Latin Refleksus - berpaling ke belakang, dalam arti kiasan - refleksi) - prinsip umum peraturan tingkah laku sistem hidup; enjin bertindak (atau penyiasatan), bersesuaian. nilai yang ditentukan oleh tindakan isyarat pada reseptor dan...... ensiklopedia falsafah

Struktur dan fungsi segmen dan bahagian kord rahim

Segmen saraf tunjang sangat penting bagi seseorang, kerana mereka memberikan peluang untuk merasakan dunia. Kord rahim tertutup oleh tulang vertebra vertebra. Kesihatan manusia bergantung pada operasi otak yang betul. Otak manusia membolehkan anda mengawal badan anda, untuk melihat dunia di sekeliling kita, termasuk melalui refleks.

Apakah segmen kord rahim?

Di antara saraf tulang belakang foramina intervertebral, dibentuk oleh akar saraf tunjang. Nombor mereka ialah 31 pasangan. Duri saraf tunjang saling berkaitan, mengakibatkan saraf tulang belakang. Fragmentasi otak, akar yang disambungkan ke saraf, membentuk radas segmental dari saraf tunjang. Berapa banyak segmen dalam saraf tunjang, begitu banyak saraf tulang belakang. Dalam kes yang jarang berlaku, bilangan segmen adalah 32-33 dan bergantung kepada berapa banyak pasang akar kord rahim. Segmen dibahagikan kepada yang berikut:

 • serviks - 8 pasang;
 • dada - 12 pasang;
 • lumbar - 5 pasang;
 • sakral - 5 pasang;
 • coccygeal - biasanya dari 1 hingga 3 pasang;
 • Konak otak termasuk bahagian sacral dan coccyx.

Semua unsur dilambangkan dengan huruf Latin yang bersamaan dengan nama jabatan, dan angka Rom yang menunjuk nombor urutan segmen: C (I-VIII) - leher, Th (I-XII) - dada, L (IX) - lumbar, S (IV), Co (I-III) - coccygeal.

Setiap elemen membekalkan saraf terutamanya dengan zonnya sendiri dan sebahagiannya dengan zon segmen sebelumnya dan seterusnya.

Refleks akan berbeza bergantung pada tempat penyetempatan mereka, tetapi mereka tetap bersambung dengan satu sama lain. Sebagai contoh, isyarat itu memasuki kawasan serviks dari otak, kemudian pergi ke segmen thoracic, dan hanya kemudian ke organ dan tisu lain. Di bahagian serviks radas segmental adalah pusat, yang mengawal pengembangan murid. Segmen serviks bertanggungjawab untuk penglihatan ini, di sini adalah pusat pengedaran saraf dalam otot anggota atas dan jabatan diafragma.

Di rantau thoracic terletak pusat-pusat perkembangan saraf di otot pernafasan, pusat jantung dan saluran darah, serta mengawal berpeluh dan aktiviti saluran gastrousus. Jabatan torak tidak lagi bertanggungjawab terhadap kawasan-kawasan yang terletak di bawah.

Segmen sakral dan lumbal dari saraf tunjang bertanggungjawab untuk aktiviti organ panggul.

Struktur dan patologi saraf tunjang

Dalam strukturnya, saraf tulang belakang manusia menyerupai otak katak. Segmen mereka kelihatan sama: mereka terdiri daripada dua akar dan segmen. Jika akar hadapan rosak disebabkan oleh fungsi motor, ini bermakna bahawa akar belakang tidak dapat berfungsi dengan normal. Begitu juga, dalam keadaan bertentangan: apabila kerosakan pada akar depan kerja depan rosak. Dalam kes ini, elemen berdekatan akan memberi kesan kepada satu sama lain.

Fungsi tali tulang belakang adalah penting untuk manusia.

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Panjang saraf tunjang dan panjang ruang tulang belakang tidak sepadan. Pada lelaki, panjang saraf tunjang biasanya 45 cm Di kalangan wanita, biasanya kira-kira 3 atau 4 cm lebih rendah. Lokasi segmen dan vertebra biasanya berbeza.

Secara semula jadi, saraf tunjang manusia dibahagikan kepada segmen, juga dikenali sebagai bahagian kord rahim. Setiap refleks yang dihasilkan oleh jabatan-jabatan ini mempunyai lokasi yang ketat. Oleh itu, janggut lutut muncul dalam segmen lumbar dan sakral. Sacral bertanggungjawab untuk refleks plantar. Aktiviti bronkh mengawal segmen toraks. Kerosakan kepada segmen ini boleh dinyatakan sebagai komplikasi penyakit berjangkit atau keradangan yang teruk.

