Utama / Lutut

Biologi dan Perubatan

Perkara kelabu saraf tunjangnya terutama terdiri daripada badan-badan sel saraf dan glial. Identiti nombor mereka pada tahap yang berbeza dari saraf tunjang menyebabkan variabiliti kelantangan dan konfigurasi bahan kelabu. Di kawasan serviks kord tunjang, tanduk depannya luas, di rantau toraks, bahan kelabu pada bahagian silang menjadi serupa dengan huruf "H"; dalam sektikaroma, tanduk anterior dan posterior sangat penting. Perkara kelabu saraf tunjang dipecahkan kepada segmen. Segmen ini adalah serpihan saraf tunjang, secara anatomis dan berfungsi secara fungsian dengan sepasang saraf tulang belakang. Tanduk anterior, posterior, dan lateral boleh dilihat sebagai serpihan tiang vertikal yang diatur secara vertikal - anterior, posterior, dan lateral, dipisahkan antara satu sama lain oleh tali benda putih dari saraf tunjang.

Dalam pelaksanaan aktiviti refleks saraf tunjang peranan penting dimainkan oleh keadaan berikut: hampir semua akson sel-sel nod tulang belakang yang memasuki saraf tunjang sebagai sebahagian dari akar posterior mempunyai cawangan - kolateral. Serat sensori cagaran bersentuhan langsung dengan neuron motor periferal yang terletak di tanduk depan, atau dengan neuron interkalasi, akson yang juga mencapai sel motor yang sama. Akson cagaran yang meluas dari sel-sel nukleus intervertebral bukan sahaja mencapai motoneuron periferi yang bersesuaian yang terletak di tanduk anterior dari segmen terdekat saraf tunjang, tetapi juga menembusi segmen yang bersebelahan, sehingga membentuk koneksi intersegmental yang dipanggil spinal-spinal yang memastikan penyinaran keseronokan yang datang ke dalam saraf tunjang, selepas rangsangan, terletak di pinggir reseptor kepekaan yang mendalam dan cetek. Ini menerangkan tindak balas motor refleks yang biasa sebagai tindak balas terhadap kerengsaan tempatan. Fenomena sedemikian adalah sangat tipikal dengan penurunan kesan penghambatan struktur piramidal dan extrapyramidal pada motoneurons periferal yang merupakan sebahagian daripada radas segmental kord rahim.

Sel-sel saraf yang membentuk kelabu saraf tunjang, mengikut fungsi mereka, boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut:

1. Sel-sel sensitif (T-sel tanduk posterior saraf tunjang) adalah badan-badan neuron kedua laluan deria. Kebanyakan axons neuron kedua laluan sensitif dalam komposisi komisar putih pergi ke seberang, di mana ia mengambil bahagian dalam pembentukan tali lateral kord tunjang, membentuk di dalamnya jalur spinothalamik menaik dan saluran spinocerebellar anterior. Aksons neuron kedua, yang tidak bertukar ke arah yang bertentangan, dihantar ke kord lateral homolateral dan membentuk cara spinocerebral posterior Flexig.

2. Sel-sel yang bersekutu (intercalary) yang dimiliki oleh perkakas saraf tunjang mengambil bahagian dalam pembentukan segmennya. Akson mereka berakhir dengan masalah kelabu yang sama atau sekeliling spinal segmen.

Sel-sel vegetatif terletak di tanduk sisi saraf tunjang di peringkat segmen C8- L2 (sel bersimpati) dan dalam segmen S3- - S5 (sel parasympatetik). Akson mereka meninggalkan saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar anterior.

4. Sel motor (motoneurons periferal) membentuk tanduk anterior saraf tunjang. Sejumlah besar impuls saraf yang datang kepada mereka dari pelbagai bahagian otak mengikuti banyak jalur piramida dan extrapyramidal yang menurun. Di samping itu, impuls saraf datang kepada mereka melalui cagaran axons sel pseudounipolar, yang badannya terletak di nod tulang belakang, serta akson cagak sel sensitif tanduk posterior dan neuron bersekutu yang sama atau segmen lain dari saraf tunjang, yang membawa maklumat terutamanya dari reseptor sensitif yang mendalam, dan bersama paksi yang terletak di tanduk anterior kord tunjang, sel Renshaw, yang menghantar impuls yang mengurangkan tahap pengujaan alpha-motoneuron dan, oleh itu, mengurangkan n otot stri berduri.

Sel-sel tanduk anterior dari saraf tunjang berfungsi sebagai tempat untuk mengintegrasikan impuls rangsangan dan perencatan dari pelbagai sumber. Kompleks

Penembusan biopotentials yang menghantui dan menghambat datang ke motoneuron menentukan jumlah caj bioelektrik dan, oleh karenanya, ciri-ciri keadaan berfungsi.

Antara motoneuron periferal yang terletak di tanduk anterior saraf tunjang, terdapat dua jenis sel: a) motonuron alpha - sel motor besar, akson yang mempunyai sarung myelin tebal (serat A-alfa) dan berakhir di otot dengan plat akhir; mereka memberikan tahap ketegangan serat otot extrafusal yang membentuk sebahagian besar otot-otot striated; b) gamma-motoneuron - sel motor kecil, akson yang mempunyai sarung myelin nipis (gentian A-gamma) dan, akibatnya, kadar impuls saraf yang lebih rendah. Gamma-motoneurons menyumbang kira-kira 30% daripada semua sel dalam tanduk anterior korda tunjang; akson mereka diarahkan kepada gentian otot intrafusal, yang merupakan sebahagian daripada reseptor proprio - spindle otot.

Spindle otot terdiri daripada beberapa serat otot intrafusal nipis yang tertutup dalam kapsul tisu penghubung berbentuk gelendong. Pada gentian intrafusal, paksi gamma-motoneuron berakhir, yang mempengaruhi tahap stres mereka. Peregangan atau penguncupan gentian intrafusal membawa kepada perubahan dalam bentuk spindle otot dan kerengsaan serat heliks mengelilingi khatulistiwa spindle. Dalam serat ini, yang merupakan permulaan dari dendrite sel pseudo-unipolar, satu dorongan saraf timbul, yang diarahkan kepada badan sel ini, terletak di ganglion tulang belakang, dan kemudian di sepanjang axon sel yang sama - kepada segmen yang sama dalam saraf tunjang. Cawangan terminal akson ini secara langsung atau melalui neuron interkalar mencapai neuron motor alpha, memberikan kesan merangsang atau menghalangnya.

Oleh itu, dengan penyertaan sel-sel gamma dan serat mereka, gelung gamma dicipta, memastikan penyelenggaraan nada otot dan kedudukan tetap bahagian tertentu badan atau penguncupan otot-otot yang sepadan. Di samping itu, gelung gamma memastikan transformasi arka refleks ke dalam cincin refleks dan mengambil bahagian dalam pembentukan, khususnya, tendon, atau refleks myotik.