Sebarang gangguan keadaan normal segmen tulang belakang boleh menyebabkan akibat yang serius dan sentiasa menimbulkan risiko kepada kesihatan dan kehidupan orang itu. Apabila anggota saraf tunjang rosak, refleks yang mana dia bertanggungjawab dimatikan (refleks, dikawal oleh tulang belakang utuh di atas tapak kecederaan, terus berfungsi).

Fenomena ini dipanggil kejutan tulang belakang. Ia boleh nyata dengan gejala-gejala lain bergantung pada lokasi kerosakan:

 1. Sekiranya kecederaan lumbar berlaku, kemerosotan kerja organ-organ dalaman pelvis dan rongga perut boleh diperhatikan. Dalam sesetengah kes, terdapat masalah trophic, isflexia.
 2. Bahagian paling penting dari saraf tunjang, yang penting, adalah segmen serviks, III dan IV. Fungsi mereka termasuk peraturan pergerakan diafragma, operasi normalnya. Sekiranya sebab segmen ini rosak, fungsi diafragma rosak. Akibatnya, pernafasan dihentikan, yang membawa maut dalam 75% kes.

Kerosakan ke pusat tunjang boleh mencetuskan kecederaan perang dan rumah tangga yang mudah. Seringkali punca kerosakan itu adalah penutupan otak yang dikaitkan dengan saraf tunjang. Kerosakan boleh diperhatikan bukan sahaja pada titik di mana kesannya berlaku, tetapi juga di beberapa orang lain. Boleh membina gangguan mielitis, darah dan limfa.

Kejutan tulang belakang tidak dapat dielakkan membawa kepada pecahan beberapa refleks: autonomi atau rangka-motor. Akibatnya, refleks vaskular, buang air kencing hilang, dan tekanan darah sering dikurangkan. Keadaan kejutan tulang belakang dapat bertahan cukup lama, hingga 6 bulan, setelah itu biasanya semua refleks dipulihkan.

Kesemua simptom ini menunjukkan keadaan serius pesakit, tetapi tidak selalu boleh menyebabkan kecacatan. Faktor penting ialah permintaan tepat pada masanya untuk mendapatkan bantuan daripada pakar. Sekiranya bantuan yang diberikan tepat pada masanya, maka selepas beberapa saat semua fungsi dipulihkan sepenuhnya, kelumpuhan hilang.

Dalam kecederaan segmen lumbar biasanya memberikan prognosis positif rawatan, terutama jika kepekaan pada anggota badan dan otot panggul tidak terganggu.

Kord tulang belakang

Kord rahim (medulla spinalis) adalah kompleks nuklei bahan kelabu dan serat putih saraf, membentuk 31 pasang segmen. Kord rahim mempunyai panjang 43-45 cm, jisim sekitar 30-32 g Setiap segmen terdiri daripada sebahagian daripada saraf tunjang, akar deria sensitif (sensitif), yang termasuk pada bahagian belakang, dan motor (motor) akar, memanjang dari sisi ventral setiap segmen.

Kord rahim terletak di kanal tulang belakang, yang dikelilingi oleh membran di mana sirkulasi serebrospinal beredar. Secara panjangnya, saraf tunjang menduduki ruang di antara aku serviks dan pinggir atas lumbar vertebra II. Di bahagian bawah, ia mempunyai kerucut otak (conus medullaris), dari mana benang akhir (filum terminale) bermula, pada tahap tulang belakang tulang belakang kedua yang dilekatkan pada dura mater. Filamen adalah sebahagian daripada bahagian ekor tabung neural embrio. Apabila tulang belakang ditekuk dan diperluaskan, sesaran sedikit saraf tunjang berlaku di saluran tulang belakang. Dalam kedudukan menegak seseorang semasa rehat relatif, otak menganggap kedudukan yang paling stabil disebabkan oleh keanjalan akar tulang belakang dan terutamanya ligamen bergigi (ligg Dentata). Dua pasang ligamen dentat bagi setiap segmen - derivatif dari materia pia - bermula dari permukaan sisi saraf tunjang, antara akar anterior dan posterior saraf tulang belakang dan melekat pada dura mater.

Diameter saraf tunjang di seluruhnya tidak seimbang. Pada peringkat IV - VIII bagi segmen serviks dan akuin toraks, serta bahagian lumbal dan sacral, terdapat tebal (intumescentiae cervicalis et lumbalis), yang disebabkan oleh peningkatan kuantitatif dalam sel-sel saraf kelabu yang terlibat dalam pemuliharaan bahagian atas dan bawah.

458. Bentuk luar saraf tunjang.
A - saraf tulang belakang dengan akar tulang belakang dan batang bersimpati (merah); B - tali tulang belakang dari bahagian ventral; B - saraf tunjang dari bahagian dorsal. 1 - fossa rhomboidea; 2 - cervicalis intumescentia; 3 - sulcus medianus posterior; 4 - sulcus lateralis posterior; 5 - fissura mediana anterior; 6 - sulcus lateralis anterior; 7 - intumescentia lumbalis; 8 - menamatkan filum.

Kord tulang belakang terdiri daripada hampir dua bahagian simetri, dipisahkan di hadapan oleh fissure median yang mendalam (fissura mediana), dan di belakang - oleh median sulcus (sulcus medianus) (Rajah 458). Di bahagian kanan dan kiri ada sulci anterior dan posterior lateral (sulci laterales anterior et posterior), di mana locomotor dan akar saraf deria terletak masing-masing. Fissures of the spinal cord membataskan tiga kimpalan bahan putih yang terletak di permukaan bahan kelabu. Mereka dibentuk oleh gentian saraf, yang dikelompokkan oleh sifat fungsional, membentuk jalur yang disebut (Rajah 459). Kord anterior (anterior funiculus) terletak di antara celah anterior dan sulcus lateral anterior; Kord sisi (funiculus lateralis) adalah terhad kepada sulci lateral dan belakang; kord posterior (funikularulus posterior) terletak di antara sulcus posterior dan sulcus posterior sisi.

459. Seksyen melintang saraf tunjang.
1 - median median sulcus dan septum; 2 - bundle nipis (Gaul): 3 - bungkusan berbentuk baji (Burdakh): 4 - akar sensitif belakang; 5 - zon marginal: 6 - lapisan spongy; 7 - bahan gelatin; 8 - tiang belakang; 9 - laluan belakang saraf tulang belakang (Flexig); 10 - laluan kortikal dan otak; 11 - pembentukan retikular; 12 - ikatan saraf tunjang; 13 - jalur kord tulang belakang nuklear; 14 - korda tunjang otak saraf anterior (Govers); 15 - putaran dan cara talam; 16 - cara pemusnahan tulang belakang; 17 - laluan kortikal anterior; 18 - fissure median hadapan; 19 - nukleus median anterior tiang anterior; 20 - akar motor depan; 21 - teras bahagian depan tiang depan; 22 - nukleus medial pertengahan; 23 - teras sisi pertengahan lajur sisi; 24 - nukleus lateral posterior tiang anterior; 25 - nukleus dorsal; 26 - nukleus sendiri tanduk belakang.

Di rantau serviks dan kawasan toraks atas, di antara median posterior dan posterior lateral sulci, terdapat pasir halus perantaraan halus (sulcus intermedius posterior), yang membahagikan tali posterior ke dalam dua berkas.

Perkara kelabu saraf tunjang (substantia grisea medullae spinalis) menduduki kedudukan tengah dalam saraf tunjang, yang terdapat di bahagian silang dalam bentuk huruf "H". Ia terdiri daripada sel-sel multipolar saraf, myelin, gentian myelin dan neuroglia.

Sel-sel saraf membentuk nukleus yang menyatukan sepanjang korda spinal ke lajur anterior, lateral, dan posterior bahan kelabu (columnae anterior, lateralis et posterior). Tiang-tiang ini * di tengah-tengah dihubungkan dengan komisu kelabu anterior dan posterior (commisurae griseae anterior et posterior), dipisahkan oleh kanal tulang belakang pusat, mewakili kanal saraf embrio yang dikurangkan.

* Tanduk anterior, lateral, dan posterior di dalam saraf tunjang tidak wujud, kerana perkara kelabu diwakili oleh lajur anterior, lateral, dan posterior.

Saluran pusat saraf tunjang. Terusan pusat mewakili residu yang dikurangkan daripada tiub saraf embrio, yang disambungkan di bahagian atas dengan ventrikel IV dan berakhir dengan pengembangan di dalam kon otak. Mengandungi cecair serebrospinal. Lulus di tengah kord rahim, mempunyai diameter 0.5x1 mm. Pada usia tua boleh dikurangkan sebahagiannya.