Neuron motor di tanduk anterior kumpulan bentuk saraf tunjang, yang masing-masing menginsentrasikan otot-otot yang bersatu dengan fungsi umum. Di sepanjang kancing spinal membujur terdapat kumpulan anterior-dalaman sel-sel tanduk anterior, memastikan fungsi otot yang menjejaskan kedudukan ruang tulang belakang, dan kumpulan anterior-pinggiran motoneurons perifer, yang berfungsi bergantung pada otot leher dan batang. Dalam segmen saraf tunjang yang memberikan perlindungan kepada kaki, ada kumpulan tambahan sel yang terletak di belakang dan di luar persatuan selular yang telah disebutkan. Kumpulan sel-sel tambahan ini merupakan punca utama serviks (di peringkat segmen C5 - Th2) dan lumbar (di peringkat segmen L2 - S2) penebalan saraf tunjang. Mereka terutamanya menyediakan pemuliharaan otot-otot kaki atas dan bawah.

Unit motor alat neuromotor terdiri daripada neuron, axon, dan sekumpulan serat otot yang diaplikasikan olehnya. Jumlah motoneuron periferi yang terlibat dalam pemuliharaan otot tunggal dikenali sebagai kolam motor, manakala badan motoneurons satu motor

Kolam badan boleh terletak di beberapa bahagian bersebelahan saraf tunjang. Kemungkinan kerosakan kepada sebahagian unit motor yang membentuk kolam otot adalah punca kerosakan separa otot yang dialaminya, seperti halnya, misalnya, dengan polio epidemik. Lesi meluas motoneurons periferal adalah ciri amyotrophik tulang belakang kepunyaan patologi neuromuskular keturunan.

Antara penyakit lain di mana masalah kelabu terpengaruh secara terpilih di dalam saraf tunjang, syringomyelia harus diperhatikan. Syringomyelia dicirikan oleh pengembangan kanal pusat yang biasanya dikurangkan dari saraf tunjang dan pembentukan gliosis dalam segmennya, manakala tanduk posterior menderita lebih kerap, dan kemudian dalam dermatom yang sepadan terdapat gangguan kepekaan mengikut jenis yang dipisahkan. Sekiranya perubahan degeneratif juga diperluaskan kepada tanduk anterior dan lateral, dalam metafora badan, dengan nama yang sama dengan segmen saraf tunjang, manifestasi paresis otot periferal dan gangguan vegetatif-tropik.

Dalam kes hematomyelia (pendarahan di saraf tunjang), biasanya timbul daripada kecederaan saraf tunjang, gejala menyerupai sindrom syringomyelitis. Lesi dalam pendarahan traumatik dalam saraf tunjang yang kebanyakannya kelabu adalah disebabkan oleh keunikan bekalan darahnya.

Bahan kelabu juga merupakan lokasi pembentukan tumor intramedullari yang semakin meningkat dari unsur glialnya. Pada kemunculan tumor, gejala kerosakan kepada segmen tertentu dari saraf tunjang boleh muncul, tetapi kemudian bahagian medial dari canics tungkai tulang belakang bersebelahan terlibat dalam proses. Dalam tahap pertumbuhan tumor intramedullari, agak jauh di bawah tahap penyetempatannya, terdapat gangguan dalam sensitiviti di sepanjang jenis konduktor, yang kemudian turun secara beransur-ansur. Dari masa ke masa, pada tahap lokasi tumor intramedullari, gambaran klinikal lesi dari keseluruhan diameter saraf tunjang boleh berkembang.

Gejala lesi bersandar pada motoneurons periferal dan laluan kortikosospinal adalah ciri-ciri sclerosis lateral amyotrophic (ALS syndrome). Dalam gambar klinikal, pelbagai kombinasi manifestasi paresis dan pusat paresis atau lumpuh berlaku. Dalam kes sedemikian, semakin banyak neuron motor periferal mati, gejala kelumpuhan pusat yang sudah dibangunkan digantikan oleh manifestasi kelumpuhan periferal, yang berulang-kali lebih banyak berlaku dalam gambaran klinikal penyakit ini.

8.2.2. Perkara putih saraf tunjang

Bahan putih membentuk tali yang terletak di sepanjang pinggiran saraf tunjang, yang terdiri daripada laluan menaik dan turun, yang kebanyakannya telah dialamatkan dalam bab sebelumnya (lihat bab 3, 4). Sekarang anda boleh menambah dan meringkaskan maklumat yang terkandung di dalamnya.

Serat saraf yang terdapat di saraf tunjang boleh dibezakan menjadi endogen, yang merupakan proses sel-sel saraf tunjang sendiri, dan eksogen, yang terdiri daripada proses saraf yang telah menembusi saraf tunjang.

sel-sel yang badannya terletak di dalam nod tulang belakang atau merupakan sebahagian daripada struktur otak.

Gentian endogen boleh pendek dan panjang. Semakin pendek serat, semakin dekat dengan masalah kelabu saraf tunjang. Serat endogen pendek membentuk sambungan tulang belakang antara segmen saraf tunjang itu sendiri (berkas intrinsik saraf tunjang - fasciculi proprii). Dari gentian endogen yang panjang, yang merupakan akson dari neuron deria kedua, yang badan-badannya terletak di tanduk posterior segmen kord rahim, jalur aferen dibentuk, yang mengendalikan kesakitan dan kepekaan sensitiviti suhu pada thalamus, dan sentuhan ditujukan kepada cerebellum (laluan ventrikel palaeal dan cerebellar).

Serat eksogen saraf tunjang adalah akson sel di luarnya. Mereka boleh menjadi afferent dan efferent. Serat eksogen aferen membentuk berkas berbentuk nipis dan baji yang membentuk tali posterior. Di antara jalur efferent yang terdiri daripada gentian eksogen, saluran kortikal-tulang belakang dan sisi belakang harus diperhatikan. Daripada serat eksogen juga berkaitan dengan sistem ekstrapyramidal korda tunjang tulang belakang, kord rahim tulang belakang, tulang belakang, tunjang tulang belakang serebrum, tali pinggang saraf tulang belakang, laluan saraf tunjang tulang belakang.

Dalam tali saraf tulang belakang, laluan paling penting diedarkan seperti berikut (Rajah 8.1):

Pigtail pos (funiculus posterior seu dorsalis) terdiri daripada laluan menaik yang mengendalikan kepekaan kepekaan proprioceptive. Di bahagian bawah kord rahim, kord posterior membentuk bungkusan nipis Naked (fasciculus gracilis). Bermula dari daerah pertengahan thoracic saraf tunjang dan ke atas, ikatan sisi nipis, bungkusan berbentuk baji Burdach (fasciculus cuneatus) terbentuk. Dalam kord rahim serviks kedua-dua rasuk ini didefinisikan dengan baik dan dipisahkan oleh septum glial.