Segmen kord tulang belakang. Kord tulang belakang menggabungkan 31 pasang segmen: 8 serviks (CI - VIII), 12 bayi (ThI - VII), 5 lumbar (LI - V), 5 sacral (SI - V) dan 1 coccygeal (CoSaya). Setiap segmen terdiri daripada sekumpulan sel dari nod tulang belakang yang membentuk lajur anterior dan posterior, yang bergabung dengan serat akar anterior dan posterior saraf tunjang. Akar posterior dibentuk oleh proses sel-sel deria ganglion tulang belakang, dan akar anterior adalah proses sel-sel motor dari nuklei tiang anterior.

Struktur saraf tunjang manusia dan fungsinya

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Adalah sukar untuk memaksimumkan kerja-kerja badan ini dalam tubuh manusia. Sesungguhnya, bagi mana-mana kecacatannya, ia menjadi mustahil untuk melaksanakan sambungan sepenuhnya organisma dengan dunia dari luar. Tidak hairanlah kecacatan kelahirannya, yang boleh dikesan menggunakan diagnostik ultrasound yang sudah ada pada trimester pertama kanak-kanak, selalunya tanda-tanda pengguguran. Kepentingan fungsi kord rahim di dalam tubuh manusia menentukan kerumitan dan keunikan strukturnya.

Anatomi tali tulang belakang

Terletak di terusan tulang belakang, sebagai terus menerus medulla oblongata. Secara konvensional, sempadan anatomi atas saraf tunjang dianggap sebagai garisan yang menghubungkan tepi atas vertebra serviks pertama dengan pinggir bawah foramen occipital.

Kord tulang belakang berakhir kira-kira di peringkat dua vertebra lumbal pertama, di mana penyempitannya secara beransur-ansur berlaku: pertama ke kerucut otak, kemudian ke otak atau benang terminal, yang, melalui saluran tulang belakang sakral, dilampirkan ke hujungnya.

Fakta ini penting dalam amalan klinikal, kerana apabila anestesia epidural yang terkenal dilakukan pada tahap lumbar, saraf tunjang adalah benar-benar selamat dari kerosakan mekanikal.

Casing tulang belakang

 • Pepejal - dari luar termasuk tisu periosteum saluran tulang belakang, diikuti oleh ruang epidural dan lapisan dalaman cangkang keras.
 • Web labah-labah - plat nipis, tanpa warna, bersatu dengan cangkerang keras di kawasan lubang intervertebral. Di mana tidak ada jahitan, terdapat ruang subdural.
 • Lembut atau vaskular - dipisahkan dari ruang subarachnoid shell sebelumnya dengan cecair cerebrospinal. Cangkang lembut itu sendiri bersebelahan dengan saraf tunjang, kebanyakannya terdiri dari kapal.

Seluruh organ sepenuhnya direndam dalam cecair cerebrospinal ruang subarachnoid dan "mengapung" di dalamnya. Kedudukan tetap diberikan kepadanya oleh ligamen khas (septum serviks berkerut dan menengah), dengan bantuan yang mana bahagian dalamnya diperbaiki dengan cangkang.

Ciri luaran

 • Bentuk saraf tunjang adalah silinder panjang, sedikit diratakan dari depan ke belakang.
 • Panjang purata kira-kira 42-44 cm, bergantung
  dari pertumbuhan manusia.
 • Beratnya kira-kira 48-50 kali kurang daripada berat otak,
  membuat 34-38 g

Dengan mengulangi garis besar tulang belakang, struktur tulang belakang mempunyai keluk fisiologi yang sama. Pada tahap leher dan toraks yang rendah, permulaan lumbar, terdapat dua tebal - ini adalah titik keluar dari akar saraf tulang belakang, yang bertanggungjawab untuk pemuliharaan tangan dan kaki, masing-masing.

Bahagian belakang dan depan saraf tunjang adalah 2 alur, yang membahagikannya kepada dua bahagian simetris sepenuhnya. Di seluruh badan di tengah terdapat lubang - saluran tengah, yang menghubungkan di bahagian atas dengan salah satu ventrikel otak. Turun ke kawasan kerucut otak, terusan pusat mengembang, membentuk ventrikel terminal yang kononnya.