Lesi pada tali posterior saraf tunjang menyebabkan pelanggaran proprioceptive dan kemungkinan penurunan sensitiviti sentuhan di bawah tahap lesi korda. Satu manifestasi dari bentuk patologi ini adalah pelanggaran di bahagian yang sama dari badan afferent terbalik kerana kekurangan maklumat yang betul menuju ke otak tentang kedudukan bahagian-bahagian badan di angkasa. Akibatnya, ataksia sensitif dan paresis afferen berlaku, dengan hipotensi otot dan hyporeflexia tendon atau isflexia. Bentuk patologi ini adalah ciri-ciri sumsum tulang belakang, myelosis funikular, ia adalah sebahagian daripada ciri-ciri symptocomplexes dari pelbagai bentuk ataxia spinocerebellar, khususnya ataxia Friedreich.

Palang sperma lateral (funiculus lateralis) terdiri daripada laluan menaik dan menurun. Bahagian dorsolateral kord lateral menduduki belakang spin-cerebellar Flexigra (traktus spinocerebellaris dorsalis). Saluran spinocerebral anterior glands (tractus spinocerebellaris ventralis) terletak di kawasan ventrolate-hilar. Laluan medial dari Govers adalah jalan impuls sensitiviti permukaan - laluan spinothalamic lateral (tractus spinothalamicus lateralis), di belakangnya adalah jalur kord tulang belakang (tractus rubrospinalis), di antaranya dan tanduk posterior - jalur korteks-tulang belakang (pyramidal) jalur (tractus cic cic cic cic cicitis).. Di samping itu, laluan tulang belakang melekat pada kord lateral, dorsal

laluan cerebrospinal, laluan tulang belakang olivi, dan serat vegetatif bertaburan berhampiran dengan bahan kelabu.

Oleh sebab laluan kortik-serebrospinal adalah bahagian belakang lebih banyak daripada laluan spinothalamik sisi dalam kord lateral, luka segmen posterior saraf tunjang boleh menyebabkan gangguan kepekaan mendalam dalam kombinasi dengan gangguan piramid di bawah tahap lokalisasi tumpuan patologi sambil mengekalkan kepekaan dangkal (Russi-Lermitte sindrom - Shelvena ).

Kerosakan selektif pada saluran pyramidal kord lateral saraf tunjang adalah mungkin, terutamanya dalam paraplegia spastik keluarga, atau penyakit Strumpel, yang, secara kebetulan, disebabkan heterogenitas komponen-komponen jalur gentian piramida, dicirikan oleh pemisahan sindrom piramida, yang ditunjukkan oleh paraparesis spastik yang rendah dengan kelaziman ketegangan otot spastik atas penurunan kekuatan mereka.

Kord anterior (funiculus anterior seu ventralis) terdiri daripada serat eferen. Fissure medial bersambung dengan kord rahim

laluan govorine (tractus tectospinalis), merujuk kepada sistem jalur extrapyramidal yang menurun. Sisi dilupuskan depan (neperekre-whelping) kortikospina laluan (piramid) (Tractus corticospinalis anterior), preddverno laluan serebrospina (Tractus vestibulospinalis), Front laluan serebrospina reticular (Tractus reticulospinalis anterior) dan afferent laluan spinothalamic depan (Tractus spinothalamicus anterior). Di belakang mereka melewati bundle longitudinal medial (fasciculis longitudinalis medialis), membawa impuls dari beberapa pembentukan selular tayar batang.

Dengan perkembangan ischemia di lembangan arteri spinal anterior (Sindrom Preobrazhensky), peredaran darah terganggu di anterior 2 /3 lebar kord rahim. Pada tahap zon iskemik, kelumpuhan lembik otot berkembang, di bawah tahap ini - spastik. Juga dicirikan oleh gangguan kesakitan dan sensitiviti suhu jenis konduktor dan disfungsi organ pelvis. Kepekaan proprioceptive dan tactile dikekalkan. Sindrom ini diterangkan pada tahun 1904 oleh AI. Transfigurasi (1864-1913).

Rajah. 8.1. Laluan konduktif di bahagian silang saraf tunjang tulang belakang atas. 1 - septum median posterior; 2 - pancaran nipis; 3 - bungkusan berbentuk baji; 4 - tanduk belakang; 5 - cara spinocerebral, 6 - saluran pusat, 7 - tanduk sisi; 8 - laluan spinothalamik sisi; 9 - laluan kord tulang belakang anterior; 10 - laluan spinothalamik depan; 11 - tanduk depan; 12 - jurang tengah depan; 13 - cara oliviospinomozgov; 14 - laluan anterior cortical-spinal (pyramidal); 15 - anterior reticular-spinal way; 16 - laluan pra-cerebrospinal; 17 - cara retina-tulang belakang; 18 - spike putih depan; 19 - spike kelabu; 20 - laluan kord merah-tulang belakang; 21 - laluan kortikal-tulang belakang (pyramidal); 22 - spike putih belakang.

Masalah kelabu tulang belakang

Perkara abu-abu saraf tunjang, substantia grisea (lihat rajah 880, 881), terdiri terutamanya daripada badan-badan sel saraf dengan prosesnya yang tidak mempunyai sarung myelin. Sebagai tambahan kepada mereka, dalam proses kelabu terdapat proses-proses sel-sel saraf yang terletak di bahagian lain dari saraf tunjang dan otak, neuroglia, serta saluran darah dan tisu penghubung yang mengiringi mereka.

Dalam perkara kelabu, terdapat dua bahagian sisi yang terletak di kedua-dua bahagian saraf tunjang, dan bahagian melintang menghubungkannya dalam bentuk jembatan yang sempit - bahan perantaraan tengah (kelabu), substantia (grisea) intermedia centralis. Ia berterusan di bahagian-bahagian lateral, menduduki bahagian tengahnya, sebagai bahan perantaraan (kelabu) lateral, substantia (grisea) intermedia lateralis.

Di bahagian tengah bahagian tengah kelabu pertengahan terdapat rongga yang sangat sempit - saluran tengah, kanalis centralis. Pada tahap yang berbeza dari saraf tunjang, lumennya pada bahagian mendatar mempunyai saiz dan bentuk yang berlainan: di kawasan penumpuan serviks dan lumbar - bujur, dan dalam torak - bulat dengan garis pusat sehingga 0.1 mm. Pada orang dewasa, rongga saluran di beberapa kawasan mungkin terlalu besar. Terusan pusat membentang di sepanjang keseluruhan saraf tunjang, bergerak ke atas ke dalam rongga ventrikel IV. Di bawah, di kawasan kerucut otak, terusan pusat diperluas dan diameternya mencapai purata 1 mm; Bahagian ini saluran utama dikenali sebagai ventrikel terminal, terminal ventrikelulus.

Tisu mengelilingi kanal pusat saraf tunjang dan terdiri terutamanya daripada neuroglia dan sebilangan kecil neuron dengan serat mereka dipanggil bahan gelatin pusat, substansia gelatinosa centralis.

Bahan perantaraan tengah (kelabu) yang mengelilingi saluran tengah dibahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian terletak di hadapan terusan dan bersebelahan dengan komisar putih, yang menghubungkan tali anterior kedua-dua bahagian saraf tunjang. Bahagian lain berada di belakang kanal. Bahan penderaan sekunder, substantia visceralis secundaria, terletak di bahagian tengah ke tengah tengah (abu-abu), bersebelahan dengan septum median posterior.

Setiap sisi bahan kelabu membentuk tiga protrusions: depan yang lebih tebal, posterior yang sempit, dan di antara mereka satu tompok kecil yang tidak dinyatakan di semua peringkat saraf tunjang. Tulang belakang biasanya kelihatan dengan jelas di bahagian bawah bahagian serviks dan di bahagian atas bahagian toraks dari saraf tunjang.

Tali-tusukan di sepanjang tulang belakang membentuk tiang kelabu, columnae griseae. Setiap daripada mereka di bahagian melintang saraf tunjang menerima nama tanduk, bangku (lihat gambar 881, 882). Terdapat tiang depan, columna ventralis [anterior], tanduk depan - silang, cornu ventrale [anterius], tiang belakang, columna dorsalis [posterior] (tanduk belakang, cornu dorsale [posterius]), dan tiang sisi, columna lateralis tanduk, lateral cornu).

Tanduk anterior adalah lebih luas, tetapi lebih pendek daripada bahagian belakang dan tidak mencapai pinggir kord rahim, manakala tanduk posterior, yang sempit dan lebih lama, mencapai permukaan luar otak.

Dalam tanduk posterior, seseorang boleh membezakan puncak tanduk posterior, puncak cornus dorsalis [posterioris], adalah bahagian sempit dari bahagian dorsal tanduk posterior, mengelilingi kepala tanduk, caputcornusdorsalis [posterioris], yang masuk ke leher tanduk, serviks cornus dorsalis [posterioris], dan Ini, pada gilirannya, berada di bahagian paling luas dari tanduk posterior, pangkal tanduk, basiscornusdorsalis [posterioris] (lihat Rajah 881).

Bahagian atas tanduk posterior bersempadan dengan kawasan yang kaya dengan neuroglia dengan sejumlah besar sel-sel saraf yang disebut bahan gelatin, substansi gelatinosa.

Sel-sel saraf dalam bentuk kelabu bahan kelabu - nukleus, atau pusat, saraf tunjang, yang mempunyai topografi malar (Gambar 883).

1. Di pilar anterior adalah nukleus motor, sel-sel yang menghantar axons ke akar anterior korda tunjang:

 1. nukleus anterolateral, nukleus ventrolateralis, yang mempunyai dua bahagian: bahagian atas, yang terletak di segmen CIVViii, dan lebih rendah terletak di segmen LII-SSaya;
 2. nukleus medan anterior, nukleus ventromedialis, sering juga diwakili dalam dua bahagian: bahagian atas di CII-LIV dan bahagian bawah dalam sII-DenganSaya; kurang kerap, bahagian-bahagian ini tidak mempunyai rehat dalam segmen (LV-SSaya);
 3. Nukleus posterolateral, nukleus dorsolateralis, dibahagikan kepada dua bahagian: bahagian atas yang lebih besar dalam CVViii dan bahagian bawah dalam LIII-SII;
 4. nukleus lateral posterior, retrodorsolateralis nukleus, terletak pada posterior yang sebelumnya. Ia diwakili oleh dua kelompok kecil sel dalam CViii-ThSaya dan dalam sSaya-SIII;
 5. nukleus medial posterior, nucleusdorsomedialis, diwakili oleh bahagian atas kecil, terletak di bahagian serviks atas CSaya, dan bawah - dalam segmen ThSaya-SII;
 6. nukleus pusat, nukleuscentralis, sering terletak di segmen ThSaya-LIII, tetapi mungkin mempunyai bahagian tambahan dalam sSaya-SV;
 7. nukleus saraf aksesori, nukleus. accessorii, biasanya terhad kepada segmen CSayaVI;
 8. nukleus saraf frenik, nukleus n. phrenici, terletak di segmen CIV-CVII;
 9. nukleus dorsal lumbal, nukleus lumbodorsalis, terletak di segmen LIII - SSaya.

2. Di lajur belakang adalah teras sensitif:

 1. bahan gelatin, substantia gelatinosa, mempunyai pandangan keratan rentas separa bulan bersempadan dengan puncak tanduk;
 2. Nukleus tanduk posterior, nukleus proprius cornus posterioris (BNA), yang terletak di bahagian tengahnya, menduduki hampir seluruh kawasannya dan menyebar di sepanjang ruang posterior (CSaya-CoSaya);
 3. substailia visceral secundaria, substantia visceralis secundaria, terletak agak punggung ke tengah perantaraan (kelabu).

3. Lajur sisi mengandungi teras berikut:

 1. tiang dada [pectoralis], columna thoracica [nukleus thoracicus], terhad kepada segmen ThSaya-LII dan terletak di sebelah medial pangkal tanduk, oleh itu sesetengah penulis menyifatkannya kepada nukleus yang kedua;
 2. bahan perantaraan pusat (kelabu), substantia (grisea) intermedia centralis, yang dilokalkan dalam segmen ThSaya-LIII, di bahagian tengah tanduk sisi, hampir mencapai saluran tengah;
 3. bahan perantaraan lateral (kelabu), substantia (grisea) intermedialateralis, terletak lateral kepada nukleus terdahulu, menduduki bantahan tengkukan lateral dan menyebarkan segmenSaya-LIII;
 4. nuclei parasympathetic sacral, nuclei parasympathici sacrales, menduduki segmen SII-SIV, terletak sedikit di hadapan yang sebelumnya.

Dalam bahagian bawah pangkal rahim dan bahagian atas tulang saraf tulang belakang, di sudut antara tanduk sisi dan pinggir sisi tanduk, bahan kelabu dalam bentuk proses menembusi bahan putih, membentuk struktur retikular - pembentukan reticular, formatio reticularis, dari saraf tunjang, di gelung yang berwarna putih bahan

Lokasi tanduk anterior dan posterior sepadan dengan alur sisi belakang dan posterior saraf tunjang. Surat-menyurat ini antara tanduk-tanduk dan alur-alur menentukan topografi bahan putih di bahagian-bahagian silang: pembahagiannya pada tali anterior, posterior, dan sisi bahan putih.

48. Perkara kelabu dan putih saraf tunjang

JAWAPAN: Saraf tunjang dibina dengan bahan kelabu dan putih. Perkara kelabu terdiri daripada badan-badan sel saraf dan dendrit. Bahan putih dibentuk hanya oleh serat saraf - proses sel saraf kedua-dua saraf tunjang itu sendiri dan otak.

Perkara kelabu di dalam saraf tunjang menduduki kedudukan tengah. Di tengah-tengah perkara kelabu adalah saluran tengah. Di luar perkara kelabu adalah perkara putih saraf tunjang.

Dalam setiap separuh daripada perkara kelabu saraf tunjang membentuk tiang kelabu. Di bahagian silang saraf tunjang, tiang kelabu, bersama dengan komisar kelabu, berada dalam bentuk "H" atau rama-rama dengan sayap tersebar. Dibentuk di sisi tunjukan bahan kelabu dipanggil tanduk. Alihkan berpasangan, depan depan dan tanduk belakang sempit. Di tanduk anterior saraf tunjang adalah sel saraf besar - neuron motor. Proses panjang mereka - neurit - membentuk bahagian utama serat akar anterior saraf tulang belakang, yang dihantar ke otot rangka.

Di bahagian belakang tanduk neuron interkalari terletak, proses yang (axons) dihantar ke tanduk anterior, dan juga lulus ke sisi bertentangan saraf tunjang.

Zon pertengahan masalah kelabu saraf tunjang terletak di antara tanduk depan dan belakang. Di zon ini, dari serviks VIII ke segmen lumbar II, terdapat ramalan bahan kelabu - tanduk sisi, di mana neuron sistem saraf bersimpati terletak. Akson sel-sel ini melalui tanduk anterior dan meninggalkan saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar anterior saraf tulang belakang.

Dalam perkara putih, terdapat tiga tali berpasangan. Kord anterior terletak antara fissure median secara medial dan sulcus lateral anterior - dari sisi sisi (tempat keluar rootlets anterior). Kord posterior terletak di antara median posterior dan posterior lateral sulci, kord lateral antara anterior dan posterior lateral sulci. Bahan putih terdiri daripada serat saraf, di mana impuls saraf mengikuti sama ada ke atas, ke arah otak, atau ke bawah - ke segmen bawah saraf tunjang.

Serabut neurons ganglia tulang belakang, menembusi saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar posterior, tidak hanya memasuki tanduk posterior, beberapa serat terus menerus dalam arah yang berbeza. Sesetengah serat menjejaskan neuron interkalari tanduk posterior yang bertentangan atau pada neuron sistem saraf autonomik tanduk sisi. Gentian lain adalah bahagian belakang kord dan naik ke otak. Mereka tergolong dalam laluan menaik tunjang saraf tunjang.

Laluan konduktif saraf tunjang pada arah ke atas adalah impuls daripada sensitif dan interkalasi. Dalam arah hiliran, impuls mengikuti dari sel-sel saraf atas otak ke neuron motor saraf tunjang.

Laluan menaik tunjang tulang belakang termasuk bundle berbentuk nipis dan baji, yang menduduki tempat di kord posterior, dan juga korda tulang belakang serebrum posterior dan anterior, laluan tulang belakang talamik sisi, yang terletak di kord sisi (lateral).

Jalur yang mendalam termasuk korda merah-tulang belakang, kordikal-saraf tulang belakang (pyramidal), yang terletak di korda sisi saraf tunjang. Di kord anterior, kord anterior cortical-spinal cord (pyramidal), saraf tunjang, laluan kord tulang belakang terletak.

Masalah kelabu tulang belakang

CM kelabu mengandungi tiga kumpulan neuron multipolar.

 • 1. Radikular - ini adalah motoneurons dan neuron preganglionik NA autonomi; akson mereka membentuk akar depan.
 • 2. Rasuk - menukar neuron (interneurons); axons neuron ini membentuk jalan yang menghubungkan segmen saraf tunjang dan laluan unjuran menaik yang membawa kepada GM.
 • 3. Dalaman - axons mereka menyambungkan neuron CM dan tidak melampaui batas-batas bahan kelabunya.

Secara tradisinya, kebiasaan membahagikan perkara kelabu SM ke bahagian depan, belakang dan tanduk serta zon pertengahan (lihat perenggan 5.1), tetapi pada tahun 1954 ahli sains Sweden B. Rexed (B. Rexed) mencadangkan untuk membahagikan semua perkara kelabu SM ke 10 plat yang berbeza pada struktur neuron dan jenis sambungan mereka (Rajah 5.7).

Rajah. 5.7. Masalah kelabu tulang belakang:

di sebelah kanan - Plat Reksed (I - XX); kiri - nukleus saraf tunjang

Plat reksed membahagikan perkara kelabu dalam arah dorso-ventral dan diregangkan sepanjang keseluruhan CM. Dalam pelbagai segmen, bentuk plat, seperti bentuk keseluruhan bahan kelabu, berbeza antara satu sama lain. Lima plat pertama berada di tanduk dorsal, plat VI terletak di pangkalan mereka (ia tidak berada di segmen T4-L2). Tiga plat pertama sepadan dengan zon marginal (plat I), bahan spongy (plat II), dan bahan gelatin (plat III). Plat VII terletak di antara tanduk depan dan belakang, VIII terletak pada peralihan dari plat VII ke tanduk depan, IX membentuk tanduk ventral, dan plat (zon) X mengelilingi kanal tulang belakang.

Di tanduk belakang adalah neuron interkalari yang merupakan sebahagian daripada arka refleks, menutup di peringkat segmen, dan (atau) bentuk laluan menaik yang melakukan maklumat deria dalam GM. Afferen utama (axons daripada neuron deria ganglia tulang belakang) berakhir pada neuron tanduk posterior; mereka juga menerima input dari neuron plat lain. Paling dekat dengan permukaan tanduk dorsal adalah interneuron yang memproses dan menukar penerimaan yang menyakitkan. Beberapa sel ventral terletak, akson yang melakukan impuls dari reseptor kulit. Lebih mendalam pada tanduk posterior (plat VI) adalah interneuron yang menerima maklumat daripada reseptor otot. Neuron dari plat III - IV bersatu ke dalam inti mereka sendiri CM - zon pemprosesan dan transmisi di GM sensitiviti sentuhan dan proprioceptif.

Di dasar tanduk posterior (serviks tanduk posterior), pada tahap plat V, bahan abu-abu menembusi warna putih dengan helai, membentuk bentuk retikular, yang paling ketara di rahim serviks.

Plat VI dan VII dikenali sebagai zon pertengahan (substantia intermedia centralis et lateralis). Garis besar mereka berbeza di pelbagai peringkat CM. Di sini terdapat banyak serat yang menghubungkan tanduk depan dan belakang. Sebagai tambahan kepada akson dari neuron tanduk posterior pada neuron plat ini, kebanyakan serat yang datang dari otak dan dari segmen CM yang lain. Sebaliknya, axons dari interneurons plat ini membentuk sinaps pada neuron motor tanduk anterior. Satu lagi bahagian interneuron merujuk kepada autonomi NA.

Lajur sel yang ditakrifkan, dilanjutkan ke arah rostro-caudal, di dalam lempengan VII termasuk nukleus perentak, pertengahan, dan medial pertengahan.

Dorsal, atau toraks, teras <столб) Кларка (п. thoracicus)формирует овальную колонну в медиальной части промежуточной зоны. Оно протянуто от сегмента С8 untuk segmen L2. Akson pergi ke sini membentuk saluran tulang belakang cerebellar posterior uncrossed. Sel-sel pinggan VII dan bahagian-bahagian pinggan plat V dan VI, yang tidak membentuk nukleus diskret, membentuk rentetan tulang belakang otak anterior.

Di zon pertengahan, neuron jenis retikular telah dijumpai, yang di dalam batang otak terus masuk ke RF batang otak (lihat perenggan 6.7). Di sini dalam plat VII terletak nukleus pertengahan medial (/? Intennediomedialis). Pada interneuron, isyarat deria diterima dari tanduk posterior. Mereka juga membentuk sinaps turun serat dari otak. Oleh itu, nukleus pertengahan medial boleh dicirikan sebagai zon "membuat keputusan" pada pelancaran tindak balas - somatik atau vegetatif. Pemicu reaksi boleh dicetuskan sama ada oleh rangsangan deria (refleks semula jadi CM), atau oleh arahan dari otak (pergerakan sukarela). Dalam sesetengah kes, kedua-dua jenis kesan masukan ini boleh bersaing, dan kemudian kawalan sewenang-wenangnya boleh, sebagai contoh, menghalang fleksi lengan sebagai tindak balas kepada beberapa rangsangan deria. "Dengan membuat keputusan," neuron ini menghantar arahan kepada neuron motor (atau neuron vegetatif), dengan hasil kerja otot dapat dikendalikan bukan hanya dengan bantuan arka refleks tulang belakang, tetapi juga dengan perintah sewenang-wenang dari otak.

Di bahagian sisi plat VII dari torak ke segmen sakral, neuron preganglionik NS autonomi terletak. Pada peringkat C8-L2 bahan perantaraan membentuk tanduk sisi bahan kelabu CM. Dalam bahagian lateral mereka terdapat nukleus pertengahan sisi (n. Intermediolateralis), yang sel-selnya menimbulkan serat simpatik preganglionik yang muncul dari SM melalui akar ventral bersama dengan paksi motoneuron. Di bahagian bawah lumbal dan sacral tidak terdapat tanduk sisi, tetapi di kawasan sisi pinggan VII dalam segmen S2_4 nukleus paramagmpatik preganglionik terletak, akson yang juga meninggalkan SM melalui akar depan.

Pada neuron plat VIII, serat saluran menurun juga ditamatkan, dan neuronnya menghantar axons ke neuron motor. Sebahagian daripada sel-selnya adalah interneurons yang menghambat, termasuk sel-sel Renshaw.

Di tanduk depan bahan kelabu (plat IX) terletak neuron motor. Ini adalah sel-sel yang besar (30-70 μm) dengan tigroid yang baik dan pelbagai dendrit. Tanduk depan paling terkenal di kawasan serviks dan sakral, di mana neuron motor yang menyegarkan terletak. Neuron motor dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • - alpha motoneurons, menyerap serat otot rangka (gentian extrafusal);
 • - gamma-motoneuron yang lebih kecil yang menyerap serat intrafusal otot spindle (reseptor yang terletak di otot) (lihat perenggan 15.2).

Motorneuron CM dikumpulkan ke dalam empat teras - pusat, dorsolateral, ventral-lateral dan ventral-medial. Pada masa yang sama, dalam setiap nukleus, sekumpulan motoneuron dapat dibezakan, yang menyerupai otot tertentu. Ini adalah sel yang dipanjangkan dalam arah rostro-caudal, selalunya dalam beberapa segmen. Sekumpulan sel seperti ini dipanggil "motopeiropy pool." Lokasi neuron yang menyerap pelbagai otak mematuhi peraturan tertentu. Sebagai contoh, neuron yang menyegarkan otot flexor dan ekstensor terletak di kawasan yang berlainan; Kontraksi otot-otot badan dicetuskan oleh motoneuron yang terletak lebih mendalam, dan otot-otot kaki yang terletak lebih punggung.

Neuron pada plat X yang mengelilingi kanal cerebrospinal adalah neuron propripinal, iaitu. sel-sel yang berkomunikasi antara segmen-segmen berbeza SM.

Sambung tunjang tulang belakang dan konduktor CNS

Saraf tunjang manusia adalah organ penting sistem saraf pusat, yang menghubungkan semua organ dengan sistem saraf pusat dan menjalankan refleks. Ia dilindungi di atas dengan tiga cengkerang:

Antara membran arachnoid dan lembut (pembuluh darah) dan di saluran utamanya terdapat cecair serebrospinal (CSF)

Dalam ruang epidural (jurang antara dura mater dan permukaan tulang belakang) - kapal dan tisu adipose

Struktur dan fungsi saraf tunjang manusia

Apakah saraf tunjang dalam struktur luarannya?

Ini adalah tali panjang di kanal tulang belakang, dalam bentuk silinder band, kira-kira 45 mm panjang, kira-kira 1 cm lebar, depan rata dan belakang daripada di sisi. Ia mempunyai batas atas dan bawah yang bersyarat. Bahagian atas bermula antara garis foramen occipital besar dan vertebra serviks pertama: di tempat ini saraf tunjang terhubung ke kepala dengan bujur perantara. Yang lebih rendah adalah pada tahap 1-2 vertebra lumbar, selepas itu kord ini membentuk bentuk kerucut dan kemudian "merosot" ke dalam saraf tunjang (terminal) nipis dengan garis pusat kira-kira 1 mm, yang membentang ke vertebra kedua bahagian kerakyatan. Benang terminal terdiri daripada dua bahagian - dalaman dan luaran:

 • dalaman - kira-kira 15 cm panjang, terdiri daripada tisu saraf, bersambung dengan saraf lumbar dan sakral dan terletak dalam satu kantung dari dura mater
 • luaran - kira-kira 8 cm, bermula di bawah bahagian vertebra kedua bahagian sakral dan terbentang dalam bentuk sebatian keras, arachnoid dan cangkang lembut sehingga tulang belakang tulang belakang 2 dan bergabung dengan periosteum

Benang terminal luar yang melekat pada tailbone dengan gentian saraf yang melintasinya sangat serupa dengan rupa ekor kuda. Oleh itu, kesakitan dan fenomena yang berlaku apabila saraf ditetak di bawah vertebra sacral ke-2 sering disebut sebagai sindrom kuda.

Kord rahim mempunyai penebalan di kawasan serviks dan lumbosacral. Ini dijelaskan oleh kehadiran sejumlah besar saraf di tempat-tempat ini, pergi ke bahagian atas dan bawah:

 1. Penebalan serviks meluas dari ke 3 ke vertebra serviks ke-4 sehingga ke 2 thoracic, mencapai maksimum pada ke-5 hingga ke-6
 2. Lumbosacral - dari peringkat vertebra ke-9 ke-10 ke lumbar 1 dengan maksima dalam thoracic ke-12

Perkara kelabu dan putih saraf tunjang

Jika kita menganggap struktur saraf tunjang di seksyen salib, maka di tengah anda dapat melihat kawasan kelabu dalam bentuk rama-rama yang membuka sayapnya. Ini adalah perkara kelabu saraf tunjang. Ia dikelilingi oleh benda putih dari luar. Struktur sel kelabu dan putih berbeza, seperti fungsi mereka.

Perkara kelabu saraf tunjang terdiri daripada neuron motor dan interkalari:

 • neuron motor menghantar refleks motor
 • interkalari - memberikan komunikasi antara neuron itu sendiri

Bahan putih terdiri daripada axons yang dipanggil - proses-proses saraf yang mana serat turun dan menaikkan laluan dibuat.

Sayap "rama-rama" lebih sempit membentuk tanduk depan bahan kelabu, lebih luas - belakang. Di tanduk depan adalah neuron motor, di bahagian belakang - tersambung. Antara bahagian lateral simetri terdapat pelompat melintang tisu otak, di pusat yang melewati saluran yang berkomunikasi dengan bahagian atas ventrikel otak dan diisi dengan cairan serebrospinal. Dalam sesetengah jabatan atau keseluruhan keseluruhan orang dewasa, terusan pusat boleh menjadi terlalu besar.

Mengenai kanal ini, ke kiri dan ke kanannya, perkara kelabu saraf tunjang kelihatan seperti lajur bentuk simetri, yang saling terhubung dengan komisen anterior dan posterior:

 • tiang depan dan belakang sesuai dengan tanduk depan dan belakang di bahagian silang
 • unjuran sampingan membentuk tiang sampingan

Unjuran sampah bukanlah keseluruhan panjang, tetapi hanya di antara segmen serviks dan serviks lumbal ke-8. Oleh itu, keratan rentas dalam segmen di mana tiada protrusions sisi, mempunyai bentuk bujur atau bulat.

Sambungan tiang simetri di bahagian anterior dan posterior membentuk dua alur di permukaan otak: anterior, lebih dalam, dan posterior. Jurang depan berakhir dengan septum bersebelahan dengan sempadan belakang bahan kelabu.

Saraf dan segmen tulang belakang

Di sebelah kiri dan di sebelah kanan alur pusat ini, alur anterolateral dan posterolateral terletak, di mana benang anterior dan posterior (akson) keluar, membentuk akar saraf. Akar anterior strukturnya ialah neuron motor tanduk anterior. Yang posterior, yang bertanggungjawab untuk kepekaan, terdiri daripada neuron interkalari tanduk posterior. Segera di keluar dari segmen otak dan akar anterior dan posterior digabungkan menjadi satu saraf atau ganglion (ganglion). Oleh kerana terdapat dua anterior dan dua akar posterior di setiap segmen, secara keseluruhan mereka membentuk dua saraf tulang belakang (satu di setiap sisi). Kini tidak sukar untuk mengira berapa banyak saraf yang ada pada saraf tunjang manusia.

Untuk melakukan ini, pertimbangkan struktur segmennya. Secara keseluruhan terdapat 31 segmen:

 • 8 - di kawasan serviks
 • 12 - di dada
 • 5 - lumbar
 • 5 - dalam sakral
 • 1 - dalam coccyx

Jadi saraf tunjang hanya mempunyai 62 saraf - 31 pada setiap sisi.

Bahagian dan segmen saraf tunjang dan lajur tulang belakang tidak berada pada tahap yang sama, disebabkan oleh perbezaan panjang (korda spinal lebih pendek daripada ruang tulang belakang). Ini perlu diambil kira apabila membandingkan segmen serebrum dan nombor vertebra semasa radiologi dan tomografi: jika pada permulaan kawasan serviks tahap ini sepadan dengan nombor vertebra, dan di bahagian bawah terletak pada vertebra di atas, maka di bahagian sakral dan tulang belakang ini perbezaan jumlah kepada beberapa vertebra.

Dua fungsi penting saraf tunjang

Saraf tunjang melakukan dua fungsi penting - refleks dan konduktor. Setiap segmennya dikaitkan dengan organ tertentu, memastikan fungsi mereka. Sebagai contoh:

 • Serviks dan toraks - berkomunikasi dengan kepala, lengan, organ dada, otot dada
 • Kawasan lumbar - organ GIT, buah pinggang, sistem otot badan
 • Sacral - organ pelvis, kaki

Fungsi refleks adalah refleks mudah yang ditetapkan. Sebagai contoh:

 • reaksi sakit - tarik balik lengan jika sakit.
 • lutut lutut

Refleks boleh dilakukan tanpa penglibatan otak.

Ini terbukti dengan eksperimen mudah pada haiwan. Para ahli biologi melakukan eksperimen dengan katak, memeriksa bagaimana mereka bertindak balas terhadap sakit tanpa ketua: tindak balas telah diberikan kepada rangsangan sakit yang lemah dan kuat.

Fungsi konduktif saraf tunjang terdiri dari melakukan dorongan di sepanjang jalan menaik ke otak, dan dari sana pada jalur menurun dalam bentuk perintah terbalik kepada beberapa organ.

Terima kasih kepada sambungan konduktor ini, apa-apa tindakan mental dilakukan:
bangun, pergi, mengambil, membuang, mengangkat, berlari, memotong, menarik - dan banyak lagi bahawa seseorang, tanpa perasan, melakukan kehidupan sehari-hari di rumah dan di tempat kerja.

Sambungan yang unik antara otak tengah, saraf tunjang, keseluruhan sistem saraf pusat dan semua organ tubuh dan kaki-kakinya tetap seperti sebelumnya, impian robotik. Malah robot paling moden mampu melaksanakan seribu pergerakan dan tindakan yang tertakluk kepada bioorganisme. Sebagai peraturan, robot tersebut diprogramkan untuk aktiviti yang sangat khusus dan digunakan terutamanya dalam pengeluaran penghantar automatik.

Fungsi bahan kelabu dan putih. Untuk memahami bagaimana fungsi luar biasa saraf tunjang ini dilakukan, pertimbangkan struktur bahan kelabu dan putih otak di peringkat selular.

Perkara kelabu saraf tunjang pada tanduk anterior mengandungi sel saraf yang besar, yang dipanggil efferent (motor) dan digabungkan menjadi lima nukleus:

 • pusat
 • anterolateral
 • posterolateral
 • anterior medial dan posterior anterior

Akar sensitif sel-sel kecil tanduk posterior adalah proses sel tertentu dari nod-indera deria saraf tunjang. Di tanduk belakang, struktur bahan kelabu adalah heterogen. Kebanyakan sel membentuk nukleus mereka sendiri (pusat dan payudara). Zon sempadan bahan putih, terletak berhampiran tanduk posterior, bersebelahan dengan zon halus dan gelatinous dari bahan abu-abu, yang proses sel-selnya, bersama-sama dengan proses-proses sel yang bertebaran kecil dari tanduk posterior, membentuk sinaps (kontak) dengan neuron tanduk anterior dan antara segmen yang berdekatan. Neurit ini dinamakan balok anterior, lateral, dan posterior. Hubungan mereka dengan otak dijalankan dengan menggunakan jalan konduktif bahan putih. Di pinggir tanduk, rasuk ini membentuk rim putih.

Tanduk sisi bahan kelabu melaksanakan fungsi penting berikut:

 • Dalam zon pertengahan perkara kelabu (tanduk sisi) adalah sel-sel bersimpati sistem saraf autonomi, ia melalui mereka bahawa mereka berkomunikasi dengan organ-organ dalaman. Proses sel-sel ini disambungkan ke akar anterior.
 • Di sini saluran spinocerebral terbentuk:
  Pada tahap segmen pangkal rahim dan bahagian atas terdapat zon reticular - sekumpulan sejumlah besar saraf yang dikaitkan dengan zon pengaktifan korteks serebrum dan aktiviti refleks.

Aktiviti segmental dari masalah kelabu otak, akar belakang dan anterior saraf, rasuk sendiri bahan putih yang bersempadan dengan kelabu, dipanggil fungsi refleks kord rahim. Refleks mereka sendiri dipanggil tanpa syarat, mengikut definisi, Akademik Pavlov.

Fungsi konduktor bahan putih dilakukan melalui tiga tali - bahagian luarnya dibatasi oleh alur:

 • Kord anterior - kawasan antara median anterior dan alur sisi
 • Kord posterior - antara median posterior dan alur sisi
 • Kord sisi - antara alur anterolateral dan posterolateral

Aksion perkara putih membentuk tiga sistem pengaliran:

 • ikatan pendek dipanggil serat asosiatif yang mengikat segmen yang berbeza dari saraf tunjang
 • rasuk sensitif (afferent) naik ke arah otak
 • motor menurun (efferent) rasuk yang diarahkan dari otak ke neuron dari bahan kelabu tanduk anterior

Laluan laluan menurun dan menurun. Pertimbangkan sebagai contoh beberapa fungsi laluan kord perkara putih:

 • Laluan pyramidal (kortikal-spinal) anterior - pemindahan impuls motor dari korteks serebrum ke tulang belakang (tanduk depan)
 • Laluan anterior spinothalamic - penghantaran impuls sentuhan dan kesan pada permukaan kulit (kepekaan sentuhan)
 • Jalur kord rahim serebrum, dengan menghubungkan pusat-pusat visual di bawah korteks serebrum dengan nukleus tanduk anterior, mewujudkan refleks perlindungan yang disebabkan oleh rangsangan bunyi atau visual
 • Geld dan Levental bundle (laluan pra-cerebrospinal) - serat bahan putih menghubungkan nukleus vestibular lapan pasang saraf kranial dengan neuron motor tanduk anterior
 • Bundle posterior longitudinal - menyambungkan bahagian atas saraf tunjang dengan otak, menyelaraskan kerja otot mata dengan serviks, dsb.

Laluan menaik dari tali lateral mengendalikan impuls sensitiviti mendalam (sensasi badan seseorang) di sepanjang kortikal-tulang belakang, tulang belakang-talamik, dan cara tibial-tulang belakang.

Laluan menurun pada tali sisi:

 • Kord kortikal-tulang belakang (pyramidal) - menghantar gerak pergerakan dari korteks serebrum kepada bahan kelabu tanduk anterior
 • Laluan merah dan jalur saraf tunjang (terletak di hadapan laluan piramidal sisi), posterior, kord rahim belakang dan laluan lateral spinothalamik bersebelahan dengannya.
  Laluan merah-tulang belakang menyediakan kawalan automatik pergerakan dan nada otot pada tahap bawah sedar.

Di bahagian yang berbeza dari saraf tunjang terdapat nisbah otak kelabu dan putih yang berbeza. Ini disebabkan oleh bilangan laluan menaik dan turun yang berlainan. Dalam segmen tulang belakang yang lebih rendah terdapat lebih banyak perkara kelabu. Apabila ia bergerak ke atas, ia menjadi lebih kecil, dan perkara putih, sebaliknya, ditambah, sebagai jalan menaik baru ditambah, dan pada bahagian segmen serviks atas dan bahagian pertengahan putih thoracic - yang paling banyak. Tetapi di kawasan kedua-dua bahan kelabu serviks dan lumbar tebal berlaku.

Seperti yang anda dapat lihat, saraf tunjang mempunyai struktur yang sangat kompleks. Komunikasi bundelan saraf dan serat terdedah, dan kecederaan serius atau penyakit boleh mengganggu struktur ini dan mengakibatkan gangguan jalan konduktif, yang boleh menyebabkan kelumpuhan lengkap dan kehilangan sensasi di bawah titik "pelepasan" pengaliran. Oleh itu, pada tanda-tanda berbahaya sedikit pun, saraf tunjang harus diperiksa dan dirawat tepat pada waktunya.

Tata tulang belakang

Untuk diagnosis penyakit berjangkit (ensefalitis, meningitis, dan penyakit lain), tusuk saraf tunjang (lumbar puncture) digunakan - jarum dipandu ke saluran tunjang. Ia dilakukan dengan cara ini:
Jarum dimasukkan ke ruang subarachnoid dari saraf tunjang pada tahap di bawah vertebra lumbar kedua dan cairan tulang belakang (CSF) dikumpulkan.
Prosedur ini selamat kerana tidak terdapat saraf tunjang di bawah vertebra kedua pada dewasa, dan oleh itu tidak ada ancaman kerosakan.

Walau bagaimanapun, ia memerlukan penjagaan khas agar tidak memperkenalkan jangkitan atau sel epitelium di bawah membran saraf tunjang.

Tusukan saraf tunjang dilakukan bukan sahaja untuk diagnosis, tetapi juga untuk rawatan, dalam kes seperti:

 • pengenalan ubat kemoterapi atau antibiotik di bawah membran otak
 • untuk anestesia epidural untuk operasi
 • untuk rawatan hydrocephalus dan pengurangan tekanan intrakranial (pengalihan minuman berlebihan)

Tusukan saraf tunjang mempunyai kontraindikasi seperti:

 • stenosis terusan tulang belakang
 • anjakan (dislokasi) otak
 • dehidrasi (dehidrasi)

Menjaga badan penting ini, terlibat dalam pencegahan asas:

 1. Ambil ubat antiviral semasa meningitis virus.
 2. Cuba untuk tidak mengaturkan piknik di zon taman hutan pada bulan Mei dan awal bulan Jun (tempoh aktiviti pemeriksaan ensefalitis)
 3. Selepas setiap perjalanan ke hutan, periksa seluruh badan, dan pada tanda-tanda awal penyakit, pergi ke doktor. Tanda-tanda adalah: sakit kepala, demam tinggi, kekakuan leher (kesukaran dalam pergerakan), loya.