Struktur dalaman

Terdiri daripada neuron (sel-sel tisu saraf), yang badannya tertumpu di tengah, membentuk bahan kelabu tulang belakang. Para saintis menganggarkan bahawa hanya terdapat kira-kira 13 juta neuron di dalam saraf tunjang - kurang dari otak, ribuan kali. Lokasi bahan kelabu di dalam putih agak berbeza dalam bentuk, yang di bahagian silang menyerupai rama-rama.

 • Tanduk depannya bulat dan lebar. Terdiri daripada neuron motor yang menghantar impuls kepada otot. Dari sini memulakan akar depan saraf tulang belakang - akar motor.
 • Tanduk tanduk panjang, agak sempit, dan terdiri daripada neuron perantaraan. Mereka menerima isyarat daripada akar deria saraf tulang belakang - akar posterior. Berikut adalah neuron yang, melalui gentian saraf, sambungkan bahagian yang berlainan dari saraf tunjang.
 • Tanduk lajur - hanya terdapat di bahagian bawah saraf tunjang. Mereka mengandungi nukleus vegetatif yang dipanggil (sebagai contoh, pusat pelebaran murid, pemeliharaan kelenjar peluh).

Bahan kelabu dari luar dikelilingi oleh bahan putih - ia adalah dalam proses intipati neuron dari bahan abu-abu atau serat saraf. Diameter serat saraf tidak lebih dari 0.1 mm, tetapi kadang-kadang panjangnya mencapai satu setengah meter.

Tujuan berfungsi gentian saraf mungkin berbeza:

 • memastikan penyambungan kawasan berbilang tunjang saraf tunjang;
 • penghantaran data dari otak ke saraf tunjang;
 • memastikan penyampaian maklumat dari tulang belakang ke kepala.

Serat saraf, yang disatukan ke dalam berkas, disusun dalam bentuk jalur tulang belakang konduktif di sepanjang keseluruhan saraf tunjang.

Kaedah yang moden dan berkesan untuk mengubati sakit belakang adalah farmacopuncture. Dos yang minimum ubat yang disuntik ke mata aktif berfungsi lebih baik daripada tablet dan tangkapan biasa: http://pomogispine.com/lechenie/farmakopunktura.html.

Apa yang lebih baik untuk diagnosis patologi tulang belakang: MRI atau tomografi terkomputer? Kami beritahu di sini.

Akar saraf tulang belakang

Saraf tulang belakang, oleh sifatnya, tidak sensitif atau motor - ia mengandungi kedua-dua jenis gentian saraf, kerana ia menggabungkan akar anterior (motor) dan posterior (sensitif).

  Ia adalah saraf-saraf tulang belakang yang bercampur-campur secara berpasangan melalui foramen intervertebral.
  di sebelah kiri dan kanan tulang belakang.

Terdapat sejumlah 31-33 pasangan, yang mana:

 • lapan leher (dilambangkan dengan huruf C);
 • dua belas bayi (dilambangkan sebagai Th);
 • lima lumbar (L);
 • lima sakral;
 • dari satu hingga tiga pasang coccygeal (Co).
 • Kawasan saraf tunjang, yang merupakan "pad pelancaran" untuk satu sepasang saraf, dipanggil segmen atau neuromer. Oleh itu, saraf tunjang terdiri daripada hanya
  dari 31-33 segmen.

  Adalah menarik dan penting untuk mengetahui bahawa segmen tulang belakang tidak selalu terletak di tulang belakang dengan nama yang sama kerana perbezaan panjang tulang belakang dan korda tulang belakang. Tetapi akar tulang belakang masih keluar dari foramen intervertebral yang sepadan.

  Sebagai contoh, segmen tulang belakang lumbar terletak di dalam ruang tulang belakang toraks, dan saraf tulang belakang yang bersangkutan keluar dari lubang intervertebral di tulang belakang lumbar.

  Fungsi tali tulang belakang

  Dan sekarang mari kita bercakap tentang fisiologi saraf tunjang, tentang apa yang "tanggungjawab" diberikan kepadanya.

  Di pusat saraf tunjang setempat atau pusat kerja yang bersambung secara langsung dengan tubuh manusia dan mengawalnya. Ia melalui pusat-pusat kerja tulang belakang yang badan manusia terkawal oleh otak.

  Pada masa yang sama, segmen tulang belakang tertentu mengawal bahagian tubuh yang jelas dengan menerima impuls saraf dari mereka melalui gentian deria dan menghantar impuls tindak balas kepada mereka melalui gentian motor: